Zápis staveb do katastru nemovitostí Lenka Vrzalová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis staveb do katastru nemovitostí Lenka Vrzalová"

Transkript

1 Zápis staveb do katastru nemovitostí Lenka Vrzalová Příklady: Stavbu ohlašuje pan KUTIL. Spolu s ohlášením je KÚ předložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož vyplývá, že pan KUTIL je stavebníkem. V katastru nemovitostí je coby vlastník pozemku veden rovněž pan Kutil. Řešení: Jako vlastník stavby bude zapsán dle ohlášení pan KUTIL. Na ohlášení musí být ověřený podpis pana KUTILA. Stavbu ohlašuje pan ÚSPĚŠNÝ. Spolu s ohlášením předložil: doklad o vymezeném způsobu využití, v němž figuruje coby stavebník pan NEÚSPĚŠNÝ a rozsudek soudu, kterým je určeno, že vlastníkem stavby je žalobce - pan ÚSPĚŠNÝ. Řešení : Jako vlastník stavby bude do KN zapsán dle předloženého rozsudku pan ÚSPĚŠNÝ, a to bez ohledu na to, zda žalovaným je pan NEÚSPĚŠNÝ nebo třetí osoba, kdo je vlastníkem pozemku. Na ohlášení nové stavby nemusí být podpis pana ÚSPĚŠNÉHO ověřen. Stavbu ohlašují manželé KUTILOVI, a to do SJM s ohlášením předkládají doklad o vymezeném způsobu využití stavby, v němž je jako stavebník označen pouze pan KUTIL // paní KUTILOVÁ // manželé KUTILOVI, pozemek pod stavbou je v SJM manželů Kutilových // ve výlučném vlastnictví pana Kutila // v podílovém spoluvlastnictví manželů Kutilových (½ a ½), neboť jej nabyli darem. Jako vlastník stavby budou zapsáni dle ohlášení manželé KUTILOVI. Na ohlášení musí být ověřené podpisy manželů KUTILOVÝCH. Nemusí být předloženo souhlasné prohlášení o nabytí do SJM (pokud bude předloženo jako součást formuláře ČÚZK, jen dobře). Stavbu ohlašují manželé Kutilovi, a to do SJM. S ohlášením KÚ předkládají doklad o vymezeném způsobu využití stavby, v němž jsou manželé Kutilovi označeni za stavebníky. Pozemek pod stavbou je v katastru nemovitostí evidován ve vlastnictví pana POVINNÉHO. V KN je zapsáno VB, které opravňuje manžele KUTILOVY postavit na předmětném pozemku stavbu a zajišťuje jejich výkon vlastnického práva ke stavbě. Jako vlastník stavby se bez dalšího zapíší dle ohlášení manželé KUTILOVI (SJM). Na ohlášení manželů KUTILOVÝCH musí být úředně ověřené podpisy. Nemusí být předloženo souhlasné prohlášení o nabytí do SJM (pokud bude předloženo jako součást formuláře ČÚZK, jen dobře). Stavbu ohlašují manželé Kutilovi, a to do SJM.

2 S ohlášením KÚ předkládají doklad o vymezeném způsobu využití stavby, v němž jsou manželé Kutilovi označeni jako stavebníci. K pozemku pod stavbou je v KN zapsáno vlastnické právo pana BEZZEMKA. KÚ je podán návrh na vklad vlastnického práva na základě darovací smlouvy, kterou pan BEZZEMEK daruje pozemek pod stavbou do rovnodílného podílového spoluvlastnictví pana KUTILA a paní KUTILOVÉ. Jako vlastníka stavby zapisujeme dle ohlášení manžele Kutilovy (SJM). Na ohlášení manželů KUTILOVÝCH musí být úředně ověřené podpisy. Nemusí být předloženo souhlasné prohlášení o nabytí do SJM (bude-li předloženo jako součást formuláře ČÚZK, jen dobře). Stavbu ohlašují manželé KUTILOVI (SJM). S ohlášením je KÚ předložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož vyplývá, že manželé KUTILOVI jsou stavebníky. Jako vlastníci pozemku jsou v KN zapsáni rodiče paní Kutilové, manželé ŠIKULOVI. Je třeba, aby manželé KUTILOVI na výzvu KÚ doložili listinu, která potvrzuje nebo osvědčuje úpravu jejich práv k pozemku pod stavbou s vlastníky pozemku. Takovou listinou může být smlouva o výpůjčce pozemku či nájemní smlouva na pozemek. Tuto listinu lze nahradit i písemným potvrzením manželů ŠIKULOVÝCH, že nejsou vlastníky stavby s jejich ověřenými podpisy. Pokud listina potvrzující nebo osvědčující práva k pozemku pod stavbou nebude na výzvu KÚ ve stanovené lhůtě doložena, je nutné zápis stavby odmítnout (důvod - každá z domněnek svědčí jiné osobě a ani jedna nebyla vyloučena). V případě doložení takové listiny provede KÚ zápis stavby do SJM manželů KUTILOVÝCH. Na ohlášení manželů KUTILOVÝCH musí být úředně ověřené podpisy. Stavbu ohlašují manželé KUTILOVI (k id.½) a manželé ŠIKULOVI (k id.½). Spolu s ohlášením je KÚ předložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož vyplývá, že oba manželské páry jsou i stavebníky. Jako vlastníci pozemku pod stavbou jsou v KN zapsány pouze paní KUTILOVÁ (k id.½) a její sestra paní ŠIKULOVÁ (k id.½). Jako vlastníci stavby budou zapsáni dle ohlášení manželé KUTILOVI (SJM) k id. ½ a manželé ŠIKULOVI (SJM), rovněž k id. ½. Na ohlášení musí být úředně ověřené podpisy obou manželských párů. Stavbu ohlašují manželé KUTILOVI a jejich druhá dcera s manželem, tedy manželé PODNIKAVÍ, a to manželé KUTILOVI k id. ¼ v SJM a manželé PODNIKAVÍ k id. 3/4 v SJM K ohlášení je doložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, v němž jsou coby stavebníci uvedeni jak manželé KUTILOVI, tak manželé PODNIKAVÍ. Jako vlastníci pozemku pod stavbou jsou v katastru evidování pouze manželé KUTILOVI.

3 Jelikož ohlašovatele nepožadují zápis vlastnického práva dle ust. 137 odst. 2 OZ (½ a ½), měl by je KÚ vyzvat, aby doložili listinu, z níž vyplývá, že jsou podílovými spoluvlastníky předmětné stavby v poměrech uvedených v ohlášení možnosti písemná dohoda stavebníků uzavřená nejpozději do okamžiku vzniku předmětné stavby jako věci v právním smyslu, souhlasné prohlášení, že před tím, než předmětná stavba vznikla jako věc v právním smyslu, uzavřeli ústní dohodu, z níž vyplývá, že stavbu budou vlastnit manželé KUTILOVI (SJM k id. 1/4) a manželé PODNIKAVÍ (v SJM k id. 3/4). V případě předložení takové listiny, na které musí být ověřené podpisy, nemusí být ověřené podpisy na ohlášení. Stavbu ohlašuje pan KUTIL, přitom požaduje zápis do SJM manželů KUTILOVÝCH, spolu s ohlášením předkládá doklad o vymezeném způsobu využití stavby, v němž je jako stavebník označen pouze pan KUTIL, pozemek pod stavbou je v SJM manželů Kutilových. Musí být předloženo souhlasné prohlášení o nabytí do SJM (s ověřenými podpisy). Jako vlastník stavby budou zapsáni dle ohlášení manželé KUTILOVI. Na ohlášení nemusí být ověřený podpis pan KUTILA. Stavbu ohlašuje pan KUTIL a společnost PAT a MAT, a to každý k id. 1/2. Z doloženého dokladu o vymezeném způsobu využití stavby vyplývá, že stavebníky jsou pan KUTIL i spol. PAT a MAT. V KN jsou coby vlastníci pozemku pod stavbou zapsáni pan Kutil (k id. ¾) a jeho bratranec pan PRUDIL, k id. ¼. Je třeba vyzvat OHLAŠOVATELE, aby doložili listinu, která potvrzuje nebo osvědčuje úpravu jejich práv k pozemku pod stavbou, který vlastní i pan PRUDIL. Nelze - nájemní smlouva ani smlouva o výpůjčce, neboť nelze pronajmout či vypůjčit ideální podíl na pozemku. Do úvahy připadá písemné potvrzení pana PRUDILA, že není vlastníkem stavby s jeho ověřeným podpisem, dohoda spoluvlastníků o hospodaření se společnou věcí (s pozemkem) nebo rozhodnutí většinového spoluvlastníka o hospodaření se společnou věcí. Stavbu ohlašuje společnost PAT a MAT, s r. o. Z doloženého dokladu o vymezeném způsobu využití stavby vyplývá, že stavebníkem je společnost Ajeto s r. o. Jako vlastník pozemku pod stavbou je v KN zapsána společnost PAT a MAT, s r. o. OHLAŠOVATEL musí doložit buďto záznamovou listinu, např. smlouvu o dílo podle ObchZ, podle které je ohlašovatel objednatelem a stavebník zhotovitelem, a

4 která neobsahuje žádné ujednání o vlastnictví zhotovované stavby, nebo listinu, která upravuje vztah ke stavbě mezi ohlašovatelem a stavebníkem, tuto listinu lze nahradit písemným potvrzením stavebníka, že není vlastníkem stavby, s podpisem ověřeným podle 37 odst. 6 katastrální vyhlášky. Stavbu ohlašuje společnost PAT a MAT, s r. o. Z doloženého dokladu o vymezeném způsobu využití stavby vyplývá, že stavebníkem je společnost Ajeto s r. o. Jako vlastníci pozemku pod stavbou jsou v KN zapsáni pan Kutil k id. ¾ a jeho bratranec pan PRUDIL k id. ¼. OHLAŠOVATEL musí doložit buďto záznamovou listinu, např. smlouvu o dílo, podle které je ohlašovatel objednatelem a stavebník zhotovitelem, a protokol o předání, nebo listinu, ze které vyplývá, že stavebník na něj převedl své oprávnění postavit příslušnou budovu, a zároveň listinu, která potvrzuje nebo osvědčuje úpravu jeho práv k pozemku pod stavbou (např. smlouvu o výpůjčce či nájemní smlouvu na pozemek, potvrzení o nevlastnictví ). Stavbu ohlašuje pan SEDLÁK a do kolonky jiná listina prokazující vlastnictví ke stavbě uvádí kupní smlouvu registrovanou st. notářstvím v roce Předmětnou stavbou je stodola, která je přiloženým geometrickým plánem zaměřena na samostatné parcele (přestává být v KN neevidovaným příslušenstvím budovy hlavní na téže parcele). Od stodoly se nedochovaly žádné doklady, a tak SÚ uložil panu SEDLÁKOVI vyhotovit pasport této stavby, který je KÚ doložen jako doklad o vymezeném způsobu využití stavby. Jako vlastník pozemku pod stodolou je v KN zapsán rovněž pan SEDLÁK, a to na základě uvedené registrované kupní smlouvy. Pokud KÚ zjistí, že předmětem kupní smlouvy registrované st. notářstvím v roce 1985, která je založena ve sbírce listin, je skutečně i předmětná stodola (coby příslušenství stavby hlavní), zapíše pana SEDLÁKA jako vlastníka této stodoly. Na ohlášení se nevyžaduje ověřený podpis pana SEDLÁKA. Stavbu ohlašuje pan NEŠŤASTNÝ. Přílohou ohlášení je doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož je zřejmé, že pan NEŠŤASTNÝ je stavebníkem letité stavby, postavené po roce Jako vlastník pozemku, na kterém je stavba postavena, je v KN zapsána paní NEZVĚSTNÁ (bez dalších identifikačních údajů), přičemž zápis vlastnického práva pro ni byl převzat z pozemkové knihy, kde byla zapsána jako vlastník na základě odevzdací listiny z roku 1898.

5 Podle pokynů lze zapsat jako vlastníka stavby pana NEŠŤASTNÉHO, pokud je zřejmé, že paní NEZVĚSTNÁ již nežije, přičemž její právní nástupce není znám. Na ohlášení pana NEŠTASTNÉHO musí být úředně ověřený podpis. Stavbu ohlašuje pan VYKUK. K ohlášení je doložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož však nevyplývá, kdo je stavebníkem (např. PASPORT stavby), kde je uvedeno, že se od stavby nedochovala žádná dokumentace, ale že byla postavena přibližně v roce V katastru nemovitostí je pan VYKUK zapsán coby vlastník pozemku pod stavbou na základě kupní smlouvy vklad vlastnického práva z roku Pokud KÚ nemá k dispozici listinu, z níž vyplývá, kdo je stavebníkem předmětné stavby a zároveň je zřejmé, že pan VYKUK nemůže ohlašovat vlastnictví k této stavbě z titulu svého vlastnického práva k pozemku, na které je vystavěna (neboť pozemek pod předmětnou stavbou evidentně nevlastnil v době, kdy stavba vznikla), měl by vyzvat pana VYKUKA, aby doložil vlastnictví k předmětné stavbě listinou. V případě nedoložení takové listiny je třeba zápis stavby odmítnout. Stavbu ohlašuje pan DUCHÁČEK, nar. v roce K ohlášení je doložen doklad o vymezeném způsobu využití stavby, z něhož nevyplývá, kdo je stavebník (např. PASPORT stavby), je zde uvedeno, že se od této stavby nedochovala žádná dokumentace a že byla postavena někdy mezi dvěma světovými válkami. Jako vlastník pozemku pod stavbou je evidován pan DUCHÁČEK, a to na základě dědictví po jeho rodičích. KÚ pana DUCHÁČKA vyzve, aby doložil vlastnictví stavby listinami. Je pravděpodobné, že pan DUCHÁČEK žádné listiny nedoloží, protože je nemá. KÚ však od pana DUCHÁČKA zjistí, že předmětnou budovu postavili jeho rodiče, kteří jsou v pozemkové knize naposled zapsáni jako vlastníci pozemku pod stavbou, a to od roku KÚ tedy poučí pana DUCHÁČKA, že je možné provést zápis předmětné stavby do KN na jeho rodiče, a to na základě ohlášení dědiců (dle sdělení notáře o tom, kdo spadá do okruhu dědiců) doloženého již vyhotoveným pasportem stavby a výpisem z pozemkové knihy na pozemek pod stavbou (dokončenou před rokem 1951). Odpovědi na dotazy Jednou z možností, jak doložit vymezený způsob využití stavby je podle čl. 1 odst. 1.2 písm. d) bod db) - kopie oznámení stavebníka o záměru užívání dokončené stavby stavebnímu úřadu spolu s potvrzením stavebního úřadu, že údaje o způsobu užívání stavby v ohlášení katastrálnímu úřadu odpovídají skutečnosti. Proč v tomto případě dokládání vymezeného způsobu využití stavby požadujeme jednak přímo potvrzení stavebního úřadu o způsobu užívání stavby a současně i kopii oznámení stavebnímu úřadu o záměru užívání stavby? Nestačí jenom potvrzení stavebního úřadu? Ne. Z kopie oznámení zjišťujeme stavebníka. Potřebujeme kvůli domněnkám. Vyžadovat kopii oznámení není třeba pouze tehdy, když zapisujeme vlastnictví na základě záznamové listiny.

6 Pokud vlastník doloží vyplněnou původní jednoduchou žádost se všemi údaji, lze i tuto žádost přijmout, nebo nutit žadatele o zápis stavby vyplnit nový formulář? Formulář není povinný - využití formuláře nelze po ohlašovatelích požadovat!!! Vyžití formuláře ČÚZK se však doporučuje, neboť jeho korektní vyplnění zaručí uvedení všech potřebných údajů a náležitostí ohlášení. Ohlášení stavby k zápisu do KN nemusí být na žádném formuláři, může to být zcela volný text, musí ale splňovat požadavky podání podle 37 odst. 2 SŘ pokud nesplňuje (např. neobsahuje údaje o výši spoluvl. podílů v případě více vlastníků) NEDOPLŇOVAT ZA ÚČASTNÍKY!!! Postupovat podle 10 odst. 1 písm. c) KatZ. Vlastníci dokládají např. 20 let starou stavbu, nejsou vlastníky pozemku pod stavbou. Vlastník pozemku nechce dát souhlas se stavbou. Co dělat? Čím dokládají? záznamovou listinou dědictvím apod.? souhlas vlastníka pozemku není třeba kolaudačním rozhodnutím? problém viz příklady V KN rozestavěná stavba v podílovém spoluvlastnictví. Dokončenou stavbu ohlašují již jako manželé a dokládají prohlášením, že stavěli za doby trvání manželství. Máme tuto skutečnost v záznamovém řízení zkoumat? KÚ musí zkoumat, zda má souhlasné prohlášení náležitosti mezi ně patří i uvedení skutečností, které vedly ke vzniku, změně nebo zániku práva, takovou skutečností není to, že stavěli za trvání manželství, ale to, že za trvání manželství a SJM dostavěli stavbu do takové fáze rozestavěnosti, kdy je již věcí v právním smyslu. Změna z rozestavěné na dokončenou pouze změna typu stavby dokončením budovy nemůže dojít ke změně vlastnictví nelze ohlašovat jiné vlastníky než ty, kteří byli zapsáni při zápisu rozestavěné budovy na ohlášení nelze požadovat ověřené podpisy nelze měnit listiny navázané na vlastníky jako podklad zápisu musí zůstat původní listiny, které byly jako podklad zápisu navázány při zápisu rozestavěné budovy V žádosti o zápis do KN je doklad od stavebního úřadu na přístavbu. Geometrický plán zaměřuje stavbu a přiděluje jí nové parcelní číslo. Postup: KÚ zapíše stavbu na dvou parcelách a dle Pokynů č. 34 vypracuje neměřický náčrt na sloučení parcel? Pokud není samostatnost parcel odůvodněna různými právy k těmto parcelám, pak měl KÚ tento problém zachytit už při potvrzování GP a tento vrátit k opravě. Pokud tak KÚ neučinil, měl by vypracovat neměřický záznam, zapsat stavbu na dvou parcelách a v dalším, bezprostředně následujícím navázaném řízení provést sloučení parcel. Dle kontrolního záznamu ZKI v roce 2005 na našem pracovišti bylo v závěru uvedeno, že pokud je v KN budova evidována bez LV a je předložena listina, která

7 vlastnictví k budově prokazuje např. dědictví, není třeba po nových vlastnících požadovat žádnou další listinu např. kolaudační rozhodnutí ( 10 KZ). Sama listina prokazující vlastnictví nestačí. Nové vlastníky je třeba vyzvat k předložení - ohlášení listiny prokazující způsob využití stavby. Listinu prokazující způsob využití stavby není třeba dokládat pouze tehdy, pokud ji KÚ již má založenu ve sbírce listin. Je možné naopak na základě usnesení ve věci dědictví, v němž je uvedeno, že dědic nabyl rod. dům č.p. 41 (nyní zbor) na st. 32, provést změnu - zrušení stavby a u druhu pozemku zastavěná plocha uvést způsob využití zbořeniště? Ne, je povinen ohlásit vlastník a doložit potvrzením stavebního nebo obecního úřadu. KÚ by však měl na základě tohoto zjištění založit ZDŘ a vlastníka k takovému postupu vyzvat podle 10 KatZ odst. 1 písm. f). Do jaké míry je možné na základě usnesení soudu ve věci dědictví do katastru nemovitostí zapisovat nové stavby bez doložení dokladu o vymezeném způsobu využití (čl. 1. odst. 1.2 pokyn č. 34) nebo naopak je rušit či měnit způsob využití pozemku? Nelze!!! Řešení pouze postupem podle 10 odst. 1 písm. f) katastrálního zákona s využitím protokolu ZDŘ. Budova evidovaná v KN na LV neznámého vlastníka. Budova ve skutečnosti existuje. V KN chybí doklady o způsobu využití budovy a o vlastnictví budovy. Jde o starší budovy, které v KN takto zůstávají evidovány i po obnově operátu. Vlastníci nereagují na výzvu o doplnění dokladů. KP se zdráhají budovu zrušit a změnit zastavěnou plochu na ostatní plochu. Co doporučit KP? Stejně jako KÚ z vlastní aktivity budovy nezapisuje, nemůže je ani odstraňovat výjimkou je postup na základě výsledků revize údajů KN nebo na základě výsledků zjišťování průběhu hranic pro obnovu katastrálního operátu novým mapováním, pokud budova již skutečně neexistuje. Pokud budova existuje a je v katastru evidována v souladu s dřívějšími předpisy, nelze ji zrušit. Pokud vlastníci nereagují na výzvy, je jediným řešením přestupkové řízení. Manželé mají v podílovém spoluvl. (½ ½) pozemek (dar od otce manželky) pod domem. Jako stavebníci jsou v dokladech o vymezeném způsobu využití stavby uvedeni tito manželé. Stavbu však z velké části realizoval otec manželky, který uzavřel smlouvu o dílo na dům a z převážné části výstavbu financoval. Nyní by chtěl být jako spoluvlastník zapsán v KN anebo by si přál zápis tak, aby jeho dcera měla na stavbě vyšší podíl než zeť (fakticky stavbu postavil ze ¾ otec manželky). Lze nějakým způsobem dosáhnout požadovaného zápisu do KN? - požadovaný zápis není možný

8 Pokud byla budova postavena na základě smlouvy o dílo (ať už dle OZ nebo ObchZ), je vlastníkem objednatel (tedy otec), do KN se zapíše jako vlastník na základě smlouvy o dílo (smlouva o dílo je záznamovou listinou) v případě smlouvy o dílo dle OZ bez dalšího, v případě smlouvy o dílo dle ObchZ pokud nebylo ohledně vlastnictví ujednáno jinak než je v 524 odst. 1 ObchZ bez dalšího (otec pozemek opatřil -???) pokud bylo ohledně vlastnictví ujednáno jinak než je v 524 odst. 1 ObchZ, ale nebyla sjednána výhrada vlastnictví zhotovitele do zaplacení ceny díla se zápisem o předání předmětu díla ( 554 odst. 5 a 6 ObchZ) pokud bylo ohledně vlastnictví ujednáno jinak než je v 524 odst. 1 ObchZ a zároveň byla sjednána výhrada vlastnictví zhotovitele do zaplacení ceny díla ( 554 odst. 5 druhá věta spolu s 445 ObchZ) s potvrzením o zaplacení ceny díla. Byl podán návrh na vklad vlastnického práva k pozemku st. 163/4. Na tomto pozemku stojí kravín ve vlastnictví nabyvatele pozemku, v KN dosud nezapsaný. Na stavbu se nedochovaly žádné listiny, na nabyvatele přešla na základě transformačního projektu. Pozemek st. 163/4 je vytvořen z st. 163, která nemá list vlastnictví. Kravín se nachází na více parcelách (st. 163/1 až 163/4). KP řízení přerušil a vyzval účastníky k doložení dokladů na stavbu. Vlastníci pozemků st. 163/1-163/3 nechtějí dát nabyvateli souhlas. Musí mít i v tomto případě vlastník stavby uznání vlastnického práva vlastníka pozemku ke stavbě, či jiný souhlas dle pokynů 34? Pokud nezažádají o zápis stavby a nebude proveden zápis stavby do KN, KP nebude moci povolit vklad vlastnického práva k stavebnímu pozemku 163/4. Pokud parcela, na které se kravín nachází, v KN již existuje jako st. 163, byť nezapsaná na LV, není důvod v souvislosti s vkladovým řízením požadovat zápis stavby. Vklad lze povolit nezávisle na tom, zda stavba bude či nebude do KN zapsána. V daném případě nebude třeba prohlášení vlastníků pozemků pod stavbou o nevlastnictví stavby, pokud je zde způsobilá záznamová listina transformační projekt. Pokud (např. s ohledem na nedostatečné označení) nelze transf. projekt považovat za způsobilou záznamovou listinu, není možné nabyvatele zapsat jako vlastníka budovy, neboť mu nesvědčí žádná z domněnek, a to dokonce ani s případným souhlasem vlastníků pozemků pod stavbou a ani v případě, že by se kolaudační rozhodnutí podařilo dohledat (nebude mu svědčit jako stavebníkovi). Vycházíme z domněnky, že stavebníkem je osoba uvedená v kolaudačním rozhodnutí jako adresát. Nebo musí být v kolaudačním rozhodnutí jasně uvedeno, kdo je stavebník? U kolaudačních rozhodnutí vydaných podle starého stavebního zákona nelze bezpodmínečně požadovat, aby byl stavebník jako takový označen. Obsah kolaudačního rozhodnutí však nesmí vzbuzovat pochybnost o tom, že stavebníkem je adresát. V případě pochybností je namístě si skutečnost, kdo byl v dané věci stavebníkem, ověřit u stavebního úřadu (podle 12 odst. 2 KZ a 8 odst. 2 SŘ).

Čl. 1 Zápis nové stavby a zápis změny stavby do katastru nemovitostí

Čl. 1 Zápis nové stavby a zápis změny stavby do katastru nemovitostí Český úřad zeměměřický a katastrální Příloha k č.j. ČÚZK 77/2007-22 Pokyny č. 34 (diferenční znění, ve znění dodatku č. 1) Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 23.4.2007 č.j. ČÚZK 77/2007-22

Více

Metodická pomůcka ke změnám druhu a způsobu využití pozemku č.j. ČÚZK-09863/

Metodická pomůcka ke změnám druhu a způsobu využití pozemku č.j. ČÚZK-09863/ ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ Metodická pomůcka ke změnám druhu a způsobu využití pozemku č.j. ČÚZK-09863/2018-22 PRAHA 2018 Příklady některých typů GP v souvislosti se změnou druhu pozemku a způsobu

Více

Zápis změny druhu a způsobu využití pozemku do katastru nemovitostí

Zápis změny druhu a způsobu využití pozemku do katastru nemovitostí Zápis změny druhu a způsobu využití pozemku do katastru nemovitostí Martina Hercegová Praha, 16. ledna 2019 Návod pro správu katastru nemovitostí Stránka 2 Změna druhu a způsobu využití pozemku Na základě:

Více

77/2007-22. Pokyny č. 34. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

77/2007-22. Pokyny č. 34. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního 77/2007-22 Pokyny č. 34 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 23.4.2007 č.j. ČÚZK 77/2007-22 pro zápis nové stavby, zápis vlastnického práva k nové stavbě a zápis změny stavby do katastru

Více

OBNOVA OPERÁTU NOVÝM MAPOVÁNÍM A REVIZE ÚDAJŮ KATASTRU NEMOVITOSTÍ. Porada úřadů územního plánování v Kraji Vysočina

OBNOVA OPERÁTU NOVÝM MAPOVÁNÍM A REVIZE ÚDAJŮ KATASTRU NEMOVITOSTÍ. Porada úřadů územního plánování v Kraji Vysočina OBNOVA OPERÁTU NOVÝM MAPOVÁNÍM A REVIZE ÚDAJŮ KATASTRU NEMOVITOSTÍ Porada úřadů územního plánování v Kraji Vysočina Údaje v katastru Katastr nemovitostí (KN) je zdrojem informací, které slouží vedle ochrany

Více

Přílohy nezbytné k podání návrhu na vklad a k ohlášení změn do katastru nemovitostí

Přílohy nezbytné k podání návrhu na vklad a k ohlášení změn do katastru nemovitostí Přílohy nezbytné k podání návrhu na vklad a k ohlášení změn do katastru nemovitostí I. Přílohy k návrhu na vklad práva do katastru nemovitostí K návrhu na vklad věcného práva k nemovitosti (při jeho vzniku,

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Příloha k č. j. ČÚZK-12990/2013-22 Pokyny č. 43 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 2. prosince 2013 č.j. ČÚZK-12990/2013-22 pro zápis změn v katastru

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Pokyny č. 42 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 10. ledna 2013 č.j. ČÚZK 662/2013-22 pro zápis příslušnosti Státního pozemkového úřadu hospodařit s

Více

ČR - Katastrální úřad pro Plzeňský kraj Plzeň, Radobyčická 12

ČR - Katastrální úřad pro Plzeňský kraj Plzeň, Radobyčická 12 Katastrální úřad pro Plzeňský kraj obdržel v roce 2014 dvě žádosti o poskytnutí informací podle Dne 19.9.2014 byla doručena Katastrálnímu úřadu pro Plzeňský kraj žádost žadatele o poskytnutí informace

Více

PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích

PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích PRÁVNÍ LINKA Centrum pomoci v naléhavých životních situacích xx. xx. 2012 Dotazy volejte na 900 900 809 nebo navštivte www.pravnilinka.cz Zadavatel dotazu: xxxxx xxxxx xxxxxxxxxxx, xxxxxxxxx, PSČ xxx xx

Více

Ing. Petr Chrudina nar. 23.10.1960 bytem Pod Lipami 603, Bohuňovice, PSČ: 783 14 na straně jedné jako a dále jen dárce

Ing. Petr Chrudina nar. 23.10.1960 bytem Pod Lipami 603, Bohuňovice, PSČ: 783 14 na straně jedné jako a dále jen dárce Ing. Petr Chrudina nar. 23.10.1960 bytem Pod Lipami 603, Bohuňovice, PSČ: 783 14 na straně jedné jako a dále jen dárce a Obec Bohuňovice IČ: 00298697 6. května 109, Bohuňovice, PSČ: 783 14 zastoupená starostou

Více

(2) Rozhodnutí obce o přidělení čísla popisného nebo evidenčního obsahuje údaje o budově podle katastru nemovitostí. 3

(2) Rozhodnutí obce o přidělení čísla popisného nebo evidenčního obsahuje údaje o budově podle katastru nemovitostí. 3 Vyhláška Ministerstva vnitra č. 326/2000 Sb., ze dne 11. září 2000, o způsobu označování ulic a ostatních veřejných prostranství názvy, o způsobu použití a umístění čísel k označení budov, o náležitostech

Více

5320/ POKYNY. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

5320/ POKYNY. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Změna: 1028/1995-23 Změna: 4708/1995-23 Změna: 5328/1995-23 Změna: 3478/1996-23 Změna: 4698/1996-23 Změna: 5861/1997-23 Změna: 3863/1968-23 Změna: 2643/2000-23 Změna: 462/2001-23 5320/1994-23 POKYNY Českého

Více

Obnova novým mapováním - stavby - praktické příklady. Krajský úřad setkání stavebních úřadů Hradec Králové

Obnova novým mapováním - stavby - praktické příklady. Krajský úřad setkání stavebních úřadů Hradec Králové Obnova novým mapováním - stavby - praktické příklady Krajský úřad setkání stavebních úřadů Hradec Králové 30. 6. 2016 Obnova operátu novým mapováním K obnově katastrálního operátu novým mapováním se přistoupí,

Více

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřely v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen ObčZ ), tuto kupní smlouvu:

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřely v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen ObčZ ), tuto kupní smlouvu: KUPNÍ SMLOUVA ATTS Galactic s.r.o., Lannova 2061/8, Nové Město, 110 00, Praha 1 IČO: 035 85 018, C 234253 vedená u Městského soudu v Praze zastoupená jednatelem Tomášem Sobotkou, Myslbekova 1037, Příbor

Více

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Katastrální úřad pro Pardubický kraj V Pardubicích dne

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Katastrální úřad pro Pardubický kraj V Pardubicích dne VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje Katastrální úřad pro Pardubický kraj V Pardubicích dne 18.10.2012 Zápis historického majetku obce Zákon.č.172/1991Sb. - účinnost ke dni 24.5.1991

Více

Pozemky jsou přístupné po pozemní komunikaci, s možností napojení na inženýrské sítě.

Pozemky jsou přístupné po pozemní komunikaci, s možností napojení na inženýrské sítě. OBEC PIČÍN zveřejňuje podle 39 zákona číslo 128/2000 Sb. záměr prodat POZEMKY v katastrálním území Pičín, které jsou v zemním plánu v lokalitě A3 formou výběrového řízení - obálkovou metodou Popis nemovitostí:

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Příloha k č. j. ČÚZK-00090/2014-22 POKYNY Č. 44 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 20.12.2013 č.j. ČÚZK- 25637/2013-22, k zápisu vlastnictví jednotek

Více

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ účastníka dražby dobrovolné dle zákona o veřejných dražbách č. 26/2000Sb. v platném znění

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ účastníka dražby dobrovolné dle zákona o veřejných dražbách č. 26/2000Sb. v platném znění ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ účastníka dražby dobrovolné dle zákona o veřejných dražbách č. 26/2000Sb. v platném znění a Identifikace a kontrola klienta účastníka dražby dle 7 a násl. zákona o některých opatřeních

Více

Návrh na vklad práva k nemovitosti do katastru nemovitostí

Návrh na vklad práva k nemovitosti do katastru nemovitostí 06NavVkPrNem.pdf Budovy 7) budova 7) na parcele 7) Návrh na vklad práva k nemovitosti do katastru nemovitostí Katastrálnímu ú adu pro katastrální pracovišt po et p íloh: Navrhuji vklad 1) v souladu s obsahem

Více

PŘEDKUPNÍ PRÁVO. Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA

PŘEDKUPNÍ PRÁVO. Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA PŘEDKUPNÍ PRÁVO Metodický pokyn k obsahu části opatření obecné povahy, zasílané katastrálnímu úřadu k vyznačení PŘEDKUPNÍHO PRÁVA 1) Úvod 2) Právní předpisy vztahující se k záznamu předkupního práva 3)

Více

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky.

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky. Zákon č. 265/1992 Sb., ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb, zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

KUPNÍ SMLOUVA. kterou níže uvedeného dne, měsíce a roku způsobilí ke všem právním úkonům uzavřeli: na straně jedné

KUPNÍ SMLOUVA. kterou níže uvedeného dne, měsíce a roku způsobilí ke všem právním úkonům uzavřeli: na straně jedné KUPNÍ SMLOUVA kterou níže uvedeného dne, měsíce a roku způsobilí ke všem právním úkonům uzavřeli: na straně jedné KOVOHUTĚ HOLDING DT, a.s. se sídlem: Čelákovice, Křižíkova 270, PSČ: 250 88 IČ: 46357033

Více

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek

Občanský zákoník a katastr nemovitostí. Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek Občanský zákoník a katastr nemovitostí Ostrava 24.dubna 2014 Oldřich Pašek 1 2 Nový katastrální zákon Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Zrušeny byly Zákon č. 265/1992 Sb.,

Více

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí

Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Nejdůležitější změny, které přináší nový zákon o katastru nemovitostí Michal Havelka Poděbrady 12. 6. 2014 Právní předpisy zák. č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník zák. č. 256/2013, o katastru nemovitostí

Více

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí

Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí Nová úprava věcných práv a katastr nemovitostí v roce 2014 JUDr. Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální 17. května 2012 Nemovité věci (ne nemovitosti) Nemovité věci ( pozemky a 498 odst. 1)

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Katastr nemovitostí České republiky

Katastr nemovitostí České republiky immobili nemovitosti 4 economicrevue 2 Katastr nemovitostí České republiky Katastr nemovitostí České republiky je souborem údajů o CZ nemovitostech v České republice, t.j. o všech pozemcích a o budovách.

Více

Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité

Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité V oznámení uveďte všechny nemovité věci, které vlastníte podle údajů zapsaných na listu vlastnictví v katastru nemovitostí (např. stavby: rodinný dům,

Více

Šablona životních situací MPO MS Word

Šablona životních situací MPO MS Word 1. 2. 3. Ohlášení vázané živnosti pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států Evropské unie, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) 4. Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj

Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014. Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Změny v katastru nemovitostí od 1.1.2014 Ing. Karel Švarc Katastrální úřad pro Pardubický kraj Nový občanský zákoník (NOZ) zákon č. 89/2012Sb. Účinnost od 1.1.2014 Rozsah celkem 3081 paragrafů NOZ ruší

Více

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k nemovitým věcem Smluvní strany: 1. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako prodávající na straně jedné a 2. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako - kupující - na straně

Více

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013

NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON. JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON JUDr. Eva Barešová Praha 7. listopadu 2013 Nový katastrální zákon 2 Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Účinnost 1.1.2014 Zrušeny budou: Zákon č. 265/1992

Více

2425/ Pokyny č. 7. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

2425/ Pokyny č. 7. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního 2425/1994-23 Pokyny č. 7 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 27. května 1994 pro zápis právních vztahů k bytům a nebytovým prostorům podle zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů Změna:

Více

Nemocnice Na Homolce Roentgenova 37/ Praha 5 - Motol O Z N Á M E N Í. o výběrovém řízení 5. kolo

Nemocnice Na Homolce Roentgenova 37/ Praha 5 - Motol O Z N Á M E N Í. o výběrovém řízení 5. kolo O Z N Á M E N Í o výběrovém řízení 5. kolo na zjištění zájemce o koupi nemovitého majetku v katastrálním území Jílové u Prahy Nemocnice Na Homolce, statní příspěvková organizace v přímé řídící působnosti

Více

Byty v katastru nemovitostí

Byty v katastru nemovitostí Byty v katastru nemovitostí Ing. Květa Olivová 23. dubna 2008 Související právní předpisy Zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 265/1992 Sb.,

Více

Čl. I Poznámka o zahájení vyvlastňovacího řízení

Čl. I Poznámka o zahájení vyvlastňovacího řízení Český úřad zeměměřický a katastrální Příloha k č.j. ČÚZK 888/2007-22 Pokyny č. 36 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, ze dne 25. května 2007, č.j. ČÚZK 888/2007-22, k realizaci zákona č. 184/2006

Více

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce

Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Kupní smlouva o převodu vlastnického práva k jednotce Smluvní strany: 1. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako prodávající na straně jedné a 2. Pan/í., r.č. /. bytem.., PSČ. jako - kupující - na straně druhé

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

kterou dále uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli:

kterou dále uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: SMĚNNÁ SMLOUVA kterou dále uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Smluvní strany: Pavel Horáček, jako účastník č. 1 Ladislav Votápek, jako účastník č. 2 Obec Kobylnice, se sídlem Obecní úřad, Na Budínku

Více

VYHLÁŠENÍ ZÁMĚRU PRODEJE ČÁSTI BUDOVY Č.P. 584 V PODÍLOVÉM SPOLUVLASTNICTVÍ OBCE STŘELICE

VYHLÁŠENÍ ZÁMĚRU PRODEJE ČÁSTI BUDOVY Č.P. 584 V PODÍLOVÉM SPOLUVLASTNICTVÍ OBCE STŘELICE VYHLÁŠENÍ ZÁMĚRU PRODEJE ČÁSTI BUDOVY Č.P. 584 V PODÍLOVÉM SPOLUVLASTNICTVÍ OBCE STŘELICE Dle 39 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o

Více

Novela katastrální vyhlášky

Novela katastrální vyhlášky Novela katastrální vyhlášky Karel Štencel Seminář ČSGK Katastr nemovitostí aktuálně, 1. Změny v oblasti zápisů 1. Bytové vlastnictví podle NOZ Zavedení nového typu budovy budova s rozestavěnými jednotkami,

Více

Zápisy stavebních objektů do RÚIAN po

Zápisy stavebních objektů do RÚIAN po Zápisy stavebních objektů do RÚIAN po 1. 1. 2018 Pracovní pomůcka pro stavební úřady, které jsou editory stavebních objektů vyžadujících stavební povolení nebo ohlášení ( 42 zákona o základních registrech),

Více

Poskytování údajů z katastru nemovitostí

Poskytování údajů z katastru nemovitostí Poskytování údajů z katastru nemovitostí 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Poskytování údajů z katastru nemovitostí 04. Základní informace k životní situaci Údaje z

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné,

Kupní smlouva. jako prodávající na straně jedné, Kupní smlouva Níže podepsaní účastníci, a to STAFIN Nepomucká s.r.o. IČ: 28001834, se sídlem Edvarda Beneše 590/31, 301 00 Plzeň zapsaná do obchodního rejstříku vedeného Krajským soudem v Plzni, v oddílu

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Dohoda o výměně bytů

Dohoda o výměně bytů Dohoda o výměně bytů uzavřená ve smyslu ust. 715 občanského zákoníku mezi níže uvedenými účastníky výměny bytů: 1. Směnitel:...rod.č.:... je nájemcem...pokojového bytu č:...kategorie:...v...poschodí..

Více

Co a jak se bude zapisovat?

Co a jak se bude zapisovat? Katastrální zákon Co a jak se bude zapisovat? SEMINÁŘ STAVEBNÍHO FÓRA 28.05.2013 Co se bude nově zapisovat Nejdůležitější změny z hlediska zápisů v KN z hlediska předmětů evidence stavba je součástí pozemku

Více

DAP - PROSEČ, spol. s r.o. sídlo: Proseč, Podměstí 73 IČO: počítáno - 88,-Kč/m2 Katastrální území: Podměstí. m2 Kč celkem 1/4 uhrazeno Kč

DAP - PROSEČ, spol. s r.o. sídlo: Proseč, Podměstí 73 IČO: počítáno - 88,-Kč/m2 Katastrální území: Podměstí. m2 Kč celkem 1/4 uhrazeno Kč Kupní smlouvou č.j. V-4713/2002 ze dne 27.11. 2002 byla zakoupena p.č. v PK 648 o výměře 4902 m2 od manželů Kovářových za 88,-Kč/m2 DAP - PROSEČ, spol. s r.o. sídlo: Proseč, Podměstí 73 IČO: 25922157 počítáno

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

OBCHODNÍ VEŘEJNOU SOUTĚŽ na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

OBCHODNÍ VEŘEJNOU SOUTĚŽ na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 104/11a, PSČ 130 00, IČ: 4579707, DIČ: CZ4579707 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje v souladu

Více

pro hodnocení a poskytování finančních příspěvků z rozpočtu statutárního města Karviné na podporu individuální bytové výstavby

pro hodnocení a poskytování finančních příspěvků z rozpočtu statutárního města Karviné na podporu individuální bytové výstavby STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Zásady pro hodnocení a poskytování finančních příspěvků z rozpočtu statutárního města Karviné na podporu individuální bytové výstavby Schváleno: 17.09.2018 Účinnost: 18.09.2018

Více

Novela katastrální vyhlášky. Jan Kmínek ČÚZK

Novela katastrální vyhlášky. Jan Kmínek ČÚZK Novela katastrální vyhlášky Jan Kmínek ČÚZK K novele Novela katastrální vyhlášky = vyhláška č. 87/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 357/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška) Většina

Více

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 210/1993 Sb. Změna: 90/1996 Sb. Změna: 27/2000 Sb. Změna: 30/2000 Sb. Změna: 120/2001 Sb. Změna:

Více

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ

SMLOUVU O UZAVŘENÍ BUDOUCÍ SMLOUVY KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli: Ing. Gabriela Burzová, sídlem Veleslavínská 39/48, 162 00 Praha 6, IČ: 70339791, ustanovená pravomocným Usnesením č.j. KSPH 70 INS 9790/2014-A-21, ze dne 06.

Více

Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM:

Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM: Životní situace Název: Žádost o POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM Základní informace: Změnit stavbu před jejím dokončením lze na základě ŽÁDOSTI O POVOLENÍ ZMĚNY STAVBY PŘED JEJÍM DOKONČENÍM:

Více

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány.

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány. Dotazy k aplikaci k 184a stavebního zákona a odpovědi na ně. Novela stavebního zákona (zákon 225/2017 Sb.) obsahuje nové ustanovení, 184a, účinné od 1. 1. 2018. Toto ustanovení upravuje způsob dokládání

Více

MMB2015000000892. Název:

MMB2015000000892. Název: Rada města Brna Z7/010. zasedání Zastupitelstva města Brna konané dne 6. 10. 2015 MMB2015000000892 ZM7/ 074Z

Více

Smlouva o chráněném území / o památném stromu

Smlouva o chráněném území / o památném stromu Smlouva o chráněném území / o památném stromu uzavřená podle ustanovení 39 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších právních předpisů (dále jen "zákon") a ustanovení 159

Více

Šablona životních situací MPO MS Word

Šablona životních situací MPO MS Word 1. 2. 3. Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) 4. Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ:

Státní pozemkový úřad může prodat zemědělské pozemky podle 12 zákona o SPÚ: VEŘEJNÁ NABÍDKA POZEMKŮ URČENÝCH K PRODEJI PODLE 12 ZÁKONA č. 503/2012 Sb., O STÁTNÍM POZEMKOVÉM ÚŘADU A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, (DÁLE JEN ZÁKON O SPÚ) UVEŘEJNĚNÁ

Více

Název materiálu: Prodej pozemku parc.č. 2531/8 a části pozemku p.č. 2531/3 v k.ú. Turnov

Název materiálu: Prodej pozemku parc.č. 2531/8 a části pozemku p.č. 2531/3 v k.ú. Turnov Podklady na zasedání ZM dne: 13.12.2018 Název materiálu: Prodej pozemku parc.č. 2531/8 a části pozemku p.č. 2531/3 v k.ú. Turnov Předkládá: Vypracoval: Ing. Tomáš Hocke Bc. Olga Bažantová Zúčastní se projednávání

Více

Vyhlášení obchodních veřejných soutěží na prodej zemědělských pozemků

Vyhlášení obchodních veřejných soutěží na prodej zemědělských pozemků POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3, IČ: 457 97 072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A. vložka 6664 Adresa pro doručování:

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl) zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen také NOZ ), ve znění

Více

Z Á S A D Y P R O N A J Í M Á N Í M Ě S T S K Ý C H B Y T Ů

Z Á S A D Y P R O N A J Í M Á N Í M Ě S T S K Ý C H B Y T Ů Z Á S A D Y P R O N A J Í M Á N Í M Ě S T S K Ý C H B Y T Ů Tyto zásady stanovují postup při pronajímání bytů v bytových domech ve vlastnictví Města Hodonín. Jsou zpracovány v souladu se zákonem č. 89/2012

Více

o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem katastr nemovitostí ZÁKON č. 65/199 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem ve znění zákona č. 10/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 7/000 Sb., zákona č. 30/000 Sb., zákona

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku. Komunikace Havlíčkova ulice - majetkoprávní vztahy

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku. Komunikace Havlíčkova ulice - majetkoprávní vztahy MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 22. 6. 2017 Bod programu: 21 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Jiří Kudláček Odbor správy majetku Ing. Radomír Bradáč Bc. Ludmila

Více

Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně

Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně Připomenutí některých změn v novém katastrálním zákoně NOVÝ KATASTRÁLNÍ ZÁKON Zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (dále též nový katastrální zákon nebo NKZ ) nabyl účinnosti 01.01.2014 nahradil

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl) zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen také NOZ ), ve znění

Více

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj

Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj Plzeň 4.12.2014 JUDr. Pavel Heis Oddělení metodiky a kontroly Katastrální úřad pro Plzeňský kraj - občanský zákoník č. 89/2012 Sb. (NOZ) - katastrální zákon č. 256/2013 Sb. (KatZ), který zrušil - zákon

Více

Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí. Ing. Olivová Květa. 17. května 2012

Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí. Ing. Olivová Květa. 17. května 2012 Vlastnictví bytů ve světle nového OZ (NOZ) včetně dopadů na katastr nemovitostí Ing. Olivová Květa 17. května 2012 Spoluvlastnictví budovy podle BytZ a Bytové spoluvlastnictví podle NOZ Spoluvlastnictví

Více

Program finanční podpory bytové výstavby ve městě Ostrov pro rok I. Účel dotace. II. Příjemci dotace. III. Předmět a výše dotace

Program finanční podpory bytové výstavby ve městě Ostrov pro rok I. Účel dotace. II. Příjemci dotace. III. Předmět a výše dotace Program finanční podpory bytové výstavby ve městě Ostrov pro rok 2017 Zastupitelstvo města Ostrov rozhodlo svým usnesením č. 234/16 ze dne 7. 12. 2016 o aktualizaci programu přímé finanční podpory bytové

Více

Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité

Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité Návod na vyplňování Oddílu III. - část Věci nemovité V oznámení uveďte všechny nemovité věci, které vlastníte podle údajů zapsaných na listu vlastnictví v katastru nemovitostí (např. stavby: rodinný dům,

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl) zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen také NOZ ), ve znění

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Revize katastrálního operátu. Pavel Hylas a Krajský úřad orgány územního plánování stavební úřady

Revize katastrálního operátu. Pavel Hylas a Krajský úřad orgány územního plánování stavební úřady Revize katastrálního operátu Pavel Hylas 13. 12. a 15. 12. 2016 Krajský úřad orgány územního plánování stavební úřady Obsah Digitalizace katastrálních map Legislativa Revize katastru Zkvalitňování dat

Více

Organizace státní zeměměřické služby

Organizace státní zeměměřické služby Organizace státní zeměměřické služby Český úřad zeměměřický a katastrální ( ČÚZK )... je ústředním orgánem státní správy zeměměřictví a katastru adresa: Pod sídlištěm 1800/9, Kobylisy, 18211 Praha 8 V

Více

Potvrzení o zániku práva odpovídajícího věcnému břemeni k jednotce (pro jednotku)

Potvrzení o zániku práva odpovídajícího věcnému břemeni k jednotce (pro jednotku) Potvrzení o zániku práva odpovídajícího věcnému břemeni k jednotce (pro jednotku) Katastrálnímu úřadu pro Katastrální pracoviště počet příloh: Potvrzuji zánik práva odpovídajícího věcnému břemeni k níže

Více

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj a hlavní město Praha, Pobočka Rakovník

Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj a hlavní město Praha, Pobočka Rakovník Státní pozemkový úřad Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj a hlavní město Praha, Pobočka Rakovník Lubenská 2250, Rakovník II, 269 01 Rakovník Spisová značka.: 2RP1987/2010-130713/05/03 Č.j.: SPU

Více

ZÁPISY DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ, GEOMETRICKÝ PLÁN JANA DUDOVÁ

ZÁPISY DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ, GEOMETRICKÝ PLÁN JANA DUDOVÁ ZÁPISY DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ, GEOMETRICKÝ PLÁN JANA DUDOVÁ Základní právní předpisy Z. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) Z. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne Odbor správy majetku MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 6. 10. 2016 Bod programu: 6 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor správy majetku Ing. Radomír Bradáč Šárka Zapletalová

Více

Druhy pozemků v souvislostech s novým mapováním a revizí

Druhy pozemků v souvislostech s novým mapováním a revizí Druhy pozemků v souvislostech s novým mapováním a revizí Druhy pozemků v souvislostech s novým mapováním a revizí Obsah prezentace Základní fakta a novém mapování Pavel Doubek Praha 15. června 2017 Základní

Více

Kácení dřevin rostoucích mimo les

Kácení dřevin rostoucích mimo les Kácení dřevin rostoucích mimo les 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Kácení dřevin rostoucích mimo les dle 8 zákona o ochraně přírody a krajiny. 4. Základní informace

Více

Nedostatky zjišťované při kontrolách výkonu samostatné působnosti obcí při nakládání s nemovitým majetkem obce

Nedostatky zjišťované při kontrolách výkonu samostatné působnosti obcí při nakládání s nemovitým majetkem obce Nedostatky zjišťované při kontrolách výkonu samostatné působnosti obcí při nakládání s nemovitým majetkem obce Ing. Tomáš Pösl odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Počet kontrol samostatné působnosti

Více

Směnná smlouva dle ~ 611 obč.

Směnná smlouva dle ~ 611 obč. Směnná smlouva dle ~ 611 obč. I. Smluvní strany Účastníci smlouvy: Obec Psáry, IC 00241580 se sídlem 25244 Psáry, Pražská 137 zastoupená starostou Milanem Váchou jako účastník I a. Ing. Jan Kodet r.č.

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR

O B C H O D N Í V E Ř E J N O U S O U T Ě Ž na prodej zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a ve správě PF ČR POZEMKOVÝ FOND ČESKÉ REPUBLIKY Sídlo: Praha 3, Husinecká 1024/11a, PSČ 130 00, IČ: 45797072, DIČ: CZ45797072 Zapsán v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, odd. A, vložka 6664 vyhlašuje

Více

Správní právo dálkové studium. XI. Katastr nemovitostí

Správní právo dálkové studium. XI. Katastr nemovitostí Správní právo dálkové studium XI. Katastr nemovitostí Prameny právní úpravy - zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí ČR (katastrální zákon) - zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Příloha smlouvy č.3: Návrh kupní smlouvy Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých věcí Kterou uzavřeli v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl) zákona číslo 89/2012 Sb.,

Více

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny:

Český úřad zeměměřický a katastrální vydává podle 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 359/1992 Sb., o zeměměřických a katastrálních orgánech, tyto pokyny: Český úřad zeměměřický a katastrální Pokyny č. 42 Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze dne 10. ledna 2013 č.j. ČÚZK 662/2013-22 pro zápis příslušnosti Státního pozemkového úřadu hospodařit s

Více

ZÁKON Č. 256/2013 SB., OKATASTRU NEMOVITOSTÍ (KATASTRÁLNÍ ZÁKON) KMA/TOKN

ZÁKON Č. 256/2013 SB., OKATASTRU NEMOVITOSTÍ (KATASTRÁLNÍ ZÁKON) KMA/TOKN ZÁKON Č. 256/2013 SB., OKATASTRU NEMOVITOSTÍ (KATASTRÁLNÍ ZÁKON) KMA/TOKN Zákon stanoví, že katastr nemovitostí je veřejný seznam. Vymezuje, že předmětem evidence katastru jsou pozemky v podobě parcel,

Více

SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ,

SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ, SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ, uzavřená dle ustanovení 1785 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů, níže uvedeného dne, měsíce a roku 1 Město Veselí nad Moravou,

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba se sídlem v EU) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Žádost o přechod nájmu bytu

Žádost o přechod nájmu bytu Městská část Praha 4, odbor obecního majetku, Antala Staška 2059/80b, Praha 4 Žádost o přechod nájmu bytu I. Vyplňuje žadatel 1. Jméno žadatele:.... Datum narození:... stav.... 2. Nynější trvalé bydliště

Více