Základy extruzního svařování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy extruzního svařování"

Transkript

1 Základy extruzního svařování Princip svařování Postatou metody je ohřev základního materiálu horkým plynem a vytlačování zplastikovaného přídavného materiálu do svařovací zóny obvykle pod tlakem. Svařuje se pomocí druhově shodného přídavného materiálu, který se vytlačuje jako proud taveniny z plastikační jednotky extrudéru. Přídavný materiál je tak zcela homogenní a dokonale zplastifikovaný. Pro správné vytvoření tlaku je nutné aby byl přídavný materiál přitlačován do svarové zóny, což se děje různými způsoby podle jednotlivých postupových variant. Materiály a svařované polotovary Metodou svařování vytlačováním horkým plynem spojuje velká skupina polotovarů z termoplastů. Potrubí, atypické potrubní tvarovky, konstrukce z desek, utěsňovací pásy, nejčastěji z materiálů PP,PE, ale i z PVC a PVDF. Touto metodou se také provádějí opravy plastových dílů automobilů, motocyklů apod. Stroje a nástroje pro svařování horkým plynem Stroje pro svařování Kontrukční řešení strojů pro svařování vytlačováním se odvíjí od postupové varianty vytlačovacího svařování. Základem každého svařovacího stroje zůstává plastikační jednotka, tj. vyhřívaný válec se šnekem nebo pístem, kde dojde k ohřevu přídavného materiálu na nastavenou svařovací teplotu a jeho homogenizaci. Vytlačení přídavného materiálu do svarové zóny se většinou děje pomocí přítlačné botičky, u některých konstrukcí se přídavný materiál pěchuje ručně, nebo je součástí stroje přítlačný válečkový systém. V případě tlaku botičkou se tlak vyvozuje váhou extrudéru, proto je nutno při svařování v pozici (kolmo nebo nad hlavou) vyvinout stejný tlak silou. Současně s vytlačováním zplastikovaného přídavného materiálu a vyvíjením tlaku ve svaru je nutný předehřev základního materiálu většinou horkým plynem, nebo jiným tepelným zdrojem. Předehřívací trysky Pro ohřev základního materiálu horkým plynem se vedle vytlačovací hubice montují v některých variantách pevně stavitelné trysky, někdy se ohřev provede horkovzdušnou svářečkou nebo tepelným zářičem. Pokud je u některého extrudéru namontovaná ohřívací tryska, musí splňovat podmínku ohřevu základního materiálu v célé šířce svarové zóny, a musí být výškově stavitelná podle velikosti svařovacích botiček. Svařovací botičky Zvláštní význam při vytlačovcím svařování mají svařovací botičky, které u většiny variant postupu svařování zajišťují svařovací tlak. Pouze správně tvarované a zhotovené, geometrii svaru přizpůsobené svařovací botičky vedou k dobrým výsledkům svařování. To znamená, že pro každý typ svaru musí být použita vhodná botička.

2 Všeobecně se požaduje, aby svařovací botičky byly z teplovzdorného antiadhezivního materiálu s nízkou tepelnou vodivostí. Obvykle se zde používá PTFE. Svým tvarem mají zabraňovat vytlačování taveniny po stranách mimo svařovací spáru (opěrné přítlačné plochy) a vpředu vytlačování taveniny před botičku (nos). Stlačováním taveniny mají botičky vyvozovat svařovací sílu (tlaková zóna extrudátu). Ve směrnici DVS 2207 díl 4 jsou uváděny údaje ke konstrukci svařovacích botiček Rozměry v tabulce plati pro rychlost svařování do 200mm/min. Ostatní nástroje pro svařování Potřebné nástroje pro opracování svarových ploch jsou stejné jako u svařování horkým plynem a přídavným materiálem. Navíc je důležité použít jehlu pro zkoušku vpichem a kombinační kleště pro zkoušku plastifikace a homogenity přídavného materiálu. Pro některé varianty postupu svařování se používají přítlačné nástroje k vyvození svařovacího tlaku, u variant svařování botičkou se tyto nástroje používají ve špatně přístupových místech pro dotlačení extrudátu, např. v rozích. Požadavky na svařovací stroje V ČR převážně svařovací přístroje zahraniční výroby, které jsou konstruovány podle směrnic DVS 2209 díl 1 a DVS 2207 díl 4 Extruzní svařování. Musí splňovat požadavky platných předpisů bezpečnosti práce. Přídavné materiály a plyny pro svařování Dráty a granuláty na svařování je nutno před použitím vysušit, případně dráty odmastit. Přídavný materiál má mít teplotu základního materiálu. Svařovací plyn nesmí obsahovat vodu, prach nebo olej. Nejčastěji používaným plynem je vzduch. Jak již bylo uvedeno u některých variant se plochy ohřívají sáláním.

3 Postupy svařování extrudérem Základní rozdělení podle variant Ve srovnání se svařováním horkým plynem se dosahuje kratších pracovních časů při vysoké jakosti svarů a velkého objemu vyplnění svarové plochy. To platí beze zbytku u všech variant postupu svařování extrudérem, přičemž u některých variant jsou výkony větší. Dle směrnice DVS 2209 díl 1 se dělí postupy na kontinuální a diskontinuální. Příprava svařování extrudérem Tak jako u všech metod svařování se provede kontrola pracoviště se zřetelem na dodržování podmínek BOZ a PO, kontrola svařovacího zařízení (elektrické přívody, čistota trysek a botiček, měření teploty) a kontrola vzhledem k vnějším podmínkám. Nevhodné vlivy okolí vyžadují dodatečná přípravná opatření. Dále jsou shnuty některé z těchto vlivů, jejich působení a doporučená protiopatření.

4 Příprava materiálu U svařovaného základního materiálu se provedou běžné kontroly (svařitelnost, vrypy, praskliny, znečištění) a spojovací plochy svařovaných dílů včetně přilehlých ploch v oblasti překrytí svarovou housenkou se bezprostředně před svařováním třískově opracují. Účelně se to provede škrabkou nebo vhodným třískovým nástrojem. Díly poškozené na povrchu vlivy povětrnosti nebo chemikálií musí být opracovány až na nepoškozenou vrstvu. Zvláště se na takové opracování musí dbát při opravářských pracích. Důležité je chemické očištění svarových ploch. Nesmějí se používat čisticí prostředky, které působí rozpouštění nebo bobtnání materiálu, vyhovuje isopropylalkohol. K vyrovnání větších teplotních rozdílů mezi svařovanými díly se tyto dostatečně dlouho před úpravami a provedením svařovacích prací uloží za stejných podmínek na pracovišti temperování (platí to obzvláště v zimě, pokud ve skladě polotovarů panuje venkovní teplota). U přeplátovaných spojů fólií s převýšeným svarem je nutné provést úpravu zkosením.

5 Seřízení technologických parametrů před svařováním Svářeč před svařováním nastaví svařovací parametry na zkušebním svaru z identického materiálu jako je materiál svařovaný, zkontrolujte homogenitu a plasticitu přídavného materiálu: - teplota plastikovaného přídavného materiálu se měří zapichovacím nebo infračerveným teploměrem v bezprostřední blízkosti svařovací botičky - teplota plastikované zóny na základním materiálu je těžko měřitelná během procesu svařování. Proto se v praxi nejčastěji před svařováním provádí tzv. jehlová zkouška, která se zabezpečí jehlou o ploše hrotu 1 mm². Základní materiál lze považovat za zplastifikovaný, pokud se jehlu podaří vpíchnout do hloubky minimálně 0,5mm. Pokud chceme měřit teplotu i během svařování je vhodné opět použít zapichovací teploměr - kontrola homogenizace a plastikace přídavného materiálu se provede zachycením části vytlačeného extrudátu za botičku do plochých kleští a jeho protažení. Plastikace je dostatečná pokud se extrudát netrhá a protahuje se rovnoměrně - teplota horkého plynu je dostatečná pokud se měří na předehřevu v trysce asi 10-15mm před jejím ústím - prosazení přídavného materiálu z extruderu (údaje v kg/h) se zjistí vážením vystupujícího proudu hmoty během časového intervalu a přepočítá se na hodinu - množství horkého plynu (údaje v l/min) jsou měřitelné pomocí průtokoměru - svařovací rychlost je odvislá od výkonu extrudéru a objemu svaru (údaje v mm/min). Provádí se měření svařené dráhy v časovém intervalu a přepočtením se získá údaj (v mm/min) Zkouška přilnavosti při extruzním svařování Tato zkouška slouží k ustanovení vhodnosti ke svařování přídavného a základního materiálu. Zkouška se provádí dle směrnice DVS 2201 díl 2. Na styčnou plochu dvojice desek se extrudérem nanese svařovací housenka. Používá se k tomu speciální botička bez nosu. Bezprostředně před svařováním se oblast ve které bude nanášen svar třískově obrobí (např. škrabkou) Svařuje se kus dlouhý asi 200mm. Po ochlazení se ze středu svaru vyříznou asi 6mm široké pruhy a přehnou přes nesvařené místo styku svařovaného spojení. Lom přitom musí jít svarem. Spojované plochy se nesmějí oddělit (odstřihnout povrch spojovaných dílů od přídavného svařovacího materiálu)

6 Technologické podmínky po svařování extrudérem Svar musí samovolně chladnout bez nuceného ochlazování studenou vodou nebo vzduchem. Pro docílení rovnoměrnějšího chladnutí je dobré přikrývat svar izolační tkaninou nebo fólií. Částečně lze svary namáhat až za min. dle tloušťky materiálu, nestanoví-li technologický postup jinak. Montáž a kompletace svařenců se provádí až po úplném zchladnutí svaru, stejně jako skružování. Dodatečné opracování svaru Zpravidla není dodatečné opracování svaru zapotřebí. Extruzní svary mají mít stejnoměrně hladký povrch a bezchybně svařené okrajové zóny. Rovněž je přepokladem pro hodnotné svařované spojení bez vrubů a svar provařený do kořene (případně se může po příslušném opracování podložit kořenovou housenkou horkým plynem s přídavným materiálem) Podle tvaru svařovací botičky, tvaru svaru a stávajících geometrických nepravidelností svařovaných dílů se nedá vždy zabránit, aby po straně těsnící plochy svařovací botičky nevystupoval extrudát. Tím vznikají přetoky s vytlačenými výronky. Tyto nemají žádné spojení se základním materiálem a vedou připadně ke zvýšeným napětím v této oblasti svaru. Musí se proto odstraňovat bez poškození svaru. Tvary svarových ploch Tvar a rozměry svaru jsou závislé na materiálu, jeho tloušťce a druhu styku. Obecně se provádějí jednovrstvé svary,podle potřeby se mohou provádět i vícevrstvé svary. Obvyklé tvary svarových ploch uvádí směrnice DVS 2207 díl 4 a 2209 díl 1, pro konstrukci nádrží směrnice DVS 2205 díl 3 a pro svary na fóliích směrnice DVS Příklady jsou na obrázcích. Pro plášťové trubky jsou tvary svarů uvedeny ve směrnici DVS 2207 díl 5. Tupé svary U tupých styků V-svarů nebo oboustranných V-svarů (DV svary) je nutné dbát následujících zásad: - úhel rozevření: 45-90ºC, závislý na tloušťce desky - šířka otevření b : omezit na cca 30mm - šířka spáry v oblasti kořene: cca 2mm - oblast překrytí z : 2mm

7

8 Koutové svary Přeplátované svary potrubí U tohoto provedení se počítá se vzduchovou mezerou, která je závislá od tloušťky stěny, má ale být nejméně a=1mm a m umožňovat dostatečné zahřátí a provaření. Použití pro konstrukční díly, např. stavbu potrubí. Přeplátované svary fólie Použití pro utěsňovací pásy dle DVS Parametry svařování extrudérem Svařovací parametry tj. teplota, tlak a čas (rychlost svařování) se před začátkem svařování musí sladit tak, aby byla s jistotou zaručena minimální hloubka natavení 0,5mm. Zkontrolované parametry se mohou zaznamenat do svařovacího protokolu. Spojovací plochy se zahřívají na svařovací teplotu horkým vzduchem nebo zářením. Teplota vzduchu na předehřívání je zpravidla 1,5-2krát vyšší než teplota taveniny.kontrola natavení se může provést jehlovou zkouškou. Parametr tlak zajišťuje tvarová svařovací botička, přítlačné nářadí nebo přítlačné válečky.

9 1) pokud by se měl svařovat tlustší materiál, svaří se na více vrstev 2) měřeno vpichovým teploměrem na výstupu extrudátu ze svař. extrudéru 3) měřeno mezi rovinou výstupu trysky a 5mm v trysce 4) nasátý studený vzduch při asi 20 ºC a atmosférickém tlaku ve stavu připraveném k provozu. Při zásobování vzduchem z rozvodu stlačeného vzduchu se tlak vzduchu měří za měřidlem množství vzduchu a dbá se na přepočítání tlaku, příp. množství. Chyby postupu při svařování extrudérem Chyby postupu jsou prakticky stejné jako u svařování horkým plynem a přídavným materiálem, přesto nejčastěji heslovitě uvádíme: chybný výběr svařovaných dílů (materiál, kvalita) svařování nestejných materiálů (svařitelnost) nedodržení tolerancí a úhlů svarových ploch nedostatečné chemické očištění svařovaných ploch chybně nasavená teplota extrudátu a předehřívacího vzduchu vlhký a znečištěný přídavný materiál prudké ochlazení svaru předčasné mechanické namáhání svaru

Základy svařování horkým plynem a přídavným materiálem

Základy svařování horkým plynem a přídavným materiálem Základy svařování horkým plynem a přídavným materiálem Princip svařování horkým plynem a přídavným materiálem Při svařování horkým plynem se nejprve spojované plochy a vnější zóny přídavného materiálu

Více

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013.

Slouží jako podklad pro výuku svařování. Text určen pro studenty 3. ročníku střední odborné školy oboru strojírenství.vytvořeno v prosinci 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařování plastů Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

Zkoušky odborné způsobilosti svářečů termoplastů podle ČSN EN 13067

Zkoušky odborné způsobilosti svářečů termoplastů podle ČSN EN 13067 Zkoušky odborné způsobilosti svářečů termoplastů podle ČSN EN 13067 Účelem zavedení této normy je stanovení postupů pro zkoušení znalostí a zručnosti svářečů provádějících svařované spoje z termoplastů

Více

ČSN EN ISO 472 ČSN EN ISO

ČSN EN ISO 472 ČSN EN ISO Související normy: ČSN EN ISO 3834-1 až 6 - Požadavky na jakost při tavném svařování kovových materiálů, tj. s aplikací na plasty. (Využití prvků kvality pro oblast svařování a lepení plastů) ČSN EN ISO

Více

DRUHÝ GARSTKA A. 28.6.2013. Název zpracovaného celku: SVAROVÉ SPOJE. Svarové spoje

DRUHÝ GARSTKA A. 28.6.2013. Název zpracovaného celku: SVAROVÉ SPOJE. Svarové spoje Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STAVBA A PROVOZ STROJŮ DRUHÝ GARSTKA A. 28.6.2013 Název zpracovaného celku: SVAROVÉ SPOJE Obecný úvod Svarové spoje Při svařování dvou dílů se jejich materiály spojí ve

Více

Elektrostruskové svařování

Elektrostruskové svařování Nekonvenční technologie svařování Elektrostruskové svařování doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. ivo.hlavaty@vsb.cz http://fs1.vsb.cz/~hla80 1 Elektroda zasahuje do tavidla, které je v pevném skupenství nevodivé.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti. Ing. Magdalena Svobodová Číslo: VY_32_INOVACE_ Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti Svarové spoje druhy, značení

Více

Svařování desek a fólií

Svařování desek a fólií Svařování desek a fólií Extrudery ES 2 a ES 4 Svářečky fólií SKA 55, SKA 55K a Příslušenství pro extrudery Pro spojování desek a fólií se používají dva způsoby svařování. Prvním z nich je svařování pomocí

Více

Postupy spojování PVC-O a PE

Postupy spojování PVC-O a PE Postupy spojování PVC-O a PE V tomto článku jsou uvedeny rozdíly mezi výrobou push-fit spojů trubek z PVC-O a tupými tavnými svary vyžadovanými u PE trubek. Postupy spojování trubek z PVC-O Spojení se

Více

Problémy při obloukovém svařování Příčiny vad a jejich odstranění

Problémy při obloukovém svařování Příčiny vad a jejich odstranění Problémy při obloukovém svařování vad a jejich odstranění Vady svarů mohou být způsobeny jednou nebo více uvedenými příčinami ESAB VAMBERK, s.r.o. Smetanovo nábřeží 334 517 54 VAMBERK ČESKÁ REPUBLIKA Tel.:

Více

Systém Ekoplastik průměry mm

Systém Ekoplastik průměry mm 2. kapitola průměry 160 250 mm Výhody systému trubky a tvarovky z polypropylenu nové generace PP-RCT (typ 4) stejný průtočný profil trubek a tvarovek minimalizace tlakových ztrát Vyšší tlaková odolnost

Více

SVAŘOVÁNÍ ZA PŮSOBENÍ TEPLA A TLAKU

SVAŘOVÁNÍ ZA PŮSOBENÍ TEPLA A TLAKU Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Opravy odlitkû ze edé litiny

Opravy odlitkû ze edé litiny Opravy odlitkû ze edé litiny Šedá litina je obtížně svařitelná. Byla vypracována celá řada více či měně úspěšných metod, technologických postupů svařování a pájení. Základním předpokladem úspěšnosti opravy

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.6 Svářečská a karosářská odbornost Kapitola

Více

Svarové spoje. Druhy svařování:

Svarové spoje. Druhy svařování: Svarové spoje Svarové spoje patří mezi nejpoužívanější a nejefektivnější nerozebíratelné spojení strojních součástí. Svařování je spojování kovových i nekovových materiálů působením tepla nebo tlaku nebo

Více

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Část svařování cvičící: Ing. Michal Douša Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Doporučená studijní literatura Novotný, J a kol.:technologie slévání, tváření

Více

Postup navařování srdcovek výhybek P-NA-P-02/2013

Postup navařování srdcovek výhybek P-NA-P-02/2013 SŽDC, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 DVI, a.s. - Svářečská škola Náměstí 17.listopadu 2058 560 02 Česká Třebová Postup navařování srdcovek výhybek poloautomatem plněnou elektrodou P-NA-P-02/2013

Více

Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU

Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU Název projektu: DOSTUPNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM VĚKU Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.11/03.0161 Polyfúzní svařování plastů a pájení mědi Získejte oprávnění pro kvalifikovanou práci s perspektivními materiály

Více

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky

Podniková norma Desky z PP-B osmiúhelníky IMG Bohemia, s.r.o. Průmyslová 798, 391 02 Sezimovo Ústí divize vytlačování Vypracoval: Podpis: Schválil: Ing.Pavel Stránský Ing.Antonín Kuchyňka Verze: 01/08 Vydáno dne: 3.3.2008 Účinnost od: 3.3.2008

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Navařování srdcovek výhybek P-NA-M-03/2013

Navařování srdcovek výhybek P-NA-M-03/2013 SŽDC, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 DVI, a.s. - Svářečská škola Náměstí 17.listopadu 2058 560 02 Česká Třebová Navařování srdcovek výhybek s nadměrným opotřebením ručně elektrickým obloukem

Více

Hydroizolační systémy střech systémová řešení Sikaplan, Sarnafil

Hydroizolační systémy střech systémová řešení Sikaplan, Sarnafil Hydroizolační systémy střech systémová řešení Sikaplan, Sarnafil Sikaplan a Sarnafil Materiálové složení hydroizolačních pásů PVC Hydroizolační pásy na bázi měkčeného PVC jsou nejpoužívanějším hydroizolačním

Více

ZADÁNÍ PŘÍKLAD 49. Zadání: Svařování nerezových materiálů metodou TIG, WIG. Podle přiloženého výkresu a technologického postupu :

ZADÁNÍ PŘÍKLAD 49. Zadání: Svařování nerezových materiálů metodou TIG, WIG. Podle přiloženého výkresu a technologického postupu : ZADÁNÍ PŘÍKLAD 49 Svařování nerezových materiálů metodou TIG, WIG Zadání: Podle přiloženého výkresu a technologického postupu : a) Nastehujte poz. 1 a 2 b) Svařte poz. 1 a 2 metodou 141 c) Svary očistěte

Více

Vliv geometrie svarů na jejich pevnost

Vliv geometrie svarů na jejich pevnost Vliv geometrie svarů na jejich pevnost Ing.Pavel Vinarský, ČSSP Praha Úvod Název je poněkud obecný. Je potřeba rozlišit mezi geometrií sváru a geometrií svařovaných dílů. První souvisí s druhým jako jeho

Více

Doplňkové zkoušky svářečů

Doplňkové zkoušky svářečů Doplňkové zkoušky svářečů Pro některá svařovaná zařízení je nutné, aby svářeči měli doplňkové zkoušky. Svářeči pro tlaková zařízení Výrobce, který provádí výrobu a montáž svařovaných tlakových zařízení,

Více

Obecné informace pro instalaci Firestone UltraPly TPO

Obecné informace pro instalaci Firestone UltraPly TPO Obecné informace pro instalaci Firestone UltraPly TPO Následující pokyny k instalaci Vám mají pomoci s dosažením správného provedení UltraPly TPO a zodpoví na základní otázky při zahájení prací. 1. TECHNICKÉ

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

5 Instalační detaily. 5. Instalační detaily. Instalační detaily TPO

5 Instalační detaily. 5. Instalační detaily. Instalační detaily TPO 5 Instalační detaily 1 Spoje.................................................................... str. 5. 3 2 Připevnění po obvodu........................................................ str. 5. 9 3 Rohy.....................................................................

Více

Svafiování elektronov m paprskem

Svafiování elektronov m paprskem Svafiování elektronov m paprskem Svařování svazkem elektronů je proces tavného svařování, při kterém se kinetická energie rychle letících elektronů mění na tepelnou při dopadu na povrch svařovaného materiálu.

Více

Svařování PE velkých dimenzí d 560 a 630 mm

Svařování PE velkých dimenzí d 560 a 630 mm Svařování PE velkých dimenzí d 560 a 630 mm Svařování vodovodních potrubí velkých průměrů pomocí elektrotvarovek Spojování PE- tendence Vzhledem ke svým vlastnostem se PE prosazuje stále více nejen v plynárenství,

Více

EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž. Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO.

EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž. Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO. EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO. Použití EJObar jako volně položeného nebo přivařeného k fólii V řadě případů, které nevyžadují pevné

Více

Tabulka požadavků na personální a technické vybavení certifikovaných organizací

Tabulka požadavků na personální a technické vybavení certifikovaných organizací Tabulka požadavků na personální a technické vybavení certifikovaných organizací N1 - Bezvýkopové kladení plynovodů o délce nad 30 m metodou strojního vtažení bo vtlačení PE potrubí o menším průřezu do

Více

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR SPOJE STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ ZÁKLADNÍ POZNATKY Spoje jejich základní funkcí je umožnit spojení částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.

Více

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO

Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Střední průmyslová škola polytechnická - Centrum odborné přípravy Zlín Praktická cvičení Pracovní stáž ve firmách greiner packaging slušovice s.r.o. PROVOZ KAVO Vrzalíková Zuzana 29.4.2012, 3.A OBSAH.STRANA

Více

RUČNÍ SVAŘOVACÍ EXTRUDÉR

RUČNÍ SVAŘOVACÍ EXTRUDÉR RUČNÍ SVAŘOVACÍ EXTRUDÉR KVALITA BOD ZA BODEM - Unikátní patentovaný záznam teploty přímo v tavenině. - Oddělená regulace teploty pro vzduch a extrudát, s mimořádně malou odchylkou od POŽADOVANÉ hodnoty

Více

CENÍK. Těsnící profily pro pracovní a dilatační spáry

CENÍK. Těsnící profily pro pracovní a dilatační spáry CENÍK 2006 Těsnící profily pro pracovní a dilatační spáry Standartní sortiment profilů do spár PVC - P typ výrobní hmotnost délka Množství cena bm číslo bm role na paletě Kč bez DPH PVC pracovní spáry

Více

ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli

ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli Výtah z normy vysvětlující jednotlivé proměnné 1) Metoda svařování : metody svařování definované v normě ČSN EN ISO 857-1 a označení dle ČSN EN

Více

Technický list Sto-Anputzleiste Bravo

Technický list Sto-Anputzleiste Bravo Profil pro ostění se zabudovanou těsnicí páskou Charakteristika Použití do exteriéru pro trvalé utěsnění napojovacích spár (rámy oken a dveří, vodicí kolejničky žaluzií) u fasádních zateplovacích systémů

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_16 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Technologičnost konstrukce svařenců, rozdíl v konstrukci odlitku a svařence, materiály pro svařenec, materiály pro odlitky, vlastnosti materiálů pro svařenec. Autoři přednášky: prof. Ing.

Více

1 TECHNIKA SVAŘOVÁNÍ 1.1 DRUHY SVARŮ

1 TECHNIKA SVAŘOVÁNÍ 1.1 DRUHY SVARŮ 1 TECHNIKA SVAŘOVÁNÍ 1.1 DRUHY SVARŮ Při obloukovém svařování se používají tyto základní druhy svarů : svar lemový, svar tupý (I, V, X, U a poloviční V, X, U), svar koutový (rohový). 1.2 PŘÍPRAVA SVAROVÝCH

Více

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB při SŠSSaD, Truhlářská 3/360, 460 01 Liberec II příspěvková organizace Kontaktní adresa:

Více

ColFlex TECHNICKÝ LIST

ColFlex TECHNICKÝ LIST Popis Výhody Typické aplikace Příprava podkladu Aplikace je homogenní pružná hydroizolační páska určená pro aplikace na plochy, které jsou vystaveny vysokému tlaku vody. Páska je vhodná pro venkovní aplikace,

Více

PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25

PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25 OBSAH PŘEDMLUVA 3 1 ÚVOD 23 2 MATERIÁLY 25 2.1 Základní pojmy 25 2.1.1 Definice 26 2.2 Rozdělení makromoiekulárních látek 28 2.3 Základy výroby polymerů 29 2.3.1 Postupy syntézy makromoiekulárních látek

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Akce: Přednáška, KA 5 Téma: VSTŘIKOVÁNÍ PLASTŮ Lektor: Zuzana Pendyková Třída/y: 1MSA, 1OT, 2ME, 2MSA Datum konání: 4. 12. 2013 Místo konání: velká aula Čas: 4. a 5. hodina; od 10:55 do 12:35 1. POLOTOVARY

Více

1 Svařování Laser-Hybridem

1 Svařování Laser-Hybridem 1 Svařování Laser-Hybridem Laser-Hybrid je kombinace svařování nejčastěji pevnolátkovým Nd YAG laserem a jinou obloukovou technologií. V zásadě jsou známy tyto kombinace: laser TIG, laser MIG/MAG, laser

Více

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování:

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování: 5. cvičení Svarové spoje Obecně o svařování Svařování je technologický proces spojování kovů podmíněného vznikem meziatomových vazeb, a to za působení tepla nebo tepla a tlaku s případným použitím přídavného

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK

NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK NÁVOD POUŽITÍ SVÁŘEČKY PLASTOVÝCH TRUBEK 1850W trnová Obsah: 1. Bezpečnostní pokyny a výstrahy 2. Součástí přístroje 3. Použití ke stanovenému účelu 4. Obecné bezpečnostní

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI30 : Zásady kreslení svarů a výkresů svařenců Datum vypracování: 10.10.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: svar není svár a není vaření jako vaření (tedy

Více

1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ

1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ 1 PŘÍDAVNÝ MATERIÁL PRO PLAMENNÉ SVAŘOVÁNÍ 1.1 SVAŘOVACÍ DRÁTY Jako přídavný materiál se při plamenovém svařování používá drát. Svařovací drát podstatně ovlivňuje jakost svaru. Drát se volí vždy podobného

Více

DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU. Strojírenství 3D modelování

DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU. Strojírenství 3D modelování DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Strojírenství 3D modelování Ledeč nad Sázavou 2015 Škola: Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou Ředitelka školy: Mgr. Ivana

Více

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY

MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY MATERIÁL ALBROMET PODROBNÉ TECHNICKÉ LISTY ALBROMET 200 2 ALBROMET 220 Ni 3 ALBROMET 260 Ni 4 ALBROMET 300 5 ALBROMET 300 HSC 6 ALBROMET 340 7 ALBROMET 340 HSC 8 ALBROMET 380 9 ALBROMET 380 HSC 10 ALBROMET

Více

Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce. Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové

Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce. Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové Zabezpečení kvality při svařování Svařování je zvláštní proces Pouze konečnou kontrolou nelze zjistit, zda svarový

Více

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech HADICE A POTRUBÍ Používaná na motorových vozidlech Zdeněk Vlasák, Odysseus 2004 Hadicové spony Šneková spona Hadicové šnekové šroubovací spony jsou určené pro rychlé a jednoduché upínání tlakových hadic

Více

.report. Technické informace společnosti SIMONA AG 1/2011. Svařovací dráty SIMONA Vhodný svařovací drát ke každému polotovaru.

.report. Technické informace společnosti SIMONA AG 1/2011. Svařovací dráty SIMONA Vhodný svařovací drát ke každému polotovaru. .report Technické informace společnosti SIMONA AG 1/2011 Svařovací dráty SIMONA Vhodný svařovací drát ke každému polotovaru Váš partner Dominic Müller diplomovaný inženýr (odborná vysoká škola) SIMONA

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

Pracovní postup Cemix: Omítky se stěnovým vytápěním

Pracovní postup Cemix: Omítky se stěnovým vytápěním Pracovní postup Cemix: Omítky se stěnovým vytápěním Pracovní postup Cemix: Omítky se stěnovým vytápěním Obsah 1 Použití... 3 2 Varianty vytápění stěn... 3 3 Tepelně technické podmínky... 3 4 Skladba systému...

Více

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení Za tepla válcované tabule plechu durostat 400/450 Datový list srpen 2013 Tabule plechu Odolné proti opotřebení díky přímému kalení durostat 400 a durostat 450 dosahují typických povrchových tvrdostí přibližně

Více

STAVBA ZDÍ A JEJICH OPRAVY

STAVBA ZDÍ A JEJICH OPRAVY Pracovní návody 51 STAVBA ZDÍ A JEJICH OPRAVY Informace Stupeň obtížnosti 0 1 2 Vynaložené úsilí 0 1 2 Materiál Tvárnice, malta. Časová náročnost Na 1 m 2 zdi postavené z velkoformátových tvárnic budete

Více

Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC

Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC Technický manuál plyn systémy vyrobené z PE 100RC Obecně jsou materiály PE 100RC považovány za nástupce dosud běžně používaných materiálů PE 100. Zásadní rozdíl mezi nimi spočívá ve výrazném zvýšení odolnosti

Více

C Cr N Mo Ni Mn 0,3% 14,0 % 0,4 % 0,1% 0,4% 0,5%

C Cr N Mo Ni Mn 0,3% 14,0 % 0,4 % 0,1% 0,4% 0,5% NÁSTROJOVÁ OCEL LC 185 MP Certifikace dle ISO 9001 CHEMICKÉ SLOŽENÍ C Cr N Mo Ni Mn 0,3% 14,0 % 0,4 % 0,1% 0,4% 0,5% LC 185 MP Je dusíkem legovaná, korozivzdorná ocel typu matrix s excelentní leštitelností.

Více

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami.

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami. 4. cvičení Třecí spoje Princip třecích spojů. Návrh spojovacího prvku V třecím spoji se smyková síla F v přenáší třením F s mezi styčnými plochami spojovaných prvků, které musí být vhodně upraveny a vzájemně

Více

Svařování do úzké mezery. Revoluce ve svařování silných materiálů. Weld your way.

Svařování do úzké mezery. Revoluce ve svařování silných materiálů. Weld your way. Svařování do úzké mezery Revoluce ve svařování silných materiálů Weld your way. www.cloos.de Musíte mít jasnou vizi toho, co chcete udělat a té se musíte držet. Roger B. Smith 2 < CLOOS Weld your way.

Více

Systém Ekoplastik průměry mm

Systém Ekoplastik průměry mm 2. kapitola průměry 160 250 Výhody systému trubky a tvarovky z polypropylenu nové generace PP-RCT (typ 4) stejný průtočný profil trubek a tvarovek minimalizace tlakových ztrát Vyšší tlaková odolnost při

Více

Technická dokumentace:

Technická dokumentace: Technická dokumentace: - zcela chybí zatřídění konstrukce do třídy provádění (EXC1 až EXC4) - zatřídění konstrukce je provedeno dle zrušené ČSN 73 2601 - zatřídění konstrukce neodpovídá provedenému statickému

Více

HOKA: NEJVYŠŠÍ KVALITA NEJRYCHLEJŠÍ CESTOU

HOKA: NEJVYŠŠÍ KVALITA NEJRYCHLEJŠÍ CESTOU HOKA: NEJVYŠŠÍ KVALITA NEJRYCHLEJŠÍ CESTOU Kvalita Již 25 let znamená pojem HoKa kvalitu a zkušenosti s výrobou vzduchotechnických tvarovek z plastu. Protože máme mimořádnou zodpovědnost za kvalitu našich

Více

FRIATOOLS FRIATOOLS. Návod k obsluze Loupací přístroj FRIALEN FWSG 63

FRIATOOLS FRIATOOLS. Návod k obsluze Loupací přístroj FRIALEN FWSG 63 FRIATOOLS FRIATOOLS Návod k obsluze Loupací přístroj FRIALEN FWSG 63 1 4 2 3 7 6 5 9 8 1. Otočná rukojeť (sklopná) 2. Hvězdicová rukojeť 3. Loupací nůž 4. Pouzdro 5. Opěrné rolny 6. Vodicí rolny 7. Aretace

Více

5 VRSTEV. 5-vrstvá trubka PE-RT/EVOH/PE-RT pro systémy podlahového vytápění INOVACE CAPRICORN. 10 let záruky. Otestována v laboratořích Capricorn

5 VRSTEV. 5-vrstvá trubka PE-RT/EVOH/PE-RT pro systémy podlahového vytápění INOVACE CAPRICORN. 10 let záruky. Otestována v laboratořích Capricorn Technika Topná technika grzewcza 5-vrstvá trubka PE-RT/EVOH/PE-RT pro systémy podlahového vytápění 5 VRSTEV INOVACE CAPRICORN 10 let záruky Otestována v laboratořích Capricorn 100% kontrola výrobních procesů

Více

Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr

Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr Heterogenní spoje v energetice, zejména se zaměřením na svařování martenzitických ocelí s rozdílným obsahem Cr Petr Hrachovina, Böhler Uddeholm CZ s.r.o., phrachovina@bohler-uddeholm.cz O svařování heterogenních

Více

D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE

D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE Akce: MUZEUM PIVOVARNICTVÍ TÁBOR EXPOZICE TECHNOLOGIE VAŘENÍ TRADIČNÍHO ČESKÉHO PIVA Část: D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB D.1.4.A. ZDRAVOTNĚ TECHNICKÉ INSTALACE D.1.4.A.A-01 TECHNICKÁ ZPRÁVA Investor:

Více

HeatMasters. Zařízení pro tepelné zpracování TOPNÉ PRVKY

HeatMasters. Zařízení pro tepelné zpracování TOPNÉ PRVKY HeatMasters Zařízení pro tepelné zpracování TOPNÉ PRVKY Výhradní zastoupení pro Českou republiku a Slovensko: ARC-H Welding s.r.o., Kaštanová 34, 620 00 Brno INDUKČNÍ CÍVKY Indukční cívky Heatmasters jsou

Více

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI

VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ A VÝROBKŮ Z NICH NEDESTRUKTIVNÍMI METODAMI UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/7 Datum vytištění: 17. 4. 2019 Rozsah platnosti: UNIPETROL RPA, s.r.o. (bez odštěpných závodů a bez Jednotek Rafinérie Litvínov/Kralupy) VSTUPNÍ KONTROLA KOVOVÝCH MATERIÁLŮ

Více

Unipetrol RPA, s.r.o. Přípustné klasifikační stupně svarů a rozsah N kontroly svarů prozářením nebo ultrazvukem

Unipetrol RPA, s.r.o. Přípustné klasifikační stupně svarů a rozsah N kontroly svarů prozářením nebo ultrazvukem Unipetrol RPA, s.r.o. Přípustné klasifikační stupně svarů a rozsah N 15 010 Sekce technické služby kontroly svarů prozářením nebo ultrazvukem Norma je závazná pro všechny útvary společnosti a externí organizace,

Více

Kontrolní a zkušební plán pro montáž fasádního systémů SCANROC. Identifikace objektu:... Identifikace fasádního systému SCANROC:.. č.

Kontrolní a zkušební plán pro montáž fasádního systémů SCANROC. Identifikace objektu:... Identifikace fasádního systému SCANROC:.. č. Kontrolní a zkušební plán pro montáž fasádního systémů SCANROC Výrobce SCANROC, SE, doporučuje provádět montáž systémů SCANROC dle Montážního návodu, který naleznete na stránkách www.scanroc.eu Identifikace

Více

Technologičnost návrhu svařované konstrukce a svaru

Technologičnost návrhu svařované konstrukce a svaru Technologičnost návrhu svařované konstrukce a svaru Pravidlo minimálního počtu dílů, minimální tloušťky je v souladu s efektivitou výroby, takže je zřejmé, že jeho vrcholné aplikace najdeme v hromadné

Více

Foukání EO u přivařování svorníků

Foukání EO u přivařování svorníků Foukání EO u přivařování svorníků Přivařování svorníků je svařovací proces, který je relativně komplikovaný, neboť parametry, svařovací proud, svařovací čas a napětí na EO, musí být v co možná největším

Více

Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH

Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH Návod ke spojování vícevrstvých trubek ALPEX, TURATEC s tvarovkami typu IVAR.PUSH 1. Všeobecné požadavky na montáž 1.1 Pro realizaci rozvodů ze systému vícevrstvých trubek musí být použito komponentů,

Více

Ocelový tubusový stožár

Ocelový tubusový stožár Ocelový tubusový stožár Je v Evropě nejčastěji používaným typem stožáru pro větrnou elektrárnu. Stožáry mají výšku většinou 40 105m, výjimečně i více. V těchto délkách by je nebylo možné přepravovat a

Více

KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ PLÁN PRO MONTÁŽ FASÁDY SCANROC

KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ PLÁN PRO MONTÁŽ FASÁDY SCANROC KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ PLÁN PRO MONTÁŽ FASÁDY SCANROC Výrobce VKM Solutions, SE, doporučuje provádět montáž systémů SCANROC dle Montážního návodu, který naleznete na stránkách www.scanroc.cz Identifikace

Více

Nerez ocel. Zodpovědné zpracování

Nerez ocel. Zodpovědné zpracování Nerez ocel Zodpovědné zpracování CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI Austenitická struktura (Ni > 8%) Slitina železa (Fe) a legujících prvků (Cr, Ni, Mo) Obsah uhlíku C = 0,03% V pasivním stavu (Obsah Cr > 12,5

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME Řešení dilatačních spár BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z výroby BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z montáže 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár

Více

PVC trubky a tvarovky průměr 16-315 mm. AURO spol. s r.o. Rejstřík. Přehled produktů AURO

PVC trubky a tvarovky průměr 16-315 mm. AURO spol. s r.o. Rejstřík. Přehled produktů AURO CZ Kontakty Rakousko: AURO Austria GmbH Lichtblaustraße 21 A-1220 Wien Tel.: +43/1/2565555 Fax: +43/1/256555555 E-Mail: wien@auro.cc Web: www.auro.cc Česká republika: AURO spol. s r.o. Technická 2 CZ-664

Více

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 %

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 Vysoce pevná, martenziticky vytvrditelná korozivzdorná ocel. CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH SMĚRNÉ CHEMICKÉ SLOŽENÍ C Cr Ni Cu 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 je precipitačně

Více

CARIBONI BI-ME. Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel. Montážní pokyny a údržba. 1. Montážní pokyny

CARIBONI BI-ME. Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel. Montážní pokyny a údržba. 1. Montážní pokyny CARIBONI BI-ME Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel Montážní pokyny a údržba 1. Montážní pokyny 1.1. Montáž fázových trolejí Fázové troleje se montují na izolátory. Izolátory připevněte k ocelovým

Více

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové

Svarové spoje. Svařování tavné tlakové. Tlakové svařování. elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování elektrickým obloukem plamenem termitem slévárenské plazmové Tlakové svařování elektrické odporové bodové a švové třením s indukčním ohřevem Kontrola

Více

Technický list Sto-Fugenflankenprofil

Technický list Sto-Fugenflankenprofil Profil s integrovanou armovací síťovinou pro vytvoření rohů dilatačních spár budov Charakteristika Použití do exteriéru k zakrytí boků spár při použití pásky Sto-Dehnfugenband vhodný pro kontaktní zateplovací

Více

- V prostoru u podlahy pod rovinou provádění dodatečné izolace zdiva proti zemní vlhkosti. U podřezání a zarážení chromniklových desek

- V prostoru u podlahy pod rovinou provádění dodatečné izolace zdiva proti zemní vlhkosti. U podřezání a zarážení chromniklových desek Účelné doplnění sanace zdiva. Difúzní lišta - DLD je plastová perforovaná dvoudílná lišta, která je určena k odvodu difundujících vodních par ze zdiva do volného prostoru. Difúzní lišta odstraňuje defekty

Více

KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU

KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU NOVINKA IZOLAČNÍ HADICE A DESKY S POVRCHOVOU ALU ÚPRAVOU KAIFLEX ST Faktor difuzního odporu μ 10.000 Tepelná vodivost λ 0 C 0,034 W/(m K) vynikající mechanická ochrana dlouhá životnost dobrá UV-odolnost

Více

1.1 VLIVY NA JAKOST SVAROVÉHO SPOJE svařitelnost materiálu, správná konstrukce, tvar svarku, volba přídavného materiálu, kvalifikace svářeče.

1.1 VLIVY NA JAKOST SVAROVÉHO SPOJE svařitelnost materiálu, správná konstrukce, tvar svarku, volba přídavného materiálu, kvalifikace svářeče. 1 SVARY A SVAŘOVANÉ KONSTRUKCE SVAŘOVÁNÍ = pevné nerozebíratelné spojení kovových, případně nekovových materiálů účinkem tepla a tlaku nebo jejich kombinací, s použitím přídavného materiálu. 1.1 VLIVY

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. TP ATE 78512 Strana 1 Celkem stránek:

Více

ARC-H Welding s.r.o.

ARC-H Welding s.r.o. ARC-H Welding s.r.o. Topné prvky vyrábíme topné prvky nejen pro námi nabízené jednotky ohřevu, ale také pro další výrobce. Velká část těchto topných prvků je vyráběna na zakázku. INDUKČNÍ CÍVKY Indukční

Více

Systémy No Coat. Řešení pro různé úhly rohů, koutů a hran

Systémy No Coat. Řešení pro různé úhly rohů, koutů a hran Systémy No Coat Řešení pro různé úhly rohů, koutů a hran Nejpevnější Systémy No Coat pro sádrokartonové hrany vykazují mnohem vyšší odolnost vůči silným nárazům. Výsledky mechanických ckých testů, vy-

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti materiálu ARPRO mohou být velmi důležité, v závislosti na použití. Níže jsou uvedeny technické informace, kterými se zabývá tento dokument: 1. Očekávaná životnost ARPRO estetická degradace 2. Očekávaná

Více

dodávaná v baleních 3 x 1 m skládané desky, 12 m 2 v balení (kód 4506P0020) dodávaná v baleních 3 x 1 m, 12 m 2 v balení (kód 4506P0030)

dodávaná v baleních 3 x 1 m skládané desky, 12 m 2 v balení (kód 4506P0020) dodávaná v baleních 3 x 1 m, 12 m 2 v balení (kód 4506P0030) 11 - SPECIFIKACE 11.17 Izolační deska s výstupky Předtvarovaná deska z pěnového polystyrenu podle Evropské normy EN 13163, ohnivzdorná (třída E), s následujícími charakteristikami: užitná tloušťka 10mm,

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 2 Termika 2.1Teplota, teplotní roztažnost látek 2.2 Teplo a práce, přeměny vnitřní energie tělesa 2.3 Tepelné motory 2.4 Struktura pevných

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy.

Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Téma sady: Teplovodní otopné soustavy. Název prezentace: Potrubí. Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1223_potrubí_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

KNAUF INSULATION FIRESTOP EI 30

KNAUF INSULATION FIRESTOP EI 30 březen 2010 KNAUF INSULATION FIRESTOP EI 30 EI 30 SYSTÉM PROTIPOŽÁRNÍ IZOLACE KRUHOVÉHO VZDUCHOTECHNICKÉHO POTRUBÍ CHARAKTERISTIKA: Systém protipožární ochrany KNAUF INSULATION FIRESTOP je určen pro kruhové

Více