9. Analyzátory plynů a kapalin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "9. Analyzátory plynů a kapalin"

Transkript

1 9. Analyzátory plynů a kapalin Pod obecným pojmem analyzátor rozumíme automaticky nebo poloautomaticky pracující měřicí soustavu, která udává kvalitativní a kvantitativní složení analyzované látky na základě její fyzikální, fyzikálně chemické nebo chemické vlastnosti. Metod analýzy plynů a kapalin bylo vyvinuto velké množství. Lze je rozdělit podle fyzikální a chemické podstaty měření na analyzátory využívající - tepelné vodivosti - reakčního tepla - magnetické susceptibility µ/µ 0-1 (koncentrace analyzované látky souvisí s hodnotou susceptibility) - absorpce, odrazu a rozptylu světla (fotometrie) - indexu lomu - polarometrie založené na stáčení roviny polarizovaného světla u opticky aktivních látek - hmotnostní spektrometrie založené na separaci iontů v magnetickém poli, které vznikly ionizací analyzované látky - konduktometrie založená na měření vodivosti roztoků - potenciometre založená na měření napětí na snímacích elektrodách - amperometrie založená na měření proudu mezi snímacími elektrodami - coulometrie založená na měření množství elektrického náboje, který se integruje z proudu protékajícího přes generační elektrody při elektrodové reakci - chromatografie založená na dělení složek ve analyzovaném plynu nebo kapalině v chromatografické koloně V dalším bude uvedeno pouze několik typických druhů analyzátorů plynů a kapalin, jejich princip a základní konstrukční provedení. 9.1 Analyzátory plynů V této kapitole jsou prezentovány principy a základní provedení: - analyzátorů založených na tepelné vodivosti plynů ( tepelně vodivostní), - analyzátorů založených na reakčním teple (termochemické), - analyzátorů založených na absorpci infračerveného záření (fotometrické) Analyzátory plynů založené na tepelné vodivosti U tepelně vodivostních analyzátorů je mírou koncentrace určované složky ve směsi plynů ochlazení vyhřívaného drátku, zapojeného jako proměnlivý odpor do Wheatstoneova můstku, Určovaná složka musí mít výrazně odlišnou tepelnou vodivost od vodivosti ostatních složek směsi, aby se projevil její vliv na odvádění tepla z drátku. Drátek je umístěn v měrně komůrce protékané analyzovaným plynem, který odvádí teplo z drátku jednak do stěn komůrky, jednak ven z komůrky.

2 Pro měření tepelné vodivosti plynu se používá diferenční metody - porovnání tepelné vodivosti analyzovaného a srovnávacího plynu. Tepelná vodivost plynu je tím větší, čím je menší poloměr jeho molekuly a čím je vyšší teplota a měrné teplo plynu. Plyny s velkými molekulami (Br 2, CO 2 ) mají malou tepelnou vodivost, kdežto plyny s malými molekulami (H 2, CH 4 ) mají velkou tepelnou vodivost. Schéma tepelně- vodivostního analyzátoru je uvedeno na obr. 9.1 jako součást analyzátoru kouřových plynů Základní konstrukční součástí tepelně vodivostních analyzátorů je kovový blok, v němž jsou vyvrtány čtyři válcové souosé komůrky, a to dvě měrně a dvě srovnávací. V jejich podélné ose jsou napjaty kovové drátky, obvykle z W, Ni nebo Pt. Tyto drátky jsou vyhřívány na C. Teplota drátků ve srovnávacích komůrkách je konstantní, protože sem proudí stále stejný srovnávací plyn, například vzduch. V měrných komůrkách je teplota proměnlivá podle koncentrace určovaného plynu s odlišnou tepelnou vodivostí. Drátky jsou zapojeny do Wheatstonoova můstku: drátky ze srovnávacích komůrek jako konstantní odpory, drátky z měřicích komůrek jako proměnlivě Odpory. Napětí měřicí diagonály můstku odpovídá koncentraci určované složky v analyzované směsi plynů. Tato metoda měření tepelné vodivosti se nazývá Schleiermacherova Analyzátory založené na reakčním teple Analyzátory založené na reakčním teple využívají pro měření koncentrace určované složky v analyzované směsi tepelného zabarvení chemických reakcí, a proto se také nazývají analyzátory termochemické. Bude uveden jen princip analyzátorů, založených na reakci plynu s plynem, a to analyzátory, které měří spalné teplo (oxidační reakce) při spalování analyzovaného plynu jako funkci koncentrace jeho určované složky. Spalování probíhá v měrných komůrkách, které mohou být různého uspořádání (obr. 9.1). Např. analyzovaný plyn prochází komůrkou, ve které je napjatý platinový drátek, zahřátý na takovou teplotu, při které dochází ke spalování. Obvykle je to C. Spalováním určované složky se zvýší teplota vlákna úměrně koncentraci složky. Měrná komůrka společně se srovnávací, ve které nedochází ke spalování, je zapojena do Wheatstoneova můstku. Často se v měrné komůrce používají ruzné katalyzátory, se kterými probíhá oxidace. Spojením analyzátoru založeného na spalném teple s tepelně vodivostním analyzátorem vznikne analyzátor kouřových plynů, který určuje na základě tepelné vodivosti koncentraci CO 2 a na základě spalného tepla koncentraci CO + H 2. Analyzovaný plyn vstupuje nejdříve do tepelně vodivostního analyzátoru a dále do spalovacího. Analyzátory tohoto typu s rozsahem 0-20% CO 2, 0-4 % nebo 0-8 % CO + H 2 vyrábí např. firma Siemens.

3 Obr. 9.1 Analyzátor kouřových plynů 1 blok tepelně vodivostního analyzátoru, 2 měrná komůrky, 3 srovnávací komůrky, 4 nastavení nuly, 5 nastavení napájecího proudu můstku, 6 - blok spalovacího analyzátoru, 7 - měrná komůrka, B srovnávací komůrka, O - nastavení nuly, 10 ukazovací přístroj CO 2, 11 ukazovací přístroj CO + H 2, 12 miliampérmetr Analyzátory založené na absorpci infračerveného záření Tyto analyzátory jsou založeny na odlišné selektivní absorpci elektromagnetického záření různými plyny. My se budeme věnovat infračerveným analyzátorům, protože jsou nejrozšířenější v provozní praxi V infračervené oblasti vlnových délek absorbují záření různých vlnových délek prakticky všechny látky, které mají v molekule alespoň dva různé druhy atomů, jako je např. CO 2 (obr.9.2). Analyzovanou látkou mohou být plyny, kapaliny i roztoky tuhých látek. Obr. 9.2 IR analýza plynů charakteristiky interferenčních filtrů Infračervené analyzátory, podobně jako všechny předcházející, měří koncentraci určované složky v analyzovaném plynu srovnávací metodou. Jejich základní součásti jsou zdroje infračerveného záření, měrné a srovnávací kyvety a detektor záření po absorpci.

4 Podle zdroje záření je dělíme na: - bezdisperzní, které pracují bez rozkladu infračerveného záření a využívají širokého spektra vlnových délek, Zdrojem záření se spojitým infračerveným spektrem je např. niklbromidové vlákno žhavené stabilizovaným napětím na teplotu 700 C, které je umístěno v ohnisku parabolického zrcadla. Selektivity se dosahuje u těchto analyzátorů selektivními detektory. - disperzní, které jsou založeny na monochromatickém infračerveném záření Bezdisperzní infračervený analyzátor s pozitivní filtrací Na obr. 9.3 je uveden příklad infračerveného bezdisperzního analyzátoru.. Obr. 9.3 Schéma infračerveného analyzátoru 1 zdroj infračerveného záření, 2 parabolické zrcadlo, 3 rotující segmentová clona s elektromotorem, 4 filtrační kyvety, 5 srovnávací kyveta, 6 měrná kyveta, 7, 8 kyvety selektivního detektoru, 9 pevná deska kondenzátoru, 10 pružná deska kondenzátoru, 11 elektrický obvod, 12 indikační přístroj. V ilustračních grafech je šrafováním označena část spektra záření vystupujícího z kyvety ( 4, 5, 6), resp. v kyvetě snímaného spektra (kyvety 7 a 8). Kyvety jsou obvykle válcovitého tvaru a jejich vnitřek je vyleštěn a pozlacen, aby se zmenšily ztráty tepelného záření. Okénka, kterými záření prostupuje, jsou např. ze slídy nebo NaC1, Infračervené zářeni je periodicky přerušováno rotační clonou a prostupuje filtračními kyvetami, které jsou naplněny takovými složkami analyzovaného plynu, které pro potlačují vliv případných rušivých složek v analyzovaném plynu. Pokud analyzujeme směsi bez rušivých složek, tyto filtry nejsou nutné.dále po prostoupení měrnou a srovnávací kyvetou vstupuje záření do detektoru. Jeho obě kyvety jsou naplněny plynem, jehož koncentraci měříme. Plynová náplň takto pohltí ze spektra jen energii, která náleží jejím absorpčním pásmům. V náplni jedné kyvety detektoru se absorbuje záření charakteristického absorpčního spektra, které prošle měrnou kyvetou, v náplni druhé kyvety záření, které prošlo srovnávací kyvetou. Zbytek záření je absorbován stěnami kyvety. Tím se náplň kyvet periodicky ohřívá a tyto změny teplot se projevují periodickými změnami tlaku. V kyvetě, kam dopadá zářeni ze srovnávací kyvety jsou amplitudy tlaku konstantní, v druhé kyvetě jsou proměnlivé v

5 závislosti na koncentraci určované složky. V rytmu těchto tlakových diferencí se rozkmitá membrána měřicího kondenzátoru a změny jeho kapacity jsou po zesílení indikovány jako míra koncentrace určované složky analyzované směsi plynů. 9.2 Analyzátory kapalin V této kapitole budou stručně popsány: - automatické refraktometry - konduktometrické analyzátory - potenciometrické analyzátory Automatické refraktometry Automatické refraktometry kapalin měří automaticky index lomu kapalin a jejich základním vztahem je Snellův zákon, který definuje lom paprsku při přechodu z jednoho prostředí do druhého. sinα v = sin β v a b kde je v a je rychlost světla v prostředí a, v b je rychlost světla v prostředí b. Funkce těchto analyzátorů je založena na poznatku, že index lomu kapalin je funkcí koncentrace a teploty a vlnové délky světla. Podle principu měření můžeme rozdělit refraktometry do těchto dvou skupin: - založené na měření změny směru světelných paprsků, - využívající závislosti mezi velikostí mezního úhlu a indexem lomu kapaliny. My si popíšeme první řešení, u kterého světelné paprsky procházejí rozhraním dvou prostředí a mírou indexu lontu je velikost úhlu, při němž světelný paprsek vystupuje z měřeného prostředí. Rofraktometry založené na měření změny směru světelných paprsků Hlavní součástí refraktometrů založených na měření změny směru světelných paprsků jsou kyvety, které umožňují srovnávací měření. Na obr. 9.5 je uveden automatický refraktometr s diferenční kyvetou. Diferenční kyveta je rozdělena šikmou přepážkou na dvě části, z nichž jednou proudí měřená kapalina, druhou srovnávací. Svazek paprsků prochází pod malým úhlem přepážkou kyvety. Jestliže na = nb kde na je index lomu měřené kapaliny, nb index lomu srovnávací kapaliny, pak světelné paprsky vystupují z kyvety ve směru a. Jestliže na < nb pak se světelně paprsky vychýlí ve směru b, v opačném případů ve směru c Změna směru světelných paprsků nezávisí na absolutní hodnotě indexu lomu měřené kapaliny, ale na jejím pomru k hodnotě indexu lomu srovnávací kapaliny.

6 1 - měrná část kyvety 2 - srovnávací část kyvety 3 - otočné zrcadlo 4 - fotočlánky 5 - elektromotor s pákovým převodem Obr. 9.5 Automatický refraktometr s diferenční kyvetou Jestliže index lomu měřené a srovnávací kapaliny je stejný, pak světelné paprsky prostupují kyvetou ve směru a a zrcadlo je odrazí do prostoru mezi fotočlánky, takže žádný fotočlánek není osvětlen. V případě nerovnosti obou indexů lemu, světlo odražené zrcadlem osvítí jeden z fotočlánků a elektrický obvod uvede do chodu elektromotor, který otočí zrcadlo takovým způsobem, že světelné paprsky dopadnou opět mezi oba fotočlánky. Mírou poměru na/nb je tedy poloha zrcadla. Použití diferenční kyvety je výhodné kvůli tomu, že umožňuje nastavit rozsah refraktometru vhodnou srovnávací kapalinou a dále kvůli tornu, že údaje refraktometru nejsou závislé na změnách teploty, má-li srovnávací kapalina stejnou teplotní závislost indexu lomu jako měřená kapalina Elektrochemické analyzátory Analyzátory založené na snímačích, které měří elektrolytickou vodivost se nazývají konduktometry, Používají se pro stanovení koncentrace solí, kyselin a zásad ve vodných roztocích. Podle způsobu měření se dělí na elektrodové a bezelektrodové. Analyzátory založené na snímačích které měří napětí vysokoohmových článků se nazývají potenciometrické snímače. Používají se pro měření vodíkového exponentu PH. Elektrodové konduktometry Elektrodové konduktometry jsou vybaveny jednou nebo dvěma konduktometrickými snímači. Pro měření je třeba znát elektrodovou konstantu K vodivostního snímače, která se stanovuje kalibrací. Platí vztah R K = ρ Stačí použít elektrolyt o známém měrném odporu ρ (např. roztok KCl) a změřit odpor R snímače v tomto roztoku). Potom měrná elektrolytická vodivost γ, jiného elektrolytu s naměřeným odporem Rx je γ = K R x Měření eletrolytické vodivosti se v praxi převádí na měření odporu. Měřicím obvodem je obvykle nevyvažovaný Wheatstoneův můstek napájený střídavým napětím o vysoké

7 frekvenci. V můstku je zapojený teplotně závislý odpor pro eliminaci vlivu teploty. Elektrody konduktometrické cely bývají obvykle platinové. Obr. 9.6 Princip konduktometru pro měření elektrolytů (1- snímač, 2-teplotně závislý odpor) Pro eliminaci vlivu teploty se také používá konduktometrů se dvěma snímači. Jedním měrným a jedním srovnávacím, jejichž elektrody jsou zapojeny do sousedních větví můstku. Konduktometrické analyzátory kapalin K měření koncentrace kyselin, zásad a především různých solí lze výhodně použít kon-. duktometrické metody. Závislosti vodivosti různých roztoků na koncentraci jsou na obr Obr Závislost měrné vodivosti roztoků na jejich hmotnostní koncentraci cm Pro malé koncentrace lze závislost vodivosti na koncentraci vyjádřit přímkou. Na obr. 9.8 je znázorněna závislost měrné vodivosti různých látek i pro větší koncentrace. Křivky se vyznačují maximy, proto mohou být výsledky dvojznačné a metoda je tudíž použitelná jen v určitém rozsahu koncentrací. Obr Závislost měrné vodivosti různých látek na jejich hmotnostním zlomku w

8 Dvouelektrodový konduktometr bez teplotní kompenzace Na obrázku 9.9 je uvedeno schéma dvouelektrodového konduktometru. Měřicí zařízení se skládá z můstku tvořeného měrnými elektrodami 1 a manganinovými odpory 2, 3, 4 a potenciometrem 5. Můstek je napájen střídavým proudem ze zdroje 6. Při změně koncentrace se mění odpor měřené kapaliny a v diagonále můstku vzniká rozdíl napětí. Signál odpovídající porušení rovnováhy můstku vlivem změněné vodivosti kapaliny se zesiluje v elektronickém zesilovači 7, z něhož je veden na balanční motorek 8, který ovládá jezdec na potenciometru 5, spojený s registračním přístrojem. Poloha jezdce na potenciometru je řízena tak, aby bylo dosaženo rovnováhy na můstku. Pak zápis odpovídá změnám koncentrace měřeného roztoku. Obr Schéma dvouelektrodového konduktometru bez teplomí kompenzace K odporu 2 je paralelně zapojen kondenzátor 9, jehož kapacita e volí podle kapacity elektrod. Jelikož kapacita elektrod se během měření výrazně nemění, nastaví se kapacita kondenzátoru 9 na konstantní hodnotu. U tohoto typu konduktometru není provedena kompenzace na kolísání teploty měřeného roztoku, a proto se musí pracovat při konstantní teplotě. Dvouelektrodový konduktometr s teplotní kompenzací Konduktometr je řešen podobně jako předchozí, liší se od něho jen tím, že místo odporu 2 ve větvi můstku jsou zapojený srovnávací elektrody 2 (obr. 9.10). Tyto elektrody jsou ponořeny v nádobce s kapalinou, jejíž fyzikální vlastnosti jsou voleny tak, aby měla pokud možno stejnou teplotní závislost odporu jako kapalina měřená. Obr Schéma dvouelektrodového konduktometru s teplotní kompenzací 1 - měrné elektrody, 2 - srovnávací elektrody, 3, 4 - odpory můstku, 5 - potenciometr, G - zdroj střídavého proudu, 7-elektronický zesilovač, 8 ba lanční motorek

9 Nádobka s elektrodami je ponořena v měřené kapalině, čímž je zajištěna stejná teplota obou kapalin. Tím se velmi dobře kompenzuje kolísání teploty, avšak rostou požadavky na kontrolu konduktometru. Po určité době nutno vždy ověřovat změnu vodivosti kapaliny v nádobce, Popř. náplň vyměňovat, protože její vlastnosti se časem mohou měnit. Bezelektrodové konduktometry Bude veden příklad nízkofrekvenčního bezolektrodového konduktometru, viz. obr Měřený roztok je přiváděn do trubice 3 tvaru smyčky z elektricky nevodivého materiálu, ve které tvoří měřená kapalina elektricky uzavřený okruh. Na vnější straně trubice Jsou vinutí dvou transformátorů budicího 1 a měřicího 2. Obr Princip bezelektrodového konduktometu (1-budicí transformátor, 2-měřicí transformátor, 3-trubice e měřenou kapalinou) Kapalinový okruh tvořený roztokem elektrolytu v trubici plní funkci sekundárního vinutí budícího transformátoru. Při konstantním napájecím napětí je napětí Um na sekundárním vinutí měřicího transformátoru 2 nepřímo úměrné odporu R kapalinové smyčky a tedy přímo úměrné vodivosti kapaliny. U1 U m = k R Napětí nezávisí na použité frekvenci, v praxi se používá frekvence 50Hz. Na konduktometrickém principu pracuje celá řada analyzátorů, používaných v různých průmyslových odvětvích. Např. v chemickém průmyslu slouží pro stanovení koncentrace kyselin, zásad a solí, v parních elektrárnách pro stanovení čistoty páry a napájecích vod, v cukrovarnictví pro zajištění obsahu minerálních látek rozpuštěných v cukerné šťávě, ve vodním hospodářství pro kontrolu kvality pitné vody apod. Automatické ph-metry Vodíkový exponent ph je definován jako záporný logaritmus koncentrace vodíkových iontů v roztoku (kap. 3). ph = -log( f c H + ) kde c H + je koncentrace vodíkových iontů a f součinitel respektující elektrostatické síly. Pro slabé elektrolyty a malé koncentrace lze považovat f =1 a pro ph stupnici pak platí stupnice na obr

10 Obr Stupnice ph Koncentraci (molaritu) c H + a tedy i vodíkový exponent ph lze stanovit z elektrických potenciálů, které vznikají na rozhraní různých elektrod ponořených do vzorku roztoku. Pro účely měření se vyhodnocuje rozdíl potenciálů mezi měrnou a srovnávací elektrodou. Vnitřní elektroda srovnávací elektrody je ponořena do roztoku s konstantní hodnotou ph (nasycený KCl), má tedy konstantní potenciál a má elektricky vodivé spojení přes průlinčitou stěnu (diafragmu) a měřený roztok s měrnou elektrodou. Pro provozní měření se nejčastěji používá měrné antimonové nebo skleněné elektrody a srovnávací kalomelové nebo chloridostříbrné elektrody. Elektroda antimonová se používá pro méně přesná měření a není vhodná pro měření silně oxidačních nebo redukčních roztoků. Velké rozšíření měření ph bylo vyvoláno zdokonalením skleněné elektrody. Jakmile vývoj elektroniky umožnil jednoduché měření elektromotorického napětí vysokoohmových článků, stala se skleněná elektroda takřka výhradním prostředkem pro měření ph Princip použití skleněných elektrod spočívá v tom, že některá skla vytvářejí ve vodných roztocích látek potenciál, jehož velikost je dána Nernstovou rovnicí. Potenciál je závislý na koncentraci vodíkových iontů. Při ponoření do roztoku dochází u skleněné elektrody k výměně iontů alkalických kovů z povrchu skla za vodíkové ionty z roztoku. Tím vzniká na povrchu elektrody potenciál vzhledem k roztoku (viz kap.3). Skleněná elektroda má tvar trubičky nebo baňky se stonkem. Tenkostěnná baňka je vyrobena ze speciálního skla a je naplněna roztokem určitého ph 0. Typické uspořádání měřicí potenciometrické soustavy, resp. ph-metru je znázorněno na obr Obr Schéma měření ph Vysoký vnitřní odpor snímačů ph se skleněnou elektrodou vyžaduje vyhodnocovací obvod s vysokým vstupním odporem. Protože se jedná o měření stejnosměrného napětí, buď

11 se toto napětí transformuje na střídavé a zesílí se konstrukčně poměrně jednoduchým střídavým zesilovačem, nebo se použije stejnosměrného zesilovače. V poslední době se používá druhého způsobu, a to tranzistorových zesilovačů s vysokoohmovými MOS tranzistory. Výstup moderních ph-metrů je číslicový s automatickou kompenzací vlivu teploty. V provozních podmínkách ztěžují měření ph nečistoty, které se usazují na elektrodách. Elektrody se čistí ultrazvukem nebo omýváním proudem vhodného roztoku. Umisťují se buď přímo do chemických reaktorů nebo nádob (pak se mluví o po norných elektrodách) nebo do obtoků (v takovém případě se jedná o průtokové snímače).

Principy chemických snímačů

Principy chemických snímačů Principy chemických snímačů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_05_AUT_99_principy_chemickych_snimacu.pptx Téma: Principy chemických snímačů

Více

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au

Galvanický článek. Li Rb K Na Be Sr Ca Mg Al Be Mn Zn Cr Fe Cd Co Ni Sn Pb H Sb Bi As CU Hg Ag Pt Au Řada elektrochemických potenciálů (Beketova řada) v níž je napětí mezi dvojicí kovů tím větší, čím větší je jejich vzdálenost v této řadě. Prvek více vlevo vytěsní z roztoku kov nacházející se vpravo od

Více

MĚŘENÍ ABSOLUTNÍ VLHKOSTI VZDUCHU NA ZÁKLADĚ SPEKTRÁLNÍ ANALÝZY Measurement of Absolute Humidity on the Basis of Spectral Analysis

MĚŘENÍ ABSOLUTNÍ VLHKOSTI VZDUCHU NA ZÁKLADĚ SPEKTRÁLNÍ ANALÝZY Measurement of Absolute Humidity on the Basis of Spectral Analysis MĚŘENÍ ABSOLUTNÍ VLHKOSTI VZDUCHU NA ZÁKLADĚ SPEKTRÁLNÍ ANALÝZY Measurement of Absolute Humidity on the Basis of Spectral Analysis Ivana Krestýnová, Josef Zicha Abstrakt: Absolutní vlhkost je hmotnost

Více

Refraktometrie, interferometrie, polarimetrie, nefelometrie, turbidimetrie

Refraktometrie, interferometrie, polarimetrie, nefelometrie, turbidimetrie Refraktometrie, interferometrie, polarimetrie, nefelometrie, turbidimetrie Refraktometrie Metoda založená na měření indexu lomu Při dopadu paprsku světla na fázové rozhraní mohou nastat dva jevy: Reflexe

Více

Učební texty z fyziky 2. A OPTIKA. Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů. V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití

Učební texty z fyziky 2. A OPTIKA. Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů. V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití OPTIKA Obor zabývající se poznatky o a zákonitostmi světelných jevů Světlo je vlnění V posledních letech rozvoj optiky vynález a využití Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění Zdrojem světla

Více

Analýza složení kapalin a plynů

Analýza složení kapalin a plynů Analýza složení kapalin a plynů Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora použití analyzátorů Úvod kontrola řízení chemických procesů zjišťování informací o složení surovin kontrola složení ovzduší v pracovních

Více

ZÁKLADY OBECNÉ A KLINICKÉ BIOCHEMIE

ZÁKLADY OBECNÉ A KLINICKÉ BIOCHEMIE ZÁKLADY OBECNÉ A KLINICKÉ BIOCHEMIE 2004 Technologie kvantitativních metod Petr Štern kapitola ve skriptech - 4.2.2 Optické zdroje U V V I S I R Spektrální distribuční křivky W žárovky b.t. W ~ 3600 C

Více

U = E a - E k + IR Znamená to, že vložené napětí je vyrovnáváno

U = E a - E k + IR Znamená to, že vložené napětí je vyrovnáváno Voltametrie a polarografie Princip. Do roztoku vzorku (elektrolytu) jsou ponořeny dvě elektrody (na rozdíl od potenciometrie prochází obvodem el. proud) - je vytvořen elektrochemický článek. Na elektrody

Více

Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Téra2507. Elektrochemické metody

Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Téra2507. Elektrochemické metody Na www.studijni-svet.cz zaslal(a): Téra2507 Elektrochemické metody Elektrolýza Do roztoku elektrolytu ponoříme dvě elektrody a vložíme na ně dostatečně velké vnější stejnosměrné napětí. Roztok elektrolytu

Více

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů Elektrody pro snímání biologických potenciálů X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Spojení elektroda elektrolyt organismus vodič 2. třídy (ionty) přívodní

Více

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu

15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 15. Elektrický proud v kovech, obvody stejnosměrného elektrického proudu 1. Definice elektrického proudu 2. Jednoduchý elektrický obvod a) Ohmův zákon pro část elektrického obvodu b) Elektrický spotřebič

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách

III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách Osnova: 1. Elektrický proud a jeho vlastnosti 2. Ohmův zákon 3. Kirhoffovy zákony 4. Vedení el. proudu ve vodičích 5. Vedení el. proudu v polovodičích

Více

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm.

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. 1. Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Vznik elektromagnetických vln (záření): 1. při pohybu elektricky nabitých částic s nenulovým zrychlením

Více

12. Elektrochemie základní pojmy

12. Elektrochemie základní pojmy Důležité veličiny Elektroda, článek Potenciometrie Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Důležité veličiny proud I (ampér - A) náboj Q (coulomb - C) Q t 0 I dt napětí, potenciál

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_15_OC_1.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy

Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Elektrodynamika, elektrický proud v polovodičích, elektromagnetické záření, energie a její přeměny, astronomie, světelné jevy Kvarta 2 hodiny týdně

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Způsoby monitoringu doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Měření emisí spalovacích motorů a příprava přístrojů před měřením

Měření emisí spalovacích motorů a příprava přístrojů před měřením Měření emisí spalovacích motorů a příprava přístrojů před měřením Zpracoval: Josef Blažek Pracoviště: Katedra vozidel a motorů, TUL Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován

Více

INSTRUMENTÁLNÍ METODY

INSTRUMENTÁLNÍ METODY INSTRUMENTÁLNÍ METODY ACH/IM David MILDE, 2014 Dělení instrumentálních metod Spektrální metody (MILDE) Separační metody (JIROVSKÝ) Elektroanalytické metody (JIROVSKÝ) Ostatní: imunochemické, radioanalytické,

Více

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu Otázky z optiky Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu ) o je světlo z fyzikálního hlediska? Jaké vlnové délky přísluší viditelnému záření? - elektromagnetické záření (viditelné záření) o vlnové délce

Více

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 -

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 - Geometrická optika Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. Světlo je elektromagnetické

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Elektřina a magnetismus - elektrický náboj tělesa, elektrická síla, elektrické pole, kapacita vodiče - elektrický proud v látkách, zákony

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

ANALYZÁTORY KAPALIN MĚŘENÍ HUSTOTY KAPALIN

ANALYZÁTORY KAPALIN MĚŘENÍ HUSTOTY KAPALIN MĚŘENÍ KONCENTACE Účel měření koncentrace: informace o složení surovin, meziproduktů či finálních výrobků informace pro řízení technologického procesu zajištění kontroly ovzduší v pracovních prostorech

Více

Nejistoty kalibrací a měření ph

Nejistoty kalibrací a měření ph Nejistoty kalibrací a měření ph metru Ing. Alena Vospělová Český metrologický institut Okružní 31 638 00 Brno 1 DEFINICE ph ph patří mezi nejčastěji měřené veličiny v chemických laboratořích. Svým charakterem

Více

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ; (c) David MILDE,

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ;   (c) David MILDE, SEKTRÁLNÍ METODY Ing. David MILDE, h.d. Katedra analytické chemie Tel.: 585634443; E-mail: david.milde@upol.cz (c) -2008 oužitá a doporučená literatura Němcová I., Čermáková L., Rychlovský.: Spektrometrické

Více

Fotoelektrické snímače

Fotoelektrické snímače Fotoelektrické snímače Úloha je zaměřena na měření světelných charakteristik fotoelektrických prvků (součástek). Pro měření se využívají fotorezistor, fototranzistor a fotodioda. Zadání 1. Seznamte se

Více

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. A6M31LET Lékařská technika Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Elektrody pro snímání biologických potenciálů. A6M31LET Lékařská technika Jan Havlík Katedra teorie obvodů Elektrody pro snímání biologických potenciálů A6M31LET Lékařská technika Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Elektroda rozhraní dvou světů elektroda je součástí rozhraní dvou světů světa

Více

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice Nakreslete schéma vyhodnocovacího obvodu pro kapacitní senzor. Základní hodnota kapacity senzoru pf se mění maximálně o pf. omu má odpovídat výstupní napěťový rozsah V až V. Pro základní (klidovou) hodnotu

Více

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla

akustika zvuk, zdroj zvuku šíření zvuku odraz zvuku tón, výška tónu kmitočet tónu hlasitost zvuku světlo, zdroj světla přímočaré šíření světla - určí, co je v jeho okolí zdrojem zvuku, pozná, že k šíření zvuku je nezbytnou podmínkou látkové prostředí - chápe odraz zvuku jako odraz zvukového vzruchu od překážky a dovede objasnit vznik ozvěny -

Více

25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie υ = -40 C.. +10000 C. Výhody termovize Senzory infračerveného záření Rozdělení tepelné senzory

25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie υ = -40 C.. +10000 C. Výhody termovize Senzory infračerveného záření Rozdělení tepelné senzory 25 A Vypracoval : Zdeněk Žák Pyrometrie Bezdotykové měření Pyrometrie (obrázky viz. sešit) Bezdotykové měření teplot je měření povrchové teploty těles na základě elektromagnetického záření mezi tělesem

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 16 Iontová chromatografie Iontová chromatografie je speciální technika vyvinutá pro separaci anorganických iontů a organických

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odměřovací zařízení Odměřovací zařízení podávají informace o poloze nástroje vůči obrobku a o odjeté dráze.

Více

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí.

PRINCIP MĚŘENÍ TEPLOTY spočívá v porovnání teploty daného tělesa s definovanou stupnicí. 1 SENZORY TEPLOTY TEPLOTA je jednou z nejdůležitějších veličin ovlivňujících téměř všechny stavy a procesy v přírodě Ke stanovení teploty se využívá závislosti určitých fyzikálních veličin na teplotě (A

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L.

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L. STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L. Obor Aplikovaná chemie: 28 44- M/01 ŠVP Aplikovaná chemie, ochrana životní prostředí, farmaceutické substance Maturitní témata

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE)

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) Elektromagnetické vlnění SVĚTLO Charakterizace záření Vlnová délka - (λ) : jednotky: m (obvykle nm) λ Souvisí s povahou fotonu Charakterizace záření

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů

Elektrický proud. Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Elektrický proud Elektrický proud : Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: Usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny : Usměrněný pohyb iontů Ionizované plyny: Usměrněný pohyb iontů

Více

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS

Spektroskopické é techniky a mikroskopie. Spektroskopie. Typy spektroskopických metod. Cirkulární dichroismus. Fluorescence UV-VIS Spektroskopické é techniky a mikroskopie Spektroskopie metody zahrnující interakce mezi světlem (fotony) a hmotou (elektrony a protony v atomech a molekulách Typy spektroskopických metod IR NMR Elektron-spinová

Více

Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda Oxidačně-redukční potenciály

Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda Oxidačně-redukční potenciály Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda Oxidačně-redukční potenciály Elektrochemie rovnováhy a děje v soustavách nesoucích elektrický náboj Krystal kovu ponořený do destilované vody + +

Více

A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9.

A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9. A:Cejchování termočlánku na bod tání čistého kovu B:Měření teploty termočlánkem C:Cejchování termoelektrického snímače KET/MNV (9. cvičení) Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P A: Cejchování

Více

6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU

6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU 6. STUDIUM SOLÁRNÍHO ČLÁNKU Měřicí potřeby 1) solární baterie 2) termoelektrická baterie 3) univerzální měřicí zesilovač 4) reostat 330 Ω, 1A 5) žárovka 220 V / 120 W s reflektorem 6) digitální multimetr

Více

Měření charakteristik fotocitlivých prvků

Měření charakteristik fotocitlivých prvků Měření charakteristik fotocitlivých prvků Úkol : 1. Určete voltampérovou charakteristiku fotoodporu při denním osvětlení a při osvětlení E = 1000 lx. 2. Určete voltampérovou charakteristiku fotodiody při

Více

ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ

ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ ZÁKLADNÍ ČÁSTI SPEKTRÁLNÍCH PŘÍSTROJŮ (c) -2008, ACH/IM BLOKOVÉ SCHÉMA: (a) emisní metody (b) absorpční metody (c) luminiscenční metody U (b) monochromátor často umístěn před kyvetou se vzorkem. Části

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení Zapojení teploměrů V této úloze je potřeba zapojit elektrickou pícku a zahřát na požadovanou teplotu, dále zapojit dané teploměry dle zadání a porovnávat jejich dynamické vlastnosti, tj. jejich přechodové

Více

O ptoelektronické senzory polohy 75

O ptoelektronické senzory polohy 75 O bsah Str. 1. ÚVOD (M. Kreitll) 13 1.1. Senzor 13 1.2. Technologie výroby senzorů 14 1.3. M ěřicí řetězec 14 1.4. Inteligentní senzor 16 1.5. Technické p aram etry senzorů 17 1.5.1. Statické vlastnosti

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

Studijní opora pro předmět Technologie elektrotechnické výroby

Studijní opora pro předmět Technologie elektrotechnické výroby Studijní opora pro předmět Technologie elektrotechnické výroby Doc. Ing. Václav Kolář Ph.D. Předmět určen pro: Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, VŠB-TU Ostrava. Navazující magisterský studijní

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI 1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI Senzory používající ve většině případů princip převodu síly, tlaku a tíhy na deformaci. Využívají fyzikálních účinků síly. Časově proměnná síla vyvolá zrychlení a hmotnosti

Více

3. NEROVNOVÁŽNÉ ELEKTRODOVÉ DĚJE

3. NEROVNOVÁŽNÉ ELEKTRODOVÉ DĚJE 3. NEROVNOVÁŽNÉ ELEKTRODOVÉ DĚJE (Elektrochemické články kinetické aspekty) Nerovnovážné elektrodové děje = děje probíhající na elektrodách při průchodu proudu. 3.1. Polarizace Pojem polarizace se používá

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA OPTIKA ZÁKLADNÍ POJMY Optika a její dělení Světlo jako elektromagnetické vlnění Šíření světla Odraz a lom světla Disperze (rozklad) světla OPTIKA

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Stanovení izoelektrického bodu kaseinu

Stanovení izoelektrického bodu kaseinu Stanovení izoelektrického bodu kaseinu Shlukování koloidních částic do větších celků makroskopických rozměrů nazýváme koagulací. Ke koagulaci koloidních roztoků bílkovin dochází porušením solvatačního

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. výstup ELEKTONIKA I N V E S T I C E D O O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 1. Usměrňování a vyhlazování střídavého a. jednocestné usměrnění Do obvodu střídavého proudu sériově připojíme diodu. Prochází jí proud

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

Pufrové roztoky S pufrovými roztoky TMS máte jistotu, že získáte přesné výsledky objemy: 100 ml, 250 ml, 1000 ml

Pufrové roztoky S pufrovými roztoky TMS máte jistotu, že získáte přesné výsledky objemy: 100 ml, 250 ml, 1000 ml ph ELEKTRODY TMS Rozmanitost ph elektrod TMS Vám umožňuje vybrat si ten správný typ pro daný měřený vzorek, jeho objem a teplotu. Elektrody ve skleněném, nebo plastovém pouzdře skleněné pouzdro elektrody

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku

Elektrický proud. Opakování 6. ročníku Elektrický proud Elektrický proud Opakování 6. ročníku Obvodem prochází elektrický proud tehdy: 1. Je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí 2. Jestliže je elektrický obvod uzavřen (vodivě) V obvodu

Více

Přednáška č.14. Optika

Přednáška č.14. Optika Přednáška č.14 Optika Obsah základní pojmy odraz a lom světla disperze polarizace geometrická optika elektromagnetické záření Světlo = elektromagnetické vlnění o vlnové délce 390nm (fialové) až 790nm (červené)

Více

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4.

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. Vyučovací předmět - Chemie Vzdělávací obor - Člověk a příroda Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183 Školní vzdělávací program (ŠVP) pro vyšší stupeň osmiletého studia a čtyřleté studium 4. ročník - seminář

Více

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová SPEKTROMETRIE aneb co jsem se dozvěděla autor: Zdeňka Baxová FTIR spektrometrie analytická metoda identifikace látek (organických i anorganických) všech skupenství měříme pohlcení IČ záření (o různé vlnové

Více

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták

VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA. Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták VY_32_INOVACE_6/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět: Fyzika Ročník: 6. Poznámka: Vodiče a izolanty Vypracoval: Pták Izolant je látka, která nevede elektrický proud izolant neobsahuje volné částice s elektrický

Více

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ)

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ) Účinky elektrického proudu vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud jako

Více

d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k

d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k d p o r o v t e p l o m ě r, t e r m o č l á n k Ú k o l : a) Proveďte kalibraci odporového teploměru, termočlánku a termistoru b) Určete teplotní koeficienty odporového teploměru, konstanty charakterizující

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření Metody využívající rentgenové záření Rentgenovo záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 2 Rentgenovo záření Vznik rentgenova záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV Laboratorní cvičení ÚVOD V několika

Více

Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie. Miroslav Průcha

Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie. Miroslav Průcha Příklady biochemických metod turbidimetrie, nefelometrie Miroslav Průcha Příklady optických technik Atomová absorpční spektrofotometrie Absorpční spektrofotometrie Absorpční spektrofotometrie kinetická

Více

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý

ELEKTROLÝZA. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ELEKTROLÝZA Datum (období) tvorby: 13. 3. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí s elektrolýzou. V rámci

Více

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka Automatizace Snímače teploty. Snímače teploty

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka Automatizace Snímače teploty. Snímače teploty Snímače teploty Měření teploty patří k jednomu z nejdůležitějších oborů měření, protože je základem řízení řady technologických procesů. Pro měření teploty jsou stanoveny dvě stupnice: a) Termodynamická

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce Metody využívající rentgenové záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 Rentgenovo záření 2 Rentgenovo záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá se v lékařství a krystalografii.

Více

Fluorescence (luminiscence)

Fluorescence (luminiscence) Fluorescence (luminiscence) Patří mezi luminiscenční metody fotoluminiscence. Luminiscence efekt, kdy excitované molekuly či atomy vyzařují světlo při přechodu z excitovaného do základního stavu. Podle

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_03_Filtrace a stabilizace Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Elektrochemické metody

Elektrochemické metody Elektrochemické metody Konduktometrie Coulometrie Potenciometrie, Iontově selektivní elektrody (ISE) Voltametrie (Ampérometrie, Polarografie) Biosenzory Petr Breinek Elektrochemie_N2012 Elektrochemie Elektrochemie

Více

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Teorie: Derivační spektrofotometrie, využívající derivace absorpční křivky, je obecně používanou metodou pro zvýraznění detailů průběhu záznamu,

Více

Zdroje optického záření

Zdroje optického záření Metody optické spektroskopie v biofyzice Zdroje optického záření / 1 Zdroje optického záření tepelné výbojky polovodičové lasery synchrotronové záření Obvykle se charakterizují zářivostí (zářivý výkon

Více