Číslo: 0 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Číslo: 0 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV"

Transkript

1 Číslo: 0 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

2 Škola pro venkov Projekt podaný Novohradskou občanskou společností o.p.,která spolupracuje s dalšími společnostmi, v našem případě je to společnost Nad Orlicí o.p.s. se sídlem : Kostelecká Lhota 40, Do projektu se zapojilo čtyři až pět škol: Novohradska Orlicka Hoňácka Ostrožska V naší oblasti to jsou školy: ZŠ Čestice ZŠ Choceň ZŠ a MŠ Lhoty u Potštejna ZŠ a MŠ Voděrady ZŠ Hořiněves a Všestary Projekt vnikl za účelem propagace cestovního ruch v daných oblastech a pro potřeby školy při výuce o okolním regionu. Podává informace o zeměpisných, dějepisných, přírodovědných a kulturních zajímavostech pro návštěvníky, zpracované z pohledu místních rodáků a žáků školy Je financován EU a MŠMT ČR. Každá ze zúčastněných škol získala technické vybavení, které je určeno k vyhledávání informací a k jejich zpracování do podoby časopisu a pracovního sešitu. ( počítače, dataprojektory, mikroskopy, fotoaparáty, kamery, tiskárny atd., včetně programového vybavení.)

3 ZEMĚPISNÁ ČÁST Voděradské pověsti - z vyprávění Jana Mráze zaznamenal Václav Brandejs ZTRACENÝ PRAMEN aneb MLÝN MIKULÁŠE BRANDEJSE Sedlák Krystuf rád hrával karty. Jako partnera si vybral sedláka Mikuláše Brandejse, majitele mlýna. Kolo mlýna poháněla voda především ze silného pramene, který vyvěral v lese Javoře. Oba sedláci se scházívali na partičku v hospodě U Václavků. Vše probíhalo zpravidla v klidu a míru. Až jednou přeletěl prašivec (to je pro voděradské označení neshod, hádek atp.)... Pověst neříká, čí vinou to bylo, prostě oba karbaníci se nedohodli a došlo k prudké hádce. Sedlák Krystuf odešel. Byla jasná noc, Krystuf vzbudil pacholky, zapřáhli do vozu koně, naložili pily, sekery, řetězy a jeli do lesa Javora. Vyhlédli si silný smrk, podřízli ho, nejsilnější část kmene sesekali do pramene, kolem naházeli hlínu a ušlapali. Pramen přestal téci a provoz Brandejsova mlýnu byl silně omezen. Jak pověst praví, tento pramen vyrazil na opačné straně Křiviny nad Křivicemi a stal se zdrojem vody pro Týniště. Inu, kdo tomu věří, ať tam běží. V mnoha pověstech se uvádí tvrz ve Voděradech, proto jsem zapátral v literatuře a zjistil jsem následující údaj: Vladycká tvrz ve Voděradech byla ze strany sev.,vých. a jižní obklopena vodní nádrží.voda přitékala z Javora. Dle zachovaného podání bylo údolí přepaženo na východě hrází ve vzdálenosti, kde je nyní důl s vodou. Tam stával později mlýn /směrem k Felzmannovým/. V Javoře se lámal kámen na stavby domů. Konaly se tam kulturní akce Divadlo v přírodě. Zpracoval: Martin Mašek 8.ročník

4 VODĚRADY O VODĚ Samotný název obce je doložen z kronik rokem 1355, ale vesnice zřejmě vznikla již někdy kolem roku Výklad místního jména je pro nás velice zajímavý obyvatelé osady prý pro správní knížecí sídlo vykonávali práce při údržbě vodních toků. Otázkou ale je, o jaké práce mohlo jít v řídce osídlené krajině, která se začínala zaplňovat lidmi až během kolonizace, probíhající za vlády posledních Přemyslovců. Místní jméno má bezesporu vztah k vodě, takže se zdá realističtější spíše další výklad. Ten je tentokrát z dílny jazykovědců: slovo Voděrady podle něho označuje ves lidí, kteří mají rádi vodu nebo zálibu ve vodě. Proto můžeme předpokládat, že zaměstnáním zdejších lidí byla od nepaměti práce s vodou. Snad tu byla i vodní tvrz. Podle tradice, živé ještě v 19.století, zde stála hráz a voda z Javora napájela vytvořenou nádrž. Tvrz byla tedy ze tří stran chráněna vodou. Později tu stával malý mlýn. Zbytky přehrady pamatoval ještě Josef Řičář, narozený r Zajímavý zápis najdeme ve voděradské farní kronice: Zdá se, že tato osada má jméno Voděrady proto, že zde za trvalého suchého počasí je nedostatek vody, že jsou obyvatelé vodě-rádi. Neboť v celé vsi jest jediná nevydatná studna, která, neprší-li po několik týdnů, se vyprázdní. Tak se stalo roku 1795, 1797 i v roce 1835, že po celé léto a zimu voda musela býti dovážena ze vsí Uhřínovic a Vojenic. Proto bylo stálou snahou obyvatel Voděrad vybudovat jednu hlubokou studnu pro celou obec.

5 Zajímavé technické dílo vzniklo roku Obec tehdy postavila vodovod na pitnou vodu. Studánky v lese Javor poskytly pramenitou vodu, která se vedla železným potrubím do tří pískovcových kašen. První stála u čp.31 (Preclíkovi) pod lípou, druhá u čp.16(ficencovi) a třetí u silnice pod domem označeným čp.44. Aby kašny v zimě nazamrzly, musely se zabednit a opatřit tepelnou izolací z pilin a listí. Kromě kašen byly navíc v obci ještě 4 stojany na vodu u čp. 45, 31, 18 a 28(Boháčovi), které také vyžadovaly ochranu před mrazem. V dobách sucha ale voděradský vodovod nestačil. Postupně kašny i stojany během času rozmrzly, potrubí zrezivělo a zařízení se dostalo do havarijního stavu a muselo být odstraněno. V roce 1926 bylo veliké sucho a vydatný pramen pitné vody u Vojenic přímo vybízel k postavení rozsáhlejšího vodovodu. A tak vojeničtí v tomto roce začali stavět a v roce 1929 bylo hotovo. Přesněji 24.června 1926 protekla první voda zatím pouze občanům Vojenic. Voděradským k zalévání i pro domácí zvířata posloužila i dešťová voda, kterou hospodáři sváděli do nádrží.toto měli skoro všechny chalupy ve vsi. Lidé si ale většinou chodili pro vodu ke studánkám. Tady byla hlavní studánka v Javoře. Časem kdo mohl, dal si vykopat nebo vyvrtat studnu podobně jako voděradský pekař Josef Mrázek v roce Vrt byl hluboký 31 metrů.i můj praděda zde nechal prohloubit studnu, která má hloubku 32 metrů. Lidé si těchto studní, kde bylo dost vody opravdu vážili a v případě nutnosti opravit studnu, se i na opravu složili.trvalo však ještě 28 let než v roce 1957 se i Voděrady dočkaly skupinového vodovodu. Byly totiž napojeny z vojenické větve Dřízeňského vodovodu. Zpracovala: Denisa Pavlíková 6.ročník (foto: archiv školy)

6 HISTORICKÁ ČÁST Chceme-li dobře spořádané obce a hospodářství, uspořádejme především školu. J. A. Komenský : Didaktika magna Názory Komenského platí s obměnami dodnes - názorné vyučování, vyučování od jednoduššího ke složitějšímu, přiblížit dětem skutečný život a připravit je na něj atd. Z posledního bodu vycházíme ať děti poznají skutečný život současný, i ten minulý. A na tom bude pracovat náš tým žáci 6. a 7. ročníku ( školní rok ). Voděrady je vesnice pod Orlickými horami. Při procházce vesnicí vnímáme nepřehlédnutelné budovy kostela, školy, obecního úřadu, prodejny, hasičské zbrojnice vesnice jako každá jiná. Kdy byl vlastně kostel postaven, a co škola? Každý dům má svoji historii, svůj příběh, své obyvatele současné i minulé. Pátráme po tom, jak domy vypadaly před více než 50 léty. V jednom z nich byl dokonce nalezen poklad alespoň pro současné majitele nebo historiky. Při přestavbě na počátku našeho století byly nalezeny staré dokumenty, mince, požehnání tomuto domu (dnes zde bydlí rodina Nedvídkova).

7 Dům se změnil, změnily se i jiné domy v obci. V některých domech žijí potomci původních majitelů a některé slouží jako rekreační chalupy.

8 V obci se nachází i smírčí kříž, ke kterému se váže místní pověst. Prameny mluví o tom, že již v 13. století zde stál klášter rytířského řádu templářů. Pozůstatky byly nalezeny při kopání základů školní budovy roku 1876 a roku 1927 při kopání základů Kampeličky. Stavba školní budovy byla zadána staviteli Janu Reinischemu z Kvasin. V dubnu 1876 byla stavba posvěcena, byl položen základní kámen, do kterého byly vloženy historické zápisy o památkách školy a kostela ve Voděradech. Byl přiložen i výtisk stávajících školních zákonů a po jednom výtisku českých novin. Ten den byl velmi slavnostní, vyhrávala místní kapela a vesnicí zněly místní zvony. Škola byla v termínu dokončena a na podzim byla i s novou farou otevřena a vysvěcena. Ve Voděradech se ale vyučovalo dávno předtím, již ve 2. polovině 18. století. Historie vesnice, a tím i místní školy, byla však nejvíce zasažena požárem roku Přešly roky, staletí současná podoba budovy by mohla vyprávět mnoho zajímavého.

9 Cenné informace o obyvatelích, domech a životě ve Voděradech chceme získat z kronik, vzpomínek pamětníků a dostupné literatury. Tyto děti by jen těžko rozuměly nebo by se podivovaly slovům a tvarům, které kdysi běžně starousedlíci na Vrchách používali např. děučata, kreu, důle, s hošma,cák, kdák, kucmocht I v malé vesničce je mnoho zajímavého a na to se těšíme. (foto: B. Jarkovská, K. Effenberková, archiv Nedvídkovi, archiv ZŠ)

10 PŘÍRODOPISNÁ ČÁST Chodit do školy uprostřed polí, luk a lesů znamená potkávat život na každém kroku. Jenomže vnímat ostatní živé bytosti je umění či dar. Často jako bychom se teprve museli učit dívat, rozlišovat, nebýt pro něco či pro někoho slepí. Tak děti pro nějakou květinu nejprve nemají jméno a ona pro ně vlastně ani neexistuje, potom se ale naučí říkat rozrazil, bouřka, nebo dokonce Veronica, a najednou ji vidí kvést všude stala se součástí jejich světa. Možná jsou taková konkrétní prvotní setkání na základní škole důležitější než botanika nebo zoologie sama. Navíc je tu možnost sledovat a prožívat základní proměny a rytmy přírody kolem nás i v nás jenom si s dětmi najít čas. Všechno se živí a vyčerpává, roste a vadne jako tráva V sounáležitosti s mimolidským životem je skryta velká část toho typu poznání, který nikdy nepůjde vtěsnat do učebnic. Páření páskovek (z dubnové vycházky) Chroust mlynařík (z květnové vycházky) Účast v projektu Školy pro venkov nám mimo jiné pomáhá ve snaze podívat se s dětmi trochu blíž na přírodu v bezprostředním okolí školy.

11 V přírodopisné části projektu se zaměřujeme na nejbližší okolí školy, neboť je nesmírně bohaté. Nejzazším horizontem zájmu jsou pro nás místa, na která se dostaneme pěšky během jediné vyučovací hodiny. Vedle již zmiňovaných prvotních setkání (schopnost rozlišovat, rozpoznat, všimnout si) a nejzákladnější biologické gramotnosti ( učebnicový přírodopis) věnujeme pozornost dvěma oblastem: Sezónní proměny místní přírody Lokální přírodopisné zajímavosti Zapojení do projektu Školy pro venkov nám také přineslo celou řadu nových technických pomůcek, s nimiž nyní pracujeme. V přírodopisné části využijeme zejména fotoaparát a dva nové školní mikroskopy s příslušenstvím (jeden z nich má LCD monitor a lze jej též jednoduše propojit s interaktivní tabulí), k dispozici ale nyní máme také kvalitní notebook. Mikroskopování čerstvě vyjmutého klíštěte ve školní družině (hostitelem byl Jan Brich) Pracovní výstupy - pracovní listy k přírodopisným vycházkám - terénní biologické nákresy - podklady k mikroskop. cvičením - fotoherbář (lokální vegetace) - databáze vyskytujících se druhů - popř. jednoduchý místní biologický kalendář Stále usilujeme o podporu k vypracování virtuální učebnice s možností oprav, dotváření, aktualizací, vytištění konkrétních částí dle potřeby (text: J. Novotný, foto: J. Novotný a děti ze 4. třídy)

12 Na projektu pracují žáci naší školy pod vedením učitelů: R.Bahníkové K.Effenberkové B.Jarkovské J.Kovaříčka J.Novotného D.Urbanové

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV JAVOR 1. část Modrá barva ve znaku Voděrad je podle potoku Javor. Javor se nachází na jihozápadě od Voděrad a těsně

Více

Ještě funkční, ale už téměř nevyužívaná studna v blízkosti domu č.p.69, poblíž potoka pochází z roku 1936. Foto 2007.

Ještě funkční, ale už téměř nevyužívaná studna v blízkosti domu č.p.69, poblíž potoka pochází z roku 1936. Foto 2007. OBECNÍ STUDNY. Když se naši předkové usazovali v tomto kraji, určitě zohledňovali vše co jim tenkráte mohlo přinést dobré životní podmínky. Zřejmě je zaujali hned i dva výrazné prameny (Blinka a Voděradský

Více

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO

ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO ROZPOČTOVÝ VÝHLED OBEC HLINSKO 2015 2019 1 1. Základní údaje: Jméno zpracovatele: Údaje Jan Skopalík, starosta obce Obec Hlinsko Hlinsko č. 13 IČO 00636240 2. Historie obce Čtyři kilometry na jih od Lipníka

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

Jedovnické rybníky do roku 1450

Jedovnické rybníky do roku 1450 Jedovnické rybníky do roku 1450 Titulní kresba Mgr. Jitky Vávrové ukazuje, jak asi vypadaly Jedovnice a blízké okolí v 15. století. Za grafickou úpravu titulního obrázku (mapky) děkuji Ing. Marku Audymu.

Více

Přírodní památka Modřanská rokle

Přírodní památka Modřanská rokle Přírodní památka Modřanská rokle Rozhodnutí kam se vydat s turisty seniory na výlet v závěru dvou zářijových týdnů extrémních veder snad ani jinou možnost nemělo. Zalesněné území kde svůj údolní profil

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO

ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO ŠKOLNÍ ČASOPIS ČÍSLO 3 ŠKOLY PRO VENKOV 8. června 2012 Číslo 3 ZŠ Hořiněves, ZŠ a MŠ, Všestary Úvodní slovo Mgr. Dagmar Frízlová Půl roku uteklo v pilné práci. Snažili jsme se nejen při běžných školní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE KVÍZ O BYSTŘICI 2005

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE KVÍZ O BYSTŘICI 2005 ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE SOCRATES - COMENIUS - OLYMPISM KVÍZ O BYSTŘICI 2005 ZŠ BYSTŘICE 848 739 95 Bystřice WWW.bystrice.cz/skola CZECH REPUBLIC zs@bystrice.cz BYSTŘICE POČET OBYVATEL 5 078 HISTORIE Obec

Více

Učební pomůcky. Didaktická technika

Učební pomůcky. Didaktická technika pro výuku zeměpisu Učební pomůcky zprostředkování žákům poznání skutečností a slouží k osvojování jejich vědomostí a dovedností jsou to takové předměty a materiály, které jsou používány ve vyučovacími

Více

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Ester Čechová 14. 12. 2016 MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Informace o rozhledně Rozhledna se klene v nadmořské výšce 598 metrů, je to zděná osmiboká rozhledna a nejseverněji položená rozhledna v Česku. Kopec se

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Anotace : materiál obsahuje 1 list

Více

DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY

DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY NÁŠ DOMOV DĚDINA Náš domov se nachází v malé obci Přepychy. Žijeme tu ve dvou velkých, nových domech. Jeden je postaven v dolní části Přepych, při cestě do Opočna a má žlutou barvu.

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014

ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ZPRÁVA O POMOCI V ETIOPII ZAJIŠTĚNÍ A ZPŘÍSTUPNĚNÍ VODNÍCH ZDROJŮ 2014 ekvtisni.cz strana 1 / 5 Voda nad zlato Více než 700 milionů obyvatel planety nemá přístup k nezávadné pitné vodě. Téměř polovina

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice Vesnice v dnešní době čelí dvěma hlavním výzvám. Jedny se stávají noclehárnou pro lidi pracující ve městech a ty druhé, protože leží na periferiích

Více

Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007

Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007 Výhled potřeb školy v oblasti vybavení informačními a komunikačními technologiemi pro rok 2006 aktualizovaný ke konci r. 2007 Vybavování školy informačními a komunikačními technologiemi (dále ICT) se v

Více

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava 1. 4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum zahájení

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Předmět: PRVOUKA Ročník: 1. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby MÍSTO, KDE ŽIJEME Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Vyznačí

Více

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií Putování po archivech (nejen) za rodovou historií VIII. Archiv Národního muzea (Praha 7 - Holešovice) (pokračování) V archivu Národního muzea se ve fondu G nachází Eichlerova topografická sbírka. Tento

Více

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období Akční plán rozvoje obce Pístina na období 2015-2020 Schváleno Zastupitelstvem obce Pístina dne 23.07.2015 1 Obsah: Úvod... str. 3 Základní údaje....str. 4 Doplňující údaje.....str.4 Rozvoj obce 2011-2015......str.

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.).

HISTORIE ROUDNICE. Nejstarší osídlení Je možné jej položit do mladší doby kamenné a do doby bronzové (2 500 1500 př. n. l.). HISTORIE ROUDNICE Obsah: 1) Název Roudnice 2) Nejstarší osídlení 3) Osídlování Roudnice 4) Roudnické tvrze 5) Roudnice a její držitelé 6) Osobnosti Zdislav Mnich, Matěj Chvojka, Jan Matějka, bratranci

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu LMP Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Ročník: 4. Vzdělávací předmět: Vlastivěda Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem.

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem. Městský úřad Hostivice Odbor životního prostředí Husovo náměstí 13 253 80 Hostivice Ing. Petra Ďuranová Na Návsi 49 252 19 Drahelčice Jaroslava Staňková Lípová 18 252 19 Drahelčice V Drahelčicích dne 14.

Více

Zápis ze zasedání Zastupitelstva Obce Olešná, které se konalo dne 22. července 2015 od 19:00 hod.

Zápis ze zasedání Zastupitelstva Obce Olešná, které se konalo dne 22. července 2015 od 19:00 hod. Obec Olešná Olešná čp. 94, 393 01 Pelhřimov IČO 00 515 761, bankovní spojení KB Pelhřimov 305 212 61/0100 telefon 565 323 772, mobil starosta 724 787 489 e-mail ou.olesna@seznam.cz případně ou.olesna@quick.cz

Více

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY

STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY M Ě S T O K L A D R U B Y Nám. Republiky 89, 349 61 Kladruby u Stříbra, IČ 00259888 tel. 374 616 711, fax 374 631 090, e-mail : obec@kladruby.cz STRATEGICKÝ PLÁN OBNOVY MĚSTA KLADRUBY Obsah: Obsah 1 Informace

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD Zpracovala : Mgr. Hana Sladovníková, koordinátor EVVO ZŠ Milín, Školní 247, Milín,

Více

Rekonstrukce ulice Nádražní

Rekonstrukce ulice Nádražní - 1 - Žabčice leží jižně od města Brna ve vzdálenosti 25 km po silnici a 20 km po železnici. Okolí vsi v úrodném údolí řeky Svratky bylo osídleno již od pravěku. Nejstarší zápis je z r. 1356, jméno obce

Více

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov. Miniprojekt k tématu. Podzemní vody. listopad-prosinec 2014

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov. Miniprojekt k tématu. Podzemní vody. listopad-prosinec 2014 Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Miniprojekt k tématu Podzemní vody listopad-prosinec 2014 Foto č.1: Studánka v údolí pod naší školou (foto z roku 2013) Současné foto v miniprojektu 1 Nejdříve

Více

Vendulka Burger Dílně C neutrální maskou, Učitelé hudební nauky Lektor Bc. Ondřej Tichý

Vendulka Burger Dílně C neutrální maskou, Učitelé hudební nauky Lektor Bc. Ondřej Tichý Účastníci kurzu literárně dramatického oboru (dále LDO) si vybrali vždy jednu ze tří konkrétních dílen a věnovali se po většinu času jejímu tematickému zaměření. Dílna A Komunikace pohybem, kterou vedla

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_08_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 10. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 17.

Více

Znak obce. Vlajka obce

Znak obce. Vlajka obce Znak obce Vlajka obce 1 Dlouhá Ves u Havlíčkova Brodu Založení obce Dlouhá Ves souvisí úzce s objevem stříbrné rudy v okolí Německého Brodu. Obec byla založena při kolonizaci kraje na levém břehu Sázavy

Více

Příloha č. 1 - Tajenka

Příloha č. 1 - Tajenka Příloha č. 1 - Tajenka Tajenka CH L U M E C K A R L O V A K O R U N A J A N A B E R N A R T O V Á 1. Město, ve kterém chodím do školy. 2. Zámek v Chlumci n. C. 3. Jméno vaší paní učitelky. 4. Příjmení

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Soukromé reálné gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha 2004 Expedice Tepelsko 2004 Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Alena Švarcová, Alexandra Brabcová, Jan Dernovšek, Barbora Jindrová, Kateřina

Více

ICT plán školy Základní údaje o škole: Stávající stav:

ICT plán školy Základní údaje o škole: Stávající stav: ICT plán školy 2019-2020 Základní údaje o škole: - Název: Základní škola a mateřská škola Bohdalov - Adresa: Bohdalov 205, 592 13 Bohdalov - IČO: 48894231 Základní škola a mateřská škola Bohdalov vydává

Více

Kam se chodilo na nákup.

Kam se chodilo na nákup. Kam se chodilo na nákup. Starý obrázek ukazuje, že jedním z prvních obchodů byl v čp. 26, tedy v modrém domě proti dnes vyhořelé hospodě Na mlýně, tehdy U sokola a patřil Jaroslavu Pánkovi. Dalším místem

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vlastivěda Vzdělávací obsah předmětu Vlastivěda je tvořen z tematických okruhů Místo, kde žijeme,

Více

ŠKOLNÍ VIRTUÁLNÍ NAUČNÁ STEZKA ZŠ a MŠ HORNÍ STROPNICE ŠKOLNÍ ROK 2010/2011. termín (odb. literatura, 30.4.) atd.)

ŠKOLNÍ VIRTUÁLNÍ NAUČNÁ STEZKA ZŠ a MŠ HORNÍ STROPNICE ŠKOLNÍ ROK 2010/2011. termín (odb. literatura, 30.4.) atd.) ŠKOLNÍ VIRTUÁLNÍ NAUČNÁ STEZKA ZŠ a MŠ HORNÍ STROPNICE ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 termín další požadavky (od možné (pedagogové, jak se zapojí dokončení potřebné pracovní název - téma zodpovídá pamětník, kroniky,

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země

MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země Základní škola, Kunovice, U Pálenice 1620, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace MINIPROJEKT Sluneční soustava a Země Autoři: kolektiv přírodovědného klubu Konzultant: Mgr. Růžena Hlůšková ZŠ

Více

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie.

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie. VODĚRADSKÝ POTOK Voděradský potok, na rozdíl od Blinky, přímo protéká obcí a vždy jí dával nejen vodu, ale i obživu. Vždyť staroslovanské slovo Voděrad znamená - nevolník, který u vodě robil. Kolik zde

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009 Kronika města Lanškrouna Rok 2009 Leden Už poosmadvacáté vyrazili turisté v sobotu na trasy pochodu Na Nový rok první krok, který pořádá lanškrounský odbor Klubu českých turistů. Tentokrát si jeho účastníci

Více

Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu.

Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu. REALIZACE A ZHODNOCENÍ PROJEKTU Živé a zaniklé vesnice II Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu. Hlavním výstupem bylo

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

VZDĚLÁVACÍ AKCE: A1 Místo: Stařeč Datum: 16.9 Historické dědictví Zachraňme kořeny

VZDĚLÁVACÍ AKCE: A1 Místo: Stařeč Datum: 16.9 Historické dědictví Zachraňme kořeny Dobré odpoledne VZDĚLÁVACÍ AKCE: A1 Místo: Stařeč Datum: 16.9 Historické dědictví Zachraňme kořeny 1. Památky místního významu 2. Muzea a expozice místního a regionálního dědictví Dědictví musí být ve

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

Opatření III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova

Opatření III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Opatření III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova Popis opatření Dotace je určena na vypracování studií nebo programů a na výdaje spojené s udržováním, obnovou a zhodnocováním nebo využitím

Více

Územní plán PŘEŠTĚNICE

Územní plán PŘEŠTĚNICE Územní plán PŘEŠTĚNICE Záznam o účinnosti vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Přeštěnice datum vydání: oprávněná úřední osoba pořizovatele jméno a příjmení: Ing. Vlastimil Smítka funkce: pracovník

Více

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020

PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, O.P.S. 2014-2020 PROJEDNÁNÍ STRATEGIE KOMUNITNĚ VEDENÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ MAS UNIČOVSKO, OPS 2014-2020 Ing Iveta Kopcová MAS Uničovsko ops projektový manažer Medlov, 1282014 Obsah prezentace 1 Zdroje informací ke strategické

Více

Průvodce "Bělá, Jeseníky"

Průvodce Bělá, Jeseníky Chata Chata Švýcárna 50 5'56.97"N 17 12'56.21"E Na nejfrekventovanější části hlavní hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy - Pradědem, leží na svahu Malého Děda v

Více

ORP Česká Lípa Liberecký kraj

ORP Česká Lípa Liberecký kraj Přírodní pozoruhodnosti 8 160 Historické městské soubory 3 90 Historické vesnické soubory 1 7 180 Zámky 1 5 140 Hrady, tvrze, zříceniny 1 6 150 Křesťanské sakrální památky 4 60 Technické památky 3 30 Muzea,

Více

K zásobování města Brna vodou z Kartouz

K zásobování města Brna vodou z Kartouz K zásobování města Brna vodou z Kartouz David Merta, Marek Peška, Antonín Zůbek K zásobování Brna vodou v období středověku a raného novověku se naposledy před více než desítkou let souhrnně vyjádřily

Více

OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY

OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY OBNOVA PAMÁTNÉHO MÍSTA OSADY TRÁVNÍČEK NÁVRAT ZVONU NÁVESNÍ LÍPY Osada Trávníček, se stejně jako celá naše obec nachází v hospodářsky slabém regionu Podještědí. Jeho náves s budovou hasičské zbrojnice

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

Strategie rozvoje obce Drozdov

Strategie rozvoje obce Drozdov Obec Drozdov ------------------------------------------------------------------------------ Drozdov 150 789 01 Zábřeh Telefon, fax: 583 427 245 www.obecdrozdov.cz vypracoval: Bc. Marek Karger - starosta

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA MAS BRÁNA PÍSECKA ZA ROK 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA MAS BRÁNA PÍSECKA ZA ROK 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA MAS BRÁNA PÍSECKA ZA ROK 2014 Název organizace: MAS Brána Písecka, z.s. Sídlo: Čížová 127, 398 31 Čížová IČ: 270 47 792 Číslo a datum registrace: VS/1-1/65706/06-R ze dne 16.11. 2006 Web:

Více

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení.

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení. OSTRAVICE Na tomto místě jste ještě na Moravě, ale až cestou na Lysou horu přejdete most přes řeku Ostravici, budete ve Slezsku. Řeka Ostravice byla totiž dlouhou dobu nejen hranicí obce, ale už od počátku

Více

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Poslání MC Domeček Posláním a cílem MC Domeček je odstranění izolace rodičů na mateřské dovolené a její zpestření, usnadnění jejich návratu zpět do zaměstnání a

Více

Strategický plán rozvoje obce Chaloupky

Strategický plán rozvoje obce Chaloupky Strategický plán rozvoje obce Chaloupky OBSAH ÚVOD... 2 ÚVODNÍ SLOVO ZASTUPITELSTVA... 2 STRUKTURA A METODIKA STRATEGICKÉHO PLÁNU... 3 ZÁVĚRY ZE SITUAČNÍ ANALÝZY SOUČASNÉHO STAVU... 4 ZÁKLADNÍ PROFIL OBCE...

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

ICT plán školy Základní údaje o škole: Stávající stav:

ICT plán školy Základní údaje o škole: Stávající stav: ICT plán školy 2017-2018 Základní údaje o škole: - Název: Základní škola a mateřská škola Bohdalov - Adresa: Bohdalov 205, 592 13 Bohdalov - IČO: 48894231 Základní škola a mateřská škola Bohdalov vydává

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

ICT plán leden 2014 prosinec 2015

ICT plán leden 2014 prosinec 2015 Základní údaje o škole název školy ICT plán leden 2014 prosinec 2015 Základní škola T. G. Masaryka Brodek u Konice Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Brodek u Konice, příspěvková organizace

Více

Současnost (březen 2016)

Současnost (březen 2016) Současnost (březen 2016) Obec Velká Polom se nachází v Moravskoslezském kraji a od 1. ledna 2007 tvoří jednu z okrajových částí okresu Ostrava město. K 1. lednu 2016 je počet obyvatel 2043. 1 Se svou rozlohou

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Nabídka pro žáky ZŠ

Nabídka pro žáky ZŠ Nabídka pro žáky ZŠ 2016 2017 Nabízíme vám širší nabídku akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2016 2017. Lze ji běžně využívat i mimo základní

Více

Podzemní vody miniprojekt

Podzemní vody miniprojekt Podzemní vody miniprojekt Geologický kroužek Autoři : Pýcha M., Pham J., Sichrovský M., Eisnerová N., Hlavatá D., Benedikovičová L., Balogová K., Sojková K., Měrka J., Hvozda V., Solčáni R., Pochman M.,

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od 1. 9. 2012 do 30. 6. 2013 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Řeka Odra v horním Poodří

Řeka Odra v horním Poodří -405-84 SRPEN 2013 Řeka Odra v horním Poodří Předkládáme Vám článek inspirovaný referátem o horním Poodří předneseným zástupci města Oder a Historicko-vlastivědného spolku dne 25. 6. 2011 při příležitosti

Více

Znám křišťálovou studánku, kde.kde.

Znám křišťálovou studánku, kde.kde. Sdružení rodičů SLUNÍČKO při Školní družině ZŠ A MŠ obce Zbyslavice Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 22 73 98 07 www.zszbyslavice.cz Znám křišťálovou studánku, kde.kde. Znám křišťálovou

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Programy pro školy realizuje Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost spolku. Vážení učitelé, Představujeme

Více

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006

občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Počet obyvatel: 537 Ohlasy od Dřeva občasník zpravodaj zastupitelstva obcí Horní Pěna a Malíkov nad Nežárkou stránky obce: www.hornipena.cz číslo: 0/2006 Úvodem Dostává se vám do rukou nulté číslo zpravodaje

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 www.zspelechovska.cz skola@zspelechovska.cz 191 žáků v 11 třídách 18 učitelů 2 vychovatelky ŠD 9 provozních zaměstnanců Nižší počet žáků individuální přístup

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

Zpracování Strategického plánu rozvoje MAS Podbrdsko, z. s.

Zpracování Strategického plánu rozvoje MAS Podbrdsko, z. s. Zpracování Strategického plánu rozvoje MAS Podbrdsko, z. s. zpracováno: duben 2014 Místní akční skupina Podbrdsko, z. s. Hvožďany 80, 26244 IČ: 27051935 www.maspodbrdsko.cz Administrativní pracoviště:

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od 2. 9. 2013 do 27. 6. 2014 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice

Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Prodej rodinného domu č.p.157 (chalupy) Čenkovice Obec: Okres: Kraj: Čenkovice Ústí nad Orlicí Pardubický ZÁKLADNÍ INFORMACE Cena prodejní: 1 500 000,00 CZK Číslo zakázky: 233-N00050 Poloha objektu: Samostatný

Více

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018 STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018 Tato Strategie rozvoje obce Pohorovice na období let 2014 2018 byla schválena zastupitelstvem obce Pohorovice dne 14.11.2014 Obsah programu 1. Shrnutí

Více