Správný postup při kácení zeleně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Správný postup při kácení zeleně"

Transkript

1 Zeleň svoji zahradu či jiný pozemek jako ekosystém, který slouží nejen nám a našim potřebám, ale k jehož fungování je nutná široká paleta rostlin a živočichů, pro které tvoří důležité útočiště. Ohleduplné zacházení se všemi obyvateli zahrady tak samozřejmě patří k zásadám dobré péče o zahradu. Dobře fungující ekosystém je schopný se o sebe starat sám, tato filozofie tedy šetří nejen životní prostředí, ale i spoustu času a peněz. Mezi obyvatele zahrady určitě patří ptáci. Pokud jim na vhodná místa vyvěsíme odpovídající budky, odvděčí se nám nejen zpěvem, ale i sběrem hmyzu. Známým zvířátkem, které hodně pomáhá naší zahradě, je i žížala, která kypří a provdušňuje půdu, případně i kompost. Máme-li možnost, vybudujeme malé zahradní jezírko. Mimo toho, že nám jezírko bude dělat parádu, zlepšíme v zahrádce mikroklima a zároveň z něj můžeme čerpat zachycenou dešťovou vodu. Jezírko také dobře poslouží jako zdroj vody pro naše zvířecí miláčky, kteří se na zahradě pohybují. ZELEŇChápejme

2 Správný postup při kácení zeleně stromy rostou uprostřed měst a obcí a jsou zde nenahraditelnými ostrůvky zeleně a často jedinými místy, kde si člověk může odpočinout. Příznivé působení velkých stromů je všeobecně známé vytvářejí kyslík a spotřebovávají oxid uhličitý, zvyšují vzdušnou vlhkost, zachycují prach, poskytují stín a působí jako ochrana proti hluku. Ovšem také strom stárne a se stářím přicházejí různé neduhy, následkem kterých mohou stromy ohrožovat okolí. Zdánlivě nejjednodušším řešením je takový strom pokácet. S motorovou pilou to netrvá příliš dlouho. Často se při tom zapomene, jak dlouho bude trvat, než za něj vyroste náhrada. Kácení stromů rostoucích mimo les je proto omezeno zákonem. Kácení by podle něj mělo probíhat v době vegetačního klidu od listopadu do poloviny března. Ve většině případů musí ke kácení vydat povolení obecní nebo městský úřad, a to na základě řádně zdůvodněné písemné žádosti. O povolení ke kácení může požádat vlastník pozemku nebo nájemce pozemku (vlastník s tím ovšem musí souhlasit). Nejčastějším zdůvodněním pro kácení stromů bývá, že strom hrozí pádem ZELEŇMnohé nebo stíní okna domů. V mnoha případech je tomu proto, že se o takový strom po dlouhou dobu nikdo nestaral. Vhodnou péčí lze pokácení stromu zabránit, a uchovat tak jeho jedinečnou hodnotu. Nejdříve je možné strom jen prořezat, aby se odlehčil, a zabránilo se tak vylomení větví. Nakloněné zdravé kmeny lze zajistit úvazy, aby se případně zabránilo jejich pádu. Samotné kácení stromu je vysoce riziková činnost, obzvlášť pokud se jedná o stromy suché nebo poškozené hnilobou. Kácení mezi domy, v blízkosti elektrického vedení nebo na místech, kde nelze úplně zabránit přístupu veřejnosti či vyloučit provoz, je práce pro profesionála. Zopakujme si, že na pozemcích právnických osob je třeba pro kácení mít vždy povolení, bez ohledu na rozměr dřevin. Zesílenou ochranu požívají tzv. památné stromy. Památné stromy bývají často domněle či historicky spjaté se slavnými okamžiky českých dějin, se slavnými osobnostmi nebo lidovými příběhy. Tyto stromy je zakázáno nejenom poškozovat, ničit a rušit v přirozeném vývoji, ale také jejich ošetřování musí být prováděno se souhlasem orgánu, který ochranu vyhlásil. Kolem památného stromu může být vymezeno tzv. ochranné pásmo, které tyto stromy chrání před nepříznivými vlivy z okolí, např. zemními pracemi narušujícími kořenový systém. V tomto pásmu není dovolena žádná pro památný strom škodlivá činnost, například výstavba, terénní úpravy, odvodňování a další.

3 Údržba travnatých ploch na soukromých pozemcích V každé zahradě jsou oblasti, v nichž se tráva seká nakrátko: místa ke grilování, plochy ke hraní, cestičky a podobně. Pro tyto oblasti je rozmanitý bylinný trávník pestrou alternativou místo monotónního tzv. anglického trávníku. Pro vyvážený ekosystém je důležité, abychom alespoň na části pozemku ponechali květinovou louku. Plané květiny jsou základním potravním zdrojem pro mnoho původních živočišných druhů. Existuje řada možností, jak do struktury zahrady začlenit pestrý palouk, od velké klasické louky až po malé ostrůvky lučních květin v trávníku. Při údržbě zeleně na svých pozemcích bychom se i za cenu větší námahy mohli vyhnout použití nejrůznějších motorových sekaček, křovinořezů a podobných zahradních strojů a naučit se používat kosu. Kosa dokáže nejen posekat trávník stejně dobře jako sekačka, ale také si díky práci s ní slušně procvičíme zádové svaly, které má většina z nás ochablé. Ušetříme tak nejen mnoho peněz za elektřinu či benzín, ale také nebudeme sebe a své okolí obtěžovat hlukem a zbytečně znečišťovat ovzduší ve svém bydlišti či místě rekreace. Pokud se přesto pro sekačku rozhodneme, zvolme alespoň šetrnější tzv. lištové sekačky s nižšími pojezdovými rychlostmi a možností nastavit výšku drnu nad 10 cm, které poskytnou živočichům větší možnost ukrýt se či utéct. Začneme-li sekat od středu ke kraji, umožníme živočichům postupně se stahovat do vyšší okolní trávy. Vhodné je omezit sekání po dešti, kdy je větší výskyt obojživelníků. S příchodem jara se někteří zahrádkáři vrhají na jarní úklid po svém. Namísto pracnějšího vyhrabání staré trávy a jejího kompostování volí jednodušší vypalování. Pomineme-li nebezpečí vzniku požáru, je třeba uvědomit si, jakým způsobem ohrožuje tento úklid přírodu. Žár, který při hoření trávy vzniká, způsobí zničení většiny vývojových stádií hmyzu, kouřové zplodiny ohrožují živočichy zdržuijící se na stromech a keřích až do výšky tří metrů. Na vypalování trávy doplácejí i chránění čmeláci, kteří přezimují v mělkých myších dírách. Negativní dopad vypalování trav se netýká pouze živočichů, ale také rostlinných společenstev a půdních mikroorganizmů. Někteří zahrádkáři se domnívají, že popel, který takto vznikne, je dobrým hnojivem, a že tím naopak obohatí půdu o živiny. Popel je však velmi často rozfoukán větrem nebo jej splaví déšť, takže se potřebné živiny do půdy stejně nedostanou. Ve všech ohledech je lepším způsobem ponechání staré trávy, která se rozloží. Živiny se pak pozvolna uvolňují a navíc obohatí půdu o velmi důležitou organickou složku. Aby trávník dobře vypadal, je nejlepší trávu vyhrabat a zkompostovat.

4 Likvidace biologického materiálu ze zahrad Proč hnojit drahými chemickými hnojivy, když na každé zahradě najdeme mnoho přírodních surovin vhodných na kompost, který je ideální pro hnojení? Listí a stará tráva jsou dvě základní suroviny, ze kterých lze udělat kvalitní kompost. Proto spadané listí ze zdravých stromů nepálíme (což je mimochodem zakázané a navíc i zdraví škodlivé!), ale hodíme na kompost. Ještě lepší je nechat ho ležet na záhonech, kde vytváří nejpřirozenější kryt půdy před zimou. V poslední době je zvykem starou trávu vypalovat. Ale proč, když ji můžeme využít při mulčování nebo jako podestýlku pro domácí zvířata a lze ji samozřejmě i kompostovat. Kompost zakládáme ve stínu, někde v koutu zahrady, kde nám nebude překážet. Kompostovat můžeme trávu, listí, stonky, kořeny, seno, slámu, pomocné dřevo a kůru, hobliny, zbytky ovoce a zeleniny, řezané květiny, čajové sáčky, kávové filtry a sedlinu, vlněné zbytky, malé kousky papíru, papírové sáčky a ubrousky, peří, chlupy, celulózu, dřevěný popel aj. Vrstvy kompostu vždy dobře promícháme a provzdušníme, aby v hromadě byl dostatek kyslíku. Ten spotřebovávají mikroorganismy při rozkladu vámi nahromaděného biologického odpadu na humusoidní látky. Pokud nemáme pro kompost využití nebo si vlastní nemůžeme založit, můžeme biologický odpad odkládat na komunitní kompostoviště či kompostér (pokud je v obci zřízen), do kontejnerů na biodpad nebo odvézt do sběrného dvora. Komunitní kompost můžeme založit s několika sousedy, kteří budou ochotni se dohodnout na jeho vhodném umístění. Vždy je třeba umístit na kompostér či kompostoviště informaci, co lze do kompostu dávat a co tam naopak nepatří, aby nedošlo k znehodnocení kompostu.

5 Používání hnojiv, herbicidů a pesticidů Nejlepším hnojivem je kompost. Umělá hnojiva a i další přípravky používané na zahradách obsahují látky, které mohou poškozovat člověka i životní prostředí. Chceme-li mít tedy zdravou zahrádku i ovoce a zeleninu, kterou nám vyplodí, snadno si poradíme i přírodní cestou. Proti hmyzím škůdcům můžeme použít postřiky ze silnějších výluhů kopřiv, ořechového listí, přesličky nebo rebarbory. Na mšice platí také poprašování napadených rostlin jemným dřevěným popelem. Fytoterapie je významným pomocníkem v boji proti chorobám a škůdcům, je účinná a šetří zdraví i peněženku. Jedná se o metodu, při níž se pěstované rostliny pomocí výluhů, odvarů a nálevů z různých rostlin zbavují škůdců a chorob a posiluje se jejich zdravotní stav a odolnost. Tak například odvar z přesličky rolní působí proti padlí, monilióze, mšicím, roztočům a proti houbovým chorobám jahodníku a brambor. Běláska zelného odpuzuje výluh ze šalvěje, vratiče, rozmarýny, kopru, mateřídoušky, máty peprné a rajčete. Výluhem ze saturejky, levandule, lichořeřišnice, vratiče a kopřivy zase odpudíte mšice. Proti mravencům se osvědčil neředěný nálev nebo odvar z levandule, majoránky, mateřídoušky a kapradí. Slimáci zase nemají rádi česnek, cibuli, lichořeřišnici, šalvěj, hořčici rolní a mateřídoušku. Další metodou je mechanický boj s chorobami a škůdci tedy ruční sběr a ničení škůdců. Dodržování dostatečně velkých vzdálenosti mezi řádky zeleniny vám pak umožní lepší přístup k jednotlivým rostlinám. Na ochranu dozrávajícího ovoce je pak dobré zavěšovat na stromy plastové lahve naplněné sladkou tekutinou nebo pivem. Hmyzí škůdce snědí jejich přirození hmyzí a ptačí predátoři, plevel bude utlačen bujnými trvalkami a mulčem, a v chytře kombinované zeleninové zahrádce pro něj nezbude moc místa. Majitel takovéto zahrádky si může vybrat mezi odpočinkem ve stínu krásných stromů, nebo pomáháním přírodě na své zahrádce k ještě větší dokonalosti, neboť dobře založená ekozahrada, po pár letech od založení, uvítá vaši pomoc jen pokud ji nabídnete rádi a dobrovolně. Necháte za sebe většinu času pracovat přírodní zákony pracují totiž rády, zdarma a elegantně.

Proč jsme tu o projektu

Proč jsme tu o projektu Bioodpad na GVP Co vás čeká? Proč jsme tu o projektu O bioodpadu obecně Kompostování, jeho typy Bioodpad na GVP v číslech Systém sběru a kompostování bioodpadu na GVP Co jako bioodpad třídit a co ne Proč

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

Přírodní zahrada. Helena Vlašínová

Přírodní zahrada. Helena Vlašínová Přírodní zahrada Helena Vlašínová Přírodní zahrady bez hranic Základní kriteria přírodní zahrady Bez pesticidů Bez rychle rozpustných hnojiv Bez rašeliny Jde to vůbec bez pesticidů? zdravé plodiny Proč

Více

Obecné principy PŘÍRODNÍ ZAHRADY 24.11.2014. Ing. Monika Pýchová

Obecné principy PŘÍRODNÍ ZAHRADY 24.11.2014. Ing. Monika Pýchová Obecné principy PŘÍRODNÍ ZAHRADY 24.11.2014 Ing. Monika Pýchová Přírodní zahrada Uzavřený ekosystém, jehož cílem je co nejméně vstupů zvenčí (energie, cizokrajné rostliny, voda z vodovodního řádu,atd.).

Více

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Legislativní aspekty RNDr. Miroslav Krejzlík Ing. Miloš Čejka Ochrana dřevin vzajištěna zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Základní předpisy Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992 Sb. Metodika AOPK oceňování dřevin dřevin rostoucích mimo les

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

SSOS_ZE_3.03 Bioodpad

SSOS_ZE_3.03 Bioodpad Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.03

Více

Zdravá zahrada v souladu s přírodou. - přírodní zahrada. Ing. Helena Vlašínová, PhD.

Zdravá zahrada v souladu s přírodou. - přírodní zahrada. Ing. Helena Vlašínová, PhD. Zdravá zahrada v souladu s přírodou - přírodní zahrada Ing. Helena Vlašínová, PhD. Jak si vypěstovat zdraví? Jak dosáhnout zdravé zahrady? Kde se berou škůdci a choroby? Tady je pánem člověk v přírodě

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ

TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ TABULKA JEDNOTKOVÝCH CEN JEDNOTLIVÝCH PRACÍ Názvy požadovaných služeb Jednotka Cena za jednotku (v Kč) Úklid ploch Běžná údržba ploch veřejné zeleně Zametání svah od 1:5 do 1:2 svah od 1:2 do 1:1 Vyhrabání

Více

Zahradní architektura

Zahradní architektura Zahradní architektura Zelená zahrada Osadní 403/8, Liberec http://www.zelena-zahrada.cz PRÁCE A DODÁVKY Jednotka Cena za jednotku ÚPRAVA ZÁHONŮ - PLETÍ, ODSTRAŃOVÁNÍ Vypletí s naložením odpadu na dopravní

Více

Zahradnické práce Praha

Zahradnické práce Praha Zahradnické práce Praha, založení trávníku RoyalMayer Čtvrtek, 14 Duben 2011 08:35 Aktualizováno Pondělí, 11 Únor 2013 08:35 Zahradnické práce Praha Hledáte odborníky na zahradní práce? Chtěli byste vytvořit

Více

Jak na kompostování jednoduše a prakticky. Kompostovat ve městě? Jde to!

Jak na kompostování jednoduše a prakticky. Kompostovat ve městě? Jde to! Jak na kompostování jednoduše a prakticky Kompostovat ve městě? Jde to! V Kokoze nás baví jídlo, kompostování a pěstování Tahle tři témata do sebe prostě zapadají. Dohromady tvoří Uzavřený cyklus jídla

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Kovářov

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 1 U k á z k a k n i h

Více

Základní pravidla kompostování

Základní pravidla kompostování Základní pravidla kompostování Vyrobit kvalitní kompost v průběhu několika měsíců není nemožné. Důležité je, aby měly bakterie a půdní organismy pro svůj život vhodné podmínky. Pro urychlení rozkladu materiálu

Více

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského

Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského Vermikompostování je metoda kompostování, kdy dochází k rozkladu organického materiálu pomocí žížal. Slovo vermikompostování vychází z latinského vermes červ, žížala. Malý domácí žížalový kompostér je

Více

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU Ceny Ceny prací jsou orientační, každou zakázku naceňujeme individuálně s ohledem na vzdálenost pro přesun hmot, členitost terénu. Naše nabídky jsou cenově příznivé, využíváme dotací z EU u dodavatelů

Více

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu Kompost patří k nejstarším a nejpřirozenějším prostředkům pro zlepšování vlastností půdy. Pro jeho výrobu jsou zásadní organické zbytky z domácností, ze zahrady atp. Kompost výrazně přispívá k udržení

Více

Komunitní zahrada Kom Pot ukázková ekozahrada

Komunitní zahrada Kom Pot ukázková ekozahrada Tento projekt podpořila Era prostřednictvím Nadace VIA. Komunitní zahrada Kom Pot ukázková ekozahrada PŘÍRODNÍ ZAHRADY Alena Lehmannová www.prirodni-zahrady.cz leden 2013 strana 2/9 Obsah Základní informace

Více

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Projekt: Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina

Více

Možnosti využití bioodpadů ve školách

Možnosti využití bioodpadů ve školách Možnosti využití bioodpadů ve školách Bioodpad je jediným odpadem, který lze v domácích podmínkách plně recyklovat - kompostovat. Pro zahrádkáře to není nic nového. Kompostovat však můžeme i ve městech

Více

První krok k biozahradě

První krok k biozahradě Název: První krok k biozahradě Cíl: Co je biozahrada? Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk, rostliny i živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Bios, značí život a bio zahradník

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ

KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ 1 KALKULAČNÍ VZOREC - MODEL ÚDRŽBA ZELENĚ 2 3 4 5 6 7 Názvy požadovaných služeb ÚKLID PLOCH: ZAMETÁNÍ (práce + odvoz a likvidace veškerého odpadu) KOSENÍ: Kosení ploch včetně pohrabání - rovina a svah

Více

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Obsah 1. Seč trvalého travního porostu (ttp) v rovině nebo ve svahu 1-7x ročně... 2 1.1Seč... 2 1.2 Hrabání, sběr a odvoz listí... 3 1.3 Odvoz biologického

Více

Ceník zahradnických prací a materiálů

Ceník zahradnických prací a materiálů a materiálů Ceny jsou uvedeny bez DPH Údržba trávníku Činnost Jednotka Množství Naše cena Celkem TRÁVNÍK Pravidelné sečení trávníku m 2 0 1,5 Kč 0 Kč Jednorázové sečení trávníku m 2 0 2,0 Kč 0 Kč Jednorázové

Více

BIOODPAD. Váš rádce pro přirozené a rychlé domácí kompostování

BIOODPAD. Váš rádce pro přirozené a rychlé domácí kompostování BIOODPAD Třídění složek komunálního odpadu jako je papír, plasty a sklo nám v dnešní době přijde už jako běžná věc. Nemalá část odpadů odvážených na skládky je však tvořena biologicky rozložitelnými odpady.

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

Svoz bioodpadu v Litovli

Svoz bioodpadu v Litovli Svoz bioodpadu v Litovli Zavedení svozu bioodpadu v Litovli Město Litovel ve spolupráci se svozovou společností FCC Litovel s.r.o. zavádí svoz bioodpadu přímo od jednotlivých domácností na celém území

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz ÚČINNÁ OCHRANA ZAHRADNÍCH PLODIN Josef Horák I Jaroslav Rod ROSTLINOLÉKAŘ RADÍ Grada Publishing 3 1 Integrovaná chrana ovocných kultur MUDr. Josef

Více

Katalog zahradnických substrátů

Katalog zahradnických substrátů Katalog zahradnických substrátů 2 Obsah Zahradnické substráty - HOBBY str. 4 6 Dekorační prvky str. 7 Velkoobchod s květináči str. 8 Speciální tekutá hnojiva str. 9 Speciální pevná hnojiva str. 10 Speciální

Více

Vznik půdy. Jak půdu ničíme

Vznik půdy. Jak půdu ničíme Půda Půda je základní podmínkou pro život rostlin, živočichů i hub. Půda tvoří jen tenkou vrstvu na povrchu pevnin. Půda zadržuje v krajině vodu (vsakuje ji). Půda obsahuje: zvětralé částečky hornin rozložené

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 3 / 1996

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 3 / 1996 Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 3 / 1996 k zajištění a udržování všeobecné čistoty a k ochraně zeleně a ovzduší na území obce Vřeskovice V zájmu trvalého zlepšení životního prostředí, čistoty

Více

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ

JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ KOMPOSTOVÁNÍ JITKA NEDOROSTOVÁ PAVLÍNA KOSMÁKOVÁ OSNOVA Úvod Co je kompostování Tři základní druhy kompostování Co dát a nedat do kompostu Fáze kompostování Kde založit kompost V čem kompostovat Problémy

Více

Kompostování. Vrátit Zemi, co z ní vzešlo

Kompostování. Vrátit Zemi, co z ní vzešlo Kompostování Vrátit Zemi, co z ní vzešlo Problematika půd úbytek Organické hmoty v půdě vodní Eroze Nevyužití průmyslových hnojiv Kompost jako nejlepší řešení Hierarchie kompostárenských technologií Podpora

Více

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D.

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. S využitím podkladů Ing. Vopravila Ph.D., VÚMOP Praha Charakteristiky zemědělských půd z hlediska jejich retence a způsobu hospodaření Celková možná

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 3.2.08.19 Společenstvo luk, pastvin a travnatých strání - člověk nahradil lesní společenstva loukami a pastvinami /hnojí, kosí, hospodářská zvířata ji spásají - rozmanitý ekosystém /liší se obsahem

Více

Obsah Úvod 1. Proč kompostovat? 2. Základy procesu kompostování 3. Výchozí materiály ke kompostování 4. Místo ke kompostování 5. Speciální komposty

Obsah Úvod 1. Proč kompostovat? 2. Základy procesu kompostování 3. Výchozí materiály ke kompostování 4. Místo ke kompostování 5. Speciální komposty Obsah Úvod.............................................................. 7 1. Proč kompostovat?................................................ 9 1.1 Tvorba a význam humusu.....................................

Více

NAŠE BIOZAHRADA KROK ZA KROKEM

NAŠE BIOZAHRADA KROK ZA KROKEM NAŠE BIOZAHRADA KROK ZA KROKEM 2009 ENVIC, občanské sdružení www.envic-sdruzeni.cz 2 NAŠE BIOZAHRADA KROK ZA KROKEM Dostává se Vám do rukou publikace Naše biozahrada krok za krokem, která vznikla jako

Více

PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY

PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA PESTICIDY Rostliny potřebují ke svému růstu a vývoji řadu prvků Nezbytné prvky jsou: C N P K Ca Mg S Fe Stopové prvky, součástí rostlinných enzymů: B Zn Cu Co Mn Mo Hnojiva Směsi pro

Více

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie:

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování

1) Biologicky rozložitelné komunální odpady, pro které je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování ZPŮSOB SBĚRU BRKO V OBCÍCH DLE KONCOVÉHO ZPŮSOBU VYUŽITÍ Obec je povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování minimálně biologicky rozložitelných komunálních odpadů rostlinného původu, a to vždy s

Více

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 3/2003. o veřejném pořádku a životním prostředí v obci Mirošovice

O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 3/2003. o veřejném pořádku a životním prostředí v obci Mirošovice O B E C N Ě Z Á V A Z N Á V Y H L Á Š K A č. 3/2003 o veřejném pořádku a životním prostředí v obci Mirošovice Obecní zastupitelstvo obce Mirošovice se usneslo na svém zasedání dne 18. 6. 2003 vydat podle

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.)

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Rostlinolékařská praxe v okrasných rostlinách Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Vymezení problémů ve veřejné zeleni

Více

BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ. Přednášející: Ing. Eliška Frolcová. TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin.

BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ. Přednášející: Ing. Eliška Frolcová. TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin. BIOODPAD a KOMPOSTOVÁNÍ Přednášející: Ing. Eliška Frolcová TESPRA Hodonín, s.r.o. Velkomoravská 91 695 01 Hodonín www.tespra-hodonin.cz Bioodpad Biologicky rozložitelný odpad (bioodpad) donedávna nikdo

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3.

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. Tento projekt je realizován v rámci Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. 2012 Tento projekt je realizován v rámci

Více

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích OBJEDNATEL: AKCE: ČÁST DOKUMENTACE: Město Třinec Plán údržby zeleně pohřebišť na období 2016 2017 Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích ZHOTOVITEL: SAFE TREES,

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra P r á vn í vý k l a d k z ákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví podmínky spalování nebo zákaz spalování suchých rostlinných

Více

PŘÍRODNÍ ZAHRADY. Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050

PŘÍRODNÍ ZAHRADY. Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 PŘÍRODNÍ ZAHRADY ZÁKLADNÍ POJMY Tradiční zahrada návaznost na místní tradici a zkušenosti předků Přírodní zahrada

Více

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a k němu prováděcí předpis Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 ze dne 5. září 2008, kterým se

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 3 9 U k á z k a k n i h

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu SCATTO ÚČINNÁ LÁTKA: 25 g/l deltamethrin postřikový insekticidní přípravek ve formě emulgovatelného koncentrátu k hubení živočišných škůdců na řepce, kukuřici cukrové, ozimých a jarních obilninách, cukrovce,

Více

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV 2 Novinky 2017 Vážení zákazníci, rádi bychom vám představili novinky v sortimentu, které jsme připravili pro rok 2017. Přírodní řadu Vita Natura,

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

Člověk a příroda součástí přírody živočichy obratlovce savce ovlivňuje přetváří

Člověk a příroda součástí přírody živočichy obratlovce savce ovlivňuje přetváří ČLOVĚK A PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlivem člověka na přírodu a s možnostmi její ochrany. Člověk a příroda člověk je součástí přírody a je

Více

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU P R A X I 1 JAK SPRÁVNĚ HNOJIT Hospodárné využití hnojiv v zahrádkách je důležitým ukazatelem efektivnosti zahrádkářství. Správná výživa pěstovaných rostlin podmiňuje kvalitu a kvantitu

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:2572_ccr Acrobat MZ/WG 2 x 10g Acrobat MZ WG je postřik proti plísním. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou,

Více

Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké!

Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké! Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké! Zuzana Kozubková 17. srpna 2016 08:00 Foto: Shutterstock Článek Obecně panuje domněnka, že si na vlastní zahradě můžete porazit, co se

Více

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu Brambory Význam Potravina cca 80 kg osoba / rok průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu příznivě působí v osevním postupu krmivo pro hospodářská zvířata dnes jen odpad z konzumních brambor Biologie

Více

Ztracený poklad KOMPOST

Ztracený poklad KOMPOST Gale Verhague Dreamstime.com Ztracený poklad KOMPOST Až 40 % odpadu, který vyhazujeme do popelnic, tvoří biologicky rozložitelný odpad biodpad. Nejčastěji jde o slupky od ovoce a zeleniny, zbytky z přípravy

Více

VÝKAZ VÝMĚR - ostatní *Množství orientační, vycházelo se z údajů z r.2016

VÝKAZ VÝMĚR - ostatní *Množství orientační, vycházelo se z údajů z r.2016 VÝKAZ VÝMĚR - ostatní *Množství orientační, vycházelo se z údajů z r.2016 POKOSENÍ TRÁVNÍKŮ - extenzivní Včetně nákladů na shrabání a naložení na dopravní luční III.tř.údržby prostředek, odvozem do 20

Více

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích 27. listopadu 2008 Restaurace Mánes Praha Právní úprava ochrany dřevin a novelizace zákona o ochraně přírody a krajiny Ing. Pavel Chotěbor odbor péče o krajinu

Více

Příloha č. 1: Fotodokumentace - základní škola Tvrdonice

Příloha č. 1: Fotodokumentace - základní škola Tvrdonice Příloha č. 1: Fotodokumentace - základní škola Tvrdonice Obr. 6: Budova základní školy (orig.). Obr. 7: Vchod do základní školy (orig.). Příloha č. 2: Fotodokumentace - základní škola Lanţhot Obr. 8: Budova

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem

Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Zkvalitnění nakládání s odpady ve městě Vrbno pod Pradědem Kompostování Kompostování je přirozená a velmi jednoduchá cesta recyklace organických materiálů. Vytříděný odpad se v prostředí kompostu rozkládá

Více

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI

KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI KOMPOSTOVACÍ NÁDOBY V OBCI PŘÍSNOTICE Kompostování Kompostování je přirozená a velmi jednoduchá cesta recyklace organických materiálů. Vytříděný odpad se v prostředí kompostu rozkládá za přístupu vzduchu

Více

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny 32 TÉMA: Cíl: uvědomit si vazby mezi zemědělstvím, přírodou a životním prostředím, seznámit žáky s prioritami současné zemědělské výroby v souladu s ochranou životního prostředí Základní pojmy: meliorace,

Více

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů Nakládání s komunálními bioodpady z praxe Prahy POH Prahy Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů a) ve sběrných dvorech sbírat biologicky rozložitelné (kompostovatelné)

Více

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách

Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Způsob obdělání meziřadí v závlahových a bezzávlahových podmínkách Tomáš Litschmann Ivan Oukropec V rámci celkového trendu v pěstování speciálních plodin, spočívajícího v posunu k integrované produkci

Více

Projektování přechodného období

Projektování přechodného období Projektování přechodného období Definice a účel přechodného období Přechodným obdobím se podle zákona o ekologickém zemědělství rozumí období, v průběhu kterého se uskutečňuje přeměna zemědělského hospodaření

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství

SSOS_ZE_2.14 Ekologické zemědělství Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.14

Více

Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem

Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem Příloha č.2 Specifikace podmínek plnění Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem Detailní rozpis položek činností (prací), které se budou provádět na pozemcích p.p.č. 4242/1, k.ú. Ústí nad

Více

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová Kompostování zbytků ze zemědělských aktivit je nejsnazší a zároveň nejlevnější formou, jak bojovat s vyčerpaností úrodné půdy a půdní erozí. Kompost je

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list s názvem Společenstvo lesa slouží buď jako doplněk ke stejnojmenné prezentaci či samostatný pracovní list. Žáci si v něm doplní a tím zopakují význam lesa, zástupce skupin lesních

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 22 Dřevokazný hmyz

Více

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych 08-2007 Fotodokumentace současný stav 01 Lokalizace projektu 02 Navrhované rostliny 033 Parthenocissus přísavník Hedera břečťan Výsadbový

Více

Komunitní kompostárna Štítary

Komunitní kompostárna Štítary Komunitní kompostárna Štítary Projekt realizovaný v letech 2012 2013 byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životního

Více

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII Zdenka Pokorná Husova 296 Kuřim Bydlím v rodinném domku v Kuřimi kde máme dvůr,který jsme nedávno zrekonstruovali. Přes silnici se nachází zahrada kterou využívám především k pěstování zeleniny. Zahrada

Více

stanovení provozních nákladů na údržbu zrevitalizovaných Tyršových sadů.

stanovení provozních nákladů na údržbu zrevitalizovaných Tyršových sadů. V Pardubicích dne 14. února 2012 č. j.: MmP 7 275/2012 Vážený pane xxxxxxxx, zasílám Vám odpověď na Vaši žádost o poskytnutí informace podanou v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu

Více

VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY

VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY Náklady za rostlinný materiál latinský název VÝKAZ VÝMĚR ROZPOČET K AKCI: REVITALIZACE ZELENĚ V OKOLÍ VODNÍ NÁDRŽE V OBCI PSÁRY český název výsadbová velikost počet jednotek cena za kus cena celkem bez

Více