VSETÍN a okolí TURISTICKÝ PRŮVODCE. Logo manuál FOND MIKROPROJEKTOV VSETÍN FOND MIKROPROJEKTOV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VSETÍN a okolí TURISTICKÝ PRŮVODCE. Logo manuál FOND MIKROPROJEKTOV VSETÍN FOND MIKROPROJEKTOV"

Transkript

1 VSETÍN a okolí TURISTICKÝ PRŮVODCE Logo manuál VSETÍN FOND MIKROPROJEKTOV FOND MIKROPROJEKTOV

2 Valašské Meziříčí Dolní Bečva 11 Rožňov Pod Radhoštěm Velká Lhota Horní Bečva Mikulůvka 5 Bystrička Malá Bystřice 23 Valašská Bystřice Bumbálka 8 Soláň Semetín Karolínka 9 24 Velké Karlovice 25 Vsetín 39 Nový Hrozenkov Turistické informační centrum a půjčovna kol Vsetín Dolní náměstí 1356, Vsetín tel.: +420/ tel.: ic.vsetin@mvk.cz, web: Slovensko - české informační centrum Kohútka tel.: +420/ infocentrum@kohutka.info web: Informační centrum Karolinka Městský úřad Karolinka Radniční náměstí č. 42, Karolinka tel: +420/ ic@mukarolinka.cz web: Informační centrum Velké Karlovice Velké Karlovice tel: +420/ icentrum@velkekarlovice.cz web: Informační centrum Valašská Bystřice Valašská Bystřice 316, tel.: +420/ tel.: +420/ icvalvystrice@seznam.cz web: Informační centrum Zvonice Soláň Bzové 325, Karolinka Tel: +420/ zvonice.info@seznam.cz web:

3 OBSAH Vsetín - srdce Valašska PamÁtky 4-7 Příroda a krajina 8-15 sport a relax Zima na Valašsku Kultura a folklór Vsetín leží na úpatí Vsetínských Beskyd a Javorníků. Rozkládá se v údolí Vsetínské Bečvy na území 5 761ha v nadmořské výšce 345 m nad mořem. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1308, dnes je však Vsetín moderním městem a významným kulturním i hospodářským centrem Východní Moravy. Dominantou města je původně renesanční zámek s vyhlídkovou věží a přilehlým anglickým parkem, který je zároveň nejstarší dochovanou historickou budovou ve městě. Z ochozu 59 m vysoké věže máte město i půvabnou okolní krajinu jako na dlani. Dnes je zámek sídlem Muzea Regionu Valašsko, které nabízí řadu zajímavých expozic i interaktivní výstavy. Mezi významné památky ve městě patří také Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl v polovině 17. století původně budován jako nové šlechtické sídlo. Některé stavební prvky, jako jsou střílny v rondelech, dodnes prozrazují původní určení stavby. Na Horním náměstí v těsné blízkosti zámku i kostela, se nachází bývalý panský dvůr Maštaliska, který tvořil hospodářské zázemí zámku. Najdeme zde také budovy Staré a Nové radnice a barokní sochy s kašnou. Unikátní sgrafita Mikoláše Alše nepřehlédnete na fasádě bývalé Občanské záložny a lidové motivy z dílny Jana Kobzáně zdobí Měšťanský dům na Dolním náměstí. Poloha města uprostřed valašských kopců nabízí ideální podmínky pro všechny milovníky cyklistiky, turistiky, lyžování i výletů na běžkách. Hustá síť značených turistických tras i cyklotras vás zavede na místa malebných výhledů v nedotčené valašské krajině. Naučné stezky představí přírodní zajímavosti, Valovu skálu i Cábské jezírko schované pod Vsackým Cábem, vrcholem Vsetínských Beskyd. Rekreační cyklisté ocení cyklostezku Bečva, a milovníci adrenalinové cyklistiky mohou vyzkoušet své schopnosti na klopených zatáčkách, dřevěných lávkách a dalších překážkách v Bikě aréně Vsetín. V zimě se okolní krajina promění na ráj lyžařů i běžkařů. Okruhy kolem Vsackého Cábu nabízí více než 100 km rolbou upravovaných běžeckých tras.

4 Památky 4 5 Dřevěné chaloupky rozeseté po valašských kopcích i v údolích, zámek, měšťanské domy, dřevěné kostelíky, kapličky a zvoničky, to vše vás čeká při toulkách malebnou krajinou východního Valašska. Kouzlo snoubení lidové architektury, hornaté krajiny a moderních staveb vás jistě uchvátí. 1. Vsetínský zámek Původně renesanční zámek z počátku 17. století s přilehlým anglickým parkem byl postaven původní majitelkou Lukrécií Nekšovnou z Landeka a jejím druhým manželem Albrechtem z Valdštejna. Mezi významné majitele zámku patřili také rod hrabat z Illésházy, rytíř Josef Wachtler, rodina Thonetova či rodina Baťova. Dnes je zámek přirozenou dominantou města a sídlem Muzea regionu Valašsko. Horní náměstí 2, Vsetín Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně Katolický kostel byl původně budován jako nové šlechtické sídlo hrabětem Jiřím Illésházy. Církvi objekt slouží od roku 1683, kdy původní dřevěný kostel vyhořel po vpádu tureckých povstalců. Kostel je zapojen do projektu Otevřené brány a lze tu absolvovat komentované prohlídky s průvodcem. Horní náměstí 134, Vsetín. http: /mapy.kr-zlinsky.cz/otevrene_brany 3. Venkovský dům a sušárna ovoce Roubená chalupa karpatského stylu z první poloviny 19. století je jednou z mála dochovaných roubených chalup na území města Vsetína. Mimořádně hodnotná je dochovaná funkční černá kuchyň s vybavením a pec s kachlovými kamny v jizbě. Sušárna je přízemní roubená stavba s předsíní, sušírnou a síňkou, odkud se vytápěla pec. Rokytnice 74, Vsetín Městský okruh památkami ve Vsetíně Téměř dvoukilometrová stezka vás provede těmi nejzajímavějšími budovami ve městě i jejich historií. Shlédnout tak můžete fasádu bývalé občanské záložny zdobenou sgrafity dle návrhu Mikoláše Alše. Budovy Staré a Nové radnice, evangelické kostely a mnoho dalších staveb z dílny stavitele Michala Urbánka, ukázky funkcionalistické architektury či měšťanský dům na Dolním náměstí s grafity Jana Kobzáně Mikulův mlýn v Mikulůvce Bývalý vodní mlýn Jana Mikuly v Mikulůvce je jednou z mála dochovaných technických památek na Vsetínsku. Navštívit zde můžete malou expozici o historii mlynářství a seznámíte se s mletím pomocí vodního náhonu i elektrického pohonu. Mikulůvka 194, Muzeum sklářství v Karolince Sklářská tradice provází město Karolinka více než 150 let. Do tajů tohoto řemesla vás zavede místní Muzeum sklářství, které bylo otevřeno v roce 2014 a nabízí poutavou expozici doplněnou o audiovizuální prvky. Nábřežní 545, Karolinka

5 Památky Rodový shluk valašských chalup v Raťkově Údolí Raťkov v Karolince ukrývá vzácný soubor lidové architektury. Dochovaly se zde čtyři valašské usedlosti, které jsou tvořeny obytnými staveními a šestnácti hospodářskými budovami. Valašskou gastronomii pak můžete ochutnat v nedalekém šenku Zvonice na Soláni Zvonice je nejmladší stavbou na Soláni a slouží jako galerie a informační centrum. Nabízí stálou expozici valašských umělců i autorské výstavy malířů, řezbářů, sochařů, grafiků či fotografů, jejichž tvorba je inspirována Valašskem. Ve zvonici pravidelně ožívají valašské tradice a mimo interiérů je možné shlédnout galerii v přírodě. Bzové 325, Karolinka Karlovské Muzeum Muzeum se nachází v budově bývalého kupeckého domu z 19. století v historickém centru Velkých Karlovic. Expozice se věnuje způsobu života v rázovitém koutu Valašska, především zemědělství, řezbářství, salašnictví, zpracování vlny, lnu či výrobě ovčího sýra. Zajímavostí je původní kuchyně i ukázka místního kroje. Velké Karlovice 299, Roubený kostel Panny Marie Sněžné Karlovský kostel je perlou valašské architektury. Stavba byla sroubena ze dřeva ve tvaru kříže v roce 1754 ve stylu lidového baroka. Římskokatolický kostel byl založen Františkem hrabětem ze Žerotína a na jeho budově je 24 úhlů. Otevírací doba kostela je v době bohoslužeb, jinak je možné do interiéru nahlédnout přes dveře. U Kostela 274, Velké Karlovice Toleranční kostel ve Velké Lhotě Kostel se proslavil díky Janu Karafiátovi, autorovi Broučků, který zde působil v letech Jedná se o ojedinělou ukázku protestantských kostelů z konce 18. století. Kostel je prostý, nevytápěný, bez umělého osvětlení a věže. Kostel je stále v provozu a dovede vás k němu naučná stezka. Velká Lhota, Valašské Meziříčí, (GPS: N, E)

6 příroda A KRAJINA 8 9 Přírodní bohatství je perlou Valašska. Hornatá krajina nabízí malebné výhledy z vršků do klikatých údolí, na květnaté a orchidejové louky, skalní útvary i přes paseky s roubenými usedlostmi. Při pohledu na blízká i vzdálená pohoří se tají dech. Většina východního Valašska spadá pod CHKO Beskydy a na chráněných územích sídlí mnoho vzácných druhů rostlin i živočichů. 12. Naučná stezka Okolím Vsetína Stezka začíná u městských lázní ve Vsetíně a vede kolem vsetínského zámku přes PP Vršky - Díly do údolí Velký Skalník, kde míjí také Valovu skálu. Celková délka stezky je 7 km a na trase potkáte 13 zastavení. V několika lokalitách u stezky je dokumentován výskyt vzácných orchidejí Valova skála Valova skála se nachází ve Vsetíně v údolí Velký Skalník. Při své výše 38 m je nejvyšším skalním útvarem Vsetínských Beskyd a je hojně vyhledávaná horolezci. Kolem Valovy skály vede naučná stezka Okolím Vsetína Malá Lhota - skalní útvar Medůvka Pískovcový skalní útvar Medůvka se nachází v lese nad obcí Bystřička a tvoří 2 skalní masivy - Malá a Velká Medůvka. Skály jsou využívány horolezci a patří k vůbec nejtěžším pískovcovým skalám na Moravě (až 9. stupeň obtížnosti UIIA). Z osady Malá Lhota vede k Medůvce modrá turistická značka. 15. Bystřička - skály Havranka Havranka je soubor několika skalních stěn o délce téměř 100 m výšce až 20 m. Je dominantou vrchu Klenov přímo nad přehradou Bystřička. Skalní stěny jsou rozděleny několika komíny a hlubokými roklemi. I když není na těchto skalách lezecká činnost nijak omezena, k horolezectví byly využívány spíše v 80. letech 20. století. 16. Bystřička - Zámčisko Zámčisko je nejvyšší vrchol masívu kopce Klenov. Nachází se zde několikametrová věž obklopená skalními bloky. Na počátku 13. století zde stávala tvrz s dřevěným opevněním a věžemi. Skalní bloky pod vrcholem o tom dodnes přinášejí svědectví v podobě vytesaných kapes pro trámy a našly se i pozůstatky základové spáry pro uložení spodního věnce srubové stavby. Lezecká činnost na skalách není nijak omezena. 17. Malá Bystřice - Svantovítova skála Šedesátimetrová skalní zeď o výšce cca 10 m je rozdělena do tří věží (Ploutev, Svatka a Svatoušek). Ke skále se váže pověst o děvčeti, které z nešťastné lásky vylezlo po hřebenu a pod vrcholem skály zasadilo smrček. Dnes se tato výstupová cesta nazývá Dívčí hřeben a smrček vyrostl natolik, že slouží k jištění lezců. V současnosti je zde vytyčeno kolem 30 lezeckých cest

7 příroda A KRAJINA Baťova naučná stezka Trasa Baťovy naučné stezky vychází ve Vsetíně údolím Červenka a vede na Vsacký Cáb. Nově vyznačena byla cesta k Cábskému jezírku, malebnému zákoutí s posezením. Stezka je dlouhá přibližně 16 km a na 12 zastaveních představuje přírodní i historické zajímavosti vsetínska. Protože většina trasy naučné stezky je vedena v lesích Baťovy rodiny, byla po ní pojmenována Naučná stezka Tesák Stezka vychází ze Vsetína a vede valašskou krajinou s loukami, starými sady i pasekářskými usedlostmi - na některých se ještě stále hospodaří. Mezi hlavní témata stezky paří historie Valašska - zastavení jsou věnována pastevectví, vzniku typické hospodářské krajiny, roubeným stavbám, ale také partyzánskému odboji. Vzhledem k délce stezky 27 km doporučujeme rzdělit si ji na 2 etapy nebo ji absolvovat na kole Naučná stezka Jana Karafiáta Stezka má 16 km a na 14 zstaveních představuje historii i přírodu v území mezi valašským Meziříčím a Bystřičkou. Je věnována Janu Karafiátovi, autorovi slavné knihy Broučci, který zde působil jako evangelický kněz. Stezka vychází z Valašského Meziříčí, vede přes Malou a Velkou Lhotu, kde se seznámíte s historickými stavbami, a pokračuje na Bystřičku Naučná stezka Klenov Naučná stezka Klenov je pojmenovaná podle skalního masivu, kolem nějž prochází. Je dlouhá 7 km, začíná u přehrady Bystřička a vede pod bývalým skalním hradem Klenov, přes PP Louky pod Štípou po rozcestí na Dušné. Stezka navazuje na NS Jana Karafiáta a je vhodná také pro cyklisty Naučná stezka Javornický hřeben Trasa naučné stezky je dlouhá 49 km a vede ze Střelné po hřebeni Javorníků až na Bumbálku. Nástupní místa jsou z obcí na moravské i slovenské straně a označené informační tabulí. Stezka je vhodná pro pěší i cyklisty Cábské Jezírko Cábské jezírko se nachází v katastru obce Malá Bystřice a je cílem Baťovy naučné stezky, která vychází ze Vsetína. Leží pod vrchy Ptáčnice a Vsacký Cáb v nadmořské výšce 690 m n.m.. Jezírko se nachází v CHKO Beskydy a jeho rozloha činí pouhých 0,15 ha

8 příroda A KRAJINA Karlovské jezero Přírodní jezero v údolí Jezerné obce Velké Karlovice vzniklo v dávných dobách po sesuvu půdy. Jezírkem se inspiroval spisovatel Karel Jaromír Erben, jehož pověst Karlovské jezero vyšla v knize Národní pohádky Rozhledna na Ztracenci Dřevěná rozhledna postavená roku 2006 na Ztracenci, vrcholu Javornického hřebenu na česko-slovenském pomezí. Vedle rozhledny je památník odboje z 2. světové války ve tvaru tří křížů. Rozhledna leží na hlavní hřebenové trase Javorníků, prochází zde červená turistická značka i naučná stezka. Přístupná je také z Velkých Karlovic, údolí Podťaté a ze slovenské strany z obce Podjavorník Rozhledna Miloňová Šestiboká rozhledna s šindelovou střechou na vrchu Miloňová je celoročně přístupná buď po zeleném turistickém okruchu z údolí Léskové, nebo z Miloňova. Rozhledna nabízí pohled na rázovitou valašskou krajinu Rozhledna Sůkenická - Čarták Dřevěná rozhledna vysoká 40 m se nachází poblíž hraničního přechodu Bumbálka na vrcholu Čarták (952 m n. m.). V blízkosti rozhledny je lyžařský areál Třeštík. Vyhlídková plošina ve výšce 26 m nabízí krásný výhled na Beskydy, hřeben Javorníků, Malou a Velkou Fatru a za příznivé viditelnosti také Tatry Rozhledna Vartovna Vrch Vartovna byl pojmenován podle hlídek, které odsud hlásily nebezpečí - vartovaly. Rozhledna o výšce 37 m s kovovou konstrukcí ve tvaru spirály odsud nabízí pohled na Vizovické vrchy, Beskydy i Velkou Fatru. Vrchol Vartovny se nachází nad obcemi Seninka, Liptál a Jasenná a je významnou křižovatkou turistických i cyklistických tras. K rozhledně vede naučná stezka Rozhledna Búřov Rozhledna na vrchu Búřov je vysoká pouze 4 metry a je na hraně mezi vyhlídkou a rozhlednou. Nachází se nedaleko Valašské Bystřice, a protože je umístěna na vrcholu Bůřov v nadmořské výšce 660 m n. m., nabízí úchvatný pohled na Vsetínské Beskydy s Vsackým Cábem a Ptáčnicí, Hostýnské vrchy, Radhošťské Beskydy a při dobré viditelnosti také Praděd

9 příroda A KRAJINA Věž vsetínského zámku 59 m vysoká věž zámku nabízí pohled na okolí Vsetína. Přístupná je v letním období dle otvírací doby zámku. Horní náměstí 2, Vsetín Arboretum Semetín Arboretum se nachází ve Vsetíně, místní části Semetín. Na ploše 7 ha vás okouzlí téměř tisíc cizokrajných dřevin a rostlin rozčleněných do jednotlivých oddílů z geografického hlediska. Najdete zde zástupce planých i okrasných dřevin ze všech koutů zeměkoule. Druhá část je věnována tradičním ovocným dřevinám Valašska a západního Slovenska. Kompletní soupis všech vysazených dřevin naleznete v příručce Průvodce arboretem Národní přírodní rezervace Razula Jedna z nejstarších rezervací v České republice o rozloze 24 ha se nachází ve Velkých Karlovicích - Léskovém. Jedná se o zachovalou ukázku původního ekosystému Javorníků, jehož základem je jedlobukový porost pralesovitého charakteru s příměsí smrku a javoru klenu. Nejstarší jedle jsou zde ve stáří let, buky 200 let a žije zde mnoho vzácných druhů rostlin i živočichů Přírodní památky S řadou přírodních památek se setkáme přímo na trase naučných stezek a turistických tras, či v jejich blízkosti. Obdivovat tak můžeme prales Kutaný s let starým jedlobukovým porostem, přírodní památku Halvovský potok, kvetoucí orchidejové louky v Růžďce pod Štípou, pod Rančem, na Santově nebo v oblasti přírodní památky Lůčky - Roveňky. V Javorníkách je pro výskyt orchidejí známá přírodní rezervace Galovské Lúky

10 sport a relaxace Hornatý ráz valašské krajiny nabízí ideální podmínky pro turistiku, cyklistiku, sjezdové i běžecké lyžování a řadu dalších sportů. Hustá síť značených naučných stezek, turistických tras i cyklotras vás zavede za neopakovatelnými výhledy. Volný čas vám zpestří místní přírodní koupaliště, rekreační centra, golfová hřiště, wellness centra, skate park, fitcentra a pravý adrenalin nabízí místní bike parky. 34. Pěší turistika - Vsetínské panoráma Městská a příměstská trasa nabízí procházku městem i jeho okolím. Je vyznačena červeným a modrým místním značením a zavede vás k místním památkám i k vyhlídkám na údolí řeky Bečvy, město Vsetín a Hostýnské i Vizovické vrchy Pěší turistika - Hřebenové trasy Mezi nejvyhledávanější trasy na Valašsku patří hřebenovky Vsetínských Beskyd a Javorníků, ze kterých je celá řada značených sestupových cest do údolí. Jedna z nejkrásnějších tras vede po hřebeni Vsetínských Beskyd. Potkáte zde rozhledny, památky i valašské galerie. Trasa po hřebeni Javorníků nabízí výhledy na Vsetínské Beskydy, masiv Radhoště i na Slovensko. Na obou hřebenech je dostatek míst k občerstvení. 36. Cyklostezka Bečva Cyklostezka Bečva, často přezdívaná královna stezek Moravy, střídá pravý a levý břeh řeky Bečvy a nabízí téměř 160 km asfaltové cyklostezky vedené mimo hlavní silnice. Je vhodná pro rodiny s dětmi, rekreační cyklisty i in-line bruslaře. Na trase cyklostezky potkáte řadu zajímavostí, míst k relaxaci i občerstvení Vsetín - značené okruhy pro horská kola V okolí města Vsetína je pro milovníky horské cyklistiky značeno pět okruhů pro horská kola v délce km. Na trasách s číslem si tak můžete vyšlápnout na vrcholy Dušná, Vsacký Cáb, Ptáčnice, Baťková, Vartovna nebo k přehradě Bystřička Hřebenová cyklotrasa - Velká podkova Velká podkova je trasa určená pro horská kola. V celkové délce má 100 km, vychází ze Vsetína a přes Dušnou, Vsacký Cáb, Ptáčnici a Tanečnici pokračuje hřebenem Vsetínských Beskyd až na Třeštík a k památníku U Tabulí. Dále přechází přes sedlo pod Lemešnou a pod Velkým Javorníkem na hřeben Javorníků, kudy se vrací přes Portáš, Kohútku, Malý Javorník do údolí Uherská v Huslenkách a dále po cyklostezce Bečva zpět do Vsetína. Pro méně zdatné cyklisty je vhodnější Malá podkova o délce 60 km, která vyjíždí z Nového Hrozenkova Bike aréna Vsetín Milovníci adrenalinové cyklistiky se mohou těšit na 7,5 km gravity tratí tratí z kopce dolů, a téměř 9 km dlouhý páteřní singletrack. Celkem 3 gravity tratě, rozdělené dle náročnosti, slibují řadu zpestření. Naplno užít si tak můžete dřevěné lávky, kamenné sjezdy, klopené zatáčky a nevídané skoky. V roce 2015 se bike aréna dočkala rozšíření o dalších 6 km tras.

11 Památky a lidová architektúra sport a relaxace Bike park Kyčerka 1. Literárna expozícia P. O. Hviezdoslava Expozícia je súčasťou Literárneho múzea P.O. Hviezdoslava, ktoré bolo sprístupnené v deň 33. výročia Hviezdoslavovho pohrebu, 13. novembra Múzeum je najstarším literárnym múzeom na Slovensku. Expozícia približuje život a tvorbu Pavla Országha Hviezdoslava. Textový a obrazový materiál, ktorý sa nachádza v múzeu, je doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika. 39 Hviezdoslavovo nám. 1692/7, Dolný Kubín 2. Florinov dom (dnes výstavná sieň Oravského múzea) Pôvodne remeselnícko-farbiarsky dom získal súčasnú podobu v polovici 19. storočia. V rokoch tu žil a tvoril básnik, publicista, diplomat a osvetový pracovník Theo Herkeľ Florin, ktorý bol 13 rokov spoluorganizátorom Hviezdoslavovho Kubína. Kohútov sad,, Dolný Kubín 3. Čaplovičova Bibliotéka Budova bola postavená v rokoch pre účely uloženia rozsiahlej zbierky kníh (vyše zväzkov) a ďalších cenných predmetov, ktoré v roku 1839 daroval jasenovský rodák Vavrinec Čaplovič Oravskej župe. Pred budovou sa nachádza socha P. O. Hviezdoslava, ktorú roku 1936 vytvoril Fraňo Štefunko. Bike park Kyčerka ve Velkých Karlovicích nabízí vyžití pro cyklistické začátečníky i zkušené bikery. Otevřeny jsou zde 3 traily z kopce dolů a 2 propojky pro pohodlné přejíždění mezi jednotlivými trasami. Pro komfortní výstup je zde funkční vlek, ale pro ty, co si rádi vyšlápnou je značený žlutý výstupový trail. Celkem se můžete těšit na 7,2 km tras plných klopených zatáček, skoků, lávek a dalších překážek. Velké Karlovice 771, Menší bike parky Bike resortu Valašsko Bike resort Valašsko je výjimečný svou rozmanitostí. Nabízí trasy pro rodiny s dětmi, rekreační cyklisty i zkušené bikery, kteří ocení jízdu v horském terénu i bike parky s gravity traily. Mimo Bike arénu Vsetín a Bike park Kyčerka jsou nově otevřeny traily také ve Zděchově a Malých a Velkých Karlovicích. Užijete si zde celkem 26 km nových tras různých obtížností Městské lázně a koupaliště Vsetín Za slunečných dní si odpočinete u bazénu sportovně rekreačního areálu Pod Pecníkem, kde je víceúčelový bazén pro plavce i vodní hrátky, dětský bazén s vodními atrakcemi, víceúčelové hřiště i fitness prvky pro dospělé. Za deště si užijete plavání, tobogánu, ale také třeba saunování a různých koupelí v městských lázních. Jiráskova 340, Vsetín - lázně, Pod Pecníkem 2 241, Vsetín - koupaliště Hviezdoslavovo nám. 1692/7, Dolný Kubín 43

12 sport a relaxace Přírodní koupaliště Na Stanoch Přírodní nádrž mezi Novým Hrozenkovem a Karolinkou o rozloze 9,5 ha nabízí písčité pláže, příjemné osvěžení i mnoho dalších aktivit - plážový volejbal, dětské hřiště i lezeckou stěnu. Vodní nádrž je vhodným místem také pro provozování vodních sportů. Je zde můstek pro skoky na lyžích a v zimě slouží zmrzlá hladina jako bruslařských areál Přehrada Bystřička Přehrada na Bystřičce je oblíbené rekreační místo. Vodní nádrž o rozloze 37 ha je vhodná ke koupání i k provozování vodních sportů či k rybaření. V okolí přehrady je mnoho občerstvení a rekreačních středisek, přímo nad přehradou si pak užijete teplé letní večery v letním kině Koupaliště Zděchov Areál koupaliště ve Zděchově byl v roce 2010 nově otevřen po rekonstrukci a nabízí bazén se skluzavkou, dětské brouzdaliště s vodními prvky, multifunkční hřiště i občerstvení Koupaliště Velké Karlovice Koupaliště ve velkých Karlovicích nabízí mnoho atrakcí pro vodní hrátky. Najdete zde velký bazén se skluzavkou, masážními tryskami a perličkami. Pro děti je malý bazén s vodním sloupem a vodním ježkem. Pro zpestření můžete navštívit místní restauraci, diskotéku i bowling Další sportovní vyžití Mimo turistiku, cyklistiku a koupání můžete využít mnoho dalších možností k trávení volného času. V nabídce je např. jízda na segway, minigolf, squash, tenis, jízda na koloběžkách, navštívit můžete také solné jeskyně, termální bazén, golfové hřiště, skate park, fitness centra, wellness či zimní stadion. Podrobné informace naleznete v informačních centrech

13 Zima na ValaŠsku V zimě se Valašsko promění v ráj milovníků sjezdového i běžeckého lyžování a také pro bobaře a sáňkaře. Cyklotrasy a turistické trasy jsou rolbou upravovány pro běžkaře, oblast je poseta lyžařskými areály a prostoru pro sáňkování je dostatek. Po zimních radovánkách si můžete oddechnout v některé z valašských kolib nebo navštívit místní wellness centra. 48. Nordic Ski centrum Vsacký Cáb Lyžařský areál se nachází přibližně 8 km od centra města Vsetína. Je zde upravovaná sjezdovka o délce 320 m a dětský vlek o délce 100 m. Ski centrum je ideální pro školy a rodiny s dětmi, funguje zde výuka, půjčovna i servis. U vleku je dostupná restaurace, ubytování i parking, výchozí místo upravovaných běžeckých tras. Dušná 957, Vsetín Ski areál Búřov Ski areál leží v malebné vesnici Valašská Bystřice a je vhodný pro začínající i pokročilé lyžaře. Nabízí 3 vleky rozdělené dle obtížnosti sjezdu v nadmořské výšce m n. m. a mini vlek pro nejmenší. Sjezdovky jsou upravovány, funguje zde večerní lyžování, snowpark, zasněžování, půjčovna, servis i lyžařské kurzy, upravované běžecké trasy. Valašská Bystřice 747, Lyžařský areál Vranča Areál se nachází v obci Nový Hrozenkov a nabízí 8 upravovaných sjezdovek různých obtížností sjezdu. Funguje zde také výuka, snowpark, trať na skicross i občerstvení. Parkování je zajištěno v areálu. 50

14 zima na valašsku Skicentrum Kohútka Moderní skicentrum Kohútka se nachází na pomezí České a Slovenské republiky na jednom z vrcholů hřebenu Javorníků. Nabízí 10 sjezdovek s převýšením až 310 m obsluhovaných pěti vleky, čtyřsedačkovou lanovkou a dětským pásem. Pro začátečníky funguje lyžařská škola a půjčovna kompletního vybavení včetně servisu. V areálu je dostatek míst k parkování, jezdí zde skibus a valašskou gastronomii ochutnáte v místní restauraci. Nový Hrozenkov 241, Ski areál Karolinka Nachází se na okraji města Karolinka přímo u hlavní silnice Vsetín - Velké Karlovice (v blízkosti vlakové stanice). Pro zdatné lyžaře je zde hlavní sjezdovka o délce více než 1 km, pro méně zdatné je zde objízdná trasa. Funguje zde umělé zasněžování, lyžařská škola, snowpark, večerní lyžování, občerstvení Ski areál Synot Kyčerka Lyžařský Ski Areál Synot - Kyčerka se nachází v údolí Pluskovec v obci Velké Karlovice, 300 metrů od železniční zastávky Velké Karlovice - zastávka. Nabízí 2480 m sjezdových tratí s devíti vlkeky, dětský park s pohyblivými koberci, lyžařskou a snowboardovou školu, půjčovnu, servis, večerní lyžování, občerstvení i ubytování Lyžařské středisko U Bambuchů Lyžařské středisko u Bambuchů se nachází ve středu obce Velké Karlovice - cca 400 m z rozcestí zvané Soláň - směr Makov. Zdejší sjezdovky uspokojí začátečníky i zdatné lyžaře, pro nejmenší je zde dětský vlek. Trasy jsou denně upravovány, v nabídce je také večerní lyžování, občerstvení, parking. Velké Karlovice 280, Ski areál Razula Ski areál Razula zahrnuje tři samostatná lyžařská centra: Razula, Horal a Galík. Najdete zde ideální podmínky pro sjezdové a běžecké lyžování i zázemí moderních hotelů s nabídkou wellness a sportovních aktivit. Všechny sjezdovky jsou upravovány, funguje zde zasněžování, večerní lyžování, snowtubing, lyžařská kola, snowpark, půjčovna lyží a servis, k dispozici je velkokapacitní parkoviště Lyžařský areál Soláň - Bzové Lyžařský areál leží 1,5 km pod hřebenem Soláně ze strany od Velkých Karlovic v nadmořské výšce od 640 do 720 m n. m.. Je vhodný pro rodiny s dětmi a rekreační lyžaře. Nabízí dětský vlek, umělé zasněžování, večerní lyžování, parkoviště, občerstvení a běžecké tratě v blízkosti

15 zima na valašsku Ski areál Soláň - Vrchol Ski areál se nachází na severovýchodních svazích Soláně, uprostřed pohoří Vsetínské Beskydy s výhledem na Radhošť, Smrk a Lysou Horu. Součástí areálu jsou čtyři vleky a sedm sjezdovek různých obtížností, na své si přijdou rodiny s dětmi, začátečníci i zkušení lyžaři. Pro nejmenší je zde dětský vlek. Trasy jsou upravovány, zasněžovány, v areálu je občerstvení, lyžařská škola, běžecké trasy, v blízkosti je možné ubytování Beskydská Hornovsacká magistrála Jedna z nekrásnějších běžeckých tras vedených po hřebeni Vsetínských Beskyd. Trasa v celkové délce 50 km vychází ze Vsetína a přes Dušnou, Vsacký Cáb, Ptáčnici, Vsackou Tanečnici a Třeštík vede až na Bumbálku. Odměnou za námahu Vám budou krásné výhledy, rolbou upravovaná dvoustopa a ukázky typické valašské architektury. 59. Valašskobystřický velký okruh pro běžky Hřebenový okruh o délce 25 km vede z Valašské Bystřice přes Ski areál Búřov (vlekem zdarma na hřeben), Vsacký Cáb, Ptáčnici, Beskyd, Tanečnici a Hážovické díly zpět do Valašské Bystřice. Trasa je upravována rolbou a nabízí mnoho výhledů Běžecké okruhy kolem Vsackého Cábu Vsacký Cáb je výchozí bod řady rolbou upravovaných tras pro běžkaře. Jsou zde 2 okruhy o délce 3 a 6 km, ale vypravit se můžete do valašské Bystřice, na Santov, Búřov, přes Dušnou na Bystřičku či po trase Hornovsacké magistrály až na Bumbálku Z Kohútky po hřebeni Javorníků Javornický hřeben nabízí příjemnou jízdu po rolbou upravované trase s nádhernými výhledy. Vydat se můžete např. z Kohútky po Beskydsko - Javornické magistrále směrem na Velký Javorník, Lemešnou a k Bumbálce, kudy se dostanete na hřeben Vsetínských Beskyd. Pro méně zdatné je krásná trasa z Kohútky na Papájské sedlo, začátečníci ocení okruh kolem Kohútky v délce 3 km Běžecké trasy ve Velkých Karlovicích Ve Velkých Karlovicích je doporučovaných 12 upravovaných tras, které se vzájemně doplňují a prolínají. Zavedou vás na hřebeny, do údolí i k zajímavostem.

16 folklór východního Valašska Soubor Valašských písní a tanců Vsacan Soubor Vsacan působí ve Vsetíně již od roku 1943 a ve své činnosti se zaměřuje na lidové tance, písně a zvyky Valašska. Ve své činnosti propaguje Valašsko ne jen v České republice, ale také na folklorních festivalech po celém světě. Spolupracuje s rozhlasem, televizí i filmem. Za svou dlouholetou historii se Vsacan prezentoval na řadě festivalů v Anglii, Francii, Itálii, Turecku, Rumunsku, Chile, Egyptě a řadě dalších zemí Folklorní soubor Jasénka Soubor valašských písní a tanců Jasénka vznikl v roce 1944 a patří k nejstarším souborům na Moravě. Prezentuje folklor regionu Valašsko a jeho snahou je objevovat a vracet lidem krásu lidového umění. Za dobu svého trvání soubor uskutečnil nespočet vystoupení u nás i v zahraničí, zúčastnil se řady významných festivalů nejen v Evropě, ale navštívil i Asii, Afriku a severoamerický kontinent. Soubor Jasénka získal řadu prestižních ocenění, např. cenu Katalánské vlády nebo první místo v kategorii lidových muzik ve Wallesu Kotár Taneční skupina Kotár působí ve Vsetíně od roku 2003 a její repertoár je velmi různorodý. Zpracovává lidové tance Valašska, českých Klatov, moravskoslovenského pomezí a Slovenska. Od samého počátku soubor spolupracuje s choreografkou Jaroslavou Ševčíkovou, dlouholetou pedagožkou tanečního oboru na ZUŠ ve Vsetíně a od roku 2010 s choreografem Rudolfem Danajovičem, který působil jako vedoucí taneční složky VUS Ondráš Valašský soubor písní a tanců Ovčák Soubor Ovčák byl založen v roce 1976 v obci Hovězí a již několik desítek let se snaží udržovat a rozvíjet lidové zvyky, tance a písně, pečovat o valašský kroj a seznamovat s valašskými tradicemi v ČR i zahraničí. Vedle souboru Ovčák zde od roku 1993 funguje také soubor Fortáši Folklorní sdružení Lipta Liptál Folklorní sdružení Lipta je nejstarším souborem na Valašsku. Jeho historie se píše už od roku 1930 a na jeho založení se podílel akademický malíř Jan Kobzáň. Lipta předvádí autentický folklor a ročně uskutečňuje desítky vystoupení doma i v zahraničí. Soubor je pořadatelem Mezinárodního folklorního festivalu Liptálské slavnosti Mezinárodní folklorní festival Vsetínský Krpec První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2000 a od té doby je pravidelně pořádán ve dvouletých intervalech ve Vsetíně. Na čtyřdenní slavnosti lidové kultury vystupují zahraniční, české a domácí vsetínské soubory, cimbálové i dechové muziky. Součástí festivalu je přehlídka dětských souborů, soutěž o nejlepšího tanečníka valašského odzemku a slavnostní roztančený průvod městem.

17 folklór východního Valašska MFF Léto na Soláni a ve Velkých Karlovicích Folklorní festival se koná každý rok v srpnu v přírodním amfiteátru na vrcholku hory Soláň a v obci Velké Karlovice. Bohatý dvoudenní program nabízí vystoupení souborů, cimbálových muzik a sborů z Valašska, Moravy i ze Slovenska MFF Liptálské slavnosti Mezinárodní folklorní festival Liptálské slavnosti je pořádán již od roku Pravidelně tak poslední srpnový víkend můžete obdivovat lidové tance, tradice a zvyky z celé republiky, Evropy i dalších vzdálenějších kontinentů. Za uplynulé ročníky se festivalu účastnilo více než 390 folklorních souborů, z toho 125 souborů bylo zahraničních

VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI

VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI VÝCHODNÍ MORAVA KOUZLO ROZMANITOSTI Kde nás hledat? www.vychodni-morava.cz Témata Přehled o regionu Aktivní dovolená Lázně, wellness Novinky, zajímavosti, akce Kroměříž brána k Východní Moravě Praha Kroměříž

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN

T i p y n a c y k l i s t i c k é v ý l e t y I. Z ČESKÉHO KRUMLOVA DO HOLAŠOVIC II. Z ČESKÉHO KRUMLOVA NA DÍVČÍ KÁMEN Č e s k ý K r u m l o v s l á v a, n a z d a r v ý l e t u! a n e b A H O J N A K O L E K O N C E P T C Y K L I S T I C K Ý C H V Ý L E T Ů v o k o l í Č e s k é h o K r u m l o v a r o k 2 0 1 1 T i p

Více

Průvodce "Bělá, Jeseníky"

Průvodce Bělá, Jeseníky Chata Chata Švýcárna 50 5'56.97"N 17 12'56.21"E Na nejfrekventovanější části hlavní hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy - Pradědem, leží na svahu Malého Děda v

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

Lyžování na Slovensku

Lyžování na Slovensku Lyžování na Slovensku Úchvatné horské štíty, doliny zapadlé sněhem, fantastický prašan a vynikající služby lyžařských středisek, to je lyžařský ráj na Slovensku. Oblíbeným místem lyžařského ráje je ve

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Průvodce "Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov"

Průvodce Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov Děvín 48 10'36.59"N 16 59'5.75"E se nachází jihozápadním cípu Malých Karpat. Dominantním vrcholem je Děvínská Kobyla. Pod Děvínským hradem začíná červená turistická značka vedoucí až na Duklianský průsmyk.

Více

PROHLÍDKY VRCHLABSKÝCH PAMÁTEK S PRŮVODCEM

PROHLÍDKY VRCHLABSKÝCH PAMÁTEK S PRŮVODCEM PROHLÍDKY VRCHLABSKÝCH PAMÁTEK S PRŮVODCEM Navštivte nejzajímavější a běžně uzavřené památky města Vrchlabí. Vystupte na věž kostela sv. Vavřince, prohlédněte si interiér klášterního kostela, zámku a Morzinské

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

49 35'36.19"N 18 7'31.81"E. GPS poloha:

49 35'36.19N 18 7'31.81E. GPS poloha: Rozhledna Bílá hora Rozhledna 49 35'36.19"N 18 7'31.81"E Rozhledna Bílá hora stojí u vrcholku stejnojmenného kopce Bílá hora ( 556 m.n.m.), který se zvedá mezi městy Štramberk a Kopřivnice. Již počátkem

Více

Průvodce "Horní Planá"

Průvodce Horní Planá Perník Kopec 48 48'58.57"N 13 54'3.46"E Zalesněný vrch Perník (1. 049 m) leží asi 10 km jižně od Volar nad pravým břehem Vltavy v Trojmezenské hornatině. Na jeho úbočích jsou četné skalní útvary, které

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Interaktivní Mamutíkův vodní park Minibus a transportér k zapůjčení Školní učebna Profesionální zajištění Programy na míru

Interaktivní Mamutíkův vodní park Minibus a transportér k zapůjčení Školní učebna Profesionální zajištění Programy na míru Školní programy UBYTOVÁNÍ Horský penzion Terezka, nacházející se ve vesnici Dolní Morava, nabízí ubytování ve vybavených apartmánech pro malé i velké skupiny, školy v přírodě, adaptační kurzy, soustředění,

Více

tripsforaday.com Lyžařské areály a nástupiště běžeckých tras - Šumava Výlety Šumava, Česká Republika Běžky 83,217 km Mapa

tripsforaday.com Lyžařské areály a nástupiště běžeckých tras - Šumava Výlety Šumava, Česká Republika Běžky 83,217 km Mapa tripsforaday.com Lyžařské areály a nástupiště běžeckých tras - Šumava Výlety Šumava, Česká Republika Mapa Běžky 83,217 km Střední 405 m tripsforaday.com Itinerář Výlety Šumava, Česká Republika tripsforaday.com

Více

Z i m n í s p o r t y

Z i m n í s p o r t y Z i m n í s p o r t y Sjezdové lyžování: Červenohorské sedlo Kontakt: +420 583 215 118 Ceník lyžování Skipas Dospělý Děti (do 12-ti let) Bodový (25, 50, 100 b.) 160-300 - 500 Kč 110-190 - 300 Kč Bodový

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole

ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ. Na kole ČESKOMORAVSKÉ POMEZÍ Na kole 2 Zámek Litomyšl UNESCO Obsah Východní Čechy... 4 Českomoravské pomezí... 6 Za tajemstvím hradu Svojanova... 8 Na rozhledny Toulovcových maštalí...10 Údolím řeky Svitavy...12

Více

REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK RAMZOVÁ. Příslušné obce Části obce Katastrální území Ostružná Ramzová Petříkov u Branné Branná Branná Branná u Šumperka

REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK RAMZOVÁ. Příslušné obce Části obce Katastrální území Ostružná Ramzová Petříkov u Branné Branná Branná Branná u Šumperka REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK RAMZOVÁ 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-22-21, 14-23-10, 14-24-01, 14-24-02, 14-24-06, 14-24-07, 14-24-11 Okres : Jeseník, Šumperk Rozloha : 3 964,8 ha Počet obyvatel : 469

Více

www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika 23,790 km Cyklo trasa Mapa

www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika 23,790 km Cyklo trasa Mapa www.vyletynaden.cz ČB, Bavorovice, ZOO, Nám. ČB České Budějovice a okolí, Česká Republika Cyklo trasa 23,790 km Snadná 29 m Mapa www.vyletynaden.cz Itinerář České Budějovice a okolí, Česká Republika Náměstí

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

List1. Stránka 1. Příloha č. 25 Turistické atraktivity. Atraktivita. Rozhledna Čebínka výška 30 m

List1. Stránka 1. Příloha č. 25 Turistické atraktivity. Atraktivita. Rozhledna Čebínka výška 30 m Příloha č. 25 Turistické atraktivity Obec Čebín Drásov Hradčany Malhostovice Sentice Rozhledna Čebínka výška 30 m Atraktivita Přírodní amfiteátr v bývalém lomu Na kamínce - hraje se zde divadlo VKP Lesní

Více

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m Trasa č. 2 Janov nad Nisou - Maliník (Bedřichov) - Česká chalupa (Rudolfov) Lidové Sady (Liberec) Ruprechtice (Liberec) Rudolfov - Vodní nádrž Bedřichov Bedřichov Janov nad Nisou Popis trasy: Délka: 31,22

Více

Průvodce "Průvodce Harrachov"

Průvodce Průvodce Harrachov Mumlavský vodopád Vodopád 50 46'13.44"N 15 27'19.98"E Když pojedete okolo Harrachova, nenechte si ujít návštěvu Mumlavského vodopádu, ke kterému dojdete podél řeky Mumlavy, jak jinak. Na tohle překrásné

Více

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing outdoor 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Grada Publishing Jakub Turek a kolektiv Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Kolektiv autorů Horydoly.cz: Martina Vampulová, Jan

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_10

Více

VSETÍN město v srdci malebného Valašska

VSETÍN město v srdci malebného Valašska VSETÍN město v srdci malebného Valašska Geografická poloha Vsetína Město Vsetín leží ve Zlínském kraji. Dle správního určení se jedná se o tzv. obec III. stupně jejíž správní obvod čítá cca 67.928 obyvatel

Více

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy

Popis. Délka trasy. 46 km. Průběh trasy Trasa č. 5 Popis Délka trasy Průběh trasy Náročnost Putování za vínem Vydejte se poznat krásy zdejšího půvabného kraje po vinařských stezkách. Trasa je dobře sjízdná, přehledná a rovinatá a po krátkých

Více

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2

Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků 2 Turistický průvodce I. zajímavosti z českých hradů a zámků Jiří Glet květen 2016 jako 29.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-73-1 mobi: ISBN 978-80-88061-74-8

Více

Milí návštěvníci Šumavy,

Milí návštěvníci Šumavy, Milí návštěvníci Šumavy, existuje poměrně velká skupina turistů, kteří cestují po vlastech českých a dokonce vyráží i do světa, přestože se potýkají s nějakým omezením. Každý handicap cestování značně

Více

Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd

Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd Na nejvyšší vrcholy Slezských Beskyd Naše putování začíná ve městě Szczyrk. To bylo založeno v 16. století, přičemž ve 30. letech 17. století zde žilo asi 100 obyvatel, kteří se živili zemědělstvím a pastevectvím.

Více

Průvodce "Průvodce Česká republika"

Průvodce Průvodce Česká republika Jilemnice - zámek, Krkonošské muzeum Zámek 50 36'37.30"N 15 30'16.06"E Historie Jilemnického zámku spadá do 16. století, kdy byl založen pány z Újezdce. První velká přestavba se uskutečnila v roce 1716.

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Průvodce "Frýdlant nad Ostravicí"

Průvodce Frýdlant nad Ostravicí Vandr po krásách našich Beskyd. Lysá hora Vrchol 49 32'41.77"N 18 26'49.26"E "Lysá hora je nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd (1323 m n. m.). Z jejího vrcholu, který není zcela zalesněný, se rozbíhají

Více

Škola v přírodě s lyžováním

Škola v přírodě s lyžováním Škola v přírodě s lyžováním termín: 29.2.-4.3.2016 odjezd: 29.2.2016 cca 7:30 parkoviště u restaurace Japeka v Hradištku návrat: 4.3.2016 cca 16:30 tamtéž cena: 3.800,- Kč (obsahuje ubytování s plnou penzí

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

ČESKY. Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ

ČESKY. Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ ČESKY 20 Výlety okolo Kraslic KRAJEM HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ 1 Na říčce Svatavě se mezi kopci u česko-německé hranice Letní rozkládá bobová město dráha: Kraslice délka a 800 obce m, Stříbrná, přev. 25 m Bublava

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

A K T I V N Í D O V O L E N Á v Krkonoších a Podkrkonoší. A K T Y W N Y U R L O P w Karkonoszach i Podkarkonoszach

A K T I V N Í D O V O L E N Á v Krkonoších a Podkrkonoší. A K T Y W N Y U R L O P w Karkonoszach i Podkarkonoszach KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ / KRAJ KRALOWEHRADECKI A K T I V N Í D O V O L E N Á v Krkonoších a Podkrkonoší www.kralovehradeckyregion.cz A K T Y W N Y U R L O P w Karkonoszach i Podkarkonoszach Hradec Králové

Více

Jižní Morava. Penzion a chaty Erat. RS Prudká. www.cdtravel.cz Česká republika. Vranovská přehrada Oslnovice. Českomoravská vrchovina Doubravník

Jižní Morava. Penzion a chaty Erat. RS Prudká. www.cdtravel.cz Česká republika. Vranovská přehrada Oslnovice. Českomoravská vrchovina Doubravník Jižní Morava Penzion a chaty Erat Vranovská přehrada Oslnovice 32 Penzion s chatovou osadou se nachází v rekreační oblasti, asi 50 m od písečné pláže Vranovské přehrady, která je centrem vodních sportů.

Více

Mimo soutež web, úvodní strana. Prezentace Jiří Kopecký R3

Mimo soutež web, úvodní strana. Prezentace Jiří Kopecký R3 Mimo soutež web, úvodní strana Mimo soutež web, vnitřní strana Mimo soutež letáček, strana 1 Turisticky zajímavými místy spjatými s historií jsou i kostely v obcích Proseč a Perálec. O prosečském kostelu

Více

49 29'2.18"N 13 16'59.63"E. GPS poloha:

49 29'2.18N 13 16'59.63E. GPS poloha: Hrad Švihov 49 29'2.18"N 13 16'59.63"E Dobře dochovaný hrad Švihov je pozdně gotickým hradem s důmyslným vodním opevněním. Hrad vznikl na rovině v blízkosti řeky Úhlavy. Hrad Švihov se nachází ve stejnojmenné

Více

JIŽNÍ ČECHY harmonické PERLA ČESKÉ REPUBLIKY

JIŽNÍ ČECHY harmonické PERLA ČESKÉ REPUBLIKY JIŽNÍ ČECHY harmonické PERLA ČESKÉ REPUBLIKY w w w. j i z n i c e c h y. c z Tento projekt Tvorba tiskových materiálů vč. elektronických verzí pro propagaci Jihočeského kraje v ČR i zahraničí 1. část je

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

ORLICKÉ HORY A PODORLICKO. Na kole

ORLICKÉ HORY A PODORLICKO. Na kole ORLICKÉ HORY A PODORLICKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Orlické hory a Podorlicko... 6 Labyrintem J. A. Komenského... 8 Okolo Pastvinské přehrady...10 Přes soutok na Homoli...12 Česko-polská silniční...14

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Cestovní ruch a lázeňství

Cestovní ruch a lázeňství Cestovní ruch a lázeňství analytický podklad Autoři: Ing. Tomáš Vlasák, BERMANGROUP, s.r.o., Bc. Barbora Tintěrová, KIS ML, s.r.o., Mgr. Alena Dodoková, Městský úřad Mariánské Lázně Městský úřad Mariánské

Více

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole

CHRUDIMSKO- HLINECKO. Na kole CHRUDIMSKO- HLINECKO Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Chrudimsko-Hlinecko... 6 Křížem krážem Podhůrou... 8 Staré záhady kolem Sečské přehrady...10 Za koupáním na Konopáč...12 Cesta do krajiny tradic...14

Více

STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY AKČNÍ PLÁN

STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY AKČNÍ PLÁN STRATEGICKÝ PLÁN MIKROREGIONU FRÝDLANTSKO - BESKYDY samostatná příloha AKČNÍ PLÁN 2008 Akční plán mikroregionu Frýdlantsko - Beskydy část A dle tématického zaměření projektů Problémový okruh SPOLEČNOST

Více

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA

ZIMNÍ NABÍDKA ŠUMAVA ČESKÁ REPUBLIKA ŠUMAVA Šumava, jako jedno s nejstarších pohoří Evropy, je tvořena horninami prvohorního stáří, zejména žulami, rulami a svory. Je to lesnaté kopcovité pohoří s rozsáhlými náhorními plošinami

Více

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km

Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek. Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Název trasy: Trasa č. 4 Jistebnickou vrchovinou do Borotína a hrad Starý Zámek Délka trasy: Délka trasy: 49 km, s odbočkou na hrad Starý Zámek 53 km Náročnost/obtížnost: hodnocení 1-5 (1 je nejlehčí, 5

Více

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ

U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ Turistické informační centrum Husovo náměstí 60 584 01 Ledeč nad Sázavou Tel.: 569 721 471 Email: info@ledecsko.cz www.ledecsko.cz PENZION AEBI Adresa:

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

Mapa 1: Celkové zobrazení okolních atraktivních měst kolem Chýnova

Mapa 1: Celkové zobrazení okolních atraktivních měst kolem Chýnova Obsah 1. Chýnov..2 1.Směr Pelhřimov... 2 2.Směr Kamenice nad Lipou... 4 3.Směr Milevsko... 7 4.Směr České Budějovice... 9 5. Atraktivní města tentokrát od Tábora... 13 5.1 Z Tábora na Týn... 13 5.2 Z Tábora

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování Libín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Zásobník rozvojových projektů Nového Města pod Smrkem rozdělení dle priorit

Zásobník rozvojových projektů Nového Města pod Smrkem rozdělení dle priorit Zásobník rozvojových projektů Nového Města pod Smrkem rozdělení dle priorit 1 Vysoká priorita, počátek realizace v krátkodobém horizontu 1.1 Revitalizace náměstí v Novém Městě pod Smrkem Náměstí v Novém

Více

A. Vymezení zastavěného území 1 B. Základní koncepce rozvoje území města, ochrany a rozvoje jeho hodnot 2 C. Urbanistická koncepce, včetně vymezení

A. Vymezení zastavěného území 1 B. Základní koncepce rozvoje území města, ochrany a rozvoje jeho hodnot 2 C. Urbanistická koncepce, včetně vymezení I. ÚZEMNÍ PLÁN I.A TEXTOVÁ ČÁST Obsah A. Vymezení zastavěného území 1 B. Základní koncepce rozvoje území města, ochrany a rozvoje jeho hodnot 2 C. Urbanistická koncepce, včetně vymezení zastavitelných

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

46 1'59.52"N 14 30'46.58"E. GPS poloha:

46 1'59.52N 14 30'46.58E. GPS poloha: Hrad Lublaňský hrad 46 1'59.52"N 14 30'46.58"E Středověký hrad je zmiňován již v dokumentech z 12. století, byl centrem Kraňska. Gotická kaple sv. Jiří pochází z 15. století, dnešní podobu hrad získal

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

TR ČESKÝ RÁJ. Iveta Hennetmairová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám TR ČESKÝ RÁJ Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Hennetmairová, DiS. Dostupné z Metodického

Více

CENTRUM TURISTICKÉHO RUCHU DOLNÍ MORAVA

CENTRUM TURISTICKÉHO RUCHU DOLNÍ MORAVA CENTRUM TURISTICKÉHO RUCHU DOLNÍ MORAVA Pohoda na horách - pod střechou Evropy Společnost SNĚŽ ĚŽNÍK, a. s. investor projektu Projekt modernizace stávaj vajícího, pouze lyžařsk ského areálu, zahrnuje výstavbu

Více

Moderní historické město. Litomyšl

Moderní historické město. Litomyšl CZ Moderní historické město Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká. V zápisu z roku 98 se o ní zmiňuje jako o pomezním hradišti slavníkovského území. Zde, na Trstenické stezce,

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

PROGRAM CEZHRANIČNEJ SPOLUPRÁCE SLOVENSKÁ REPUBLIKA ČESKÁ REPUBLIKA EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA SPOLOČNE BEZ HRANÍC

PROGRAM CEZHRANIČNEJ SPOLUPRÁCE SLOVENSKÁ REPUBLIKA ČESKÁ REPUBLIKA EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA SPOLOČNE BEZ HRANÍC 2007 2013 PROGRAM CEZHRANIČNEJ SPOLUPRÁCE SLOVENSKÁ REPUBLIKA ČESKÁ REPUBLIKA EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA SPOLOČNE BEZ HRANÍC Projekt: BLÍŽ K PŘÍRODĚ BLÍŽ K SOBĚ Operační program přeshraniční

Více

Místní program obnovy vesnice. Mníšek. r. 2014-2020

Místní program obnovy vesnice. Mníšek. r. 2014-2020 Místní program obnovy vesnice Mníšek r. 2014-2020 Obsah 1. Úvod - Program obnovy vesnice Programem obnovy vesnice, se obec definuje v hospodářském rozvoji obce, který je zaměřen na stavební obnovu obytných

Více

Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! REKREAČNÍ POBYT

Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! REKREAČNÍ POBYT Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! Sleva! REKREAČNÍ POBYT Západní Čechy Mariánské Lázně Hotel Krakonoš ***+ Hotel se nachází v krásném přírodním prostředí nad lázeňským městem, cca 2 km od centra. 1 a 2-lůžkové

Více

Konference Semináře Firemní akce

Konference Semináře Firemní akce Konference Semináře Firemní akce Orea Resort Horizont*** Železná Ruda Špičák Lokalita Resort se nachází na jižním svahu vrchu Pancíř v nadmořské výšce 1100 m v Chráněné krajinné oblasti Šumava. Vzdušné

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ Souhrnná a průvodní technická zpráva Zadavatel - Nadační fond SV. Hyppolita Stupeň zpracování - Architektonická studie Zpracováno

Více

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách

Příslušné obce (města) Části města Katastrální území Zlaté Hory Dolní Údolí Dolní Údolí. Zlaté Hory, Rožmitál Zlaté Hory v Jeseníkách REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK ZLATÉ HORY 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-22-20, 14-22-25, 14-24-05, 14-24-10, 14-24-15 15-11-16, 15-11-17, 15-11-21, 15-11-22, 15-13-01, 15-13-02, 15-13-06, 15-13-07, 15-13-11

Více

Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko

Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko Jana Nastoupilová, Sdružení Českolipsko ČESKOLIPSKO - v západní části Libereckého kraje - dvě oblasti - Máchův kraj + Lužické hory s Ještědským hřbetem - sousední turistické regiony: České Švýcarsko České

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Průvodce "Průvodce Praha"

Průvodce Průvodce Praha Milíčovský les a rybníky Přírodní park 50 1'16.26"N 14 32'18.72"E byla vyhlášena r. 1988 jako ochrana významných společenstev rostlin a živočichů. má rozlohu 93 ha. Autor článku: Michal Šruta Další informace

Více

Nové mlýny a okolní krajina

Nové mlýny a okolní krajina Nové mlýny a okolní krajina Nádrže Nové Mlýny V letech 1975 1988 byly na řece Dyji postaveny nádrže Nové Mlýny. Tvoří ji tři nádrže, ve kterých se rozlévá voda na více než 3000 hektarech. Vznikly jako

Více

50 8'18.77"N 15 6'25.49"E. GPS poloha:

50 8'18.77N 15 6'25.49E. GPS poloha: Park Poděbradská obora 50 8'18.77"N 15 6'25.49"E Poděbradská obora se nachází na levém břehu řeky Labe, jižně od čtvrti Poděbrad, zvané Polabec a severně od Pražské silnice. Na její východní straně začíná

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

4. etapa (pátek): Stříbrná Kraslice Vysoký kámen Luby Cheb (50 km)

4. etapa (pátek): Stříbrná Kraslice Vysoký kámen Luby Cheb (50 km) 4. etapa (pátek): Stříbrná Kraslice Vysoký kámen Luby Cheb (50 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/ickr Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3043805-pum-2015-4-patek Stoupání: 1 029

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ 28. 5.2016 Pojďte si protáhnout údolím řeky CELKOVÁ TRASA: 14,4 KM START 1 - ŠERPOVÉ (14,4 KM) Filipova Huť (rozcestí) Modrava (po zelené značce) Hradlový most Rechle

Více

NAŠE TIPY JAK PROŽÍT POBYT V OKOLÍ RS VŘÍŠŤ

NAŠE TIPY JAK PROŽÍT POBYT V OKOLÍ RS VŘÍŠŤ NAŠE TIPY JAK PROŽÍT POBYT V OKOLÍ RS VŘÍŠŤ Pěší turistika, cykloturistika, lyžování, houbaření, horolezectví, rybaření, koupání v přírodních rybnících, tenis, minigolf, plážový volejbal, vyjížďky na koních,

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ŘÍJNU 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ŘÍJNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ŘÍJNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni

http://www.slavnosti.slansko.cz/ http://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/titulni Zpravodaj č. 5/ 2013 Vážení přátelé slánského muzea, máj bude pro návštěvníky muzea jedním z nejbohatších měsíců. Zahájíme hned tři výstavy, připojíme se k městským slavnostem a pozveme Vás také do Třebíze.

Více

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE

TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE TOP TÝDEN 2016 JILEMNICE PONDĚLÍ 11. 7. 2016 AŽ NEDĚLE 17. 7. 2016 PROGRAM Informační centrum Jilemnice, Masarykovo náměstí 140, 514 01 Jilemnice tel.: 481 541 008 e-mail: info@jilemnice.cz PUTOVÁNÍ PO

Více

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA Vytvořily děti z Dětského domova Krnsko příspěvkové organizace: trasa 1: Aneta Daová, Michal Stuchlík, Emílie Oláhová, Adam Oláhvedoucí Petr Špaček, Trasa2: Leona Daová, Hana Abbasová,

Více

Kalendář akcí v Šumperku 2016 Uvedené termíny jsou pouze orientační a mohou se změnit.

Kalendář akcí v Šumperku 2016 Uvedené termíny jsou pouze orientační a mohou se změnit. Kalendář akcí v Šumperku 2016 Uvedené termíny jsou pouze orientační a mohou se změnit. Město Šumperk (MěÚ, odd. kultury a vnějších vztahů). 16.04.2016 Ceny města Šumperka za rok 2015 Výroční udílení cen

Více

V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ

V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ U B Y T O V Á N Í V LEDČI NAD SÁZAVOU A BLÍZKÉM OKOLÍ Turistické informační centrum Husovo náměstí 60 584 01 Ledeč nad Sázavou Tel.: 569 721 471 Email: info@ledecsko.cz www.ledecsko.cz HOTEL KASKÁDA ***

Více

Základní informace o městě

Základní informace o městě Základní informace o městě Geografická poloha Město Bílovec leží na trase silnice I/47 Olomouc Ostrava a je napojeno na dálnici D47. Na evropský železniční koridor je napojeno lokální železniční tratí

Více

Péče o děti. www.janskelazne.com

Péče o děti. www.janskelazne.com CS Péče o děti www.janskelazne.com O dětské léčebně Vesna Dětská léčebna Vesna je jednou z největších a nejznámějších dětských léčeben v České republice. Navazuje na slavnou tradici léčby následků obrn,

Více

tripsforaday.com Kvilda, Strážný Kvilda (Šumava), Česká Republika Cyklo trasa 42,180 km Mapa

tripsforaday.com Kvilda, Strážný Kvilda (Šumava), Česká Republika Cyklo trasa 42,180 km Mapa tripsforaday.com Kvilda, Strážný Kvilda (Šumava), Česká Republika Cyklo trasa Mapa 42,180 km Střední 374 m tripsforaday.com Kvilda (Šumava), Česká Republika Itinerář Parkoviště na Kvildě pod sjezdovkou

Více

ČESKY. Poohřím do Chebu CYKLOTRASA Č. 2 SOKOLOV KYNŠPERK CHEB

ČESKY. Poohřím do Chebu CYKLOTRASA Č. 2 SOKOLOV KYNŠPERK CHEB ČESKY 2 Poohřím do Chebu CYKLOTRASA Č. 2 SOKOLOV KYNŠPERK CHEB 2 1 Odpočinková trasa s kopcem mezi Citicemi a Dasnicemi Kynšperk vede podél nad Ohře Ohří po - Katolický asfaltové kostel cyklostezce Nanebevzetí

Více

Zveme Vás na ochutnávku toho nejlepšího od vrboveckých vinařů výhradně z místních vinohradů nebo vinných sklepů.

Zveme Vás na ochutnávku toho nejlepšího od vrboveckých vinařů výhradně z místních vinohradů nebo vinných sklepů. Vrbovecký košt, Vrbovec, 16.4.2016, 13:00 Cech vinařů Vrbovec pořádá Vrbovecký košt vín s cimbálovou muzikou. Ochutnávka toho nejlepšího od vrboveckých vinařů výhradně z místních vinohradů nebo vinných

Více

ÚZEMNÍ STUDIE PŘEPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ - KOHÚTKA IV. DOPRAVNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ A. TEXTOVÁ ČÁST

ÚZEMNÍ STUDIE PŘEPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ - KOHÚTKA IV. DOPRAVNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ A. TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍ STUDIE PŘEPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ - KOHÚTKA IV. DOPRAVNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ A. TEXTOVÁ ČÁST OBSAH 1 VSTUPNÍ ÚDAJE... 2 1.1 Identifikační údaje o stavbě... 2 1.2 Základní údaje o účelu dokumentace... 2 1.3

Více

Východní Morava - Turistický průvodce 2014 - distribuce

Východní Morava - Turistický průvodce 2014 - distribuce Východní Morava - Turistický průvodce 2014 - distribuce Informační centra 24 650 Muzea 7 400 Hrady, zámky, Zoo 12 500 Ubytovací zařízení 24 450 IC TOUR 8 000 Akce KČT 5 000 CCRVM 8 000 Celkem 90 000 Informační

Více

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Zpracovala: Bc. Linda Tomeszová, referent odboru životního prostředí V Sokolově, 2012 (poslední aktualizace: 23.2.2015) Bernovský klen Druh dřeviny: javor klen (Acer

Více

Strategický rozvojový plán Obce Ústí

Strategický rozvojový plán Obce Ústí Strategický rozvojový plán Obce Ústí Schváleno zastupitelstvem obce dne: Zpracovatel: PL realizace s. r. o, v XI/2015 Obsah 1 Základní údaje o obci 2 1.1 Základní údaje 2 1.2 Identifikační a kontaktní

Více

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad Chřiby, 11.4.2015 Trasa autobusu: Ostrava D1 exit 298 Lipník - 47 Přerov - 55 Říkovice - D1 exit 258 Kroměříž 367 Kroměříž kruh. objezd nám. Míru 1.výjezd 432 Važany Šelešovice Zdounky Roští n Přejezd

Více