Královská mincovna Vlašský dvůr základní průvodce expozicí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Královská mincovna Vlašský dvůr základní průvodce expozicí"

Transkript

1 Královská mincovna Vlašský dvůr základní průvodce expozicí

2

3 Vstupní místnost (průvodce stojí nahoře na podestě mezi vedutou a portálem, návštěvníci dole u tiráže a na schodišti) Nacházíme se v nově otevřené expozici, která vás provede složitým stavebním vývojem objektu bývalé centrální královské mincovny, zároveň si objasníme základní provozy a funkce objektu a podíváme se na vývoj finálního produktu tedy Pražského groše (dále následuje prohlídka vlastních prostor VD audienční síně a kaple). Tiráž. Objednatel, autoři, dodavatelské firmy a sponzoři nové expozice. Expozice otevřena Veduta Kutné Hory. Na stěně proti vám je umístěn výsek z veduty (panoramatického vyobrazení města) Kutné Hory od Jana Willenberga z roku Zachycuje Vlašský dvůr prakticky ještě ve středověké podobě. V popředí vidíme plotové opevnění objektu, v dalším plánu nízké křídlo šmiten, vlevo Mincmistrovský dům a v zadním plánu je pohled do nádvoří se vstupní věží, kaplí a arkádovou chodbou severozápa dního křídla. Charakteristické je použití vysokých střech v siluetě stavby. Autor veduty, Jan Willenberg, se narodil ve Slezsku, ale většinu života prožil v Čechách, zemřel v Praze. Jde o perokresbu ze skicáře, který má výšku 18,5 cm a šířku 95 cm (!) a zachycuje kromě Kutné Hory také předměstí Sedlec. Jednotlivé významné objekty jsou zde zachyceny velice podrobně, Willenberg je musel samostatně studovat (na tomto výs eku můžeme obdivovat kromě Vlašského dvora také kostel sv. Jakuba nebo budovu Arciděkanství ), domovní zástavba je však zachycena schematicky. Vlašský dvůr na Willenbergově vedutě je zároveň nejstarším a prakticky jediným zachycení m jeho historické podoby, které se stalo zcela zásadním pramenem pro rekonstrukci historické podoby objektu, které uvidíte v hlavním výstavním sále. Portál. Ještě než tam však vstoupíme, projdeme pozdně gotickým portálem z roku Doba pozdní gotiky je v Českém království spojena s Jagellonci. Symbolem doby se stalo také korunované W, iniciála krále Vladislava II. Jagellonského (* ). Na portálu je vytesané nahoře uprostřed. Na portálu se také objevuje latinský nápis Noli me tangere. Do češtiny lze přeložit jako Nedotýkej se mne. To bylo výstražné varování pro kohokoliv, kdo by chtěl do pokladnice vstoupit s nekalými úmysly.

4

5 Výstavní sál (průvodce si stoupne do zálivu prvního stolu a návštěvníci obklopí stůl do půlkruhu) Model 1: Rekonstrukce podoby Vlašského dvora po přestavbě králem Václavem IV. kolem roku Vznik Kutné Hory, který je do značné míry zastřen mlčením dobových pramenů, bývá velice často popisován jako živelný a neplánovaný. Není se proto co divit, že jako nahodilá, neuspořádaná a komplikovaná pak bývá označována i na sklonku 13. století vzniklá struktura báňského města, jehož hospodářský systém byl zpočátku navíc orientovaný prakticky výhradně na těžbu a zpracování stříbrné rudy, a v důsledku toho tudíž velmi křehký a zranitelný. Tento, na první pohled nepříliš životaschopný, organismus však dokázal přežít nejen první roky své existence, ale ve finále zcela změnil dosavadní sídelní vývoj celého regionu, a co víc, příležitostně ovlivňoval i chod celé země. Primární centrum rodícího se města představoval patrně již za Přemysla Otakara II. opevněný hrádek, pozdější Vlašský dvůr. Ten vznikl zřejmě záhy po zahájení dobývání stříbrné rudy v okolí, nejspíše jako zeměpanský hrádek a sídlo královského urburéře, který je pro Kutnou Horu poprvé doložen k roku Hrádek zároveň poskytoval základní ochranu pro okolní hornická sídliště a provozy a současně sloužil jako bezpečné úložiště pro těžbou vyprodukované stříbro. Na otázku, zda již v tomto období probíhala v areálu také ražba mince, odpověď neznáme. Větší část badatelské obce se ovšem kloní spíše k závěru, že tomu tak nebylo a že stříbro vytěžené z kutnohorských dolů bylo transportováno k mincování do Prahy. Umístění provozů mincovny do objektu Vlašského dvora je pak spojováno až s obdobím kolem roku 1300 a mincovní reformou Václava II. Na přelomu 13. a 14. století postihla vývoj této části města ještě jedna mimořádná událost, kterou bylo založení nejstaršího městského kostela Panny Marie (1300), známého dnes pod mladším zasvěcením sv. Jakubovi, v těsné blízkosti dvora. Vznik této stavby nepřímo dokládá dostavbu městské fortifikace a ztrátu původní vojenské funkce Vlašského dvora. Za nejstarší část areálu je obecně považována plášťová zeď dvora, která dala celému areálu typický oválný půdorys, společně se severní věžovou branou a oběma křídly šmiten. Do identického období je kladen také objekt ležící v sousedství dvorské kaple, tzv. stará pokladnice, a objekt rejtunku, kde bylo snad původní sídlo mincovního úřadu. Výstavba parkánu, který se v jižní části váže na městskou fortifikaci, byla zahájena až po roce V severní části byl před parkánem vyhlouben příkop, který následně, v průběhu 15. století, zanikl. Další objekty patřící této nejstarší fázi nejsou známy, hypoteticky se počítá s existencí dalších převážně dřevěných a hrázděných konstrukcí. Razantní změna areálu nastala v době vlády Václava IV. v poslední čtvrtině 14. století, kdy vznikla nová jižní brána, došlo k přestavbě původního úředního domu a výstavbě kaple, prenárny a královského paláce - tzv. Vysokého domu.

6

7

8 Exponát Reprodukce fotografií. Chlapecká škola ve Vlašském dvoře a průčelí šmiten před rekonstrukcí. Autor neznámý, fotografie z roku 1876, Státní okresní archiv v K. Hoře, reprodukce. Portál. Pozdně gotický portál s korunovaným L, iniciálou krále Ludvíka Jagellonského (* ). Exponát reprodukce obrazu. Severní kout nádvoří Vlašského dvora. Josef Hilbert, olejomalba z roku 1845, České muzeum stříbra v K. Hoře, č. VU/33/M, reprodukce. Potisk okna - tvář mladého muže. Fragment náhrobní desky z druhé čtvrtiny 14. století nalezený v roce 2010 při archeologickém výzkumu v areálu Vlašského dvora.

9 Výstavní sál (průvodce si stoupne do zálivu druhého stolu a návštěvníci obklopí stůl do půlkruhu) Model 2: Vlašský dvůr podle modelu Jana Krause z roku Originál v Českém muzeu stříbra v K. Hoře, č. 477/2001. Další změny postihly Vlašský dvůr v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad, který nechal zvětšit úřední prostory a dal vzniknout zadnímu traktu západního křídla, včetně tzv. Mincmistrovského domu. Z roku 1477 pochází také objekt nové kernárny ležící před Vysokým domem. Dvě velké přestavby proběhly i v 16. století, konkrétně v letech a Přestavěno bylo západní křídlo rejtunku, Mincmistrovský dům, objekt prubovny a jihozápadní křídlo šmiten, nově postavena pak byla puchhalterie a světnice v parkánu. V 17. století byl adaptován sál ve vysokém domě na úřednický byt. Současně vzniklo první patro nad jihovýchodním křídlem šmiten a přístavek v severní části parkánu s objektem nové prenárny. Zástavba v této (severozápadní) části dvora pak vydržela až do 40. let 19. století, kdy byla v rámci první rozsáhlé asanace zbořena. Patrně v souvislosti s opravou kaple byly někdy kolem roku 1864 odstraněny také poslední zbytky opevnění na straně k městu, reprezentované archaicky vyhlížející hradbou s cimbuřím. V roce 1881 získalo Vlašský dvůr do držení město Kutná Hora, které pak po zhotovení několika přípravných projektů, v dubnu 1893, zahájilo na objektu nové demoliční práce. Ty se týkaly zchátralého mincmistrovského domu, severozápadního a jihozápadního křídla. Na uvolněné ploše pak byla postavena nová budova měšťanské dívčí školy (1894). V další etapě, trvající do roku 1897, pak bylo na radnici přestavěno i severovýchodní a jihovýchodní křídlo a znovu opravena kaple.

10

11 Exponát - reprodukce fotografií. Vlašský dvůr v průběhu demolice. Autor neznámý, fotografie z let , České muzeum stříbra v K. Hoře, reprodukce. Exponát reprodukce obrazu. Zaniklé severozápadní křídlo Vlašského dvora. Josef Hilbert, olejomalba z roku 1842, České muzeum stříbra v K. Hoře, č. VU/29/M, reprodukce. Potisk okna točenice. Točenice. Část z osobního znaku krále Václava IV. (ve zlatém štítu modrá točenice s ledňáčkem), který je umístěn nad průjezdem do Vlašského dvora a odkazuje na panovníkem iniciovanou přestavbu areálu. Exponát - socha havíře. Barokní socha havíře z r má svou kopii uprostřed kašny na nádvoří - ta byla ulita z bronzu ve druhé polovině 19. století v pražském Karlíně. Potisk okna půdorys klenby. Půdorys klenby kaple sv. Václava a Ladislava. Žebroví kaple je sklenuto ve stavebním slohu tzv. vrcholné lucemburské gotiky.

12 Kinosál (po prohlídce hlavního sálu s modely vstoupí návštěvníci do kinosálu, posadí se na taburety před obrazovkou a průvodce komentuje animaci) Nyní si společně zkusíme přiblížit jednotlivé pracovní kroky a technologické postupy související s výrobou mince ve Vlašském dvoře na konci 15. století. 3D model Vlašského dvora, který pro to budeme používat, odpovídá přibližně prvnímu z rekonstrukčních modelů, jež jsme právě viděli. Nám bude sloužit hlavně k představě umístění jednotlivých technologických provozů, zachycených na Kutnohorské iluminaci. Kutnohorská iluminace je v majetku GASK. Iluminace byla patrně úvodním foliem rozměrné chorální knihy některého z kutnohorských kostelů a zachycuje těžbu a zpracování stříbrné rudy v Kutné Hoře kolem roku Obraz můžeme rozdělit na četné dílčí scény, které zachycují jednak samotnou těžbu stříbrné rudy, dále její primární zpracování (třídění, roztloukání, proplavování), následný prodej na rudném trhu, tavbu v pecích (hutnění) a konečně ve spodní části také výrobu mince ve schematicky znázorněné královské mincovně ve Vlašském dvoře. Je třeba říci, že autor iluminace nezachytil zdaleka všechny výrobní kroky, a také situování jednotlivých scén v místnostech mincovny nemusí zcela odpovídat historické realitě. I přes všechny uvedené nedostatky ale kutnohorská iluminace nadále představuje nejlepší známé vyobrazení středověkého mincovního provozu se všemi jeho klíčovými fázemi.

13 Provozy probíhající ve Vlašském dvoře zachycené na kutnohorské iluminaci.

14 Provozy probíhající ve Vlašském dvoře můžeme rozdělit do tří základních okruhů, na tzv. dílo přípravné (I.), dílo mincířské (II.) a dílo pregéřské (III.).

15 Provozy probíhající ve Vlašském dvoře zachycené na kutnohorské iluminaci. Barevně jsou odlišeny jednotlivé výrobní kroky zachycené v animaci.

16 I.1. Dílo přípravné - PRUBA (Evidence) Veškeré do královské mincovny přicházející stříbro muselo být nejprve pečlivě přezkoumáno a zaevidováno. Tato fáze, označovaná jako pruba, probíhala v objektu prenárny a prováděl ji prubíř. Šlo o prověření kvality z hutí do mincovny dodávaných bochánků tzv. hertovního, to znamená surového, stříbra. Bochánky měly přibližnou velikost i tvar bochníku chleba. Jednotlivé bochánky se pečlivě převažovaly na mincovních vážkách. K ověření jejich kvality se používaly také takzvané prubířské kameny. Jednalo se o sadu tyčinek různě tvrdých nerostů, kterými bylo možno zkoumat mechanické vlastnosti kovu (tvrdost, lesk) a následně tak stanovit jeho kvalitu. Hertovní stříbro bylo výrobním polotovarem. Pro jeho další použití bylo obvykle nutné zvýšit jeho ryzost vyčištěním (tzn. snížením obsahu příměsí), které se provádělo jeho přepalováním v nístějových pecích. Po vyčištění přepálení, bylo stříbro ocejchováno a uloženo. I.2. Dílo přípravné - REGISTRACE V mincovní světnici probíhala důsledná registrace nejen veškerého mincovnou přijatého stříbra, ale i jednotlivých výrobních meziproduktů a ve finále pak i vyprodukovaných mincí. Cílem této evidence bylo udržovat neustálý přehled o množství zpracovávaného drahého kovu, výrobních ztrátách a získané produkci. Tato kancelář tak byla vrcholným - řídícím pracovištěm celé mincovny. Tady můžeme vidět úředníka mince, jak dohlíží na písaře mince a hutního písaře. Sem docházel prubíř hlásit poznatky z evidence. Zde byly bochánky hertovního stříbra opět pečlivě převáženy a zapsány do knihy stříber. Na iluminaci můžeme vidět klíčníka doprovázeného ostrahou, který má přístup do mincovní pokladny. Mincovní pokladna ukrývala veškeré ceniny, které se nalézaly v objektu mincovny stříbro, mince i jejich raznice. I.3. Dílo přípravné - KERNÁRNA (Příprava mědi do mincovní slitiny) V objektu kernárny se připravoval druhý pro mincování nezbytný kov - mincovní měď. Tento provoz iluminace bohužel nezachycuje. Z jiných dobových pramenů ale máme představu, jak tato činnost probíhala. Mincovní slitinu, neboli werk, netvořilo totiž pouze čisté stříbro, ale směs stříbra s tzv. mincovní - červenou mědí. Vzájemný poměr obou kovů se stanovoval podle konkrétního typu mince, která měla být ze slitiny vyrobena. Aby se docílilo snadnějšího promíchání obou kovů, používala se měď upravená na malá zrnka - granule. Zrnění mědi se provádělo naléváním roztaveného kovu přes březová košťata do studené vody.

17 II.1. Dílo mincířské - GYSÁRNA (Slévárna) Dílo přípravné končilo ve slévárně, v dobové terminologii gysárně. Objekt je rozeznatelný podle velkého komínu. Je sice trochu zvláštní, že tento nepříliš zdravý a nelibě vonící provoz sousedil přímo s místnostmi královského paláce. Na druhou stranu mohl ale panovník alespoň vidět a cítit, že se v jeho mincovně usilovně pracuje ve dne v noci. Centrem provozu gysárny byla opět pec(e), ve které(ých) se rozpouštěla a následně udržovala v roztaveném tekutém stavu mincovní slitina - werk, ze které se zde odlévaly pruty mincovního stříbra tzv. cány. Na iluminaci vidíme gysaře s pomocníkem při lití těchto cánů. Roztavený werk se naléval do připravené formy (do stejně velkých protáhlých kapes barchánů, vzniklých opakovaným přeložením kusu textilu a vytvořením pravidelných záhybů) a chladil ve vodě. Výsledkem byly cány. Pruty mincovního stříbra o velikosti a síle přibližně jednoho prstu. II.2. Dílo mincířské - ŠMITNY (Polotovar mince) Další část díla mincířského se odehrávala ve šmitnách, kde se z cánů prutů mincovního stříbra v několika krocích vyráběly mincovní střížky, polotovary mincí, mající podobu stejně velkých a stejně vážících kulatých plíšků určených k ražbě. Cány se musely nejdříve rozklepat na podlouhlé a přibližně stejně široké a silné pásky. Z těch v dalším kroku střihač nůžkami odstříhal čtverhranné střížky zvané farfule. Ty bylo následně potřeba dotvarovat, zakulatit na kulaté plátky, neboli šrotlíky. Ty se pak hromadně srovnávaly tzv. klopováním, úderem kladiva na celý sloupek plátků. Plíšky bylo během zpracovávání třeba průběžně zahřívat, takže na konci procesu byly začernalé. Záři a lesk získaly plíšky zpět vybělením v další části provozu, tzv. vajskomoře, kde se vyvařily v měděném kotli v roztoku kuchyňské soli s vinným kamenem. Šmitnami vyprodukované a pro ražbu připravené plíšky se znovu zaevidovaly v mincovní světnici, stejně jako veškeré odstřižky, nepovedené kusy a mincovní odpad, který se vracel zpět do gysárny k novému přetavení.

18 III.1. Dílo pregéřské - PREGHAUS (Ražba) Ražba mince probíhala v preghausu, kde pregéři, cenění odborníci, ručně razili mince přesnými údery kladiv na raznici. Pracovní lavice se skládala ze dvou částí. Štoku, ve kterém byla zasazena spodní část raznice, a sedátka. Pro kvalitní vyražení mince byl třeba přesně vedený úder bez velkých zpětných vibrací. Proto byly štoky zasazeny do otřesy tlumící směsi popela a písku, obvykle vsypané do sudu bez dna. To, že byli pregéři považováni za ceněné odborníky, je na iluminaci patrné i z honosného oděvu, který při práci oblékali. Vyražené mince se po vyražení opět přesně evidovaly.

19 IV.1. Mince - PRAŽSKÝ GROŠ Nejznámější mincí, která se razila ve Vlašském dvoře, byl Pražský groš. Ten zavedl král Václav II. jako součást měnové reformy Ius regale montanorum. Na lícové straně mince (averzu) je vyražen symbol královské koruny, po jehož obvodu se ve dvou pásech nachází latinsky psaná textová legenda s titulaturou a jménem panovníka + WЄNCЄZLΛVS SЄCVNDVS, + DЄI / GRATIA / RЄX / BOЄMIЄ (Václav II. z boží milosti král český). Na rubu (reverzu) mince je znázorněna heraldická figura dvouocasého českého lva, kterou po obvodu mince provází latinsky psaná textová legenda označující typ mince + GROSSI / PRAGENSES ( pražský groš ). Název mince groš pochází z latinského výrazu denarus grossus, což znamená velký denár. Od roku 1300, kdy byla založena mincovna, se započalo také s ražbou malých mincí tzv. parvů. Parvi, s průměrnou vahou okolo 0,54 g, nesly stejnou obrazovou složku jako groše a zkrácenou textovou legendu ve znění + W / I / I / R / BOЄM a +PRAG / PARVI. Z počátku jich bylo 12, později i 15 až 16 do Pražského groše. Název získala tato mince z latinského výrazu denarius parvus, což znamená malý denár. Kvalita ražených mincí se postupně snižovala, a to jak za vlády Karla IV., tak za vlády Václava IV., kdy produkce mince dosáhla kvantitavního vrcholu. Snížená kvalita řemeslného zpracování byla daní za masovou produkci mincí.

20 Kupní sílu Pražského groše si můžeme demonstrovat na týdenním platu tovaryše v době vlády Václava IV. Tovaryš si vydělal 18 grošů. Za nové boty utratil 2 groše, za lopatu 1 groš, za sekyru groše 3, za kopu vajec 1 groš a za 2 kuřata také 1 groš. Na prasátko musel náš tovaryš pár týdnů šetřit, protože vepř se dal pořídit za 23 grošů. Ještě déle by šetřil na krávu, ta stála 55 grošů.

21 Pokladnice (Návštěvníci sestoupí do tzv. pokladnice, kde projdou kolem vitríny s ukázkami stěžejních kutnohorských mincovních ražeb, kopie Ius Regale a arkýře s novodobým ztvárněním motivu točenice a ledňáčka (osobní znak Václava IV.) a podívají se na pana pregéře). Mince vystavené ve vitrínách jsou totožné s exponáty z původní expozice. Pro doprovodný výklad je proto možné použít stávající publikaci Z. Petráně Mince ražené ve Vlašském dvoře. Exponát Vitrína I. V první vitríně se nachází varianty Pražského groše a jeho nominálů z období vlády Václava II., Jana Lucemburského, Karla IV. a Václava IV. PG Václava II. PG Jana Lucemburského Půlgroš Jana Lucemburského byl zaveden v roce 1311, po přijetí Jana za českého krále. Na přední straně byl nejprve symbol patrona Českého království Sv. Václava, později i portrét samotného Jana Lucemburského. PG Karla IV. (obsahoval pouze 84 % stříbra). Dutý peníz Karla IV. PG Václava IV. Haléř Václava IV. byl zaveden v r. 1383, kdy nahradil starší parvi. Jednalo se o jednostranný peníz, kterému se říkalo také haléř se čtyřrázem. Exponát Vitrína II. V druhé vitríně se nachází varianty Pražského groše a jeho nominálů z období husitských válek a z období vlády Jiřího z Poděbrad, Vladislava II. Jagellonského a Ludvíka Jagellonského. V období husitských válek těžba výrazně poklesla. Mincováno bylo nejen stříbro pocházející z těžby, ale také stříbro pocházející z přetavených předmětů (např. chrámových pokladů). Raženy byly groše s minimálním obsahem stříbra, kterým se hanlivě říkalo flútky. Tyto mince si ale logicky nezískaly důvěru a zejména v zahraničí nebyly přijímány. Aby se odlišily starší - kvalitní ražby od ražeb nových nekvalitních, začalo se provádět kontramarkování mincí druhotnými značkami. Po období husitských válek za vlády Zikmunda Lucemburského ( ) se, stejně jako za vlády jeho zetě Albrechta Habsburského ( ) groše nerazily. K nejvzácnějším grošům patří ty, které byly raženy za vlády Ladislava Pohrobka, které jsou známy pouze v několika exemplářích. Groš krále Jiřího z Poděbrad ( ) doprovází dvě malé mince. Jedná se o Kruhový peníz s perlovcem (drobnou jednostrannou minci) a Kladský haléř (rovněž drobnou minci raženou pro toto slezské knížectví). Groše Vladislava Jagellonského byly nadále velmi nekvalitní (obsahovaly zprvu 50 %, v závěru pak už jen 48 % stříbra v minci). Za vlády jeho nástupce Ludvíka Jagellonského se pak v královské mincově razily již jen malé penízky a haléře kruhového typu.

22 Exponát Vitrína III. Ve třetí vitríně se nachází varianty mincí ražené v kutnohorské a jáchymovské mincovně za vlády Ferdinanda I., Maxmiliána II. a Rudolfa II., a dále mince z období Stavovského povstání a z období vlády Fridricha Falckého. Vidíme zde poslední Pražský groš, jenž byl ražen za vlády Ferdinanda I. (v r s vahou 3,19 g), který v roce 1548 vystřídal nový typ stříbrné mince tolar. Název této mince se odvozuje ze zkomoleniny názvu dalšího významného českého rudního revíru Údolí svatého Jáchyma - Sanctus Joachims Thal, kde se na počátku 16. století rozeběhla nejen intenzivní těžba stříbra, ale od roku 1520 zde fungovala i samostatná mincovna spravovaná hraběcí rodinou Šliků. Nové šlikovské mince byly od samého počátku připravovány na export do zahraničí. Vycházely ze starších saských ražeb guldengroshen. Pro odlišení místa původu Joachimstthaler Guldengrosch. Postupem času docházelo ke zkomolení na Joachimsthalergrosch, jochmtáslský groš, tálský groš až nakonec thaler či česky tolar. Ve dvacátých letech 16. století Šlikovská mincovna dodávala na mezinárodní trh miliony tolarů a stal se obecným pojmem pro velkou stříbrnou minci. Tolary ze šlikovské mincovny doplatily na svou výjimečnou kvalitu a vysoký obsah stříbra. Miliony mincí byly roztaveny a použity v knížecích mincovnách na území Německa k výrobě drobného nekvalitního oběživa. Proto jsou tyto tolary poměrně vzácné. Po celou oficiální dobu ražby šlikovských tolarů ( ) se opis až na drobné úpravy neměnil. Na averzu mince se nacházel dvouocasý český lev provázený opisem LVDOVICVS / PRIM / D / GRACIA / R / BO / (tj. Ludvík První z boží milosti král český). Na rubové straně byla zpodobněna postava sv. Jáchyma, kterou časem nahradil šlikovský erb. Opis reverzu měl podobu.ar / DOMI / SLI / STE / ET / FRA / CO / D. B. (tj. ARMA DOMINORIUM SLICORUM STEFANI ET FRATRES COMITUM DE BASSAUN). Ve vitríně vidíme také půltolar a tolar Rudolfa II. společně s mincí označenou nápisem MALEY GROSS (jedná se o drobnou minci s obsahem stříbra 38 %, která je zajímavá tím, že nese částečně český nápis). Mince s letopočtem je 12krejcar Českých stavů s nápisem MONETA REGNI BOHEMIA (mince království českého) a nechávali je razit čeští stavové spolu s hodnotami 24 a 48. Exponát Vitrína IV. Ve čtvrté vitríně se nachází varianty mincí ražené v kutnohorské mincovně za vlády Ferdinanda II., Ferdinanda III., Leopolda I. a Karla VI. Ražba mincí formou pregéře probíhala do r Po měnové reformě císaře Leopolda se mince začaly razit rychlejší válcovou metodou. Při ní projížděl mezi dvěma válcovými raznicemi stříbrný plátek, na který se souběžně vyrážel líc i rub mince. Některé mince jsou ale v důsledku této mincovní techniky prohnuté. Od r. 1717, za vlády císaře Karla VI., byly mince raženy formou otočného lisu - balanciéru. Vzhledem k útlumu těžby stříbra se opět často zpracovával i tzv. pagament, což byl mincovní kov vzniklý z přetavení nejrůznějších stříbrných předmětů. Ražba v mincovně v Jáchymově byla ukončena v r a v Kutné Hoře v r (mincovna uzavřena definitivně v r. 1727). V roce 1784 byl zrušen i úřad a titul mincmistra.

23 Exponát Vitrína s faksimile (opisem) Ius regale montanorum Horní zákoník, který na zakázku Václava II. sepsal italský právník Goozzo z Orvietta. Dokument vymezoval zásadní právo panovníka na podíl a výnos ze stříbrného dolování, řídila se jím i práce havířů a dolování. Exponát - Ledňáček ve věníku. Pan pregéř V dobovém obleku s modelem mincovní (pregéřské) lavice, které se také říkalo štok. V preghauzu pracovalo ve dvanáctihodinových směnách patnáct až šestnáct pregéřů, z nichž každý musel za směnu vyrazit dva tisíce dobrých mincí. Adepti ucházející se o tuto práci museli vykonat vstupní zkoušku, jejíž součástí byla i ražba sta dobrých mincí v jedné souvislé řadě. Nejstarší varianty mincovních štoků měly podobu dřevěné bedny, která byla na zadní straně zvýšená a naplněná pískem. Na bedně byla upevněna spodní část razicího kolku (matrice), horní část razicího kolku (patrici) držel pregéř v ruce. Pregéř položil mincovní střížek - kolečko na spodní část, přiložil horní část a jedním úderem vyrazil groš. Kladivo, které pregéř používal, nebylo rovné, ale mírně zaoblené, aby byla práce snadnější, a vážilo cca 5 kg. Razicí kolky byly vyráběny z kvalitního kovu pomocí jednoduchých raznic, kterými se provedla předkresba, která byla následně ručně dovyřezána specializovanými rytci - řezači želez.

24 Pomocný slovník Asanace - Při asanaci se provádí rozsáhlé stavební úpravy často zahrnující demolici starších objektů a následnou novou výstavbu. Balanciér Razící mincovní stroj pracující na principu vřetenového lisu. Největšího využití došly v průběhu 18. století, kdy se začaly jejich rozměry redukovat a jejich obsluhu zastali již pouze dva dělníci. Ražba na balanciéru byla neobyčejně přesná, chyby, jako byl dvojráz či posunutí líce proti rubu, byly téměř vyloučeny. Cány Polotovar při výrobě mince. Pruty, či tyčky ulité z mincovní slitiny o přibližně stejných rozměrech a hmotnosti. Farfule Polotovar při výrobě mince. Čtverhranné střížky o stejné velikosti nastříhané s rozklepaných cánů. Flůtky Groše s minimálním obsahem stříbra. Gysárna Gosa Slévárenský provoz ve Vlašském dvoře, ve kterém se mincovní stříbro slévalo v přesně určeném váhovém poměru se zrnky mincovní mědi. Vznikla finální mincovní slitina mědi a stříbra, tzv. werk, která byla tvrdší než samotné ryzí stříbro. Hertovní stříbro Hutní stříbro - Polotovar při výrobě mincovního stříbra. Jednalo se o tzv. nečisté stříbro dodané do mincovny z okolních hutí. Stříbro v této formě nebylo ještě ryzím kovem, ale slitinou stříbra s příměsí nedrahých kovů, které se z něj odstraňovaly přepalováním. Hutní písař Nižší úředník, který ve spolupráci s prubířem vedl evidenci hertovního hutního stříbra. Ius regale montanorum - Horní zákoník, který nahradil staré zvykové právo jihlavské. Ius regale montanorum vešlo v platnost v roce 1300 a kodifikovalo mimo jiné právo panovníka na podíl z vytěženého nerostného bohatství. Kernárna Zrnírna Jeden z výrobních provozů ve Vlašském dvoře, ve kterém se připravovala mincovní měď. Roztavená měď se lila přes březová košťata do studené vody, přičemž vznikala drobná zrnka mědi. Klopování Vyrovnávání mincovních střížků. Královský urburéř - Urbura představovala ve středověkém horním právu podíl panovníka na zisku při dolování kovů. Podíl se nevyplácel v penězích, nýbrž ve formě naturálií, tedy části vytěženého kovu, jenž byl poté většinou použit na výrobu mincí. O výběr urbury se starali královští úředníci, zvaní urburéři. Knihy stříber Registrační knihy sloužící k průběžné evidenci v mincovně zpracovávaného stříbra. Mincmistr Královský úředník stojící v čele mincovny. Zodpovídal za celý proces mincovního díla a to, jak po stránce technologické, tak i evidenční. Mincmistrovský dům Sídlo mincmistra v sousedství Vlašského dvora sloužící k obytným, ale i kancelářským a skladovacím účelům. Mincovní světnice Kancelářské prostory, ve kterých se prováděla veškerá úřední agenda související s výrobou mince. Mincovní pokladna Ostrahou střežená, jako trezor fungující místnost, kde se uchovávaly nejen vyražené mince, ale také veškeré nezpracované mincovní stříbro, raznice pro výrobu mincí atd. Mincovní měď Čistá, ryzí tzv. červená měď. Používala se při výrobě mincovní slitiny jako pomocný mincovní kov. Vylepšovala mechanické vlastnosti mince. Mincovní slitina Werk Slitina mincovního stříbra a mincovní mědi. Vzájemný poměr obou kovů se stanovoval podle konkrétního typu mince, která měla být ze slitiny vyrobena. Mincovní stříbro Fajn Čisté, ryzí stříbro získané přepalováním ze stříbra hertovního.

25 Mincovní střížky Polotovary mince. Stejně velké a silné, zakulacené a vyrovnané plátky mincovního plechu, připravené k ražbě. Nístějová pec Je pec sloužící k rafinaci (čištění) hertovního stříbra jemným sháněním ve speciální kupelační nádobě zvané test (nepolévaná keramická mísa s nístějí vytvarovanou z popele). Parkán - Fortifikační prvek hradebního opevnění. Jedná se o prostor před samotnými hradbami, který je z přední strany chráněn další, zpravidla menší zdí. Písař mince Nižší úředník, který vedl evidenci mincovní produkce. Pregéř Specialista provádějící samotnou ražbu mince. Preghaus Označení jednoho z provozů Vlašského dvora, ve kterém se prováděla ražba mince. Prenárna Označení jednoho z provozů Vlašského dvora, ve kterém se provádělo čištění hertovního stříbra, aby získalo požadovanou kvalitu stříbra mincovního. Prubíř Specialista, který ve Vlašském dvoře prováděl veškeré chemické a materiálové analýzy. Určoval obsah drahého kovu v přijímaném hertovním stříbře, stanovoval poměry stříbra a mědi v mincovní slitině atd. Schvaloval jakost finální mince. Prubířské kameny Nerosty o různé škále tvrdosti, používané prubíři pro ověřování ryzosti kovů, mincí či šperků při zkouškách poškrábáním. Prubovna - Označení jednoho z provozů Vlašského dvora, ve kterém se prováděla přejímka a registrace dodávaného hertovního stříbra. Puchhalterie - Označení jednoho z kancelářských provozů Vlašského dvora, fungujícího především jako účtárna. Raznice Mincovní typář - razidlo. Dva kusy ručně rytých raznic nesoucích obraz lícu a rubu mince sloužící k ražbě mince. Rejtunk - Označení jednoho z kancelářských provozů Vlašského dvora, ve kterém se konaly pravidelné porady horních, hutních i mincovních úředníků, týkající se produkce těžby, hutí a mincovny. Šmitny Mincířské kovárny. Označení provozů Vlašského dvora, ve kterých se připravovaly mincovní střížky. Provádělo se zde rozklepávání cánů, stříhání, zakulacování a srovnávání střížků. Šrotlíky Již zakulacené mincovní střížky. Štok Pregéřská lavice. Úředník mince Vyšší úředník provádějící kontrolu jednotlivých registratur. Vajskomora - Označení jednoho z výrobních provozů Vlašského dvora, ve kterém se před ražbou zbavovaly nečistot mincovní střížky. K dalšímu studiu Bisingerová, M. Hrabánková, S. Načeradská, P. Petráň, Z.: Vlašský dvůr. Tajemnství mince. Kutná Hora Studničková, M. Purš, I.: Kutnohorská iluminace. Kutná Hora

26

Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014. Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB

Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014. Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB Numismatika a KAPITOLY Z DĚJIN PENĚZ U3V ZLÍN, 6.5.2014 Mgr. Marek Tomaštík, Ph.D. FLKŘ UTB Numismatika (numizmatika) - (z lat. nummus = peníz, mince) - historická věda, která se zabývá platebními prostředky

Více

Těžba rudných nerostů v Čechách

Těžba rudných nerostů v Čechách Těžba rudných nerostů v Čechách Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0950

Více

Ing.Tomíček Rudolf T 18 Krajské muzeum karlovarského kraje, Sokolov CENY, PLATY, POKUTY V BÁŇSKÝCH ŘÁDECH ČESKÉHO KRÁLOVSTVÍ.

Ing.Tomíček Rudolf T 18 Krajské muzeum karlovarského kraje, Sokolov CENY, PLATY, POKUTY V BÁŇSKÝCH ŘÁDECH ČESKÉHO KRÁLOVSTVÍ. Ing.Tomíček Rudolf T 18 Krajské muzeum karlovarského kraje, Sokolov CENY, PLATY, POKUTY V BÁŇSKÝCH ŘÁDECH ČESKÉHO KRÁLOVSTVÍ. Obsah: Úvod Statistika výskytu mincí v báňských řádech - řády před IRM (brakteátové

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince k 750. výročí založení Českých Budějovic

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince k 750. výročí založení Českých Budějovic ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince k 750. výročí založení Českých Budějovic V Praze v říjnu 2013 PODMÍNKY neomezené anonymní soutěže

Více

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás

Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás Termíny konání: 10. 13. června 2014 Cíle exkurze: Exkurze pro 2. ročníky Suroviny kolem nás žáci se seznámí s metodami, pomocí kterých se využívaly životní živly (voda, vítr) poznají moderní způsob získávání

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ

TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ TŘI SLÁNSKÁ BAROKNÍ ZASTAVENÍ Barokní památky stále pohledově dotvářejí naši českou krajinu a města, Slaný nevyjímaje. Barok na Slánsku a ve Slaném to však není jen monumentální architektura, ale i malba

Více

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec

Č E Š O V. Návrh znaku a vlajky. pro obec Návrh znaku a vlajky pro obec Č E Š O V autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských) symbolů:

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

Ceská numismatická spole

Ceská numismatická spole I, - :FA-1% Ceská numismatická spole pobočka PraZské grose CIIOSA t, 2008 Přednáška proslovená v Národním muzeu v Praze dne 6 10 2008 Jiří Hána väwłıìüč ťíx 7 8 mw n m š NUMISMATICKÁ CHRONOLOGIE Relativní

Více

Žebnice Plze -sever/ Kralovice kostel sv. Jakuba V tšího s. 1 Dokumentace ástí vn jších líc zdiva kostela sv. Jakuba V tšího Žebnici v pr

Žebnice Plze -sever/ Kralovice kostel sv. Jakuba V tšího s. 1 Dokumentace ástí vn jších líc zdiva kostela sv. Jakuba V tšího Žebnici v pr Lokalita: Žebnice (Okres: Plzeň-sever/ Kralovice). Objekt: kostel sv. Jakuba Většího s. 1 1. Anotace Průzkum proběhl na základě podnětu paní dr. Kamenické (NPÚ-ÚOP v Plzni), která se na mě obrátila s dotazem,

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 500 Kč mince ke 100. výročí bitvy u Zborova V Praze v dubnu 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec K U K S

Návrh znaku a vlajky pro obec K U K S Návrh znaku a vlajky pro obec K U K S autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: Jan.Tejkal@seznam.cz http://heraldika.webnode.cz/ Tvorba nových obecních (městských) symbolů: Podle platné právní

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel Nanebevzetí Panny Marie První písemná zmínka Doba vzniku Skutče není přesně známa, dle písemných pramenů však existovala již před vznikem hradu Rychmburk; roku 1289 ji postoupil král Václav II.

Více

Pomocné databáze pro sběratele mincí

Pomocné databáze pro sběratele mincí Pomocné databáze pro sběratele mincí Na těchto stránkách bychom Vám rádi nabídli náhledy do jednotlivých pomocných databází, které Vám mohou pomoci s dohledáním dalších informací v rámci Vašeho sběratelského

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra

Sezóna 2010 v Českém muzeu stříbra České muzeum stříbra v Kutné Hoře Příspěvková organizace Středočeského kraje Barborská 28, 284 01 Kutná Hora, tel: 327 512 159, fax: 327 513 813 info@cms-kh.cz, objednavky@cms-kh.cz, http://www.cms-kh.cz

Více

I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel

I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel -.. \ I I I r- ( Chórové lavice v kněž/ tl kostela sv. Petra a Pavla Na titulní straně: Celkový pohled na novofíšský kostel NovA Ří~E Městečko rozložené kolem svažujícího se náměstí ohtéká na severovýchodě

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s památkou celonárodního

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec HUNTÍŘOV

Návrh znaku a vlajky pro obec HUNTÍŘOV Návrh znaku a vlajky pro obec HUNTÍŘOV autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode.cz/ Tvorba nových obecních (městských) symbolů: Podle platné právní úpravy

Více

Drahé kovy. Fyzikálně-chemické vlastnosti drahých kovů. Výskyt a těžba drahých kovů

Drahé kovy. Fyzikálně-chemické vlastnosti drahých kovů. Výskyt a těžba drahých kovů Drahé kovy Drahé kovy je označení pro kovové prvky, které se v přírodě vyskytují vzácně, a proto mají vysokou cenu. Mezi drahé kovy se řadí zejména zlato, stříbro a platina. Fyzikálně-chemické vlastnosti

Více

Muzeum dýmek v Proseči

Muzeum dýmek v Proseči Muzeum dýmek v Proseči Materiál mapující vývoj Muzea dýmek v Proseči zejména od roku 2007 po současnost a předkládá možnosti dalšího směřování a rozvoje tohoto dlouhodobého projektu. Stanoviska a návrhy

Více

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté

Zlaté Hory jsou skutečně zlaté moje česko Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zlaté Hory jsou skutečně zlaté Rozednívá se a na náměstí ve Zlatých Horách se snáší jemný deštík. Skupince svérázných mužů i žen v kloboucích a s rýči

Více

Peníze. Bc. Alena Kozubová

Peníze. Bc. Alena Kozubová Peníze Bc. Alena Kozubová Definice Peníze jsou zvláštním druhem statku. (Statek je věc, která je pro nás něčím užitečná). Peníze sami o sobě nejsou ničím užitečné, jejich užitečnost spočívá v tom, že jsou

Více

edice bod Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

edice bod Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 1 edice bod 2 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Frouz sbíráme mince a bankovky Praktická příručka nejen pro začínající sběratele Dokořán 3 Pavel Frouz Sbíráme mince a bankovky

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV

Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV Návrh znaku a vlajky pro obec DUŠEJOV autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode.cz/ Tvorba nových obecních (městských) symbolů: Podle platné právní úpravy

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry listopad 2012 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku

Více

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat

BLASON. Štít. - nejdůležitější část erbu bez něj nemůže erb existovat BLASON - Štít se znamením, přilbu s přikrývadly a klenot považujeme za základní části erbu - a měl by je mít každý štít, ovšem samozřejmě existují výjimky (např. na pečetích drobné šlechty -~ jen štít

Více

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA

HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA HISTORICKÝ PRŮVODCE MĚSTA ZNOJMA Čermáková, Bohdálková, Březinová, Ziková, Valášková, Holcmannová ZNOJMO Město Znojmo vzniklo na skalnatém ostrově nad řekou Dyjí v podhradí slavného Břetislavova hradu.

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE

CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE Miloš Lavický 1, Jan Pěnčík 2 Abstrakt Příspěvek popisuje případ zřícení zděné klenby ve výpravní budově železniční stanice Zastávka u Brna. Jako primární příčina

Více

Návrh znaku a vlajky. pro obec B O Š I C E. autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode.

Návrh znaku a vlajky. pro obec B O Š I C E. autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode. Návrh znaku a vlajky pro obec B O Š I C E autor: Mgr. Jan Tejkal tel.+420602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz http://heraldika.webnode.cz/ Tvorba nových obecních (městských) symbolů: Podle platné právní

Více

Obr. 1: Radnice města Plzně.

Obr. 1: Radnice města Plzně. Obr. 1: Radnice města Plzně. Obr. 2: Veduta města Plzně od jihovýchodu od Jana Willenberga. Obr. 3: Současný pohled na centrum města od jihovýchodu. Obr. 4: Pohled na Plzeň z počátku 17. století. Obr.

Více

Zajímavá místa Obsah Obsah 2 Velké Losiny 3 Javorník 6 Šternberk 8 Javoříčko 10 Bouzov 13 Olomouc 15 2 Velké Losiny Zámek 4 Papírna 5 3 Velké Losiny - zámek Jedna z nejznámějších dominant obce Velké Losiny

Více

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla

Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín. na prodej. Barokní perla Sokolovská 24/136 Ι Praha 8 Ι Karlín na prodej Barokní perla INVALIDOVNA BAROKNÍ KLENOT V BLÍZKOSTI CENTRA PRAHY Rozsáhlý historický objekt ležící v širším centru Prahy s výbornou dopravní dostupností.

Více

VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA

VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA VEŘEJNÝ MĚSTSKÝ PROSTOR - REKONVERZE BUDOVY A AREÁLU ZÁMEČKU V RUDOLFOVĚ PRŮVODNÍ ZPRÁVA ÚVODNÍ ÚDAJE Název stavby: Rekonverze Budovy a areálu zámečku v Rudolfově Místo stavby kraj: Jihočeský obec: adresa,

Více

CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE

CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE Ing. Miloš Lavický, Ph.D. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. CHYBNÝ NÁVRH JAKO PŘÍČINA HAVÁRIE KONSTRUKCE Příspěvek XV. mezinárodní konference soudních znalců Brno, leden 2006. ABSTRAKT: Příspěvek popisuje případ

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

NÁMĚSTÍ HRANICE U AŠE

NÁMĚSTÍ HRANICE U AŠE DOSTAVBA NÁMĚSTÍ V HRANICÍCH U AŠE NÁMĚSTÍ AUTORSKÁ ZPRÁVA ANALÝZA Předmětný prostor se nachází v centrální části obce Hranice, jedná se o dořešení prostoru Masarykova náměstí, které je z části již zrekonstruované.

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého návrhu pamětní stříbrné 200 Kč mince k 75. výročí operace Anthropoid V Praze v únoru 2016 PODMÍNKY vypsání ceny za předložení uměleckého

Více

ENCYKLOPEDIE KACHLŮ. v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Ikonografický atlas reliéfů na kachlích gotiky a renesance. Čeněk Pavlík, Michal Vitanovský

ENCYKLOPEDIE KACHLŮ. v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Ikonografický atlas reliéfů na kachlích gotiky a renesance. Čeněk Pavlík, Michal Vitanovský Čeněk Pavlík, Michal Vitanovský ENCYKLOPEDIE KACHLŮ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Ikonografický atlas reliéfů na kachlích gotiky a renesance NAKLADATELSTVÍ LIBRI PRAHA Čeněk Pavlík, Michal Vitanovský,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 289 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 30. 3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN

PRŮVODCE. vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN PRŮVODCE vycházkové okruhy po městě Beroun DĚTI BEROUN mě bere 0 100 200 300 400 500 600 m Map Design &, 2015 www.mapdesign.eu DETI DĚTI CHILDREN Trasa D pro nejmenší Route Trail D D for for the youngest

Více

2.2.Urbanistický vývoj

2.2.Urbanistický vývoj 2.2.Urbanistický vývoj Gotické založení města z poloviny 13.století představovalo okolo 100 domů postavených ze dřeva. Sakrální stavby byly již prováděny jako zděné. Do obvodu města byl zapojen městský

Více

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2011, Horní Bečva 9. 10.11.2011 TÜV NORD

Více

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012 ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15.

Více

Románský sloh znaky a stavební typy

Románský sloh znaky a stavební typy Románský sloh znaky a stavební typy Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: prosinec 2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec J E N E Č

Návrh znaku a vlajky pro obec J E N E Č Návrh znaku a vlajky pro obec J E N E Č autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832, 596236364, e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských)

Více

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra

11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra 11. Struktura důlní aglomerace na Starých Horách 1 - prospekce, těžba, úprava, hutnictví a výroba stříbra Těžba, úprava a zpracování rudy na Starých Horách 1. Prospekce 3. 1. Třídění 7. ražba mince 2.

Více

Vizualizace zaniklých pracovních táborů na Jáchymovsku: projekt Svornost

Vizualizace zaniklých pracovních táborů na Jáchymovsku: projekt Svornost Klaudyán: internetový časopis pro historickou geografii a environmentální dějiny Klaudyán: Internet Journal of Historical Geography and Environmental History Ročník 12/2015, č. 2, s. 42 47 Volume 12/2015,

Více

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013

ROZVOJOVÁ STRATEGIE. OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 ROZVOJOVÁ STRATEGIE OBCE Kostomlaty pod Milešovkou (místní část Hlince) pro období 2008 2013 Historie Obce Kostomlaty pod Milešovkou Kostomlaty pod Milešovkou leží v neobyčejně malebné krajině západní

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec S T Á J

Návrh znaku a vlajky pro obec S T Á J Návrh znaku a vlajky pro obec S T Á J autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských) symbolů:

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory

M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory M - Slovní úlohy řešené rovnicí - pro učební obory Autor: Mgr. Jaromír Jurek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je dovoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Mělník, kostel sv. Petra a Pavla obnova kostela a varhan

Mělník, kostel sv. Petra a Pavla obnova kostela a varhan Mělník, kostel sv. Petra a Pavla obnova kostela a varhan Osový svorník po vyjmutí pokleslého žebra - detail originálního lože s dřevěnými klínky Část klenby u románské věže - stav před restaurováním (na

Více

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše:

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše: Mlýn v Hrušovanech. Tyto řádky jsou přílohou rodopisu Jabůrkové ze Lhoty Dlouhé a Dolní, kterou sestavuji pro vlastní potěšení, případně pro potomky, bude li to některého z nich zajímat. Tato příloha je

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

Archivní a restaurátorský průzkum

Archivní a restaurátorský průzkum Archivní a restaurátorský průzkum 2 Zdenka Gláserová Lebedová NPÚ ÚP K O N T A K T z.lebedova@seznam.cz Téma letošní konference nazvané Průzkumy památek zahrnuje rozmanité množství způsobů, pomocí kterých

Více

Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce

Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce Typologie tavicích pánví ze stanovišť zaniklých sklářských hutí v Lužických horách a jejich okolí do průmyslové revoluce Michal Gelnar Tato první studie, resp. sonda, je zaměřena na typologii sklářských

Více

2. kapitola. Šamanský pohled na svět

2. kapitola. Šamanský pohled na svět 2. kapitola Šamanský pohled na svět Mýty a legendy existujících šamanských kmenů nám mohou poskytnout vodítka k odpovědi na otázku, jak a kdy šamanismus vznikl, ale vždy musíme mít na paměti, že každý

Více

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince ke 150. výročí narození Gustava Mahlera

ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY. neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince ke 150. výročí narození Gustava Mahlera ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA PODMÍNKY neomezené anonymní soutěže na umělecký návrh pamětní stříbrné 200 Kč mince ke 150. výročí narození Gustava Mahlera V Praze v lednu 2009 PODMÍNKY celostátní neomezené anonymní

Více

Návrh obecního znaku a vlajky Vilémovic

Návrh obecního znaku a vlajky Vilémovic Návrh obecního znaku a vlajky Vilémovic 1. Několik slov úvodem Zastupitelstvo obce Vilémovic se rozhodlo požádat o udělení obecních symbolů, přičemž přípravy byly zahájeny již v roce 2009 nejdříve proběhlo

Více

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Všechny fotografie zachycují gotický chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Všechny fotografie zachycují gotický chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II.

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Historie 05 Středověk Otázka číslo: 1 Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Habsburského bojoval o dědictví babenberské Otázka číslo: 2 České desky zemské

Více

Rozhledny. a vyhlídková místa

Rozhledny. a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa Rozhledny a vyhlídková místa 1 Kramolín Rozhledna Babylon Pohled z výšky na krajinu láká lidi již od nepaměti. Místa dálkových rozhledů bývala od 19. století často vylepšována

Více

CENÍK NÁBYTKU: KATALOG

CENÍK NÁBYTKU: KATALOG str.1 Art. 06040 27 Polštářek na židli,22cm 151 Kč 32 Kč 183 Kč Art. 06041 27 Polštářek na židli,30cm 169 Kč 35 Kč 204 Kč Art. 06052 60 Rám pro poznávací obrázky 36x36 165 Kč 35 Kč 200 Kč Art. 06053 60

Více

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE

KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE KONVERZE A DOSTAVBA PIVOVARU V SEDLCI U KUTNÉ HORY DIPLOMOVÁ PRÁCE FA ČVUT ZS 2011/2012 15114 ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE Vypracoval: Vojtěch Listík Vedoucí práce: prof. Ing. arch. Akad. arch. Václav Girsa Konzultant:

Více

JUNIORFEST. Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového?

JUNIORFEST. Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového? JUNIORFEST Číslo 3 sobota 20. 9. 2008 OBSAH: Co se dosud událo na Juniorfestu nového? Promítání filmů pro ZŠ a středoškoláky Velká filmová rallye Vernisáž výstavy Stanislava Fišera Rozhovory s Bárou Štěpánovou

Více

Mlýnek (typový výrobek)

Mlýnek (typový výrobek) Mlýnek (typový výrobek) Popis: Středověká a dodnes oblíbená desková hra, známá po celé Evropě (například u Velkomoravanů). Hra je určena pro dva hráče. Počet žetonů celkem: 9 vs. 9 Parametry: Čtvercová

Více

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky.

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky. 02. Malý park Malý park vznikl na místě bývalého hřbitova u kostela Všech svatých na ulici Frýdlantské. V Místku byli původně zemřelí pohřbíváni okolo kostela sv. Jakuba v blízkosti náměstí. Tady se pohřbívalo

Více

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO

OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO OBEC PLANDRY KAPLE SV. JANA NEPOMUCKÉHO Prezentaci zpracoval : Miroslav LUKÁŠ, starosta obce Plandry leden 2010 rozšířená verze z roku 2008 Krátce o kapli sv.jana Nepomuckého v Plandrech Kolem roku 1735

Více

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie

BAROKNÍ KRAJINA. JEDNOTLIVÁ ZASTAVENÍ: klášter Plasy, hospodářský dvůr Sechutice, proboštství Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie BAROKNÍ KRAJINA 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE Plasy, Mariánská Týnice obnova kulturní krajiny po třicetileté válce a její majetkoprávní souvislosti, barokní krajina jako krajina formovaná uměleckým cítěním a zároveň

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 11 Rozeslána dne 4. února 2010 Cena Kč 17, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 11 Rozeslána dne 4. února 2010 Cena Kč 17, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 11 Rozeslána dne 4. února 2010 Cena Kč 17, O B S A H : 33. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 142/1994 Sb., kterým se stanoví výše úroků z

Více

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 1.7.2012 do částky 80/2012 Sb. a 34/2012 Sb.m.s. Obsah a text 383/2001 Sb. - poslední stav textu Změna: 41/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. Změna: 353/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. (část)

Více

Ekonomická analýza subjektů v oblasti kultury zřízené nebo založené městem či městským obvodem

Ekonomická analýza subjektů v oblasti kultury zřízené nebo založené městem či městským obvodem Ekonomická analýza subjektů v oblasti kultury zřízené nebo založené městem či městským obvodem Pro potřeby statutárního města Ostrava zpracovala Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Katedra

Více

Martin Harák. retro. Autobusy Karosa 700. historie, vývoj, technika, modifikace

Martin Harák. retro. Autobusy Karosa 700. historie, vývoj, technika, modifikace Martin Harák Autobusy Karosa 700 historie, vývoj, technika, modifikace retro Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Martin Harák Autobusy Karosa 700 historie, vývoj, technika, modifikace

Více

Dějepisná olympiáda 38. ročník 2008/2009

Dějepisná olympiáda 38. ročník 2008/2009 Jméno Dějepisná olympiáda 38. ročník 2008/2009 Zadání úkolů celostátního kola test Tematické zaměření ročníku: Doba hradů a zámků v Čechách a na Moravě (lidé a život) do období renesance (včetně) Úkol

Více

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/).

I. 1 Nástěnná malba 6 (foto: Lenka Benešová. Zdroj: http://is.muni.cz/th/178940/ff_b_b1/). PŘÍLOHY Příloha I.: Nástěnná malba zachycující průvod čtrnácti rytířů klečících před Pannou Marií s Jeţíškem v bývalém konventním kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Ţďáru nad Sázavou. I.

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Návrh znaku a vlajky pro obec PLAVEČ

Návrh znaku a vlajky pro obec PLAVEČ Návrh znaku a vlajky pro obec PLAVEČ autor: Mgr. Jan Tejkal HERALDICKÁ TVORBA, Záblatská 23/25, 713 00 Ostrava-Heřmanice tel.602953832 e-pošta: j.tejkal@volny.cz Tvorba nových obecních (městských) symbolů:

Více

Vážení občané obce Klíny.

Vážení občané obce Klíny. Vážení občané obce Klíny. Dovolte mi, abych Vám představil oficiální návrhy obecních symbolů pro obec Klíny. Tyto návrhy zpracovala heraldická kancelář Dauphin dle pravidel a zásad pro tvorbu obecních

Více

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz

Technické památky. Třebíč Větrný mlýn. www.dedictvivysociny.cz Technické památky Technické památky Největším lákadlem technických památek je jejich různorodost a zejména jejich vztah ke všem odvětvím výroby a průmyslu. Jejich původ lze hledat již v době, kdy člověk

Více

Cech mlynářů Horšovský Týn 1717 1860 (1867)

Cech mlynářů Horšovský Týn 1717 1860 (1867) Státní okresní archiv Domažlice se sídlem v Horšovském Týně Cech mlynářů Horšovský Týn 1717 1860 (1867) Inventář EL NAD č.: 715 AP č.: 406 Radka Kinkorová Horšovský Týn 2014 Obsah Úvod: I. Vývoj původce

Více

jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje.

jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje. Grafický manuál grafický manuál Ústeckého kraje jak užívat manuál Grafický manuál Ústeckého je návod pro práci se symboly Ústeckého kraje. Každá osoba podílející se na aplikaci symbolů smí pracovat pouze

Více

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Hlavní sídlo muzea: Čelákovice, Na Hrádku 464 (Tvrz), tel. 326991556, tel./fax 326991192 e-mail: cmm@volny.cz, www.muzeum-celakovice.com zde:

Více

5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY

5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY 5) KOMUNIKACE V HISTORICKÉM JÁDRU, OPĚRNÉ A OHRADNÍ ZDI, HISTORICKÉ PARKY Komunikace v historickém jádru města V letech 2009 2010 byla realizována I. a II. etapa zádlažby historického jádra města Kutná

Více

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM - PŘESTAVBA AREÁLU HRADIŠTĚ SV. HYPPOLITA VE ZNOJMĚ Souhrnná a průvodní technická zpráva Zadavatel - Nadační fond SV. Hyppolita Stupeň zpracování - Architektonická studie Zpracováno

Více

Komentář k obecním symbolům

Komentář k obecním symbolům Komentář k obecním symbolům Podle současně platné právní úpravy zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, mohou obce disponovat vlastními obecními symboly, tzn. znakem

Více

Velký kontrolní test ústřední kolo Velkomoravská říše Úkol č. 1 Kdo (které kníže) se to zlobí nad zlomenými pruty?

Velký kontrolní test ústřední kolo Velkomoravská říše Úkol č. 1 Kdo (které kníže) se to zlobí nad zlomenými pruty? Č. Jméno. Institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101 00 Praha 1000 Dějepisná olympiáda ústřední kolo 33. ročník - 2003/2004 Velký kontrolní test ústřední kolo Velkomoravská říše Úkol č. 1 Kdo (které kníže)

Více

Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části. 1. stanoviště test znalostí z naší historie na listu papíru ( kontrola tabulkou )

Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části. 1. stanoviště test znalostí z naší historie na listu papíru ( kontrola tabulkou ) Hodnocení hodiny Jméno autora práce: Název práce: Zaměření, cíle práce: Věk žáků: Jaroslava Kmínková Vlastivěda ve 4. ročníku opakování dějepisné části Procvičení učiva 10 let Použité programy (SW): Ponškola

Více

C. Lorenz, a. s., Vrchlabí

C. Lorenz, a. s., Vrchlabí STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU Archivní pomůcka č.: 8862 NAD č.: 1093 C. Lorenz, a. s., Vrchlabí 1940-1946 (1952) Alžběta Langová Chrudim 2012 Obsah Obsah Úvod 3 I. Vývoj původce archivního souboru 4

Více

Dodatek znaleckého posudku

Dodatek znaleckého posudku Dodatek znaleckého posudku č. 660-105/10 O ceně rodinného domu č.p. 91 s přísl., postaveného na parc.č.st. 39/1, včetně pozemků parc.č.st. 39/1 ( zastavěná plocha a nádvoří ), parc.č.st. 39/2 ( zastavěná

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DJ ZÁKLADNÍ KOVY, HUTNÍ A KOVODĚLNÉ VÝROBKY 27 ZÁKLADNÍ KOVY A HUTNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE Poznámka: Ostatní legovaná ocel znamená legovanou ocel kromě nerezavějící

Více

Uplynulo 122 let od rozvoje těžby hnědého uhlí v Novém Sedle

Uplynulo 122 let od rozvoje těžby hnědého uhlí v Novém Sedle Uplynulo 122 let od rozvoje těžby hnědého uhlí v Novém Sedle Koncem 19. století bylo v Novém Sedle založeno více moderních hlubinných dolů, např. v roce 1875 ve středu obce důl Union I, kolem roku 1880

Více