Centrální portál českých knihoven

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrální portál českých knihoven"

Transkript

1 Centrální portál českých knihoven Bohdana Stoklasová

2 Obsah Představení Centrálního portálu českých knihoven (CPK) Představení projektového týmu CPK Představení Informačního portálu CPK Návaznost CPK na Koncepci rozvoje knihoven ČR Hlavní a dílčí cíle projektu Přínos projektu Současný stav Předpokládaný stav v roce 2015 Cílový stav v roce 2020 Harmonogram Zapojení a součinnost českých knihoven??? Dotazy???

3 Představení CPK Centrální portál českých knihoven KNIHOVNY.CZ (CPK) umožní klientům získat požadované dokumenty vtradiční tištěné nebo digitální formě a pohotové a komplexní informace kdykoli, odkudkoli a kdekoli. CPKzajistí jednotný přístup do systému českých knihoven, kdy každá knihovna bude působit jako rozhraní do celého systému a každý knihovník bude schopen poskytnout komplexní službu. Návaznost na projekt NKČR se stejným názvem z roku Zprovoznění do roku Nutnost společného překonávání překážek technologických, finančních i lidských (sdílení informačních i finančních zdrojů, sdílení identit atd.)

4 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

5 Projektový tým Zpravodaj ÚKR a hlavní koordinátor: Martin Lhoták Příprava dokumentace, obsahová správa infoportálu: Bohdana Stoklasová Pracovní skupina: Tomáš Gec MZK, Gabriela Jarkulišová MěKKutná Hora, Jan Kaňka KFB, Zlín, Karolína Košťálová NKČR, Filip Kříž NLK, Edita Lichtenbergová NKČR, Jiří Nechvátal JVKvČB, Monika Oravová-MSVK, Ostrava, Lea Prchalová MSVK, Ostrava, Václav Rosecký -MZK, Tomáš Řehák MěKPraha, Martin Svoboda NTK, Petr Žabička MZK, Veronika Žvátorová - MZK Externí spolupráce: Jindřiška Coufalová

6 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

7 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

8 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

9 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

10 Informační portál

11 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

12 Návaznost CPKna Koncepci rozvoje knihoven ČR na léta Realizacecíle 6: Vytvořit jednotné rozhraní systému knihoven s cílem zprostředkování všech nabízených služeb z každé knihovny Proč tento cíl: Knihovny nabízejí svým uživatelům řadu databází, obsah digitálních knihoven a dalších informačních zdrojů. Tyto služby jsou značně roztříštěné, vněkterých případech i málo uživatelsky přívětivé. Běžný uživatel mnohdy není schopen využít informační potenciál, kterým knihovny disponují. Existují velké rozdíly vpohotovosti klasických knihovnických služeb a služeb poskytovaných vdigitálním prostředí. Nejsou stanovena jasně definovaná pravidla pro jejich využití. Rozhodující význam pro naplnění hlavní vize celé Koncepce.

13 Knihovny současnosti 2012, Pardubice,

14 Hlavní cíl Vytvořit silný centrální portál poskytující kvalitní, pohotové služby, které umožní klientům získat požadovaný dokument vtradiční tištěné nebo digitální formě nebo informaci kdykoli, odkudkoli a kdekoli.

15 Dílčí cíle Vytvořit silný portál jako základní stavební kámen pro zajištění přístupu do celého systému knihoven. Vytvořit systém sdílení uživatelských identit. Využít dostupné systémy on-line plateb pro poskytované knihovnické služby. Zajistit koordinovaný přístup knihoven a jejich prostřednictvím uživatelů k informačním zdrojům nabízeným systémem knihoven. Optimalizovat systém meziknihovních výpůjčních služeb a dodávání dokumentů sdůrazem na rychlost, pohotovost, spolehlivost a efektivní využití informačních zdrojů. Vytvořit podmínky ktomu, aby každá knihovna působila jako rozhraní pro vstup do celého systému knihovena každý knihovník byl schopen poskytnout komplexní službu. Zajistit součinnost s evropskou digitální knihovnou Europeana.

16 Přínos projektu Zvýšení kvality i kvantity služeb českých knihoven Dnes v ČR > 6000 knihoven poskytujících veřejné služby nevyrovnaná úroveň Kvalitní a komplexní služby především největší knihovny ve velkých městech Malé knihovny velmi omezené spektrum služeb Prostřednictvím CPKbudou mít i obyvatelé menších obcí možnost dosáhnout na řadu služeb nabízených dnes pouze ve vzdálených knihovnách přímo z místa bydliště (=odkudkoli, kdekoli) Těsnější spolupráce a důsledné sdílení informačních, finančních i lidských zdrojů rozšíří spektrum a prohloubí kvalitu služeb i ve velkých knihovnách

17 Co to bude znamenat konkrétně? Snadné nalezení informací (klienti i pracovníci knihoven)-budou pro ně soustředěny na jednom místě Jednotné uživatelské rozhraní (s možností lokálních nebo individuálních úprav a nastavení) Snadné online platby Jediné přihlášení kdekoli otevře široké spektrum služeb Dodání tištěných dokumentů do knihovny v místě bydliště (domů?) Dostupnost volných digitálních a licencovaných dokumentů s možností vzdáleného přístupu z domova (sdílení identit rozšíří nabídku licencovaných zdrojů) Dostupnost autorsky chráněných digitálních dokumentů v knihovně v místě bydliště

18 Milníky a porovnávané ukazatele 2012, 2015, 2020 Centrální portál Knihovní systémy Sdílení informačních zdrojů Sdílení identit Online platby Úroveň MVS Sdílení finančních prostředků

19 Současný stav Centrální portál jako základní stavební kámen pro zajištění přístupu do celého systému knihoven v ČR neexistuje Knihovní systémy existuje heterogenní prostředí, velké množství knihovních systémů, domácí i zahraniční, převážně lokální instalace a správa, objevuje se model SaaS, převažuje uzavřenost, absence API rozhraní. Knihovny sdílejí své klasické i elektronické zdroje prostřednictvím SK ČR a JIB. Oba zdroje jsou propojeny SK ČR je integrován do JIB. Většina českých knihoven využívá SK ČR i JIB, což představuje dobrou průpravu na spolupráci vrámci CPK, některé městské knihovny využívají svůj souborný katalog SKAT, řada knihoven (zejména menších) však pracuje vnaprosté izolaci, centrální služby nevyužívá a často o nich ani neví. Kromě těchto souborných zdrojů příliš mnoho souborných katalogů. Rezervy v kooperaci v oblasti nákupu klasických i elektronických zdrojů. Sdílení identit probíhá bilaterálně na experimentální, nikoli provozní, úrovni. Online platby jsou realizovány ve zkušební verzi v několika knihovnách. Úroveň MVSje nedostatečná, služba dodávání dokumentů (DDS) je omezena stávajícím zněním autorského zákona a smlouvy se sdružením DILIA, což nepřispívá krozvoji služby. Pro sdílení finančních prostředků vzájmu jejich efektivnějšího využití neexistuje vhodná legislativa ani dostatek vůle na straně knihoven.

20

21 Předpokládaný stav v roce 2015 Centrální portál jako základní stavební kámen pro zajištění přístupu do celého systému knihoven bude v pilotním provozu a bude na něj napojena část českých knihoven. Knihovní systémy stále bude existovat heterogenní prostředí, proběhne redukce počtu systémů, otevřenost bude podmínkou. Sdílení informačních zdrojů -mezi některými knihovnami bude docházet kplánování a dohodám, jinde budou institucionální a resortní zájmy ještě převažovat nad zájmem celku (a uživatelů). Autorská práva budou částečně ošetřena a vypořádána prostřednictvím kolektivních správců, uživatelé budou mít kčásti zdrojů přístup z domova (k některým za přijatelný poplatek), ke zbytku ve své nejbližší knihovně. Sdílení identit bude probíhat vknihovnách napojených na CPK. Bude nutné řešit provozní problémy plynoucí ze sdílení identit a rozšíření MVSa DDS především vrovině osobních údajů a zvýšení ztrát dokumentů. Online platby budou běžné. Úroveň MVSa DDSbude průměrná, sohledem na zvýšené ztráty bude až do nalezení ochranných mechanismů stagnovat. Existující systémy dodávání dokumentů se budou postupně začleňovat pod jeden systém, rozšíří se skupina knihoven zapojených do dodávání dokumentů, budou probíhat jednání o úpravě autorských poplatků pro elektronické dodávání dokumentů. Bude formálně ustanoveno sdružení knihoven umožňující sdílení finančních prostředků vzájmu jejich efektivnějšího využití. Do sdružení bude zapojena pouze část knihoven.

22

23 Cílový stav v roce 2020 Centrální portál jako základní stavební kámen pro zajištění přístupu do celého systému knihoven bude v plném provozu a budou ho využívat všechny české knihovny. Knihovní systémy-české knihovny budou využívat jednotné prostředí, jehož jádrem bude společný knihovní systém propojený s návaznými produkty a provozovaný vrežimu SaaSa využívaný převážnou většinou knihoven (případně doplněný několika otevřenými systémy). Celé prostředí bude plně integrované s CPK. Sdílení zdrojů -koordinace přístupu k elektronickým zdrojům již bude vyřešena, autorská práva budou zvětší části ošetřena a vypořádána, uživatelé budou mít květšině elektronických zdrojů přístup zdomova (k některým za přijatelný poplatek), ke zbytku ve své nejbližší knihovně. Sdílení identit bude běžnou záležitostí jako podmnožina širšího sdílení identit pro různé typy služeb vnárodním i mezinárodním kontextu. Online platby budou běžné. Úroveň MVSa služby dodávání dokumentů bude vysoká, sohledem na vysoké procento dokumentů existujících velektronické podobě bude klasická MVSztrácet na významu. VČR bude fungovat jeden systém pro dodávání dokumentů, do něhož bude zapojena většina knihoven, vzhledem ke změně autorských poplatků opět stoupne i počet kopií dodávaných elektronicky Bude formálně ustanoveno a stabilizováno sdružení knihoven umožňující sdílení finančních prostředků vzájmu jejich efektivnějšího využití. Do sdružení budou zapojeny formou plného nebo přidruženého členství všechny české knihovny.

24

25 Harmonogram

26 Harmonogram (prozatím dodržujeme) 2012: Včervenci byla hotova nultá verze Projektového záměru. Ve druhépolovině srpna byl vytvořen informační portál projektu. Na začátku září byl dokončen Projektový záměr, který se společně sfunkční specifikací a dalšími podklady (seznam zdrojů, seznam institucí a vzorky pro testování) stal základem pro vyhlášení RFI(Request for Information). Do konce roku bude vyhodnocen RFI, výsledky budou cenným podkladem pro vyhlášení RFP(Request for Proposal) v roce : Koncem března bude vyhlášen RFP. Zde je nutné nechat dodavatelům větší časový prostor než u RFI, takže kvyhodnocení dojde koncem července. Výsledky budou (společně s výsledky analýzy uživatelských potřeb a analýzy provozu CPK zorganizačního, technického i ekonomického hlediska) cenným podkladem pro vyhlášení výběrového řízení koncem září stím, že termín na doručení nabídek bude konec prosince. 2014: Vlednu proběhne vyhodnocení nabídek dodavatelů. Do konce února bude uzavřena smlouva sdodavatelem, od března do června proběhnou dodávky a od počátku července bude zahájen poloprovoz. Poloprovoz poběží do konce prosince. 2015: Od začátku ledna bude zahájen plný provoz portálu, postupně se budou připojovat jednotlivé knihovny. Základní funkce portálu již budou vplném provozu, sdílení identit v pilotním provozu.

27 Zapojení a součinnost českých knihoven Projděte si informační web (naleznete tam i tuto prezentaci) a sledujte pravidelně novinky, prezentace, akce Ptejte se napište nám Pošlete nám obrázky svých knihoven (zajímavé i ve výřezu 486x177 pixelů, pozor na lidi) V roce 2013 oslovíme vás i vaše uživatele formou dotazníků, abychom zjistili vaše přání v oblastech pokrytých CPK odpovězte nám Pošlete nám připomínky k vystaveným dokumentům, pomůžete nám CPK koncipovat tak, aby vám lépe vyhovoval Vyšlete své lidi do pracovní skupiny CPK nutná aktivní účast, zapojení bude mírně finančně oceněno Zajímejte se o osud, financování i dlouhodobou udržitelnost projektu CPK je tu pro vás!

28 Další informace:

29 ??? Dotazy???

Centrální portál českých knihoven září 2014

Centrální portál českých knihoven září 2014 Centrální portál českých knihoven září 2014 Bohdana Stoklasová koordinátorka projektu a vedoucí PS pro centrální portál stoklasova@knihovny.cz Obsah Hlavní cíle CPK Subsystémy CPK co CPK vyřeší Mýty a

Více

Centrální portál českých knihoven

Centrální portál českých knihoven Centrální portál českých knihoven aktuální stav a plánovaný harmonogram Martin Lhoták Zpravodaj ÚKR a předseda Rady CPK lhotak@knihovny.cz Hlavní cíl Historie Průzkum potřeb Pracovní skupiny Aktuální stav

Více

Centrální portál českých knihoven

Centrální portál českých knihoven Centrální portál českých knihoven Bohdana Stoklasová koordinátorka projektu a vedoucí PS pro centrální portál stoklasova@knihovny.cz Martin Lhoták koordinátor projektu a zpravodaj ÚKR lhotak@knihovny.cz

Více

Příprava Centrálního portálu českých knihoven

Příprava Centrálního portálu českých knihoven Knihovnická koncepce a její implementace do praxe Příprava Centrálního portálu českých knihoven Vít Richter Podklady: PhDr. Bohdana Stoklasová 37. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Muzeum města Ústí nad Labem,

Více

Centrální portál českých knihoven

Centrální portál českých knihoven Centrální portál českých knihoven Bohdana STOKLASOVÁ Knihovna Akademie věd stoklasova@knihovny.cz INFORUM 2013: 19. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 21.-22.5.2013 Abstrakt

Více

Centrální portál knihoven a knihovní systémy. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně

Centrální portál knihoven a knihovní systémy. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně Centrální portál knihoven a knihovní systémy Petr Žabička, v Brně Obsah 1. Centrální portál knihoven 2. Agregace metadat 3. Standard Z39.83 4. Identity uživatelů 5. Online platby Centrální portál knihoven

Více

Knihovny.cz - jak se zapojit

Knihovny.cz - jak se zapojit Knihovny.cz - jak se zapojit Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně petra.zabickova@mzk.cz Anotace přednášky Hlavní přínosy pro knihovny a jejich uživatele Současný stav projektu Centrální portál

Více

Roadmap CPK a přínos projektu pro uživatele a knihovny

Roadmap CPK a přínos projektu pro uživatele a knihovny Roadmap CPK a přínos projektu pro uživatele a knihovny Bohdana Stoklasová koordinátorka projektu a vedoucí PS pro centrální portál stoklasova@knihovny.cz Obsah Hlavní cíle CPK Subsystémy CPK Hlavní dokumenty

Více

Knihovny.cz Betaverze centrálního portálu knihoven se představuje

Knihovny.cz Betaverze centrálního portálu knihoven se představuje Knihovny.cz Betaverze centrálního portálu knihoven se představuje Petr Žabička, Petra Žabičková, Bohdana Stoklasová, Martin Lhoták knihovny@knihovny.cz Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2015

Více

Centrální portál knihoven

Centrální portál knihoven Centrální portál knihoven Petr Žabička, Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně Elektronické služby knihoven III. Proč vlastně CPK? Jedna z hlavních priorit Koncepce rozvoje knihoven Cíl: poskytnout

Více

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014 Týden 1/2014 1.ledna 2014-5.ledna 2014 30.12.2013 31.12.2013 1.1.2014 2.1.2014 3.1.2014 4.1.2014 5.1.2014 Týden 2/2014 6.ledna 2014-12.ledna 2014 6.1.2014 7.1.2014 8.1.2014 9.1.2014 10.1.2014 11.1.2014

Více

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2017 Pardubice 25. - 26. 10. 2017 Luboš Chára, NTK lubos.chara@techlib.cz

Více

CPK a MVS. Karolína Košťálová. Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz

CPK a MVS. Karolína Košťálová. Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz CPK a MVS Karolína Košťálová Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz Úkoly PS pro MVS a DDS v roce 2014 vyhodnocení očekávání uživatelů a knihoven v oblasti MVS a DDS (průzkum provedený pro CPK v

Více

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ Konference 14. 9. 2017 Luboš Chára, NTK lubos.chara@techlib.cz Jak to začalo a proč nová platforma 2010 - rozhodnutí

Více

Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby

Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby Sdílení zdrojů EDD meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR Národní lékařská knihovna, 10. listopadu 2011 Obsah prezentace Legislativní rámec Meziknihovní služby Zdroje meziknihovních

Více

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Příspěvek do sborníku Projekt ebooks on Demand Evropská knihovní síť Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Září 2010 Abstrakt V roce 2007 byla na konferenci Knihovny současnosti představena služba ebooks

Více

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ - I

Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ - I Seznámení s přípravou platformy pro zajištění služeb dodávaní dokumentů včetně MVS: ZÍSKEJ - I Nové trendy v meziknihovních výpůjčních službách (MVS), platformě Získej - I Luboš Chára, NTK lubos.chara@techlib.cz

Více

Online platby. projekt Centrálního portálu knihoven. Jakub Sháněl, jakub.shanel@techlib.cz Národní technická knihovna, 11.9.2012

Online platby. projekt Centrálního portálu knihoven. Jakub Sháněl, jakub.shanel@techlib.cz Národní technická knihovna, 11.9.2012 Online platby projekt Centrálního portálu knihoven Jakub Sháněl, jakub.shanel@techlib.cz Národní technická knihovna, 11.9.2012 Cíl prezentace Seznámit se se záměrem předpokládané realizace úhrady služeb

Více

Služby nejen na webu NLK. Vladimíra Procházková Národní lékařská knihovna

Služby nejen na webu NLK. Vladimíra Procházková Národní lékařská knihovna Služby nejen na webu NLK Vladimíra Procházková Národní lékařská knihovna Doporučená literatura pro studium pregraduální, postgraduální, k atestaci, pro praxi... Doporučená literatura Doporučená literatura

Více

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa)

Knihovna - definice. Paměťové instituce 2. Knihovny - typy. Knihovny - typy. (Legislativa) Knihovna - definice Paměťové instituce 2 (Legislativa) 1 = kulturní, informační a vzdělávací instituce - shromažďuje, zpracovává a uchovává organizovanou sbírku dokumentů - poskytuje knihovnické a informační

Více

CPK a MVS. Karolína Košťálová. Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz

CPK a MVS. Karolína Košťálová. Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz CPK a MVS Karolína Košťálová Národní knihovna ČR karolina.kostalova@nkp.cz Úkoly pro rok 2014 vyhodnocení očekávání uživatelů a knihoven v oblasti MVS a DDS (průzkum provedený pro CPK v roce 2013) s ohledem

Více

Zápis z 26. jednání Sekce SDRUK pro regionální funkce

Zápis z 26. jednání Sekce SDRUK pro regionální funkce Zápis z 26. jednání Sekce SDRUK pro regionální funkce Místo konání: Národní knihovna ČR, Knihovnický institut Datum konání: 23. 11. 2015 Přítomni: viz prezenční listina Jednání řídila Mgr. Blanka Konvalinková,

Více

Centrální portál knihoven. Porada pověřených knihoven MS kraje Bílovec 2016 PhDr. Marie Šedá

Centrální portál knihoven. Porada pověřených knihoven MS kraje Bílovec 2016 PhDr. Marie Šedá Centrální portál knihoven Porada pověřených knihoven MS kraje Bílovec 2016 PhDr. Marie Šedá seda@svkos.cz Knihovny.cz 2010 první úvahy o jednotném portálu pro české knihovny (ÚKR). 2011 silné centrální

Více

Sdílení uživatelských identit. Petr Žabička, Václav Rosecký Moravská zemská knihovna v Brně

Sdílení uživatelských identit. Petr Žabička, Václav Rosecký Moravská zemská knihovna v Brně Sdílení uživatelských identit Petr Žabička, Václav Rosecký Moravská zemská knihovna v Brně Obsah 1. Proč sdílet identity 2. Koncepce rozvoje knihoven 3. Současný stav 4. Implementace 5. Závěr Proč sdílet

Více

Když si myslíme, že víme, přestáváme zkoumat (ZEN GRAFFITTI) Konference Knihovny současnosti 2010, Seč Marie Šedá MSVK Ostrava

Když si myslíme, že víme, přestáváme zkoumat (ZEN GRAFFITTI) Konference Knihovny současnosti 2010, Seč Marie Šedá MSVK Ostrava Když si myslíme, že víme, přestáváme zkoumat (ZEN GRAFFITTI) Konference Knihovny současnosti 2010, Seč Marie Šedá MSVK Ostrava Moravskoslezský kraj MSK v číslech nejvýchodnější část České republiky vzdálenost

Více

Oborová brána TECH tech.jib.cz

Oborová brána TECH tech.jib.cz Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Praha, NTK 2.12.2014 PhDr. Lenka Hvězdová Příběh oborové brány TECH, tech.jib.cz - * 2008,

Více

Analýza a vizualizace procesu služeb dodávání dokumentů včetně MVS. systém Získej

Analýza a vizualizace procesu služeb dodávání dokumentů včetně MVS. systém Získej Analýza a vizualizace procesu služeb dodávání dokumentů včetně MVS systém Získej Jednání sekce pro služby SDRUK Národní knihovna 18. 5. 2017 Luboš Chára, NTK lubos.chara@techlib.cz Čtenář Analýza současného

Více

Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010

Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010 Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010 Přítomni viz prezenční listina Program jednání: 1. Informace z přípravy Koncepce rozvoje knihoven ČR na období 2011-2014 2. Připravovaná novela

Více

ZÍSKEJ platforma pro MVS a dodávání dokumentů. Elektronické služby knihoven, Zlín

ZÍSKEJ platforma pro MVS a dodávání dokumentů. Elektronické služby knihoven, Zlín ZÍSKEJ platforma pro MVS a dodávání dokumentů Elektronické služby knihoven, Zlín 16. 5. 2017 Sdílení fondů Sdílení fondů knihoven rozšíření portfolia každé knihovny na maximum Výpůjčka vlastního dokumentu

Více

Marketingová komunikace jako nástroj rozvoje kompetencí zaměstnanců podniku. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.06/03.0024.

Marketingová komunikace jako nástroj rozvoje kompetencí zaměstnanců podniku. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.06/03.0024. 100%...jak na marketing... Marketingová komunikace jako nástroj rozvoje kompetencí zaměstnanců podniku Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.06/03.0024 4 snadné kroky modelové příklady TESTUJTE SE SAMI!

Více

MS a DDS v rámci CPK. Karolína Košťálová, NK ČR. karolina.kostalova@nkp.cz

MS a DDS v rámci CPK. Karolína Košťálová, NK ČR. karolina.kostalova@nkp.cz MS a DDS v rámci CPK Karolína Košťálová, NK ČR karolina.kostalova@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven 2011-2015 a CPK Koncepce rozvoje knihoven, priorita č. 6: Vytvořit jednotné rozhraní systému knihoven

Více

CPK a meziknihovní služby

CPK a meziknihovní služby CPK a meziknihovní služby Nové trendy v meziknihovních výpůjčních službách (MVS), nové funkce Virtuální polytechnické knihovny (VPK) a novinky Centrálního portálu knihoven (CPK) II. Seminář VISK 2, 22.11.

Více

Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven

Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven Souborný katalog ČR a Centrální adresář knihoven Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Slovácké muzeum Uherské Hradiště 27.4.2016 Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog

Více

MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme Jednání Sekce pro služby, SDRUK Národní knihovna

MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme Jednání Sekce pro služby, SDRUK Národní knihovna MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme Jednání Sekce pro služby, SDRUK Národní knihovna 18. 5. 2017 Lenka Hvězdová lenka.hvezdova@techlib.cz Marcela Ouzká marcela.ouzka@techlib.cz 1 Aktivní

Více

Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR

Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR Výměna zkušeností na úseku práce s dospělými Orlová 12.10.2016 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR Centrální adresář knihoven

Více

MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme

MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme MVS a Knihovny.cz jak to vzniklo, proč a kde jsme Seminář o plánované podobě MVS na portálu Knihovny.cz Moravská zemská knihovna 7. 3. 2017 Lenka Hvězdová lenka.hvězdová@techlib.cz Marcel Ouzká marcela.ouzka@techlib.cz

Více

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR

Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Obohacování bibliografických záznamů o věcné selekční prvky postup NKČR Bod programu: Věcné zpracování (možnosti obohacování dříve dodaných záznamů) Marie.Balikova@nkp.cz Pracovní skupina pro SK, 7.3.

Více

Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR Knihovny současnosti Pardubice

Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR Knihovny současnosti Pardubice Plán implementace Koncepce rozvoje knihoven ČR 2011-2015 Knihovny současnosti 2012 13.9.2012 Pardubice Implementace Koncepce Koncepce schválena vládou 11.1.2012 Zpravodajové priorit členové ÚKR Vytvoření

Více

Práce s identitami na portálu knihovny.cz. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně

Práce s identitami na portálu knihovny.cz. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Práce s identitami na portálu knihovny.cz Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně O portálu, role MZK Identity v portálu Sdílení identit Registrace Zapojování knihoven Obsah O portálu Jedna z hlavních

Více

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR

Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice 16-17. září 2009 Eva Svobodová - Danuše Vyorálková Národní

Více

Služby Virtuální polytechnické knihovny

Služby Virtuální polytechnické knihovny Služby Virtuální polytechnické knihovny Markéta Máliková Oddělení meziknihovních služeb Co je VPK systém pro služby dodávání dokumentů projekt spuštěn r. 2001 v současnosti se na VPK podílí necelých 50

Více

Koncepce rozvoje ICT ve státní a veřejné správě. Koncepce rozvoje ICT ve státní a veřejné správě (materiál pro jednání tripartity)

Koncepce rozvoje ICT ve státní a veřejné správě. Koncepce rozvoje ICT ve státní a veřejné správě (materiál pro jednání tripartity) Koncepce rozvoje ICT ve státní a veřejné správě (materiál pro jednání tripartity) Praha Listopad 2014 OBSAH 2. Rekapitulace stávajícího stavu a jeho nedostatků... 2 3. Cíle v oblasti ICT a navrhovaná opatření

Více

Knihovny.cz centrální portál českých knihoven

Knihovny.cz centrální portál českých knihoven Knihovny.cz centrální portál českých knihoven Ing. Martin Lhoták knihovny@knihovny.cz Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů Akademie věd ČR 5. května 2016 Co je centrální portál Knihovny.cz? Portál,

Více

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR

Silný portál. Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová. Národní knihovna ČR Silný portál Jindřiška Pospíšilová Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Obsah pojmu Silný portál základní stavební kámen využívaný jako: B2B nástroj pro knihovny, díky kterému mohou poskytovat individuální

Více

Služby Virtuální polytechnické knihovny

Služby Virtuální polytechnické knihovny Služby Virtuální polytechnické knihovny Ivana Janů Oddělení meziknihovních služeb Co je VPK systém pro služby dodávání dokumentů, článků z časopisů-převážně (knihy max 20 stran) projekt z r. 2000 v současnosti

Více

JAK NA FINANCOVÁNÍ VAŠICH PROJEKTŮ Ů ZA PODPORY DOTACÍ? Jakub Zahrádka EUcentrum

JAK NA FINANCOVÁNÍ VAŠICH PROJEKTŮ Ů ZA PODPORY DOTACÍ? Jakub Zahrádka EUcentrum JAK NA FINANCOVÁNÍ VAŠICH PROJEKTŮ Ů ZA PODPORY DOTACÍ? Jakub Zahrádka EUcentrum OBSAH o Kdo jsme? o Z řad našich zákazníků o Co je naším cílem o Jak začít? o Jak získat a udržet dotaci? o Logické schéma

Více

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA

HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA HARMONIZACE VĚCNÉ KATALOGIZACE V ČESKU: REALITA Marie Balíková, Národní knihovna ČR Tento informativní příspěvek navazuje na článek ze sborníku Knihovny současnosti 2004. 1 Pro věcné katalogizátory a indexátory

Více

Novela autorského zákona a knihovny. Vít Richter Zdeněk Matušík Ostrava 14.3.2013

Novela autorského zákona a knihovny. Vít Richter Zdeněk Matušík Ostrava 14.3.2013 Novela autorského zákona a knihovny Vít Richter Zdeněk Matušík Ostrava 14.3.2013 Příprava novely AZ 2009 zahájení prací na novele AZ 2012 - leden až květen - diskusní semináře MK ČR Společná jednání Knihovny:

Více

Novinky - o čem se jedná a co se připravuje. Ostrava, 6.-8. března 2015

Novinky - o čem se jedná a co se připravuje. Ostrava, 6.-8. března 2015 Zpravodaj A S O C I A C E T U R I S T I C K Ý C H I N F O R M A Č N Í C H C E N T E R Č E S K É R E P U B L I K Y Vydání č. 4 /2014 Strana 1 Uvnitř tohoto vydání: 1 Novinky, veletrhy cestovního ruchu 2

Více

Dotazníkový průzkum pro potřeby

Dotazníkový průzkum pro potřeby Dotazníkový průzkum pro potřeby připravované služby Získej: záměry a výsledky šetření Bc. Jitka Kutmon, Národní knihovna ČR jitka.kutmon@nkp.cz Nové trendy v meziknihovních výpůjčních službách (MVS), informace

Více

Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven

Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven Webové stránky,on-line katalogy a služby knihoven Knihovny současnosti 2010 Seč, 15. září 2010 Ladislava Zemánková Národní knihovna ČR, Knihovnický institut Webové stránky a on-line katalogy ve službách

Více

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ Koncepce RF JMK představuje střednědobý plán rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji na období 2015-2020.

Více

Služby Virtuální polytechnické knihovny

Služby Virtuální polytechnické knihovny Služby Virtuální polytechnické knihovny Ivana Janů Oddělení meziknihovních služeb Co je VPK systém pro služby dodávání dokumentů projekt z r. 2000 v současnosti se na VPK podílí : - 40 knihoven, které

Více

Oborové brány v návaznosti na CPK

Oborové brány v návaznosti na CPK Oborové brány v návaznosti na CPK Bohdana Stoklasová koordinátorka projektu a vedoucí PS pro centrální portál stoklasovabohdana@gmail.com Obsah Zapracování podkladů dodaných k JIB a oborovým branám do

Více

Role knihoven v životě obcí Čím knihovna v obci může být a co k tomu potřebuje Příklady dobré praxe

Role knihoven v životě obcí Čím knihovna v obci může být a co k tomu potřebuje Příklady dobré praxe Role knihoven v životě obcí Čím knihovna v obci může být a co k tomu potřebuje Příklady dobré praxe Motivační seminář k soutěži Vesnice roku Hradec Králové 14. 4. 2016 Svaz knihovníků a informačních pracovníků

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 196/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 173 ze dne 14.03.2016 Akční plán pro rok 2016 Komunitního plánu rozvoje sociálních a návazných služeb na území Městské části Praha

Více

Ouzká, Marcela 2016 Dostupný z

Ouzká, Marcela 2016 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 30.01.2017 Nové služby ve VPK Ouzká, Marcela 2016 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-204781 Dílo je chráněno podle

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ Jednotné informační brány Z i m a 2 0 1 1 / 1 2 - R o č n í k X - Z D A R M A Vážení uživatelé, Informační zpravodaj JIB, který jste právě otevřeli, má letos v záhlaví Ročník X, takže

Více

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK)

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) 210 mm Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) Národní technická knihovna ČR www.vpk.cz www.techlib.cz seznámení s rozhraním VPK 1 210 mm Virtuální polytechnická knihovna je unikátní

Více

EDD. Elektronické dodávání dokumentů. Mgr. Marcela Tomášová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě 1

EDD. Elektronické dodávání dokumentů. Mgr. Marcela Tomášová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě 1 Elektronické dodávání dokumentů Mgr. Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě 1 Osnova definice EDD způsoby poskytování EDD registrovaný uživatel MSVK žádající knihovna poplatky omezení poskytování služeb

Více

Novinky na portálu Knihovny.cz

Novinky na portálu Knihovny.cz ESK 2017 Novinky na portálu Knihovny.cz Petr Žabička, Jana Zadražilová, Moravská zemská knihovna v Brně Knihovny.cz jednou větou Jednoduchý nástroj pro čtenáře, který z jednoho místa zprostředkuje informační

Více

Centrální adresář knihoven On-line aktualizace údajů v bázi CADR

Centrální adresář knihoven On-line aktualizace údajů v bázi CADR Centrální adresář knihoven On-line aktualizace údajů v bázi CADR Úvod ke školení Školení pověřených knihoven Jihočeský kraj JVK České Budějovice 17.2.2016 PhDr. Eva Svobodová Národní knihovna ČR Souborný

Více

Národní digitální knihovna a digitalizace v muzeích a galeriích

Národní digitální knihovna a digitalizace v muzeích a galeriích www.ndk.cz Národní digitální knihovna a digitalizace v muzeích a galeriích PhDr. Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR bohdana.stoklasova@nkp.cz 1 Obsah Rámec Cíle Současný stav a perspektivy Systém NDK

Více

VPK: současný rozvoj a příprava pro CPK. EFI konference Lenka Hvězdová, Marcela Ouzká

VPK: současný rozvoj a příprava pro CPK. EFI konference Lenka Hvězdová, Marcela Ouzká VPK: současný rozvoj a příprava pro CPK EFI 2015 5. konference Lenka Hvězdová, Marcela Ouzká lenka.hvězdová@techlib.cz, marcela.ouzka@techlib.cz Národní technická knihovna, 20.11.2015 CPK - Centrální portál

Více

Centrální adresář knihoven

Centrální adresář knihoven Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK) Seminář Regionální funkce Pardubice 20.-21.10.2015

Více

Knihovní řád Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, příspěvkové organizace. Příloha č. 3 Knihovní řád Virtuální polytechnické knihovny

Knihovní řád Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, příspěvkové organizace. Příloha č. 3 Knihovní řád Virtuální polytechnické knihovny Příloha č. 3 Knihovní řád Virtuální polytechnické knihovny (Pravidla poskytování služeb) I. Preambule Virtuální polytechnická knihovna (dále jen VPK) je kooperační systém knihoven, které se rozhodly společně

Více

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Karel Votípka Národní knihovna České republiky Regionální funkce knihoven, Plzeň 12.-13.10. 2011 Charakteristika

Více

ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ

ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ Mezinárodní šetření počítačové a informační gramotnosti Praha, listopad 2012 ŠKOLNÍ ZPRÁVA Základní škola Jih, Komenského 459, Mariánské Lázně KÓD VAŠÍ ŠKOLY: S15

Více

On-line platby za poskytované služby

On-line platby za poskytované služby Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2014 On-line platby za poskytované služby Knihovny současnosti 2011 JČU České Budějovice 13.- 15. září Martin Svoboda martin.svoboda@techlib.cz Přehled Úvod Placené

Více

Knihovny.cz centrální portál českých knihoven. Ing. Petr Žabička Ostrava, 11. 11. 2015 knihovny@knihovny.cz

Knihovny.cz centrální portál českých knihoven. Ing. Petr Žabička Ostrava, 11. 11. 2015 knihovny@knihovny.cz Knihovny.cz centrální portál českých knihoven Ing. Petr Žabička Ostrava, 11. 11. 2015 knihovny@knihovny.cz Roadshow podzim 2015 Obsah přednášky 1. Současný stav projektu Přestávka (10 min.) 2. Ukázky beta

Více

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o.

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o. DATA ARTICLE AiP Beroun s.r.o. OBSAH 1 Úvod... 1 2 Vlastnosti Data Article... 1 2.1 Požadavky koncových uživatelů... 1 2.2 Požadavky na zajištění bezpečnosti a důvěryhodnosti obsahu... 1 3 Implementace

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Krnov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz

Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz Knihovnicko-informační zpravodaj U Nás Vyšlo: 20. 9. 2018 Číslo: Ročník 28 (2018), Číslo 3 Sekce: Naše téma Název článku: Od portálu Jednotná informační brána k portálu Knihovny.cz Autor: Bohdana Stoklasová

Více

Specifická role knihovny: potřebnost versus ekonomická výhodnost služeb typu DDS, MMVS, MVS, EoD. Marcela Ouzká Konference EFI 2014

Specifická role knihovny: potřebnost versus ekonomická výhodnost služeb typu DDS, MMVS, MVS, EoD. Marcela Ouzká Konference EFI 2014 Specifická role knihovny: potřebnost versus ekonomická výhodnost služeb typu DDS, MMVS, MVS, EoD Marcela Ouzká Konference EFI 2014 NTK, 14. 11. 2014 Meziknihovní služby = z pohledu SWOT analýzy veřejných

Více

Možnosti změny koncepce katalogizace v ČR: první analýzy

Možnosti změny koncepce katalogizace v ČR: první analýzy Možnosti změny koncepce katalogizace v ČR: první analýzy Edita Lichtenbergová NK ČR Knihovny současnosti 2014, Olomouc, 11. 9. 2014 Změnu koncepce může ovlivnit 1) Úspornost RDA a formátu založeném na

Více

Zapojování knihoven do Centrálního portálu knihoven. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně

Zapojování knihoven do Centrálního portálu knihoven. Petr Žabička, Moravská zemská knihovna v Brně Zapojování knihoven do Centrálního portálu knihoven Petr Žabička, v Brně Obsah 1. CPK a lokální index 2. Agregace metadat 3. Fasety 4. Exempláře 5. Identity uživatelů 6. Online platby CPK a lokální index

Více

Aktuální stav implementace Koncepce rozvoje knihoven. Knihovny současnosti 2014

Aktuální stav implementace Koncepce rozvoje knihoven. Knihovny současnosti 2014 Aktuální stav implementace Koncepce rozvoje knihoven Knihovny současnosti 2014 Koncepce rozvoje knihoven I. Koncepce rozvoje knihoven na léta 2011 až 2015 za poločasem. PhDr. Vít Richter, Národní knihovna

Více

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Závěrečný materiál veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací

Více

CPK a meziknihovní služby Dostupný z

CPK a meziknihovní služby Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 30.01.2017 CPK a meziknihovní služby Hvězdová, Lenka; Košťálová, Karolína 2016 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-204782

Více

RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18. KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020

RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18. KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020 RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18 KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020 březen 2016 I. Analýza regionálních funkcí knihoven 1. Úvod 1.1 Vymezení pojmů 1.2

Více

ÚŘAD 21. STOLETÍ Vize v rámci soutěže Přívětivý úřad 2019

ÚŘAD 21. STOLETÍ Vize v rámci soutěže Přívětivý úřad 2019 ÚŘAD 21. STOLETÍ Vize v rámci soutěže Přívětivý úřad 2019 Vizualizace nové radnice Prahy 12 Zdroj: MČ Praha 12 Mgr. Filip Zavřel odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra

Více

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů

Zpráva o plnění cílů projektu VISK3. WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů Zpráva o plnění cílů projektu VISK3 WebArchiv - vytvoření podmínek pro zpřístupnění českých webových zdrojů (knihovnické, legislativní a technické aspekty) Předkládá: Národní knihovna České republiky Zpracovala:

Více

OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN?

OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN? OVLIVŇUJÍ REGIONÁLNÍ FUNKCE SLUŽBY KNIHOVEN? Stanislava Bílková Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna v Brně Při zajišťování regionálních funkcí musely být v JMK zohledněny tyto skutečnosti: okresy

Více

Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb

Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Analýza dotazníkového šetření mezi uživateli sociálních služeb Analýza byla uskutečněna pro potřeby komunitního plánu sociálních služeb ve městě Berouně

Více

Překážky a nedostatky

Překážky a nedostatky Úvod Při autoevaluaci hlavních oblastí působení školy, vymezených vyhláškou, na naší škole vycházíme i z názorů rodičů, žáků a zaměstnanců školy. Jejich pohled na provoz školy, její klima, výsledky i perspektivy

Více

Z Á P I S. z odborného semináře Ministerstva vnitra "PRÁVO NA INFORMACE"

Z Á P I S. z odborného semináře Ministerstva vnitra PRÁVO NA INFORMACE Z Á P I S z odborného semináře Ministerstva vnitra "PRÁVO NA INFORMACE" Termín a místo konání: 8. prosince 2015 9:00 hod, budova Ministerstva vnitra (CENTROTEX; velký sál č. 1.14), nám. Hrdinů 1634/3,

Více

Směrnice 2012/18/EU (SEVESO III) a prevence závažných havárií v České republice

Směrnice 2012/18/EU (SEVESO III) a prevence závažných havárií v České republice Směrnice 2012/18/EU (SEVESO III) a prevence závažných havárií v České republice Ing.Vilém Sluka, Ing. Jan Skřínský, Ph.D. Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Odborné pracoviště pro prevenci závažných

Více

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz

Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Inforum 2017 Vyhledávání na portálu Knihovny.cz Petr Žabička, Václav Rosecký, Petra Žabičková Moravská zemská knihovna v Brně Obsah Co indexuje portál Knihovny.cz Rozšíření o centrální index Hledání v

Více

Služby Virtuální polytechnické knihovny

Služby Virtuální polytechnické knihovny Služby Virtuální polytechnické knihovny Ivana Janů Oddělení meziknihovních služeb CC BY-NC-ND 4.0 Co je VPK systém pro služby dodávání dokumentů, článků z časopisů-převážně (knihy max 20 stran) projekt

Více

ZJEDNODUŠENÁ LEGISLATIVA EVROPSKÉ UNIE A JEJÍ PREZENTACE NA INTERNETU

ZJEDNODUŠENÁ LEGISLATIVA EVROPSKÉ UNIE A JEJÍ PREZENTACE NA INTERNETU ZJEDNODUŠENÁ LEGISLATIVA EVROPSKÉ UNIE A JEJÍ PREZENTACE NA INTERNETU PhDr. Jitka H r a d i l o v á Univerzita Karlova v Praze - Filozofická fakulta Ústav informačních studií a knihovnictví Úvod Politická

Více

Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví

Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví Aktuální klíčové a koncepční projekty českého knihovnictví BLOK I. 8:30-10:45 8:30-9:00 Zpřístupnění zdigitalizovaného obsahu v kontextu novely autorského zákona (Martin Kocanda, NK ČR) Příspěvek se zaměřuje

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 1999 3. volební období Z Á P I S

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 1999 3. volební období Z Á P I S Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 1999 3. volební období Z Á P I S ze 17. (výjezdní) schůze výboru pro evropskou integraci, konané ve dnech 14. až 16. září 1999 2 Přítomni: Omluveni: Hosté:

Více

Role pověřených knihoven optikou Koncepce rozvoje knihoven

Role pověřených knihoven optikou Koncepce rozvoje knihoven Role pověřených knihoven optikou Koncepce rozvoje knihoven Vyškov 5.6.2013 Mgr. Gabriela Jarkulišová O čem budu povídat Změna Koncepce příležitost Trendy Priority PŘIDEJTE SE!!! Všechny koncepční materiály

Více

Tipy a triky pro ty, co často hledají v Krameriovi. Ing. Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna

Tipy a triky pro ty, co často hledají v Krameriovi. Ing. Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna Tipy a triky pro ty, co často hledají v Krameriovi Ing. Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna Kramerius v NK ČR rok/měsíc stran periodik stran monografií celkem 2006/12 2008748 9049 2017797 2008/12

Více

III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem

III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem III. Program Technologické agentury ČR na podporu rozvoje dlouhodobé spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích mezi veřejným a soukromým sektorem 1. Název programu Centra kompetence (dále jen program )

Více

Online aktualizace dat v Centrálním adresáři knihoven a informačních institucí v ČR (báze ADR)

Online aktualizace dat v Centrálním adresáři knihoven a informačních institucí v ČR (báze ADR) Online aktualizace dat v Centrálním adresáři knihoven a informačních institucí v ČR (báze ADR) Obsah Základní informace o Adresáři... 1 Práce s formulářem... 2 Aktualizace údajů... 3 Potvrzení správnosti

Více

6. Projekt. V úvodu této kapitoly se věnuji vymezení krajské knihovny v systému knihoven.

6. Projekt. V úvodu této kapitoly se věnuji vymezení krajské knihovny v systému knihoven. 6. Projekt V úvodu této kapitoly se věnuji vymezení krajské knihovny v systému knihoven. Zmiňuji platné legislativní dokumenty, kterými se krajské knihovny řídí. Dále uvádím obecné informace o Studijní

Více

Základy práce s Informačním systémem MU

Základy práce s Informačním systémem MU Základy práce s Informačním systémem MU Veškeré činnosti související se studiem probíhají na Masarykově univerzitě přes Informační systém (IS MU). Níže najdete soubor základních informací, které potřebujete

Více