Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, Bilanční zpráva rok 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, http://laborator.nemsne.cz Bilanční zpráva rok 2015"

Transkript

1 Bilanční zpráva rok 2015 Obsah 1.1 Charakteristika: Počet pracovníků: Rozložení pracovníků dle odbornosti a pracovního zaměření Spádová oblast, svozová místa: Výkony a tržby Výkony v roce Poměr výkonů k nákladům Změny v přístrojovém vybavení Investice Generální opravy Zápůjčky Dary Vráceno Ambulantní část OLM Oddělení transfuzní služby v roce Personální zdroje, vzdělávání, publikační a výuková činnost Personální zdroje Postgraduální vzdělávání Prezentace, kongresy, ocenění v roce Výuka Probíhající projekty, granty Systém monitorování kvality Závěry Strategický plán Nesplněno z loňského plánu na rok Strategický plán na roky 2013, 2014, Charakteristika: OLM provádí vyšetření z oblasti celého spektra laboratorní medicíny. OLM Je rozděleno na 19 úseků rutinní biochemie Prostějov, - hematologie Prostějov, - krevní banka Prostějov, - chromatografie, IČS a stopová analýza Prostějov, -RIA/EIA Prostějov, - molekulární biologie a genetika Prostějov, - mikrobiologie Prostějov, - odběrové místo TS Prostějov, - úsek administrativní a ostatní Prostějov, -úsek patologie Prostějov, - odběrové místo Konice, - odběrové místo PK Litovel, - OLM Šternberk (-klinická biochemie, - hematologie a krevní banka), -úsek patologie Šternberk, -klinická biochemie Přerov, hematologie a krevní banka Přerov, -mikrobiologie Přerov, úsek patologie Přerov, - odběrové místo TS Přerov. Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 1 (celkem 11)

2 Uvedené úseky jsou sdruženy do čtyř primariátů (klinická biochemie, primář. RNDr. Ladislav Nekl, klinická hematologie a krevní banka i TS, primář MUDr. Černá, klinická mikrobiologie prim. MUDr. et Mgr. Ivana Kohnová, patologie prim. MUDr. Dušana Kleinová). Za práci jednotlivého úseku odpovídá VŠ pracovník analytického zaměření (obvykle nelékař); pouze v případě ambulantního úseku, odběrových míst TS, patologií a úseku klinické biochemie Přerov za jeho práci odpovídá lékař, kterému pomáhá při vedení analytik a úsekový laborant (v případě ambulantního traktu odpovídá za jeho vedení úseková všeobecná sestra). Podle vnitřních auditů a kontrol nebyly během roku 2015 shledány závažné neshody a OLM SMN je stále v režimu akreditovaného pracoviště, kdy pro reaudit v lednu 2016 bylo předloženo významně odpovídající portfolio metod uvedených laboratorních odborností a pracovišť podle EN ISO 15189:2012. V roce 2015 taktéž proběhl rozšířený audit SUKL (pro vyšetření dárců pro firmy potřeby pracovišť IVF). 1.2 Počet pracovníků: aktivních pracovníků Rozložení pracovníků dle odbornosti a pracovního zaměření -Celkem: 164 Z toho Pv: 10 lékařů; 15 VŠ analytiků; 6 RD; 40 zdrav. laborantů; 6 laboratorních asistentů, 3 na RD, 9 sanitářů, 3 administrátoři, 1 správce dokumentace, 1 manažer kvality, 1 zdrav. sestra. Z toho Pr: 4 VŠ analytici,8 lékařů, 24 laborantů, 2 laboratorní asistenti, 1 RD, 3 sanitáři, 1 administrátor. Z toho Štbk 3VŠ analytici,1 lékař, 13 laborantů, 1 laboratorní asistent, 2 sanitáři Současně na OLM pracují 3 interní auditoři z VŠ a lab, 13 řidičů a 3 správci LIS a web Stránek i IT. 26 aktivních VŠ s nejvyšším vzděláním v oboru. 1.3 Spádová oblast, svozová místa: Řádná spádová oblast: Prostějovsko, Konicko, Přerovsko, Šternbersko, Litovelsko, Uničovsko, městská část Olomouce Týdenní svoz mimo tuto oblast: Jeseník, Šumperk, Zábřeh, Olomouc, Přerov, Prostějov, Zlín, Hranice, Mostiště, Jihlava, Brno, Moravská Třebová, Nový Jičín, Slavkov, Ivančice, několikrát v měsíci Praha Motol, Thomayerova nemocnice, nemocnice na Homolce, IKEM a Náchod Svoz na vyžádání: Opava, Bruntál, Krnov, Frýdek Místek, Ostrava, Brno, Kroměříž, Nový Jičín, Velká Bystřice, Šumperk, Rýmařov, Plzeň Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 2 (celkem 11)

3 1.4 Výkony a tržby Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, Výkony v roce 2015 Prodej krve : Kč Firmy: Kč Samoplátci: Kč Celkem: výkonů (rok 2011) vs výkonů (rok 2012) vs výkonů (rok 2013) vs výkonů (rok 2014) vs výkonů (rok 2015) V roce 2016 klesá počet výkonů. Počet bodů vykázaných v roce 2015 v komplementu vč patologie bodů (99% vzhledem k roku 2014 ( bodů v 90% způsobeno ambulancemi nenmocnice) Z toho v rámci OLM Podíl ambulantních bodů na celkové produkci 2014) tis (74 vs. 75% z roku Podíl bodů z následné péče tis. Nemění se Podíl bodů z hospitalizace tis Klesá Podíl bodů z agregací vs 4% v 2014) tis (nevýznamně klesá 4% Podíl externích bodů na celkové produkci % (vs. 33 v 2013) Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 3 (celkem 11)

4 1.5 Poměr výkonů k nákladům Výkonový index (bod/kč) 2015: 0,41 Dynamika změn oproti roku 2012: Rok ,4 Rozdíl: Zhoršení Mzdově-výkonový index (bod/kč) 2015: 0,16 Dynamika změn oproti roku 2013: Rok ,15 Rozdíl: Zhoršení Nákladově (SZM)-výkonový index (bod/kč): 0,24 Dynamika změn oproti roku 2014: Rok ,24 Rozdíl: BEZE ZMĚN Index oprav ve vztahu k výkonům (bod/kč): 0,01 Dynamika změn oproti roku 2014: Rok ,01 Rozdíl: BEZE ZMĚN Změna počtu prováděných výkonů: 22 výkonů zrušeno nebo převedeno do jiných specializovaných laboratoří skupiny - buď obsolentní nebo málo četné, 10 nových zavedeno. Zkresleno managemenetme vzorků. 1.6 Změny v přístrojovém vybavení Investice Identifikace K čemu Orient.cena LC MS MS AB Sciex (Amedis) 5,20 mil Kč 4x Chlazené centrifugy Hotich separace 0,75 mil Kč 1x Chlazená centrifuga Eppendorf separace 0,15 mil Kč Generální opravy Identifikace K čemu Orient.cena Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 4 (celkem 11)

5 Opravy úseku Mibi provoz 0,2 mil Kč Zápůjčky Identifikace K čemu Orient.cena Walkaway Siemens úsek mibi pro MIC 1,2 mil Kč Roboblot úsek mibi pro MIC 1,0 mil Kč Dary Identifikace Kdo dal Orient.cena Vráceno Identifikace Důvod Orient.cena 1.7 Ambulantní část OLM Vzhledem k jinému způsobu hodnocení ve Šternberku, Přerově a Prostějově nebylo v roce 2012 ani 13 prezentováno Oddělení transfuzní služby v roce 2015 viz zpráva 1.8 Personální zdroje, vzdělávání, publikační a výuková činnost Personální zdroje Pracovníci, kterým byl ukončen pracovní poměr v roce 2015: 1 (ZL) Pracovníci, kteří dobrovolně ukončili pracovní poměr v roce 2015: 3 (2 ZL) Pracovníci, kteří odešli do SD v roce 2015: 1 ZL Zahájení MD v roce 2015: 3 VŠ Pracovníci, kteří začali pracovat na OLM v roce 2015 nově v rámci plného úvazku (nová kapacita): 3 (lék hema Př, analytik bio Pv, ZL pato Pv) Postgraduální vzdělávání VŠ: - 4x v přípravě na atestaci z klinické biochemie - 2x v přípravě na atestaci z lékařské genetiky - 2x v přípravě z imunologie - 3x v přípravě z hematologie (lékař, 2 nelékaři) Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 5 (celkem 11)

6 Složení atestačních zkoušek: - 2x klinická biochemie VŠ nelékař Pv - 1x hematologie nelékař Pv ZL: - 3 v přípravě na atestaci z vyš. metod v biochemii - 1 v přípravě na atestaci z vyš. metod v mikrobiologii - 2x v přípravě na atestaci z vyš. Metod v hematologii Doktorandi - 3 v přípravě na PhD z oboru lékařské chemie a klinické biochemie Diplomanti Prezentace, kongresy, ocenění v roce 2015 Prezentace v rámci kongresů, sympozií a seminářů: Celkem 11 prezentací, celkem 2 v zahraničí (Atlanta USA 1x, Balrimore USA 1x) Zdroj webová stránka OLM laborator.nemsne.cz Publikace: Celkem 1 publikace; z toho 1 publikace v časopisech s IF (údaje ze SCI Scientific Citation Index). Zdroj webová stránka OLM laborator.nemsne.cz Abstratka: Celkem 2 abstrakta; z toho 1 v zahraničních časopisech s IF Zdroj webová stránka OLM laborator.nemsne.cz Monografie, kapitoly - Zdroj webová stránka OLM laborator.nemsne.cz Ocenění: - Sympozium Translační medicíny, OMICS, Baltimore, 10/2015; za prezentaci Výuka 1) Tuková tkáň jako endokrinní orgán, LF UP Olomouc, všeobecný směr, semináře, 3. Ročník. Typ předmětu: C 2) Laboratorní medicína, LF UP Olomouc, všeobecný směr, 4. ročník. Typ předmětu: B. 3) Laboratory medicine, LF UP Olomouc, zahraniční studenti. 4) Grantová podpora - Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 6 (celkem 11)

7 Doktorandské studium: Školitel prof. MUDr. D. Stejskal školenec MUDr. Štefaničková, Nemocnice Prostějov, přijata na DSP v červnu 2009, obor lékařská chemie a biochemie, t.č. RD Školitel prof. MUDr. D. Stejskal školenec MUDr. G. Svobodová, Nemocnice Prostějov, přijat na DSP v červnu 2013, obor lékařská chemie a biochemie Školitel prof. MUDr. D. Stejskal školenec Mgr. Radziňaková, Laboratoře Agel, přijat na DSP v červnu 2014, obor lékařská chemie a biochemie, t.č. RD Školitel školenec mgr., B.A. Halouzková, Nemocnice Prostějov, přijata na DSP v roce 2015 Práce v časopisech: - Člen redakční rady Pediatric Biochemistry, Biomedical Papers - Česká Gynekologie (Stejskal) - Senior editor: Medjaden company (Stejskal) - Recenze: Obesity, DMEV, CCLM, EJEM, EJIM, Biochemistry, BMP, CSNN, SJCI, EJCI, Clin Chem Biochem, Clin Chem (Stejskal) Posuzování: - IGA VFU Brno (Stejskal) - Research Grants Council, Hong Kong, China (Stejskal) - IGA MZ ČR (Stejskal) - Senior editor Medjaden company (Stejskal) 1.9 Probíhající projekty, granty Další žádosti odeslány na IGA MZ ČR v srpnu 2015: - Neurologická laboratorní diagnostika (ve spolupráci s neurologickou klinikou FN Olomouc) - Kardiologická laboratorní diagnostika (ve spolupráci s kardiologickou I. interní klinikou FN Olomouc) - Onkogynekologická laboratorní diagnostika (ve spolupráci s gynekologicko-porodnickou klinikou FN Olomouc) Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 7 (celkem 11)

8 Interní grant Agel 1 (ve spolupráci s LAG) Exprese genů pro adipocyty v leukocytech periferní krve, obhájeno v říjnu Projekty: Exprese genů pro adipocyty v leukocytech periferní krve. Nový diagnostický ukazatel metabolického a kardiovaskulárního rizika? Využití stanovení nově popsaných rizikových faktoru v dlouhodobé predikci kardiovaskulárních komplikací Využití stanovení nových laboratorních ukazatelů v krvi i moči pro diagnostiku poruch funkce ledvin Ověření efektu vybraných nutraceutik při jejich podávání u vybraných rizikových skupin jedinců. Prof. MUDr. D. Stejskal, RNDr. R. Richterová, MUDr. J. Václavík, Mgr. M. Švesták MUDr. Lenka Sporová, RNDr. Jitka Prošková, MUDr. Bořek Lačňák, MUDr. Jan Václavík, doc. MUDr. Miloš Táborský, MUDr. Radka Ochmanová, MUDr. Jiřina Kočí, prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D, doc. MUDr. Eliška Sovová, PhD. MBA, doc. MUDr. Milan Kamínek, PhD, ing. Michal Karpíšek. MUDr. Pavel Hejduk, Ing. Michal Karpíšek, prof. MUDr. David Stejskal Prof. MUDr. David Stejskal PhD, prof. MUDr. et RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. Extrahumánní a humánní genom - klinické aplikace Trombofilní stavy, diagnostika účinnosti terapie Laboratorní diagnostika v gastroenterologii Adipokiny Využití stanovení vybraných hypotenziv při denervační terapii u torpidních hypertenzí Laboratorní diagnostika některých chorob CNS Laboratorní diagnostika srdeční dysfunkce a myokardiální ischémie ASA resistence, clopidogrelová diagnostika i terapie Mgr Alena Nová, Mgr. Eva Flodrová, PhD, MUDr. Petr Polák, CSc. MUDr. D. Kučera, MUDr. Jiří Šlézar, MUDr. Lukešová, MUDr. Alena Hamplová MUDr. Jiří Tůma, MUDr. Černoch Mgr. Marek Švesták, PhD, MUDr. Lenka Sporová, Prof. MUDr. David Stejskal, PhD, ing. Michal Karpíšek MUDr. M. Branny, MUDr. D. Kučera, Mgr. B. Sokolová, PhD, prof. MUDr. D. Stejskal, PhD MUDr. Lenka Sporová, MUDr. Bartoušek, doc. MUDr. Jan Mareš, PhD, MUDr. Helena Vranová, prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D, prof. MUDr. Petr Kaňovský, PhD MUDr. Bořek Lačňák, MUDr. Lukáš Prucek, MUDr. Lenka Sporová, prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., ing. Michal Karpíšek MUDr. Alena Hamplová, MUDr. Jiří Šlézar, MUDr. Lukešová, MUDr. Bořek Lačňák, MUDr. Jan Václavík, doc. MUDr. David Stejskal, PhD, doc. MUDr. Eliška Sovová, PhD. MBA, doc. MUDr. Milan Kamínek, PhD Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 8 (celkem 11)

9 Diagnostika maligních onemocnění prostaty a močového měchýře pomocí stanovení nově objevených molekul Frekvence a distribuce insulinoresistence jako rizikového faktoru kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, využití stanovení nových ukazatelů Spánková apnoe Diagnostika a léčba sekundární hypertenze Calcium coronary risk score a kalcifikační ukazatele u rizikových pacientů Nutriční parametry u dialyzovaných pacientů Využití laboratorní diagnostiky u gravidních žen v I.-III. trimestru Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, Prof. MUDr. David Stejskal, PhD, doc. MUDr. Richard Fiala, CSc., FEBU, MUDr. Radovan Vrtal, doc. MUDr. V. Študent, PhD, ing. Michal Karpíšek prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., Ing. Michal Karpíšek, prof. Aimin Xu Ph.D. MUDr. Milada Hobzová, MUDr. Bořek Lačňák, doc. MUDr. E. Sovová, PhD, prof. MUDr. David Stejskal, PhD, MUDr. J. Tenora MUDr. Jan Václavík, MUDr. Lukáš Prucek, MUDr. Bořek Lačňák, Mgr Marek Švesták, PhD, MUDr. Lenka Sporová, MUDr. Pavel Hejduk, prof. MUDr. David Stejskal, PhD Prof. MUDr.E. Sovová, CSc, Mgr M. Švesták, RNDr. J. Prošková, MUDr. Lenka Sporová, MUDr. Pavel Hejduk, doc. MUDr. M. Kamínek, PhD, prof. MUDr. David Stejskal, PhD MUDr. Zahálková, CSc, Mgr. M. Švesták PhD, prof. MUDr. D. Stejskal, PhD Prof. MUDr. Radovan Pilka, Prim. MUDr. L. Kantor, MUDr. P. Polák, CSc., prof. MUDr. D. Stejskal Využití laboratorní diagnostiky u maligních chorob u žen Stanovení vybraných laboratorních ukazatelů u onkologicky nemocných Prof. MUDr. Radovan Pilka, MUDr. D. Ondrová, PhD, Mgr. M. Svesták, PhD, ing. M. Karpíšek, Mgr. G. Svobodová, prof. MUDr. D. Stejskal Doc. MUDr. R. Soumarová, PhD, Mgr M. Švesták,PhD, Mgr. G. Svobodová, prof. MUDr. Stejskal 1.10 Systém monitorování kvality 1-12/2015 CELKOVÁ PV ŠTBK PR Celkem Počet přístupů na web Počet výtisků LP Počet výtisků PK Počet neshod - preanalytická Počet neshod - analytická Počet neshod - postanalytická Počet studijních dnů Počet servisních zásahů Počet úspěšných metod EKK Počet neúspěšných metod EKK Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 9 (celkem 11)

10 Počet alarmů lednic Počet prvodárců Počet plazmaferéz Počet exspirovaných TP - alogenních Počet exspirovaných TP - autologních Nápravná opatření - preanalytická Nápravná opatření - analytická Nápravná opatření - postanalytická Počet reklamací Počet stížností, zpvaz podnětů, návrhů Počet auditů Počet vzorků zasílaných mimo Počet vzorků sérologie zasílaných mimo V porovnání s rokem 2014 v roce 2015 se zvýšil vzorků, které končily u konkurence, především SYNLAB, částečně Aeskulab a nyní i Šumperk. Opakované snahy reagovat na výpady ze stran uvedených retězců, ale hlavním problémem jsou neshody mezi pracovištěni LAG Šternberk a nemocnicíé Štrernberk, kdy jsou pracovníci navzájem obviňováni a neexistuje teritorialita. Počet neshod i nápravných opatření se neměnil-. Neměnil se počet vzorků zasílaných mimo (zde nebyl monitorován systém na patologiích, kde k úbytku došlo, ale neexistuje sw monitorovací nástroj). Klesl počet servisních zásahů Zvýšil se počet studijních dnů. Počet zásahů ze strany servisu klesl. Zvýšil se počet úspěšných metod v EHK, neměnil se počet neúspěšných metod. Stoupl počet vzorků zasílaných mimo SMN (ale do skupiny), klesl ale počet serologických testů zasílaných mimo. Nezvýšil se počet neúspěšných vzorků v EHK. Zvýšil se počet prvodárců i plasmaferéz Závěry 1) Negativní: a. Vliv některých laboratoří a řetězců s tlakem na odliv klientů, horší koopertace s obchodním oddělením LAG? Absence rozdělení teritorií (příklad LAG jezdí do Ol, STbk i Šumperka).. 2) Pozitivní: a. zachování regionu i přes aktivity různých organizací ukončení spolupráce s FNOl, přesto zachovány žádostio o granty s FN Ol a UP Ol Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 10 (celkem 11)

11 b. beze změn unikátních rodných čísel (resp. nových pojištěnců) i při restrukturalizaci okolních zařízení c. hospitalizační výkony klesají na úkor výkonů z ambulancí i mimo spádový region d. agregované výkony nestoupají a jejich % je nízké a nemění se e. OLM se snaží rozšířit počet akreditovaných metod a akredituje všechny laboratorní další úseky 1.12 Strategický plán Nesplněno z loňského plánu na rok automatizace mikrobiologie (nebyl nalezen vhodný systém) - vznik seminární místnosti na OLM v rámci patologie, v řešení - alikvotační systém pro biochemii Strategický plán na roky 2016, 2017, 2018 Předpoklady a) Marketing, obchodní politika, zvyšování kvality 2016 Investice Obnova biochemických analyzátorů (Pv) s ev. alikvotačním modulem v lince (zápůjčka) Automatická vysokokapacitní ELISA (zápůjčka) Nátěrová linka pro hematologii s digitálním zobrazením 2017 Investice Obměna centrifug Automatická vysokokapacitní ELISA (zápůjčka) 2018 Automatizace patologie Obměna centrifug Rozvoj cytogenetiky Název dokumentu: vyrocnizprava1513 Strana 11 (celkem 11)

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, http://laborator.nemsne.cz Bilanční zpráva rok 2014

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, http://laborator.nemsne.cz Bilanční zpráva rok 2014 Bilanční zpráva rok 2014 Obsah 1.1 Charakteristika:... 1 1.2 Počet pracovníků:... 2 1.2.1 Rozložení pracovníků dle odbornosti a pracovního zaměření... 2 1.3 Spádová oblast, svozová místa:... 2 1.4 Výkony

Více

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, http://laborator.nemsne.cz Bilanční zpráva rok 2013

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, http://laborator.nemsne.cz Bilanční zpráva rok 2013 Bilanční zpráva rok 2013 Obsah 1.1 Charakteristika:... 1 1.2 Počet pracovníků:... 2 1.2.1 Rozložení pracovníků dle odbornosti a pracovního zaměření... 2 1.3 Spádová oblast, svozová místa:... 2 1.4 Výkony

Více

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov, Bilanční zpráva. rok 2012

Mathonova 291/1, 79604, Prostějov,  Bilanční zpráva. rok 2012 Bilanční zpráva rok 2012 Obsah 1.1 Charakteristika:... 1 1.2 Počet pracovníků:... 2 1.2.1 Rozložení pracovníků dle odbornosti a pracovního zaměření... 2 1.3 Spádová oblast, svozová místa:... 2 1.4 Výkony

Více

PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI

PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI PILOTNÍ ZKUŠENOSTI S ORGANIZACÍ INOVATIVNÍCH KURZŮ IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita

Více

Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6

Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Zápis z workshopu Příprava pro výkon povolání zdravotního laboranta konaného dne 21.9.2010 v VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6 Účast dle prezenční listiny viz příloha. Přivítání ředitelem školy Mgr.

Více

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000

Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Fakultní nemocnice Olomouc I.P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Transfúzní oddělení Držitel certifikátu jakosti ISO9001:2000 Primář: MUDr. Dana Galuszková Tel. +420 588 442 263, tel/fax 588 442 510, e-mail:

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz ŘÁD č. Řd-004-28 Provozní řád Ústavu lékařské genetiky 4. vydání ze dne: 1. 7. 2014 Skartační znak: A Účinnost

Více

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu.

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu. v Hradci Králové dne 30. ledna 2012 pořízený za účelem zveřejnění přijatého usnesení 12. Návrh na přijetí Usnesení z jednání VR FVZ a hlasování o návrhu aklamací schválila u s n e s e n í : 1. odsouhlasila

Více

Aesculap Akademie. Svět vzdělávání zdravotníků. Max

Aesculap Akademie. Svět vzdělávání zdravotníků. Max Aesculap Akademie Svět vzdělávání zdravotníků Max Obsah Úvodní slovo Tým Aesculap Akademie Úvodní slovo 3 Aesculap Akademie ve světě 4 Aesculap Akademie v České Republice a na Slovensku 6 Cena Aesculap

Více

12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL

12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL 12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP Gynekologicko-porodnická klinika MU a FN Brno www.ivfbrno.cz

Více

Seznam akademiků navržených na jmenování

Seznam akademiků navržených na jmenování Seznam akademiků navržených na jmenování 1. doc. Ing. Ladislav Bocák, Ph.D. pro obor zoologie 2. doc. Ing. Jindřich Čítek, CSc. pro obor genetika živočichů návrh Vědecké rady Mendelovy univerzity v Brně

Více

Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP za rok 2007

Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP za rok 2007 Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP za rok 2007 Výbor Společnosti lékařské genetiky si dovoluje předložit svým členům Výroční zprávu za rok 2007. Tato zpráva je stručným výčtem aktivit

Více

Nabídka pro vystavovatele. Základní informace Programové zaměření Výstavní plocha Obchodní nabídka

Nabídka pro vystavovatele. Základní informace Programové zaměření Výstavní plocha Obchodní nabídka Nabídka pro vystavovatele Základní informace Programové zaměření Výstavní plocha Obchodní nabídka Základní informace PREZIDENT SYMPOZIA: doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D. přednosta Urologická klinika

Více

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka Předseda Prof. MUDr. Jaroslav Pokorný, DrSc. Fyziologický ústav 1. LF UK, Albertov 5, 128 00 Praha 2 e-mail: jaroslav.pokorny@lf1.cuni.cz Členové Prof.

Více

PROGRAM. 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014

PROGRAM. 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014 PROGRAM 10. ročníku odborné konference RUTINNÍ ANALÝZA NUKLEOVÝCH KYSELIN MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÝMI TECHNIKAMI RANK 2014 29. a 30. ledna 2014, hotel Zlatá Štika, Pardubice www.rank.cz Záštitu nad konferencí

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 10. Počet stran: 15 Datum vydání: 25. 08. 2015 Platnost od: 25. 08. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Zpracoval: Schválil: Mgr.

Více

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany červen 2013 O zahájení hodnocení doktorských studijních programů (dále

Více

Sborník přednášek. II. ročník OLOMOUC KAZUISTICKÁ 3. listopadu 2011, NH Olomouc Congress. I. interní klinika LF UP a FN Olomouc SOLEN, s. r. o.

Sborník přednášek. II. ročník OLOMOUC KAZUISTICKÁ 3. listopadu 2011, NH Olomouc Congress. I. interní klinika LF UP a FN Olomouc SOLEN, s. r. o. Sborník přednášek II. ročník OLOMOUC KAZUISTICKÁ 3. listopadu 2011, NH Olomouc Congress I. interní klinika LF UP a FN Olomouc SOLEN, s. r. o. ISBN 978-80-87327-73-9 II. ročník 2 PROGRAM 8.30 9.00 Zahájení

Více

Seznam navržených ke jmenování profesorem (návrhy předloženy od 1.7.2010 do 31.3.2011)

Seznam navržených ke jmenování profesorem (návrhy předloženy od 1.7.2010 do 31.3.2011) Seznam navržených ke jmenování profesorem (návrhy předloženy od 1.7.2010 do 31.3.2011) 1. doc. RNDr. Peter Andráš, CSc. pro obor ochrana životního prostředí na návrh Vědecké rady Vysoké školy báňské -

Více

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I.

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pozvánka a program Konference a semináře pro nelékařské obory Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci s Českou asociací

Více

Koncepce soudního lékařství. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc.

Koncepce soudního lékařství. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Koncepce soudního lékařství doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. 1 Definice oboru Soudní lékařství jest nauka o použití neboli vynaložení vědomostí a zkušeností lékařských k účelům soudním. prof. Josef Reinsberg,

Více

Víte, co s nemocnými s tìžkou (familiární) hypercholesterolemií?

Víte, co s nemocnými s tìžkou (familiární) hypercholesterolemií? BUL410.SPL 13. 7. 2010 18:21 StrÆnka 42 Víte, co s nemocnými s tìžkou (familiární) hypercholesterolemií? Michal Vrablík Prevalence zvýšení hladin celkového a LDL-cholesterolu v Èeské republice je vysoká

Více

ZÁPIS ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni ze dne

ZÁPIS ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni ze dne Zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni dne 14. 6. 2018 Univerzita Karlova Lékařská fakulta v Plzni ZÁPIS ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni ze dne 14. 6. 2018 Celkový počet členů VR: Přítomni: Omluveni:

Více

Realizační týmy pokusného ověřování programu Pohyb a výživa

Realizační týmy pokusného ověřování programu Pohyb a výživa Realizační týmy pokusného ověřování programu Pohyb a výživa Řídící tým Hlavní manažer projektu Finanční manažerka projektu Hlavní koordinátor projektu Koordinátorka pro oblast pohybu Koordinátorka pro

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Tř. Svobody 32, Olomouc, Trávnická 2, Prostějov LP : 2016/06 Vydání č.: 6 Platí od: 15.2.2016 LP : 2016/06 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Jméno Datum Funkce zpracoval: MUDr. Milada Popotrandovská 9.2.2016 vedoucí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA SPOLEČNOSTI STŘEDOMORAVSKÁ NEMOCNIČNÍ A.S. ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA SPOLEČNOSTI STŘEDOMORAVSKÁ NEMOCNIČNÍ A.S. ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA SPOLEČNOSTI STŘEDOMORAVSKÁ NEMOCNIČNÍ A.S. ZA ROK 2013 OBSAH VÝROČNÍ ZPRÁVY SPOLEČNOSTI STŘEDOMORAVSKÁ NEMOCNIČNÍ A.S. ZA ROK 2013 01. Úvodní slovo předsedy představenstva

Více

Evropský specialista v laboratorní medicíně Jaroslav Racek

Evropský specialista v laboratorní medicíně Jaroslav Racek Evropský specialista v laboratorní medicíně Jaroslav Racek Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň Nejdříve trochu historie Organizace klinické chemie v Evropě FESCC Forum of European Societies

Více

Odborní garanti pro akce ČLnK

Odborní garanti pro akce ČLnK Odborní garanti pro akce ČLnK PharmDr. Josef Bakeš PhD. Ústavní lékárna Masarykovy nemocnice v Rakovníku, Dukelských hrdinů 200, 269 01 Rakovník Tel.: 606 633 632 E-mail: josbak@seznam.cz / bakes@nemorako.cz

Více

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc. Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod

Děkan: prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.   Úřední hodiny: Út: 13:00 14:00 hod Čt: 13:00 15:00 hod Cíl: seznámit nové studenty Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (dále LF UP) se základními informacemi, souvisejícími se studiem na LF UP. Prezentace: zásady kreditového systému základní normy

Více

Význam telehematologie pro diagnostiku a výuku hematologických malignit

Význam telehematologie pro diagnostiku a výuku hematologických malignit Význam telehematologie pro diagnostiku a výuku hematologických malignit Buliková A, Kissová J, Antošová M, Trnavská I, Zapletal O, Jordánová B, Valníček S, Kubíková E, Penka M. Oddělení klinické hematologie

Více

Absolventi kurzu Fyzioterapie poruch dýchání

Absolventi kurzu Fyzioterapie poruch dýchání Absolventi kurzu Fyzioterapie poruch dýchání odborný kurz se souhlasným stanoviskem UNIFY ČR, garant kurzu: Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D., Katedra fyzioterapie Jméno Pracoviště Kontakt MUDr. Hana RÚ

Více

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni 14. 03. 2013 Celkový počet členů VR: Přítomni: Omluveni: 33 členů (Prezenční listina je nedílnou přílohou

Více

MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM

MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM 4 MORAVSKÉ UROLOGICKÉ SYMPOZIUM Čtvrtek 20. 3. 2014 / lékařská sekce 14.00 Slavnostní zahájení doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D., 14.10 16.00 Doktorandský studijní program garant doc. MUDr. Vladimír Študent,

Více

Ivan Červinka květen 2008. OpenLIMS Laboratorní Informační Systém

Ivan Červinka květen 2008. OpenLIMS Laboratorní Informační Systém Ivan Červinka květen 2008 OpenLIMS Laboratorní Informační Systém Osnova Milníky vývoje Reference Přínosy nového řešení Nové technologie Konsolidace laboratoří a řetězce Laboratorní procesy Automatizace

Více

ZÁKLADNÍ SCHÉMA PROGRAMU (aktualizace 29. března 2011 s výhradou dalších změn a úprav)

ZÁKLADNÍ SCHÉMA PROGRAMU (aktualizace 29. března 2011 s výhradou dalších změn a úprav) ZÁKLADNÍ SCHÉMA PROGRAMU (aktualizace 29. března 2011 s výhradou dalších změn a úprav) SEKCE LÉKAŘŮ Úterý 10. května 09.00 13.00 Příprava a instalace doprovodné výstavy 10.00 20.00 Registrace 13.00 20.00

Více

Obsah. Seznam autorů... 9. Předmluva... 11. Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil. Paradox obezity... 27 Hana Rosolová

Obsah. Seznam autorů... 9. Předmluva... 11. Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil. Paradox obezity... 27 Hana Rosolová Obsah Seznam autorů... 9 Předmluva... 11 I. K zamyšlení Hlavolamy diabetologie... 15 Milan Kvapil Paradox obezity... 27 Hana Rosolová Vnímání rizika diabetu populací České republiky... 30 Dina Odarčenková

Více

Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR. Výkazy pro roky 2015

Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR. Výkazy pro roky 2015 Program statistických zjišťování Ministerstva zdravotnictví ČR Výkazy pro roky 2015 Program statistického zjišťování Ministerstvo zdravotnictví vykonává státní statistickou službu za podmínek a v rozsahu

Více

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Historické poznámky Dne 29. ledna 1979 byla na poradě ČLS JEP, které se zúčastnili zástupci Spolku lékařů a obvodních lékařů, projednána

Více

Odborný poradní orgán MŠMT pro program INGO II, VES 2014 Zdroj financování členů Statut Jednací řád Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE

Odborný poradní orgán MŠMT pro program INGO II, VES 2014 Zdroj financování členů Statut Jednací řád Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE Odborný poradní orgán pro program INGO II, VES 2014 Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. RNDr. Jana Bystřická Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i. Ing. Jiřina

Více

PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ

PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ 2006 ČESKÁ SPOLEČNOST ALERGOLOGIE A KLINICKÉ IMUNOLOGIE PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ (ve spolupráci s ČPFS a ČIPA) Název akce: Evropská konference EFA-ČIPA Datum konání: 10. 12. 5. 2006 Místo konání:

Více

V Praze 05. 03. 2015 Č.j. 12-2/2015-UK3LF počet listů: 9

V Praze 05. 03. 2015 Č.j. 12-2/2015-UK3LF počet listů: 9 V Praze 05. 03. 2015 Č.j. 12-2/2015-UK3LF počet listů: 9 Zápis ze zasedání Vědecké rady 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze dne 5. března 2015 ve 14 hodin na 3. LF UK Přítomní: Prof. MUDr. Michal

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA

FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA Bc. Mária Dobešová VZNIK NEMOCNICE V ROCE 1912 V OSTRAVĚ VÍÍTKOVIC TKOVICÍÍCH. CH. PŘESUN TÉTO TO NEMOCNICE DO NOVĚ VYBUDOVANÉHO PORUBSKÉHO AREÁLU V ROCE 1995. SCHÉMA ZÁKLADN

Více

Lékařská. Lékařská chemie a 11. 6. 2013. Hudební teorie a pedagogika Dějiny slovanských literatur se zaměřením Dějiny české, polské a ruské literatury

Lékařská. Lékařská chemie a 11. 6. 2013. Hudební teorie a pedagogika Dějiny slovanských literatur se zaměřením Dějiny české, polské a ruské literatury A) Řazeno dle data jmenování Fa Jméno/pracoviště uchazeče Obor doc. RNDr. Tomáš Grim, Ph.D./ UP v doc. RNDr. Marián Janiga, CSc./ Výzkumný ústav vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity v Žilině, Slovenská

Více

Obsah. Úvodní slovo ředitele 4. Dozorčí rada, představenstvo nemocnice 5. Oddělení nemocnice 6. Základní údaje, lůžkový fond 7

Obsah. Úvodní slovo ředitele 4. Dozorčí rada, představenstvo nemocnice 5. Oddělení nemocnice 6. Základní údaje, lůžkový fond 7 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2 0 0 4 Obsah Úvodní slovo ředitele 4 Dozorčí rada, představenstvo nemocnice 5 Oddělení nemocnice 6 Základní údaje, lůžkový fond 7 Rozvaha, výsledek hospodaření 9 Výrok auditora

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ BIOCHEMIE

ČESKÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ BIOCHEMIE předseda: Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN U Nemocnice 2 128 08 Praha 2 tel: 224 962 841 fax: 224 962 848 e-mail: zimatom@cesnet.cz místopředseda,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 TRANSFÚZNÍ SLUŽBA A. S.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 TRANSFÚZNÍ SLUŽBA A. S. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2014 TRANSFÚZNÍ SLUŽBA A. S. OBSAH VÝROČNÍ ZPRÁVY SPOLEČNOSTI TRANSFÚZNÍ SLUŽBA A. S. ZA ROK 2014 01. Úvodní slovo předsedkyně představenstva společnosti 5 6

Více

D Studijní plán oboru Vysoká škola Součást vysoké školy Název studijního programu Název studijního oboru

D Studijní plán oboru Vysoká škola Součást vysoké školy Název studijního programu Název studijního oboru D Studijní plán oboru Vysoká škola Součást vysoké školy Název studijního programu Název studijního oboru České vysoké učení technické Fakulta biomedicínského inţenýrství Biomedicínská a klinická technika

Více

ÚSTAV SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ. LF UK a FN HK

ÚSTAV SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ. LF UK a FN HK LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ÚSTAV SOUDNÍHO LÉKAŘSTVÍ LF UK a FN HK Vypracoval H. Jindrová Jméno a příjmení, funkce Přezkoumal MUDr. M. Šafr Schválil MUDr. P. Hejna, Ph.D., MBA Platnost od: 1.6.2013 Podpis Datum

Více

Informace o projektu APSYS

Informace o projektu APSYS Informace o projektu APSYS Název projektu: Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání ve VaV Poskytovatel podpory: Evropský sociální fond, přes MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum

Více

XII. sjezd pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS a XVIII. lázeňské kardiovaskulární dny v Konstantinových Lázních

XII. sjezd pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS a XVIII. lázeňské kardiovaskulární dny v Konstantinových Lázních XII. sjezd pracovní skupiny kardiovaskulární rehabilitace ČKS a XVIII. lázeňské kardiovaskulární dny v Konstantinových Lázních Místo a termín: Konstantinovy Lázně, LH Alžbětin Dvůr od 30.1.2009 do 1.2.2009

Více

III. interní klinika Stránka 1 z 8

III. interní klinika Stránka 1 z 8 III. interní klinika Stránka 1 z 8 Kardiologická ambulance Adresa U Nemocnice 2, Praha 2 MUDr. Janota, CSc. pondělí 13,30 15,30 hod. tel. 22496 2934 Doc. MUDr. Král, CSc. čtvrtek 13 18 hod. tel. 22496

Více

OKRADENÍ OSTRAVŠTÍ ZÁCHRANÁŘI ZÍSKALI NOVÉ NAVIGACE

OKRADENÍ OSTRAVŠTÍ ZÁCHRANÁŘI ZÍSKALI NOVÉ NAVIGACE Únor 2010 MARTEK MEDICAL a.s. Ročník 2, číslo 2 OKRADENÍ OSTRAVŠTÍ ZÁCHRANÁŘI ZÍSKALI NOVÉ NAVIGACE Společnost MARTEK MEDICAL a.s., která je členem skupiny AGEL, dnes darovala ostravským záchranářům dvě

Více

OBOROVÁ RADA BIOCHEMIE A PATOBIOCHEMIE

OBOROVÁ RADA BIOCHEMIE A PATOBIOCHEMIE OBOROVÁ RADA BIOCHEMIE A PATOBIOCHEMIE Předseda: Stanislav Štípek, prof., MUDr., DrSc. Ústav lékařske biochemie a laboratorní disgnostiky 1. LF UK Kateřinská 32, 121 08 Praha 2 tel.: 224 964 283 fax: 224

Více

Zdravotnictví 2016. 12. 11. 2015 Praha, Hotel Ambassador. www.uzs konference.cz. Mgr. Bohuslav Sobotka. MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

Zdravotnictví 2016. 12. 11. 2015 Praha, Hotel Ambassador. www.uzs konference.cz. Mgr. Bohuslav Sobotka. MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Mladá fronta a. s. pořádají konferenci pod záštitou předsedy vlády ČR Mgr. Bohuslava Sobotky, ministra zdravotnictví ČR MUDr. Svatopluka Němečka, MBA, České lékařské

Více

Přehled výzkumných aktivit

Přehled výzkumných aktivit Přehled výzkumných aktivit ROK 2004 Lenka Zahradová Laboratoř experimentální hematologie a buněčné imunoterapie Oddělení klinické hematologie FNB Bohunice Přednosta: prof. MUDr. M. Penka, CSc. Oddělení

Více

21. Kubátovy dny: Ortopedická protetika Vrozené a získané poruchy růstu - Diabetická noha

21. Kubátovy dny: Ortopedická protetika Vrozené a získané poruchy růstu - Diabetická noha Ortopedicko-protetická společnost ČLS J.E. Purkyně & Společnost pro pojivové tkáně ČLS J.E. Purkyně Vás srdečně zvou na symposium 21. Kubátovy dny: Ortopedická protetika Vrozené a získané poruchy růstu

Více

3 kredity Tel. 257273945 e-mail: petr.cap@homolka.cz

3 kredity Tel. 257273945 e-mail: petr.cap@homolka.cz ČESKÁ SPOLEČNOST ALERGOLOGIE A KLINICKÉ IMUNOLOGIE PŘEHLED AKCÍ S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ NA ROK 2008 + SSAKI Název akce: 25. sjezd České a Slovenské společnosti alergologie a klinické imunologie XII.kongres

Více

Včasná diagnostika (2014 2015)

Včasná diagnostika (2014 2015) Včasná diagnostika (2014 2015) 1 Projekt Včasná diagnostika 2 Projekt vzdělávání studentů Včasná diagnostika (2014 2015) V rámci plnění NAP RD, aktivita č. 4 (Zlepšení screeningu a diagnostiky u VO) ČAVO

Více

Odborný poradní orgán MŠMT pro program GESHER/MOST, VES 2014 Zdroj financování členů Statut Jednací řád Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE

Odborný poradní orgán MŠMT pro program GESHER/MOST, VES 2014 Zdroj financování členů Statut Jednací řád Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE Odborný poradní orgán pro program GESHER/MOST, VES 2014 Rozpočtové prostředky organizace ANO NE ANO NE RNDr. Josef Janda RNDr. Jana Bystřická Ing. Jana Juřicová Ing. Martin Štícha Mgr. Jan Hana doc. Ing.

Více

BENEŠOV Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s. Oddělení klinické mikrobiologie Máchova 400 256 30 Benešov tel.: 317 756 550

BENEŠOV Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s. Oddělení klinické mikrobiologie Máchova 400 256 30 Benešov tel.: 317 756 550 BENEŠOV Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s. Máchova 400 256 30 Benešov tel.: 317 756 550 BRNO Fakultní nemocnice Brno Jihlavská 20 625 00 Brno tel.: 532 232 392, 602 729 849 BRNO IFCOR-99, s.r.o.

Více

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU CENTRUM PRO INOVACE V OBORU NANOMATERIÁLŮ A NANOTECHNOLOGIÍ Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. Projekt Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií s číslem CZ 2.16/3.1.00/21089

Více

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE A SLEDOVÁNÍ KVALITY PÉČE V ROCE 2006 NOVĚ ZAVEDENÉ TRENDY V OŠETŘOVATELSTVÍ VE FTNSP SLEDOVÁNÍ KVALITY OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE A SLEDOVÁNÍ KVALITY PÉČE V ROCE 2006 NOVĚ ZAVEDENÉ TRENDY V OŠETŘOVATELSTVÍ VE FTNSP SLEDOVÁNÍ KVALITY OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE Obsah ÚVODNÍ SLOVO MANAGEMENT NEMOCNICE ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PROFIL FTNSP POSLÁNÍ NEMOCNICE HODNOTY NEMOCNICE PERSONÁLNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA FTNSP VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI V ROCE 2006 ORIENTACE NA KLIENTA OMBUDSMAN

Více

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni

Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Z Á P I S ze zasedání Vědecké rady LF UK v Plzni 13. 06. 2013 Celkový počet členů VR: Přítomni: Omluveni: 33 členů (Prezenční listina je nedílnou přílohou

Více

14. března 2016, Brno, hotel Myslivna PROGRAM KONGRESU. www.telemedicina-brno.info

14. března 2016, Brno, hotel Myslivna PROGRAM KONGRESU. www.telemedicina-brno.info 2016 14. března 2016, Brno, hotel Myslivna PROGRAM KONGRESU www.telemedicina-brno.info UNITI REVOLUCE V ZOBRAZOVÁNÍ! zobrazení a diagnostika všech modalit první barevný monitor i pro mamografii barevný

Více

Zápis ze 3. zasedání VR ze dne

Zápis ze 3. zasedání VR ze dne Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Zápis ze 3. zasedání VR ze dne 13. 6. 213 Zápis ze 3. zasedání VR ze dne 13. 6. 213 Vědecká rada Zápis ze 3. zasedání

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ

FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2004 HISTORIE Moderní nemocniční medicína se v Hradci Králové úspěšně vyvíjela od konce 19. století, ale akademické kořeny dnešní Fakultní nemocnice

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

Tipy a triky urologické operativy

Tipy a triky urologické operativy 4. český video-seminář Tipy a triky urologické operativy 22. dubna 2016 Výukové centrum LF UK a FN Pořádá Urologická klinika LF UK a FN a Aesculap Akademie pod záštitou České urologické společnosti České

Více

Zápis č. 8 ze zasedání Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva Olomouckého kraje ze dne 14. 4. 2010

Zápis č. 8 ze zasedání Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva Olomouckého kraje ze dne 14. 4. 2010 Zápis č. 8 ze zasedání Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva Olomouckého kraje ze dne 14. 4. 2010 Přítomni: Doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA Ing. Jiří Kropáč Věra Kocianová Mgr. Helena Kulinová

Více

Z Á P I S. Číslo: 21 2013 z jednání Akademického senátu LF OU

Z Á P I S. Číslo: 21 2013 z jednání Akademického senátu LF OU Strana: 1/1 PŘÍTOMNI: Komora akademických pracovníků: doc. MUDr. Michal Bar, Ph.D., Mgr. Marek Bužga, Ph.D., MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D., MUDr. Igor Dvořáček, Ph.D., MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D., MUDr.

Více

Zápis ze zasedání Akreditační komise oboru Anesteziologie a resuscitace ze dne 18.11.2009 Ministerstvo zdravotnictví

Zápis ze zasedání Akreditační komise oboru Anesteziologie a resuscitace ze dne 18.11.2009 Ministerstvo zdravotnictví Zápis ze zasedání Akreditační komise oboru Anesteziologie a resuscitace ze dne 18.11.2009 Ministerstvo zdravotnictví Přítomni: abecedně, prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., doc. MUDr. Alena Černá, CSc.,

Více

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie

Studijní obor 7.1.3 normální a patologická fyziologie Posudek oponenta odborného materiálu na jmenovací řízení profesorem Doc. MUDr. Michala Javorku, Ph.D. Z Fyziologického ústavu Jesseniova Lékařská fakulta UK v Martine Studijní obor 7.1.3 normální a patologická

Více

II. košumberský den. Možnosti koordinované rehabilitace Týmová spolupráce v rehabilitaci Varia. Program

II. košumberský den. Možnosti koordinované rehabilitace Týmová spolupráce v rehabilitaci Varia. Program II. košumberský den Možnosti koordinované rehabilitace Týmová spolupráce v rehabilitaci Varia Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií 28. dubna 2016 Hamzova

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 VŠEOBECNÁ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE.,,Změnou k lepší budoucnosti,,

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 VŠEOBECNÁ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE.,,Změnou k lepší budoucnosti,, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 VŠEOBECNÁ FAKULTNÍ NEMOCNICE V PRAZE,,Změnou k lepší budoucnosti,, 1. ÚVOD SLOVO ŘEDITELKY 1. ÚVOD SLOVO ŘEDITELKY 2. PŘEDSTAVENÍ VFN 2. PŘEDSTAVENÍ VFN 3. ÚSEK LÉČEBNÉ PÉČE 3. ÚSEK

Více

Česká iniciativa pro astma o. p. s.

Česká iniciativa pro astma o. p. s. Jaroslava KLEINHAMPLOVÁ 17. 9. 1921 29. 4. 2006 MUDr. Kleinhamplová s doc. Strejčkem a prof. Oehlingem Na hradeckém sjezdu českých a slovenských alergologů a klinických imunologů a českých a slovenských

Více

Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví

Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví Tematické okruhy k SZZ v bakalářském studijním oboru Zdravotní laborant bakalářského studijního programu B5345 Specializace ve zdravotnictví Dle čl. 7 odst. 2 Směrnice děkana pro realizaci bakalářských

Více

- 23 - OBSAH. Pavilon oddìlení klinické biochemie horní areál. Prádelna horní areál. Pavilon oddìlení pracovního lékaøství horní areál

- 23 - OBSAH. Pavilon oddìlení klinické biochemie horní areál. Prádelna horní areál. Pavilon oddìlení pracovního lékaøství horní areál - 23 - OBSAH Dozorèí rada................................................................ 3 Vedení nemocnice............................................................. 5 Základní údaje o nemocnici.....................................................

Více

Návrh na jmenování docentem

Návrh na jmenování docentem Návrh na jmenování docentem Podle 72 zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů /zákon o vysokých školách/ Vysoká škola: Fakulta: Uchazeč: rodné číslo: stav: trvalé bydliště:

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Advance Institute VÝROČNÍ ZPRÁVA. 1 S t r a n a

Výroční zpráva Nadačního fondu Advance Institute VÝROČNÍ ZPRÁVA. 1 S t r a n a VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 2011 1 S t r a n a Obsah: 1) Úvodní ustanovení.. 3 2) Zřízení a vznik nadačního fondu. 3 3) Účel a poslání nadačního fondu. 4 4) Shrnutí činnosti nadačního fondu. 4 5) Dárci.. 7 6)

Více

2. jihlavská konference: Zhoubné nádory ovaria

2. jihlavská konference: Zhoubné nádory ovaria Pozvánka a program 2. jihlavská konference: Zhoubné nádory ovaria Pořádá Česká lékařská komora ve spolupráci s Nemocnicí Jihlava, Gynekologicko porodnickým oddělením, Onkologickým oddělením, Vysoká škola

Více

Výstavní plocha pokladna

Výstavní plocha pokladna Nabídka pro vystavovatele Základní informace Programové zaměření Výstavní plocha Obchodní nabídka Základní informace MÍSTO KONÁNÍ: Regionální centrum Olomouc, Jeremenkova 40b POŘADATELÉ: Urologická klinika

Více

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart Zápis z jednání Označení: Zápis z porady (ZP) Klasifikace: Pracovní skupina Typ jednání: Porada OA III. Datum jednání: 27. 4. 2016 Jednání řídil: Ing. Mašek, Ing. Bartůňková Místo konání: ÚZIS ČR PROGRAM:

Více

www.turneruvsyndrom.cz

www.turneruvsyndrom.cz Doporučené sledování v dospělosti www.turneruvsyndrom.cz ický nález (ultrazvuk, cytologie);, příp. internista ické vyšetření: ický nález (ultrazvuk, cytologie);, příp. internista ické vyšetření: ický nález

Více

Klinická laborato ON Kladno, a.s., nemocnice St edočeského kraje

Klinická laborato ON Kladno, a.s., nemocnice St edočeského kraje nemocnice St edočeského kraje Konsolidovaná laborato Zajištění služeb ON Kladno Praktičtí léka i Ambulantní specialisté Laboratorní odbornosti Klinická biochemie 801 Léka ská mikrobiologie 802 Hematologie

Více

1. košumberský den. Vzpřimování, Stoj, Chůze. Program. Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií

1. košumberský den. Vzpřimování, Stoj, Chůze. Program. Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií 1. košumberský den Vzpřimování, Stoj, Chůze Pořádá Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé ve spolupráci s Aesculap Akademií 10. dubna 2014 Hamzova léčebna Luže - Košumberk Záštita a garance Partneři

Více

NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE

NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE NABÍDKA PRO VYSTAVOVATELE Cílem pracovního dne je představit problematiku jaterních onemocnění v pokročilých stadiích. Sdělení se budou týkat jaterní cirhózy, ethylické i jiné etiologie, komplikované jaterním

Více

PŘÍRUČKA KVALITY ZDRAVOTNICKÉ LABORATOŘE NEMOCNICE HRANICE

PŘÍRUČKA KVALITY ZDRAVOTNICKÉ LABORATOŘE NEMOCNICE HRANICE Nemocnice Hranice a. s., Zborovská 1245, 753 22 Hranice Strana : 1 / 66 VII PKZL - 01 PŘÍRUČKA KVALITY ZDRAVOTNICKÉ LABORATOŘE NEMOCNICE HRANICE Zpracoval funkce datum jméno / podpis Ing. Eduard Sohlich

Více

Specializovaná nemocnice a knihovna. Daniela Tumpachová

Specializovaná nemocnice a knihovna. Daniela Tumpachová Specializovaná nemocnice a knihovna Daniela Tumpachová Nemocnice Na Homolce státní příspěvková organizace v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR akreditovaná nemocnice od r. 2005 červen

Více

Stanovisko habilitační komise

Stanovisko habilitační komise Stanovisko habilitační komise k návrhu na jmenování uchazeče: David Friedecký, RNDr., Ph.D. docentem pro obor: Analytická chemie Složení komise: předseda: členové: Vladimír Havlíček, prof., Ing. Dr. Univerzita

Více

Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie

Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie Vzdělávání zdravotních laborantek v oblasti molekulární biologie Beránek M., Drastíková M. Ústav klinické biochemie a diagnostiky, Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové beranek@lfhk.cuni.cz

Více

Práce sestry na úseku domácí péče

Práce sestry na úseku domácí péče Program Práce sestry na úseku domácí péče II. běh certifikovaného kurzu akreditovaného MZ ČR březen - červen 2016 Praha Česká republika Pořádá Aesculap Akademie ve spolupráci se smluvními zařízeními Úvod

Více

Organizace a řízení ambulantních laboratoří. Martin Radina SPADIA LAB

Organizace a řízení ambulantních laboratoří. Martin Radina SPADIA LAB Organizace a řízení ambulantních laboratoří Martin Radina SPADIA LAB INMED 2012 Pardubice, 22. 23.11.2012 Úvod Dramatické změny prostředí významně ovlivňuje laboratorní medicínu za posledních 20 let Legislativní

Více

Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP

Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP Výroční zpráva Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP Členská základna K datu 31.12.2004 byl počet členů Společnosti lékařské genetiky (SLG) celkem 227. Oproti roku 2003 došlo k navýšení o 41 nově přihlášených

Více

Zápis ze 6. zasedání VR ze dne

Zápis ze 6. zasedání VR ze dne Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Zápis ze 6. zasedání VR ze dne 15. 9. 2005 Zápis ze 6. zasedání VR ze dne 15. 9. 2005 Vědecká rada Zápis ze 6. zasedání

Více

Zápis ze 4. zasedání VR ze dne

Zápis ze 4. zasedání VR ze dne Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Zápis ze 4. zasedání VR ze dne 19. 4. 2001 Zápis ze 4. zasedání VR ze dne 19. 4. 2001 Vědecká rada Zápis ze 4. zasedání

Více

Školicí akce Centra výchovy a dalšího vzdělávání strana 2 12. Školicí místa na akreditovaných pracovištích strana 13 27

Školicí akce Centra výchovy a dalšího vzdělávání strana 2 12. Školicí místa na akreditovaných pracovištích strana 13 27 Strana 1 Obsah Školicí akce Centra výchovy a dalšího vzdělávání strana 2 12 Školicí místa na akreditovaných pracovištích strana 13 27 Informace Ústí nad Labem má 38 akreditovaných oborů dle 95/2004 Sb.

Více

V ý r o č n í z p r á v a z a r o k 2 0 0 5

V ý r o č n í z p r á v a z a r o k 2 0 0 5 V ý r o č n í z p r á v a 2 5 N e m o c n i c e Pís e k V ý r o č n í z p r á v a z a r o k 2 5 Obsah 1. Úvodní slovo ředitele 2. Základní údaje o Nemocnici Písek 3. Organizační struktura 4. Lůžkový fond

Více

Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad

Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Operační

Více

ODBORNÝ PROGRAM SEKCE LÉKAŘŮ

ODBORNÝ PROGRAM SEKCE LÉKAŘŮ ODBORNÝ PROGRAM SEKCE LÉKAŘŮ Pátek 23.5.2008 Kongresový sál A 09.00-09.20 Slavnostní zahájení kongresu 09.20 12.10 Svalové choroby I. Předsedající: Voháňka S., Špalek P. 1. Therapeutic Possibilities in

Více

Kandidáti do EK SPM (volby 2016)

Kandidáti do EK SPM (volby 2016) Kandidáti do EK SPM (volby 2016) Během volby na valné hromadě 10. 6. můžete odevzdat svůj hlas vybraným 5 kandidátům. MUDr. Romana Hronová (Praha) MUDr. Ivana Jirmanová (Paha) MUDr. Martina Mothejlová

Více