VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu"

Transkript

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro vzdělanější Šluknovsko Číslo a název šablony 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor 0207 Mgr. Bc. Jan Škoda Tematická oblast Programování Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0207_0301 Visual C# - základní pojmy Anotace Žák si upevní učivo o základech programování v programovacím jazyce Visual C#. Vytvořeno Určeno pro 3. ročník oboru Informační technologie Přílohy Bez příloh

2 Metodický list Učitel: Výklad s projekcí elektronického učebního materiálu. Ukázka obecného postupu činností. Monitorování činnosti žáků. Žák: Sleduje výkladovou projekci a demonstraci učitele. Procvičuje.

3 Visual C# Základní pojmy

4 C# C# je objektově orientovaný, imperativní programovací jazyk od firmy Microsoft. Imperativní příkazy jsou vykonávány za sebou. Využívá.NET Framework. Nepřímo vychází syntaxí z jazyka C. V C# se za příkazy dává středník. V C# záleží na velikosti písmen v názvech.

5 Základní pojmy Algoritmus řešení problému v několika krocích. Syntaxe způsob zápisu elementů a struktur konkrétního programovacího jazyka. Implementace provedení, realizace funkcionality konkrétním kódem. Projekt, plán, úkol v terminologii MSVS je to soubor obsahující zdrojový seznam všech souborů a pomocných dat (konfigurace projektu atd.), patřících do jednoho přeložitelného celku. Řešení v terminologii MSVS je to soubor obsahující zdrojový seznam projektů a pomocných dat (konfigurace řešení atd.), které spolu souvisí a společně se překládají. Překlad proces překladu nebo výsledek procesu překladu.

6 Základní pojmy Sestavení jeden celistvý kus kódu samostatně přeložitelný jako aplikace nebo knihovna. Zdroje data programu specifických vlastností (texty, obrázky), která jsou zpravidla umístěna a modifikovatelná samostatně. Nebo také prostředky operačního systému (paměť, místo na disku, vyhrazený čas procesoru a podobně). Garbage collector automatický odstraňovač dynamicky alokovaného prostoru dále již nepoužívaných objektů. Registr paměť o malé velikosti sloužící k uchovávání malého množství informací (jednoho čísla, znaku a podobně). Identifikátor slovní označení proměnné, vlastnosti, typu nebo metody v programu. Výjimka objekt obsahující informace o výjimečné situaci v programu způsobené obvykle chybou.

7 Základní pojmy Varování hlášení překladače, že v programu je něco nesprávně, ale tato chyba nezpůsobuje nefunkčnost programu a lze jej i tak přeložit a použít. Krokování proces spouštění jednotlivých kroků programu zpravidla za účelem kontroly funkčnosti a odstraňování chyb a skrytých problémů. Debugger program pro odstraňování chyb (pomáhá s procesem odstraňování chyb a skrytých problémů v programu pomocí krokování, trasování, vkládání break-pointů a podobně. Bod přerušení místo, kam byla uměle vložena instrukce přerušení běhu programu za účelem kontroly činnosti programu.

8 Třídy a objekty Objekt data (vlastnosti) a kód (metody) sdružená pospolu do paměťové struktury za účelem lepšího uspořádání logické struktury programu. Třída (class) nehmatatelný formální popis objektu, jeho vlastností a metod. Instance hmatatelná okamžitá podoba objektu vytvořeného v paměti na základě jeho popisu třídou. Metoda funkce nebo procedura patřící k objektu. Konstruktor metoda sloužící k vytvoření instance objektu. Destruktor metoda sloužící ke zrušení instance objektu. Vlastnost (property) přístup k datům objektu skrze accessor. Accessor metoda umožňující přístup k datům vlastnosti objektu. Field pole ve smyslu proměnná držící v objektu data vlastnosti, nepřístupná zpravidla vně objektu jinak než přes accessor.

9 .NET Framework VB C++ C# JScript J# Common Language Specification (CLS) ASP.NET Web Forms Web Services ADO.NET a XML Base Class Library Common Language Runtime Operační systém Windows Forms Visual Studio.NET Zdroj: BĚHÁLEK, Marek. Programovací jazyk C# [online]. 2007, s. 11. [cit ]. Dostupné z:

10 .NET Framework Na nejnižší úrovni se nachází CLR- Common Language Runtime realizující základní infrastrukturu, nad kterou je framework vybudován. Nad CLR se nachází několik hierarchicky umístěných knihoven. Ty jsou rozděleny do jmenných prostorů. Základem je knihovna nazvaná Base Class Libary. Nad ní je knihovna pro přístup k datům a práci s XML soubory. Poslední vrstvou je sada knihoven usnadňující práci s uživatelským rozhraním. Je rozdělena do dvou skupin: pro usnadnění vytváření webových aplikací a pro vytváření klasických aplikací.

11 .NET Framework Poslední vrstvu tvoří nelimitovaná množina programovacích jazyků. Jejich základní vlastnosti definuje CLS Common Language Specification. V současné době jsou firmou Microsoft podporovány čtyři jazyky Visual Basic, C++, C# a Jscript. Tato množina ale není uzavřena a jakýkoliv výrobce ji může rozšířit.

12 Common Language Runtime V prostředí.net jsou zdrojové soubory libovolného programovacího jazyka zkompilovány do intermediárního jazyka (nazvaného MSIL Microsoft Intermediate Language). V případě, že má být taková aplikace spuštěna, systém detekuje, že jde o aplikaci v MSIL a spustí Just-In-Time kompilátor. Ten vygeneruje skutečné instrukce cílové platformy.

13 CLR kompilace a spuštění Zdrojový kód Kompilace do jazyka MSIL EXE nebo DDL (MSIL) Runtime prostředí Běh aplikace Nativní R kód Just-In-Time kompilace Knihovny tříd Zdroj: BĚHÁLEK, Marek. Programovací jazyk C# [online]. 2007, s. 12. [cit ]. Dostupné z:

14 MSIL Spustíme-li aplikaci o jejíž provádění se stará CLR, hovoříme o řízeném kódu. Pokud je spuštěna aplikace která není napsaná pro prostředí.net, nebo se výhod řízeného kódu explicitně zřekneme, je kód neřízený. Ne všechny jazyky umí generovat řízený kód. Příkladem jazyka s absolutní volností je jazyk C++.

15 MSIL Výsledkem kompilátoru jazyka schopného generovat řízený kód je MSIL - MicroSoft Intermediate Language. MSIL je procesorově nezávislý jazyk podobný assembleru. Oproti asembleru je však mnohem vyspělejší. Umí pracovat s objekty, volat virtuální metody, pracovat s prvky pole nebo zpracovávat výjimky. Důvodem pro zavedení tohoto jazyka je snaha o jednoduché přenášení existujícího kódu mezi různými platformami. V současné době neexistuje procesor, na kterém by šlo provádět instrukce MSIL, proto CLR před vlastním spuštěním kompiluje (pomocí JIT kompilátoru) MSIL instrukce do nativního kódu na dané, konkrétní platformě. Hlavní výhodou použití intermediárního jazyka je platformní nezávislost.

16 JIT kompilátor Obecně se používají se tři druhy JIT kompilátorů: 1. Provádějící překlad v době instalace pak se již podstatě nejedná o JIT kompilátor. Výhodou je odstranění zpoždění, které samotný překlad způsobuje. 2. Skutečný JIT překladač před samotným spuštěním je aplikace přeložena do nativního kódu dané platformy. Výsledek je srovnatelný s produktem konvenčního překladače. Nevýhodou je zpoždění při zavádění aplikace do operační paměti a zpomalení započatí jejího vykonávání. 3. Ekonomický JIT překladač provádí partikulární překlad programu. Jsou překládány jen ty části, které jsou zrovna potřeba. Hlavní výhodou jsou menší paměťové nároky.

17 Assembly Velký problém je nasazování aplikací. Řešením tohoto problému v prostředí.net je Assembly. Důvody: Aplikace musí být samostatné snadná instalace nebo reinstalace. Aplikace musí obsahovat čísla verzí a musí být na ně vázána. Musí umožňovat izolaci aplikace aplikace nesmí být náchylná k poruchám způsobených změnami provedenými na počítači. Assembly je kolekcí, stávající se z jednoho nebo více.exe,.dll nebo.module souboru a zdrojů doplněných o manifest.

18 Manifest Manifest je blok metadat obsahující tyto informace: Identita jméno, verze a kultura. Seznam souborů + kryptografické zabezpečení. Odkaz na další použité assembly + jejich verze. Exportované (veřejně viditelné) typy a zdroje. Bezpečnostní požadavky.

19 Zdroje BĚHÁLEK, Marek. Programovací jazyk C# [online]. 2007, 134 s. [cit ]. Dostupné z: PEŇAŠKA, Jaroslav. Malý úvod do programování v.net C# [online]. 2006, 64 s. Dostupné z: Projekty SIPVZ Gymnázia Olomouc-Hejčín 2005/2006. KOVÁŘ, Dušan. Programování se zaměřením na.net a jazyk C#: Programovací jazyk C# [online] [cit ]. Dostupné z: ProjektySIPVZ/Default.aspx?uid=3. PUŠ, Petr. Poznáváme C# a Microsoft.NET. In: O počítačích, IT a internetu - Živě.cz [online] [cit ]. Dostupné z: files/poznavame_csharp.pdf. ŠÍMA, František a David VILÍMEK. Microsoft Visual Studio.NET: praktické programování krok za krokem. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 254 s. Průvodce (Grada). ISBN VIRIUS, Miroslav. C# pro zelenáče. Praha: Neocortex, 2002, 255 s. ISBN VIRIUS, Miroslav. Programování pro.net. Praha: ČVUT, 2011, 260 s. ISBN

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Seznámení s prostředím dot.net Framework

Seznámení s prostředím dot.net Framework Základy programování v jazyce C# Seznámení s prostředím dot.net Framework PL-Prostředí dot.net - NET Framework Je základním stavebním prvkem, na kterém lze vytvářet software. Jeho součásti a jádro je založené

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework úvod, historie, základy.net framework, programovací jazyky, vývojové prostředky Úvod strana 2 Cíl předmětu Seznámit se s vývojem aplikací

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Úvod Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET Konec. Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25

Úvod Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET Konec. Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25 Programování v C# Úvodní slovo 1 / 25 Obsah přednášky Seznámení s předmětem Co je.net Vlastnosti.NET 2 / 25 Kdo je kdo Petr Vaněček vanecek@pf.jcu.cz J 502 Václav Novák vacnovak@pf.jcu.cz?? Při komunikaci

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Vývoj aplikací Téma: Visual Studio Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK3 Hodina: 19,2 Číslo: V/5 Programování

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Programovací jazyk Úvod do programování v C#

Programovací jazyk Úvod do programování v C# Programovací jazyk C# Úvod do programování v C# Ing. Marek Běhálek Katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1018 / 597 324 251 http://www.cs.vsb.cz/behalek marek.behalek@vsb.cz .NET Framework Dramaticky zjednodušit

Více

Programovací jazyk C# Úvod do programování v C#

Programovací jazyk C# Úvod do programování v C# Programovací jazyk C# Úvod do programování v C# Ing. Marek Běhálek Katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1018 / 597 324 251 http://www.cs.vsb.cz/behalek marek.behalek@vsb.cz.net Framework Dramaticky zjednodušit

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Programovací jazyk C# Úvod do programování v C#

Programovací jazyk C# Úvod do programování v C# Programovací jazyk C# Úvod do programování v C# Ing. Marek Běhálek Katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1018 / 597 324 251 http://www.cs.vsb.cz/behalek marek.behalek@vsb.cz.net Framework Dramaticky zjednodušit

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Základy jazyka C# Obsah přednášky. Architektura.NET Historie Vlastnosti jazyka C# Datové typy Příkazy Prostory jmen Třídy, rozhraní

Základy jazyka C# Obsah přednášky. Architektura.NET Historie Vlastnosti jazyka C# Datové typy Příkazy Prostory jmen Třídy, rozhraní Základy jazyka C# doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Architektura.NET Historie Vlastnosti

Více

Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper

Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper Microsoft Office 2003 Souhrnný technický dokument white paper Přehled inteligentních klientských aplikací založených na sadě Microsoft Office 2003 System Publikováno: Duben 2003 Shrnutí: Inteligentní klienti

Více

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč Nové jazykové brány do Caché Daniel Kutáč O čem budeme mluvit.net T/SQL Perl Python MultiValue Basic Téma.NET provider .NET Provider Co lze již dnes Factory / VisM ODBC.NET Web Services Factory a VisM

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

1 - Úvod do platformy.net. IW5 - Programování v.net a C#

1 - Úvod do platformy.net. IW5 - Programování v.net a C# 1 - Úvod do platformy.net IW5 - Programování v.net a C# Strana 1 Obsah přednášky Objektově orientované paradigma.net Framework Základní rysy jazyka C# Strana 2 Objektová orientace C# implementuje základní

Více

Ján Hanák. Programujeme v jazycích C++ s Managed Extensions a C++/CLI

Ján Hanák. Programujeme v jazycích C++ s Managed Extensions a C++/CLI Ján Hanák Programujeme v jazycích C++ s Managed Extensions a C++/CLI Programujeme v jazycích C++ s Managed Extensions a C++/CLI Ján Hanák, 2006 Obsah Úvod... 4 Typografické konvence... 5 Poděkování...

Více

Technologie ASP.NET. Martin Trněný

Technologie ASP.NET. Martin Trněný České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakalářská práce Technologie ASP.NET Martin Trněný Vedoucí práce: Doc. Ing. Ivan Jelínek, CSc. Studijní program: Elektrotechnika a informatika

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Obsah Úvod... 9 Visual Basic.NET 2003 na první pohled... 17 Visual Basic.NET 2003 Základy programování v jazyce Visual Basic.NET 2003...

Obsah Úvod... 9 Visual Basic.NET 2003 na první pohled... 17 Visual Basic.NET 2003 Základy programování v jazyce Visual Basic.NET 2003... Obsah Úvod... 9 Struktura knihy... 10 Pro koho je kniha určena... 12 Co budete potřebovat... 13 Typografické konvence... 14 Soubory ke stažení... 15 Vaše reakce jsou vítané... 15 Poděkování... 15 Visual

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Architektury informačních systémů

Architektury informačních systémů Architektury informačních systémů doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes/vyuka/tis Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Co je to

Více

Architektury informačních systémů

Architektury informačních systémů Architektury informačních systémů doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes/vyuka/tis Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Co je to

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Tvorba pluginu Licensing do informačního systému Helios Orange

Tvorba pluginu Licensing do informačního systému Helios Orange Tvorba pluginu Licensing do informačního systému Helios Orange Creation of plugin Licensing into information system Helios Orange Bc. Kateřina Valchářová Diplomová práce 2011 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 5.3-5.8 9/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 5.3-5.8 9/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 5.3-5.8 9/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 12 0:40 UML unifikovaný modelovací jazyk Zkratka tohoto

Více

Úvod Vývojová prostředí Štábní kultura Dokumentace Konec. Programování v C# Prostředí a doporučení 1 / 39

Úvod Vývojová prostředí Štábní kultura Dokumentace Konec. Programování v C# Prostředí a doporučení 1 / 39 Programování v C# Prostředí a doporučení 1 / 39 Obsah přednášky Vývojová prostředí.net SDK Microsoft Visual Studio.NET SharpDevelop Štábní kultura Dokumentace 2 / 39 Možnosti vývoje Pro drsňáky libovolný

Více

Platforma.NET 4. hodina dnes to bude ideologické

Platforma.NET 4. hodina dnes to bude ideologické Platforma.NET 4. hodina dnes to bude ideologické Aleš Keprt Ales.Keprt@upol.cz říjen 2006 Doporučená literatura 1. Duffy J. Professional.NET Framework 2.0. Wrox Press, 2006. 2. Wikipedia.NET Framework

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Vývoj aplikací Téma: Programovací jazyky Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK3 Hodina: 3 Číslo: V/5 Programování

Více

Abstrakt. Klíčová slova. Title. Abstrakt. Klíčová slova

Abstrakt. Klíčová slova. Title. Abstrakt. Klíčová slova Abstrakt Tato práce se zabývá problematikou tvorby aplikací pro AutoCAD pomocí technologie.net pro knihovní prvky ObjectARX. Nastiňuje základy práce ve vývojovém prostředí Visual Studio 2005, programování

Více

Algoritmus (nebo dřívějším pravopisem algorithmus)

Algoritmus (nebo dřívějším pravopisem algorithmus) Algoritmus (nebo dřívějším pravopisem algorithmus) o přesný návod či postup, kterým lze vyřešit daný typ úlohy. Pojem algoritmu se nejčastěji objevuje při programování, kdy se jím myslí teoretický princip

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2005/2006 c 2006 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Vladimír Mach. @vladimirmach 2. 1. 2013

Vladimír Mach. @vladimirmach 2. 1. 2013 Vladimír Mach @vladimirmach 2. 1. 2013 SQL Server Compact Edition Jednoduchá relační databáze Použití i v malých zařízeních s omezenými zdroji Dříve pod názvem SQL Server Mobile Časté využití při programování

Více

Novinky ve Visual Studio 2010. Tomáš Kroupa Tomas.Kroupa@hotmail.com

Novinky ve Visual Studio 2010. Tomáš Kroupa Tomas.Kroupa@hotmail.com Novinky ve Visual Studio 2010 Tomáš Kroupa Tomas.Kroupa@hotmail.com O čem si dnes řekneme Visual studio 2010 (beta 2) Jazyk C# 4.0 ASP.NET 4.0.NET 4.0 Visual Studio 2010 Beta 2 Jak získat Testovací verze

Více

Přehled systému Microsoft SQL Server. Komu je kniha určena Struktura knihy Nejvhodnější výchozí bod pro čtení knihy Konvence a struktura knihy

Přehled systému Microsoft SQL Server. Komu je kniha určena Struktura knihy Nejvhodnější výchozí bod pro čtení knihy Konvence a struktura knihy Komu je kniha určena Struktura knihy Nejvhodnější výchozí bod pro čtení knihy Konvence a struktura knihy Konvence Další prvky Požadavky na systém Ukázkové databáze Ukázky kódu Použití ukázek kódu Další

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2006/2007 c 2005-2007 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba

Více

.NET Framework. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií

.NET Framework. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií.net Framework Semestrální práce z předmětu Vybrané partie objektově orientovaného modelování v perzistentních systémech Oto Škrkal Léto 2003

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

JAZYK C# A.NET FRAMEWORK NA LINUXU

JAZYK C# A.NET FRAMEWORK NA LINUXU JAZYK C# A.NET FRAMEWORK NA LINUXU Aleš Keprt Katedra informatiky, FEI, VŠB - Technická Univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava ales.keprt@vsb.cz Abstrakt Microsoft.NET Framework je fenomén,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874  tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Softwarové komponenty a Internet

Softwarové komponenty a Internet Softwarové komponenty a Internet Doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš Katedra informatiky FEI VŠB-TU Ostrava Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Motivace Vývoj přístupů k tvorbě programů Definice komponenty

Více

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Platformy / technologie Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Které platformy / technologie znáte Java Java Java EE 5 Java EE 6 Pruning, Extensibility Ease of Dev, CDI, JAX-RS Java EE 7! JMS 2, Batch, Concurrency,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Programování v jazyku C# II. 9.kapitola

Programování v jazyku C# II. 9.kapitola Programování v jazyku C# II. 9.kapitola Reflexe Způsob získání informací o software za běhu Umožňuje získat z.net assembly info o jmenných prostorech třídách, strukturách a rozhraních metodách a datech

Více

PV239/WP. Vývoj univerzálních Windows Store aplikací. Mgr. David Gešvindr MCSD: Windows Store MCSE: Data Platform MCT MSP gesvindr@mail.muni.

PV239/WP. Vývoj univerzálních Windows Store aplikací. Mgr. David Gešvindr MCSD: Windows Store MCSE: Data Platform MCT MSP gesvindr@mail.muni. PV239/WP Vývoj univerzálních Windows Store aplikací Mgr. David Gešvindr MCSD: Windows Store MCSE: Data Platform MCT MSP gesvindr@mail.muni.cz Cíle kurzu Osnova kurzu 1. Seznámení s platformou a nástroji

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled. Mgr. Radomír Soural SOU Valašské Klobouky VY_32_INOVACE_01_15 IKT Operační systémy, základní vlastnosti, přehled Mgr. Radomír Soural Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název a číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název

Více

Bakalářské práce realizované v.net/c# Bachelor thesis implemented in.net/c#

Bakalářské práce realizované v.net/c# Bachelor thesis implemented in.net/c# Bakalářské práce realizované v.net/c# Bachelor thesis implemented in.net/c# Ing. Marek Musil 1 Abstrakt Platforma.NET je používána k vytváření velmi efektivních a uživatelsky přívětivých aplikací. Nabízí

Více

Aplikace a sestavení Sestavení (assembly)

Aplikace a sestavení Sestavení (assembly) 2 Aplikace a sestavení V této kapitole se podíváme na překlad programu, vytváření sestavení tedy spustitelných programů a dynamických knihoven pro.net a na práci s nimi. Ukážeme si také použití komponent

Více

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012

Průvodce instalací a spuštěním. Pro DataPage+ 2012 Pro DataPage+ 2012 Poslední aktualizace: 29.srpna 2012 Obsah Instalace nezbytných komponentů... 1 Přehled... 1 Krok 1: Spusťte soubor setup.exe a otevřete Průvodce... 1 Krok 2: Odsouhlasení licenčních

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_16 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Software Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického portálu

Více

UNIVERZITA PARDUBICE PROJEKT MONO

UNIVERZITA PARDUBICE PROJEKT MONO UNIVERZITA PARDUBICE Ústav Elektrotechniky a Informatiky PROJEKT MONO Semestrální práce z předmětu Správa Webserveru Březen 2007 dytrych@webovy-servis.cz Karel Dytrych Obsah Obsah... 2 Co je to projekt

Více

PROGRAMOVÁNÍ PRO MS WINDOWS 2

PROGRAMOVÁNÍ PRO MS WINDOWS 2 Cílem předmětu je seznámit posluchače s moderními prostředky pro tvorbu aplikací pro Windows jmenovitě s programovou platformou NET a programovacím jazykem C#. V průběhu budou vysvětlena následující témata:

Více

Internet CAD Services

Internet CAD Services Autodesk Academia Grant 2004 Internet CAD Services Návrh na propojení produktů Autodesku s technologií.net Vypracovali: Vlastimil Kaluža Jiří Špaček Obsah 1. Předmluva...3 2. Úvod...4 3. Požadavky na funkčnost

Více

Programovací jazyky Přehled a vývoj

Programovací jazyky Přehled a vývoj Programovací jazyky Přehled a vývoj 1 Programování a programovací jazyk Historie a současnost programovacích jazyků Objektově orientované a vizuální programování Značkovací a skriptovací jazyky 2 Programování

Více

knihovna programátora

knihovna programátora knihovna programátora Učebnice pro ty, kteří nechtějí zůstat obyčejnými kodéry, ale chtějí se stát špičkovými architekty Postupuje podle metodiky Architecture First Soustředí se na návrh programů a osvojení

Více

SQL Server Data Tools (SSDT) RNDr. David Gešvindr MVP: Azure MCSE: Data Platform MCSD: Windows Store

SQL Server Data Tools (SSDT) RNDr. David Gešvindr MVP: Azure MCSE: Data Platform MCSD: Windows Store SQL Server Data Tools (SSDT) RNDr. David Gešvindr MVP: Azure MCSE: Data Platform MCSD: Windows Store MCT david@wug.cz @gesvindr Osnova 1. Představení nástroje SQL Server Data Tools 2. Vývoj databáze přímo

Více

MATLAB a Simulink R2015b

MATLAB a Simulink R2015b MATLAB a Simulink R2015b novinky ve výpočetním systému Jan Houška HUMUSOFT s.r.o. houska@humusoft.cz 1 >> 2016 1991 ans = 25 2 Release 2015a a 2015b tradiční dvě vydání do roka březen a září 2015 R2015a

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OPVK-VT-III/2-ŠR-303 Druh didaktického materiálu DUM Autor RNDr. Václava Šrůtková Jazyk čeština

Více

Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Proces vývoje webové aplikace Předepsaná adresářová struktura. Kompilace zdrojových kódů.

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Vývoj aplikací Téma: Řetězce Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK3 Hodina: 17 Číslo: V/5 Programování v jazyce

Více

Společnost Xerox vytváří škálovatelné, hostované řešení pro optimalizaci globální správy tiskových aktiv

Společnost Xerox vytváří škálovatelné, hostované řešení pro optimalizaci globální správy tiskových aktiv Microsoft Visual Studio 2005 a Microsoft SQL Server 2005 Případová studie zákaznického řešení Společnost Xerox vytváří škálovatelné, hostované řešení pro optimalizaci globální správy tiskových aktiv Přehled

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-312

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-312 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

IAJCE 07/08 Přednáška č. 1. naučit myslet transformace reálných problémů na funkční programy základy programování

IAJCE 07/08 Přednáška č. 1. naučit myslet transformace reálných problémů na funkční programy základy programování Úvod Literatura: Předmět = úvod do programování menší úpravy oproti min. semestru http://webak.upce.cz/~hajek/iajce/ Vaše poznámky Virius M.: C# pro zelenáče, nakladatelství Neocortex Slidy z přednášek

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo didaktického materiálu EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-102 Druh didaktického materiálu DUM Autor Ing. Renata Zárubová Jazyk čeština

Více

MATURITNÍ PRÁCE. Aplikace v C#

MATURITNÍ PRÁCE. Aplikace v C# MATURITNÍ PRÁCE Aplikace v C# Daniel Vašek Obor: EPS Třída: PS4 Školní rok:2015/2016 SŠIEŘ Rožnov pod Radhoštěm 2 SŠIEŘ Rožnov pod Radhoštěm 3 ABSTRAKT Autor se v této práci zabývá tvorbou multimediálního

Více

Komponenty v.net. Obsah přednášky

Komponenty v.net. Obsah přednášky doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Rozdíl mezi COM a.net Distribuce komponent Programování

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

JAZYK C# ÚVOD. Literatura. Jazyk C# .NET Framework

JAZYK C# ÚVOD. Literatura. Jazyk C# .NET Framework JAZYK C# ÚVOD Literatura 1. VIRIUS, M. Od C++ k C#. České Budějovice: KOPP, 2002. 235 s. Cena 199 Kč. ISBN 80-7232-176-5. 2. NAGEL CH. et al. C# 2005. Programujeme profesionálně. Brno: Computer Press,

Více

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU HOST PC - TARGET PC PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ Stanislav Flígl Katedra elektrických pohonů a trakce (K13114),

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra elektrotechniky a informatiky Obor Počítačové systémy. Aplikace pro vedení záznamů daňové evidence

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra elektrotechniky a informatiky Obor Počítačové systémy. Aplikace pro vedení záznamů daňové evidence VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra elektrotechniky a informatiky Obor Počítačové systémy Aplikace pro vedení záznamů daňové evidence bakalářská práce Autor: Martin Halík Vedoucí práce: Ing. Marek

Více

Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT INFORMATIKA V 6. ROČNÍKU Název sady: Využití multimediální techniky

Více

Sem vložte zadání Vaší práce.

Sem vložte zadání Vaší práce. Sem vložte zadání Vaší práce. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra softwarového inženýrství Bakalářská práce Tvorba formulářů z popisu v XML s použitím knihovny

Více

Vizuální programovací jazyk

Vizuální programovací jazyk Vizuální programovací jazyk Adam Zmrzlý Seminář LaSArIS, 24. 04. 2013 Obsah Motivace Vizuální programování Jazyk Shades Jazyk Tints Interpret a běhové prostředí Shader Vývojové prostředí CodePainter Ukázky

Více

Základy programování (C#) Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1134_Základy programování (C#) _PWP

Základy programování (C#) Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1134_Základy programování (C#) _PWP Základy programování (C#) Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1134_Základy programování (C#) _PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2007/2008 c 2005-2008 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Elektrotechnické zboží 3 oblast DUM č. 32_J06_3_15

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS4 Obecná psychologie

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS4 Obecná psychologie SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS4 Obecná

Více

Využití ICT ve výuce

Využití ICT ve výuce Gymnázium Žamberk Využití ICT ve výuce Seminární práce Informatika Autor: Petr Nekonečný Třída: 1. B Vedoucí práce: Mgr. Aleš Švestka Žamberk 2016 Prohlášení: Prohlašuji, že jsem seminární práci vypracoval

Více

PROGRAMOVÁNÍ PRO MS WINDOWS 1

PROGRAMOVÁNÍ PRO MS WINDOWS 1 Cílem předmětu je seznámit posluchače s moderními prostředky pro tvorbu aplikací pro Windows jmenovitě s programovou platformou.net a programovacím jazykem C#. V průběhu budou vysvětlena následující témata:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 3. ročník učebního oboru Elektrikář Přílohy. bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

NetBeans platforma. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

NetBeans platforma. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NetBeans platforma Aplikační programování v Javě (BI-APJ) - 7 Ing. Jiří Daněček Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií ČVUT Praha Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Kolaborativní aplikace

Kolaborativní aplikace Kolaborativní aplikace Michal Máčel Vema, a. s. Okružní 3a, 638 00 Brno - Lesná, macel@vema.cz Tomáš Hruška Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, Ústav informačních systémů,

Více

IB111 Úvod do programování skrze Python Přednáška 13

IB111 Úvod do programování skrze Python Přednáška 13 IB111 Úvod do programování skrze Python Přednáška 13 Programovací jazyky Nikola Beneš 18 prosinec 2015 IB111 přednáška 13: programovací jazyky 18 prosinec 2015 1 / 21 Osnova dnešní přednášky Programovací

Více

11. Přehled prog. jazyků

11. Přehled prog. jazyků Jiří Vokřínek, 2016 B6B36ZAL - Přednáška 11 1 Základy algoritmizace 11. Přehled prog. jazyků doc. Ing. Jiří Vokřínek, Ph.D. Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze

Více