12. HLÍNA A HLINĚNÉ MATERIÁLY HISTORIE HLÍNY VE STAVEBNICTVÍ PÁLENÁ HLÍNA V PODOBĚ CIHLY TAKÉ PRODĚLALA ZAJÍMAVÝ VÝVOJ,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12. HLÍNA A HLINĚNÉ MATERIÁLY http://www.hlina.info/cs.html HISTORIE HLÍNY VE STAVEBNICTVÍ PÁLENÁ HLÍNA V PODOBĚ CIHLY TAKÉ PRODĚLALA ZAJÍMAVÝ VÝVOJ,"

Transkript

1 12. HLÍNA A HLINĚNÉ MATERIÁLY HISTORIE HLÍNY VE STAVEBNICTVÍ PÁLENÁ HLÍNA V PODOBĚ CIHLY TAKÉ PRODĚLALA ZAJÍMAVÝ VÝVOJ, ALE NEPÁLENÁ HLÍNA PŘEDSTAVUJE OPRAVDOVÝ NÁVRAT HODNĚ ZPÁTKY. PŘESTO (A NEBO PRÁVĚ PROTO) SOUČASNOU PŘEDSTAVU PLNĚ RECYKLOVATELNÉHO PŘÍRODNÍHO MATERIÁLU HLÍNA DOKONALE SPLŇUJE. S TROCHOU NADSÁZKY TAKOVÝ HLINĚNÝ DOMEČEK PO DOŽITÍ (ČETNÉ HISTORICKÉ STAVBY VYBUDOVANÉ TOUTO PRIMITIVNÍ TECHNIKOU VŠAK STOJÍ DODNES) PROSTĚ SEMELEME NA KOMPOST. UŽ BABYLONSKÁ VĚŽ Z HLÍNY LIDÉ STAVĚLI ODJAKŽIVA: NEJEN ZIKURATY, PALÁCE A OBDIVUHODNÉ HRADBY V MEZOPOTÁMII KDE PRŠÍ MÁLO, ALE NEJRŮZNĚJŠÍ DOMY A POLOZEMNICE I V PODSTATNĚ KLIMATICKY MÉNĚ PŘÍHODNÝCH OBLASTECH. TAKÉ NA NAŠEM ÚZEMÍ VYUŽÍVALO TRADIČNÍ STAVITELSTVÍ NEPÁLENÉ KUSOVÉ STAVIVO, PŘEDEVŠÍM VEPŘOVICE, DUSANOU NEBO VRSTVENOU HLÍNU ČI HLOUBENÉ KONSTRUKCE. NENÍ SNAD MILÉ PŘIPOMENOUT LETITÉ MORAVSKÉ VINNÉ SKLÍPKY? DO HLÍNY SE PŘIDÁVALA SLÁMA, PLEVY, PRASEČÍ ŠTĚTINY, PÍSEK NEBO ŠTĚRK. PODLE ZVOLENÉ TECHNOLOGIE SE POUŽÍVALA BUĎ HLÍNA VYKOPANÁ BEZPROSTŘEDNĚ PŘED POUŽITÍM, NEBO PRO ZLEPŠENÍ VLASTNOSTÍ ODKRYTÁ A AŽ DVA ROKY VYSTAVENÁ PŘÍRODNÍM VLIVŮM. STAVĚLO SE Z NEPÁLENÝCH CIHEL (JINAK TÉŽ BUCHET, VEPŘOVIC, KOŤÁRŮ ČI PUCIN) NEBO ZE SLÁMY A HLÍNY TVAROVANÝCH VÁLKŮ, DO ZDÍ KLADENÝCH ŠIKMO V CHARAKTERISTICKÉ KLASOVÉ VAZBĚ, OD ANTIKY ZNÁMÉ JAKO OPUS SPICATUM. DALŠÍ TECHNIKU PŘEDSTAVUJÍ STAVBY Z HLÍNY DUSANÉ DO BEDNĚNÍ, ŘEČENÉ NABÍJENICE, PĚCHOVANICE, SYPANICE ČI TÉŽ TLUČÉNKY.

2 VE SKUTEČNOSTI MĚLA MÍT BABYLÓNSKÁ VĚŽ ZÁKLAD STRANY CCA. 91 M A MĚLA BÝT STEJNĚ TAK VYSOKÁ. NA SVÉM VRCHOLU MĚLA MÍT 15 M VELKOU SOCHU NEJVYŠŠÍHO BABYLONSKÉHO BOHA MURDUKA (NĚKTERÉ PRAMENY UVÁDĚJÍ JEHO JMÉNO TÉŽ JAKO MARDUK), ALE NA TEHDEJŠÍ DOBU TO BYLA VÍCE NEŽ SMĚLÁ STAVBA. PŘEDSTAVOVALA PRAKTICKY VRCHOL TECHNICKÝCH MOŽNOSTÍ STAROVĚKÉ CIVILIZACE. SPOTŘEBOVALO SE NA NÍ CCA CIHEL PÁLENÝCH Z JÍLU. V BABYLONSKÉM ÚDOLÍ UPROSTŘED POUŠTĚ TOTIŽ NEBYLY ŽÁDNÉ KAMENY. DALŠÍM PARADOXEM JE, ŽE BABYLONSKÁ VĚŽ MĚLA BÝT POSTAVENA NE NA KOPCI, ALE V ÚDOLÍ, COŽ JE PRO STAVBU VĚŽE TO NEJNEVHODNĚJŠÍ MÍSTO. NEJEDNÁ SE PŘITOM O NĚJAKÝ NEPODSTATNÝ DETAIL STEJNĚ JAKO POUŽITÍ JÍLU PRO VÝROBU CIHEL. JE ZNÁMO, ŽE NA ÚZEMÍ MEZOPOTÁMIE SE KROMĚ PÁLENÍ CIHEL PŘI JEJICH VÝROBĚ POUŽÍVALA I GEOPOLYMERIZACE DÍKY VYSOKÉMU OBSAHU MINERÁLNÍCH LÁTEK V MÍSTNÍM DRUHU JÍLU PŮVODEM Z MOŘSKÉ VODY. JESTLIŽE VE VHODNÉM POMĚRU SMÍCHÁME JÍL, POPEL A SŮL, NENÍ ZAPOTŘEBÍ CIHLY VYPALOVAT, NEBOŤ SE VE VODNÉM PROSTŘEDÍ ZAČNOU TVOŘIT KŘEMIČITÉ POLYMERY I BEZ ZVÝŠENÉ TEPLOTY. VZNIKNE NOVÁ PEVNÁ FÁZE, KTERÁ JE AMORFNÍ. POPSANOU CHEMICKOU SYNTÉZOU ZA STUDENA LZE VYROBIT CIHLY, KTERÉ DÍKY SVÉ ODOLNOSTI VYDRŽÍ TÉMĚŘ NAVĚKY. OTÁZKOU JE, PROČ TOMU TAK NEBYLO U BABYLONSKÉ VĚŽE. KDYŽ SE STAVĚLA POSLEDNÍ PATRA, BYLO NESMÍRNĚ KOMPLIKOVANÉ DOPRAVOVAT CIHLY VZHŮRU. LIDÉ V PODSTATĚ OBTOČILI VĚŽ DLOUHÝMI ŽIVÝMI ŘETĚZCI A PODÁVALI SI CIHLY MEZI SEBOU. KDYŽ SPADL Z LEŠENÍ NĚJAKÝ ČLOVĚK A ZABIL SE, STAVBA SE NEZASTAVILA, LIDÉ SE JEN TROCHU POPOŠOUPLI A JELO SE DÁL. KDYŽ OVŠEM NĚKOMU CIHLA SPADLA A DOLE SE ROZTŘÍŠTILA, LIDÉ PROPUKLI V PLÁČ, PROTOŽE BYLO NUTNÉ VYNÉST NAHORU NOVOU CIHLU NAMÍSTO TÉ, KTERÁ SE ROZBILA.

3 SUROVINY A ZDROJE NENÍ HLÍNA JAKO HLÍNA KOLEM NÁS SE VYSKYTUJÍ TYPY HLÍNY VELMI SUCHÉ, SUCHÉ, STŘEDNĚ SUCHÉ, STŘEDNĚ MASTNÉ, MASTNÉ A VELMI MASTNÉ: VE STAVEBNICTVÍ LZE VYUŽÍT POUZE POSLEDNÍ TŘI. DO STAVEBNÍ HMOTY PŘIDÁVÁME SLÁMU, V ZÁSADĚ LZE POUŽÍT JAKOUKOLIV, DŮLEŽITÉ VŠAK JE, ABY, NEŽ JI ZPRACUJEME, BYLA DOKONALE SUCHÁ. POUŽÍT LZE I PILINY NEBO POLYSTERENOVÉ KULIČKY. KDO SI JAKO DÍTĚ NERAD HRÁL S BLÁTEM, NEMÁ DÁLE ŠANCI HLÍNU S VODOU MUSÍME TOTIŽ ROZMÍCHAT, ABY PŘIPOMÍNALY HUSTOU SMETANU. MĚŘÍME HUSTOTU HUSTOMĚR VE TVARU PYRAMIDY VYROBÍME CELKEM SNADNO Z PLECHU: DÉLKA DOLNÍ STRANY BUDE PATNÁCT CENTIMETRŮ, PRŮMĚRU ZÁKLADNY SEDM A PŮL CENTIMETRU A VÁHA TŘI STA GRAMŮ. PŘI SPRÁVNÉ HUSTOTĚ HLINĚNÉ MASY SE PYRAMIDKA V CELÉ DÉLCE PONOŘÍ, ALE NEPOTOPÍ SE. HLÍNU MŮŽEME HNÍST V MÍCHAČCE NEBO V NECKÁCH NA MALTU. POKUD JE HUSTOTA VYHOVUJÍCÍ, PŘELIJEME SMĚS PŘES SÍTO, ABYCHOM ODSTRANILI HRUDKY A PŘÍPADNÉ KAMENY, A PŘIDÁME NA DESET AŽ TŘICET CENTIMETRŮ NASEKANÉ KOUSKY SLÁMU. SLÁMU PŘIDÁVÁME V NÁSLEDUJÍCÍM POMĚRU: U STŘEDNĚ MASTNÉ HLÍNY JEDNA A PŮL KU JEDNÉ, U MASTNÉ DVĚ KU JEDNÉ A VELMI MASTNÉ DVĚ A PŮL KU JEDNÉ.

4 VLASTNOSTI HLÍNY PŘEDNOSTI NEPÁLENÉ HLÍNY: PŘÍRODNÍ MATERIÁL, RECYKLOVATELNÝ, PO DOSLOUŽENÍ PLNĚ VRATNÝ DO PŘÍRODY VYTVÁŘÍ ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ, PŘÍZNIVÉ NEJENOM PRO ASTMATIKY (UDRŽUJE STÁLÉ TEPELNĚ VLHKOSTNÍ MIKROKLIMA - VÝRAZNĚ OMEZUJE NEMOCI Z NACHLAZENÍ, V DOSTATEČNĚ SILNÉ VRSTVĚ CHRÁNÍ PROTI ELEKTROSMOGU, POHLCUJE PACHY) ENERGETICKÁ NENÁROČNOST MINIMUM ZABUDOVANÉ ENERGIE, A TO JAK NA VÝROBU (O 40% MÉNĚ NEŽ U PÁLENÉ CIHLY) TAK I NA DOPRAVU (VZHLEDEM K LOKÁLNÍ DOSTUPNOSTI MATERIÁLŮ) PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍ NA PSYCHIKU ČLOVĚKA (DUSANÉ NEOMÍTANÉ STĚNY V NEMOCNICÍCH, PSYCHIATRICKÝCH LÉČEBNÁCH, KAPLÍCH...). HLINĚNÉ STAVBY DOKÁŽÍ PŘIJMOUT VELICE RYCHLE VYSOKÝ OBSAH VZDUŠNÉ VLHKOSTI A PO POMINUTÍ PŘÍČINY UVOLŇOVÁNÍ VLHKOSTI DO OVZDUŠÍ (NAPŘ. Z KOUPELNY, Z KUCHYNĚ, AJ.) JSOU SCHOPNY VODNÍ PÁRU POSTUPNĚ UVOLŇOVAT ZNOVU DO VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ. ČÍMŽ UDRŽUJÍ MIKROKLIMA S OPTIMÁLNÍ VLHKOSTÍ 50% VĚTŠINA HLINĚNÝCH STAVEBNÍCH TECHNOLOGIÍ UMOŽŇUJE STAVBU SVÉPOMOCÍ, COŽ ZNAMENÁ ŽE, PŘI STAVBĚ JE POTŘEBA JEN MINIMUM KVALIFIKOVANÉ PRÁCE HLÍNA KONZERVUJE DŘEVO A TO DÍKY NÍZKÉ VYROVNÁVACÍ VLHKOSTI, KTERÁ SE ODEVZDÁVÁ PROSTŘEDNICTVÍM KAPILÁRNÍHO ÚČINKU AKUMULACE TEPLA NEDOSTATKY NEPÁLENÉ HLÍNY: MALÁ ODOLNOST VŮČI PŮSOBENÍ VODY VE VŠECH SKUPENSTVÍCH, NENÍ PROTO VHODNÁ DO INUNDAČNÍCH ÚZEMÍ, NENÍ VHODNÝM MATERIÁLEM PRO VENKOVNÍ OMÍTKY NECHRÁNĚNÉ PŘED DEŠTĚM - TOTO SE OVŠEM PODAŘILO ODSTRANIT DÍKY VÝVOJI SPECIÁLNÍ HLINĚNÉ OMÍTKY URČENÉ PRO EXTERIÉR. SPECIFICKÝM NEDOSTATKEM NA NAŠEM ÚZEMÍ JE NEVŠÍMAVOST STAVEBNÍCH FIREM K TOMUTO MATERIÁLU.

5 TECHNOLOGIE STAVĚNÍ DVA ZPŮSOBY STAVBY PRVNÍ SPOČÍVÁ V ZHUTNĚNÍ MATERIÁLU V BEDNĚNÍ, DRUHÁ V KLASICKÉ VÝSTAVBĚ Z PŘIPRAVENÝCH VEPŘOVIC. PRVNÍ METODA JE TECHNOLOGICKY, PRACOVNĚ I ENERGETICKY ÚSPORNĚJŠÍ, OVŠEM VYSYCHÁNÍ STĚN TRVÁ POMĚRNĚ DLOUHO V PLNÉM LÉTĚ TŘI MĚSÍCE. DO PŘIPRAVENÉHO BEDNĚNÍ PŘEPRAVÍME HLINOSLAMĚNOU MASU, KTEROU ZHUTŇUJEME RUČNÍM PĚCHEM. BEDNĚNÍ JE DOBRÉ STAVĚT POSTUPNĚ S TÍM, JAK ROSTOU STĚNY. VŽDY PO CENTIMETRECH STĚNU SPOJÍME DVĚMA ČI TŘEMI DŘEVĚNÝMI LIŠTAMI, JEJÍ SÍLA (NEBUDE-LI OVŠEM VYŽADOVAT DALŠÍ IZOLACI) BY MĚLA BÝT 45 CM. Z BUCHET JE TO RYCHLEJŠÍ NA DRUHÝ ZPŮSOB SI PŘIPRAVÍME PATŘIČNÉ MNOŽSTVÍ NEPÁLENÝCH TVAROVEK. VEPŘOVICE VYRÁBÍME VE FORMÁCH BEZE DNA. JEJICH VNITŘNÍ ROZMĚR BY MĚL BÝT 45 X 20 X 20 CENTIMETRŮ. PŘIPRAVENOU HMOTU DUSÁME VE FORMĚ TAK DLOUHO, DOKUD DOSTATEČNĚ PEVNÝ BLOK NELZE Z FORMY VYKLOPIT: JE TO TAKOVÉ PLÁCÁNÍ BÁBOVIČEK PRO DOSPĚLÉ, ALE POZOR, MOKRÁ HMOTA VŮBEC NENÍ LEHKÁ. NA CHRÁNĚNÉM MÍSTĚ NECHÁME CIHLY SCHNOUT, PŘIČEMŽ MEZERA MEZI JEDNOTLIVÝMI VEPŘOVICEMI BY MĚLA BÝT MINIMÁLNĚ TŘI CENTIMETRY. DO ZDĚNÍ SE MŮŽEME PUSTIT ZA TŘI TÝDNY. POUŽIJEME CEMENTOVO-PÍSKOVO-HLINĚNOU MALTU. POKUD CHCEME BÝT STYLOVÍ, HOTOVÉ A VYSUŠENÉ STĚNY UPRAVÍME TAKÉ HLINĚNOU OMÍTKOU. KDYŽ UŽ MÁME HRANÍ S BLÁTEM DOST, POUŽIJEME KLASICKOU OMÍTKU, NEBO STAVBU OBLOŽÍME DŘEVEM ČI SÁDROKARTONEM. VÝHODOU PRACNĚJŠÍ TECHNOLOGIE VÝSTAVBY Z BUCHET JE PROTI PŘEDCHOZÍ TECHNOLOGII ASI TŘETINOVÝ ČAS: I S OMÍTNUTÍM BUDEME MÍT POSTAVENO ZA ČTYŘI AŽ PĚT TÝDNŮ.

6 HLINĚNÁ OMÍTKA HLINĚNÁ OMÍTKA POSKYTUJE ŠIROKOU ŠKÁLU POVRCHŮ, STRUKTUR A MOŽNOSTÍ MODELOVÁNÍ, KTERÉ NÁM ŽÁDNÁ JINÁ OMÍTKA NEUMOŽŇUJE. STRUKTUROVÁNÍ POVRCHU. HLINĚNÁ OMÍTKA ZŮSTÁVÁ DLOUHO VLHKÁ A TVÁRNÁ, ČÍMŽ UMOŽŇUJE VYTLAČOVÁNÍ NEBO VYRÝVÁNÍ RŮZNÝCH STRUKTUR NEBO ÚPRAVU POVRCHU HOUBOU, KARTÁČEM ČI ZDRSNĚNÍ RYDLEM. FANTAZIE ANI MOŽNOSTI HLÍNY NEMAJÍ HRANICE. DOKONCE DÍKY ZNALOSTEM VLASTNOSTÍ HLÍNY DOKÁŽEME VYTVOŘIT CHTĚNÉ PRASKLINY, KTERÉ MAJÍ DEKORAČNÍ CHARAKTER. MODELOVÁNÍ. HLÍNA SE DÁ PŘI SPRÁVNÉM NAMÍCHÁNÍ S VLÁKNINOU NANÁŠET AŽ V TLOUŠŤCE 10 CM, PROTO JE MOŽNO VYTVÁŘET DOKONCE PLASTIKY A RELIÉFY. SGRAFITO JE TECHNIKA, PŘI NÍŽ SE NANESOU NA SEBE DVĚ RŮZNOBAREVNÉ VRSTVY HLINĚNÉ OMÍTKY. VRCHNÍ OMÍTKA SE POTOM SPECIÁLNÍMI NÁSTROJI SEŠKRABÁVÁ TAK, ABY SE ODHALILA SPODNÍ VRSTVA. TAKTO SE VYTVÁŘÍ DVOUBAREVNÝ MOTIV NEBO VZOR. JEMNÉ STĚRKY. NĚKTERÉ FIRMY NABÍZEJÍ UŽ HOTOVÉ PŘÍRODNÍ HLINĚNÉ BAREVNÉ STĚRKY. TY SE NANÁŠEJÍ VE VRSTVĚ S TLOUŠŤKOU JEN 2 AŽ 3 MM. JEMNOU STĚRKU SI MŮŽETE I SAMI VYROBIT PROSÁTÍM PÍSKU NA VELMI JEMNOU FRAKCI. NA TRHU NAJDETE I ČISTÝ JÍLOVITÝ PRÁŠEK Z HLÍN RŮZNÉ BARVY PODLE NALEZIŠTĚ. PO PŘIDÁNÍ JEMNÉHO PÍSKU A VODY ZÍSKÁTE STĚRKU PŘIPRAVENOU PRO APLIKACI. BAREVNOST HLINĚNÉ OMÍTKY BAREVNOST A STRUKTURU OMÍTKY MŮŽEME OVLIVŇOVAT ZÁKLADNÍMI SLOŽKAMI SMĚSI. HLÍNA VYTĚŽENÁ NA RŮZNÝCH NALEZIŠTÍCH MŮŽE MÍT RŮZNÉ ODSTÍNY (OD BÍLÉ, HNĚDÉ, ŽLUTÉ, ŠEDÉ AŽ PO ČERVENOU). BAREVNÉ HLÍNY Z RŮZNÝCH LOŽISEK SVĚTA SE DAJÍ KOUPIT I V PRÁŠKOVÉ FORMĚ. SVĚTLOST BARVY MŮŽEME OVLIVNIT BARVOU PÍSKU. BARVA BUDE SVĚTLEJŠÍ, JESTLIŽE PŘIDÁME BÍLÝ PÍSEK, MRAMOROVOU DRŤ, PŘÍPADNĚ ŠAMOTOVÝ PRÁŠEK, KVARCIT (BÍLÝ KŘEMIČITÝ PÍSEK). DALŠÍ BARVY ZÍSKÁME PŘIMÍCHÁNÍM PŘÍRODNÍCH BARVIV A NA VYTVOŘENÍ SYTÝCH PRIMÁRNÍCH BAREV SE DAJÍ POUŽÍT I OXIDANTY. BAREVNOST SE MĚNÍ I STRUKTUROU POVRCHU, HLADKÝ POVRCH JE SVĚTLEJŠÍ NEŽ ZDRSNĚNÝ POVRCH. JESTLIŽE CHCEME HLINĚNOU OMÍTKU DODATEČNĚ OMALOVAT, VHODNÉ JSOU PŘÍRODNÍ KASEINOVÉ BARVY RŮZNÝCH ODSTÍNŮ, PŘÍPADNĚ I VÁPENNÁ BARVA.

7 NANÁŠENÍ HLINĚNÉ OMÍTKY HLINĚNÁ OMÍTKA SE DĚLÁ JEDNOVRSTVÁ JÁDROVÁ S TLOUŠŤKOU 2 AŽ 8 CM, DVOUVRSTVÁ S DRUHOU JEMNOU OMÍTKOU V TLOUŠŤCE 1 AŽ 2 CM TŘÍVRSTVÁ, JESTLIŽE JE NA JEMNOU OMÍTKU NANESENA TENKÁ VRSTVA HLINĚNÉ STĚRKY V TLOUŠŤCE 2 MM. V ZÁSADĚ JSOU SPODNÍ VRSTVY JÍLOVITĚJŠÍ A VRCHNÍ OBSAHUJÍ VÍCE PÍSKU. HLÍNA SE DÁ POUŽÍT TÉMĚŘ NA VŠECHNY MATERIÁLY, ALE NEJLÉPE SE SNÁŠÍ S PŘÍRODNÍMI. STAČÍ ZDRSNĚNÍ POVRCHU, KONTAKTNÍ NÁTĚR Z ŘÍDKÉ HLÍNY, PŘÍPADNĚ PŘICHYCENÍ PODKLADOVÉ JUTY NEBO RÁKOSÍ. HLINĚNÁ OMÍTKA V EXTERIÉRU PROTOŽE HLINĚNÁ OMÍTKA PŘIDÁNÍM VODY MĚKNE, MŮŽE SE PŘI DEŠTI VYMÝVAT. PROTO JE POTŘEBNÝ DOSTATEČNÝ PŘEVIS STŘECHY A VYSOKÝ SOKL. STĚNA NEJVÍCE NAMÁHANÁ VĚTRY BY MĚLA BÝT OPATŘENA VÁPENNOU OMÍTKOU NEBO DŘEVĚNÝM OBKLADEM, PŘÍPADNĚ PŘIDÁNÍM PŘÍMĚSÍ DO HLÍNY. NEDOPORUČUJE SE PŘIMÍCHÁVAT DO HLÍNY VÁPNO NEBO CEMENT, PROTOŽE SE NARUŠÍ VAZBY JÍLU A OSLABÍ SE VLASTNOSTI HLÍNY. CEMENT JE ZCELA NEVHODNÝ, NEBOŤ POVRCH SE DIFUZNĚ OTEVŘE, V ZIMĚ SE BUDE VLHKOST Z INTERIÉRU SHROMAŽĎOVAT NA VNĚJŠÍ ČÁSTI ZDIVA POD CEMENTOVOU OMÍTKOU, KDE PŘI BODU MRAZU BUDE VLHKOST ZAMRZAT A NEBUDE SE MOCI ODPAŘIT TAK JAKO V PŘÍPADĚ HLINĚNÉ NEBO VÁPENNÉ OMÍTKY Z HAŠENÉHO VÁPNA. PORUCHY A OCHRANA HLINĚNÝCH STAVEB HLÍNA MÁ ALE I SVÉ NEGATIVNÍ VLASTNOSTI, KTERÉ JI PŘIROZENĚ PŘEDURČUJÍ K POUŽÍVÁNÍ POUZE V INTERIÉRECH DOMŮ. PŘI STYKU S VODOU DOCHÁZÍ K JEJÍ DEGRADACI. PROTO KDYSI TAK BĚŽNĚ POUŽÍVANÝ MATERIÁL JIŽ DNES NENALEZNETE NA FASÁDÁCH DOMŮ. VÝJIMKU TVOŘÍ STARÉ HLINĚNÉ OBJEKTYA OJEDINĚLÉ EXPERIMENTÁLNÍ STAVBY. NEVÝHODOU TAKTO UPRAVENÝCH POVRCHŮ JE JEJICH VYSOKÁ NÁROČNOST NA ÚDRŽBU VE SROVNÁNÍ S DNEŠNÍMI FASÁDNÍMI SYSTÉMY.

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

11. Omítání, lepení obkladů a spárování

11. Omítání, lepení obkladů a spárování 11. Omítání, lepení obkladů a spárování Omítání, lepení obkladů a spárování 11.1 Omítání ve vnitřním prostředí Pro tyto omítky platí EN 998-1 Specifikace malt pro zdivo Část 1: Malty pro vnitřní a vnější

Více

Luxfery stylově rozdělí byt a oživí stěny

Luxfery stylově rozdělí byt a oživí stěny 1 z 6 24.10.2011 9:41 Luxfery stylově rozdělí byt a oživí stěny Luxfery neboli skleněné tvárnice propouštějící světlo, používáme desítky let. V poslední době slaví návrat hlavně proto, že se rozšířila

Více

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW 0. POPIS A POUŽITÍ VÝROBKU ETICS ENVART izol MW je vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní

Více

PCI-Emulsion. Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru. Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Případy pro možné přísady:

PCI-Emulsion. Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru. Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Případy pro možné přísady: PCI-Emulsion Adhézní přísada do malty ke zkvalitnění malty, omítky a potěru Výrobní list č.: 100 Rozsah použití vnitřní a vnější použití. Na stěny a stropy. Jako záměsová tekutina k vytvoření adhezní hmoty

Více

Jak postavit nízkoenergetický dům - Z čeho postavit nízkoenergetický dům

Jak postavit nízkoenergetický dům - Z čeho postavit nízkoenergetický dům Jak postavit nízkoenergetický dům - Z čeho postavit nízkoenergetický dům Leckdy se setkáme s představou, že nízkoenergetický dům je vlastně obyčejný dům s nějakým zateplením navíc. Vášnivé diskuse se vedou

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Stavební,, maltové směsi si (Příprava materiálů pro zhotovení stavebních směsí) 17. 03.. / 2013 Ing. Martin Greško Historie stavebnictví

Více

HYDROSEAL TM vodou ředitelná stěrková hydroizolace na asfaltové bázi Výhody a příklady použití stěrkové hydroizolace Hydroseal. Úvodem je třeba zdůraznit, že Hydroseal je plnohodnotnou, moderní náhradou

Více

VALIT dvousložková tenkovrstvá rustikální omítka

VALIT dvousložková tenkovrstvá rustikální omítka TECHNICKÝ LIST 10.03.01-cze DEKORATIVNÍ OMÍTKY VALIT dvousložková tenkovrstvá rustikální omítka 1. Popis, použití VALIT je ušlechtilá tenkovrstvá omítka s více či méně reliéfním povrchem, vyrobená na bázi

Více

Kámen. Dřevo. Keramika

Kámen. Dřevo. Keramika Kámen Dřevo Keramika Beton Kovy Živice Sklo Slama Polymery Dle funkce: Konstrukční Výplňové Izolační Dekorační Dle zpracovatelnosti: Sypké a tekuté směsi (kamenivo, zásypy, zálivky) Kusové (tvarovky, dílce)

Více

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách PŘÍPRAVA 1

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách PŘÍPRAVA 1 PŘÍPRAVA 1 Jméno tvůrce: Mgr. Magda Mezníková datum: TÉMA: CÍL: POMŮCKY: Hliněné stavby Žák pozná hlínu jako stavební materiál. Úvodní text o hliněných stavbách pro vyučujícího, zároveň pracovní list pro

Více

POROTHERM překlad VARIO

POROTHERM překlad VARIO POROTHERM překlad VARIO Použití Keramobetonové překlady se používají ve spojení s tepelněizolačními díly VARIO R nebo VARIO Z, s POROTHERM překlady 7 a případně se ztužujícím věncem jako nosné prvky nad

Více

Izolování proti vlhkosti HAHNE specialista na kompletní ochranu budov proti vodě

Izolování proti vlhkosti HAHNE specialista na kompletní ochranu budov proti vodě Izolování proti vlhkosti HAHNE specialista na kompletní ochranu budov proti vodě IMBERAL INTRASIT HADALAN DAKORIT základy, sklepy, balkony a terasy, bazény, koupelny, střechy HAHNE specialista na kompletní

Více

Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému

Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému povrchové úpravy 1/2012 Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému Ing. Tomá Po ta Co se starým, poškozeným zateplovacím systémem a jak jej odstranit nebo na něj nalepit nový?

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Úvodem... 7. 1. Vlastnosti podlah... 9

Úvodem... 7. 1. Vlastnosti podlah... 9 Obsah Úvodem... 7 1. Vlastnosti podlah... 9 2. Dřevěné a laminátové podlahy... 11 2.1 Dřevo a jeho vlastnosti... 11 2.2 Vícevrstvé dřevěné podlahy... 16 2.3 Palubkové podlahy... 21 2.4 Parketové dřevěné

Více

D. DOKUMENTACE STAVBY - TECHNICKÁ ZPRÁVA

D. DOKUMENTACE STAVBY - TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce : Oprava ohradních zídek tenisových kurtů na p.p.č.443/7 a 460/2, k.ú. Malšovice Investor : Obec Malšovice u Děčína, Malšovice čp.16, 405 02 Malšovice Arch. č. : 1482-1/14 D. DOKUMENTACE STAVBY -

Více

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY

Středoškolská technika 2012 NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT NÍZKOENERGETICKÉ A PASIVNÍ DOMY Lucie Novotná Střední zdravotnická škola Máchova 400, Benešov Úvod Toto téma jsem

Více

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm).

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je tvořena plnivem, pojivem a vodou a přísadami. Malta tvrdne hydraulicky, teplem, vysycháním

Více

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta Stránka 1 z 7 Tento dokument slouží jako předpis k provádění (montáži) (dále jen ETICS nebo systémy) stomixtherm alfa s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS) a stomixtherm beta s tepelnou izolací

Více

Základní funkce a požadavky

Základní funkce a požadavky PODLAHY Základní funkce a požadavky Podlahy jsou jedno nebo vícevrstvé konstrukce uložené na vrchní ploše podkladu (stropní konstrukce apod.) za účelem dosažení žádoucích technických vlastností podle požadovaného

Více

R I V E R - O U T R I V E R - I N R I VE R - P O X R I V E R - W A L L R I V E R - D E C O

R I V E R - O U T R I V E R - I N R I VE R - P O X R I V E R - W A L L R I V E R - D E C O R I V E R - O U T R I V E R - I N R I VE R - P O X R I V E R - W A L L R I V E R - D E C O RIVERSTONE CZ Společnost RIVERSTONE je jediným originálním licencovaným výrobcem a aplikátorem kamenných povrchů

Více

POROTHERM překlad VARIO

POROTHERM překlad VARIO Překlady 1/12 Po uži tí Keramobetonové y se používají ve spojení s tepelněizolačním dílem VARIO, s PO ROTHERM y 7 a případně se ztužujícím věncem jako nosné prvky nad okenní a dveřní otvory ve vnějších

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF BUILDING STRUCTURES RODINNÝ DŮM S PROVOZOVNOU FAMILY

Více

Konstrukční systémy II

Konstrukční systémy II Konstrukční systémy II Stěnové systémy Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Svislé nosné konstrukce stěny společně s vodorovnými nosnými konstrukcemi tvoří rozhodující část konstrukčního systému Funkční požadavky

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 20. Zvláštní druhy betonů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce. Hana Jakubcová

Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce. Hana Jakubcová Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce Hana Jakubcová Dokončovací práce Dokončovací stavební práce patří mezi ty, kde se hledí na každý detail. Je u nich důležitá pečlivost a profesionalita pracovníků.

Více

chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost

chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost chrání stavební dílo před mechanickým poškozením i před nepříznivými vlivy povětrnosti zlepšují technické vlastnosti konstrukce, jako jsou odolnost stavby proti vlhkosti a tepelně-izolační i zvukově-izolační

Více

Konstrukèní zásady. Modulová skladba tvarovek FACE BLOCK

Konstrukèní zásady. Modulová skladba tvarovek FACE BLOCK Vibrolisované stavební materiály se vyznaèují stejnými vlastnostmi a práce s nimi je vesmìs obdobná. Hlavní pozornost v následujícím popisu je vìnována tvarovkám FACE BLOCK, ale uvedené rady a pokyny platí

Více

lepidlo a základní omítka ve fasádním tepelně izolačním systému JUBIZOL STRONG

lepidlo a základní omítka ve fasádním tepelně izolačním systému JUBIZOL STRONG TECHNICKÝ LIST 11.01.14-cze STAVEBNÍ LEPIDLA JUBIZOL STRONG FIX lepidlo a základní omítka ve fasádním tepelně izolačním systému JUBIZOL STRONG 1. Popis, použití Používá se ve fasádních tepelně izolačních

Více

MULTI - TALENTOVANÉ VÝROBKY OD KIESEL. Dláždíme cestu k jistému výsledku

MULTI - TALENTOVANÉ VÝROBKY OD KIESEL. Dláždíme cestu k jistému výsledku MULTI - TALENTOVANÉ VÝROBKY OD KIESEL Dláždíme cestu k jistému výsledku Tekutá těsnící fólie Okamul DF jako kontaktní izolace pod keramické obklady vysoce flexibilní, výborná schopnost překlenovat trhliny

Více

OBRÁZEK ZAHRADNÍ PROGRAM GARTENBAUPROGRAMM 02/2010. ZAHRADNÍ PROGRAM Gartenbauprogramm

OBRÁZEK ZAHRADNÍ PROGRAM GARTENBAUPROGRAMM 02/2010. ZAHRADNÍ PROGRAM Gartenbauprogramm OBRÁZEK ZAHRADNÍ PROGRAM GARTENBAUPROGRAMM 02/2010 ZAHRADNÍ PROGRAM Gartenbauprogramm Gartenbauprogramm OBSAH Obsah Úvod 3 Pokládací malty na dlažby řada GB 100 4 Spárovací malty na dlažby řada GB 200

Více

TECHNICKÝ LIST Nepravidelné obklady z přírodního kamene do interiéru a exteriéru

TECHNICKÝ LIST Nepravidelné obklady z přírodního kamene do interiéru a exteriéru CHARAKTERISTIKA NEPRAVIDELNÝ OBKLADOVÝ KÁMEN TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘÍPRAVA PODKLADU Možná aplikace na vyzrálý, suchý a odizolovaný podklad litý beton, betonové lícované tvárnice, vápenocementová

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Kámen a kamenivo Kámen Třída Pevnost v tlaku min. [MPa] Nasákavost max. [% hm.] I. 110 1,5 II. 80 3,0 III. 40 5,0 Vybrané druhy

Více

reflexní ochranný lak denbit reflex alu...4 asfaltová opravná stěrka denbit u...4

reflexní ochranný lak denbit reflex alu...4 asfaltová opravná stěrka denbit u...4 obsah: seznam produktů hydroizolace speciální produkty lepidla popis aplikací použité piktogramy: asfaltový penetrační lak br-alp...3 asfaltový izolační lak dk-atn...3 Gumoasfaltová penetrace disper as...3

Více

~ 1,60. 2 až 3. < 70 (-) hodnota S d (d = 3 mm) (m) < 0,14 třída I (vysoká paropropustnost) za sucha > 0,25

~ 1,60. 2 až 3. < 70 (-) hodnota S d (d = 3 mm) (m) < 0,14 třída I (vysoká paropropustnost) za sucha > 0,25 TECHNICKÝ LIST 11.01.07-cze STAVEBNÍ LEPIDLA JUBIZOL LEPIDLO lepidlo ve fasádních tepelně-izolačních systémech JUBIZOL 1. Popis, použití Ve fasádních tepelně izolačních systémech JUBIZOL EPS, JUBIZOL S70

Více

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Trvanlivost a odolnost stavebních materiálů Degradace STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ

Více

Stavební hmoty. Přednáška 9

Stavební hmoty. Přednáška 9 Stavební hmoty Přednáška 9 Autoklávované výrobky Autoklávování propařování za zvýšeného tlaku a teploty (nad 100 C) ve speciálních nádobách = autoklávech hydrotermální vytvrzování silikátových výrobků

Více

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 F1 Pozemní (stavební) objekty: Stavební část 1 - Technická zpráva 2 - Půdorys přízemí - stávající stav + bourací práce 3 - Přízemí - fotodokumentace

Více

FUGAMAGICA ZEROSEI MATERIA

FUGAMAGICA ZEROSEI MATERIA FUGAMAGICA ZEROSEI MATERIA Dekorativní antibakteriální vodoodpudivá spárovací hmota na bázi cementu, určená pro šířku spáry mezi 0 až 6 mm. K dispozici je 40 barev ve 4 kolekcích: dřevo, barvy, beton,

Více

POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení

POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení Petr Veleba Úvod do globálního zateplování 1 TEPELNÁ OCHRANA BUDOV NOVÁ SMĚRNICE EU, pohled do budoucnosti? PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY praxe, mýty, realita.

Více

ZPRÁVA Z PRŮZKUMU ZDIVA Z POHLEDU VLHKOSTI A SALINITY

ZPRÁVA Z PRŮZKUMU ZDIVA Z POHLEDU VLHKOSTI A SALINITY ZPRÁVA Z PRŮZKUMU ZDIVA Z POHLEDU VLHKOSTI A SALINITY Posuzovaný objekt: Bytový dům Adresa: Široká č.p.87, Chrudim Zákazník: Ing. Patrik Boguaj Číslo zprávy: JS 1512 OBSAH 1. Popis objektu 2. Vlastní měření

Více

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE:

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH je tkanina z uhlíkových vláken s vysokou

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA BETONOVÁ CIHLA DOPLŇKY BETONOVÁ CIHLA XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM XC prvky tvarovek perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace

Více

JUBIZOL ULTRALIGHT FIX

JUBIZOL ULTRALIGHT FIX TECHNICKÝ LIST 11.01.13-cze STAVEBNÍ LEPIDLA lepidlo a základní omítka ve fasádních tepelně izolačních systémech JUBIZOL 1. Popis, použití Ve fasádních tepelně izolačních systémech JUBIZOL PREMIUM a JUBIZOL

Více

Šamotové desky a tvarovky 14.2 14.4. Malty a omítky 14.6 14.9. Izolační a speciální materiály 14.10 14.11. Bioohniště Plus 14.12 14.

Šamotové desky a tvarovky 14.2 14.4. Malty a omítky 14.6 14.9. Izolační a speciální materiály 14.10 14.11. Bioohniště Plus 14.12 14. Obsah ӏ Rath Šamotové desky a tvarovky 14.2 14.4 Tahový systém 14.5 Malty a omítky 14.6 14.9 Izolační a speciální materiály 14.10 14.11 ioohniště Plus 14.12 14.20 ioohniště 3 14.21 14.26 Rath ӏ Šamotové

Více

TECHNICKÝ LIST Nepravidelné obklady z přírodního kamene do interiéru a exteriéru

TECHNICKÝ LIST Nepravidelné obklady z přírodního kamene do interiéru a exteriéru CHARAKTERISTIKA NEPRAVIDELNÝ OBKLADOVÝ KÁMEN TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘÍPRAVA PODKLADU Možná aplikace na vyzrálý, suchý a odizolovaný podklad litý beton, betonové lícované tvárnice, vápenocementová

Více

~ 1,60. 2 až 3. pro dosažení odolnosti proti dešťové vodě pro další zpracování (nanášení konečné povrchové úpravy) ~ 24

~ 1,60. 2 až 3. pro dosažení odolnosti proti dešťové vodě pro další zpracování (nanášení konečné povrchové úpravy) ~ 24 TECHNICKÝ LIST 12.02.01-cze STAVEBNÍ LEPIDLA EPS LEPICÍ MALTA lepidlo a základní omítka ve fasádních tepelně-izolačních systémech JUBIZOL s izolantem EPS 1. Popis, použití Ve fasádních tepelně izolačních

Více

A1.1-1 Technická zpráva

A1.1-1 Technická zpráva A1.1-1 Technická zpráva Identifikační údaje stavby Název stavby: Místo stavby: Břeclav, p.č. st. 4456 Katastrální území: Kraj/okres: Druh stavby: Stavebník: Zhotovitel stavby: Nemocnice Břeclav Rekonstrukce

Více

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Cemix WALL system JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Řešení pro omítání všech typů podkladů Jak zvolit vhodnou omítku pro interiér a exteriér JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Omítky jsou

Více

Omítkové systémy Baumit. Informační servis

Omítkové systémy Baumit. Informační servis Omítkové systémy Baumit Informační servis jednoduchá manipulace a zpracování kompletní logistika strojního omítání mnoho možností povrchových úprav výrobky odpovídající novým evropským normám omítky na

Více

T E C H N I C K Á Z P R Á V A

T E C H N I C K Á Z P R Á V A Ing. Petr Šafář Projektová a inženýrská kancelář 572 01 POLIČKA, Nová 205 tel., fax 461724398 T E C H N I C K Á Z P R Á V A DÍLČÍ OPRAVA OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ TYLOVA DOMU POLIČKA, VRCHLICKÉHO 53 INVESTOR:

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_16_PB_3.02 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

KATALOG PRODUKTŮ www.visco.cz info@visco.cz

KATALOG PRODUKTŮ www.visco.cz info@visco.cz KATALOG PRODUKTŮ OBSAH TENKOVRSTVÉ PROBARVENÉ OMÍTKY... 1 PENETRACE, FASÁDNÍ BARVY, DEKORACE... 5 VZORKOVNÍK BAREV A OMÍTEK... 10 LEPICÍ, STĚRKOVÉ, VYROVNÁVACÍ A SPÁROVACÍ HMOTY... 14 ZATEPLOVACÍ SYSTÉMY...

Více

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. Termika Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. 1. Vnitřní energie Brownův pohyb a difúze látek prokazují, že částice látek jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Proto mají kinetickou

Více

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách Tepelně vlhkostní mikroklima Vlhkost v budovách Zdroje vodní páry stavební vlhkost - vodní pára vázaná v materiálech v důsledku mokrých technologických procesů (chemicky nebo fyzikálně vázaná) zemní vlhkost

Více

Pracovní postup zdění

Pracovní postup zdění Pracovní postup zdění Lepení Lepení obvodového a nosného zdiva Základem úspěšného zahájení výstavby je založení rohových tvárnic, např. pomocí nivelačního přístroje s min. výškovou odchylkou (±1mm). Na

Více

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém Jak na ECOROCK Zateplovací fasádní systém Obsah Zateplovací systémy................... 4 Nástroje a materiály................... 5 Podrobné složení fasády ECOROCK...... 6 Postup provádění..................

Více

Udělej si sám! Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle. Tipy pro ty nejlepší výsledky. předúprava struktura natírání ztvárnění. přirozeně můj svět

Udělej si sám! Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle. Tipy pro ty nejlepší výsledky. předúprava struktura natírání ztvárnění. přirozeně můj svět Stěny a stropy Abyste se cítili skvěle dovozce: Miren s.r.o. EKO&BIO Nová 199, 37373 Štěpánovice www.ecostavebniny.eu výrobce: AURO Pflanzenchemie AG www.auro.de 11/04 inform Werbeagentur. Überarbeitung

Více

PS III. 2006-2007 7.cvičení PŘÍČKY MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES)

PS III. 2006-2007 7.cvičení PŘÍČKY MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES) MONTOVANÉ PŘÍČKY(SUCHÝ PROCES) Vaňková, Kabelík 1/33 17.11.2011 DĚLICÍ NENOSNÉ STĚNY A PŘÍČKY B SKŘÍŇOVÉ PŘÍČKY (hl. 400, 600 mm součást interiéru) C MEZISTĚNY (= POLOPŘÍČKY, PŘEPÁŽKY) nízké příčky nedosahující

Více

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO TECHNICKÝ LIST BROŽ TVÁŘ KAMENE - GABRO PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO Sloupek (220, 60, 220 hladký, 60 hladký), Deska, Stříška (na sloupek oboustranná, na sloupek jednostranná, na desku oboustranná, na desku

Více

REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC TECHNICKÁ ZPRÁVA

REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC TECHNICKÁ ZPRÁVA REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC STRANA 1 Ved. projektant: Ing. LEOŠ POHANKA IP IZOLACE POLNÁ, Zodp. projektant: Ing. TOMÁŠ POHANKA Vypracoval: Ing. RADKA MATOUŠKOVÁ

Více

Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích

Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích Interiér: 1. Obložení stěn z dřevěných palubek upravit tak, aby za ním mohl proudit vzduch. Toto je proveditelné tímto způsobem: Obložení stěn

Více

Pracovní postup Cemix: Omítání vápenopískového zdiva

Pracovní postup Cemix: Omítání vápenopískového zdiva Pracovní postup Cemix: Omítání vápenopískového zdiva Pracovní postupy Cemix: Omítání vápenopískového zdiva Obsah 1 Požadavky na stavební dokončenost... 3 Požadavky na ochranu zdicích prvků a hrubého zdiva

Více

INFORMACE O PRODUKTECH. www.feelwood.cz

INFORMACE O PRODUKTECH. www.feelwood.cz INFORMACE O PRODUKTECH pokládka péče www.feelwood.cz obsah Feel Wood masivní podlahy Masivní podlaha je špičkový produkt mezi dřevěnými podlahami. Masivní podlahy FEEL WOOD jsou vyráběny z masivního kusu

Více

ETAG 004 VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ EOTA. Vydání z března 2000

ETAG 004 VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ EOTA. Vydání z března 2000 Evropská organizace pro technické schvalování Vydání z března 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU EOTA Kunstlaan 40 Avenue des Arts B

Více

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STAVBY - DOMY

CZ.1.07/1.1.16/02.0041 Technické školky Podpora vzdělávání žáků ZŠ v technických a přírodních vědách STAVBY - DOMY STAVBY - DOMY Pracovní listy a šablony pro METODICKÝ MANUÁL VÝSTUP PROJEKTU CZ.1.07/1.1.16/02.0041 1. MŮJ DŮM PODLAŽÍ NEBO PATRO pracovní list 2. PATRO 3. NADZEMNÍ PODLAŽÍ 1. PATRO 2. NADZEMNÍ PODLAŽÍ

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence

Kanada. Když jsem se v roce 2002 začal zabývat stavbou dalšího. pod Třemšínem. na návštěvě v roubence na návštěvě v roubence Kanada pod Třemšínem Josef rozhodně není nezkušený stavebník postavil už několik rodinných domů, dřevostavba, do které nás pozval, je zatím jeho poslední prací. Ačkoliv se příjemný

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP ÚDRŽBY A OPRAV STŘEŠNÍCH KRYTIN

TECHNOLOGICKÝ POSTUP ÚDRŽBY A OPRAV STŘEŠNÍCH KRYTIN Den Braven production TECHNOLOGICKÝ POSTUP ÚDRŽBY A OPRAV STŘEŠNÍCH KRYTIN UNIVERZÁLNÍM HYDROIZOLAČNÍM NÁTĚREM S - T4 -2- Obsah: 1. Úvod 2. Použitelnost technolog. postupu 3. Názvosloví 4. Informace o

Více

Bezkontaktní fasády (klasické lepené) Rozdíl mezi odvětranou a neodvětranou fasádou

Bezkontaktní fasády (klasické lepené) Rozdíl mezi odvětranou a neodvětranou fasádou Bezkontaktní fasády (klasické lepené) Bezkontaktní fasády (zavěšené provětrávané)-provětrávané fasády jsou jednou z možností vnějšího zateplení budov. Jsou vhodné pro dodatečné zateplení malých rodinných

Více

Sanace panelových domů odvětrání po zateplení

Sanace panelových domů odvětrání po zateplení Sanace panelových domů odvětrání po zateplení Jedním z projevů špatného větrání jsou plísně Výměnou oken (a částečně i zateplením) v domě dojde k výraznému utěsnění domu. Zcela je tak eliminováno přirozené

Více

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou

Základní postup Při fládrování je nejprve třeba očištěný a dohladka obroušený, případně tmelením vyspravený předmět natřít základní podkladovou Fládrování Stačí dva odstíny barev a gumová stěrka a starší dřevěný nábytek může znovu zdobit byt i chalupu fládrování je technika původně používaná k renovaci dřevěného nábytku a dveří nebo jako levnější

Více

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1 Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN Úkol č. 1 Určení živočišného původu kolagenového materiálu Během technologického zpracování surové kůže na useň nebo pergamen jsou odstraňovány podkožní vrstvy kůže

Více

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY Červenec 2013 O B S A H : 1. Úvod str. 3 2. Popis objektu str. 3 3. Stávající využití objektu str. 4 4. Budoucí využití objektu str. 5 5. Popis

Více

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost

Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost Styrodur 50 let osvědčené izolace pro budoucnost www.styrodur.com OBSAH 3 Styrodur - osvědčená izolace pro budoucnost již od roku 1964 4 50 let výrobků Styrodur - historie 6 Odolný - ve všech směrech 7

Více

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ Betonové tvarovky ztraceného bednění jsou podle platných předpisů betonové dutinové tvarovky určené ke stavbě stěn a příček za předpokladu, že budou dutiny vyplněny betonovou nebo maltovou výplní. Betonové

Více

AQUAPANEL 04/2012 AQUAPANEL Cement Board System

AQUAPANEL 04/2012 AQUAPANEL Cement Board System 04/2012 Cement Board System Nejlepší řešení do vlhkého prostředí Seznamte se: Indoor Outdoor Floor Floor Tile Underlay Podhledy a příčky bez degradace, bobtnání a tvorby plísní Indoor je osvědčený systém

Více

Chytré stavební hmoty

Chytré stavební hmoty Chytré stavební hmoty BALKÓNY A TERASY www.quick-mix.cz Systém balkónu quick-mix Balkóny a terasy se zelení jsou obecně místa, na kterých rádi trávíme své volné chvíle především v době hezkého počasí.

Více

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG.

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG. Dvousložková epoxidová kyselinovzdorná hygienicky nezávadná spárovací hmota (k dispozici v 26 barevných odstínech), pro spáry o šířce nad 3 mm. Lze ji použít i jako lepidlo. 14101 ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S

Více

FATRAFOL TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM

FATRAFOL TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM 1 FATRAFOL HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY ZEMNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM HYDROIZOLACE PRO PLAVECKÉ BAZÉNY a FÓLIE PRO ZAHRADNÍ JEZÍRKA TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI 2 TRADICE -

Více

Konstrukční řešení POROTHERM. Katalog výrobků

Konstrukční řešení POROTHERM. Katalog výrobků Konstrukční řešení Katalog výrobků OBSAH Profi DRYFIX str. 4 5 Profi str. 6 7 broušené nejrychlejší technologie zdění EKO+ Profi DRYFIX str. 8 EKO+ Profi str. 9 broušené optimální volba pro nízkoenergetický

Více

REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST

REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST - případné reklamace mohou být uznány pouze při dodržení uvedených skladovacích a manipulačních podmínek - vady vzniklé nesprávným užitím výrobku nelze uznat - každý

Více

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém pro akci: Datum: Technologický předpis pro provádění ETICS V případě, že nejsou v tomto technologickém postupu stanoveny odlišné

Více

MINEROL. TECHNICKÝ LIST 11.18-cze DEKORATIVNÍ OMÍTKY. minerální stříkaná omítka. 1. Popis, použití. 2. Barevné odstíny, balení. 3.

MINEROL. TECHNICKÝ LIST 11.18-cze DEKORATIVNÍ OMÍTKY. minerální stříkaná omítka. 1. Popis, použití. 2. Barevné odstíny, balení. 3. TECHNICKÝ LIST 11.18-cze DEKORATIVNÍ OMÍTKY MINEROL minerální stříkaná omítka 1. Popis, použití MINEROL je tenkovrstvá dekorativní omítka, určená k nanášení stříkáním. Maltová směs je vhodná ke strojnímu

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam-skupinapodskup. Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR zcela / částečně 01_01_01 Cement

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI

OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI Profi omítky pro dokonalý vzhled Vaší stavby Omítkové směsi nejvyšší kvality Odborné poradenství a servis Spolehlivá systémová řešení Pro novostavby i renovace Omítky dle typu Vápenosádrové

Více

Stavební materiál pro stavbu krbů a kamen. Kamnářská omítka ST-J. Kamnářská omítka ST-H. Kamnářská malta HAFŤÁK. Zpomalovač tuhnutí TANGO

Stavební materiál pro stavbu krbů a kamen. Kamnářská omítka ST-J. Kamnářská omítka ST-H. Kamnářská malta HAFŤÁK. Zpomalovač tuhnutí TANGO Stavební materiál pro stavbu krbů a kamen. Kamnářská omítka ST-J Kamnářská omítka ST-H Kamnářská malta HAFŤÁK Zpomalovač tuhnutí TANGO Futrovací malta SILATERM F 1 Kamnářská perlinka SILATERM Univerzální

Více

Lepidla, malty a pěna HELUZ pro broušené cihly 122. Malty pro nebroušené cihly HELUZ 123. Polystyren HELUZ pro vysypávání cihel 125

Lepidla, malty a pěna HELUZ pro broušené cihly 122. Malty pro nebroušené cihly HELUZ 123. Polystyren HELUZ pro vysypávání cihel 125 Lepidla, malty a pěna HELUZ pro broušené cihly 122 Malty pro nebroušené cihly HELUZ 123 Omítky 124 Polystyren HELUZ pro vysypávání cihel 125 Extrudovaný polystyren HELUZ pro ostění s krajovými cihlami

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce

CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce SPOTŘEBA CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce Spotřeba produktu závisí na tloušťce oblázkové vrstvy a vybraném typu aplikace (vnitřní, venkovní použití). Přibližné spotřeby na 1 m 2 včetně

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam-skupina-podskup. zcela / částečně Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR 01_01_01

Více

Technická zpráva. Zateplení základní školy. Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 6/2014 Stupeň: SP

Technická zpráva. Zateplení základní školy. Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 6/2014 Stupeň: SP Technická zpráva Akce: Zateplení základní školy Investor: OBEC CHVATĚRUBY Autor projektu : Ing. Jaroslav Kaňka Datum: 6/2014 Stupeň: SP 1) Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení a/ Účel

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK DOPLŇKY KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM KB KLASIK XC www.kb-blok.cz BETONOVÁ

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA pro zadávací dokumentaci OPRAVA FASÁD, VÝMĚNA VÝPLNÍ OTVORŮ V ARKÁDÁCH NÁDVOŘÍ OBJEKT MĚSTSKÉHO ÚŘADU nám. Klášterní 125 V MORAVSKÉM KRUMLOVĚ Vypracoval: Ing. Dan Malina AC-projekt

Více

PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP

PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP www.quick-mix.cz PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP NA PROVÁDĚNÍ ZATEPLOVACÍHO SYSTÉMU QUICK-MIX S POVRCHOVOU ÚPRAVOU CIHLOVÝMI PÁSKY... teplo v domě šetří pro mě www.quick-mix.cz OBSAH PŘÍRUČKY 1. Použití

Více