Saúdskoarabské království (SAK) Kingdom of Saudi Arabia (KSA)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Saúdskoarabské království (SAK) Kingdom of Saudi Arabia (KSA)"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Oficiální název státu Česky: Arabsky v českém přepisu: Anglicky: Poloha Arabský poloostrov Saúdskoarabské království (SAK) Al Mamlaka Al Arabíja As Saúdía Kingdom of Saudi Arabia (KSA) Sousední státy S Jordánsko, Irák, Kuvajt V Bahrajn, Katar, Spojené arabské emiráty J Omán, Jemen Rozloha km2 Dle neoficiálních pramenů se rozloha pohybuje již od km2, některé hranice se sousedními státy (např. v pouštních oblastech se sousedním Jemenem) nejsou přesně vymezeny.

2 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Počet obyvatel celkem Z toho bez občanství, avšak se stálým pobytem obyvatel. Některé prameny, např. CIA Factbook, uvádějí podstatně odlišné údaje, odhad počtu obyvatel k polovině 2009 až 28,7 mil., z toho 5,58 mil. cizinců se stálým pobytem Hustota osídlení 10,82 obyv./km2 Pokud by byly brány v potaz extrémní hodnoty z různých pramenů, tj. nejmenší rozloha a největší počet obyvatel, pak by hustota osídlení činila 14,63 obyv./km2. Podíl ekonomicky činného obyvatelstva 31,5 % (nezaměstnanost oficiálně pouze 15 %) Demografické složení muži 55,4 % do 14 let 34,5 % ženy 44,6 % od 15 do 64 let 62,7 % nad 65 let 2,8 %

3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Národnostní složení Arabové 90 % Afro-Asiaté 10 % státní příslušníci (Saúdové) 73 % cizinci, tzv. expatrianti, tj. cizinci se stálým pobytem v SAK, avšak bez státního občanství 27 % Náboženské složení muslimové (islám) 100 % striktně wahhábistický výklad sunnitského islámu, šíité pouze na východě v provinciích Al-Ahsa a Al-Qatif a na jihu u jemenských hranic (Najran), veřejné projevy jiných náboženství (náboženské obřady, symboly, tiskoviny atd.) jsou zakázány.

4 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Administrativně správní členění země 13 provincií hlavní město Rijád (5,4 mil. obyv.) další velká města Džidda (druhé největší město a letní sídlo vlády, 2,5 mil obyv.) Mekka Medina Dammám Některé saúdské prameny uvádějí souhrnný údaj pro aglomeraci Džidda/Mekka 5,7 mil. obyvatel. Města Mekka a Medína jsou přístupná pouze muslimským věřícím.

5 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn 1 saúdský rijál (SAR) = 100 halala Od r udržován směnný kurz k americkému dolaru v poměru 1 USD = 3,75 SAR Směnný kurz se může lišit na základě započtené provize zejména při směně v hotelích. Jiné měny nejsou při běžných platbách akceptovány. Pro mezinárodní obchodní platební styk je běžnou měnou USD, lze používat i EUR (hotovost nebývá v místě k sehnání), avšak v tom případě vzniká kurzové riziko. Směna USD na SAR možná jen při existenci bankovního účtu v SAK.

6 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Politický systém Základní princip - Propojení královské rodiny a státu Kumulovaná moc hlavy státu, tj. krále doporučeného nástupnickou radou a voleného staršími členy saúdské královské rodiny. Král je nejvyšším představitelem výkonné i náboženské moci v zemi. Jeho kompetence jsou neomezené i z hlediska zákonodárného, neboť je tím, kdo finálně schvaluje a vyhlašuje jednotlivé zákony (Royal Decree). Veškeré další státní instituce jsou institucemi poradními. Král je současně jediným zákonodárcem nejvyšším soudcem vrchním velitelem předsedou vlády správcem dvou svatých mešit.

7 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Hlava státu správce dvou svatých mešit, jeho královská výsost král Abdullah bin Abdul Aziz Al Saúd anglicky: Custodian of the Two Holy Mosques His Royal Majesty Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud Poradní zákonodárné shromáždění Madžlís Aš-Šúra (angl. Majlis Ash-Shura nebo Shura Council) předseda členů ze zasloužilých představitelů různých kruhů a kmenů

8 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Vláda 28 členů předseda vlády JKV král Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud (*1924) první místopředseda vlády JKV korunní princ Sultan bin Abdul velitel Národní gardy Aziz Al Saud (*1926) ministr obrany a letectví generální inspektor druhý místopředseda vlády JKV princ Naif bin Abdul Aziz Al Saud ministr vnitra (*1933) guvernér Rijádu JKV princ Salman bin Abdul Aziz Al Saud (*1939) ostatní členové královská rodina, spřízněné rodiny, odborníci

9 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Níže uvedená tabulka uvádí základní rodokmen královské dynastie Saúdů Saúd Thunaiján (rodová větev Al Thunajján) Farhán (rodová větev Al Farhán) Mišárí (rodová větev Al Mišárí) Muhammad bin Saúd (zakladatel saúdovské dynastie) Abdulláh Turkí Dželašwí (rodová větev bin Dželašwí) Fajsál Abdulazíz Abdulazíz (rodová větev Saúd al-kabir) Abdulrahmán (rodová větev Abdulrahmán) Abdulazíz ( král , zakl. sjednoc. Saúdské Arábie) Saúd ( král ) Fajsál ( král ) Saúd (nar ministr zahraničních věcí) Chálid ( král ) Fahd ( král ) Abdulláh(nar. 1923/4 - král 2005-???) Sultan (nar. 1924/6 - korunní princ 2005-???) Naíf (nar ministr vnitra) Salman (nar guvernér Rijádské provincie) + dalších 37 legitimních synů

10 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Státní svátky 23. září Den saúdské státnosti Ostatní svátky jsou pohyblivé, protože se řídí místním kalendářem, který má kratší rok. Nejvýznamnějšími dalšími dvěma svátky v SAK jsou ramadán a hadždž. ramadán Eid Ál Fitr = ± první tři pracovní dny desátého měsíce hadždž (během kterého probíhá velká pouť do Mekky) den dvanáctého měsíce Eid Ál Adhá Ve státních úřadech i firmách a některých podnicích však velmi obvykle bývají tyto svátky prodlouženy až na dva týdny. Ve fungujících je omezený provoz.

11 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Obvyklá pracovní doba pracovní dny od soboty do čtvrtka v úřadech a některých podnicích od soboty do středy od 8 do 14:30 hod. Během ramadánu se začátek dopolední části a odpolední část pracovní doby přesouvají na pozdější hodiny, částečně až do pozdního večera. Pracovní doba přerušována motlitbami. Po tuto dobu přerušovány veškeré pracovní aktivity vč. důležitých obchodních jednání či státních návštěv. Práci přerušují např. i zastoupení evropských firem, např. leteckých společností. Motlitby probíhají ve všední dny v zásadě 6x denně, jejich čas je pohyblivý: při rozbřesku (fadžr) uprostřed odpoledne (asr) při východu slunce (šrúk) při západu slunce (maghreb) v poledne (dhúr) při setmění (išha) Trvají každá cca minut. Přesné časy viz např.

12 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Prodejní doba od 9:00 do 12:00 (resp. do času polední motlitby, který je pohyblivý) od 16:00 do 22:00. Prodejní doba vždy přerušena motlitbami, při kterých se obchody zavírají. Velké hypermarkety mají obvykle otevřeno nepřetržitě, v době motliteb však nelze využít služeb personálu, např. platit u pokladen, nefunguje pultový prodej. Klimatické podmínky Horká suchá léta (d +50 st./n +35 st.), mírné zimy (d st./n st.). Zdravotní rizika riziko infekčních onemocnění nízké (hygiena! hepatitis!) delší pobyt očkování proti hepatitidě typu A i B, břišnímu tyfu a meningitidě malárie se v oblasti prakticky nevyskytuje (nově ojediněle Džidda + dengue) konzumovat raději zásadně balenou pitnou vodu potraviny v zásadě bezpečné (dovoz Egypt!)

13 vysoké riziko ztráty orientace, vysílení, nedostupnosti rychlé účinné pomoci nejběžnějšího charakteru apod. SAÚDSKÁ ARÁBIE ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Bezpečnostní rizika militantní islamistické skupiny (Al Kajda), kmenové rozbroje (jemenští Al Huthi) útoky proti západním cizincům (varování v 01/2010!) pohyb po SAK po předběžné konzultaci s místními úřady, resp. se zastupitelským úřadem ČR v SAK (Qassim! Poušť!). nahlásit svůj pobyt v teritoriu na webu dobrovolné registrace občanů v zahraničí nebo zastupitelskému úřadu ČR v SAK do volné přírody nahlásit plán cesty místním úřadům, zastupitelskému úřadu či známým, kteří necestují společně v přírodě nízký výskyt orientačních bodů, nedostupnost vodních zdrojů, nízká hustota osídlení

14 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Členství v mezinárodních organizacích OSN (United Nations, česky Organizace spojených národů) UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, česky Organizace spojených národů pro vzdělávání, vědu a kulturu) UNIDO (United Nations Industrial Development Organization, česky Organizace spojených národů pro průmyslový rozvoj) IMF (International Monetary Fund, česky Mezinárodní měnový fond) WHO (World Health Organization, česky Světová zdravotnická organizace) WTO (World Trade Organization, česky Světová obchodní organizace, členství od ) Dále např. ICAO (International Civil Aviation Oragnization), WIPO (World Intellectual Property Organization), IAEA (International Atomic Energy Agency).

15 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Členství SAK v regionálních organizacích GCC The Co-Operation Council for the Arab States of the Gulf, zkráceně Gulf Co-Operation Council, česky Rada spolupráce arabských států Perského zálivu GIC Gulf Investment Corporation, česky Společnost pro investice v Perském zálivu OPEC Organization of the Petroleum Exporting Countries, česky Organizace zemí vyvážejících ropu Arab League League of Arab States, česky Liga arabských států MWL Muslim World League, česky Světová muslimská liga SAK je dále členem řady dalších regionálních specializovaných kulturních, ekonomických, náboženských či jinak odborně zaměřených uskupení.

16 Rok SAÚDSKÁ ARÁBIE ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE HDP v mld. USD 188,8 214,7 249,0 309,9 349,1 376, ,2 Přírůstek objemu HDP v % 0,1 7,2 5,2 6,1 3,2 3,4 4,5 0,2-0,9 HDP na 1 obyv. v USD Podíl na tvorbě HDP v % -těžba a zpracování ropy a zemního plynu 37,5 41,5 45,6 52,4 54,8 55,0 59,7 - ostatní odvětví 62,5 58,5 54,4 47,6 45,2 45,0 40,3 Inflace (spotřebitelské ceny) 0,2 0,6 0,4 0,7 1,9 6,5 9,9[5] 4,4 5,1 Míra růstu životních nákladů v % (1999 = 100)[3] -0,4 0,5 0,2 0,7 1,8 2,2 9,9 Míra nezaměstnanosti v % [4] 11,9 12,5 14,0 13,0 13,0 12,0 11,8 Kurs měny k USD 3,75 3,75 3,75 3,75 3,75 3,75 3,75 Průměrné mezibank. úrokové sazby v % -u vkladů v SAR na 3 měsíce 2,23 1,63 1,73 3,75 5,02 -u vkladů v USD na 3 měsíce 1,6 1,0 1,4 3,5 [1] Dle ročenky Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA). [2] Dle nezávislých agentur a saúdských bank jsou hodnoty mírně odlišné od hodnot publikovaných SAMA, CIA Factbook uvádí hodnotu 5,2 %.. [3] Výrazný vliv na tento ukazatel má především růst cen potravin v posledním roce. [4] Oficiální údaje uvádějí položkově pouze částečně nezaměstnanost mužů, údaje se v různých pramenech liší, optimistické odhady se pohybují kolem 7 % mužů (ženy se obvykle jako nezaměstnané nenechávají evidovat). Některé nezávislé odhady hovoří i o 25% nezaměstnanosti. Nové věrohodné údaje nezávislých agentur od r nejsou kdispozici. [5] Vrcholných hodnot dosáhla inflace v létě 2008 s tím, že největší podíl na růstu inflace měly zejména ceny potravin, nemovitostí a nájmů. To značně zkomplikovalo život běžným saúdským domácnostem a poprvé po dlouhé době se objevily projevy nespokojensti ze strany státních zaměstnanců [1][2] [2] [2]

17 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Pozitiva silná ekonomika, prosperující do r zejména ze zvyšující se ceny ropy na světových trzích (ekonomika produkuje HDP ve výši 576 mld. USD) zvyšující se podíl neropných odvětví na tvorbě HDP relativně stabilní životní úroveň obyvatel (HDP/1 obyvatel: tis. USD) relativně liberální vnitřní trh (zakázané obory!) silný státní sektor silný privátní sektor

18 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Pozitiva silné bankovnictví s vysokou obezřetností chování (nízká míra klasifikovaných úvěrů, přísná pravidla pro poskytování úvěrů, s krizí vyšší opatrnost) přebytkový státní rozpočet (do 2008) stabilní ekonomický růst fiskální stabilita stabilita kurzu místní měny k USD volně konvertibilní měna možnost převodu zisků do zahraničí standardní tendrové procesy

19 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Negativa přetrvávající ochrana vnitřního trhu před investicemi ze zahraničí (zákaz zahraničních investic do některých odvětví (mj. těžba ropy, zbrojařská výroba, rybolov, vnitřní obchod, hromadné sdělovací prostředky, základní telekomunikace, výroba civilních výbušnin, provozování detektivních a bezpečnostních služeb apod. (Negative List na stránkách - postup vyhledání = Home» License Application Guide» odkaz Licensing Application Guide» vlevo Download Center» odkaz List of Non-Permitted Businesses» Download» List of businesses prohibited for foreign investments) nestabilita kurzu místní měny vůči EUR díky pevné mnohaleté vazbě na USD zapojení do globálních ekonomických struktur, zejména čerstvé členství v WTO (výjimky) netransparentní legislativa v některých oblastech činnosti (obchodní právo), částečná nekonzistentnost právního systému s mezinárodními normami

20 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Negativa nerealizovaná transformace (privatizace) některých státem ovládaných odvětví složitý rigidní systém předkvalifikací do státních zakázek vliv rodových a přátelských vazeb na vývoj obchodních vztahů vč. státních zakázek dlouholeté vazby na stabilní dodavatele (zejm. z USA, Velké Británie, Francie, SRN či Japonska), nové vazby na Čínu zpomalení reforem a hospodářského růstu v SAK (krize ve světě, zahraniční investoři i finanční zdroje, cena ropy) vysoká míra inflace v r (nájmy, potraviny) inflace klesá, ceny nikoliv

21 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Negativa politická nestabilita (region i SAK Jemen, Írán, Irák, Ál Kajda) neefektivní přístup k vedení většiny společností (uměle vyvolaná přezaměstanost, nedostatek dostatečně kvalifikovaných kádrů, saúdizace (nahrazování zaměstnanců ze zahraničí saúdskými občany, byť namnoze za cenu nižší výkonnosti a kvalifikovanosti či zaměstnání paralelní síly) neprůhlednost a složitost administrativních postupů při registraci firem udělování zakázek získávání a zakládání investic arabské překlady angažmá arabských právníků

22 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Obecná charakteristika Negativa disproporce v sociálním rozvoji regionů, velké rozdíly v životní úrovni venkova a měst nedokonalé statistické výkaznictví neprůhlednost prováděcích předpisů

23 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Celní kontrola Při vstupu do země nebo do některého ze sousedních států GCC (celní unie!?!) Zákaz dovozu mj. drogy, alkoholické nápoje, vepřové maso, pornografický materiál, náboženské symboly a tisk (výj. 1 bible) a zboží izraelského původu. Při dovozu celní prohlášení originál faktury (s překladem do arabštiny) dokumenty prokazující správnost částek včetně dopravného, pojistného a dalších výdajů korespondence k případu legalizace dokumentů HK a saúdským zastupitelským úřadem Řada výrobků musí splňovat místní normy (viz např. značení původu, ingredience; časté změny bez oznámení apod.)

24 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Pro většinu položek je stanoveno clo 5 %. Výjimky, např.: základní potraviny bez cla vybrané produkty chemického průmyslu 12 % - 20 % Postupné změny: vstup do WTO, smlouva mezi EU a GCC kompletní celní sazebník Vnitřní zóny volného obchodu (svobodná celní pásma) v Saúdské Arábii nejsou zřízeny.

25 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Vstup zahraničního kapitálu Schvaluje agentura Saudi Arabian General Investment Authority (SAGIA). Postupy k založení investice (přípona pro všechny státní organizace) Některé obory zatím pro zahraniční investory uzavřeny (viz Negative List na stránkách - postup vyhledání = Home» License Application Guide» odkaz Licensing Application Guide» vlevo Download Center» odkaz List of Non-Permitted Businesses» Download» List of businesses prohibited for foreign investments) Stoprocentní podíl cizího kapitálu v podniku je možný a repatriace fondů, zisku a platů není omezena. Dohoda o vzájemné podpoře a ochraně investic (11/2009 podpis, proces ratifikace), dohoda o zamezení dvojího zdanění (2010?) Zahraničním investorem nemůže být expatriant s rezidenturou v SAK

26 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Platební podmínky Tradičně hotovost V mezinárodním obchodním styku L/C saúdských i mezinárodních bank (pokud kapitál v zahraničí) Obchodní spory vzájemnou dohodou obchodních partnerů soudy nebo arbitráže kapacita k vykonání takového rozhodnutí (není smlouva s ČR, členství v Konvenci o uznávání a vykonávání cizích arbitrážních rozhodnutí (New York Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitration Awards).

27 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Zaměstnávání cizinců (expatriates) Subjekt, který je v zemi registrován. Cizinec povolení k pobytu a pracovní povolení, vyřizuje zaměstnavatel je ručitelem (sponzorem) Některá povolání vyhrazena pouze pro místní síly (bezpečnostní agentury, v bud. taxi) Ženy pouze v málo profesích (učitelky, lékařky, zdravotní sestry nebo služebné) Mzdy a platy se nedaní Sociální pojištění až 15 % (

28 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Výše mezd a platů dle druhu práce Nižší kvalifikace od do SAR/měs. Střední kvalifikace od SAR do SAR/měs. Vysoká kvalifikace od SAR do SAR/měs. U západních cizinců často až několikanásobně nižší než u místních sil (zdrav. Sestra cca SAR, lékař SAR, armádní expert SAR). Rozvazování pracovního poměru s místními silami je riskantní, zejména bez konzultace s právníkem, povinnost platit přesun do země původu (převoditelná/nepřevoditelná iqama) Obvyklá pracovní doba - 48 hodin 6 pracovních dnů týdně Příplatek za práci přes čas - 50 % Délka dovolené min. 2, častěji 4 týdny Pro cizince ubytování a min. 1 letenka domů za rok zdarma (obvykle limit SAR/rok) Vněkterých případech je poskytována zdarma i základní strava během pracovního dne.

29 CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO A OBCHODNÍHO KLIMATU Daně Většina daní v Saúdské Arábii jsou daně přímé. Prakticky jedinou nepřímou daní je dovozní clo. Z obvyklých daní nejsou například zavedeny daň z přidané hodnoty (DPH) spotřební daně daň ze mzdy nebo platu daň z obratu daň darovací. Hlavní daně a jejich sazby v % daň z kapitálu místních subjektů (SAK + GCC) 2,5 daň ze zisku nebo živnostenského příjmu cizích subjektů (země mimo GCC) 20 daň z čistého příjmu z těžby a zpracování zemního plynu 30 daň z čistého příjmu z těžby a zpracování ropy 85

30 CHARAKTERISTIKA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU SAK Teritoriální struktura saúdského dovozu v r v % země podíl na celkovém dovozu do SAK USA 13,69% ČLR 11,01% Japonsko 8,16% Německo 7,42% J. Korea 4,45% Indie 4,17% Itálie 4,00% Francie 3,53% Velká Británie 3,53% Brazílie 2,51% SAE 2,50% Austrálie 2,15% Thajsko 1,81% Švýcarsko 1,79% Turecko 1,66%

31 CHARAKTERISTIKA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU SAK Teritoriální struktura saúdského vývozu v r v % země podíl na celkovém vývozu SAK USA 16,63% Japonsko 15,21% ČLR 8,93% J. Korea 8,65% Indie 7,26% Taiwan 3,93% Singapur 3,72% Bahrajn 3,01% SAE 2,66% Nizozemsko 2,09% Thajsko 2,02% Itálie 1,95% Španělsko 1,79% Francie 1,58% Filipíny 1,51%

32 CHARAKTERISTIKA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU SAK Komoditní struktura saúdského zahraničního obchodu r v % Vývoz minerální produkty 89,77% potraviny 0,76% chemické produkty 3,07% plasty 2,27% základní kovy a výrobky z nich 0,89% elektrické stroje a nářadí 0,54% ostatní 0,87% reexporty 1,83% celkem 100,00% Podle aktuálních oficiálních odhadů vyvezlo SAK v roce ,42 mil. barelů surové ropy, z toho více jak polovinu do Asie (zejm. Čína, J.Korea)

33 CHARAKTERISTIKA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU SAK Komoditní struktura saúdského zahraničního obchodu r v % Dovoz Stroje, strojní zařízení, elektrické zařízení a jejich díly 27,17% dopravní prostředky 17,98% základní kovy a výrobky z nich 15,29% chemické produkty 7,58% zelenina 6,51% potraviny a nápoje 3,72% živá zvířata a výrobky z nich 3,56% textil a textilní výrobky 3,21% plasty, celulóza, guma apod. 3,06% optické, měřící, fotografické přístroje, huidební nástroje, záznamová hudební zařízení, hodinky apod. 2,24% minerální produkty 1,65% papír a lepenka 1,49%

34 CHARAKTERISTIKA ZAHRANIČNÍHO OBCHODU SAK Bilance obchodu se zahraničím je v důsledku rozsáhlého vývozu ropy vysoce aktivní. Z celkového dovozu SAK činí český vývoz cca 0,25 % Saúdský zahraniční obchod v mld. USD (za rok 2008 oficiální odhad): Rok Vývoz 72,5 93,3 126,0 181,5 211,0 233,2 313,4 Dovoz 32,3 36,9 44,7 54,5 69,7 90,2 115,1 Saldo 40,2 56,3 81,3 126,9 141,3 143,0 198,3

35 Smluvní základna SAÚDSKÁ ARÁBIE OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Všeobecná dohoda mezi vládou České republiky a vládou Království Saúdské Arábie na podporu vzájemné spolupráce v mnoha oblastech, vstoupila v platnost Dohoda o vzájemné ochraně a podpoře investic (11/2009, proces ratifikace (Lisabon?)). V jednání je Dohoda o zamezení dvojího zdanění. Expertní spolupráce bezpečnostní složky (Naífova arabská univerzita bezpečnostních věd) armáda (školení expertů - boj proti ZHN a následkům jejich použití) zdravotnictví (školení expertů léčení následků použití ZHN, péče a staré občany apod., stipendia, Memorandum of Understanding)

36 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Zahraniční obchod s ČR Aktivní bilance není přímý dovoz ropy ze SAK do ČR Vývoz Dovoz Obrat Saldo USD poř. Index USD poř. Index USD poř. Index USD , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , V 2009 pokles vývozu do SAK u většiny zemí EU.

37 Zahraniční obchod s ČR SAÚDSKÁ ARÁBIE OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR

38 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Zahraniční obchod s ČR Vývoz do SAK z ČR za 2008 dle komodit (SITC 5 prvních 15 položek) Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD(tis.) 7523 Ostatní zařízení k autom.zprac.dat ,47% 7812 Motorová vozidla k dopravě osob ,12% Celní lopatové nakládače ,51% Filtry a čistící stroje a přístroje na plyny, j.n ,70% 8724 Nábytek pro ordinace lékařské aj., holičská křesla ,35% Ploché válc.výr.ze železa,oceli,válc.za tepla,nad 600mm,ne ve svitcích ,34% Ostatní sdružené katalyzátory ,99% Ostatní díly ,98% Kompresory na vzduch montované na podvozek, schopné přepravy ,35% Oleje,další produkty, j.n. z destilace uheln.dehtu s vys.tepl.vznícení ,29% Sýr a tvaroh ostatní ,06% Potrubí užívané na ropovody nebo plynovody ,93% 7527 Paměťové jednotky ,81% 5932 Bezpečnostní zápalnice, rozbušky, zapalovače apod ,70% Lustry a ostatní stropní a stěnová svítidla ,40% celkem ,99% ostatní ,01% celkem ,00%

39 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Zahraniční obchod s ČR Vývoz do SAK z ČR za 2009 dle komodit (SITC 5 prvních 15 položek) Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD(tis.) 7523 Ostatní zařízení k autom.zprac.dat ,79% Díly pro kotle uváděné pod záhlavím * 7812 Motorová vozidla k dopravě osob ,94% Celní lopatové nakládače ,35% 2499 Sýr a tvaroh ostatní ,36% Textilie s nátěrem klovatiny apod. na desky knih,kopír.plátno,aj ,47% Oleje,další produkty, j.n. z destilace uheln.dehtu s vys.tepl.vznícení ,38% Kraftový papír na pytle, nenatíraný, v rolích nebo arších ,16% Ostatní díly ,94% Mikroskopy jiné než optické a difrakční přístroje ,63% Pulty,panely,konzole,stoly,skříně apod. pro napětí nad 1000V ,61% Díly a příslušenství mikroskopů a difrakčních přístrojů ,39% 7527 Paměťové jednotky ,33% 6251 Pneumatiky pro osobní vozy ,29% Kompresory užívané v chadicím zařízení ,26% celkem ,89% ostatní ,11%

40 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Zahraniční obchod s ČR Dovoz ze SAK do ČR v r dle komodit (SITC 5 prvních 10 položek) Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD(tis.) Polyetylén o specifické hmotnosti méně než 0, ,86% Polyetylén o specifické hmotnosti 0,94 a více ,68% Eteralkoholy,éterfenoly,éteralkoholfenoly,apod.,jejich deriváty ,06% Ostatní konstrukce,plechy,tyče,apod. z železa,oceli 454 3,13% Textilie napouštěné,natírané,potažené,laminované plasty 425 2,93% Mikroskopy jiné než optické a difrakční přístroje 395 2,73% Citrony a limetky, čerstvé nebo sušené 161 1,11% Ost.pláty,desky,blány,fólie z polymeru etylénu 154 1,06% 811 Budovy prefabrikované 149 1,03% 6572 Netkaný textil, př. napouštěný, natíraný, potažený 135 0,93% celkem ,54% ostatní 646 4,46% celkem ,00%

41 OBCHODNÍ SPOLUPRÁCE S ČR Zahraniční obchod s ČR Dovoz ze SAK do ČR v r dle komodit (SITC 5 prvních 10 položek) Kód zboží Název zboží Stat. hodnota USD(tis.) Polyetylén o specifické hmotnosti méně než 0, ,36% Polyetylén o specifické hmotnosti 0,94 a více 651 9,94% Polyetyléntereftalát 579 8,84% Eteralkoholy,éterfenoly,éteralkoholfenoly,apod.,jejich deriváty 204 3,12% Textilie napouštěné,natírané,potažené,laminované plasty 193 2,95% Ost.pláty,desky,blány,fólie a pásy z plast.hmot lehčených 115 1,76% Ostatní předměty z plastů 55 0,84% Ost.pláty,desky,blány,fólie z polymeru etylénu 37 0,57% Polypropylén 36 0,55% Smontované základní optické díly, j.n. 32 0,49% celkem ,40% ostatní 301 4,60% celkem ,00%

42 Perspektivy vstupu na trh SAÚDSKÁ ARÁBIE OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY proces posilování energetického sektoru, zejména výroby elektrické energie v souvislosti s odsolováním mořské vody a postupným nárůstem spotřeby elektrické energie v souvislosti se zvyšující se spotřebou obyvatelstva probíhající regionální rozvoj a industrializace rozvoj infrastruktury (mj. doprava železnice, příměstská LKD, silnice, zdravotnictví, turistika) postupný rozvoj neropných průmyslových odvětví pozvolná snaha o zlepšování životního prostředí modernizace státních podniků zejména v oblasti ropného a energetického průmyslu

43 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Perspektivy vstupu na trh rychlý růst soukromého sektoru dostatek lokálních investičních prostředků snaha o teritoriální diverzifikaci dovozů (odklon od tradičních dodavatelů z USA, Velké Británie, SRN, Francie či Japonska, příklon zejména k Číně a Indii) vysoká konkurence tradičních dodavatelů konkurence levných zemí

44 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Perspektivní položky českého exportu Dopravní prostředky osobní automobily náhradní díly a komponenty pneumatiky Energetika kotle elektrárny elektroměry komponenty rozvody potrubí Stavebnictví ocel sklo cement a technologie na jeho výrobu

45 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Perspektivní položky českého exportu Telekomunikace výpočetní technika spojová technika Doprava železnice MHD (bus, metro) Strojírenství investiční celky stroje a výrobní linky Zdravotnictví fyzioterapie, ortopedie (personál, školení) lázeňství (turistika, investice, školení) přístroje a vybavení

46 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Perspektivní položky českého exportu Armáda a bezpečnostní složky speciální technika vybavení Těžební průmysl technologie Ostatní dřevo sklo IT software turistika (investice do turistického ruchu)

47 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Vstup na trh Kontinuální zájem o trh a jeho průběžné zpracování Dobrá nabídka cena, kvalita, technologie Průzkum trhu sledovat tendry (web), rozvoj, zakázky Vytvoření osobních vazeb rozhodovací pravomoci, přístup lokálních partnerů k zakázkám Prověření partnera (činnost, vliv) Osobní přítomnost na trhu (kancelář, společná kancelář clusteru, OBO) Prezentace na veletrzích a výstavách, účast na konferencích apod., propagace, PR, doprovodné služby

48 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Vstup na trh Odborná a vědecká spolupráce Výrobní spolupráce, společný podnik Vysoká náročnost (služby, kvalita) Nabídka financování Nutnost investic (kancelář, propagace, servis) Registrace na vendor listy

49 SPECIFIKA JEDNÁNÍ podat včas žádost o vízum (vždy business), opakovaně urgovat - i osobně vyřízení nutné komorou potvrzené pozvání partnera nízká frekvence letů (Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, od 07/2010 ČSA via Dubai) víkend může vstoupit do jednání (nelze pokračovat) osobní kontakt mezi stranami dlouhé držení ruky hostitelem při vítání je výraz pohostinnosti, vysloveným projevem přátelství je objetí a s krátkým dotekem oběma tvářemi (viz francouzský uvítací zvyk). všechny potraviny i nápoje se konzumují zásadně pravou rukou, při tradičním pohoštění se jí rukama v sedě na zemi (hygiena nohou) uvítací občerstvení je světlá trpká káva dolévaná do malého šálku, potom malý šálek s ouškem přeslazeného čaje a někdy také datle. Nejslušnější je si kávu nechat nalít, ale ne více než třikrát

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

Poloha ostrovní stát v Perském zálivu poblíž Arabského poloostrova mezi Katarem a Saúdskou Arábií

Poloha ostrovní stát v Perském zálivu poblíž Arabského poloostrova mezi Katarem a Saúdskou Arábií ZÁKLADNÍ ÚDAJE O TERITORIU A JEHO EKONOMICE Oficiální název státu Česky: Království Bahrajn, Bahrajnské království Arabsky v českém přepisu: Mamlaka Al-Bahrajn Anglicky: Kingdom of Bahrain Poloha ostrovní

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam

Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam Obchodní a hospodářské vztahy ČR - Vietnam 5. listopad 2009 Dr. M. Okrouhlý VO Asie a Tichomoří Ministerstvo průmyslu a obchodu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu Česká republika člen EU od 1.5.2004

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

Střední východ. Bahrajn Irák, Írán. Jemen. Katar Kuvajt. Omán. Saúdská Arábie. Spojené arabské emiráty

Střední východ. Bahrajn Irák, Írán. Jemen. Katar Kuvajt. Omán. Saúdská Arábie. Spojené arabské emiráty Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán Saúdská Arábie Spojené arabské emiráty Historie Ur Persepolis Oblast, kde ve starověku vznikly nejstarší civilizace Sumer, Babylonie, Persie (Írán),

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Postavení a vztahy Evropské

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Přírodní zdroje. Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny

Přírodní zdroje. Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie Neobnovitelné Nerostné suroviny Energetické zdroje (primární) 1. Ropa 38,1% 2004: 83,0 mil. barelů denně 2. Uhlí 24,0% 3. Zemní plyn 23,6%

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 1/2011 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 1/2011 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

CzechTrade Rotterdam (BENELUX)

CzechTrade Rotterdam (BENELUX) CzechTrade Rotterdam (BENELUX) Andrea Märzová vedoucí zahraniční kanceláře www.czechtrade.cz BeNeLux BELGIQUE, BELGIË Belgické království (Federativní konstituční monarchie) LUXEMBOURG Velkovévodství Lucembursko

Více

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů

Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Vývoj a trendy v německém průmyslu a ekonomice a podpora ze strany zastupitelských úřadů Tomáš EHLER obchodní rada ZÚ Berlín Rámcové podmínky německá ekonomika je v mimořádně dobré kondici Silná domácí

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 Exportní dovednosti a úspěchy společností Národního strojírenského klastru Aktuální příležitosti a překážky v zahraničním obchodě Milan Hovorka Česká republika: globální kontext

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 2/2011

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 2/2011 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 2/2011 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Exportní konference EGYPT, rady a tipy pro český export. Ing. Tamer El-Sibai Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře

Exportní konference EGYPT, rady a tipy pro český export. Ing. Tamer El-Sibai Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře Exportní konference EGYPT, rady a tipy pro český export 07. 02. 2017 Ing. Tamer El-Sibai Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře Základní informace Oficiální název státu: Egyptská arabská republika

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Obchodní příležitosti v Kuvajtu a Kataru z pohledu českého exportéra

Obchodní příležitosti v Kuvajtu a Kataru z pohledu českého exportéra Obchodní příležitosti v Kuvajtu a Kataru z pohledu českého exportéra Mgr. Jakub Jaroš obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví České republiky v Kuvajtu Obsah Kontext - současná ekonomická situace v Kuvajtu

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY

OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY ZVYŠOV OVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČESKÉ EKONOMIKY Mirek Topolánek předseda vlády ČR Fourth Business Roundtable with the Government of the Czech Republic ic,, 20.11.2007 REFORMNÍ DOKTRÍNA FILOZOFIE REFORMNÍ

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Exportní konference TURECKO, SAE, IZRAEL SAE

Exportní konference TURECKO, SAE, IZRAEL SAE Exportní konference TURECKO, SAE, IZRAEL 19. 6. 2019 SAE Michal Nedělka vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Dubaj TEXT Text text text SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY (SAE) 10,2 mil. obyvatel z toho 9 mil.

Více

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Velvyslanectví České republiky v Minsku BĚLORUSKO EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah prezentace Makroekonomický souhrn Obchodní spolupráce mezi ČR a Běloruskem Vzájemný obchod Významné položky

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Saúdská Arábie logistické aspekty

Saúdská Arábie logistické aspekty Saúdská Arábie logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 2.dubna 2014 SAÚDSKÁ ARÁBIE, největší země arabského poloostrova a jedna z největších zemí světa vůbec, neposkytuje rozvoji logistiky příliš

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

EXPORTNÍ SEMINÁŘ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

EXPORTNÍ SEMINÁŘ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie EXPORTNÍ SEMINÁŘ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY Daniel Blažkovec, ekonomický diplomat, velvyslanectví ČR v Abú Dhabí 15-16. května 2019,

Více

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY Marek Rojíček Jednání valné hromady Elektrotechnické asociace ČR, 8. 11. 2018, Zaječí ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Elektrotechnický

Více

CzechTrade - Váš partner na poli mezinárodního obchodu Filip Tůma Exportní Konzultant Datum: 1.

CzechTrade - Váš partner na poli mezinárodního obchodu Filip Tůma Exportní Konzultant Datum: 1. CzechTrade - Váš partner na poli mezinárodního obchodu Filip Tůma Exportní Konzultant filip.tuma@czechtrade.cz Datum: 1. prosince 2015 www.czechtrade.cz CzechTrade CzechTrade je příspěvkovou organizací

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS

Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Exportní konference: EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI VE STÁTECH SNS Název: Úspěšný export do Kazachstánu v současné mezinárodní situaci Jméno: Ing.Antonín Marčík Datum: 30.9.2014 www.czechtrade.cz TÉMATA Základní

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA

PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA 6. 6. 2019 PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA OČEKÁVÁNÍ, RIZIKA A ZKUŠENOSTI PRŮZKUM MEZI ČESKÝMI EXPORTÉRY DO NĚMECKA Realizace agentura CzechTrade ve spolupráci s BusinessInfo.cz - oficiální portál

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU 29. 11. 2015, Praha Zpracoval řešitelský tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Obsah: Porovnání jihokorejských investic

Více

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra

Moderní nástroje podpory exportu. Ing. Vladimír Bärtl Podpora exportu z pohledu MPO náměstek ministra Moderní nástroje podpory exportu 1 Agendy MPO pro podporu exportu MPO jako policymaker - exportní pojištění a financování - podpora určená pro malé a střední firmy CzechTrade - české oficiální účasti -

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY PODPORA ČESKÉHO EXPORTU ČTVRTEK, 22. LISTOPADU 2018 WWW.SPCR.CZ Svaz průmyslu a dopravy ČR kdo jsme Největší nestátní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice.

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Ekonomická diplomacie z pohledu

Ekonomická diplomacie z pohledu Ekonomická diplomacie z pohledu mezinárodní politické a podnikatelské sféry 1 Pojetí a význam ekonomické diplomacie - Ekonomická diplomacie jako soubor aktivit - Úloha státu - Ekonomická diplomacie dnes

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem

Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Aktuální informace o vývoji obchodní výměny mezi ČR a Kazachstánem Kazachstán (KZ) je pro ČR již tradičním obchodním partnerem a v rámci regionu Střední Asie také nejvýznamnějším partnerem. Dosavadní výsledky

Více

Souhrnná teritoriální informace Saúdská Arábie

Souhrnná teritoriální informace Saúdská Arábie Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Rijádu ke dni 01.04.2012 Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická

Více

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City

ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City ESTADOS UNIDOS MEXICANOS Mexiko znamená příležitost 19. 6. 2017 Pavel Eichner Vedoucí zahraniční kanceláře v Mexico City Mexiko Spojené státy mexické Jedna z předních ekonomik světa 123 518 000 obyvatel

Více

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ

OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ Velvyslanectví v Buenos Aires OBCHODOVÁNÍ S PARAGUAYÍ 25. 04. 2017 MZV ČR Ing. Ludevít Hrúz, obchodní rada, ZÚ Buenos Aires Téma prezentace 1. Základní údaje, ekonomická situace a výhled 2. Vzájemné vztahy

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Aktuální možnosti podpory Týmu Česko v Latinské Americe: kulatý stůl se zaměřením na změny možností exportního financování MPO, 12. 3. 2019 Vývoj vzájemného obchodu ČR Latinská Amerika 2004 2018 (v tis.

Více

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory

Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Perspektivy elektrotechnického průmyslu z hlediska českého exportu a nástroje jeho podpory Ing. Radomil Doležal, MBA Generální ředitel CzechTrade 2015 www.czechtradeoffices.com www.czechtrade.cz Služby

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

USA země exportních příležitostí

USA země exportních příležitostí USA země exportních příležitostí Praha, 24. 5. 2017 Ing. Petr Ježek ředitel odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe Agrární zahraniční obchod ČR - USA Obchodní operace 2014 2015 2016 Vývoz z ČR do USA

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny např. cukrovary a pivovary. Značného objemu ve vývozu do ČLR bylo dosaženo zejména

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci s Komerční bankou a CzechTrade Obsah: Vývoj exportů do za posledních 5 let

Více

Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě

Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě 1 Ekonomická diplomacie ČR a měnící se úloha diplomacie v současném světě Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí Exportní fórum 31. 5. 2017 Česká republika je exportně orientovanou zemí 2 100,0

Více

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005)

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Korejská republika 1. Základní údaje o zemi 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Obyvatelstvo (mil.) 48,42 Přírůstek obyvatelstva 0,38 % Populace - do 14 let 19,4 % - 15 64 let 72,0 % - nad 65 let 8,6

Více

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA

ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR S USA Karel Král Tisková konference, ČSÚ Praha, 30. května 2016 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Bilance České republiky (národní pojetí, v mld.

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více