Webová prezentační aplikace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Webová prezentační aplikace"

Transkript

1 Webová prezentační aplikace Prosinec 2014 Autoři Autor Organizace Dušan Chlapek Vladimír Jakubal Tomáš Knap Jan Vrána Jan Kučera Jiří Makalouš Luboš Marek Petr Mazouch Martin Nečaský Tomáš Vahalík Vysoká škola ekonomická v Praze KOMIX s.r.o. Vysoká škola ekonomická v Praze KOMIX s.r.o. Vysoká škola ekonomická v Praze KOMIX s.r.o. Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze KOMIX s.r.o. Popis výstupu Tento výstup přestavuje webovou aplikaci demonstrující použitelnost publikační databáze pro vytvoření interaktivních výstupů. V rámci tohoto dokumentu je pak uvedena dokumentace této aplikace (dokumentace pro uživatele, dokumentace pro administrátory, dokumentace pro vývojáře). Poděkování Projekt Publikace dat statistických ročenek ve standardu otevřených dat (TD020121) je spolufinancován Technologickou agenturou České republiky.

2 Obsah 1 Úvod Licencování aplikace Dokumentace pro uživatele Úvodní obrazovka Vizualizace vybraných ukazatelů Ukázky jednotlivých ukazatelů Poměr počtu osob pobírajících starobní důchod v okrese (ČSSZ) a počtu míst v domovech pro seniory (ČSÚ) Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) dle pohlaví Porovnání průměrného starobního důchodu vypláceného sólo (ČSSZ) a průměrné mzdy (ČSÚ) v krajích za období Procentní zastoupení poživatelů sólo starobního nebo invalidního důchodu (ČSSZ) v populaci (ČSÚ) ve věkových skupinách Přehled počtu poživatelů důchodu v jednotlivých krajích dle druhu důchodu (ČSSZ) Srovnání průměrné výše starobního důchodu (ČSSZ) a standardizované úmrtnosti mužů a žen (ČSÚ) v okrese Dokumentace pro administrátory Požadavky na provoz aplikace Nasazení aplikace Dokumentace pro vývojáře Přílohy...11 Příloha 2 Dokumentace zdrojového kódu...12 Webová prezentační aplikace 2 (z 12)

3 1 Úvod Tento dokument obsahuje dokumentaci webové prezentační aplikace, jejímž cílem je demonstrovat použitelnost publikační databáze pro vytvoření interaktivních výstupů. K aplikaci jsou poskytnuty následující typy dokumentace: dokumentace pro uživatele, dokumentace pro administrátory, dokumentace pro vývojáře. Interaktivní výstupy jsou reprezentovány množinou vizualizací vybraných ukazatelů využívajících data ze statistické ročenky v oblasti důchodového pojištění České správy sociálního zabezpečení (důchodová statistika ČSSZ) za roky , resp. tato v kombinaci s daty Českého statistického úřadu. Vizualizace zvolených ukazatelů není statická, ale prezentační aplikace umožňuje uživatelům volit jím preferované období, za které mají být data vizualizována, preferovaný typ důchodu či pohlaví v závislosti na vymezení jednotlivých ukazatelů. Prezentace ukazatelů tak není statická, ale interaktivní. 2 Licencování aplikace Zdrojový kód webové prezentační aplikace a její spustitelná podoba ve formě WAR balíčku podléhají licenci GNU General Public License v3. Tato licence se ale nevztahuje na žádná loga zobrazená aplikací, zejména se nevtahuje na loga Vysoké školy ekonomické v Praze, KOMIX s.r.o., České správy sociálního zabezpečení a Technologické agentury České republiky. 3 Dokumentace pro uživatele Aplikace je dostupná na adrese Aplikace je spustitelná pouze v aktuálních verzích webových prohlížečů Firefox, Google Chrome, Internet Explorer (od verze 10). 3.1 Úvodní obrazovka Úvodní obrazovku aplikace popisuje následující obrázek: Webová prezentační aplikace 3 (z 12)

4 Úvodní obrazovka obsahuje následující oblasti: 1. Název projektu a identifikace zúčastněných subjektů 2. Stručný popis cíle projektu 3. Sekce Informace a návody obsahuje důležité dokumenty ke stažení, např. vysvětlení jednotlivých prezentovaných ukazatelů 4. Sekce Vizualizace vybraných ukazatelů obsahuje předem připravené vizualizace vybraných ukazatelů ve vybraných konfiguracích 5. Sekce Data ze statistických ročenek ČSSZ z oblasti důchodového zabezpečení nabízí ke stažení strojově čitelná data ve formátu CSV jednotlivých kapitol statistické ročenky ČSSZ z oblasti důchodového zabezpečení za stanovené období 6. Sekce Data z jiných zdrojů nabízí ke stažení strojově čitelná data ve formátu CSV z jiných zdrojů než ČSSZ, např. z ČSÚ. Jednotlivé sekce obsahují následují aktivní prvky: 8. Odkazy ke stažení jednotlivých dokumentů. Po kliknutí na odkaz je uživateli nabídnut standardní dialog pro uložení souboru. Webová prezentační aplikace 4 (z 12)

5 9. Odkazy pro zobrazení jednotlivých připravených vizualizací. Popis zobrazení vizualizací po kliknutí na odkaz je uveden v odstavci Vizualizace vybraných ukazatelů 10. Odkazy ke stažení jednotlivých datových sad ve formátu CSV. Po kliknutí na odkaz je uživateli nabídnut standardní dialog pro uložení souboru. 3.2 Vizualizace vybraných ukazatelů Jednotlivé ukazatele jsou vizualizovány na následující obrazovce: Obrazovka pro vizualizaci vybraných ukazatelů obsahuje následující oblasti a aktivní prvky: 1. Název a vysvětlení zobrazeného ukazatele 2. Grafické zobrazení vybraného ukazatele. Jednotlivé ukazatele jsou vizualizovány různými typy grafu podle charakteru jednotlivých ukazatelů 3. Dostupné filtry pro nezobrazované dimenze. Kliknutí na zvolený filtr zobrazí výklopný seznam dostupných hodnot. Po kliknutí na vybranou hodnotu filtru se grafické zobrazení překreslí pro vybranou kombinaci hodnot. 4. Odkaz pro zobrazení dotazu v jazyce SPARQL, pomocí kterého jsou získána data ve formátu RDF pro vizualizaci daného ukazatele. Po kliknutí na tento odkaz je zobrazeno modální okno s textem dotazu v jazyce SPARQL pro referenční účely a pro účely usnadnění odvozování dalších ukazatelů. Okno s textem dotazu v jazyce SPARQL je zobrazeno na následujícím obrázku. 5. Odkaz pro uložení dat prezentovaného ukazatele ve formátu CSV. Po kliknutí na tento odkaz se zobrazí standardní dialog pro uložení souboru. Webová prezentační aplikace 5 (z 12)

6 3.3 Ukázky jednotlivých ukazatelů Následující obrazovky znázorňují vizualizace jednotlivých vybraných ukazatelů: Poměr počtu osob pobírajících starobní důchod v okrese (ČSSZ) a počtu míst v domovech pro seniory (ČSÚ) Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) dle pohlaví Porovnání průměrného starobního důchodu vypláceného sólo (ČSSZ) a průměrné mzdy (ČSÚ) v krajích za období Procentní zastoupení poživatelů sólo starobního nebo invalidního důchodu (ČSSZ) v populaci (ČSÚ) ve věkových skupinách Přehled počtu poživatelů důchodu v jednotlivých krajích dle druhu důchodu (ČSSZ) Srovnání průměrné výše starobního důchodu (ČSSZ) a standardizované úmrtnosti mužů a žen (ČSÚ) v okrese Webová prezentační aplikace 6 (z 12)

7 3.3.1 Poměr počtu osob pobírajících starobní důchod v okrese (ČSSZ) a počtu míst v domovech pro seniory (ČSÚ) Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) Webová prezentační aplikace 7 (z 12)

8 3.3.3 Poměr počtu sirotčích důchodů (ČSSZ) k populaci (ČSÚ) dle pohlaví Porovnání průměrného starobního důchodu vypláceného sólo (ČSSZ) a průměrné mzdy (ČSÚ) v krajích za období Webová prezentační aplikace 8 (z 12)

9 3.3.5 Procentní zastoupení poživatelů sólo starobního nebo invalidního důchodu (ČSSZ) v populaci (ČSÚ) ve věkových skupinách Přehled počtu poživatelů důchodu v jednotlivých krajích dle druhu důchodu (ČSSZ) Webová prezentační aplikace 9 (z 12)

10 3.3.7 Srovnání průměrné výše starobního důchodu (ČSSZ) a standardizované úmrtnosti mužů a žen (ČSÚ) v okrese 4 Dokumentace pro administrátory 4.1 Požadavky na provoz aplikace Je třeba zajistit přístup na SPARQL endpoint, který zpřístupňuje data důchodové statistiky ČSSZ a vybraná data ČSÚ ve formátu RDF. Ve výchozím nastavení aplikace využívá SPARQL endpoint dostupný na adrese < Pro změnu SPARQL endpointu je třeba upravit jeho konfiguraci ve zdrojovém kódu a nově aplikaci zkompilovat. 4.2 Nasazení aplikace Pro běh aplikace je vyžadován Java EE container s podporou Java 7 a vyšší, např. Tomcat nebo JBoss. Pro nasazení aplikace na server použijte standardní postup nasazení WAR balíčku na Java EE container - postupujte dle dokumentace k Vašemu containeru. 5 Dokumentace pro vývojáře Zdrojové kódy jsou ke stažení na adrese: < a podléhají open source licenci GNU General Public License v3. Ve zdrojovém kódu je k dispozici Maven konfigurace pro kompilaci aplikace. Zdrojové kódy aplikace jsou také uvedeny jako příloha 1. Dokumentace zdrojového kódu pak je uveden jako příloha 2. Webová prezentační aplikace 10 (z 12)

11 6 Přílohy K tomuto dokumentu jsou přiloženy následující přílohy: 1. Příloha 1 Zdrojové kódy aplikace (zip) zdrojové kódy jsou ke stažení na adrese: < 2. Příloha 2 Dokumentace zdrojového kódu Webová prezentační aplikace 11 (z 12)

12 Příloha 2 Dokumentace zdrojového kódu V této příloze je uvedena dokumentace zdrojového kódu vytvořená s pomocí vývojového prostředí. Webová prezentační aplikace 12 (z 12)

13 cz.komix.rocenka Class RocenkaService java.lang.object cz.komix.rocenka.rocenkaservice public class RocenkaService extends java.lang.object Field Summary Fields Modifier and Type static java.lang.string Field and Description GET_REF_PERIODS Constructor Summary Constructors Constructor and Description RocenkaService() Method Summary Methods Modifier and Type void java.lang.string java.lang.string java.util.list<java.lang.string> java.util.list<java.util.list<java.lang.string>> java.util.list<java.util.list<java.lang.string>> java.lang.string java.lang.string java.util.list<java.lang.string> Method and Description analyzedatasets() getcubefilename(java.lang.string idx) Vraci cast URI datove kostky pro vytvoreni nazvu souboru pro stazeni CSV souboru s daty kostky getcubelabel(java.lang.string cube) Dohledava label ("cs" / no_lang) pro kostku zadanou URI getcubes() Metoda pro dohledani informaci o datovych kostkach dostupnych pres SPARQL end-point getdata(java.lang.string idx) Vraci 2D List vsech dat vybrane kostky - vsechny dimenze i mereni getdata(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri) Nacte mereni a vraci 2D List - tabulku pres vsechny dimenze getdatajson(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri, java.lang.string skupina, java.lang.string opakovani) Metoda pro vytvoreni dat z URI popisu kostky s vyberem URI dimenze mereni, skupiny a opakovani (2-sloupcovy graf) Vsechny ostatni dimenze se stavaji filtry! getdatajson(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri, java.lang.string skupina, java.lang.string opakovani, java.lang.string agregace, java.lang.string[] filtr) Deprecated. getdimenze(java.lang.string idx) Deprecated. java.util.map<java.lang.string,java.lang.object[]> getdimenzemap(java.lang.string cubeuri) java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> Vraci mapu strukturovanych udaju o dimenzich pro kostku dle "cubeuri" getdimenzemaplabels(java.lang.string cubeuri) Vraci mapu strukturovanych udaju o dimenzich pro kostku dle "cubeuri"

14 java.lang.string java.lang.string java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> java.util.list<java.lang.string> java.lang.string java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> getfilterdatajson(java.lang.string key, java.lang.string parentkey, java.lang.string query) Metoda pro generovani stromu hodnot pro hierarchicky filtr pripravene vizualizace getkostkacsv(java.lang.string idx, java.lang.string config) Metoda vraci zdrojova data vybrane datove kostky (idx) nebo vizualizace (config) ve formatu CSV getmereni(java.lang.string idx) Deprecated. getseznam() Getter pro seznam datovych kostek, pokud jeste nebyl seznam nacten, nacte jej (a dale uchovava v "cache") getvizualizace(java.lang.string filename, java.lang.string funkce) Generuje data vizualizace pro filename konfiguracniho XML souboru predpripravene vizualizace getvizualizacelist() Vraci seznam predpripravenych vizualizaci - XML configuraci /config /*.xml Methods inherited from class java.lang.object clone, equals, finalize, getclass, hashcode, notify, notifyall, tostring, wait, wait, wait Field Detail GET_REF_PERIODS public static final java.lang.string GET_REF_PERIODS See Also: Constant Field Values Constructor Detail RocenkaService public RocenkaService() Method Detail getcubes public java.util.list<java.lang.string> getcubes() Metoda pro dohledani informaci o datovych kostkach dostupnych pres SPARQL end-point seznam URI dostupnych datovych kostek getcubefilename public java.lang.string getcubefilename(java.lang.string idx) Vraci cast URI datove kostky pro vytvoreni nazvu souboru pro stazeni CSV souboru s daty kostky idx - offset datove kostky v nactenem seznamu kostek

15 koren nazvu souboru getcubelabel public java.lang.string getcubelabel(java.lang.string cube) Dohledava label ("cs" / no_lang) pro kostku zadanou URI cube - URI datove kostky label public java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> getmereni(java.lang.string idx) Deprecated. Metoda dohledava mapu mereni (URI, popisek) pro datovou kostku idx - offset datove kostky v nactenem seznamu kostek mapa (URI, popisek) mereni zadane datove kostky public java.util.list<java.lang.string> getdimenze(java.lang.string idx) Deprecated. Dohledava mapu dimenzi (URI, popisek) pro datovou kostku idx - offset datove kostky v nactenem seznamu kostek mapa (URI, popisek) dimenzi datove kostky getvizualizacelist public java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> getvizualizacelist() Vraci seznam predpripravenych vizualizaci - XML configuraci /config/*.xml Map

16 getvizualizace public java.lang.string getvizualizace(java.lang.string filename, java.lang.string funkce) Generuje data vizualizace pro filename konfiguracniho XML souboru predpripravene vizualizace filename - nazev XML souboru s nastavenim pripravene vizualizace funkce - ridici parametr, hodnota "CSV" znamena vraceni dat vizualizace ve formatu CSV. Hodnota "QUERY" znamena vraceni SPARQL dotazu vizualizace JSON data pro vizualizaci / CSV data vizualizace / QUERY v jazyce SPARQL getdimenzemap public java.util.map<java.lang.string,java.lang.object[]> getdimenzemap(java.lang.string cubeuri) Vraci mapu strukturovanych udaju o dimenzich pro kostku dle "cubeuri" cubeuri - URI datove kostky Map getdimenzemaplabels public java.util.map<java.lang.string,java.lang.string> getdimenzemaplabels(java.lang.string cubeuri) Vraci mapu strukturovanych udaju o dimenzich pro kostku dle "cubeuri" cubeuri - URI datove kostky Map public java.lang.string getdatajson(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri, java.lang.string skupina, java.lang.string opakovani, java.lang.string agregace, java.lang.string[] filtr) Deprecated. Vraci JSON data pro kostku s indexem "idx", mereniuri, seskupeni a opakovani, agregaci a nastaveni filtru idx - mereniuri - skupina - opakovani - agregace - filtr - JSON data getdatajson

17 public java.lang.string getdatajson(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri, java.lang.string skupina, java.lang.string opakovani) Metoda pro vytvoreni dat z URI popisu kostky s vyberem URI dimenze mereni, skupiny a opakovani (2-sloupcovy graf) Vsechny ostatni dimenze se stavaji filtry! idx - mereniuri - skupina - opakovani - JSON data getdata public java.util.list<java.util.list<java.lang.string>> getdata(java.lang.string idx, java.lang.string mereniuri) Nacte mereni a vraci 2D List - tabulku pres vsechny dimenze idx - mereniuri - 2D seznam dat getdata public java.util.list<java.util.list<java.lang.string>> getdata(java.lang.string idx) Vraci 2D List vsech dat vybrane kostky - vsechny dimenze i mereni idx - 2D seznam dat analyzedatasets public void analyzedatasets() getseznam public java.util.list<java.lang.string> getseznam() Getter pro seznam datovych kostek, pokud jeste nebyl seznam nacten, nacte jej (a dale uchovava v "cache") seznam URI datovych kostek dostupnych ve SPARQL end-pointu getkostkacsv public java.lang.string getkostkacsv(java.lang.string idx, java.lang.string config) Metoda vraci zdrojova data vybrane datove kostky (idx) nebo vizualizace (config) ve formatu CSV idx - offset datove kostky v nactenem seznamu kostek

18 config - nazev XML souboru s konfiguraci pripravene vizualizace CSV data getfilterdatajson public java.lang.string getfilterdatajson(java.lang.string key, java.lang.string parentkey, java.lang.string query) Metoda pro generovani stromu hodnot pro hierarchicky filtr pripravene vizualizace key - nazev sloupce SPARQL dotazu obsahujici hodnoty pro filtr parentkey - nazev sloupce SPARQL dotazu obsahujici nadraazenou hodnotu query - SPARQL dotaz, ktery vybira hodnoty pro vygenerovani stromu hodnot HTML retezec OPTION pro SELECT Prev Class Next Class Frames No Frames All Classes Summary: Nested Field Constr Method Detail: Field Constr Method

Specializovaná mapa s interpretací regionálních rozdílů v oblasti sociálního výzkumu

Specializovaná mapa s interpretací regionálních rozdílů v oblasti sociálního výzkumu v oblasti sociálního výzkumu Autoři Březen 2015 Autor Organizace Dušan Chlapek Vladimír Jakubal Tomáš Knap Jan Vrána Jan Kučera Jiří Makalouš Luboš Marek Petr Mazouch Martin Nečaský Tomáš Vahalík KOMIX

Více

Otevřená data ČSSZ: Přehledné informace dostupné všem, snadno a zdarma. Ing. Jiří Šunka Ing. Michaela Hendrychová. ISSS Hradec Králové, 5. 4.

Otevřená data ČSSZ: Přehledné informace dostupné všem, snadno a zdarma. Ing. Jiří Šunka Ing. Michaela Hendrychová. ISSS Hradec Králové, 5. 4. Otevřená data ČSSZ: Přehledné informace dostupné všem, snadno a zdarma ISSS Hradec Králové, 5. 4. 2016 Ing. Jiří Šunka Ing. Michaela Hendrychová Obsah 1. Představení ČSSZ 2. Proces publikace otevřených

Více

Publikace dat důchodové statistiky v podobě otevřených propojených dat

Publikace dat důchodové statistiky v podobě otevřených propojených dat Publikace dat důchodové statistiky v podobě otevřených propojených dat Jan Kučera Katedra informačních technologií Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah přednášky Aktivity

Více

Rok a půl otevřených dat ČSSZ

Rok a půl otevřených dat ČSSZ Rok a půl otevřených dat ČSSZ zkušenosti a poznatky z každodenní praxe ISSS Hradec Králové, 4. 4. 2017 Ing. Jiří Šunka Obsah 1. Profil ČSSZ 2. Novinky na portálu Otev ená data ČSSZ 3. Zkušenosti z publikace

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27 Stručný obsah 1. Stručný obsah 3 2. Úvod 11 3. Seznamy a databáze v Excelu 13 4. Excel a externí data 45 5. Vytvoření kontingenční tabulky 65 6. Využití kontingenčních tabulek 81 7. Kontingenční grafy

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

Redakční systém pro skautské weby Poptávka

Redakční systém pro skautské weby Poptávka Redakční systém pro skautské weby Poptávka Obsah Obsah... 1 1. Základní Informace... 2 1.1. Název projektu... 2 1.2. Poptávající subjekt... 2 1.3. Odpovědné osoby... 2 1.4. Další informace... 2 2. Shrnutí

Více

Automatizovatelná aktualizace Wikidata z veřejných databází. Jakub Klímek

Automatizovatelná aktualizace Wikidata z veřejných databází. Jakub Klímek Automatizovatelná aktualizace Wikidata z veřejných databází Jakub Klímek Veřejné databáze, Otevřená data https://data.gov.cz 2 Veřejné databáze, Otevřená data - zajímavé zdroje Český úřad zeměměřický a

Více

Obsah. Předmluva 13. 1. Začínáme: překlad, spuštění a ladění 27

Obsah. Předmluva 13. 1. Začínáme: překlad, spuštění a ladění 27 Obsah Předmluva 13 Předmluva k druhému vydání 13 Předmluva k prvnímu vydání 14 Pro koho je tato kniha určena 15 Co v této knize najdete? 16 Poznámky k platformě 18 Jiné knihy 19 Konvence používané v knize

Více

Publikační databáze. Září 2014. Vysoká škola ekonomická v Praze

Publikační databáze. Září 2014. Vysoká škola ekonomická v Praze Publikační databáze Září 2014 Autoři Autor Organizace Dušan Chlapek Tomáš Knap Jan Kučera Luboš Marek Petr Mazouch Martin Nečaský Jiří Makalouš Tomáš Vahalík Jan Vrána Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká

Více

GUI. Systémová integrace pro desktopové aplikace

GUI. Systémová integrace pro desktopové aplikace GUI Systémová integrace pro desktopové aplikace 1 java.awt.desktop systémová integrace desktopových aplikací static boolean isdesktopsupported() test zda je integrace k dispozici static Desktop getdesktop()

Více

Definice třídy. úplná definice. public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance final nelze vytvářet potomky

Definice třídy. úplná definice. public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance final nelze vytvářet potomky JAVA Třídy Definice třídy úplná definice [public] [abstract] [final] class Jmeno [extends Predek] [impelements SeznamInterfacu] {... // telo tridy public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance

Více

Definice třídy. úplná definice. public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance final nelze vytvářet potomky

Definice třídy. úplná definice. public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance final nelze vytvářet potomky JAVA Třídy Definice třídy úplná definice [public] [abstract] [final] class Jmeno [extends Predek] [impelements SeznamInterfacu] {... // telo tridy public veřejná třída abstract nesmí být vytvářeny instance

Více

RDF a RDF Query. Jakub Nerad 1. prosince Nerad () RDF a RDF Query 1. prosince / 16

RDF a RDF Query. Jakub Nerad 1. prosince Nerad () RDF a RDF Query 1. prosince / 16 RDF a RDF Query Jakub Nerad jakubnerad@gmail.com 1. prosince 2009 Nerad () RDF a RDF Query 1. prosince 2009 1 / 16 Součastnost Součastnost množství informací zpracování pomocí statistické analýzy problém

Více

Obsah. Seznámení s prostředím Excelu. Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27

Obsah. Seznámení s prostředím Excelu. Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27 Obsah Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27 Konvence použité v této knize 28 Textové konvence 28 Grafické konvence 28 ČÁST 1 Seznámení s prostředím

Více

Doxygen. Jakub Břečka

Doxygen. Jakub Břečka Doxygen Jakub Břečka Úvod Proč a typy dokumentace na přednášce Programátorská dokumentace (popis implementace, tříd, funkcí, API) Doxygen, JavaDoc, Sandcastle, AppleDoc, Doxygen = klasika mezi dokumentačními

Více

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o.

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o. DATA ARTICLE AiP Beroun s.r.o. OBSAH 1 Úvod... 1 2 Vlastnosti Data Article... 1 2.1 Požadavky koncových uživatelů... 1 2.2 Požadavky na zajištění bezpečnosti a důvěryhodnosti obsahu... 1 3 Implementace

Více

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net Dokumentace k IS KARAT.net Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net programový modul: Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net OBSAH: 1 ÚVOD... 3 2 PŘIHLAŠOVACÍ DIALOG... 4 3 NAVIGACE... 5 3.1

Více

Otevřená data. Shrnutí. Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018

Otevřená data. Shrnutí. Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018 Otevřená data Když stavím nový IS nebo upravuji existující, co musím udělat, abych byl Open Data Ready? Prosinec 2018 Schválil: Ing. Petr Kuchař, ředitel odboru Hlavního architekta egovernmentu, MVČR Shrnutí

Více

Sémantický web 10 let poté

Sémantický web 10 let poté Sémantický web 10 let poté Vilém Sklenák sklenak@vse.cz Vysoká škola ekonomická, fakulta informatiky a statistiky, katedra informačního a znalostního inženýrství Inforum2011, 26. 5. 2011 Vilém Sklenák

Více

Java a XML. 10/26/09 1/7 Java a XML

Java a XML. 10/26/09 1/7 Java a XML Java a XML Java i XML jsou přenositelné V javě existuje podpora pro práci s XML, nejčastější akce prováděné při zpracování XML: načítání XML elementů generování nových elementů nebo úprava starého zápis

Více

Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo(

Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo( Možnosti aplikací Google pro analýzu (geo( geo)dat Lukáš MAREK & Vít PÁSZTO -Katedra geoinformatiky PřF UP Olomouc GOOGLE MAPS & EARTH Největší hráč na trhu určující celosvětové trendy v oblasti IT a intenetu

Více

Obsah přednášky. 12. Dokumentace zdrojového kódu Tvorba elektronické dokumentace UML. Co je diagram tříd. Ing. Ondřej Guth

Obsah přednášky. 12. Dokumentace zdrojového kódu Tvorba elektronické dokumentace UML. Co je diagram tříd. Ing. Ondřej Guth Evropský sociální fond. 12. Dokumentace zdrojového kódu Tvorba elektronické dokumentace Ing. Ondřej Guth Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

Geoportál DMVS využití a další rozvoj

Geoportál DMVS využití a další rozvoj Geoportál DMVS využití a další rozvoj Ing. Michal Bílý OBSAH PREZENTACE Představení projektu DMVS Využití projektu a statistiky Plánovaný rozvoj Závěr PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Digitální mapa veřejné správy

Více

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami Marek Laurenčík Excel práce s databázemi a kontingenčními tabulkami 2010 Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

Návrh metodiky popisu a prezentace dat důchodové statistiky ve formátu otevřených propojitelných dat a návrh typové architektury IT řešení

Návrh metodiky popisu a prezentace dat důchodové statistiky ve formátu otevřených propojitelných dat a návrh typové architektury IT řešení Návrh metodiky popisu a prezentace dat důchodové statistiky ve formátu otevřených propojitelných dat a návrh typové architektury IT řešení Autoři Březen 2014 Autor Organizace Dušan Chlapek Tomáš Knap Jan

Více

PUBLIC CENSUS (SLDB) 2012 PREZENTACE VÝSLEDKŮ

PUBLIC CENSUS (SLDB) 2012 PREZENTACE VÝSLEDKŮ PUBLIC CENSUS (SLDB) 2012 PREZENTACE VÝSLEDKŮ Eduard Durník Jelenia Gora, 3.12.2012 Obsah Koncept výstupů Zpracování / agregace výsledků Katalog diseminačních produktů a harmonogram Diseminační produkty

Více

Příručka k používání vizualizace

Příručka k používání vizualizace Příručka k používání vizualizace Obsah 1 Spuštění vizualizace a přihlášení uživatele...2 2 Hlavní menu a sledování vizualizace...3 2.1 Archivovaná data zobrazená v grafech...3 2.2 Alarmy a jejich historie...4

Více

Integrace AIS VITA do IS úřadu. Mgr. Jan Křížek, Miroslav Štochel VITA software

Integrace AIS VITA do IS úřadu. Mgr. Jan Křížek, Miroslav Štochel VITA software Mgr. Jan Křížek, Miroslav Štochel VITA software Úplné elektronické podání Portál úředníka Poskytování dat pro GIS, MIS Úplné elektronické podání Podání žádosti el. formulářem Úložiště dokumentace Informace

Více

POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE

POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE Upozornění: Pro práci s RDF Oracle daty je třeba mít nainstalován Oracle Spatial Resource Description Framework (RDF). 1. Vytvoření tabulkového

Více

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1

MIS. Manažerský informační systém. pro. Ekonomický informační systém EIS JASU CS. Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 MIS Manažerský informační systém pro Ekonomický informační systém EIS JASU CS Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 110 00 Praha 1 Poslední aktualizace dne 5.8.2014 MÚZO Praha s.r.o. je certifikováno

Více

D. Chlapek, J. Kučera, M. Nečaský: Principy a technologie otevřených dat a jejich využití v managementu

D. Chlapek, J. Kučera, M. Nečaský: Principy a technologie otevřených dat a jejich využití v managementu 22.1. 23.1.2015, Praha Principy a technologie otevřených dat a jejich využití v managementu Dušan Chlapek 1 Jan Kučera 1 Martin Nečaský 2 1 Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze

Více

Otevřená a propojitelná data

Otevřená a propojitelná data Setkání absolventů Fakulty informatiky a statistiky, 1.4.2014 Otevřená a propojitelná data výzkum, výsledky, praxe Dušan Chlapek 1 Jakub Klímek 2 Jan Kučera 1 Luboš Marek 1 Petr Mazouch 1 Martin Nečaský

Více

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec

Více

FORTANNS. havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010

FORTANNS. havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010 FORTANNS manuál Vojtěch Havlíček havlicekv@fzp.czu.cz 22. února 2010 1 Úvod Program FORTANNS je software určený k modelování časových řad. Kód programu má 1800 řádek a je napsán v programovacím jazyku

Více

Standardy publikace a katalogizace otevřených dat

Standardy publikace a katalogizace otevřených dat Standardy publikace a katalogizace otevřených dat Autor: Dušan Chlapek V prezentaci jsou použity výstupy z projektů, na kterých se podíleli: Tomáš Bruckner, David Hemala, Drahomír Chocholatý, Jakub Klímek,

Více

Pokročilé techniky tvorby sestav v Caché. ZENové Reporty

Pokročilé techniky tvorby sestav v Caché. ZENové Reporty Pokročilé techniky tvorby sestav v Caché ZENové Reporty Úvodem Jednoduché sestavy Pokročilé sestavy Ladění Historie ZEN reporty sdílejí podobný princip definování obsahu jako ZENové stránky Byly uvedeny

Více

Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci

Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci IS o ISVS - Informační systém o informačních systémech veřejné správy verze 2.03.00 pro uživatele vypracovala společnost ASD Software, s.r.o.

Více

Linked Data v oblasti geoinformačních technologií

Linked Data v oblasti geoinformačních technologií Linked Data v oblasti geoinformačních technologií Otakar Čerba Katedra geomatiky, Západočeská univerzita v Plzni Linked Data co, jak, kde a proč? Soubor best practices pro publikování a propojování dat

Více

NÁSTROJE PRO TVORBU A ÚDRŽBU ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ (NÚAP)

NÁSTROJE PRO TVORBU A ÚDRŽBU ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ (NÚAP) T-MAPY spol. s r.o. Špitálská 150 500 03 Hradec Králové tel. 495 511 111 fax 495 513 371 e-mail: info@tmapy.cz http://www.tmapy.cz NÁSTROJE PRO TVORBU A ÚDRŽBU ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ (NÚAP) Uživatelská

Více

Kapitola 1: Co je Microsoft Access? 27 Kapitola 2: Mnoho tváří aplikace Microsoft Access 41 Kapitola 3: Návrh databázové aplikace 75

Kapitola 1: Co je Microsoft Access? 27 Kapitola 2: Mnoho tváří aplikace Microsoft Access 41 Kapitola 3: Návrh databázové aplikace 75 Stručný obsah Část 1 Základy aplikace Microsoft Access Kapitola 1: Co je Microsoft Access? 27 Kapitola 2: Mnoho tváří aplikace Microsoft Access 41 Kapitola 3: Návrh databázové aplikace 75 Část 2 Vytváření

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

RDF API a SPARQL syntaxe, API, příklady. 4IZ440 Reprezentace a zpracování znalostí na WWW Josef Petrák me@jspetrak.name

RDF API a SPARQL syntaxe, API, příklady. 4IZ440 Reprezentace a zpracování znalostí na WWW Josef Petrák me@jspetrak.name RDF API a SPARQL syntaxe, API, příklady 4IZ440 Reprezentace a zpracování znalostí na WWW Josef Petrák me@jspetrak.name Dnes uvidíme Syntaxe RDF Základy RDF grafu Pojmenované grafy Přehled RDF API Příklady

Více

Technologie Java Enterprise Edition. Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011

Technologie Java Enterprise Edition. Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011 Technologie Java Enterprise Edition Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011 Přehled tématu Motivace a úvod Infrastruktura pro velké Java aplikace (Java základní přehled) Části třívrstvé struktury servlety, JSP

Více

Otevřená data veřejné správy

Otevřená data veřejné správy Seminář Digitální výzvy 2012 8.11.2012 Otevřená data veřejné správy Dušan Chlapek 1, Jan Kučera 1, Martin Nečaský 2 1 Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze 2 Matematicko-fyzikální

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-55

Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Funkce a přehled internetových prohlížečů Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace

Více

Principy a praktické využití otevřených dat

Principy a praktické využití otevřených dat Principy a praktické využití otevřených dat 1 Dušan Chlapek, 1 Jan Kučera, 2 Martin Nečaský 1 Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze 2 Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita

Více

Otevřená data veřejné správy

Otevřená data veřejné správy Hradec Králové, 7. - 8. 4. 2014 Otevřená data veřejné správy Dušan Chlapek Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah 1. Co jsou otevřená data 2. Aktivity v oblasti otevřených

Více

FIO API PLUS. Verze 1.1.1

FIO API PLUS. Verze 1.1.1 FIO API PLUS Verze 1.1.1 www.fio.cz Verze 29. 5. 2015 OBSAH: 1 FUNKČNÍ POPIS... 2 2 INSTALACE APLIKACE... 2 3 ZÍSKÁNÍ TOKENU... 2 4 PŘIDÁNÍ ÚČTU / TOKENU DO APLIKACE... 3 5 STAŽENÍ DAT... 3 Periodické

Více

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka.

Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka. Správa, vyhodnocení a publikace dat z mobilního laserového mapování v prostředí mapového aplikačního serveru Marushka (stručný přehled) OBSAH 1. INFORMAČNÍ ZAKÁZKOVÝ SYSTÉM... 3 1.1 HLAVNÍ OKNO KARTY,

Více

Nezaměstnanost v České republice

Nezaměstnanost v České republice Nezaměstnanost v České republice Pro vytvoření interaktivní webové mapy zobrazující nezaměstnanost v České republice v roce 2011 potřebujete: účet na webovém portálu ArcGIS Online (pro bezproblémovou práci

Více

CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009)

CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009) DYTRON s.r.o. vám přináší užitečné informace CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009) několik rad, jak nastavit prostředí pro Škoda Auto, a.s. DYTRON s.r.o. vám přináší užitečné informace INSTALACE

Více

KIV/PIA 2013 Jan Tichava

KIV/PIA 2013 Jan Tichava KIV/PIA 2013 Jan Tichava Java EE JSF, PrimeFaces Spring JPA, EclipseLink Java Platform, Enterprise Edition Persistence Zobrazovací vrstva Interakce aplikací Deployment Java Persistence API Enterprise

Více

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016 Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web Únor 2016 Právní vyrozumění Informace o právních upozorněních, ochranných známkách, prohlášeních o omezení odpovědnosti, zárukách, omezeních exportu a

Více

UJO Framework. revoluční architektura beans. verze 0.80 http://ujoframework.org/

UJO Framework. revoluční architektura beans. verze 0.80 http://ujoframework.org/ UJO Framework revoluční architektura beans verze 0.80 http://ujoframework.org/ Pavel Pone(c), září 2008 Historie rok 2004 upravené objekty z frameworku Cayenne nevýhodou byla špatná typová kontrola rok

Více

[APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST]

[APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST] [APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST] [Aktualizace dokumentu: 27.8.2011 3:02:37 Verze dokumentu: 1.0 Obsah Obsah... 2 1. Struktura databáze a souborů... 3 2. Soubor registerdevice.php...

Více

Čipové karty Lekařská informatika

Čipové karty Lekařská informatika Čipové karty Lekařská informatika Následující kód je jednoduchou aplikací pro čipové karty, která po překladu vytváří prostor na kartě, nad kterým jsou prováděny jednotlivé operace a do kterého jsou ukládány

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_033.ICT.34 Tvorba webových stránek MS Visual Studio 2010 - HTML Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0744

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

Web Services na SOAP

Web Services na SOAP Web Services Používají HTTP Existují dvě varianty: Služby postavené na protokolu SOAP Java standard pro vytváření : JAX-WS RESTfull služby Java standard pro vytváření : JAX-RS Web Services na SOAP Žádost

Více

Analýza a prezentace dat

Analýza a prezentace dat 2015 Analýza a prezentace dat rozsah: 2 dny (10 hodin) Mgr. Jiří Číhař www.dataspectrum.cz Analýza a prezentace dat Formátování buněk Nastavení vhodného formátu čísla Vytváření vlastních formátovacích

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

Linked Data a jazyk RDF

Linked Data a jazyk RDF Linked Data a jazyk RDF Doc. Ing. Vojtěch Svátek, Dr. Zimní semestr 2016 http://nb.vse.cz/~svatek/rzzw.html Osnova přednášky Strukturovaná data na webu - přehled Principy Linked Data Jazyk RDF Hlavní syntaxe

Více

Principy objektově orientovaného programování

Principy objektově orientovaného programování Principy objektově orientovaného programování Třídy a objekty doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz C E T

Více

Operátory ROLLUP a CUBE

Operátory ROLLUP a CUBE Operátory ROLLUP a CUBE Dotazovací jazyky, 2009 Marek Polák Martin Chytil Osnova přednášky o Analýza dat o Agregační funkce o GROUP BY a jeho problémy o Speciální hodnotový typ ALL o Operátor CUBE o Operátor

Více

Obsah. Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO Obecná konfigurace Nastavení zobrazení Základní informace

Obsah. Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO Obecná konfigurace Nastavení zobrazení Základní informace Obsah Základní informace... 4... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 9... 10 Obecná konfigurace...10 GPS pozice... 13 Nastavení zobrazení...13...16 2 24. 10. 2016 Tvorba dokumentu Související

Více

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele

M I S Y S - W E B. Intranet řešení systému MISYS. Verze 9.00. Příručka uživatele M I S Y S - W E B Intranet řešení systému MISYS Verze 9.00 Příručka uživatele GEPRO s.r.o. Září 2008 Copyright GEPRO s.r.o. 2008 Ochranné známky GEPRO spol. s r.o. KOKEŠ, MISYS Ochranné známky Microsoft

Více

- 1 - Smlouva o dílo. uzavřená podle 536 a násl. obchodního zákoníku v účinném znění

- 1 - Smlouva o dílo. uzavřená podle 536 a násl. obchodního zákoníku v účinném znění - 1 - Smlouva o dílo uzavřená podle 536 a násl. obchodního zákoníku v účinném znění Přílohy : A Technická dokumentace a popis díla B Kalkulace ceny díla 1. Účastníci smlouvy Smluvní strany této smlouvy,

Více

Co jsou otevřená propojená data?

Co jsou otevřená propojená data? Co jsou otevřená propojená data? Martin Nečaský Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze 1 Co jsou otevřená propojená data? Zdroj : http://5stardata.info 2 Co jsou otevřená propojená data?

Více

Teoretické minimum z PJV

Teoretické minimum z PJV Teoretické minimum z PJV Pozn.: následující text popisuje vlastnosti jazyka Java zjednodušeně pouze pro potřeby výuky. Třída Zavádí se v programu deklarací třídy což je část programu od klíčových slov

Více

Analýza dat na PC I.

Analýza dat na PC I. Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Analýza dat na PC I. Základy programu STATISTICA IBA výuka 2008/2009 StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com/, http://www.statsoft.cz Verze pro

Více

Seminář ČSSI: Otevřená a propojitelná data

Seminář ČSSI: Otevřená a propojitelná data Otevřená a propojitelná data veřejné správy aktivity, postupy, návody, Seminář ČSSI: Otevřená a propojitelná data pojmy, témata, aktivity Dušan Chlapek Fakulta informatiky a statistiky, Vysoká škola ekonomická

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY. M. Banseth

DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY. M. Banseth DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY M. Banseth Abstrakt Obsahem této prezentace je představení koncepce Povodňového informačního systému a jeho hlavních modulů a nezbytné vlastnosti digitálních povodňových plánů

Více

11. Dědičnost. Dědičnost strana 103

11. Dědičnost. Dědičnost strana 103 Dědičnost strana 103 11. Dědičnost V této kapitole si vysvětlíme jeden ze základních pojmů objektově orientovaného programování dědičnost (inheritance). S ní souvisejí i následující témata: předek a potomek

Více

George J. Klir. State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu

George J. Klir. State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu A Tutorial Advances in query languages for similarity-based databases George J. Klir Petr Krajča State University of New York (SUNY) Binghamton, New York 13902, USA gklir@binghamton.edu Palacky University,

Více

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového

Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Wonderware Information Server 4.0 Co je nového Pavel Průša Pantek (CS) s.r.o. Strana 2 Úvod Wonderware Information Server je výrobní analytický a reportní informační portál pro publikaci výrobních dat

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Č.j. 7022/ R O Z H O D N U T Í č. 19/2016. ministryně pro místní rozvoj. ze dne

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Č.j. 7022/ R O Z H O D N U T Í č. 19/2016. ministryně pro místní rozvoj. ze dne MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Č.j. 7022/2016-56 R O Z H O D N U T Í č. 19/2016 ministryně pro místní rozvoj ze dne 18. 2. 2016 o Pravidlech správy otevřených dat Ministerstva pro místní rozvoj S účinností

Více

FlexiBee Časté chyby. Ondřej Světlík FlexiBee Systems s.r.o.

FlexiBee Časté chyby. Ondřej Světlík FlexiBee Systems s.r.o. FlexiBee Časté chyby Ondřej Světlík FlexiBee Systems s.r.o. Statistika Nejčastější chyba: většina lidí FlexiBee REST-API vůbec nepoužívá. Skupiny chyb Technické chyby Chyby v XML Výkonnostní problémy Technické

Více

Obsah. Úvod 11 O autorovi 11 Koncept knihy 11 Zpětná vazba od čtenářů 12 Zdrojové kódy ke knize 12 Errata 12 ČÁST I VÝVOJ MOBILNÍ APLIKACE

Obsah. Úvod 11 O autorovi 11 Koncept knihy 11 Zpětná vazba od čtenářů 12 Zdrojové kódy ke knize 12 Errata 12 ČÁST I VÝVOJ MOBILNÍ APLIKACE Úvod 11 O autorovi 11 Koncept knihy 11 Zpětná vazba od čtenářů 12 Zdrojové kódy ke knize 12 Errata 12 ČÁST I VÝVOJ MOBILNÍ APLIKACE KAPITOLA 1 Vývojové prostředí a výběr frameworku 15 PhoneGap 15 jquery

Více

Michal Krátký. Úvod do programovacích jazyků (Java), 2006/2007

Michal Krátký. Úvod do programovacích jazyků (Java), 2006/2007 Úvod do programovacích jazyků (Java) Michal Krátký Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Úvod do programovacích jazyků (Java), 2006/2007 c 2006 Michal Krátký Úvod do programovacích jazyků

Více

<Insert Picture Here> Vývoj portálových řešení v Javě

<Insert Picture Here> Vývoj portálových řešení v Javě Vývoj portálových řešení v Javě Pavel Kubal Program Úvod do problematiky portálů Co je to Portál Jak se vyvíjejí portlety Softwarová podpora vývoje Výhody vývoje portálů Praktické

Více

STÁTNÍ POKLADNA. Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP)

STÁTNÍ POKLADNA. Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) POKLADNA Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Ing. Miroslav Kalousek ministr financí Praha 17.12.2012 Page 1 Integrovaný informační systém Státní pokladny (IISSP) Centrální systém účetních

Více

Inthouse Systems s.r.o. Specifikace. Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX. Verze software 1.X. Revize dokumentu 6

Inthouse Systems s.r.o. Specifikace. Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX. Verze software 1.X. Revize dokumentu 6 Inthouse Systems s.r.o. Specifikace Inthouse App a Inthouse Studio pro Siemens Climatix 6XX Verze software 1.X Revize dokumentu 6 Datum 4. 11. 2016 Obsah Obsah 1 Úvod 2 Základní přehled systému 2 Inthouse

Více

Java efektivně. Lukáš Zapletal liberix.cz. Pokročilejší techniky programování v Javě

Java efektivně. Lukáš Zapletal liberix.cz. Pokročilejší techniky programování v Javě Lukáš Zapletal liberix.cz Pokročilejší techniky programování v Javě Tato prezentace vychází kompletně z knihy J. Blocha: Effective Java (A-W 2001) u nás Java efektivně - 57 zásad softwarového experta (Grada

Více

Co je (staro)nového v DSpace

Co je (staro)nového v DSpace Ústav výpočetní techniky, Masarykova univerzita, Brno CZDSUG 2011, Ostrava Obsah přednášky I Delegování práv. Autentizace přes IP adresy. Omezení viditelnosti, skrytí metadat. Export (CSV). Rozšířená konfigurace

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora krizového řízení Vytvořeno dne: 15. 6. 2011 Aktualizováno: 22. 10. 2014 Verze: 2.2 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 Obsah: 1 Úvod... 3 1.1 Definice a zkratky... 4 1.2 Podmínky provozu... 4 1.3 Pokyny k užívání dokumentu... 4 1.4 Obecné informace o

Více

Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání

Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Druhá celoplošná generální zkouška Název souboru: CP2-Modul_IDM-Průběh testování V2.doc Strana 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace...

Více

KIV/PIA 2012 Ing. Jan Tichava

KIV/PIA 2012 Ing. Jan Tichava KIV/PIA 2012 Ing. Jan Tichava Opera Mini Zobrazených stránek za měsíc 90 G 80 G 70 G 60 G 50 G 40 G 30 G 20 G 10 G 0 G January 2011 May 2011 September 2011 January 2012 May 2012 September 2012 State of

Více

Oracle XML DB. Tomáš Nykodým

Oracle XML DB. Tomáš Nykodým Oracle XML DB Tomáš Nykodým xnykodym@fi.muni.cz Osnova Oracle XML DB Architektura Oracle XML DB Hlavní rysy Oracle XML DB Hlavní rysy Oracle XML DB - pokračování XMLType XML Repository Využívání databázových

Více

Dostupnost regionálních dat

Dostupnost regionálních dat Dostupnost regionálních dat PS udržitelný rozvoj regionů, 14.7.2016 Zpracoval: Ing. Eduard Durník, eduard.durnik@czso.cz ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 czso.cz 1 OSNOVA - Poskytování

Více