Marketingový mix při vstupu na nový trh BOPET fólií ve Španělsku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Marketingový mix při vstupu na nový trh BOPET fólií ve Španělsku"

Transkript

1 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín studijní obor: Marketing pro střední stupeň řízení Marketingový mix při vstupu na nový trh BOPET fólií ve Španělsku Červen 2014 Michaela Pavlechová Tento projekt je je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem CR.

2 Tato absolventská práce s názvem Marketingový mix při vstupu na nový trh BOPET fólií ve Španělsku byla zpracována jako práce v rámci projektu reg. č. CZ.1.07/2.1.00/ Inovace vzdělávacích programů dle požadavků podnikatelské praxe v rámci procesu stabilizace VOŠE Zlín. ABSTRAKT Tato absolventská práce bude zaměřena na marketingový mix výrobků BOPET fólie firmy Fatra a.s. při vstupu na nový trh ve Španělsku. Návrh konvergence marketingového mixu je ovlivněn zpracováním dílčích marketingových analýz, vytvořením databáze konkurentů a v neposlední řadě zacílení jednotlivých složek marketingového mixu BOPET fólií na zákazníky na španělském trhu. Klíčová slova: BOPET, fólie, konkurence, podmínky, španělský trh. ABSTRAKT This final thesis will be focused on the marketing strategies for products from BOPET transparency film enterprise Fatra, a. s. during the process of entering a new market in Spain. The design convergence of marketing strategies is influenced by the adaptation of components of marketing analyses, the establishment of a database of competition, and certainly the focused individual segments of marketing strategies for BOPET transparencies to customers in the Spanish market. Keywords: BOPET, Transparency Film, Competition, Conditions, Spanish Market.

3 Ráda bych poděkovala společnosti Fatra, a. s., za umožnění vykonávat zde praxi a za poskytnutí potřebných materiálů a informací. Hlavní poděkování patří paní Ing. Haně Krahulové z marketingového oddělení, která byla mou vedoucí absolventské práce. Věnovala mi mnoho času, poskytla cenné rady a dostatek informací a zajistila velké množství materiálů. Poděkování patří i vedoucímu exportu BOPET panu Ing. Miroslavu Večerkovi za cenné rady v oblasti cenové a distribuční politiky. Rovněž bych chtěla poděkovat panu Ing. Petru Krenarovi, který mi byl nápomocen po celou dobu psaní mé absolventské práce a se kterým jsem konzultovala její jednotlivé části.

4 Prohlášení Já, Michaela Pavlechová, absolventka denního studia Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborné školy ekonomické Zlín tímto prohlašuji, že: a) jsem autorem (autorkou) a nositelem (nositelkou) autorských práv k absolventské práci na téma Marketingový mix při vstupu na nový trh BOPET fólií ve Španělsku, která vznikla v rámci studia na Obchodní akademii Tomáše Bati a Vyšší odborné školy ekonomické Zlín a v rámci projektu reg. č. CZ.1.07/2.1.00/ ; b) k práci jsem použila zdroje, které jsou uvedeny v seznamu použité literatury; c) s účinností od dnešního dne poskytuji k této absolventské práci níže specifikovanou licenci Creative commons, jejíž plné znění je dostupné na adrese (dále jen licence ), resp. zpřístupňuji dílo za podmínek této licence, a to takto: licence opravňuje nabyvatele šířit pouze k nekomerčním účelům a to pouze pod stejnou nebo obdobnou licencí vždy s uvedením jména autora a názvu díla; licence neopravňuje nabyvatele k úpravě díla a k šíření upraveného díla; licence vylučuje jakékoli komerční využití díla; d) na díle neváznou práva třetích osob, která poskytnutí licence brání, a jsem oprávněna ji poskytnout; e) souhlasím s tím, aby absolventská práce byla k dispozici v Informačním centru pro potřeby studentů Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborné školy ekonomické Zlín. Ve Zlíně, dne podpis

5 OBSAH ÚVOD... 7 I TEORETICKÁ ČÁST TRH ZAHRANIČNÍ TRH Rozhodování o vstupu na zahraniční trh Rozhodování o způsobu vstupu na trh Problémy zahraničního trhu SEGMENTACE TRHU Proces segmentace trhu Podmínky efektivní segmentace Přehled segmentačních kritérií KONKURENCE KONKURENČNÍ STRATEGIE Strategie tržních vůdců Strategie tržních vyzyvatelů Strategie tržních následovatelů Strategie mikrosegmentáře ANALÝZA KONKURENTŮ Základní kroky analýzy konkurence Čtyři strategické skupiny Cíle Proměnné při analyzování konkurence Očekávaná reakce konkurenta Informace o konkurenci SITUAČNÍ ANALÝZY Analýza produktového portfolia Porterova analýza SWOT ANALÝZA Sestavení diagramu SWOT analýzy MARKETINGOVÝ MIX SLOŽKY MARKETINGOVÉHO MIXU Produkt Propagace Cena Distribuce PROBLÉMY MARKETINGOVÉHO MIXU II PRAKTICKÁ ČÁST ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLEČNOTI FATRA HISTORIE SPOLEČNOSTI VÝROBKOVÉ SEGMENTY Uplatnění produktů PRODUKTY BOPET... 31

6 4.3.1 Obalové BOPET fólie Technické BOPET fólie Ostatní BOPET fólie ANALÝZA POTENCIONÁLNÍHO TRHU ŠPANĚLSKA MAKROEKONOMICKÉ ÚDAJE ŠPANĚLSKÉ EKONOMIKY DESATERO PRO OBCHODOVÁNÍ SE ŠPANĚLSKEM POTENCIÁLNÍ RIZIKA ŠPANĚLSKÉHO TRHU PORTEROVA ANALÝZA POTENCIÁLNÍ KONKURENCE STÁVAJÍCÍ KONKURENCE SUBSTITUTY Papírové obaly BOPP fólie ZÁKAZNÍCI DODAVATELÉ ANALÝZA PRODUKTOVÉHO PORTFOLIA BOPET FÓLIÍ SWOT ANALÝZA NÁVRH KONVERGENCE MARKETINGOVÉHO MIXU PRO VSTUP NA ŠPANĚLSKÝ TRH PRODUKTOVÁ POLITIKA CENOVÁ POLITIKA DISTRIBUČNÍ POLITIKA PROPAGAČNÍ POLITIKA Reklama Podpora prodeje Výstavy a veletrhy BOPET Firemní dny ZÁVĚR SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY SEZNAM POUŽITÝCH SYMBOLŮ A ZKRATEK SEZNAM OBRÁZKŮ SEZNAM TABULEK SEZNAM PŘÍLOH... 66

7 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 7 ÚVOD Hlavním cílem této absolventské práce bude vytvoření vhodných a aplikovatelných návrhů konvergence marketingového mixu při vstupu na nový zahraniční trh ve Španělsku s výrobky BOPET fólie. Absolventská práce bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části budou popsány jednotlivé prvky, které budou podkladem pro praktickou část. V popisu zde bude zahrnut trh, konkurence a marketingový mix včetně všech jeho prvků. Data do teoretické části budou čerpána z knižních zdrojů od autorů specializujících se právě na tuto oblast, jako je například Philip Kotler. V praktické části bude popsána společnost Fatra, a. s. a její výrobkové segmenty. Podrobně zde budou vysvětleny jednotlivé prvky marketingového mixu tak, aby bylo možné tyto poznatky aplikovat v praxi. Pro praktickou část bude čerpáno především z propagačních a interních materiálů společnosti Fatra a dále také z internetových zdrojů. Po prostudování těchto materiálů bude získán dostatek kvalitních podkladů, které budou použity pro zpracování analýz, jako jsou SWOT, Porterova a analýza produktového portfolia. Vzhledem k tomu, že se jedná o vstup na španělský trh, je nutné vyhledat a zajistit dostatek informací o španělské ekonomice, situaci na španělském trhu, podmínkách a způsobu vedení obchodních jednání.

8 I TEORETICKÁ ČÁST

9 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 9 1 TRH Je to jediný mechanizmus, který je schopen (přes řadu svých nedostatků) koordinovat složité ekonomické procesy a vztahy. Trh je oblastí ekonomické reality. (Stuchlík, 2003, s. 34) V současné době je trh definován jako místo, kde se střetává nabídka s poptávkou, neboli prodávající s kupujícími, kteří se navzájem liší svými přáními, prostředky, životním postojem i vztahem k nakupování. (Kotler, 2007) Zdroj: Ekonomie.com (2007). Obr. 1. Koloběh hodnot v hospodářství 1.1 Zahraniční trh Jsou to všechny trhy, které se nacházejí za hranicemi daného státu. Vše, co je potřeba zvážit před vstupem na tyto trhy je popsané v této kapitole Rozhodování o vstupu na zahraniční trh Při rozhodování o vstupu na zahraniční trhy musí firma definovat své mezinárodní marketingové cíle a taktiku. Firma se musí rozhodnout, zda bude obchodovat pouze v jedné nebo v mnoha cizích zemích a jak rychle bude expandovat. (Kotler, 2001, s. 363)

10 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Rozhodování o způsobu vstupu na trh Pokud už se firma pro vstup rozhodne, musí zvážit, jaký způsob vstupu zvolí. Na výběr má: a) nepřímý vývoz, b) přímý vývoz, c) poskytnutí licencí, d) společné podnikání, e) přímé investice. (Kotler, 2001, s. 369) Problémy zahraničního trhu Některé země vytvořily volné zóny obchodu. Dnešní trh EU představuje jeden z největších trhů na světě, kdy v počtu 370 mil. obyvatel představuje 20 % celkového světového exportu. Firmy plánující celoevropskou marketingovou kampaň musí postupovat velmi opatrně budou se mimo jiné muset vypořádat se 14 rozdílnými jazyky, zákony dané země a kulturními rozdíly. (Kotler, 2001, s. 366) Problémy vytváří zejména: a) jazyková rozdílnost, b) kulturní zvláštnosti, zeměpisná poloha, klima a náboženství, c) rozdílné tržní, odvětvové a komoditní zvyklosti a normy, d) odlišný právní řád, e) netarifní překážky, jako jsou předpisy povolovací, celní, daňové, ochranářské, ekologické, obalové, jakostní, f) soutěž domácích i zahraničních výrobků, g) doprava do cílové země a pojištění, h) cenové, měnové a platební podmínky, i) rizika politická, obchodní, transferová a kurzová. (Kotler, 2001, s. 366)

11 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Segmentace trhu Pod pojmem segmentace trhu se rozumí proces, během kterého dojde k rozdělení zákazníků do skupin se stejnými potřebami, konstatuje Kotler (2007). Při segmentaci trhu je důležité respektovat objektivně se projevující tržní diference, zdůrazňuje Boučková et al. (2003) Proces segmentace trhu Vlastní proces segmentace trhu probíhá v několika na sebe navazujících fázích: a) vymezení daného trhu, b) postižení významných kritérií, c) odkrytí segmentů, d) rozvoj profilu segmentů. (Boučková et al., 2003, s. 124) Vymezení daného segmentu Nejprve je třeba rozhodnout, jaký trh budeme segmentovat. (Boučková et al., 2003, s. 124) Postižení významných kritérií Musíme zvážit, jaké druhy tržních projevů, jaké charakteristiky zákazníků mezi nimi na daném trhu výrazně diferencují, v čem se projevují mezi zákazníky významné odchylky. (Boučková et al., 2003, s. 124) Odkrytí segmentů Základem této fáze segmentace trhu je rozhodnutí o kombinování významných kritérií a zjištění, která nejúčelněji odkrývá segmenty z hlediska heterogenity a homogenity. (Boučková et al., 2003) Rozvoj profilu segmentů Obohacuje popis segmentů o další marketingově užitečné charakteristiky. (Boučková et al., 2003, s. 128)

12 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Podmínky efektivní segmentace Aby byl tržní segment využitelný, musí být: a) Měřitelný = lze měřit velikost, kupní sílu a zisky z tržního segmentu. b) Dostupný = tržní segment je dosažitelný a obsluhovatelný. c) Významný = tržní segment je dostatečně rozsáhlý a výnosný. d) Praktický = lze připravit efektivní programy pro oslovení a obsluhování daného tržního segmentu. (Boučková et al., 2003, s. 130) Přehled segmentačních kritérií Segmentační kritéria pomáhají lépe rozčlenit trh. Toto rozčlenění napomáhá k oslovení vhodných zákazníků a přispívá k tomu, že je poté možné zaměřit se již na cílené segmenty zákazníků tak, aby byly co nejvíce naplněny jejich potřeby a zároveň efektivně zvýšený zisk. Geografická Demografická Region Společenská třída Velikost zemí Životní styl Velikost měst Psychografická Hustota obyvatel Osobnost Klima Rasa Věk Nákupní příležitost Etnografická Národnost Pohlaví Očekávaný užitek Náboženství Velikost rodiny Uživatelský status Příjem Behaviorální Frekvence užívání Povolání Loajalita Vzdělání Postoj k produktu Připravenost Zdroj: Kotler (2007, s. 465). Tab. 1. Přehled segmentačních kritérií

13 Společný trh Málo Hodně Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 13 2 KONKURENCE Firmy svou pozici na trhu udržují pomocí konkurenčních tahů, kterými útočí na konkurenci, nebo se brání proti hrozbám ze strany jiných firem. (Kotler, 2007, s. 580) Následující obrázek znázorňuje matici pro identifikaci konkurentů, která může být inspirací pro rozdělení konkurentů na přímé a nepřímé. Pro tuto matici jsou důležité dva faktory, a to faktor společného trhu a podobnosti schopností. (Blažková, 2007) Hodně Potenciální konkurenti Přímí konkurenti Konkurenti v zárodku Nepřímí konkurenti Málo Podobnost schopností Zdroj: Blažková (2007, s. 62). Obr. 2. Matice identifikace konkurentů 2.1 Konkurenční strategie Všechny dostupné konkurenční strategie jsou pouhým nástrojem, jak docílit toho, že firma bude mít lepší uplatnění na trhu, než firmy konkurenční. Využívají se zejména k získání co nejvíce informací o skutečné situaci daných firem pro udržení své konkurenceschopnosti a zároveň ke zvýšení prodeje Strategie tržních vůdců Takto postavené firmy mají největší tržní podíl. Musí být neustále ve střehu a sledovat okolí. (Kotler, 2007) Strategie tržních vyzyvatelů Tržní vyzyvatelé mohou agresivně útočit na lídra. Snaží se zvýšit vlastní zisk tím, že zvýší svůj podíl na trhu. (Kotler, 2007, s. 590)

14 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Strategie tržních následovatelů Následovatel může získat řadu výhod, protože vysoké náklady spojené s vývojem nových produktů a trhů, či rozšiřováním distribučních cest a informováním trhu nese tržní lídr. Následovatel se tak může poučit z jeho zkušeností a kopírovat, nebo vylepšovat jeho produkty, či marketingové programy, a to za mnohem nižší cenu. Je pravděpodobné, že následovatel pozici tržního lídra nezaujme, ale může mít podobné zisky. (Kotler, 2007, s. 595) Strategie mikrosegmentáře Téměř v každém odvětví se najdou firmy, které se specializují na obsluhování mikrosegmentů (tržních výklenků). Místo aby se tyto firmy soustředily na celkové trhy nebo dokonce velké segmenty trhu, zaměřuji se na segmenty v rámci segmentů nebo na mezery na trhu. To se týká zejména malých firem s omezenými zdroji. Důležité je, že i firmy s nízkým podílem na celkovém trhu mohou díky chytrému využití mezer na trhu dosáhnout vysokých zisků. Velmi úspěšně středně velké společnosti zjistily, že téměř ve všech případech se tyto firmy zaměřily na mezeru na trhu místo na celý trh. (Kotler, 2007, s. 596) 2.2 Analýza konkurentů Jakmile firma identifikuje své největší konkurenty, potřebuje zjistit jejich důležité charakteristiky, zejména jaké jsou jejich strategie, cíle, silné a slabé stránky. Firmy, které používají na stejném trhu obdobné strategie, se nazývají strategická skupina. Firma musí strategie konkurence neustále sledovat. (Kotler, 2001, s. 224) Základní kroky analýzy konkurence Identifikovat současné a potenciální konkurenty. Analyzovat jejich budoucí cíle, představy o sobě samém, o konkurentech a o odvětví. Na základě porovnání konkurenčních profilů hlavních konkurentů s dříve identifikovatelnými hybnými změnotvornými a konkurenčními silami daného odvětví předpovědět pravděpodobný profil reakce konkurentů. (Sedláčková a Buchta, 2006, s. 65)

15 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Čtyři strategické skupiny Níže vložený obrázek zobrazuje rozdělení konkurence do čtyř hlavních strategických skupin s ohledem na kvalitu a vertikální integrace. Pro porovnání jsou zde uvedeny například výše sortimentu, úroveň služeb či ceny. Zdroj: Kotler (2001, s. 225). Obr. 3. Strategické skupiny Cíle Jakmile firma identifikuje své hlavní konkurenty a jejich strategie, musí si položit otázku: Čeho chtějí konkurenti dosáhnout? Firmy se mohou zaměřovat na krátkodobé, či dlouhodobé ziskové cíle. Konkurenti mohou sledovat i několik cílů najednou, například rentabilitu, růst tržního podílu. (Kotler, 2001) Podle Arthura D. Littla (Kotler, 2001, s ) lze definovat šest možných konkurenčních postavení firem na trhu, a to: a) Dominantní. Firma kontroluje chování všech konkurentů a má k dispozici široké spektrum potenciálních strategií. b) Silné. Firma může podnikat nezávislé aktivity bez ohledu na to, jak se budou chovat její konkurenti. (Kotler, 2001, s )

16 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 16 c) Výhodné. Firma má možnost uplatnit své silné stránky a využít nadprůměrné příležitosti pro zlepšení své tržní pozice. d) Udržitelné. Výkonnost firmy je stabilní a umožňuje udržovat její postavení na trhu. Šance na zlepšení pozice jsou však mizivé. Navíc musí stále doufat, že dominantní firma nebude chtít její postavení ohrozit. e) Slabé. Výkonnost firmy je nedostatečná. Existují však možnosti na zlepšení za předpokladu, že zdokonalí styl svého podnikání. V opačném případě bude nucena trh opustit. f) Neudržitelné. Výkonnost firmy je nedostatečná a neexistuje žádná možnost na zlepšení jejího postavení. (Kotler, 2001, s ) Proměnné při analyzování konkurence Mezi těmito veličinami existuje souvislost, která ukazuje, že firmy, jejichž podíl na povědomí a oblibě stoupá, zákonitě zvětší i svůj podíl na trhu a dosáhnou větší rentability: a) Podíl na trhu. Podíl konkurenta na cílovém trhu. b) Podíl na povědomí. Podíl zákazníků, kteří jmenují daného konkurenta jako odpověď na otázku: Jmenujte výrobce v tomto odvětví, který vám jako první přijde na mysl. c) Podíl na oblibě. Podíl zákazníků, kteří jmenují daného konkurenta jako odpověď na otázku: Jmenujte výrobce, jehož výrobek byste si nejraději koupili. (Kotler, 2001, s. 227) Očekávaná reakce konkurenta Každá firma má svou filozofii podnikání, vnitřní kulturu a určité přesvědčení. (Kotler, 2001, s. 228) Kategorie: a) Laxní konkurent nereaguje rychle, nebo výrazně na pohyb či atak konkurence. b) Vybíravý konkurent reaguje pouze na určité formy útoku a ostatních si nevšímá. c) Konkurent-tygr reaguje rychle a důrazně na jakékoliv ohrožení svého teritoria.

17 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 17 d) Stochastický konkurent nevykazuje předvídatelný způsob reakce. (Kotler, 2001, s. 229) Informace o konkurenci Každá firma se snaží všemi dostupnými způsoby zjistit o svých konkurentech co nejvíce informací. Čím citlivější informace získá, tím větší má šanci přizpůsobit se a být konkurenceschopná. Tabulka níže zobrazuje pár příkladů pro lepší představu. Co podniky o svých konkurentech vědí Celkové prodeje a zisky Prodeje a zisky podle trhů Tržní podíly Organizační uspořádání Systém distribuce Vedení firmy a jejich profily Profil zákazníků Co by podniky o svých konkurentech rády věděly Prodeje a zisky podle výrobků, hlavních značek Relativní náklady Spokojenost zákazníků Úroveň služeb Míra návratnosti zákazníků Náklady na distribuci Strategie nových výrobků Velikost a kvalita databáze zákazníků Efektivita reklamy Strategie budoucích investic Smluvní podmínky s hlavními dodavateli Podmínky strategických partnerství Zdroj: Blažková (2007, s. 63). Tab. 2. Žádoucí informace o konkurenci 2.3 Situační analýzy Marketingová situační analýza by měla být nedílnou součástí marketingové činnosti podniku, která je prováděna pravidelně a systematicky a to nejméně jedenkrát za rok. (Sedláčková a Buchta, 2006, s. 88) Analýza produktového portfolia Pro tuto analýzu se využívá matice BCG, nebo li Bostonská matice, která pochází od poradenské firmy Boston Consulting Group (BCG), odtud také její název. Jak ve své knize uvádějí Sedláčková a Buchta, BCG matice slouží jako nástroj při rozhodování o alokaci zdrojů a při formulaci strategií. Portfolio by mělo být vybalancováno tak, aby obsahovalo co nejvíce hvězd a otazníků, ale také dojných krav, které budou poskytovat zdroje pro jejich podporu. Kladem této matice je její srozumitelnost a přehlednost. Přínos analýzy portfolia spočívá v tom, že umožňuje analyzovat jednotlivé výrobky a posoudit, jak jsou schopné podílet se na tvorbě cash flow, a konečně i navrhnout

18 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 18 portfolio, které zajistí v optimální míře rozvoj podniku a růst jeho výnosnosti. (Sedláčková a Buchta, 2006, str. 88) Zdroj: Beran (2010). Obr. 4. Matice BCG a) Otazníky. Jsou výrobky, které mají nízký tržní podíl, i když daný trh má rostoucí tendenci. Podnik do těchto výrobků musí investovat a snažit se, aby vylepšil jejich pozici. b) Hvězdy. Jsou to výrobky s vysokým růstem prodejů a vysokou konkurenceschopností. I přes to, že jsou většinou na začátku svého životního cyklu, mají vynikající postavení a předpoklad dalšího růstu. Pro podnik se v budoucnu mohou stát z hlediska tvorby hodnoty velice zajímavými. Z tohoto důvod se podnik snaží tyto výrobky udržet v dané pozici, což ale vyžaduje vysoké finanční náklady, a to především na reklamu a distribuci. c) Dojné krávy. Mají vysoký relativní tržní podíl na pomalu rostoucím trhu. Výsledkem proto bývá, že většinou generují více prostředků, než je pro jejich potřebu nutné. Konkurenční výhodou pro tyto výrobky jsou především relativně nízké náklady, které vyplývají z využití zkušenostního efektu. d) Hladoví psi. Tyto výrobky mají nízký podíl na trhu s pomalým růstem. Z tohoto důvodu nejsou perspektivní. Ve většině případů jsou již na konci svého životního cyklu a jejich další zařazení do výrobního programu není efektivní. Jako vhodné se jeví opuštění trhu. Pokud ovšem doplňují sortiment nebo brání vstupu konkurentů, mají důležité místo v portfoliu. (Sedláčková a Buchta, 2006)

19 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Porterova analýza Porterova analýza, stejně jako celá řada dalších důležitých teorií a manažerských nástrojů, pochází z Harvard Business School, kde ji v roce 1979 zformuloval profesor Michael Eugene Porter. Ten se zabýval otázkou toho, jaké vnější síly ovlivňují podnikání firem. Definoval přitom celkem 5 sil, které bezprostředně ovlivňují podnikání firem v daném odvětví konkurenční rivalitu, hrozbu vstupu nových konkurentů na trh a hrozbu vzniku substitutů, což jsou faktory zabývající se obecně konkurencí na trhu, a pak silou kupujících a silou dodavatelů, která bezprostředně ovlivňuje tvorbu cen na daném trhu. Zajímavostí přitom je, že Porterova analýza 5 sil byla vymyšlena jako protipól ke SWOT analýze, kterou Porter považoval za málo exaktní. (Businessvize.cz, 2014) 2.4 SWOT analýza Používá se pro podrobnou analýzu silných a slabých stránek a příležitostí a hrozeb. Název je složen z počátečních písmen anglického názvu: S Strenghts, W Weaknesses, O Opportunities, T Threats. (Boučková et al, 2003) Silné stránky. Jedná se o pozitivní vnitřní vlastnosti, které umožňují, aby firma získala převahu nad konkurenty. Organizační předností je vše, co firmě umožňuje získat konkurenční výhodu. Mohou to být kompetence, zdroje nebo schopnosti, ale také přístup ke kvalitnějším materiálům, dobré finanční vztahy, distribuční kanály vyspělá technologie, nebo vyspělý tým manažerů. Slabé stránky. Jsou všechny negativní vnitřní podmínky, které mohou vést k nižší organizační výkonnosti. Nejčastěji se vyskytují z důvodu absence nezbytných zdrojů a schopností. Patří sem i manažeři, kteří mají neodpovídající strategické schopnosti, neúměrné finanční zatížení nebo stroje, které jsou morálně zastaralé. Příležitosti. Jsou to současné, nebo budoucí podmínky, kterých by firma měla vhodně využít. (Bělohlávek, et al., 2001) Například: Hospodářské klima, demografické změny, trh, technologie. (Kotler, s. 97)

20 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 20 Hrozby. Jsou to současné, nebo budoucí podmínky, které na podnik působí nepříznivě. (Bělohlávek et al., 2001) Například: Konkurenční aktivita, tlak ze strany distribučních kanálů, demografické změny, politika. (Kotler, 2007, s. 97) Jak uvádí Sedláčková a Buchta (2006, s. 91), cílem SWOT analýzy není zpracování seznamu potenciálních příležitostí a hrozeb a silných a slabých stránek, ale především idea hluboce strukturované analýzy poskytující užitečné poznatky Sestavení diagramu SWOT analýzy Sestavení diagramu SWOT analýzy usnadňuje porovnání vnějších rizik a příležitostí s vnitřními silnými a slabými stránkami podniku. Příležitosti v okolí Slabé stránky Turnaround strategie Agresivní růstově orientovaná strategie Silné stránky Obranná strategie Diversifikační teorie Ohrožení v okolí Zdroj: Sedláčková a Buchta (2006). Tab. 3. Diagram SWOT analýzy V prvním kvadrantu, který je nejpříznivější se podnik setkává s několika příležitostmi v okolí a zároveň je schopen nabídnout i množství silných stránek. Ve druhém kvadrantu jsou silné stránky podniku podrobeny nepřízni okolí. Tato strategie vychází z předpokladu, že silné stránky se střetnou s hrozbami. V této situaci je třeba včas identifikovat hrozby a přeměnit je využitím silných stránek v příležitosti. Podnik ve třetím kvadrantu má na trhu mnohé příležitosti, ale je nucen čelit velkému množství svým slabých míst. Zaměření strategie v tomto případě spočívá v důsledné eliminaci slabých stránek a dále ve větším využití tržních příležitostí. Čtvrtý, nejméně příznivý kvadrant ukazuje podnik v situaci, ve které u něho převažují slabé stránky, a současně se v okolí vyskytuje mnoho rizikových faktorů. (Sedláčková a Buchta, 2006, s )

21 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 21 3 MARKETINGOVÝ MIX Marketingový mix 4P je metoda stanovení produktové strategie a produktového portfolia. Je jedním z nejdůležitějších základů marketingové strategie organizace v rámci řízení marketingu a prodeje. Marketingový mix 4P je marketingovým mixem z pohledu podniku jeho alternativou je marketingový mix 4C, který vychází z pohledu zákazníka. (Managementmania.com, 2013) Otcem myšlenky marketingového mixu je Neil H. Borden. Ten vycházel z analogie s koláčem v prášku (cake mix) a tvrdil, že výchozí prášek je vhodným základem pro upečení dobrého koláče. Je možné ho do jisté míry upravovat (sladit, ochucovat), ale není dobré to přehnat (např. přesladit). (Managementmania.com, 2013) Na Niela Bordena navázal E. Jerome McCarthy, který koncipoval mix tak, jak ho známe dnes. Podle něj se marketingový mix podniku (resp. produktu) skládá ze čtyř složek (4P): a) Produkt produkt a jeho vlastnosti z hlediska zákazníka kvalita, spolehlivost, značka, design, záruka, servis a další služby, b) cena cena produktu a celková cenová politika podniku, c) distribuce způsob (y) distribuce produktu od jeho výrobce ke konečnému zákazníkovi, d) propagace způsob (y) propagace produktu. (Managementmania.com, 2013) 3.1 Složky marketingového mixu Tato kapitola vysvětluje jednotlivé složky marketingového mixu, jako je produkt, propagace, cena a distribuce Produkt Produkt je chápán jako: a) něco, pro co existuje trh, b) po čem existuje poptávka, c) něco, co dokáže uspokojit potřebu. (Synext.cz, 2008) Není možné si však pojem produkt zužovat pouze na materiální (hmotné) výrobky. Produktem můžou být i služby, informace, data ale také myšlenky či politické názory.

22 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 22 Předmětem marketingových aktivit z tohoto pohledu může být i zvýšení popularity umělce nebo sportovního odvětví nebo turistická atraktivita určitého místa, oblasti nebo státu. (Synext.cz, 2008) Přímé rozšíření = uvedení produktu na zahraniční trh beze změny nevyžaduje žádné dodatečné náklady na výzkum. Přizpůsobení produktu = zahrnuje úpravy, které zabezpečí, aby produkt vyhovoval místním podmínkám. a) regionální verze, b) verze pro určenou zemi, c) městskou verzi, d) různé verze produktů. (Kotler, 2001, s ) Životní cyklus produktu Zdroj: Managementmania.com (2013). Graf. 1. Životní cyklus výrobku Propagace V marketingovém pojetí se jedná o uvědomělou činnost, která informuje, přesvědčuje a ovlivňuje nákupní chování zákazníka. (Světlík, 2003, s. 70) Pokud se firmy rozhodnou pro vstup na zahraniční trh, mohou i pro tyto účely použít stejnou propagační kampaň, která byla na domácím trhu, popřípadě ji přizpůsobit. Tomuto kroku se říká komunikační adaptace. (Kotler, 2001)

23 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 23 Firma může změnit poselství na třech úrovních: a) může použít stejné sdělení pro celý svět, jen změní jazyk, název, barvy, b) může použít stejné téma po celém světě, ale modifikovat ho pro každý lokální trh, c) může zpracovat několika variant poselství, ze kterých si jednotlivé země vybírají tu nejvhodnější. (Kotler, s. 379) Formy propagace: 1) Reklama Jedná se o neosobní, formu prezentace. Jde o záměrnou činnost, kdy je snaha seznámit zákazníky s novým výrobkem, upozornit na výrobek již zavedený a vzbudit zájem o jeho koupi. (Boučková, 2003) Hlavními prostředky reklamy jsou: a) televizní spoty, b) rozhlasové spoty, c) inzerce v tisku, d) vnější reklama, e) reklamy v kinech. Pokud má být reklama úspěšná, měla by být prováděna odborníky, kteří musí umět využít všechny dostupné poznatky a působit na správné segmenty na trhu. (Boučková, 2003) 2) Osobní prodej Je to obchodní jednání mezi představiteli výroby a obchodu, zajišťování prodeje, ale také jednání obchodních zástupců a prodej v maloobchodní síti. Hlavní úkoly osobního prodeje: a) získávání informací o prodejních možnostech, konkurence a vlastní prodejní činností, b) příprava a plánování prodeje- informace o zákazníkovi, argumenty, taktiky, c) kontakt se zákazníky, d) uzavření obchodního jednání, péče o zákazníky po nákupu-vyřizování reklamací, dodatečné služby. (Referaty-seminarky.cz, 2008)

24 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 24 3) Podpora prodeje Souhrn různých nástrojů, které stimulují uskutečnění nákupu. Předmětem k nákupu jsou nabídky různých výhod a zvláštních hodnot výrobků či služeb. Hlavní prostředky podpory prodeje: a) soutěže, hry, loterie, b) akce na místě prodeje, c) výstavy a předvádění v místech prodeje, d) veletrhy a obchodní výstavy, e) zábavné akce, f) vzorky, dary, prémie, g) množství, rabaty, slevy. (Referaty-seminarky.cz, 2008) 4) Práce s veřejností Cílem je získávání podpory marketingových záměrů. Hlavní prostředky práce s veřejností: a) prostředky individuálního působení (charitativní dary, dárkové a upomínkové předměty, osobní vystoupení a projevy), b) prostředky skupinového působení (výroční zprávy, publikace, semináře, katalogy), c) prostředky tisku (články v tisku, tiskové konference, přednášky s písemnými zprávami), d) lobbing - cílové působení k prosazování zájmů prostřednictvím vlivných jedinců, nebo skupin (poslanci). (Referaty-seminarky.cz, 2008) Cena Jedná se o vyjádření hodnoty výrobku, či služby v peněžních jednotkách. Cena je částka, za kterou jsou zákazníci ochotni si daný produkt koupit.

25 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 25 Formy ceny: a) cena práce = mzda, b) cena přírodních zdrojů = renta, c) cena kapitálu = zisk, u peněžního kapitálu je cenou úrok, d) cena deviz = devizový kurz. (Zámečník, 2008) Nadnárodní společnosti se setkávají při určování cen pro zahraničí s řadou problémů, např. cenová eskalace, cena přepravy, celní poplatky, šedá ekonomika. Ceny mohou být stanoveny: a) jednotlivé ceny, b) tržní ceny pro každou zemi, c) nákladové ceny pro každou zemi, d) transferovaná cena (cena, kterou firma určí pro své filiálky). (Kotler, 2001, s. 381) Distribuce Jedná se o třetí nástroj marketingového mixu. Jak uvádí Boučková (2003, s. 201), distribuce představuje umístění zboží na trhu. Zahrnuje soubor aktivit, prostřednictvím kterých se výrobek dostává postupně z místa vzniku do místa určení, kde bude spotřebován nebo užit. Pod pojmem distribuci si nemůžeme představit pouze pohyb zboží ve fyzickém stavu, ale musíme si uvědomit, že k distribuci patří také nehmotné toky. Distribuční cesty Distribuční cesta představuje spojení mezi výrobcem a konečným uživatelem. Každá distribuční cesta znamená určitý způsob přemístění zboží. Tyto cesty dělají výrobek dosažitelným ve vhodném čase, na správném místě, ve správné kvalitě i kvantitě. (Boučková, 2003, s. 202)

26 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 26 Distribuční úrovně Před samotným exportem na tuzemské i zahraniční trhy, musí každý podnik zvážit, pro jakou úroveň distribuce se rozhodne. Tyto úrovně se odvíjí od sortimentu zboží, vlastnostech výrobku a velikosti zásilky. Jednotlivé úrovně jsou názorně zobrazeny pod tímto textem. (Šumberová a Kozák, 2000) Bezúrovňová cesta Jednoúrovňová cesta Dvouúrovňová cesta Tříúrovňová cesta Výrobce Malo - obchod Velko - Malo - obchod obchod Velko - Malo - Překupník obchod obchod Zákazník Zdroj: Šumberová a Kozák (2000, s. 78). Obr. 5. Marketingové distribuční cesty 3.2 Problémy marketingového mixu Podle Němce (2005), první problém představuje marketingový mix. Ten je považován za základ marketingové strategie (přitom se jedná jenom o taktiku). Pokud si firma stanovuje marketingovou strategii, nezřídka si vytváří pouze svůj marketingový mix. Druhý problém. Šablonovité používání marketingového mixu: marketéři se na vysoké škole naučí, co je to marketingový mix a pak jej stereotypně používají na každý případ. Každý marketingový krok má však být kreativní a inovativní. Jak prohlásil Drucker: Podnikání má dvě a pouze dvě základní funkce: marketing a inovaci. Marketing a inovace plodí výsledky: vše ostatní jsou náklady. (Němec, 2005) Třetí problém. Statičnost marketingového mixu: marketing je dynamický obor, kdy jednotlivé obory v průběhu času různě nabývají a ztrácí na síle (proto je možno se setkat s modely jako 5P, kde pátým prvkem jsou lidé či 7P služeb. Čtvrtý problém. Marketingový mix je ve své základní podobě příliš jednoduchý a neodpovídá komplexnosti reality. (Němec, 2005)

27 II PRAKTICKÁ ČÁST

28 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 28 4 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SPOLEČNOTI FATRA Zdroj: Fatra.cz (2014). Obr. 6. Logo společnosti Fatra, a. s. Společnost Fatra, a. s. má sídlo na adrese Napajedla, tř. T. Bati 1541, Její IČO je Je zapsána v obchodním rejstříku Krajského soudu v Brně, oddíl B, vložka Fatra, a.s. patří do koncernu AGROFERT, který sdružuje silné subjekty, které jsou spojeny se zemědělstvím, potravinářstvím a chemií. AGROFERT, a.s. je dnes největší obratovou skupinou v českém zemědělství a druhou největší v české chemii. V současné době sem patří více než 230 subjektů, kdy v rámci koncernu má přes 27 tisíc zaměstnanců. (Fatra, 2014) Společnost Fatra, a.s. patří mezi významné středoevropské společnosti zabývající se zpracováním plastů, jako jsou PVC, PE, PP a PET). V současné době jde větší polovina vyrobeného na zahraniční trhy, jelikož Fatra, a.s. exportuje do více než 50 světových zemí. V roce 2013 byl obrat firmy téměř 2,96 mld. Kč. Společnost Fatra, a.s. je rozdělena na dva výrobní závody, a to v Napajedlech a Chropyni. Je zde zaměstnáno přes 1 tisíc pracovníků. Výroba ve společnosti Fatra, a.s. je rozdělena na dvě skupiny. Na skupinu PVC, kam patří izolační fólie, technické fólie, granuláty, podlahové krytiny a profily. Druhá skupina POLYMERY zahrnuje biaxiálně orientované PET fólie (BOPET), fólie a desky z PE, EVA a PET, paropropustné lamináty a fólie, vstřikované výrobky a výrobky tvarované. (Fatra, 2014) 4.1 Historie společnosti Z historického hlediska je společnost Fatra, a.s. prvním zpracovatelem plastů v České republice. Společnost byla založena roku 1935 koncernem Baťa. Jako první výrobky, které byly uvedeny na trh, byly plynové masky a ochranné oděvy. Od roku 1940 začala postupná orientace na zpracování plastických hmot. Fatra a.s. má mimořádné zásluhy na rozvoji oboru v České Republice. (Fatra, 2014)

29 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín založení Fatra, a.s 1940 zahájení průmyslového zpracování PVC v ČR 1949 vznik plastikářského závodu v Chropyni 1956 zařazení PE do výrobního programu 1975 zařazení PP do výrobního programu 1992 zahájení zpracování BOPET 1994 certifikace LRQA podle norem ISO Fatra, a.s. součástí akciové společnosti ALIACHEM 2000 vstup společnosti Fatra, a.s. do AGROFERT, a.s 2002 začlenění závodu Technoplast do organizační struktury Fatry 2002 zahájení výroby paropropustných fólií 2006 vyčlenění Fatry z ALIACHEM, a.s. a vznik Fatra, a.s zahájení výroby vstřikovaných výrobků 2010 zahájení výroby fotovoltaické střešní hydroizolace Fatrasol 2011 zahájení výroby plovoucí vinylové podlahoviny FatraClick Zdroj: Propagační materiály společnosti Fatra (2014). Tab. 4. Přehled historických milníků 4.2 Výrobkové segmenty Organizační struktura společnosti Fatra, a. s. rozděluje výrobu a prodej na dvě hlavní skupiny na skupinu PVC a skupinu POLYMERY. PVC: PVC podlahové krytiny značky LINO Fatra, THERMOFIX, FatraClick a SPORTING. Hydroizolační fólie FATRAFOL, izolace střešní, zemní a jezírkové. Technické vinylové fólie, polotovar pro galanterii, automobilní průmysl, atd. Plastové vytlačované profily značky Novoplast a Novodur.

30 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 30 PVC granulát, polotovar. (Propagační materiály společnosti Fatra, 2014) POLYMERY: BOPET- biaxiálně orientované polyesterové fólie značky TENALON a FOLAM. PPF a L - paropropustné fólie a lamináty pod značkou SONTEK F a SONTEK L. Fólie a desky z PE, PET a EVA fólie, desky pro izolace, protiskluzové materiály. Vstřikování, vstřikované výrobky plastové dlaždice, vstřikování. Tvarované výrobky kelímky, vaničky a víčka, desky chladících výplní. (Propagační materiály společnosti Fatra, 2014) Uplatnění produktů Produkty vyráběné firmou Fatra, a. s. mají na trhu široké uplatnění. Díky širokému spektru svých vlastností nacházejí uplatnění v relativně velkém množství průmyslových odvětví. V tabulce níže jsou tato odvětví uvedena, a to i s konkrétními příklady využívaných produktů. ODVĚTVÍ STAVEBNICTVÍ POTRAVINÁŘSTVÍ GALANTERIE OBUVNICTVÍ HYGIENA ZDRAVOTNICTVÍ SPOTŘEBNÍ PRŮMYSL AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL PRODUKTY podlahové krytiny, PVC fólie, PE fólie, desky, izolační fólie obaly z PVC (kelímky, vaničky, víčka), BOPET fólie a lamináty PE desky, PVC- P fólie granulát PVC paropropustné fólie a lamináty, ložní vložky hadičky, speciální PVC fólie PE + PET + EVA fólie a desky, vstřikované výrobky, ubrusoviny PVC granulát, profily, PVC - P fólie, fólie na autokoberečky Zdroj: Propagační materiály společnosti Fatra (2014). Tab. 5. Tabulka uplatnění produktů

31 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Produkty BOPET Jedná se o biaxiálně orientované polyethylentereftalátové (BOPET) fólie TENOLAN. Jsou to plošné útvary vyráběné technologií vytlačování s následnou biaxiální (dvouosou) orientací. Fólie jsou určeny pro další zpracování v obalové technice, v elektrotechnickém průmyslu, pro dekorační účely, jako separační fólie apod. Jsou dodávány v rolích nebo přířezech. Fólie určené pro přímý styk s potravinami a pokrmy musí vyhovovat platným hygienickým předpisům. (Fatra, 2014) Biaxiálně orientované polyetylentereftalátové (BOPET) folie TENOLAN jsou používány na flexibilní obaly, pro elektroizolace a pro ostatní průmyslové aplikace. Fólie jsou upravovány koronováním, nanášením vodních disperzí polymerů a metalizováním (vakuové nanášení Al). Fólie jsou dodávány transparentní či probarvené ve hmotě (žlutá, bílá, černá, červená, modrá), matované. Úpravami získávají fólie vlastnosti vhodné pro potisk a zkvalitňují se jejich užitné vlastnosti. Fólie jsou vyráběny v tloušťkách µm a šířích mm (pro tloušťky 7-75 µm max. šíře mm). Obalové typy jsou zdravotně nezávadné. (Fatra, 2014) Níže uvedený graf znázorňuje podíl tržeb BOPET výrobků za rok BOPET- podíl tržeb dle výrobků % 4% 4% 29% 12% 8% 5% BOPET ostatní BOPET LAMINÁT BOPET mining BOPET elektroizol BOPET metaliz BOPET barevná BOPET obalová transp. Zdroj: Fatra (2013). Graf. 2. Podíl tržeb dle výrobků

32 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Obalové BOPET fólie V tabulce níže je uvedený kompletní sortiment výrobků pro výrobu flexibilních obalů, které společnost Fatra nabízí. Typ Aplikace Tloušťka (μm) Šíře (cm) Úprava fólií Tenalon OAN pro balení potravin 6 až až bez úprav Tenalon OAMN pro balení potravin 8 až až 780 metalizovaná A1 Tenolan OASN pro balení potravin 12 až 23 nánosová PVdC, nebo 10 až primerem Tenolan OCN pro balení potravin, průmyslové balení 8 až až 780 probarvená ve hmotě Tenolan OCMN pro balení potravin, probarvená ve hmotě, 8 až až 780 průmyslové balení nebo metalizovaná A1 Tenolan OAKN pro balení potravin, průmyslové balení 6 až až koronovaná Tenolan PIN separační fólie při pečení potravin 12 až až bez úprav Tenolan OCKN pro balení potravin, probarvená ve hmotě, 8 až až průmyslové balení nebo koronovaná Zdroj: Dujíček (2011, s. 33). 1. Aplikace Tab. 6. Sortiment výrobků pro výrobu flexibilních obalů výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, výroba vícevrstvých flexibilních obalů pro průmyslové i potravinářské použití (duplexové a triplexové lamináty), tepelná příprava jídla do teploty max.220 C (pro pečení). 2. Charakteristika a) Barevné provedení: transparentní, barevné + probarvené ve hmotě (žlutá, bílá, černá, červená, modrá, zelená), další barvy dle specifických požadavků zákazníků.

33 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 33 b) Další operace: natírání, laminace, metalizace, potiskování. c) Speciální úpravy: koronová úprava (ionizace folie koronou), jednostranné x oboustranné pokovení Al ve vakuu (metalizace), nános termolaku, chemický nános na bázi kopolymeru PES. d) Základní rozměry: tloušťka: my, šíře: mm. (Propagační materiály společnosti Fatra, 2014) Zdroj: Fatra.cz (2014). Obr. 7. Využití obalové BOPET fólie Technické BOPET fólie 1. Aplikace elektroizolace při výrobě kabelů, transformátorů a elektromotorů, speciální izolační účely. 2. Charakteristika a) Barevné provedení: transparentní, barevné + probarvené ve hmotě (žlutá, bílá, černá, červená, modrá, zelená),

34 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 34 další barvy dle specifických požadavků zákazníků. b) Další operace: natírání, laminace, metalizace, potiskování. c) Základní rozměry: tloušťka: my, šíře: mm. (Propagační materiály společnosti Fatra, 2014) Zdroj: Fatra.cz (2014). Obr. 8. Využití technické BOPET fólie Ostatní BOPET fólie 1. Aplikace výroba etiket, lepicích pásek, silikonizovaných folií, identifikačních a platebních karet, kancelářských výrobků. 2. Charakteristika a) Barevné provedení: transparentní, barevné + probarvené ve hmotě (žlutá, bílá, černá, červená, modrá, zelená), další barvy dle specifických požadavků zákazníků.

35 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 35 b) Další operace: natírání, laminace, metalizace, potiskování. c) Speciální úpravy: koronová úprava (ionizace folie koronou), jednostranné x oboustranné pokovení Al ve vakuu (metalizace), nános termolaku, chemický nános na bázi kopolymeru PES, zvýšená odolnost: proti UV záření, proti vysokým teplotám. d) Základní rozměry: Tloušťka: my, šíře: mm. (Propagační materiály společnosti Fatra, 2014) BOPET prodej podle výrobků 8% 14% 6% 72% Obalové fólie Elektroizolační fólie Ostatní fólie Lamináty Zdroj: Fatra (2013). Graf. 3. Prodej BOPET

36 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 36 5 ANALÝZA POTENCIONÁLNÍHO TRHU ŠPANĚLSKA Pro kompletní vyhodnocení vhodnosti vstupu na španělský trh je nutné zohlednit i španělskou ekonomiku, která má vypovídající schopnost o možném úspěchu. Vzhledem k jisté mentální a kulturní odlišnosti je dostatek informací o chování obchodníků na Pyrenejském poloostrově nutností. 5.1 Makroekonomické údaje španělské ekonomiky Tabulky níže jsou názornou ukázkou vývoje španělské ekonomiky v období pěti let, která je pro vstup na tento trh velice důležitá. Zdroj: Banco de España (2013). Tab. 7. Základní makroekonomické ukazatele Španělska Jelikož se výrobky BOPET budou vyrábět v České republice a do Španělska pouze dovážet, v tabulce 7 je důležitý především řádek dovoz, který od roku 2008 do roku 2012 kolísavě klesl o 30 mld. eur. Této skutečnosti může být přičten nástup světové ekonomické krize HDP (mld. EUR) Reálný růst HDP (%) 0,9-3,7-0,3 0,4-1,4 Meziroční inflace (%) 4,1-0,3 1,8 3,2 2,4 Nezaměstnanost (%) 11,3 18,0 20,1 22,8 25,0 Vývoz (mld. EUR) 189,2 159,9 186,8 215,2 222,6 Dovoz (mld. EUR) 283,4 206,1 240,1 263,1 253,4 Obchodní bilance -94,2-46,2-53,3-47,9-30,8 Zahraniční dluh (mld. EUR) Saldo (% HDP) -4,1-11,4-9,2-9,0-6, Výdaje celkem 349, , , , ,066 Příjmy celkem 308, , , , ,390 Saldo -40,856-83, ,396-89,425-85,676 Zdroj: Banco de España (2013). Tab. 8. Příjmy a výdaje státu (v mld. eur)

37 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 37 Jak je vidět z tabulky 8, saldo španělského státního rozpočtu se dlouhodobě potýká se ztrátou v řádu desítek mld. eur. Avšak po propadu způsobeného světovou ekonomickou krizí, začala španělská ekonomika v roce 2010 opět růst. Tento fakt bude důležitým argumentem při rozhodování, zda na španělský trh vstoupit nebo ne. 5.2 Desatero pro obchodování se Španělskem Vzhledem k odlišné kultuře a zvyklostem je nutné dodržovat jisté kroky, které usnadňují komunikaci a následnou spolupráci se španělskými zákazníky. Pro bezproblémový průběh jednání je níže uvedeno deset bodů, na které je vhodné se zaměřit. 1. Připravte si podklady a prodejní argumenty. Španělé při jednání neradi improvizují. Jednání se většinou účastní více zástupců firmy (většinou pracovník pověřený agendou a současně jeho nadřízený), u velkých firem často i tři a více osob. Po krátké úvodní fázi spočívající v představení společnosti bývá zvykem přistoupit přímo k projednávanému tématu. Při jednání je vhodné použít stručnou, originálně pojatou firemní prezentaci, která zaujme. Očekává se jasné představení nabízeného výrobku/služby a logická prodejní argumentace. Projednání cenových podmínek, jakožto důležitého parametru obchodu se očekává v průběhu jednání, nikoliv na jeho konci. Španělský partner očekává při jednání o cenách jednoznačný a transparentní postoj, improvizace vzbuzuje nedůvěru. Na konci jednání bývá obvyklé ústně shrnout projednaná témata a závěry následně zaslat odpovědným osobám mailem. 2. Bez španělštiny se neobejdete. Angličtina je používaná pouze ve velkých nebo exportně zaměřených firmách. Využití tlumočníka není při jednání neobvyklé, stejně jako upřesnění a potvrzení tlumočené konverzace v anglickém jazyce. Po navázání osobního kontaktu bývá většinou možná písemná komunikace v anglickém jazyce. Počítejte s rozdělenou pracovní dobou (9:00-14:00, 16:00 19:00) a předem se informujte o průběhu celostátních a regionálních svátků. 3. Při prvním kontaktu raději zatelefonujte, než pošlete e mail nebo fax. Zdvořilá telefonická komunikace je preferovaná i po zaslání mailu a průběžný telefonický kontakt je často klíčem k navázání obchodních vztahů. Většina firem je ochotna spolupracovat až po delší známosti s partnerem. U cizinců nebývá vítána nadřazenost.

38 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 38 Se španělským partnerem není vhodné diskutovat na téma španělská politika, katolická víra, separatistické tendence regionů, býčí zápasy. 4. Jednejte stručně a věcně. Příliš detailním jednání při úvodním kontaktu, stejně jako opětovné otvírání projednaných témat vzbudí nedůvěru. Po ukončení jednání se očekává průběžný ový a telefonický kontakt a pružná reakce na předané poptávky (přestože není v našich možnostech poptávané zboží dodat)-v průběhu jednání je obvyklá přestávka na kávu nebo jiný nápoj, kdy bývá prostor pro neformální osobní rozhovor. Vhodná témata ke krátké konverzaci, při které se očekává uvolněnost a otevřenost (fyzický kontakt a vstupování do rozhovoru se při neformálním styku považují za nezdvořilé), jsou rodina, gastronomie, cestování (Praha patří mezi preferované destinace španělských turistů). 5. Nepodceňujte svůj zevnějšek. Španělé při formálním pracovním styku preferují klasické odívaní (oblek s kravatou) a čistý a upravený vzhled. Potrpí si na módu a eleganci. Tímto prismatem posuzují i svého obchodního partnera. 6. Očekává se loajalita k firmě. Španělská společnost si nepotrpí na tituly, důležitější bývá postavení. Respektovány jsou starší osoby, jejichž postavení v hierarchii firmy je obvykle vyšší. Při jednání bývá oceňována zdrželivost a transparentnost. Od středoevropanů se neočekává smlouvání ani příliš temperamentní jednání. Španělé preferují jednoznačně srozumitelný, věcný přístup, doplněný krátkým neformálním rozhovorem při přestávce nebo po jednání. 7. Připravte se na jednání o cenách. Při jednání o cenách není obvyklé dlouhé smlouvání. Cenová nabídka by měla být jednoznačná a doprovázená vhodnou prodejní argumentací. Při úvodní nabídce je vhodné ponechat si prostor pro mírnou slevu, která může být následně využita například k pokrytí dopravních nákladů. Velké firmy často při jednání sdělí akceptovatelnou cenovou hladinu. Při cenové kalkulaci je vhodné počítat s dodací podmínkou DDP sídlo španělské firmy a platební lhůtou 30. resp. 60 dní. Očekává se kompetentnost ve smyslu pravomoci učinit rozhodnutí jménem firmy. Ústní dohoda bývá v následujících dnech stvrzena písemným dokumentem. (Czechtrade.cz, 2014)

39 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Důraz na design. Průmyslový design může být vhodnou formou inovace, zvýšení užitné hodnoty a snížení manipulačních nákladů. Z hlediska zákazníka i obchodníka bývá design výrobku většinou považován za nejdůležitější kritérium. Mezi úspěšné české výrobky proto patří výrobky s moderním designem (Tescoma, MMCité). 9. Prověřte si předem důvěryhodnost a bonitu španělského partnera. Totéž je vhodné činit opakovaně v pravidelných šestnáctiměsíčních intervalech. Věnujte patřičnou pozornost uzavírání smlouvy, kterou konzultujte s právníky se znalostí španělského obchodního práva. Vyplatí se Vám to! 10. Nezapomínejte na průběžnou komunikaci. Španělský partner očekává průběžnou telefonickou, popř. ovou komunikaci. Několikatýdenní odmlka vzbuzuje nedůvěru, která může být příčinnou odstoupení od obchodu. Osobní schůzky (návštěvy šp. partnera) dojednávejte s několikatýdenním předstihem. (Czechtrade.cz, 2014) 5.3 Potenciální rizika španělského trhu Každý obchod s sebou nese jistá rizika. O to větší jsou, pokud se jedná o obchod se zahraničím, kdy je nutný transport zboží od výrobce k zákazníkovi. Proto je nutné učinit opatření, která je budou eliminovat. Rizika obchodní Rizika obchodní jsou z jisté části ovlivnitelná. Například nedodržení termínů, neuhrazení faktur od odběratelů či odmítnuté zboží je možné ošetřit smluvními podmínkami uvedenými ve smlouvě. Pokud jde o špatnou situaci na trhu, nebo španělskou ekonomiku jediným opatřením je důsledné a neustálé sledování situace. Konkrétní rizika, důsledky a opatření jsou uvedena v tabulce pod textem.

40 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 40 Riziko Důsledek Opatření špatná situace na trhu špatný vývoj španělské ekonomiky nedodržení termínů dodání nezaplacení od odběratele odmítnutí zboží nedostatek zakázek ohrožení existence na španělském trhu pokuty, sankce chybějicí finance vynaložené náklady kontakt s odběrateli sledování situace na španělském trhu plán výroby, časové rezervy smluvní podmínky, sankce smluvní podmínky, sankce Zdroj: Vlastní zpracování. Tab. 9. Rizika obchodní Rizika materiálního zabezpečení Rizika materiálního zabezpečení se v případě exportu do Španělska pojí především s dopravou a uskladnění zboží během ní. Během této cesty může dojít k poškození zboží a jeho následné znehodnocení. Je proto nutné dbát zvýšené opatrnosti již od nakládání zboží. Základní opatření jsou opět uvedena v tabulce 10. Riziko Důsledek Opatření nedostatek materiálu špatné skladování během přepravy poničení materiálu Zdroj: Vlastní zpracování. nedodržení dodání, omezení výroby poškození kvality materiálu finanční ztráty, omezení výroby Tab. 10. Rizika materiálního zabezpečení náhradní dodavatelé, tvorba rezerv školení zaměstnanců, vhodné skladovací podmínky, dostatek prostoru školení zaměstnanců, tvorba rezerv Rizika ekonomická a finanční Za nejméně ovlivnitelné patří rizika ekonomická a finanční, kdy je nutné zohlednit současnou ekonomickou a částečně i politickou situaci, která bývá velmi nepředvídatelná. Je nutné počítat se změnou výše inflace, úrokové sazby, ale také nečekaně nepříznivé

41 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 41 situaci na španělském trhu, což může vést i ke změně velikosti objednávek. Přiložená tabulka znázorňuje daná rizika s návrhy opatření. Riziko Důsledek Opatření ztráta finančních prostředků ekonomická krize inflace úroková sazba nesprávná kalkulace nepříznivý vývoj na španělském trhu problémy s financováním, nesplacení faktur, nedostatek materiálu, omezení výroby špatné uplatnění se na trhu, málo zakázek problémy s cenou, nevýhodné investice problémy s financováním, nespokojenost zákazníků, finanční ztráta málo zakázek, finanční ztráta tvorba finančních rezerv sledování vývoje sledování vývoje více zdrojů financování důkladná tvorba kalkulace sledování situace, omezení výroby Zdroj: Vlastní zpracování. Tab. 11. Rizika ekonomická a finanční

42 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 42 6 PORTEROVA ANALÝZA V této části jsou popsáni hlavní konkurenti společnosti Fatra, kteří jsou rozděleni na potenciální a stávající. Ke každé konkurenční společnosti jsou vypsány základní informace pro lepší možnost porovnání. Dále jsou zde uvedeny obalové materiály, které je možné použít jako náhradu za BOPET fólie. Zákazníci Fatry jsou rovněž rozděleni na současné a potenciální. Potenciální zákazníci jsou v tomto případě na španělském trhu, kam nově Fatra vstupuje. V neposlední řadě jsou zde zmíněni hlavní dodavatelé, kteří Fatru zásobují PET granulátem. 6.1 Potenciální konkurence Společnosti, které jsou níže uvedené, jsou pro Fatru potenciálními konkurenty. Jedná se o zahraniční firmy, které expandují do celého světa. Fatra jejich situaci a vývoj sleduje z důvodu udržení konkurenceschopnosti. DuPont Teijin Films Jedná se o předního světového výrobce polyesterových fólií PET a PEN, který se specializuje na výrobu filmových produktů a souvisejících služeb pro specialisty, průmyslové balení a fotografické systémy. Společnost uvádí tržby ve výši 1,1 miliardy dolarů a zaměstnává asi 3000 lidí ve všech regionech světa. Výrobní kapacita je tun za rok. (Dupontteijinfilms.com, 2009) Mitsubishi Polyester Film GmbH Je v pozici globálního leadera a je to jeden z největších dodavatelů polyesteru (PETpolyethylentereftalát) od roku Vyrábí fólii: UV stabilizovanou, bílou, neprůhlednou, metalizovanou, snímatelnou, silikonizovanou, teplem svařitelnou, krycí, žlutou, černá, potahovou, pozinkovanou, dvoupovrchovou. Mitsubishi Polyester Film nabízí tyto fólie v rámci dvou prvotřídních značek, a to Hostaphan a Diafoil. V návaznosti na téměř půl století zkušeností, může tato společnost uspokojit potřeby zákazníků a zároveň vytvářet řešení pro aplikace PET s využitím pro: obaly, elektroniku a termotransferové pásky. Na inovaci se podílí vývojové skupiny v Německu, Japonsku a ve Spojených státech. Mitsubishi Polyester Film GmbH je certifikována podle DIN EN ISO 9001, DIN EN ISO 14001, stejně jako HACCP. (M-petfilm.com, 2011)

43 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 43 Toray France Společnost je dceřinou společností Toray Industries, Inc což je přední světový výrobce syntetických vláken a textilií, vysoce výkonných filmů a technických plastů. Toray diverzifikuje do chemikálií, farmaceutických a zdravotnických potřeb, elektroniky, bydlení a stavebních materiálů a inženýrství. Jako skutečně globální podnik zahrnuje více než 240 dceřiných a přidružených společností po celém světě. Roční kapacita je 330 tisíc tun ročně. Společnost získala mezinárodní uznání za své standardy kvality s certifikací MS ISO 9001:2000. (Toray.com, 2013) Polyplex Corporation Ltd (Polyplex) Je jedním z největších světových výrobců tenkého PET filmu. Jejich polyester možnosti zahrnují jak tenké, tak tlusté PET filmy, které nabízejí v širokém rozsahu tloušťky a povrchových vlastností. Tato firma dodává pro více než zákazníků v 78 zemích po celé Evropě, Severní a Jižní Americe, v Indickém subkontinentu, Dálném východě, Asii a Tichomoří a na Blízkém východě. Firma vykazovala prodej ve výši 478 milionů USD, má zaměstnanců a 5 integrovaných výrobních závodů v Asii, Evropě a Severní a Jižní Americe. Dceřiná společnost Polyplex Thajsko Plc je v Thajsku. (Polyplex.com, 2012) Jindal Poly Films Tato společnost působí na trhu od roku Společnost vyrábí polyesterové (PET) a polypropylen (OPP) fólie. Je největším výrobcem BOPET a BOPP fólií v Indii a osmý největší výrobce BOPET fólií na světě. Akciovou společností se stala v roce V roce 2003 JPFL zahájila výrobu BOPP fólií a metalizovaných fólií. Polyethylentereftalát (PET) je jeden z nejčastěji používaných balicích polymerů v potravinářském průmyslu, díky své chemické netečnosti a přitažlivým fyzikálním vlastnostem. Jeho vlastnosti jako lehký, tuhý materiál s výbornými optickými vlastnostmi ho umožňují aplikovat jako obal pro minerální vody, limonády, APET listy, farmaceutické aplikace atd. Společnost byla akreditována systémem norem jakosti ISO 9001 a také certifikátem ISO pro řízení ochrany životního prostředí. Firma se mimo jiné zaměřuje na výrobu BOPET a BOPP fólií, metalizovaných BOPET a BOPP fólií, potažených BOPET a BOPP fólií, polyester čipů (pro vlastní spotřebu). (Jindal.com, 2010)

44 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Stávající konkurence Ve Španělsku je pouze jeden malý BOPET producent a většina z jeho produkce se používá interně. (Fatra, 2014) Complejos de Vinilo SA Jedná se o španělskou společnost založenou v roce 1975, která se zaměřuje na výrobu UPVC filmů (polyvinylchlorid bez změkčovadla) a CPP (castpolypropylen). Tyto filmy jsou prodávány po celém světě. Covinil filmy jsou vyráběny transparentní, metalizované, tištěné, nepotištěné, nebo laminované pro široké spektrum aplikací, nebo v pružném obalovém průmyslu. Kromě vytlačování (UPVC a CPP), poskytuje zázemí pro ocelotisk, metalizaci. Tyto fólie se používají pro výrobu různých druhů flexibilních obalů, včetně materiálů pro výrobu bonbonů a pro výrobu vánočních dekoračních položek. COVINIL získala nejnovější technologie pro výrobu (vytlačování) koextrudované biaxiálně orientované PET fólie pro různé aplikace. Tloušťka filmu se pohybuje mezi 12 a 50 mikrony. COVINIL má kontrolu laboratorní kvality a analýzu hotových výrobků. (Covinil.com, 2005) COVINIL vyrábí UPVC (neměkčené / pevné polyvinylchloridové) fólie pro výrobce vánoční dekorace již více než 20 let. CECRONIL filmy jsou samozhášecí a jsou vyráběny barevné, metalizované, reliéfní a v široké škále barev. Tyto fólie se používají k výrobě tensiles, stuhy, a širokou škálu vánočních dekoračních výrobků. (Covinil.com, 2005) Zdroj: Covinil.com (2005). Obr. 9. Ukázka výrobků

45 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Substituty Substitut jako takový představuje něco, čím může být určitý výrobek nahrazen. V případě BOPET fólie to mohou být například papírové obaly, nebo fólie BOPP. BOPET fólie je zejména v potravinovém průmyslu velice oblíbená a využívaná pro svou spolehlivost, zdravotní nezávadnost a schopnost uchovat výrobek čerstvý a zaručit tak jeho kvalitu i při převozech Papírové obaly Pokud se firmy rozhodnou tuto fólii nahradit, nabízí se balení potravin do papírových obalů, které je sice cenově výhodnější a k životnímu prostředí šetrnější, ale zdaleka není tak spolehlivé. Hlavním rizikem při užívání papírových obalů mohou být výkyvy počasí, jako je déšť a vlhkost. (Dujíček, 2011) Příklady papírových obalů: Zdroj: Delnan-cz.com (2013). Obr. 10. Papírový sáček hnědý Zdroj: Novák (2014). Obr. 11. Balicí papír s HDPE fólií BOPP fólie V případě BOPP se jedná o transparentní biaxiálně orientovaná polypropylenová fólie, které mají výborné vlastnosti, jako jsou:

46 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 46 a) vysoká teplotní svařovací síla, b) vynikající horká přilnavost, c) dobrá vlhkostní zábrana, d) kvalitní optické vlastnosti, e) výjimečné tisknoucí charakteristiky. (Manulistretch.cz, 2011) Tyto fólie jsou navržené pro použití v HFFS, VFFS a zabalení přes aplikaci buď jako jednotlivá vrstva (tloušťka: 25, 30, 35, 40 a 50μm) nebo vrstevní (tloušťka: 15 a 20μm) samo na sebe nebo na druhou vrstvu. BOPP fólie vyhovují požadavkům EEC pokynů a FDA regulacím a jsou zdravotně nezávadné. (Manulistretch.cz, 2011) BOPP fólie mají uplatnění zejména pro: veškeré pekárenské produkty, těstoviny, chipsy, suché plody, müsli, cukrovinky, krabičky (čaje, cigarety, CD+DVD), papírenské produkty (ubrousky, kapesníčky, utěrky), mražené potraviny, květiny. Zdroj: Asia.ru (2011). Obr. 12. BOPP fólie 6.4 Zákazníci V současné době Fatra a. s. distribuuje BOPET fólie do celého světa. Jen v České republice má 72 odběratelů. Vzhledem ke skutečnosti, že největší podíl na tržbách mají země jako je Německo, Itálie, Francie a Polsko, je velice pravděpodobné, že právě španělské firmy se brzy zařadí mezi TOP zákazníky.

47 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 47 Prodejci Fatry ve Španělsku se snaží hledat své zákazníky jak mezi malými podniky, tak velkými společnostmi. Jelikož je Španělsko velice vyspělé i v oblasti potravinového průmyslu, je hlavním zájmem oslovit firmy zaměřené právě v této oblasti. 6.5 Dodavatelé Zdroj: Fatra (2013). Graf. 4. Podíl tržeb dle zemí Společnost Fatra nemá vlastní výrobu PET granulátu, takže je plně závislá na dodavatelích. Mezi její nejdůležitější dodavatele patří tyto společnosti: Novatex Limited Novatex Limited (spolu s Gatron Limited) je výrobce PET v Pákistánu, prodávající pod značkou Gatronova. Novatex vyrábí PET pro domácí i vývozní prodeje. Společnost má zákazníky ve více než 45 zemích světa, ale hlavní odběratele má v západní Evropě. (Gatronova.com, 2005) Kuag Elana GmbH Tato společnost vyrábí a vyváží polyesterové produkty na trhy Evropské unie. Nabízí vlákna, polyesterové čipy, polyester, pre-orientované, zkroucené, a plně orientované příze, látky zpomalující hoření. Kuag Elana GmbH byla dříve známá jako Kuag Oberbruch GmbH. Společnost byla založena v roce 2005 a sídlí ve městě Heinsberg v Německu. Kuag Elana GmbH působí jako dceřiná společnost Boryszew SA. (Investing.businessweek.com, 2013)

48 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 48 7 ANALÝZA PRODUKTOVÉHO PORTFOLIA BOPET FÓLIÍ Jednou z nejvhodnějších analýz, která pomáhá při rozhodování se, jaké výrobky na nový trh expandovat, je BCG matice. Po rozčlenění výrobků do jednotlivých skupin této matice lze zjistit, které výrobky se na již obsazených trzích nejlépe prodávají a se kterými je tedy vhodné vstoupit na španělský trh, a do kterých je potřeba investovat další finanční obnos pro jejich rozvoj. Toto rozčlenění je znázorněno v tabulce níže. Hladoví psi Dojné krávy Otazníky Hvězdy PET obalové transparentní tenké (do 10 µ) PET ostatní LAMINOVANÉ PET obalové transparentní ostatní PET mining PET barevné PET elektroizolační PET metalizované Zdroj: Fatra (2014). Tab. 12. Matice BCG BOPET- podíl tržeb dle výrobků % 4% 4% 29% 12% 8% 5% BOPET ostatní BOPET LAMINÁT BOPET mining BOPET elektroizol BOPET metaliz BOPET barevná BOPET obalová transp. Zdroj: Fatra (2013). Graf. 5. Podíl tržeb dle výrobků Z grafu 5 je patrné, že za rok 2013 měly na již obsazených trzích největší tržní podíl obalové transparentní BOPET fólie. Z tohoto důvodu se společnost Fatra rozhodla vstoupit na španělský trh nejdříve s těmito výrobky. Vzhledem k tomu, že na španělském trhu působí pouze jeden lokální konkurent, o kterém již bylo pojednáváno již v kapitole 6.2, lze s velkou pravděpodobností předpokládat z počátku vysoké tempo růstu trhu, které relativně rychle zajistí vysoký tržní podíl.

49 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 49 Výrobky BOPET společnosti Fatra, se tedy velmi rychle dostanou do fáze hvězd, kde však nezůstanou dlouho, protože tempo růstu se zpomalí a přesunou se do fáze dojných krav, kde se je společnost musí snažit udržet co nejdéle. V příloze 6 je uvedena tabulka s rozborem tržeb za rok 2012 a 2013 pro jednotlivé výrobky PET. Tato tabulka byla vytvořena pro následné zpracování grafu, který je zobrazen pod tímto textem. Na tomto grafu je přehledněji znázorněn vývoj všech produktů, které byly následně rozřazeny do jednotlivých částí matice BCG na základě jejich výnosnosti. 50,0 45,0 40,0 35,0 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 PET obalové transpar.tenké (do 10 µ) PET obalové transpar.ostatní PET barevné PET metalizované PET elektroizolační PET pečící PET ostatní 0,0 I-12 III-12 V-12 VII-12 IX-12 XI-12 I-13 III-13 V-13 VII-13 IX-13 XI-13 Zdroj: Fatra (2014). Graf. 6. Rozbor tržeb

50 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 50 8 SWOT ANALÝZA SW analýza SILNÉ STRÁNKY flexibilita, schopnost vyrábět malé zakázky dobré osobní vztahy se zákazníky dlouhodobá zkušenost s výrobou BOPET fólií kvalitní servis dobrá geografická poloha pro evropské zákazníky kvalitní prodejní personál široké portfolio výrobků dobré vztahy s dodavateli loajalita zaměstnanců SLABÉ STRÁNKY malá kapacita = menší vyjednávací síla značky oproti např. DuPont vzhledem k malému podílu na trhu nelze ovlivňovat podmínky trhu Fatra nemá výrobky pro "trh hi-tech aplikace" zastaralá technologická zařízení s nižší kapacitou získávání potenciálních odběratelů dlouhodobě náročné velká závislost na zahraničních trzích, vysoké náklady na přepravu Zdroj: Vlastní zpracování. Tab. 13. Silné a slabé stránky Zde uvedené silné a slabé stránky jsou pro firmu různě důležité. Ze silných stránek vyplývá, že Fatra má vybudované dobré jméno, které je velkou výhodou pro vstup na nový trh. Vzhledem k dlouhodobé zkušenosti s výrobou BOPET, může zaručit kvalitní výrobky v širokém portfoliu. Pro získání stejné pozice na španělském trhu jakou má Fatra na stávajících, je nutné tyto silné stránky vybudovat a následně plně zhodnotit i na novém, španělském trhu. Slabé stránky, kterých si je Fatra vědoma, je třeba odstranit a zajistit si tím lepší pozici na trhu. Zastaralá technická zařízení je nutné vyměnit za nové, modernější s větší výrobní kapacitou. Vzhledem k tomu, že se jedná o španělský trh, je nutné zvážit, který typ dopravy je ekonomicky nejvýhodnější, ale zároveň doručí zboží k zákazníkovi bez zbytečných prodlev.

51 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 51 OT analýza PŘÍLEŽITOSTI poroste spotřeba polotovarů, růst objemu spotřeby laminátů zvyšování životní úrovně = větší spotřeba fólií možný nárůst spotřeby levnějších potravin = marketové výrobky ochrana životního prostředí lepší ochrana evropských výrobců ze strany EU HROZBY nástup nových, sofistikovanějších materiálů dumpingové ceny vzrůstající patentová ochrana zvyšující se agresivita konkurence biodegradabilní materiály na obaly další expanze nových výrobků neefektivní obrana ze strany EU snížení ratingu problémových zemí Zdroj: Vlastní zpracování. Tab. 14. Příležitosti a hrozby Hlavní příležitostí pro společnost Fatra je rostoucí spotřeba polotovarů což představuje větší spotřebu laminátů, z čehož pro Fatru může plynout vyšší poptávka, navýšení výroby a následně rostoucí zisk společnosti. Vzhledem k současnému trendu, kdy se více než dříve dbá na ochranu životního prostředí, má Fatra se snadno recyklovatelnými BOPET výrobky velice dobrou příležitost stát se předním dodavatelem obalových materiálů. Fatra by měla všechny naskytnuté příležitosti plně využít a dostat se tím na přední pozici dodavatelů obalových materiálů BOPET na španělském trhu. Největší potenciální hrozbou do budoucna je pro Fatru nástup nových obalových materiálů, které by plně nahradily současnou nabídku. Pokud se u jediného španělského konkurenta příchodem Fatry na trh zvýší jeho agresivita, musela by Fatra zvážit nové metody, které podpoří její prodej. V případě, že by se Fatra v rámci zavedení výrobků na trh a upoutání pozornosti zákazníků rozhodla zvolit nízké zaváděcí ceny, mohla by dovezené zboží prodávat ve Španělsku levněji, než je prodává domácí dodavatel a tím by se dopustila dumpingových cen.

52 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 52 9 NÁVRH KONVERGENCE MARKETINGOVÉHO MIXU PRO VSTUP NA ŠPANĚLSKÝ TRH Společnost Fatra, a. s. se rozhodla pro vstup na španělský trh s výrobky BOPET fóliemi. Tyto výrobky jsou uplatnitelné ve více oblastech, a proto se očekává vysoké využití a zájem. 9.1 Produktová politika Pro španělský trh je pro zavedení BOPET zvoleno přímé rozšíření výrobku. BOPET fólie nebudou nijak upraveny, jelikož to situace na daném trhu nevyžaduje. Pro Fatru to znamená ušetření nákladů za inovaci. Obalové BOPET fólie Největší podíl z celku pro Fatru na současných trzích představují obalové BOPET fólie, které se využívají zejména v potravinářství, což je jedno z nejrozšířenějších odvětví po celém světě, a proto se i na španělském trhu očekává široké uplatnění a vysoká poptávka po tomto druhu obalového materiálu. Při vstupu na tento nový trh se Fatra právě na tyto obalové BOPET fólie bude v první řadě soustředit. V současné době, kdy se více než dříve dbá na šetrnost k životnímu prostředí, ale zároveň rostou požadavky na kvalitu a je nutné se těmto požadavkům přizpůsobit. Vzhledem k tomu, že BOPET fólie všechna tato kritéria splňují, získávají si i v zahraničí větší oblibu než dříve hojně užívané papírové obaly a jednoduché fólie. Je pravděpodobné, že zejména papírové obaly budou nejen ve Španělsku v blízké době plně nahrazeny z důvodu jejich nízké odolnosti vůči změnám teploty a vlhkosti. Cílem Fatry je zaujmout přední místo dodavatele s vhodnějšími obalovými BOPET fóliemi. Fatra je ochotna a schopna se plně přizpůsobit požadavkům svých španělských zákazníků, jako jsou například povrchové úpravy, laminace, metalizace, popřípadě barevná škála. 9.2 Cenová politika Při vstupu na nový trh se využívá cena takzvaně běžná, což představuje cenu kalkulační navýšenou o přirážku. Pro standardní segmenty jsou Fatrou stanoveny limity, kterých se drží. Vzhledem k tomu, že je Fatra malým výrobcem oproti potenciální konkurenci, musí sledovat jejich aktivity a cenu stanovit podle ní. Cenu stanovuje podle nejbližší stanovené země, v tomto případě Itálie a Francie.

53 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Distribuční politika Na základě platebních podmínek využívá Fatra při distribuci na zahraniční trh cenu D. A. P. Tato cena zahrnuje také balné, které je počítáno na 1 kilogram zboží a dopravu až k zákazníkovi do cílové země. Pokud si zákazník předem vyžádá úpravu platebních podmínek, je možné využít cenu F. C. A., ve které je zahrnuto pouze balné (opět počítané na 1 kilogram), jelikož doprava je hrazena na vlastní náklady zákazníka, který si zboží převezme na rampě ve výrobně a odveze. Pro exporty na zahraniční trhy má Fatra agenty, kteří jsou rozděleni na jednotlivé části: a) Evropu, b) Česko a Slovensko, c) svět. Právě tito agenti budou mít na starosti zabezpečení nových kontaktů a následnou distribuci produktů z České republiky na španělském trhu. 9.4 Propagační politika Propagační politika představuje jednotlivé složky, které společně vytváří image firmy a upozorňují na ni na trhu. Vzhledem ke vstupu na zahraniční trh je nutné zvážit vhodnost a efektivnost každého prvku a případně ho vhodně přizpůsobit místním podmínkám či zvyklostem Reklama Fatra, a.s. si jako každá společnost uvědomuje důležitost reklamy pro oslovení co nejširšího segmentu zákazníků. Proto se na španělském trhu rozhodla investovat do široké škály, jako jsou například: a) Katalogy Katalogy, kterými se společnost prezentuje, jsou technického typu. Jsou zde vypsány všechny výrobky, které Fatra nabízí, s podrobným popisem a možností využití. Tyto katalogy se využívají i pro zahraniční výstavy. Pro španělský trh by bylo nutné tyto katalogy přeložit do španělštiny a mít je k dispozici v elektronické podobě.

54 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 54 b) Vzorníky Zdroj: Havlíková (2014). Tab. 15. Ceník překladu katalogu do španělštiny Vzorníky jsou na vyžádání zákazníků k dispozici. Jsou zde vzorky jednotlivých druhů BOPET fólií. Současné vzorníky by bylo možné použít i pro španělský trh s nutným překladem popisků do španělštiny. c) Reklamní předměty Překlad 1ks katalogu 1 strana 350 Kč 11 stran Kč Nejčastěji se nechávají zhotovovat vlastní kalendáře s výrobky, kde by pro španělské zákazníky byla nutná úprava v podobě překladu jednotlivých měsíců a dnů. Pro významné zákazníky jsou připravovány hodnotné dárky v podobě luxusních vín, kvalitního alkoholu, či luxusních psacích sad. Pokud Fatra získá významné zákazníky i na španělském trhu, které by chtěla obdarovat, bylo by možné využít současné nabídky, ale preferovat výhradně české výrobky, jako je místní pálenka, či kvalitní moravská vína. d) Inzerce v odborných časopisech Ke zvýšení prodeje nejen na španělském trhu by bylo vhodné umístit inzerci také do odborných publikací, jako jsou magazíny či časopisy. V níže uvedené kalkulaci je cena uvedena za 30 tisíc výtisků a jako bonusem je umístění aktuálního číslo na internetové stránky, což zvyšuje šanci na oslovení většího počtu potenciálních zákazníků. Vzhledem k tomu, že se jedná o vstup na evropský trh, byl zvolen magazín European plastics news, což je velmi oblíbený magazín nejen v Evropě, ale také v USA, který se zabývá plastikářským průmyslem, čímž splňuje oslovení cílové skupiny zákazníků. Počet výtisků Elektronická verze Rozsah inzerce Cena European plastics news ks ANO 1/2 stránky Kč Zdroj: European plastics news.com (2013). Tab. 16. Kalkulace inzerce v magazínu European plastics news

55 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 55 e) Webové stránky Webové stránky si Fatra spravuje sama. Pro španělský trh by bylo nutné zakoupit doménu pro zahraničí, která by ovšem byla nasměrována na 1 web na 1 hosting. Adresa těchto stránek pro španělský trh bude Vše bude přeloženo do španělštiny, ale objednávky budou přijímány, zhotoveny a odesílány z České republiky. Tabulka níže byla vytvořena na základě odborné konzultace s UX specialistkou paní Mgr. Marešovou a překladatelkou paní Mgr. Havlíkovou, která ocenila překlad webových stránek do španělštiny. Španělská verze webu Překlad Celkem Kč Kč Kč Zdroj: Marešová (2014) a Havlíková (2014). Tab. 17. Ceník webových stránek ve španělštině Podpora prodeje U výrobků BOPET fólie nabízí Fatra pro své zákazníky slevy a rabaty. Výherní soutěže nepořádá. Pro své TOP zákazníky pořádá vícedenní firemní akce, jako například lyžování nebo wellness. V rámci budování lepších prodejních vztahů organizuje pro agenty a TOP zákazníky luxusní večeře. V případě zájmu, je schopna zajistit výrobu cedulí, plachet a reklamních panelů a poskytnout stojany na materiál či vzorníky Výstavy a veletrhy BOPET V současné době se Fatra veletrhů neúčastní. Dříve se jich však pravidelně účastnila, například v Polsku, Francii či ČR (Brno, Praha). Výstavy nyní pouze objíždí s katalogy a dělá zde průzkum, popřípadě získává nové kontakty. Pokud by se tento rok Fatra rozhodla obnovit svou účast na španělských veletrzích, musí počítat minimálně s povinnými náklady, které jsou vyčíslené v tabulce. Přehled aktuálně pořádaných veletrhů a výstav je zveřejněn na vyhledávací stránce Asociación de Ferias Españolas za využití webových stránek (2014).

56 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 56 Cena za j. Počet Celkem Registrační poplatek Kč Kč Pronájem plochy / m Kč Kč Stavba stánku / m Kč Kč Techn. přívody - elektro, voda, úklid Kč Kč Grafika - límec, povinná publicita Kč Kč Celkem bez DPH Kč Zdroj: Progres Partners Advertising s.r.o. (2014). Tab. 18. Ceník stánku na veletrhu Firemní dny Pro zahraniční zákazníky BOPET fólií jsou pořádány tematické eventy, převážně večeře se zábavou, často s živou hudbou, nebo prohlídka zámku. Poslední firemní den byl Fatrou organizován v roce 2012 a nyní se opět chystá na září Pro významné potenciální zákazníky a agenta pro Španělsko je plánované uspořádání firemní večeře. Zvažují se varianty, kdy by proběhla na území Španělska při příležitosti návštěvy výstavy či veletrhu, nebo v České republice, kdy by byla spojena s programem jako je představení závodu nebo prohlídka Prahy, či moravské metropole Brna. Aktivita Příklad Částka Workshopy, zákaznické akce Firemní den pro zákazníky (s TV) x Individuální setkání Kč Ochranné známky Obnova OZ Tenolan + Petafol Kč Externí studie, nákup informací, průzkum trhu Nákup studií ( ) Kč Externí studie, nákup informací, průzkum trhu Odb. periodikum PCI - Q. + M. - předplatné Kč Externí studie, nákup informací, průzkum trhu Vyhledávací a poptávkové servery (podíl) Kč Externí studie, nákup informací, průzkum trhu Adresář obaláře - předplatné Kč Firemní web Nový web vč. SEO (s TV) Kč Reklamní a dárkové předměty Reklamní předměty Kč Vzorkovna Katalogy Tenolan, Folam (odběr) Kč Vzorkovna Vzorníky Tenolan, Folam (výroba, odběr) Kč CELKEM Kč Zdroj: Fatra (2014). Tab. 19. Plánované investice do propagace

57 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 57 ZÁVĚR Tato absolventská práce se zabývá marketingovým mixem při vstupu společnosti Fatra na nový, španělský trh s výrobky BOPET fólie. Jako první byly zpracovány teoretické podklady, které následně posloužily jako základ pro psaní praktické části. Teoretická část se zaměřuje na kompletní vysvětlení pojmů, jako je trh, kde byl popsán zahraniční trh, povinnosti a potenciální problémy při vstupu na něj. Dále byla popsána segmentace trhu, od samotného procesu segmentace, přes podmínky efektivní segmentace, až po jednotlivá segmentační kritéria. Další částí bylo popsání konkurence. Zde byly nastíněny konkurenční strategie, analýzy konkurentů a v neposlední řadě situační analýzy, jako je analýza produktového portfolia, Porterova analýza a analýza SWOT. Praktická část začíná popisem samotné společnosti Fatra, jejím profilem, historií, a výrobkovými segmenty. Vzhledem k tomu, že se jedná o vstup na španělský trh, bylo nutné za pomoci španělské banky a španělských ekonomických údajů vyhodnotit španělskou ekonomiku a její trh. K tomuto kroku byla zpracována analýza trhu Španělska. Po této analýze následovalo zpracování a vyhodnocení rizik pro tento trh. Pro úplný přehled o stavu na španělském trhu byla zpracována Porterova analýza se zaměřením na její jednotlivé části, jako jsou potenciální konkurenti, stávající konkurenti, substituty, zákazníci a dodavatelé. Při vstupu na nový trh je velmi důležité zpracování SWOT analýzy, která byla zpracována i v této práci. Společnost Fatra má velkou výhodu v podobě pozice na současných trzích a jejího dobrého jména a kvalitních výrobků. Z tohoto důvodu má cestu na španělský trh usnadněnou. Významnou potenciální hrozbou je zavedení nových obalových materiálů na trh. Na španělský trh vstupuje ze začátku pouze se sortimentem obalových BOPET fólií, který je ve Španělsku nedostatkový a na ostatních trzích nejvíce prodávaný. Na samotném konci práce byl zpracován návrh konvergence marketingového mixu pro vstup na španělský trh, do kterého spadá produktová, cenová, distribuční a propagační politika. Ve všech částech bylo navrženo nejvhodnější východisko, které by mělo Fatře zajistit bezproblémový vstup na španělský trh. Bylo nutné zohlednit odlišnou mentalitu španělského národa, vzdálenosti (z hlediska přepravy výrobků) a vše tomu přizpůsobit. V oblasti propagační politiky byla uvedena doporučení pro vhodné zvolení nástrojů

58 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 58 reklamy, stejně jako prvky pro podporu prodeje. Dalším doporučením jsou opětovné návštěvy veletrhů a výstav se zaměřením na chemický a potravinářský průmysl, kterých se v minulosti aktivně účastnila.

59 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 59 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY Asociación de Ferias Españolas. afe.es. [online] [Citace: ] Banco de España. bde.es. [online] [Citace: ] BERAN, Jiří Bostonská matice. byznysslovicka.com. [online]. [Citace: ] BĚLOHLÁVEK, František et al Management. vyd. 1. Olomouc: Rubico, ISBN BLAŽKOVÁ, Martina Marketingové řízení a plánování pro malé a střední firmy. Praha: Grada, ISBN BOPP fólie. asia.ru. [online]. [Citace: ] BOPP fólie. manulistretch.cz. [online]. [Citace: ] BOUČKOVÁ, Jana Marketing. Praha: C. H. Beck, ISBN Ceník stánku na veletrhu. veletrhyavystavy.cz. [online] [Citace: ] Covilin. covinil.com. [online] [Citace: ] Desatero-pro-obchodování-se-Španělskem. czechtrade.cz. [online] [Citace: ] DUJÍČEK, Ladislav Marketingový plán pro Fatra, a. s. zaměřený na BOPET fólie. Bakalářská práce. Zlín. Univerzita Tomáše Bati DuPont Teijin Films. dupontteijinfilms.com. [online] [Citace: ].

60 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín European Plastics News. europeanplasticsnews.com. [online] [Citace: ] Fatra Bopet fólie. fatra.cz. [online]. [Citace: ] Fatra Katalog výrobků FOLAN a TENOLAN. 17. Fatra Prezentace BOPET. 18. Fatra Tržní segmenty společnosti. 19. HAVLÍKOVÁ, Martina Webové stránky. (telefonní hovor) Jindal poly. jindalpoly.com [online] [Citace ] Koloběh hodnot. ekonomie.topsid.com. [online] [Citace: ] KOTLER, Philip. 2001, Marketing management. 10. rozšířené vydání. Grada Publishing, ISBN KOTLER, Philip Moderní marketing. 4. evropské vydání. Praha: Grada Publishing, ISBN Kuag Elana GmbH. investic.businessweek.com. [online] [Citace: ]. pid= MAREŠOVÁ, Hana Webové stránky. (telefonní hovor) Marketingový mix 4P. managementmania.com. [online]. [Citace: ] Mitsubishi Polyester Film. m-petfilm.com. [online] [Citace: ] NĚMEC, Robert Marketingový mix. marketing.robertnemec.com. [online] [Citace: ] Novatex Limited. gatronova.com. [online] [Citace: ].

61 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín NOVÁK, Miloš Balicí papír s HDPE fólií. papir-novak.cz. [online] [Citace: ] Papírový sáček. delnan-cz.com. [online] [Citace: ] Polyplex. polyplex.com. [online] [Citace: ] Porterova analýza. businessvize.cz. [online] [Citace: ] Propagace. referáty-seminarky.cz. [online] [Citace: ] SEDLÁČKOVÁ, Helena a Karel BUCHTA Strategická analýza. 2. přepracované a doplněné vydání. Praha: C. H. Beck, ISBN STUCHLÍK, Jan Základy marketingu. Zlín: Vyšší odborná škola ekonomická Zlín. 37. SVĚTLÍK, Jaroslav. 2003, Marketing a reklama. 1. vydání. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, ISBN ŠUMBEROVÁ, Pavla a Vratislav KOZÁK Základy marketingu. Zlín: VUT v Brně, ISBN Toray. toray.com.my. [online] [Citace: ] Výrobková politika. synext.cz. [online] [Citace: ] ZÁMEČNÍK, Roman Cena. euroekonom.sk. [online] [Citace: ] Životní cyklus výrobku (služby). managementmania.com. [online] [Citace: ].

62 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 62 SEZNAM POUŽITÝCH SYMBOLŮ A ZKRATEK BOPET BOPP Biaxiálně orientované polyesterové fólie Transparentní biaxiálně orientované polypropylenové fólie D. A. P Cena zahrnující balné a dopravu F. C. A. Cena zahrnující pouze balné

63 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 63 SEZNAM OBRÁZKŮ Obr. 1. Koloběh hodnot v hospodářství... 9 Obr. 2. Matice identifikace konkurentů Obr. 3. Strategické skupiny Obr. 4. Matice BCG Obr. 5. Marketingové distribuční cesty Obr. 6. Logo společnosti Fatra, a. s Obr. 7. Využití obalové BOPET fólie Obr. 8. Využití technické BOPET fólie Obr. 9. Ukázka výrobků Obr. 10. Papírový sáček hnědý Obr. 11. Balicí papír s HDPE fólií Obr. 12. BOPP fólie... 46

64 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 64 SEZNAM TABULEK Tab. 1. Přehled segmentačních kritérií Tab. 2. Žádoucí informace o konkurenci Tab. 3. Diagram SWOT analýzy Tab. 4. Přehled historických milníků Tab. 5. Tabulka uplatnění produktů Tab. 6. Sortiment výrobků pro výrobu flexibilních obalů Tab. 7. Základní makroekonomické ukazatele Španělska Tab. 8. Příjmy a výdaje státu (v mld. eur) Tab. 9. Rizika obchodní Tab. 10. Rizika materiálního zabezpečení Tab. 11. Rizika ekonomická a finanční Tab. 12. Matice BCG Tab. 13. Silné a slabé stránky Tab. 14. Příležitosti a hrozby Tab. 15. Ceník překladu katalogu do španělštiny Tab. 16. Kalkulace inzerce v magazínu European plastics news Tab. 17. Ceník webových stránek ve španělštině Tab. 18. Ceník stánku na veletrhu Tab. 19. Plánované investice do propagace Tab. 20. Konkurence Tab. 21. Obalové BOPET fólie Tab. 22. Technické BOPET Tab. 23. Ostatní BOPET fólie Tab. 24. Typické hodnoty pro BOPP fólie Tab. 25. Rozbor tržeb... 72

65 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 65 SEZNAM GRAFŮ Graf. 1. Životní cyklus výrobku Graf. 2. Podíl tržeb dle výrobků Graf. 3. Prodej BOPET Graf. 4. Podíl tržeb dle zemí Graf. 5. Podíl tržeb dle výrobků Graf. 6. Rozbor tržeb... 49

66 Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín 66 SEZNAM PŘÍLOH P I P II P III P IV P V P VI Konkurence BOPET Obalové BOPET fólie Technické BOPET fólie Ostatní BOPET fólie Typické hodnoty pro BOPP fólie Rozbor tržeb

67 PŘÍLOHA P I: KONKURENCE BOPET ZEMĚ KAPACITA BOPET (tisíc tun) DUPONT TEIJIN FILMS MITSUBISHI POLYESTER FILM TORAY PLASTIC POLYPLEX JINDAL POLY FILMS JBF INDIA, UFLEX UAE, FATRA JAPONSKO + ČÍNA, USA, JAPONSKO + NĚMECKO + JAPONSKO + ČÍNA, KOREA, MEXICO, EGYPT, INDIE, THAJSKO, TURECKO INDIE SAE, INDIE EVROPA (LUCEMBURSKO, INDONESIE + USA MALAJSIE, FRANCIE, USA POLAND ČR UK) FINANČNÍ ÚDAJE 1.1 billion USD 40 billion USD Toray Industries = 13 billion USD Toray - Plastics and Chemichals = 425,2 billion Yen 519 mil.usd (Rs in Crores) 717,925 (Rs.in Lacs) 1.2 billion USD OBRAT (mil. EUR) EXPORT CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU, ASII, USA CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU, USA CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU, ASII, USA CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU, ASII CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU, ASII DODAVATELÉ VLASTNÍ GRANULÁT KOSA PET GRANULÁT VLASTNÍ GRANULÁT VLASTNÍ GRANULÁT VLASTNÍ PET GRANULÁT VLASTNÍ GRANULÁT ZPŮSOB DISTRIBUCE PŘÍMO, DISTRIBUTOŘI, AGENTI PŘÍMO, DISTRIBUTOŘI, AGENTI PŘÍMO, DISTRIBUTOŘI, AGENTI EVROPA EXKLUZ. DISTRIBUTOR TPL PŘÍMO, DISTRIBUTOŘI, AGENTI VLASTNÍ GRANULÁT CELÝ SVĚT, ORIENTACE NA EVROPU GATRONOVA, INVISTA PET GRANULÁT PŘÍMO, DISTRIBUTOŘI, AGENTI SILNÉ STRÁNKY VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, VYSOKÁ KVALITA, KVALITNÍ VÝVOJOVÁ KAPACITA VLASTNÍ GRANULÁT, DOBRÉ JMÉNO NA TRHU VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, VYSOKÁ KVALITA, KVALITNÍ VÝVOJOVÁ KAPACITA, DOBRÉ JMÉNO NA TRHU VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, VYSOKÁ KVALITA, KVALITNÍ VÝVOJOVÁ KAPACITA, DOBRÉ JMÉNO NA TRHU, ZÁZEMÍ SKUPINY TORAY VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, NÍZKÉ CENY, VÝROBA VLASTNÍHO GRANULÁTU VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, NÍZKÉ CENY, VELMI SILNÁ SKUPINA VYRÁBĚJÍCÍ CELOU ŠKÁLU OBALOVÝCH FLEXIBILNÍCH FÓLIÍ VYSOKÁ KAPACITA, ŠIROKÝ SORTIMENT RŮZNÝCH TYPŮ FOLIÍ, VYSOKÁ KVALITA, VLASTNÍ GRANULÁT, NÍZKÉ VÝROBNÍ NÁKLADY, TAX- FREE ZONE; ZKUŠENÝ PERSONÁL Z IINDICKÉHO BOPET PRŮMYSLU VYSOKÁ KAPACITA, VÝROBA V MJ. V EVROPĚ, NÍZKÉ VÝROBNÍ NÁKLADY, VÝROBA VLASTNÍHO GRANULÁTU SLUŠNÁ KVALITA, DOBRÉ JMÉNO NA TRHU, DOBRÁ LOKALITA, FLEXIBILITA SLABÉ STRÁNKY DRAŽŠÍ PRACOVNÍ SÍLA V EVROPĚ, MENŠÍ FLEXIBILITA PRO MENŠÍ POPTÁVKY GRANULÁT NAKUPUJÍ, DRAŽŠÍ PRACOVNÍ SÍLA V EVROPĚ, MENŠÍ FLEXIBILITA PRO MENŠÍ POPTÁVKY ZAVEDENÍ DRAŽŠÍ PRACOVNÍ SÍLA V ANTIDUMPINGOVÉHO CLA V EVROPĚ, MENŠÍ FLEXIBILITA PRO EVROPĚ, MENŠÍ FLEXIBILITA MENŠÍ POPTÁVKY PRO MENŠÍ POPTÁVKY OBČAS PROBLÉMY S KVALITOU, ZAVEDENÍ ANTIDUMPINGOVÉHO CLA V EVROPĚ VZDÁLENOST, ANTIDUMPINGOVÉ CLO V EVROPĚ MALÁ KAPACITA, UŽŠÍ SORTIMENT, MALÁ VÝZKUMNÁ KAPACITA A ZÁZEMÍ, NÁKUP GRANULÁTU Zdroj: Fatra (2014). Tab. 20. Konkurence

68 PŘÍLOHA P II: OBALOVÉ BOPET FÓLIE Typ Barva Specifikace Použití OAN 0001 transparentní OAN 0011 transparentní, s nižší hodnotou zákalu OAK 0002 transparentní OAKN 0001 transparentní OASN 2100 transparentní nižší hodnota smrštění koronová úprava, vyšší hodnota smrštění jednostranná koronová úprava jednostranný chemický nános na bázi kopolymeru PES výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků Tloušťka (μm) 7, 8, 12, 15, 19, 23, 30, 36, 50, 70, 75, 100, 125, , 23 7, 8, 10, 12, 15, 19, 23, 30, 36, 50, 75 výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, 12, 19 metalizace, inkoustový tisk, laminace OAMN OCN 0001 OCN 0003 OCN 0004 OCN 0007 transparentní Zdroj: Fatra (2014). barevná transparentní fólie probarvená ve hmotě barevná fólie probarvená ve hmotě, se sníženou kryvostí barevná fólie probarvená ve hmotě, se střední kryvostí barevná fólie probarvená ve hmotě jednostranné pokovení hliníkem barevná transparentní OCKN 0001 fólie probarvená ve koronová úprava hmotě barevná fólie probarvená ve OCKN 0003 hmotě, se sníženou kryvostí barevná fólie probarvená ve OCKN 0004 hmotě, se střední kryvostí OCMN barevná fólie probarvená ve hmotě koronová úprava koronová úprava jednostranné pokovení hliníkem výroba vícevrstvých flexibilních obalů pro průmyslové i potrevinářské použití, technické aplikace průmyslová výroba, technické aplikace, výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, technické aplikace výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, technické aplikace technické aplikace, separační účely. Výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, technické aplikace výroba obalů pro balení potravin i technických výrobků, technické aplikace výroba obalů pro balení potravin i technixkých výrobků, technické aplikace výroba vícevrstvých flexibilních obalů pro průmyslové i potrevinářské použití, technické aplikace 8, 12, 15, 19, 23, 36, 50, 75, 100, 125, 150 8, 12, 15, 19, 23, 36, 50 12, 23, 25, 36, 50, , 19, 23, 36, 50, 75, 100, 125, , 23, 36, 50 8, 12, 15, 19, 36, 50 12, 23, 36, 50 12, 19, 23 8, 12, 15, 19, 23, 30, 36, 50, 75, 100, 125, 150 Tab. 21. Obalové BOPET fólie

69 PŘÍLOHA P III: TECHNICKÉ BOPET FÓLIE Typ Barva Specifikace Použití Tloušťka (μm) IA 0001 transparentní elektroizolační vlastnosti elektroizolační účely 12, 15, 19, 23, 30, 36, 50, 75, 100, 125, 150 IAF 0001 transparentní Zdroj: Fatra (2014). speciální izolační účely, technické aplikace 36, 44, 50, 75 Tab. 22. Technické BOPET

70 PŘÍLOHA P IV: OSTATNÍ BOPET FÓLIE Zdroj: Fatra (2014). Tab. 23. Ostatní BOPET fólie

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Roman KOZEL If universities want to succeed on the market, they have to deal with higher assertivity their graduates. They need a specialist,

Více

MATEMATIKA A BYZNYS. Finanční řízení firmy. Příjmení: Rajská Jméno: Ivana

MATEMATIKA A BYZNYS. Finanční řízení firmy. Příjmení: Rajská Jméno: Ivana MATEMATIKA A BYZNYS Finanční řízení firmy Příjmení: Rajská Jméno: Ivana Os. číslo: A06483 Datum: 5.2.2009 FINANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY Finanční analýza, plánování a controlling Důležité pro rozhodování o řízení

Více

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s.

Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Program rovného zacházení provozovatele distribuční soustavy Pražská plynárenská Distribuce, a.s., člen koncernu Pražská plynárenská, a.s. Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel Programu rovného zacházení... 2 1.2.

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Marketing. Modul 5 Marketingový plán

Marketing. Modul 5 Marketingový plán Marketing Modul 5 Marketingový plán Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

2. makroekonomie zabývá se chováním ekonomiky jako celku (ekonomie státu).

2. makroekonomie zabývá se chováním ekonomiky jako celku (ekonomie státu). Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): sichajda Ekonomika (ekonomická praxe) je hospodářská činnost (NH) jednotlivých zemí. Ekonomie (ekonomická teorie) je společenská věda, která

Více

Makroekonomie I. Přednáška 2. Ekonomický růst. Osnova přednášky: Shrnutí výpočtu výdajové metody HDP. Presentace výpočtu přidané hodnoty na příkladě

Makroekonomie I. Přednáška 2. Ekonomický růst. Osnova přednášky: Shrnutí výpočtu výdajové metody HDP. Presentace výpočtu přidané hodnoty na příkladě Přednáška 2. Ekonomický růst Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova přednášky: Podstatné ukazatele výkonnosti ekonomiky souhrnné opakování předchozí přednášky Potenciální produkt

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Kritéria pro získání titulu Ekoškola

Kritéria pro získání titulu Ekoškola Kritéria pro získání titulu Ekoškola Zde uvedená kritéria jsou nezbytným minimem pro udělení prvního titulu Ekoškola na dvouleté období. Při auditu bude přihlédnuto ke konkrétním podmínkám a možnostem

Více

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace)

Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) Výzva k podání nabídek (zadávací dokumentace) 1.Číslo zakázky 2.Název programu: 3.Registrační číslo projektu 4.Název projektu: 5.Název zakázky: Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/02.0129

Více

Úloha marketingu v řízení podniku

Úloha marketingu v řízení podniku Úloha marketingu v řízení podniku Osobní prodej, podpora prodeje, přímý marketing, sponzoring Marketingová komunikace Klasická a integrovaná str. 125 Zaměřená na akvizici a prodej Masová komunikace Monolog

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VÝROBEK JAKO SOUČÁST MARKETINGOVÉHO MIXU PRODUKT PRODUCT charakteristika - jakost, značka, design, vlastnosti, balení, velikost, služby, záruka, rozmanitost,

Více

Počítání návštěvníků = klíč ke zvyšování zisku a snižování nákladů

Počítání návštěvníků = klíč ke zvyšování zisku a snižování nákladů Počítání návštěvníků = klíč ke zvyšování zisku a snižování nákladů 1. Úvod Podle odhadu více jak 80%-90% obchodních společností a obchodníků přichází zbytečně o tržby a vynakládá zbytečné náklady na provoz,

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj.

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. 19485/2001-22 V Praze dne 2.7.2001 V současné dynamické době dochází k pohybu

Více

Analýza stavu implementace a řízení projektů SA

Analýza stavu implementace a řízení projektů SA Analýza stavu implementace a řízení projektů SA Fáze 2: Analýza stavu projektového řízení ve veřejné správě Zadavatel: Ministerstvo vnitra České republiky Sídlo: Nad štolou 936/3, Praha 7 Holešovice, 170

Více

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu Marketing Modul 3 Zásady marketingu Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce

NÚOV Kvalifikační potřeby trhu práce Zadavatel: Národní ústav odborného vzdělávání v Praze se sídlem: Weilova 1271/6, 102 00 Praha 10, IČ: 00022179 zastoupený : RNDr. Miroslavem Procházkou, CSc. prostřednictvím osoby pověřené výkonem zadavatelských

Více

Studie proveditelnosti. Marketingová analýza trhu

Studie proveditelnosti. Marketingová analýza trhu Studie proveditelnosti Marketingová analýza trhu Cíl semináře Seznámení se strukturou marketingové analýzy trhu jakou součástí studie proveditelnosti Obsah 1. Analýza makroprostředí 2. Definování cílové

Více

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik 5.6.6.3. Metody hodnocení rizik http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/identifikace-nebezpeci-ahodnoceni-rizik/metody-hodnoceni-rizik Pro hodnocení a analýzu rizik se používají různé metody. Výběr metody

Více

bv Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Analýza zdrojů systému

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 10. Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1

P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 10. Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1 P R O J E K T O V É Ř Í Z E N Í A M A R K E T I N G 10 Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ 1 Postavení produktů na trhu Akad. rok 2015/2016, LS Projektové řízení a marketing - VŽ

Více

Vymezení poloz ek způ sobily ch ná kládů meziná rodní ch projektů ná principů LA pro rok 2017

Vymezení poloz ek způ sobily ch ná kládů meziná rodní ch projektů ná principů LA pro rok 2017 Vymezení poloz ek způ sobily ch ná kládů meziná rodní ch projektů ná principů LA pro rok 2017 1.1. Vymezení způsobilých nákladů obecná část (1) Účelová podpora může být poskytnuta pouze na činnosti definované

Více

Pokyny pro dodržování soutěžního práva

Pokyny pro dodržování soutěžního práva Translation by courtesy of Pokyny pro dodržování soutěžního práva Naše obchodní asociace sdružuje dodavatele a další strany, které se podílejí na činnosti evropského zdravotnického sektoru, aby diskutovali

Více

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií kritéria kvalita plnění a problematika Příloha č. B6 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek Vydal: Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Jan Skopka - Rybářské potřeby Praha 4 - Podolí se sídlem Čenětická 4/2133, 14900 Praha 11 provozovna Rybářské potřeby Praha 4, Podolská 158/33, 147 00 Praha 4 - Podolí

Více

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Studijní opora Název předmětu: Organizační chování Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu).

Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1. Žádosti o finanční příspěvek (rozpočtu). FOND MIKROPROJEKTŮ Pomůcka pro zařazení způsobilých výdajů při vyplňování přílohy č. 1 Žádosti o finanční příspěvek FMP (rozpočtu) V rámci výzvy Fondu mikroprojektů je zveřejněna následující Pomůcka pro

Více

Analýza postavení cestovního ruchu v naší ekonomice

Analýza postavení cestovního ruchu v naší ekonomice 10 06/2011 Analýza postavení cestovního ruchu v naší ekonomice Cestovní ruch je na národní i regionální úrovni významnou ekonomickou činností s velmi příznivým dopadem na hospodářský růst a zaměstnanost.

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. Obchodní podmínky pro prodej zboží prostřednictvím internetového obchodu umístěného na internetové adrese www.skyman.

OBCHODNÍ PODMÍNKY. Obchodní podmínky pro prodej zboží prostřednictvím internetového obchodu umístěného na internetové adrese www.skyman. OBCHODNÍ PODMÍNKY Obchodní podmínky pro prodej zboží prostřednictvím internetového obchodu umístěného na internetové adrese www.skyman.cz: Provozovatelem obchodu je: Obchodní společnost: ARBOTEQ s.r.o.

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Ing. Petr Anděl se sídlem Jasmínová 2664, 106 00 Praha 10 identifikační číslo: 47624990, neplátce DPH Živnostenské oprávnění vydáno: Úřad městské části Praha 10,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2016 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 10 Rozeslána dne 28. ledna 2016 Cena Kč 210, O B S A H : 27. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Strana 234

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 - Návrh projektu k 3. 2. 2016 Obsah Obsah... 2 1. KONTEXT... 3 2. CÍLE A VÝSTUPY PROJEKTU... 4 3. POSTUP PŘÍPRAVY PARTICIPAČNÍHO

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti E.M.A. Europe, s.r.o. se sídlem Kozí 5/916, 110 00 Praha 1 identifikační číslo: 273 98 307 zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C,

Více

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení

218/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ROZPOČTOVÁ PRAVIDLA HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy. 2 Základní ustanovení Obsah 218/2000 Sb. ZÁKON ze dne 27. června 2000 o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) Změna: 493/2000 Sb. Změna: 141/2001 Sb. Změna: 187/2001 Sb. Změna:

Více

Č.j.: VP/ S 67/ 01-160 V Brně dne 28. června 2001

Č.j.: VP/ S 67/ 01-160 V Brně dne 28. června 2001 Č.j.: VP/ S 67/ 01-160 V Brně dne 28. června 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil dne 12.6. 2001 na základě žádosti o povolení výjimky ze dne 8.6. 2001, č.j. 15692/01, podle 6 odst. 1 zákona

Více

eská republika - Ministerstvo vnitra Unie t lovýchovných organizací Policie eské republiky uzavírají smlouvu o spolupráci l. 1 Ministerstvo a unie

eská republika - Ministerstvo vnitra Unie t lovýchovných organizací Policie eské republiky uzavírají smlouvu o spolupráci l. 1 Ministerstvo a unie Č.j.: TS-245/VO-2007 Česká republika - Ministerstvo vnitra se sídlem v Praze 7, Nad Štolou 3, zastoupená MUDr. Mgr. Ivanem Langerem - ministrem vnitra IČ: 00007064 (dále jen "ministerstvo") a Občanské

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji

Ústavní sociální služby pro osoby s postižením v Moravskoslezském kraji , 3P Consulting, s. r. o., Římská 2, 20 00 Praha 2 telefon: (+420) 739 548 469 e-mail: info@trass.cz web: www.trass.cz Ústavní sociální služby pro osoby s v Moravskoslezském kraji Přehled a charakteristika

Více

Metodika kurzu Fiktivní firma

Metodika kurzu Fiktivní firma Metodika kurzu Fiktivní firma Autor: Lucie Václavková Organizace: GLE o. p. s. Tyršova 1832/7 120 00 Praha 2 říjen, 2013 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 1 Základní identifikace projektu... 3 Realizátor projektu...

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 *UOHSX007UAGF* UOHSX007UAGF ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA

VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA VZDĚLÁVÁNÍ A OSOBNOST KNIHOVNÍKA Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna Zpráva Mezinárodní komise UNESCO Vzdělávání pro 21. století zpracovaná v roce 1993 reflektovala změny globální společnosti

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických kontrolních bod (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci

Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických kontrolních bod (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci Ministerstvo zem d lství Komoditní úsek Sekce potraviná ských výrob - Ú ad pro potraviny j.: 18559/2010-17000 V Praze dne 1. 9. 2010 1 ÚVOD Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

ZA5447. Flash Eurobarometer 304 (Employers Perception of Graduate Employability) Country Specific Questionnaire Czech Republic

ZA5447. Flash Eurobarometer 304 (Employers Perception of Graduate Employability) Country Specific Questionnaire Czech Republic ZA5447 Flash Eurobarometer 304 (Employers Perception of Graduate Employability) Country Specific Questionnaire Czech Republic FLASH 304 EUROBAROMETER SURVEY "EMPLOYERS' PERCEPTION OF GRADUATE EMPLOYABILITY"

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti AIKEN s. r. o. se sídlem Jakubská 3, 284 01 Kutná Hora identifikační číslo: 24698440 zapsané v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka

Více

2. UZAVŘENÍ KUPNÍ SMLOUVY

2. UZAVŘENÍ KUPNÍ SMLOUVY OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Nářadí Slavkov, s.r.o. se sídlem Slavkov u Brna, Zborovská 26, PSČ 694 01 identifikační číslo: 262 59 479 zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v

Více

- znalost zákazníka (propojeno s jinými obory sociologie, psychologie)

- znalost zákazníka (propojeno s jinými obory sociologie, psychologie) Otázka: Marketingový plán a reklama Předmět: Ekonomie Přidal(a): stepa-eko MARKETING = nauka o trhu - základem marketingu je poznání trhu a práce s ním - provádí se zde činnosti označované jako průzkum

Více

Distribuce. Ing. Lucie Vokáčov

Distribuce. Ing. Lucie Vokáčov Distribuce Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef pef.czu.cz Obsah Distribuce a její podstata Distribuční cesta definice pojmu Zprostředkovatelé Členění distribučních cest Tvorba distribučních cest Maloobchod

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 27/2016 Sb. Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Ze dne 21.01.2016 Částka 10/2016 Účinnost od 01.09.2016 (za 184 dní) http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-27

Více

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém

Návrh individuálního národního projektu. Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Návrh individuálního národního projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém 1. Název projektu Podpora procesů uznávání UNIV 2 systém Anotace projektu Předkládaný projekt navazuje na výsledky systémového

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Soutěž o návrh. dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ )

Soutěž o návrh. dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ ) Soutěž o návrh dle ustanovení 103 a násl. zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen ZVZ ) Kontaktní osoba: Filip Cabaj Tel.: 267 994 287 Fax: 272 936 597 E-mail: Filip.Cabaj@sfzp.cz Název

Více

pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese www.bazar-secondhand.cz

pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese www.bazar-secondhand.cz Obchodní podmínky obchodní společnosti Tereza Hynková se sídlem Sedlec 60, Mšeno 277 35 identifikační číslo: 87796155 nejsem plátce DPH pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE Schweitzerova 91, 779 00 Olomouc MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 3. 9. 2015 Bod programu: 10 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada

Více

Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky

Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky Metodika daňových odpočtů na VaV pro poplatníky Určeno poplatníkům, kteří mohou a mají zájem využít daňových odpočtů na podporu výzkumu a vývoje (VaV) podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. 1.

Více

PUBLICITA v OP VK. Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje. Olomouc, 20. a 21. dubna 2009

PUBLICITA v OP VK. Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje. Olomouc, 20. a 21. dubna 2009 PUBLICITA v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009 Obecně k publicitě.. Každý příjemce je povinen informovat příjemce pomoci (cílové skupiny),

Více

Studuj na ISŠ Na Karmeli v Mladé Boleslavi

Studuj na ISŠ Na Karmeli v Mladé Boleslavi Název tématu: Studuj na Název projektu: Studuj na ISŠ Na Karmeli v Mladé Boleslavi Seznam členů týmů: Markéta Dufková Jan Vodák Veronika Šilhartová Martin Khun Karolína Kolocová Pedagogický vedoucí: Ing.

Více

KONCEPCE ROZVOJE MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU V SOCIÁLNÍ OBLASTI NA OBDOBÍ 2013-2016

KONCEPCE ROZVOJE MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU V SOCIÁLNÍ OBLASTI NA OBDOBÍ 2013-2016 KONCEPCE ROZVOJE MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU V SOCIÁLNÍ OBLASTI NA OBDOBÍ 2013-2016 Koncepce rozvoje města Němčice nad Hanou v sociální oblasti na období 2013 2016 Strana 1 Obsah 1. Úvod... 3 2. Charakteristika

Více

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy

Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Pokyny k vyplnění Průběžné zprávy Verze: 2 Platná od: 15. 1. 2013 Doplnění nebo úpravy v pokynech jsou odlišeny červenou barvou písma. Termín pro podání elektronické verze průběžné zprávy obou částí je

Více

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Do vlastních rukou akcionářů DEK a.s. POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti DEK a.s., se sídlem Tiskařská 10/257, PSČ 108 00, IČ: 276 36 801, zapsané v obchodním rejstříku, vedeném

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci Statistická analýza obchodování s vybranými cennými papíry Autor DP: Milena Symůnková Vedoucí DP: Ing. Marie Prášilová,

Více

Legislativa v oblasti NRP

Legislativa v oblasti NRP Kampaň jako pojem...nábor Legislativa v oblasti NRP Zn. Náhradní rodič Bojové úsilí, tažení, propagační akce (slovník cizích slov) Série komunikačních aktivit využívajících nástrojů reklamní komunikace

Více

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH 1 ÚVOD Cílem metodiky dodržování principů účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti je formulovat

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

VY_32_INOVACE_D 12 08

VY_32_INOVACE_D 12 08 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY

VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY VYBRANÉ ASPEKTY PÉČE O SENIORY Z HLEDISKA SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z EMPIRICKÉHO VÝZKUMU REALIZOVANÉHO V RÁMCI PROJEKTU TD2 Projekt Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování

Více

NUR - Interaktivní panel, D1

NUR - Interaktivní panel, D1 NUR - Interaktivní panel, D1 Petr Fišer, Roman Kubů, Jiří Slivárich {fiserp10, kuburoma, slivajir}@fel.cvut.cz Obsah Úvod... 3 Interaktivní panel... 3 Předpokládané využití...3 Cílové skupiny... 3 Upoutání

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti SK RASEKO MORAVA s.r.o. se sídlem Městečko 9, Rajhrad 66461 identifikační číslo: 02441705 zapsané v obchodním rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně, oddíl C,

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Povaha a cíl Fyzikální olympiády Organizační řád Fyzikální olympiády Č.j.: 22 125/2005-51 dne 8. 11. 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s 3 odst. 5 vyhlášky č. 55/2005 Sb., o podmínkách organizace a financování

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2. vyzývá

Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2. vyzývá Česká republika Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2 v zájmu zajištění potřeb Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) a v souladu s ustanovením 6 zákona

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem Z a d á v a c í d o k u m e n t a c e Odborná publikace Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu

Více

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce

Obecně závazná vyhláška města Žlutice č. 2/2011 Požární řád obce Obecně závazná vyhláška města č. 2/2011 Požární řád obce Zastupitelstvo města svým usnesením ZM/2011/8/11 ze dne 31. října 2011 vydává na základě 29 odst. 1 písm o) bod 1 zák. 133/1985 Sb., o požární ochraně

Více

Čtvrtletní výkaz o zaměstnancích a mzdových prostředcích v regionálním školství a škol v přímé působnosti MŠMT za 1. -.

Čtvrtletní výkaz o zaměstnancích a mzdových prostředcích v regionálním školství a škol v přímé působnosti MŠMT za 1. -. Škol (MŠMT) P 1-04 Čtvrtletní výkaz o zaměstnancích a mzdových prostředcích v regionálním školství a škol v přímé působnosti MŠMT za 1. -. čtvrtletí 2010 Pokyny a vysvětlivky pro vyplnění Do nadpisu výkazu

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s.

Stanovy spolku. Yachtclub Pardubice, z.s. Stanovy spolku Yachtclub Pardubice, z.s. Úplné znění ke dni 26.3. 2015 čl. I Úvodní ustanovení 1. Název spolku: Yachtclub Pardubice, z.s. (dále též spolek ). 2. Sídlo spolku: Třída Míru 65, 530 02 Pardubice

Více

MV ČR, Odbor egovernmentu. renata.horakova@mvcr.cz. Webové stránky veřejné správy - minimalizace jejich zranitelnosti a podpora bezpečnostních prvků

MV ČR, Odbor egovernmentu. renata.horakova@mvcr.cz. Webové stránky veřejné správy - minimalizace jejich zranitelnosti a podpora bezpečnostních prvků Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo vnitra Adresa Milady Horákové 133/ Kontaktní osoba Ing. Jaroslav Scheuba

Více

MARKETING 2 Produkt, produktový mix, životní cyklus produktu. Ing.Miloslav Šašek

MARKETING 2 Produkt, produktový mix, životní cyklus produktu. Ing.Miloslav Šašek MARKETING 2 Produkt, produktový mix, životní cyklus produktu Ing. Co je cílem předmětu. znát základní marketingové pojmy umět je je v praxi aplikovat lépe porozumět situaci na na trhu (empatie) lépe poznat

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE

HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE HERNÍ PLÁN pro provozování okamžité loterie POMÁHÁME NAŠÍ ZOO - DŽUNGLE 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Společnost Play games a.s., se sídlem V Holešovičkách 1443/4, 180 00 Praha 8, IČO: 247 73 255, zapsaná

Více

Vzorový test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů

Vzorový test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů 1. Jaká jsou základní historická vývojová stadia personálního řízení? a) personální administrativa, strategické personální řízení, řízení intelektuálního kapitálu, řízení mobility zaměstnanců b) personální

Více

Směrnice k rozpočtovému hospodaření

Směrnice k rozpočtovému hospodaření Směrnice k rozpočtovému hospodaření Č. 14 OBEC BECHLÍN IČO: 263 346 Směrnici zpracovali: Ing. Soušek, Koťová M. Směrnici schválilo: Zastupitelstvo obce Datum schválení:.. Usnesení č.. Směrnice nabývá účinnosti:

Více

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích O D Ů V O D N Ě N Í V E Ř E J N É Z A K Á Z K Y Dokument slouží ke správnému zpracování odůvodnění veřejné zakázky podle ustanovení 86 odst. 2 a 156 ZVZ, ve smyslu vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj

Více

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s.

Stanovy spolku. I. Úvodní ustanovení. 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. Stanovy spolku I. Úvodní ustanovení 1.Název spolku : KLUB PŘÁTEL HISTORICKÝCH VOJENSKÝCH JEDNOTEK z.s. (dále jen spolek ). 2. Sídlo spolku : Třebestovice, Kerská 160, PSČ : 289 12, Česká republika 3. KLUB

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více