Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel"

Transkript

1 Osvětlovací obvody v elektronickém příslušenství motorových vozidel Osvětlení Žárovky pro motorová vozidla tvoří mezi ostatními žárovkami samostatnou skupinu vzhledem k tomu, že jsou za provozu vystaveny značně nepříznivým podmínkám - kolísajícímu napájecímu napětí a silným otřesům. Oproti některým světelným zdrojům mají tyto žárovky řadu nevýhod, zvláště malou světelnou účinnost. Avšak naopak některé jejich výrazné výhody, jako okamžitá provozuschopnost po zapnutí, možnost konstrukce vhodné pro napětí používaná u motorových vozidel, nenáročnost pro doplňková zařízení, je zřejmě předurčují i pro používání v automobilech. Omezení světelné účinnosti žárovek je především vázáno na použitelné materiály vlákna, které jsou téměř výhradně vyráběna z wolframu, jenž má bod tání 3410 C. Provozní teplota vlákna musí být nižší, přičemž čím se více bude blížit bodu tání, tím se bude zkracovat životnost žárovky v důsledku zvyšujícího se odpařování wolframu z povrchu vlákna. Ve skutečné žárovce se navíc v důsledku např. nestejnorodosti materiálu prakticky vždy vyskytuje místo s vyšší povrchovou teplotou. V tomto místě dochází k intenzivnějšímu odpařování, tím k zmenšení průřezu vlákna a dalšímu zvyšování teplot. Postup se tedy zrychluje, až dojde k přetavení nebo mechanickému poškození vlákna a tím ukončení životnosti žárovky. V posledním dvacetiletí se obohatil sortiment autožárovek o žárovky halogenové. Jedná se o praktické využití již dříve známé fyzikálně chemické reakce. Přidáním jistého množství halogenové příměsi do

2 náplně žárovky, při současně vhodně volené konstrukci, a použitím nových teplotně odolných materiálů baňky /čirý tavený křemen/, dochází při provozu žárovky k tzv. regeneračnímu cyklu. Částice wolframu emitované z rozžhavené spíraly, které by normálně tvořily nálet na vnitřní stěnu baňky, se v blízkosti baňky /má-li tato teplotu vyšší než 250 C/ chemicky váží s halogenem na plynnou sloučeninu halogenu s wolframem. Vlivem difuse se tato sloučenina dostává zpět do těsné blízkosti spirály, kde se v důsledku vysokých teplot rozpadá opět na elementární částice wolframu a halogenu. Zatím co halogen se vrací zpět k povrchu baňky a znovu se účastní reakce, wolfram zvyšuje tlak wolframových par v okolí spirály. Podstatným přínosem halogenových žárovek je tedy prakticky konstantní světelný tok během celého života žárovky, dále pak zvýšením měrného výkonu, zvýšení barevné teploty vyzařovaného světla /přirozenější podání barev/ a zmenšení rozměrů. Na druhé straně jsou však tyto žárovky vzhledem k použitým materiálům podstatně dražší. Většina rozměrů i světelně technických hodnot automobilových žárovek na našem vozidle je vázána přísnými mezinárodními předpisy. Totéž platí i o použitých světlometech, neboť dodržení předepsaných hodnot osvětlení musí být zajištěno i po výměně žárovky kterékoliv provenience. Jednoznačná poloha ve svítidlech je u většiny automobilových žárovek zajištěna použitím bajonetových patic, pouze žárovky do hlavních světlometů mají patice přírubové pro přesnější dodržení polohy vlákna. Světelné zdroje na bázi LED diod pro motorová vozidla K hlavním výhodám těchto polovodičových světelných zdrojů patří především dlouhý život - minimálně h a vysoká účinnost přeměny elektrické energie na viditelné záření. Ta dosahuje hodnot až h = 40 %. Pro porovnání uveďme: účinnost přeměny je u klasické žárovky asi h = 3 %, u halogenové žárovky přibližně h = 6 %, u výbojových zdrojů zhruba h = 18 %. Jsou-li světelné zdroje napájeny z akumulátorů elektrické energie (to je u motorových vozidel běžné), akumulátory se vybíjejí díky vysoké účinnosti světelných zdrojů mnohem pomaleji. Co se týče světelné účinnosti, např. u žlutých diod výrobce udává jejich svítivost 10 cd na jednu diodu. Výrobci světelných zdrojů uvádějí světelnou účinnost u klasických žárovek kolem 10 lm/w, u halogenových žárovek asi 20 lm/w, u výbojových zdrojů v rozmezí 60 až 100 lm/w. Je zřejmé, že tyto hodnoty odpovídají zmíněným účinnostem přeměny elektrické energie na viditelné záření. Již uvedený zdroj o příkonu P = 1 W tak nahradí klasickou žárovku o příkonu asi P = 13 W.

3 Použití Při použití ve světlech automobilů či motocyklů vykazují tyto polovodičové zdroje světla ještě další výhody. Například časté zapínání je nepoškozuje. To je výhodné pro aplikaci žlutých diod ve směrových svítidlech či červených diod v brzdových světlech. Mohou být konstruovány na napájení U = 12 V (DC) pro osobní automobily a velké motocykly, popř. U = 24 V (DC) pro nákladní automobily a autobusy. Světelné zdroje s LED se vyznačují mnohem větší odolností proti otřesům než klasické žárovky s vinutým wolframovým vláknem. Tato skutečnost je významná především při provozu terénních automobilů a motocyklů. Nízká spotřeba elektrické energie je důležitá hlavně u malých motocyklů, které nejsou vybaveny akumulátorem. Zde zvláště při chodu na volnoběh je výkon motoru nízký (desítky wattů ušetřené úsporným světelným zdrojem se znatelně projeví). Elektroluminiscenční diody vyzařují směrované záření, jejich vyzařovací úhel je dán tvarem zaoblení zalévací hmoty. Svítidlo tedy nepotřebuje reflexní parabolu (ta z velké části ovlivňuje cenu svítidla, navíc časem slepne ). Cena svítidla je tedy nižší a může částečně kompenzovat použití dražšího světelného zdroje. Nelze opominout ani přispění polovodičových světelných zdrojů k větší bezpečnosti silničního provozu. Reakční doba elektroluminiscenčních diod je kratší, LED se tedy rozsvítí dříve než žárovka o asi Dt = 0,1 s. Při jejich instalaci v brzdových světlech i v tzv. blinkrech je výhodné to, že řidič jedoucí za vozidlem opatřeným polovodičovými světelnými zdroji může začít dříve brzdit. Například při rychlosti v = 100 km h 1 činí rozdíl dráhy Ds = 2,8 m, v městském provozu při rychlosti v = 50 km h 1 je to Ds = 1,4 m.

4 Světlomety Světlomety jsou osvětlovací tělesa upravená tak, aby světlo usměrnila do vhodného světelného kužele a osvětlovala vzdálenější předměty. Používají se pro světla dálková, tlumená a do mlhy. Sestávají z parabolického zrcadla, které usměrňuje světlo do potřebného směru. Rozložení světla ve světelném kuželu se řídí tvarem a polohou zdroje světla, tj. svítícího vlákna, vzhledem k ose a ohnisku zrcadla, clonami a tvarováním krycího skla, jímž světlo ze světlometu vystupuje. Vhodného rozložení světla lze velmi nesnadno dosáhnout pouze úpravou tvaru a polohy svítícího vlákna a otevřením paraboly. Proto se používá rýhovaného krycího skla. Rýhováním krycího skla se rovnoběžné paprsky lámou a usměrňují do potřebného směru. Jakost světlometů závisí jak na provedení paraboly, umístění vlákna, provedení krycího skla a na optickém seřízení celku, tak i na použitých materiálech a na technologii výroby. Po mechanické stránce musí být světlomety upraveny tak, aby je bylo možno nastavit do požadovaného směru, a musí být spolehlivě upevněny, aby se jejich poloha samovolně neměnila. Musí být vodotěsné a prachotěsné, aby vnitřní opticky činné plochy byly chráněny před znečištěním.

5 Směrová a výstražná světla Při generování řídicích signálů pro směrové blikače jsou kladeny vysoké nároky na spolehlivost, odolnost proti rušení a dlouhou dobu životnosti. Obvod směrových a výstražných světel většinou využívá elektronický multivibrátor, neboť výše uvedené nároky splňuje. Pro vlastní výkonové spínání žárovek je používáno elektrické relé, neboť: při sepnutí žárovek vzniká proudová špička, která dosahuje řádově až několik desítek A. Při použití tranzistoru bylo by třeba jej proti těmto špičkám chránit. Napěťový úbytek na kontaktech relé je velice malý (řádově desetiny V); na tranzistoru je úbytek mnohem vyšší. Žárovky by tedy mohly svítit méně. Tranzistor by se za uvedených okolností enormně zahříval - bylo by nutné jej účinně chladit a zabíral by potom srovnatelně místa jako relé. Relé vydává klapavý zvuk, který slouží jako akustická kontrola. V dnešní době se řídicí obvod směrových a výstražných světel vyrábí v integrovaných verzích. Schéma zapojení řídicího obvodu směrových a výstražných světel Stmívač osvětlení interiéru Stmívač osvětlení interiéru je dnes běžným vybavením většiny vozidel. Obvod stmívače osvětlení interiéru musí vyhovovat následujícím požadavkům: Osvětlení interiéru musí být po uzavření dveří zapnuto jistý časový interval t CLOSED (cca 5 s), aby řidič viděl na klíček a zámek zapalování. Poté musí osvětlení automaticky vypnout. Po otevření dveří musí být interiérové osvětlení zapnuto po dobu t OPEN (cca 10 s) a poté automaticky zhasnout (nebezpečí vybití baterie).

6 Zavřeme-li dveře uprostřed intervalu t OPEN, kdy je vnitřní osvětlení zapnuto, zůstane osvětlení svítit právě po dobu t CLOSED od okamžiku uzavření dveří. Je tedy nezbytné v takovém případě zabezpečit reset časovače pro osvětlení interiéru při otevřených dveřích. otevření dveří DVEŘE Zavření dveří ČASOVAČ pro osvětlení interiéru při otevřených dveřích RESET ČASOVAČ pro osvětlení interiéru při zavřených dveřích logický součet OR Světelný zdroj (žárovka) Blokové schéma stmívače osvětlení interiéru Stmívač osvětlení palubní desky Systém stmívání osvětlení palubní desky umožňuje řidiči podle aktuální potřeby nastavit vyhovující intenzitu osvětlení přístrojů na palubní desce. Zvyšuje se tak pohodlí řidiče i jeho bezpečnost. Nejjednodušší řešení spočívá v zapojení potenciometru mezi napájecí zdroj a zdroj osvětlení, umožňující regulovat proud protékající žárovkou. Značné tepelné ztráty jsou hlavním důvodem, proč se toto jednoduché řešení nepoužívá. K řízení stmívače osvětlení palubní desky je výhodnější využit obdélníkový signál s pevnou frekvencí a proměnlivou střídou. Frekvence rozsvěcení a zhášení osvětlení je volena tak, aby ji lidské oko nestačilo zaznamenat. Proměnlivá střída signálu (tzv. PWM Pulse Width Modulation) umožňuje řízení délky rozsvícení k/ke délce zhasnutí osvětlení palubní desky, které lidské oko vnímá jako změnu intenzity osvětlení. Schéma zapojení řídicího obvodu stmívače osvětlení palubní desky

Zdroje světla - výbojky

Zdroje světla - výbojky Ing. Jiří Kubín, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

pro všechny osobní vozy, dodávky a motocykly s palubním napětím 12V a 24V

pro všechny osobní vozy, dodávky a motocykly s palubním napětím 12V a 24V KATALOG LED ŽÁROVEK Obj.č. Název poznámka LED žárovky 12V LEDH1 žárovka LED H1 12V 68xSMD LED Nedoporučujeme pro používání v hlavních (tlumených) reflektorech, protože narozdíl od halogenové žárovky, kde

Více

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga

EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga EIB/KNX systémové instalace s odděleným řízením dílčích prostorů Ing. Josef Kunc ABB s.r.o. Elektro-Praga V jednotlivých oddělených prostorách (v kancelářích, v provozních či obytných místnostech) často

Více

Vítězslav Bártl. květen 2013

Vítězslav Bártl. květen 2013 VY_32_INOVACE_VB16_K Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum Číslo Povinné požadavky Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ 1. Uchazeč zajistí dodávku 1 ks Předzvěstného vozíku

Více

CBI CEI CAI CDI. Date: 15.04.2010. Description: Automatic Halogen Daylight

CBI CEI CAI CDI. Date: 15.04.2010. Description: Automatic Halogen Daylight CBI CEI CAI CDI Product name: AHD with Light Sensor Date: 15.04.2010 Manufacturer: Description: CYBERTRONIC Labs Automatic Halogen Daylight OBSAH: Seznam symbolů 03 Všeobecné pokyny 04 Reklamační podmínky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

NÁVOD K POUŽITÍ IO 11/10 JEDNOPAPRSKOVÉ HORNICKÉ LASEROVÉ UKAZOVÁTKO PGWL-1

NÁVOD K POUŽITÍ IO 11/10 JEDNOPAPRSKOVÉ HORNICKÉ LASEROVÉ UKAZOVÁTKO PGWL-1 NÁVOD K POUŽITÍ IO 11/10 JEDNOPAPRSKOVÉ HORNICKÉ LASEROVÉ UKAZOVÁTKO PGWL-1 1026 Tychy, 23 ledna 2013 r. OBSAH 1. Určení a oblast použití...3 2. Technická specifikace...3 3. Konstrukce...3 4. Podmínky

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 75 02 60

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 75 02 60 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 75 02 60 Tento detektor pohybů s kontrolní signalizací pomocí svítivých diod (LED) můžete připevnit na stěnu nebo na strop či se speciálním držákem (obj. č.: 61 04 92) provést

Více

Motocykl a STK světla a světelné zdroje

Motocykl a STK světla a světelné zdroje Motocykl a STK světla a světelné zdroje V minulém díle našeho seriálu o tom, co může majiteli motocyklu způsobit potíže při kontrole v STK a při kontrole na silnici Policií ČR, jsme se zaměřili na kola

Více

Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory

Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory Rychlé a výkonné startování Bezpečné startování v chladném počasí nebo při vysokých teplotách v motorovém prostoru. Kompaktní řada akumulátorů Široké

Více

NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola

NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola NEROZBITNÁ ZRCADLA bezpečnost & kontrola O B S A H ABC správného výběru v sortimentu VIALUX...4 Dopravní zrcadla Dopravní zrcadla odpovídající normám v červenobílém rámu Kvalita Polymir... 6 Kvalita P.A.S....7

Více

Kroužek elektroniky 2010-2011

Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/10 418 01 Bílina tel. 417 821 527 http://www.ddmbilina.cz e-mail: ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina 2010-2011 1 (pouze pro

Více

Rada Evropské unie Brusel 11. května 2015 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 11. května 2015 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 11. května 2015 (OR. en) 8756/15 ENER 140 ENV 277 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 6. května 2015 Příjemce: Č. dok. Komise: D038978/02 Předmět: Generální

Více

POWLI031 Fig 1 Copyright 2009 VARO www.varo.com

POWLI031 Fig 1 Copyright 2009 VARO www.varo.com POWLI031 Fig 1 Copyright 2009 VARO www.varo.com POWLI031 Copyright 2009 VARO www.varo.com POWLI031 CS HALOGENOVÝ SVĚTLOMET S ĈIDLEM 1000W POWLI031 1 OBLAST POUŅITÍ Toto venkovní svítidlo s pasivním infračerveným

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

DUÁLNÍ PASIVNÍ INFRAČERVENÝ DETEKTOR S OPTICKÝM ZRCADLEM

DUÁLNÍ PASIVNÍ INFRAČERVENÝ DETEKTOR S OPTICKÝM ZRCADLEM DUÁLNÍ PASIVNÍ INFRAČERVENÝ DETEKTOR S OPTICKÝM ZRCADLEM Duální pasivní infračervený detektor pracuje na principu detekce infračerveného spektra lidského těla. Při pohybu člověka v hlídaném úseku zaznamená

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE BRNO 2012 Bc. Karel Hloch Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Světelná technika motorových

Více

Zabezpečovací systém pro automobily Tytan DS400 CAN

Zabezpečovací systém pro automobily Tytan DS400 CAN Můžete si dopřát kvalitu Zabezpečovací systém pro automobily Tytan DS400 CAN Popis nastavení parametrů systému a pokyny k instalaci Úvodní informace Zabezpečovací systém pro automobily Tytan DS400 CAN

Více

Délka závitu. 27 (40) mm. 27 (44) mm. 27 (40) mm. 34 (50) mm. 34 (49) mm. 39 (60) mm. 39 (54) mm

Délka závitu. 27 (40) mm. 27 (44) mm. 27 (40) mm. 34 (50) mm. 34 (49) mm. 39 (60) mm. 39 (54) mm Válcový indukční snímač s velkým dosahem E2A Velké vzdálenosti pro vyšší ochranu a výkon čidla indukční čidla s trojnásobným dosahem, pro zapuštěnou montáž, navrženo a testováno pro dosažení dlouhé životnosti..

Více

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU SP ATE 21600 SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU SP ATE 21600

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU SP ATE 21600 SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU SP ATE 21600 automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek: 13 ÚDRŽBU

Více

PROFESIONÁLNÍ LED OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA INTERIÉROVÁ LED SVÍTIDLA TOP GLOW LINE. http://www.topkonstrukt.cz/ Info@tokonstrukt.cz +420 773 563 399

PROFESIONÁLNÍ LED OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA INTERIÉROVÁ LED SVÍTIDLA TOP GLOW LINE. http://www.topkonstrukt.cz/ Info@tokonstrukt.cz +420 773 563 399 INTERIÉROVÁ LED SVÍTIDLA TOP GLOW LINE TOP GLOW LINE LINEÁRNÍ LED TRUBICE OBECNÉ VÝHODY LINEÁRNÍCH TRUBIC TOP GLOW LINE Aplikace: 100lm/W po dobu životnosti Významná úspora energie Okamžité zapnutí/vypnutí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 9 Regulace

Více

PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45

PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45 PŮVODNÍ NÁVOD K POUŽITÍ SVL-45 Obsah: 1. ÚVOD.. 3 2. BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ. 3 2.1. Před jízdou 2.2. Při jízdě 3. POPIS JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ 4. Ovládání.. 6 4.1. Ovládací panel 4.2. Ovládání stroje 4.3.

Více

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N.

Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Světlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje

Více

Sv tlomety a elektronika sv tlomet

Sv tlomety a elektronika sv tlomet Sv tlomety a elektronika sv tlomet František Vaník, Vilém Hole ek Škoda Auto, TML vývoj sv tlomet 13.11.2009 Tento materiál vznikl jako sou ást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

Úspora energie v naší škole

Úspora energie v naší škole ENERSOL 2012 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hradební 1029, Hradec Králové 3, 500 03 Úspora energie v naší škole Enersol 2012 Autoři: Studijní obor: Zaměření: Vedoucí práce: Tomáš Ondráček,

Více

Řada 85 - Časové relé miniaturní, 7-10 A

Řada 85 - Časové relé miniaturní, 7-10 A Řada 85 - Časové relé miniaturní, 7-10 A Řada 85 časové relé do patice shodné s relé řady 55 2P, 3P nebo 4P multifunkční: 4 časové funkce mononapěťové multirozsahové: 7 časovyćh rozsahů od 0,05 s do 100

Více

Projektování automatizovaných systémů

Projektování automatizovaných systémů Projektování automatizovaných systémů Osvald Modrlák, Petr Školník, Jaroslav Semerád, Albín Dobeš, Frank Worlitz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.12 Měření parametrů Kapitola 9 Kontrola

Více

6.7 Halogenové žárovky

6.7 Halogenové žárovky 6.7 Halogenové žárovky Halogenové žárovky představují významný vývojový stupeň teplotních zdrojů. V plynné náplni halogenové žárovky je příměs halogenů (obvykle jod, brom, chlor a jejich sloučeniny). Při

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A MĚŘENÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Náhrada žárovky kompaktní zářivkou vedoucí práce: doc. Ing. Josef Linda, CSc. 2011 autor: Petr Karvánek

Více

Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B. uživatelský manuál. www.levnealarmy.cz

Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B. uživatelský manuál. www.levnealarmy.cz Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B uživatelský manuál www.levnealarmy.cz OBSAH 1. Důležité informace... 2 2. Úvod... 2 3. Displej dálkového ovladače... 3 3.1. Popis ikonek displeje... 3 4.

Více

žárovky pro automobily a motocykly

žárovky pro automobily a motocykly žárovky pro automobily a motocykly OBSAH KATALOGU halogenové žárovky pro hlavní světlomety - H1 halogenové žárovky pro hlavní světlomety - H3 halogenové žárovky pro hlavní světlomety - H4 halogenové žárovky

Více

Návod k obsluze. TARA 250 tig

Návod k obsluze. TARA 250 tig Návod k obsluze svařovacího invertoru TARA 250 tig Obsah: 1. Popis 2. Technické údaje 3. Připojení k síti, svařovací vedení 4. Podmínky bezvadné funkce a bezpečnostní požadavky 5. Údržba a likvidace listopad

Více

Reflektory MARVIN. Převrat v tradičním řešení vnější konstrukce reflektoru. Extrémně jednoduchý a čistý vzhled přestavuje moderní designové řešení.

Reflektory MARVIN. Převrat v tradičním řešení vnější konstrukce reflektoru. Extrémně jednoduchý a čistý vzhled přestavuje moderní designové řešení. Reflektory MARVIN LETÁ ZÁRUČNÍ DOBA Přehled Převrat v tradičním řešení vnější konstrukce reflektoru. Extrémně jednoduchý a čistý vzhled přestavuje moderní designové řešení. Reflektor MARVIN využívá vysoce

Více

Flexibilní bezpečnostní jednotka G9SX

Flexibilní bezpečnostní jednotka G9SX Flexibilní bezpečnostní G9SX Funkce logického umožňuje větší flexibilitu rozšíření I/O Usnadňuje částečné nebo úplné nastavení řídícího systému. Polovodičové výstupy (kromě rozšiřovací jednotky) Detailní

Více

Polohovací zařízení. Počítačová myš

Polohovací zařízení. Počítačová myš Polohovací zařízení Polohovací zařízení jsou vstupní periferie, jejichž úkolem je umožnit snadnější ovládání programů a programových součástí operačního systému. Jedná se především o pohyb kurzoru po pracovní

Více

ZAM SERVIS s.r.o. KŘÍŠTANOVA 1116/14, 702 00, OSTRAVA - PŘÍVOZ. Uživatelská příručka. Houkačka do prostředí s nebezpečím výbuchu HOUK

ZAM SERVIS s.r.o. KŘÍŠTANOVA 1116/14, 702 00, OSTRAVA - PŘÍVOZ. Uživatelská příručka. Houkačka do prostředí s nebezpečím výbuchu HOUK ZAM SERVIS s.r.o. KŘÍŠTANOVA 1116/14, 702 00, OSTRAVA - PŘÍVOZ Houkačka do prostředí s nebezpečím výbuchu č. dokumentace: 20418-24 Tato uživatelská příručka obsahuje: Návod pro montáž, instalaci, uvedení

Více

Zdroje světla žárovky, zářivky

Zdroje světla žárovky, zářivky Ing. Jiří Kubín, Ph. D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE «

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « 2016 / 17 ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « ESTIA Náš příspěvek k ochraně životního prostředí Pokud dnes hovoříme o obnovitelných

Více

Kola a pneumatiky. Druhy kol : - dle konstrukce : a) disková - plná - odlehčená - s otvory ve stěně disku - větraná - s otvory mezi diskem a ráfkem

Kola a pneumatiky. Druhy kol : - dle konstrukce : a) disková - plná - odlehčená - s otvory ve stěně disku - větraná - s otvory mezi diskem a ráfkem Kola a pneumatiky Úkolem kol je přenášet tlak nápravy na vozovku, spolehlivě vést vozidlo po zvolené dráze a přenášet na vozovku brzdné a vodící popř. hnací síly. Zároveň se podílejí na tlumení rázů způsobených

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 8 Vstřikovací

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Lasery - druhy Laser je tvořen aktivním prostředím, rezonátorem a zdrojem energie. Zdrojem energie, který může

Více

Světlomety a elektronika světlometů. František Vaník Škoda Auto, TML vývoj světlometů 15.4.2015

Světlomety a elektronika světlometů. František Vaník Škoda Auto, TML vývoj světlometů 15.4.2015 Světlomety a elektronika světlometů František Vaník Škoda Auto, TML vývoj světlometů 15.4.2015 Obsah Elektronika v oblasti předních světlometů 1. Systémy řízení sklonu světlometů LWR - manuální LWR - automatické

Více

LED STAR MR11 20 30 3.7 W/827 GU4

LED STAR MR11 20 30 3.7 W/827 GU4 LED STAR MR11 20 30 3.7 W/827 GU4 LED STAR MR11 12 V Reflektorové světelné zdroje LED Druh použití _ Jako bodové osvětlení pro značení chodníků, dveří, schodů, atd. _ Malá designová svítidla _ Venkovní

Více

Jak na stmívání svítidel

Jak na stmívání svítidel Jak na stmívání svítidel Zařízení pro řízen jasu svítidel (snímače) jsou dnes zcela běžné jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Přinášení možnost přizpůsobení světelných poměrů momentální náladě nebo

Více

OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Fotometrie definuje a studuje veličiny charakterizující působení světelného záření na

Více

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Číslo jednací: MV-86133-1/PO-IZS-2014 TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU Velitelský automobil STS

Více

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ

DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ OPATŘENÍ PŘECHOD PRO PĚŠÍ NA SILNICI II/110 ULICE TÁBORSKÁ V BENEŠOVĚ OBSAH : 1. Textová část - Technická zpráva 2. Výkresová část DIO - I.etapa DIO - II.etapa Benešov 09/2011 Zpracovatel

Více

Obsah. Obsah. Profil společnosti 2

Obsah. Obsah. Profil společnosti 2 Aplikace Obsah Profil společnosti 2 Profil společnosti 2 Aplikace 3 Výkonové polovodičové jednotky PSU 3 Zákaznické PSU 4 Schémata zapojení PSU 5 Řídicí jednotka tyristorů GU 3391 6 Řídicí jednotka tyristorů

Více

TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE

TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE TO, CO HLEDÁTE, NAJDETE V UŽITKOVÉ ŘADĚ RENAULT DRIVE THE CHANGE Z UŽITKOVÉ ŘADY RENAULT SI VYBERE KAŽDÝ Renault doplnil svoji užitkovou řadu s cílem nabídnout ještě vyšší komfort, výkon, spolehlivost

Více

9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6)

9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6) 9. Umělé osvětlení Umělé osvětlení vhodně doplňuje nebo cela nahrauje denní osvětlení v případě jeho nedostatku a tím přispívá ke lepšení rakové pohody člověka. Umělé osvětlení ale potřebuje droj energie,

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Ing. Petr Žák, Ph.D. Etna s.r.o., Mečislavova 2, Praha 4, zak@etna.cz Problematice energetické náročnosti a úspor elektrické energie je pozornost věnována již

Více

Vysokofrekvenční program FEIN 2012 / 2013.

Vysokofrekvenční program FEIN 2012 / 2013. Vysokofrekvenční program FEIN 2012 / 2013. Vysoká frekvence FEIN V nepřetržitém nasazení již více než 50 let: Vysokofrekvenční brusky FEIN Jako jeden z prvních a celosvětově předních výrobců vysokofrekvenčního

Více

/Visiocom/LED SEMAFORY /VISIOCOM/ LED SEMAFOROVÁ SVÍTIDLA WWW.VISIOCOM.CZ

/Visiocom/LED SEMAFORY /VISIOCOM/ LED SEMAFOROVÁ SVÍTIDLA WWW.VISIOCOM.CZ /VISIOCOM/ LED SEMAFOROVÁ SVÍTIDLA WWW.VISIOCOM.CZ Visio LED semaforová svítidla Až 80% úspora energie oproti klasickým semaforům Kvalitní semaforová svítidla od společnosti Visiocom s.r.o. VISIO LED semafory

Více

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251

evodníky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření A/D a D/A převodnp evodníky Přednáška č. 14 Milan Adámek adamek@fai.utb.cz U5 A711 +420576035251 A/D a D/A převodníky 1 Důvody převodu signálů

Více

CLIFFORD BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM SVĚTOVÉ TŘÍDY

CLIFFORD BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM SVĚTOVÉ TŘÍDY CLIFFORD BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM SVĚTOVÉ TŘÍDY Arrow II Uživatelský manuál Obsah Vítejte ve světě špičkových technologií zabezpečovacích systémů a pohodlí ve vozidlech... 5 Váš 2 tlačítkový/3 kanálový dálkový

Více

PROVEDENÍ A VYBAVENÍ

PROVEDENÍ A VYBAVENÍ PROVEDENÍ A VYBAVENÍ ŘADY VISION DESIGN COUPÉ N 1 PRO ŘIDIČE OD 15 LET SESTAVTE SI SVÉ COUPÉ DOKONČETE MODEL PREMIUM A GTI PODLE SVÝCH PŘEDSTAV STŘECHA Bez sportovních pruhů Sportovní pruhy v barvě : černá,

Více

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději.

Termika. Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. Termika Nauka o teple se zabývá měřením teploty, tepla a tepelnými ději. 1. Vnitřní energie Brownův pohyb a difúze látek prokazují, že částice látek jsou v neustálém neuspořádaném pohybu. Proto mají kinetickou

Více

Díly karoserie VOLVO. objednací číslo název aplikace obrázek Q - 1079981 Přezka uchycení blatníku - gumová 2FH/510 VOLVO FM/FH nové

Díly karoserie VOLVO. objednací číslo název aplikace obrázek Q - 1079981 Přezka uchycení blatníku - gumová 2FH/510 VOLVO FM/FH nové Q - 1079981 Přezka uchycení blatníku - gumová 2FH/510 Q - 1096643 Zrcátko přední pohled 593601128; 20854644 V1 Q - 1676400 Expanzní nádržka na vodu - 1675922, 1676576 Q - 1676594 Q - 20360266 Q - 20360542

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič

Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič Příloha č. 1 ZD čj.: MV-17960-5/PO-PSM-2014 k části 3 Počet listů: 5 Technické podmínky pro požární kontejnerový nosič 1. Tyto technické podmínky vymezují požadavky pro pořízení čtyř (4) požárních kontejnerových

Více

LED STAR PAR16. Technický list řady výrobků. Reflektorové světelné zdroje LED PAR16 s konvenční kolíkovou paticí

LED STAR PAR16. Technický list řady výrobků. Reflektorové světelné zdroje LED PAR16 s konvenční kolíkovou paticí LED STAR PAR1 Reflektorové světelné zdroje LED PAR1 s konvenční kolíkovou paticí Druh použití _ Bodová světla pro akcenty _ Vitríny a výlohy _ Maloobchodní prodejny a výstavní prostory _ Nasvěcování objektů

Více

1. Co je to noční vidění?

1. Co je to noční vidění? 1. Co je to noční vidění? Noční vidění je elektro-optický přístroj, který s trochou fantazie vypadá jako běžný monokulární nebo binokulární dalekohled. Přístroje na noční pozorování fungují na principu

Více

KS2 INSTRUKCE PRO MONTÁŽ. Elektronický panel pro řízení jednoho, nebo dvou jednofázových motorů

KS2 INSTRUKCE PRO MONTÁŽ. Elektronický panel pro řízení jednoho, nebo dvou jednofázových motorů KS2 INSTRUKCE PRO MONTÁŽ Elektronický panel pro řízení jednoho, nebo dvou jednofázových motorů ELEKTRONICKÉ ZAPOJENÍ POUZE KING PLUS Kde: 1-2-3 jsou zdířkové konektory, kde musí být vložena jedna strana

Více

Převodník stejnosměrného proudu na střídavý PC8-150T, PC8-200A

Převodník stejnosměrného proudu na střídavý PC8-150T, PC8-200A Převodník proudu 150T, 200A Převodník stejnosměrného proudu na střídavý 150T, 200A Návod k použití Před prvním použitím si prosím pečlivě přečtěte tento návod k použití. Úvod Děkujeme, že jste si vybrali

Více

TEPELNÉ MOTORY (první část)

TEPELNÉ MOTORY (první část) TEPELNÉ MOTORY (první část) A) Výklad: Tepelné motory: Tepelné motory jsou hnací stroje, které přeměňují část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na energii pohybovou (tj. mechanickou). Obecný princip

Více

Obsah: 4. Vzlety... 9 4.1. Místo startu.. 9 4.2. Předčasný start.. 9 4.3. Inicializace výškoměru. 9 4.4. Opakovaný vzlet. 9

Obsah: 4. Vzlety... 9 4.1. Místo startu.. 9 4.2. Předčasný start.. 9 4.3. Inicializace výškoměru. 9 4.4. Opakovaný vzlet. 9 Národní pravidla pro soutěž RCE100 Soutěž modelů letadel s elektrickým pohonem vybavených výškoměrem. Platné pro rok 2014 Verze 1.3. Účel: Soutěž rádiem řízených termických větroňů s elektrickým pohonem

Více

MAZACÍ PŘÍSTROJ PMP CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ

MAZACÍ PŘÍSTROJ PMP CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ MAZACÍ PŘÍSTROJ PMP POUŽITÍ Mazací přístroj PMP je užíván jako zdroj tlakového maziva pro centrální mazací systémy s progresivními rozdělovači řady BVA, PRA a PRB, pro trvalé, pravidelné mazání různých

Více

Výrobek je shodný s typem schváleným Ministerstvem dopravy České republiky, č. Osvědčení 1445, a homologován pod číslem E8 10R-04 7084.

Výrobek je shodný s typem schváleným Ministerstvem dopravy České republiky, č. Osvědčení 1445, a homologován pod číslem E8 10R-04 7084. Malá siréna AZD 530 A/M Návod k použití a montáži Výrobek je shodný s typem schváleným Ministerstvem dopravy České republiky, č. Osvědčení 1445, a homologován pod číslem E8 10R-04 7084. Vážený zákazníku,

Více

LumiDas-B 10W LED světelný zdroj Technický manuál No. TM-BL10-EN-001

LumiDas-B 10W LED světelný zdroj Technický manuál No. TM-BL10-EN-001 LumiDas-B 10W LED světelný zdroj Technický manuál No. TM-BL10-EN-001 Copyright 2011 FAWOO TECH CZ s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Neoprávněné používání, změna nebo kopírování těchto materiálů je zakázáno.

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Oprava bezdušových pneumatik

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Oprava bezdušových pneumatik Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: 2.8. Oprava bezdušových pneumatik Obor: Autokarosář Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Petr Ondrůšek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Obsah 1. Oprava

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 4 Snímač

Více

Časová relé pro drážní vozidla A

Časová relé pro drážní vozidla A multifunkční a monofunkční časové relé pro drážní vozidla.02 - multifunkční a multinapěťové 2P jeden kontakt časový a jeden okamžitý (varianta) nastavení času externím potenciometrem (varianta).62 - zpožděný

Více

Co mě vedlo k předělání většiny světel z žárovek na LED diody

Co mě vedlo k předělání většiny světel z žárovek na LED diody Co mě vedlo k předělání většiny světel z žárovek na LED diody Spolehlivost a bezporuchovost - LEDky by měly přežít životnost motorky, takže odpadá výměna žárovek, které není třeba vozit ssebou, což je

Více

APLIKACE LED PRO SIGNALIZAČNÍ A OSVĚTLOVACÍ ÚČELY V DOPRAVĚ

APLIKACE LED PRO SIGNALIZAČNÍ A OSVĚTLOVACÍ ÚČELY V DOPRAVĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV ELEKTROENERGETIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

Automatická regulace hoření Reg010

Automatická regulace hoření Reg010 Automatická regulace hoření Reg010 Servisní manuál 1. Parametry automatické regulace 2. Základní popis 3. Instalace 4. El. zapojení 5. Nastavení 6. Režim činnosti Reg 070 7. Manuální režim hoření 8. Postup

Více

PŘEDSTAVUJEME PŘENOSNÉ RADIOSTANICE ŘADY COMMERCIAL SERIES CP140, CP160 A CP180

PŘEDSTAVUJEME PŘENOSNÉ RADIOSTANICE ŘADY COMMERCIAL SERIES CP140, CP160 A CP180 PŘEDSTAVUJEME PŘENOSNÉ RADIOSTANICE ŘADY COMMERCIAL SERIES CP140, CP160 A CP180 HODNOTA A JEDNODUCHOST V DLANI Zůstaňte neustále v kontaktu s Motorola Commercial Series Společnost Motorola, která v oblasti

Více

10. Servomechanismy a hydrodynamické mechanismy

10. Servomechanismy a hydrodynamické mechanismy Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HYDRAULICKÉ A PNEUMATICKÉ MECHANISMY 10. Servomechanismy a hydrodynamické

Více

Řada 88 - Časové relé do panelu, 5-8 A

Řada 88 - Časové relé do panelu, 5-8 A multifunkční, multinapěťové a časově multirozsahové relé do panelu nebo patice multifunkční: až 7 časovyćh funkcí multirozsahové: 14 časovyćh rozsahů od 0,5 s do 100 h montáž do patice nebo do panelu 88.02

Více

Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP)

Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP) Výstražné a rozhlasové zařízení AZD 530A/CO-2SP-H-E-2U-AL(-RP) Návod k obsluze a údržbě Tento výrobek je homologován pod číslem E8 10R-04 7084 a je shodný s typem schváleným Ministerstvem dopravy ČR pod

Více

Detektory EZS Referenční příručka

Detektory EZS Referenční příručka Detektory EZS Referenční příručka 2 Bosch Security Systems Obsah Úvod 3 Blue Line Series 6 Commercial Series 8 Professional Series 10 Classic Line 12 Bezdrátové prvky RADION 18 Speciální čidla 20 Referenční

Více

SparTube II HANEL. Nová generace! Nahraďte T8 fluorescenční trubici úspornou SparTube. SparTube II www.hanel.cz. Inovativní úsporná lineární zářivka

SparTube II HANEL. Nová generace! Nahraďte T8 fluorescenční trubici úspornou SparTube. SparTube II www.hanel.cz. Inovativní úsporná lineární zářivka Inovativní úsporná lineární zářivka Nová generace! Nahraďte T8 fluorescenční trubici úspornou SparTube., spol. s r.o., Brožíkova 550, 530 09 PARDUBICE http://, E-mail: info@hanel.cz, Tel.: +420 296 374

Více

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Název projektu: EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2575 Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Téma: Elektronika Název: VY_32_INOVACE_20_02B_40.Testové otázky 3.Obsah

Více

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo...

Obsah. Úvod... 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče... 10. Elektrická instalace... 31. Akumulátor... 10. Alternátor... 15. Dynamo... Obsah Úvod.................................................................. 9 Silnoproudé okruhy, zdroje a spotřebiče................. 10 Akumulátor...........................................................

Více

LED žárovky. Současnost a budoucnost patří LED žárovkám. Výhody LED žárovek. Nevýhody LED žárovek

LED žárovky. Současnost a budoucnost patří LED žárovkám. Výhody LED žárovek. Nevýhody LED žárovek LED žárovky Nejmodernějším zdrojem světla jsou v současnosti LED diodové žárovky. LED diodové žárovky jsou nejen velmi úsporným zdrojem světla, ale je možné je vyrobit v nejrůznějších variantách, jak z

Více

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky

Větrací centrála PAN RJ 230 / 3 Zapojení svorkovnice, ukazatele, pojistky Zapojení svorek větrací centrály PAN RJ 230/3 Svorka Popis Svorka Popis 1 Přívod 230 V AC ochran. vodič (PE) 24 Skupina 3 fáze (otevřít) 2 Přívod 230 V AC fáze (L) 25 Skupina 3 fáze (zavřít) 3 Přívod 230

Více

wlsn* obousměrná bezdrátová síť Rychlá cesta ke spolehlivějšímu zabezpečení

wlsn* obousměrná bezdrátová síť Rychlá cesta ke spolehlivějšímu zabezpečení wlsn* obousměrná bezdrátová síť Rychlá cesta ke spolehlivějšímu zabezpečení * bezdrátová lokální bezpečnostní síť 2 Co je to wlsn? Bezdrátová lokální bezpečnostní síť wlsn společnosti Bosch Security Systems

Více

Modul efektového bezkontaktního spínaní osvětlení schodiště SCH-01

Modul efektového bezkontaktního spínaní osvětlení schodiště SCH-01 Modul efektového spínání osvětlení schodiště slouží k automatickému osvětlení schodišť po vstupu osoby na první článek schodiště. Základní vlastnosti a funkce modulu: Bezkontaktní spínání po vstupu na

Více

Návod k obsluze Bakteriocidní lampy typu LW, L-02, LP-02, NBV 15, NBV 2x15, NBV 30, NBV 2x30

Návod k obsluze Bakteriocidní lampy typu LW, L-02, LP-02, NBV 15, NBV 2x15, NBV 30, NBV 2x30 Návod k obsluze Bakteriocidní lampy typu LW, L-02, LP-02, NBV 15, NBV 2x15, NBV 30, NBV 2x30 N nástěnná S stropní P pojízdná (-) bez počítadla času L s počítadlem času bez displeje LW s počítadlem času

Více

PARATHOM PAR W/827 GU10

PARATHOM PAR W/827 GU10 PARATHOM PAR16 35 120 3 W/827 GU10 PARATHOM PAR16 Reflektorové světelné zdroje LED PAR16 s konvenční kolíkovou paticí Druh použití _ Bodová světla pro akcenty _ Vitríny a výlohy _ Maloobchodní prodejny

Více

Návod k použití Mobilní bateriový generátor DISCOVERY 1200WS

Návod k použití Mobilní bateriový generátor DISCOVERY 1200WS Návod k použití Mobilní bateriový generátor DISCOVERY 1200WS Obsah balení: 1x bateriový generátor Discovery 1200 ws 1x záblesková hlava pro Discovery 1200 ws 1x transportní brašna 1x nabíječka 1x popruh

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

SPY15 Zabezpečovací systém pro motocykly

SPY15 Zabezpečovací systém pro motocykly SPY15 Zabezpečovací systém pro motocykly Uživatelská příručka Obsah Tlačítka dálkového ovladače... 2 Funkce zabezpečovacího systému... 2 Spuštění a vypnutí zabezpečení...2 Dálkové nastartování a zhasnutí

Více

Regulátor zátěže MC 10. (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace

Regulátor zátěže MC 10. (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace Regulátor zátěže MC 10 verze s pevně nastavenými příkony záteží (software pro FATEK B1z + popis zapojení) Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2011 Obsah Výr.

Více

Napájecí zdroj Supply MEg101.5

Napájecí zdroj Supply MEg101.5 Napájecí zdroj Supply MEg101.5 MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Napájecí zdroj Supply MEg101.5 Napájecí zdroj Supply MEg101.5 1/ Charakteristika Napájecí zdroj Supply

Více