9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "9. Umělé osvětlení. 9.1 Základní veličiny. e. (9.1) I =. (9.6)"

Transkript

1 9. Umělé osvětlení Umělé osvětlení vhodně doplňuje nebo cela nahrauje denní osvětlení v případě jeho nedostatku a tím přispívá ke lepšení rakové pohody člověka. Umělé osvětlení ale potřebuje droj energie, protože vniká transformací jiného druhu energie (např. elektrické nebo chemické). Umělé osvětlení doplňuje nebo cela nahrauje denní osvětlení a ke svému provou potřebuje droj energie. 9.1 Základní veličiny Zářivý tok e [W] je definován jako výkon přenesený ářením, resp. jako množství ářivé energie Q e [W s] přenesené tokem fotonů a jednotku času t [s]: = dq e e. (9.1) dt Světelný tok je fotometrická veličina vyjadřující schopnost ářivého toku působit rakové vnímání. Jednotkou světelného toku je 1 lumen [lm], Pro přepočet fotometrických veličin na ářivé a naopak se používají rovnice: 5 1 lm = W, resp. (9.2) 1 W = 680 lm. (9.3) Prostorový úhel Ω [sr] je úhel, ve kterém se určitého elementárního droje v prostoru šíří svaek paprsků. Je definován vtahem: Ω =, (9.4) r kde S r [m 2 ] je velikost plochy, kterou na povrchu koule o poloměru r [m] se středem v elementárním droji vytkne kuželová plocha, ve které se šíří světelné paprsky elementárního droje. Světelné množství Q [lm s] je veličina, která se používá pro ekonomické posouení drojů světla: Q = t 0 S r 2 dt. (9.5) Důležitou fotometrickou veličinou ve světelné technice je svítivost. Svítivost (droje v daném směru) I je dána podílem světelného toku d, který droj vyařuje ve směru osy elementárního prostorového úhlu dω, a velikosti tohoto prostorového úhlu: d I =. (9.6) d Ω Jednotkou svítivosti je 1 kandela [cd = lm sr -1 ], která patří mei sedm ákladních jednotek v soustavě SI. Svítivost droje je obecně jiná v růných směrech (tn. vhledem k úhlu ). Z tohoto důvodu se svítivost droje charakteriuje křivkou svítivosti, která bývá uvedena v katalogovém listu svítidla. Křivky svítivosti se akreslují v polárních nebo pravoúhlých souřadnicích (vi obr. 9.1) pro droj se světelným tokem = 1000 lm. Svítivost je dána podílem světelného toku, který droj vyařuje ve směru osy elementárního prostorového úhlu, a velikosti tohoto prostorového úhlu.

2 Obr. 9.1: Křivky svítivosti (a polární souřadnice, b pravoúhlé souřadnice) Intenita osvětlení (resp. osvětlenost) E je fotometrická veličina, která je dána poměrem dopadajícího světelného toku [lm] na elementární plochu S [m 2 ] a velikostí této plochy: d E =. (9.7) ds Jednotkou osvětlenosti je 1 lux [lx = lm m -2 ]. Osvětlenost je dána podílem světelného toku dopadajícího na elementární plochu a velikosti této elementární plochy. Čáry, které na dané rovině spojují místa se stejnou osvětleností, se naývají ioluxy. Osvětlenost všeobecně klesá se čtvercem vdálenosti l [m] od droje světla. Tuto skutečnost popisuje kvadratický ákon: I E = 2. (9.8) l V případě, že světelné paprsky nedopadají kolmo na osvětlovanou plochu, ale obecně pod nějakým úhlem dopadu α, platí kosinový (resp. Lambertův) ákon pro osvětlenost: I cosα E = 2. (9.9) l Pon.: Při kolmém dopadu světelných paprsků na osvětlovanou plochu (tn. ve směru osy normály procháející touto plochou) je úhel dopadu α = 0 a v tomto případě platí rovnice (9.8) při stanovení osvětlenosti. V ostatních případech je třeba stanovit osvětlenost rovnice (9.9). Světlení M [lm m -2 ] je dáno podílem vyařovaného světelného toku v určitou plochou a velikostí této plochy:

3 d v M =. (9.10) ds Jas L [cd m -2 ] (v určitém směru na daném místě povrchu) je definován rovnicí: 2 d L =, (9.11) dω ds cosα kde je světelný tok vycháející, dopadající nebo procháející elementární plochou ds a ds cosα průmět elementární plochy do roviny, která je kolmá ke směru danému osou elementárního prostorového úhlu dω. Osvit H [lx s] je definován buď jako plošná hustota světelného množství nebo jako součin osvětlení a doby jeho trvání. t dq H = = E dt. (9.12) ds Měrný výkon světelného droje η v [lm W -1 ] je dán poměrem vyařovaného světelného toku a příkonu P [W] spotřebovaného ve světelném droji: η v =. (9.13) P 9.2 Energetická bilance při šíření světla Předpokládejme světelný tok dopadající na světelně činnou látku. Tento tok se může od dané látky odrait, pohltit v látce (dojde k ahřátí látky na vyšší teplotu) nebo prostoupit touto látkou. Dopadající světelný tok je tedy součtem dílčích světelných toků: = ρ + τ + ρ, (9.14) kde ρ je světelný rok, který se odraí, τ světelný tok, který prostoupí přes látku a α světelný tok, který látka pohltí. Energetická bilance šíření světelného toku přes světelně činnou látku je náorněna na obr Na ákladě této energetické bilance jsou definovány světelné činitele. t0 Obr. 9.2: Energetická bilance šíření světelného toku přes látku

4 9.2.1 Světelné činitele Světelně technické vlastnosti látek jsou charakteriovány třemi beroměrnými činiteli. Činitel odrau ρ je podíl odraženého světelného toku od povrchu látky a dopadajícího světelného toku na povrch této látky: ρ ρ =. (9.15) Činitel prostupu τ je podíl prošlého světelného toku danou látkou a dopadajícího světelného toku na povrch této látky: τ τ =. (9.16) Činitel pohltivosti α je podíl pohlceného světelného toku v látce a dopadajícího světelného toku na povrch této látky: α α =. (9.17) Činitel odrau světla je podíl odraženého světelného toku od povrchu látky a dopadajícího světelného toku na tuto látku. Činitel prostupu světla je podíl prošlého světelného toku látkou a dopadajícího světelného toku na tuto látku. Činitel pohltivosti světla je podíl pohlceného světelného toku v látce a dopadajícího světelného toku na tuto látku. Vyjádří-li se dílčí světelné toky rovnic (9.15) až (9.17) a následně dosadí do rovnice (9.14), íská se rovnice popisující ávislost mei dílčími světelnými toky ve tvaru: ρ + τ + α = 1. (9.18) Z předchoí rovnice je řejmé, že součet činitele odrau, činitele prostupu a činitele pohltivosti je roven 1. To je v souladu se ákonem achování energie. 9.3 Světelné droje, jejich rodělení Světelný droj je předmět nebo jeho povrch, který vyařuje světlo v něm vyrobené. Světelné droje jsou popsány kvantitativními a kvalitativními parametry. Kvantitativním parametrem světelných drojů je měrný výkon. Ke kvalitativním parametrům patří životnost světelného droje, stálost světelného toku v průběhu života droje, prostorové roložení světelného toku a chromatičnost světla droje (tj. teplota chromatičnosti a index podání barev). Existují dvě hlediska rodělení světelných drojů. Z hlediska původu se dělí světelné droje na: přírodní tj. droj, který vnikl be ásahu člověka (např. slunce, blesk, měsíc a polární áře), umělé tj. droj určený na přeměnu nějaké energie (především elektrické, chemické aj.). Podle působu vniku optického áření se rodělují světelné droje na: teplotní (inkadescentní) optické áření vniká ahřátím pevné látky na vysokou teplotu, výbojové optické áření vniká vybuením atomů plynů nebo par kovů v elektrickém výboji, luminiscenční optické áření vniká luminiscencí (světélkováním) pevných látek, kvantové generátory lasery. Podrobné rodělení světelných drojů je schématicky náorněno na obr. 9.3.

5 Obr. 9.3: Rodělení světelných drojů

6 Podle působu vniku optického áření se rodělují světelné droje na teplotní, výbojové, luminiscenční a lasery Teplotní světelné droje Světlo u teplotních drojů vniká ahřátím pevné látky na vysokou teplotu. Mei teplotní droje patří: žárovky, halogenové žárovky, níkovoltové halogenové žárovky. Klasické žárovky jsou jedním nejvíce rošířených světelných drojů s povrchovou teplotou až 250 C. K jejich výhodám patří jednoduchá instalace a údržba. Nedostatkem žárovek je níký měrný výkon a níká životnost. Tyto nedostatky odstraňují halogenové žárovky využívající halogenového regeneračního cyklu. Jejich nevýhodou je vysoká cena. Povrchová teplota halogenových žárovek dosahuje 600 C. Pro níká napětí (12 V, resp. 24 V) se používají níkovoltové halogenové žárovky, k jejichž výhodám patří dlouhá životnost, stálost světelného toku, možnost stmívání, jednoduché rovody aj. K nevýhodám níkovoltových halogenových žárovek patří náročná výroba a nutnost transformátoru při jejich apojování Výbojové světelné droje Světlo u výbojových drojů vniká vybuením atomů plynů nebo par při elektrickém výboji, který probíhá a níkého nebo vysokého tlaku. Z hlediska velikosti tlaku se výbojové droje dělí na: níkotlaké tj. ářivky, svíticí trubice a níkotlaké sodíkové výbojky, vysokotlaké tj. výbojky rtuťové, sodíkové směsové, s velmi vysokým tlakem a xenonové. Za účelem výšení měrného výkonu některých výbojových drojů a lepšího barevného podání se používají tv. luminifory (tj. pevné látky nanášené na vnitřní povrch trubice nebo baňky) Luminiscenční světelné droje Luminiscenční droje světla se dělí na: fotoluminiscenční využití luminiforů (tj. fluorescence a fosforescence), elektroluminiscenční měrný výkon (1 5) lm W -1, radioluminiscenční aplikace v místech be elektrické energie s negativními účinky radioaktivního áření. 9.4 Svítidla Svítidlo je aříení skládající se e světelného droje a ostatních částí, které slouží ke měně světelného toku, upevnění a ochraně světelného droje a připojení světelného droje k elektrickým rovodům. Stínidlo (clona) abraňuje přímému pohledu na světelný droj. Svítidlo je definováno jako aříení skládající se e světelného droje a ostatních pomocných částí.

7 Důležitým parametrem svítidla je jeho účinnost. Světelný tok vyařovaný svítidlem je vlivem optických trát systému svítidla menší než světelný tok světelných drojů instalovaných ve svítidle. Potom účinnost svítidla η s [ ] je dána poměrem: s η s =, (9.19) kde s je světelný tok vyařovaný svítidlem a celkový světelný tok všech světelných drojů, pro který je svítidlo určeno Rodělení svítidel Svítidla se rodělují podle růných kritérií: a) podle světelně technických vlastností: hlediska roložení světelného toku existuje 5 tříd roložení světelného toku (vi tab. 9.1) na ákladě usměrněného světelného toku U [%] do dolního poloprostoru celkového vyařovaného světelného toku svítidla. Podle těchto tříd se svítidla dělí do pěti druhů. Třída Druh svítidla U [%] I přímé nad 80 II převážně přímé III smíšené IV převážně nepřímé V nepřímé do 20 Tab. 9.1: Rodělení svítidel podle třídy roložení světelného toku hlediska tvaru křivky svítivosti křivka koncentrovaná, hluboká, kosinová, pološiroká, široká, rovnoměrná, sinusová. Obr. 9.4: Tvary křivek svítivosti (a koncentrovaná, b hluboká, c kosinová, d pološiroká, e široká, f rovnoměrná, g sinusová)

8 b) podle třídy ochrany před nebepečným dotykovým napětím neživých částí třídy 0 (minimální ochrana), I, II a III (poue pro napětí 12 V, resp. 24 V). c) podle krytí proti vnikání ciích předmětů a vody. Onačuje se písmeny IP a dvěmi čísly a těmito písmeny. První číslo charakteriuje krytí proti vnikání ciích předmětů (včetně prachu) a nabývá hodnot od 0 (nechráněno) do 6 (prachotěsné). Druhé číslo charakteriuje krytí proti vniknutí vody a nabývá hodnot od 0 (nechráněno) do 8 (možnost trvalého ponoření svítidla do vody). d) podle působu připevnění svítidla pevná (např. nástěnná, stropní a ávěsná) nebo přemístitelná (např. stolní, ruční a přilbová). e) podle požární bepečnosti hlediska montáže svítidel na hořlavý nebo nehořlavý materiál. f) podle ostatních kritérií např. podle umístění svítidel (vnitřní nebo venkovní prostory), druhu osvětlení (tn. celkové, místní nebo kombinované), místa jejich použití (např. pro byty, průmysl a společenské prostory) apod. 9.5 Světelně technické výpočty Cílem světelně technických výpočtů je návrh osvětlovacích soustav (tn. stanovení příkonu a počtu světelných drojů a svítidel) nebo jištění, da kvalita osvětlení odpovídá normám a předpisům v konkrétním případě. Světelně technické výpočty se provádí metodou poměrných příkonů, tokovou metodou a bodovou metodou Metoda poměrných příkonů Metoda poměrných příkonů se používá poue pro předběžný návrh osvětlovací soustavy pomocí tabulek poměrných příkonů (vi tab. 9.2). Tyto tabulky udávají hodnoty poměrných příkonů [W m -2 ], které jsou potřebné pro stanovení určité osvětlenosti E (pravidla 100 lx) na jednotkové osvětlované ploše pro daný typ osvětlení. Celkový příkon všech světelných drojů se následně stanoví na ákladě poměrného příkonu, požadované osvětlenosti pro konkrétní rakový úkol a velikosti pracovní plochy, která je pro tento rakový úkol určena. Žárovkami X Zářivkami Stěny Stěny Osvětle Světlé Tmavé Tmavé Světlé Tmavé ní Strop Strop Tmavé Světlý Světlý Tmavý Světlý Světlý Tmavý Přímé Převážně přímé ,5 Smíšené Převážně nepřímé , Nepřímé X Hodnoty platí pro žárovku 100 W a výše Tab. 9.2: Hodnoty poměrných příkonů [ W.m -2 ] pro E = 100 1x

9 9.5.2 Toková metoda Tokovou metodou le stanovit průměrnou osvětlenost vnitřních prostorů, průměrný jas stěn a stropu, průměrnou osvětlenost komunikace a průměrný jas voovky. Při návrhu osvětlovací soustavy ve vnitřním prostoru pomocí tokové metody se vycháí e ákladního vtahu: E pk S c =, (9.20) η kde c je celkový světelný tok všech drojů, E pk místně průměrná a časově minimální osvětlenost v bodech srovnávací roviny, S plocha půdorysu vnitřního prostoru, η činitel využití osvětlovací soustavy při respektování mnohonásobných odraů světla a udržovací činitel. Cílem je stanovení celkového příkonu osvětlovací soustavy podle následujícího postupu: a) Stanoví se velikost půdorysné plochy S a poloha srovnávací roviny. b) Určí se velikost osvětlenosti E pk dle norem ČSN pro konkrétní rakový úkol. c) Zvolí se druh světelného droje. d) Zvolí se vhodný typ svítidla katalogových listů. e) Stanoví se světelný tok jednoho svítidla e vtahu: s = n, (9.21) kde je světelný tok jednoho droje a n počet drojů ve svítidle. f) Stanoví se činitel využití osvětlovací soustavy η, který ávisí na tvaru fotometrické plochy svítivosti svítidel, roměrech osvětlovaného prostoru a činitelích odrau světelně činných ploch. Hodnota činitele využití se dá jistit tabulek, které jsou součástí katalogového listu každého svítidla. g) Určí se udržovací činitel, který charakteriuje míru stárnutí, nečištění a poruchovosti osvětlovacího aříení a je definován rovnicí: = s f, (9.22) kde je činitel stárnutí světelných drojů, s činitel nečištění svítidel a f činitel funkční spolehlivosti. Činitel stárnutí světelných drojů je udáván výrobcem daného světelného droje. Pokud není tento činitel výrobcem uveden, u žárovek se uvažuje = 0,85, u ářivek a výbojek se předpokládá = 0,7. Velikost činitele nečištění svítidel s se stanoví grafických ávislostí a ávisí na době používání svítidla, umístění krytů na svítidle a na míře nečištění osvětlovaného prostoru. Činitel funkční spolehlivosti f je udán výrobcem nebo se stanoví na ákladě doby používání t, která uplyne e jmenovité doby životnosti t světelného droje podle následujících vtahů: t 0, 2t / 3 )... f = 1, (9.23) t 2t / 3, 4t / 3 )... f = 2 1,5t / t, (9.24) t 4 t / 3... f = 0. (9.25) h) Stanoví se celkový světelný tok c všech drojů rovnice (9.20). i) Určí se minimální potřebný počet svítidel n s rovnice: c n s =. (9.26) s

10 j) Provede se vhodné (pravidla rovnoměrné) romístění svítidel nad osvětlovanou rovinu na ákladě doporučujících pravidel pro romístění svítidel. Obvykle nastane situace, že konečný skutečný počet svítidel je vyšší než vypočtený, tn. n sk > n s. k) Pro skutečný počet svítidel n sk se stanoví místně průměrná a časově minimální osvětlenost E : pk ck S E pk =, (9.27) η kde ck je celkový světelný tok všech drojů při skutečném počtu svítidel stanovený rovnice: ck = nsk s. (9.28) Dále se určí počáteční místně průměrná a časově maximální osvětlenost E p0 e vtahu: E pk E = p0. (9.29) l) Pro navrženou osvětlovací soustavu se stanoví hodnoty celkového příkonu P c a poměrného příkonu P: Pc = nsk Ps, (9.30) Pc P =, (9.31) S kde P s je příkon jednoho svítidla Bodová metoda Bodovou metodou se v daném kontrolním bodě kontroluje osvětlenost, popř. jasy. Tato kontrola se provádí v bodech vodorovných, svislých i obecně nakloněných rovin. Nevýhodou této metody je skutečnost, že v ískaných výsledcích nejsou ahrnuty odražené světelné toky. Bodová metoda navíc platí poue pro bodový droj světla, jehož roměry se blíží k nule. Skutečný droj světla má však určité roměry, což působuje chyby výpočtu. Aby tato chyba nebyla příliš velká, tak se tyto droje rodělují. Předpokládejme nyní bodový droj světla, a který le považovat svíticí prvek, jehož maximální roměr je menší než třetina vdálenosti svítidla od nejbližšího kontrolního místa. V takovém případě je chyba výpočtu do 10 %. Na obr. 9.5 a 9.6 je náorněn princip bodové metody, u které se stanoví osvětlenost v bodě P při šíření světla bodového droje Z. Předpokládejme nejprve řešení osvětlenosti v bodě P, který je součástí obecné roviny ρ (vi obr. 9.5). V tomto případě se osvětlenost v bodě P na rovině ρ určí rovnice: E I cos β I cos β p ρ = = l h +, (9.32) p kde I je svítivost droje při úhlu určená křivky svítivosti světelného droje, β úhel dopadu světla na kontrolní rovinu ρ a l, h, p vdálenosti (vi obr. 9.5 a 9.6). Křivky svítivosti jsou obvykle uvedeny pro referenční světelný tok = 1000 lm. Protože světelný tok všech drojů světla instalovaných ve svítidle se obecně liší od referenčního světelného toku, je nutno svítivost I stanovenou křivky svítivosti přepočítat na skutečný světelný tok svítidla podle rovnice: I = I = I. (9.33) 1000

11 Obr. 9.5: Stanovení osvětlenosti bodovou metodou v bodě obecné roviny ρ Obr. 9.6: Stanovení osvětlenosti bodovou metodou v bodě obecné roviny ρ 0 kolmé ke směru I 0

12 Druhou možností stanovení osvětlenosti v bodě P je proložit tento bod rovinou ρ 0, která je kolmá ke směru svítivosti I 0 (vi obr. 9.6). V tomto případě le osvětlenost v bodě P na rovině ρ 0 určit rovnice: 3 E I cos I cos h h 0 I I p ρ = = = = l h l. (9.34) 2 2 h + p ( ) Testové otáky ke kapitole 9 1. Definujte pojem umělé osvětlení. 2. Definujte veličinu svítivost. Uveďte dále její definiční vtah včetně výnamu a jednotek jednotlivých veličin. 3. Co nám náorňují křivky svítivosti? Jaké jsou typy náornění křivek svítivosti? Zakreslete tyto typy. 4. Definujte pojem osvětlenost. Dále uveďte jeho definiční vtah a výnam jednotlivých veličin. Napište vtahy pro kvadratický a kosinový (tn. Lambertův ákon) pro osvětlenost. Co nám tyto ákony vyjadřují? 5. Definujte pojmy ářivý tok, světelný tok, jas, osvit, světlení a měrný příkon světelného droje. Uveďte jejich definiční vtahy a výnamy jednotlivých veličin. 6. Nakreslete schéma energetické bilance při šíření světla. Definujte jednotlivé světelné činitele (včetně jejich vtahů) a napište vájemný vtah mei těmito činiteli. 7. Podle jakých hledisek se rodělují světelné droje. Proveďte rodělení světelných drojů podle těchto hledisek. Definujte jednotlivé typy světelných drojů a uveďte některé příklady daných typů světelných drojů. 8. Definujte pojem svítidlo. Podle jakých kritérií se rodělují svítidla? 9. Kolik je tříd roložení světelného toku? Jaký je typ svítidla a jaké je roložení světelného toku (v %) pro danou třídu? 10. Jak se rodělují svítidla hlediska tvaru křivky svítivosti? Vyjmenujte je. Zakreslete graficky jednotlivé tvary křivek svítivosti. 11. Vyjmenujte metody používané u světelně technických výpočtů. Popište princip metody poměrných příkonů. 12. Popište postup při návrhu osvětlovací soustavy tokovou metodou napište jednotlivé kroky včetně definičních vtahů daných veličin. 13. Popište postup výpočtu osvětlenosti bodovou metodou. Napište vtahy pro stanovení osvětlenosti bodovou metodou a nakreslete k tomu patřičné obráky.

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady

ELEKTRICKÉ SVĚTLO 1 Řešené příklady ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNCKÉ V PRAE FAKULTA ELEKTROTECHNCKÁ magisterský studijní program nteligentní budovy ELEKTRCKÉ SVĚTLO Řešené příklady Prof. ng. Jiří Habel DrSc. a kolektiv Praha Předmluva Předkládaná

Více

ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNIKY

ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNIKY ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNKY 1. Rovinný úhel α (rad) arcα a/r a'/l (pro malé, zorné, úhly) α a α a' a arcα / π α/36 (malým se rozumí r/a >3 až 5) r l. Prostorový úhel Ω S/r (sr) steradián, Ω 4π 1 spat

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

Měření osvětlení. 1. Proměřte průměrnou osvětlenost v různých místnostech v areálu školy.

Měření osvětlení. 1. Proměřte průměrnou osvětlenost v různých místnostech v areálu školy. Úloha č. 4 Měření osvětlení Úkoly měření: 1. Proměřte průměrnou osvětlenost v různých místnostech v areálu školy. 2. Hodnoty naměřených průměrných osvětleností v měřených místnostech podle bodu 1 porovnejte

Více

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů.

světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří zdroj do všech směrů. Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky Světeln telné veličiny iny a jejich jednotky, světeln telné vlastnosti látekl světelný tok -Φ [ lm ] (lumen) Světelný tok udává, kolik světla celkem vyzáří

Více

ZÁKLADY SVĚTELNÉ TECHNIKY

ZÁKLADY SVĚTELNÉ TECHNIKY ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁKLADY SVĚTELNÉ TECHNIKY Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. Praha 202 Předmluva Předkládaný učební text je určen studentům elektrotechnické fakulty

Více

S V Ě T L O A O S V Ě T L O V Á N Í

S V Ě T L O A O S V Ě T L O V Á N Í VŠB - TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky S V Ě T L O A O S V Ě T L O V Á N Í 1. Úvod 2. Elektrické světelné zdroje 3. Elektrická svítidla 4. Umělé osvětlení

Více

Měření odrazu světla

Měření odrazu světla Úloha č. 5 Měření odrazu světla Úkoly měření: 1. Proměřte velikost činitele odrazu světla pro různě barevné povrchy v areálu školy dvěma různými metodami. 2. Hodnoty naměřených průměrných činitelů odrazu

Více

Elektrické světlo příklady

Elektrické světlo příklady Elektrické světlo příklady ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNIKY. Rovinný úhel (rad) = arc = a/r = a'/l (pro malé, zorné, úhly) a a' a arc / π = /36 (malým se rozumí r/a >3 až 5) r l. Prostorový úhel Ω = S/r

Více

OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. OPTIKA Fotometrie TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Fotometrie definuje a studuje veličiny charakterizující působení světelného záření na

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV ENERGETICKÁ NÁROČNOST OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Ing. Petr Žák, Ph.D. Etna s.r.o., Mečislavova 2, Praha 4, zak@etna.cz Problematice energetické náročnosti a úspor elektrické energie je pozornost věnována již

Více

2.1 Vliv orientace budovy ke světovým stranám na její tepelnou bilanci

2.1 Vliv orientace budovy ke světovým stranám na její tepelnou bilanci 2.1 Vliv orientace budovy ke světovým stranám na její tepelnou bilanci Úloha 2.1.1 S přesností 45 určete orientaci budovy ke světovým stranám tak, aby tepelný zisk sluneční radiací okny o ploše A byl v

Více

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí.

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.201 NEVÝROBNÍ

Více

Euklidovský prostor Stručnější verze

Euklidovský prostor Stručnější verze [1] Euklidovský prostor Stručnější verze definice Eulidovského prostoru kartézský souřadnicový systém vektorový součin v E 3 vlastnosti přímek a rovin v E 3 a) eprostor-v2, 16, b) P. Olšák, FEL ČVUT, c)

Více

Laboratorní úloha č. 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ

Laboratorní úloha č. 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ Laboratorní úloha č 4 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH VLASTNOSTÍ PNEUMATICKÝCH A ODPOROVÝCH TEPLOMĚRŮ 1 Teoretický úvod Pro laboratorní a průmyslové měření teploty kapalných a plynných medií v rozsahu

Více

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami.

Obr. 1 Stavební hřebík. Hřebíky se zarážejí do dřeva ručně nebo přenosnými pneumatickými hřebíkovačkami. cvičení Dřevěné konstrukce Hřebíkové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího prostředku Na hřebíkové spoje se nejčastěji používají ocelové stavební hřebíky s hladkým dříkem kruhového průřezu se zápustnou

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Geometrie pro FST 1. Pomocný učební text

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Geometrie pro FST 1. Pomocný učební text Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Geometrie pro FST 1 Pomocný učební text František Ježek, Marta Míková, Světlana Tomiczková Plzeň 29. srpna 2005 verze 1.0 Předmluva

Více

8. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZÁSADY OSVĚTLOVÁNÍ

8. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZÁSADY OSVĚTLOVÁNÍ 8. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZÁSADY OSVĚTLOVÁNÍ Cílem osvětlení určitého prostoru je vytvořit v něm v souladu s jeho určením co nejpříznivější podmínky pro požadovanou činnost lidí a pro vznik jejich zrakové pohody.

Více

Aplikovaná optika. Optika. Vlnová optika. Geometrická optika. Kvantová optika. - pracuje s čistě geometrickými představami

Aplikovaná optika. Optika. Vlnová optika. Geometrická optika. Kvantová optika. - pracuje s čistě geometrickými představami Aplikovaná optika Optika Geometrická optika Vlnová optika Kvantová optika - pracuje s čistě geometrickými představami - zanedbává vlnovou a kvantovou povahu světla - elektromagnetická teorie světla -světlo

Více

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče.

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Přechody pro chodce Bezpečné přechody vznikaly v průběhu let 2004-2006. Ne vždy se to podařilo. I když během této doby byl zjištěn kladný účinek

Více

16 Měření osvětlení Φ A

16 Měření osvětlení Φ A 16 Měření osvětlení 16.1 Zadání úlohy a) změřte osvětlenost v měřicích bodech, b) spočítejte průměrnou hladinu osvětlenosti, c) určete maximální a minimální osvětlenost a spočítejte rovnoměrnost osvětlení,

Více

Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN 12464-1:2011

Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN 12464-1:2011 Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN 12464-1:2011 Projekt Název OSTRAVA - REKONSTRUKCE TECHNOLOGIE OHŘEVU ÚT A TUV Popis 136V314000001 Datum 30.5.2014 Investor Společnost VĚZEŇSKÁ SLUŽBA ČR, VAZEBNÍ

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN Wils , Copyright (c) , ASTRA 92 a.s., Zlín. Prostor 1. garáž

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN Wils , Copyright (c) , ASTRA 92 a.s., Zlín. Prostor 1. garáž Stránka Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 2464 Wils 6.3.3.4, Copyright (c) 200206, ASTRA 92 a.s., Zlín Zpracovatelská firma Zpracovatel Soubor Datum a čas Jiří Ostatnický Jiří Ostatnický. garáž 7.4.207

Více

Projektování automatizovaných systémů

Projektování automatizovaných systémů Projektování automatizovaných systémů Osvald Modrlák, Petr Školník, Jaroslav Semerád, Albín Dobeš, Frank Worlitz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Více

CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN

CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN Rovnováha, Síly na rovinné stěny CVIČENÍ č. 3 STATIKA TEKUTIN Příklad č. 1: Nákladní automobil s cisternou ve tvaru kvádru o rozměrech H x L x B se pohybuje přímočarým pohybem po nakloněné rovině se zrychlením

Více

10. PŘEDBĚŽNÝ VÝPOČET PARAMETRŮ OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV

10. PŘEDBĚŽNÝ VÝPOČET PARAMETRŮ OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV 10. PŘEDBĚŽNÝ VÝPOČET PARAMETRŮ OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Navrhování a projektování umělého osvětlení vnitřních či venkovních prostorů je spojeno s celou řadou světelně technických výpočtů. Jejich cílem je

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 11. Měření světelných veličin

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 11. Měření světelných veličin FSI UT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I 11. Měření světelných veličin OSNOA 11. KAPITOLY Úvod do měření světelných

Více

Řešení úloh celostátního kola 55. ročníku fyzikální olympiády.

Řešení úloh celostátního kola 55. ročníku fyzikální olympiády. Řešení úlo celostátnío kola 55 ročníku fyzikální olympiády AutořiJTomas(134)aMJarešová() 1a) Pro určení poloy těžiště umístíme jelan do poloy podle obr R1 Obsa příčnéo řezu jelanem ve vzdálenosti od vrcolu

Více

Gymnázium Havlíčkův Brod

Gymnázium Havlíčkův Brod Gymnázium Havlíčkův Brod Zákazník : Jiří Javůrek Vypracoval : ing. Petr Martinkovič Následující hodnoty vycházejí z přesných výpočtů kalibrovaných světelných zdrojů, svítidel a jejich rozmístění. V praxi

Více

7. SVÍTIDLA Svítidla Světlomety návěstidla ozařovače 7.1 Světelně činné a konstrukční části svítidel Stínidla úhlem clonění 1 2

7. SVÍTIDLA Svítidla Světlomety návěstidla ozařovače 7.1 Světelně činné a konstrukční části svítidel Stínidla úhlem clonění  1 2 7. SVÍTIDL Světelné droje většinou samy o sobě nevyhovují pro osvětlovací účely, neboť obvykle mají nevhodné rodělení světelného toku, příliš vysoký jas a ani nejsou odolné proti růným vlivům prostředí.

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ. Katedra ekonomie a financí. Mikroekonomie cvičení 8

FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ. Katedra ekonomie a financí. Mikroekonomie cvičení 8 FAKULTA EKONOMICKÁ ZČU PLZEŇ Katedra ekonomie a financí Mikroekonomie cvičení 8 8. FIRMA V DOKONALÉ A NEDOKONALÉ KONKURENCI PŘÍKLAD Č. 1 Definujte rovnováhu spotřebitele, rovnováhu firmy a tržní rovnováhu

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1:2012

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1:2012 Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 124641:2012 Soubor : kapucin TRLED.wls MODUS spol. s r.o., tel. 242 410 235, www.modus.cz, email: salesprom@modus.cz Stránka 2 Obsah Použitá svítidla 2 Místnost 3 Použitá

Více

Co by mělo být doloženo

Co by mělo být doloženo Posuzování projektů Ing. Jana Lepší Zdravotní ústav se sídlem s v Ústí nad Labem Oddělen lení faktorů prostřed edí - pracoviště Plzeň jana.lepsi lepsi@zuusti.cz adresa budovy popis terénu orientace na

Více

4.1 Barva vlastnost zrakového vjemu

4.1 Barva vlastnost zrakového vjemu 4. ZÁKLAD NAUK O BARVĚ Předmětem nauky o barvě je objektivní hodnocení barvy světla různých světelných zdrojů i barvy pozorovaných předmětů. Jde o náročný úkol, neboť vnímání barev je složitý fyziologicko-psychický

Více

Trivium z optiky 37. 6. Fotometrie

Trivium z optiky 37. 6. Fotometrie Trivium z optiky 37 6. Fotomtri V přdcházjící kapitol jsm uvdli, ž lktromagntické zářní (a tdy i světlo) přnáší nrgii. V této kapitol si ukážm, jakými vličinami j možno tnto přnos popsat a jak zohldnit

Více

Charakteristiky optického záření

Charakteristiky optického záření Fyzika III - Optika Charakteristiky optického záření / 1 Charakteristiky optického záření 1. Spektrální charakteristika vychází se z rovinné harmonické vlny jako elementu elektromagnetického pole : primární

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III Úloha č. IV Název: Měření fotometrického diagramu. Fotometrické veličiny a jejich jednotky Pracoval: Jan Polášek stud.

Více

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí

RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Metodický pokyn k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram NZÚ RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí Podoblast podpory C.3 Instalace solárních termických a fotovoltaických

Více

12 Prostup tepla povrchem s žebry

12 Prostup tepla povrchem s žebry 2 Prostup tepla povrchem s žebry Lenka Schreiberová, Oldřich Holeček Základní vztahy a definice V případech, kdy je třeba sdílet teplo z média s vysokým součinitelem přestupu tepla do média s nízkým součinitelem

Více

Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Solární kolektory a solární soustavy pro obytné budovy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Sluneční energie v Evropě zdroj: PVGIS Sluneční energie v České republice zdroj:

Více

SEZNAM DOKUMENTACE: Textová část: Technická zpráva Výpis materiálu. Výkresy: č. měřítko název E-01 1:50 1.N.P. půdorysné schéma světelných rozvodů

SEZNAM DOKUMENTACE: Textová část: Technická zpráva Výpis materiálu. Výkresy: č. měřítko název E-01 1:50 1.N.P. půdorysné schéma světelných rozvodů SEZNAM DOKUMENTACE Textová část Technická zpráva Výpis materiálu Výkresy č. měřítko název E-01 150 1.N.P. půdorysné schéma světelných rozvodů TECHNICKÁ ZPRÁVA Všeobecné údaje Výchozí podklady stavební

Více

Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Vliv konstrukce solárního kolektoru na jeho účinnost Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Solárníkolektory Typy a konstrukční uspořádání plochésolárníkolektory trubkovésolární

Více

2.05 Ložnice / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E)

2.05 Ložnice / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E) 2.05 Ložnice / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E) Nelze zobrazit všechny vypočtené hodnoty. Hodnoty v Lux, Měřítko 1 : 50 Poloha plochy v místnosti: Označený bod: (0.000 m, 0.000 m, 0.850 m) Rastr: 32

Více

Měření kinematické a dynamické viskozity kapalin

Měření kinematické a dynamické viskozity kapalin Úloha č. 2 Měření kinematické a dynamické viskozity kapalin Úkoly měření: 1. Určete dynamickou viskozitu z měření doby pádu kuličky v kapalině (glycerinu, roztoku polysacharidu ve vodě) při laboratorní

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

Protokol o provedených výpočtech.

Protokol o provedených výpočtech. Protokol o provedených výpočtech. Projekt Název Popis Poznámka Datum 5.5.2016 Adresa ZŠ Krásovy domky - chodba Krásovy domky 393 01 Pelhřimov Investor Společnost ZŠ Krásovy domky Kontaktní osoba Adresa

Více

Projekty do předmětu MF

Projekty do předmětu MF Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Katedra optiky ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Projekty do předmětu MF Vypracoval: Miroslav Mlynář E-mail: mlynarm@centrum.cz Studijní program: B1701 Fyzika Studijní

Více

Fotometrie a radiometrie Důležitou částí kvantitativního popisu optického záření je určování jeho mohutnosti

Fotometrie a radiometrie Důležitou částí kvantitativního popisu optického záření je určování jeho mohutnosti Učbí txt k přášc UFY1 Fotomtri a raiomtri Fotomtri a raiomtri Důlžitou částí kvatitativího popisu optického září j určováí jho mohutosti B, jsou přímo měřitlé, a proto rgtických charaktristik. Samoté vktory

Více

2.07 Kuchyně / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E)

2.07 Kuchyně / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E) 2.07 Kuchyně / Uživatelská úroveň / Graf hodnot (E) Nelze zobrazit všechny vypočtené hodnoty. Hodnoty v Lux, Měřítko 1 : 50 Poloha plochy v místnosti: Označený bod: (0.000 m, 0.000 m, 0.850 m) Rastr: 128

Více

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích 3.. Elektrický proud v kovových vodičích Kapitola 3.. byla bez výhrad věnována popisu elektrických nábojů v klidu, nyní se budeme zabývat pohybujícími se nabitými částicemi. 3... Základní pojmy Elektrický

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 003 004 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO M 0030 Vyjádřete jedním desetinným číslem (4 ½ 4 ¼ ) (4 ½ + 4 ¼ ) Správné řešení: 0,5 Zjednodušte výraz : ( 4)

Více

Protokol o provedených výpočtech.

Protokol o provedených výpočtech. Protokol o provedených výpočtech. Projekt Název LETIŠTĚ KARLOVY VARY, s.r.o. Popis VÝSTAVBA NOVÉHO OBJEKTU ZPS NA LKKV Poznámka Datum 30.4.2015 Adresa Investor Společnost Kontaktní osoba Adresa Telefon

Více

Vycházím se studijního textu k fyzikálnímu praktiku [1]. Existují různé možnosti, jak měřit svítivost

Vycházím se studijního textu k fyzikálnímu praktiku [1]. Existují různé možnosti, jak měřit svítivost 1 Pracovní úkoly 1. Pomocí fotometrického luxmetru okalibrujte normální žárovku (stanovte její svítivost). Pro určení svítivosti normální žárovky (a její chyby) vyneste do grafu závislost osvětlení na

Více

V i s k o z i t a N e w t o n s k ý c h k a p a l i n

V i s k o z i t a N e w t o n s k ý c h k a p a l i n V i s k o z i t a N e w t o n s k ý c h k a p a l i n Ú k o l : Změřit dynamickou viskozitu destilované vody absolutní metodou a její závislost na teplotě relativní metodou. P o t ř e b y : Viz seznam

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 12464-1 Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 124641 Soubor : ZŠ Dolní Bečva.wls Výkres : Půdní vestavba půdorys 2002.dwg Wils 6.3.12.4, Copyright (c) 200211, STR MS Software, www.astrasw.cz Stránka 2 Obsah Použitá

Více

Její uplatnění lze nalézt v těchto oblastech zkoumání:

Její uplatnění lze nalézt v těchto oblastech zkoumání: RADIOMETRIE, FOTOMETRIE http://cs.wikipedia.org/wiki/kandela http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/12_energie/12_energie.htm M. Vrbová, H. Jelínková, P. Gavrilov. Úvod do laserové techniky, skripta ČVUT,

Více

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek)

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek) Mária adloňová Fajn MATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (vorek) 0 Mgr. Mária adloňová FajnMATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (reklamní vorek) Mgr. Mária adloňová, 0 Vydavatel

Více

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD

ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD ŠROUBOVÉ SPOJE VÝKLAD Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem (lícovaný šroub), popřípadě silovým stykem (šroub prochází součástí volně, je zatížený pouze silou působící kolmo k

Více

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou

ROTAČNÍ KVADRIKY. Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou ROTAČNÍ KVADRIKY Definice, základní vlastnosti, tečné roviny a řezy, průsečíky přímky s rotační kvadrikou Rotační kvadriky jsou rotační plochy, které vzniknou rotací kuželosečky kolem některé její osy.

Více

Relux a výrobci svítidel nepřijímají žádnou odpovědnost za následné škody a škody, které vzniknou uživateli nebo třetím stranám.

Relux a výrobci svítidel nepřijímají žádnou odpovědnost za následné škody a škody, které vzniknou uživateli nebo třetím stranám. Kancelář Zákazník : Vypracoval : HELIOS GROUP s.r.o. - Marek Dupej projektu: Rozměry místnosti 4 x 3 m Následující hodnoty vycházejí z přesných výpočtů kalibrovaných světelných zdrojů, svítidel a jejich

Více

ČKAIT 12.5.2011 - AGEL

ČKAIT 12.5.2011 - AGEL Euroó v přílaech Dřevěné onstruce Návrh a posouení jenotlivých prvů rovu ČKAIT 1.5.011 - AGEL Ing. Petr Agel, oc. Ing. Antonín Loaj, Ph.D. 1 1. Geometrie rovu. Zatížení rovu.1 Stálé atížení. Proměnné atížení.

Více

ÚSTAV VÝKONOVÉ ELEKTROTECHNIKY A ELEKTRONIKY Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně

ÚSTAV VÝKONOVÉ ELEKTROTECHNIKY A ELEKTRONIKY Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně 1 PŘÍLOHY Příloha 1 Měření příkonu a svítivosti halogenové žárovky H4 při kolísání palubního napětí automobilu Cíl úlohy: Cílem této úlohy je změřit příkon, osvětlení a svítivost automobilového světlometu

Více

Řešení testu 1b. Fyzika I (Mechanika a molekulová fyzika) NOFY021. 19. listopadu 2015

Řešení testu 1b. Fyzika I (Mechanika a molekulová fyzika) NOFY021. 19. listopadu 2015 Řešení testu b Fyzika I (Mechanika a olekulová fyzika) NOFY0 9. listopadu 05 Příklad Zadání: Kulička byla vystřelena vodorovně rychlostí 0 /s do válcové roury o průěru a koná pohyb naznačený na obrázku.

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta Elektrotechnická Katedra elektroenergetiky a ekologie Studijní obor: AEk - Aplikovaná elektrotechnika DIPLOMOVÁ PRÁCE Návrh světelného zdroje pro osvit ovládacího

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní. Semestrální práce z Matematického Modelování

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní. Semestrální práce z Matematického Modelování Západočeská univerzita v Plzni Fakulta strojní Semestrální práce z Matematického Modelování Dynamika pohybu rakety v 1D Vypracoval: Pavel Roud Obor: Technologie obrábění e mail:stu85@seznam.cz 1 1.Úvod...

Více

Svítidlo StLED S-XX (CE, H, HB,ME, S)

Svítidlo StLED S-XX (CE, H, HB,ME, S) OSVĚTLENÍ ČERNOCH, s.r.o., V Lipách 381, 190 16 PRAHA, www.ledlights.cz, osvetleni@cernoch.cz Svítidlo StLED S (CE, H, HB,ME, S) POPIS: Svítidlo StLED S je určeno především pro osvětlení komunikací. Zajistí

Více

Vyhláška č. xx/2012 Sb., o energetické náročnosti budov. ze dne 2012, Předmět úpravy

Vyhláška č. xx/2012 Sb., o energetické náročnosti budov. ze dne 2012, Předmět úpravy Verze 2. 3. 202 Vyhláška č. xx/202 Sb., o energetické náročnosti budov ze dne 202, Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen ministerstvo ) stanoví podle 4 odst. 5 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření

Více

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3 Vlny 3.1 Úvod Vlnění můžeme pozorovat například na vodní hladině, hodíme-li do vody kámen. Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkovým prostředím. To znamená, že například zvuk, který

Více

ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA

ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA Zpracoval Doc. RNDr. Zdeněk Hlaváč, CSc Pojem šroubového pohybu Šroubový pohyb je definován jako pohyb, jejž lze ve vhodném referenčním bodě rozložit

Více

Stavební úpravy obvodového pláště a střechy, mateřská škola v ulici A. Dvořáka, Hostinné

Stavební úpravy obvodového pláště a střechy, mateřská škola v ulici A. Dvořáka, Hostinné spol. s r.o. Dvůr Králové nad Labem DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ Stavební úpravy obvodového pláště a střechy, mateřská škola v ulici A. Dvořáka, Hostinné SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY Výpočet denního

Více

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN

Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN Výpočet umělého osvětlení dle ČSN EN 1246412011 Soubor : sobetuchy.wls Wils 6.4.1.6, Copyright (c) 200212, ASTRA MS Software, www.astrasw.cz Stránka 2 Obsah Použitá svítidla 2 Sklad 3 Dílna 1 řezání vodním

Více

SFA1. Denní osvětlení budov. Přednáška 5. Bošová- SFA1 Přednáška 5/1

SFA1. Denní osvětlení budov. Přednáška 5. Bošová- SFA1 Přednáška 5/1 SFA1 Denní osvětlení budov Přednáška 5 Bošová- SFA1 Přednáška 5/1 VÝPOČET ČINITELE DENNÍ OSVĚTLENOSTI D = D s +D e +D i Ds+De Daniljukovy úhlové sítě Kittlerovy protraktory Waldramův diagram Bodová metoda

Více

TECHNICKÝ LIST VÝROBKU

TECHNICKÝ LIST VÝROBKU TECHNICKÝ LIST VÝROBKU PETRA 230-240V LED 18W 3000K MW IP44 (se senzorem) Objednací číslo 910001030 EAN13 8595209921338 Obecné informace Označení výrobku: PETRA 230-240V LED 20W MW IP44 (se senzorem) Typ/popis

Více

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vyučovací předmět: Matematika Ročník: 5.

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vyučovací předmět: Matematika Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vyučovací předmět: Matematika Ročník: 5. Očekávané výstupy z RVP ZV Ročníkové výstupy Učivo Průřezová témata a přesahy Číslo a početní operace využívá při

Více

ELEKTROROZVODY SILNOPROUDÉ A SLABOPROUDÉ

ELEKTROROZVODY SILNOPROUDÉ A SLABOPROUDÉ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV ELEKTROROZVODY SILNOPROUDÉ A SLABOPROUDÉ Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. ( zuzana.vyoralova@fa.cvut.cz ) BIVŠ 22.března 2016 OBSAH PŘEDNÁŠKY : SILNOPROUDÉ ROZVODY UMĚLÉ OSVĚTLENÍ

Více

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY

ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY ZÁKLADNÍ FOTOMETRICKÉ VELIČINY Ing. Petr Žák VÝVOJ ČLOVĚKA vývoj člověka přizpůsobení okolnímu prostředí (adaptace) příjem informací o okolním prostředí smyslové orgány rozhraní pro příjem informací SMYSLOVÉ

Více

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf Světeln telná technika Literatura: Habel +kol.: Světelná technika a osvětlování - FCC Public Praha 1995 Ing. Jana Lepší Sokanský + kol.: ČSO Ostrava: http://www.csorsostrava.cz/index_publikace.htm http://www.csorsostrava.cz/index_sborniky.htm

Více

5.2.4 Rayleighova Taylorova nestabilita

5.2.4 Rayleighova Taylorova nestabilita 74 Nestability v plazmatu 5..4 Rayleighova Taylorova nestabilita Rayleighova Taylorova nestabilita (RT nestabilita) vzniká na rozhraní dvou tekutin různých hustot (například je-li v gravitačním poli hustší

Více

Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN :2012

Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN :2012 Protokol o provedených výpočtech dle ČSN EN 12464-1:2012 Projekt Název Stavební úpravy a nástavba Mateřské školy Tovéř Popis Osvětlení Poznámka Datum 30.1.2015 Adresa k.ú. Tovéř, parc. č. 145 Investor

Více

Světlo v multimódových optických vláknech

Světlo v multimódových optických vláknech Světlo v multimódových optických vláknech Tomáš Tyc Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 61137 Brno Úvod Optické vlákno je pozoruhodný fyzikální systém: téměř dokonalý

Více

Výpočtová studie 2D modelu stroje - Frotor

Výpočtová studie 2D modelu stroje - Frotor Objednávka: 2115/0003/07 V Plzni dne: 20.5.2007 Ing. Zdeněk Jůza Západočeská univerzita v Plzni FST KKE Na Čampuli 726 Univerzitní 8 Tlučná Plzeň 330 26 306 14 Technická zpráva Výpočtová studie 2D modelu

Více

Areál ledových sportů

Areál ledových sportů EKOLA group, spol. s r.o. Držitel certifikátů: ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 14001:2005 ČSN OHSAS 18001:2008 Areál ledových sportů Posouzení zastínění sousedních objektů Zakázkové číslo: 15.0268-04 EKOLA

Více

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Studie oslunění a denního osvětlení půdní vestavba objektu Tusarova 3, Praha 7 Vypracovali : Petr Polanecký, Martin Stárka Datum:. května 014 1 předmět studie Předmětem této studie je posouzení oslunění

Více

Rozvodovky. Konstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rozvodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ

Rozvodovky. Konstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rozvodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ TU v iberci akulta strojní atedra voidel a motorů 4 ovodovka + Diferenciál ovodovky onstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a rovodovku Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ

Více

S v ě t e l n ě t e c h n i c k ý p r o j e k t

S v ě t e l n ě t e c h n i c k ý p r o j e k t Akce : XXX Objednavatel : XXX S v ě t e l n ě t e c h n i c k ý p r o j e k t Vedoucí úkolu : XXX Vypracoval : XXX : XXX Archivní číslo : XXX UMĚLÉ OSVĚTLENÍ : Podklady pro výpočet umělého osvětlení :

Více

Protokol o provedených výpočtech.

Protokol o provedených výpočtech. Protokol o provedených výpočtech. Projekt Název Ruzyn_A_kratka Popis Adresa Poznámka Datum 24.2.2017 Provedené výpočty Výpočet osvětlenosti bodovou metodou dle EN 12464 Výpočet činitele oslnění ve vnitřních

Více

Měření úhlového rozptylu odraženého a propuštěného světla

Měření úhlového rozptylu odraženého a propuštěného světla PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO OLOMOUC Katedra optiky Měření úhlového rozptylu odraženého a propuštěného světla DIPLOMOVÁ PRÁCE Vypracoval Vedoucí bakalářské práce Studijní obor Práce odevzdána

Více

Základní radiometrické veličiny

Základní radiometrické veličiny Základní radiometrické veličiny Radiometrické veličiny se v textech, se kterými jsem se setkal, zavádějí velmi formálně, např. iradiance E= dφ da.pokusiljsemsepřesnějipopsat,cojednotlivéfunkceznamenají.formálnízápisyjsouzde

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROMECHANIKY A VÝKONOVÉ ELEKTRONIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROMECHANIKY A VÝKONOVÉ ELEKTRONIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROMECHANIKY A VÝKONOVÉ ELEKTRONIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Porovnání současných světelných zdrojů vedoucí práce: Ing. Dalibor Švuger 2012 autor:

Více

Řešené příklady z OPTIKY II

Řešené příklady z OPTIKY II Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Řešené příklady z OPTIKY II V následujícím článku uvádíme několik vybraných příkladů z tématu Optika i s uvedením

Více

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 4. května 2014 Název zpracovaného celku: STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI STEREOMETRIE geometrie

Více

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody. Přednáška 6

Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování. KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody. Přednáška 6 Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ převody Přednáška 6 Pevnostní výpočet čelních ozubených kol Don t force it! Use a bigger hammer. ANONYM Kontrolní výpočet

Více

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7

Studie oslunění a denního osvětlení. půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Studie oslunění a denního osvětlení půdní vestavba objektu Tusarova 32, Praha 7 Vypracovali : Petr Polanecký, Martin Stárka Datum: 22. května 2014 2 1 předmět studie Předmětem této studie je posouzení

Více

RD p. Jan Novák OP + Kuchyň. v. 1. Objednavatel:: pan Jan Novák Projekt NO:: 2015B148 Projekt:: RD Praha Vzor

RD p. Jan Novák OP + Kuchyň. v. 1. Objednavatel:: pan Jan Novák Projekt NO:: 2015B148 Projekt:: RD Praha Vzor 1.08 + 1.09 OP + Kuchyň v. 1 Objednavatel:: pan Jan Novák Projekt NO:: 2015B148 Projekt:: RD Praha Vzor Datum: Zpracovatel: Vladimir Klavdijenko Obsah Titulní strana projektu 1 Obsah 2 Kusovník svítidel

Více

Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS )

Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS ) LINEÁRNÍ ALGEBRA Úvod vektor Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS ) Kartézský souřadnicový systém -je taková soustava

Více

Jsou všechny žárovky stejné?

Jsou všechny žárovky stejné? Jsou všechny žárovky stejné? VÍT BEDNÁŘ, VLADIMÍR VOCHOZKA, JIŘÍ TESAŘ, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita, Plzeň Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita, České Budějovice Abstrakt Článek se

Více

Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory

Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory Úloha č. 8 Vlastnosti optických vláken a optické senzory Optické vlákna patří k nejmodernějším přenosovým médiím. Jejich vysoká přenosová kapacita a nízký útlum jsou hlavní výhody, které je staví před

Více

Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM

Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM Kontrolní otázky k 1. přednášce z TM 1. Jak závisí hodnota izobarického součinitele objemové roztažnosti ideálního plynu na teplotě a jak na tlaku? Odvoďte. 2. Jak závisí hodnota izochorického součinitele

Více