Canon EOS 40D: neúnavný dříč

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Canon EOS 40D: neúnavný dříč"

Transkript

1 Canon EOS 40D: neúnavný dříč (Jan Čerbák, , zpráva) Poloprofesionální zrcadlovka Canon EOS 40D byla uvedena na trh 20. září roku S rozlišením 10,1 Mpix., sériovým snímáním 6,5 snímků za sekundu a inovovaným AF systémem je 40D ideálním tvůrčím nástrojem pro náročné amatéry, jistě ji však využijí i profesionální fotografové jako své záložní tělo. Inovace oproti předchůdci V dlouhé řadě poloprofesionálních DSLR Canon zaujímá 40D již šesté místo. Oproti předchůdci EOS 30D doznal jen drobných změn, které se mohou na první pohled zdát nepodstatné či marginální. Novinek je však obrovské množství a dohromady posouvají o velký kus dopředu. Design fotoaparátu vyniká ostře řezanými liniemi a ergonomicky tvarovaným gripem. Ten je oproti 30D vyšší a poskytuje tak oporu všem prstům. Výrobce u 40D poprvé zavádí odolnost vůči povětrnostním vlivům v poloprofi třídě. Nejedná se však o plnohodnotnou voděodolnost. Ta je doménou profesionálních strojů EOS 1x. Změnou patrnou na první pohled je nový 3,0" velký LCD monitor na zadní straně. I přes znatelný nárůst velikosti z 2,5" na 3" nedostal displej do vínku odpovídající rozlišení, ale jen 230 tisíc pixelů, tedy stejně, jako jeho předchůdce EOS 30D. Implementace vyššího rozlišení displeje by byla záhodná především kvůli nové funkci živého náhledu LiveView. Funkce živého náhledu je sice jistě přínosná, bylo by však chybou se domnívat, že lze s DSLR se živým náhledem fotografovat stejně, jako s klasickým digikompaktem (více viz kapitola Funkční výbava). Další inovace jsou ukryty uvnitř bytelného hořčíkového těla. Digitální snímací čip typu CMOS se dočkal navýšení rozlišení na úroveň konkurenceschopných 10,1 megapixelů. Většina výrobců čipů

2 vždy při navýšení rozlišení při zachování rozměrů čipu argumentuje, že digitální šum nebude výraznější díky nové architektuře čipu. Tato tvrzení mají často blíže k reklamním proklamacím, než k technickým komentářům. Nový CMOS čip EOSu 40D nás však doopravdy překvapil. Míra šumu je snad ještě nižší, než u dřívější verze EOSu 30D (více viz kapitola Fotografické testy). Výrobce uvádí, že fyzické rozměry světlocitlivých buněk jsou sice logicky při vyšším rozlišení menší, ale čočky nad těmito buňkami jsou větší a dokáží proto lépe zužitkovat dopadající světlo a zabránit tak nárůstu šumu. Tomu dopomáhá i nový obrazový procesor Digic III. Samotný digitální čip je nyní doplněn o A/D převodník s barevnou hloubkou 14 bitů, oproti dřívějším 12ti bitům. Na výsledné fotografii není sice rozdíl poznat, více informací zaznamenaných na paměťovou kartu však dovoluje fotografovi následně zpracovat v počítači více informací. Canon také tímto dává najevo, že když má 14ti bitový A/D převodník poloprofil DSLR Nikon D300, musí jej mít i Canon EOS 40D. Není bez zajímavosti nový formát SRAW, který je možné na fotoaparátu navolit. Jedná se sice o klasický "canonovský" RAW formát se všemi svými výhodami, zabírá však jen cca 4 MB a má rozlišení jen 2,5 Mpix. Před digitálním čipem je umístěn ultrazvukový filtr proti prachu. Canon tedy nyní může říci, že všechny jeho aktuální DSLR jsou vůči prachu odolné. Otřepání" snímače je automaticky aktivuje při vypnutí i zapnutí fotoaparátu, je vypnutelné a lze jej aktivovat i manuálně. I přes implementaci ultrazvukového filtru neochudil výrobce zrcadlovku o možnost manuálního čištění se zvednutým zrcátkem a závěrkou. V dodávaném softwarovém balíčku, konkrétně v RAW konvertoru je nyní dostupná funkce Dust Delete Data (= DDD), tedy softwarová funkce, která porovná klasický exponovaný snímek se snímkem exponovaným na monotónním podkladě (obloha), následně identifikuje prach na snímači a zesvětlí postižená místa tak, aby nebyl patrný ani prach, ani jeho redukce. Šachta zrcátka prošla výraznou obměnou. Oproti předchůdci má Canon 40D zrcátko ovládané dvěma motory (DSLR 30D měla jeden motor a pružinu). Pokročilý fotografové a milovníci architektury jistě ocení možnost výměny matnice. K dispozici je jich několik druhů jako součást volitelného příslušenství, mimo jiné i matnice s mřížkou.

3 Hledáček je nyní o poznání větší a světlejší, což zlepšuje celkový přehled o fotografované scéně. S takovýmto hledáčkem se rovněž lépe identifikuje korektní zaostření. V informacích zobrazovaných v hledáčku přibyla informace o citlivosti ISO. Ta se rovněž zobrazuje i na stavovém displeji. Canon tak vyslyšel nářky mnoha fotografů, kteří informaci o citlivosti získali jen stiskem tlačítka INFO na zadní straně. Srovnání s Nikonem D300 Canon EOS 40D, stejně jako jeho předchůdce, asi neunikne srovnávání s poloprofesionální třídou Nikonu, konkrétně nedávno uvedenému Nikonu D300. Nikon nad Canonem vítězí vyšším rozlišením 12 Mpix, rychlejším sériovým snímáním, plnohodnotnou odolností vůči stříkající vodě (a dešti), 51bodovým AF senzorem a více možnostmi přizpůsobení fotoaparátu uživatelskými funkcemi. Canon naopak disponuje možností nastavit samospoušť a předsklopení zrcátka dohromady (vhodné při fotografování ze stativu), téměř dvojnásobnou výdrží na baterie, výrazně nižší mírou šumu při ISO 1000 a vyšším a také o cca 15 tisíc korun nižší cenou. Já osobně považuji Nikon D300 za lepší a promyšlenější fotoaparát. Je však otázkou, zda za několik málo vylepšení připlácet takřka 50 % ceny. Kromě již zmíněného Canon nabízí EOS 40D v několika cenově zvýhodněných setech s objektivy i blesky.

4 Ergonomie a rozmístění ovládacích prvků Přední strana fotoaparátu nabízí obvyklé ovládací prvky. Na pravé straně bajonetového uchycení objektivu je pojistka uvolnění objektivu, pod ní se nachází tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti (uzavře clonu na nastavenou hodnotu), nad pojistkou je tlačítko aktivace vestavěného blesku (je funkční jen v pokročilých expozičních režimech). Levou stranu fotoaparátu tvoří pogumovaný grip, který je oproti staršímu EOSu 30D vyšší a ergonomicky tvarovaný. Horní strana fotoaparátu nabízí klasické uspořádání ovládacích prvků: nalevo je otočný volič s expozičními režimy, napravo pak stavový displej a tlačítka pro nastavování nejfrekventovanějších funkcí. Kolečko s expozičními režimy poskytuje motivové režimy a plnou automatiku, dále pokročilé expoziční režimy program, priorita expozičního času, clony, manuál a specialitu Canonu režim A- DEP (viz kapitola funkční výbava). Novinkou je nabídka tří uživatelských nastavení C1 C3. Canon EOS 40D je zrcadlovkou střední třídy určenou doslova pro celou rodinu. To jsem odzkoušel i na dětech, které zcela bez problémů fotografovaly v plně automatickém režimu, aniž by se zatěžovaly jakýmikoliv expozičními parametry. Napravo od kolečka expozičních režimů se nachází kaplička vestavěného blesku. Ten má směrné číslo Gn.13 a poskytuje proto dostatek výkonu pro většinu běžných situací. Pro seriózní práci však doporučuji použít blesk externí, který se umisťuje do patice nad hledáčkem. Stavový displej v pravé části horní strany DSLR je nyní o fous větší, zobrazuje (stejně jako hledáček) trvale hodnotu citlivosti ISO a je mírně nakloněný k fotografovi, což zvyšuje jeho uživatelský komfort. Stavový monitor zobrazuje všechny nejdůležitější informace: vyvážení bílé, expoziční čas, clonové číslo, počet snímků, které se vejdou na kartu, zvolenou kompresi a rozlišení a formát fotografií, zvolený režim měření expozice a autofocusu, aktivovaný bracketing expozice, posun vyvážení bílé (WB shift), černobílý režim, sériové snímání a samospoušť, korekci expozice a samozřejmě citlivost ISO. Všechny tyto informace jsou na displeji logicky a přehledně uspořádány. Displej je podsvícený oranžovým světlem, které se aktivuje tlačítkem s piktogramem žárovky.

5 Další tři tlačítka nad displejem ovládají v kombinaci s předním či zadním kolečkem vždy dvě funkce. Po stisku pravého tlačítka a lze otáčením předního klečka pro volbu hodnot volit citlivost ISO v krocích po 1/3 EV, nebo otáčením zadního kruhového voliče korekci blesku. Všechny tato tlačítka jsou dostatečně daleko od sebe, takže je lze bez potíží ovládat i poslepu", tedy s okem u hledáčku. Na horní straně gripu je jako obvykle umístěna dvoupolohová spoušť a přední kolečko pro volbu hodnot. Zadní straně vévodí 3,0" velký LCD displej, nyní vybavený i funkcí reálného náhledu LiveView. Nárůst velikosti jistě ocení všichni fotografové se zhoršeným zrakem. Displej vyniká dobrými pozorovacími úhly, jas lze nastavit v sedmi stupních, zůstalo mu však rozlišení 230 tisíc pixelů. Takovýto fotoaparát by si jistě zasloužil jemnější rozlišení. Kvůli zvětšení LCD z 2,5" na 3" bylo nutné přesunout většinu tlačítek pod displej. Při fotografování se mi jednou podařilo" stisknout nechtěně jedno tlačítko o bundu, ovladačům by jistě slušelo hlubší zapuštění do těla fotoaparátu. Celkem se pod displejem nachází pět tlačítek: přehrávání snímků, mazání snímků, tlačítko JUMP (při přehrávání lze přeskočit na další datum, nebo o 10, či 100 snímků, nebo také o jednu obrazovku s malými náhledy). Tlačítkem INFO se přepínají režimy přehrávání snímků a v režimu fotografování zobrazí další informace o expozici, které nejsou na stavovém displeji, nebo také přenese informace ze stavového displeje na zadní monitor. Novinkou je samostatné tlačítko Picture styles, které ocení všichni, kteří fotografují do formátu JPEG. V samostatném menu Picture styles má fotograf plnou kontrolu nad saturací, kontrastem, doostřením a softwarovými filtry. Zvolit lze i černobílý režim. Při snímání do formátu RAW může fotograf konkrétní režim Picture styles zvolit až v počítači.

6 Napravo od tlačítka Picture styles je hlavní vypínač fotoaparátu se třemi volbami: vypnuto, zapnuto a zapnuto s aktivovaným zadním kruhovým voličem. Ten se nachází nad hlavním vypínačem napravo od displeje. Uprostřed zadního kruhového voliče je potvrzovací tlačítko SET (slouží k potvrzování v menu a v uživatelských funkcích mu lze přiřadit funkci aktivace živého náhledu). Levý horní roh zadní strany nabízí tlačítko pro vstup do menu a přímý tisk. Bohužel, tlačítko pro přímý tisk nelze programovat tak, jako u Canonu IXUS 950 IS,,který jsme nedávno testovali) a proto jej pravděpodobně mnoho fotografů asi nikdy za celou dobu životnosti fotoaparátu nepoužije. Nad displejem se na obvyklém místě nachází optický hledáček a širokou gumovou očnicí, která je jako u jakékoliv jiné SLR Canon uchycena dvěma plastovými pacičkami, které sice drží dobře, pro častější nasazování a sundávání očnice však dimenzovány nejsou. Na popruhu nám chyběla krytka okuláru, která se obvykle nasazuje právě na místo očnice při fotografování s dlouhými expozičními časy. Krytka zamezila vniku parazitního světla do prostoru zrcadlové šachty přes okulár. Hledáček je vybaven vestavěnou dioptrickou korekcí od -3 do +1 D. Místo očnice lze na okulár nastavit samozřejmě i předsádky s čočkami vyšší mohutnosti, než -3 či +1 dioptrie. V dosahu palce pravé ruky se nachází tři tlačítka: AF-ON, zámek expozice, volba ostřícího bodu a jeden multifunkční ovladač. Nastavení všech těchto tlačítek lze uživatelsky měnit dle nastavených uživatelských funkcí. V praxi se nám osvědčilo nastavení volby zaostřovacího bodu multifunkčním ovladačem devítisměrným joystickem. Každý směr joysticku aktivuje konkrétní zaostřovací bod (stiskem se aktivuje prostřední), stisk tlačítka pro volbu zaostřovacího bodu pak aktivuje všechny ostřící body. Ovládání joystick však není úplně snadné a volba zaostřovacího bodu tak mnohdy připomíná sázku do loterie; ostatně to se nezměnilo už od dob EOSu 20D.

7 Na pravé boční straně fotoaparátu se nachází dvířka ke slotu s CF kartou (kompatibilní s typy I, II a Microdrive), naspodu fotoaparátu jsou dvířka k akumulátoru a stativový šroub. Dvířka jsou vybavena pěnovým těsněním, které má odolat stříkající vodě a ještě tak zvýšit odolnost bytelného fotoaparátu. Stativový šroub je kovový, umístěný v optické ose objektivu. Akumulátor BP-511A má dle testování CIPA deklarovanou výdrž až 800 snímků při aktivovaném blesku u každé druhé fotografie. V praktickém fotografování jsem vestavěný blesk tolik nepoužíval, naopak jsem fotografie často prohlížel na LCD displeji. Přesto akumulátor vydržel na 950 snímků. Dále se na spodní straně nachází nenápadná gumová záslepka s kontakty pro přenos dat do nového WiFi modulu WFT-E3 (viz dále). Na levé straně fotoaparátu jsou umístěny obvyklé konektory: USB mini 2.0, video out, PC konektor (pro připojení studiových blesků) a konektor dálkového ovládání N3.

8 Canon EOS 40D je solidní poloprofesionální zrcadlovka s tělem z masivní hořčíkové slitiny a výbornou ergonomií. Na fotoaparátu je velké množství drobných zlepšení (např. patice externího blesku není natřená na černo, tudíž se z ní nebude ošoupávat barva při častém nasazování blesku, funkce pod tlačítky nad stavovým displejem jsou nyní lépe rozděleny a fotoaparát proto lze ovládat rychleji, a mnoho dalších). I přesto, že tyto četné inovace posunuly fotoaparát o hodný kus ve vývoji dále, neubráním se poukázat na jisté marginální nedostatky. Dvířka slotu s paměťovou kartou jsou plastová, přestože tvoří hranu fotoaparátu. Upevnění očnice je sice dobré, není však vhodné na časté nasazování a sundávání. Slabé plastové úchyty by se jistě rychle ulomily (s tím mám zkušenost ještě ze starého EOSu 50e, který měl tu samou nevýhodu). Naopak výrobce odstranil nedostatky, na které si stěžovali recenzenti i fotografové u dřívějších modelů: zobrazení ISO v hledáčku a na displeji, filtr pohlcující prach, výměnné matnice a další. Technické specifikace: Canon EOS 40D OBRAZOVÝ SNÍMAČ A PROCESOR Typ CMOS 22,2 x 14,8 mm Efektivní pixely Přibl. 10,1 megapixelu Celkem pixelů Přibl. 10,5 megapixelu Poměr stran 3:2 Nízkopásmový filtr Vestavěný/fixní s jednotkou automatického čištění snímače Typ barevného filtru Primární barvy Typ procesoru DIGIC III OBJEKTIV Bajonet pro objektiv EF/EF-S Croop faktor 1,6x zvětšení s nasazeným objektivem EF ZAOSTŘOVÁNÍ Typ TTL-CT-SIR se snímačem CMOS AF systém/body 9 AF bodů křížového typu Pracovní rozsah AF EV -0,5 18 (při 23 C a ISO100) Režimy AF Inteligentní AF, Jednosnímkový AF, Inteligentní AF-servo Volba bodu AF Automatický výběr, ruční výběr Zobrazení vybraného bodu AF Superimponovaný v hledáčku a indikovaný na horním LCD panelu Prediktivní AF Ano Blokování AF Zablokováno při stisknutí spouště do poloviny v režimu Jednosnímkový AF. Pomocné světlo AF Přerušované spouštění vestavěného blesku, nebo IR při zapojeném externím blesku

9 Ruční zaostřování NASTAVENÍ EXPOZICE Režimy měření Volené na objektivu, výchozí v režimu Live View Měření TTL s 35zónovým SPC Poměrové měření (svázané s libovolným bodem AF), Částečné měření (přibl. 9 % hledáčku uprostřed), Bodové měření: Centrované bodové měření (přibl. 3,8 % hledáčku uprostřed), Celoplošné měření se zdůrazněným středem Rozsah měření EV 0 20 (při 23 C s objektivem 50 mm f/1.4, ISO100) Blokování AE Automatika: Pracuje v režimu Jednosnímkový AF s poměrovým měřením při dosažení zaostření; Ruční: Tlačítkem blokování AE v režimech tvůrčí zóny. Kompenzace expozice +/-2 EV, s krokem nastavení 1/2 nebo 1/3 AEB +/-2 EV, s krokem nastavení 1/2 nebo 1/3 Ekvivalent citlivosti ISO Auto ( ), (s krokem 1/3) ISO lze rozšířit na H: 3200 (prostřednictvím uživatelské funkce) ISO v režimu Highlight Tone Priority (Priorita světlých tónů) (C.Fn II -3) ZÁVĚRKA Typ Elektronicky řízená závěrka ve fokální rovině Rychlost 30sekund 1/8000 sek. (s krokem 1/2 nebo 1/3), dlouhodobá expozice (Bulb) Spoušt závěrky Elektromagnetická spoušť s jemným stiskem VYVÁŽENÍ BÍLÉ Nastavení Zákaznické vyvážení bílé Posouvání vyvážení bílé Automatické vyvážení bílé, Denní světlo, Stín, Zataženo, Žárovka, Bílé zářivkové světlo, Blesk, Vlastní, Nastavení teploty chromatičnosti. Lze uložit 1 osobní nastavení +/-3 kroky s plným krokem 3 posouvané snímky při jednom stisknutí spouště Možnost nastavení odchylky modrá/jantarová nebo purpurová/zelená Barevný prostor srgb a Adobe RGB HLEDÁČEK A LCD MONITOR Hledáček Pětihranol Pokrytí hledáčku Přibl. 95 % (vertikální/horizontální) Zvětšení 0,95x Bod oka 22 mm Dioptrická korekce -3 až +1 D Matnice Vyměnitelná (3 typy) Standardní přesná matovaná matnice Ef-A Zrcadlo Polopropustné zrcadlo s rychlým návratem (propustnost: odrazný poměr 40:60, bez vinětace zrcadla s objektivem EF 600 mm f4 nebo kratší ohniskovou vzdáleností) Informace zobrazované v hledáčku Informace o AF (body AF, potvrzovací světlo zaostření), Informace o expozici (rychlost závěrky, clona, citlivost ISO (vždy zobrazena), blokování AE, úroveň expozice/kompenzace, kruh bodového měření, expoziční varování, AEB), Informace o blesku (blesk připraven, vysokorychlostní synchronizace, blokování FE, kompenzace zábleskové expozice, zapnuté světlo pro redukci jevu červených očí), korekce vyvážení bílé, informace o kartě CF, monochromatické snímání, maximální počet snímků ve sledu Prohlížení hloubky ostrosti Monitor Ano 3,0" TFT, přibl. 230 tis. pixelů Režim Live View s volitelným zobrazením mřížky. Tiché snímání v režimu Live View (2 režimy) Pokrytí LCD Přibl. 100 % Jas LCD Nastavitelný v sedmi úrovních BLESK

10 Režimy Automatický, zapnutí/vypnutí ručního blesku, redukce jevu červených očí Patice pro příslušenství/zdířka PC Ano/Ano Rychlost X-sync 1/250 s Redukce jevu červených očí Ano Kompenzace zábleskové expozice +/-2EV s krokem 1/2 nebo 1/3 Posouvání zábleskové expozice Ano Blokování zábleskové expozice Ano Synchronizace na druhých Ano lamelách závěrky Dosah vestavěného blesku Směrné číslo (ISO 100, m) 13 Externí blesk FOTOGRAFOVÁNÍ Režimy Fotografické efekty Pokrytí objektivů s ohniskovou vzdálenosti až 17 mm (ekvivalent 27 mm) E-TTL II s blesky Speedlite řady EX, podpora více bezdrátových zábleskových jednotek Automatika, Portrét, Krajina, Detail, Sport, Noční portrét, Bez blesku, Program AE, AE s prioritou rychlosti závěrky, AE s prioritou clony, Ruční, A-DEP, Uživatelské Monochromatický režim (volitelný z nabídky režimu Picture Style) s volbami pro filtry a tónovací efekty Režimy řízení Po snímcích/souvislé L/Souvislé H Souvislé fotografování Max. přibl. 6,5 snímku/s (rychlost udržována pro až 75 snímků (JPEG), 17 snímků (RAW)) ZÁZNAMOVÉ PIXELY/KOMPRESE Velikost snímku (LF) 3888 x 2592, (LN) 3888 x 2592, (MF) 2816 x 1880, (MN) 2816 x 1880, (SF) 1936 x 1288, (SN) 1936 x 1288, (RAW) 3888 x 2592, (sraw) 1936 x 1288 Komprese Jemný, Normální, RAW (Canon RAW, 2. vydání) Formát nepohyblivých snímků JPEG, RAW, sraw Současné nahrávání ve formátech Ano RAW+JPEG Číslování souborů Číslování podle pořadí, Automatický reset, Ruční reset Parametry zpracování 6 přednastavení v režimu Picture style a 3 uživatelem definovaná nastavení DALŠÍ FUNKCE Uživatelské funkce Osvětlení stavového LCD panelu Odolnost vůči vodě/prachu Zvuková poznámka Inteligentní senzor orientace Histogram - náhledový Histogram - reálný Zoom při přehrávání Formáty zobrazování Ochrana před smazáním snímků Mazání snímků Samospoušť Jazyky Update firmwaru Rozhraní Video výstup Paměťová karta 24 uživatelských funkcí s 62 nastaveními Ano Ano Ne Ano Jasový: Ano; RGB: Ano Ne 1,5x 10x Jeden snímek s informacemi (2 úrovně), Jeden snímek, Index se 4 snímky, Index s 9 snímky, Zvětšené zobrazování Ochrana individuálních snímků před smazáním Jeden snímek, Všechny snímky na kartě, Označené snímky Přibl. 2sekundová nebo 10sekundová Angličtina, němčina, francouzština, holandština, dánština, portugalština, finština, italština, norština, švédština, španělština, řečtina, zjednodušená čínština, japonština, tradiční čínština, korejština, ruština, polština Možnost aktualizace uživatelem USB 2.0 Hi-Speed (Mini-B, PTP) Videovýstup (PAL/NTSC), zdířka pro rozšiřovací systém CompactFlash Type I/II (kompatibilní s Microdrive)(3), Externí média (pouze s bezdrátovým vysílačem souborů

11 WFT-E3). NAPÁJENÍ Baterie Dobíjitelný lithium-iontový akumulátor BP-511/BP-511A nebo BP-512/BP-514 (dodaný akumulátor BP-511A), 1x CR2016 pro datum a nastavení Životnost baterií Přibl. 800 (při 23 C, AE 50 %, FE 50 %), Přibl. 700 (při 0 C, AE 50 %, FE 50 %) Kontrola stavu nabití Automatická Úspora energie Napájení se vypne po 1, 2, 4, 8, 15 nebo 30 min Napájení ze sítě Volitelné napájecím adaptér ACK-E2 PŘÍSLUŠENSTVÍ Obecné Bezdrátový vysílač souborů WFT-E3 sada pro zabezpečení originální verze dat OSK-E3, doplněk okuláru Eb, dioptrické korekční čočky řady E s pryžovým rámem Eb, nástavec okuláru EP-EX15, matnice Ef (s mřížkou Ef- D, superpřesná matována Ef-S), úhlový hledáček C, polotvrdé pouzdro EH17-L Objektivy Blesk Držadlo s akumulátorem Dálkové ovládání/spoušť Napájení a nabíječky FYZIKÁLNÍ SPECIFIKACE Materiál těla Provozní prostředí Rozměry (š x v x h) Hmotnost (pouze tělo) Všechny objektivy EF a EF-S Blesky Canon Speedlite (220EX, 380EX, 420EX, 430EX, 550EX, 580EX, 580EX II, kruhový makroblesk Lite, MR- 14EX, dvojitý makroblesk Lite MT-24EX, vysílač Speedlite ST-E2) BG-E2N Dálkové ovládání s kontaktem typu N3, bezdrátový ovladač LC-5 Sada napájecího adaptéru ACK-E2, kompaktní napájecí adaptér CA-PS400, nabíječka baterií CB-5L, nabíječka baterií CG-570, sada kabelu napájení z autobaterie CB- 570, kompaktní napájecí adaptér CA-570, napájecí akumulátor BP-511A Plášť těla z hořčíkové slitiny 0 40 C, vlhkost 85 % nebo méně 145,5 x 107,8 x 73,5 mm Přibl. 740 g Funkční výbava Antiprachový filtr (EOS integrated clearing systém) O protiprachovém filtru na snímači toho bylo napsáno již mnoho, takže jen ve zkratce: Před snímačem je instalovaný filtr s emitory ultrazvukových vln, které ze snímače setřesou nečistoty a prach. Tohoto principu využívají všichni výrobci DSLR se samočisticím čipem. Praktické výsledky jsou však mnohdy odlišné. CMOS čip Canonu EOS 40D jsme sice v redakci měli jen dva týdny, zato jsme jej vůbec nešetřili a i při častém měnění objektivů a bez manuálního čištění balónkem, které fotoaparát umožňuje, byl snímač zcela neposkvrněn a prahem nedotčen.

12 V mých očích tedy systém očisty čipu obstál. Pokud však budete fotografovat v prašném prostředí, doporučuji před fotografováním několikrát čip očistit přes menu (volba Clean now ). Nezaměňovat s Clean manually! Tzv. manuální čištění zvedne závěrku i zrcátko a dovolí tak očistit čip gumovým balónkem. Reportážní vlohy DSLR střední třídy si často vybírají profesionální fotografové jako druhé tělo ke svým objektivům, nebo jako fotoaparát na víkendy. Je tedy zřejmé, že takovýto fotoaparát musí občas umět uspokojit i vysoké nároky profesionálních fotografů. EOS 40D má inovovaný AF systém s devíti křížovými senzory (pro objektivy se světelností F5,6 a nižším clonovým číslem). Středový bod je navíc citlivý i v diagonálních směrech a je tudíž 2x citlivější, než běžný křížový AF bod (pro objektivy se světelností F2,8 a lepší). Za poznámku jistě stojí, že běžné AF body jsou jen lineární.

13 Další inovovanou funkcí, kterou fotografové v reportážní fotografii jistě ocení, je zvýšení rychlosti sériového snímání a velikosti vyrovnávací paměti. Buffer nyní pojme až 75 snímků formátu JPEG v nejjemnější kompresi a fotoaparát je stihne zaznamenat za 11,5 sekundy. Rychlost sériového snímání je tedy úctyhodných 6,5 snímků za vteřinu i v rozlišení celých 10 Mpix. Tímto parametrem již EOS 40D překonává legendární reportážní EOS 3 a to jak rychlostí, tak počtem snímků v sérii. Výměnné matnice Poprvé u tohoto modelu umístil výrobce do zrcadlovky střední třídy funkci výměny matnice. Tuto funkci patrně využijí jen pokročilý fotografové, především však fotografové architektury (matnice s mřížkou). Na výběr jsou celkem tři: Ef-A standardní jemná matnice (dodávaná), Ef-S super jemná matnice (vhodná na manuální zaostřování, ale o něco tmavší) a Ef-D jemná matnice s mřížkou. Živý náhled LiveView Všeobecná móda implementace živého náhledu do nových DSLR mě zanechává chladným. Jedná se sice o funkci, která pomůže při fotografování např. blízko u země, nebo nad hlavou, vyvolává však u široké fotografické obce falešný pocit, že s DSLR a funkcí LiveView je možné fotografovat stejně jako s běžným digikompaktem. Bohužel tomu tak ale není. Aby DSLR zaostřila v režimu živého náhledu, musí sklopit závěrku, hlavní i sekundární zrcátko, od něhož se odrazí světlo do AF senzoru a fotoaparát díky tomu zaostří. Fotografování pak vypadá následovně. Uživatel v režimu živého náhledu vidí scénu na LCD. Pro zaostření stiskne tlačítko zámku expozice (pod palcem pravé ruky; tlačítko s piktogramem hvězdy), fotoaparát změří expozici, zaostří a informuje fotografa o zaostření pípnutím. Ten však v tu chvíli vidí jen černý LCD a netuší proto, kam fotoaparát zaostřil. Až když scénu vyfotografuje se přesvědčí, kam fotoaparát zaostřil ( v menu lze nastavit zobrazování aktivovaných AF bodů v náhledu). Proto je fotografování se živým náhledem méně komfortní a zdlouhavější, než přes hledáček, který na matnici vykresluje obraz čistěji a rychleji, než i ten nejkvalitnější LCD monitor. Na obranu živého náhledu musím uvést, že jsem se několikrát dostal do situace, kdy mi tato funkce na mé DSLR chyběla. Nedoporučuji však tento způsob pro běžné fotografování.

14 sraw V určitých situacích není nutné exponovat fotografie s plným rozlišením 10 megapixelů, ale stačí i rozlišení podstatně menší. Fotografové snímající do formátu JPEG mohou snadno přes menu jakéhokoliv fotoaparátu změnit jak kompresní poměr, tak i rozlišení výsledných fotografií. Fotografům využívajícím formát RAW přináší možnost snímat přímo do menšího rozlišení až formát sraw (small RAW), s rozlišením jen 2,5 Mpix zabírá velikost jen cca 4 MB a zachovává si všechny benefity formátu RAW. Picture styles Fotografové mají mnohdy rozdílné názory na ideální nastavení kontrastu, saturace, barevného tónu a doostření. Přestože lze tyto parametry měnit při převodu fotografií z formátu RAW, mnoho fotografů (včetně mě) dává přednost úpravě snímku ještě před samotnou expozicí. Na výběr je šest přednastavených režimů: standard, portrét, krajina, neutrální, živý a černobílý režim. Bez zajímavosti není, že všechny tyto režimy lze uživatelsky měnit přímo ve fotoaparátu.

15 V černobílém režimu se samozřejmě nenastavují parametry barevný tón a saturace, ale místo toho je na výběr tónování do sépie, modré, fialové, nebo zelené barvy; a také je možné zvolit simulaci použití barevných filtrů pro černobílou fotografii: žlutý, oranžový, červený a zelený. Simulace filtrů vždy zesvětlí barevné tóny jim blízké a ztmaví tóny na opačné straně kruhového barevného spektra. Zelený filtr tudíž zesvětluje zelené barvy a je vhodný pro fotografování přírody. Oproti tomu červený filtr ztavuje oblohu a zvláště pak na podzim zdůrazňuje dramatické bouřkové mraky. Pokud by to bylo málo, v nabídce picture styles jsou ještě tři další uživatelské režimy, které si fotograf upraví sám podle svých preferencí. Všechny úpravy nastavení doostření, kontrastu atd. lze rovněž provádět v počítači, fotografujete-li do formátu RAW nebo sraw. Expoziční režimy Jak již bylo zmíněno v úvodu, s poloprofesionálními DSLR fotografuje široké spektrum fotografů od zkušených profesionálů až po nezkušené fotoamatéry (děti, ). Proto je důležité, aby fotoaparát vedle pokročilých funkcí a jednoduchého ovládání všech manuálních nastavení nabízel i plnou automatiku doplněnou o několik nejpoužívanějších motivových režimů. Canon EOS 40D nabízí celkem šest kreativních režimů, plnou automatiku, čtyři poloautomatické režimy, plný manuál a tři uživatelské režimy. Celkem je tedy na výběr 15 expozičních režimů umístěných přehledně na kolečku na horní straně fotoaparátu.

16 Jeden z poloautomatických režimů, A-DEP automatická hloubka ostrosti, je specialitou jen SLR Canon. Při aktivovaných všech AF bodech nastaví fotoaparát takové clonové číslo a zaostří na takovou vzdálenost, aby všechny AF body (respektive objekty za nimi skryté) ležely v hloubce ostrosti. Při jednom bodě manuálně zvoleném je postup trochu odlišný. Fotogram zaostří aktivním bodem na jedno místo (popředí) a pak na druhé místo (pozadí). Když poté exponuje, hloubka ostrosti leží přesně v rozmezí těchto dvou bodů. Roman Pihan popisuje podobný styl fotografování ve svém článku o hyperfokálním ostření. Fotografování portrétů Tak jako obvykle se i nyní zaměříme na fotografování portrétů za různých podmínek. Oproti jiným recenzím jsme u EOSu 40D mohli využít expozice s externím bleskem, který je nedílnou součástí mnoha fotografických brašen. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/60 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 320, externí blesk Na fotografii je patrné, že expozice bleskovým světlem odraženým od výsuvné odrazky (tak slouží u mnoha blesků zpola vytažená širokoúhlá rozptylka) poskytuje dostatek světla na prosvětlení portrétu. Odražené světlo osvětluje model shora a tvoří tak přirozené stíny, jaké vznikají i ve volném exteriéru od slunečního záření. Externí blesk fotografovanou scénu dosvětlil aniž by byl na výsledné fotografii příliš patrný. Použit byl blesk Canon Speedlite 550EX. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/25 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 320, bez blesku

17 Na portrétu exponovaném bez blesku (viz výše) je zřejmý rozdíl oproti portrétu s bleskem. Osvětlení způsobuje drobný barevný posun, model postrádá lesk v očích a nepůsobí příliš živě. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/60 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 320, vestavěný blesk Interní blesk sice dodá modelu jiskru v očích a prosvětlí stíny v obličeji, působí však na fotografii příliš rušivě. Na první pohled je patrný vliv interního blesku, fotografie proto působí nepřirozeně. Při fotografování portrétů byl použit přednastavený režim Picture styles portrét. Dodávaný software V základní výbavě zrcadlovky Canon EOS 40D je jako u většiny digitálů značky Canon program pro správu a archivaci fotografií Zoom Browser EX, dále nástroj pro úpravu "canonovského" RAW formátu Digital Photo Professional a program pro ovládání fotoaparátu přes počítač a stahování fotografií EOS Utility. Novinkou je program Picture Styles Editor. Zoom Browser EX je standardní program, který je určen pro zálohování fotografií na počítači, prohlížení a běžné úpravy. Zoom Browser EX nabízí redukci červených očí, ořez fotografie, úpravu kontrastu a saturace, tisk fotografií a jejich posílání em.

18 Digital Photo Profesional je pokročilejším nástrojem, než program Zoom Browser EX a soustřeďuje se především na úpravu formátu RAW. Podporuje i práci s křivkami a všechny běžné úpravy formátu RAW (vyvážení bílé, saturaci, kontrast, doostření a nyní i uživatelské ovládání redukce jasového a barevného šumu zvlášť). Picture Style Editor je program cíleně určený pro formáty RAW a TIFF. S pomocí tohoto programu mohou i začátečníci upravovat na snímcích kontrast saturaci a doostření bez nutnosti znalosti pokročilé práce s RAWovými editory. pro zvětšení klikněte EOS Utility se automaticky spustí při připojení fotoaparátu k počítači. Předem lze naprogramovat akci, kterou fotoaparát provede po připojení k PC. Buďto je možné zvolit automatické stahování fotografií do počítače, nebo snímání do PC (remote shooting). Je zřejmé, že softwarová výbava fotoaparátu Canon EOS 40D obsahuje veškeré komponenty, které k fotoaparátu jsou potřebné. Stejně tak je ale jasné, že pokročilí fotografové nahradí dodávaný software pokročilými programy třetích výrobců (např. Adobe či Zoner).

19 Příslušenství K zrcadlovkám je nepřeberné množství příslušenství nejen od originálního výrobce produktu, ale i od třetích stran. V krabici se mimo tělo DSLR a krytku bajonetového uchycení nachází standardní výbava: USB-mini kabel pro propojení s počítačem, video kabel pro připojení k televizi, vysokokapacitní akumulátor BP-511A, nabíječka, CD se softwarem, CD s manuálem ve formátu PDF, propagační DVD a manuál v češtině. Volitelné příslušenství zahrnuje desítky objektivů, blesky, makroblesky, dálková ovládaní kabelová i bezdrátová, akumulátory, bateriové pouzdro, WiFi modul pro bezdrátové snímání do počítače, polotuhé pouzdro, výměnné matnice, hledáčkovou lupu a další. Nespočet dalšího příslušenství vyrábí další výrobci: ochranná pouzdra, náhradní akumulátory, objektivy, blesky atp.

20 Ovládání Nastavení nejdůležitějších funkcí Všechna nejdůležitější funkční nastavení se nastavují jednoduše pomocí tří tlačítek nad stavovým LCD displejem, z nichž každé ovládá dvě funkce. Hodnota se nastavuje s pomocí předního či zadního kolečka hodnot. Kupříkladu režim autofocusu se nastavuje stiskem (stačí stisknout; není nutné tlačítko držet) tlačítka AF.DRIVE a otočením předního kolečka. Otáčením zadního kolečka se pak nastavuje sériové snímání a samospoušť. Tlačítky se nastavují tyto funkce (zleva doprava): 1. režim měření expozice (bodové 3,5 % ze středu hledáčku, poměrové 9 % ze středu hledáčku, středově zvýhodněné a multisegmentové) 2. vyvážení bílé (Auto, jasno, stín, zataženo, žárovka, zářivka, blesk, uživatelské nastavení, nastavení v Kelvinech) 3. autofocus (jednosnímkový, servo AF pro pohybující se objekty, inteligentní rozezná pohybující se objekt) 4. posun (jednosnímkový, sériové snímání 3 sn/sek., rychlé sériové snímání 6,5 sn/sek., samospoušť 10 sek., samospoušť 2 sek.) 5. citlivost ISO (Auto v rozmezí a manuální volba citlivosti ISO v krocích po 1/3 EV) 6. korekce expozice blesku (od -2 do +2 EV krokováno po 1/3 EV) Další nastavení se aktivují rovněž snadno a intuitivně. V režimu fotografování slouží zadní kruhový volič k nastavení korekce expozice, která tak lze zvolit velmi snadno i s fotoaparátem u oka. Joystick nad tímto kolečkem lze nastavit pro ovládání ostřících bodů. Kontrast, sytost barev, doostření a další podobné parametry (včetně černobílého režimu) se nastavují přes tlačítko Picture styles pod hlavním LCD displejem. Pro změnu rozlišení, formátu a komprese je nutné vstoupit do menu, kde se tato nabídka nachází hned na prvním místě. Menu Dalším významným rozdílem EOSu 40D oproti staršímu 30D je zcela nově strukturované menu.

21 Canon EOS 30D nabízel všechny funkce poskládané do seznamu pod sebou. Dvěma otočeními tedy bylo možné přerolovat celé menu a snadno se tak dostat ke kýženému nastavení. Ovšem pokud jste věděli, kde je hledat. Canon EOS 40D již nabízí ve svém menu o pořádný kus více nastavení. Proto se vývojáři rozhodli dopřát tomuto fotoaparátu stejně strukturované menu, jako mají profesionální DSLR řady Canon EOS 1D mkx a EOS 1Ds mkx. Menu je rozděleno do záložek, mezi nimiž se fotograf pohybuje rolováním předního kolečka, konkrétní funkce (pohyb nahoru a dolu) se volí otáčením zadního kruhového voliče. Opravdu široká paleta funkcí je rozdělena do devíti záložek. Dvě obsahují fotografická nastavení, dvě se vztahují k režimu přehrávání snímků, tři k nastavování ostatních funkcí (formátování karty, jazyk, aktualizace firmwaru,. a ovládání externího blesku). Další karta obsahuje nastavení všech 24 uživatelských funkcí rozdělených do čtyř skupin. Poslední kartu My menu lze uživatelsky měnit. Fotograf si zde umístí ta nastavení, která mění nejčastěji, nebo která považuje za důležitá. Do položky My menu je možné umístit i odkaz na uživatelské funkce, jako např. předsklopení zrcátka. To je tudíž přístupnější než tomu bylo v řadě fotoaparátů EOS X0D kdykoliv dříve. Zobrazení LCD Displej Canonu EOS 40D má stejné rozlišení, jako jeho předchůdce 230 tisíc pixelů, ale úhlopříčka displeje povyrostla z 2,5 na 3,0. Větší displej by si tedy zasloužil jistě i vyšší rozlišení, aby byly

22 velikost pixelů na monitoru alespoň zachována a obraz tak byl stejně jemný. Kromě rozlišení však displej již nemá žádné slabiny. Pozorovací úhly má naprosto výborné, jas lze v menu nastavit v sedmi stupních. LCD displej nehraje u DSLR takovou roli jako u digikompaktů. Hlavní úlohou je zobrazení informací o nastavení fotoaparátu po stisku tlačítka INFO (viz výše). Po druhém stisknutí tlačítka zobrazí LCD informace i ze stavového displeje, jako je tomu podobně u DSLR bez stavového displeje (viz níže). Další důležitou funkcí je zobrazování již exponovaných snímků a údaji o jejich expozici. Na výběr je zobrazení celého snímku jen s lištou obsahující informaci o expozičním času, clonovém čísle a čísle souboru.

23 Při tomto zobrazení lze v menu zvolit rovněž zvýraznění přepalů a zobrazení aktivovaného zaostřovacího bodu. Stiskem tlačítka INFO se mění informace zobrazované spolu se snímkem (viz níže). K dispozici (po dalším stisku tlačítka INFO) je i zobrazení snímku s histogramem jasovým i jednotlivými histogramy pro každou jasovou složku (viz níže).

24 LCD displej lze u DSLR EOS 40D využít také při fotografování - v režimu živého náhledu LiveView. K dispozici jsou tři režimy zobrazení: zcela bez informací s černým lemem pod LCD, s informacemi zobrazenými v černém lemu pod LCD a ještě navíc s indikátorem baterie a zvoleném režimu Picture style (viz níže). V menu lze zvolit zobrazení pomocné mřížky, kterou považuji asi za největší přínos živého náhledu v DSLR vůbec. Pozorným čtenářům jistě neunikl fakt, že na LCD nelze zobrazit reálný histogram, ani přepaly. Snad to umožní novější firmware. Za výrazný nedostatek to však nepovažuji vzhledem k významu, který

25 LiveView u DSLR má a vzhledem k využití této funkce především u statických námětů (architektura, makro, zátiší apod.). Fotografické testy Optické vlastnosti objektivu Digitální zrcadlovku Canon EOS 40D jsme od českého zastoupení společnosti Canon obdrželi spolu s objektivem EF mm F4,0 L USM. Jedná se o ryze profesionální objektiv, který dokáže využít vysokého rozlišení desetimegapixelového CMOS čipu fotoaparátu. Předem čtenáře upozorňuji, že recenze se týká fotoaparátu, nikoliv objektivu. Přesto jsme se rozhodli podrobit objektiv standardním testům. Sférické zkreslení a vinětce Vzhledem k tomu, že se jedná o ultra širokoúhlý objektiv, který je schopen vykreslit pole plného kinofilmového políčka (full-framového čipu), očekávali jsme výrazné sférické zkreslení. To je sice opravdu na širokém konci zoomu výrazné, vzhledem k reálnému ohnisku 17 mm je však na dobré úrovni. Výsledky vinětace dopadly nad očekávání dobře, protože DSLR vyřízla z celkového obrazového pole jen středovou část s minimální vinětací. Ohnisko 40 mm se nepotýká ani s výrazným zkreslením, ani na něm není znát vinětace, jak se ostatně dalo očekávat. ohnisko 17 mm ohnisko 40 mm Kresebnost a chromatická vada Rozlišení objektivu dosahuje na 10 Mpix. snímači hodnoty 1800 lph, což je velmi dobrá hodnota. pro zvětšení klikněte) rozlišení na ohnisku 17 mm Na dlouhém konci zoomu dosahuje objektiv lph, což rovněž nadprůměrný výsledek. Některé objektivy konstruované na FF čipy a kinofilm mají problémy s kresebností při snímání na APS-C čipy.

26 (pro zvětšení klikněte) rozlišení na ohnisku 40 mm Z uvedených testů vyplývá, že majitelé kinofilmového objektivu (či fotografové pokukujícím po FF DSLR) se nemusí použití tohoto objektivu na malých snímačích obávat. Protisvětlo Fotografování scén se zdrojem světla v záběru je disciplínou prověřující antireflexní vrstvy objektivu, ale i celkovou konstrukci objektivu a nemalý vliv na výsledek má i digitální čip. Reflexy zpravidla vznikají na vnitřních mechanismech objektivu, způsobují světelný závoj a snižují kontrast fotografie. Použitý objektiv vyniká perfektním přenosem kontrastu. CMOS čip DSLR EOS 40D si poradil se zachycením tohoto kontrastu a jeho převedením do výsledné fotografie. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F22, citlivost ISO 250 Z fotografie je patrné, že 40D netrpí takovými nemocemi amatérských zrcadlovek, jako je přelévání světla do stínů a tudíž neschopnost zachytit vysokou hranovou ostrost na kontrastním místě fotografie. V protisvětle jsme v redakci nafotili s EOSem 40D mnoho fotografií, zdaleka nejhůře si fotoaparát s objektivem poradili právě se scénou paneláku v protisvětle a i zde nejsou reflexy nijak výrazné.

27 Digitální šum Znehodnocení obrazu v důsledku digitálního šumu či negativních důsledků jeho redukce jsou problémem prakticky u každého fotoaparátu. Digitální zrcadlovky se obecně dokáží s tímto neduhem vypořádat lépe díky větším světlocitlivým buňkám a mimo dle některých spekulací i díky vyšším požadavkům na kvalitu při výrobě čipů. Canon EOS 40D vyniká oproti předchůdci novým obrazovým procesorem Digic III a zcela novou architekturou čipu, která díky větším mikro čočkám před jednotlivými buňkami na CMOS čipu dokáže lépe využít dopadající světlo a zvýšit tak odstup signálu od šumu. Pro posouzení zde přikládám testovací fotografii exponovanou fotoaparátem Canon EOS 30D při citlivosti ISO 3200 ZDE. Dle mého názoru je šum 40D oproti starší verzi méně barevný a svým charakterem se více přibližuje zrnitému filmu, než šumícímu digitálu. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 4 sekundy, clonové číslo F11, citlivost ISO 100 ISO 100 ISO 200

28 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 ISO 3200 Z testovacích fotografií vyplývá, že Canon EOS 40D poskytuje čisté fotografie zcela bez šumu až do citlivosti ISO 200 a i při citlivosti ISO 400 šumí méně, než leckterý digikompakt při ISO 100. Pro disciplíny, ve kterých se hledí na jemné podání barevných přechodů a jemných nuancí jako je např. portrét či akt, doporučuji používat maximálně ISO 800. Od nejvyšších citlivostí ISO 1600 a ISO 3200 vás mnohdy zrazujeme. U EOSu 40D však má jejich použití své opodstatnění. Barevné podání a vyvážení bílé Canon býval dříve často pranýřován za průměrný výkon automatického vyvážení bílé. S příchodem procesoru Digic III se situace patrně zlepšila, protože při praktickém fotografování s Canonem EOS 40D jsme žádné nežádoucí barevné posuny na snímcích nezaznamenali. Až na jednu fotografii (viz níže).

29 (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 400 Fotografie byla exponována odraženým bleskovým světlem ve výtahu osvětleném zelenými zářivkami. Automatika fotoaparátu si s tímto problémem nedokázala poradit, což je však vinou hlavně starého blesku Canon Speedlite 550EX. Nové blesky Canon již předávají fotoaparátu informaci o barvě odraženého světla, tudíž je podobný problém vyloučen. Jste-li tedy vlastníky staršího či neznačkového blesku, doporučuji buďto uživatelské nastavení vyvážené bílé, nastavení teploty chromatičnosti v Kelvinech, nebo snímání do formátu RAW/sRAW. Auto Zataženo Denní světlo Stín

30 Blesk Zářivka Uživatelské nastavení Nastavena teplota 5200 K Žárovka Při nastavování vyvážení bílé má fotograf k dispozici celkem šest přednastavených šablon, automatiku, uživatelské nastavení a velmi užitečné je rovněž manuální stanovení teploty chromatičnosti v Kelvinech. Na testovacích snímcích je patrné, že podobnou teplotu nastavuje předvolba blesk a denní světlo, stejně tak šablona stín a zataženo, jak vyplývá z jejich povahy. Měření rychlosti zapnutí fotoaparátu: neměřitelné první snímek bez blesku: 0,3 sekundy první snímek s bleskem: 0,3 sekundy přezoomování: manuální zformátování plné 2 GB CF karty: 0,2 sekundy počet snímků ve formátu RAW v režimu sériového snímání zaznamenaných během 5 sekund: 10 snímků (z toho 6 během první vteřiny) počet snímků ve formátu JPEG v režimu sériového snímání zaznamenaných během 5 sekund: 16 snímků (z toho 9 během první 1,8 vteřiny) vypnutí fotoaparátu: 0,2 sekundy (čištění čipu)

31 Digitální zrcadlovky překonávají svou rychlostí odezvy i rychlostí celého systému všechny digikompakty. Z měření sériového snímání je jasné, že Canon EOS 40D nalezne využití i jako reportážní fotoaparát. Počínaje dnešní recenzí byla změněna testovací metodika měření rychlosti fotoaparátů, takže to nyní bude přesnější a výsledky spolu tudíž budou lépe srovnatelné. Noční fotografie se stativem Multisegmentové měření Canonu EOS 40D změřilo relativně dlouhý čas a to i přesto, bereme-li v úvahu slabé noční osvětlení. To bylo dáno především tím, že použitý expoziční režim Program usiloval o rovnoměrné tonální zastoupení (histogram ve tvaru Řípu) a exponoval proto fotografii jako světlou, bez tmavých a podexponovaných stínů a bez přepálených světel (mimo lampy). Na výsledné fotografii je tudíž maximum informací. Pokud by fotograf vyžadoval temnou noční fotografii, doporučuji použít zápornou korekci expozice, nebo režim manuál. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 15 sekund, clonové číslo F7,1, citlivost ISO 100 Snímek se standardní scénou Při fotografování standardní scény katedrály sv. Petra a Pavla se obloha bohužel zatáhla, přesto je však na fotografii patrná velmi dobrá rozlišovací schopnost jak objektivu, tak i digitálního čipu. Prakticky každý jednotlivý pixel je perfektně vykreslen. Na linii kostelních věží je patrná linka chromatické vady, která by tam samozřejmě být neměla. Naopak cihlová zeď v popředí je exponována zcela korektně, bez jakékoliv známky výrazného doostření, jak tomu bývá u většiny kompaktních fotoaparátů.

32 Galerie ilustračních snímků expoziční čas 1/60 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 320 Na portrétu se zdobeným stromkem je dobře vidět jemný a plynulý bokeh profesionálního objektivu Canon EF mm F4,0 L USM. Mimo to si automatika fotoaparátu dobře poradila s odraženým světlem z externího blesku a vhodně jej nakombinovala s přirozeným osvětlením z okolí. expoziční čas 1/50 sekundy, clonové číslo F2, citlivost ISO 640, objektiv EF 50mm F1,8

33 Na fotografii lamp v dešti jsem byl nucen použít světelnější objektiv Canon EF 50 mm F1,8. Všechny ostatní fotografie byly již exponovány dodaným sklem EF mm. Podobných fotografií se s EOSem 40D nemusí fotograf bát, díky odolnosti vůči vodě. Odolnost se bohužel týká jen dvířek ke slotu CF karty a akumulátoru. Prudší déšť by fotoaparátu asi dvakrát neprospěl. expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F22, citlivost ISO 100 Fotografie paneláků v kontrastním světle je jediná ze všech, které jsme nafotili, při které selhalo měření expozice. Na straně světlého paneláku otočené proti slunci jsou v nejjasnějších oblastech místa bez kresby s přepálenou bílou. Automatika selhala asi proto, že postižená část tvoří jen zlomek plochy z fotografované scény. V podobných situacích doporučujeme nastavení korekce expozice -1/3-2/3 EV, nebo exponovat s bodovým měřením tzv. na světla. expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F22, citlivost ISO 100

34 Zde je již situace zcela jiná. Exponovaná scéna s vysokými jasovými rozdíly představovala pro měření fotoaparátu úspěšně složenou zkoušku. Dokonce i na kontrastní linii mezi domem na pravé straně a jasnou oblohou je jen minimální chromatická vada, která nezabírá více než 1 řadu pixelů. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/125 sekundy, clonové číslo F13, citlivost ISO 100 Fotografie divadla byly exponovány z jednoho místa při různých nastavených ohniskových vzdálenostech. Snímek exponovaný širokým ohniskem 17 mm je zobrazena výše; fotografie pořízená při ohnisku 40 mm je níže. Obě fotografie poskytují reálnou představu o přiblížení s objektivem EF mm F4,0 L USM. (pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F13, citlivost ISO 100 Verdikt Canon EOS 40D zvolil při nástupu na trh DSLR velmi agresivní taktiku. Prodejní cena těla se pohybuje těsně nad hranicí 30 tis. korun; za cca 40 tis. lze koupit 40D v setu s výborným EF-S mm F4-5,6

35 IS USM se stabilizací. Přitom se v žádném případě nejedná o kompromisní přístroj, ale o bytelnou semiprofi DSLR se závěrkou testovanou na cyklů, odolnosti vůči povětrnostním vlivům a nadstandardní funkční výbavou. Jako nejvýraznější klad fotoaparátu bych chtěl zdůraznit, vedle nekompromisní kvality obrazu, možnost všech uživatelských nastavení, kterými si fotoaparát upravíte tak, aby odpovídal přesně vašim představám. Je však otázkou, proč se Canon ještě neodhodlal k programovacímu tlačítku přímého tisku, které má každý IXUS (pozn.: kompakty Canon), ale DSLR žádná. Naopak dobrou zprávou pro všechny koupěchtivé jsou nové zvýhodněné sety fotoaparátu a rovněž akce Canon Cashback (výrobce vrátí část peněz zákazníkům), která potrvá do konce roku. bytelné tělo odolné vůči vlhkosti nenabízí plnohodnotnou odolnost vůči vodě široké možnosti uživatelského přizpůsobení nelze upravit rozsah pro ISO Auto nízký šum a celková kvalita obrazu rozlišení LCD 230 tis. pixelů výdrž baterie 800 snímků 50% využití blesku tlačítko přímého tisku není programovatelné cena nemá reálný histogram průměrná MOC se pohybuje v rozmezí od ,- do ,- CZK Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 40D s objektivem Canon EF mm F4,0 L USM děkujeme českému zastoupení společnosti Canon.

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. Typ Efektivní pixely Celkem pixelů. Přibližně 10,1 milionů Přibližně 10,7 milionů

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. Typ Efektivní pixely Celkem pixelů. Přibližně 10,1 milionů Přibližně 10,7 milionů DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ OBRAZOVÝ PROCESOR OBJEKTIV ZAOSTŘOVÁNÍ Efektivní pixely Celkem pixelů EOS-1D Mark III Poměr stran obrazu 03:02 Nízkopásmový filtr Vestavěný/fixní se samočisticí jednotkou

Více

E-450 14-42 mm Sada. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání

E-450 14-42 mm Sada. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání E-450 14-42 mm Sada Umělecké filtry 100% D-SLR kvalita TruePic III procesor pro ideální reprodukci barev a nízkou hladinu šumu Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru Vestavěný blesk a bezdrátové

Více

E P1 14-42 mm Sada. Olympus Pen: návrat legendy. Specifikace. Typ. Filtr. Obrazový senzor. Živý náhled. Procesor

E P1 14-42 mm Sada. Olympus Pen: návrat legendy. Specifikace. Typ. Filtr. Obrazový senzor. Živý náhled. Procesor E P1 14-42 mm Sada Umělecké Filtry, Vícenásobná expozice, Více formátů s různými poměry stran pro větší kreativitu Vysoce výkonný vestavěný stabilizátor obrazu Monitorování efektů v reálném čase Funkce

Více

Nikon F-80. Michal Kupsa

Nikon F-80. Michal Kupsa Michal Kupsa Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá

Více

Vaše dobrodružství s fotoaparáty EOS začíná zde. you can

Vaše dobrodružství s fotoaparáty EOS začíná zde. you can Vaše dobrodružství s fotoaparáty EOS začíná zde you can Pozoruhodná kvalita obrazu Fotoaparát EOS 600D poskytuje snímky a filmy, které jsou plné detailů a bohaté na barvy a tóny, zásluhou 18megapixelového

Více

PŘEDNOSTI. 96.5mm. 129 mm. 70cm. PenTec s.r.o., Veleslavínská 19/30, 162 00 Praha 6, tel.: 220610753, 235364664, www.pentax.cz

PŘEDNOSTI. 96.5mm. 129 mm. 70cm. PenTec s.r.o., Veleslavínská 19/30, 162 00 Praha 6, tel.: 220610753, 235364664, www.pentax.cz Rozměry 129 x 96.5 x 70mm Hmotnost (tělo) 590g DIGITÁLNÍ SLR 129 mm 70cm 96.5mm model obj. č. čárový kód K-50 black tělo 10882 0027075233102 K-50 Black + DAL 18-55WR 10893 0027075233218 K-50 Black + DAL

Více

Technické údajedsc-hx200v

Technické údajedsc-hx200v Technické údajedsc-hx200v Příslušenství je určené pro konkrétní modely. Specifikace se mohou v různých zemích lišit. Objektiv Optický zoom Zoom s čistým obrazem Digitální zoom F Ohnisková vzdálenost (f=

Více

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Obsah Obsah...1 Digitální fotoaparáty...3 Základní rozdělení...3

Více

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. 28,1 18,7 mm, CMOS. Poměr stran obrazu 03:02 Nízkopásmový filtr

EOS-1D Mark III DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ. 28,1 18,7 mm, CMOS. Poměr stran obrazu 03:02 Nízkopásmový filtr DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ OBRAZOVÝ PROCESOR OBJEKTIV ZAOSTŘOVÁNÍ EOS-1D Mark III Typ 28,1 18,7 mm, CMOS Efektivní pixely Přibližně 10,1 milionů Celkem pixelů Přibližně 10,7 milionů Poměr stran

Více

http://www.olympus.cz/consumer/29_digital-camera_xz-1_-_specifications_24023.htm

http://www.olympus.cz/consumer/29_digital-camera_xz-1_-_specifications_24023.htm Stránka č. 1 z 6 XZ-1 - Specifikace Zpět Detaily Specifikace Obsah balení Příslušenství Ocenění Aktualizace firmwaru Vytisknout XZ-1 Materiál těla Hliník / Plastický Ke stažení Kde nakoupit Online pomoc

Více

Jednotka čištění obrazového snímače, referenční data pro funkci Image Dust Off (vyžaduje volitelný program Capture NX 2)

Jednotka čištění obrazového snímače, referenční data pro funkci Image Dust Off (vyžaduje volitelný program Capture NX 2) Specifikace digitální jednooké zrcadlovky Nikon D90 Typ Typ Upevňovací bajonet Efektivní obrazový úhel Digitální jednooká zrcadlovka Bajonet Nikon F (s AF propojením a AF kontakty) Ekvivalentní objektivu

Více

TG 870. Vyspělý outdoorový hrdina. Specifikace. Monitor. Obrazový senzor. Objektiv. Digitální zoom

TG 870. Vyspělý outdoorový hrdina. Specifikace. Monitor. Obrazový senzor. Objektiv. Digitální zoom TG 870 Vodotěsný do 15m**, nárazuvzdorný ze 2.1m***, tlakuvzdorný do 100kg**** a mrazuvzdorný do -10 C 16 Megapixelů backlit CMOS Výklopný 3" LCD displej s 920.000 obrazovými body Hybridní (posun objektivu

Více

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu

Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty. Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti. Video v kvalitě HD nyní v kompaktním fotoaparátu Samsung ST90 - Digitální fotoaparáty Elegantní a stylový fotoaparát s nádychem důmyslnosti Nejnovější model ST90 soustředí obrovský výkon v mimořádně tenkém provedení. S tloušťkou jen něco přes 16,5 mm

Více

E-410. Ultra-kompaktní a ultralehká. Živý náhled

E-410. Ultra-kompaktní a ultralehká. Živý náhled E-410 Ultra-kompaktní a ultralehká Excelentní antiprachový systém extrémně velká 6,4cm antisluneční HyperCrystal LCD Výjimečně snadné ovládání Živý náhled 10 megapixelový Live MOS senzor Nový procesor

Více

E-510. Živý náhled. 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální funkce. Kompaktní a ergonomické provedení

E-510. Živý náhled. 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální funkce. Kompaktní a ergonomické provedení E-510 vestavěný obrazový stabilizátor Excelentní antiprachový systém extrémně velká 6,4cm antisluneční HyperCrystal LCD Nový procesor pro zpracování obrazu Živý náhled 10 megapixelový Live MOS senzor Profesionální

Více

E mm Sada. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání

E mm Sada. bezdrátové řízení blesků. MOS senzor Výjimečně snadné ovládání E-450 14-42 mm Sada Umělecké filtry 100% D-SLR kvalita TruePic III procesor pro ideální reprodukci barev a nízkou hladinu šumu Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru Vestavěný blesk a bezdrátové

Více

POWER TO YOUR NEXT STEP Zrcadlovka, kterou nikdy nebudete chtít nechat doma

POWER TO YOUR NEXT STEP Zrcadlovka, kterou nikdy nebudete chtít nechat doma POWER TO YOUR NEXT STEP Zrcadlovka, kterou nikdy nebudete chtít nechat doma you can Zrcadlovka, kterou nikdy nebudete chtít nechat doma Uchovejte si vzpomínky v maximální kvalitě na fotografiích i videozáběrech.

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

E-420. ovládání 100% D-SLR kvalita

E-420. ovládání 100% D-SLR kvalita E-420 Nejmenší D-SLR* na světě Pohodlná kompozice s živým náhledem spojeným s AF zaostřováním 6.9cm / 2.7'' HyperCrystal II LCD obrazovka Rozpoznání tváře (Face Detection) pro dokonale zaostřené a exponované

Více

E-420. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. ovládání 100% D-SLR kvalita

E-420. Specifikace. Typ. Hledáček. Obrazový senzor. Procesor. Filtr. ovládání 100% D-SLR kvalita E-420 Nejmenší D-SLR* na světě Pohodlná kompozice s živým náhledem spojeným s AF zaostřováním 6.9cm / 2.7'' HyperCrystal II LCD obrazovka Rozpoznání tváře (Face Detection) pro dokonale zaostřené a exponované

Více

Nikon uvádí D300, profesionální jednookou zrcadlovku nové třídy

Nikon uvádí D300, profesionální jednookou zrcadlovku nové třídy Nikon uvádí D300, profesionální jednookou zrcadlovku nové třídy 12,3 MPix - CMOS Hledáček 100% Automatické čištění Živý náhled - 3 Až 8 snímků/s Vážení přátelé, společnost Nikon Europe dnes uvedla digitální

Více

Uživatelská příručka. Česky

Uživatelská příručka. Česky Uživatelská příručka Česky Děkujeme, že jste se rozhodli pro výrobek Canon. Blesk Canon Speedlite 430EX je víceúčelová záblesková jednotka určená pro fotoaparáty Canon EOS. Automaticky pracuje s automatickými

Více

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000

Kurz digitální fotografie. blok 2 fototechnika/nikon D3000 Kurz digitální fotografie blok 2 fototechnika/nikon D3000 Fototechnika (Ne)důležitost technického zázemí Poučka říká: Fotografii tvoří z 50 % světlo, z 40 % fotograf a z 10 % technické vybavení Dodatek:

Více

Power to evolve. Znovu definovaná kreativita

Power to evolve. Znovu definovaná kreativita Power to evolve Znovu definovaná kreativita Nový špičkový standard Unikátní full-framový snímač CMOS s rozlišením 22,3 megapixelů a obrazový procesor DIGIC 5+ tvoří tandem, který je zárukou fantastických

Více

DSLR-A580L (DSLRA580L) : Technické údaje : Fotoaparáty a videokamery : So...

DSLR-A580L (DSLRA580L) : Technické údaje : Fotoaparáty a videokamery : So... Stránka č. 1 z 5 Model: DSLR-A580L A580 Digitální zrcadlovka s vyměnitelnými objektivy Špičková kvalita obrazu, videozáznam Full HD a rozšířené tvůrčí možnosti U místního prodejce Dostupné v obchodech

Více

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ

Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Česky CEL-ST6CA2H0 NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Canon Speedlite 90EX je kompaktní blesk určený pro fotoaparáty Canon EOS, který pracuje s automatickými zábleskovými

Více

TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC

TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC TVORBA DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE A JEJICH ZPRACOVÁNÍ V PC ALEŠ OUJEZDSKÝ ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07 NÁZEV OPERAČNÍHO PROGRAMU: VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ČÍSLO PRIORITNÍ OSY: 7.1 ČÍSLO OBLASTI

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

EF 24-70 mm f/4l IS USM

EF 24-70 mm f/4l IS USM EF 24-70 mm f/4l IS USM ČESKY Návod pro použití Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Objektiv EF 24-70 mm f/4l IS USM od společnosti Canon je vysoce výkonný standardní objektiv se zoomem určený

Více

Digitální fotoaparát Acer CP-8660. Uživatelská příručka

Digitální fotoaparát Acer CP-8660. Uživatelská příručka Digitální fotoaparát Acer CP-8660 Uživatelská příručka OBSAH 2 ÚVOD 2 Přehled 3 Obsah balení 4 SEZNÁMENÍ S FOTOAPARÁTEM 4 Pohled zepředu 5 Pohled zezadu 8 Stavová LED kontrolka 9 Ikony na LCD monitoru

Více

Fotografie základní kurz

Fotografie základní kurz Fotografie základní kurz Petr Březina 2015, NICOM, a. s. Obsah Co je fotografie a jak vzniká.... 1 Fotoaparát.... 2 Analogový a digitální fotoaparát.... 2 Rozdělení digitálních fotoaparátů.... 2 Kompaktní

Více

E-520. Vestavěný stabilizátor pro všechny objektivy Excelentní antiprachový systém. Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru 100% D-SLR kvalita

E-520. Vestavěný stabilizátor pro všechny objektivy Excelentní antiprachový systém. Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru 100% D-SLR kvalita E-520 Vestavěný stabilizátor pro všechny objektivy Excelentní antiprachový systém Profesionální funkce 10 megapixelový Live MOS senzor Komfortní LV díky vysoce rychlému AF senzoru 100% D-SLR kvalita 6.9cm

Více

Zachyťte vše v těch nejlepších detailech novými DSLR fotoaparáty Sony!

Zachyťte vše v těch nejlepších detailech novými DSLR fotoaparáty Sony! Tisková zpráva Praha, 27. srpna 2009 Zachyťte vše v těch nejlepších detailech novými DSLR fotoaparáty Sony! Digitální zdrcadlovky α 500 a α 550 se snadno používají, nabízejí funkci Live View a samozřejmě

Více

http://www.sony.cz/product/dsc-w-series/dsc-w530

http://www.sony.cz/product/dsc-w-series/dsc-w530 Stránka č. 1 z 5 W530 Digitální kompaktní fotoaparát Lehký, kompaktní fotoaparát Cybershot s jednoduchým ovládáním 14,1 megapixelu, 4x optický zoom / ohnisková vzdálenost od 26 mm, 6,7cm displej LCD, panoramatický

Více

Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony

Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony Tisková zpráva Praha, 31. ledna 2008 Užívejte si své vzpomínky s novými fotorámečky a fototiskárnami Sony DIGITÁLNÍ FOTORÁMEČKY DPF-V900/V700 a DPF-D70 S-Frame Fotorealistický LCD panel se skvělými barvami

Více

BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY

BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY BEZDOTYKOVÉ MĚŘENÍ TEPLOTY Termovize je procesem spočívajícím v přeměně infračerveného záření, čili tepla vydávaného objekty, na viditelný objekt, což umožňuje ohodnotit rozložení teploty na povrchu pozorovaného

Více

Specifikace položek nabídky k veřejné zakázce: Dodávka multimediální techniky OPVK

Specifikace položek nabídky k veřejné zakázce: Dodávka multimediální techniky OPVK Příloha č.3 k Výzvě k podání nabídky Specifikace položek nabídky k veřejné zakázce: Dodávka multimediální techniky OPVK - Multimediální technika projektu CZ.1.07/1.1.00/08.0036 REGION - Program environmentální

Více

WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál

WDV5270 HD Lagoon Uživatelský manuál WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál 1 Části videokamery: 1. LCD obrazovka 2. Voba režimu / posun vlevo 3. Přehrávání / Posun nahoru 4. Samospoušť / posun vpravo 5. MENU/potvrzeni volby (OK) 6. volba

Více

Technické údaje DSC-WX7

Technické údaje DSC-WX7 Technické údaje DSC-WX7 Optický zoom 5x Objektiv Přesný digitální zoom Funkce Smart Zoom Přibl. 20x (celkem) až 36x (ve standardu VGA) F 2,6 6,3 Ohnisková vzdálenost (f= mm) 4,5 22,5 Ohnisková vzdálenost

Více

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620. Specifikace. Hledáček. Typ. Obrazový senzor. Procesor. Filtr

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620. Specifikace. Hledáček. Typ. Obrazový senzor. Procesor. Filtr E-620 Nejmenší a nejlehčí D-SLR* na světě se zabudovaným stabilizátorem obrazu a kreativními funkcemi! Vysoce citlivý 12,3 megapixelový Live MOS senzor 7 bodový AF systém Vysoce výkonný vestavěný stabilizátor

Více

Fotografování v jednoduchém režimu

Fotografování v jednoduchém režimu Fotografování v jednoduchém režimu V tomto režimu dokáže snadno fotografovat i začátečník. V menu se objevují pouze základní funkce, takže obsluha fotoaparátu se zjednoduší. Základní nastavení menu 1 Stiskněte

Více

Sony představuje první 35mm plnoformátovou. videokameru Handycam

Sony představuje první 35mm plnoformátovou. videokameru Handycam Tisková zpráva 12. září 2012 Sony představuje první 35mm plnoformátovou videokameru Handycam Full HD videokamera NEX-VG900E s vyměnitelným objektivem Plnoformátový snímač CMOS Exmor s rozlišením 24,3 efektivních

Více

Technické údajedsc-h90

Technické údajedsc-h90 Technické údajedsc-h90 Příslušenství je určené pro konkrétní modely. Specifikace se mohou v různých zemích lišit. Objektiv Optický zoom Zoom s čistým obrazem Digitální zoom F Ohnisková vzdálenost (f= mm)

Více

product_details1 - Digitální fotoaparáty - Digitální zrcadlovky - Amatérské - D7000

product_details1 - Digitální fotoaparáty - Digitální zrcadlovky - Amatérské - D7000 Stránka č. 1 z 6 Nikon global Fotoaparát D7000 kombinující špičkové nejmodernější technologie v těle překvapivě malých rozměrů znamená novou éru všestranných tvůrčích fotografických nástrojů. Přístroj

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_04 Sada: Digitální fotografie Téma: Další parametry snímku Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená

Více

DVR28 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka)

DVR28 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) DVR28 Videokamera k záznamu jízdy vozidla (černá skříňka) Uživatelská příručka Obsah Popis kamery... 2 Tlačítka a funkce kamery... 3 Nabídka nastavení... 4 Další funkce... 5 Nahrávání videa a fotografování...

Více

PEN F Sada s 17mm 1:1.8 Stříbrný

PEN F Sada s 17mm 1:1.8 Stříbrný PEN F Sada s 17mm 1:1.8 Stříbrný Skvěle zobrazující hledáček v dálkoměrném stylu Volič kompenzace expozice: rychlé a snadné nastavení expozice 5-ti osý stabilizátor obrazu pro foto a video. unikátní antiprachový

Více

Technické údajedsc-hx20v

Technické údajedsc-hx20v Technické údajedsc-hx20v Příslušenství je určené pro konkrétní modely. Specifikace se mohou v různých zemích lišit. Objektiv Optický zoom Zoom s čistým obrazem Digitální zoom F Ohnisková vzdálenost (f=

Více

A) Notebook + dockstation + operační systém

A) Notebook + dockstation + operační systém PŘÍLOHA č. 2 A) Notebook + dockstation + operační systém 2 ks v max. ceně s DPH za oba kusy: 2 727 EUR - 66 293, Kč Technické parametry a specifikace: Procesor: 3 MB L3 Cache 2 jádra, 4 thready s frekvencí

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.3.10 /04.0023 Název projektu: Název zakázky: Předmět zakázky (služba/dodávka/stavební

Více

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620 E-620 Nejmenší a nejlehčí D-SLR* na světě se zabudovaným stabilizátorem obrazu a kreativními funkcemi! Vysoce citlivý 12,3 megapixelový Live MOS senzor 7 bodový AF systém Vysoce výkonný vestavěný stabilizátor

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Břetislav Regner PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

CMOS, velikost 22,4 x 15,0 mm. Vestavěný/pevný s fluórovou povrchovou vrstvou. Typ Dva obrazové procesory "DIGIC 6"

CMOS, velikost 22,4 x 15,0 mm. Vestavěný/pevný s fluórovou povrchovou vrstvou. Typ Dva obrazové procesory DIGIC 6 DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT OBRAZOVÝ SNÍMAČ OBRAZOVÝ PROCESOR OBJEKTIV ZAOSTŘOVÁNÍ Efektivní pixely Pixelů celkem Poměr stran 3:2 Nízkopásmový filtr Čištění snímače barevného filtru CMOS, velikost 22,4 x 15,0

Více

Technické údajedsc-w630

Technické údajedsc-w630 Technické údajedsc-w630 Objektiv Optický zoom Digitální zoom 5x 16 MP přibl. 20x / 10 MP přibl. 6x / 5 MP přibl. 8x / VGA přibl. 36x / 2 MP (16:9) přibl. 12x F 2,6 6,3 Ohnisková vzdálenost (f= mm) Ohnisková

Více

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6

POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2. Barvy 2. Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6. Změna velikosti fotografie 6 Obsah POPIS PROSTŘEDÍ PROGRAMU GIMP 2 Barvy 2 Okno obrázku 4 ZÁKLADNÍ ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ V GRAFICKÉM EDITORU 6 Změna velikosti fotografie 6 Ořezání obrázku 7 TRANSFORMACE 9 Rotace 9 Překlopení 11 Perspektiva

Více

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT K1587.indd 11 27.10.2008 12:00:20 Ovládněme svůj fotoaparát Vybíráme fotoaparát Přestože na trhu existuje nespočetná řada digitálních kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek, musíme

Více

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620

E-620. Tvůrčí možnosti bez hranic s Olympus E-620 E-620 Nejmenší a nejlehčí D-SLR* na světě se zabudovaným stabilizátorem obrazu a kreativními funkcemi! Vysoce citlivý 12,3 megapixelový Live MOS senzor 7 bodový AF systém Vysoce výkonný vestavěný stabilizátor

Více

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo

Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo Digitální fotoaparáty vycházejí z principu klasického fotoaparátu na kinofilm. Hlavní rozdíl je ve snímacím prvku. U klasického fotoaparátu světlo dopadá na světlocitlivý film. Světlocitlivý film je proužek

Více

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Digitální zrcadlovka Zrcadlovka Digitální zrcadlovka SLR (Single Lens Reflex) DSLR (Digital Single Lens Reflex) Digitální

Více

E-3. Specifikace. Hledáček. Typ. Obrazový senzor. Procesor. Živý náhled. Filtr

E-3. Specifikace. Hledáček. Typ. Obrazový senzor. Procesor. Živý náhled. Filtr E-3 Profesionální pracovní nástroj Plně křížový vysokorychlostní 11-ti bodový zaostřovací AF systém Vysoce výkonný vestavěný stabilizátor obrazu Výkonné zpracování obrazu s novým TruePic III Nejrychlejší

Více

E-30. Profesionální nástroj s nejrychlejším zaostřováním a vestavěným obrazovým stabilizátorem.

E-30. Profesionální nástroj s nejrychlejším zaostřováním a vestavěným obrazovým stabilizátorem. E-30 Umělecké Filtry, Vícenásobná expozice, Bezdrátový blesk, Více formátů s různými poměry stran pro větší kreativitu Plně křížový vysokorychlostní 11-ti bodový zaostřovací AF systém Vysoce citlivý 12,3

Více

E M5 Mark II 1250 Kit Stříbrný

E M5 Mark II 1250 Kit Stříbrný E M5 Mark II 1250 Kit Stříbrný 5-ti osý stabilizátor obrazu pro foto a video. Odolný proti prachu, vodě & mrazu Úchvatná obrazová kvalita unikátní antiprachový filtr (SSWF) Nejvýkonnější stabilizace obrazu

Více

âeská verze POKYNY K OBSLUZE

âeská verze POKYNY K OBSLUZE C âeská verze POKYNY K OBSLUZE Srdeãnû blahopfiejeme k va emu novému produktu Canon. Produkt Canon Speedlite 550EX je vysokov konná záblesková jednotka vybavená automatick m fiízením E-TTL (Evaluative-Through-The-Lens).

Více

Digitální HD videokamera s vyměnitelným objektivem

Digitální HD videokamera s vyměnitelným objektivem 4-257-862-92(1) Digitální HD videokamera s vyměnitelným objektivem Příručka k produktu Handycam Obsah Ukázkové Nabídka Rejstřík 2010 Sony Corporation CZ NEX-VG10/VG10E Poznámky k používání videokamery

Více

Optika v počítačovém vidění MPOV

Optika v počítačovém vidění MPOV Optika v počítačovém vidění MPOV Rozvrh přednášky: 1. osvětlení 2. objektivy 3. senzory 4. další související zařízení Princip pořízení a zpracování obrazu Shoda mezi výsledkem a realitou? Pořízení obrazu

Více

POPIS ZAŘÍZENÍ. Zadní pohled. 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej. Přední pohled. 12. Čočka 13. LED světlo 14.

POPIS ZAŘÍZENÍ. Zadní pohled. 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej. Přední pohled. 12. Čočka 13. LED světlo 14. v1.7(12/14) POPIS ZAŘÍZENÍ Zadní pohled 1. Napájení 2. Menu 3. Mode 4. Nahoru 5. OK 6. Dolů 7. Displej Přední pohled 12. Čočka 13. LED světlo 14. Reproduktor w w w. c e l - t e c. c z Strana 1 Pravý pohled

Více

Mikroskopická obrazová analýza

Mikroskopická obrazová analýza Návod pro laboratorní úlohu z měřicí techniky Práce O1 Mikroskopická obrazová analýza 0 1 Úvod: Tato laboratorní úloha je koncipována jako seznámení se s principy snímání mikroskopických obrazů a jejich

Více

Společnost Sony představuje fotoaparát α7r: nejmenší a nejlehčí Full-frame fotoaparát s výměnnými objektivy na světě i

Společnost Sony představuje fotoaparát α7r: nejmenší a nejlehčí Full-frame fotoaparát s výměnnými objektivy na světě i Light, asdasdasdosokuna Tisková zpráva 18. října 2013 Společnost Sony představuje fotoaparát α7r: nejmenší a nejlehčí Full-frame fotoaparát s výměnnými objektivy na světě i Přichází profesionálními fotografy

Více

DigiScan DS-01/DS-02

DigiScan DS-01/DS-02 DigiScan DS-01/DS-02 Přenosný digitální skener Uživatelský Manuál Prohlášení o shodě pro tento přístroj naleznete na: www.technaxx.de/ (na spodní liště Konformitätserkärung ). Přesná specifikace je závislá

Více

Špičkový výkon. Vylepšený výkon

Špičkový výkon. Vylepšený výkon Špičkový výkon Vylepšený výkon 2 Tv (čas expozice): 1/1250 Av (hodnota clony): f/5,0 Citlivost ISO: 4000 Objektiv: EF 400 mm f/2,8l IS II USM Ohnisková vzdálenost: 400,0 mm Kvalita obrazu v podání fotoaparátu

Více

Obsah ÚVOD 10 KAPITOLA 1: CO JE DSLR VIDEO? 13 Proč je DSLR video tak populární? 18 Co je na DSLR videu skvělého? 19 Estetické výhody 19 Technické výhody 21 Co na DSLR videu už není tak skvělé? 22 Práce

Více

Digitální jednooká zrcadlovka. Bajonet Nikon F (s AF kontakty)

Digitální jednooká zrcadlovka. Bajonet Nikon F (s AF kontakty) TECHNICKÁ SPECIFIKACE NIKON D3500 Typ Digitální jednooká zrcadlovka Upevňovací bajonet Bajonet Nikon F (s AF kontakty) Efektivní obrazový úhel Formát Nikon DX, obrazový úhel je ekvivalentní objektivům

Více

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie Zhotovení a úprava fotografií 01 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní

Více

DVRB23 Videokamera k záznamu jízdy vozidla S GPS modulem (černá skříňka)

DVRB23 Videokamera k záznamu jízdy vozidla S GPS modulem (černá skříňka) DVRB23 Videokamera k záznamu jízdy vozidla S GPS modulem (černá skříňka) Uživatelská příručka Obsah Obsah... 1 Popis kamery... 2 Vložení SD karty... 2 Hlavní nabídka... 3 Nabídka nastavení... 3 Nahrávání

Více

SLR Digital Camera. Návod k použití. Proètìte si nejprve tento návod k použití, abyste využili nejvyššího výkonu Vašeho fotoaparátu.

SLR Digital Camera. Návod k použití. Proètìte si nejprve tento návod k použití, abyste využili nejvyššího výkonu Vašeho fotoaparátu. SLR Digital Camera Návod k použití Proètìte si nejprve tento návod k použití, abyste využili nejvyššího výkonu Vašeho fotoaparátu. Dìkujeme Vám, že jste si vybrali digitální fotoaparát PENTAX x. Prosíme

Více

Vaše uživatelský manuál OLYMPUS C-5060WZ http://cs.yourpdfguides.com/dref/5461023

Vaše uživatelský manuál OLYMPUS C-5060WZ http://cs.yourpdfguides.com/dref/5461023 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Braun DigiFrame 1160 Návod k použití

Braun DigiFrame 1160 Návod k použití Braun DigiFrame 1160 Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení digitálního fotorámečku zn. Braun. Pro jeho správné ovládání a zabezpečení dlouhé životnosti si před prvním použitím pečlivě přečtěte následující

Více

Příručka k produktu Cybershot

Příručka k produktu Cybershot VKLEPNĚTE! Obsah Základní postupy Použití nabídky Digitální fotoaparát Příručka k produktu Cybershot DSC-S730 Před použitím jednotky si, prosím, podrobně přečtěte tuto příručku a pro další použití také

Více

Fotoaparát a digitální fotografie

Fotoaparát a digitální fotografie STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO Fotoaparát a digitální fotografie Mgr. David Čížek Brno 2013 Obsah 1. Úvod... 3 2. Fotografie součást počítačové grafiky, součást

Více

CENOVKY K DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTŮM C-765 ULTRA ZOOM

CENOVKY K DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTŮM C-765 ULTRA ZOOM CENOVKY K DIGITÁLNÍM FOTOAPARÁTŮM C-765 ULTRA ZOOM 10x optický a 3x digit. zoom Super-makro již od 3cm Autom. i manuální vyvážení bílé 4 vlastní uživatelská nastavení s baterií, USB a AV kabel, Profesionální

Více

Technické údajeslt-a35k

Technické údajeslt-a35k Technické údajeslt-a35k Naše příslušenství je určené pro konkrétní modely. Specifikace se mohou v různých zemích lišit. Držák objektivu Bajonet A společnosti Sony Kompatibilita objektivu Všechny typy objektivů

Více

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu Fotografujeme Využití možností fotoaparátu 1 Dobrá fotografie Nese zvolenou konkrétní myšlenku námět, motiv Působí na diváka dle záměru autora zvýraznění důležitého, kompozice, atmosféra Je technicky dobře

Více

Canon EOS 40D: dobře vyladěná zrcadlovka v praxi

Canon EOS 40D: dobře vyladěná zrcadlovka v praxi Page 1 of 29 Článek vytištěný ze serveru Fotografovani.cz Název článku: Canon EOS 40D: dobře vyladěná zrcadlovka v praxi Datum publikování: 05.03. 2008 URL článku: http://www.fotografovani.cz/art/forec_amater/canon-eos-40d-rec.html

Více

KOMPLETNÍ SPECIFIKACE SMART CAMERA NX2000

KOMPLETNÍ SPECIFIKACE SMART CAMERA NX2000 KOMPLETNÍ SPECIFIKACE SMART CAMERA NX2000 Obrazový snímač spec view Obrazový snímač data snímače CMOS Velikost snímače 23,5 x 15,7 mm Počet efektivních pixelů Cca 20,3 Mpix Celkový počet pixelů Cca 21,6

Více

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena.

2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Pavel Kocur Makro a detailní fotografie kvě n Pavel Kocur, Mutěnická 8, 32300 Plzeň 2015, Ing. Pavel Kocur, CSc. Všechna práva vyhrazena. Tuto e-knihu je možné získat pouze od prodejce, kterým je vydavatelství

Více

Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 JAK NA FILTRY 38 STATIVY K UDRŽENÍ STABILITY 50 SVĚT BLESKŮ 60

Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 JAK NA FILTRY 38 STATIVY K UDRŽENÍ STABILITY 50 SVĚT BLESKŮ 60 Obsah ÚVOD 10 VÝBĚR OBJEKTIVU 12 Objektiv určuje různé optické parametry výsledného snímku, včetně ostrosti, čistoty barev a barevného podání. Často se říká, že kvalita snímku je dána zejména počtem megapixelů,

Více

Manuál TESCAM010 FULL HD kamera. Bezpečnostní pokyny

Manuál TESCAM010 FULL HD kamera. Bezpečnostní pokyny Manuál TESCAM010 FULL HD kamera Bezpečnostní pokyny Dodržujte prosím bezpečnostní pokyny. Aby se předešlo nebezpečí požáru, nebo elektrických výbojů, prosím dodržujte pozorně následující instrukce. Pokud

Více

2-685-156-12(1) SAL300F28G. Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 300mm F2.8 G. 2008 Sony Corporation

2-685-156-12(1) SAL300F28G. Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 300mm F2.8 G. 2008 Sony Corporation -685-56-() SAL300F8G Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 300mm F.8 G 008 Sony Corporation Objektiv je vhodný pro fotoaparáty Sony VAROVÁNÍ Abyste snížili riziko požáru nebo nebezpečí úrazu elektrickým

Více

Fotoaparát na stativu. (Obr.1)

Fotoaparát na stativu. (Obr.1) Základy fotografování 3. část příslušenství Základy fotografování 3. část příslušenství...1 1. Úvod...1 2. Příslušenství...1 2.1 Stativ...1 2.2 Objektivy...3 2.3 Předsádky, filtry...5 2.4 Blesk...6 2.5

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

AERO SPEED PACK 85 S ÉRIE A ERO S PEED P A CKS. Postranní víko a prostor pro laptop s ochrannými voděodolnými

AERO SPEED PACK 85 S ÉRIE A ERO S PEED P A CKS. Postranní víko a prostor pro laptop s ochrannými voděodolnými A ERO S PEED P A CKS Batohy Tamrac Aero Speed Pack jsou ideálním řešením pro fotografy, kteří upřednostňují komfort batohu, ale nechtějí přijít o výhodu rychlé dostupnosti svého vybavení. Firma Tamrac

Více

Vaše uživatelský manuál CANON EOS-1D MARK IV http://cs.yourpdfguides.com/dref/3939352

Vaše uživatelský manuál CANON EOS-1D MARK IV http://cs.yourpdfguides.com/dref/3939352 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Tisková zpráva. Londýn, 1. února 2011

Tisková zpráva. Londýn, 1. února 2011 Tisková zpráva Londýn, 1. února 2011 Větší zoom s menším rozmazáním snímků: Fotoaparáty Cyber-shot z řady HX s videem ve Full HD rozlišení Fotoaparáty HX100V a HX9V s možností pořizování 3D snímků, s novým

Více

Technické údajeslt-a65vk

Technické údajeslt-a65vk Technické údajeslt-a65vk Naše příslušenství je určené pro konkrétní modely. Specifikace se mohou v různých zemích lišit. Sbalit vše Držák objektivu Bajonet A společnosti Sony Kompatibilita objektivu Všechny

Více

DC 2300 Uživatelská příručka

DC 2300 Uživatelská příručka DC 2300 Uživatelská příručka Autorská práva Copyright (c) 2002 Benq Corporation. Všechna práva vyhrazena Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přeposílána, přepisována, ukládána nebo překládána

Více

NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT. Základní průvodce str. 2. Obsah str. 20. Autorizovaný distributor. http://www.olympus.com/ www.olympus.

NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT. Základní průvodce str. 2. Obsah str. 20. Autorizovaný distributor. http://www.olympus.com/ www.olympus. DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT http://www.olympus.com/ www.olympus.cz Sídlo: Wendenstrasse 14 18, 20097 Hamburg, Německo Tel.: +49 40-23 77 3-0 / Fax: +49 40-23 07 61 Zásilky: Bredowstrasse 20, 22113 Hamburg, Německo

Více

Braun DigiFrame 7001. Návod k použití

Braun DigiFrame 7001. Návod k použití Braun DigiFrame 7001 Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení digitálního fotorámečku zn. Braun. Pro jeho správné ovládání a zabezpečení dlouhé životnosti si před prvním použitím pečlivě přečtěte následující

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

Návod k použití. Digitální fotoaparát

Návod k použití. Digitální fotoaparát Digitální fotoaparát Cz Návod k použití Děkujeme vám za zakoupení tohoto produktu CASIO. Před jeho použitím se nezapomeňte seznámit se všemi bezpečnostními pokyny tohoto návodu k použití. Návod k použití

Více