Odpady a jejich problematická recyklace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odpady a jejich problematická recyklace"

Transkript

1 Odpady a jejich problematická recyklace Odpady Co je to odpad? Existuje odpad v přírodě? Odpad je to, co již nepotřebujeme, nedokážeme použít. V přírodě je také odpad - opadané listí, odumřelí živočichové a rostliny. Dokonce bez jednoho velmi nebezpečného odpadu dnes nemůžeme žít. Jaký? Kyslík. Po vzniku života na Zemi začaly bakterie v mořích produkovat O 2 jako odpadní látku. Kyslík volně unikal do atmosféry, až ji zcela nasytil. Kyslík je však silné oxidační činidlo. Rozrušoval horniny. A navíc je silně hořlavý, tzn. bez kyslíku nemůže nic hořet. To bylo velmi nebezpečné. Kyslík, který se vázal zpět do vody byl pro tyto bakterie toxický. Naštěstí některé z nich vymyslely způsob, jak kyslík zlikvidovat a začaly ho využívat při syntéze ATP - fotosyntéza. Ty, které to nedokázaly, přežily jen v bezkyslíkatém prostředí. Dnes jim říkáme anaerobní organismy. Např. kvasinky, sirné bakterie. To byla první ekologická katastrofa na Zemi. A nezavinil ji člověk. Kyslík totiž způsobil první hromadné vymírání v dějinách Země. Z organismů, které se naučily O 2 využívat, se časem vyvinuly všechny aerobní organismy, které dnes známe. Odpad z lidského hlediska. Celkové množství odpadu na osobu a rok: 150 až 200 kg Druhy odpadů: vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb. ze dne = katalog odpadů 970 druhů odpadů Rozdělení odpadů - podle původu: komunální, průmyslové, zemědělské - chemické složení: zásadité, neutrální, kyselé, organické, anorganické - podle skupenství: pevné, kapalné, plynné, kaly - nebezpečnost: neškodné, toxické, radioaktivní, hořlavé - dělení N a O + šestimístné číslo 3. Nakládání s odpady Nebezpečné odpady - likvidují specializované firmy - z nemocnic, továren, výroben, provozů, firem,... - sanace ekologických katastrof - nesmí přijít na skládku - některé lze spalovat Odpady dnes ukládáme na skládky.

2 Skládka: pečlivě vybraná lokalita, upravená podklad - nepropustná vrstva jílu, zatavená vrstva plastu, písek, štěrk vrstvy odpadu se prokládají zeminou a technickým O odpadem řeší odvod vody do čističek rovnou se zahrnuje umísťují se sběrače plynů - odvětrávání metanu Spalování: výborná věc, jak odpad využít a zmenšit jeho objem potřeba je mít dobře čištěnou spalovnu s lapači popílku a filtrací kouře, odsiřovadly,... spalovna Malešice vytápí celou Prahu 4, což je velké panelákové sídliště Třídění Proč třídit? Třídíte odpady? Proč? Důvody máme každý jiné. Cvičení Kdo netřídí, ať zvedne ruku. Tito lidé vytvoří skupinu. Ostatní si připraví argumenty, jak netřídiče přesvědčit. Ztížení - netřídiči si připraví argumenty pro a ostatní proti třídění. Pokud ve skupině nejsou netřídiči, rozdělíme ji na dvě skupiny. Jedni se musí vcítit do role těch, co nechtějí třídit, musí si vymyslet důvody. Po té následuje řízená diskuse. Na závěr vyhodnocení - kdo koho přesvědčil a proč. Je-li dostatek času, skupiny se vymění. Jak třídit Podle čeho poznáme, kam odpad vyhodit? podle trojúhelníčkového značení - PL Každý výrobek, by měl mít na sobě uvedeno, z jakého materiálu je. A kam se tedy po té, což již není použitelný a stane se z něj odpad, má vyhodit. Není to však povinné. Někteří výrobci uvádějí mylné nebo zavádějící označení. Je tedy dobré naučit se rozpoznávat materiál. Hra na poznávání materiálů se zavázanýma očima. Vhodná pro MŠ - pečlivě vybrat materiály. Upozorňovat děti, že hračky jsou plast a lahve jsou PET, a že je v tom rozdíl. Plast Začneme plasty, je jich nejvíc a jsou velmi špatně rozložitelné. Zabírají mnoho místa. V jejich třídění je však mnoho problémů. Každý druh plastu má jiný bod tání a jiné vlastnosti, proto je potřeba je pečlivě třídit. Recyklované plasty ze směsí již nemají takové vlastnosti a jsou skoro nepoužitelné. Plasty patří do žlutého kontejneru. Sváží se na dotřiďovací linky, kde jsou z nich odstraněny etikety, jiné než plastové součástky a třídí se podle druhů a barev. Po té se odvážejí na zpracování. Někdy až do Číny. Plasty, které nelze vytřídit nebo vyčistit se používají jako směsné, ale nemají již takové vlastnosti. Drtí se a lisují se z nich výrobky druhořadé kvality. Ve stručnosti si uvedeme, co se z kterého plastu vyrábí.

3 PET - polyester - vymýt, sešlápnout - tkaniny, koberce, výplně a polstrování do automobilů, izolace, střešní krytina víčka - polypropylen: hmoždinky polystyren - žlaby, trubky PVC - těžko se recykluje, zhoršuje vlastnosti výrobků tetrapacky a pod. - drtí se a třídí na původní suroviny - někde se sbírají společně s plasty - v ČR se znovu využívá jen papír - rozřezají se a lisují na izolace SKLO - lze použít mnohokrát - musí být rozbité - přidává se do nové taveniny - tím se šetří 90% suroviny - třídit dle barev, sundat jiné součástky ne: zrcadla, sklo s drátěnými výztuhami, autosklo, žárovky Sklo je velmi trvanlivý materiál. Proto se dá i bez třídění používat dlouhá léta. Až po té, co se rozbije, je dobré ho vytřídit. kovy - výkup, v poslední době jsou velmi žádány - hliník se u nás sbírá ojediněle, nikdo ho nezpracovává - vlastnosti a zpracování je obdobné jako u skla stavební O - rekultivace skládek - předat specializované firmě - pozor na znečištění N odpady - obaly se zbytky barev, olej, lahvičky od sprejů - musíme je skladovat doma a odevzdávat při svozech organizovaných obcí - baterie se dají recyklovat na kovy, olovo, atp. - Ecobat sbírá baterie v celé republice Pneu je pryž a to není plast, recykluje se těžko, jsou výhřevné, snadno se pálí, ale vzniká smog, není to recyklace. Drtí se na příměsi a povrchy sportovišť nebo směsi na sanaci katastrof = sorbenty oleje, ropy, nafty,... elektroodpad - sbírá se - např. REMA Systém - musí odebírat prodejci a výrobci - rozebírá se na součástky a ty jsou podle materiálu znovu využívány BIOODPAD - i v bytech můžeme mít kompostéry - přihnojovat rostliny v květináčích - hnědé popelnice: kompostárny, výroba bioplynu - zahradní, kompost

4 papír - 17% z celkové těžby dřeva jde na výrobu papíru - spotřeba: 5 tun vody na 1 tunu papíru - se může recyklovat 5-7x - rozmáčí se, filtruje, prosívá do nádrží, mísí se vírem, odstraňují se barviva a pojiva, probublává se vzduchem, pere se a zahušťuje - i recyklace je náročná na spotřebu vody a energie - používají se chemikálie, doplňují se pojiva, plniva a klížidla, také bělidla + odpad z výroby: čištění vodou NE: papír mokrý, mastný, voskovaný, znečištěný, knihy ve vazbě PL - napište ke každé sadě značek o jaký odpad se jedná a do jakého kontejneru patří Recyklace Co to znamená? = Znovu využití. Jak se recyklovalo dříve? Recyklace souvisí s leností. Recyklace tu byla vždycky. Už v prvobytně pospolné společnosti. Lidé byli šetřiví, zvlášť, když výroba nějakého výrobku byla náročná, získání suroviny pracné či nebezpečné. Věci se používaly tak dlouho, dokud to šlo. Pokud se rozbily, byly opraveny. Pokud to nešlo, jejich součásti byly použity jinak. Až po té, co nešlo nic z předchozího, se z věci stal odpad. Čím jsou věci dražší, tím spíš je recyklujeme. Vzpomeňte si, jak dlouho sloužily výrobky jako automobil, pračka, lednička, nábytek v minulém století. Jak moc se o ně pečovalo, jak pečlivě se spravovaly a jak součástky ze starého sloužily pro opravu nového. Co všechno si pečlivé hospodyňky schovávaly. Cokoliv, co by se mohlo ještě hodit. Kelímky od jogurtů na předpěstování sazenic. Bazary a secondhandy - recyklace správná. Věci nejsou likvidovány, přepracovávány. Jsou použity tak, jak byly původně vyrobeny. Je to opravdu ekologické? Přečtu článek Recyklacek na recyklaci. Doporučím D.K. Benjamina: Osm mýtů o recyklaci. Eko hry Výtvarná výchova je bezva možnost, jak využívat odpadní materiál. Má to více výhod - materiály a pomůcky nemusíme kupovat, stačí je sesbírat. Vede děti k uvědomělosti, že věci, které již neslouží, nemusí skončit v koši, ale dá se na ně koukat jinak. První, kdo začal staré věci používat k tvorbě byl Marcel Duchamp. Dělal ready made objekty. Prostě sebral pisoár nebo sušák na lahve a pověsil či postavil je do galerie. Jindy smontoval pár předmětů do určitého tvaru. I Picasso vyrobil hlavu býka ze starého bicyklu (řidítka jako rohy, sedlo jako hlava). Schwitters dával do obrazů deštníky, vrtule od letadla, uzávěry od lahví... - merz umění, asambláže. Dnes se vyrábějí šrotozemšťani, plastiky z PET lahví. Z PET lahví se staví skleníky.

5 Má to i nevýhody. Odpady, které budeme používat, nesmí být znečištěné. Nemůžeme ze všech odpadů na světě vyrobit umění. Tolik umění bychom neměli kam dát a ani by nás už nebavilo. Ale je to možnost, jak zmenšit objem odpadů. Ekologické výtvarné techniky - patchwork, ruční papír Patchwork - sešívání zbytků látek. Z rozpadlého oblečení se vystříhalo to, co ještě drželo pohromadě. Tyto kousky se sešily a udělala se z toho další látka. Ruční papír - roztrháme papíry, smícháme s vodou, necháme rozmočit nebo rozmixujeme - nalijeme směs na síto, vymačkáme vodu - zdobíme kořením, květinami, reliéfy... - sušíme v novinách úkol - vymyslet dvě hry s odpadem pro MŠ a ZŠ Co tedy s odpadem? Nejlépe ho nevyrábět. Tzn. při nákupech počítat s balením. Vymýšlet pro věci, co máme doma co nejvíce využití. Pořádat bazary, domácí výprodeje. Tvořit. A nebo přehodnotit postoj?! Skládky se nakonec rozloží a rozpadnou stejně jako jiné přírodní odpady - listí, uhynulá zvířata. Z kmenů prastarých stromů máme uhlí. Z uhynulých zvířat ropu. I příroda zná nerozložitelný odpad - kosti, schránky měkkýšů. Tvoří horniny. Archeologové mají rádi, když narazí na zbytky odpadků. Odpadní jámy pravěkých lidí nám slouží coby cenný zdroj informací. I naše skládky jednou budou cenným nalezištěm. Co je doba rozkladu jedné PET lahve proti stáří Zeměkoule? I ten nejtrvanlivější plast se jednou rozpadne. Nebo se z něj stane cenné palivo, až nám dojde uhlí a ropa. A možná i dřív než za milion let.

Odpady a jejich tvůrčí využití

Odpady a jejich tvůrčí využití Odpady a jejich tvůrčí využití Jak si představujete tvůrčí využití odpadů? Snímek 2 Takto asi ne (-: Snímek 3 a 4 Naše odpady umí využít rostliny i živočichové. Snímek 5 Organismus si z prostředí něco

Více

Jak správně třídit papír? Papír je velmi dobře recyklovatelná surovina. Proč tedy ničit lesy, abychom získali surovinu na výrobu papíru, když můžeme zužitkovat již vyrobený nepotřebný papír? Použitím jedné

Více

Environmentální vzdělávání 2015

Environmentální vzdělávání 2015 Environmentální vzdělávání 2015 ODPADY ODPADY ODPAD = movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit. Přesná právní definice: zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých

Více

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí:

Recyklace odpadů. Způsoby nakládání s odpady dle vlivu na životní prostředí mají toto pořadí: Téma č. 27 - obor Kuchařské práce/ekologie Proč třídit odpad? Recyklace odpadů Zkuste se nad touto otázkou zamyslet dříve, než budete číst dále. Někdo z vás odpověděl: protože mám rád přírodu; nechci,

Více

Domalovánky o třídění odpadu

Domalovánky o třídění odpadu Domalovánky o třídění odpadu Ahoj, jmenuji se Doubek a říkají o mně, že toho hodně vím. Budu vás provázet domalovánkami o třídění a recyklaci odpadů. Dozvíte se, co je to recyklace a proč je tak důležité

Více

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů.

TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY. Papír Papír se recykluje, sbírá se do modrých kontejnerů. TŘÍDĚNÍ ODPADU RECYKLOVATELNÉ ODPADY Každý obal by měl být označen recyklačním symbolem, který říká, z jakého materiálu je obal vyroben. Jde o symbol tří šipek vzájemně propojených do trojúhelníku. Symbol

Více

Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti

Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti Základní informace o správném třídění odpadů v Hradišti Směsný odpad Kontejnery na směsný odpad jsou určeny pro popel a běžné odpadky, které vznikly z běžného denního chodu domácnosti a nejdou dále třídit.

Více

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky:

Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Téma: Odpady Ročník: 5. Počet vyučovacích hodin: 4-5 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Úvodní rozhovor - Motivace Celý den je možný pojmout jako soutěž mezi skupinami bodujte, jak uznáte za vhodné.

Více

Jak třídit odpady z domácností?

Jak třídit odpady z domácností? Jak třídit odpady z domácností? Třídit odpady hned, jakmile vzniknou, zvlášť do košů, tašek, pytlů Do barevných kontejnerů dávat opravdu jen to, co tam patří znečištěné obaly mohou znehodnotit celý obsah

Více

INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY

INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY Obec Lupenice INFORMATIVNÍ POKYN K TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V OBCI LUPENICE a TUTLEKY Zajímá-li vás co se děje s odpady z vaší domácnosti, jak je třídit a kde, držíte v rukou tu správnou příručku, která tyto informace

Více

Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy budou vycházet v rozsahu 5 čísel za dobu trvání projektu. Jejich forma bude elektronická.

Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy budou vycházet v rozsahu 5 čísel za dobu trvání projektu. Jejich forma bude elektronická. 01/2011 Z E LE N É Z PR Á VY GREEN REPOR T Grüner B eric ht Haló! Hlásí se vám Zelené zprávy! Zelené zprávy jsou součástí projektu Zelený kompas, jehož hlavním cílem je přiblížit vám současnou situaci

Více

Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU NA SBĚR PLASTU?

Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU NA SBĚR PLASTU? Časté dotazy o nakládání s odpady Město Jirkov vypracovalo seznam nejčastějších otázek týkajících se nakládání s odpady. TŘÍDĚNÍ ODPADU: Sběr plastu a nápojových kartonů: CO VŠECHNO LZE VYHODIT DO KONTEJNERU

Více

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN

č. 1/2014 MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN MĚSTO LOUNY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN č. 1/2014 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím

Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Novobystřický průvodce odpadovým hospodářstvím Vážení spoluobčané, město ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. pro Vás připravilo tento informační leták týkající se sběru, třídění a odstraňování komunálních

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu

INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu INFORMACE O ODPADECH Místa určená k odkládání složek komunálního odpadu 1. Sběrný dvůr 2x plast, sklo, papír, kovy, velkoobjemový kontejner, nebezpečný odpad (zářivky, výbojky, domácí elektro, TV, PC,

Více

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014

OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA. č. 06/2014 OBECNE ZAVAZNA VYHLASKA MĚSTA TÁBORA o č. 06/2014 SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ, VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM v v r v Zastupitelstvo města Tábora

Více

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016

Změny ve sběru tříděného odpadu. v obci Konojedy od 1.1.2016 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy od 1.1.2016 1 Změny ve sběru tříděného odpadu v obci Konojedy Vážení spoluobčané, v letošním roce se uskutečnilo několik změn v oblasti nakládání s odpady

Více

Odpadové hospodářství obce

Odpadové hospodářství obce Odpadové hospodářství obce Ekologická výchova autorka: Mgr. Daniela Kosařová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 I. Odpadové hospodářství

Více

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí Životní prostředí Plasty v životním prostředí 1868 John Wesley Hyatt inzerát 1856 Alexander Parkes nitrát celulosy 1870 John Wesley Hyatt celuloid 1872 The Celluloid Manufacturing Co. & J. W. Hyatt

Více

TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ VII.5 MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ ODPADŮ

TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ VII.5 MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ ODPADŮ TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ VII.5 MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ ODPADŮ Zdeněk Horsák SITA CZ zdenek.horsak@sita.cz OBSAH 1) Zařízení na třídění odpadů z demolic a stavebních odpadů 2) Zařízení na třídění

Více

S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI. PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD

S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI. PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD S NÁMI DÁVÁTE ODPADŮM DRUHOU ŠANCI PROČ, CO, JAK a KAM TŘÍDIT ODPAD V přírodě v podstatě žádné odpady neexistují. Odpady produkuje pouze člověk při svých činnostech od nepaměti. Od historie odpadů k jejich

Více

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo

Upozornění ke sběru. Starý papír, kartony. Bílé sklo. Barevné sklo Upozornění ke sběru Sběrné frakce se mohou region od regionu velice lišit. Zde jsou proto uvedeny moduly nejpoužívanějších variant sběru druhotných surovin, které lze sestavit v závislosti na daném regionu.

Více

JAK NAKLÁDAT S ODPADEM

JAK NAKLÁDAT S ODPADEM JAK NAKLÁDAT S ODPADEM Vážení spoluobčané, připravili jsme pro Vás informace, týkající se nakládání s odpadem. Cílem je přiblížit Vám jak správně, v souladu s obecně závaznou vyhláškou Města č. 3/2006

Více

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, autovraků a systému nakládání se stavebním odpadem MĚSTO BECHYNĚ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Obecně závazná vyhláška č. 12/2008 o systému shromažďování, sběru,

Více

Výukový materiál. Vzdělávací oblast/předmět/téma: Člověk a jeho svět/prvouka/ Třídění odpadu

Výukový materiál. Vzdělávací oblast/předmět/téma: Člověk a jeho svět/prvouka/ Třídění odpadu Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_36_7_Třídění

Více

OBEC Vyžice. Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015,

OBEC Vyžice. Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015, OBEC Vyžice Obecně závazná vyhláška obce Vyžice č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

Předcházej a recykluj

Předcházej a recykluj Předcházej a recykluj Milan Havel sdružení Arnika Odpady naše ekologická stopa Ztráta surovin Každý rok končí na našich skládkách a ve spalovně tisíce tun odpadů. Díky této politice přicházíme o cenné

Více

Přehled povolených odpadů

Přehled povolených odpadů Přehled povolených odpadů kód typ název jedn ktg OTZ 010101 K Odpady z těžby rudných nerostů t O ANO 010102 K Odpady z těžby nerudných nerostů t O ANO 010306 K Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04

Více

Mokrovratský zpravodaj

Mokrovratský zpravodaj číslo 7 červenec 2015 Mokrovratský zpravodaj Měsíčník pro Mokrovraty, Pouště a okolí Milí spoluobčané, léto se pomalu chýlí ke konci, pryč jsou prázdniny a čas dovolených. Věříme, že jste si přes léto

Více

Bioodpad. Nepatří sem: Do kontejneru patří:

Bioodpad. Nepatří sem: Do kontejneru patří: Bioodpad listí, tráva, plevel zbytky ovoce, zeleniny čajové sáčky kávová sedlina hlína z květináčů skořápky ořechů a vajec piliny dřevní štěpka z větví stromů a keřů zbytky jídel (gastroodpad) jedlé oleje

Více

Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost

Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost Kam s vaším odpadem Odpadová příručka pro domácnost Nebojte se třídit správně Dobrý den, třídění složek komunálního odpadu jako je papír, plasty a sklo už v dnešní době mnohým z nás přijde samozřejmé.

Více

VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV VÝTAHY, HROMOSVODY, ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. ( zuzana.vyoralova@fa.cvut.cz ) BIVŠ 29.března 2016 OBSAH PŘEDNÁŠKY : TYPY VÝTAHŮ PASIVNÍ HROMOSVODY AKTIVNÍ

Více

SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; SLUŽBY SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI

SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; SLUŽBY SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; SLUŽBY SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI 36 Přírodní voda; úprava a rozvod vody, obchod s vodou, prostřednictvím sítí 36.0 Přírodní voda; úprava a rozvod vody,

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení MSK 1823/2015 ze dne 2.11.2015 (nabytí právní moci dne 25.11.2015), ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení MSK 1823/2015 ze dne 2.11.2015 (nabytí právní moci dne 25.11.2015), ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

M Ě S T O J I Ř Í K O V

M Ě S T O J I Ř Í K O V M Ě S T O J I Ř Í K O V Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním

Více

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03 08

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu Kategorie Produkce (tun) 010306 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 O 74,660 010407 Odpady z fyzikálního a chemického

Více

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu

Dùm dìtí a mládeže Radovánek, Kaznìjov regionální centrum partnerství Tachov / Tirschenreuth, o.s. Spoleènost pro veøejnou dopravu Spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpoètem Èeské republiky. odpady víme co s nimi zdroje informací èasopisy - Odpady - Odpadové fórum Odpad je zrcadlem doby, ve které žijeme. Nejlepší

Více

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO

Jak třídit odpad PAPÍR SKLO Jak třídit odpad PAPÍR Do modrých nádob můžete odhodit: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky), nápojové krabice mokrý,

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE KOVÁŘOV č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Kovářov

Více

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY

1. ZÁVAZNOST VYHLÁŠKY Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 2/2010, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejím katastrálním území, včetně systému

Více

Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008

Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008 Obecně závazná vyhláška obce Bratkovice č. 2/2008 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na území obce Bratkovice včetně systému nakládání

Více

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení

Obec Smrk. Článek 1 Úvodní ustanovení Obec Smrk Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území Obce Smrk

Více

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D.

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Odpady a recyklace Přednáška č.10 Legislativa v OH Předpisy v odp. hospodářství zákony vyhlášky technické normy Ostatní důležitá legislativa v oblasti ŽP Zákon 185/2001 Sb. (novela 154/2010,... 223/2015

Více

O B E C KOROZLUKY. Obecně závazná vyhláška č. 01/2015

O B E C KOROZLUKY. Obecně závazná vyhláška č. 01/2015 O B E C KOROZLUKY Obecně závazná vyhláška č. 01/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Pálení odpadu způsobuje rakovinu

Pálení odpadu způsobuje rakovinu Pálení odpadu způsobuje rakovinu Někdy je popelnice plná, nebo doma chybí žeton nebo se jen nechce s odpadky daleko do kontejneru. Není nic snazší než vhodit pytel odpadků do kamen. Vždyť přece zmizí.

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015, OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce Říčky v Orlických horách č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2015. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2015. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 29. ledna 2015 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

Polybutylen-tereftaláttereftalát PBT 7

Polybutylen-tereftaláttereftalát PBT 7 Plasty Obsah Historie plastů, jejich vývoj. Rozdělení plastů. Zpracování plastů a jejich využití v různých odvětvích průmyslu. Plasty jako odpad, vliv na životní prostředí, recyklace, problémy s likvidací.

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V PRAXI DRUSUR Jaroslav Mitošinka OSNOVA 1. drusur základní složky 2. drusur technologie na zpracování 3. drusur prohlídka LCB praktické ukázky (16.11.) PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY, LEGISLATIVNÍ

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 20 minut INFORMACE K TÉMATU: CIVILIZACE PLNÁ ODPADŮ Produkce odpadů stále

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu 10407 Odpady z fyzikálního a chemického zpracování nerudných nerostů obsahující nebezpečné látky N 5,060 10408 Odpadní štěrk a kamenivo

Více

Plán odpadového hospodářství původce Město Valašské Klobouky IČ 00284611

Plán odpadového hospodářství původce Město Valašské Klobouky IČ 00284611 Plán odpadového hospodářství původce Město Valašské Klobouky IČ 002846 se sídlem: Masarykovo náměstí 89, 7660 Valašské Klobouky (zpracováno v souladu s Metodickým návodem odboru odpadů MŽP) BSAH A. B.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 CO JE TO RECYKLACE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to recyklace V

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Elektrotechnické zboží 2 oblast DUM č. 32_J06_2_06

Více

MĚSTO JEVÍČKO Obecně závazná vyhláška města Jevíčko č. 6/2011,

MĚSTO JEVÍČKO Obecně závazná vyhláška města Jevíčko č. 6/2011, MĚSTO JEVÍČKO Obecně závazná vyhláška města Jevíčko č. 6/2011, o stanovení systému shromažďování, sběru, třídění a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Jevíčko

Více

Město Kojetín. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Město Kojetín. Čl. 1 Úvodní ustanovení Město Kojetín Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Kód odpadu Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304* N Hlušina ze zpracování sulfidické

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2015 o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem ze dne 16. 3. 2015 účinnost ode dne 1. 4. 2015 1/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

Více

Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001

Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001 Obecně závazná vyhláška města Koryčany č. 4/2001 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Zastupitelstvo města Koryčany vydává dne

Více

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu Povolené odpady: Číslo Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné

Více

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Problematika odpadů Vznik odpadů a odpadní energie ve všech fázích životního cyklu. dpadem se může stát samotný výrobek na konci životního cyklu. Vznik odpadů

Více

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ. č. 4/2011. Část první Základní ustanovení OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ROZKOŠ č. 4/2011 kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem na

Více

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

Čl. 2 Třídění komunálního odpadu MĚSTYS CHOLTICE Obecně závazná vyhláška městyse Choltice č. 3/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Město Lipník nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou Město Lipník nad Bečvou Obecně závazná vyhláška města Lipník nad Bečvou č. 2/2004, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, vznikajících

Více

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014,

MĚSTO BENEŠOV. Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, MĚSTO BENEŠOV Obecně závazná vyhláška č. 6/2014, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

OBEC NENAČOVICE. Část I Úvodní ustanovení.

OBEC NENAČOVICE. Část I Úvodní ustanovení. OBEC NENAČOVICE Obecně závazná vyhláška obce Nenačovice č. 1/2010 Kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na k.ú. Nenačovice,

Více

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x 1. S IO CELIO a.s. Název odpadu 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů x 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů x 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 x 010308 O Rudný prach

Více

Vyhláška č. 3/2007. Čl. 1. Úvodní ustanovení

Vyhláška č. 3/2007. Čl. 1. Úvodní ustanovení Vyhláška č. 3/2007 kterou se stanovuje systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo města Dobřany

Více

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016.

Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l. Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Smlouva o výpůjčce kompostéru THERMO KING 900l Schváleno zastupitelstvem obce Horní Olešnice dne 28.1.2016, usnesení č.1/25/2016 a 1/26/2016. Číslo smlouvy : uzavřená podle ust. 2193 a násl. zákona č.89/2012

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

Město Čelákovice, náměstí 5. května 1, 250 88 Čelákovice M Ě S T O Č E L Á K O V I C E

Město Čelákovice, náměstí 5. května 1, 250 88 Čelákovice M Ě S T O Č E L Á K O V I C E M Ě S T O Č E L Á K O V I C E Obecně závazná vyhláška E 2/2015 města Čelákovic, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; ČINNOSTI SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI

SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; ČINNOSTI SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI SEKCE E ZÁSOBOVÁNÍ VODOU; ČINNOSTI SOUVISEJÍCÍ S ODPADNÍMI VODAMI, ODPADY A SANACEMI Tato sekce zahrnuje činnosti související s nakládáním (shromažďováním, sběrem, úpravou, odstraňováním) s různými druhy

Více

Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice

Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice Obecně závazná VYHLÁŠKA OBCE Brumovice č. 3 /2005, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem

Více

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam je platný i pro odpady z přílohy č. 1 zařazené podle katalogu odpadů do kategorie O ostatní odpad majících nebezpečné vlastnosti a zařazené do kategorie

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 C6-0223/2005 2003/0139(COD) CS 07/07/2005 Společný postoj Společný postoj Rady ze dne 24. června 2005 k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady o

Více

Možnosti využití bioodpadů ve školách

Možnosti využití bioodpadů ve školách Možnosti využití bioodpadů ve školách Bioodpad je jediným odpadem, který lze v domácích podmínkách plně recyklovat - kompostovat. Pro zahrádkáře to není nic nového. Kompostovat však můžeme i ve městech

Více

Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ

Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ Jak nakládat s odpady 1. stupeň ZŠ Pomůcky: zalaminované kartičky s obrázky odpadů ve 4 sadách, kartičky s otázkami pro 5 skupiny, 5 kartiček s názvy skupin (plastíci, skleničkovi, papírníci, nebezpečný

Více

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014

VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE ZA ROK 2014 říjen 2015 K.IS, s. r. o. M. J. Lermontova 25 160 00 Praha 6 Identifikační údaje Objednatel Název : Krajský úřad Královéhradeckého

Více

OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES. Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves

OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES. Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves OBEC OSTROŽSKÁ NOVÁ VES Zastupitelstvo obce Ostrožská Nová Ves Obecně závazná vyhláška obce Ostrožská Nová Ves č. 3/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Průvodce po sběrných dvorech odpadů v Plzeňském kraji

Průvodce po sběrných dvorech odpadů v Plzeňském kraji Průvodce po sběrných dvorech odpadů v ském kraji Co je sběrný dvůr odpadů? Zařízení, kde mohou občané odložit veškeré odpady, které jim doma vznikají, zejména pak odpady objemné a nebezpečné. Ve sběrném

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

MĚSTO KAROLINKA. Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. 1/2015

MĚSTO KAROLINKA. Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. 1/2015 MĚSTO KAROLINKA Obecně závazná vyhláška města Karolinky č. /205 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Závazná část červen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák, s.r.o. Osadní

Více

P ÍRUâKA PRO T ÍDùNÍ ODPADU (od A do Z) pro tfiídûní. odpadu. Praktické rady a dûleïité informace. nejen pro obãany mûsta Znojma

P ÍRUâKA PRO T ÍDùNÍ ODPADU (od A do Z) pro tfiídûní. odpadu. Praktické rady a dûleïité informace. nejen pro obãany mûsta Znojma Pfiíruãka P ÍRUâKA PRO T ÍDùNÍ ODPADU (od A do Z) pro tfiídûní odpadu Praktické rady a dûleïité informace nejen pro obãany mûsta Znojma Obsah Úvod Separovan sbûr Papír Sklo Plasty Nápojové kartony Zpûtn

Více

Obec Obrnice. Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace)

Obec Obrnice. Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace) Obec Obrnice Obrnice, březen 2009 Obrnice, listopad 2012 (aktualizace) 1) Úvod 2) Základní pojmy 3) Třídění komunálního odpadu 4) Nádoby na odpad 5) Umístění nádob 6) Výměna nádob na ukládání směsného

Více

Upozornění majitelům psů

Upozornění majitelům psů občasník obcí Střelské Hoštice, Kozlov, Stř. Lhota a Sedlo 2/2011 2. dubna se konečně zaplnilo osiřelé hnízdo na obchodě čapí rodinkou. Zatím je tam jenom táta s mámou, ale mají se čile k světu, tak už

Více

MĚSTO TEPLICE NAD METUJÍ

MĚSTO TEPLICE NAD METUJÍ MĚSTO TEPLICE NAD METUJÍ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2011 O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ VZNIKAJÍCÍCH NA ÚZEMÍ MĚSTA TEPLICE NAD

Více

OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, 664 34 Kuřim, okres Brno-venkov IČ 00488216

OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, 664 34 Kuřim, okres Brno-venkov IČ 00488216 OBEC Moravské Knínice Kuřimská 99, Moravské Knínice, 664 34 Kuřim, okres Brno-venkov IČ 00488216 Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání

Více

Obecně závazná vyhláška

Obecně závazná vyhláška Obecně závazná vyhláška Obce Studená číslo 3/2003 o nakládání s komunálním odpadem Vyvěšeno dne: 1.9.2003 Sňato dne: 15.9.2003 Zastupitelstvo obce Studená vydává dne 1. 9. 2003 na základě ustanovení 10

Více

Není vzduch jako vzduch

Není vzduch jako vzduch Není vzduch jako vzduch Úvod Vítáme vás u nových, tentokrát obalově-vzdušných recyklohrátek! Společně se v Recyklohraní už dlouho zabýváme vším, co se týká třídění a recyklace odpadů. Víme, jak sbírat

Více

o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem MĚSTO VIMPERK Obecně závazná vyhláška č. 2/2014, o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Městské zastupitelstvo Vimperk se usneslo podle 84, odst.2, písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, dne

Více

Oddíl I Základní ustanovení. Článek 1 Úvodní ustanovení

Oddíl I Základní ustanovení. Článek 1 Úvodní ustanovení Obecně závazná vyhláška obce Korolupy č. 3/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na katastrálním území obce Korolupy, včetně systému nakládání

Více

Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz

Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz Chováte se ekologicky? PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. jirsakova@ivp.czu.cz Ekologie základní biologická vědní disciplína interdisciplinární charakter z řec. oikos domov; logos - zákon 1869 = prvně použil

Více