Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 1 Notační program Sibelius 7 v hudebním vzdělávání Proč notační program? Využití notačního programu k zápisu not, ale i pro jeho další velice užitečné funkce, je u mnoha hudebníků, pedagogů i studentů již běžnou praxí. Klasický způsob psaní, pomocí tužky, papíru a gumy, může být v určitých případech pohotovější pro vytvoření prvotního zápisu hudební myšlenky. V případě tvorby rozsáhlých partitur, rozepisování partů, provádění transpozic, přehrávání partitury, požadavku na dokonalý výtisk zapsaných not, je výhodné použít notační program. Elektronická forma notace usnadní vytváření a úpravy partitury, ale je také výborným pomocníkem v oblasti hudební kompozice, aranžování, publikování i při výuce a studiu. Věrným přehráváním partitury se otvírají nové možnosti studentům, mladým hudebním tvůrcům, kteří ještě nemají dokonalou představu o tom, jak bude jejich hudební skladba interpretována, jak bude znít. Notační program má své důležité místo v hudebním vzdělávání na všech stupních a typech škol. Nejde o náhradu učitele, jeho osvědčených pedagogických metod, ale o doplnění a oživení. Je vhodným výukovým prostředkem především pro ty, kteří chtějí modernizovat hodiny stávající hudební výchovy a tím udělat pro studenty výuku zajímavější a atraktivnější s kladným dopadem na jejich uplatnění v současném hudebním světě.

2 2 Proč notační program Sibelius? Existuje mnoho důvodů, proč doporučit notační program Sibelius. Je intuitivní, jednoduchý pro naučení a používání, zapsání první noty lze zvládnout během jedné minuty, popis všech funkcí je jasný a pro umělce, hudebníky přátelský, nikoliv technický. Pokud nechcete číst návody, program obsahuje spoustu výukových videoklipů, které vysvětlí, jak program Sibelius používat. K dispozici je také český návod k použití, metodika práce a nejčastěji požívané klávesové zkraty pro rychlé ovládání programu. Kdo používá program Sibelius? Program Sibelius je určen pro jakéhokoliv hudebníka, uživatelé jsou z řad studentů, učitelů, škol, univerzit, až po skladatele, aranžéry, umělce a největší světové vydavatele. Důvodem spokojenosti je nejspíše snadné použití a sofistikovanost programu Sibelius, jelikož jeden a tentýž program znají uživatelé od základních škol až po špičkové profesionály jakéhokoliv stylu hudby, od klasiky po jazz, od rocku po avantgardu, chór i symfonický orchestr. Jak lze využít program Sibelius v hudební výchově, v hudební nauce? Poslech hudebních ukázek již standardně tvoří součást náplně vyučovacích hodin hudební výchovy a hudební nauky. Notační programu Sibelius nabízí v tomto ohledu zajímavé možnosti v porovnání s běžným poslechem zvukové nahrávky. Zde jsou příklady: Kvalitní notový zápis poslouchané hudební ukázky, vizuální sledování okamžité pozice přehrávání skladby v notách, opakované spouštění přehrávání z libovolného místa skladby, ukázka vybrané notové osnovy nebo partu, změna tempa přehrávání skladby, informace o aktuální pozici přehrávání v hudebních i časových jednotkách, zapnutí zvuku tikání metronomu, transpozice skladby, změna nástrojového obsazení, výrazu, přednesu a prostoru, kde je skladba přehrávána, tisk partitury, převod na zvukový soubor s možností vypálení na CD nebo vytvoření MP3. Zdroje ukázek partitur: Pracovní listy obsažené v programu Sibelius, knihovna hudebních motivů pro různé hudební nástroje a hudební styly, ručně vytvořená partitura, part učitelem nebo studentem, oskenovaná tištěná nebo i ručně psaná partitura, převod ze souboru PDF, notový zápis pořízený zpěvem nebo hraním na hudební nástroj pomocí mikrofonu, partitura získaná z internetu, převod z vytvořeného nebo z internetu staženého MIDI souboru.

3 3 Výukové materiály jsou k dispozici v notačním programu Sibelius ve formě pracovních listů a to většinou ve dvojím provedení, jako kontrolní, správně vyplněný pro učitele a nevyplněný studentský. Lze je využívat v aktivní verzi v prostředí programu Sibelius nebo je vytisknout studentům pro vyplnění tužkou ve škole, případně je zadat, jako domácí úkol. Asi 1700 pracovních listů v programu Sibelius obsahuje: Cvičení, projekty, kompletní skladby, plakáty a další. Lze zvolit cílovou skupinu, jako jednotlivec, malá studijní skupina, velká skupina a způsob použití, papír nebo počítač. Příklady obsahu pracovních listů: Základy hudební nauky (noty, pomlky, dynamická znaménka, barva tónu, takt, tempo, rytmus, stupnice, předznamenání, intervaly, akordy, kadence, rozbor notového zápisu, dirigování, diktáty, transkripce, sluchová cvičení). Zápis hudby a hudební tvorba (notace, transpozice, aranžování, kompozice, improvizace). Vybrané hudební ukázky (výukové a cvičné skladby, skladby pro různé nástroje). Reference (encyklopedie stupnic a modů, knihovna akordů, instrumentační tabulky). Plakáty, pomocné karty, hudební hry. K dispozici jsou také předlohy a šablony pro vytváření vlastních pracovních listů a jiných výukových materiálů, notové papíry různých typů a velikostí osnov, šablony pro dvou, čtyř taktová cvičení s možností doplnění textu a obrázku, šablony pro plakáty, pomocné karty a cvičení stupnic. Vytváření a poslech vlastních skladeb pomocí knihovny hudebních nápadů a motivů, obsažené v programu Sibelius. Hudební nápady a motivy jsou systematicky uspořádány a lze vybírat dle hudebního nástroje, žánru, tempa, tónorodu, taktu nebo tóniny, využít již připravené motivy nebo vytvářet vlastní. Jednoduchým způsobem je možné kopírovat obsah knihovny do definovaného místa právě otevřené partitury a zpětně označenou část notového zápisu kopírovat do knihovny a využít v jiných případech. Výuka not a rytmu na všech stupních hudebního vzdělávání je s notačním programem velice zajímavá a variabilní. S využitím možnosti změny tvaru notové hlavičky a nožičky, barvení různých výšek not, vepisování názvů not do hlaviček, přehrávání notového zápisu v různém tempu a taktu, volba různých bicích nástrojů a partů, se dobře vysvětlují pojmy, jako tvar noty, nožičky, výška a délka noty, změna výšky a délky noty, praporek, trámec, takt, nepravidelný rytmický útvar, posuvka, a další hudební pojmy. Hudební značení výrazu, hrací techniky, dynamiky a tempa se vyučuje pomocí notačního programu velice dobře, protože je možný bezprostřední poslech ukázky po vložení hudebního znaku stejně, jako po provedení jeho změny. Lze nastavit, jak bude program Sibelius na daný znak reagovat.

4 4 Výuka psaní not, notopisu může obsahovat různé způsoby vytváření notového zápisu, základní pravidla notace, typy osnov, klíčů, posuvek, not, notových hlaviček, pomlk, ostatních hudebních znaků, pravidla notace hudebních partů, přepis skladby ze zpěvníku nebo jiné tištěné notové předlohy, změnu vzhledu zapsané partitury, využití automatické kontroly správnosti zápisu, vyhledávání chyb. Hudební nástroje a instrumentaci lze interaktivně vyučovat s podporou notačního programu vzhledem k jeho možnostem přehrávání partu různými hudebními nástroji z rozsáhlé a kvalitní knihovny zvuků. Studenti mohou sledovat rozsahy jednotlivých hudebních nástrojů bezprostředně při zápisu not, protože noty mimo rozsah daného nástroje se zabarvují červeně. Rozsah lze upravovat pro různé technické možnosti interpreta. Také další vlastnosti hudebních nástrojů lze měnit, jako např. název nástroje, typ notové osnovy, tabulatury, dokonce je možné si vytvořit svůj vlastní hudební nástroj. Jediným kliknutím lze změnit zápis všech transponujících nástrojů. Výuku hudebních nástrojů zajisté obohatí barevné obrázky a typické ukázky z knihovny motivů. Výuka hudebního sluchu, intervalů, akordů a stupnic může využívat možnosti sluchového porovnávání a analýzy notového zápisu intervalů, akordů a stupnic při jejich přehrávání pomocí notačního programu. K dispozici jsou již výše zmíněné pracovní listy nebo si učitel sám může podle potřeby vytvořit vlastní ukázky a cvičení, kde lze využít i kompletní knihovnu akordových značek a diagramů. Kompozice a aranžování jako náročnější hudební obory ocení vlastnosti notačního programu především pro rychlé vytvoření vlastní skladby, reálné přehrávání, opravy, transpozice, změnu hudebních nástrojů, možnosti harmonizace, vytvoření jednoduchého doprovodu s využitím automatizačních funkcí programu Sibelius.

5 5 Jaké jsou základní vlastnosti notačního programu Sibelius? Pracovní prostředí notačního programu Sibelius lze přizpůsobit individuálním potřebám hudebníka, učitele a studenta. Vytváření notového zápisu je možné provést různými způsoby, uživatel si tak může zvolit ten, který mu nejvíce vyhovuje. Partituru lze zapsat počítačovou myší (nejnázornější, ale nejpomalejší způsob, vhodný pro výuku), počítačovou klávesnicí (často označován, jako nejrychlejší, ale není typický pro hudebníky, kteří jsou zvyklí na klaviaturu), virtuální klaviaturou a hmatníkem (zajímavé pro práci s interaktivní tabulí), skutečnou klaviaturou v krokovém režimu (rychlý způsob, především pro vkládání akordů) a v reálném čase (nejpřirozenější, ale ne vždy se dosáhne požadovaného úhledného a dobře hratelného zápisu, obzvlášť v případě rytmických nepřesností ať záměrných nebo jako chyb, při hraní s metronomem, je třeba správně nastavit výchozí parametry pro tento způsob notového zápisu), skenováním tištěné nebo ručně psané předlohy (rychlý způsob, přesnost závisí na kvalitě předlohy a správném nastavení parametrů skenování), přímým převodem z PDF souboru (výhodné také pro převod mezi jinými notačními programy, pokud není jiný způsob) pomocí mikrofonu (jen pro jednoduché melodie). Výstupem notačního programu může být tisk (lze vytisknout jednu stránku, jen určité stránky, celou partituru, party), grafický soubor (vhodný formát pro komunikaci s hudebníky, kteří nevlastní notační program, lze volit ze základních, běžně používaných grafických formátů), soubor PDF (běžně používaný formát), zvukový soubor (formát wav, pro možnost vytvoření zvukového CD nebo MP3), MIDI soubor (pro komunikaci s jinými hudebními programy nebo zařízeními), Sibelius dokument pro nižší verze (možnost komunikace s uživateli nižších verzí programu Sibelius), předloha notového papíru (vlastní notový papír, jako výchozí dokument pro práci v programu Sibelius), pracovní list (pro výuku hudby), soubor pro program Scorch (formát pro možnost přehrávání not umístěných na internetových stránkách), soubor XML (vzájemné sdílení notového zápisu s jinými hudebními programy, které podporují formát XML, např. Finale) Úpravy partitury lze provádět s využitím standardních funkcí programu Sibelius, jako jsou transpozice (podle tóniny nebo intervalu, jen části nebo celé partitury včetně předznamenání), aranžování (inteligentní kopírování not mezi osnovami hudebních nástrojů pro vytvoření aranžmá), enharmonická záměna, rozepisování do hlasů nebo lze zvolit pomocné prográmky Plug-ins, které nabízení složitější operace, jako kompoziční nástroje, melodické úpravy, zjednodušení notace, vícenásobné zpracování, kontrolu správnosti, analýzu a další užitečné operace s partiturou.

6 6 Party není třeba speciálně rozepisovat, generují se automaticky, současně s vytvářením celkové partitury. Lze využít funkce pro porovnání partů, nastavení rozdílů ve vzhledu, jednoduchým způsobem je možné vytvářet zanášky, pro party typické vícetaktové pomlky, případně sestavit vícenásobné party. Pro usnadnění práce je vhodné nastavit automatizaci přechodu na nový řádek a na novou stránku. Komfortní je i vícenásobný tisk nebo možnost extrahování partů, jako samostatné soubory pro sdílení s jinými uživateli programu Sibelius. Rozvržení a vzhled partitury lze provádět ještě před zápisem prvních not, během úprav nebo až na závěr, před tiskem. Úpravy vzhledu je možné provádět ručně nebo program Sibelius provádí úpravy automaticky podle zadaných parametrů (přichytávání hudebních objektů, rozestupy mezi osnovami, přechod na nový řádek, počet taktů na řádku, přechod na novou stránku a podobně). Hudební motivy jsou k dispozici v knihovně motivů, hudebních nápadů, jsou členěny podle hudebních nástrojů, hudebního stylu, taktu, tóniny atd. Lze označit určitou část notového zápisu a převést ji do knihovny pro možnost využití v jiné partituře. Přehrávání partitury je jednou ze základních vlastností notačního programu. Lze využít bohatou nabídku virtuálních nástrojů, které jsou součástí instalace programu Sibelius nebo i virtuální nástroje jiného výrobce, které jsou na počítači nainstalovány a splňují standardní parametry. Také je možné využít zvuky z integrované zvukové karty počítače, z externího klávesového nástroje nebo zvukového modulu, ale v tomto případě již není možné jednoduchým způsobem přímo z prostředí programu Sibelius vytvořit zvukový soubor z takto přehrávaného notového zápisu. Při zachování charakteru dané notové osnovy, partu je možné změnit zvuk pro přehrávání v integrovaném mixeru. Zde lze také nastavit hlasitosti jednotlivých hudebních nástrojů, jejich pozici ve stereu, efekt typu reverb (dozvuk) a chorus. Podobně, jako virtuální nástroje je možné využít i efektové plug-ins jiných výrobců. Kromě not jsou přehrávány i další hudební dynamické a výrazové znaky, u kterých lze nastavit způsob jejich přehrávání. Video soubor je také možné importovat do notačního programu Sibelius, přehrává se v pomocném okně a synchronně pomocí notového zápisu lze vytvořit zvukovou stopu (soundtrack).

7 7 Jak začít? Rychlý start Quick Start je název dialogového okna, které je průvodcem možností zahájení práce s programem Sibelius. Otevře se při prvním spuštění programu, a pokud se nezruší volba Show Quick Start when Sibelius 7 starts, v dolní části okna, bude se tento dialog otevírat při každém dalším spuštění programu. Zatržená volba Show Quick Start again after closing last score otevře opět toto okno po ukončení práce s poslední partiturou. V horní části okna je pět záložek, kterými se určí způsob práce. Learn výuka práce s programem Sibelius pomocí výukových videí vlevo nebo dokumentace vpravo. Kliknutím na Online Support lze kontaktovat technickou podporu nebo uživatelské fórum na internetu. New Score vytváření nové partitury pomocí nabídky předvoleb. Pokud žádná z předvoleb nesplňuje vaše představy, zvolte Blank a později vyberte požadované hudební nástroje. V dalším kroku lze zvolit velikost stránky - Page size, orientaci na výšku Portrait nebo na šířku Landscape a předvolbu stylu partitury House style. Vybrat nebo změnit hudební nástroje je možné volbou Change Instruments, následným výběrem požadovaného nástroje v levé části okna a kliknutím na tlačítko Add to Score. Výběr lze usnadnit využitím vyhledávacího pole Find a filtračního tlačítka Choose from. V pravé části okna Staves in Score, je aktuální výběr osnov hudebních nástrojů v nové partituře. Osnovy lze odstranit Delete from Score, přesunout výš Up nebo níž Down. Nad Above nebo pod Below aktuálními osnovami lze vytvořit další speciální osnovu. Zatržením volby Small staff vpravo dole se změní velikost právě označené notové osnovy. Kliknutím na OK se objeví okno Quick Start a je možné pokračovat s výběrem taktu Time Signature, předtaktí Pick-up (Upbeat) Bar, tempa Tempo a tóniny Key Signature Setup. Poslední volbou je informace o partituře, kde je možné uvést název Title, autora hudby Composer/Songwriter, autora zpěvního textu Lyricist, autorská práva Copyright a případné další informace Other information. Zatržením volby Crate Title page se vytvoří titulní stránka bez notových osnov, na které budou zobrazeny výše uvedené informace o partituře. Kliknutím na tlačítko Create v pravém dolním rohu okna se otevře pracovní prostředí programu Sibelius s vytvořeným prázdným notovým papírem podle zadaných předvoleb, připraveným pro zápis not. Recent otevření souboru partitury, se kterým se nedávno pracovalo. Program Sibelius si pamatuje cestu ke složce, do které je soubor uložen. Zde je třeba dávat pozor na výměnná média (Flashdisky, CD, ), která musí být vložena, aby bylo možné požadovaný soubor otevřít. Import vytvoření notového zápisu převodem z jiného formátu. Volba PhotoScore otevře prostředí určené pro skenování tištěné partitury nebo převod ze souboru PDF. Kliknutím na AudioScore je možné rozpoznat noty ze zvuku pomocí mikrofonu nebo přímo ze zvukového souboru. Možnost MIDI File otevře MIDI soubor, vytvořený v jiném hudebním programu, elektronickém klávesovém nástroji nebo stažený z internetu a převede jej na notový zápis. Volbou MusicXML File lze otevřít soubor vytvořený v jiném hudebním programu (Finale) a převést jej na partituru formátu programu Sibelius. Latest News prohledání aktualizací programu Sibelius na internetových stránkách výrobce. V dolní části okna Quick Start je ještě možné použít tlačítko Open Other pro otevření souborů jiných formátů, posuvný ovladač Zoom pro úpravu velikosti miniatur náhledů na předvolby. Kliknutím na Exit Sibelius 7 nebo Close se zavře okno Quick Start.

8 8 Jaké jsou způsoby zápisu not, pomlk a dalších znaků do partitury? Jak již bylo dříve popsáno, notační program Sibelius nabízí několik způsobů vytváření notového zápisu a je na uživateli, jaký způsob si zvolí. Počítačovou myší - klikněte na požadovanou hodnotu noty, posuvku, pomlku nebo jiný znak v pomocném okně Keypad, většinou umístěném v pravém dolním rohu. Modrým kurzorem myši klikněte na požadované místo v osnově partitury. Přepínání mezi režimem vkládání not a editací not lze provést klávesou N, zrušení režimu vkládání not stiskem klávesy Esc, zrušení označení objektu v partituře dvojitým stiskem klávesy Esc, přidání dalšího taktu na konec partitury se provede stiskem kláves Ctrl+B. Přepnutí do dalších záložek pomocného okna Keypad pro možnost vkládání dalších hudebních znaků je možné kliknutím na příslušné tlačítko na horním okraji okna Keypad. Klávesnicí počítače - stiskněte klávesu Tab na klávesnici počítače a pak klávesu N. Pro zadávání not použijte klávesy: C=C, D=D,.H=B. Změnu délky noty, vložení pomlky, lze provést numerickou klávesnicí počítače (musí být zapnutý NumLock), která odpovídá rozložení pomocného okna Keypad. Přepnutí do dalších záložek okna Keypad (vkládání dalších hudebních znaků) proveďte pomocí kláves F7 až F12. Pro posun vloženého a označeného znaku je třeba použít klávesy editačních šipek nahoru/dolů. Posun noty o oktávu proveďte klávesami Ctrl+editační šipka nahoru/dolů. Přidání intervalu (tvorba vícezvuku akordu) se provádí následovně: Horní interval - klávesa 1 až 9 na hlavní klávesnici počítače, dolní interval - Shift+ klávesa 1 až 9 na hlavní klávesnici počítače Pro přidání intervalu pomocí jména noty použijte klávesy Shift+C, Shift+D, Shift+B. MIDI klaviaturou v krokovém režimu - délka vkládané noty nebo pomlky se určí numerickou klávesnicí počítače nebo myší v pomocném okně Keypad, výška noty je dána stiskem příslušné klávesy na připojené MIDI klaviatuře. MIDI klaviaturou v reálném čase před vlastním vkládáním not je třeba nastavit parametry pro záznam v reálném čase v nabídce Note Input - Flexi-time - Flexi-time Options nebo klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+O. Vlastní záznam se provede následovně: Otevřete okno Transport klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+Y. V tomto okně aktivujte metronom kliknutím na ikonu metronomu (zmodrá). Klikněte na tlačítko označené červenou tečkou nebo použijte klávesy Ctrl+Shift+F. Podle klikání metronomu hrajte na MIDI klaviaturu, noty se budou zaznamenávat od označeného místa v dané notové osnově.

9 9 Virtuální klaviaturou/hmatníkem aktivujte virtuální klaviaturu - Ctrl+Alt+B nebo hmatník Ctrl+Alt+E. Označte místo v partituře, kam chcete psát noty. Kliknutím na příslušnou klávesu nebo polohu na hmatníku lze vkládat jednotlivé noty nebo i akordy, aktivováním tlačítka s ikonou akordu. Posun na další pozici se provede pomocí tlačítek šipek. Délka vkládané noty nebo pomlky se určí numerickou klávesnicí počítače nebo myší v pomocném okně Keypad. Vnořenou klaviaturou v klávesnici počítače - aktivujte virtuální klaviaturu - Ctrl+Alt+B, kliknutím aktivujte tlačítko QWERTY input. Nyní je klaviatura vnořená do klávesnice počítače následovně: A=C, W=C#, S=D, E=Eb atd. Pro posun oktáv slouží klávesy Y (dolů) a X (nahoru) při zvolené anglické počítačové klávesnici.

10 10 Jaké jsou verze programu Sibelius? Sibelius Professional je plná verze profesionálního notačního programu. Nabízí všechny možnosti vytváření, úprav a dalšího zpracování hudební partitury bez omezení. Tato verze je vhodná pro profesionální hudebníky, hudební skladatele, dirigenty a sbormistry. Sibelius Academic pro vzdělávací instituce a pedagogy je také plná verze notačního programu, bez omezení, určená pro vzdělávací organizace a učitele za výrazně nižší cenu. Sibelius Academic pro studenty je plná verze notačního programu, bez omezení, určená pro studenty, za výrazně nižší cenu. Student má bezplatnou aktualizaci programu Sibelius po dobu studia (4 roky). Sibelius multilicence nebo síťová verze jde o plnou verzi notačního programu s možností instalace na více počítačů samostatných nebo pracujících v počítačové síti. Cena licence na jeden počítač s počtem zakoupených licencí výrazně klesá. Sibelius First je částečně funkčně omezená verze notačního programu pro začínající hudebníky, studenty nebo pro všechny, kterým omezené možnosti k jejich práci dostačují. K dispozici je jen jedna licence, maximálně 16 osnov, omezené posuvky, artikulační značky, dynamické party, oproti plné verzi programu Sibelius chybí podpora virtuálních nástrojů, extrahování partů, aranžmá, panorama a knihovna hudebních motivů.

11 11 AudioScore je doplňující program k programu Sibelius (jednoduchá verze je již v programu Sibelius obsažena), který převádí jednoduchý audio záznam na noty. Vstupem může být mikrofonu, přímé připojení kabelem nebo zvukový soubor (wav, MP3) PhotoScore je doplňující program k programu Sibelius (jednoduchá verze je již v programu Sibelius obsažena), určený ke skenování tištěné nebo i ručně psané (jen u plné verze) partitury a jejímu převodu na noty pro možnost jejich dalších úprav (přehrávání, transpozice, rozepisování partů, převod na zvukový soubor atd.), jako by byly vytvořeny v programu Sibelius. Dokáže převést noty i přímo ze souboru PDF. Virtuální hudební nástroje jsou součástí dodávky programu Sibelius. K dispozici je bohatá knihovna virtuálních nástrojů pro různé hudební styly o velikosti 38GB. Při použití virtuálních hudebních nástrojů k přehrávání partitury je možné přímo z programu Sibelius exportovat audio soubor pro vytvoření hudebního CD nebo MP3. Zkušební verze programu Sibelius umožňuje ověření všech vlastností a funkcí po dobu třiceti dnů od její instalace. Po uplynutí této doby nebude možné vytvořený notový zápis uložit, vytisknout ani převést na jiný formát (grafika, MIDI, zvuk). Neobsahuje virtuální nástroje, k přehrávání partitury lze využít standardní zvuky ze zvukové karty počítače. Zkušební verze je k dispozici ke stažení z internetu.

12 12 Scorch je program, který lze volně stáhnout z internetu, je také součástí instalačního DVD programu Sibelius. Je možné v něm otevřít partitury programu Sibelius, prohlížet si je, transponovat, přehrávat a přizpůsobovat on-line na internetu. Co závěrem? Snad konstatování skutečnosti, že notační program Sibelius je ke spokojenosti pedagogů i studentů využíván v hodinách hudební výchovy na základních školách, v hudební nauce na základních uměleckých školách, konzervatořích a gymnáziích. Svou důležitou roli hraje i při výuce na hudebních akademiích a katedrách hudební výchovy pedagogických fakult. Právě pro vysoké školy je práce s notačním programem základním předpokladem moderní, multimediální výchovy budoucích hudebních pedagogů.

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU

HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA PŘÍČNOU FLÉTNU Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA HOUSLE Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2013 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU KLÁVESOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 03 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5..0 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA KYTARU 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ELEKTRICKOU

Více

1 SIBELIUS FIRST 7 AVID Sibelius First je nerychlejší a nejjednodušší volba pro každého, kdo chce tvořit nebo sdílet hudbu od hudebních skladatelů přes učitele, až po studenty. Dokonce, ce, pokud jste

Více

Programovací software Oblast režimů Oblast nástrojů Složka aplikací pro různé funkce: Oblast tlačítek Tlačítko Loading (Načítání)

Programovací software Oblast režimů Oblast nástrojů Složka aplikací pro různé funkce: Oblast tlačítek Tlačítko Loading (Načítání) Programovací software 1. Struktura funkcí myši ErgoMedia 500 Hlavní obrazovka struktury funkcí Zobrazuje programované klávesy. Hlavní obrazovka myši ErgoMedia 500: Oblast režimů K dispozici jsou čtyři

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA AKORDEON Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV HRA NA CEMBALO Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti rodičů

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Uživatelský návod fotorámeček Bluetech 10,2

Uživatelský návod fotorámeček Bluetech 10,2 Uživatelský návod fotorámeček Bluetech 10,2 Pohled zepředu: Pohled seshora: 1. stop tlačítko - stisknutím zastavíte přehrávání souborů, podržením 1sekundy vypnete přístroj 2. přehrávání a pauza - stisknutím

Více

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Hudební přehrávač mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění Parametry Popis displeje Základní operace Systémové menu Poslech hudby Záznam zvuku Správce souborů Prohlížeč obrázků FM rádio Elektronické

Více

AIRCAST MP4 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka

AIRCAST MP4 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka CORE AIRCAST MP4 pøehrávaè Uživatelská pøíruèka 1. Upozornìní 1. Nepøechovávejte nebo nepoužívejte pøehrávaè v místì s extrémnì vysokými nebo nízkými teplotami, vlhkostí èi prašností. 2. Nepoužívejte pøehrávaè

Více

Fox 2175. elektronické klávesy NÁVOD K POUŽITÍ

Fox 2175. elektronické klávesy NÁVOD K POUŽITÍ Fox 2175 elektronické klávesy NÁVOD K POUŽITÍ UPOZORNĚNÍ Prosíme, dodržujte následující pravidla pro používání, abyste sebe nebo osoby ve vaší blízkosti nezranili a rovněž, abyste nepoškodili okolní zařízení.

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více

1 SIBELIUS 7 FIRST Program Sibelius First slouží k práci s partiturou. Umožňuje vytvoření partitury, její editaci, transpozici, vytváření rozličných hudebních značek pro výraz, techniku přednesu, akordové

Více

Položkový rozpočet - vybavení Koncertní sál

Položkový rozpočet - vybavení Koncertní sál Položkový rozpočet - vybavení Koncertní sál Vybavení MJ Množství Cena/MJ Celkem v Kč Videokamera pevná Full HD min. 8GB paměti, 25x optický zoom, foto 5,5Mpx, USB optická stabilizace, paměťové karty SD,

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

František Hudek. červen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. červen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH20_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

TV-1800 PCTV Tuner Informace o výrobku Zapojení Zapojení. Ovládací panely

TV-1800 PCTV Tuner Informace o výrobku Zapojení Zapojení. Ovládací panely Informace o výrobku Zapojení Zapojení Připojení VGA IN PC AUDIO IN VGA OUT STEREO OUT TV OUT ANTENNA DC-IN AUDIO-L IN AUDIO-R IN VIDEO IN S-VIDEO IN Ovládací panely CH+/UP CH-/DOWN VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Více

SIBELIUS FIRST. Licence notačního programu zdarma

SIBELIUS FIRST. Licence notačního programu zdarma SIBELIUS FIRST Licence notačního programu zdarma Pro stažení instalačních souborů a aktivaci notačního programu Sibelius First, který je k dispozici zdarma, je třeba nejdříve vytvořit osobní účet na stránkách

Více

WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál

WDV5270 HD Lagoon Uživatelský manuál WDV5270 HD "Lagoon" Uživatelský manuál 1 Části videokamery: 1. LCD obrazovka 2. Voba režimu / posun vlevo 3. Přehrávání / Posun nahoru 4. Samospoušť / posun vpravo 5. MENU/potvrzeni volby (OK) 6. volba

Více

MK 20 Přenosné klávesy

MK 20 Přenosné klávesy MK 20 Přenosné klávesy Uživatelský manuál 2015 AUDIO PARTNER s.r.o. 1 BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A POKYNY POZOR! RIZIKO ELEKTRICKÉHO ŠOKU! NEOTVÍREJTE! VAROVÁNÍ: NEODSTRAŇUJTE ŠROUBY, ZABRÁNÍTE TAK VZNIKU POŽÁRU

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná ve Spojených státech.

Více

PROGRAM AZA Control návod k použití

PROGRAM AZA Control návod k použití PROGRAM AZA Control návod k použití AZA Control je uživatelský program určený ke správě přístupových práv, archivaci systémových událostí a konfiguraci elektromotorických zámků CERBERIUS pracujících v

Více

Plně hybridní videorekordér

Plně hybridní videorekordér IWH3216 instalační manuál Plně hybridní videorekordér IWH3216 Touch II Instalační manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba

Více

AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA. Návod k použití 10007329

AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA. Návod k použití 10007329 AUNA TT 190 STEREO, GRAMOFON, MP3 NAHRÁVÁNÍ, CD, SD, USB, KAZETA Návod k použití 10007329 UMÍSTĚNÍ OVLÁDACÍCH PRVKŮ 1) Ochrana před prachem 2) Ladění / SKIP UP / DOWN tlačítko 3) RECORD tlačítko 4) Otvírání

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení:

Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady. Před použitím: Popis částí zařízení: Návod k použití Bezpečnostní upozornění: Při používání elektrického zařízení dodržujte prosím následující zásady 1. Před prvním použitím zařízení se seznamte s tímto návodem. 2. Uchovejte si tento návod

Více

C3: Přední reproduktory -> Zástrčka pro přední reproduktory (5.1), stereofonní reproduktory (systém se 2 rep.) nebo sluchátka.

C3: Přední reproduktory -> Zástrčka pro přední reproduktory (5.1), stereofonní reproduktory (systém se 2 rep.) nebo sluchátka. Informace o výrobku Vnitřní vstupy/výstupy a přepínač A1: Přepínač pro: - Středový / Basový reproduktor -> přepíná zvuk mezi středovým a basovým reproduktorem (5.1). Přečtěte si připomínky k používání

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3

Obsah. Úvod... 2. Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Obsah Úvod... 2 Co je KORG KONTROL Editor?... 2 Požadavky na systém... 2 Instalace... 3 Instalace pro uživatele Windows... 3 Instalace pro uživatele Mac OS X... 3 Quick start... 4 Spuštění KORG KONTROL

Více

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky

maximalizace okna složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky Operační systém Windows všechny programy a operace spuštěné ve Windows se provádějí v nějakém okně Okno zde můžeme pomocí myši přesunout okno na jinou pozici Minimalizace okna Zavře okno i program maximalizace

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku Konec roku, tvorba hlášení o odpadech Téma: Pokyny pro uživatele programu EVI 8 s koncem evidenčního roku Program: EVI 8 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení technické podpory) Revize: 29.12.2014 Cílem

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

DIGITALIC MP4 pøehrávaè s DVB-T Uživatelská pøíruèka

DIGITALIC MP4 pøehrávaè s DVB-T Uživatelská pøíruèka CORE DIGITALIC MP4 pøehrávaè s DVB-T Uživatelská pøíruèka 1. Upozornìní 1. Nepøechovávejte nebo nepoužívejte pøehrávaè v místì s extrémnì vysokými nebo nízkými teplotami, vlhkostí èi prašností. 2. Nepoužívejte

Více

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA Uživatelský manuál Verze 1.6.12-1- 2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA LuxRiot je softwarový balík, určený pro sledování a ukládání dat z kamer. Umožňuje přijímat data z IP kamer a video serverů

Více

WiFi HD kamera v kapesníčcích

WiFi HD kamera v kapesníčcích WiFi HD kamera v kapesníčcích Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: HD širokoúhlá kamera Možnost připojení přes WiFi i IP Snadná instalace www.spyobchod.cz Stránka 1 1. Rychlý start pokud nechcete číst

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/02.0041 POWERPOINT Ing. Zdeněk Matúš, 2012, str. 24 Materiál je publikován pod licencí Creative Commons - Uveďte autora-neužívejte

Více

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) HUDEBNÍ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Hudební výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a umění. Vytváří plnohodnotnou protiváhu k převážně vzdělávacím, naukově orientovaným

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů 110 Editor pracovní nástroje Naučte se používat základní nástroje Editoru pro efektivní úpravy obrázků. VYBRANÉ OVLÁDACÍ PRVKY 112 POLYGONOVÉ LASO A LASO 124 VLOŽIT OBRÁZEK DO OBRÁZKU 132 VÝBĚRY 114 REDUKCE

Více

Abyste předešli úrazům osob nebo poškození nástroje nebo připojených zařízení, dodržujte zejména následující zásady:

Abyste předešli úrazům osob nebo poškození nástroje nebo připojených zařízení, dodržujte zejména následující zásady: i Pozor! Abyste předešli úrazům osob nebo poškození nástroje nebo připojených zařízení, dodržujte zejména následující zásady: Varování Napájecí adaptér: Používejte jen adaptér odpovídající specifikacím,

Více

Hudba jako zábava. obsah 1 Nero WaveEditor 2 První spuštění 3 Panel nástrojů 4 Zobrazení souboru 5 Nastavení programu 6 Přehrávání zvuku

Hudba jako zábava. obsah 1 Nero WaveEditor 2 První spuštění 3 Panel nástrojů 4 Zobrazení souboru 5 Nastavení programu 6 Přehrávání zvuku Kompletní průvodce programem Hudba jako zábava Nero WaveEditor Máte rádi hudbu? Rádi si hrajete? Spojte obě radosti dohromady a vyhrajte si se skvělým programem pro úpravu zvuku Nero WaveEditorem. Nejnovější

Více

Multimédia. Číslo dokumentu: 405774-221

Multimédia. Číslo dokumentu: 405774-221 Multimédia Číslo dokumentu: 405774-221 Kv ten 2006 V této příručce je vysvětleno použití multimediálních hardwarových a softwarových funkcí počítače. Multimediální funkce se liší v závislosti na vybraném

Více

Budík se skrytou kamerou s nočním viděním

Budík se skrytou kamerou s nočním viděním Budík se skrytou kamerou s nočním viděním Návod k použití Hlavní výhody produktu: Špičkové provedení skryté kamery Možnost natáčet i v úplné tmě Praktický software pro práci s nahranými soubory www.spionazni-technika.cz

Více

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba multimediální ze šablony: 09 počítačová grafika určeno pro: 1-4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

MS PowerPoint 2010. Každá prezentace by se měla skládat ze tří klíčových částí: 1. Obsah

MS PowerPoint 2010. Každá prezentace by se měla skládat ze tří klíčových částí: 1. Obsah MS PowerPoint 2010 PowerPoint je vcelku jednoduchá aplikace na tvorbu prezentací, v které lze použít mnoho postupů z Wordu - formátování textu je téměř identické, PowerPoint ale nabízí uživatelsky příjemnější

Více

Základní ovládání aplikace

Základní ovládání aplikace Základní ovládání aplikace Základem ovládání aplikace je jednoduchý toolbar (panel nástrojů) ve spodní části obrazovky, který umožňuje přepínání mezi jednotlivými obrazovkami aplikace. Jsou zde zobrazeny

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

U-DRIVE LITE Car DVR Device

U-DRIVE LITE Car DVR Device U-DRIVE LITE Car DVR Device MT4037 Uživatelský manuál Index Index...2 Popis zařízení...2 Příprava před použitím...3 Vložení paměťové karty...3 Používání zařízení...4 Možnosti menu v režimu nahrávání...5

Více

Stravenky Exit. 1. Spuštění modulu Stravenky Exit

Stravenky Exit. 1. Spuštění modulu Stravenky Exit Stravenky Exit 1. Spuštění modulu Stravenky Exit 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Stravenky Exit 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Hlavní záložky 2.2.1 Záložka "Seznam" 2.2.1.1 Záložka "Exit" 2.2.1.2

Více

Příručka klávesových zkratek

Příručka klávesových zkratek Příručka klávesových zkratek PRO MAC OS K čem byl tento příkaz? euro.quark.com Klávesové zkratky QuarkXPress v Mac OS y menu (Mac OS) 3 y v dialogovém okně (Mac OS) 7 y palety (Mac OS) 8 y projektu a sestavy

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

FunKey 61 Keyboard Uživatelský manuál

FunKey 61 Keyboard Uživatelský manuál Upozornění Před použitím čtěte pozorně Prosím všimněte si následujících základních pokynů týkajících se používání elektronických varhan, abyste se tak vyhnuli případnému poškození vašeho nástroje a mohli

Více

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou

6. - zvládne hru glissando. 7. - umí použít techniky odtrh a příklep. - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou 6. - zvládne hru glissando - umí použít melodické ozdoby - umí využít příklepovou techniku v levé ruce - hraje akordy s přidanou sextou, akordy sus a akordy s velkou septimou - hraje v I. X. poloze - hraje

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

1 Co program AudioScore umí? AUDIO SCORE ULTIMATE Metodika práce Program AudioScore umí rozpoznat noty polyfonní hudby s maximálně 16-ti notami hranými současně. Pro získání nejlepších výsledků je třeba

Více

Obsah. Obsah balení. Hlavní funkce. Prvky a funkce. Základní ovládání. Uživatelské prostředí Obrazovka přehrávání Moje hudba Nastavení

Obsah. Obsah balení. Hlavní funkce. Prvky a funkce. Základní ovládání. Uživatelské prostředí Obrazovka přehrávání Moje hudba Nastavení Návod k obsluze Obsah Obsah balení Hlavní funkce Specifikace Prvky a funkce Základní ovládání Zapnutí / vypnutí Zapnutí / vypnutí displeje Nabíjení Připojení k PC a použití jako externí DAC Uživatelské

Více

e-mail: edera@edera.cz web: www.edera.cz

e-mail: edera@edera.cz web: www.edera.cz NÁVOD K POUŽITÍ DÁLKOVÉHO OVLADAČE K SET-TOP BOXU MOTOROLA 1. Vypnutí/Zapnutí set-top boxu 2. Menu, zobrazení hlavního menu STB, seznam televizních kanálů 3. Info, zobrazení informací o právě sledovaném

Více

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e 1 / 24 1 Úvod Program OpusBenefit byl vytvořen proto, aby naši obchodní partneři mohli sledovat aktivity svých zákazníků (nákupy v jejich obchodech, využívání jejich služeb, návštěvy jejich zařízení),

Více

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany

VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 2014 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 - Modřany VÝŇATEK ZE ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU DECHOVÉ ODDĚLENÍ, upraveno září 04 ZUŠ Adolfa Voborského, Praha 4 Modřany OBSAH 5.. STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA ZOBCOVOU FLÉTNU 5..3 STUDIJNÍ ZAMĚŘENÍ HRA NA PŘÍČNOU

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Základní informace o aplikaci Aplikace slouží pro zjednodušené vytváření dokumentů Souhrnů doporučených opatření pro Evropsky významné lokality. Vznikala přírustkovým

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Smart PSS dohledový systém

Smart PSS dohledový systém Smart PSS dohledový systém Uživatelský manuál OBSAH Spuštění...3 Obecné nastavení...4 Účty...5 Přidat uživatele...5 Úprava a vymazání uživatele...6 Správce zařízení...7 Přidat zařízení...7 Nastavení parametrů...9

Více

Helios RED a Internetový obchod

Helios RED a Internetový obchod (pracovní verze!) Helios RED a Internetový obchod Obsah dokumetace: 1. Úvod 2. Evidované údaje na skladové kartě 3. Přenos skladových karet z Helios RED do e-shopu 4. Přenos objednávek z e-shopu do Helios

Více

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA Vyučovací předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA Ročník: 8. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák při pěveckých aktivitách - uplatňuje získané pěvecké dovednosti a návyky při zpěvu

Více

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Popis prostředí programu Hlavní okno Po spuštění programu Wdls se na obrazovce objeví výše uvedené hlavní okno. Toto okno lze rozdělit na

Více

Braun DigiFrame 1160 Návod k použití

Braun DigiFrame 1160 Návod k použití Braun DigiFrame 1160 Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení digitálního fotorámečku zn. Braun. Pro jeho správné ovládání a zabezpečení dlouhé životnosti si před prvním použitím pečlivě přečtěte následující

Více

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1

Uživatelský manuál. (cz) Tablet S7.1 (cz) Tablet S7.1 Uživatelský manuál Děkujeme, že jste si zakoupili Tablet PC. Tento manuál Vám představí funkce tohoto zařízení, kterým je potřeba věnovat pozornost. Prosím, přečtěte si tento manuál řádně

Více

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Word 2007 Word 2007 egon Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Jan Málek 30.4.2010 Word 2007 V roce 2007 přichází firma Microsoft s novou verzí kancelářského balíku MS Office 2007 a tedy i textového editoru

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky

Více

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Zpracováno v rámci projektu č. CZ.1.04/4.1.00/40.00067 Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Město Louny Obsah 1. Databáze... 4 2. Třídění pomocí filtrů... 5 3. Ukotvení a uvolnění příček... 6 3.1 Ukotvení

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

HP Backup and Recovery Manager

HP Backup and Recovery Manager HP Backup and Recovery Manager Příručka uživatele Verze 1.0 Obsah Úvod Instalace Postup při instalaci Jazyková podpora HP Backup and Recovery Manager Připomínky Naplánované zálohy Co je možné naplánovat?

Více

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s.

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s. Aktivní saldo Copyright 1 Money S3 Aktivní saldo Obsah Co lze od modulu Aktivní saldo očekávat... 2 Instalace modulu Aktivní saldo... 2 Aktivní saldo... 5 Hierarchický seznam Aktivní saldo... 6 Obecné

Více

Obsah balení. Popis jednotky. 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list

Obsah balení. Popis jednotky. 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list CZ Průvodce rychlým startem Obsah balení 1 Čtečka E-Book (hl. jednotka) 2 Kožené pouzdro 3 Sluchátka 4 USB kabel 5 Průvodce rychlým startem 6 Záruční list Popis jednotky 1 2 3 4 14 8 5 6 7 9 10 12 11 13

Více

Studijní zaměření Hra na trubku

Studijní zaměření Hra na trubku Studijní zaměření Hra na trubku Trubka je dechový žesťový nástroj, který dosahuje ze všech v současnosti používaných žesťových nástrojů nejvyšších tónů. Má široké využití prakticky ve všech hudebních žánrech

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 33 PRŮVODCE VKLÁDÁNÍ MODELŮ ZE 3D] 1 ÚVOD Úloha 33 popisuje oblast programu Solid Edge V20 zabývající se tvorbou výkresu převodem

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113

NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 NÁVOD K POUŽITÍ SET-TOP-BOXU ARRIS VIP 1113 EDERA Group a. s. tel.: 775 212 034 e-mail: porucha@edera.cz web: www.edera.cz Vážení klienti, jsme rádi, že jste si za svého poskytovatele televizních služeb

Více

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus v4.2.cs Part number: 5992-2507 Copyright 2007 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace obsažené v tomto dokumentu mohou být změněny

Více

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň

Hra na kytaru. Školní výstupy vyučovacího předmětu Hra na kytaru. I. stupeň Hra na kytaru Kytara se dnes těší velké oblibě stejně jako dříve. Odjakživa je nástrojem, který nás doprovázel při zpěvu, ale její možnosti sahají od skladeb klasické hudby, přes španělské flamenco až

Více

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014

ALVA - řada BC6. Stručný průvodce Verze 4. UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 ALVA - řada BC6 Stručný průvodce Verze 4 UDC-02026A 2014 Optelec, Nizozemsko. Všechna práva vyhrazena (T) Spektra vdn, 2014 Optelec 2993 LT Barendrecht Nizozemsko Telefon: +31 (0)88 6783 444. Fax +31 (0)88

Více

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu Program pro flexibilní tvorbu evidencí VIKLAN - Evidence Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Vlastimil Kubínek, Ing. Josef Spilka VIKLAN - Evidence Verse 1.11.8.1 Copyright

Více

IR Kamera s nahráváním BD-300G Uživatelská příručka

IR Kamera s nahráváním BD-300G Uživatelská příručka IR Kamera s nahráváním BD-300G Uživatelská příručka Pozor! 1. Nevyjímejte kartu během provozu. 2. Používejte 12V 2A napájecí adaptér. 3. Naformátujte SD kartu před jejím prvním použitím v DVR. 4. Zařízení

Více

Pohotovostní režim: vstup do Fotoaparátu (lze změnit). V menu: pohyb nahoru. 4b Navigační tlačítko doprava

Pohotovostní režim: vstup do Fotoaparátu (lze změnit). V menu: pohyb nahoru. 4b Navigační tlačítko doprava myphone 3300 Návod Pozice Popis Funkce 1 Displej Barevný LCD displej. 2 Sluchátko Reproduktor pro telefonování. 3 Svítilna Lze zapnout/vypnout dlouhým stiskem tlačítka svítilny (11). 4a Navigační tlačítko

Více

Děkujeme vám, že jste si zakoupili přístroj The Little Black Box. Níže uvedené rady by vám měly pomoci s jeho instalací.

Děkujeme vám, že jste si zakoupili přístroj The Little Black Box. Níže uvedené rady by vám měly pomoci s jeho instalací. Děkujeme vám, že jste si zakoupili přístroj The Little Black Box. Níže uvedené rady by vám měly pomoci s jeho instalací. Prvotní instalace Přístroj nejprve správně zapojte dle dodávaného návodu. Důležité:

Více

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod

NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod www.terra.cz info@terra.cz NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod NET Client Program pro obsluhu duplikátorů po síti Uživatelský návod Návod pro NET Client verze 5.3 Revize

Více

Návod na použití prezentační techniky

Návod na použití prezentační techniky Laboratorní centrum Fakulty technologické Návod na použití prezentační techniky Střední posluchárna č. 113 Před použitím prezentační techniky pročtěte tento návod ApS Brno s.r.o., divize projekční techniky

Více