Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče"

Transkript

1 Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče Zápis z jednání Název jednání: 10. pracovní jednání Rady pro rozvoj ošetřovatelské péče Datum jednání: 22. ledna 2003 Místo jednání: Přítomny: Omluveny: zasedací síň, FN Plzeň - Bory dle prezenční listiny Bc. L. Fiedlerová Program jednání 1. Kontrola Zápisu č Termíny jednání Rady Akce plánované na rok Project HOPE Návrh obsahu Ročenky Úseku ošetřovatelské péče za rok Zhodnocení činnosti Rady v roce Úkoly Rady pro rok Nábor absolventů v roce Návrh na třídění standardů a SOP pro Intranet 10. Návrhy na vytvoření Plánu auditů pro rok 2003 Průběh jednání 1. Kontrola Zápisu č. 9 Bc. N. Müllerová - program na sledování výuky studentů SZŠ/VZŠ/VŠ ve 2. pololetí školního roku 2002/2003 bude zahájen zkušební provoz (školy v současnosti zadávají rozvrh výuky), od školního roku 2003/2004 plný provoz, výstupy z programu budou součástí smluv o zajištění odborné praxe program byl předán zástupcům škol, urgováno doplnění - přepracování SOP probíhá - v ročence bude uvedena informace o počtu zpracovaných SOP na ZOK - internetové, intranetové stránky ošetřovatelského úseku FN Plzeň bez připomínek, tisková mluvčí R. Veselá a Ing. Lucák pracují na aktualizaci stránek nutná aktualizace + dohoda o struktuře informací na webových stránkách FN a jednotlivých pracovišť (viz info od Martiny), na jiných web stránek nemocnic se nelze inspirovat 2. Termíny jednání Rady v roce 2003 Strana 1 (celkem 8)

2 - navržené termíny byly členkami Rady schváleny 3. Akce plánované na rok pokračuje Periodický kurz periferní žilní kanylace - Bc. Müllerová provede kontrolu přihlášených účastnic, vybere ty, které se kurzu zúčastní v průběhu roku celoústavní seminář Dezinfekční prostředky pořádá Oddělení epidemiologie pravidelně 4x za rok (19.3., 13.6., 10.9., ), určen nově nastoupivším, vedoucím pracovníkům a osobám pracujícím s dezinfekčními prostředky XI. liberecké dny sester pozvánka + přihláška předány členkám Rady na jednání - uvítání absolventů srpen, září seminář, kurz Bazální stimulace K. Frýdlová 1. seminář proběhne v březnu nebo dubnu 2003, doba trvání cca 90 minut určen všem sestrám pracujícím na úseku intenzivní péče, fyzioterapeutům 2. kurz proběhne v červnu 2003, doba trvání 3 dny, 1200 Kč/osobu vč. skript, v součinnosti s Komisí pro tvorbu standardů JIP budou vytipovány účastnice kurzu (max. 15), probíhá jednání o finančním zajištění kurzu ze strany sponzorů - seminář na téma Etika zajištění ve spolupráci s 3. LF UK Praha, na organizačním zajištění se podílejí Bc. Müllerová, J. Šneberková, Bc. Mádlová - zvažuje se příprava periodického kurzu Defibrilace - pod patronací ARK, absolventka kurzu získá certifikát - Den ošetřovatelství představení v Divadle M. Horníčka pro vedoucí SZP, další nápady prosím zasílejte elektronickou poštou hlavní sestře - vzdělávání sester v oblasti managementu a komunikace, vhodné zejména pro nově jmenované staniční sestry, návrh na uspořádání kurzu prodiskutuje Bc. Müllerová s paní ředitelkou - umístění kompletního kalendáře Plánovaných akcí 2003 na Intranet FN zajistí Bc. Pátá 4. Project HOPE k zařazení navrženy: Bc. Kaslová Věra SS HOO E. Szökeová SS DK L. Tučková VL OKH Bc. V. Houdková VS GPK J. Šneberková VS CPL - z navržených po dohodě s paní ředitelkou Bc. Müllerová vybere zástupkyni Úseku ošetřovatelské péče v týmu HOPE 2003 Strana 2 (celkem 8)

3 - návrh na cíl Projektu viz dále 5. Návrh na obsah Ročenky Úseku ošetřovatelské péče za rok do Ročenky bude zařazen přehled publikační činnosti SZP a krátkodobé úkoly Úseku ošetřovatelské péče za rok po dokončení a schválení bude Ročenka 2002 distribuována na jednotlivá ZOK 6. Zhodnocení činnosti Rady v roce splněné úkoly: - aktualizace Domácího řádu návštěvy, strava - spokojenost pacientů za 1. a 2. pol projekt Pády 2. pol zapojení FN - projekt dokumentace - název, logo, návrh formulářů, dokumentů Rady - přepracování náplní činnosti, zabudování do personálního programu - zabudování formuláře hodnocení do personálního programu - přepracování formuláře nástupní praxe + zabudování do personálního programu - přepracování dotazníku spokojenosti absolventů - přepracování zdravotnické dokumentace 1. ošetřovatelský plán standardní 2. ošetřovatelská překladová zpráva - zavedení programu sledujícího aktuální nabídku volných pracovních míst zdokonalení náboru pracovníků, včetně adaptačního procesu - kritéria výběru pro studium + směrnice - seminář prevence TEN - zajištění Periodického kurzu periferní žilní kanylace - SOP nová struktura 7. Úkoly Rady pro rok 2003 * krátkodobé - dokončení přepracování náplní činnosti - přepracování zdravotnické dokumentace ošetřovatelská anamnéza - zavedení auditu vedení ošetřovatelské dokumentace na ZOK 1x ročně - retrospektivní a průběžný, využívat kritéria standardu - indikátory kvality - anamnéza, oš. plán vyplněny do 24 hodin - vytvoření systému sledování fluktuace personálu sledování odpadlého času, na vytvoření systému se budou podílet Bc. Müllerová, Bc. Tomšovicová, I. Berková Strana 3 (celkem 8)

4 - návrh na zavedení programu pro plánování směn v PC, Bc. Müllerová a Bc. Pátá zjistí, jaké produkty jsou na trhu Diskuze: R. Švandrlíková počítačové zpracování rozpisu směn bylo zkoušeno na II. IK nevystihuje skutečnou situaci (nedostatek personálu) - podporovat publikační činnost Bc. I. Mádlová navrhuje uspořádat seminář na téma: Jak správně publikovat pro všechny zájemce z řad SZP, projedná možnost uspořádání semináře na Katedře celoživotního vzdělávání VŠ v Plzni, o.p.s. - důsledné využívání systému zápůjčky matrací - Oddělení epidemiologie - vypracování směrnice (SOP) péče o rány, prevence dekubitů navrhnout pracovní skupinu Bc. Müllerová, náměstek ZP - rozpracování sledování kvalifikace SZP na jednotlivé úseky, vytvoření plánu osobního rozvoje (osobní karta zaměstnance), návrh na téma pro tým zařazený do Projectu HOPE 2003 (Mgr. Špirková) - uspořádání kurzu komunikace se zaměřením na jednání s konfliktním pacientem či rodinou, Bc. Müllerová projedná s paní ředitelkou možnost uspořádat kurz ve spolupráci s Hartmann Akademií - vytvořit jednotný pořadač programu kvality a standardů ošetřovatelské péče * dlouhodobé - zdokonalit ošetřovatelský proces, systém skupinové péče na standardních stanicích - sledovat a zvyšovat spokojenost pacientů v oblasti buzení a chování sester - zvyšovat úroveň profesionálního chování a podporovat dodržování Etického kodexu - Etický kodex Bc. Müllerová vznesla návrh na umístění výtisku Etického kodexu na sesternách Diskuze: členky Rady navrhují, aby Etický kodex sestry obdržely při nástupu do FN spolu s plánem nástupní praxe či zapracování - vytvořit systém plánování personálu - průběžné vzdělávání inovační kurzy - plánování stavu personálu - účinně provádět nábor - sledovat a zlepšovat spokojenost personálu 8. Nábor absolventů v roce 2003 Strana 4 (celkem 8)

5 - Bc. Müllerová navrhuje opět oslovit zdravotnické školy ve Slovenské republice - českým a moravským zdravotnickým školám bude zaslána nabídka s upozorněním na on-line nabídku volných pracovních míst a informace pro absolventy na internetových stránkách FN Plzeň Diskuze: R. Švandrlíková má negativní zkušenosti s odbornou způsobilostí sester ze Slovenska Bc. Müllerová navrhuje zařazovat takové sestry do 6. platové třídy, projedná s Mgr. Špirkovou zajištění porovnání studijních osnov českých a slovenských zdravotnických škol 9. Návrh na třídění standardů a SOP pro Intranet Bc. M. Pátá - standardy budou umístěny na Intranetu FN, včetně náhledů, v nejbližší době budou k dispozici standardy platné v celé FN, do budoucna je plánováno umístění standardů platných na jednotlivých ZOK - navrhované třídění standardů: 1. FN 2. Dospělí 3. Děti 4. JIP 5. Laboratorní obory 6. Centrální sterilizace 7. Operační sály 8. ZOK - systém umístění standardů na Intranet: vedoucí skupiny pro tvorbu standardů zašle nový standard na el. adresu Bc. Páté a ta zajistí umístění na Intranet 10. Návrhy na vytvoření Plánu auditů pro rok 2003 Bc. I. Mádlová - v současnosti probíhá audit Katetrizace močového měchýře vzhledem k náročnosti zpracování není plánován na 1. pololetí 2003 jiný audit - návrhy na vytvoření plánu pro 2. pololetí 2003: Diskuze: jeden audit většího rozsahu navrhován audit Vedení zdravotnické dokumentace retrospektivní systémová kontrola správnosti zpracování dokumentace ze strany SZP i lékařů (audit by byl prováděn v součinnosti s MUDr. Šlechtovou) dva audity menšího rozsahu (téma dle návrhů členek Rady) Strana 5 (celkem 8)

6 R. Švandrlíková navrhuje provedení auditu Bezpečnost pacienta se zaměřením na prevenci pádů Bc. Müllerová tento audit doporučuje provést v rámci auditů na jednotlivých ZOK např. II. IK a Geriatrické oddělení porovnání výsledků - po diskuzi členky Rady schválily návrh na provedení auditu Vedení zdravotnické dokumentace bude projednáno s MUDr. Šlechtovou Diskuze J. Kubínová - FN bude zapůjčen analyzátor automat, který odečítá sedimentaci v laboratoři (hodinová sedimentace za1/2 hodiny, dvouhodinová za 1 hodinu) Bc. Štruncová - vznesla na dotaz, kdy vejde v platnost novelizovaná směrnice č. 7 Péče o pracovníky, kapitola I Poskytování OOPP? Bc. Müllerová - novela je schválená, v platnost směrnice vstoupila zpětně k distribuci zajišťuje sekretariát JUDr. Košařové se uskuteční jednání Komise pro OOPP připomínky členek Rady k fasování OOPP dle nové směrnice, příloha 4, budou projednány a s výsledky budou seznámeny všechny vedoucí SZP Bc. Tomšovicová - byla oslovena zástupkyní společnosti dodávající na český trh přístroj VAC, určený k léčbě ran, dekubitů - navrhuje uspořádání semináře, jehož obsahem by bylo seznámení se s principem fungování přístroje Bc. Müllerová - k přístroji se z odborného hlediska vyjadřoval Prof. Třeška dle jeho vyjádření by přístroj VAC nebyl ve FN plně využit Úkoly 1. Výběr účastnic Periodického kurzu periferní žilní kanylace pro rok Bc. Müllerová. 2. Projednání návrhu na uspořádání kurzu managementu a komunikace (Hartmann Akademie) s paní ředitelkou - Bc. Müllerová. 3. Zajištění semináře na téma Etika - Bc. Müllerová, J. Šneberková, Bc. Mádlová. 4. Po projednání s paní ředitelkou výběr zástupkyně Úseku ošetřovatelské péče do týmu, který se zúčastní Projectu HOPE Bc. Müllerová. 5. Vytvoření systému sledování odpadlého času - Bc. Müllerová, Bc. Tomšovicová, I. Berková. Strana 6 (celkem 8)

7 6. Průzkum trhu programy na zpracování rozpisu směn - Bc. Pátá, Bc. Müllerová. 7. Projednání možnosti zajištění kurzu Jak správně publikovat s VŠ v Plzni, o.p.s. - Bc. Mádlová. 8. Návrh pracovní skupiny na vytvoření směrnice (SOP) péče o rány, prevence dekubitů - pracovní skupinu navrhnou Bc. Müllerová a MUDr. Poborský. 9. Porovnání studijních osnov českých a slovenských zdravotnických škol - s Mgr. Špirkovou projedná Bc. Müllerová. 10. Projednání připomínek členek Rady k novele směrnice č. 7 na jednání Komise pro OOPP Bc. Müllerová. 11. Návrhy na uspořádání oslavy Dne ošetřovatelství - členky rady, el. poštou Bc. Müllerové. Schváleno Termíny jednání Rady v roce 2003 Plán auditů pro rok 2003 Přílohy Termíny jednání Rady v roce 2003 Plán auditů pro rok 2003 Kopie Členky Rady Ing. Kunová ředitelka FN V Plzni dne Schválila: Bc. N. Müllerová Strana 7 (celkem 8)

8 Zapsala: V. Jandová Strana 8 (celkem 8)

Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče

Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče Fakultní nemocnice Plzeň Rada pro rozvoj ošetřovatelské péče Zápis z jednání Název jednání: 9. pracovní jednání Rady pro rozvoj ošetřovatelské péče Datum jednání: 26. listopadu 2002 Místo jednání: Přítomni:

Více

Národní ošetřovatelské postupy

Národní ošetřovatelské postupy Národní ošetřovatelské postupy Cíl tvorby národních ošetřovatelských postupů Vytvoření jednotícího rámce v procesu ošetřovatelské standardizace Vytipování ošetřovatelských intervencí a činností, ve kterých

Více

Centrální sterilizace a zavádění systému řízení kvality

Centrální sterilizace a zavádění systému řízení kvality Centrální sterilizace a zavádění systému řízení kvality V. Kongres perioperačních sester Plzeň 10. 6. 2016 Drahomíra LOUŽECKÁ Centrální sterilizace Zřizování CS ve světě od 40. let 20.století V ČR od 70.

Více

Vzdělávání nelékařů - zhodnocení vzdělávacích aktivit

Vzdělávání nelékařů - zhodnocení vzdělávacích aktivit Vzdělávání nelékařů - zhodnocení vzdělávacích aktivit 22.4. 2013 IPVZ Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO Vzdělávací akce v rámci projektu Zahájení listopad 2010, ukončení březen 2013 Akreditované kvalifikační

Více

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková Řízení lidských zdrojů a akreditace Ing. Lenka Nétková Základní PSJ a SOP Personální práce Vzdělávání a odborný rozvoj Popis pracovních míst Pracovní doba a dovolená na zotavenou Poskytování platu Posuzování

Více

Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení. Roman Michálek

Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení. Roman Michálek Problematika personálních normativů lékařských povolání v lůžkových zdravotnických zařízení Roman Michálek Úvod Řízení lidských zdrojů Personální audit Jindřichův Hradec 19092014 2 Specifika lékařské profese

Více

Vzdělávání sester v elektrodiagnostice nervového systému. Bc.. Miluše Vacušková Katedra ošetřovatelství NCO NZO Brno

Vzdělávání sester v elektrodiagnostice nervového systému. Bc.. Miluše Vacušková Katedra ošetřovatelství NCO NZO Brno Vzdělávání sester v elektrodiagnostice nervového systému Bc.. Miluše Vacušková Katedra ošetřovatelství NCO NZO Brno Historie 1973 speciální příprava v úsecích EEG, EMG dlouhodobá příprava v úsecích EEG,

Více

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Přílohy Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Standard 13.4.: Všichni pracovníci jsou při nástupu zapracováni dle potřeb nemocnice a s ohledem na jejich náplň práce a požadavky

Více

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Ing. Ivo Žolnerčík náměstek ředitele pro techniku a provoz Ing. Jindra Strakošová vedoucí odboru technicko-provozního Základní podpůrné procesy

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Brno, 12. 11. 2016 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Uspořádání již 4. Kulatého stolu je známkou

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší

Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy. Najděte nejlepší Najděte nejlepší Nábor ve veřejné správě založený na kompetencích 526958-LLP-1-2012-1-PL-LEONARDO-LMP Školící metodologie a osnovy Návrh kurzu pro uživatele programu FTB v organizacích veřejné správy 1

Více

PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 2. vydání, červen 2017 Schváleno Ministerstvem zdravotnictví ČR Postup před vlastním

Více

PŘÍLOHA Č. 3 - POPIS POSTUPU A ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE

PŘÍLOHA Č. 3 - POPIS POSTUPU A ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE PŘÍLOHA Č. 3 - POPIS POSTUPU A ZAPOJENÍ KOMUNITY DO VYPRACOVÁNÍ STRATEGIE První práce na strategii komunitně vedeného místního rozvoje byla započata již v roce 2012, kdy se uskutečnilo první setkání starostů

Více

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Lenka Gutová, Eva Pavelková SAK ČR Seminář MZ ČR 26.4.2007 Podpora řízení kvality v primární péči Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit

Více

Odborné komise při prezidiu ČAS. Mgr. Ivana Vašátková, Ph.D.

Odborné komise při prezidiu ČAS. Mgr. Ivana Vašátková, Ph.D. Odborné komise při prezidiu ČAS Mgr. Ivana Vašátková, Ph.D. Vedoucí skupiny Ing. Bc. Irena Kouřilová od roku 2008 pracuje na aktualizaci a doplňování Sazebníku výkonů Ministerstva zdravotnictví. Výběr

Více

SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2006

SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2006 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2006 Celoživotní vzdělávání č. j. 8-4/2006 3.LF Počet listů: 2 Počet příloh: 3/5 Tato směrnice upravuje postup, vyplývající z povinností

Více

Mentor klinické praxe ošetřovatelství

Mentor klinické praxe ošetřovatelství Mentor klinické praxe ošetřovatelství Obecné informace Určení: pro všeobecné sestry a porodní asistentky Místo konání: Technická univerzita v Liberci, Ústav zdravotnických studií, Studentská 2, 460 01

Více

PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ. Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR. IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B.

PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ. Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR. IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B. PRÁCE NA ÚSEKU HYGIENY A EPIDEMIOLOGIE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ Certifikovaný kurz akreditovaný MZ ČR IX. běh 2018 Sídlo Skupiny B. Braun Praha 4 ÚVOD V rámci celoživotního vzdělávání sester nabízí společnost

Více

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Druhá novela POS schválená AS UK dne 14. prosince 2018 ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy se podle 27 odst.

Více

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2. pol. 2019 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

ZÁPIS. z 8. pracovního jednání Rady pro rozvoj ošetřovatelské péče při FN Plzeň dne 4.9.2002

ZÁPIS. z 8. pracovního jednání Rady pro rozvoj ošetřovatelské péče při FN Plzeň dne 4.9.2002 ZÁPIS z 8. pracovního jednání Rady pro rozvoj ošetřovatelské péče při FN Plzeň dne 4.9.2002 Přítomny: Omluveny: Bc. N. Müllerová, J. Šneberková, Bc. S. Tomšovicová, J. Kubínová, Bc. I. Mádlová, Bc. M.

Více

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Praha, 12. 11. 2015 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Dlouhodobým prevalenčním šetřením Národního

Více

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta PŘÍJÍMACÍŘÍZENÍ Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc. proděkanka pro studijní problematiku Kateřinská 32 121 08 Praha 2 tel: 22496 4201 fax: 22496 4178 www.lf1.cuni.cz Fakulta je součástí Univerzity Karlovy

Více

Cíle jakosti pro rok 2008

Cíle jakosti pro rok 2008 Revize č.: 0 Strana: 1 Cíle jakosti pro rok 2008 Datum vyhlášení: Nahrazuje: Cíle jakosti pro rok 2007 Výtisk číslo: Funkce Jméno Datum Podpis Zpracoval: Manažer jakosti 8.1. 2008 Kontroloval: Prověřovatel

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

Vzdělávání sester v České republice. Jaroslava Jedličková

Vzdělávání sester v České republice. Jaroslava Jedličková Vzdělávání sester v České republice Jaroslava Jedličková 1999 OŠETŘOVATELSTVÍ V ČR Nová koncepce ošetřovatelství Cíl Vhodnými metodami systematicky, všestranně uspokojovat potřeby člověka ve vztahu k udržení

Více

Prohlubování vzdělávání nelékařů. Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie IPVZ 23. 9. 2010

Prohlubování vzdělávání nelékařů. Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie IPVZ 23. 9. 2010 Prohlubování vzdělávání nelékařů Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie IPVZ 23. 9. 2010 1. Cíl projektu Cílem projektu je zavedení systému prohlubování znalostí a zvyšování

Více

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s.

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s. PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s. Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 1. 9. 2010 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester

Více

METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek

METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek 1. Referenční rámec 1.1. Místní šetření je podstatnou složkou procesu certifikace odborné

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Školní rok 2018/2019-1 - tel.: 515322442-3, IČ: 70995087, e-mail: zsivancicka@zsivancicka.cz 1. Základní

Více

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Bezpečnostní proces na operačním sále Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Dokumentace na operačním sále Operační program Operační kniha Anesteziologická kniha Perioperační ošetřovatelský

Více

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 1. verze Květen 2012 Postup před vlastním hodnocením kvality a bezpečí 1. Zdravotnické

Více

Zajištění kardiopulmonální resuscitace

Zajištění kardiopulmonální resuscitace Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Směrnice Označení dokumentu: SM39/2016 Počet stran: 9 Počet příloh: 6 Verze: 1 Platnost od: 1.6.2016 Doba platnosti:

Více

Urgentní medicína a medicína katastrof

Urgentní medicína a medicína katastrof Urgentní medicína a medicína katastrof Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje MUDr. Ladislav Žabka, Ph.D. (A) Přednemocniční péče Neodkladná péče (PNNP) KZOS RLP LZS RZP RVS Odkladná péče

Více

Zápis ze schůzky pracovních skupin pro přípravu strategie a programového výboru MAS

Zápis ze schůzky pracovních skupin pro přípravu strategie a programového výboru MAS 29.4.2014 dle prezenční listiny členové pracovních skupin i členové managementu pro přípravu strategie a 1) Seznámení členů pracovní skupiny se záměrem zpracování strategie pro období 2014-2020, s harmonogramem

Více

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ

SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ SETKÁNÍ KARIÉROVÝCH PORADCŮ 7.6. 2018 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA, CHOMUTOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KAM KRÁČÍŠ ČESKÉ ZDRAVOTNICKÉ ŠKOLSTVÍ?

Více

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava VI. KONGRES 2.- 3. června 2017 PERIOPERAČNÍCH SESTER Hotel Flora Olomouc S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice

Více

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ 1. Celkový počet absolventů v jednotlivých oborech (kvalifikační studium) a celkový počet sester a asistentů v praxi 2. Srovnání činností všeobecné sestry a zdravotnického

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA INFORMACE o přijímacím řízení 2016/2017 Univerzita Karlova v Praze - 2. lékařská fakulta INFORMACE o studiu a přijímacím řízení 2. lékařská fakulta Univerzity

Více

Z Á P I S z 2. řádného zasedání Akademického senátu Fakulty zdravotnických studií, konané dne 24. října 2016

Z Á P I S z 2. řádného zasedání Akademického senátu Fakulty zdravotnických studií, konané dne 24. října 2016 Č. j.: FZS/0284/16 PID: 372343 Akademický senát Fakulty zdravotnických studií Z Á P I S z 2. řádného zasedání Akademického senátu Fakulty zdravotnických studií, konané dne 24. října 2016 Přítomni: dle

Více

Písemný pracovní postup č. 1

Písemný pracovní postup č. 1 Etická komise Masarykova onkologického ústavu Ž l u t ý k o p e c 7, 6 5 6 5 3 B r n o Písemný pracovní postup č. 1 Název: Tvorba písemných pracovních postupů Obsah: 1. ÚČEL 2. OBLAST PLATNOSTI 3. POJMY

Více

Vážení přátelé, Nelze na druhou stranu zastírat, že i FN v Motole řeší problémy, se kterými se potýká celé české zdravotnictví.

Vážení přátelé, Nelze na druhou stranu zastírat, že i FN v Motole řeší problémy, se kterými se potýká celé české zdravotnictví. ÚVODNÍ SLOVO V letech 2000-2005 se naše fakultní nemocnice stala bezesporu jednou z nejúspěšnějších na zdravotnického trhu v ČR Vážení přátelé, otevíráte výroční zprávu FN v Motole za rok 2005. Tento rok

Více

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice vladimira.vavrova@npr.agel.cz tel: 581 271 266 Kvalita v nemocnici Nemocnice se systémem kvality zabývá již dlouhodobě, v roce 25 získala nemocnice nejprve

Více

Práce sestry na úseku domácí péče

Práce sestry na úseku domácí péče Program Práce sestry na úseku domácí péče Certifikovaný kurz MZ ČR 1. kurz 2014 Praha Česká republika Pořádá Aesculap Akademie ve spolupráci se smluvními zařízeními Úvod Studijní plán V rámci celoživotního

Více

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE Vohrnová Ivana Operační sály Lochotín FN Plzeň OPERAČNÍ SÁLY LOCHOTÍN FN PLZEŇ OS Lochotín: 12 - operačních

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2009 Praha 10. prosince 2009 Částka 2 O B S A H Pokyn děkana Fakulty bezpečnostního

Více

Příloha č. 1. Existující standardy IS ZZ v ČR

Příloha č. 1. Existující standardy IS ZZ v ČR Přílohy Seznam příloh 1. Existující standardy k problematice IT/IS ve zdravotnictví 2. Související legislativa 3. Dotazník spokojenosti s aplikací EŽ 4. Metodický návod k EŽ krok po kroku 5. Motivační

Více

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 6 5 IČZ smluvního ZZ 0 2 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 2 M 0 0 5 Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam zkratek Příloha č. 2: Seznam tabulek Příloha č. 3: Seznam obrázků Příloha č. 4: Struktura otázek pro polostrukturovaný rozhovor Příloha č. 5: Žádost o provedení výzkumného

Více

P_0101 rev.00. Tvorba a formát Pracovních postupů Etické komise FNKV

P_0101 rev.00. Tvorba a formát Pracovních postupů Etické komise FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0101 rev.00 Tvorba a formát Pracovních postupů Etické komise FNKV Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti:

Více

JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI

JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI INMED 2016 NINA MÜLLEROVÁ Požadavky legislativy Kdy to začalo? Práva pacientů Centrální etická komise MZ ČR -

Více

1. Konference PM 2010

1. Konference PM 2010 Přítomni: B. Lacko, J. Švec, Z. Krebs, Z. Ježková, J. Pitaš, J. Doležal, V. Musilová, J. Krátký Skype konference Omluveni: V. Obrdlíková, M. Nováková, H. Krejčí 1. Konference PM 2010 Z. Ježková předložila

Více

UNIVERZITA KARLOVA 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA

UNIVERZITA KARLOVA 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA UNIVERZITA KARLOVA 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA Podmínky přijímacího řízení pro akademický rok 2017/2018 Univerzita Karlova - 2. lékařská fakulta INFORMACE o studiu a přijímacím řízení 2. lékařská fakulta Univerzity

Více

Výsledky dotazníkového šetření provedeného v rámci odborné konference sester na téma Ošetřovatelská dokumentace

Výsledky dotazníkového šetření provedeného v rámci odborné konference sester na téma Ošetřovatelská dokumentace Klvaňovo gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a sociální Kyjov Výsledky dotazníkového šetření provedeného v rámci odborné konference sester na téma Ošetřovatelská dokumentace Vypracovala: Mgr.

Více

Katedra rehabilitačních oborů

Katedra rehabilitačních oborů Katedra rehabilitačních oborů Podmínky pro nástup na průběžnou a souvislou praxi 2017/2018 Tisk Deníku odborné praxe (dle studovaného oboru) verze 2017 formát A4, jednostranně, kroužková vazba. Vypsat

Více

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová Externí klinické audity ve zdravotnictví Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová REALIZACE EKA V JEDNOTLIVÝCH LETECH Radiodiagnostika Nukleární medicína Radioterapie 2014

Více

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem Jaroslava Jedličková Cíl prezentace Personál na operačním sále (OS) Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ BIOCHEMIE

ČESKÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ BIOCHEMIE předseda: Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN U Nemocnice 2 128 08 Praha 2 tel: 224 962 841 fax: 224 962 848 e-mail: zimatom@cesnet.cz místopředseda,

Více

Zápis z 4. jednání Výběrové komise MAS Krušné hory

Zápis z 4. jednání Výběrové komise MAS Krušné hory Zápis z 4. jednání Výběrové komise MAS Krušné hory Datum jednání: 27. 3. 2018 Čas jednání: 12:30 hod Místo jednání: kancelář MAS KH, Brigádnická 709, Ostrov Přítomni: členové VK dle prezenční listiny Program

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ RADY VNITŘNÍHO HODNOCENÍ UP konaného dne od 13:30 hod. ve velké zasedací místnosti na RUP

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ RADY VNITŘNÍHO HODNOCENÍ UP konaného dne od 13:30 hod. ve velké zasedací místnosti na RUP ZÁPIS Z JEDNÁNÍ RADY VNITŘNÍHO HODNOCENÍ UP konaného dne 26. 6. 2017 od 13:30 hod. ve velké zasedací místnosti na RUP Přítomni: Prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D., předseda RVH UP prof. Mgr. MgA.

Více

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Metodický pokyn Oblastní nemocnice Kladno, a.s. Číslo MP 012 Vydání 4 nemocnice Středočeského kraje Datum 1.10.2012 1.12.2017 ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Platnost dokumentu

Více

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Praha 6 Břevnov, Bělohorská 19 Komise rozhodčích. ZÁPIS č. 10/2019

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Praha 6 Břevnov, Bělohorská 19 Komise rozhodčích. ZÁPIS č. 10/2019 ZÁPIS č. 10/2019 ze zasedání KR ČVS v neděli 3. února 2019 od 10:00 v zasedací místnosti Moravia Lacto a.s., Jiráskova 94, Jihlava Přítomni: Martin Hudík, Luboš Pecháček, Zdeněk Škoda, Antonín Pejpal,

Více

Adaptační program FNOL a LF UP pro absolventy / nastupující lékaře pro rok 2015 2016

Adaptační program FNOL a LF UP pro absolventy / nastupující lékaře pro rok 2015 2016 Adaptační program FNOL a LF UP pro absolventy / nastupující lékaře pro rok 2015 2016 Cíl projektu: Standardizovat nástup nových absolventů lékařských fakult, optimalizovat jejich nábor, výběr, zahájení

Více

Katedra fyzioterapie a ergoterapie

Katedra fyzioterapie a ergoterapie Katedra fyzioterapie a ergoterapie Podmínky pro nástup na průběžnou a souvislou praxi Tisk Deníku odborné praxe (dle studovaného oboru) formát A4, jednostranně, kroužková vazba. Vypsat druhou stranu, nalepit

Více

Zápis č. 19 Akademického senátu Fakulty humanitních studií konaného dne

Zápis č. 19 Akademického senátu Fakulty humanitních studií konaného dne Zápis č. 19 Akademického senátu Fakulty humanitních studií konaného dne 15. 10. 2008 Přítomni: Mgr. P. D. Hajkr, Mgr. J. Hladík, Mgr. M. Karafiátová, Mgr. T. Skořepová, Mgr. M. Zálešáková, Bc. J. Matoušek,

Více

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Neplést s akreditační komisí

Více

Praha 2, Londýnská 15

Praha 2, Londýnská 15 PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 28. 4. 2014 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium Odborný garant:

Více

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa nemocnice: Praxe vykonávána na: interní chirurgická klinika/oddělení

Více

Usnesení. z 3. zasedání Vědecké rady Ústavu zdravotnických studií. Technické univerzity v Liberci dne 17. května 2012

Usnesení. z 3. zasedání Vědecké rady Ústavu zdravotnických studií. Technické univerzity v Liberci dne 17. května 2012 Usnesení z 3. zasedání Vědecké rady Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci dne 17. května 2012 1. Vědecká rada schválila tento program jednání: - program jednání, - schválení materiálů

Více

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková

Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem. Jaroslava Jedličková Chování personálu v čistých prostorech aneb edukace správným směrem a způsobem Jaroslava Jedličková Cíl prezentace Personál na operačním sále (OS) Zásady chování Proč požadujeme vysoký hygienický standard

Více

I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. pořádá pod záštitou

I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. pořádá pod záštitou I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně pořádá pod záštitou České společnosti pro ortopedii a traumatologii Profesní odborové unie zdravotních

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0106 rev.01. Způsob posuzování studie k vydání stanoviska. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc.

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0106 rev.01. Způsob posuzování studie k vydání stanoviska. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc. FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0106 rev.01 Způsob posuzování studie k vydání stanoviska Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti: Bez omezení,

Více

XXVIII. Konference. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP

XXVIII. Konference. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP XXVIII. Konference Sekce perinatální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP 6. 8. 4. 2011 Kongresové centrum Parkhotelu Plzeň I. INFORMACE Pořadatelé: Sekce perinatální medicíny

Více

Brno, 4. 5. 3. 2014. Personální obsazení z pohledu požadavků zaměstnavatele a kvalifikačních předpokladů

Brno, 4. 5. 3. 2014. Personální obsazení z pohledu požadavků zaměstnavatele a kvalifikačních předpokladů Brno, 4. 5. 3. 2014 Personální obsazení z pohledu požadavků zaměstnavatele a kvalifikačních předpokladů JUDr. Zuzana Pláničková, právní a sociální oddělení Odborový svaz zdravotnictvía sociální péče ČR

Více

DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU

DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU MUDr. Ivana Štverka Kořínková Konference Cesta k modernímu ošetřovatelství XVIII. FN v Motole, Praha, 15. září 2016 Kvalitní zdravotní služba Kvalitní

Více

Co pálí české sestry?

Co pálí české sestry? Co pálí české sestry? Bc. Nina Müllerová Vedoucí oddělení ošetřovatelství a nelékařských povolání, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR Co trápí naše zdravotní sestry a bratry ze všeho nejvíce? S novým zákonem

Více

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA

POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA POZVÁNKA A ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA 2. BĚH ŠKOLENÍ Česká betonářská společnost ČSSI www.cbsbeton.eu a ČBS Servis, s. r. o. www.cbsservis.eu ve spolupráci s Kloknerovým ústavem ČVUT v Praze Školení ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2018 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2018/2019 ARCIBISKUPSKÉ GYMNÁZIUM Korunní 586/2, Vinohrady, 120 00 PRAHA 2 1. ZÁKLADNÍ LEGISLATIVNÍ RÁMEC VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ Výchozím dokumentem je zákon č. 561/2004

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

Práce sestry na úseku domácí péče

Práce sestry na úseku domácí péče Program Práce sestry na úseku domácí péče Certifikovaný kurz MZ ČR 2. kurz 2015 Praha Česká republika Pořádá Aesculap Akademie ve spolupráci se smluvními zařízeními Úvod Studijní plán V rámci celoživotního

Více

Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění. Osobní záštitu převzal Ing. Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje

Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění. Osobní záštitu převzal Ing. Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 25. dubna 2012 Frýdek - Místek Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a

Více

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o.

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. Havlíčkova 206, 394 64 Počátky Název: Evidenční značka: VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, OZNÁMENÍ, PODNĚTŮ A EVIDENCE PODĚKOVÁNÍ OD OBČANŮ A ORGANIZACÍ SM-NP-5-2015 Identifikace: Nahrazuje:

Více

Hosté: Petra Elblová Omluveni: Program:

Hosté: Petra Elblová Omluveni: Program: ZÁPIS ZE SCHŮZE VÝBORU DSO BRUNTÁLSKO V BRUNTÁLE SÍDLO MASHJ DNE 24.11. 2016 ve 12: 00 HOD. Místo: MASHJ, náměstí Míru Bruntál Přítomni: Květa Kubíčková, Libor Unverdorben, Jan Božovský Hosté: Petra Elblová

Více

Akademický senát FZS

Akademický senát FZS Akademický senát FZS Zápis č. 6-2015 z 6. zasedání pléna Akademického senátu FZS v akademickém roce 2015/2016 Termín: 21. 9. 2015 Přítomni: viz prezenční listina (příloha 1) Nepřítomni: viz prezenční listina

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 DNE: 11. 2. 2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 110/2019/ŠKS NÁZEV: Vyhlášení konkursního řízení na místo ředitele/ředitelky PO ZŠ Palachova 2189/35, Žďár nad Sázavou. ANOTACE: Vyhlášení konkursního

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ. OBĚŽNÍK č. 14

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ. OBĚŽNÍK č. 14 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ V Hradci Králové dne 15. dubna 2015 OBĚŽNÍK č. 14 OBSAH: Archiv oběžníků: www.lfhk.cuni.cz/fakulta/dokumenty/obezniky-lf/ 1. Oznámení s gratulací

Více

Management praxí v systému student mentor tutor. Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd

Management praxí v systému student mentor tutor. Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd Management praxí v systému student mentor tutor Zdeňka Mikšová Lenka Mazalová, Šárka Šaňáková Ústav ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd Příprava a realizace praxí systémem SMT - podmínky Materiální

Více

Nemocnice Hranice a. s., Zborovská 1245, Hranice IČO: M e t o d i k a V-OS-05 INDIKÁTORŮ KVALITY POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Nemocnice Hranice a. s., Zborovská 1245, Hranice IČO: M e t o d i k a V-OS-05 INDIKÁTORŮ KVALITY POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Strana : 1 / 6 ŘÍZENÍ ÚSTAVNÍ PÉČE V-OS-05 METODA SLEDOVÁNÍ A VYHODNOCOVÁNÍ INDÁTORŮ KVALITY POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zpracoval funkce datum jméno / podpis Ing. Eduard Sohlich manažer kvality 29.12.2016

Více

Pokyn prorektora č. 4P/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Pokyn prorektora č. 4P/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Pokyn prorektora č. 4P/2018 Plzeň 23. března 2018 ZCU 007726/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Tento pokyn v souladu s čl. 63 odst.

Více

Zápis z jednání řídící skupiny komunitního plánování (KPSS) ze dne 18. července 2012 ve 12,30 hod.

Zápis z jednání řídící skupiny komunitního plánování (KPSS) ze dne 18. července 2012 ve 12,30 hod. Zápis z jednání řídící skupiny komunitního plánování (KPSS) ze dne 18. července 2012 ve 12,30 hod. Přítomni: Viz prezenční listina. Omluveni: Bc. Daniel Dostrašil, Ing. Marie Malá Program: 1. Úvod. 2.

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky 4. 28. dubna 2011 MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty

Více

Výzva k podání nabídky ZADÁVACÍ PODMÍNKY

Výzva k podání nabídky ZADÁVACÍ PODMÍNKY Výzva k podání nabídky ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky: 1. Identifikační údaje zadavatele Název zadavatele: ÚSTAV HEMATOLOGIE A KREVNÍ TRANSFUZE V PRAZE (ÚHKT) Sídlo: U Nemocnice 2094/1, 12820 Praha 2

Více

Zápis z řádného zasedání Akademického senátu VŠPJ č. 1/2018 ze dne 7. února 2018

Zápis z řádného zasedání Akademického senátu VŠPJ č. 1/2018 ze dne 7. února 2018 Akademický senát Vysoké školy polytechnické Jihlava Zápis z řádného zasedání Akademického senátu VŠPJ č. 1/2018 ze dne 7. února 2018 Přítomni: za akademickou komoru (dále jen AK): 9 (viz prezenční listina)

Více

Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci ze dne

Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci ze dne Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci ze dne 1. 4. 2019 Místo konání: Velká zasedací místnost děkanátu UP v Olomouci, Hněvotínská 3, Olomouc Čas: 10

Více

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7.

Platnost akreditace. hodin a kreditů. viz specializační vzděl. program min. 45 kreditů za praktickou část. od do 31.7. Obor 1. Intenzivní péče v pediatrii OM 1, 2 a vzdělávacího od 1.8.2012 do 1.7.2017 min. 4 kreditů za ( 8 vyhlášky č. /2011 Sb.) 2. Ošetřovatelská péče v pediatrii OM 1 vzdělávacího od 1..2012 do 0.4.2017,

Více

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková Portál Dekubity.eu Michaela Hofštetrová Knotková Portál k prevenci proleženin/dekubitů je podporovaný odborem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů MZ ČR Hlavní sestrou ČR a odborně garantovaný

Více