JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI"

Transkript

1 JAK OVĚŘIT NAPLŇOVÁNÍ STANDARDU DODRŽOVÁNÍ PRÁV PACIENTŮ A OSOB PACIENTŮM BLÍZKÝCH V PRAXI INMED 2016 NINA MÜLLEROVÁ

2 Požadavky legislativy Kdy to začalo? Práva pacientů Centrální etická komise MZ ČR Vydaná ve Věstníku MZ ČR Metodické opatření O akreditaci zdravotnických zařízení, Věstník MZ ČR č. 9/1998 Kdo kontroloval? Akreditační komise SAK Co se změnilo? Od roku 2012 jsou Práva a povinnosti pacienta a jiných osob zákonná povinnost 28, zákona č. 372/2011 Sb. v platném znění, zákona o zdravotních službách zákonná povinnost je i zavedení hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných služeb, tzv. minimální požadavky Standardy a kritéria, viz Věstník částka 8/2012, nově 16/2015 Nepovinné hodnocení kvality a bezpečí externím posuzovatelem, viz Vyhláška 102/2012 Sb.

3 Požadavky národních standardů (viz Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví) 2.1. Standard: dodržování práv pacientů a osob pacientům blízkých Cílem standardu je dodržování práv pacientů a osob pacientům blízkých při poskytování lůžkové zdravotní péče.

4 Standard je splněn, jestliže Pacientovi je zdravotní péče poskytnuta pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. S pacientem je nakládáno s úctou, důstojně, ohleduplně, je respektováno soukromí při poskytování zdravotních služeb a hodnotový systém a přesvědčení pacienta. ZZ zajistí taková opatření, která chrání majetek pacientů před krádeží či ztrátou. ZZ má zaveden způsob pro evidenci a uložení cenných věcí a finančních hotovostí pacientů. ZZ zajistí opatření k ochraně důvěrných informací o pacientovi (veškeré údaje o pacientech jsou pokládány za důvěrné). Pacient byl předem informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb nehrazených nebo jen částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění a o způsobu jejich úhrady (pokud to jeho zdravotní stav umožňuje).

5 Zákon dále uvádí (nejedná se o citaci) Pacient má právo: na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni, zvolit si poskytovatele ZS, vyžádat si konzultační služby u jiného poskytovatele ZS, být seznámen s Vnitřním řádem, nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce jde-li o nezletilou osobu nebo osobu zbavenou způsobilosti, přítomnost osoby blízké nebo určené pacientem, znát jméno a příjmení zdravotnických pracovníků, odmítnout přítomnost osob, které nejsou na poskytování ZP přímo zúčastněny, přijímat návštěvy, duchovní péči, poskytování ZP v co nejméně omezujícím prostředí při zajištění kvality a bezpečí poskytovaných ZS.

6 Vnitřní řád na webu

7 Vnitřní řád a práva a povinnosti pacienta na stanicích

8 Vnitřní řád a práva a povinnosti pacienta na stanicích

9 Ukázka z provozu

10 Jak ověřit stav naplňování požadavků? Interními audity Externími audity Rozborem stížností Dotazníky spokojenosti Anketou? Metodou osobních pohovorů?

11 Ve FN Plzeň máme postup v Příručce kvality Ověřování dodržování práv pacientů probíhá formou: Získáním názorů pacientů, jak vnímají naplňování práva na úctu, důstojné zacházení, na ohleduplnost a respektování soukromí z dotazníkového šetření Kvalita očima pacienta. Provádění interních auditů kvality se zaměřením na používání jmenovek zdravotnickými pracovníky, dodržování intimity při vyšetřování pacientů a komunikaci s nimi. Provádění auditů zdravotnické dokumentace zjišťuje se existence Informovaných souhlasů a záznamů o seznámení pacienta s VR/01 Vnitřním řádem a Právy a povinnostmi pacienta. Zpětné vazby o využívání duchovní služby z knihy docházek kněží a pastoračních asistentů. Evidencí stížností pacientů na poskytované zdravotní služby, jejich projednání s návrhy nápravných opatření. Ošetřovatelského auditu zaměřeného na informovanost pacientů o jejich právech 1x ročně v rámci útvaru náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Výsledky auditu jsou podkladem pro neustálé zlepšování kvality poskytovaných služeb. Průběžného ověřování dodržování práv pacientů v rámci kompetence vedoucích zaměstnanců. Vyhodnocování nežádoucích událostí evidovaných v intranetové aplikaci Evidence nežádoucích událostí - provádí Centrum řízení kvality za celou FN Plzeň.

12 Zkoumané oblasti, které jsme auditem ověřovali Právo na zdravotní péči Právo na informovaný souhlas (INS/0001) Právo odmítnout zdravotnický výkon Právo na informace Právo na určení osob i rozsahu poskytovaných informací Právo na svobodnou volbu lékaře a zdravotní pojišťovny Právo osob blízkých na informace o zdravotním stavu pacienta. Právo pacienta na soukromí a zajištění intimity.

13 Metoda vrchní sestry všech zdravotnických oddělení a klinik obdržely list kritérií

14 Kritérium Právo na informovaný souhlas Víte, že máte právo být informován o účelu a povaze poskytované zdravotní péče a každého zdravotního výkonu? Byl jste informován o důsledcích, rizicích i alternativách výkonu? Víte, že se můžete svobodně, bez nátlaku a s dostatkem času rozhodnout, zda výkon podstoupíte? Měl jste dost času se rozhodovat? Prakticky je zajištěno Informovaným souhlasem INS/0001 (viz ukázka)

15

16 Kritérium Právo odmítnout zdravotnický výkon Víte, že máte právo odmítnout potřebnou péči, poté co jste byl informován o potřebném zdravotním výkonu a případných následcích pro Vaše zdraví při jeho poskytnutí? Lékař si však vyžádá Vaše písemné prohlášení o tom, že jste výkon odmítl. Uvést, zda bylo/nebylo využito práva odmítnutí (revers) - byl zaznamenán ve zdravotnické dokumentaci? Viz ukázka formuláře

17 Revers

18 Kritérium Právo na informace Víte, že máte právo znát veškeré informace shromažďované o Vašem zdravotním stavu ve zdravotnické dokumentaci? Máte právo na nahlížení do Vaší dokumentace, případně na pořizování výpisů, opisů či kopií. Víte, že je tato služba zpoplatněna? Využil jste někdy toto právo?

19 Kritérium Právo na určení osob i rozsahu poskytovaných informací Víte, že máte právo určit si osobu/y, které mohou být, kromě Vás, informovány o Vašem zdravotním stavu? Při určení této osoby zároveň určíte, zda jí též náleží právo nahlížet do Vaší zdravotnické dokumentace a pořizovat si kopie, výpisy či opisy. Máte též právo vyslovit zákaz podávání informací o Vašem zdravotním stavu (kromě zákonem stanovených výjimek) a určení osob či zákaz můžete kdykoliv změnit.

20 Kritérium Právo na svobodnou volbu lékaře a zdravotní pojišťovny Víte, že máte právo na svobodnou volbu lékaře a zdravotní pojišťovny? Lékař Vás však může odmítnout, pokud by bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení a ohrozil by tak péči o ostatní pacienty. V akutních případech, kdy je ohrožen Váš život, Vám však lékař musí zdravotní péči poskytnout. Máte právo na výběr zdravotní pojišťovny, kterou můžete změnit jednou za 12 měsíců.

21 Kritéria Právo osob blízkých na informace o zdravotním stavu pacienta Víte, že pokud budete ve stavu, kdy nemůžete určit osoby, které mohou být informovány o Vašem zdravotním stavu, mají právo na tyto informace pouze osoby blízké? (jedná se obvykle o sourozence, manžela, partnera a další osoby v poměru rodinném či obdobném).

22 Kritérium Právo pacienta na soukromí a zajištění intimity Je dostatečně zajištěna intimita pacientů? Je zajištěna možnost ukládání osobních věcí pacientů v době pobytu mimo pokoj při výkonech či diagnostických vyšetřeních?

23 Výsledky základní analýzy dat z auditů naplňování práv pacientů: Celkem bylo provedeno 175 auditů v oblasti naplňování práv pacientů, a to na 26 zdravotnických odděleních a klinikách. Nejvíce auditů bylo provedeno na I. interní klinice (13), dále na Infekční klinice (11) a Geriatrickém oddělení a Neurologické klinice (10). Celkem bylo možné dosáhnout 19 bodů, průměrný počet získaných bodů na všech zapojených pracovištích je 16,89. Nejlepších výsledků bylo dosaženo na Geriatrickém oddělení, Interním oddělení, Neurologické, Neurochirurgické a Oční klinice (18 a více bodů), výrazná většina pracovišť však dosáhla nadprůměrných výsledků.

24 Zjištění dle oblastí Více než 95 % dotázaných vědělo, že: má ústavou zaručené právo na zdravotní péči, má právo být informován/a o účelu a povaze poskytované zdravotní péče, se může svobodně a bez nátlaku rozhodnout, zda výkon podstoupí, má právo odmítnout potřebnou péči po tom, co byli informováni o případných následcích, má právo znát veškeré informace ve své zdravotnické dokumentaci, má právo vyslovit zákaz podávání informací o svém zdravotním stavu a určení osob kdykoli změnit, má právo na svobodnou volbu lékaře, má právo na soukromí, zajištění intimity a možnost uložení osobních věcí.

25 Zjištění dle oblastí Přes 5 % pacientů uvedlo, že nebyli informováni o důsledcích, rizicích a alternativách výkonu. Přes 5 % pacientů uvedlo, že neměli dost času se rozhodnout o udělení souhlasu s provedením výkonu. Celkem 55 % dotázaných pacientů ví, že může využít práva odmítnutí výkonu, neboli podepsat revers. Přes 5 % dotázaných uvedlo, že neví, že má právo určit si osoby, které mohou být informovány o jeho zdravotním. Přes 18 % pacientů neví, že má právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace nebo neví, že je tato služba zpoplatněna. Pouze 11 % dotázaných tohoto práva využili. Necelých 13 % pacientů neví, že je lékař může odmítnout, pokud bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení a ohrozil by tak péči o ostatní pacienty. Přes 6 % pacientů nevědělo, že má jednou za 12 měsíců právo na změnu zdravotní pojišťovny.

26 Závěr Většina pacientů je o svých právech informovaná a tuto skutečnost nelze podceňovat. Ačkoli pouze malá skupina pacientů využívá právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, musíme s tím počítat. Výsledky auditu slouží jako podklad pro zlepšení edukace pacienta před zdravotním výkonem nebo zajištění větší intimity nejen při provádění výkonu, ale i sdělování informací o zdravotním stavu. Představme si sebe v roli pacienta a jakého práva bychom se nejvíce dožadovali.

27 Děkuji za pozornost

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

Novinky ve zdravotnické legislativě. JUDr. Petr Šustek, Ph.D.

Novinky ve zdravotnické legislativě. JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Novinky ve zdravotnické legislativě JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Práva pacienta ( 28) - Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, nestanoví-li tento zákon

Více

Vnitřní řád NNB. Nemocnice Na Bulovce Budínova 67/2, Praha 8 Řád

Vnitřní řád NNB. Nemocnice Na Bulovce Budínova 67/2, Praha 8   Řád Budínova 67/2, 180 81 Praha 8 http://www.bulovka.cz http://intranet Strana 1 z 5 Řád Strana 2 z 5 1. Účel dokumentu Vnitřní řád Nemocnice Na Bulovce (dále jen NNB) vymezuje základní pravidla provozu zdravotnických

Více

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - O zdraví lidu, vyhlášku č. 385/2006 Sb. O zdravotnické dokumentaci a

Více

Práva a povinnosti pacienta a jiných osob Zákon č. 372/2011Sb. v platném znění

Práva a povinnosti pacienta a jiných osob Zákon č. 372/2011Sb. v platném znění Práva pacienta pacienta a jiných osob Zákon č. 372/2011Sb. v platném znění 28 (1) Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, nestanoví-li tento zákon jinak.

Více

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Co je to kvalita?? Kvalitu poskytované zdravotní péče je možno vyjádřit jako souhrn dostupných informací o odbornosti v diagnosticko - terapeutickém

Více

PRÁVA A SOUKROMÍ PACIENTŮ

PRÁVA A SOUKROMÍ PACIENTŮ PRÁVA A SOUKROMÍ PACIENTŮ Článek č. I - Úvod V Revmatologickém ústavu při komunikaci s pacienty a jejich blízkými respektujeme práva pacienta, která vychází z Listiny práv a svobod pacienta (Tato práva

Více

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ První charta práv nemocných byla vyhlášena v USA (1972), kde byly vždy vysoce ceněny lidská práva a občanské svobody David Anderson (farmakolog z Virginie )- formuloval první

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování PRÁVA A POVINNOSTI PACIENTA A JINÝCH OSOB Práva pacienta 28 (1) Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným

Více

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Práva nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr. Škrabová Helena duben 2009 PRÁVA PACIENTŮ Kodex práv pacientů vychází z Všeobecné

Více

(dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů)

(dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů) Práva a povinnosti pacienta (dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů) Práva pacienta: 1) Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout

Více

Zdravotnická dokumentace

Zdravotnická dokumentace Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Zdravotnická dokumentace Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Zdravotnická

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ

OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ K A N C E L Á Ř OMBUDSMANA PRO ZDRAVÍ PRÁVO PRO: PACIENTY ZDRAVOTNÍKY ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ www.ombudsmanprozdravi.cz ochrance@ombudsmanprozdravi.cz Národní 11, 110 00 Praha 1 Hlavním důvodem, proč vznikla

Více

PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ PRAVIDLA PROCESU HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 2. vydání, červen 2017 Schváleno Ministerstvem zdravotnictví ČR Postup před vlastním

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

NAHLÍŽENÍ DO ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE

NAHLÍŽENÍ DO ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. Účel a cíl NAHLÍŽENÍ DO ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE Účelem tohoto předpisu je v souladu se Zákonem č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách (dále jen zákon) stanovit pravidla pro nahlížení do zdravotnické

Více

Malgorzata Bolvariová odbor zdravotnictví Krajský úřad Karlovarského kraje

Malgorzata Bolvariová odbor zdravotnictví Krajský úřad Karlovarského kraje Podmínky k udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb - lázeňské léčebně rehabilitační péče v souladu s ust. zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ VNITŘNÍ ŘÁD ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ Zdravotnické zařízení Zubní centrum N-med s.r.o Zubní lékaři MUDr.Ivo Nekvinda MDDr.Darina Vorlová MDDr.Zuzana Janovská Externí lékaři MDDr.Marek Černý Zdravotnický

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standard Stručný popis standardu Kritérium:Seznam příloh 1 Cíle

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? 2 PRÁVNÍ POHLEDY NA POUŽÍVÁNÍ BIOSIMILARS základní paragrafy a biosomilars; systém cen a úhrad biosimilars; zaměnitelnost

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

PLP/Vedení dokumentace - Ambulance

PLP/Vedení dokumentace - Ambulance Vedení dokumentace - Ambulance Obsah: 1. Účel... 2 2. Platnost dokumentu... 2 3. Použité zkratky a pojmy... 2 4. Odpovědnosti a pravomoci... 2 5. Obecné náležitosti vedení zdravotnické dokumentace... 2

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Právní aspekty péče o pacienty s kognitivním deficitem (výtah) Pouze pro interní potřeby

Právní aspekty péče o pacienty s kognitivním deficitem (výtah) Pouze pro interní potřeby Právní aspekty péče o pacienty s kognitivním deficitem (výtah) Pouze pro interní potřeby Práva a povinnosti pacienta a lékaře Právní ochrana pacienta (řízení o snížení způsobilosti k právním úkonům) Práva

Více

MUDr. Robin Šín. ZZS Plzeňského kraje Ústav sociálního lékařství LF UK v Plzni

MUDr. Robin Šín. ZZS Plzeňského kraje Ústav sociálního lékařství LF UK v Plzni Zásady povinné mlčenlivosti zdravotnických pracovníků III. konference portálu AKUTNĚ.CZ Brno, 19. 11. 2011 MUDr. Robin Šín ZZS Plzeňského kraje Ústav sociálního lékařství LF UK v Plzni Úvod - povinná mlčenlivost

Více

Informovaný souhlas. 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví. JUDr. Milada Džupinková, MBA

Informovaný souhlas. 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví. JUDr. Milada Džupinková, MBA Informovaný souhlas 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Souhlas s výkonem Úmluva o lidských právech a biomedicíně Článek 5 Obecné pravidlo

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy

Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy 1. Úvod Externí klinický audit (dále jen EKA) je způsob hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb, jejichž součástí je lékařské ozáření, který definuje zákon č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

Vnitřní řád Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno

Vnitřní řád Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno Vnitřní řád Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno Vážená paní, vážený pane, vítáme Vás v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno. Děkujeme za důvěru, kterou jste nám projevili

Více

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o.

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. Havlíčkova 206, 394 64 Počátky Název: Evidenční značka: VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, OZNÁMENÍ, PODNĚTŮ A EVIDENCE PODĚKOVÁNÍ OD OBČANŮ A ORGANIZACÍ SM-NP-5-2015 Identifikace: Nahrazuje:

Více

Krajský úřad Libereckého kraje

Krajský úřad Libereckého kraje odbor zdravotnictví Postup při vyřizování stížností dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů 1) POJEM

Více

Informovaný souhlas Právní povaha informovaného souhlasu Právní úkony osob, které nejsou způsobilé k právním úkonům

Informovaný souhlas Právní povaha informovaného souhlasu Právní úkony osob, které nejsou způsobilé k právním úkonům Informovaný souhlas Poskytovat zdravotní péči zásadně (až na zákonné výjimky) na základě informovaného souhlasu pacienta je základní povinností lékaře, resp. zdravotnického pracovníka vůbec. Proto, aby

Více

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů

Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Přílohy Příloha č. 1: Akreditační standard SAK: XIII. Řízení lidských zdrojů Standard 13.4.: Všichni pracovníci jsou při nástupu zapracováni dle potřeb nemocnice a s ohledem na jejich náplň práce a požadavky

Více

Zdravotnické právo. Přednáší Mgr. Bc. Miloš Máca Právník specialista Právní kancelář ČLK

Zdravotnické právo. Přednáší Mgr. Bc. Miloš Máca Právník specialista Právní kancelář ČLK MEDICÍNSKÉ PRÁVO Zdravotnické právo Přednáší Mgr. Bc. Miloš Máca Právník specialista Právní kancelář ČLK pravni@clkcr.cz www.lkcr.cz Práva pacienta Obsažena v 28-30 zákona o ZS Právo na úctu a důstojné

Více

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.:

Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, Horní Beřkovice IČO: tel.: Psychiatrická nemocnice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice IČO: 00673552 tel.: 416 808 111 Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období 2013 2015 Rozvíjet naplňování akreditačních standardů

Více

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období

Plán rozvoje kvality péče a bezpečí pacientů PNHoB na období Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Podřipská 1, 411 85 Horní Beřkovice na období 2016-2018 Cíle Rozvíjet naplňování akreditačních standardů SAK. Uspokojovat v maximální možné míře očekávání i potřeby

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořizování výpisů a kopií

Nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořizování výpisů a kopií Nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořizování výpisů a kopií Předpis určuje postup při nahlížení do zdravotnické dokumentace, při pořizování jejich výpisů a kopií a vychází z platných právních předpisů.

Více

Druhy a formy zdravotní péče

Druhy a formy zdravotní péče Druhy a formy zdravotní péče Zdravotní péče je (opakování) soubor činností a opatření prováděných u fyzických osob za účelem předcházení, odhalení a odstranění nemoci, vady nebo zdravotního stavu (dále

Více

Práva a povinnosti při výkonu SPOD

Práva a povinnosti při výkonu SPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Práva a povinnosti při výkonu SPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 11, 12, 13 Odborný expert: Bc. Michal

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP)

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Struktura projektu Obsah: 1. Souhrn 2. Stručná charakteristika organizace 3. Zdůvodnění projektu (definice projektu) 4. Cíle projektu

Více

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková Řízení lidských zdrojů a akreditace Ing. Lenka Nétková Základní PSJ a SOP Personální práce Vzdělávání a odborný rozvoj Popis pracovních míst Pracovní doba a dovolená na zotavenou Poskytování platu Posuzování

Více

Práva pacientů teorie vs. praxe Sabina Procházková

Práva pacientů teorie vs. praxe Sabina Procházková Práva pacientů teorie vs. praxe Sabina Procházková Září 2016 Historie vs. současnost Kontext doby a vývoje společnosti v minulosti neměli pacienti téměř žádná práva a ani je nepotřebovali Pacient již není

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

Zdravotnická dokumentace. nosič informací ( zdravotníci, pacient) účetní doklad důkaz řádně poskytnuté péče

Zdravotnická dokumentace. nosič informací ( zdravotníci, pacient) účetní doklad důkaz řádně poskytnuté péče Zdravotnická dokumentace nosič informací ( zdravotníci, pacient) účetní doklad důkaz řádně poskytnuté péče Obsah Osobní údaje pacienta Informace o onemocnění pacienta, o průběhu a výsledku vyšetření, léčení

Více

Vnitřní řád zdravotnického zařízení

Vnitřní řád zdravotnického zařízení Stodská nemocnice, a.s., Hradecká 600, Stod, IČ 26361086 Schválil : Jméno : Funkce : Ověřil : Jméno : Funkce : Zpracoval : Jméno : Funkce : MUDr. Jiří SUDA ředitel MUDr.Roman TYTL zástupce ředitele pro

Více

DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU

DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU DOBROVOLNICKÝ PROGRAM Z POHLEDU AKREDITAČNÍHO PROCESU MUDr. Ivana Štverka Kořínková Konference Cesta k modernímu ošetřovatelství XVIII. FN v Motole, Praha, 15. září 2016 Kvalitní zdravotní služba Kvalitní

Více

ZABEZPEČENÍ PROTIKORUPČNÍCH OPATŘENÍ VE FNKV, VYTVÁŘENÍ A POSILOVÁNÍ PROTIKORUPČNÍHO PROSTŘEDÍ VE FNKV

ZABEZPEČENÍ PROTIKORUPČNÍCH OPATŘENÍ VE FNKV, VYTVÁŘENÍ A POSILOVÁNÍ PROTIKORUPČNÍHO PROSTŘEDÍ VE FNKV ZABEZPEČENÍ PROTIKORUPČNÍCH OPATŘENÍ VE FNKV, VYTVÁŘENÍ A POSILOVÁNÍ PROTIKORUPČNÍHO PROSTŘEDÍ VE FNKV Hlavní nástroje pro budování a udržování protikorupčního prostředí ve FNKV Hlavními nástroji pro budování

Více

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích V zákoně o krajích není uvedena ŽÁDNÁ povinnost vzhledem k péči zdraví

Více

Novoměstské sociální služby

Novoměstské sociální služby Novoměstské sociální služby Žďárská 68, 592 31 Nové Město na Moravě Příloha č.3: Podmínky pro poskytování domácí zdravotní péče (NSS-DZP) Platné od 1.ledna 2015 Tento dokument upravuje podmínky poskytování

Více

Zpracování: Jarmila Hlavicová sociální pracovnice Ev. číslo: II SQ 06/2015. ředitelka organizace Verze: 01

Zpracování: Jarmila Hlavicová sociální pracovnice Ev. číslo: II SQ 06/2015. ředitelka organizace Verze: 01 DOKUMENTACE O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Nahrazuje: Proces Nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Domov pro seniory Jasenka Vsetín Dolní Jasenka 2274 755 01 Vsetín Zpracování: Jarmila Hlavicová

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Návrh VYHLÁŠKA ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle. zákona č. /2009 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich

Více

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová

Externí klinické audity ve zdravotnictví. Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová Externí klinické audity ve zdravotnictví Mgr. Petr Borek Mgr. Radim Kříž Bc. Jiří Hlavička Ing. Denisa Holasová REALIZACE EKA V JEDNOTLIVÝCH LETECH Radiodiagnostika Nukleární medicína Radioterapie 2014

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

SM_906 rev.00. Vyřizování stížností ve FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY

SM_906 rev.00. Vyřizování stížností ve FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S MĚRNICE SM_906 rev.00 Vyřizování stížností ve FNKV Datum vydání: 11.06.2013 Datum účinnosti: 14.06.2013 Doba platnosti: Bez omezení, revize 1x ročně Vazba na akreditační

Více

Odborná směrnice ceník CENY ADMINISTRATIVNÍCH SLUŽEB ZA ÚPLATU

Odborná směrnice ceník CENY ADMINISTRATIVNÍCH SLUŽEB ZA ÚPLATU Strana 1 z 8 Název: CENY ADMINISTRATIVNÍCH SLUŽEB ZA ÚPLATU Platnost od: 1. 4. 2016 Platnost do: do odvolání Nahrazuje: SMO-C-003-03 verze č. 1 Distribuce a uložení dokumentu: Platné jsou autorizované

Více

6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Brno, 15. 11. 2018 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Uspořádáním již 6. Kulatého stolu vyjadřujeme

Více

PRACOVNÍ POSTUP PÉČE O NEKLIDNÉHO PACIENTA/KLIENTA POUŢITÍ OMEZOVACÍCH PROSTŘEDKŮ

PRACOVNÍ POSTUP PÉČE O NEKLIDNÉHO PACIENTA/KLIENTA POUŢITÍ OMEZOVACÍCH PROSTŘEDKŮ PRACOVNÍ POSTUP PÉČE O NEKLIDNÉHO PACIENTA/KLIENTA POUŢITÍ OMEZOVACÍCH PROSTŘEDKŮ Vydání: 2. 5. 2008 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium Připomínkové řízení do: 29. 2. 2008 Odborný

Více

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Právní předpisy upravující

Více

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST 1) Na jakém principu je založen Evropský pojišťovací systém, který je užíván i v České republice? a, princip odpovědnosti b, princip solidarity c, princip soukromého zdravotního

Více

Co pálí české sestry?

Co pálí české sestry? Co pálí české sestry? Bc. Nina Müllerová Vedoucí oddělení ošetřovatelství a nelékařských povolání, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR Co trápí naše zdravotní sestry a bratry ze všeho nejvíce? S novým zákonem

Více

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče Mgr. Dita Svobodová Cíl a předmět hodnocení Hodnocení úrovně kvality poskytované ošetřovatelské péče Dodržování legislativních norem Dodržování akreditačních

Více

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Dokumentace nejen v laboratořích Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Konference Prezídia České asociace sester Praha, 15. 11. 2018 Co je vlastně (řízená) dokumentace? Dokumentace

Více

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 1. verze Květen 2012 Postup před vlastním hodnocením kvality a bezpečí 1. Zdravotnické

Více

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01 Zvyšování kvality poskytované sociální služby Nahrazuje: Proces nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Seniorpark Valašské Meziříčí, Domov pro seniory Žerotínova 1568 757 01 Valašské Meziříčí Zpracování:

Více

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů METODICKÝ MATERIÁL KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu zvyšování kvality a udržitelnost

Více

Příloha č. 1 Etický kodex práv pacientů

Příloha č. 1 Etický kodex práv pacientů Příloha č. 1 Etický kodex práv pacientů Etický kodex Práv pacientů 1 Etický kodex "Práva pacientů" navrhla, po připomínkovém řízení definitivně formulovala a schválila Centrální etická komise Ministerstva

Více

B.Kuta, J.Cepák, J.Jarušek. Nemocnice České Budějovice a.s.

B.Kuta, J.Cepák, J.Jarušek. Nemocnice České Budějovice a.s. Jak postupovat, když uděláme chybu v poskytování péče. B.Kuta, J.Cepák, J.Jarušek Nemocnice České Budějovice a.s. Nemocnice Č.Budějovice Nemocnice České Budějovice Základní motto při poskytování služeb

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Vnitřní předpis pro pacienty Endokrinologického ústavu

Vnitřní předpis pro pacienty Endokrinologického ústavu Vnitřní předpis pro pacienty Endokrinologického ústavu Vážení pacienti, snahou všech členů zdravotnického týmu je co nejdříve, přitom citlivě, ohleduplně a s porozuměním, Vám pomoci k dosažení a upevnění

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s.

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s. PRACOVNÍ POSTUP PÉČE O NEKLIDNÉHO PACIENTA/KLIENTA POUŽITÍ OMEZOVACÍCH PROSTŘEDKŮ Vydání: 2. 5. 2008 Revize provedena: 1. 6. 2010 Česká asociace sester Prezidium Připomínkové řízení do: 29. 2. 2008 Frekvence

Více

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK Jednání Lokální etické komise (LEK) Nemocnice Mělník (jednací řád) o nové žádosti o udělení souhlasu s provedením klinického hodnocení léčivého přípravku nebo s klinickou zkouškou zdravotnického prostředku

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření Resortní bezpečnostní cíle - vychází z Doporučení Rady Evropské unie o bezpečnosti pacientů včetně infekcí spojených se zdravotní

Více

ŽÁDOST pro zájemce o poskytování sociální služby. Údaje o žadateli

ŽÁDOST pro zájemce o poskytování sociální služby. Údaje o žadateli SOCIÁLNÍ SLUŽBY MĚSTA PARDUBIC Domov pro seniory Dubina Pardubice Blahoutova 646-649, 530 12 Pardubice tel.: 466 989 402 e-mail: dubina@ssmpce.cz ŽÁDOST pro zájemce o poskytování sociální služby Cílová

Více

MUDr. Ivana Kořínkov. nková. Konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických programů. MZČR, , Praha

MUDr. Ivana Kořínkov. nková. Konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických programů. MZČR, , Praha MUDr. Ivana Kořínkov nková Konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických programů MZČR, 24.11.2009, Praha OD KDY : 1999 Pilotní testovací začátky 2000 Počátky systémového rozvoje a tvorby základních

Více

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. OBSAH Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách Vyhláška MZ ČR č. 92/2012 Sb., o požadavcích

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009,

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009, Návrh VYHLÁŠKA ze dne /2009, kterou se stanoví principy a pravidla radiační ochrany pacientů při lékařském ozáření a věcné náležitosti upravující minimální požadavky na provádění externího klinického auditu

Více

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace

2. Konference o.s. Lékaři pro reformu. Standardizace odborné zdravotní péče v České republice. Dnešní stav v oblasti standardizace 2. Konference o.s. Lékaři pro reformu Standardizace odborné v České republice Mgr. Petr Panýr Brno, Kongresové centrum v areálu Výstaviště 25.4.2009 Dnešní stav v oblasti standardizace Existence množství

Více

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část 67a Zpracováním

Více

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02 ZVYŠOVÁNÍ KVALITY POSKYTOVANÉ SOIÁLNÍ SLUŽBY Nahrazuje: Proces II SQ 15/2015 - Zvyšování kvality poskytované sociální služby, verze 01 Jméno a příjmení Funkce Podpis Domov pro seniory Karolinka Pod Obecnicu

Více

5. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

5. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 5. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Brno, 11. 11. 2017 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Uspořádáním již 5. Kulatého stolu vyjadřujeme

Více

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Hospitalizace pacienta a poskytování zdravotních služeb bez souhlasu a použití omezovacích prostředků 38 (1) Pacienta lze bez

Více

Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu

Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu Lucie Krausová Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu nabyl účinnosti 1. července 1966 vymezoval povinnost informovat pacienta a podmínku souhlasu se zdravotní péčí. 23 Poučení a souhlas nemocného

Více

Viamedica spol. s r.o., 756 61 Rožnov pod Radhoštěm, Lesní 2330, IČ: 258 15 695, Vnitřní řád

Viamedica spol. s r.o., 756 61 Rožnov pod Radhoštěm, Lesní 2330, IČ: 258 15 695, Vnitřní řád Vnitřní řád nestátního zdravotnického zařízení Viamedica spol. s r.o. upravující práva a povinnosti pacientů dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, zákona č. 373/2011 Sb. o specifických zdravotních

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam zkratek Příloha č. 2: Seznam tabulek Příloha č. 3: Seznam obrázků Příloha č. 4: Struktura otázek pro polostrukturovaný rozhovor Příloha č. 5: Žádost o provedení výzkumného

Více

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s.

STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY. Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. STANDARDY KVALITY SPO PRO POVĚŘENÉ OSOBY Poradenské centrum pro rodinu a děti- ÚSMĚV, z.s. OBSAH: 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 1a) Pověřená osoba má písemně definováno a zveřejněno poslání,

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Program poradenských služeb ve škole

Program poradenských služeb ve škole Základní škola a Mateřská škola České Velenice Program poradenských služeb ve škole 1. Základní charakteristika služeb Poradenské služby jsou zajišťovány týmem pracovníků školy, který tvoří výchovní poradci,

Více

Dětská psychiatrická nemocnice U stadionu 285, Velká Bíteš

Dětská psychiatrická nemocnice U stadionu 285, Velká Bíteš Dětská psychiatrická nemocnice U stadionu 285, 595 01 Velká Bíteš Letní léčebně-rehabilitační pobyty 2018 Vážení rodiče ( zákonní zástupci), dovolujeme si Vás i v letošním roce informovat o léčebně-rehabilitačních

Více

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV Rizika na pracovišti Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV RIZIKO = kombinace pravděpodobnosti výskytu nežádoucího jevu a stupně negativního dopadu takového jevu na výstup procesu očekávaná hodnota škody odchýlení

Více

EURO CERT CZ, a.s. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu

EURO CERT CZ, a.s. Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu Certifikační orgán pro certifikaci systémů managementu hodnocení kvality a bezpečí lůžkové () Datum platnosti: 1.3.2013 Výtisk číslo: 1 Funkce Jméno Datum Podpis Zpracoval: ZMK Ing.Monika Becková Přezkoumal:

Více

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty.

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty. Postup při administrativním příjmu: Příjem pacientů se provádí v hospitalizačním rozhraní NIS. V hlavním okně tohoto rozhraní uživatel zvolí konkrétní lůžkovou stanici, na kterou chce přijmout pacienta.

Více