PODZIMKOVYDOMALOVÁNKY TŘETÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PODZIMKOVYDOMALOVÁNKY TŘETÍ"

Transkript

1 PODZIMKOVYDOMALOVÁNKY TŘETÍ

2 Dobrý den všem, kdo rádi kreslíte a malujete. Jsem pohádkový vodník a rád bych Vám představil soubor kreseb s názvem Třetí Podzimkovy Domalovánky. Vyřezal mě vynikající projektant Ing. Libor Záruba a daroval mě Ing. Josefovi Podzimkovi k jeho padesátinám. Na mém podstavci je nápis Sem starej vetchej dědek, vyrostl sem a zestárl tady na břehu Vltavy. Ale pořád ještě koukám, co se kolem patlá. Se svými kolegy z velké Podzimkovy vodnické sbírky Vás provedeme po lodích, jezech, plavebních komorách a dalších vodohospodářských stavbách a konstrukcích z dílen Podzimkových firem. A vy teď dostáváte jedinečnou příležitost stavby, lodě a jiné konstrukce na obrázcích vylepšit podle vlastního vkusu a uvážení. Může to být cokoliv. Sluníčko a modrá obloha, lodička, plavec či turista. A že přesto nevíte, jak máte obrázky doladit? Na zadní straně domalovánek najdete jako nápovědu fotografie ze všech nakreslených míst. Pokud budete chtít, můžete zajet na výlet a na všechna místa se podívat osobně. Průvodce Vám poví, kde je najít. Přejeme vám spoustu zábavy! Jméno tohoto vodníka se nám nepodařilo zjistit. Děti, pomůžete nám? Napište, jak se vodník jmenuje PŘEPRAVA LODI MORAVIA Loď Moravia společnosti AQUAVIA Praha, kterou se můžete projet na Vltavě v Praze, převezl po suchu Jan Podzimek v roce 1991 z Vranovské přehrady a Strojírny Podzimek jí v následujících letech zrekonstruovaly do současné podoby, jak ji vidíte na obálce Domalovánek.

3

4 MOTOROVÁ OSOBNÍ LOĎ TOMÁŠ BAŤA pluje po Vltavě v Praze pod vlajkou společnosti AQUAVIA Praha od roku 1996, kdy ji z Baťova kanálu přepravila společnost P&S a následně ji rekonstruovala. Buba Buba Tento vodník se vrátil z Afriky šít boty. Jeho příběh je spíše smutný, neboť v Africe je málo vody a vodníci tam nežijí. Buba Buba se před lety dostal po dlouhé a strastiplné cestě přes oceán a moře do řeky a doplul až do Prahy, kde jezdí v Baťově lodi a má tam ševcovskou dílnu. Vyrábí vodnické boty na nohy s blánami mezi prsty.

5

6 KLAPKOVÝ JEZ PRO BAŤŮV KANÁL dle projektu společnosti Vodní cesty ve spolupráci s P&S vyrobily a namontovaly Strojírny Podzimek v roce Splávek je jedním ze tří vodníků žijících v Baťově kanálu. Hlídá klapkový jez, udržující plavební hloubku kanálu. Je nadšený z každé lodě i pramice, která tudy propluje.

7

8 OTOČNÉ MOSTY pro plavební komory Baťova kanálu vyrobily v roce 2003 Strojírny Podzimek. Bójka Vodník Bójka je originální v tom, že to není úplně klasický vodník. Většinu času využívá toho, že je kulatý a splývá s vodní hladinou. Většina lidí si myslí, že je to obyčejná bójka pod otočným mostem, ale není. Je to vodník a hlídá, jak se speciální mosty otáčí přes kanál a zpět, aby tudy mohly proplout lodě.

9

10 VODNÍ KOLA PRO ŠIŠKŮV MLÝN ve Vanově u Telče, který byl svého druhu největší v Rakousko-Uhersku, dodala firma Podzimek a synové v roce Stavba obdržela nejvyšší ocenění Stavba roku Dvě (původně tři) vodní kola jsou poháněna vodou z přilehlého rybníka. Vaněk je klasický starousedlý vodník, žijící v čistém prostředí Vysočiny. Hospodaří v okolí starobylého mlýna s velkým mlýnským kolem, pod kterým si čas od času chytí nějakou rybu.

11

12 SOCHA VZLET s tryskající vodou na žulovém kvádru z mrákotínské žuly uprostřed malého jezírka od akademického sochaře Kurta Gebauera krásně dotváří areál firem Podzimek a synové a Dřevovýroba Podzimek. Kurtýnek Je docela malý a nenápadný vodníček. Žije v překrásné a neobyčejné zahradě. Zahrada je neobyčejná tím, že patří firmě a v okolí jezírka a sochy relaxují kromě Kurtýnka i zaměstnanci firmy Podzimek.

13

14 NEJVĚTŠÍ KLAPKOVÁ VRATA PRO PLAVEBNÍ KOMORY vodního díla Gabčíkovo na Dunaji dle projektu společnosti Vodní cesty vyrobily Strojírny Podzimek ve spolupráci se společností P&S a. s. a Podzimek a synové v roce Dunaje pán Julek Je velmi mocný vodník, hlídá totiž největší vodní dílo na jedné z největších řek Evropy na Dunaji na Slovensku.

15

16 SPORTOVNÍ SLALOMOVÁ DRÁHA Sedm ocelových jezových klapek a technologii sportovního výtahu pro Čuňovo (součást VD Gabčíkovo) dodaly Strojírny Podzimek v roce Pádýlko je nejlepší slalomář na světě. A víte proč? Místo lodi jezdí na štice, je tak nejrychlejší, nejbystřejší a nejvykutálenější ze všech vodníků. Tenhle systém má tak vychytanej, že s sebou může klidně vozit i prasátko. A po dráze si jezdí sem a tam, klidně i tisíckrát za den.

17

18 SERVISNÍ LOĎ Obslužné plavidlo pluje v Praze na Vltavě a dodává pro lodě benzín a naftu a sbírá vyjetý olej a ostatní nečistoty z lodí. Celou rekonstrukci zajišťovala společnost P&S a Strojírny Podzimek v roce Loď vznikla z tlačné vany a remorkéru. Šroubek je největší kutil ze všech našich vodníků. Šetrně spravuje, šroubuje, lakuje a stará se o odpady ostatních lodí na Vltavě.

19

20 PROTIPOVODŇOVÉ MEMBRÁNOVÉ MOBILNÍ HRAZENÍ chrání Palác Žofín na Slovanském ostrově u Národního divadla v Praze před velkou vodou od roku Celkovou rekonstrukci po katastrofální povodni na Vltavě v roce 2002 realizovala firma Podzimek a synové a vlastní protipovodňové hrazení dodaly a na zavolání osazují Strojírny Podzimek. Žofínek Vodník je strážce, hlídá celý ostrov před povodněmi. Pokaždé, když hodně prší, kontroluje hladinu vody a vydá jasný signál ke stavbě mobilní protipovodňové membrány, která chrání celý palác.

21

22 Pet a Mat Vodníci jsou bráchové a dokonce vodnický unikát jediná vodnická dvojčata na světě to jsou. Rozeznat se snad dají jenom díky různě barevným kytkám na kloboucích. Střeží půvabnou kouzelnou loď, která kotví na pražské náplavce a pozorní návštěvníci je občas vídají, jak se veselí společně s dalšími lidmi na tančírnách či divadlech. PLOVOUCÍ DIVADLO BRATŘÍ FORMANŮ vzniklo pro akci Praha 2000 Evropské město kultury z tlačného chvaletického člunu pro dopravu uhlí do elektrárny na Labi. Rekonstrukci zajistily společnosti P&S, Strojírny Podzimek a Podzimek a synové. Vlastní otočné jeviště a interiér pro divadelní hru Nachové plachty zajišťoval Petr a Matěj Formanovi.

23

24 PLOVOUCÍ SOCHA VLTAVY od akademického sochaře Kurta Gebauera vznikla za spolupráce scénografa Vítka Fejlka a režiséra Jana Kratochvíla a vyrobilo jí seskupení firem Podzimek. Tato socha, vytvořená v rámci Praha 2000 Evropské město kultury, leží dodnes v areálu firmy Strojírny Podzimek a čeká na své oživení. Vltavín je smutný vodník, protože obří socha sestrojená tak, aby se mohla vynořovat a zanořovat do vody na Vltavě, už tam není. A není ani na jiné vodní hladině. Vltavín často plave v místech, kde socha plula. Vzpomíná a vymýšlí, kam by sochu dal. Zpátky na Vltavu? Nebo ji zkusit oživit v Třešti na Vysočině, kde teď socha spí? Co myslíte vy?

25

26 Kabourek Vodník Kabourek, stejně jako jeho kolega Žofínek, je strážce proti velké vodě. Nemyslete si, moc moc vody není dobře ani pro vodníky. Takže čas od času, když je deštivo, zavírá veliká vrata, aby se voda nedostala tam, kam nemá. NEJVĚTŠÍ PROTIPOVODŇOVÉ UZÁVĚRY V PRAZE Posuvný tabulový uzávěr v ústí Čertovky do Vltavy pod Karlovým mostem v Praze vyrobily a instalovaly Strojírny Podzimek v roce 2005, stejně jako protipovodňová vzpěrná vrata v ústí Rokytky v Praze Libni.

27

28 JEZ A PLAVEBNÍ KOMORA ČESKÉ VRBNÉ Podpírané jezové klapky a vrata plavební komory na Horní Vltavě vyrobily a namontovaly Strojírny Podzimek za spolupráce se společností P&S v roce Vrbník Je jeden z mnoha vodníků žijících ve Vltavě. Žije v jižních Čechách a kontroluje provoz lodí plujících klidně až do Severního moře. Má za úkol pomáhat lodím proplout místy, kudy by normálně nemohly plout.

29

30 Turbo Mikro Metál Tento český vodník žije daleko na severu až v Litvě. A věnuje se velmi složité práci turbínám ve vodních elektrárnách. Je to vodník technického typu, rád přemýšlí, dumá u západů slunce nad mořem a dlouhé hodiny vymýšlí, jak ještě elektrárnu vylepšit. TURBÍNY PRO MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY V LITVĚ dodala firma P&S v letech 1998 až Bylo jich celkem 13 do 8 elektráren. Jejich doprava i montáž byla víc než obtížná.

31

32 PLOVOUCÍ PLASTOVÉ POTRUBÍ Jde o moderní hydraulickou dopravu písku, popílku, škváry. Nejzajímavější dodávka byla pro tepelnou elektrárnu v Litvínově. Potrubí 825 m dlouhé leží na 27 pontonech. Projekt i dodávku realizovala společnost P&S v roce Bohouš Tento vodník hlídá speciální vodní potrubí, kterým se dají posílat nejrozličnější věcičky. Hlídá, aby se na vodě nestala nějaká neplecha a aby se třeba nedostalo do vody něco, co tam nemá být. Bohouš je zároveň pěstitelem leknínů a dalších vodních rostlin, které umí čistit vodu.

33

34 PLOVOUCÍ PŘÍSTAVNÍ PLATA zajišťovaly firmy Seskupení Podzimek k vázacím dalbám v pražském Smíchovském přístavu a pro sportovní lodě Veslařského klubu Smíchov na Vltavě v Praze. Smíšek Je další z pražských vodníků. Smíšek si oblíbil okolí smíchovských vod a pod palcem má hlavně místní přístavy. Je veselé povahy, fandí sportovcům a dává pozor, aby se nikdo z nich neutopil a ani nespadl do vody.

35

36 PÁSOVÉ DOPRAVNÍKY VŠEHO DRUHU vyrábí a montují Strojírny Podzimek. Jsou vhodné na dopravu kameniva, písku a jiných sypkých materiálů. Příkladem může být doprava písku z jezera v Mohelnici na Moravě, nebo v pískovně Zálezlice u Mělníka. Brodimil Když potřebujete poslat něco přes vodu, zavolejte Brodimila. Dokáže postavit dopravní pásy, po kterých se dá posílat skoro cokoliv.

37

38 VODNÍ RÁJ V tomto areálu narazíte na ocelové konstrukce z dílen Strojíren Podzimek. Jihlavák Igor Tento vodník se po výstavbě koupaliště Vodní ráj rozhodl odstěhovat z celkem poklidné řeky Jihlavy do areálu moderního koupaliště. Jeho největší zábavou je ježdění na skluzavkách, a to hlavně v noci, když je areál zavřený a děti doma spí.

39

40 Čochtan Je malostranský frajer, dokáže zařídit téměř neuvěřitelné a navíc s nadhledem. Třeba převoz věže po řece je pro něj v podstatě legrace. PŘEPRAVA NEJVĚTŠÍ VĚŽE PRO MALOSTRANSKOU BESEDU PO VODĚ byla realizována v nákladní lodi v Praze na Vltavě. Šlo o věrnou repliku původní věže z roku Kompletní rekonstrukci zajišťovala firma Podzimek a synové v roce 2009 a obdržela za ní ocenění Stavba roku 2010 a další čtyři ceny.

41

42

43 Manouš je vodník hudebník, pohybuje se ve Vltavě hlavně v okolí zvonohry, pod kterou má vlastní podobné hudební zařízení sestrojené z hrnečků a pokliček. Čas od času pořádá koncerty pro ostatní vltavské vodníky. NEJVĚTŠÍ MOBILNÍ ZVONOHRA POPRVÉ NA VODĚ Tento unikátní hudební nástroj o 57 zvonech z dílny zvonaře Petra Rudolfa Manouška vznikl v rámci akce Praha 2000 Evropské město kultury, stejně jako plovoucí socha Vltavy a plovoucí divadlo bratří Formanů, které realizovaly firmy Seskupení Podzimek. Poprvé mobilní zvonohra hrála v uzavřeném prostoru s doprovodem živého orchestru Petra Píši ve Strojírnách Podzimek v rámci oslav 115. výročí založení firem Podzimek (2011). A v roce 2013 z iniciativy Josefa Podzimka a rejdaře Petra Ludviga hrála zvonohra na Vltavě v Praze. Hvězdou tohoto koncertu byla světoznámá holandská carillonistka Rosemarie. Tuto světovou premiéru koncertu mobilní zvonohry na vodě sledovali posluchači z Karlova mostu i z lodí Moravia a Czechie. Vznikla tak tradice vánočních koncertů na Vltavě.

44 Vodníci nakresleni podle členů sbírky pana Josefa Podzimka. Vydáno v roce 2014 v nákladu kusů. Kresby: Barbora Čermáková. Texty: Eva Kameníková. Fotografie: archiv Seskupení firem Podzimek. Grafická úprava: Jan Morkus ml.

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II Vltavská kaskáda Vltavská kaskáda je soustava vodních děl osazených velkými vodními elektrárnami na toku Vltavy. Všechny elektrárny jsou majetkem firmy ČEZ. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny prostřednictvím

Více

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové)

KRÁLOVSTVÍ VODY. Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) KRÁLOVSTVÍ VODY Co prožila kapka vody? (koloběh vody) Jak vypadá voda? (skupenství vody) Život u vody a pod vodou (vodní rostliny a živočichové) Vodní víly a skřítkové si hrají (cvičíme, hrajeme si, malujeme

Více

PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ

PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ PROTIPOVODŇOVÉ HRAZENÍ Membránové protipovodňové hrazení II. generace Membránové protipovodňové hrazení III. generace Velké protipovodňové uzávěry VYSOKOVODNÍ UVAZOVACÍ PROSTŘEDKY ČERPACÍ PRÁM Mobilní

Více

Retence a využití vody v krajině a ve městě

Retence a využití vody v krajině a ve městě Retence a využití vody v krajině a ve městě Voda je základ života Ing. Jan Skalický předseda představenstva VODNÍ CESTY, a.s. 29.3.2018 1 Vodní cesty, a.s. Projektová, inženýrská a stavební činnost ve

Více

ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 6 795 km². počet obyvatel: 515 411. průměrná hustota: 76 obyv. /km². nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava

ZÁKLADNÍ ÚDAJE. rozloha: 6 795 km². počet obyvatel: 515 411. průměrná hustota: 76 obyv. /km². nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha: 6 795 km² počet obyvatel: 515 411 průměrná hustota: 76 obyv. /km² nejvyšší bod: Javořice ( 837 m) krajské město: Jihlava poloha: na jihozápadě Čech a jihozápadě Moravy okresy: Havlíčkobrodský,

Více

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín

Básně o (v) Sutomiščici. Jaroslav Balvín Básně o (v) Sutomiščici Jaroslav Balvín 2008 SUTOMIŠČICA JE KŠTICA Kštica Borových hájů, fíkových stromů a olivovníků Stožárů plachetnic a lodí Sněhobílých starobylých domů A příjemných lidí. Tato kštica

Více

Projektový den. Vzájemná výuka

Projektový den. Vzájemná výuka Projektový den PD 05 Vzájemná výuka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Člověk a společnost / Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Přírodopis / Zeměpis / Dějepis / Cizí jazyk Tematický okruh:

Více

Pravidla plavání v otevřených vodách

Pravidla plavání v otevřených vodách Pravidla plavání v otevřených vodách OWS 1 Definice OWS 1.1 Plavání v otevřených vodách (OPEN WATER SWIMMING) je definováno jako jakýkoli závod, který se uskuteční v řece, jezeře, moři nebo vodních kanálech

Více

Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543

Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543 Zdymadlo Lovosice na Labi v ř. km 787,543 Stručná historie výstavby vodního díla Zdymadlo Lovosice bylo vybudováno v rámci výstavby vodní cesty na Vltavě a Labi na začátku 20. století. Provádění stavby,

Více

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi 34 Stará řemesla stále žijí Letité dřevo středomořských oliv či borovic se pod rukama sámoských řemeslníků už tisíce let mění v bytelné rybářské

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽE VODA JAKO POVOLÁNÍ

PRAVIDLA SOUTĚŽE VODA JAKO POVOLÁNÍ PRAVIDLA SOUTĚŽE VODA JAKO POVOLÁNÍ I. Organizátor soutěže Ministerstvo zemědělství vyhlašuje u příležitosti Světového dne vody 2016 soutěž s názvem Voda jako povolání pro všechny žáky základních škol,

Více

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody.

novém listu a opaluje se. Pak ale, jako by Leovi chtěla ukázat, jak se to dělá, zadrží dech a elegantně sklouzne po hlavě do vody. Leo a vodní žínka Poník Leo je hrozný mlsoun. Už když byl docela maličký, hledal všude ta nejšťavnatější stébla trávy. Nelenil kvůli tomu ujít sebedelší cestu a přeskočit sebevyšší plot. Není proto divu,

Více

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran

Habermaaß-hra 2139. Stavebnice Katamaran CZ Habermaaß-hra 2139 Stavebnice Katamaran Vážení mladí inženýři, tato konstrukční stavebnice je plná překvapení. Při stavbě katamaránu brzy uvidíte, z jakých nezbytných částí se toto technické dílo skládá.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST

ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST ČESKÁ REPUBLIKA ŘEKY - TEST 1. Jak se jmenuje řeka, která pramení na Šumavě? a) Ohře c) Labe 2. Jak se jmenuje řeka, která pramení v Krkonoších? a) Svitava b) Labe c) Dyje 3. Jak se jmenuje řeka, která

Více

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D

Bodláky ve vlasech. Emi Ami D Bodláky ve vlasech Emi Ami D 1. Do vlasů bláznivej kluk mi bodláky dával, Emi C F D za tuhle kytku pak všechno chtěl mít, D Ami H7 svatební menuet mi na stýblo hrával, C D D7(-) že prej se musíme vzít.

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Jižní Čechy harmonické

Jižní Čechy harmonické w w w. j i z n i c e c h y. c z Jižní Čechy harmonické hrady a zámky jako v pohádce Tento projekt Tvorba tiskových materiálů vč. elektronických verzí pro propagaci Jihočeského kraje v ČR i zahraničí 1.

Více

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!!

Na titulní stránce práce žákyně z 5.B Veroniky Šefrnové, která získala 1.místo ve výtvarné soutěži Voda pro potraviny. Gratulujeme!!! 1 6.číslo časopisu Školáček je věnováno nejen EKOABECEDĚ. Naše škola se účastní recyklohraní. Co to je? Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky, jehož cílem je prohloubit

Více

Víkend 9. - 10.4. výprava na Švýcarák Vedení. Tento víkend pojedeme společně opět na výpravu. Čeká nás spousta her a snad i pěkné počasí.

Víkend 9. - 10.4. výprava na Švýcarák Vedení. Tento víkend pojedeme společně opět na výpravu. Čeká nás spousta her a snad i pěkné počasí. MONITOR duben 2016 Nastává duben, druhý jarní měsíc. Nám všem již zbývá pár měsíců do vytoužených a především zasloužených prázdnin. A proto se budeme povalovat doma u počítače a nebudeme nic dělat APRÍL!

Více

Jezy a vodní turistika. Jezy vývoj, účel, umístění, rozdělení, objekty na jezech

Jezy a vodní turistika. Jezy vývoj, účel, umístění, rozdělení, objekty na jezech Účel jezů Vodní stavby napříč vodním tokem vybudované za účelem vzdutí vody Zmenšení sklonu toku, stabilizace (snížení rychlostí, vymílání) Zajištění hloubek v místě odběrů Soustředění spádu pro energetické

Více

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové Bylo nebylo, na světě se objevil internet. Už je to hodně dávno, takže o tom moc nevíme... Co je nám však známo, prý se tehdy nejeden svobodomyslný člověk radoval, že má konečně k dispozici médium, kde

Více

Možnosti využití volného času mladých lidí. Selb (D), Pilsen (CZ), Torbali (TR) und Balatonfüred (H) Díl IV

Možnosti využití volného času mladých lidí. Selb (D), Pilsen (CZ), Torbali (TR) und Balatonfüred (H) Díl IV Možnosti využití volného času mladých lidí Selb (D), Pilsen (CZ), Torbali (TR) und Balatonfüred (H) Díl IV Možnosti využití volného času mladých lidí v Balatonfüred & okolí 1 Účastníci: Německo Staatliche

Více

obr. 1 Vznik skočných vrstev v teplém období

obr. 1 Vznik skočných vrstev v teplém období Stojatá voda rybníky jezera lomy umělá jezera slepá ramena řek štěrkoviště, pískovny Stručný výtah HYDROLOGIE PRO ZACHRÁNCE Charakteristika stojaté vody Je podstatně bezpečnější než vody proudící, přesto

Více

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou.

BLÁZEN kapo 2. intro: G G maj C G am G D. G 1. V listí a sám G maj nad hlavou mám. hvězdy a plno dětských snů G mraky dál jdou. BLÁZN kapo 2 FOOL HRT MMORY Blake Mevis/ H. Raclavský intro: maj am 1. V listí a sám maj nad hlavou mám hvězdy a plno dětských snů mraky dál jdou maj kreslí tu svou dalekou cestu k obzorům. am Po bílých

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Průvodce "Horní Planá"

Průvodce Horní Planá Perník Kopec 48 48'58.57"N 13 54'3.46"E Zalesněný vrch Perník (1. 049 m) leží asi 10 km jižně od Volar nad pravým břehem Vltavy v Trojmezenské hornatině. Na jeho úbočích jsou četné skalní útvary, které

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Město Frýdek - Místek Jméno a příjmení: Patrik Hajas Třída: 5. Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání:

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Systém vodních staveb v Evropě se zaměřením na Českou republiku

Systém vodních staveb v Evropě se zaměřením na Českou republiku 6. ROČNÍK SOUTĚŽE: CENA DĚKANA FAKULTY DOPRAVNÍ Systém vodních staveb v Evropě se zaměřením na Českou republiku Tomáš Hyršl Obsah: Úvod:... 3 Cíl práce:... 3 Historie:... 4 Charakteristika vnitrozemské

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Próza. Červený šátečku, kolem se toč, někdy se básně rýmují a jindy zase ne. Poezie JAKÝ JE ROZDÍL MEZI POEZIÍ A PRÓZOU?

Próza. Červený šátečku, kolem se toč, někdy se básně rýmují a jindy zase ne. Poezie JAKÝ JE ROZDÍL MEZI POEZIÍ A PRÓZOU? JAKÝ JE ROZDÍL MEZI POEZIÍ A PRÓZOU? Možná největší rozdíl je v tom, že poezie má nějaký zřetelný rytmus a občas taky verše, které se rýmují. Tohle próza nemá. To je přece úplně jasné nebo není? V próze

Více

folk3mail CELOU NOC MI NĚKDO VÍČKY TŘÁS MIMIKRY texty z alba ZRNO

folk3mail CELOU NOC MI NĚKDO VÍČKY TŘÁS MIMIKRY texty z alba ZRNO CELOU NOC MI NĚKDO VÍČKY TŘÁS jedou už jedou ke mně držím se pevně protože spadnout znamená DOST drž mě a kdo vlastně? neadresnej projev tak neadresnej... nastavil jsem si chvíli na spaní chvíli v ústraní

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Bakalářská práce

Vysoká škola ekonomická v Praze Bakalářská práce Vysoká škola ekonomická v Praze Bakalářská práce 2009 Matěj Eliáš VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakulta podnikohospodářská Obor: Podniková ekonomika a management Služby osobní říční dopravy v České republice

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

Baťův kanál. Socioekonomická studie. prodloužení o úsek Hodonín soutok Moravy a Dyje. www.batuvkanal.eu

Baťův kanál. Socioekonomická studie. prodloužení o úsek Hodonín soutok Moravy a Dyje. www.batuvkanal.eu Baťův kanál prodloužení o úsek Hodonín soutok Moravy a Dyje Socioekonomická studie www.batuvkanal.eu Realizátor projektu: JIHOMORAVSKÝ KRAJ Partneři projektu: MĚSTO HODONÍN, MESTO SKALICA, SPOLOK NA PODPORU

Více

Čtvrtletník naší dílny

Čtvrtletník naší dílny Významné události ze života naší dílny Realizujeme dva projekty z grantu na podporu realizace jednotlivých návrhových opatření 4. Komunitního plánu sociálních služeb města Litoměřice 2014 2017. Naše klientka

Více

MORSEOVA ABECEDA. pro nováčky. 20. skautský oddíl Ginkgo České Budějovice

MORSEOVA ABECEDA. pro nováčky. 20. skautský oddíl Ginkgo České Budějovice MORSEOVA ABECEDA pro nováčky 20. skautský oddíl Ginkgo České Budějovice Morseova abeceda průvodce pro nováčka vydal 20. skautský oddíl Ginkgo České Budějovice, 2009 www.dvacitka.skauting.cz Písmeno Kód

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

Bájná Atlantida v Egejském moři.

Bájná Atlantida v Egejském moři. Bájná Atlantida v Egejském moři. NA CO SE MUŽETE TĚŠIT? ostrov s bohatou historií nejunikátnější ostrov středomoří unikátní architektura vulkanického původu kolorit místní krajiny a charakteristické malebné

Více

PLAVIDLO. 3. Na písečném dně drží nejlépe kotva: a) Danforthova b) pluhová c) typu drak d) Bruceho

PLAVIDLO. 3. Na písečném dně drží nejlépe kotva: a) Danforthova b) pluhová c) typu drak d) Bruceho PLAVIDLO 1. Zrcadlem nafukovacího člunu se nazývá: a) dno s hladkými podlážkami b) pevná záďová část sloužící k uchycení závěsného motoru c) zpětné zrcátko na přídi člunu d) přední stříška člunu 2. Řetěz

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka)

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka) MYŠKY V kuchyni se objevil kocour a myšky o překot uhánějí do bezpečí. Musejí včas zaběhnout do díry. Proč? Ano, myšku, která otálí nebo se loudá, kocour uloví. Proto musí být každá myška rychlá a utíkat

Více

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0618 Zlín a okolí Datum vytvoření: 1. 11. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina Polášková

Více

KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě

KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě KAPITOLA 4 Státní správa v plavbě 4.1 Úvod do problematiky Základní právní úprava na úseku vnitrozemské plavby je v zákoně o vnitrozemské plavbě. 349 Z důvodu nutnosti stanovení velmi podrobných pravidel

Více

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC. Úřad vlády České republiky Úřad vlády České republiky LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Úřad vlády České republiky Západní průčelí paláce se vstupním portálem LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC Nedaleko Karlova mostu na nároží ulic

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

Od pramene Labe až k ústí Vltavy

Od pramene Labe až k ústí Vltavy Od pramene až k ústí Vltavy Hamburg Wittenberge Havel Berlin Magdeburg Wittenberg Dessau Schwarze Elster Mulde Saale Dresden Ohře Mělník Praha Hradec Králové Vltava Teplice Vltava Děčín Děčín Pramen Elbquelle

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016. Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016. Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 (včetně odl. pracoviště Sokolská 26) Mateřinky v pohybu 7.

Více

Ahoj čtenáři prázdninového DOV revue

Ahoj čtenáři prázdninového DOV revue možná právě sedíte v trávě pod Vysokou pecí, možná jste na Colours of Ostrava a užíváte si koncert v Gongu, možná si hrajete v křečkostroji v U-šestce nebo zrovna fáráte hluboko do dolu na Landek Parku.

Více

Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi)

Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi) Základní škola, Kunovice, U Pálenice 1620, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace MINIPROJEKT Nerostné suroviny (Těžba štěrkopísku v Ostrožské Nové Vsi) Autoři: kolektiv přírodovědného klubu Konzultant:

Více

ekarolinka K tanci i poslechu

ekarolinka K tanci i poslechu PODJEŠTEDSKÝ MĚSÍČNÍK SDRUŽENÍ OBCÍ PODJEŠTĚDÍ ekarolinka Ročník XVII. Číslo 8 Srpen 2011 K tanci i poslechu Z mikroregionu Za posledních patnáct let se život v Podještědí změnil. Zejména ta kulturní část

Více

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky

VY_32_INOVACE_Z8 14. Téma: Řeky ČR. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Regiony České republiky VY_32_INOVACE_Z8 14 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony České republiky Téma: Řeky ČR Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve výuce:

Více

Jarní výlov rybníka u pivovaru.

Jarní výlov rybníka u pivovaru. Jarní výlov rybníka u pivovaru. Kapitální úhoř zavítal do našeho rybníka. Rybáři čistí koupaliště po jarních záplavách. Pravidelné čištění rybníka za kravínem od jarních splachů. Poničené koryto výpustě

Více

63 VEDLEJŠÍ A POMOCNÉ SLUŽBY V DOPRAVĚ; SLUŽBY CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR. Kód SKP N á z e v HS/CN

63 VEDLEJŠÍ A POMOCNÉ SLUŽBY V DOPRAVĚ; SLUŽBY CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR. Kód SKP N á z e v HS/CN 63.1 Manipulace s nákladem, skladování a služby s tím spojené 63.11 Manipulace s nákladem a služby s tím spojené 63.11.1 Manipulace s nákladem a služby s tím spojené 63.11.11 Manipulace s kontejnery a

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Přiřaď k páčkám 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 písmena a, b, c, d a urči,

Přiřaď k páčkám 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 písmena a, b, c, d a urči, 21. Na obrázku je robot, který na sobě má 7 páček, osmá schází. Přiřaď k páčkám 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 písmena a, b, c, d a urči, jak má vypadat osmá, chybějící páčka. 32 6. Na obrázku je podivný letící hmyz

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU BYL JSEM OPĚT NA BONREPU František Jelínek, červen 2010 A máme tu problém, pánové Chtěl jsem napsat, že opět po 52 letech. Jenže jeden přítel praví, že jsme tam byli po druhém ročníku, bylo by to tedy

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Audiopomůcka č.4 Bajka O želvě a opičce Výukový materiál

Audiopomůcka č.4 Bajka O želvě a opičce Výukový materiál Audiopomůcka č.4 Bajka O želvě a opičce Výukový materiál Autor: Mgr. Petra Grygová Partnerské zařízení: Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Žatec Poznámka: kopírovat dle počtu žáků Výukový materiál

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

PS CITY INFO. Víte, že Pražské služby provozují 99 vozů na CNG? A to je nejvíce v ČR. JARO/LÉTO INFORMACE PRO PRAŽANY OD PRAŽSKÝCH SLUŽEB

PS CITY INFO. Víte, že Pražské služby provozují 99 vozů na CNG? A to je nejvíce v ČR. JARO/LÉTO INFORMACE PRO PRAŽANY OD PRAŽSKÝCH SLUŽEB PS CITY INFO JARO/LÉTO 2015 INFORMACE PRO PRAŽANY OD PRAŽSKÝCH SLUŽEB Pražské služby provozují 99 vozů na CNG? A to je nejvíce v ČR. Jeden den popelářkou v Pražských službách Soutěž o poukázky na pohonné

Více

Elektrárny Skupiny ČEZ

Elektrárny Skupiny ČEZ Elektrárny Skupiny ČEZ v České republice prof. Úsporný 2 Největší výrobce provozuje nejvíce elektráren patří mezi největší české firmy a řadí se do první desítky největších energetických firem v Evropě.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ

EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ EXPERTiQ 2010 15. CELOSTÁTNÍ SOUTĚŽ MALÝCH DEBRUJÁRŮ 1. korespondenční kolo - únor Milí řešitelé debrujárské soutěže, vítáme Vás již v 15. ročníku tradiční debrujárské soutěže. Také letos na Vás čekají

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Bohoslužby v ostatních kostelích najdete na stránkách Arcibiskupství pražského: http://bohosluzby.apha.cz/ nebo http://www.krestanskevanoce.cz/?k=praha Cizojazyčné

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou

U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou 40 U Opery, v přístavu, tajemný zvuk didžeridu a první setkání s aboridžinskou holčičkou Budova Opery se vypínala na malém výběžku obklopeném mořem. Stavbě dominovaly bílé oválné trojúhelníky. Takže z

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Zpráva za oblast školství, kultury a sportu Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Školy a školská zařízení zřizovaná městem Mateřské školy zřizuje město dvě. Nedostatek míst v mateřských školách

Více

Historie 1. Karel IV. ( ) stanovuje plavbu věcí veřejnou řešení plavby na řece Moravě

Historie 1. Karel IV. ( ) stanovuje plavbu věcí veřejnou řešení plavby na řece Moravě Baťův kanál Historie 1 Karel IV. (1316 1378) stanovuje plavbu věcí veřejnou 1579 řešení plavby na řece Moravě 1780 císař Josef II. schvaluje projekt splavnění Moravy od Olomouce po Děvín 1879 projekt DOL

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

Souhrnná informace o stavu realizace Plavebních stupňů na labské vodní cestě (PS Děčín a Přelouč)

Souhrnná informace o stavu realizace Plavebních stupňů na labské vodní cestě (PS Děčín a Přelouč) Souhrnná informace o stavu realizace Plavebních stupňů na labské vodní cestě (PS Děčín a Přelouč) Níže uvedenou zprávu Ministerstvo dopravy předkládá na základě úkolu uloženého usnesením č. 948 Poslanecké

Více

Kde všude najdeš hodiny?

Kde všude najdeš hodiny? Dagmar Košková malá ručička ukazuje hodinu Jak je dlouhý den? Den má 24 hodin. Jak se dělí čas? 1 hodina má 60 minut. 1 minuta má 60 vteřin. velká ručička ukazuje minuty a část hodiny Den se dělí na: ráno

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

VYSVĚTLIVKY. Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice. Havlíčkův Brod. Žďár nad Sázavou. Pelhřimov. Jihlava OKRES JIHLAVA.

VYSVĚTLIVKY. Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice. Havlíčkův Brod. Žďár nad Sázavou. Pelhřimov. Jihlava OKRES JIHLAVA. 56 58 60 64 73 77 78 80 81 82 84 85 VYSVĚTLIVKY Výtvarné a řemeslné dílny Výstavy a expozice Havlíčkův Brod Pelhřimov Jihlava Žďár nad Sázavou OKRES JIHLAVA Třebíč 20 53. Bartoň David - Ateliér v bývalé

Více

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY Malé energetické akademie společnosti E.ON je soutěž, do které se děti a mládež mohou přihlásit v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká

Více

ČVUT v Praze, FSV VN SOBĚNOV Tomáš Vaněček, sk. V3/52 VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV. Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008. albey@seznam.

ČVUT v Praze, FSV VN SOBĚNOV Tomáš Vaněček, sk. V3/52 VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV. Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008. albey@seznam. VODNÍ NÁDRŽ SOBĚNOV Tomáš Vaněček Obor V, 3. ročník, 2007-2008 albey@seznam.cz 1 Obsah: ÚVOD...3 HISTORIE VÝSTAVBY...3 TECHNICKÉ PARAMETRY...4 NÁDRŽ...4 HRÁZ...4 ELEKTRÁRNA...4 ČÁSTI VODNÍHO DÍLA...5 PŘEHRADA...6

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Využívání vodních toků k plavbě

Využívání vodních toků k plavbě Mořské a vodní právo Využívání vodních toků k plavbě Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 5 Základní fakta rychlost přepravy cca 15 km/h srovnatelné z železniční přepravou

Více

Plán akcí na měsíc září: 3.9. Oddílová schůzka 5.9. Strašidýlka na Bílendě 10.9. Oddílová schůzka 27.9. Jednodenní výprava

Plán akcí na měsíc září: 3.9. Oddílová schůzka 5.9. Strašidýlka na Bílendě 10.9. Oddílová schůzka 27.9. Jednodenní výprava Plán akcí na měsíc září: Září 2014 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz 3.9. Oddílová schůzka 5.9. Strašidýlka na Bílendě 10.9. Oddílová schůzka 27.9. Jednodenní výprava Nazdar bratři a sestro,

Více

Mnohé exponáty na výstavu o historii obce dodali i místní obcané. Foto: G. Kubová

Mnohé exponáty na výstavu o historii obce dodali i místní obcané. Foto: G. Kubová ˇ Mnohé exponáty na výstavu o historii obce dodali i místní obcané Foto: G. Kubová Kluby se představují.. Ve dnech 1. a 2. října 2011 pořádal KLUB ZAHRÁDKÁŘŮ výstavu ovoce a zeleniny.

Více

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV Tuèòáci jsou stále pøipravení na to, vyjít si do spoleènosti. Kdyby mìli zájem, jistì by mohli navštívit i ples v opeøe. Proè by taky ne, když neustále nosí frak! A to nejen samci,

Více

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013

Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Klubový zpravodaj outdoor clubu Hanace Duben 2013 Ahoj Hanačáci! Je tady duben, druhý jarní měsíc, ale venku to pořád vypadá jako o Vánocích. Ale pozor, v Hanaci rozhodně neplatí přísloví březen za kamna

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ENERGETICKÁ ÚVAHA Mgr. LUKÁŠ FEŘT

Více

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3

KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY. Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Datum ověření: 5.1.2012 PROJEKT: OP VK 1.4 61345741 VY_52_INOVACE_S2_Z36_3 KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2016 České Budějovice, 17. března 2016 Památky, které v Plzeňském kraji spravuje Národní památkový ústav, plánují otevřít poprvé své brány již

Více

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014

Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Roční plán činnosti 1. oddělení ŠD při ZŠ Dobrá pro školní rok 2013/2014 Září seznámení ţáků s organizací ŠD a proškolení o BOZ v prostorách školy a při pobytu venku výtvarná práce: volné kreslení na téma

Více

ŽIJ SPORTEM NEZÁVISLÝ OBČASNÍK

ŽIJ SPORTEM NEZÁVISLÝ OBČASNÍK ŽIJ SPORTEM NEZÁVISLÝ OBČASNÍK Naše sportovní redakce se věnuje reportážím, postřehům a perličkám z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Začtěte se s námi... ATLETIKA: Na atletice nás trénuje paní učitelka

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více