č. 12 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce okénko pro milovníky historie receptový koutek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "č. 12 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce okénko pro milovníky historie receptový koutek"

Transkript

1 č. 12 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce okénko pro milovníky historie receptový koutek ZIMA 2014

2 ROZHOVOR S V naší osadě žijí lidé, pro něž se jejich práce stala zároveň i celoživotním koníčkem. K takovým lidem patří i pan Ondřej Kouba, s nímž si budeme povídat o autech. Chtěl jste se stát automechanikem už jako malý? Byl to Váš klukovský sen? Ano. Auta na všechny způsoby. Věčně jsem měl všechny autíčka bez gum Později se v gumařovi (jak mi doma říkali) začalo projevovat záměrné ničení, následné rozebrání, překonstruování konstrukce a složité opravování. V časech střední školy (kdy už jsem konečně odložil natrvalo Lego Technik) ve mně konečně uzrálo rozhodnutí si auta zkusit stavět doopravdy. Mohl byste nám popsat svoji profesní cestu? Auta, auta, auta manželka, děti, domeček. Po pokusu studia na vysoké škole, kterou už jsem bral silně s rezervou (a mezi hodinami jezdil na STK, sháněl jsem díly atd.), jsem dělal přijímacího technika v servisu. Následně jsem zakotvil na dlouho v prodejně s autodíly. Jinak všechen ostatní čas jsem trávil v garážích a dílně u sebe a pak u kamaráda. Jak jste se dostal ke své zálibě veteránům? Opravil jsem Škodu 450 (Felicii) z roku 1958, která nám stála 30 let ve stodole na chalupě, a dostal se během asi jednoho roku do obrovského víru veteránistů. Téměř všichni tam jsou podobně postiženi jako já a nyní po cca dvanácti letech jsme opravdu kamarádi na celý život. Za vším také stojí manželka, která si také padla do noty s protějšky veteránistů - veteránistkami (je lepší jim takhle ale neříkat). Také jsem si pořídil stavebnici repliky starého sportovního vozidla Lotus Seven a tím se začal zajímat více o konstrukci a stavby sportovních vozidel. Okolo těchto automobilů se točí také obrovská parta kamarádů. Mohl byste nám vysvětlit, jaká auta se řadí k veteránům a co je pro ně typické? Zjednodušeně lze říci, že každé auto starší 30 let lze považovat za veterána. Mělo by však mít testaci historického vozidla, která prokáže původnost, úplnost a také například autentičnost. Nerozlišuje se, kde bylo vozidlo vyrobeno nebo provozováno. Na vozidle by měly být pouze dobové nebo originální doplňky a případná novodobá výroba repliky dílu se musí shodovat s originálem. Stále častěji se objevují informace o tom, že někdo našel rám, popř. motor z nějakého vozu a zbytek se postavil nový. Tímto způsobem se může stát, že jezdí více vozidel, než bylo ve skutečnosti vyrobeno. Záleží pak na komisařích, do jaké míry tyto skutečnosti objeví. Všeobecně se veteráni rozlišují podle roku výroby na Ancesor (do r. 1918), Vintage (do r. 1930), Post Vintage (do r. 1945) a Post War (od r. 1945). Umíte veterány opravit? Částečně ano, jsou však části, které nelze v domácích podmínkách bez profi vybavení dělat, například chromování, kovoobrábění, částečně lakování či čalounění.

3 Liší se nějak opravy veteránů od opravy běžných aut? Hlavně časově (svépomocí). Pokud si někdo nechá veterána opravovat v servisu, tak hlavně finančně. Také záleží na stavu, typu, značce, stáří či dostupnosti náhradních dílů. Jinak se opravuje třeba Škoda 1000MB, na kterou se dá koupit ještě téměř vše, a jinak automobil z předválečné produkce, kde se díly těžko shánějí a ještě jsou v těžko použitelném stavu. Když se vyrobila malá série a díly neexistují, tak je to problém, musí přijít na řadu nákladná výroba repliky dílu. Účastníte se soutěží veteránů? A s jakým úspěchem? V dnešní době je soutěží mnoho. V podstatě byste mohli každý víkend v sezoně být na závodech. Bohužel to po letech trochu omrzí, a tak si vybíráme ty, které se nám nejvíce líbí. Nejde nám však o vítězství, ale spíše o setkání s přáteli. Závody se převážně nejedou na rychlost, ale třeba na dodržení určité průměrné rychlosti, nebo jízdy zručnosti spojené s různými dovednostními nebo vědomostními úkoly. Zajímají se o Vašeho nevšedního koníčka také synové? Ano, stále si musím hlídat zavřená kladívka ve stole, aby mi něco nevylepšili. Existuje nějaký veteránský sen? Je nějaké auto, které byste chtěl získat, a proč? Těch by bylo mnoho, ale mám bohužel malou garáž; líbí se mi všeobecně sportovní automobily z let 20. století. Děkuji Vám za rozhovor. A snad mohu prozradit, že se s panem Ondřejem Koubou na stránkách občasníku nesetkáváme naposledy. V některém z příští čísel na vás bude čekat povídání o vodních elektrárnách, které také patří do okruhu zájmu pana Kouby. Vladimíra Havlíčková RECEPTOVÝ KOUTEK Jablečné knedlíky 150 g hrubé mouky, 500 g jablek, špetka soli na posypání: perník na strouhání, nebo mák, moučkový cukr a máslo Jablka oloupeme a nastrouháme do misky s moukou a špetkou soli. Směs zamícháme a necháme aspoň 2-3 hodiny odležet. Poté vytvarujeme menší knedlíčky a vaříme ve vodě 8 minut. Před podáváním posypeme mákem, nebo perníkem, cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Jablečný koláč 1 tuk na pečení, 80 g cukru, 1 vejce, 400 g hladké mouky, špetka soli, 1 kg jablek, skořicvý cukr, hrst nalámaných ořechů nebo plátků mandlí Vypracujeme nelepivé těsto a vymačkáme do kulaté formy, okraje vysoké aspoň 4 cm. Na těsto nastrouháme jablka a promícháme s ořechy a skořicovým

4 cukrem. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, přidáme do směsi půl pudinkového prášku. Pečeme na 180 C asi 45 minut. Druhý den je ještě lepší, ale málokdy do druhého dne něco zbude. Magda Koubová OHLÉDNUTÍ ZA PROBĚHLÝMI AKCEMI Kosovský čtyřboj, V. ročník 2014 Letošního pátého ročníku Kosovského čtyřboje, který se konal 19. července u rybníka Punčocha, se zúčastnilo 12 družstev první místo obsadilo družstvo JMR Třebonín, na druhém místě se umístilo družstvo PDS a na třetím místě skončilo družstvo AMAZONKY. Všechna družstvo na prvních třech místech získala sudy piva, medaile, pohár, diplom a drobné upomínkové předměty, zbylá družstva vyhrála láhev rumu, lovecký salám, diplomy a dále drobné upomínkové předměty. I letos připravili organizátoři Kosovského čtyřboje bohatou tombolu, která mj. obsahovala poukaz pro 3 osoby na vyhlídkový let v délce 1/2 hodiny, poukaz pro dvě osoby v penzionu Teddy v Českém Krumlově p. Slavíka nebo např. nabídla kurzu sebeobrany pro dvě osoby v délce jednoho měsíce (p. Galbač) a mnoho další hodnotných cen. Pořadatelé děkují především parašutistům z letiště Hosín, dále je třeba zmínit zajímavou ukázku leteckých modelů a lukostřelby. Pořadatelé děkují také všem ostatním sponzorům za vynikající podporu v čele s Obecním úřadem Kamenný Újezd. Občerstvení pro cca 150 lidí (diváků i samotných soutěžících) bylo zajištěno v režii pořadatelů, panem Jiřím Haismanem, a ozvučení akce bylo v produkci p. Tomáše Lavičky. Amazonky a Kosovský čtyřboj Miroslav Šubjak Letos jsme se shodly, že fandit manželům při čtyřboji je sice fajn, ale zúčastnit se ho bude větší sranda. Sestavily jsme první čistě kosovské dámské družstvo s názvem Amazonky. Složení Jana Kořenková běh, Zuzka Reitingerová plavání, Magda Koubová veslování a nejdůležitější disciplínu pití piva si vzala na hrb Marta Kotvaldová. Naším cílem bylo zúčastnit se a pobavit fanoušky. Když jsme si při losování pořadí vytáhly jedničku, trošku nám ztuhl úsměv. Do všech disciplín jsme se ale vrhly naplno a bylo z toho krásné třetí místo. Celou soutěž jsme si moc užily. Jako už po několikáté vyšlo krásné počasí, voda byla teplá a šampaňské studené. Už se těšíme na příští ročník a doufáme, že přibude i ženských družstev. Vaše Kosovské Amazonky POZVÁNKA NA PŘIPRAVOVANÉ AKCE Mikulášská nadílka V pátek 5. prosince navštíví od 17 hodin kosovskou náves se svou družinou svatý Mikuláš. Všechny děti i se svými rodiči jsou srdečně zvány.

5 Zdobení stromečku V neděli 14. prosince v 15 hodin budeme na návsi zdobit stromeček ozdobami, které si děti vyrobí doma a na ozdobení přinesou. Předvánoční setkání V pondělí 22. prosince se v 15 hodin sejdeme na návsi a zazpíváme si koledy pod vedením pana V. Slavíka, ochutnáme přinesené vánoční cukroví a punč a společně strávíme předvánoční odpoledne. Tříkrálová sbírka V sobotu 3. ledna 2015 od 13 hodin proběhne v Kosově a v Rančicích pak v podvečerních hodinách Tříkrálová sbírka. Tři králové (místní děti) budou chodit po vsi a koledovat pro potřebné lidi. Svůj finanční příspěvek budete moci vložit do zapečetěné pokladničky, kterou s sebou ponesou. Celkovou výši koledy opět zveřejníme na nástěnce v Kosově a v kamenno-újezdských obecních listech. Další akce Na rok 2015 se opět připravují oblíbené akce stavění májky, předvelikonoční tvoření, dětský den, Kosovský čtyřboj atd. Více se - jako vždy - včas dočtete na nástěnce na návsi. OKÉNKO PRO MILOVNÍKY HISTORIE Kosovská zvonička V návesním prostoru stojí sloupková zvonička. V ní je zavěšen zvonek (32 kg, průměr 28 cm, výška 39 cm) zdobený na plášti reliéfní polopostavou Panny Marie s Ježíškem a sv. Florianem. Nápis prozrazuje, že jej odlil roku 1833 Johann Adalbert Perner v Českých Budějovicích. (Šlo o známou českobudějovickou zvonařskou rodinu, jejichž zvony a zvonky jsou rozesety po okolí, nejblíže v Kamenném Újezdě.) V opalické kronice se počátkem 20.st. píše: V osadách v Kosově, Opalicích, Čertyně, Zaluží a Štěkře mají na návsi na dřevěných sloupech zvony, s nimiž se pravidelně zvoní ráno, poledne a večer, při úmrtí občanů, při odvážení zemřelých z osad a také na poplach při požáru. Všechny tyto zvonky jsou z první poloviny 19. století. Zdroj: Velké dějiny malého města, 750 let Kamenného Újezda Opalická kronika, Třeboňský archiv Reportáž ze sundávání zvonku z kosovské zvoničky Je slunné listopadové odpoledne 16. listopadu Na návsi se schází skupinka místních mužů, kteří vzhlížejí vzhůru ke zvonku kosovské zvoničky a radí se, jak z ní zvonek co nejjednodušeji a nejbezpečněji sundat. Je to třeba. Konstrukce, která zvonek nese, je už v havarijním stavu a zvonek již nutně potřebuje vyčistit.

6 Ve tři hodiny začíná kolem kolejnic držících zvonek i se stříškou rychle růst pod rukama Jiřího Haismana lešení, které umožní práci ve výšce a snazší sundání zvonku. Na lešení stojí Vladimír Dudáček a Miroslav Šubjak, potřebné díly jim dodávají David Horský a Tomáš Lavička. Konstrukce stojí. Je třeba zjistit aktuální stav zvoničky. K překvapení všech je možné plechovou stříšku odšroubovat. Někdo si vzpomíná, že začátkem 90. let 20.st. ji opravoval místní kovář Jan Mráz, a tak je pravděpodobné, že to je ten důvod jejího snadnějšího odmontování. Stříška se opatrně na popruhu snáší z lešení dolů. Bude třeba ji zvětšit, natřít, aby lépe chránila zvonek před nepřízní počasí. Železnou konstrukci celé zvoničky pak ošetří odpovídající barvou Jiří Haisman a David Horský. Zvonek odšroubovat nejde. A ani konstrukce, která jej drží. Ke slovu se tedy dostává elektrická rozbruska. Tomáš Lavička zvonek opatrně odřízne i s celou konstrukcí a přítomní muži si ji lešením podávají dolů. Zvonek je na zemi! Následuje prohlídka jeho stavu - bude třeba vyrobit novou dřevěnou část konstrukce; toho se ujme místní truhlář Vojtěch Beran. Další opravy a očištění zvonku jsou svěřeny do pečlivých rukou Miloslava Maxi. Při detailní prohlídce zvonku vidíme nápis Johann Adal. Perner in Budweis 1833 i reliéf na protější straně. Až bude zvonek vyčištěn, znovu vyniknou ve své původní podobě. Kolem čtvrté hodiny odpolední je již vše hotovo. Kosovská zvonička osiřela. Doufejme, že ne na dlouho. Doplňující informace k výše uvedené reportáži K sundání zvonku ze zvoničky došlo v roce 66. výročí vztyčení nové stavby stalo se tak Před tímto datem bývala zvonička umístěna na již zmíněné dřevené konstrukci o kus dále před domem č.p.2. Železné kolejnice, na kterých byl zvonek připevněn, nesou dokonce letopočet Slavnost při navrácení zvonku do zvoničky O chystané slavnosti spojené se svěcením zvonku budete včas informováni letáčky ve svých schránkách a také plakátkem na návsi, abyste se všichni, kdo budete mít zájem, mohli této výjimečné události zúčastnit. Pozvání na putování historií kosovské návsi Ráda bych vás, starousedlíky i nově přistěhovavší obyvatele naší osady, pozvala na putování historií kosovské návsi, historií jejích domů a obyvatel, které plánuji uskutečnit koncem května nebo v průběhu června podle počasí. Sešli bychom se na návsi a popovídali si o historii naší návsi, kdo tu kdy žil, jak dříve domy vypadaly, jaká tu byla řemesla Bylo by milé, kdybyste za dlouhých zimních večerů, které jistě nastanou, zalistovali svými rodinnými alby, a na setkání, o němž budete informováni plakátem na návsi, přinesli zajímavé rodinné fotografie s sebou. Pokud byste o akci věděli chtěli vědět více, ráda vám poskytnu potřebné informace. Vladimíra Havlíčková

7 A na závěr nesmí chybět tradiční omalovánka pro nejmenší čtenáře Kosovského občasníku: UZÁVĚRKA PŘÍŠTÍHO ČÍSLA OBČASNÍKU Uzávěrka příspěvků a informací do 13. čísla bude , aby číslo mohlo vyjít před prázdninami, obdobím dovolených. Neanonymní příspěvky lze poslat em na adresu kosovsky.obcasnik@seznam.cz, popř. doručit v Kosově na č.p.7 (na návsi) V. Havlíčkové Příjemné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce 2015 vám přejí všichni, kteří se podílejí na vydávání Kosovského občasníku. Na přípravě občasníku se podíleli autoři článků, Vladimíra Havlíčková a Obecní úřad Kamenný Újezd, který zajistil nakopírování občasníku v počtu 55 ks.

č. 14 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce informace o strategickém plánu

č. 14 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce informace o strategickém plánu č. 14 Z obsahu: rozhovor s pozvánka na akce informace o strategickém plánu ZIMA 2015 ROZHOVOR S Nedávno jsme si v Kosovském občasníku povídali s panem Pavlem Píglem o létání, dnešní rozhovor s jeho ženou,

Více

Občasník obce Smilkov

Občasník obce Smilkov 8 Kuchtík Hlásek radí: Napadl sníh, tedy něco ke kávě Koláč z jablek a ořechů budeme potřebovat: 300 g polohrubé mouky 300 g nastrouhaných jablek 1 prášek do pečiva 250 g pískového cukru 3 vejce ½ sklenky

Více

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ

Mladecké noviny ČÍSLO 66 NEPRODEJNÉ Mladecké noviny ČÍSLO 66 PROSINEC NEPRODEJNÉ 12/2015 Vážení spoluobčané, přeji vám všem i vašim blízkým příjemné prožití vánočních svátků, které budou naplněny radostí, štěstím, vnitřní harmonií a pohodou.

Více

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 Vyhlášení veřejné sbírky na rekonstrukci ROZHLEDNY NA KŘÍŽKÁCH Účelem sbírky je záchrana a zhodnocení tohoto místa pro současné i příští generace a z tohoto

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi prosinec 2014 MK ČR E 20557 TJ ROZVOJ TRSTĚNICE 353 01 Mariánské Lázně, Trstěnice 124 Ohlédnutí Tělovýchovné jednoty za rokem 2014 Vážení občané, Naše obec, Tělovýchovná

Více

Malá kuchařka regionálních svačinek

Malá kuchařka regionálních svačinek Malá kuchařka regionálních svačinek 1. Dalamánková omeletka dalamánek vajíčka pepř trošku másla Na pánvi rozehřejem toršku másla, přidáme vejce, osolíme, opepříme. Vše vložíme do dalamánku. Dáme do svačinového

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

Vánoční kuchařka OnaDnes

Vánoční kuchařka OnaDnes Vánoční kuchařka OnaDnes redakce OnaDnes, kolektiv autorů, 2014 ISBN: 978-80-87970-47-8 pdf 978-80-87970-48-5 epub 978-80-87970-49-2 mobi Obsah VÁNOČNÍ CUKROVÍ... 7 Pečené... 8 Perníčky... 9 Perníkové

Více

Informace pro občany č.1

Informace pro občany č.1 Informace pro občany č.1 Velký Malahov, Jivjany, Ostromeč SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, dostává se Vám do rukou první číslo informací o dění v obci, o tom, co Vámi zvolení zastupitelé dělali, dělají

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

18. prosince 2006 14. ročník číslo 6/2006 Cena 2,-Kč

18. prosince 2006 14. ročník číslo 6/2006 Cena 2,-Kč 18. prosince 2006 14. ročník číslo 6/2006 Cena 2,-Kč Zasedání OZ Veřejné zasedání obecního zastupitelstva obce Holovousy se koná v úterý 9.ledna 2007 od 19 hodin v kanceláři OÚ s tímto programem: 1) Investiční

Více

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006

Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Zpráva o činnosti MC Domeček za r. 2006 Poslání MC Domeček Posláním a cílem MC Domeček je odstranění izolace rodičů na mateřské dovolené a její zpestření, usnadnění jejich návratu zpět do zaměstnání a

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo Do sortimentu drobného pečiva můžeme řadit: Čajové pečivo Pařížské pečivo Výrobky ze sněhové hmoty Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot Nepečené hmoty a jiné NOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO DOSPĚLÉ KUCHAŘ,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 číslo: 42 Obsah: Slovo ředitele školy. Tochováček má narozeniny. Co se do prosincového čísla nevešlo, co se stalo za 5 měsíců

Více

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový SLANÉ BEZMASÉ POKRMY Bramborák jáhlový 6 středně velkých uvařených brambor šálek vařených jáhel vejce hrubá mouka 3 stroužky česneku drcený kmín majoránka sůl mletý pepř olej na smažení Brambory uvařené

Více

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3

Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Jablka Plněná jablka... 1 Jablečná roláda... 1 Jablečné palačinky 1... 2 Jablečné palačinky 2... 2 Jablečný koláč s tvarohem... 2 Jablečný štrůdl od babičky... 2 Grilovaná jablka se zmrzlinou... 3 Čatní

Více

Rodinná kuchařka. Justiny Kamené. kandidátky do Senátu Parlamentu ČR za KSČM, volební obvod č. 70 Ostrava-město

Rodinná kuchařka. Justiny Kamené. kandidátky do Senátu Parlamentu ČR za KSČM, volební obvod č. 70 Ostrava-město Rodinná kuchařka Justiny Kamené kandidátky do Senátu Parlamentu ČR za KSČM, volební obvod č. 70 Ostrava-město Můj hlas v Senátu Můj hlas v Senátu S manželem a dětmi Ing. Justina Kamená kandidátka do Senátu

Více

Jarní výlov rybníka u pivovaru.

Jarní výlov rybníka u pivovaru. Jarní výlov rybníka u pivovaru. Kapitální úhoř zavítal do našeho rybníka. Rybáři čistí koupaliště po jarních záplavách. Pravidelné čištění rybníka za kravínem od jarních splachů. Poničené koryto výpustě

Více

Vánoční slovo. Dnes v čísle

Vánoční slovo. Dnes v čísle Vánoční slovo Dnes v čísle Vánoční slovo... 1 Obecní úřad informuje... 2 Tuhá zima zasáhla celé Česko... 3 Zpomalovací prahy... 4 Havárie telefonního kabelu... 4 Obecně závazné vyhlášky... 4 Mikulášská

Více

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře.

Pokud nám zbude náplň, můžeme dát doprostřed talíře. Jablkové škebličky 1 porce 100 g Listové těsto 400 g Mouka na vyválení 40 g Jablka 1 kg Cukr 100 g Skořice 2 g Vejce na potření 2 ks Cukr moučka 200 g Vanilkový cukr 2 ks Nastrouháme jablka, smícháme s

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014

UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014 Lipovský ZPRAVODAJ LISTOPAD 2014 vydává obec Lipová-lázně www.lipova-lazne.cz www. ic-lipova.cz vydáno: 24. 11. 2014 OBECNÍ ÚŘAD UPOZORNĚNÍ UZÁVĚRKA ČLÁNKŮ PROSINCOVÉHO ČÍSLA LZ BUDE 5. 12. 2014 USNESENÍ

Více

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák

Časopis Fokusu Vysočina. Bludišťák Číslo 3/2015 Časopis Fokusu Vysočina Bludišťák Úvodník Podzimní období bylo ve znamení Týdnů pro duševní zdraví. Týdny pro duševní zdraví byly zakončeny taneční soutěží StarDance trochu jinak III, ve které

Více

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen

ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen ZPRÁVY A OHLASY Červenecsrpen 2015 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIV. Zprávy ze staršovstva 3. 6. 2015 Staršovstvo jednalo o sborovém domě v Novém Městě. Petr Hladík zformuluje a umístí na webové

Více

ZPRAVODAJ OBCE LESKOVICE. Číslo 21

ZPRAVODAJ OBCE LESKOVICE. Číslo 21 ZPRAVODAJ OBCE LESKOVICE Číslo 21 Prosinec 2015 Slovo starosty Vážení spoluobčané, rok uplynul jako voda a my stojíme na prahu roku 2016. Než jej však překročíme, dovolím si připomenout zásadní události

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ PROSINEC 2012 ČÍSLO ZDARMA

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ PROSINEC 2012 ČÍSLO ZDARMA ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ČÍSLO ZDARMA PROSINEC 2012 Soutěž v 1.pomoci v Děčíně Letos už podruhé přijali uživatelé našich chráněných bydlení nabídku na účast v soutěži v 1.pomoci pro mentálně postižené.

Více

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015

Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 Zpráva o činnosti SDH Veselice za rok 2015 9. 1. 2016 Vážení bratři hasiči, sestry hasičky, vážení hosté. Dovolte, abych vás seznámil se zprávou o činnosti SDH Veselice za rok 2015. K dnešnímu dni má náš

Více

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Prosinec 2015 Noviny městyse MĚSTYS LITULTOVICE vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Vážení spoluobčané, před koncem roku je zvykem skládat účty, proto i já bych Vás chtěl krátce seznámit s

Více

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané,

ÚVODNÍK NĚCO ZE ZASTUPITELSTEV. Vážení spoluobčané, ÚVODNÍK Vážení spoluobčané, rád bych Vám všem popřál hezký a pohodový podzim, bez zbytečných problémů. Jsou však věci v naší obci, které mě jako občana a potažmo i jako zastupitele trápí. Především je

Více

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Turistický zpravodaj Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou Číslo 1/2014 Ročník XXVII. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Časopis Turistický zpravodaj je občasník Klubu

Více

CHARITNÍ LISTY. ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC

CHARITNÍ LISTY. ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 4 číslo 8 srpen 2011 DOBRÁ VĚC Dne 11. 7. 2011 proběhla na Městském úřadě Vsetín již po páté vernisáž k výstavní a prodejní akci s názvem DOBRÁ VĚC. K vidění

Více

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová

Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Základní škola a Mateřská škola Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz portfolio I. stupně zpracovala: Mgr. Alena Štemberová Na pondělí 21. prosince si paní učitelky pro děti I.

Více

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi září 2015 MK ČR E 20557

S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi září 2015 MK ČR E 20557 S t ř í p k y z Trstěnic a Horní Vsi září 2015 MK ČR E 20557 Vážení a milí spoluobčané, začal nový školní rok 2015/2016 a ještě než děti 1. září usedly do školních lavic si užily společně s rodiči poslední

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015. Vážení občané, vážení čtenáři,

ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015. Vážení občané, vážení čtenáři, ZPRAVODAJ OBECNÍHO ÚŘADU SUCHODOL 3/2015 Vážení občané, vážení čtenáři, v tomto vydání zpravodaje se ve svém příspěvku budu snažit o podání informací za období třetího čtvrtletí. V období prázdnin, byla

Více

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ

ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ ZPÁTKY DO MINULOSTI - ANEB HISTORIE OSADY KOVÁKŮ Jakožto kronikářka postupně pročítám osadní kroniku, která se začala vésti roku 1949 a postupně se od založení osady (1937) rozrůstala. Jelikož je kronika

Více

ZPRAVODAJ. Březen Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl 3/2016

ZPRAVODAJ. Březen Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl 3/2016 3/2016 S T E H E L Č E V S K Ý ZPRAVODAJ Březen Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl I když na to dnes počasí moc nevypadá, všichni se již těšíme na jaro, které je už za dveřmi. Letošní

Více

Pavlovský občasník 2008

Pavlovský občasník 2008 Pavlovský občasník 2008 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, končí rok 2008, který byl rokem velkých změn a to nejen na politické scéně. Krize v USA zasáhla i Evropu, denně slyšíme nebo čteme, kde se propouští.

Více

Sedlčanské psaní na klávesnici PC

Sedlčanské psaní na klávesnici PC Vážení přátelé, začal nový školní rok a s ním přichází další ročník školního časopisu Isšáček. V tomto úvodním čísle se setkáte s informacemi, které je třeba sdělit na začátku. Představíme vám nové učitele,

Více

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY

VÍTEJTE PRAŽSKÉ KULTURNÍ A JINÉ POCHOUTKY jaro 2016 VÍTEJTE Vážení přátelé dobrého jídla a pití, právě jste otevřeli první vydání nového čtvrtletníku společnosti Ventura Food & Catering. Jak napovídá již samotný název našeho magazínu, rozhodli

Více

Přepočty cukrářských receptur. Ing. Miroslava Teichmanová

Přepočty cukrářských receptur. Ing. Miroslava Teichmanová Přepočty cukrářských receptur Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník

Obsah. Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků. Testy. Tvarovaný perník Medovník Obsah Charakteristika Technologický postup Vady Odležení Pečení Příklady výrobků Tvarovaný perník Medovník Testy Charakteristika Výrobky z medového perníkového těsta patří mezi nejstarší druhy sladkého

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

Vážení spoluobčané, chalupáři a přátelé Studeného a Petrovy Lhoty,

Vážení spoluobčané, chalupáři a přátelé Studeného a Petrovy Lhoty, březen 2007 číslo: 2 Vážení spoluobčané, chalupáři a přátelé Studeného a Petrovy Lhoty, jelikož odezvy, které jsme zaznamenali na náš první Studenský občasník, byly kladné, máme tu pro Vás druhé vydání,

Více

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA

PROSLOV ŠÉFREDAKTORA PROSLOV ŠÉFREDAKTORA Jmenuji se Vitaliy Sas a byl jsem zvolen za šéfredaktora tohoto časopisu. V tomto časopise Vám přineseme spoustu zajímavých článků o událostech za posledních pět měsíců, od kulturních

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Příklad dobré praxe na téma ZDRAVÝ ŽIVOT = SPOKOJENÝ ŽIVOT

Příklad dobré praxe na téma ZDRAVÝ ŽIVOT = SPOKOJENÝ ŽIVOT Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma ZDRAVÝ ŽIVOT = SPOKOJENÝ ŽIVOT Jméno autora Mgr. Irena Batelková Název příkladu

Více

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na

Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Dějiny Willys-polopásový jeep T29 a T 29E1 Po vstupu USA do války byla jednou z nejdůležitějších základen Aleutians na Aljašce-od Japonského útoku na Aleutians-takto se Aljaška stala primární vojenskou

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2008 Na Vrablovci pochovali basu Stalo se tak ve středu 27. února ve Společenském domě na akci Klubu důchodců

Více

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané,

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, tak nám to pěkně uběhlo. Dětem skončily prázdniny, nám ostatním zase dny volna a odpočinku. Především srpen se povedl, opět byla plně využita naše upravená požární nádrž, nezahálelo

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

OSLAVY 110 LET SDH TRNOVÁ

OSLAVY 110 LET SDH TRNOVÁ 5. - 6. září 2014 OSLAVY 110 LET SDH TRNOVÁ Minihistorie trnovských hasičů Časté požáry vedly k zakládání Sborů dobrovolných hasičů (SDH). Roku 1898 zakládají SDH v Krašovicích, společný pro obce Trnová

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1

Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 1 Z D I V A P R O S I N E C 2 0 1 1 Úvodní slovo Vážení a milí čtenáři našeho farního zpravodaje Zdiva s troškou heřmánku. Rád bych o těchto Vánocích a na závěr roku 2011 poděkoval všem, kteří přispívají

Více

BRANIŠOVSKÉ NOVINKY. č. 1/2016

BRANIŠOVSKÉ NOVINKY. č. 1/2016 BRANIŠOVSKÉ NOVINKY č. 1/2016 Milí spoluobčané, máte v rukou jarní číslo zpravodaje Branišovské novinky a zároveň jubilejní vydání, jelikož je to přesně rok, co jste do svých stránek dostali úplně první

Více

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek

SMÍCHOVINY. Časopis, který se umí smát.. Časopis J&G Společnosti. Úvod aneb pár slov na začátek S VAZEK 1, VYDÁNÍ 1 P OČET VÝTISKŮ 40 SMÍCHOVINY Časopis, který se umí smát.. V YDÁNO DNE 8.1.2013 Časopis J&G Společnosti Uvnitř tohoto vydání: Úvod 1 Ohlédnutí za minulým měsícem Projekt 2013 Za zábavou

Více

Vás srdečn ě zve na oslavu MDŽ, která se koná v sobotu 5. března. od 14 hodin na sále kulturního domu v

Vás srdečn ě zve na oslavu MDŽ, která se koná v sobotu 5. března. od 14 hodin na sále kulturního domu v 3/2011 Dětský karneval V sobotu 12. února se konal tradiční dětský karneval. Sešlo se více jak šedesát dětí. Členky ČSŽ připravily pro děti program i občerstvení. Sálem se hemžily princezny, kouzelníci,

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. srpna 2010

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. srpna 2010 16. ročník srpen 2010 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. srpna 2010 Usnesením č. 31/2010 zastupitelé rozhodli zadat provedení stavby odradonovacího zařízení veřejného vodovodu v Horních Dvorcích

Více

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát.

Sváteční poezie: Tvář. Vybíráme z obsahu: Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá. Po tváři ti slza štěstí teče, to si můžeš cokoliv přát. Vybíráme z obsahu: Vánoční recepty, Vánoce v Austrálii a Dánsku, Anketa, Sob polární, Čerti na naší škole Sváteční poezie: Tvář Tvář jako poupátko máš, které jednou ročně vykvétá Tvář jako růžičku máš,

Více

Obsah. Láďův deníček 1

Obsah. Láďův deníček 1 LÁĎŮV DENÍČEK 1 2013 Obsah Úvod... 3 30. července 2013... 4 8. srpna... 6 1. září... 7 12. září... 9 5. října... 11 14. října... 12 25. října... 14 31. října... 15 30. listopadu... 17 5. prosince... 19

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

Zpravodaj leden 2015

Zpravodaj leden 2015 Zpravodaj leden 2015 Vážení rodiče, učitelé, příznivci školy a školky, kamarádi, doufáme, že jste do nového roku vstoupili s dobrou myslí. Přejeme Vám, ať se naplní Vaše nejlepší vize a nechť je rok 2015

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška

zůstatek pro šk.rok 2005/2006 268,- Matouš Ryška Zůstatek ze šk.roku 2004/2005 0,- Příjmy: příspěvky žáků 4 440,- Sponzoři 2 800,- Zisky z akcí 1 388,- Obecní úřad + příspěvky na karneval 1 856,- 10 484,- výdaje: příspěvek na výlet (66 žáků) 1 650,-

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012

6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012 K T O V Á Č E K 4/2012 6. vydání Informační leták Obecního úřadu ve Ktové listopad 2012 První adventní neděle se kvapem blíží a s ní i naše, v pořadí již druhé, rozsvícení Vánočního stromečku. Nenechte

Více

Zpravodaj. obce Dobratice

Zpravodaj. obce Dobratice Zpravodaj obce Dobratice Výstavba tělocvičny u základní školy byla zahájena Obec Dobratice získala po několikaletém úsilí dotaci z evropských fondů prostřednictvím Regionálního operačního programu ve výši

Více

Recepty pro týden 25.7.-31.7.

Recepty pro týden 25.7.-31.7. Špenát s čočkovou rýží 100 g celozrnné rýže 3 lžíce červené čočky 1 cibule 100 g čerstvého kozího sýra 1 lžíce řepkového oleje muškátový oříšek 400 g mraženého listového špenátu sůl, pepř Rýži povaříme

Více

Sbor dobrovolných hasičů

Sbor dobrovolných hasičů Sbor dobrovolných hasičů V sobotu 12. ledna 2013 se v místním pohostinství konala od 16 hod. Výroční valná hromada SDH Lhoty u Potštejna. Za práci s mládeží bylo uděleno Čestné uznání Janu Havlovi, Lukáši

Více

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ

VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ VYHRAJTE POMOCNÍKY PRO VÁNOČNÍ PEČENÍ A ZDOBENÍ S výrobky Dr.Oetker upečete jednoduše a rychle vynikající cukroví. Nemusíte složitě míchat polevy, stačí si vybrat ze 4 druhů balených v sáčcích, které rozehřejete

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Pohanková kaše 200 g pohanky 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody) špetka soli trochu másla mletá skořice džem nebo marmeláda trošku máty na ozdobení Tomáš

Více

DŮLEŽITÉ KONTAKY starosta Jaroslav Hanus: 724 107 142 email: obec@temesvar.cz místostarosta Milan Svoboda: 725 949 130 email: info@temesvar.

DŮLEŽITÉ KONTAKY starosta Jaroslav Hanus: 724 107 142 email: obec@temesvar.cz místostarosta Milan Svoboda: 725 949 130 email: info@temesvar. 12/2014 Obec Temešvár si vám dovoluje představit nový časopis: Temešvárský občasník. V časopise naleznete nejen informace, ale i zajímavosti, které se dějí kolem nás. Jelikož jsou to naše začátky a nic

Více

CHLÉB KMÍNOVÝ CHLÉB SLUNEČNICOVÝ CHLÉB LNĚNÝ. 770 a 385 gramů

CHLÉB KMÍNOVÝ CHLÉB SLUNEČNICOVÝ CHLÉB LNĚNÝ. 770 a 385 gramů CHLÉB KMÍNOVÝ 770 a 385 gramů celozrnná pohanková mouka (3,9%), sójová mouka odtučněná, droždí, rostlinný olej, sůl, cukr, kmín, karamel xanthan, tarra guma. sója CHLÉB SLUNEČNICOVÝ 800 a 400 gramů celozrnná

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků

Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků Přílohy Příloha: Obrázek č. 1 Novoroční oltář předků [PECHOVÁ, Eva. Vietnamské novoroční lahůdky. Klub Hanoi [online]. 2005, [cit. 2011-03- 24]. Dostupný z WWW: .]

Více

Letní noc na Práchovně.

Letní noc na Práchovně. ŘÍJEN 2015 Letní noc na Práchovně. Letní noc srpen 2015 Hasičské okrskové cvičení září 2015 2 Vážení spoluobčané, začátek posledního čtvrtletí každého roku je vždy období, kdy se jakoby dohání co je potřeba,

Více

Podz.;W\n.í. Vážení spoluobčané,

Podz.;W\n.í. Vážení spoluobčané, Podz.;W\n.í Vážení spoluobčané, v dnešním Držkováčku naleznete několik informací o tom "co bylo" a v přehledu akcí se dozvíte co se pro Vás připravuje na předvánoční čas. Dovolte mi abych Vám popřála krásné

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho.

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 1 Těsto rozdělíme na poloviny. Nejlépe to půjde škrabkou na těsto. 2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 3 Placku těsta z jedné strany přeložíme do středu. 26 Münsterländský selský

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU MASO V PIKANTNÍ SMĚSI 1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích), Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE

ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE ZPRAVODAJ HORECKÉ A NEDAŘÍŽSKÉ OBCE Vážení čtenáři, přinášíme Vám druhé letošní číslo zpravodaje, ve kterém se dočtete něco málo z dění v naších obcích. Z obsahu: z jednání zastupitelstva, z historie obce,

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Region PANDA Rychnov nad Kněžnou

Region PANDA Rychnov nad Kněžnou Region PANDA Rychnov nad Kněžnou předseda Jiří Daniel, Panská 1492, 516 01 Rychnov nad Kněžnou IČ : 60886374 tel : 777 124 775 Jednou ze sekcí Regionu Panda je šachová škola Šachový svaz ČR STK Ing. Záruba,

Více

Prověřovací cvičení Hasičských jednotek

Prověřovací cvičení Hasičských jednotek 2/2014 Vážení čtenáři, je mi potěšením Vás přivítat u dalšího čísla našeho Zpravodaje. V tomto vydání Vás budu více než jindy žádat o spolupráci, reakci, nápady nebo jiné aktivní zapojení se do dění v

Více

Na jaře proběhlo v Kameni mnoho zajímavých událostí a další se chystají na léto. Rád bych Vás o všech stručně informoval.

Na jaře proběhlo v Kameni mnoho zajímavých událostí a další se chystají na léto. Rád bych Vás o všech stručně informoval. Aktuality z obce Kámen Na jaře proběhlo v Kameni mnoho zajímavých událostí a další se chystají na léto. Rád bych Vás o všech stručně informoval. Po půlročním azylu v náhradních prostorech se obecní úřad

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/22 č. materiálu: VY_32_INOVACE_91 Jméno autora: Jana Grošková Třída/ročník:

Více

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka 16. ledna 2014 "Od Nilu na Vrabčák"

11. ledna 2014 Tříkrálová sbírka  16. ledna 2014 Od Nilu na Vrabčák V sobotu 11. ledna 2014 proběhla v našem Domově Tříkrálová sbírka. Koledníci z Deblína s charitní pokladničkou navštívili naše klienty na pokojích i řádové sestry. Výtěžek sbírky byl odevzdán na potřeby

Více

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II.

Brusnický zpravodaj. Dolno - Ve zpravodaji naleznete: obecní měsíčník srpen 2012. Srpen. Historie továrny v Dolní Brusnici II. Dolno - Brusnický zpravodaj Zvičina 671 m. n. m. obecní měsíčník srpen 2012 Historie továrny v Dolní Brusnici II. Ve zpravodaji naleznete: Historie továrny v Dolní Brusnici str. 1 a 2 Pivní slavnosti Brusnický

Více

Co nás čeká v měsíci PROSINCI?

Co nás čeká v měsíci PROSINCI? Co nás čeká v měsíci PROSINCI? 2.12. Malý Mikulášský program divadlo s nadílkou 4.12. Školou chodí Mikuláš 5.12. Čertovské vystoupení na zámku 1. a 2. ročník V průběhu měsíce prosince jezdíme v pondělí

Více