Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D"

Transkript

1 Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D cvičební rok 2012/2013

2 13. září 2012 Kutálí se ze dvora velikánská brambora. (ruce máme před sebou, motáme s nimi a jako "kutálíme") Neviděla, (dlaněmi zakryjeme oči) neslyšela, (dlaněmi zakryjeme uši) spadla na ni závora. (dvakrát tleskneme rukama) Kam koukáš, ty závoro? (pravou rukou se vztyčeným ukazovákem děláme "ty,ty, ty") Na tebe, ty bramboro! (levou rukou se vztyčeným ukazovákem děláme "ty,ty, ty") Kdyby tudy projel vlak, (krouživými pohyby rukou předvádíme "vlak") byl by z tebe bramborák! (opět do rytmu tleskáme) Protahovací Posadí se hodná holka, posadí se hodný kluk, teď si oba pěkně lehnou, leží tiše ani muk. Na zádíčkách leží holka, na zádíčkách leží kluk, teď na bříško překulí se, leží tiše ani muk. Na bobečku sedí holka, na bobečku sedí kluk, teď na špičky vytáhnou se, zvednou ruce, ani muk. Deštíček Padá, padá, deštíček na veliký deštníček. Padá, padá, deštík, na veliký deštník. Jablíčka Jenda sedí pod jabloní, jablíčka až k němu voní. Jedno spadlo, hned je zved. To je pěkné, jemine! Ještě jedno nedojed a už má chuť na jiné.

3 20. září 2012 Ježčí básničky Ježek, ježek, ježatý, od hlavy až po paty, Mračí se a žaluje, na každého, kdo tu je. Ježku, ježku co ti vadí? Že mě nikdo nepohladí. Koupil ježek nové boty, šlape si v nich podle noty. Vyšlapuje ťapy, ťap, dupe při tom jako chlap. Chodí ježek po zahradě, dupy, dupy, dup. za ním cupká ježčí mládě, cupy, cupy, cup. Jeho hodná ježčí máma pod jabloní stojí sama a říká si rozesmátá. Bude dupat jako táta. Ježek běží do žita, že žížaly spočítá. Žížaly se nedaly, ještě se mu vysmály. Kam se ježek v zimě schoval? Neklouzal se, nesáňkoval. On se schoval do listí, od té doby spí a spí. Prší, prší Prší, prší, jen se leje, zajíc kouká co se děje, že mu teče do kožíšku, odhopsal nám do pelíšku! Prší, prší, prší ještě, to je vody, to je deště, schováme se pod okap, tam to dělá klapy, klap!!! Prší!!!!!!!!

4 27. září 2012 Kreslíme sluníčko Teď se rovně postavíme, velké slunce nakreslíme. Nádech vzhůru, výdech dolů, kreslíme si slunce spolu. Ráno slunce vychází, večer zase zachází. Malujeme sluníčko Podívej se, holčičko, namaluji sluníčko. Sluníčko má očka, jako naše kočka. Vesele se usmívá a tiše mi povídá. Svítím, svítím na domy, posvítím i na stromy. Svítím také kotěti, ale nejvíc pro děti. Sluníčko a myška Ukaž prsty sluníčku, naučím tě básničku. Schovej všechny prstíčky, udělej z nich pěstičky. Myška se v nich schovala, na bříško se dostala a z pupíku na ramínka a z ramínek na kolínka, tam ztratila klíč a už byla pryč.

5 4. října 2012 Dračí říkanky Vysoko si vzlétl drak, aby věděl, kde je mrak. Letěl, letěl, dál už nemůže, čeká, že mu větřík pomůže. Vítr má hodně práce. Češe listí na zahrádce. Profukuje větve stromů, aby spadlo všechno dolů. Dráčku, dráčku, leť si vzhůru, leť až do nebes, jen mne neodnes! Půjdu s tátou pouštět draky, vyletí až nad oblaky, tam se budou prohánět, obdivovat celý svět. Dráček kouká na dráčka, tohle bude otáčka. Ve větru se zatočíme, jak letadla poletíme. Doleva i doprava, to je velká zábava! Na podzim si pouštím draky, s bráchou, taťkou, mamkou taky. Pak se v klidu usadíme, čajíček si uvaříme.

6 11. října 2012 Myška tanečnice Já mám myšku tanečnici, tancovala po světnici, byla černá i bílá, každému se líbila. Když jsem přišel ze dvorečka, točila se do kolečka. Dupla tam a dupla sem, mrskla fouskem pod nosem. Zadupáme Zadupáme, zatleskáme, na kolena ruce dáme. Nad hlavu si ruce dáme, taky s nimi zatleskáme. Za uši se zataháme, pak si všichni zamáváme Výlet Na výlet my jdeme spolu, do kopce a z kopce dolů. Utíkáme z kopce klusem, jak když jedem autobusem. Utíkáme, utíkáme, na nikoho nečekáme. Z výletu už nemůžeme, tak nožičkám pomůžeme, Jeden krok a druhý krok, Takhle půjdem domů rok!

7 18. října 2012 Vítr Vítr silně fouká, přetočil i brouka. Leží chudák na zádech, jenom ztěžka chytá dech. Nedávej ho do krabičky, spíš mu pomož na nožičky. Pak na krovkách z perleti, kolem tebe proletí. Podzim Zalezli broučci do kapradí a spí už ve své postýlce. Jen jeden ještě trávou pádí ve své noční košilce. Zima mu fouká na kolínka, v dešti se může utopit. Kampak tak běží? - Pro polínka! Aby si mohl zatopit. Podzim Obloha je šedivá jak kožíšek myšky, veverky si na zimu schovávají šišky. Listí už je na zemi, dělá cesty zlaté, po nich Podzim přichází: Tak tady mě máte!

8 1. listopadu 2012 Sloni Slon a slon a slon a slon! To je stádo jako hrom! Troubí, řádí, dupají, ocásky si mávají. Slon a slon a slon a slon! Mají hlasy jako zvon! troubí, k vodě spěchají, choboty se lechtají! Slon a dalších osm slonů vykoupaní běží domů. Ušima se suší, hrozně jim to sluší! Závody Běží zajíc s veverkou přespolní běh s baterkou. Přes pařezy, přes kořeny, přes roští a mech! Veverka je ve vedení, zajíc chytá dech! To proto, že každé ráno neudělal rozcvičku. Byl moc líný, i když by to zabralo je chviličku!!!

9 8. listopadu 2012 Myslivec Mysliveček v lese, seno v pytli nese. Srnky ho už čekají, u krmelce číhají. Špitají si po lese, snad nám seno přinese. Deštík Padá deštík, deštíček, umyje i trávníček. Všechno kolem pokropí, kuře volá pí, pí, pí. Slepice si naříká, do kurníku utíká. Liška Liška, ryška rezavá, všemi mastmi mazaná. Chodí pyšně po lese, každý kolem třese se. Ocasem se ohání, všechny přitom zahání. Veverka ji sleduje, zvířátka hned varuje. Nesmíme se lišky bát, budem se jí jenom smát. Beruška Beruška, sluníčko má červené tělíčko. Na zádech má puntíky, černé jako uhlíky. Učí děti čarovat, nebe, peklo ukázat. Když se z dlaně rozletí, hádej, hádej, kam letí?

10 15. listopadu 2012 Hrábě Na zahradě u babičky (dřepy) půjčila jsem si hrabičky (stoj+hlava ANO) hrabu tam a zase zpátky (chůze vpřed a vzad) hrabu listí na hromádky (stoj+rukama ukazujeme hromadu). Foukne vítr, co se stane (stoj+foukáme) listí je zas rozfoukané (běh po prostoru). Sněhové vločky Tančí vločky na pasece (točíme se dokola) sukně mají z hedvábí (točíme se na druhou stranu) pak se s větrem honí v lese, jedna druhou předhání (honíme se po místnosti) natahují se do výšky (ruce nahoru a vytahujeme se) vyskakují na šišky (skáčeme co nejvýše) pozor, sluníčko už svítí, utíkejte, než vás chytí (jedna maminka s dítětem je sluníčko a chytá vločky) Na zajíce (pohybová hra) Na poli jsou hlávky zelí, za každou z nich ušák sedí, hledej nás, mnoho nás, kterého si vyhledáš?. Klubíčko Á, BÉ, CÉ, DÉ, kočičko, motej se mnou klubíčko, Až je spolu namotáme, veliký kruh uděláme.

11 22. listopadu 2012 Mikulášské básničky Mikuláši, přijď dnes k nám, písničku ti zazpívám, přines prosím trochu dobrot, můžeš je dát třeba do bot. Dáváš dárky pro radost, pro každého jich máš dost. Mik, mik, Mikuláš, přišel s čertem na koláč. Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty. Slibuji ti, slibuju, že už zlobit nebudu. Kde se vzal, tu se vzal, Mikuláš pod okny stál, v ruce velkou berličku, na hlavě měl čepičku, z bílých vousů teplý šál, takhle, děti, vypadal! Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška čepici, teď se oba třesou zimou ve sněhové vánici. Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška střevíce, dupou u nás za chalupou, tam je sněhu nejvíce. Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, Hledali, nenašli, oba byli smutní.

12 29. listopadu 2012 Sněhuláci Sněhuláci, ti se mají, nekašlou a nekýchají, i když kmotru Meluzínu pozvou ráno na hostinu. Sněhulák Tři bílé koule na sobě a mrkev místo nosu. Uhlíky, knoflíky v zásobě, aby se líbil i kosům. Mráz Olízl se mráz. Jednou a pak zas. A pak mu to zachutnalo, lízal, co mu v cestě stálo: stromy, domy, autobusy. dětské tváře, pusy, nosy. Ty mu tuze zachutnaly! Lízal je, až zčervenaly. Padá sníh Padá sníh, padá sníh, pojedeme na saních. Na saních to pěkně jede, tohle každý nedovede. Padá sníh, padá sníh, pojedeme na saních. Sáně z kopce rychle jedou, nahoru to nedovedou, nechtějí se ani hnout, musíme je vytáhnout. Sáňky Děti sáňky vytahují, na kopeček pospíchají. Jedou dolů z kopečka, jak by měly kolečka.

13 13. prosince 2012 U krmítka Přišla zima, chumelilo, všude venku bylo bílo. U okýnka Vašík seděl, na sněhové vločky hleděl. Venku mráz i sníh ho studil, doma se však ale nudil! Tak sledoval z okna ptáčky, jak otvírají své zobáčky. Vrabeček Sníh už pokryl všechny střechy, na vrabečka padá, přitulil se ke komínu, nahříval si záda. Dobře bylo vrabečkovi v teple za komínem. Co mu dáme, až se vyspí? slaný rohlík s kmínem. Vrabec Usnul vrabec za komínem, tichounce tam dřímá, přilož, Jirko, ještě souček, ať mu není zima. Naříkal vrabec naříkal vrabec na zimu, proč nemá teplou peřinu, proč nemá kožich ani boty nohy ho zebou od té sloty.

14 20. prosince 2012 Prosinec Za prosincem končí rok, do nového už jen krok. V prosinci jsou Vánoce, přesně jednou po roce. Venku tiše nasněží, zvony zvoní na věžích. Nejkrásnější ze všech nocí chodí k lidem o Vánocích. Ve sváteční světnici voní čerstvé jehličí. Stromek už je rozsvícený sluníčko se vrací k zemi. Hvězdička Hvězdička stříbrná dopadla na zem a všechno kolem nás mění se rázem. Hvězdička stříbrná jehličím zavoní, v zavřeném pokoji zvoneček zazvoní. Hvězdička stříbrná na okno zaťuká jaká má tajemství pro holku, pro kluka? Hvězdička stříbrná nám zase po roce přináší stromeček, přináší Vánoce.

15 3. ledna 2013 Leden Leden, leden, přikryl vodu ledem, a kde včera byly louže, tam to dneska pěkně klouže. Spadla lžička Spadla lžička do čajíčka v malovaném hrnečku. A čaj z hrnku žbluňk, hned se rozlil na dečku. Proč tak žbluňkáš, lžičko malá? To se nedělá. No tak mi to promiňte, to jsem nechtěla. Malá lžička vyskočí, na stole se zatočí. Potom honem peláší, dá se raděj na kaši. Na kaši je kakao a to lžičce chutnalo. Klouby V těle hodně kloubů máme, tělo jimi ohýbáme. Máme loket, rameno, kotník, kyčel, koleno. A pak taky naštěstí, pohyblivé zápěstí. Sněží První vločka, druhá, třetí (počítání na prstech) z nebe na zem právě letí. (ruce napodobují padající sníh) Jedna vedle druhé sedá (dřep) volné místo ještě hledá. (v dřepu otáčení hlavou) Na strom, střechu, silnici (vztyk) udělají čepici (rukama dělat střechu nad hlavou) Korálky Sbírám, sbírám korálky, pak je skládám do řádky, navlékám je na šňůrku, chytněte se za ruku! Až je všechny posbírám, uzel na nich udělám!!!

16 10. ledna 2013 Nádraží Stále se tu něco děje, nikdo nesmí na koleje. Kouř se valí jako mraky, když přijedou dlouhé vlaky. Přijíždějí, odjíždějí, veliká kouzla se tu dějí. Zapískají, zahoukají, ať to zazní v celém kraji.

17 17. ledna 2013 Vrabec Huboval vrabčák na zimu, škoda, že nemám peřinu. Studí mě nohy, zebe mě nos, protože skáču i v zimě bos. Sněží Sněží, sněží potichu. Kočky, choďte v kožichu! Noste kožich kočičí, pod něj vítr nefičí. Zima Zima je, zima je, každý se raduje, padá sníh, padá sníh, už jedeme na saních Klouzačka Klouzačka je zmrzlá louže, po které se bezva klouže. Správný odraz jistě zvládneš, a když ne, tak prostě spadneš. Vánice Podívej se na hory, mají bílé bačkory a mrakové čepice. To zas bude vánice! Leden Leden má rád brusle, sáně, zasněžené lesy, stráně. Zalézá mráz do těla, klouzačky nám nadělá.

18 24. ledna 2013 Rampouch Rampouch visí ze střechy (stoj snožmo) a vymýšlí neplechy (poskakovat na místě). Má však zmrzlé nožičky (hýbat nohama), hlavičku i ručičky (hýbat hlavou, rukama), a tak jenom viset musí, kdo chce, ať to taky zkusí (stoj snožmo). Na lyžích Na kopci se třpytí sníh (stoj snožmo, ruka kreslí kopec), děti jezdí na lyžích (houpání v kolenou). Tváře mají červené (stoj snožmo, ruce hladí tváře), nos i uši studené (ruce ukazují na nos i uši). Nikomu to nevadí (ruce i hlava ukazují NE), dál ve sněhu dovádí (poskoky, ruce tleskají).

19 31. ledna 2013 Kruh Kruh je slunce, talíř, tečka, had stočený do klubíčka, kruh je volant, koláč, míč, kdopak půjde z kola pryč? Trojúhelník Trojúhelník, kýho výra, vypadá jak kousek sýra, nebo značka Přednost dej čekej, nikam nespěchej. Čtverec Stejné jsou tu všechny strany, čtyři nohy, čtyři hrany, dlaždice či šachovnice, nebo kostka stavebnice. Obdélník Dvě strany tu delší jsou, a dvě kratší zůstanou. Dveře, dopis, lednice, či na boty krabice.

20 14. února 2013 Jak peřina za peřinou, po obloze mraky plynou. Pár těch peřin puklo mrazem, peří se z nich sype na zem. Pojďte děti, máme práci! Ať tu stojí sněhuláci! Mráz rybníky zasklívá, mrazík zase louže. Když se nikdo nedívá, sám se po nich klouže. Mrzne, mrzne a mrzne, a kdo se neschová, zmrzne. A kdo se neschová rychle a hned, bude z něj vločka, rampouch a led. Sněží, sněží na špičky věží, na auta, na domy, na růže, na stromy, na pole, na louky, na čepice, klobouky. Kdo si chvíli počká, spadne na něj vločka, spadne na něj celý mrak, bude z něho sněhulák. Chumelí se, vítr hvízdá, sýkorka se dívá z hnízda, v zimě není jídla dost, zem je zmrzlá jako kost. Prosím pěkně milá dítka, nasypte mi do krmítka. V lískovém keři bez oříšků sedí tři vrabci, bříško k bříšku. Napravo Frantík, vlevo Eda, uprostřed Honzík neposeda. Zavřená očka, každý dřímá. A padá sníh, brr, to je zima. tak se tu choulí ve větvoví, nejtepleji je Honzíkovi. Srdíčka tlučou, ťuk, ťuk, ťuk, vrabčáčci sedí, ani muk.

21 28. února 2013 O míči Já sportuji hrozně rád, s míčem jsem vždy kamarád. Tenis, fotbal, odbíjená, to je pro mne dovolená. S míčem já si poradím a jenom vám prozradím, že hrozně rád sportuji. Míč já prostě miluji. Žlutý míč Malý žlutý míček má na bříšku flíček. Že nemá míč břicho? Tak já už jsem ticho! Bublina byla jedna bublina, bublila se bublila. Polykala vodu z mýdla a jak rostla z toho jídla, bum! A praskla! To má z toho, že nám ani nenabídla.

22 7. března 2013 Slunce Vyšlo slunce, zasvítilo, (chůze) na nebi se otočilo, (ruce v bok, otáčení) každá kytka maličká (podřepy) radost má ze sluníčka. (ruce v bok a otáčení) Ke slunci se naklání, (úklony stranou ve vzpažení) listy z hlíny vyhání Slunce Slunce volá na sněženku, podívej se, jak je venku! Slunce volá do oken, děti, haló, pojďte ven! Slunce Slunce z jara nelenoší, jak by se snad zdálo. Po zimě je ještě slabé a tak hřeje málo. Že je země uplakaná, že jí tečou slzy? To jen zbytky sněhu tají, jaro přijde brzy. Březen Březen, to je měsíc jara, budí všechny květinky. Vstávejte a rozkvétejte, i když jste jen malinký! Sluníčko se na vás směje, už musíte vstávat!" Paprsek, ten krásně hřeje, zkouší teplo dávat.

23 Probudil se brouček malý- Jejku, to je krásný svět! (ze dřepu pomalu do stoje.) Maminko, když dovolíš mi, na procházku šel bych hned. (chůze.) Maminka mu dovolila, říká, jen ať pozor dá, aby chodil pomaloučku, jinak spadne na záda. (ukazováčkem "hrozíme".) Brouček na tu radu nedbal, rozběhl se ze všech sil, (běh po prostoru) zakopl a už to bylona záda se překulil. (skulíme se na záda) Záda dole, nožky vzhůru, nemůže se ani hnout, teď jen jestli má tu sílu pořádně se vyšvihnout! (v lehu na zádech, třepeme rukama a nohama) Sebral sílu, vyšvihl se, a to bylo příliš snad, otočil se jednou, dvakrát, ale na záda zas spad! (válíme sudy) Dlouho se tak popřevracel, to je bída - achich ách- (pomalu jdeme do stoje.) pak to zkusil opatrně Konečně je na nožkách! (výskok) 14. března 2013

24 21. března 2013 Kuřátka pípají, sluníčko jásá, jaro je tady, to bude krása!! Velikonoce Hody, hody hodujeme, za vajíčka děkujeme. Přidejte i bonbonek, nebo třeba balonek. My vás za to vyšleháme, koledu vám zazpíváme. Hodně zdraví popřejeme, za rok zase přijedeme. Hody, hody doprovody, uvařím si hodně vody, přidám do ní vajíčka, co mi dala slepička. Obarvím je na zelenou, pak si vezmu dovolenou!!!! Kropenatá slepička, snesla bílá vajíčka. Obarvím je, vymaluji, všechny chlapce podaruji. Pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám. Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku. Všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám. Než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko.

25 4. dubna 2013 Panenka v dešti Ťuká, ťuká deštík, na barevný deštík. Ťuká, ťuká prstíkem: Kdo je pod tím deštíkem? To jsem já, panenka, máčí se mi sukénka, tebe nechci, kapičko, já mám radši sluníčko. Déšť Ťap, ťap, ťapy, ťap, ťape voda pod okap. Vezmu deštník, klobouk, boty, budu Ťapat taky tak. Prší Prší, prší, mrholí do ulic i do polí. Voda padá, teče, kape, schováme se pod okapem. Voda chladí, studí, zebe. Déšť promočí mne i tebe. Prší, prší, prší dál, kdo by si teď venku hrál? Liják Slunce klimbá za mraky, přimhuřuje víčka. Liják dělá zázraky, kvetou paraplíčka. Déšť Déšť má mnoho práce, kropí na zahrádce. Stromy, trávu, květiny, pak se schová do hlíny.

26 11. dubna 2013 Duben Už tu máme duben my za kamny nebudem! Jaro je tu zase zpátky vyrazíme na zahrádky. Rozkvetlo tam plno kvítí, sluníčko už zase svítí. Tráva už se zelená, bez bundy se chodit dá. Uložíme hokejky, vyndáme si skleněnky. Důlek pěkně vyhrabeme, kuličky si zahrajeme. Prší Prší, prší, jen to zvoní, kraj se v dešti ztrácí, ztichl cvrček pod jabloní, v polích mlčí ptáci. Kapky prší z mokrých stromů na cestách je bláto, ale nám se nechce domů, nestojí to za to. Za chvíli zas píseň ptáčků zazní nad střechami a sluníčko po palouku rozběhne se s námi. Kosí hnízdo Kosáci si staví dům a chlubí se sousedům, co všechno už nasbírali, aby svůj dům vyzdobili: Malý kousek provázku, kus ptačího ocásku, pírko, které ztratil kos, když pospíchal pro rákos.

27 18. dubna 2013 Brouček Já jsem brouček maličký, (dřep) upadl jsem z kytičky. (zhoupnutí do lehu) Obrátit se nemohu. (vleže na zádech třepeme rukama a nohama) Jak si asi pomohu? Na krovkách se zhoupnu, (zhoupneme se do sedu) na nožičky stoupnu. (stoj) Dupy dupy Dupy, dupy, klapy, klapy, čí jsou tyhle sloní tlapy? Když ty tlapy zadupou, třesou celou chalupou. Zato myšky chodí tiše, Mají tlapky jako z plyše. Tiše myši ši ši ši, Ať vás kocour neslyší. Zvířátka Žába skáče, kvaky, kvak (z bobečku vyskočit, ruce nahoru, prsty roztáhnout) a takhle prý chodí čáp. (chůze s vysokým přednožením a propínáním v kolenou, ruce: klapající zobák) Takhle malá káčátka, (dřep, ruce sepnout za záda, batolící se chůze) a tak naše koťátka. (lezení po čtyřech)

28

29 2. května 2013 Jarní kytičky Na jaře, když slunce svítí, objeví se první kvítí. Narcisy a tulipány zdobí žlutě všechny brány. Sluníčko je přivolalo, jaro zase přivítalo, skřivánka je slyšet hlas, nastal krásný jarní čas. Sedmikráska Sedmikráska prostičká, svítí jak ta lampička. Kvete v trávě kolem nás, všude kam se podíváš. Kvítečky má drobounké, jako krajky bělounké. I když je tak maličká, líbí se nám celičká. Tulipán Tuli, tuli, tulipán, tulí se a není sám. Na rozkvetlém záhonku kývá hlavou na stonku. Listy mu v tom pomáhají, dětem pěkně zamávají.

30 9. května 2013 Na louce je veselo Kdo tu hraje na housličky? Cvrček je to, ten maličký. Kdo tu hraje na basu? Čmelák bzučí na chasu. A kdo tu tak pěkně zpívá? To je včelka rozmařilá! Na louce to pořád žije, nektárek se při tom pije. Beruška Na křídlech mám puntíky, nejsou nijak veliký. Jsem sluníčko sedmitečné, červené a krásně lesklé. Beruška mi říkají, na prst si mě dávají, čekají, kam poletím, jestli se zpět navrátím.

31 16. května 2013 Běželi lidičky na kopeček, každý chtěl zazvonit na zvoneček. Cink, cink, cinky, link, bim, bam, ringo, ding. Milé děti zdravím vás dneska máme čtvrtek zas. Tlesknou rychle jako blesk, malé ruce, tlesky, tlesk. A pak dupne nožka, jak když přijde bouřka. Prší, crčí, šplíchá, lije, utíkejme, zle je, zle je. Ve slunečném počasí, uschnem všichni do krásy. Letní vítr do všech stran rozkolébal žita lán. Brzy z klasů zrníček bude nový chlebíček. Kolo je můj kamarád, jezdím na něm hrozně rád. Přes kopec i po rovině, už jsem skoro v polovině. Když pojedu ještě dýl, uvidím svůj slavný cil!

32 30. května 2013 Prší a prší Kde je kapka? Z mraků padá! Země už je nedočkavá. A vtom cosi zacinká - to se kapce podlomila, při přistání kolínka. Prší Prší, prší z nebe kapky, vždycky dolů, nikdy zpátky. Prší, prší, kapy, kap, vždycky dolů na okap. Brouček Kam se poděl malý brouček? Rozběhl se na palouček. Honem, honem utíkal, až se z toho zadýchal.

33 6. června 2013 Loďka Po proudu do dáli lodičky se vydaly. Jenom ta nejmenší, na břehu otálí. Bojí se parníků, žraloků, vodníků. Raději zůstane na našem rybníku. Vláček Jede vláček, jede krajem, my si také na vlak hrajem, jeden vagón, druhý, třetí, zapojte se všechny, děti. Pára syčí, vláček houká, pan výpravčí z okna kouká. Chvíli stojí vláček v klidu, pak se zas dá do pohybu. Výlet Jedna dvě tři čtyři pět, šel krokodýl na výlet, koukal tam a koukal tady, prohlédl si staré hrady, lesíky a louky v květu, zastavil se u bufetu, slupl kilo špekáčků, pak si koupil žvýkačku, sedl si a napsal pohled, na pohledu bylo tohle: Jedna dvě tři čtyři pět, vyšel jsem si na výlet, čekejte mě v pátek ráno, ať je v kleci vyvětráno, ukliďte mi prosím bazén, už abych byl zase v Praze, hodně jsem se nachodil. Líbá vás váš krokodýl.

34 13. června 2013 Lakomá kočička Potkal pejsek kočičku, mlsala si na mlíčku. Copak to máš, kočičko? Dej mi taky maličko! Nedám, pejsku, nemáš hlad, ani nemáš mlíčko rád! Dej si třeba masa kus, nebo tvrdý chleba zkus. Nebuď, kočko, lakomá, rozdělit se každý má, když máš hodně, druhý málo, co by se tak asi stalo... Až to bude obráceně, budeš prosit malé štěně. To se s tebou rozdělí v sobotu i v pondělí.

35 20. června 2013 Léto Cupy, hupy, pravda je to, po jaru že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí. Všude smíchu je a ruchu léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Zajíc vlezl do jetele, motýl kytkou houpe, v potoce se voda mele, ryba se tam koupe. Šneci lezou po pěšině, veverkám je hej, máme to tu jako v kině, jen se podívej. Malý žlutý míček Malý žlutý míček má na bříšku flíček. Že nemá míč břicho? Tak já už jsem ticho.

36 27. června ,2,3,4,5 poběžíme na výlet, chvíli cval a chvíli klus a už jede pěškobus. Poběžíme přes palouček, pozor děti, je tu brouček. Leze, leze brouk, vítr do něj fouk. Zatočil se dokola, zavolejte doktora. Převalil se na záda, to je ale paráda. Potom zase nazpět, protože měl naspěch. Poběžíme k vodičce, zazpíváme žabičce Žába skáče po blátě, koupíme jí na gatě. Na jaké, na jaké, na zelené strakaté. Poběžíme na náves, hele děti je tu pes. Do kolečka přes náves, za ocáskem běhá pes a jestli ho nedohonil, tak tam běhá ještě dnes. Poběžíme do lesíčka, uvidíme tam zajíčka. Hop zajíčku v jetelíčku, hop zajíčku po poli. Hop z políčka do lesíčka, utíkáme pod stromy. Pod stromem je pelíšek, schoval se tam zajíček.

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky),

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky), Dobrý den Dobrý den, dobrý den (ukláníme se), ruce máme na tleskání ( ukazujeme ruce, pak jimi tleskáme) a nožičky na dupání ( dupáme) dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe,

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole.

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole. POHYBY S ŘÍKADLY: Dupy, dupy, dupáníčko (silně dupeme) to je malé zlobeníčko. Jako čerti v pekle, chováme se vztekle. (dupeme, skáčeme, děláme ble ble) Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme.

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD.

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. POMŮŽE MI, PORADÍ, PO TVÁŘI MNE POHLADÍ, VŠICHNI JSME TU

Více

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV Zvířátka jsou kolem nás Zvířátka jsou kolem nás, hádej, kdo má jaký hlas. Každá malá holčička ví, jak dělá kočička (kravička, slepička, ovečka, ) Zvířátka jsou kolem

Více

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko.

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Přilepíme uši, ať to kočce sluší. Potom ještě očka, ať se kouká, kočka. Pak nosánek, kníry má kocourek milý. Ocáskem si zacvičí náš kocourek kočičí. Dvě kolečka

Více

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání JÁ MALÝ ČLOVÍČEK Já Malý človíček vám předvedu Co už všechno dovedu

Více

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek Edika Brno 2012 Úvod Milé maminky, tetičky a babičky, milí tatínci, strýčkové a dědečci, do rukou se vám dostává knížka plná říkanek s návodem na cvičení pro

Více

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem.

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den,dobrý den, to byl dneska krásný den, dobrý den, dobrý den, nashledanou za týden. Zoubky Čistím

Více

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy PŘÍLOHA 3 Pracovní listy Čmárání plynulý pohyb všemi směry a zaplnění dané plochy Kroužení oběma směry plynulý pohyb daným směrem, kroužíme vpravo i vlevo kruhy nebo ovály. Nácvik horního oblouku plynulý

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ SPORTOVEC Ať je zima, ať je mráz, nebojí se žádný z nás. Ať si mrzne, ať je zima, zimní sporty ty jsou prima. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) Sněhulák je panáček, (ukazujeme stříšku nad hlavou) má na hlavě

Více

Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D

Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D Knížka básniček a říkadel pro děti TJ SPV Dýšina R+D cvičební rok 2011/2012 6. října 2011 Vítr Vítr fouká do strání, větve do stran naklání. Pohrává si s listím stromů, utíkejte rychle domů. Had Had leze

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Říkadla (DK Fontána)

Říkadla (DK Fontána) BRAMBORA Říkadla (DK Fontána) Kutálí se ze dvora, (rukama dělat moty moty) tákhle velká brambora.(zvednout ruce nad hlavu) Neviděla, (zakrýt oči) neslyšela, (zakrýt uši) že na ni padá závora! (paci, paci)

Více

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček Bedla Stojí, stojí bedla, ráda by si sedla. A vzala si pletení, noha už jí dřevění. Bleška I Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Bleška II Skáče bleška

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Bude zima, bude mráz

Bude zima, bude mráz Bude zima, bude mráz Naříkal vrabec na zimu, proč nemá doma peřinu, proč nemá kožich ani boty, nohy ho zebou od té sloty. Huboval vrabčák na zimu, škoda že nemám peřinu, studí mě nohy, zebe mě nos, protože

Více

Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017

Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017 Pohádkové léto časopis pro děti 2016/2017 1 Ahoj milé děti, vážení rodiče, prarodiče léto je téměř za dveřmi, sluníčko si s námi prozatím hraje na schovávanou a na všechny zvídavé děti čeká plnění úkolů

Více

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě

LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě LITERÁRNÍ VÝCHOVA ve 4. třídě Hodiny čtení ve 4. třídě nejsou jen tréninkem a zdokonalováním se v technice čtení. Většina dětí už je výbornými čtenáři, jejich přednes je velmi kvalitní. A že si pamatujeme,

Více

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CO JE LÉTO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CÍLE A ZÁMĚRY Vnímání kalendářního roku Posilování povědomí o životě na naší planetě Rozlišování a pojmenování různých tvarů Rozlišování a pojmenování barev, vůní,

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Už je tady podzim Kateřina Klementová Cíl: seznámit děti s charakteristikou ročního období, rozvoj myšlení, paměti, spolupráce, jemné a hrubé motoriky Věk: 4-5 let Postup: PONDĚLÍ Komunitní kruh: povídání

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Na zemi je schovaná myška,

Na zemi je schovaná myška, Básnička Hanky Holíkové Na nebi letí pták, nad ním je velký mrak. Na hřišti si hrají děti, ptáček nad nimi letí. Na obloze máme sluníčko, právě vysvitlo maličko. U země je vrána, před ní velká brána. Na

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch.

Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Březen 1t - Příchod jara - Klíče Spoj vždy 2 stejné tvary klíčů a vybarvi je. Jaké geometrické tvary na klíčích vidíš? Veronika Baudyšová, Ing. Arch. Zdeněk Baudyš Březen 1t - Příchod jara - Spirály Namaluj

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 04.05.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

CO TO JE? - CHYTRÉMU NAPOVĚZ hloupého trkni!

CO TO JE? - CHYTRÉMU NAPOVĚZ hloupého trkni! CO TO JE? - CHYTRÉMU NAPOVĚZ hloupého trkni! Má to klobouček, jednu nožičku, Pěkně si sedí v mechu v lesíčku. Chodí v koruně král není, nosí ostruhy rytíř není, má šavli husar není, k ránu budívá ponocný

Více

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Kompetence : 24.10. 4.11.2016 2/6 Má vytvořenou představu o zdravé životosprávě 7/2 Prožívá vztah k lidem, sounáležitost s různými společenstvími Nabídka činností : -

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motoriky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování se zaměřením

Více

Království vody ČINNOSTI:

Království vody ČINNOSTI: Království vody Cíl: Seznámit děti hravou formou s vlastnostmi a funkcí vody (voda je potřebná i nebezpečná). Potřeba vody pro lidstvo, živočichy i rostliny. Upozornit na užitečnost (bez vody nelze žít)

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY procvičování

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY procvičování ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY procvičování 1. Doplň do tabulky názvy slovních druhů. Z textu vypiš ke každému z nich jedno slovo. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Princezna Julča byla pěkně

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková

BAREVNÁ ABECEDA. Jana Kubásková BAREVNÁ ABECEDA Jana Kubásková ČERVENÁ ŽLUTÁ ČERNÁ ZELENÁ 1 2 BÍLÁ ŽLUTÁ ZELENÁ ORANŽOVÁ FIALOVÁ ŽLUTÁ ZELENÁ 3 4 HNĚDÁ ČERVENÁ ČERNÁ ŽLUTÁ MODRÁ HNĚDÁ ORANŽOVÁ ČERVENÁ FIALOVÁ 5 ČERVENÁ ŽLUTÁ 6 FIALOVÁ

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky Dobrý den, dobrý den, to je dneska krásný den. Ruce máme na tleskání a nožičky na dupání. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Říkanky dodaly účastnice

Více

okýnkem postává, pod

okýnkem postává, pod Budulínek na okýnku z lesa liška ryšavá na čeká maminku, sedí, okýnkem postává, pod lichotí si, lichotí: "Proč bys milý Budulínku, Pojedem jí naproti, nezkřivím ti ani vlásek." bys maminku. na proč čekal

Více

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé -

Pohádkové povídání. - pro děti i dospělé - Pohádkové povídání - pro děti i dospělé - Knížka Pohádkové povídání vznikla v roce 2009 v rámci výzkumné práce: Problematika znakového jazyka a možnost jeho využití v pohádkách pro sluchově postižené děti

Více

Opakování ČJ 2. Ročník 1.

Opakování ČJ 2. Ročník 1. Opakování ČJ 2. Ročník 1. Úkol 1: V každém řádku škrtni slovo, které tam nepatří. Zajíc, liška, jablko, veverka, divočák, srnec, jelen Lev, tygr, opice, žirafa, krokodýl, slepice, velbloud Kráva, tele,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2019 Přejeme mnoho pohody v nastávajícím roce, rodičům hodné děti a dětem hodné rodiče. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112

Více

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ

VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ VELIKONOCE SVÁTKY JARA U CVRČKŮ Velikonoce jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky a zároveň oslavou probouzející se jarní přírody a nového života. A tak jsme si vyzdobili celou třídu, abychom probudili

Více

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti.

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. Ani štěně, ani kotě nejsou rádi o samotě. Když si najdou přítele, dovádějí vesele.

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 2 8 Mgr. Zuzana Pospíšilová

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014

KLOKÁNEK. INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 KLOKÁNEK INFORMAČNÍ LISTY MŠ L. PODÉŠTĚ 1873 OSTRAVA PORUBA Školní rok 2013/2014 Hádanka Skáče líp než malá blecha. Polapit se těžko nechá. Přeskočí i starou kašnu. Na bříšku má tajnou brašnu. (Klokan)

Více

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Téma: Podzimníčci Cíl: Poznávat základní znaky ročního období podzimu, částečně se věnovat denním obdobím. Tvoření frotáž listů, strom (práce s odpadovým materiálem)

Více

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY K K & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Liščí mazurka (taneček)

Liščí mazurka (taneček) Liščí mazurka (taneček) Metla liška pokojíček, metla taky síň, našla v koutku žlutý knoflík, chlubila se s ním. Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej, dej, dej! Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej. Metla

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Práce s textem, čtení s porozuměním

Práce s textem, čtení s porozuměním Práce s textem, čtení s porozuměním Genetická metoda čtení autor: Miroslava Bukáčková informační zdroj: Aleš V. Poledne, Kokřík Benda, Havlíčkův Brod, Fragment, 2006 1. JAK JSEM PŘIŠEL NA SVĚT A. ZAKROUŽKUJ

Více

D Hmi A D V naší školce je fajn Emi D Je fajn. Naše školka (Marek Srazil Ivana Buďárková)

D Hmi A D V naší školce je fajn Emi D Je fajn. Naše školka (Marek Srazil Ivana Buďárková) Naše školka (Marek Srazil Ivana Buďárková) D A G A Ať je léto, nebo zima D Hmi G A V naší školce je moc prima, prima Protože Hmi A vičíme a bruslíme D G Taky rádi kreslíme A D V zimě lyže A D V létě kola

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá Lekce 6: Úvod roční období V dnešní lekci si budeme o jaru. Jaro je první roční období, přichází po zimě. Na jaře se oteplí, protože naše Země se dostává blíže ke Sluníčku. Sníh roztaje a všude kolem se

Více

Pracovní list - leden 2016

Pracovní list - leden 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list - leden 2016 Tým: 1. úkol: Kdo to je? Ke každému obrázku připište správné jméno (stačí rodové). Pak u každého ptáčka

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem.

Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem. Kolo mlýnský Kolo kolo mlýnský, za čtyry rýnský kolo se nám polámalo mnoho škody nadělalo, udělalo bác. Vezmeme si hoblík pilku zahrajem si ještě chvilku až to kolo spravíme, takhle se zatočíme. Had Had

Více

Program Klubu Krteček na rok 2019

Program Klubu Krteček na rok 2019 Program Klubu Krteček na rok 2019 Leden 2.1. povídáme si o vánocích, co jsme dostali pod stromeček 3.1. malujeme, co jsem dostal pod stromeček 7.1. keramika dárek 9.1. cvičíme 10.1. zimní krajina 14.1.

Více

Almanach žákovské a studentské poezie 2011

Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Almanach žákovské a studentské poezie 2011 Básničky žáků 3. ročníku na téma kočka, pes Svatava Fučková Naše kočka Micinka je velmi dobrá maminka. A ta malá kočička, je zdravá a mrštná jako rybička. Micka

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory)

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 118030 jméno: Sedláková Lada akademický rok 2013/2014 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům ZIMNÍ

Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům ZIMNÍ Mateřská škola SEDMIKRÁSKA KROKOVA ul...rodičům NAŠE ŠKOLIČKA ZIMNÍ školní rok 2011/2012 1 KULTURNÍ, SPORTOVNÍ A DALŠÍ AKCE PROSINEC: 05.12. - MIKULÁŠ s čerty v MŠ 19.12. - Návštěva Wortnerova domu pro

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5.

Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí. Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 1.subtest 2.subtest 3.subtest 4.subtest 5. Příloha č. 3 Výsledky zkoušek jazykového citu jednotlivých dětí Chlapec T., 3. třída Tab. 1 Výsledky prvního vyšetření chlapce T. 9 7 5 5 9 35 3 Tab. 2 Výsledky druhého vyšetření chlapce T. 9 8 5 5 9 36

Více

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK KOMPETENCE: Kompetence k učení: Soustředěně pozoruje, zkoumá, objevuje, všímá si souvislostí, Získanou zkušenost uplatňuje v praktických situacích a v dalším učení. Kompetence

Více

Hádej, který skokan má na břiše vak? Správně! Je to klokan.

Hádej, který skokan má na břiše vak? Správně! Je to klokan. Hádej, který skokan má na břiše vak? Správně! Je to klokan. Klokan Vykuk má dokonce vaky dva. Jeden na břiše, druhý, červený, nosí na zádech. Do něj ukládá všechno, co najde. Ten klokan Vykuk je ale pěkný

Více

ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: mgr. Hana Fukalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČJ TEMATICKÉ PROVĚRKY TEMA:STAVBA SLOVA A VÝZNAM SLOV ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3551

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku.

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku. PŘÍPRAVA NA HODINU ČTENÍ Struktura hodiny: četba veršované pohádky Zvířátka a loupežníci, rozdání pracovních listů doplnění rýmů, vyhodnocení správného vyřešení, (do dvojic, trojic) rozdání papírů s úryvky

Více

CD IPD PRAHA IPD Kouzelná duha. Kouzelná duho, záři nade mnou, svými barvami, mě ochraňuj.

CD IPD PRAHA IPD Kouzelná duha. Kouzelná duho, záři nade mnou, svými barvami, mě ochraňuj. IP PRAHA 2017 01. IP Větrný mlýn V ručičkách svou lásku probudím, aby roztočila větrný mlýn, od něj vítr fouká do výšin, kde sluníčko svítí. 02. IP Motýlku, vyleť výš Motýlku, motýlku, vyleť výš, vyleť

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS.

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS. Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby a správné motoriky mluvidel Věk: 4 5let Pomůcky: obrázky

Více