III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č. 9 k prezentaci Ventily pro řízení průtoku a tlaku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č. 9 k prezentaci Ventily pro řízení průtoku a tlaku"

Transkript

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_18 Autor Ing. Martin Sadílek Ročník 3. a 4. Obor Mechanik strojů a zařízení Datum Anotace Pracovní list č. 9 k prezentaci Ventily pro řízení průtoku a tlaku Použité zdroje a odkazy: AUTOR NEUVEDEN. Úvod do pneumatiky. Esslingen: FESTO Didactic, 1978, 1989, ISBN DIETMAR, Schmid a kol. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2005, ISBN

2 8. Škrtící ventily (Pracovní list č. 9) V literatuře označován také jako..., protože jeho úkolem je... protékající průřezem. Typické využití prvku:... pohybu pneumatických motorů... u dalších ovládacích prvků... pneumatických válců do koncových poloh Schématické značky mají několik variant neregulovatelný škrtící ventil stavitelný škrtící ventil Velmi využívaná je konstrukce se... Většinou je požadováno řízení přestavování pneumatického válce rychlosti pouze v jednom směru a naopak zpětný zdvih se pokud možno urychluje, nebo je jeho rychlost řízena na jiném potrubním přípoje. Příklad zapojení řízení dvojčinného válce: Úkol: doplňte schématickou značku bistabilního rozváděče 4/2 přímo řízeného tlakovým vzduchem a připojte dva monostabilní rozváděče 2/2 (jeden ovládaný pákou a druhý pedálem) pro ovládání řídících vstupů. Přípoje rozváděčů označte číselnými kódy ISO. zpětný škrtící ventil 2 4 Je-li potřeba z funkčních důvodů nastavit zpoždění signálu před některým z pneumatických prvků, využívá se předřazený škrtící doplněný... Označuje se jako... Výstup nádobky je pojištěn pružinou s tuhostí danou konstrukcí armatury. Po dosažení jmenovitého tlaku projde tlakový signál dále ke zpožďovanému prvku.

3 Škrtící ventily lze také najít zastavěné přímo ve víkách pneumatických válců. Slouží k seřizování průtočného průřezu..., který je aktivní těsně před dosažením koncové polohy pístu umožňuje... při dojezdu. Po většinu dráhy pístu odchází vzduch plnoprůřezovým odfukem, který je ke konci dráhy uzavřen těsnící objímkou na pístnici. Dále píst vytlačuje zbytek vzduchu přes škrtící ventil. Tlumení může být jednostranné nebo oboustranné typ je patrný ze schématické značky pneumotoru. Některé už známe z předchozích kapitol. Úloha: zopakujte si a doplňte známé schématické značky přímočarých pneumatických motorů: jednočinný přímočarý pneumotor dvojčinný přímočarý pneumotor bez tlumení dvojčinný přímočarý pneumotor s dvojčinný přímočarý pneumotor s regulovatelným 9. Tlakové ventily Některé ventily pro řízení tlaku jsme už poznali v kapitole o úpravě tlakového vzduchu redukční. Úloha: zopakujte si a nakreslete do tabulky značky redukčního ventilu bez a s odfukem do atmosféry. Redukční ventil bez odlehčovacího otvoru (bez odfuku do Redukční ventil s odlehčovacím otvorem (s odfukem do Omezovací ventil (přetlakový) bezpečnostní ventil,......a chránící obvod před přetížením. Postupný ventil (ventil řízený tlakem) otevře se po dosažení... a propustí signál k dalšímu prvku.

4 8. Škrtící ventily (Pracovní list č. 9 pro vyučujícího) V literatuře označován také jako průtokový ventil, protože jeho úkolem je regulovat množství média protékající průřezem. Typické využití prvku: řízení rychlosti pohybu pneumatických motorů nastavování zpoždění u dalších ovládacích prvků tlumení dojezdů pneumatických válců do koncových poloh Schématické značky mají několik variant neregulovatelný škrtící ventil stavitelný škrtící ventil Velmi využívaná je konstrukce se zpětným škrtícím ventilem. Většinou je požadováno řízení přestavování pneumatického válce rychlosti pouze v jednom směru a naopak zpětný zdvih se pokud možno urychluje, nebo je jeho rychlost řízena na jiném potrubním přípoje. Příklad zapojení řízení dvojčinného válce: Úkol: doplňte schématickou značku bistabilního rozváděče 4/2 přímo řízeného tlakovým vzduchem a připojte dva monostabilní rozváděče 2/2 (jeden ovládaný pákou a druhý pedálem) pro ovládání řídících vstupů. Přípoje rozváděčů označte číselnými kódy ISO. zpětný škrtící ventil 2 4 Je-li potřeba z funkčních důvodů nastavit zpoždění signálu před některým z pneumatických prvků, využívá se předřazený škrtící doplněný tlakovou nádobkou. Označuje se jako zpožďovací ventil. Výstup nádobky je pojištěn pružinou s tuhostí danou konstrukcí armatury. Po dosažení jmenovitého tlaku projde tlakový signál dále ke zpožďovanému prvku.

5 Škrtící ventily lze také najít zastavěné přímo ve víkách pneumatických válců. Slouží k seřizování průtočného průřezu redukovaného odfuku, který je aktivní těsně před dosažením koncové polohy pístu umožňuje tlumit ráz při dojezdu. Po většinu dráhy pístu odchází vzduch plnoprůřezovým odfukem, který je ke konci dráhy uzavřen těsnící objímkou na pístnici. Dále píst vytlačuje zbytek vzduchu přes škrtící ventil. Tlumení může být jednostranné nebo oboustranné typ je patrný ze schématické značky pneumotoru. Některé už známe z předchozích kapitol. Úloha: zopakujte si a doplňte schématické značky přímočarých pneumatických motorů: jednočinný přímočarý pneumotor dvojčinný přímočarý pneumotor bez tlumení bez regulace regulovatelným dvojčinný přímočarý pneumotor s oboustranným tlumením regulovatelným 9. Tlakové ventily Některé ventily pro řízení tlaku jsme už poznali v kapitole o úpravě tlakového vzduchu redukční. Úloha: zopakujte si a nakreslete do tabulky značky redukčního ventilu bez a s odfukem do atmosféry. Redukční ventil bez odlehčovacího otvoru (bez odfuku do Redukční ventil s odlehčovacím otvorem (s odfukem do Omezovací ventil (přetlakový) bezpečnostní ventil, omezující hodnotu maximálního tlaku a chránící obvod před přetížením. Postupný ventil (ventil řízený tlakem) otevře se po dosažení nastaveného řídícího tlaku a propustí signál k dalšímu prvku.

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_10 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Rozvody tlakového vzduch - sítě

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Rozvody tlakového vzduch - sítě Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_06 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.6 k prezentaci Úprava tlakového vzduchu

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.6 k prezentaci Úprava tlakového vzduchu Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_12 Autor Ing.

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_19 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.1 k prezentaci Pneumatický obvod a jeho prvky

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.1 k prezentaci Pneumatický obvod a jeho prvky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_02 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.4 k prezentaci Dimenzování rozvodné sítě

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.4 k prezentaci Dimenzování rozvodné sítě Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_08 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.2 k prezentaci Zdroje tlakového vzduchu

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.2 k prezentaci Zdroje tlakového vzduchu Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_04 Autor Ing.

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č. 8 k prezentaci Pneumatická hradla

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č. 8 k prezentaci Pneumatická hradla Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_m_21_16 utor Ing.

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_01

Více

S pístem Jednočinné Dvojčinné Pohon Posuvné, Nespojité

S pístem Jednočinné Dvojčinné Pohon Posuvné, Nespojité Dělení podle prvku převádějícího tlak na sílu nebo výchylku: S membránou S vlnovcem S pístem Speciální Podle způsobu generování pohybu Jednočinné Dvojčinné Podle dráhy výstupního prvku Posuvné, Kyvné Rotační

Více

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT

PÍSTOVÁ ČERPADLA. Jan Kurčík 3DT PÍSTOVÁ ČERPADLA Jan Kurčík 3DT CHARAKTERISTIKA PÍSTOVÝCH ČERPADEL Pístová čerpadla jsou vhodná pro čerpání menších objemů kapalin, při vyšších tlacích. Hlavním znakem pístových čerpadel je převod rotačního

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_11

Více

Název: Autor: Číslo: Leden 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Autor: Číslo: Leden 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory Spouštění, změna otáček a brzdění

Více

Šroubení s převlečnou maticí

Šroubení s převlečnou maticí Zajišťují spolehlivé spojení plastových hadiček Tělo MS 58, těsnící kroužek NBR Závity trubkové, kuželové nebo metrické Určeno zejména pro aplikace s nároky na odolnost vůči mechanickému namáhání, použití

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/7 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Technologie mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 1. Měřidla a měření o význam

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Logické obvody sekvenční,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 27

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19

VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19 Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: 1. Autor: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19 Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

DUM 18 téma: Kreslení pneumatických prvk a schémat

DUM 18 téma: Kreslení pneumatických prvk a schémat DUM 18 téma: Kreslení pneumatických prvk a schémat ze sady: 02 tematický okruh sady: Kreslení schémat ze šablony: 04_Technická dokumentace Ur eno pro :1. ro ník vzd lávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

OBSAH: Úloha č. 14.: Ovládání dvojčinného pneumotoru monostabilním rozvaděčem s pomocí relé se

OBSAH: Úloha č. 14.: Ovládání dvojčinného pneumotoru monostabilním rozvaděčem s pomocí relé se PNEUMATIKA PRAKTICKÉ ÚLOHY Z ELEKTROPNEUMATIKY UČEBNÍ TEXTY PRO UČEBNÍ A STUDIJNÍ OBORY STROJÍRENSKÉHO A ELEKTROTECHNICKÉHO ZAMĚŘENÍ 1 OBSAH: Úloha č. 1: Monostabilní elektromagnetický rozvaděč se signalizací...

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory Rozběh kotvy nakrátko (statorové

Více

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí)

TEKUTINOVÉ POHONY. Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) TEKUTINOVÉ POHONY TEKUTINOVÉ POHONY Pneumatické (medium vzduch) Hydraulické (medium kapaliny s příměsí) Přednosti: dobrá realizace přímočarých pohybů dobrá regulace síly, která je vyvozena motorem (píst,

Více

Název: Autor: Číslo: Prosinec 2012. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Autor: Číslo: Prosinec 2012. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stejnosměrné motory Zapojení stejnosměrných

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Hydraulika a pneumatika doc. Ing. Bohuslav 597324382 bohuslav.pavlok@vsb.cz Pavlok, CSc. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006 Pneumatický brzdový systém Pneumatický brzdový systém se používá u autobusů, středních a těžkých nákladních automobilů. Jedná se o brzdový systém s cizí silou, u kterého řidič ovládá pouze brzdový ventil

Více

Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: Datum vytvoření:

Více

Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení

Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_649_Přenosné ruční stroje, nářadí a zařízení - I_PWP Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: Ročník: Předmět: Téma: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2

Více

Příklady PLC - STR. Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu:

Příklady PLC - STR. Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu: Příklady PLC - STR Autoři: Ing. Josef Kovář a) Ing. Zuzana Prokopová b) Ing. Ladislav Šmejkal, CSc. Partneři projektu: Rostra s.r.o. Trimill, a.s. Výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Implementace

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459.

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459. Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Autor: Ing. Jaroslav Zikmund Datum vytvoření: 12. 11. 2012 Ročník: II. Předmět: Motorová

Více

Regulační ventil HERZ

Regulační ventil HERZ Regulační ventil HERZ Regulátor tlakové diference Technický list pro 4007 Vydání CZ 0711 Montážní rozměry v mm Objednací číslo DN Rp L Velikost klíče H D1 D2 1 4007 01 DN 15 1/2 100 27 170 50 125 1 4007

Více

5. Pneumatické pohony

5. Pneumatické pohony zapis_pneumatika_valce - Strana 1 z 8 5. Pneumatické pohony Mění energii stlačeného vzduchu na #1 (mechanickou energii) Rozdělení: a) #2 pro přímé (lineární) pohyby b) #3 pro točivý pohyb - pro šroubování,

Více

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce

ÚVOD PNEUMATICKÉ VÁLCE. Jednočinné pneumatické válce PNEUMATICKÉ KOMPONENTY VÁLCE A PŘÍSLUŠENSTVÍ UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU MECHATRONIKY 1 OBSAH: Úvod... 3 Pneumatické válce... 3 Jednočinné pneumatické válce... 3 Dvojčinné pneumatické válce... 4 Speciální pneumatické

Více

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: doprava plynů

Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: doprava plynů Téma sady: Výroba, rozvod a spotřeba topných plynů. Název prezentace: doprava plynů Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1245_doprava_plynů_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

6. Ventily. 6.1. Cestné ventily. 6.1.1. Značení ventilů. 6.1.3. Třícestné ventily. Přehled ventilů podle funkce:

6. Ventily. 6.1. Cestné ventily. 6.1.1. Značení ventilů. 6.1.3. Třícestné ventily. Přehled ventilů podle funkce: zapis_pneumatika_y - Strana 1 z 8 6. Ventily Přehled ů podle funkce: a) #1 y b) #4 y řídí směr proudu vzduchu otvírají, zavírají a propojují přívodní a výstupní kanály, příbuzné jsou #2 a #3 y #5 - řídí

Více

ZKUŠEBNÍ TEST M (A) technické části zkoušky k řízení SHV s el. přenosem výkonu

ZKUŠEBNÍ TEST M (A) technické části zkoušky k řízení SHV s el. přenosem výkonu ZKUŠEBNÍ TEST M (A) technické části zkoušky k řízení SHV s el. přenosem výkonu 1. Vypočítejte: a) odpor el. spotřebiče, který má při napětí sítě 220 V příkon 1,1 kw b) jak se změní velikost odporu, připojíme-li

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-11 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-11 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pístové stroje DVOUDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR Ing. Petr Plšek

Více

DUM 17 téma: Třípolohový rozvaděč PLC výklad

DUM 17 téma: Třípolohový rozvaděč PLC výklad DUM 17 téma: Třípolohový rozvaděč PLC výklad ze sady: 01 PLC technika ze šablony: 02 Automatizační technika II Určeno pro 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika ŠVP automatizační technika

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Říjen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Říjen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Ideální kondenzátor

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Součásti točivého a přímočarého pohybu Pružné spojky

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 23

Více

12. Hydraulické pohony

12. Hydraulické pohony ydraulika 07 1 z 9 12. Hydraulické pohony Rozdělení: Převádí tlakovou energii hydraulické kapaliny na pohyb Při přeměně energie dochází ke ztrátám ztrátová energie se mění na teplo a) válce výsledkem je

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_ INOVACE_C.3.19 Integrovaná střední škola technická Mělník,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Spoje a spojovací součásti Pružiny - výpočet Ing.

Více

DUM 11 téma: Programování CNC frézky ISO kód pracovní listy

DUM 11 téma: Programování CNC frézky ISO kód pracovní listy DUM 11 téma: Programování CNC frézky ISO kód pracovní listy ze sady: 03 Automatizované pracoviště ze šablony: 02 Automatizační technika II Určeno pro 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

VPM 1-06, 10; VP2M 1-06, 10

VPM 1-06, 10; VP2M 1-06, 10 HYDROSTATICKÉ PŘEPOUŠTĚCÍ VENTILY KT 3007 12/11 D n 06; 10 p n 32 MPa Q n 32; 63 dm 3 /min vhodné do modulové stavebnice přípoj. obrazec dle CETOP 3, 5; ISO 4401, DIN 24 340, ČSN 11 9111 velký výběr propojení

Více

Vakuové sací ventily ISV

Vakuové sací ventily ISV nedochází ke ztrátě podtlaku při paralelním uspořádání více přísavek vhodné pro manipulaci s prašnými materiály v pytlích uchopování náhodně umístěných výrobků šetří vzduch a energii 2006/10 změny vyhrazeny

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL20 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word obsah, odkazy, revize Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL20

Více

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST

HMOTNÝ BOD, POHYB, POLOHA, TRAJEKTORIE, DRÁHA, RYCHLOST Škola: Autor: Šablona: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Vladislav Válek VY_32_INOVACE_MGV_F_SS_1S1_D02_Z_MECH_Hmotny_bod_r ychlost_pl Člověk a příroda Fyzika Mechanika

Více

PRIMA DUO Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou typ L 32.7

PRIMA DUO Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou typ L 32.7 Všeobecné informace : Uzavírací klapky jsou moderní průmyslové armatury, které v současné sobě stále více nahrazují šoupátka, ventily a kulové kohouty v nižších tlacích. Provozují se hlavně kvůli takovým

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy Regulační mechanizmy Ing. Magdalena

Více

Číslo: Anotace: Září 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Číslo: Anotace: Září 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud stejnosměrný Elektrický

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_18 Autor

Více

Spojovací součásti a spoje

Spojovací součásti a spoje Spojovací součásti a spoje Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_653_Spojovací součásti a spoje_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká

Více

RUČNÍ PROGRAMOVÁNÍ FRÉZOVÁNÍ UOV Petr Svoboda

RUČNÍ PROGRAMOVÁNÍ FRÉZOVÁNÍ UOV Petr Svoboda RUČNÍ PROGRAMOVÁNÍ FRÉZOVÁNÍ UOV Petr Svoboda Přípravné funkce G VY_32_INOVACE_OVS_2_16 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti 6.3.2014 1 Název školy Název

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 18. Plakát www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne 15. 11. 2012 Strana: 1/11 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA 2. DOPRAVA KAPALIN Zařízení pro dopravu kapalin dodávají tekutinám energii pro transport kapaliny, pro hrazení ztrát způsobených jejich viskozitou (vnitřním třením), překonání výškových rozdílů, umožnění

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu Autor Vyučovací předmět Cílová skupina Klíčová slova Anotace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 19

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ SZ_20.10. Autor: Ing. Luboš Veselý Datum vytvoření: 15. 02. 2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

pohon regulátor teploty

pohon regulátor teploty Vstřikovací ventil A MEMBER OF THE ARCA FLOW GROUP ARTES VALVE & SERVICE GmbH - Lessingstraße 79-13158 Berlin Tel.: +49(0) 30 / 91 20 47-10 - Fax: +49(0) 30 / 91 20 47-20 www.artes-valve.de V a š e p o

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stejnosměrné motory. Název: Téma: Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stejnosměrné motory. Název: Téma: Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stejnosměrné motory Příčné pole kotvy Ing.

Více

Sedlové ventily (PN 16) VS 2 Dvoucestný ventil, vnější závit

Sedlové ventily (PN 16) VS 2 Dvoucestný ventil, vnější závit Datový list Sedlové ventily (PN 16) VS 2 Dvoucestný ventil, vnější závit Popis Vlastnosti: ROZDĚLOVACÍ charakteristika určená pro většinu náročných aplikací (DN 20 a DN 25) Několik k VS hodnot Zacvakávací

Více

PINBALL. Jan Rak, Marek Mottl. SPŠ S a E Ústí nad Labem Resslova 5, Ústí nad Labem

PINBALL. Jan Rak, Marek Mottl. SPŠ S a E Ústí nad Labem Resslova 5, Ústí nad Labem Středoškolská technika 2011 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT PINBALL Jan Rak, Marek Mottl SPŠ S a E Ústí nad Labem Resslova 5, Ústí nad Labem Prohlašujeme tímto, že jsme soutěžní

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Člověk a životní prostředí, vy_32_inovace_ma_08_01

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.11 Diagnostika automobilů Kapitola 8 Vstřikovací

Více

Příkon P 4 W Krytí: IP 40 Nejvyšší tepl. prostředí t pro 60 C Hodnoty pomocných kontaktů: Doba otevírání: s 6 Délka kabelu mm 650 3A,250V

Příkon P 4 W Krytí: IP 40 Nejvyšší tepl. prostředí t pro 60 C Hodnoty pomocných kontaktů: Doba otevírání: s 6 Délka kabelu mm 650 3A,250V Materiály: Tělo ventilu: bronz Rám motoru: PPS Válcový uzávěr: POM Vratné pružiny: ocel Kryt motoru: samozhášecí ABS Vřeteno ventilu: nerezová ocel Těsnící O kroužky: EPDM Vložka: PA Název armatury VMR

Více

www.utp.fs.cvut.cz REGULACE V TECHNICE PROSTŘEDÍ (STAVEB) Cvičení č. 2

www.utp.fs.cvut.cz REGULACE V TECHNICE PROSTŘEDÍ (STAVEB) Cvičení č. 2 REGULACE V TECHNICE PROSTŘEDÍ (STAVEB) Cvičení č. 2 1 REGULACE V TECHNICE PROSTŘEDÍ (STAVEB) Cvičení: Inteligentní budovy - sudé středy 17.45 až 19.15 hod v místnosti č. 366 Strojní inženýrství - liché

Více

51.366/1. AVM 125S: Pohon ventilu s řídicí elektronikou SUT (SAUTER Universal Technology) Sauter Components

51.366/1. AVM 125S: Pohon ventilu s řídicí elektronikou SUT (SAUTER Universal Technology) Sauter Components 51.366/1 : Pohon ventilu s řídicí elektronikou SUT (SAUTER Universal Technology) Vaše výhoda pro dosažení vyšší energetické účinnosti Elektronické odpínání v koncových polohách pro úsporu energie. Oblasti

Více

Návod k obsluze059d. Plynová membránová čerpadla N 0150.3 ANE N 0150.3 ATE N 0150.3 STE N 0150.1.2 ANE N 0150.1.2 ATE N 0150.1.

Návod k obsluze059d. Plynová membránová čerpadla N 0150.3 ANE N 0150.3 ATE N 0150.3 STE N 0150.1.2 ANE N 0150.1.2 ATE N 0150.1. INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE CELOSVĚTOVĚ Návod k obsluze059d Plynová membránová čerpadla N 0150 ANE N 0150 ATE N 0150 STE N 0150.3 ANE N 0150.3 ATE N 0150.3 STE N 0150.1.2 ANE N 0150.1.2 ATE N 0150.1.2 STE N

Více

TAŽENÉ ROZMETADLO 175LB NÁVOD K SESTAVENÍ A K OBSLUZE

TAŽENÉ ROZMETADLO 175LB NÁVOD K SESTAVENÍ A K OBSLUZE TAŽENÉ ROZMETADLO 175LB NÁVOD K SESTAVENÍ A K OBSLUZE UŽITEČNÉ RADY: PŘED SESTAVENÍM ROZMETADLA SI PŘEČTĚTE TYTO POKYNY NEBUDE-LI VÁM NĚCO ZCELA JASNÉ, PŘEČTĚTE SI UVEDENÉ POKYNY ZNOVU Nebude-li vaše rozmetadlo

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Střední odborná škola Luhačovice CZ.1.07/1.5.00/34.0370

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor Datum 15. 9. 2013 Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze,

Více

Elektromagnetické ventily VZWP, nepřímo řízené

Elektromagnetické ventily VZWP, nepřímo řízené parametry a přehled dodávek Funkce Elektromagnetický ventil VZWP-L- je nepřímo řízený ventil 2/2 opatřený elektromagnetickou cívkou. Bez elektrického proudu je elektromagnetický ventil uzavřen. Je-li přiváděn

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: části soustav Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1209_části_soustav_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy Hydrostatické mechanizmy Ing.

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 3 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1206_soustavy_vytápění_3_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

MECHATRONIKA CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 26-41-M/01

MECHATRONIKA CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 26-41-M/01 STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Miroslav Hůrka MECHATRONIKA CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 26-41-M/01 ELEKTROTECHNIKA - MECHATRONIKA

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Zaměstnanci základní pojmy III/2 VY_32_INOVACE_317 2 Název školy Registrační číslo

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-19 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ Ing. Petr Plšek Číslo: VY_32_INOVACE_ 08-19 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pístové stroje PALIVOVÁ SOUSTAVA VZNĚTOVÝCH MOTORŮ

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Přehled metod, základní pojmy. Téma: Ing. Kubíček Miroslav.

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Přehled metod, základní pojmy. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Přehled metod, základní pojmy Ing. Kubíček

Více

DUM 12 téma: Programováni SUF 16 CNC ISO kód výklad

DUM 12 téma: Programováni SUF 16 CNC ISO kód výklad DUM 12 téma: Programováni SUF 16 CNC ISO kód výklad ze sady: 03 Automatická linka ze šablony: 02 Automatizační technika II Určeno pro 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika ŠVP automatizační

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 1 Stroje

Více

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU

STROJOVÝ SPODEK AUTOMOBILU OBSH 1 ÚVODEM............................................ 7 1.1 Stručná historie vývoje automobilů......................... 7 1.2 Identifikace silničních vozidel............................. 9 1.2.1 Individuální

Více

Syntetická rouna. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp

Syntetická rouna. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp Zpracovala: Syntetická rouna Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707,

Více

VY_32_INOVACE_C 08 19. hřídele na kinetickou a tlakovou energii kapaliny. Poháněny bývají nejčastěji elektromotorem.

VY_32_INOVACE_C 08 19. hřídele na kinetickou a tlakovou energii kapaliny. Poháněny bývají nejčastěji elektromotorem. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Identifikátor materiálu: ICT 1 16

Identifikátor materiálu: ICT 1 16 Identifikátor materiálu: ICT 1 16 Registrační číslo projektu Náze projektu Náze příjemce podpory náze materiálu (DUM) Anotace Autor Jazyk Očekáaný ýstup Klíčoá sloa Druh učebního materiálu Druh interaktiity

Více

Vytvořeno dne: 29.8.2012. Metodický popis, (anotace):

Vytvořeno dne: 29.8.2012. Metodický popis, (anotace): Ročník: Typ šablony Vzdělávací obor: 2. ročník Opravář zemědělských strojů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Opravárenství Téma: Jméno autora: Ojnice a pístní čep Ing. Milan Axman Vytvořeno

Více

Výukový materiál, prezentace

Výukový materiál, prezentace Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

FlowCon B. Instalace Provoz Uvedení do provozu

FlowCon B. Instalace Provoz Uvedení do provozu FlowCon B Instalace Provoz Uvedení do provozu Obsah: Technické údaje a provoz 1. Instalace 2 1.1 Montáž čerpadlové skupiny 2 1.2 Integrace regulátoru DeltaSol B 3 2. Propláchnutí a naplnění systému 4 3.

Více

SŠOS_ EK_ 2.01 Podnikání fyzických osob

SŠOS_ EK_ 2.01 Podnikání fyzických osob Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SŠOS_ EK_

Více