Příklad Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění v ČR. 1. systém: 2. systém:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příklad 3.1 1. Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění v ČR. 1. systém: 2. systém:"

Transkript

1 Příklad Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění v ČR. 1. systém: 2. systém: 2. Jmenujte tři subsystémy systému sociálního zabezpečení v ČR. 1. subsystém: 2. subsystém: 3. subsystém: Příklad 3.2 Vyjmenujte alespoň jednoho zástupce dávek (plnění) poskytovaných z: a) veřejného zdravotního pojištění b) důchodového pojištění c) nemocenského pojištění d) oblasti státní politiky zaměstnanosti.

2 Příklad 3.3 Pojistné na sociální pojištění se vyznačuje některými definičními znaky daní. 1. Vysvětlete tvrzení, že důchodové pojištění nese prvky návratnosti. 2. Vysvětlete tvrzení, že důchodové pojištění nese prvky ekvivalence. 3. Vysvětlete tvrzení, že nemocenské pojištění nese prvky návratnosti. Příklad 3.4 Odpovězte stručně na tyto otázky: 1. Jaké kritérium je rozhodné pro účast osoby v systému sociálního zabezpečení? 2. Jaké kritérium je rozhodné pro účast osoby v systému veřejného zdravotního pojištění? 3. Zamyslete se nad společnými a odlišnými rysy pojištěnce-plátce a státního pojištěnce ze systému veřejného zdravotního pojištění. Společné rysy: Odlišné rysy: 4. Zamyslete se nad společnými a odlišnými rysy plátce ze systému veřejného zdravotního pojištění a poplatníka ze systému sociálního zabezpečení. Společné rysy: Odlišné rysy:

3 Příklad 3.5 Doplňte osoby uvedené v nabídce do příslušných systémů sociálního pojištění tak, aby s nimi logicky souvisely. Nabídka: OSVČ státní pojištěnec zaměstnanec osoba bez zdanitelných příjmů. Pojistné na veřejné zdravotní pojištění Pojistné na sociální zabezpečení Příklad 3.6 Přiřaďte k jednotlivým pilířům důchodové reformy v ČR slova z nabídky, která je charakterizují. Nabídka: I. pilíř II. pilíř III. pilíř státní soukromé povinná účast dobrovolná účast průběžný systém kapitálový systém Tři pilíře důchodové reformy Charakteristika a) důchodové pojištění b) doplňkové penzijní spoření c) důchodové spoření Příklad 3.7 Pan Tulipán má se svým zaměstnavatelem uzavřen pracovní poměr na dobu neurčitou. V květnu dosáhla mzda pana Tulipána Kč brutto. Pan Tulipán nebyl v květnu nemocný ani nečerpal neplacené pracovní volno; není také účastníkem důchodového spoření. 1. Vypočtěte výši pojistného na veřejné zdravotní pojištění (VZP), které zaměstnavatel srazil panu Tulipánovi z jeho květnové mzdy (v Kč). 2. Vypočtěte výši pojistného na důchodové pojištění, které zaměstnavatel srazil panu Tulipánovi z jeho květnové mzdy (v Kč).

4 3. Vypočtěte výši pojistného na VZP, které za sebe odvedl zaměstnavatel a zároveň tuto částku (za splnění dalších podmínek) uplatnil ve svých daňových nákladech (v Kč). 4. Vypočtěte výši pojistného na sociální zabezpečení, které za sebe odvedl zaměstnavatel a zároveň tuto částku (za splnění dalších podmínek) uplatnil ve svých daňových nákladech (v Kč). Příklad 3.8 Pan Kolibřík je ve firmě generálním ředitelem; jeho brutto mzda dosahuje každý měsíc Kč. Úkol: Rozhodněte, od kterého měsíce již zaměstnavatel nebude panu Kolibříkovi strhávat ze mzdy pojistné na důchodové pojištění (DUP). Tento měsíc označte v tabulce křížkem. Zároveň do předchozích měsíčních kolonek zapište částku (v Kč), ze které zaměstnavatel strhával panu Kolibříkovi pojistné na DUP. leden květen září únor červen říjen březen červenec listopad duben srpen prosinec Příklad 3.9 Pan Konipásek je zaměstnanec vrcholového managementu. Jeho brutto mzda dosáhla každý měsíc Kč, tj. za kalendářní rok dosáhla částky Kč. Jinou pracovní aktivitu nevykonává. Pan Konipásek nebyl po celý rok nemocný ani nečerpal neplacené pracovní volno a ani nevstoupil do II. pilíře důchodové reformy. 1. Určete výši ročního vyměřovacího základu, ze kterého panu Konipáskovi zaměstnavatel srazil pojistné na veřejné zdravotní pojištění (v Kč). 2. Určete výši ročního vyměřovacího základu, ze kterého panu Konipáskovi zaměstnavatel srazil pojistné na důchodové pojištění (v Kč).

5 Příklad Pan Myška má se svým zaměstnavatelem, společností PASTI A PASTIČKY, s. r. o., uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou. V dubnu dosáhla jeho brutto mzda Kč; v tomto měsíci nebyl nemocný ani nečerpal neplacené pracovní volno. Manželka pana Myšky pracuje u společnosti PASTI A PASTIČKY na dohodu o provedení práce. Za měsíc duben dosáhla její pracovní odměna Kč brutto. Úkol: Kterému z manželů bude z jeho dubnového pracovního příjmu sraženo pojistné na veřejné zdravotní pojištění (VZP) a kterému pak pojistné na důchodové pojištění (DUP)? Pojistné na VZP sraženo: Pojistné na DUP sraženo: 2. Ve společnosti PASTI A PASTIČKY pracují také manželé Kocourovi. Pan Kocour má uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, paní Kocourová ve společnosti pracuje na dohodu o provedení práce. V dubnu dosáhla brutto mzda pana Kocoura Kč (v tomto měsíci nebyl nemocný ani nečerpal neplacené pracovní volno), brutto odměna paní Kocourové dosáhla také Kč. Úkol: Kterému z manželů bude z jeho dubnového pracovního příjmu sraženo pojistné na veřejné zdravotní pojištění (VZP) a pojistné na důchodové pojištění (DUP)? Pojistné na VZP sraženo: Pojistné na DUP sraženo: Příklad 3.11 Pan Koťátko je podnikatel; samostatná výdělečná činnost je jeho jedinou činností a probíhala po celý kalendářní rok. V daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob vykázal dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7) ve výši Kč. Pan Koťátko nebyl po celý kalendářní rok nemocný a nebyl ani přihlášen k nemocenskému pojištění. Vstoupil do II. pilíře důchodové reformy. 1. Vypočtěte skutečně dosažený vyměřovací základ pro účely výpočtu pojistného na veřejné zdravotní pojištění (VZP) a pojistného na důchodové pojištění (DUP). Poznámka: Pod důchodovým pojištěním (DUP) budeme rozumět jak samotné důchodové pojištění, tak i příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Skutečně dosažený vyměřovací základ pro VZP (v Kč): Skutečně dosažený vyměřovací základ pro DUP (v Kč):

6 2. Konfrontujte skutečně dosažený vyměřovací základ pro účely výpočtu pojistného na VZP s minimálním vyměřovacím základem pro VZP. Zachyťte tuto konfrontaci pomocí matematických znamének ( ; ; ; ; =). 3. Konfrontujte skutečně dosažený vyměřovací základ pro účely výpočtu pojistného na DUP s minimálním a maximálním vyměřovacím základem pro DUP. Zachyťte tuto konfrontaci pomocí matematických znamének ( ; ; ; ; =). 4. Jaké výše dosahuje vyměřovací základ, ze kterého bude pan Koťátko vypočítávat a odvádět pojistné na VZP a pojistné na DUP? Vyměřovací základ, ze kterého bude odvedeno pojistné na VZP (v Kč): Vyměřovací základ, ze kterého bude odvedeno pojistné na DUP (v Kč): 5. Vypočtěte výši pojistného odvedeného panem Koťátkem na veřejné zdravotní pojištění a na důchodové pojištění. a) pojistné na VZP (v Kč): b) pojistné na DUP (v Kč): Příklad 3.12 Pan Paraplíčko je podnikatel; samostatná výdělečná činnost je jeho jedinou činností a probíhala po celý kalendářní rok. V daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob vykázal dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7) ve výši Kč. Pan Paraplíčko nebyl po celý kalendářní rok nemocný a nebyl ani přihlášen k nemocenskému pojištění. Nevstoupil do II. pilíře důchodové reformy. 1. Vypočtěte skutečně dosažený vyměřovací základ pro účely výpočtu pojistného na veřejné zdravotní pojištění (v Kč).

7 2. Konfrontujte skutečně dosažený vyměřovací základ pro účely výpočtu pojistného na veřejné zdravotní pojištění (VZP) s minimálním vyměřovacím základem pro účely VZP. Zachyťte tuto konfrontaci pomocí matematických znamének ( ; ; ; ; =). 3. Jaké výše dosahuje vyměřovací základ, ze kterého bude pan Paraplíčko odvádět pojistné na VZP (v Kč)? 4. Vypočtěte výši pojistného odvedeného panem Paraplíčkem na VZP (v Kč). Příklad 3.13 Jaký je vztah mezi dílčím základem příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7 zákona o dani z příjmů fyzických osob) a skutečně dosaženým vyměřovacím základem pojistného na veřejné zdravotní pojištění a pojistného na důchodové pojištění? Příklad 3.14 Zemědělec Mrkva vykázal pro účely výpočtu daně z příjmů fyzických osob za uplynulé zdaňovací období ze zemědělské výroby daňovou ztrátu. Jinou činnost nevykonával. Není účastníkem důchodového spoření a není také přihlášen k nemocenskému pojištění. 1. Vznikla panu Mrkvovi povinnost odvést pojistné na veřejné zdravotní pojištění a pojistné na důchodové pojištění? 2. Pokud jste na předchozí otázku odpověděli ANO, vypočtěte výši odvedeného pojistného na veřejné zdravotní pojištění (VZP) a výši odvedeného pojistného na důchodové pojištění včetně příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (DUP). a) pojistné na VZP (v Kč):

8 b) pojistné na DUP (v Kč): 3. Vznikla panu Mrkvovi povinnost zaplatit daň z příjmů fyzických osob? Příklad 3.15 Podnikatel Opatrný, OSVČ, se chce dobrovolně účastnit nemocenského pojištění. Rozhoduje se, jak vysoký měsíční vyměřovací základ si zvolí. V úvahu připadají tři hodnoty uvedené v tabulce. Úkol: Pomozte podnikateli a rozhodněte (například křížkem), která jím uvažovaná hodnota se může stát vyměřovacím základem pro účely placení pojistného na nemocenské pojištění. Uvažovaná hodnota (v Kč) a) b) c) Uvažovaná hodnota jako vyměřovací základ Příklad 3.16 Pan Kulhavý je starobním důchodcem. Výdělečnou činnost již nevykonává a plně se věnuje svojí zahrádce a cestování. 1. Jakou osobou je pan Kulhavý pro účely veřejného zdravotního pojištění? 2. Vypočtěte výši pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které za důchodce Kulhavého odvádí každý měsíc stát (v Kč). Příklad 3.17 Paní Bohatá je rentiérka žijící pouze z výnosů z kapitálového majetku. Za kalendářní rok dosáhly tyto její příjmy výše Kč. 1. Jakou osobou je paní Bohatá pro účely placení pojistného na sociální pojištění?

9 2. Jakého (sub)systému pojistného na sociální pojištění se bude paní Bohatá povinně účastnit? 3. Z jak vysokého vyměřovacího základu bude paní Bohatá platit pojistné na veřejné zdravotní pojištění a za jaké rozhodné období? Vyměřovací základ (v Kč): Rozhodné období: 4. Vypočtěte výši pojistného na veřejné zdravotní pojištění, které paní Bohatá odvede za rozhodné období. Souběhy účastí na sociálním pojištění Poznámka: Pod důchodovým pojištěním budeme rozumět jak samotné důchodové pojištění, tak i příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Příklad 3.18 Zachyťte čtyři typy tzv. dvojích souběhů. Souběh 1 Souběh 2 Souběh 3 Souběh 4 Příklad 3.19 Pan Kos pracoval v průběhu jednoho kalendářního roku u dvou soukromých společností, se kterými měl podepsanou pracovní smlouvu. U první společnosti pracoval od do , u druhé společnosti potom od do Úkol: Jednalo se v případě pana Kosa o souběh účastí na sociálním pojištění? Svoji odpověď zdůvodněte.

10 Příklad 3.20 Který ze tří studentů vysoké školy (VŠ) nebude považován za nezaopatřené dítě pro účely pojistného na důchodové pojištění? a) Jindra (21 let); druhým rokem studuje medicínu na veřejné VŠ v prezenční formě studia b) Vašek (22 let); třetím rokem studuje ekonomii na soukromé VŠ v kombinované formě studia c) Radek (27 let); posledním rokem studuje práva na veřejné VŠ v prezenční formě studia Příklad 3.21 Jan Hlaváček (*1992) je studentem vysoké školy. Protože peněz není nikdy dost, přivydělává si u soukromé firmy jako recepční. S firmou uzavřel pracovní smlouvu na zkrácený pracovní úvazek. Jeho červnová mzda dosáhla Kč brutto. Student nebyl v průběhu června nemocný. 1. Určete vyměřovací základ, ze kterého bude mzdová účetní firmy strhávat studentovi Hlaváčkovi pojistné na veřejné zdravotní pojištění (v Kč). 2. Určete vyměřovací základ, ze kterého bude mzdová účetní firmy strhávat studentovi Hlaváčkovi pojistné na důchodové pojištění (v Kč). Příklad 3.22 Pan Lištička je starobní důchodce, který si přivydělává podnikáním. Za zdaňovací období roku 2013 vykázal v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7) ve výši Kč. Jeho syn ( 1990) studuje na BIVŠ, a. s., a také to již zkouší s vlastním podnikáním. Za stejné zdaňovací období vykázal v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7) ve výši Kč. Oba podnikatelé nejsou účastni nemocenského pojištění a podnikatelskou činnost provozovali po celý kalendářní rok. Pan Lištička byl důchodcem po celý kalendářní rok. 1. Určete, zda je činnost důchodce a jeho syna pro účely výpočtu pojistného na důchodové pojištění (DUP) hlavní činností nebo vedlejší činností. Důchodce: Syn:

11 2. Určete, zda důchodci a jeho synovi vznikla povinná účast na DUP. Důchodce: Syn: 3. V případě povinné účasti na DUP určete výši vyměřovacího základu, ze kterého bude odvedeno pojistné na důchodové pojištění. Důchodce: Syn: Příklad 3.23 Pan Komárek (23 let) je studentem soukromé vysoké školy; studuje v kombinované formě studia. Zároveň je podnikatelem v oblasti IT. Za zdaňovací období roku 2013 vykázal dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7 zákona o dani z příjmů fyzických osob) ve výši Kč. 1. Je podnikatelská činnost studenta považována pro účely důchodového pojištění za hlavní nebo vedlejší činnost? 2. Rozhodněte, které tvrzení je pravdivé a označte ho křížkem. Tvrzení Pravdivé tvrzení: a) student je povinen platit ze svých podnikatelských příjmů pojistné na veřejné zdravotní pojištění b) student je povinen platit ze svých podnikatelských příjmů pojistné na důchodové pojištění Příklad 3.24 Starobní důchodce je zároveň podnikatelem. Protože mu už zdraví neslouží, je také účasten nemocenského pojištění. Jeho dílčí základ příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti ( 7 zákona o dani z příjmů fyzických osob) dosáhl za zdaňovací období Kč. Úkol: Je podnikatelská činnost důchodce považována pro účely důchodového pojištění za hlavní nebo vedlejší činnost?

12 Příklad 3.25 Porovnejte výši minimálních vyměřovacích základů a výši jim odpovídajícího pojistného na důchodové pojištění (včetně příspěvku na státní politiku zaměstnanosti) pro hlavní a vedlejší činnost a zapište je do tabulky. Uvažujte s ročními hodnotami. Hlavní činnost: Vedlejší činnost: minim. vyměřovací základ (v Kč) výše pojistného (v Kč) minim. vyměřovací základ (v Kč) výše pojistného (v Kč) Příklad 3.26 Ing. Peříčko patří k vrcholovému managementu akciové společnosti DUHA; jeho měsíční brutto mzda dosahovala v průběhu kalendářního roku vždy Kč. Ing. Peříčko vykonával zároveň činnost u akciové společnosti MLHA; zde jeho měsíční mzda dosahovala pravidelně Kč brutto. 1. Určete roční skutečně dosažený vyměřovací základ Ing. Peříčka u společnosti DUHA. 2. Určete roční skutečně dosažený vyměřovací základ Ing. Peříčka u společnosti MLHA. 3. Určete výši ročního vyměřovacího základu, ze kterého zaměstnavatel srazil v daném kalendářním roce Ing. Peříčkovi pojistné na důchodové pojištění. Zaměstnavatel společnost DUHA: Zaměstnavatel společnost MLHA: 4. Určete výši ročního vyměřovacího základu, ze kterého zaměstnavatel srazil v daném kalendářním roce Ing. Peříčkovi pojistné na veřejné zdravotní pojištění. Zaměstnavatel společnost DUHA: Zaměstnavatel společnost MLHA:

13 Příklad 3.27 Pan Nožička je zaměstnancem společnosti ROZUM, s. r. o. Jeho mzda jako vyměřovací základ dosáhla u této společnosti za kalendářní rok Kč. Pan Nožička je zároveň také OSVČ; jeho roční vyměřovací základ z podnikatelské činnosti dosáhl stejné výše, tj Kč. 1. Určete výši vyměřovacího základu pana Nožičky v postavení zaměstnance, ze kterého mu zaměstnavatel strhnul za daný kalendářní rok pojistné na důchodové pojištění (v Kč). 2. Určete výši vyměřovacího základu, ze kterého pan Nožička v postavení OSVČ odvedl za daný kalendářní rok pojistné na důchodové pojištění (v Kč). Příklad 3.28 Pan Kaštánek je OSVČ. V průběhu kalendářního roku 2012 platil pojistné na veřejné zdravotní pojištění (VZP) a pojistné na důchodové pojištění včetně příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (DUP) zálohami. Protože si vedl v průběhu roku perfektní evidenci a daním rozumí, podal daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2012 svému správci daně již 29. ledna 2013 a o den později pak podal Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra a Okresní správě sociálního zabezpečení v Jičíně Přehled o příjmech a výdajích OSVČ. Úkol: Rozhodněte, dokdy nejpozději musí pan Kaštánek vyrovnat příslušné pojistné se svými správci pojistného. Uveďte den, měsíc a rok pro vyrovnání záloh pojistného: a) na VZP: b) na DUP:

14

Příklad 3.1 1. Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění v ČR. 1. systém: 2. systém:

Příklad 3.1 1. Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění v ČR. 1. systém: 2. systém: Česká daňová soustava - Příklady Stav k 1. 1. 2013 Téma 3: Pojistné na sociální pojištění Téma 3: Pojistné na sociální pojištění Příklad 3.1 1. Jmenujte dva hlavní systémy pojistného na sociální pojištění

Více

Praktická aplikace - doplňkový materiál k přednáškám. Daňový systém ČR; BIVŠ LS Téma: Pojistné na sociální pojištění - I.

Praktická aplikace - doplňkový materiál k přednáškám. Daňový systém ČR; BIVŠ LS Téma: Pojistné na sociální pojištění - I. Téma: Pojistné na sociální pojištění - I. Příklad 1 Jmenujte dva hlavní subsystémy systému sociálního pojištění v ČR. Příklad 2 Jmenujte dílčí systémy subsystému sociálního zabezpečení v ČR. Příklad 3

Více

POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 1. vydání 1. aktualizace k 1. 8. 2009

POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 1. vydání 1. aktualizace k 1. 8. 2009 POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 1. vydání 1. aktualizace k 1. 8. 2009 Nabyl úèinnosti 1. března 2009 Str. 10 Zákon č. 41/2009 Sb., o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím trestního zákoníku

Více

Důchodové pojištění. 1 Základní informace o důchodovém systému 2-3. 2 Příjmy a výdaje důchodového pojištění 4

Důchodové pojištění. 1 Základní informace o důchodovém systému 2-3. 2 Příjmy a výdaje důchodového pojištění 4 Důchodové pojištění str. 1 Základní informace o důchodovém systému 2-3 2 Příjmy a výdaje důchodového pojištění 4 3 Počet důchodců v období 12.1996 12. 2013 5 4 Průměrné výše sólo vyplácených důchodů v

Více

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ CVIČENÍ 4 1/ zopakování a teorie SZP 2/ praktické příklady ZDAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Platba je povinná: pro všechny osoby, které mají trvalé bydliště v ČR pro osoby, které nemají

Více

24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ

24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Sociální zabezpečení zahrnuje nemocenské pojištění, důchodové pojištění, dávky státní sociální podpory a sociální péči. Dávkový systém nemocenského pojištění tvoří následující

Více

Sociální zabezpečení v ČR 5 26.3.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 5 26.3.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 5 26.3.2014 1 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce dávky. 2. Struktura sociálního zabezpečení v ČR, organizace a provádění

Více

P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6

P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6 P r á v n í r a d y n a b ř e z e n 2 0 1 6 Ohlídejte si, co za vás platí pojišťovna. K dispozici už je přehled péče za rok 2015. Zajímá vás, kolik za vás loni lékaři naúčtovali Všeobecné zdravotní pojišťovně?

Více

Příloha IV * * * 9. 59a) 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. 58c) 192 odst. 2 věta první zákoníku práce.

Příloha IV * * * 9. 59a) 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. 58c) 192 odst. 2 věta první zákoníku práce. Příloha IV Platné znění některých ustanovení zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, s vyznačením navrhovaných změn * * * 9 (1) Zaměstnavatel

Více

Příjmení Jméno Titul Datum narození Rodinný stav. orientační. Vztah k žadateli

Příjmení Jméno Titul Datum narození Rodinný stav. orientační. Vztah k žadateli Městská část Brno-střed Razítko podatelny Žádost o zařazení do evidence žadatelů o pronájem bytu (její nedílnou součástí je Čestné prohlášení k Žádosti o zařazení do evidence žadatelů o pronájem bytu ze

Více

ZMĚNY V DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ

ZMĚNY V DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ ZMĚNY V DŮCHODOVÉM POJIŠTĚNÍ od 1. ledna 2010 O změnách NOVÉ PRÁVNÍ PŘEDPISY Od 1. ledna 2010 dochází k významným změnám v oblasti důchodového pojištění. Jedná se především

Více

vymezit podmínky, za nichž je poskytovaná zdravotní péče hrazena z tohoto pojištění (osobní rozsah) a stanovit jejich práva a povinnosti

vymezit podmínky, za nichž je poskytovaná zdravotní péče hrazena z tohoto pojištění (osobní rozsah) a stanovit jejich práva a povinnosti Právo sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění Základní charakteristika účelem zdravotního pojištění je vymezit podmínky, za nichž je poskytovaná zdravotní péče hrazena z tohoto pojištění určit

Více

Legislativní změny od 1.1.2016 modul PAM

Legislativní změny od 1.1.2016 modul PAM Legislativní změny od 1.1.2016 modul PAM 1. NAŘÍZENÍ VLÁDY 233/2015 Sb., KTERÝM SE MĚNÍ NV 567/2006 Sb. O MINIMÁLNÍ MZDĚ, O NEJNIŽŠÍCH ÚROVNÍCH ZARUČENÉ MZDY... MINIMÁLNÍ MZDA Výše měsíční minimální mzdy

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Daňová soustava Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009 Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2009 Ing. Kateřina Illetško D P 1. Zásadní změny zákona o daních z příjmů V této kapitole jsou souhrnně uvedeny zásadní změny týkající se

Více

Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015

Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015 Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2015 Místně příslušná OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno uveďte název příslušné okresní, v Praze Pražské, v Brně Městské správy sociálního zabezpečení (dále

Více

589/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady. ze dne 20. listopadu 1992. o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

589/1992 Sb. ZÁKON. České národní rady. ze dne 20. listopadu 1992. o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti 589/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 20. listopadu 1992 o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti Změna: 10/1993 Sb. Změna: 160/1993 Sb. Změna: 307/1993 Sb.

Více

Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti 76 str. 1 76 Dohoda o pracovní činnosti Úplné znění 76 Dohoda o pracovní činnosti (1) Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v témže

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. Studijní program: B6208 Ekonomika a management Studijní obor: 6208R087 Podniková ekonomika a management obchodu Porovnání daňového zatížení fyzických a právnických osob

Více

K O L E K T I V N Í S M L O U V A

K O L E K T I V N Í S M L O U V A STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNÍ A ELEKTROTECHNICKÁ a VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA LIBEREC K O L E K T I V N Í S M L O U V A 2015 Obsah: I. Všeobecná ustanovení... 3 1. Předmět kolektivní smlouvy... 3 2. Vztahy

Více

Příklad 4.1 Jste Vy osobně pro účely daně z příjmů fyzických osob daňovým rezidentem? Zdůvodněte svoji odpověď.

Příklad 4.1 Jste Vy osobně pro účely daně z příjmů fyzických osob daňovým rezidentem? Zdůvodněte svoji odpověď. Příklad 4.1 Jste Vy osobně pro účely daně z příjmů fyzických osob daňovým rezidentem? Zdůvodněte svoji odpověď. Příklad 4.2 Rozpomeňte se, zda-li jste někdy v postavení zaměstnance nebo podnikající osoby

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000. podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000. podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2000 podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění OBSAH: I. Úvod II. Rozsah povinností poskytovat informace

Více

I. Možnosti pomoci od zaměstnavatele 1. Pomoc z prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb

I. Možnosti pomoci od zaměstnavatele 1. Pomoc z prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb I. Možnosti pomoci od zaměstnavatele 1. Pomoc z prostředků fondu kulturních a sociálních potřeb 1.1. Formou sociální vypomoci nebo sociální půjčky Organizační složky státu, státní příspěvkové organizace,

Více

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů. Pracovní list k DPFO Za pomoci zákona o daních z příjmů odpovězte na následující otázky: 1. Jaké příjmy jsou od daně z příjmů osvobozeny? 2. Vysvětlete, co znamená a kdy nastane zdanění starobních důchodů.

Více

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů schválený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky je nutno považovat za výrazně liberální opatření,

Více

II/2 Daňová problematika územních samosprávných celků

II/2 Daňová problematika územních samosprávných celků II/2 Daňová problematika územních samosprávných celků II/2 Daňová problematika územních samosprávných celků Cíl kapitoly Cílem kapitoly je seznámit vedoucí úředníky krajů a obcí s daňovým režimem územních

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Výběr daňových přiznání spojený s případným poskytnutím základních informací proběhne na Městském úřadě v Horní Plané dne

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Výběr daňových přiznání spojený s případným poskytnutím základních informací proběhne na Městském úřadě v Horní Plané dne DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Výběr daňových přiznání spojený s případným poskytnutím základních informací proběhne na Městském úřadě v Horní Plané dne 26.2.2009 a 12.3.2009 a to vždy od 15 do 17 hodin v

Více

Systém pojistného sociálního pojištění v ČR

Systém pojistného sociálního pojištění v ČR Systém pojistného sociálního v ČR SUBSYSTÉMY a jejich SPRÁVCI sociální (VZP) sociální zabezpečení (SZ) Veřejné zdravotní Nemocenské (NEP) Důchodové (DUP) Příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (PSPZ)

Více

P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6

P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6 P r á v n í r a d y n a l e d e n 2 0 1 6 Otázka: Je někde stanovena povinnost chodit na preventivní prohlídky? Odpověď: Ano, tato povinnost je uložena zákonem, a to zákonem o veřejném zdravotním pojištění.

Více

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU Místo pro podací razítko ŽÁDOST O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU v městské části Brno - Židenice 1. ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU Příjmení: Jméno: Roz.: Datum narození: Stav: St. obč.: obec ulice, číslo domu PSČ

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 V Praze dne 5. září 2008

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 V Praze dne 5. září 2008 z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2008 Číslo: 4 V Praze dne 5. září 2008 http: www.mfcr.cz http://www.denik.obce.cz OBSAH: strana 1. Podnikatelská

Více

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ CVIČENÍ 3 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ TEORIE RZ A 3 PŘÍKLADY 3/ PŮJDETE DOMŮ

Více

EXEKUČNÍ SRÁŽKY ZE MZDY NOVĚ V ROCE 2016

EXEKUČNÍ SRÁŽKY ZE MZDY NOVĚ V ROCE 2016 EXEKUČNÍ SRÁŽKY ZE MZDY NOVĚ V ROCE 2016 RICHARD W. FETTER I tomu největšímu dlužníkovi, na kterého je uvalena i několikerá exekuce srážkami ze mzdy, musí zůstat alespoň nezabavitelné minimum. Jeho výše

Více

Souběhy účastí na sociálním pojištění

Souběhy účastí na sociálním pojištění Souběhy účastí na sociálním pojištění Souběh dvojí: osoba má dvojí status, tj. je současně v postavení: (1) zaměstnance + státního pojištěnce (pracující důchodce, pracující student ) (2) OSVČ + státního

Více

Zaměstnávání lidí a vše kolem

Zaměstnávání lidí a vše kolem Zaměstnávání lidí a vše kolem Metodický list je zaměřen na složitou problematiku zaměstnávání lidí a to i přesto, že Junák je organizace pracující převážně s dobrovolníky. Přesto se pracovní poměry v rámci

Více

Téma: Zdravotní pojištění

Téma: Zdravotní pojištění Téma: Zdravotní pojištění Vypracovala: Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Význam Princip solidarity Pojištěnci

Více

P O K Y N Y k vyplnění přiznání k dani silniční za zdaňovací období (kalendářní rok) 2015 nebo jeho část

P O K Y N Y k vyplnění přiznání k dani silniční za zdaňovací období (kalendářní rok) 2015 nebo jeho část P O K Y N Y k vyplnění přiznání k dani silniční za zdaňovací období (kalendářní rok) 2015 nebo jeho část Základní informace k dani silniční Daň silniční je upravena zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční,

Více

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ

MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ MARKETING, MANAGEMENT, EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI CVIČENÍ 2 1/ ZOPAKOVÁNÍ 2/ PŘÍKLADY 3/ ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ Př. 1.: Rodina Králova se dvěma výdělečně činnými členy a dvěma nezletilými dětmi

Více

OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE E

OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE E OBECNÝ PŘEHLED ZE SVĚTA PRÁCE OBORY KATEGORIE E 1. BOZP v oboru Jaké bezpečnostní předpisy a hygienická pravidla musíte dodržovat při své práci? Uveďte příklad, jaká pravidla bezpečnosti byste měl/a při

Více

ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55

ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ. Zpracováno v rámci projektu IVA 2018/FVHE/2380/55 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ KVÍZ JAKÁ JE SAZBA DANĚ Z PŘÍJMU FO? JAKÉ JE ZDAŇOVACÍ OBDOBÍ U DANĚ Z PŘÍJMU? CO PODEPISUJE POPLATNÍK, ABY SI MOHL UPLATŇOVAT SLEVY NA DANI? SLEVA NA MANŽELKU SE UPLATŇUJE JEN 1X ZA ROK

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

LATIVNÍ NOVINKY 2016 LEGISLATIVNÍ NOVINKY 2016

LATIVNÍ NOVINKY 2016 LEGISLATIVNÍ NOVINKY 2016 LATIVNÍ NOVINKY 2016 LEGISLATIVNÍ NOVINKY 2016 LEGISLATIVNÍ NOVINKY V ROCE 2016 Obsah: I. Úvodem II. Občanské a obchodní právo III. Pracovní právo IV. Daňové předpisy V. Ostatní 2 ÚVOD I. Úvodem V dalším

Více

3.1 Činnosti v průběhu a na konci měsíce

3.1 Činnosti v průběhu a na konci měsíce Příklady a postupy pro mzdové účetní 1.1 Činnosti v průběhu a na konci měsíce Činnost V průběhu kalendářního měsíce plnit ohlašovací povinnosti vůči zdravotním pojišťovnám např. nástup ženy na mateřskou

Více

Služba na tomto služebním místě bude vykonávána ve služebním poměru na dobu neurčitou.

Služba na tomto služebním místě bude vykonávána ve služebním poměru na dobu neurčitou. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vrchní ministerský rada - vedoucí oddělení FM 2007, v odboru 12 Financování územních rozpočtů a programové financování, odd. 1203 Legislativa a

Více

Vedení a prosperita ordinace II MUDR. LADISLAV ZÁRUBA, ČESKÁ LÍPA

Vedení a prosperita ordinace II MUDR. LADISLAV ZÁRUBA, ČESKÁ LÍPA Vedení a prosperita ordinace II MUDR. LADISLAV ZÁRUBA, ČESKÁ LÍPA Místo ordinace: 2 Základní škola Jižní 1903,Česká Lípa Mzdy a platy ve zdravotnictví 2013 3 Lékaři a zubní lékaři = 60 635,- Sestry a porodní

Více

ROZHODNUTÍ O DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení OSSZ o vzniku dočasné pracovní neschopnosti

ROZHODNUTÍ O DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení OSSZ o vzniku dočasné pracovní neschopnosti Evidenční štítek C ROZHODNUTÍ O DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení OSSZ o vzniku dočasné pracovní neschopnosti Toto hlášení je ošetřující lékař povinen odeslat okresní správě sociálního zabezpečení

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Diplomová práce. 2006 Veronika Černocká

Vysoká škola ekonomická v Praze. Diplomová práce. 2006 Veronika Černocká Vysoká škola ekonomická v Praze Diplomová práce 2006 Veronika Černocká Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Obor: Finance Název diplomové práce: Výběr a přerozdělování příspěvků

Více

EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank

EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank Příloha č. 9 vzor A soud - správce daně V.... č. j. dne... vyřizuje: č. dveří. telefon: linka.. Dlužník: Peněžní ústav: IČO/RČ *) : IČO: EXEKUČNÍ PŘÍKAZ na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků

Více

1. MZDY 1.1. ZMĚNY VE VÝŠI MINIMÁLNÍ MZDY. 1.2. Změny v zákonu 592/92 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění PROFEX 2/2005

1. MZDY 1.1. ZMĚNY VE VÝŠI MINIMÁLNÍ MZDY. 1.2. Změny v zákonu 592/92 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění PROFEX 2/2005 1. MZDY ing. Helena Plavecká, hlavní metodik modulu MZDY ZEIS, hp.map@wo.cz 1.1. ZMĚNY VE VÝŠI MINIMÁLNÍ MZDY Nařízením vlády č. 699/2004 Sb. se s účinností od 1. 1. 2005 mění NV 303/95 Sb. o minimální

Více

Démonia DIS 11/2014 1/ UPLATNĚNÍ SLEVY NA POPLATNÍKA U POŽIVATELŮ STAROBNÍHO DŮCHODU ZA ROK 2013

Démonia DIS 11/2014 1/ UPLATNĚNÍ SLEVY NA POPLATNÍKA U POŽIVATELŮ STAROBNÍHO DŮCHODU ZA ROK 2013 O B S A H: 1/ UPLATNĚNÍ SLEVY NA POPLATNÍKA U POŽIVATELŮ STAROBNÍHO DŮCHODU ZA ROK 2013 2/ VYHLÁŠKA MPSV 208/2014 Sb. O VÝŠI VŠEOBECNÉHO VYMĚŘOVACÍHO ZÁKLADU A VÝŠI PŘEPOČÍTACÍHO KOEFICIENTU ZA ROK 2013

Více

Dotaz: Může KP uzavřít se stávajícím zaměstnancem DPP místo dodatku k pracovní smlouvě? Odpověď: Ano.

Dotaz: Může KP uzavřít se stávajícím zaměstnancem DPP místo dodatku k pracovní smlouvě? Odpověď: Ano. 10% náklady na řízení se týkají pouze části financované z prostředků EHP (tj. do 90% rozpočtu) nebo celkového rozpočtu projektu? Náklady na řízení mohou činit maximálně 10 % celkových způsobilých výdajů

Více

předsedy Obvodního báňského úřadu pro území kraje Karlovarského se sídlem v Sokolově

předsedy Obvodního báňského úřadu pro území kraje Karlovarského se sídlem v Sokolově OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA SLUŽEBNÍ MÍSTO VEDOUCÍ SLUŽEBNÍHO ÚŘADU PŘEDSEDA OBVODNÍHO BÁŇSKÉHO ÚŘADU PRO ÚZEMÍ KRAJE KARLOVARSKÉHO SE SÍDLEM V SOKOLOVĚ Praha 16. prosince 2015 Č.j.: MV-183806-9/OSK-2015

Více

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele:

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti, sociálního a zdravotního pojištění u prvního zaměstnavatele: Zadání: Poplatník měl v roce 2009 následující příjmy: - v měsících leden až prosinec příjmy ze závislé činnosti u prvního zaměstnavatele, hrubá mzda ve výši 75.000 Kč měsíčně, u zaměstnavatele podepsal

Více

Pracovní list č. 1: NEJČASTĚJŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI

Pracovní list č. 1: NEJČASTĚJŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI Pracovní list č. 1: NEJČASTĚJŠÍ PŘÍJMY DOMÁCNOSTI Úkol č. 1: Napište, co znamená slovo příjem. Vypište, s jakými druhy příjmů jste se setkali, a rozdělte tyto příjmy podle toho, jak je může domácnost získat.

Více

Inovace výuky Fyzika F8/10. Pohybová a polohová energie

Inovace výuky Fyzika F8/10. Pohybová a polohová energie Inovace výuky Fyzika F8/10 Pohybová a polohová energie Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Energie 8. ročník Polohová

Více

Daňová evidence podnikatelů

Daňová evidence podnikatelů Jiří Dušek, Jaroslav Sedláček Daňová evidence podnikatelů 2016 minimum daňové optimalizace daňové příjmy a výdaje výdaje uplatněné paušálem oznámení o osvobozených příjmech uplatnění výdajů u spolupracujících

Více

Rodičovský příspěvek - dávka státní sociální podpory

Rodičovský příspěvek - dávka státní sociální podpory Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Rodičovský příspěvek - dávka státní sociální podpory Sociální práce Vedoucí práce: Mgr. Marcela Danišová Vypracoval: Miroslav Frýba Čelákovice

Více

1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se plánování počtu zaměstnanců

1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se plánování počtu zaměstnanců Personálníčinnost podniku Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se plánování počtu zaměstnanců

Více

Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007

Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007 leden 2007 Infoservis Nový zákoník práce účinný od 1. ledna 2007 Od 1.1.2007 vstoupil v účinnost nový zákoník práce (dále jen ZP ) a v tomto vydání informačního servisu bychom Vás rádi upozornili na nejdůležitější

Více

Materiál do meziresortního připomínkového řízení ZÁKON. ze dne 2016,

Materiál do meziresortního připomínkového řízení ZÁKON. ze dne 2016, Materiál do meziresortního připomínkového řízení III. ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více

Další servery s elektronickým obsahem

Další servery s elektronickým obsahem Právní upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti

III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti III/5 Trh práce a politika zaměstnanosti Cíl kapitoly Seznámit vedoucí úředníky územních samosprávných celků s problematikou trhu práce a politikou zaměstnanosti

Více

Žádost o vymezení chráněného pracovního místa

Žádost o vymezení chráněného pracovního místa Registrační číslo Úřadu práce ČR: CHPM vymezené Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o vymezení chráněného pracovního místa 75 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, 6

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2015

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2015 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v lednu 2015 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Katedra podnikatelské sféry

Katedra podnikatelské sféry Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci D i p l o m o v á p r á c e Zykanová Irena 2007 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Jindřichův Hradec D i p l o

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_Úč24.16 Druhý a třetí Účtové třídy

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ I.

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ I. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

Příjmy z podnikání a jiné SVČ - výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů = dílčí základ daně z podnikání a jiné SMČ ( záporný rozdíl)

Příjmy z podnikání a jiné SVČ - výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů = dílčí základ daně z podnikání a jiné SMČ ( záporný rozdíl) DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB upraveno : zákonem č. 586/ 1992 Sb., o daních z příjmů část I. Daň z příjmů FO část III. 22 38 Společná ustanovení ; část IV. 38g- 38s Zvláštní ustanovení pro vybírání daně

Více

Březen 2016 Datum popis daňové povinnosti 8.3. Zdravotní pojištění záloha za 2/2016 11.3. Spotřební daně platba daně za 1/2016 (CÚ)(kromě lihu)

Březen 2016 Datum popis daňové povinnosti 8.3. Zdravotní pojištění záloha za 2/2016 11.3. Spotřební daně platba daně za 1/2016 (CÚ)(kromě lihu) Daňový termínový kalendář Leden 2016 8.1. Zdravotní pojištění záloha za 12/2015 11.1. Spotřební daně platba daně za 11/2015 (CÚ)(kromě lihu) 20.1. Sociální pojištění záloha za 12/2015 25.1. DPH přiznání

Více

ZÁSADY PRO TVORBU A POUŽITÍ SOCIÁLNÍHO FONDU

ZÁSADY PRO TVORBU A POUŽITÍ SOCIÁLNÍHO FONDU ZÁSADY PRO TVORBU A POUŽITÍ SOCIÁLNÍHO FONDU Městys Okříšky v souladu s ustanovením 84 odst. 2 písm. c) zákona 128/2000 Sb. O obcích ve znění pozdějších předpisů (v platném znění) a s ustanovením 25 odst.

Více

Oblast I - Komunikace bazální

Oblast I - Komunikace bazální Oblast I - Komunikace bazální Úkol č. Zadání úkolu Cíl úkolu 1 Vyberte jenom jména Chápe jméno 2,3 Jak se jmenuje autor textu, Co odpovíte, na tyto Chápe jméno otázky? 4 Označte pouze křestní jména Chápe

Více

Pojistné na sociální pojištění v ČR

Pojistné na sociální pojištění v ČR Pojistné na sociální pojištění v ČR Systémy sociálního pojištění a jejich správci Sociální pojištění 1. systém: 2. systém: Veřejné zdravotní Sociální zabezpečení (SZ) pojištění (VZP) a jeho tři subsystémy

Více

Postoj ODS. Praha, 6. ledna 2011

Postoj ODS. Praha, 6. ledna 2011 Postoj ODS k důchodové reformě I. Parametrické změny průběž ěžného systému 1. Souhlasíme s návrhy na změny parametrického typu průběžného systému navržené Bezděkovou komisí. 2. Nesouhlasíme se zrychlením

Více

Změny ve zdaňování fyzických osob

Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob Změny ve zdaňování fyzických osob I. Snížení sazby daně z příjmů fyzických osob na 15 % v roce 2008 a 12,5 % Zrušení progresivní sazby, zavedení lineární sazby Změna kalkulace

Více

Město Hranice QI 42-02-05 ZÁSADY PRO HOSPODAŘENÍ S BYTOVÝM FONDEM VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRANIC

Město Hranice QI 42-02-05 ZÁSADY PRO HOSPODAŘENÍ S BYTOVÝM FONDEM VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRANIC Město Hranice QI 42-02-05 Městský úřad Hranice, Pernštejnské nám. 1 753 01 Hranice, IČ: 00301311 VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRANIC QI 42-02 - 05 Tyto zásady slouží pouze pro interní potřebu. Zpracoval : Šárka

Více

~ 1 ~ ZÁKON O NEMOCENSKÉM POJIŠTĚNÍ V ROCE 2013:

~ 1 ~ ZÁKON O NEMOCENSKÉM POJIŠTĚNÍ V ROCE 2013: ~ 1 ~ ZÁKON O NEMOCENSKÉM POJIŠTĚNÍ V ROCE 2013: Tento video seminář o Zákonu o nemocenském pojištění má postupně objasnit celý systém nemocenského pojištění, tak, aby se účastník semináře vyznal v poměrně

Více

VYŠŠÍ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA

VYŠŠÍ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA Asociace vzdělávacích zařízení pro rozvoj venkovského prostoru zastoupená předsedou Mgr. Otakarem Březinou a Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy Asociace svobodných odborů

Více

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými

3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými 3.3 Účetní náklady, které nejsou daňově uznatelnými Náklady z hlediska účetního Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz

Více

Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Název materiálu: Daň ze mzdy, zdravotní a sociální pojištění

Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Název materiálu: Daň ze mzdy, zdravotní a sociální pojištění Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor : Ing. Jaroslava Pospíšilová

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Pracovněprávní skutečnosti a vztahy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

PRACOVNÍ PRÁVO. Pracovněprávní skutečnosti a vztahy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz PRACOVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Vady pracovněprávních jednání 1) Neplatnost Nemůže být zaměstnanci na újmu, nezpůsobil-li ji výlučně sám Nebylo-li jednání ve formě předepsané

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

EKONOMIKA PRO KUCHAŘE

EKONOMIKA PRO KUCHAŘE EKONOMIKA PRO KUCHAŘE Pracovní sešit Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Pracovní sešit Ročník / obor studia: I. III. r./kuchař - číšník

Více

Pokyny pro zaměstnavatele

Pokyny pro zaměstnavatele Pokyny pro zaměstnavatele Poučení o postupu při exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů V naší praxi se často setkáváme s tím, že plátci mzdy povinného zcela přesně neví, jak při provádění srážek postupovat,

Více

8. ledna 2016 aktuality komentáře dotazy a odpovědi

8. ledna 2016 aktuality komentáře dotazy a odpovědi 1 / 2016 Daňový a účetní 8. ledna 2016 aktuality komentáře dotazy a odpovědi Elektronická podání od roku 2016 Ing. Zdeněk Burda Elektronizace státní správy stále pokračuje a přináší s sebou nové povinnosti

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 8 7 Edice Účetnictví a daně

Více

Sdružení rodičů ZUŠ v Třeboni

Sdružení rodičů ZUŠ v Třeboni Stanovy Sdružení rodičů ZUŠ v Třeboni Hradební 24, 379 01 Třeboň, IČO: 42409055 Občanské sdružení podporující činnost žáků ZUŠ Třeboň. Založeno 1. 11. 1992 Rodiče, zákonní zástupci a přítomní přátelé se

Více

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

zapojení osob a péče o jejich

zapojení osob a péče o jejich Specifické formy právního zapojení osob a péče o jejich BOZP konference 25. listopadu 2015 Eva Dandová, právní a sociálně ekonomické oddělení ČMKOS dandova.eva@cmkos.cz Agenturní zaměstnávání zákoník práce

Více

Podkladové materiály. Dotazník a dotazník fyzické osoby

Podkladové materiály. Dotazník a dotazník fyzické osoby Pomůcka pro podání žádosti o vydání osvědčení fyzické osoby nebo dokladu a dalších podkladových materiálů potřebných pro zahájení bezpečnostního řízení Podkladové materiály Podkladovými materiály rozumíme

Více

I N F O R M A C E PRO ŽADATELE O UDĚLENÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY PRO ŽÁDOSTI PODANÉ OD

I N F O R M A C E PRO ŽADATELE O UDĚLENÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY PRO ŽÁDOSTI PODANÉ OD I N F O R M A C E PRO ŽADATELE O UDĚLENÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY PRO ŽÁDOSTI PODANÉ OD 1. 1. 2014 dle 11 a následujících zákona č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 82/2005-50 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 VY_32_INOVACE_EKO169

Více

VYÚČTOVÁNÍ POJISTNÉHO ZA ROK 2 0 0 3

VYÚČTOVÁNÍ POJISTNÉHO ZA ROK 2 0 0 3 HUTNICKÁ ZAMĚSTNANECKÁ POJIŠŤOVNA Jeremenkova 11, 703 00 Ostrava Vítkovice VYÚČTOVÁNÍ POJISTNÉHO ZA ROK 2 0 0 3 přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_267_ESP_14 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Optimalizace daňové povinnosti fyzické osoby. Oldřich Navrátil

Optimalizace daňové povinnosti fyzické osoby. Oldřich Navrátil Optimalizace daňové povinnosti fyzické osoby Oldřich Navrátil Bakalářská práce 2014 ABSTRAKT Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Cílem mé práce je optimalizace daňové povinnosti

Více

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů IV. Platné znění s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů 4 Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání

Více

BÝT RADĚJI OSVČ NEBO ZAMĚSTNANEC?

BÝT RADĚJI OSVČ NEBO ZAMĚSTNANEC? BÝT RADĚJI OSVČ NEBO ZAMĚSTNANEC? 2. 12. 2015 Děkuji našemu kolegovi Milanovi za článek, který z pohledu fyzické osoby řeší, zda být zaměstnancem nebo OSVČ, a to také konkrétním porovnáváním čísel. Osobně

Více