PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Evropská renesanční literatura test

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Evropská renesanční literatura test"

Transkript

1 Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Počátky psané literatury ve světě Evropská renesanční literatura test Pracovní list nabízí testovací otázky, které slouží k ověření znalostí z literatury evropské renesance. Materiál lze využít přímo ve výuce, jako domácí úkol nebo i prosté otestování sebe sama. Vytvořeno v září Použité zdroje a odkazy: Kolektiv autorů. Literatura pro 1. ročník středních škol. 1. vyd. Brno : Didaktis, ISBN PROKOP, Vladimír. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Sokolov : O.K.- Soft, SOUKAL a kolektiv. Literatura pro 1. ročník gymnázií. 2. vyd. Praha : SPN, ISBN SLANAŘ, Otakar. Čítanka 1. 1., upr. vyd. Třebíč : Petra Velanová, ISBN

2 Evropská renesanční literatura test 1) Slovo renesance znamená: a) Znovuzrození, obnovení b) Odklon c) Prvotisk 2) Vůdčí osobností evropského humanismu (dílo Chvála bláznovství) byl: a) Jan Hus b) Francesco Petrarca c) Erasmus Rotterdamský 3) Přezdívku otec humanismu získal: a) Dante Alighieri b) Francesco Petrarca c) Niccoló Machiavelli 4) Francesco Petrarca byl mj. přítelem vladaře: a) Karla IV. b) Václava IV. c) Edvarda III. 5) Inkunabule jsou: a) malby v rukopisech b) prvotisky, tedy tisky do roku 1500 c) básně oslavující fyzickou lásku 6) Humanistická zásada ad fontes znamená: a) k víře b) z praxe c) k pramenům 7) Mezi slavné renesanční umělce z oblasti architektury, výtv. umění a hudby patří: a) Tizian, Rubens, Mistr Theodorik, Santi b) da Vinci, Bach, Bosch, Buanarroti c) da Vinci, Botticelli, Buanarroti, Tizian, Santi 8) Toto slavné lit. dílo it. renesance má 3 části: Peklo, Očistec, Ráj. O které dílo se jedná? a) Torquato Tasso: Osvobozený Jeruzalém b) Dante Alighieri: Božská komedie c) Dante Alighieri: O monarchii

3 9) V knize Božská komedie Danta Alighieriho se Dante setkává se svým oblíbeným básníkem, který mu dělá průvodce. Jmenuje se: a) Horatio b) Ovidius c) Vergilius 10) Životní platonická láska a múza Danta Alighieriho se jmenovala: a) Beatrice b) Francesca c) Rosalina 11) Stěžejní básnické dílo rané it. renes., které se stalo po několik staletí vzorem evropské lyriky, napsal Francesco Petrarca a jeho název je Zpěvník. Jak zní jeho druhý u nás známý titul? a) Písně milostné b) Sonety o lásce c) Sonety pro Lauru 12) Boccacciův Dekameron je sbírka sta a) sonetů b) esejů c) novel 13) Boccacciův Dekameron bývá někdy nazýván také jako: a) kniha krve a rozkoše b) kniha o milencích c) kniha rozzlobených 14) Lidé, kteří utekli v Dekameronu před morem, si vyprávějí příběhy po dobu: a) jeden měsíc b) dva týdny c) deset dní 15) Jedno z prvních děl evrop. politické lit., jehož autorem je N. Machiavelli, se nazývá: a) Monarcha b) Despota c) Vladař 16) Pojem machiavelismus se dá nejlépe vystihnout těmito slovy: a) vše dělat s lidskou tváří b) účel světí prostředky c) je třeba panovat emotivně

4 17) Niccolo Machiavelli napsal do dnešní doby velmi oblíbenou komedii, nejvýznamnější dílo renesanční italské dramatiky, v níž líčí příběh vdané paničky Lukrecie, která podvádí svého starého zámožného manžela, jenž se v touze po potomkovi obrací na šarlatány. Jak se komedie jmenuje? a) Mandragora b) Lukrecia c) Jak advokát k parohům přišel 18) Ludovico Ariosto, italský básník, zpracoval látku jednoho slavného středověkého hrdinského eposu, ale v renesančním duchu. Jedná se o dílo: a) Zamilovaný Cid b) Zuřivý Roland c) Zapomenutý roh 19) Tento básník žil bouřlivým bohémským životem, stal se z něho rváč, tulák a zloděj pařížského podsvětí. Před oprátkou ho zachránila královská milost. Je autorem Malého a Velkého testamentu. Jméno spisovatele zní: a) Francois Rabelais b) Pierre Corneille c) Francois Villon 20) Básně sbírky Velký testament jsou psány formou tzv. francouzské balady, kterou nazýváme také villonská balada. Villonská balada: a) má 3 sloky, všechny 3 mají 7 12 veršů b) má 4 sloky, první 3 sloky mají 7 12 veršů c) má 4 sloky, první 3 sloky mají 5 12 veršů 21) Mezi francouzské renesanční autory nepatří: a) Michel de Montaigne b) Francois Rabelais c) Lope de Vega 22) Gargantua a Pantagruel je: a) novela b) pětidílný román c) hrdinský epos 23) Co je to esej? a) krátká úvaha o životě, politice, lásce atd. b) krátký veršovaný útvar o třech slokách, první dva verše se opakují na konci c) sbírka textů věnovaných jednomu tématu (např. politice, lásce ) 24) Esej uvedl do literatury autor, který nabídl sebe samého za předmět a námět. Jmenoval se: a) Niccolo Machiavelli b) Erasmus Rotterdamský c) Michel Montaigne

5 25) Jak se jmenuje dílo, které je koncipováno jako monolog alegorické postavy paní Bláznivosti, která chválí sama sebe a dokazuje nadvládu bláznivosti v životě jednotlivce? a) Óda na bláznivost b) Chvála bláznivosti c) Já, Bláznivost 26) Španělská kultura prožívala v 16. a 17. století nebývalý rozkvět. Hovoříme o této době: a) jako o zlatém věku b) jako o věku zpěvu a vína c) jako o věku zralých plodů 27) Autorem románu Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha je: a) Lope de Vega b) Miguel de Cervantes y Saavedra c) Cheoffrey Chaucer 28) Která slova nejlépe vystihují postavu Dona Quijota? a) hrdina, respektovaný, chrabrý, mladík, obávaný, který bojuje za čest své lásky b) snílek popletený četbou rytířských románů, bojuje za čistotu a čest, za ideály, vzbuzuje úsměv, ale také velké sympatie c) postarší filozof, který se odebírá na venkov strávit konec svého života a důmyslně radí lidem kolem sebe 29) Co je to pikareskní román, od kterého slova je pojmenování odvozeno? a) forma dobrodružného románu, hlavní postavou je šibal, ze šp. pícaro šibal b) forma dobrodružného románu, hlavní postavou je hráč karet, od slova piket karetní hra c) forma dobrodružného románu, v jehož závěru hrdina zabíjí svého nepřítele mečem, od fr. piquer píchnout 30) Fuente Ovejuna je první: a) dobrodružný román b) sbírka esejů c) kolektivní drama 31) Autorem je: a) Tirso de Molina b) Christopher Marlow c) Lope de Vega 32) Dílo Fuente Ovejuna známe také pod názvem: a) Potrestaná chamtivost b) Ovčí pramen c) Čest nade vše

6 33) Nejznámější Chaucerovo dílo se jmenuje: a) Velká závěť b) Bouře c) Canteburské povídky 34) Vrcholné období anglického divadla z přelomu 16. a 17. století nazýváme: a) viktoriánské drama b) alžbětinské drama c) hamletovské drama 35) William Shakespeare je rodák z: a) Stratfordu nad Avonou b) Londýna c) Manchestru

7 Řešení: 1) A 2) C 3) B 4) A 5) B 6) C 7) C 8) B 9) C 10) A 11) C 12) C 13) A 14) C 15) C 16) B 17) A 18) B 19) C 20) B 21) C 22) B 23) A 24) C 25) B 26) A 27) B 28) B 29) A 30) C 31) C 32) B 33) C 34) B 35) A Doporučená literatura ke studiu: Kolektiv autorů: Literatura pro 1. ročník středních škol, Didaktis Brno 2008 Vladimír Prokop: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století, O.K.-Soft 2004 Soukal a kolektiv: Literatura pro 1. ročník gymnázií, Soukal a kolektiv, SPN, Praha 2005

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 05.02.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

počátek 14. století počátek 17. století

počátek 14. století počátek 17. století počátek 14. století počátek 17. století UDÁLOSTI FAKTA zámořské plavby a objevy (Vasco da Gama, Kryštof Kolumbus, Ferdnando Magalhaes) rozvoj přírodních věd (Mikuláš Koperník, Galileo Galilei, Giordano

Více

Humanismus a renesance (Itálie)

Humanismus a renesance (Itálie) Humanismus a renesance (Itálie) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012) VY_32_INOVACE_VYC27 Hlavní autoři Humanismus a renesance Hlavní autoři Dante Alighieri Francesco Petrarca Giovanni Boccaccio Niccolò Machiavelli

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus Anotace: seznámení s renesanční literaturou, autory a díly Dětský diagnostický ústav,středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 9. ročník ZŠ

Více

Renesance, humanismus. PaedDr. Hana Melounová

Renesance, humanismus. PaedDr. Hana Melounová Renesance, humanismus PaedDr. Hana Melounová Renesance - z francouzského la renaissance (znovuzrození) - historická a kulturní epocha, 14. 17. st., zasáhla všechny oblasti života společnosti, všechny společenské

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus Renesance: vznik a rozvoj Období ve vývoji kultury a umění Začíná ve 14. století v Itálii ve městech, jako Florencie či Benátky Renesanční kultura byla původně výsadou bohatých měst

Více

Renesance a humanismus. Italská renesance

Renesance a humanismus. Italská renesance Renesance a humanismus Je to kulturní a společenské hnutí, které se vrací k Řeckém a Římskému dávnověku k Antice. V průběhu 14. a 15. st. upadá světská i církevní moc. Filosofie i ostatní vědy se osamostatňují,

Více

slouží k výkladu a opakování učiva o J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají se informace o jeho životě i díle

slouží k výkladu a opakování učiva o J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají se informace o jeho životě i díle ČÍSLO SADY III/2 AUTOR/KA Radka zborníková číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY KLÍČOVÁ SLOVA 1 Josef Kajetán Tyl 29.11.2012 9. J. K. Tylovi, žáci vidí, jak vypadal,dozvídají

Více

Literatura období humanismu a renesance II

Literatura období humanismu a renesance II Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literatura

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_764_Dekameron_pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

III. Renesance a humanismus v evropské a na²í literatu e

III. Renesance a humanismus v evropské a na²í literatu e III. Renesance a humanismus v evropské a na²í literatu e Charakteristika doby a sm ru Renesance (z fr. renaissance = znovuzrození obnovení) je my²lenkový a um lecký sm r jímº se lidé vyma ovali ze st edov

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

RENESANCE ITÁLIE. Renesance - Itálie. Ročník 1. Stupeň a typ vzdělávání. Datum 31. 7. 2013

RENESANCE ITÁLIE. Renesance - Itálie. Ročník 1. Stupeň a typ vzdělávání. Datum 31. 7. 2013 RENESANCE ITÁLIE Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Stručný přehled faktů o životě a díle italských renesančních literátů. Očekávaný přínos Procvičení základních informací o životě a díle renes. autorů, charakteristika

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Český jazyk a literatura 3. období 8. ročník Český jazyk pro 8.ročník ZŠ a víceletá gymnázia (Fraus 2005) Pracovní sešit pro 8.ročník ZŠ a víceletá gymnázia

Více

3.RENESANCE A HUMANISMUS. A)Evropská renesance B)Renesance a humanismus v Čechách

3.RENESANCE A HUMANISMUS. A)Evropská renesance B)Renesance a humanismus v Čechách 3.RENESANCE A HUMANISMUS A)Evropská renesance B)Renesance a humanismus v Čechách RENESANCE A HUMANISMUS počátek 14.století počátek 17.století Renesance z fr. la renaissance = znovuzrození Humanismus z

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_770_Pygmalion_ pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28.

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE RENESANCE ÚLOHA 1: Přečtěte si následující citace. Co o renesanci říkají? Nyní může každý opravdu bystrý duch děkovat bohu, že byl vybrán, aby mohl žít v tomto novém věku tak plném naděje a příslibů, který

Více

4A. Renesance v evropské literatuře (poč. 14.st.(Itálie) poč. 17.st.)

4A. Renesance v evropské literatuře (poč. 14.st.(Itálie) poč. 17.st.) 4A. Renesance v evropské literatuře (poč. 14.st.(Itálie) poč. 17.st.) z fran. la renaissance (= znovuzrození) vliv zámořských objevů vzestup měšťanstva a měst, rozvoj věd společenských i přírodních (astronomické

Více

VY_32_INOVACE_CJL1.1.20a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

VY_32_INOVACE_CJL1.1.20a PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Renezance a humanismus

Renezance a humanismus Renezance a humanismus vz. v Itálii ve 14. st., umělecký směr obrat k člověku, důraz na pozemský život, klesá zájem o víru není ovlivněno církví hl. nositelé: měšťanstvo stává se novou významnou vrstvou

Více

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Literatura

Více

maturitního okruhu a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

maturitního okruhu a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Tajný život Salvadora Dalího

Tajný život Salvadora Dalího Tajný život Salvadora Dalího Tato kniha je monumentem, který si vystavěl na vlastní počest sám Salvador Dalí. Jakkoli mu chybí falešná skromnost, jeho upřímnost je strhující. Dalí odhaluje svá tajemství

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

RENESANCE Úvod Literatura, architektura, výtvarné umění Prezentace pro kombinované studium Taneční a pohybové divadlo a výchova Renesance Vzorem a příkladem renesance je antika obrození antických ideálů,

Více

1 Renesance a humanismus v evropské a české literatuře

1 Renesance a humanismus v evropské a české literatuře 1 Renesance a humanismus v evropské a české literatuře 1.1 Renesance Pojmem renesance je označován umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 17. století. Vyznačoval se mj. zesvětštěním, individualismem

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Antika: Řím (lyrika, epika, drama)

Antika: Řím (lyrika, epika, drama) Antika: Řím (lyrika, epika, drama) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC6 Antika: Řím Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři Publius Vergilius Maro Publius Ovidius Naso Titus Maccius Plautus

Více

Anglická renesanční literatura

Anglická renesanční literatura Anglická renesanční literatura Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Český jazyk - literární komunikace 5. ročník osmiletého gymnázia 1. ročník čtyřletého gymnázia

Český jazyk - literární komunikace 5. ročník osmiletého gymnázia 1. ročník čtyřletého gymnázia Český jazyk - literární komunikace 5. ročník osmiletého gymnázia 1. ročník čtyřletého gymnázia Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo (U) chápe význam umění pro člověka zařadí typická díla k jednotlivým

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivitai.1 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma I.2.4 Vybraní autoři a texty od antiky do 20.

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Ročník, obor 1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B) 10.6.2013

Ročník, obor 1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B) 10.6.2013 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast- Sada 38 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_741_Literatura_pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus Co je renesance a humanismus? Kultura a životní styl 14.-16. století Období vytváření novověké evropské společnosti a kultury Nejprve u sebevědomých měšťanů, posléze i u aristokracie

Více

VY_32_INOVACE_06.02 1/5 3.2.06.2. IQ cesta raným novověkem

VY_32_INOVACE_06.02 1/5 3.2.06.2. IQ cesta raným novověkem 1/5 3.2.06.2 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14

Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 1. Světová a česká literatura do konce 18. století 1 Epos o Gilgamešovi 2 Bible SZ (První kniha Mojžíšova), NZ (Evangelium podle

Více

Š k o l n í v z d ě l á v a c í p r o g r a m 6 3-4 1 - M / 0 1

Š k o l n í v z d ě l á v a c í p r o g r a m 6 3-4 1 - M / 0 1 ŠVP Informa č ní technologie Š k o l n í v z d ě l á v a c í p r o g r a m 6 3-4 1 - M / 0 1 E k o n o m i k a a p o d n i k á n í S t ř e d n í o d b o r n á š k o l a & S t ř e d n í o d b o r n é u

Více

Klasicismus, osvícenství (dramatici)

Klasicismus, osvícenství (dramatici) Klasicismus, osvícenství (dramatici) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC39 Klasicismus, osvícenství a preromantismus Hlavní autoři Hlavní autoři Molière Jean Racine Pierre Corneille Molière

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Renesance a humanismus v Evropě

Renesance a humanismus v Evropě Renesance a humanismus v Evropě Charakteristika doby počátek 14.století počátek 17.století; v období pozdního středověku se začal proměňovat pohled na svět, na hodnoty a ideály života; vzrůstal i zájem

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce ve školním roce 2015/2016

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce ve školním roce 2015/2016 Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce ve školním roce 2015/2016 Kritéria pro výběr maturitních zadání k ústní zkoušce (Cermat) Světová a česká literatura do konce 18. století min. 2 literární

Více

WILLIAM SHAKESPEARE (1564 1616) Pavel Trtílek (12. 9. 2014)

WILLIAM SHAKESPEARE (1564 1616) Pavel Trtílek (12. 9. 2014) WILLIAM SHAKESPEARE (1564 1616) Pavel Trtílek (12. 9. 2014) 23. dubna 1564 narozen William S. (tři měsíce po jeho narození ve Stratfordu propukla mor) Alžběta I. (31 let) vládne 6. rokem 3 000 000 obyvatel

Více

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Absurdní literatura

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Absurdní literatura SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ Absurdní literatura Interaktivní výukový materiál Světová literatura 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během studia

Více

SZŠ a VOŠZ Příbram, Jiráskovy sady 113 Školní seznam děl k maturitní zkoušce 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19.

SZŠ a VOŠZ Příbram, Jiráskovy sady 113 Školní seznam děl k maturitní zkoušce 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. SZŠ a VOŠZ Příbram, Jiráskovy sady 113 Školní seznam děl k maturitní zkoušce 2011/2012 Autor Světová a česká literatura do konce 19.století Díla / Epos o Gilgamešovi / Bible / Kristiánova legenda / Dalimilova

Více

Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje V Pacově dne: GyPa Ř(O)-26/2011 J. Novák 30. 9. 2011 A LITERATURY PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012

Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje V Pacově dne: GyPa Ř(O)-26/2011 J. Novák 30. 9. 2011 A LITERATURY PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 GYMNÁZIUM PACOV Hronova 1079, 395 01 Pacov, www.gpacov.cz Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací Vyřizuje V Pacově dne: GyPa Ř(O)-26/2011 J. Novák 30. 9. 2011 Počet listů dokumentu: 6 Počet příloh/počet

Více

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Renesance Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. RENESANCE konec 13.století až polovina 17.století

Více

Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014

Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014 Školní seznam literárních děl pro 4.A a 4.B ve školním roce 2013/2014 Student vybírá ze seznamu četby 20 děl. Po konzultaci se svým vyučujícím předmětu ČJL je možné zařadit i dílo jiné (které v seznamu

Více

KÁNON SPISOVATELŮ A DĚL PRO ROK 2015/2016

KÁNON SPISOVATELŮ A DĚL PRO ROK 2015/2016 KÁNON SPISOVATELŮ A DĚL PRO ROK 2015/2016 Žák vybírá 20 literárních děl: Světová a česká literatura do konce 18. století minimálně 2 literární díla Světová a česká literatura 19. století minimálně 3 literární

Více

Vladislav Vančura. Knižní obálky a bibliografie prvních vydání díla spisovatele. Háj ve Slezsku 2014

Vladislav Vančura. Knižní obálky a bibliografie prvních vydání díla spisovatele. Háj ve Slezsku 2014 1891 1942 Vladislav Vančura Knižní obálky a bibliografie prvních vydání díla spisovatele Háj ve Slezsku 2014 Úvodem V dnešní době mobilů spatřit na veřejnosti člověka s knížkou v ruce není tak častým

Více

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava, příspěvková organizace Kratochvílova 7, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Školní seznam literárních děl vydaný školou v souladu s ustanovením

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ2

SADA VY_32_INOVACE_CJ2 SADA VY_32_INOVACE_CJ2 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

Čítanka I. k Literatuře v kostce pro SŠ

Čítanka I. k Literatuře v kostce pro SŠ Čítanka I. k Literatuře v kostce pro SŠ také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Další e-knihy v edici: Literatura v kostce pro SŠ e-kniha Čítanka II. k Literatuře v kostce pro SŠ e-kniha

Více

Literatura 7. Otázka číslo: 1. Klínové písmo používaly kultury: sumerské, chetitské. staroegyptské. indické (je možná pouze jedna správná odpověď)

Literatura 7. Otázka číslo: 1. Klínové písmo používaly kultury: sumerské, chetitské. staroegyptské. indické (je možná pouze jedna správná odpověď) Literatura 7 Otázka číslo: 1 Klínové písmo používaly kultury: sumerské, chetitské staroegyptské indické Otázka číslo: 2 Vychovatelem Alexandra Velikého byl autor teorie literárního umění (Poetika). Byl

Více

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

VY_32_INOVACE_CJL1.2.20a PhDr. Olga Šimandlová Říjen 2013. Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta

Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta Předmět: Italská kultura 1 Vyučující: dott. Giorgio Cadorini, Ph. D. Seminární práce: Italský pobyt barokního malíře Karla Škréty Autor: Dagmar

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století Epos o Gilgamešovi 2.

Více

Téma 7.: Rytířská epika a próza znovu a jinak. Italské karlovsko-bretonské eposy:

Téma 7.: Rytířská epika a próza znovu a jinak. Italské karlovsko-bretonské eposy: Téma 7.: Rytířská epika a próza znovu a jinak Italské karlovsko-bretonské eposy: Pulci, Boiardo, Ariosto, Tasso Iberské rytířské romány vycházející z bretonské tradice, ale později autonomní Tirant, Amadís,

Více

Český jazyk a literatura Literatura od středověku po osvícenství

Český jazyk a literatura Literatura od středověku po osvícenství Český jazyk a literatura Literatura od středověku po osvícenství Antika - Héraklés VY_12_INOVACE_LITSTARA01 cíl: seznamámit se s jednou z nejinspirativnějších řeckých bájí, připravit se na další práci

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko

PhDr. Jana Bros-Svobodová. Počátky psané literatury ve světě. Antická literatura Řecko Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Počátky psané literatury ve světě Antická literatura Řecko Pracovní list má podobu různých typů cvičení, lze je

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět český jazyk a literatura se vyučuje jako samostatný předmět. V 6., 8. a

Více

Renesance. Vznik. Chronologie

Renesance. Vznik. Chronologie Renesance Pojmem renesance (též renezance) je označován umělecký sloh a historická epocha trvající od 14. do 17. století. Vyznačoval se mj. zesvětštěním, individualismem a návratem k antice. Pojem znovuzrození

Více

Literatura 3. Otázka číslo: 1. Epos Mahábhárata je: starověký indický epos. starověký egyptský epos. starověký sumerský epos

Literatura 3. Otázka číslo: 1. Epos Mahábhárata je: starověký indický epos. starověký egyptský epos. starověký sumerský epos Literatura 3 Otázka číslo: 1 Epos Mahábhárata je: starověký indický epos starověký egyptský epos starověký sumerský epos nepatří do starověku Otázka číslo: 2 Autorem známé tragédie Médeia je: Aischylos

Více

Maturita Literatura. také v tištěné verzi. Objednat můžete na www.fragment.cz

Maturita Literatura. také v tištěné verzi. Objednat můžete na www.fragment.cz Maturita Literatura také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Maturita Český jazyk e-kniha Maturita Společenské vědy e-kniha Maturita Němčina e-kniha Literatura

Více

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA

ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ESTETICKÁ A VÝTVARNÁ

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. 1. Stupňovité věžové stavby budované ve starověké Mezopotámii od sumerského do novobabylonského období se nazývají OBOR GRAFICKÝ DESIGN SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1. Stupňovité věžové stavby

Více

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Současná literatura

SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ. Současná literatura SVĚTOVÁ LITERATURA 20. STOLETÍ Současná literatura Interaktivní výukový materiál Světová literatura 20. století V horních záložkách naleznete okruhy nejdůležitějších otázek, na které byste během studia

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122. Školní seznam četby. (ústní maturitní zkouška z ČJL) šk.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122. Školní seznam četby. (ústní maturitní zkouška z ČJL) šk. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122 Školní seznam četby (ústní maturitní zkouška z ČJL) šk. rok: 2013/2014 Literatura do konce 19. stol. Česká poezie: 1. Život sv.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová

Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název : VY_32_INOVACE_12/18_Literatura 17. 19. století Téma: Lumírovci, J. Vrchlický, J. Zeyer Číslo

Více

Seznam 105 literárních děl k nové maturitní zkoušce s vyšší úrovní obtížnosti

Seznam 105 literárních děl k nové maturitní zkoušce s vyšší úrovní obtížnosti Seznam 105 literárních děl k nové maturitní zkoušce s vyšší úrovní obtížnosti Světová a česká literatura do konce 18. století 1.Bible: Starý zákon (5 knih Mojžíšových) 2.Kosmas: Kronika česká 3.William

Více

#30. Vývoj světového dramatu. Středověk. Renesance a humanismus

#30. Vývoj světového dramatu. Středověk. Renesance a humanismus Středověk 3 zdroje: antika > antická fraška forma svobodná témata církevní hry (Egypt, Babylon) kostýmy antické literární drama veršovaná forma Cíl: zbavit se antických prvků, všeho světského=> církevní

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Evropská středověká literatura (eposy)

Evropská středověká literatura (eposy) Evropská středověká literatura (eposy) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC9 Významná díla Beowulf Píseň o Rolandovi Píseň o Cidovi Píseň o Nibelunzích Beowulf 1. Ke které zemi patří, kdo je

Více

Renesance. 1. Charakteristika období. 2. Italská renesance Dante Alighieri F. Petrarca, G. Bocaccio. 3. Francouzská renesance F. Villon, F.

Renesance. 1. Charakteristika období. 2. Italská renesance Dante Alighieri F. Petrarca, G. Bocaccio. 3. Francouzská renesance F. Villon, F. Renesance 1. Charakteristika období 2. Italská renesance Dante Alighieri F. Petrarca, G. Bocaccio 3. Francouzská renesance F. Villon, F. Rabelais 4. Španělská renesance M. de Cervantes 5. Anglická renesance

Více

Vzdělávací obor český jazyk a literatura - obsah

Vzdělávací obor český jazyk a literatura - obsah 6. ročník Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV Metody práce ( praktická cvičení) obor navázání na již zvládnuté ročník Kompetence pracovní, k učení Kom. k řešení problémů, komunikativní Kom. občanské

Více

1 ČESKÝ JAZYK. 1.1 Charakteristika předmětu

1 ČESKÝ JAZYK. 1.1 Charakteristika předmětu 1 ČESKÝ JAZYK 1.1 Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Český jazyk na prvním stupni v sobě spojuje složku jazykovou, komunikačně-slohovou a literární (čtení a psaní) a směřuje k ovládnutí základních

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Katalog titulů z české a světové literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Střední škola, Havířov Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace se sídlem Sýkorova 1/613, Havířov-Šumbark,

Více

Motýli/ Entechemie: Milada Vyhnálková, Ondřej Dvořák, Daniel Ondráček, Michaela Foitová, Juraj Háder, Barbora Nesvadbová, Tereza Slavkovská

Motýli/ Entechemie: Milada Vyhnálková, Ondřej Dvořák, Daniel Ondráček, Michaela Foitová, Juraj Háder, Barbora Nesvadbová, Tereza Slavkovská Oxana Smilková Absolutní štěstí mouchy aneb poslední mystifikace Salvadora Dalí studio Marta Premiéra: 12. 10. 2014 Režie: Oxana Smilková Dramaturgie: Oxana Smilková, Dagmar Haladová Výprava, light design:

Více

WILLIAM SHAKESPEARE 1564-1616

WILLIAM SHAKESPEARE 1564-1616 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 08.01.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B)-10.6.2013

1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B)-10.6.2013 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 38 Téma Typ materiálu Ročník, obor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_742_Lidová slovesnost_pwp Střední odborná škola

Více

pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté distanční studium pro třídu se všeobecným zaměřením

pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté distanční studium pro třídu se všeobecným zaměřením pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté distanční studium pro třídu se všeobecným zaměřením Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23 Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM čtyřleté studium s všeobecným

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OSNOVY PRO ČTYŘLETÉ A VYŠŠÍ GYMNÁZIUM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OSNOVY PRO ČTYŘLETÉ A VYŠŠÍ GYMNÁZIUM Gymnázium a Střední odborná škola ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM OSNOVY PRO ČTYŘLETÉ A VYŠŠÍ GYMNÁZIUM Jaroměř 2009 OBSAH: 1.UČEBNÍ PLÁN...3 1.1POZNÁMKY K ŠVP...4 1.21.2. ZAČLENĚNÍ PRŮŘEZOVÝCH TÉMAT...6 2.UČEBNÍ

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. C)Česká próza 1. poloviny 20. století

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. C)Česká próza 1. poloviny 20. století 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ C)Česká próza 1. poloviny 20. století C)Česká próza 1. poloviny 20. století válku odráží celá řada děl: Jaromír John (1882-1952) vlastním jménem Bohumil Markalous

Více

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II.

Historie 05. Středověk. Otázka číslo: 1. Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Historie 05 Středověk Otázka číslo: 1 Přemysl Otakar II. porazil 1260 u Kressenbrunnu: Fridricha II. Bélu IV. Rudolfa II. Habsburského bojoval o dědictví babenberské Otázka číslo: 2 České desky zemské

Více

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura

Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura (1/2) Maturitní témata z předmětu: Český jazyk a literatura Třída: A4 Školní rok: 2014-2015 1. Bible: Nový zákon; 2. Sofokles: Král Oidipus; 3. William

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 8. Gotický sloh. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 Gotický sloh Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 8. Gotický sloh. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 Gotický sloh Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 8. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Seznam literárních děl ke státní maturitě. Třída: 4.B Vyučující: Eva Poláčková

Gymnázium, Praha 6, Arabská 14. Seznam literárních děl ke státní maturitě. Třída: 4.B Vyučující: Eva Poláčková Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Seznam literárních děl ke státní maturitě Třída: 4.B Vyučující: Eva Poláčková 1. Světová a česká literatura do konce 18. století 1 Epos o Gilgamešovi 2 Bible SZ (První kniha

Více

Kde končí svět 2015-2016

Kde končí svět 2015-2016 Kde končí svět 2015-2016 JAK JE TO S KRÁLEM? Projekt SKIP Klub dětských knihoven Karlovarský kraj (Ilustrace na obálce, zdroj: Google.com/pictures) Koruna je symbol království, protože lidé mohli spíše

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122. Školní seznam četby. (ústní maturitní zkouška z ČJL)

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122. Školní seznam četby. (ústní maturitní zkouška z ČJL) Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn Littrowa 122 Školní seznam četby (ústní maturitní zkouška z ČJL) šk. rok: 2014 / 2015 Světová a česká literatura do konce 18. stol. Česká

Více

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce

Seznam literárních děl k maturitní zkoušce Seznam literárních děl k maturitní zkoušce 1. Světová a česká literatura do konce 18. století (min. 2 díla) 1 Epos o Gilgamešovi 2 Homér Odyssea 3 Sofokles Král Oidipus 4 Publius Ovidius Naso Umění milovat

Více

2007 2008 Dominik Syka. Maturitní otázky. Český jazyk - literatura 8.5.2008

2007 2008 Dominik Syka. Maturitní otázky. Český jazyk - literatura 8.5.2008 Maturitní otázky 2008 Český jazyk - literatura 8.5.2008 1. Starověká literatura (literatura orientální, antická) 3 500 př. n. l. 5. st. Orientální literatura nejstarší literatura, která vzniká kolem 4.

Více

pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté, šestileté a osmileté studium pro třídu se zaměřením matematika a přírodní vědy

pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté, šestileté a osmileté studium pro třídu se zaměřením matematika a přírodní vědy pro vyšší stupeň gymnázia čtyřleté, šestileté a osmileté studium pro třídu se zaměřením matematika a přírodní vědy ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM čtyřleté, osmileté a šestileté studium se zaměřením matematika

Více