Cementy cement hydraulické pojivo, Po zatvrdnutí zachovává svoji pevnost a stálost také ve vodě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cementy cement hydraulické pojivo, Po zatvrdnutí zachovává svoji pevnost a stálost také ve vodě"

Transkript

1 POJIVA - CEMENT

2 Cementy jsou v současnosti nejpoužívanějším pojivem ve stavebnictví. Podle ČSN EN je cement hydraulické pojivo, které po smíchání s vodou vytváří kaši, která tuhne a tvrdne v důsledku hydratačních reakcí a procesů. Po zatvrdnutí zachovává svoji pevnost a stálost také ve vodě.

3 Historie výroby cementu Název cement pochází z latinského slova caedere, tj. tlouci. Staří Římané ale používali tento výraz i pro označení lomového kamene. Zdivo vystavěné z tohoto materiálu pak označovali jako caementa, resp. structurae caementicae. Moderní pojem cement vznikl náhodou, když v roce 1774 překládal Francouz Loriot dílo Naturalis historia od Gaia Plinia Secunda a pro slovo caementa použil výraz ciment. Odtud přešel tento výraz do odborné literatury jako označení pro maltoviny tvrdnoucí pod vodou v pevnou hmotu. Patent na výrobu portlandského cementu byl přiznán v roce 1824 Johnu Aspdinovi, zedníkovi z Leedsu. Název portlandský dostal proto, že beton z něj vyrobený se vzhledem podobal oblíbenému šedobílému vápenci z anglického ostrova Portlandu. Vynález portlandského cementu dokončil I. Ch. Johnson, který roku 1844 upozornil na důležitost přesného dodržování a stálého sledování správného mísícího poměru surovin. Hlavní důraz kladl na ostré pálení, aby nastalo slinutí.

4 Cement v Čechách a na Moravě První pokus o výrobu portlandského cementu v Čechách podnikl v r Ferdinand Bárta v Hlubočepích. V roce 1865 byla založena první cementárna v Čechách v Bohosudově (Mariaschein), další cementárny vznikly v 70. letech 19. stol. v okolí Prahy - v roce 1870 byla založena cementárna v Podolí, v roce 1872 v Radotíně a v roce 1900 v Berouně.

5 Výroba cementu Cementy vznikají drcením, mletím a homogenizací surovin vhodného složení (vápence, slínovce) a následným výpalem připravené surovinové směsi nad mez slinutí (teplota výpalu je zhruba 1450 o C), čímž vzniká meziprodukt slínek. Ten se po ochlazení a odležení rozemele s přísadami a příměsmi (sádrovcem, struskou, popílkem) na jemnou moučku o měrném povrchu minimálně 225 m 2.kg -1, tj. na výsledný produkt cement.

6 Obecné schéma technologie výroby cementu lze podle jednotlivých operací rozdělit na tři hlavní fáze: - příprava surovinové směsi těžba vápence a korekčních surovin, jejich drcení, mletí a homogenizace, - výroba slínku tepelné zpracování (výpal) surovinové směsi na slínek, probíhající obvykle v rotační cementářské peci a následné chlazení a odležení vypáleného slínku, - výroba cementu mletí slínku s příměsmi (upravujícími vlastnosti výsledného produktu) nebo přísadami a následné skladování cementu v zásobnících a balení a expedice cementu.

7 Obecné schéma technologie výroby cementu

8 1 - Těžba cementářských surovin Vápenec se těží povrchovým způsobem v lomech odstřelem. Křemičité složky surovinové směsi (jíly, hlíny), pokud nejsou již primárně obsaženy ve vápencích, se těží povrchově např. v hliništích. Těžba surovin probíhá zpravidla v blízkosti výrobního závodu ( cementárny), aby byly co nejnižší přepravní náklady objemných vstupních surovin.

9 Stěnový víceetážový lom firmy Cement Hranice

10 2 - Drcení surovin Drcení surovin pro výrobu cementu může být jednostupňové, zpravidla však bývá dvoustupňové (nejprve hrubé předrcení, následuje druhé drcení na drobnější zrna). Surovinové drti se uskladňují v zásobnících nebo na předhomogenizačních skládkách.

11 3 - Předhomogenizace surovinové směsi Předhomogenizační skládka zajišťuje dostatečnou zásobu suroviny a primární homogenizaci (stejnoměrné rozložení) suroviny. Na skládku je ukládána podrcená surovina, která je pak následně dávkována do surovinového mlýna.

12 Předhomogenizační skládka se škrabákovým zakladačem. Cement Hranice

13 4 - Mletí surovinové směsi Mletí patří k nejdůležitějším fázím přípravy vstupních surovin před výpalem. Během mletí je podrcená a primárně homogenizovaná surovina mleta na moučku. Jemnost mletí má rozhodující význam na průběh procesu slinování a rychlost tvorby slínku při výpalu.

14 Surovinový mlýn. Společnost Českomoravský cement, závod Mokrá

15 5 - Výpal slínku Výpal slínku je nejdůležitější úsek technologického postupu při výrobě cementu. Slínek se vypaluje v cementářských pecích (rotační, šachtové pece, slinovací rošty..) Rotační pece jsou nejčastěji používané. Poskytují vysoký výkon, kvalitní výpal slínku jsou použitelné pro mokrý i suchý způsob výroby cementu.

16 Rotační pece jsou v podstatě ocelové válce vyložené žáruvzdornou vyzdívkou. Délka pecí je při suchém způsobu výroby (s výměníkem tepla) 60 až 100 m, maximálně 130 m, při mokrém způsobu výroby 100 až 180 m, maximálně 230 m. Průměr pecí je 3 7 m, pec má sklon 3 7 o a otáčí se kolem osy s frekvencí 1 až 2 otáčky za minutu. Výkony rotačních pecí se pohybují v rozmezí asi tun slínku za den. Během výpalu slínek prochází celou délkou pece a postupuje v ní různými tepelnými pásmy: - sušícím (do 200 o C), - předehřívacím ( o C), - kalcinačním (dekarbonatizačním, o C), - exotermickým (1300 o C), - slinovacím (až o C s poklesem na 1300 o C), - chladícím ( o C).

17 Rotační pec pro suchý způsob výroby cementu. Českomoravský cement, závod Mokrá.

18 Rotační cementářská pec

19 Slínek vypálený v cementářských pecích se ochlazuje v chladičích a následně se uskladňuje buď v krytých halách nebo ve velkoprostorových zásobnících, kde se odležuje, dokončuje se jeho chlazení a případné volné CaO se vzdušnou vlhkostí vyhasí a zkarbonatizuje. Poté se odležený portlandský slínek drtí a mele za přídavku sádrovce nebo dalších hydraulických příměsí. Portlandský slínek

20 6 - Mletí slínku Jemnost mletí je zásadní výrobní operací vzhledem k použití cementu. Jemně mleté cementy rychle hydratují (mají větší měrný povrch), mají větší počáteční a konečné pevnosti, vyvíjejí větší hydratační teplo, při zpracování jsou plastičtější. Minimální jemnost mletí portlandského cementu je 225 m 2.kg -1.

21 Přísady používané při mletí portlandského slínku: - hlavní (regulátory tuhnutí): sádrovec, dnes v podobě energosádrovce nebo chemosádrovce, - vedlejší (upravují směsnost, jde o přísady s hydraulickými vlastnostmi): vysokopecní granulovaná struska, přírodní nebo umělé pucolány, - speciální (upravují průběh mletí nebo vlastnosti cementu provzdušňovací, plastifikační, hydrofobizační).

22 Hlavní komponenty cementu (CaO, SiO 2, Al 2 O 3 a Fe 2 O 3 ) musejí být v surovinové směsi zastoupeny v určitých poměrech, které jsou vyjádřeny tzv. cementářskými moduly: - hydraulický modul poměr mezi obsahem CaO a sumou SiO 2, Al 2 O 3 a Fe 2 O 3 ; jeho hodnota se pohybuje v mezích 1,7 2,4, - silikátový modul poměr mezi obsahem SiO 2 a sumou Al 2 O 3 a Fe 2 O 3 ; jeho hodnota obvykle leží v mezích 1,7 2,7, - aluminátový modul poměr mezi obsahem Al 2 O 3 a obsahem Fe 2 O 3, který většinou kolísá v rozmezí 1,5 2,5.

23 Druhy cementů Vyráběných druhů cementů je celá řada. Jednotlivé druhy se od sebe liší vstupními surovinami (složení slínku), pomocnými látkami, které se přidávají ke slínku při mletí cementu apod.

24 Z hlediska používání cementů ve stavebnictví se cementy dají rozdělit na: - cementy pro obecné použití, - cementy speciální. Cementy pro obecné použití definuje v současnosti technická norma ČSN EN Tato norma uvádí celkem 27 jmenovitých cementů pro obecné použití (označovaných jako CEM), které jsou rozděleny do pěti hlavních skupin cementu: - CEM I Portlandský cement - CEM II Portlandský cement směsný - CEM III Vysokopecní cement - CEM IV Pucolánový cement - CEM V Směsný cement

25 Druhy cementů

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 05. Cement historie, výroba Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Výroba stavebních hmot

Výroba stavebních hmot Výroba stavebních hmot 1.Typy stavebních hmot Pojiva = anorganické hmoty, které mohou vázat kamenivo dohromady (tvrdnou s vodou nebo na vzduchu) hydraulická tvrdnou na vzduchu nebo ve vodě (např. cement)

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský, Ing. Oldřich Žalud ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí

Více

Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2.

Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2. Pojiva Zdroj: 1. DOC. ING. LUBOŠ SVOBODA, CSc., a kol. Stavební hmoty. Bratislava: Jaga group s.r.o., 2007. ISBN 978-80-8076-057-1. 2. Unium, vše pro studium. Www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/prednasky-

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 06. Chemické reakce cementu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Cement. jeden z nejdůležitějších stavebních materiálů

Cement. jeden z nejdůležitějších stavebních materiálů Cement jeden z nejdůležitějších stavebních materiálů Zpracovali a prezentují odborníci nejen na cement přední manažeři konsorcia TWE Daniel Solnař, Vojtěch Kubiš, Martin Šturc Obecně nejpoužívanější pojivo

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH HMOT A DÍLCŮ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF BUILDING MATERIALS AND COMPONENTS

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH HMOT A DÍLCŮ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF BUILDING MATERIALS AND COMPONENTS

Více

MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY

MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY MITHON NVA KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK PRO ZDIVO A POVLAKY Mithon NVA je určen ke konzervaci nebo k potlačení nežádoucího mikrobiálního napadení zdiva nebo jiných stavebních materiálů. Mithon NVA je dále určen

Více

Systémy plánování a řízení výroby AROP I

Systémy plánování a řízení výroby AROP I Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby AROP I Technická univerzita v Liberci Výrobní

Více

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Informativní příklady stupňů vlivu prostředí ČSN EN 206-1 2 www.fast.vsb.cz 3 www.fast.vsb.cz 4 www.fast.vsb.cz 5 www.fast.vsb.cz 6 www.fast.vsb.cz

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE MATERIÁLŮ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF MATERIALS SCIENCE STUDIUM VLIVU SLOŽENÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOHODNOTNÉHO

Více

ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA

ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA Pojiva Pojiva jsou látky, které lze upravit do tekuté nebo kašovité formy a které pak snadno přecházejí do formy pevné. Pojiva mají schopnost spojit nesoudržná zrna různých látek

Více

Směsi stmelené hydraulickými pojivy. Silniční stavby 2

Směsi stmelené hydraulickými pojivy. Silniční stavby 2 Směsi stmelené hydraulickými pojivy Silniční stavby 2 Stmelené směsi hydraulickými pojivy Zeminy Kamenivo Požadavky na zeminy Nejsou specifikovány v normě jako u kameniva 95 % velikosti zrn pod 63 mm (u

Více

Základní konvenční technologie obrábění FRÉZOVÁNÍ. Technologie III - OBRÁBĚNÍ

Základní konvenční technologie obrábění FRÉZOVÁNÍ. Technologie III - OBRÁBĚNÍ Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Základní konvenční technologie obrábění FRÉZOVÁNÍ Technická univerzita v

Více

Kontrola kvality při výrobě cementu. Quality control in cement production ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Michael Haase

Kontrola kvality při výrobě cementu. Quality control in cement production ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Michael Haase ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Quality control in cement production Bakalářská práce Studijní program: Studijní obor: Vedoucí práce: Stavební

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-06

Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Identifikátor materiálu: ICT-1-06 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Základní pojmy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí základní pojmy jako hardware,

Více

MITHON PVB PRŮMYSLOVÝ KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK

MITHON PVB PRŮMYSLOVÝ KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK MITHON PVB PRŮMYSLOVÝ KONZERVAČNÍ PŘÍPRAVEK Mithon PVB je určen ke konzervaci nebo k potlačení nežádoucího mikrobiálního napadení surovin nebo průmyslových výrobků. Je používán především v textilním, kožedělném,

Více

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN AI01 STAVEBNÍ LÁTKY A GEOLOGIE Kámen a kamenivo pro stavební účely Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. Video: A TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR A Přírodní kámen se již v dávných dobách

Více

Prohlášení o vlastnostech č. 22/K/CPR/16 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011

Prohlášení o vlastnostech č. 22/K/CPR/16 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 1. Jedinečný identifikační kód typu výrobku: KŘENEK 4/8 Prohlášení o vlastnostech č. 22/K/CPR/16 Kamenivo pro přípravu betonu pro pozemní stavby, pozemní komunikace a jiné inženýrské stavby 4. Zplnomocněný

Více

Dolomitické vápno a stabilizace popílků

Dolomitické vápno a stabilizace popílků Dolomitické vápno a stabilizace popílků Ing. Tomáš Táborský, VÚ maltovin Praha Úvod do problematiky Elektrárny a teplárny v českých zemích používají ke stabilizaci svých vedlejších energetických produktů

Více

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz tpm.fsv.cvut.cz Základní pojmy Materiál Stavební pojiva

Více

Mapegum WPS HYDROIZOLACE. Ochrana proti vodě v koupelně!

Mapegum WPS HYDROIZOLACE. Ochrana proti vodě v koupelně! Mapegum WPS HYDROIZOLACE Ochrana proti vodě v koupelně! Mapegum WPS Jednosložková tekutá rychle schnoucí stěrka k provádění pružné hydroizolační vrstvy v interiéru. NĚKTERÉ PŘÍKLADY POUŽITÍ Hydroizolace

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

Výhrady k technickému řešení a nedostatkům Retsch GmbH - www.retsch.com - info@retsch.com

Výhrady k technickému řešení a nedostatkům Retsch GmbH - www.retsch.com - info@retsch.com Aplikace Oblast použití Vstupní materiál Vysoce výkonný kulový mlýn E max Oscilační mlýn MM 200 Oscilační mlýn MM 400 Kryogenní mlýn CryoMill nano, redukce velikosti, homogenizace, mechanické legování,

Více

Plánování a řízení zásob

Plánování a řízení zásob Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Ekonomika plánování a řízení zásob SŠHS Kroměříž

Více

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů.

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Aleš Kratochvíl, Josef Stryk, Rudolf Hela Souhrn Cementová malta, jako součást betonu, ovlivňuje zásadním způsobem jeho fyzikálněmechanické

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Ivana Bočková Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo dumu VY_32_INOVACE_13_V_3.02 Název Centralizované

Více

DUM téma: KALK Výrobek sestavy

DUM téma: KALK Výrobek sestavy DUM téma: KALK Výrobek sestavy ze sady: 2 tematický okruh sady: Příprava výroby a ruční programování CNC ze šablony: 6 Příprava a zadání projektu Určeno pro : 3 a 4 ročník vzdělávací obor: 23-41-M/01 Strojírenství

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

Vlastnosti směsí portlandského a hlinitanového cementu

Vlastnosti směsí portlandského a hlinitanového cementu Vlastnosti směsí portlandského a hlinitanového cementu Halina Szklorzová, Theodor Staněk Anotace Hlinitanový cement se v ČR ve stavebnictví téměř nevyužívá, jeho uplatnění nalézáme zejména ve speciálních

Více

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii - Tercie Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo Mechanická

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 23. 10. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl05

Více

2.1 Tyčová, pásová, kloubová měřidla

2.1 Tyčová, pásová, kloubová měřidla Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 2.1 Tyčová, pásová, kloubová měřidla Tyčová, pásová a kloubová měřidla patří mezi nejjednodušší měřící prostředky

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MANUFACTURING TECHNOLOGY SYSTÉMY

Více

Umělá inteligence. Příklady využití umělé inteligence : I. konstrukce adaptivních systémů pro řízení technologických procesů

Umělá inteligence. Příklady využití umělé inteligence : I. konstrukce adaptivních systémů pro řízení technologických procesů Umělá inteligence Pod pojmem umělá inteligence obvykle rozumíme snahu nahradit procesy realizované lidským myšlením pomocí prostředků automatizace a výpočetní techniky. Příklady využití umělé inteligence

Více

LEPIDLA PRO NAVAZOVÁNÍ LITÉHO BETONU A STRUKTUR

LEPIDLA PRO NAVAZOVÁNÍ LITÉHO BETONU A STRUKTUR KATALOG VÝROBKŮ 157 SUPERLATEX Polymerová přísada do malt a betonu Flexibilitu zvyšující polymerová přísada do malt a betonu, která po přidání do cementové směsi značně zvyšuje její přilnavost, pružnost

Více

ODTOKOVÉ ŽLABY A ROŠTY

ODTOKOVÉ ŽLABY A ROŠTY ODTOKOVÉ ŽLABY A ROŠTY PŘEHLED VÝROBKŮ PLASTOVÉ ODTOKOVÉ ŽLABY S NEREZOVÝMI ROŠTY 2 NEREZOVÉ ODTOKOVÉ ŽLABY KLASIK 4 NEREZOVÉ ROŠTY KLASIK 6 ROHOVÉ ODTOKY A ROŠTY KLASIK 8 SPRCHOVÉ ŽLABY PLAST BRNO Moderní

Více

ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory)

ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory) Michaela Topinková Ostrava 2013 Recenzent: Ing. Filip Ovčačík, Ph.D.

Více

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4 Všeobecně je normálně tuhnoucí, ale rychle tvrdnoucí hlinitanový cement s vysokou počáteční pevností. Na základě jeho výrobního postupu, jeho chemického složení a jeho schopnosti tuhnutí se výrazně liší

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Stavební,, maltové směsi si (Příprava materiálů pro zhotovení stavebních směsí) 17. 03.. / 2013 Ing. Martin Greško Historie stavebnictví

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. Prezentace pojednává o rozdělení betonů, vlastnostech a použití.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1. Prezentace pojednává o rozdělení betonů, vlastnostech a použití. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_34_MY_1.08 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Plechy válcované za tepla

Plechy válcované za tepla Plechy válcované za tepla Plechy válcované za tepla jsou vyráběny na širokopásové válcovací trati P 500 Steckel do svitků, které jsou dále příčně děleny za studena na dělících linkách výrobního závodu.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 2 ZÁKLADNÍ MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 17. BETON - VLASTNOSTI DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Antifreeze G48, G12+ DCT s.r.o. David Joura

Antifreeze G48, G12+ DCT s.r.o. David Joura Antifreeze G48, G12+ David Joura Historie Se stoupajícím rozvojem motorizmu bylo ve třicátých letech objeveno, že pro bezporuchový provoz automobilů v zimním období je nutno do chladícího zařízení dodávat

Více

ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ. Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Abstract:

ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ. Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Abstract: ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná Abstract: Orientace výroby firmy ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Přehled základních typů výrobků

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZF_POS_20 Cement - vlastnosti Název školy Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Příbram II, Hrabákova

Více

ŽÁROVZDORNÉ MALTY A TMELY

ŽÁROVZDORNÉ MALTY A TMELY ŽÁROVZDORNÉ MALTY A TMELY 1. Úvod: S materiály nazývanými žárovzdorné malty se setkáváme, jak ukazují archeologické nálezy, již od počátku budování prvotních ohnišť, tedy od prvopočátků využívání ohně

Více

HEYMAN ve strojírenství. V této prezentaci jsme pro Vás shrnuli různé možnosti použití našich produktů při stavbě strojů a přístrojů.

HEYMAN ve strojírenství. V této prezentaci jsme pro Vás shrnuli různé možnosti použití našich produktů při stavbě strojů a přístrojů. HEYMAN ve strojírenství V této prezentaci jsme pro Vás shrnuli různé možnosti použití našich produktů při stavbě strojů a přístrojů. Použití ve strojírenství Sklopná olejová chladící jednotka: teleskopické

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

Vyřazování jaderných zařízení z provozu Zkušenosti z Německa NPP Greifswald

Vyřazování jaderných zařízení z provozu Zkušenosti z Německa NPP Greifswald Vyřazování jaderných zařízení z provozu Zkušenosti z Německa NPP Greifswald Václav Dostál (z veřejně dostupných zdrojů) Ústav energetiky Fakulta strojní ČVUT v Praze JE Greifswald JE Greifswald (pohled

Více

2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1

2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1 2009R0041 CS 10.02.2009 000.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

Vápenec jako základní kámen maltovin

Vápenec jako základní kámen maltovin Vápenec jako základní kámen maltovin Ing. Vladimír Těhník, Ing. Radovan Nečas, Ing. Dana Kubátová, Výzkumný ústav stavebních hmot a. s. Anotace Vápence jsou po jílových a pískových sedimentech třetí nejhojnější

Více

Vlastnosti betonů modifikovaných minerálními příměsmi

Vlastnosti betonů modifikovaných minerálními příměsmi Vlastnosti betonů modifikovaných minerálními příměsmi Pavla Rovnaníková Fakulta stavební VUT v Brně Kalorimetrický seminář, 23. - 27. 5. 2011 Proč využívat příměsi v betonech Snížení emisí CO 2 1 t cementu

Více

Technické materiály test

Technické materiály test test 1.Technické materiály dělíme na: A kovy, přírodní B oceli, nekovy, vrstvené materiály, syntetické Cmateriály, provozní a materiály, provozní a pomocné látky pomocné látky C kovy, nekovy, D kovy, nekovy,

Více

ODRAZOVÉ DRTIČE. vysoká provozní spolehlivost nízké náklady na provoz a údržbu nenáročná obsluha a údržba

ODRAZOVÉ DRTIČE. vysoká provozní spolehlivost nízké náklady na provoz a údržbu nenáročná obsluha a údržba ODRAZOVÉ DRTIČE vysoká provozní spolehlivost nízké náklady na provoz a údržbu nenáročná obsluha a údržba Odrazové PSP Engineering vyrábí a dodává odrazové jak s horizontální tak vertikální hřídelí rotoru,

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 2665 ze dne 3.11.2015 k vypracování koncepční studie horní úrovně Dvořákova nábřeží I. souhlasí

Více

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY Karel Trtík ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR Abstrakt Článek je zaměřen na problematiku vyztužování

Více

Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky (G331, G332)

Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky (G331, G332) Předpoklady Funkce Technickým předpokladem pro vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky je vřeteno s regulací polohy a systémem pro měření dráhy. Vrtání závitů bez vyrovnávací hlavičky se programuje pomocí

Více

PRÁŠKOVÁ METALURGIE. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1

PRÁŠKOVÁ METALURGIE. Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 PRÁŠKOVÁ METALURGIE Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 PRÁŠKOVÁ METALURGIE Progresívní technologie vysoké využití materiálu nízká teplota zpracování vysoká čistota možnost spojení nejen

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Nové formy výuky s podporou ICT ve školách Libereckého kraje IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Podrobný návod Autor: Mgr. Michal Stehlík IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE 1 Úvodem Tento

Více

MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ II

MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ II MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ II KÁMEN, KAMENNÉ ZDIVO Kamenné zdivo má hodnotu Historického dokumentu dobového způsobu zdění a opracování kamene, je svědkem podoby historické architektury. Estetickou, což se

Více

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8

3. Rozměry a hmotnosti... 3. 4. Přiřazení typů a velikostí čelních desek... 7. 5. Odchylka od TPM... 8 Tyto technické podmínky stanovují řadu vyráběných velikostí připojovacích skříní v ekonomickém provedení, které lze použít k čelním deskám VVM, VVPM, ALCM a ALKM. Platí pro výrobu, navrhování, objednávání,

Více

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: 4/6/2016. Pozice Počet Popis 1 SP 2A-13. Výrobní č.: 09001K13

Název společnosti: Vypracováno kým: Telefon: Datum: 4/6/2016. Pozice Počet Popis 1 SP 2A-13. Výrobní č.: 09001K13 Pozice Počet Popis 1 SP 2A-13 Výrobní č.: 91K13 Pozn.: obr. výrobku se může lišit od skuteč. výrobku Ponorné čerpadlo do vrtu, vhodné k čerpání čisté vody. Může být instalováno ve svislé nebo ve vodorovné

Více

SPECIFIKACE KVALITY SLP - THERMOWOOD

SPECIFIKACE KVALITY SLP - THERMOWOOD SPECIFIKACE KVALITY SLP - THERMOWOOD SLP-THERMOWOOD ZÁSADY KVALITY OBECNÝ POPIS KVALITY SUROVÉHO MATERIÁLU Jako primární surový materiál používáme finskou borovici a smrk. Tepelná úprava klade vysoké nároky

Více

VY_32_INOVACE_286.notebook. February 10, 2013. 46 A 46 B 1. Co je nasycený roztok? 3. Ox. č. kyslíku je ve sloučeninách vždy.

VY_32_INOVACE_286.notebook. February 10, 2013. 46 A 46 B 1. Co je nasycený roztok? 3. Ox. č. kyslíku je ve sloučeninách vždy. K výuce je využívána učebnice: BENEŠ, Pavel; PUMPR, Václav; BANÝR, Jiří. Základy chemie : 1. díl. Praha : FORTUNA, 2000. 144 s. Materiál byl vytvořen pomocí SMART Notebook 10.8.364.0. Použité obrázky jsou

Více

Stavební hmoty. Přednáška 9

Stavební hmoty. Přednáška 9 Stavební hmoty Přednáška 9 Autoklávované výrobky Autoklávování propařování za zvýšeného tlaku a teploty (nad 100 C) ve speciálních nádobách = autoklávech hydrotermální vytvrzování silikátových výrobků

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

AUTORKA Barbora Sýkorová

AUTORKA Barbora Sýkorová ČÍSLO SADY III/2 AUTORKA Barbora Sýkorová NÁZEV SADY: Číslo a proměnná číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY KLÍČOVÁ SLOVA FORMÁT (pdf,, ) 1 Pracovní list číselné výrazy

Více

Věra Keselicová. červen 2013

Věra Keselicová. červen 2013 VY_52_INOVACE_VK67 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová červen 2013 9. ročník

Více

PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE

PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 12. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí s chemickou

Více

Prohlášení pěstitele

Prohlášení pěstitele Prohlášení pěstitele podle 4 odst. 7 zákona č. 61/1997 Sb., o lihu, v platném znění Pořadové číslo:./2016 Jméno a příjmení žadatele:.. Adresa trvalého bydliště:...psč:... Rodné číslo:...../. Telefon:...

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL

STROPNÍ DÍLCE PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL 4.1.1 PŘEDPJATÉ STROPNÍ PANELY SPIROLL POUŽITÍ Předpjaté stropní panely SPIROLL slouží k vytvoření stropních a střešních konstrukcí pozemních staveb. Pro svou vysokou únosnost, odlehčení dutinami a dokonalému

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Martina Minaříková Ph.D., Ing. Lukáš Peřka, Ing. Vladivoj Tomek Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém

Více

Úpravy skříní a čelních ploch pro úchopovou lištou

Úpravy skříní a čelních ploch pro úchopovou lištou Úpravy skříní a čelních ploch pro úchopovou lištou Úchopová lišta znamená hliníkovou lištu, která je součástí korpusu. Skříňky jsou připraveny pro osazení této lišty, lišta samotná se osazuje až na montáži.

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu.

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu. OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek, které tvoří životního prostředí a bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává do lidského těla

Více

Zateplovací systémy Baumit. Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011

Zateplovací systémy Baumit. Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011 Zateplovací systémy Baumit Požární bezpečnost staveb PKO - 14-001 PKO - 14-002 PKO - 13-011 www.baumit.cz duben 2014 Při provádění zateplovacích systémů je nutno dodržovat požadavky požárních norem, mimo

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

BRZDY V NOVÉM SVĚTLE. www.hella.com/brakesystems

BRZDY V NOVÉM SVĚTLE. www.hella.com/brakesystems BRZDY V NOVÉM SVĚTLE www.hella.com/brakesystems 12 1 TÝM SLOŽENÝ Z NEJLEPŠÍCH HRÁČŮ Docílili jsme souhry vynikající brzdové technologie s profesionální podporou prodeje, inovačního potenciálu se špičkovým

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Jak vzniká publikace? Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu Dr. Michael

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úkol měření: 1. Změřte průběh resistivity podél monokrystalu polovodiče. 2. Vypočtěte koncentraci příměsí N A, D z naměřených hodnot resistivity.

Více

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI

NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI NÁVOD K OBSLUZE A INSTALACI Akumulační nádrže NADO 800/35v9 NADO 1000/35v9 Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o. Dražice 69, 294 71 Benátky nad Jizerou tel.: +420 / 326 370 990 fax: +420 / 326 370

Více

Microsoft Office. Word styly

Microsoft Office. Word styly Microsoft Office Word styly Karel Dvořák 2011 Styly Používání stylů v textovém editoru přináší několik nesporných výhod. Je to zejména jednoduchá změna vzhledu celého dokumentu. Předem připravené styly

Více

PODKLAD PRO TECHNOLOGICKÝ PŘEDPIS PRO ZAKLÁDÁNÍ

PODKLAD PRO TECHNOLOGICKÝ PŘEDPIS PRO ZAKLÁDÁNÍ PODKLAD PRO TECHNOLOGICKÝ PŘEDPIS PRO ZAKLÁDÁNÍ 1) Obecné informace o stavbě 1.1) Obecné informace o stavbě - Identifikace stavby, pro jejíž konstrukce a pracovní postupy se předpis zpracovává, velikost

Více

Obsahuje barevné palety PANTONE v prostoru CMYK: FASHION + HOME COLOR GUIDE - 1.925 barev NEW COLORS - 174 barev

Obsahuje barevné palety PANTONE v prostoru CMYK: FASHION + HOME COLOR GUIDE - 1.925 barev NEW COLORS - 174 barev Obsahuje barevné palety PANTONE v prostoru CMYK: FASHION + HOME COLOR GUIDE - 1.925 barev NEW COLORS - 174 barev Zpracování vějířovité uspořádání, jako u vzorníků Pantone. 10 barevných vzorků, každý o

Více

Filtrace olejů a čištění strojů

Filtrace olejů a čištění strojů Filtrace olejů a čištění strojů Moderní technologie současnosti kladou vysoké nároky nejen na kvalitu olejů po stránce složení a aditivace, ale také nízké míry znečištění mechanickými částicemi vzniklých

Více

Vysokohodnotný beton, superplastifikátor, adsorpce, hydratace cementu, mechanické vlatnosti.

Vysokohodnotný beton, superplastifikátor, adsorpce, hydratace cementu, mechanické vlatnosti. ABSTRAKT Cílem práce bylo vypracování metody pro stanovení obsahu superplastifikátorů (SP) ve vodných roztocích a pomocí této metody následně zjistit adsorpci vybraného SP na vybrané složky používané při

Více