Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ing. Vladimír Jelínek. ECC s.r.o. Všechna práva vyhrazena"

Transkript

1 Detoxikace srdce a osrdečníku Často neprávem opomíjená kapitola detoxikace. Zásadní vliv detoxikace srdce na lidskou psychiku a emocionální stabilitu. Výklad emocí srdce a symptomy spojené se zatíženým srdcem. Tři ohřívače z čínské medicíny versus medicína klasická. Ing. Vladimír Jelínek

2 Opomíjení detoxikace srdce Obvykle lidé chodí k terapeutovi s přáním vyčistit orgány jako játra, plíce či ledviny. Detoxikovat srdce chce jenom málokdo a přitom právě tato očista je tolik potřebná. Problém = člověk většinou své tělesné nebo psychické neduhy se srdcem nespojuje. Běžná vyšetření navíc často prokazují, že je srdce v naprostém pořádku, ale z našeho pohledu tomu tak nemusí být. Jistě jste zaznamenali, že v posledních letech zemřelo několik vynikajících vrcholových sportovců přímo na hřišti nebo na střídačce. Všichni bezpochyby měli srdce kompletně vyšetřené, přesto však něco bylo špatně.

3 Jak začít? Při zjištění toxinů nebo IL v okruhu srdce - je vhodné podat příslušné detoxikační preparáty hned v prvních kúrách. Především jedná-li se o staršího člověka s typickými příznaky mikrobiálního ložiska v srdci, tj. například: nadměrné zadýchávání po krátké námaze (např. chůze do schodů) suchý kašel nebo dráždění k němu velké, až nezvladatelné emocionální projevy; člověk si všechno moc bere k srdci, rozpláče se i při sebemenší zámince velké změny nálad provázené nespokojeností tlaky na hrudi nadměrná lekavost tachykardie

4 Detoxikace a projevy Detoxikace srdce bývá jedna z nejpříjemnějších detoxikační projevy doprovázející užívání preparátu většinou nejsou žádné nebo jsou jen velmi mírné a obvykle nastává rychlá úleva od potíží.

5 Srdce - anatomie Mediastinum (mezihrudí) je prostor v hrudní dutině ohraničený hrudní kostí, páteří, bránicí a plícemi. V tomto prostoru je uloženo vedle jiných orgánů také srdce; asi ze dvou třetin je umístěno v levé polovině hrudníku.

6 Krev - funkce Krví se dopravují k buňkám základní látky pro buněčný metabolismus a zpět odvádí odpadní produkty metabolismu. Na krátké vzdálenosti se uplatňují takové mechanismy transportu jako je difúze nebo osmóza Na velké vzdálenosti tyto mechanismy nejsou dostatečně rychlé. Hlavní význam cirkulace krve je tedy zajišťování rychlého transportu látek na větší vzdálenosti. Krev může své mnohé funkce plnit jen tehdy, jestliže nepřetržitě cirkuluje organismem. Hlavní orgány podílející se na dopravě krve do těla jsou srdce a cévy. Žíly odvádějí krev zpět z tkání do srdce k dalšímu okysličení.

7 Cévní a žilní systém

8 Srdce Pumpou celého systému je srdce. Má povahu peristaltického čerpadla funguje na základě postupující kontrakce svalových buněk. Směr pohybu krve v srdci je zajišťován chlopněmi. Lidské srdce je vlastně soustavou čtyř spřažených a časově naprogramovaných čerpadel.

9 Srdce Lidské srdce má přibližně hmotnost 300 gramů a velikost sevřené pěsti, přičemž mužské srdce je obecně větší než srdce ženské. Skládá se ze čtyř dutin (dvou síní a dvou komor) Pravá síň (atrium dextrum) a pravá komora (ventriculus dexter) tvoří tzv. pravé srdce, zatímco levá síň (atrium sinistrum) a levá komora (ventriculus sinister) vytvářejí srdce levé. Pravá síň a komora jsou odděleny trojcípou chlopní, mezi levou síní a komorou se nachází chlopeň dvojcípá (mitrální). Obě chlopně zabraňují zpětnému toku krve.

10 Srdce - rozdělení

11 Princip funkce srdce Pravé srdce spolu s příslušnými cévami tvoří tzv. malý krevní oběh (plicní), zatímco levé srdce zajišťuje velký krevní oběh (tělní). Odkysličená krev z organismu je horní a dolní dutou žílou přiváděna do pravé srdeční síně. Z ní je přes pravou komoru a plicnici (arteria pulmonalis) dopravena do plic, kde je zbavena oxidu uhličitého, okysličena a vrácena zpět do srdce, resp. do jeho levé síně. Odtud se okysličená krev dostává přes levou komoru do aorty a dále do celého organismu. Dalším čerpadlem se zevním zdrojem síly jsou velké žíly dolních končetin svalová pumpa podporuje návrat krve k srdci vzhůru proti gravitaci. Stěna žil je relativně tenká a je též vybavená chlopněmi zajišťují také směr toku krve jedním směrem.

12 Princip funkce srdce Krev tedy aby absolvovala kompletní průtok, musí vlastně srdcem projít dvakrát. Pravá komora má výrazně tenčí stěnu a tedy i menší hmotnost. Pohání nízkotlaký plicní oběh

13 Srdce - anatomie Před poškozením je srdce chráněno tuhým vazivovým obalem, tzv. perikardem. Detoxikace velmi důležitá zejména pro psychické stavy (je zahrnuta v preparátech CorHelp a CorDren). Perikard je speciálními vazy připoután k hrudní kosti, páteři a dalším součástem hrudní dutiny.

14 Srdce - anatomie Endokardem vnitřní vystýlka srdce - zajišťuje, aby proudící krev nepronikala do vlastní srdeční tkáně Vlastní zdroj síly představuje srdeční svalovina myokard, nacházející se mezi perikardem a endokardem. Myokard je zvláštní druh svaloviny s vlastnostmi svalstva příčně pruhovaného (kosterního) i hladkého (útrobního). Na vůli člověka je nezávislý.

15 Řez stěnou srdce

16 Cévy struktura Cévy mají masivnější stěnu než žíly

17 Cévy - funkce Cévy mají schopnosti stažení se (vazokonstrikce) a roztažení se (vazodilatace) Kontrakce je aktivována vápníkem. Relaxace vazodilatace souvisí s látkami jako je NO nebo stimulátory bet-adrenergních receptorů. Průsvit cév může být ovlivňován jak centrálně, tak periferně cévy mají vlastní seberegulaci průsvitu.

18 Rozdělení cév: Pružník: velké a středně velké tepny elastického typu, které zabezpečí rychlý transport krve do periferie. Název pružník odvozen: tunica media je tvořena především elastickými vlákny a malým počtem svalových buněk. S věkem zde ovšem přibývá kolagenních vláken. Důležitá úloha pružníku je zajistit charakter krevního proudu z nárazového za kontinuální.

19 Pružník

20 Rozdělení cév: Rezistenční cévy cévy regulující přítok krve k orgánům a tkáním. Tyto cévy mají již menší průsvit než cévy pružinku a mají silnou stěnu s vysokým podílem hladkého svalstva. Díky tomuto svalstvu mohou rozhodovat o distribuci krve k jednotlivým orgánům. Prekapilární sfinktery přepínač mezí rezistenčními cévami a kapilárami - rozhodují o počtu otevřených kapilár a tím i prokrvenosti tkáně. Kapiláry styčná plocha mezi krví a tkání. Nemají vlastní svalovinu a jsou zcela závislé na činnosti předchozích úseků cévního systému

21 Rozdělení cév: Arteriovenózní zkraty obcházejí kapiláry. Jsou jen v některých tkáních (typicky v kůži). Průtok tkání se tak zrychluje. Kapacitní cévy (hlavně žíly) slouží jako rezervoár krve, který je nutný pro stále se měnící potřeby distribuce krve do jednotlivých orgánů. V klidu se krev od okamžiku svého okysličení v plicích dostane do tkání asi za 10 s, při maximální fyzické zátěži na 2-3 s.

22 Průsvity a tloušťka cévní stěny Změny průsvitu cév jsou rozhodujícím mechanismem regulace jak průtoku krve, tak periferního odporu a tedy i tlaku krve.

23 Rozložení krve v těle Zhruba 84% z celkového objemu krve je v cévách systémového oběhu, asi 9% v cévách plicního oběhu a zbylých 7% je v srdci.

24 Tlakové poměry Tlakové poměry v celém krevním řečišti jsou generovány srdcem a umožňuje toku krve překonat odpory v krevním řečišti ty jsou závislé na průsvitu cév, jejich délce a na viskozitě krve.

25 Tlakové poměry

26 Proudění krve Laminární proudění krve je ideální. Při turbulentním proudění krve vznikají v krvi víry, které ztěžují průtok krve. Při turbulentním proudění je pro dvojnásobné zvýšení průtoku krve zapotřebí čtyřnásobného zvýšení činnosti srdce. To může vést k poškození cév. Turbulence vznikají: Při vysokých rychlostech proudění krve Bezprostředně za zúžením cévy (při arterioskleróze) Při nízké viskozitě krve (třeba u anemií krev je v podstatě suspenze erytrocytů v relativně homogenním roztoku)

27 Laminární proudění krve cévou

28 Řízení krevního oběhu Řízení krevního oběhu musí zajistit často protichůdné požadavky. Proto se vyvinuly různé regulační mechanismy, z nichž dva jsou hlavní: 1. Místní 2. Celkové Centrální řízení je dominantní např. v kůži nebo ve splanchnické oblasti. Místní řízení je rozhodující zejména v myokardu a v mozku.

29 Místní myogenní autoregulace Místní myogenní autoregulace: její podstata spočívá v tom, že zvýšený tlak krve způsobí roztažení cévní stěny, které má za následek kontrakci její hladké svaloviny a tím zmenšení průsvitu cévy. Tento regulační mechanismus se uplatňuje zejména v ledvinách. Průtok krve ledvinou a tedy její funkce se nemění při kolísání tlaku v tepnách. Dalším orgánem, kde se tento mechanismus významně uplatní je mozek. To je podstatné zejména při gravitačních změnách. Takto se udrží stejný průtok krve mozkem i při změně polohy těla.

30 Myogenní autoregulace

31 Další regulace Metabolická regulace: kyslík a metabolity dýchacího řetězce CO2, kyselina mléčná, adenosin..- působí na hladkou svalovinu cév a ovlivňují tak jejich tonus. Největší samostatnost má tento mechanismus v srdci a v mozku. Celkové regulační mechanismy: odpovídají zejména za udržení stálého arteriálního tlaku krve při změnách minutového srdečního objemu

32 Baroreceptorový reflex

33 Receptory Vliv sympatiku aktivace zejména kůže a splanchniku. Je řízeno z prodloužené míchy prostřednictvím tzv. baroreceptorů. Ty jsou umístěny ve velkých tepnách, nejvíce v oblouku aorty a v karotickém sinu. Svoji povahou se jedná o mechanoreceptory, tedy sledují napětí stěny příslušné tepny. Joalis Medulon Joalis MiHerb

34 Regulační mechanismy Na srdeční činnost a krevní tlak působí také ale reflexy zprostředkované předsíňovými receptory. Těmito receptory se ovlivňuje mimo jiné činnost ledvin. Joalis CorHerb Joalis CorDren

35 Hormonální regulační mechanismy Vliv stresových hormonů adrenalinu a noradrenalinu prostřednictvím receptorů v cévách.

36 Regulační mechanismy V dalším mechanismu tzv. renin-angiotenzinového systému jsou zapojeny ledviny. Udržení dostatečného tlaku v kapilárách glomerulů ledvin je totiž životně důležité. Tento mechanismus je spíše pomalejším.. plně efektivním se stává asi po 20 minutách a působí dlouhou dobu. Další hormonální mechanismus zajišťuje antidiuretický hormon ADH. Ve vyšších dávkách vyvolá stažení cév, ale zejména zvyšuje zpětnou resorpci vody v ledvinách.

37 Regulační mechanismy

38 Existence několika typů regulace zajistí: 1. Zvyšování průtoku krve oblastmi s vyššími metabolickými nároky. 2. Snižování průtoku krve v místech menších nároků. 3. Garance dostatečného prokrvení životně důležitých orgánů.

39 Činnost srdce Činnost srdce je řízena následujícímu mechanismy: Regulací srdeční frekvence Regulace síly srdeční kontrakce Regulace rychlosti síňokomorového převodu Regulace citlivosti vzrušivosti myokardu Tyto všechny regulační mechanismy zajišťují potřebný minutový výdej srdeční. Minutový srdeční výdej se může v případě potřeby zvýšit více než pětkrát oproti klidové úrovni a to i u netrénovaných jedinců. Minutový srdeční výdej je asi 5l za minutu.

40 Autonomní činnost srdce Při řízení autonomní činnosti srdce se uplatňují zejména prvky K+, Na+, Ca2+. Významným toxinem a antagonistou K+ jsou radioaktivní ionty Cs137+ pocházejících z Černobylu či atmosferických jaderných pokusů. Joalis Ionyx Cs Myokard je chráněný proti vlivu křečí. Křeče jsou dány rychlými opakováními elektrochemických vzruchů například ve svalech. Kontrakce myokardu je ukončena dříve než se objeví nová normální dráždivost.

41 Převodní systém srdeční

42 Vzruchy Za tvorbu vzruchů je zcela odpovědný sinoatriální (SA) uzel. Zde se nejdříve dosáhne spouštěcí úrovně vzruchu. Za určitých okolností může být vzruch také iniciován z atrioventrikulárního uzlu (AV) nebo z Purkyňových vláken. Šíření vzruchu v srdci se řídí pravidlem: vše nebo nic. Rytmicky opakující se podněty si vytváří srdce samo zcela autonomně.

43 Vliv vegetativního NS SA uzel je pod neustálým vlivem vegetativního nervového systému, sympatiku a parasympatiku. U zdravého člověka převažuje vliv parasympatiku. Parasympatické nervy přicházejí k srdci jako rami cardiaci nervi vagi. Sympatické nervy přicházejí k srdci jako nervi cardiaci a vycházejí z krčních a hrudních obratlů. Postgangliová vlákna pak spolu s vlákny vagu vytvářejí plexus cardiaticus. Klidová tepová frekvence také typicky kolísá v rytmu dýchání. Během nádechu tepová frekvence roste, během výdechu klesá. Normální tlak v aortě u mladých zdravých lidí jsou cca: 120 pro systolický tlak 70 pro diastolický tlak

44 Hodnoty tlaků v srdci a velkých tepnách

45 Krevní tlak Příčin vysokého tlaku může být celá řada a řešit krevní tlak detoxikací patří většinou ke komplexním úlohám. S věkem stoupá daleko výrazněji tlak systolický a jednou z příčin může být pokles poddajnosti (pružnosti) tepen v důsledku zvětšeného obsahu vaziva, zejména kolagenu.

46 Lymfatické cesty Prostřednictvím kapilár dochází v tkáních k výměně živin za odpadové produkty metabolismu. Při výměně se uplatňují mechanismy filtrace a reabsorpce. V tkáních vzniká přebytečná tekutina, tedy ta, která se zpět nevstřebá do žil, a ta je odváděna zpět do krve lymfatickými cévami. Lymfatické cesty mají tak za úkol během 24 hodin vrátit do krve zpět asi 2 l lymfy.

47 Filtrace a reabsorpce tekutiny

48 Schéma minutového srdečního výdaje

49 Prokrvení srdečního svalu K samotnému srdečnímu svalu není krev dopravována přímo ze srdce, protože vnitřní tlak i rychlost toku krve by jemnou síť srdečních kapilár potrhaly. Srdce má proto svůj vlastní systém zásobování. Z aorty těsně nad aortální chlopní vystupují dvě věnčité (koronární) tepny, které se postupně větví a vytvářejí jakousi krajkovitou síť po celém povrchu srdce. Jsou-li tyto tepny zaneseny, zhoršuje se prokrvení srdečního svalu. Tento stav nazýváme ischemická choroba srdeční. Při úplném ucpání věnčité tepny dojde k odumření srdeční svaloviny, tzv. infarktu myokardu. Postižené místo se hojí vazivovou jizvou.

50 Další zajímavosti cévního oběhu: Propustnost kapilár není ve všech tkáních stejná. Nejméně propustná zejména pro velké molekuly je v mozku a v placentě. Hovoříme o hematoencefalitické a placentární bariéře. V kapilárách plicního oběhu se hodnota tlaku krve nesmí přiblížit kritickému tlaku jinak hrozí filtrování tkáňového moku do alveolů a vzniku velmi závažného stavu, který se nazývá edém plic. Plicní okruh je tedy nízkotlakým systémem. Plicní tepny mají oproti systémovým tenčí stěnu a jsou proto snadněji roztažitelné. Proto se může poměrně snadno krátkodobě měnit objem krve v plicích až o 50%. V srdečním svalu je velký počet mitochondrií. V klidovém stavu srdce spotřebuje až 10% celkové klidové spotřeby kyslíku. Při těžké námaze se kyslíková spotřeba může zvednout až na 40%.

51 Další zajímavosti cévního oběhu: Srdce na rozdíl od kosterního svalu velmi efektivně metaboluje volné mastné kyseliny a kyselinu mléčnou. To je významné zejména při těžké svalové práci. Průtok krve mozkem je obvykle závislý na věku. U mladého je cca 15% minutového objemu srdečního. Po 50. roce poněkud klesá. Při intenzivním myšlení se klidový průtok krve mozkem může zvětšit až o 50%. Průtok krve kůží je určován jen málo potřebami její výživy, hlavní význam má v tomto směru její úloha termoregulace. Průtok krve kosterním svalstvem je velmi silně ovlivněn mechanickou kompresí cév pracujícím svalem. Člověk, který ovládá schopnost relaxace při dlouhotrvající fyzické zátěži, má také daleko lepší metabolické vytrvalostní schopnosti.

52 Další detoxikační souvislosti Přiřazujeme hořkou chuť, červenou barvu a ze zvukových projevů smích a řeč (nebo obecně vyjadřování člověka). Detoxikaci srdce potřebuje člověk, kterému se zdají OPAKOVANĚ následující typy snů: sny o smrti nebo o mrtvolách sny o ohni sny plné krve sny o kamnech či kotlích, ve kterých hoří oheň sny o lidech, kteří zemřeli velké množství snů

53 Detoxikace orgánů okruhu srdce Joalis CorHelp Joalis CorDren Joalis Venaron Joalis VenaHelp Joalis VenaDren Joalis Emoce Joalis NoDegen Joalis MindHelp Joalis Ionyx Joalis Antimetal Joalis Antivir Joalis Grippe viry Joalis NoBacter TČM popisovala též zvláštní orgány, které nenacházíme nikde v organismu a mají energizující povahu. Jedním z takových orgánů je trojitý ohívač (Triple Burner), tradicí nazývaný jako San Jiao.

54 Trojitý ohřívač

55 Trojitý ohřívač Lepší než hledání přesné lokalizace jednotlivých ohřívačů je lepší rozdělit corpus člověka na tři oblasti: 1. horní ohřívač začíná již u kořene jazyka a končí u vchodu do žaludku. Zahrnuje takové orgány jako mediastinum, srdce, plíce. Je odpovědný za přijímání jídla, tekutin a vzduchu. Horní ohřívač koordinuje funkce srdce a plic, řídí dýchání a rozvádění ochranné energie na povrch těla 2. střední ohřívač začíná vstupem do žaludku a končí pylorickou (nejspodnější) částí žaludku. Řídí zažívání a metabolismus. Harmonizuje funkce žaludku, sleziny a slinivky břišní. Je odpovědný za extrakci vyživující energie Chi z jídla a tekutin a za její rozvádění do systému meridiánů

56 Trojitý ohřívač 3. dolní ohřívač začíná (prostorově) pylorem žaludku a končí konečníkem a močovým ústrojím. Je odpovědný za oddělení nečistého od čistého, vstřebání živin a oddělení pevných a tekutých odpadů. Harmonizuje funkci jater, ledvin, močového měchýře a tenkého a tlustého střeva. Reguluje též sexuální a reprodukční funkce. Někteří medicínští badatelé mají za to, že funkce trojitého ohřívače jsou spojeny s hypofýzou. Joalis Hypotal

57 Psycho-emocionální aspekty trojitého ohřívače Trojitý ohřívač je považován za velvyslance energie Chi, kolující v organismu. Rozvádí energii jaterní Chi a odstraňuje tím možnost vzniku deprese způsobené stagnací této jaterní Chi. Když je trojitý ohřívač, který ovlivňuje bdělý stav člověka, naplněný, tak se lidské vědomí stává stabilním a úmysly jsou benevolentní a laskavé. Trojitý ohřívač bývá také někdy přirovnán k starobylému vodnímu mlýnskému kolu, které má za úkol pochánět mechanismus pro mletí obilí. Proto je trojitý ohřívač v TČM považován za generálního metabolizéra organizmu.

58 Psycho-emocionální aspekty trojitého ohřívače Trojitý ohřívač je spojován se srdcem a osrdečníkem a je ho možné ovlivnit emocí radosti. Když je energie srdce silná a čistá bez pocitů viny a přání a myšlenky člověka vycházejí z pokoje a míru, pak energie sexuální esence (Jing) se rozšíří do trojitého ohřívače a krev naplní každou jednotlivou tepénku.

59 Meridián trojitého ohřívače

60 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Vladimír Jelínek

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE CÉVY VELKÝ A MALÝ KREVNÍ OBĚH obr. č. 1 SRDCE = KARDIA uloženo v dutině hrudní pod hrudní kostí zaoblená část obrácena vpravo a dozadu hrot směřuje doleva a dopředu obr. č. 2 SRDCE

Více

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc

Ivana FELLNEROVÁ PřF UP Olomouc SRDCE Orgán tvořen specializovaným typem hladké svaloviny, tzv. srdeční svalovinou = MYOKARD Srdce se na základě elektrických impulsů rytmicky smršťuje a uvolňuje: DIASTOLA = ochabnutí SYSTOLA = kontrakce,

Více

Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie a anatomie.

Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie a anatomie. Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie.upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie a anatomie. Doplňující prezentace: Stavba a funkce membrán, Funkční anatomie

Více

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice)

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice) Otázka: Oběhová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Anet význam, základní schéma oběhu krve, stavba a činnost srdce, stavba a vlastnosti cév, EKG, civilizační choroby = oběhový systém = kardiovaskulární

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Funkční anatomie srdce dvě funkčně spojená čerpadla pohánějící krev jedním směrem pravá polovina srdce levá polovina srdce pravá polovina (pravá komora a síň) pohání nízkotlaký

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Dýchací soustava

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Dýchací soustava Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

prohnutí páteře obratel

prohnutí páteře obratel KOSTRA Kostra je pro člověka velmi důležitá, protože chrání vnitřní orgány a umožňuje mu spolu se svaly pohyb. Kostru dospělého člověka tvoří asi 233 kostí. Pohyblivé spojení kostí se jmenuje kloub, nepohyblivé

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Otázka: Člověk - cévní soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Tom

Otázka: Člověk - cévní soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Tom Otázka: Člověk - cévní soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Tom Primární funkce: Přísun kyslíku z plic a živin z trávicího ústrojí ke tkáním, odvod CO2 a odpadních látek z tkání do vylučovací soustavy,

Více

Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem. Zabezpečuje:

Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem. Zabezpečuje: Oběhová soustava Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem. Zabezpečuje: Přepravu (transport): - přepravcem je krev (soustava oběhová) - zabezpečuje přísun základních kamenů živin do buněk,

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Anatomie I přednáška 10. Dýchací soustava.

Anatomie I přednáška 10. Dýchací soustava. Anatomie I přednáška 10 Dýchací soustava. Funkce dýchací soustavy Zprostředkovává výměnu plynů mezi organismem a zevním prostředím. Dýchání (výměna plynů) Dýchání zevní (plicní) výměna O 2 a CO 2 v plicích

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Tkáně trofické, svalové a nervové 1/48

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Tkáně trofické, svalové a nervové 1/48 "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Tkáně trofické, svalové a nervové Trofické tkáně Charakteristická je tekutá mezibuněčná hmota Tvoří je míza a krev 2

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č. č. 18 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Význam a rozmnožování organismů - opakování V pracovních listech si žáci zopakují význam

Více

ZÁKLADNÍ FUNKCE zajistí oběh krve, neustále proudící krev => vhodné podmínky pro život všech bb

ZÁKLADNÍ FUNKCE zajistí oběh krve, neustále proudící krev => vhodné podmínky pro život všech bb Otázka: Oběhová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Iveta ZÁKLADNÍ FUNKCE zajistí oběh krve, neustále proudící krev => vhodné podmínky pro život všech bb OBECNÁ STAVBA skládá se ze srdce a krevních cév

Více

Variace Močový systém

Variace Močový systém Variace 1 Močový systém 21.7.2014 15:57:07 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA MOČOVÝ SYSTÉM Funkční anatomie ledvin Exkrece vyloučení škodlivých, nepotřebných látek (močovina, anorganické látky, voda)

Více

AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM

AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM AUTONOMNÍ (VEGETATIVNÍ) NERVOVÝ SYSTÉM 1 2 Popis a funkce ANS část nervového systému odpovědná za řízení útrobních tělesných funkcí, které nejsou ovlivňovány vůlí inervuje hladkou svalovinu orgánů, cév,

Více

Vstup látek do organismu

Vstup látek do organismu Vstup látek do organismu Toxikologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. 2 podmínky musí dojít ke kontaktu musí být v těle aktivní Působení jedů KONTAKT - látka účinkuje přímo nebo po přeměně (biotransformaci)

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Kardiovaskulární soustava SRDCE

Kardiovaskulární soustava SRDCE Kardiovaskulární soustava - SRDCE Mgr. Martina Pokorná SRDCE (lat. COR, řec. KARDIA) srdce dospělého člověka: 260 320 g novorozenec: 20-25 g nepárový dutý svalový orgán uložený v dutině hrudní (k. hrudní,

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM a možnost jeho detoxikace 1 SRDCE dutý svalový orgán, ústřední orgán krevního oběhu: přečerpává okysličenou krev z plic do tělního (velkého) oběhu přečerpává neokysličenou krev

Více

Vlásečnice jsou tvořeny jednou vrstvou buněk = endotel, aby byla jejich stěna snadno prostupná.vlásečnice (kapiláry) dělíme na:

Vlásečnice jsou tvořeny jednou vrstvou buněk = endotel, aby byla jejich stěna snadno prostupná.vlásečnice (kapiláry) dělíme na: Otázka: Stavba a funkce cév, rozdělení na malý a velký krevní oběh Předmět: Biologie Přidal(a): evuš Cévy dělíme na tepny = arterie, které vedou krev od srdce, vlásečnice = kapiláry, které zprostředkovávají

Více

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU BIOENERGETIKA ČLOVĚKA Kapitola třetí PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU Pohyb Obecné informace Dostáváme se k přehledu prostředků a metod tréninku, zaměřených na zvýšení

Více

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek)

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76 Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) 77 Příloha č. 3. Dráha vedení viscerální bolesti (obrázky) 78 Příloha č. 4. Viscerosomatická

Více

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací

Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Detoxikace lymfatického systému jako základ všech dalších detoxikací Ing. Vladimír Jelínek Máme-li přirovnat lymfatický systém člověka k něčemu známému, napadne nás slovo kanalizace. Funkce Cévy krevního

Více

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce).

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce). Tepelná výměna tepelná výměna je termodynamický děj, při kterém dochází k samovolné výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou. Tepelná výměna vždy probíhá tak, že teplejší těleso předává svou vnitřní

Více

Anatomie a fyziologie člověka

Anatomie a fyziologie člověka školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Dýchací soustava člověka

Dýchací soustava člověka Dýchací soustava člověka Dýchací plyny jsou velice důležité pro život člověka. Bez nich by nemohly probíhat různé metabolické reakce. Aby se do člověka tyto plyny dostaly, musí mít lidské tělo soustavu

Více

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy Trávicí soustava - příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy děje probíhající v TS: 1) mechanické zpracování potravy - rozmělnění potravy

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_91_DÝCHACÍ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_91_DÝCHACÍ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_91_DÝCHACÍ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 30. 12. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS, DÝCHACÍ

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_11_ZDV2_03 Zdravověda První pomoc

Více

CNS I. (MOZEK) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

CNS I. (MOZEK) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje CNS I. (MOZEK) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2010 Mgr. Radka Benešová CENTRÁLNÍ NERVOVÝ SYSTÉM Nervový systém je nejvýše postaveným

Více

Mechanika vdechu a výdechu. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Mechanika vdechu a výdechu. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mechanika vdechu a výdechu Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr.Jitka Fuchsová Mechanika dýchání VDECH = inspirium = aktivní

Více

Dýchání. Patofyziologie dýchacího systému. Anatomie dýchacího systému. Hlavní funkce dýchacího systému

Dýchání. Patofyziologie dýchacího systému. Anatomie dýchacího systému. Hlavní funkce dýchacího systému Dýchání Patofyziologie dýchacího systému M. Jurajda Pod pojmem dýchání rozumíme výměnu dýchacích plynů mezi vnitřním a zevním prostředím. Někdy se používá pojem buněčné dýchání pro procesy spojené s tvorbou

Více

Všeobecná sestra, 1. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA

Všeobecná sestra, 1. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA Všeobecná sestra, 1. kolo, kombinovaná forma, Odborný test VS a PA Správná odpověď je podbarvena šedou barvou Otázka č. 1: Pupečník se skládá: ze dvou tepen a jedné žíly ze dvou žil a jedné tepny ze dvou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Nervová soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010 Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls74848/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MONO MACK DEPOT MONO MACK 50 D tablety s proslouženým uvolňováním SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

Téma: Posturální a fázické svaly

Téma: Posturální a fázické svaly Téma: Posturální a fázické svaly Anotace: Materiál je určen k výkladu učiva. Rozlišuje zkrácené a oslabené svaly, dále poukazuje na možné zdravotní problémy při nedostatečném protahování a posilování daných

Více

Porodní asistentka, 2. kolo, prezenční forma, Odborný test VS a PA

Porodní asistentka, 2. kolo, prezenční forma, Odborný test VS a PA Porodní asistentka, 2. kolo, prezenční forma, Odborný test VS a PA Správná odpověď je podbarvena šedou barvou Otázka č. 1: Pupečník se skládá: ze dvou tepen a jedné žíly ze dvou žil a jedné tepny ze dvou

Více

10 největších mýtů o tloustnutí

10 největších mýtů o tloustnutí 10 největších mýtů o tloustnutí Chceme mít pěknou postavu, nebo alespoň nemít špeky a panděra. Mnozí se proto trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém

Více

Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest

Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest TRITON Operace Ïluãníku a Ïluãov ch cest Doc. MUDr. Jan váb, CSc. Triton Jan Šváb Operace žlučníku a žlučových cest Vyloučení odpovědnosti vydavatele Autor i vydavatel věnovali maximální možnou pozornost

Více

Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha vědět, co je příčinou nemoci a smrti

Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha vědět, co je příčinou nemoci a smrti patří mezi biologické vědy, které zkoumají živou přírodu hlavním předmětem zkoumání je člověk název je odvozen od řeckých slov: SOMA = TĚLO LOGOS = VĚDA, NAUKA Dějiny somatologie hlavním motivem byla touha

Více

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn

Stavba a funkce cév a srdce. Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Stavba a funkce cév a srdce Cévní systém těla = uzavřená soustava trubic, které se liší: stavbou vlastnostmi propustností stěn Aorta - srdečnice - silnostěnná tepna, vychází z L komory srdeční - základ

Více

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka

OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka OBOROVÁ RADA Fyziologie a patofyziologie člověka Předseda Prof. MUDr. Jaroslav Pokorný, DrSc. Fyziologický ústav 1. LF UK, Albertov 5, 128 00 Praha 2 e-mail: jaroslav.pokorny@lf1.cuni.cz Členové Prof.

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Spánek byl po celá tisíciletí považován za pasivní jev blízký bezesné smrti. Shakespeare ve svém Hamletovi považuje smrt za sestru spánku 2 ZDRAVÝ SPÁNEK

Více

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu.

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu. OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek, které tvoří životního prostředí a bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává do lidského těla

Více

ARTERIE A DETOXIKACE

ARTERIE A DETOXIKACE ARTERIE A DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš www.kappamedical.com 1 Arterie - tepny Součást kardiovaskulárního systému. Arteria z řeckého aer (vzduch) a tereo (obsahovat) protože tepny jsou po smrti prázdné);

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12 Člověk I. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Umí živočichové vytvářet sacharidy? Název reakce, při které vznikají sacharidy: Které látky rostlina potřebuje na fotosyntézu?

Umí živočichové vytvářet sacharidy? Název reakce, při které vznikají sacharidy: Které látky rostlina potřebuje na fotosyntézu? Umí živočichové vytvářet sacharidy? Kde vznikají sacharidy? Název reakce, při které vznikají sacharidy: Které látky rostlina potřebuje na fotosyntézu? Co je produktem fotosyntézy? Za jakých podmínek probíhá

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu

Parkovací automat. Identifikace systému. Popis objektu Parkovací automat Identifikace systému Popis objektu Pohled: Systém analyzujeme z funkčního hlediska, tedy technické interakce mezi jednotlivými (funkčními) subsystémy umístěnými v lokalitě vjezdu na automatizované

Více

KOMPLEXNÍ LÉČBA OSTEOMYELITIDY

KOMPLEXNÍ LÉČBA OSTEOMYELITIDY KOMPLEXNÍ LÉČBA OSTEOMYELITIDY (KLINICKÝ PŘÍKLAD) Osteomyelitida zánět kostní dřeně způsobený bakteriemi. Etiologicky se uplatňují např. stafylokoky, pseudomonády, gramnegativní bakterie nozokomiální infekce.

Více

Historie výpočetní techniky Vývoj počítačů 4. generace. 4. generace mikroprocesor

Historie výpočetní techniky Vývoj počítačů 4. generace. 4. generace mikroprocesor 4. generace mikroprocesor V roce 1971 se podařilo dosáhnout takové hustoty integrace (množství součástek v jednom obvodu), která umožňovala postavení celého mozku počítače z jednoho obvodu tento obvod

Více

Biologie zadání č. 1

Biologie zadání č. 1 Biologie zadání č. 1 Otázky za 3 body 1. Pojmem vitální kapacita plic označujeme: a) objem vzduchu v horních dýchacích cestách b) objem vzduchu vydechnutý po maximálním nádechu c) objem vzduchu vydechnutý

Více

New-Life Tvary aplikovaných bio-elektrických akceleračních vln

New-Life Tvary aplikovaných bio-elektrických akceleračních vln Beneficium Euro Ltd New-Life Tvary aplikovaných bio-elektrických akceleračních vln Uživatelský klinický manuál 2008 New-Life - tvary aplikovaných bio-elektrických akceleračních vln SINUSOVÁ VLNA Používaná

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

VOLBA TYPU REGULÁTORU PRO BĚŽNÉ REGULAČNÍ SMYČKY

VOLBA TYPU REGULÁTORU PRO BĚŽNÉ REGULAČNÍ SMYČKY VOLBA TYPU REGULÁTORU PRO BĚŽNÉ REGULAČNÍ SMYČKY Jaroslav Hlava TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Přívod vzduchu do plic a jeho následné vytlačení se děje PASIVNĚ jako následek změny objemu hrudníku (podtlak při nádechu, přetlak při výdechu)

Přívod vzduchu do plic a jeho následné vytlačení se děje PASIVNĚ jako následek změny objemu hrudníku (podtlak při nádechu, přetlak při výdechu) Přívod vzduchu do plic a jeho následné vytlačení se děje PASIVNĚ jako následek změny objemu hrudníku (podtlak při nádechu, přetlak při výdechu) Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie.upol.cz/zam.htm

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_TVD535 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník

Více

Svalstvo. - Myologie = nauka o svalstvu - lidské tělo obsahuje asi 600 svalů (40 50% tělesné hmotnosti) - většina z nich jsou párové (asi 300 párů)

Svalstvo. - Myologie = nauka o svalstvu - lidské tělo obsahuje asi 600 svalů (40 50% tělesné hmotnosti) - většina z nich jsou párové (asi 300 párů) Svalová soustava - Myologie = nauka o svalstvu - lidské tělo obsahuje asi 600 svalů (40 50% tělesné hmotnosti) - většina z nich jsou párové (asi 300 párů) Svalstvo 1) Příčně pruhované - můžeme ho ovládat

Více

1 Typografie. 1.1 Rozpal verzálek. Typografie je organizace písma v ploše.

1 Typografie. 1.1 Rozpal verzálek. Typografie je organizace písma v ploše. 1 Typografie Typografie je organizace písma v ploše. 1.1 Rozpal verzálek vzájemné vyrovnání mezer mezi písmeny tak, aby vzdálenosti mezi písmeny byly opticky stejné, aby bylo slovo, řádek a celý text opticky

Více

Věra Keselicová. červen 2013

Věra Keselicová. červen 2013 VY_52_INOVACE_VK67 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová červen 2013 9. ročník

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. VII Název: Měření indukčnosti a kapacity metodou přímou Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.:

Více

TRÁVICÍ SOUSTAVA Dutina ústní Hltan a jícen Žaludek Tenké st evo Tlusté st evo Kone ník

TRÁVICÍ SOUSTAVA Dutina ústní Hltan a jícen Žaludek Tenké st evo Tlusté st evo Kone ník TRÁVICÍ SOUSTAVA Člověk roste, pohybuje se, dýchá, vylučuje a vykonává další činnosti, ke kterým potřebuje energii. Stavební látky a energii získáváme z potravy. Potravu zpracovává trávicí soustava. Ta

Více

Velikost magnetického pole je určena magnetickou indukcí. Jejími jednotkami jsou gauss (G) a tesla (T).

Velikost magnetického pole je určena magnetickou indukcí. Jejími jednotkami jsou gauss (G) a tesla (T). MAGNETIZMUS Co víme o magnetech? Magnetizmus - síla, která udržuje řád ve vesmíru Magnetizmus - síla působící na každou buňku živého organizmu Magnetická síla - síla, která udržuje život na Zemi Magnetická

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Sarkoidóza (sarcoidosis)

Sarkoidóza (sarcoidosis) Sarkoidóza (sarcoidosis) Autor: Alžběta Herodesová, Školitel: prof. MUDr. Martin Petřek, CSc. Výskyt Sarkoidóza je onemocnění neznámé příčiny, jež může postihnout téměř kterýkoli orgán v lidském těle,

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č.

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č. Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Zborovská 11 150 21 Praha 5 OBECNÍ ÚŘAD obce Velké Přílepy Pražská 162 252 64 Velké Přílepy Vyjádření k oznámení

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Pingpongový míček. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Pingpongový míček. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Petr Školník, Michal Menkina TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.7/../7.47, který je spolufinancován

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

Filtrace olejů a čištění strojů

Filtrace olejů a čištění strojů Filtrace olejů a čištění strojů Moderní technologie současnosti kladou vysoké nároky nejen na kvalitu olejů po stránce složení a aditivace, ale také nízké míry znečištění mechanickými částicemi vzniklých

Více

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 www.accessexcellence.org 2 Stavba žilní stěny relativně tenká a chudá svalovina, chlopně zabraňující zpětnému toku krve, vazivová vrstva (elastická i

Více

Funkce oběhové soustavy

Funkce oběhové soustavy Oběhová soustava Funkce oběhové soustavy Zajišťuje oběh krve (u savců krev stahy srdce). Krev spolu s tkáňovým mokem a mízou tvoří vnitřní prostředí organismu, podílejí se na udržování homeostázy (stálého

Více

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie. upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. Doplňující prezentace: Dynamika membrán, Řízení srdeční činnosti, EKG,

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 7.10.2013

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.3489

CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.19_Vylucovani_ledviny_kozni_soustava Datum: 23. 3. 2013 Ročník: osmý

Více

Řízení činnosti srdce a cév

Řízení činnosti srdce a cév Řízení činnosti srdce a cév Doc. MUDr. Romana Šlamberová, Ph.D. Ústav normální, patologické a klinické fyziologie Distribuce krve v cirkulaci Celkový objek krve v cévách (intravaskulární objem): muž: 5,4

Více

Onemocnění mitrální chlopně

Onemocnění mitrální chlopně Onemocnění mitrální chlopně Co je mitrální stenóza? Mitrální stenóza (zúžení dvojcípé chlopně) není ve vyspělých zemích již častou vadou. Nejčastěji se jedná o následek revmatické horečky, resp. s ní spojeného

Více

- světlo je příčné vlnění

- světlo je příčné vlnění Podstata polarizace: - světlo je příčné vlnění - směr vektoru el. složky vlnění (el. intenzity) nemá stálý směr (pól, ke kterému by intenzita směrovala) takové světlo (popř.vlnění) nazýváme světlo (vlnění)

Více

Druhy smyslového vnímání

Druhy smyslového vnímání Druhy smyslového vnímání Zpracoval: E-mail: Bobr0069@seznam.cz 1 Senzorické procesy a vnímání: Senzorické procesy jsou složkou adaptivní činnosti organismu. V průběhu fylogeneze se vyvinuly smyslové orgány

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA Ing. Vladimír Jelínek V dnešním kongresovém příspěvku budeme hledat odpovědi na následující otázky: Co jsou to tuky Na co jsou organismu prospěšné a při stavbě

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

Nebezpečí popálení, poleptání

Nebezpečí popálení, poleptání Nebezpečí popálení, poleptání Popálení - výskyt Nebezpečí popálení spočívá v možnosti zranění tepelnými účinky (sálavé teplo, horký vzduch, horké předměty) nechráněných částí těla, dýchacích cest nebo

Více

Cesta do Prahy. 6) Při výběru dopravce, co ovlivňuje váš výběr nejvíce? (očíslujte podle priority)

Cesta do Prahy. 6) Při výběru dopravce, co ovlivňuje váš výběr nejvíce? (očíslujte podle priority) Cesta do Prahy 1) Jste: a) Muž b) Žena 2) Jaký je váš věk? a) 0-18 b) 19 21 c) 22 26 3) Jakou školu studujete? 4) Jak často dojíždíte za studiem? a) denně b) 1x týdně c) 1-2x za měsíc d) méně častěji 5)

Více

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 26.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 3. Vývoj

Více

Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122

Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122 Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0122 Inovovaný předmět Výživa člověka Přednášející: prof. Ing. Karel Kopec, DrSc. Téma

Více

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech Soustava trávicí zajišťuje příjem potravy trávení = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy odstraňování nestravitelných zbytků

Více