Sociální pedagogika N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty"

Transkript

1 Sociální pedagogika N / 06 Tématické okruhy k absolventským zkouškám Odborné předměty Školní rok 2015/2016

2 1. Dospělost z pohledu psychologie, sociální pedagogiky, andragogiky a sociální práce. Dospělost jako produktivní věk. Fáze dospělosti, problematika partnerských a rodičovských vztahů. Sociální pedagogika a andragogika - vzdělávání dospělých jako způsob práce s lidmi. Motivace, bariéry ve vzdělávání dospělých. Systém poradenských a sociálních služeb pro dospělé osoby v kontextu náročných životních situací. 2. Socializační proces a jeho specifika. Socializace a její obsah. Etapy socializace v průběhu ontogenetického vývoje. Socializační mechanismy. Resocializace a deviantní socializace. Poruchy chování a jejich klasifikace. Etiologie poruch chování. Agrese, agresivní jedinec, agrese a média. Ústavní výchova. Systém péče, důvody pro umístění, výhody a nevýhody, úskalí. Návazná péče. Problematika dětí vyrůstajících mimo vlastní rodinu. Proměna ústavní výchovy. 3. Determinace osobnosti. Poruchy chování. Mediace. Biologické a sociální determinanty osobnosti. Kulturní vzorec chování. Modální a bazální osobnost. Společenské normy. Charakteristika sociálního prostředí. Disociální, asociální a antisociální chování. Možnosti práce z pohledu sociální pedagogiky. Kriminalita mládeže. Mediace metoda vyjednávání, proces mediace. 4. Sociální status a sociální role. Vliv rodiny a lokálního prostředí na utváření jedince. Rodina jako malá sociální skupina. Problémově zatížené rodiny a výchovné styly. Sociální status, sociální role, konflikty rolí. Lokální prostředí a jeho vliv na utváření jedince. 5. Problematika sociální percepce. Prevence sociálně patologických jevů. Sociální percepce, podstata, fáze percepčního procesu. Chyby v meziosobním vnímání. Sebepojetí a jeho vývoj. Vliv sebepojetí na utváření osobnosti. Prevence sociálně patologických jevů. Systém prevence, zařízení a instituce poskytující jednotlivé typy prevence. Postavení sociální pedagogiky v tomto systému.

3 6. Činitelé ontogeneze. Periodizace vývoje jedince. Vliv činitelů vývoje na utváření osobnosti. Periodizace vývoje v pojetí S. Freuda, J. Piageta a E. Eriksona. Volný čas a jeho chápání. Proměny volného času z fylogenetického a ontogenetického hlediska. Funkce volného času. Typologie činností ve volném čase. Organizace a instituce poskytující možnosti trávení volného času dětem a mládeži. Neziskové organizace a jejich úloha ve volném čase. 7. Vývoj jedince a jeho specifika. Životní styl a volný čas. Vývoj a jeho charakteristika. Etapy životního cyklu. Kritická a senzitivní období ve vývoji. Základní metody sociální pedagogiky a jejich uplatnění při utváření životního stylu. Cílové skupiny sociální pedagogiky. Volný čas a životní styl. Prvky životního stylu. Komerční průmysl volného času. Volný čas dětí a mládeže a sociálně patologické jevy. Tradiční a nové pojetí pedagogiky volného času. 8. Charakteristika dětství a jeho specifika. Sociální a pedagogické poradenství. Charakteristika dětství, fáze dětství. Rozumový, emoční a sociální vývoj dítěte. Podstata a vývoj hry. Kresba a její diagnostický význam. Systém diagnostických, poradenských a sociálních služeb pro děti a rodiče. Syndrom CAN. Diagnostika, prevence a intervence. 9. Dospívání a volný čas. Dospívání jako krizové období ontogeneze. Znaky dospívání. Hledání vlastní identity. Dospívání z pohledu S.Freuda, J.Piageta a E.Eriksona. Volný čas a jeho trávení. Bariéry pro trávení volného času. Potlačování práva na kvalitní trávení volného času. Možnosti intervence z pohledu sociální pedagogiky. Sociální a školské organizace a instituce pro děti a mládež a děti a mládež s handicapem a se specifickými potřebami. 10. Prostředí a jeho vliv na jedince. Sociální práce s klientem. Význam a vliv prostředí na jedince. Typologie prostředí z hlediska různých kritérií. Přirozené a intencionální prostředí výchovy. Etapy sociální práce. Individuální sociální práce. Sociální poradenství.

4 11. Rodina, její význam a specifika, možnosti práce s rodinou. Rodina a význam rodiny. Funkce rodiny. Poruchy funkcí rodiny. Charakteristika současné rodiny. Rodina v rozvodu, neúplná rodina a dysfunkční rodina jako specifický socializační fenomén. Sociální práce s rodinou. 12. Vrstevnická skupina jako socializační fenomén. Možnosti práce se skupinou. Pojem a klasifikace skupin. Znaky malé sociální skupiny. Vrstevnické skupiny, jejich význam a vliv na socializaci osobnosti. Šikana v sociální skupině. Typologie, fáze vývoje šikany, možnosti prevence a intervence. Sociální práce se skupinou. Etapy práce se skupinou. 13. Osobnost dítěte mladšího školního věku. Přirozené a intencionální prostředí výchovy. Charakteristika osobnosti dítěte v období školní docházky, školní zralost. Psychologická problematika školní neúspěšnosti, neprospěchu a nekázně, jejich příčiny. Škola. Funkce školy. Sociální atmosféra a klima. Sociálně patologické jevy ve škole. Specifické poruchy učení a jejich projevy, vzdělávání a práce s těmito jedinci. 14. Komunikace v sociální interakci. Podstata sociální interakce. Pojem a druhy komunikace. Styly jednání v komunikačním procesu. Pedagogická komunikace. Schéma komunikace. Typy a zásady pedagogické komunikace. Masmédia. Vliv masmédií na výchovu a rozvoj osobnosti. Komunikace jako hlavní nástroj sociální práce. 15. Metody poznávání osobnosti.vztah jako jeden z hlavních nástrojů pedagogické a sociální práce. Klasifikace a analýza diagnostických a výzkumných metod. Vztah mezi vychovatelem a vychovávaným. Budování vztahu. Zásady, hranice vztahu. Vztah a komunikace. Lidský vztah jako součást profese - vztah mezi pomáhajícím pracovníkem a klientem.

5 16. Pojetí osobnosti v psychologii 20. století. Problematika mentální retardace. Motivační vlastnosti osobnosti (potřeby, zájmy, postoje, hodnoty). Inteligence. Sociální inteligence. Mentální retardace, klasifikace, možnosti a stupně socializace a integrace, systém výchovy a vzdělávání jedinců s mentálním postižením. Systém poradenských a sociálních služeb pro jedince s postižením. 17. Psychologie osobnosti. Práce s jedinci s postižením. Pojem osobnost, znaky osobnosti, struktura osobnosti. Jáství. Charakter. Temperament. Specifika komunikace s různými typy klientů, význam emoční inteligence pro práci s klienty. Speciální pedagogika jako věda. Péče o postižené osoby v minulosti a dnes. Základní terminologie handicap, defekt, defektivita. Možnosti integrace. 18. Rodina s postiženým dítětem, posouzení potřeb dítěte, typy sociálních služeb. Rodina s postiženým dítětem. Institucionální síť zařízení pro jedince s postižením. Výhody a nevýhody institucionální péče a péče v rodině. Posouzení potřeb dítěte. Případová práce s klientem a případové konference. Ambulantní, terénní a pobytové sociální služby, jejich výhody a nevýhody. 19. Jedinec s postižením a možnosti jeho uplatnění ve společnosti. Standardy kvality. Postižený jedinec a společnost. Služby pro zdravotně postižené ve státním a nestátním sektoru. Výchova, vzdělávání a pracovní uplatnění zdravotně postižených. Stupně socializace. Asistent pedagoga. Standardy kvality sociálních služeb. 20. Druhy postižení, systém péče a možnosti práce s jedinci s postižením. Sociální práce. Zrakové, sluchové a tělesné postižení. Reedukace, kompenzace, rehabilitace. Možnosti práce s těmito jedinci, systém péče. Specifika sociální práce s jedinci s postižením. Vznik sociální práce. Teorie významné pro sociální práci. Paradigmata a dilemata sociální práce.

6 21. Psychologie a její význam. Sociální práce s jedincem a komunitou. Vznik psychologie jako vědní disciplíny. Psychologické směry 20. století a jejich představitelé. Systém psychologických věd, význam psychologie pro společenskou praxi. Moc - pomoc, pomoc - kontrola v rámci vztahu pracovník - klient. Profesionální způsoby práce s klientem. Sociální práce s komunitou. 22. Sociální a pedagogické aspekty ve výchově. Náročné životní situace. Sociální a pedagogické aspekty ve výchově v dílech významných pedagogů (John Locke, J J. Rousseau, J. H. Pestalozzi, A. Diesterweg, Don Bosco, J. Dewey, A. S. Makarenko). Náročné životní situace. Konflikt, frustrace, stres a jejich zvládání. Systém poradenských zařízení a zařízení sociální péče pro osoby v krizi. 23. Život a dílo Jana Amose Komenského. Osobnost sociálního pedagoga Život a dílo Jana Amose Komenského. Systém a pojetí výchovy a vzdělávání. Obecné předpoklady a dovednosti sociálního pedagoga, jeho role. Etika v sociální práci. Syndrom vyhoření - projevy, prevence. Supervize. 24. Proměny společnosti a pohledu na výchovu a vzdělávání. Krize v životě jedince. Proměny ve společnosti a výchova. Pedagogika osvobození, antiautoritativní pedagogika, antipedagogika. Stres a obranné mechanismy při zvládání náročných životních situací. Krize jako zátěž a jako šance. Druhy krizí. Průběh krize. Krizová intervence. Zásady práce s lidmi v krizi. 25. Alternativní pedagogické systémy. Období stárnutí a stáří. Hnutí nové výchovy. Reformní pedagogické systémy. Montessori, Daltonský plán, Jenský plán, Freinetovská pedagogika, Waldorfská pedagogika. Problematika stárnutí a stáří. Fyzická a psychická involuce, postoj společnosti a jedince ke stárnutí a stáří. Sociální práce se starými lidmi.

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství I. okruh Sociální pedagogika 1. Sociální pedagogika jako vědní disciplína, její vztah k příbuzným a participujícím

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM studijní program Speciální pedagogika studijní obor Speciální pedagogika akademický rok

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma studia: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (magisterská) Psychosociální studia: sociální práce Tematické okruhy: 1. a) Vymezení sociální práce. Pojmy, cíle, metody,

Více

Programová nabídka vzdělávání

Programová nabídka vzdělávání Programová nabídka vzdělávání LEDEN ČERVEN 2014 PorCeTa, o.p.s. Speciálně pedagogické poradenské a vzdělávací centrum Podrobnosti a přihláška na www.porceta.cz Dotazy a přihláška na kropikova@porceta.cz

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8 května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost- sociálně výchovná

Více

Studium pedagogiky pro učitele 2013

Studium pedagogiky pro učitele 2013 Studium pedagogiky pro učitele 2013 Obsah a průběh studia: Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických

Více

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM)

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období 2016-2023 Co lze financovat z OP ZAMĚSTNANOST 1. Sociální služby a sociální

Více

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP...

Více

2. Výchova a vzdělávání jako základní pedagogické kategorie

2. Výchova a vzdělávání jako základní pedagogické kategorie Okruhy ke SZZK z předmětu Pedagogika Pro studijní obor Vychovatelství pro speciálně pedagogické instituce 1. Pedagogika jako věda Vymezení pojmu pedagogika. Znaky pedagogiky jako vědy. Návaznost a přesah

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie

Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie Studijní obory: Učitelství

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh, 8. Května 2a, 789 01 Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Studijní obor: Forma zkoušky: Forma studia: 75-41-M/01

Více

CZ.1.07/3.2.05/02.0041

CZ.1.07/3.2.05/02.0041 CZ.1.07/3.2.05/02.0041 Zamyšlení Život sám je jeden velký projekt. Má svůj začátek i konec a je jedinečný. Musíme do něj hodně investovat a očekáváme dosažení cílů, které si přejeme. Je na každém z nás,

Více

1. Pravidla šetrné sebeobrany

1. Pravidla šetrné sebeobrany Podrobná specifikace jednotlivých vzdělávacích aktivit Příloha č. 1 Zadávací dokumentace 1. Pravidla šetrné sebeobrany Umožnit m zvládnout jednání osoby, které je poskytována sociální služba, která ohrožuje

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie pro učitele Studenti u SZZ prokáží : důkladné teoretické znalosti získané

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY - 1 - UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky ke Státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a pedagogické psychologie Studijní obor: VVP Studenti u SZZ prokáží : důkladné

Více

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd 6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd Obecné cíle výuky ZSV Předmět a výuka ZSV je koncipována tak, aby žáky vedla k pochopení dění ve světě. Žáci se učí respektovat společenskou skutečnost,

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium I. okruh Sociální pedagogika a poradenství 1. Systém pedagogických věd. Základní, aplikované

Více

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši.

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. Strana 1. Právní předpisy upravující individuální vzdělávací

Více

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích.

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích. METODICKÝ LIST Předmět Typ studia Semestr Způsob zakončení Přednášející Psychologie mezilidských vztahů (B-PMV) Kombinované studium 6. semestr zápočet PhDr. Jiří Němec Název tématického celku: Psychologie

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoj ke změně v institucionálním nastavení náhradní rodinné péče z pohledu pracovnic OSPOD www.nahradnirodina.cz www.nadacesirius.cz

Více

Výchova k občanství - Sekunda

Výchova k občanství - Sekunda - Sekunda Výchova k občanství Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE

TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. TEMATICKÉ OKRUHY K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PSYCHOPATOLOGIE Bc. obor Sociální politika a sociální práce 1 a) Norma, normalita v dynamice

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

Ondřej Pašek. Evropské fondy. období 2014 2020. Příležitosti pro udržitelnost. www.bankwatch.org

Ondřej Pašek. Evropské fondy. období 2014 2020. Příležitosti pro udržitelnost. www.bankwatch.org Ondřej Pašek Evropské fondy období 2014 2020 Příležitosti pro udržitelnost www.bankwatch.org Příležitosti pro občanskou společnost Princip partnerství Účast v přípravě všech OP a Dohody Závazný ze strany

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015 STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 215 Počet klientů, intervencí, kontaktů a nerealizovaných kontaktů za rok 215 18 16 14 1622 1575 12 1 8 6 192 938 Klienti Intervence 4 2 368 7 19 6 I. popoletí

Více

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 121 odst. 1 a 123 odst.

Více

Teorie a metodika výchovy

Teorie a metodika výchovy Teorie a metodika výchovy ÚVOD Jan Nehyba Ukončení semináře Průběžné úkoly, které je zapotřebí vložit do odevzdáváren (často něco přečíst a napsat o tom reflexi 1 stranu: co mně na textu přišlo nejdůležitější?

Více

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2011) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost, kultura a školství v antice. Sparta

Více

PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Státní závěrečná zkouška z pedagogiky a psychologie pro učitele má komplexní charakter. Studující má prokázat, že zvládl pojmovou

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712

NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712 NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM: KLIMA TŘÍDY Anotace programu: školní

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA Zkušební okruhy: Psychologie - Bc. 1. Základy obecné psychologie - Předmět studia psychologie, psychika, vědomí, psychické procesy, psychické obsahy, psychické stavy - Základní

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

Státní závěrečná zkouška pro bakalářské prezenční studium Sociálně pedagogické asistentství

Státní závěrečná zkouška pro bakalářské prezenční studium Sociálně pedagogické asistentství Státní závěrečná zkouška pro bakalářské prezenční studium Sociálně pedagogické asistentství Struktura (části) bakalářské státní závěrečné zkoušky ze Sociální pedagogiky: 1. Obhajoba bakalářské práce 2.

Více

Školní strategie prevence

Školní strategie prevence Školní strategie prevence Obchodní akademie a Střední odborná škola gen. Františka Fajtla, Louny pracoviště Postoloprtská na období 2013-2018 Zpracovala: Mgr. Hana Topičová, výchovná poradkyně, školní

Více

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 103/2014 Sb., s účinností ke dni 1. 9. 2014 Změny se týkají 1 odst. 5 a jsou

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Osobní asistence Místo poskytování služby: Nerudova 1180, Hradec Králové 500 02 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE 1. Definice a předmět psychologie Základní odvětví, speciální a aplikované disciplíny,

Více

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG)

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Témata kvalifikačních prací si studenti volí po dohodě s konkrétními vyučujícími dle vlastního zájmu či profesního zaměření. Následně uvedená témata jsou pouze návrhem

Více

AKTIVIZACE SENIORŮ POMOCÍ PRVKŮ BIOGRAFIE KLIENTA - KNIHA ŽIVOTA

AKTIVIZACE SENIORŮ POMOCÍ PRVKŮ BIOGRAFIE KLIENTA - KNIHA ŽIVOTA AKTIVIZACE SENIORŮ POMOCÍ PRVKŮ BIOGRAFIE KLIENTA - KNIHA ŽIVOTA Mgr. Lenka Vráželová MEZINÁRODNÍ KONFERENCE AKTIVNÍM STÁŘÍM K DOŽIVOTNÍ SOBĚSTAČNOSTI 7. 8. 11. 2013 BIOGRAFIE z řeckého bios ţivot a grafein

Více

Okruhy ke SZZ pro studenty bakalářského studia oboru Sociální pedagogika kombinované studium

Okruhy ke SZZ pro studenty bakalářského studia oboru Sociální pedagogika kombinované studium Okruhy ke SZZ pro studenty bakalářského studia oboru Sociální pedagogika kombinované studium (platné pro studenty přijaté ke studiu v akademickém roce 2008/2009 a později) SZZ sestává z dílčích disciplín:

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh, 8. Května 2a, 789 01 Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Studijní obor: Forma zkoušky: Forma studia: 75-41-M/01

Více

Prostředí podle velikosti prostoru

Prostředí podle velikosti prostoru PROSTŘEDÍ A VÝCHOVA Socializace Proces postupné přeměny člověka jako biologické bytosti v bytost společenskou, postupné začleňování do života dané společnosti Celý život, nahodile, živelně Lidské formy

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (bakalářská) Pedagogika a psychologie Tematické okruhy: 1. Zdroje pedagogických informací. Knihovny, informační centra, pedagogické

Více

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA STUDIJNÍ LITERATURA ZÁKLADY PEDAGOGIKY GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2010. 261 s. ISBN 978-80-7315-185-0. JANDERKOVÁ, D. Slovník základních pojmů z pedagogiky, psychologie a metodologie.

Více

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy

Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné

Více

Vybrané údaje o sociálním zabezpečení za rok 2014. 5. Sociální služby

Vybrané údaje o sociálním zabezpečení za rok 2014. 5. Sociální služby 5. Sociální služby Hlavním smyslem sociálních služeb je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou,

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

Základy pedagogiky a psychologie pro vychovatele zkušební okruhy

Základy pedagogiky a psychologie pro vychovatele zkušební okruhy Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Požadavky ke státní závěrečné zkoušce pro kombinované bakalářské studium VYCHOVATELSTVÍ (7505R008) Státní závěrečná zkouška v oboru vychovatelství

Více

Ústav pedagogických věd

Ústav pedagogických věd Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Personální obsazení Vedoucí pracoviště prof. PhDr. Milan Pol, CSc. Personální obsazení Profesoři prof. PhDr. Milan Pol, CSc. prof. PhDr.

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

Studijní materiály. prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Graduační práce Bibliografický zaznam (.pdf) Projekt výzkumu (.pdf)

Studijní materiály. prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Graduační práce Bibliografický zaznam (.pdf) Projekt výzkumu (.pdf) Studijní materiály Obsah dokumentu: prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. MUDr. Jiřina Ondrušová, Ph.D. doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc. ThDr. Markéta Kateřina Holečková Mgr. Monika Nová prof. PhDr. Beáta

Více

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

Sociální skupiny PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D

Sociální skupiny PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D Sociální skupiny PhDr. Jindra Stříbrská, Ph.D Sociální skupina pojem Sociální skupina - klíčové téma sociální psychologie,psychologie,sociologie i dalších věd. Určitý počet lidí, kteří mají něco společného.

Více

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská)

STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) STÁTNÍ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (magisterská) Část státní závěrečné zkoušky: Studijní program: Studijní obory: Učitelská způsobilost Tělesná výchova a sport Aplikovaná tělesná výchova Aplikované pohybové aktivity

Více

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST výstupy z 2.WS realizovaného 10. 7. 2013 Zájmové strany: rodiny s malými dětmi vzdělavatelé, lektoři a kariéroví poradci personalisté zaměstnavatelé

Více

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie

Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Klinická psychologie NMgr. obor Psychologie 1. a) Prehistorie a vznik klinické psychologie (jeji filosofické

Více

Teorie sociálně- psychologického. Dr. Kolařík (13,45-15,15) Klinická psychologie 2 - Dr. Somatopatologie - Dr. výcvik 3, D - Dr. Kolařík (12,00-13,30)

Teorie sociálně- psychologického. Dr. Kolařík (13,45-15,15) Klinická psychologie 2 - Dr. Somatopatologie - Dr. výcvik 3, D - Dr. Kolařík (12,00-13,30) Pondělí 8,00-9,30 9,4-11,1 11,30-13,00 13,1-14,4 1,00-16,30 16,4-18,1 18,30-20,00 Psychologie veřejného mínění - Doc. Cakirpaloglu, P. Obecná psychoterapie - Dr. Lečbych Koučink - Dr. Šucha výcvik 1, A

Více

Katedra speciální pedagogiky Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor. Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod.

Katedra speciální pedagogiky Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor. Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod. Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod. Předseda komise: Doc. PhDr. Jan Šiška, Ph.D. Členové komise: PhDr. Pavlína Šumníková,Ph.D.,

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Teoretické obory psychologie NMgr. obor Psychologie 1. Předmět a metoda psychologie Pojetí duševního

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

11. konference ČAPV Sociální a kulturní souvislosti výchovy a vzdělávání ENVIRONMENTÁLNÍ EDUKACE V PROFESNÍ PŘÍPRAVĚ SOCIÁLNÍCH PEDAGOGŮ.

11. konference ČAPV Sociální a kulturní souvislosti výchovy a vzdělávání ENVIRONMENTÁLNÍ EDUKACE V PROFESNÍ PŘÍPRAVĚ SOCIÁLNÍCH PEDAGOGŮ. 11. konference ČAPV Sociální a kulturní souvislosti výchovy a vzdělávání ENVIRONMENTÁLNÍ EDUKACE V PROFESNÍ PŘÍPRAVĚ SOCIÁLNÍCH PEDAGOGŮ Alena Jůvová Problematika environmentální edukace, tedy výchovy

Více

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince Složení NTS: Rozvojová partnerství Experti MV - odbor azylové a migrační politiky Správa uprchlických zařízení MV ČR MPSV - oddělení integrace cizinců MPSV -

Více

PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika

PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie obor Předškolní pedagogika 1. Pedagogika jako věda o výchově a vzdělávání (struktura pedagogiky, postavení v soustavě věd, vztah pedagogiky a předškolní pedagogiky

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Akční plán rozvoje a udržitelnosti sociálních a návazných služeb na území městské části Praha 10 na rok 2012

Akční plán rozvoje a udržitelnosti sociálních a návazných služeb na území městské části Praha 10 na rok 2012 Akční plán rozvoje a udržitelnosti sociálních a návazných služeb na území městské části Praha na rok MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI ODBOR SOCIÁLNÍ VIZE Učinit Prahu klidným, bezpečným a příjemným

Více

Práce s informacemi šetří náklady

Práce s informacemi šetří náklady Práce s informacemi šetří náklady ISSS 2011, 4. dubna 2011, Hradec Králové Práce s informacemi je nedílnou součástí kvalitní, bezpečné a efektivní zdravotní péče České národní fórum pro ehealth občanské

Více

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS PhDr. Mgr. Milada Nádvorníková Datum narození: 1. 9. 1967 Místo narození: Litomyšl Bydliště: T. G. Masaryka 789, 570 01 Litomyšl kontakt: tel: 775/653 322 e-mail: milada.nadvornikova@litomysl.cz

Více

Adiktologie 1. ročník, zimní semestr 2005/2006

Adiktologie 1. ročník, zimní semestr 2005/2006 Adiktologie 1. ročník, zimní semestr 2005/2006 Název předmětu: Psychopatologie Číslo předmětu: Není Semestr: Zimní 2005/2006 Vyučující: MUDr. et PhDr. Kamil Kalina, CSc. Konzultační hodiny: Vzhledem k

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro 1. stupeň ZŠ (PS - pětiletý Mgr. 2012/2013) Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie 1. a) Vědní obor pedagogika a jeho vývoj. Vztah

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

Případové konference jako nástroj sladění secializací sociální práce. Radka Janebová

Případové konference jako nástroj sladění secializací sociální práce. Radka Janebová Případové konference jako nástroj sladění secializací sociální práce Radka Janebová Cíle příspěvku Vymezit PK. Vymezit oblasti a situace sociální práce, kdy lze realizovat PK. Reflektovat, k čemu může

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více