Business Technology Summit Jak se změní IT?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Business Technology Summit Jak se změní IT?"

Transkript

1 Business Technology Summit Jak se změní IT?

2 Agenda 007 Co ovlivňuje další vývoj IT v podnicích? Jak to vidí CIOs v České republice? Disruptivní inovace a digitální transformace Závěrečná doporučení 2 Business Technology Summit Jak se změní IT?

3 Zdroj: 3 Business Technology Summit Jak se změní IT?

4 Stará nebo nová cesta? systémy tak složité, že jim už nerozumíme? vše vím a řídím v reálném čase, bez ohledu na to odkud lidi nic nenahradí nadužívání IT, tam kde lépe funguje tradiční cesta 4 Business Technology Summit Jak se změní IT?

5 Co ovlivňuje vývoj IT v podnicích?

6 Co ovlivňuje vývoj IT v podnicích Nové inovativní technologie Deloitte 2012 Tech Trends Report Současný stav zátěž minulosti, rostoucí složitost IT architektury Dostupnost zdrojů náklady na rozvoj a provoz IT, omezení objemu lidských zdrojů Globalizace 6 Business Technology Summit Jak se změní IT?

7 Nové technologie: Omezení mizí a nové příležitosti se objevují

8 Deloitte 2012 Tech Trends Report Vnější podněty Technologické inovace Social Business Big Data Gamifikace Geografická vizualizace Podniková mobilita Digitální identity Změna chování uživatelů Měřitelné inovace Hyper-Hybrid Cloud Outside-in architektura Vnější podněty, které mohou narušit pozitivním a udržitelným způsobem stávající způsobilosti IT, fungování businessu i samotný business model. Technologie, do kterých CIOs v minulosti investovali, nicméně nyní zaslouží další pohled díky dosaženému pokroku. 8 Business Technology Summit Jak se změní IT?

9 Vnější podněty roku 2012 Sociální sítě nejsou jen módou pro teenagery, nejsou jen B2C nástrojem a nejsou fenoménem, kterého je nutné se obávat. Gamifikace je kombinace osvědčených mechanismů business stimulace, automatizace business procesů a hraní her včetně nových online prvků. Podniková mobilita se rozvíjí masivně a mnoho firem již zkouší proniknout do tvorby mobilních aplikací, pro vlastní zaměstnance nebo pro klienty. Změna chování podnikových uživatelů je diskutovaný podnět, který ovlivní přístup firem k IT. Co se stane pokud se zaměstnanci začnou chovat podobně jako zákazníci. Hyper-hybrid cloud je definicí nového ekosystému, kde poskytovatelé sdílí služby pro integraci, workflow, business pravidla a politiky. Správnou kombinací a nasazením nových technologií a jejich správná integrace do stávající architektury lze získat citelnou konkurenční výhodu. Herní prvky v neherním prostředí mohou povzbudit soutěživost a zvýšit výkon. Ať už na pracovišti nebo například v loajalitě zákazníků. Plného potenciálu lze dosáhnout řízením toho masivního rozvoje pomocí strategie mobility včetně a Mobile App Management a Device Management. Vznikne tlak na kvalitu podnikových aplikací, jejich UI a použitelnosti jako v zákaznickém sektoru. BYOD a online spolupráce budou častým požadavkem. Firmy potřebují virtualizovat, ale tradiční cloud od jednoho poskytovatele nezvládne pokrýt firemní potřeby. Přichází čas na integraci hybridních cloudů. 9 Business Technology Summit Jak se změní IT?

10 Technologické inovace roku 2012 Big data již není jen pojem o kterém se mluví, ale technologie, která začíná fungovat ve firemním prostředí. Geografická vizualizace díky vzrůstajícímu množství zdrojů dat (Twitter, Foursquare, Flickr a další) přidává hodnotu podnikovým analýzám. Digitální identity jsou opakující se výzvou pro IT správce a bezpečností manažery. Integrací IS, jejich vstup mimo podnikové sítě vyžaduje mnoho identit. Měřitelné inovace jsou novým přístupem k inovacím. Inovace jsou klíčem k rozvoji, přesto velmi obávanou aktivitou z pohledu manažerů. Outsite-in architektura je nástupcem Service oriented architektury s pokročilejším konceptem zaměřeným na sdílení know-how. Získáváním informací z (ne)strukturovaných dat z uvnitř i vně společnosti dávají společnostem možnost identifikovat zcela nové signály. Vizualizace geografických informací o zákaznících má pro firmy vysokou přidanou hodnotu v řízení mnoha aktivit například marketingu. Výzvu řízení těchto digitálních identit integrovaně ve všech systémech, Single SignOn a bezpečnost lze díky novým technologiím úspěšně překonat. Měřitelné inovace jsou přístupem založený na 2 pilířích. Promyšlený a disciplinovaný přístup a měřitelnost, opakovatelnost a napojení na strategii. Požadavky na architekturu reaguji na změny v podniku. Posun od potřeby vlastnit k potřebě sdílet definuje požadavky na Outsite-in architekturu. 10 Business Technology Summit Jak se změní IT?

11 Mobilita Analytika Změny je nutné realizovat koncepčně Působení nových trendů je nutné chápat v celopodnikovém měřítku a vždy navázat na podnikovou strategii. Použít lze přístup Deloitte Postdigital Enteprise (PDE). IT se posunuje z fáze analýzy popisování stavu do fáze jeho predikce. Možnost rozhodovat se v reálném čase přináší nové možnosti do řízení firem. Posílení spolupráce se zákazníky vyžaduje zbourání tradičních zdí mezi IT, marketingem, obchodem a značkou. Nové služby orientované na uživatele podporují opakování žádoucího chování. Social Business Potřeba nových mobilních aplikací, pro práci z jakéhokoli místa. Zákazníci očekávají konektivitu a možnost interakce na svých osobních zařízeních nákup, customer care a další. Požadavky na IT agilitu a schopnost reagovat vyžadují flexibilní cloud s nastavitelnými parametry. Dřívější statické ekosystémy se díky cloudu přeměňují na součásti globálního IT řešení. Cloud Ochranná vrstva Uživatelský přístup Digitální identity; bezpečnost a integrace Hloubková obrana cyber intelligence CYBER INTELLIGENCE 11 Business Technology Summit Jak se změní IT?

12 Analytika Klíčová myšlenka Možnost použití technologií a pokročilých modelovacích technik pro nalezení příležitostí ke zvýšení výkonu roste s množstvím a komplexitou dostupných podnikových dat. Shrnutí Růst objemu dat: Objem dat produkovaných a ukládaných v systémech dramaticky roste. Odhadujeme že se zdvojnásobí každých 18 měsíců. Nestrukturovaná data: Vznikají převážně na sociálních sítích a serverech ukládajících dokumenty. Tato data představují obrovský potenciál nejen pro analytické možnosti. Prediktivní analýzy: Organizace by se měli vymanit z reportování minulosti a zaměřit se na real-time analýzu případně i potenciální prediktivní analýzu. Konkurenční výhoda: S rostoucím množstvím dat, zralostí postupů a nástrojů se z analytických dovedností firmy může stát zásadní konkurenční výhoda. Potenciální témata Nárůst nestrukturovaných dat Analýzy v reálném čase Prediktivní analýza 12 Business Technology Summit Jak se změní IT?

13 Mobilita Klíčová myšlenka Mobilní řešení se posunula z pozice gadgetu do středu zájmu organizací a podporují inovace na hraně současných možnosti. Shrnutí Růst počtu mobilních aplikací: Mobilní aplikace napřič platformami zažily obrovský boom jak pro interní použití tak pro B2B případy. Mobilní zařízení: Mobilní zařízení jako chytré telefony a tablety reprezentují nejrychleji rostoucí odvětví výpočetní techniky a postupně vytlačují tradiční stolní počítače. Složité rozhodování: Začít posouvat podnikání do mobilní sféry je jednoduché. Těžší je vybrat správné platformy, formu údržby nebo například způsob vývoje. Zabezpečení ekosystému: S rozvíjející se mobilitou je stále více akcentována také stránka bezpečnosti. Organizace podporující mobilitu musí věnovat bezpečnosti zvláštní pozornost. Potenciální témata Podniková mobilita Objem a kvalita mobilních zařízení Vlastní vývoj vs. outsourcing 13 Business Technology Summit Jak se změní IT?

14 Social Business Klíčová myšlenka Sociální sítě se za dobu své existence staly místem, kde lidé získávání informace, sdílejí názory nebo dělají rozhodnutí. Pro společnosti je dobré být u toho. Shrnutí Síla skupin lidí: Sociální sítě a navazující business jsou o hledání skupin lidí, které sdílejí stejné vášně, zájmy a další charakteristiky pro ně podstatné. Dají se zajímavě využít. Efektivita a výsledky: Samotné sociální sítě změnili chování jednotlivců. Zapojené sociální sítí do podnikové informatiky může využít pozitivních projevů v chování uživatelů. Dopady do organizace: Revoluce v sociálních sítích, který probíhá zdola nahoru může dramaticky změnit to, jak organizace spolupracují, předávají informace nebo dokonce celý business model. Potenciální témata Spolupráce a komunikace Transakční příležitosti Informační způsobilosti Interní a externí komunikace 14 Business Technology Summit Jak se změní IT?

15 Mobilita Klíčová myšlenka Trh se posunuje z polohy maximální kapacity do polohy maximální funkčnosti. Současná cloudová řešení se zaměřují na doručení maximální přidané hodnoty společnostem. Shrnutí Zátěž do cloudu: V krátkém horizontu se budou do cloudových řešení přesouvat hlavně velmi zátěžové operace jako jsou složité výpočty nebo velká množství dat. V první řadě business: I přes očividné a proklamované výhody cloud řešení je stále nutné připravit přesvědčivý business case. To je jedna z nejtěžších aktivit před přesunutím části řešení do cloudu. Vývoj technických řešení: Dodavatelé cloudových služeb se z masového přístupu ke cloudu jako komoditě začínají uvědomovat nutnost specializace. Vznikají tak řešení s vysokou přidanou hodnotou. Potenciální témata Kapacita vs. funkcionalita Dopady cloud řešení Tvorba business case 15 Business Technology Summit Jak se změní IT?

16 Social Business Klíčová myšlenka Kompletní framework cyber itenlliegnce by měl pro svou maximální úspěšnost kombinovat všechny klíčové komponenty. Shrnutí Měnící se regulace: Regulace a požadavky na bezpečnost dat se stále mění a je nutné je sledovat také v globálním kontextu organizace. Detekce vs. Prevence: Podniková IT bezpečnost by měla být o krok napřed a zaměřovat se na prevenci než pouhou detekci bezpečnostních hrozeb. Vyvíjející se hrozby: Rozmanitost a rychlost přicházejících hrozeb dramaticky narůstá a roste důraz na pochopení všech aspektů cyber inteligence. Klíčové komponenty Cyber Bezpečnosti Cyber Forensics Cyber Logistika Cyber Analytika 16 Business Technology Summit Jak se změní IT?

17 Vylaďte postdigitalní uživatelský prožitek Musíte připravit individuální uživatelský prožitek pro vaše klienty v postdigitální éře Interakční design Návrh intuitivní informační architektury Tvorba logických systémů a procesů Zvýšení přístupnosti informací Podpora angažovanosti, efektivity zaměstnanců Design uživatelského rozhraní Návrh intuitivních vizuálně přitažlivých rozhraní Komunikace dat pomocí vizualizace Pochopit individuálního zákazníka Komponenty User Experience (UX) návrhu Navrhnout interakce Přístup k návrhu UX Conceptualize Solutions Ohodnotit a vytříbit prototypy Uživatelský výzkum Sledování chování k pochopení celého ekosystému nikoli jednotlivých entit Vyvážení potřeb zákazníků Použitelnost a analytika Ověření intuitivnosti pomocí uživatelských testů Identifikace problémů pomocí analytiky Spustit řešení Segmenty Scénáře Storyboard Wireframy a Prototypy Inovativní řešení Rozšířený ekosystém Neohraničené uživatelské rozhraní Postdigital UX zahrnuje Crowd-sourced R&D Nestrukturovaná a živá data Přístup 24/7 odkudkoli 17 Business Technology Summit Jak se změní IT?

18 Současný stav Zátěž minulosti Omezování zdrojů

19 40 let podnikového IT aneb moje maminka se stala programátorkou v COBOLu v roce 1976 Výpočetní střediska První databázové soubory Integrované ERP systémy na míru Standardní ERP řešení MIS, EIS CRM Datové sklady EAI Digitální platformy Rostoucí komplexita Customizace Trvale udržitelná podpora a rozvoj Time to market, flexibilita Závislost na dodavatelích Výhodnost outsourcingu a možný exit Interní znalost systémů Úroveň a složitost integrace Datová kvalita 19 Business Technology Summit Jak se změní IT?

20 Příklad: rostoucí složitost aplikační architektury 20 Business Technology Summit Jak se změní IT?

21 Dostupnost zdrojů zejména ekonomické vlivy, požadavky na úspory v investicích, provozu i lidských zdrojích Zdroj: Deloitte CIO survey report 21 Business Technology Summit Jak se změní IT?

22 Dostupnost zdrojů zejména ekonomické vlivy, požadavky na úspory v investicích, provozu i lidských zdrojích Zdroj: Deloitte CIO survey report 22 Business Technology Summit Jak se změní IT?

23 Jak vidí další vývoj ředitelé ICT v České republice?

24 Průzkum názorů ICT ředitelů v České republice v roce 2012 Realizovala ICT skupina Deloitte v ČR a zpracovány byly odpovědi přes 100 CIOs: V roce 2013 je očekáváno další snižování výdajů do ICT. Nejvyšší meziroční pokles rozpočtu na ICT je očekáván ve Veřejném sektoru. Hlavním tématem je optimalizace nákladů na ICT. Pozastavení investic a omezení čerpání externích služeb jsou nejčastější reakcí na snižování rozpočtu na ICT. Investice tvoří v průměru 26 % ICT rozpočtu. Investice do nových trendů a technologií nejsou pro CIO aktuální prioritou. 37 % dotazovaných organizací se potýká s nedostatkem. kvalifikovaných pracovníků v oblasti ICT. Aktuálním trendem je zavádění mobilních technologií. Trendy privátního cloudu a Infrastructure as a Service stále nejsou dostatečně aktuálními tématy ani přes jejich vnímaný vysoký potenciál. 24 Business Technology Summit Jak se změní IT?

25 Průzkum názorů ICT ředitelů v České republice v roce 2012 Matice prioritních oblastí Zdroj: Deloitte CIO survey report 25 Business Technology Summit Jak se změní IT?

26 Průzkum názorů ICT ředitelů v České republice v roce 2012 Přehled významnosti trendů Zdroj: Deloitte CIO survey report 26 Business Technology Summit Jak se změní IT?

27 Průzkum názorů ICT ředitelů v České republice v roce 2012 Očekávaný přínos trendů Zdroj: Deloitte CIO survey report 27 Business Technology Summit Jak se změní IT?

28 Disruptivní inovace a digitální transformace

29 Přesto je role inovací zásadní Inovace jsou obecně uznávanou složkou návratnosti investic V roce 2005 Deloitte a BSG identifikovali, že 73 % celkové návratnosti investic vzniklo z růstu obratu a očekávaného růstu obratu v důsledku narušujících inovací. I přes důležitost inovace zůstávají slabě pochopeným fenoménem. Inovace mohou být pochopeny při kategorizaci Inovace závisející na změně technologie / změně business modelu. Systematicky odmítané / přijímané inovace. Zajímavý potenciál tradičně odmítaných inovací Tyto narušující inovace sdílí podobné kvality a mohou nastartovat růst. Pochopení, proč jsou některé inovace systematicky odmítané, pomůže vytvořit takové prostředí, které umožní realizovat tyto inovace. 29 Business Technology Summit Jak se změní IT?

30 Co je disruptivní (= narušující) inovace? Přináší do odvětví službu nebo produkt, který je diametrálně odlišný od konkurence nebo předchozích služeb Pro narušující inovace není vhodné používat standardní výkonové metriky. Často při uvádění na trh mají mnohem horší výkon než zavedené produkty. Udržují obchodní model nebo technologickou výhodu dlouhodobě Pokud dochází k využívání narušujících inovací a podnikání out of box, tyto inovace přinášejí dlouhodobě udržitelný model a služby, které nelze snadno napodobit. Nemohou být integrovány do současných business modelů Při uvádění na trh se ukazují narušující inovace jako velmi těžko integrovatelné do současných business modelů. 30 Business Technology Summit Jak se změní IT?

31 Digitální narušení Současná intenzita a inkrementální narušení 31 Business Technology Summit Jak se změní IT?

32 Deloitte s Digital Disruption Map Třetina ekonomiky projde Short Fuse, Big Bang scénářem 32 Business Technology Summit Jak se změní IT?

33 Metodika zpracování Výpočet faktorů v Deloitte Digital Disruption Map Současná digitální zralost Digitální potenciál Délka třesku Zákazníci a klienti (30%) Online / offline (60%) Zákazníci (20%) IT infrastruktura (30%) Mobilita (25%) Přemístitelnost (20%) Sociální uživatelé (10%) Konkurence (20%) Zaměstnanci (20%) Technologie (20%) IT HR (15%) Cloud / použití dat (10%) Zpomalovače (20%) 33 Business Technology Summit Jak se změní IT?

34 Strategické volby Jak mohou organizace reagovat? Agilita a nákladová výhoda digitálních nově příchozích ohrožuje tradiční zdroje příjmů. Digitální inovace generují nové příležitosti pro zdroje příjmů. Jedno z nejvýznamnějších rizik je riziko nicnedělání. 9 Kapacita k jednání 8 Risk management 6 Nový business model 7 Mix aktiv 5 Nové trhy 3 Overhead Úprava podnikové strategie 4 Nové segmenty 2 Řetězec dodavatelů Podniková páka Doplnění výnosových toků 1 Lidé Divizní páka Kalibrace nákladové struktury Páka oddělení 34 Business Technology Summit Jak se změní IT?

35 Závěrečná doporučení

36 Závěrečná doporučení IT jako podpora procesů Řešení na míru v oblastech přinášejících konkurenční výhodu. Generická, např. cloudová řešení v ostatních oblastech (typicky back end) za podmínky minimalizace nákladů tento model povede k řízení komplexity o úroveň výše. Zdravý rozum v míře automatizace: není nutné vše automatizovat, manuální zpracování, kde se vyplatí. Posouzení inovačních technologií Digitální Transformace Riziko nicnedělání je jedním z nejvýznamnějších. Odvaha. Opakovaná úvaha o roli IT v podniku 36 Business Technology Summit Jak se změní IT?

37 Děkuji za pozornost

38 Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese

Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby. 6. dubna 2016

Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby. 6. dubna 2016 Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby 6. dubna 2016 CIO Survey v kostce Motto Jakou stopu vytváří dnešní CIO? 1271 CIO ze 43 zemí 20 % z 1000 největších firem 43 % bylo z 500 největších

Více

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014

Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia. Integrační platforma innosys. Květen 2014 Řízení výkonnosti nemovitostního portfolia Integrační platforma innosys Květen 2014 Technologické trendy 2014 Narušitelé zavedených postupů Kognitivní analýza Industrializace zdrojů mas Blízká setkávání

Více

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT MBI, Management byznys informatiky Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT reflexe v modelu MBI Jan Dohnal Katedra softwarového inženýrství, FIT, ČVUT MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Vytváření

Více

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba?

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Martin Bunček Místopředseda TA ČR Technologická agentura ČR 24. 3. 2015 ČR je jedna z nejindustrializovanějších zemí Podíl zpracovatelského průmyslu na

Více

Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí. Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014

Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí. Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014 Mobile Device Management Mobilita v bankovním prostředí Jan Andraščík, Petra Fritzová, 30. 4. 2014 Obsah Průzkum názorů ICT ředitelů BYOD trendy Návrh bezpečnostního konceptu MDM Postup, přínosy pro klienta

Více

Facility Management a řízení firemních aktiv: Perspektivy a vývoj trhu. Stavební fórum

Facility Management a řízení firemních aktiv: Perspektivy a vývoj trhu. Stavební fórum Facility Management a řízení firemních aktiv: Perspektivy a vývoj trhu Stavební fórum Praha, červen 2013 Michal Melč Deloitte Czech Republic senior manager Real Estate Advisory mmelc@deloittece.com +420

Více

Nařízení eidas v kontextu digitální transformace

Nařízení eidas v kontextu digitální transformace Nařízení eidas v kontextu digitální transformace Stanislav Novák Konference ISSS/V4DIS Hradec Králové 4.-5. dubna 2016 Proč potřebujeme nařízení eidas? Společnost a ekonomika jsou založené na informacích

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

Výuka integrovaných IS firem a institucí na vysokých školách (zkušenosti, nové příležitosti, omezení)

Výuka integrovaných IS firem a institucí na vysokých školách (zkušenosti, nové příležitosti, omezení) Výuka integrovaných IS firem a institucí na vysokých školách (zkušenosti, nové příležitosti, omezení) Milena Tvrdíková Katedra aplikované informatiky Ekonomická fakulta VŠB Technická univerzita Ostrava

Více

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu

Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Výhody a rizika outsourcingu formou cloud computingu Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz 1 Výchozí model MMDIS pro identifikaci možností outsourcingu

Více

Prezentace na téma projektového řízení Projektový manažer pro dnešek i zítřek

Prezentace na téma projektového řízení Projektový manažer pro dnešek i zítřek Prezentace na téma projektového řízení Projektový manažer pro dnešek i zítřek Ondřej Kadlec & Romana Hůlková září 2012 Inovace a rozvoj služeb, výroby i obchodu doprovázený vývojem technologií přináší

Více

České Budějovice. 2. dubna 2014

České Budějovice. 2. dubna 2014 České Budějovice 2. dubna 2014 1 IBM regionální zástupci - Jihočeský kraj Michal Duba phone: +420 737 264 058 e-mail: michal_duba@cz.ibm.com Zdeněk Barlok phone: +420 731 435 534 e-mail: zdenek_barlok@cz.ibm.com

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů.

EMBARCADERO TECHNOLOGIES. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Jak na BYOD chytře? Možnosti zapojování různých mobilních zařízení do podnikových informačních systémů. Trendy a móda EMBARCADERO TECHNOLOGIES Popularita a prodej mobilních zařízení roste Skoro každý má

Více

v praxi Rizika a přínosy zavádění BI jako nástroje pro řízení podnikání

v praxi Rizika a přínosy zavádění BI jako nástroje pro řízení podnikání Podpora rozhodování v praxi Rizika a přínosy zavádění BI jako nástroje pro řízení podnikání HanušRais Business DevelopmentManager SAS Institute ČR s.r.o. Agenda Úvod - Profil SAS Institute Pojem Business

Více

4. průmyslová revoluce. WORKSHOP Inovačního Think Tanku TA ČR

4. průmyslová revoluce. WORKSHOP Inovačního Think Tanku TA ČR 4. průmyslová revoluce WORKSHOP Inovačního Think Tanku TA ČR Definice Industry 4.0 a příští výrobní revoluce Industry 4.0 - nový způsob výroby - předpokládá propojení jednotlivých strojů, které dokážou

Více

Outsourcing & Cloud. v českých firmách

Outsourcing & Cloud. v českých firmách Outsourcing & Cloud v českých firmách Už jste asi slyšeli: Firmy dnes dávají jen nanejvýš 30 % IT rozpočtu na podporu růstu společnosti a generovaní nového businessu. Bez potřebných investic do nových

Více

Finanční nástroje, stav v Evropě a ekonomická politika

Finanční nástroje, stav v Evropě a ekonomická politika Finanční nástroje, stav v Evropě a ekonomická politika Luděk Niedermayer Březen 2013 Situace u nás Něco nové pod sluncem? V novodobé ekonomické politice ČR lze nalézt: Použití finančních nástrojů Vytváření

Více

Prosinec 2012. Průzkum názorů ICT ředitelů (CIO Survey Report) Česká republika

Prosinec 2012. Průzkum názorů ICT ředitelů (CIO Survey Report) Česká republika Prosinec 2012 Průzkum názorů ICT ředitelů (CIO Survey Report) Česká republika Obsah Manažerské shrnutí 3 Hlavní zjištění 4 O průzkumu 5 Zjištění průzkumu 6 Organizační aspekty řízení ICT 6 Vývoj výdajů

Více

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Přeměna vašeho podniku Canon Business Services Chování zákazníků se mění rychleji než kdykoliv předtím a vaše organizace musí být připravena na změnu ve způsobu, jakým vytváříte

Více

Helios Easy. integrované řešení pro řízení

Helios Easy. integrované řešení pro řízení integrované řešení pro řízení Skupina ASSECO je jedním z nejvýznamnějších softwarových domů ve střední Evropě. Chcete držet své náklady více pod kontrolou? Potřebujete, aby vaše investice měly rychlou

Více

BIG DATA. Nové úlohy pro nástroje v oblasti BI. 27. listopadu 2012

BIG DATA. Nové úlohy pro nástroje v oblasti BI. 27. listopadu 2012 BIG DATA Nové úlohy pro nástroje v oblasti BI 27. listopadu 2012 AGENDA 1. Úvod 2. Jaké jsou potřeby? 3. Možné řešení 2 Jaké jsou potřeby? Dopady Analýza dat potřeba nového přístupu Jak na nestrukturovaná

Více

Podpora digitalizace české ekonomiky

Podpora digitalizace české ekonomiky Podpora digitalizace české ekonomiky MSV Brno 8. 10. 2019 Digitální Česko Ucelená koncepce schválená usnesením vlády ze dne 3. 10. 2018 č. 629 s cílem je řešit digitalizaci komplexně jak z pohledu EU tak

Více

Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu

Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu Customer Intelligence, aneb Jak může neoblíbená analýza dat usnadnit práci marketingu Filip Trojan Applied Analytics Manager, Deloitte Advisory Listopad 2012 Obsah 1. Představení 2. Marketing versus analýza

Více

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě

Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Strategie, architektury a projekty jako nástroj řízení IT ve veřejné správě Tomáš Hrabík ICZ a.s. Konference Řízení informatiky v soukromém a veřejném sektoru 1 Otázky 1. Je egovernment o elektronizaci

Více

Co přinese udržitelné stavění?

Co přinese udržitelné stavění? Co přinese udržitelné stavění? Přiměřenost, Přiměřenost, Přiměřenost Ing. Miroslav Linhart zástupce ředitele, Deloitte Advisory s.r.o. Základní pojetí Udržitelné stavění Trendy a očekávání Přístupy Jak

Více

Cloud projekt v praxi Zkušenosti a rizika s nasazením řešení v Cloudu

Cloud projekt v praxi Zkušenosti a rizika s nasazením řešení v Cloudu smooth business flow Cloud projekt v praxi Zkušenosti a rizika s nasazením řešení v Cloudu con4pas, a.s. Novodvorská 1062/12, 142 00 Praha 4 tel.: +420 261 393 211, fax: +420 261 393 212 www.con4pas.cz

Více

VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové Sdílet projek ts y práv, I né PEX inf a.s orm. ace se správnými lidmi ve správný čas WWW.IPEX.

VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové Sdílet projek ts y práv, I né PEX inf a.s orm. ace se správnými lidmi ve správný čas WWW.IPEX. VOIPEX Pavel Píštěk, strategie a nové projekty, Sdílet správné IPEX a.s. informace se správnými lidmi ve správný čas Byznys začíná komunikací Agenda 1. Cesta do Cloud služeb. 2. Přínos pro nás a naše zákazníky.

Více

SLA Service Level Agreement základ řízení podnikové informatiky

SLA Service Level Agreement základ řízení podnikové informatiky SLA Service Level Agreement základ řízení podnikové informatiky Tomáš Bruckner 1 ITG, s.r.o. bruckner@itg.cz http://www.itg.cz katedra informačních technologií VŠE bruckner@vse.cz http://nb.vse.cz/~bruckner

Více

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016 Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Výsledky průzkumu Srpen 2016 Představení průzkumu Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Průzkum navazuje na řadu aktivit poradenské společnosti EY zaměřených na aktuální téma

Více

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Milena Tvrdíková Milena Tvrdíková Katedra aplikované informatiky, VŠB- Technická Univerzita Ostrava Sokolská třída 33. 701 21Ostrava 1 milena.tvrdikova@vsb.cz Ve vyspělých

Více

DOBRÉ PRAKTIKY ŘÍZENÍ INFORMATIKY APLIKOVATELNÉ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

DOBRÉ PRAKTIKY ŘÍZENÍ INFORMATIKY APLIKOVATELNÉ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ DOBRÉ PRAKTIKY ŘÍZENÍ INFORMATIKY APLIKOVATELNÉ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Václav Koudele Strategy architect for Public sector, Microsoft Michal Opravil - Support practice manager, Microsoft JAK TO CHODÍ VE VEŘEJNÉ

Více

ŠKODA AUTO DIGILAB Trendy v chytré mobilitě a jejich dopady na infrastrukturu a informační systémy měst a obcí

ŠKODA AUTO DIGILAB Trendy v chytré mobilitě a jejich dopady na infrastrukturu a informační systémy měst a obcí ŠKODA AUTO DIGILAB Trendy v chytré mobilitě a jejich dopady na infrastrukturu a informační systémy měst a obcí Jarmila Plachá ŠKODA AUTO DigiLab 6. června 2017 Automobilový průmysl byl doposud jedním z

Více

Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy

Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy Strategické řízení IS v podmínkách VS přínosy a problémy Ing. David Melichar, PhD., ČSSI Ing. Tomáš Hrabík, CORTIS Consulting 1.12.2008 Setkání informatiků, Kladno Trendy ve veřejné správě Smart Administration,

Více

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně

Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek ministryně Digitální ekonomika a společnost Ing. Petr OČKO, Ph.D. náměstek Digitální ekonomika Rozsáhlá a postupná celospolečenská změna, spojená s digitalizací, internetem věcí, služeb a lidí; Nový způsob propojení

Více

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Role technologií v čisté mobilitě 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Obsah 1. Trendy v oblasti automotive a monitoringu vozidel 2. Řešení O2 Car Control a reference 3. Obchodní příležitosti.

Více

Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy

Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy Realizace klientsky orientovaných služeb veřejné správy Agenda Představení společnosti Capgemini Aktuální stav implementace služeb veřejné správy Přínosy rozvoje služeb veřejné správy Trendy dalšího vývoje

Více

Cesta k efektivitě. prostřednictvím konsolidace IT a integrace podnikových informačních systémů. Ing. Filip Návrat, ANECT a.s.

Cesta k efektivitě. prostřednictvím konsolidace IT a integrace podnikových informačních systémů. Ing. Filip Návrat, ANECT a.s. Cesta k efektivitě prostřednictvím konsolidace IT a integrace podnikových informačních systémů Ing. Filip Návrat, ANECT a.s. FÓRUM e-time 2009 12. 5. 2009, Hotel Diplomat Agenda 1. Úvod Aktuální situace

Více

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004

CobiT. Control Objectives for Information and related Technology. Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 CobiT Control Objectives for Information and related Technology Teplá u Mariánských Lázní, 6. října 2004 Agenda Základy CobiT Pojem CobiT Domény CobiT Hodnocení a metriky dle CobiT IT Governance Řízení

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Aplikace IS, outsourcing, systémová integrace Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Kontext Dodavatelé Strategická Zákazníci ERP Taktická Operativní Kategorie ERP - zaměřeno na

Více

Metodika analýzy. Příloha č. 1

Metodika analýzy. Příloha č. 1 Metodika analýzy Příloha č. 1 Příloha č. 1 1 Účel dokumentu Dokument popisuje závaznou metodiku systémové analýzy, je upraven na míru pro prostředí Podniku. Dokument je provázán s Podnikovou analýzou,

Více

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

UNIVERZITA PRO OBCHODNÍ PARTNERY. Úvod do Midmarket, BP Cloud programy Miroslav Černík, Midmarket Manager

UNIVERZITA PRO OBCHODNÍ PARTNERY. Úvod do Midmarket, BP Cloud programy Miroslav Černík, Midmarket Manager Miroslav Černík Segment středních a malých firem, Business Partner Cloud 10.03.2011 UNIVERZITA PRO OBCHODNÍ PARTNERY Úvod do Midmarket, BP Cloud programy Miroslav Černík, Midmarket Manager Co je Midmarket?

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

Výroční zpráva společnosti Corpus Solutions a.s. za rok Popis účetní jednotky. Název společnosti: Corpus Solutions

Výroční zpráva společnosti Corpus Solutions a.s. za rok Popis účetní jednotky. Název společnosti: Corpus Solutions Výroční zpráva společnosti Corpus Solutions a.s. za rok 2013 Popis účetní jednotky Název společnosti: Corpus Solutions Sídlo:, Praha 4, 140 00 Právní forma: a.s. IČO: 25764616 Rozhodující předmět činnosti:

Více

Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM

Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM ict Day Kybernetická bezpečnost Milan Šereda, 2014 Agenda Souhrn, co si má posluchač odnést, přínosy: Představení firmy Co je to SIEM a k čemu slouží Problematika

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

Akademie městské mobility

Akademie městské mobility Akademie městské mobility NCEÚ Společné problémy strategií Smart Cities, SUMP a energetických koncepcí Dr. Ing. Marie ZEZŮLKOVÁ Hotel ATOM, Velkomeziříčská 640/45, Třebíč, 4. 5. 10. 2018 PŘEDSTAVENÍ SPOLKU

Více

Mobilita. - základní předpoklad k nasazení služeb s přidanou hodnotou. Petr Vejmělek AutoCont CZ a.s.

Mobilita. - základní předpoklad k nasazení služeb s přidanou hodnotou. Petr Vejmělek AutoCont CZ a.s. Mobilita - základní předpoklad k nasazení služeb s přidanou hodnotou Petr Vejmělek AutoCont CZ a.s. Cisco Partner Summit 2012 - trendy Datová centra konsolidace a virtualizace Mobilita Unified Access Video

Více

TCP Open Cloud Provider

TCP Open Cloud Provider TCP Open Cloud Provider Radovan Polanský, výkonný ředitel 22.10.2014 Jaké predikce se dnes diskutují? Více firem se bude zaměřovat na vývoj software Aplikační workload se bude dále přesouvat ke koncovým

Více

Potenciál úspor energie v budovách Širší souvislosti

Potenciál úspor energie v budovách Širší souvislosti Potenciál úspor energie v budovách Širší souvislosti Luděk Niedermayer Srpen 2013 1. Energie a národní hospodářství 2. Rekonstrukce budov a ekonomika 3. Rekonstrukce budov a občané 4. Efektivní programy

Více

ICT zpravodaj. únor 2014. Nové globální predikce pro rok 2014 a zhodnocení předchozí studie. ICT zpravodaj. Deloitte Česká republika

ICT zpravodaj. únor 2014. Nové globální predikce pro rok 2014 a zhodnocení předchozí studie. ICT zpravodaj. Deloitte Česká republika ICT zpravodaj Deloitte Česká republika Nové globální predikce pro rok Každý rok v lednu vychází globální predikce společnosti Deloitte TMT Predictions, které jsou svým obsahem technologických, mediálních

Více

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration

Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Chytrá systémová architektura jako základ Smart Administration Ing. Petr Škvařil, Pardubický kraj Dipl. Ing.Zdeněk Havelka PhD. A-21 s.r.o. 1 Nepříjemné dotazy Jsme efektivní v provozování veřejné správy?

Více

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Podpora podnikatelských projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ing. Ondřej Ptáček odbor inovačního podnikání a investic 22. května 2014, Praha Konference Financování

Více

Cíle a měřitelné parametry budování a provozu egc. Příloha č. 1 Souhrnné analytické zprávy

Cíle a měřitelné parametry budování a provozu egc. Příloha č. 1 Souhrnné analytické zprávy Cíle a měřitelné parametry budování a provozu egc Příloha č. 1 Souhrnné analytické zprávy Projekt Příprava vybudování egovernment cloudu Fáze: Úkol: Odpovědný subjekt: FÁZE I. (přípravná) Předložit Vládě

Více

Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní

Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní Moderní metody automatizace a hodnocení marketingových kampaní SAS CI Roadshow 2014 24/09/2014 Vít Stinka Agenda Představení společnosti Unicorn Systems Aliance Unicorn Systems a SAS Celkový koncept Customer

Více

Simplify I.T. ve veřejném sektoru. Josef Švenda Country Leader, Oracle Czech

Simplify I.T. ve veřejném sektoru. Josef Švenda Country Leader, Oracle Czech Simplify I.T. ve veřejném sektoru Josef Švenda Country Leader, Oracle Czech Výzvy které slyšíme u zákazníků Efektivita na operativní úrovni Jak dokážeme poskytovat služby občanům a institucím efektivnějším

Více

Fenomén Cloudu v kontextu střední a východní Evropy. Petr Zajonc, IDC pzajonc@idc.com

Fenomén Cloudu v kontextu střední a východní Evropy. Petr Zajonc, IDC pzajonc@idc.com Fenomén Cloudu v kontextu střední a východní Evropy Petr Zajonc, IDC pzajonc@idc.com Představení IDC CEMA Výzkum IT trhu Komunikace s prodejci, poskytovateli a konzumenty Přes 1000+ analytiků (120+ v CEMA)

Více

Trendy: Růst významu analytického reportingu. Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014

Trendy: Růst významu analytického reportingu. Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014 Trendy: Růst významu analytického reportingu Tomáš Pospíšil, Oracle Czech Olomouc, 6.3.2014 Témata Údaje, informace, poznání Analytický reporting opravdu to někdo potřebuje? Aktivní

Více

PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ

PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ PODNIKATELSKÉ FÓRUM ÚSTECKÝ KRAJ REGION 4.0 Příležitosti a hrozby čtvrté průmyslové revoluce Práce 4.0 PhDr. Martin Klika, MBA, DBA náměstek hejtmana Ústeckého kraje Obsah prezentace A. Výchozí situace

Více

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha 13. 8. 2019 Obsah Strategický kontext mezinárodní, národní Zahraniční zkušenost s realizací 5G strategie

Více

Digitální Česko? Jak moc digitální? Ladislav Chrudina

Digitální Česko? Jak moc digitální? Ladislav Chrudina Digitální Česko? Jak moc digitální? Evropou obchází strašidlo, strašidlo digitálního rozdělení. Digital divide rozdělení obyvatelstva (společnosti), lze definovat ve třech vrstvách : podle přístupu k digitálním

Více

Business Intelligence 2015. Hlavní témata, která budou v roce 2015 určovat vývoj business intelligence řešení a služeb.

Business Intelligence 2015. Hlavní témata, která budou v roce 2015 určovat vývoj business intelligence řešení a služeb. Business Intelligence 2015 Hlavní témata, která budou v roce 2015 určovat vývoj business intelligence řešení a služeb. Leden 2015 Téma č. 1: Cloudové služby budou využívat lokální data V roce 2015 se zvýší

Více

Trendy v (mobilní) Business Inteligence v ČR dotazníkové šetření

Trendy v (mobilní) Business Inteligence v ČR dotazníkové šetření Trendy v (mobilní) Business Inteligence v ČR dotazníkové šetření Vytvořil: Distribuce dokumentu: Česká asociace pro finanční řízení Controller Institut elektronicky na finanční a controllingové specialisty

Více

Efektivní informační služby NTK pro veřejnost a státní správu. 25. dubna 2012

Efektivní informační služby NTK pro veřejnost a státní správu. 25. dubna 2012 Efektivní informační služby NTK pro veřejnost a státní správu 25. dubna 2012 1 Agenda prezentace 1. Cíle projektu; 2. Realizované činnosti v projektu; 3. Příklady výstupů z projektu; 4. Harmonogram projektu;

Více

Informace a znalosti v organizaci

Informace a znalosti v organizaci Informace a znalosti v organizaci Vladimíra Zádová Postavení informací a znalostí z hlediska úspěšnosti firmy Vnitřní faktory Rámec 7S faktorů úspěchu firmy [ Mc Kinsey ] Struktura Strategie Systémy Spolupracovníci

Více

Globální technologické trendy ve veřejném sektoru a jejich uplatnění v ČR

Globální technologické trendy ve veřejném sektoru a jejich uplatnění v ČR Globální technologické trendy ve veřejném sektoru a jejich uplatnění v ČR Radek Muška, 22.01. 2015 Deloitte je leader v oblasti poradenských služeb globálně, regionálně i lokálně 150 poradců v ČR ve všech

Více

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví

Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled Ministerstva zdravotnictví Současný stav a rozvoj elektronického zdravotnictví - pohled první ročník semináře ehealth 2012 kongresový sál IKEM 1.11.2012 Elektronizace zdravotnictví: 1. jedná se o dlouhodobé téma 2. povede ke zvýšení

Více

Systémy pro podporu. rozhodování. 2. Úvod do problematiky systémů pro podporu. rozhodování

Systémy pro podporu. rozhodování. 2. Úvod do problematiky systémů pro podporu. rozhodování 1 Systémy pro podporu rozhodování 2. Úvod do problematiky systémů pro podporu rozhodování 2 Připomenutí obsahu minulé přednášky Rozhodování a jeho počítačová podpora Manažeři a rozhodování K čemu počítačová

Více

Security. v českých firmách

Security. v českých firmách Security v českých firmách Radek Prokeš Local Sales Representative Proč Security Rozvíjející se technologie a trendy Rozložení odpovědí v průzkumu Do zatím nejrozsáhlejšího InFact průzkumu se zapojilo

Více

Hlavní otázka zní Co dál? Mapování cesty zákazníků službou

Hlavní otázka zní Co dál? Mapování cesty zákazníků službou Hlavní otázka zní Co dál? Mapování cesty zákazníků službou Adam Hazdra Jihomoravské inovační centrum Klubový večer WebTop100 4.4.2013 Adam Hazdra 6+ years of Market Research and Innovation Startup Consultant,

Více

Výrobní pracoviště budoucnosti

Výrobní pracoviště budoucnosti Výrobní pracoviště budoucnosti Průmysl 4.0 Radomír Zbožínek \ 4. 11. 2016 Charakteristika konceptu Průmysl 4.0 Počítačové propojení výrobních strojů, produktů, osob a všech dalších systémů průmyslového

Více

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika

Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Tematické cíle a investiční priority programu spolupráce Rakousko Česká republika Prioritní osa 1 1a Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací Posilování výzkumu a inovační infrastruktury a kapacit

Více

Big data ukážou mapu, TOVEK řekne kudy jít

Big data ukážou mapu, TOVEK řekne kudy jít Řešení pro Competitive Intelligence Big data ukážou mapu, TOVEK řekne kudy jít Tomáš Vejlupek President Tovek 6.11.2015, VŠE Praha TOVEK, spol. s r.o. Výsledek zpracování BIG DATA Jaké cesty k cíli mohu

Více

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s.

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Úplné počítačové propojení a) výrobních strojů, b) zpracovávaných produktů a polotovarů a c) všech dalších systémů a subsystémů průmyslového podniku (včetně

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

CFO Kongres 10 největších chyb, kterých se můžete dopustit(vážně i nevážně) očima Martina Tesaře. CFO Kongres 2012 Deloitte Česká republika

CFO Kongres 10 největších chyb, kterých se můžete dopustit(vážně i nevážně) očima Martina Tesaře. CFO Kongres 2012 Deloitte Česká republika CFO Kongres 10 největších chyb, kterých se můžete dopustit(vážně i nevážně) očima Martina Tesaře CFO Kongres 2012 Deloitte Česká republika Pár údajů na začátek Jaké jsou podle vás finanční vyhlídky vaší

Více

Projektové řízení jako základ řízení organizace

Projektové řízení jako základ řízení organizace Projektové řízení jako základ řízení organizace Aleš Chudý, ředitel divize IW ales.chudy@microsoft.com Technický seminář Bratislava 6.10.2008 Obsah Potřeby byznysu a IT Řešení EPM Microsoft EPM Optimalizační

Více

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM Žádný člověk není ostrovem, nikdo není sám pro sebe... www.spolecenskaodpovednostfirem.cz IMPLEMENTACE VZDĚLÁVÁNÍ O asociaci

Více

Forenzní analýza jako doplněk SIEMu. Jiří Slabý 31.3.2015 Policejní akademie ČR, Praha

Forenzní analýza jako doplněk SIEMu. Jiří Slabý 31.3.2015 Policejní akademie ČR, Praha Forenzní analýza jako doplněk SIEMu Jiří Slabý 31.3.2015 Policejní akademie ČR, Praha Běžné problémy při zavádění forenzní analýzy Omezený počet zkušených pracovníků Další nástroj bez pokročilé integrace

Více

GIS jako důležitá součást BI. Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o.

GIS jako důležitá součást BI. Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o. GIS jako důležitá součást BI Jan Broulík, Petr Panec ARCDATA PRAHA, s.r.o. ARCDATA PRAHA, s.r.o. THE GEOGRAPHIC ADVANTAGE Motto Sladit operační taktiku s organizační strategií Strategie bez taktiky je

Více

Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady?

Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady? STRUČNÉ INFORMACE O ŘEŠENÍ CA Business Service Insight for Service Level Management Jakým způsobem lze zlepšit plnění smluv o úrovni poskytovaných služeb a současně snížit náklady? agility made possible

Více

BYOD 2 Wearables. Co společnostem přináší a co jim berou

BYOD 2 Wearables. Co společnostem přináší a co jim berou BYOD 2 Wearables Co společnostem přináší a co jim berou D Obsah Představení wearables Výhody wearable technologií Bezpečnost wearable technologií Pohled do historie Digitální hodinky Hamilton /Pulsar Náramková

Více

Cíle a architektura modelu MBI

Cíle a architektura modelu MBI MBI, Management byznys informatiky Cíle a architektura modelu MBI Jiří Voříšek Katedra IT, FIS, VŠE MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda 1. Aktuální výzvy podnikové informatiky 2. Využívané

Více

Komunikace mezi businessem a IT

Komunikace mezi businessem a IT Komunikace mezi businessem a IT 26. dubna 2013 Jiří Mráz Jiří Mráz Unicorn Systems, Generální ředitel, 2009 Unicorn, Main Forces Coordinator, 2003 Unicorn, 1997 Projektové řízení Analýza Testování Vysoká

Více

Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém

Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém Dnešní témata Informační systém, informační služba Podnikový informační systém VOŠIS UIM 5 1 Rekapitulace Kde jsou dokumenty? Osobní informační systém Informace v organizaci Veřejné informační systémy

Více

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1

Management IS. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Management IS Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 22/ 1 Učitelé Přednášející: Cvičící: Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. Ing.Aleš Klusák Kontakt: koch@fbm.vutbr.cz 22/ 2 Literatura Skripta: Koch,M. Dovrtěl,J.:

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná)

Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná) Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná) Rut Bízková předsedkyně TA ČR Konference KE VŠB, Rožnov pod Radhoštěm 9. 9. 2015 Nové společenské výzvy Industry 4.0 a příští výrobní revoluce Industry

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost EDUCA Profesní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2010-2012 únor 2010 - leden 2012 Charakteristika projektu Projekt je zaměřen na prohloubení

Více

Infor Performance management. Jakub Urbášek

Infor Performance management. Jakub Urbášek Infor Performance management Jakub Urbášek Agenda prezentace Stručně o produktu Infor PM 10 Komponenty Infor PM - PM OLAP a PM Office Plus Reporting Analýza Plánování / operativní plánování Infor Performance

Více

Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací

Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací Mapování inovačních příležitostí ve firmách shrnutí potřeb firem v oblasti řízení inovací Jiří Vavřínek a tým, Enterprise Europe Network,Technologické centrum AV ČR 5.12.2018, Praha Mapování inovačních

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

Strategický pohled na 3D tisk: příležitost pro další rozvoj firmy. Ing. Ivana Hrbková 31. května 2017

Strategický pohled na 3D tisk: příležitost pro další rozvoj firmy. Ing. Ivana Hrbková 31. května 2017 Strategický pohled na 3D tisk: příležitost pro další rozvoj firmy Ing. Ivana Hrbková 31. května 2017 Klíčové body Zkušenosti s 3D tiskem 2 Výhody aditivní výroby 1 3 Trendy a výzvy Strana 2 1 Zkušenosti

Více

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura Dílčí architektury Informační systémy - dílčí architektury - EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Globální Funkční Procesní Datová SW Technologická HW Aplikační

Více

Obsah ČÁST I JAK SE UCHÁZET O ZÁKAZNÍKY NA WEBU KAPITOLA 1

Obsah ČÁST I JAK SE UCHÁZET O ZÁKAZNÍKY NA WEBU KAPITOLA 1 Obsah O autorech 11 Poděkování 13 Předmluva 15 Úvod 17 Proč byste se měli přečíst tuto knihu 17 Co tato kniha obsahuje 18 Jak používat tuto knihu 19 Zpětná vazba od čtenářů 20 Errata 20 ČÁST I JAK SE UCHÁZET

Více

Novinky z oblasti nemovitostí

Novinky z oblasti nemovitostí Novinky z oblasti nemovitostí Deloitte Česká republika Cenová mapa transakčních Společnost pro cenové mapy s.r.o. ve výhradní spolupráci s poradenskou společností Deloitte spustila unikátní analytický

Více

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009 1.Podniková informatika pojmy a komponenty (1) Objasněte pojmy: IS, ICT, ICT služba, ICT proces, ICT zdroj. Jakou dokumentaci k ICT službám,

Více