ZÁKLADNÍ ANALÝZA V OBLASTI PRACOVNÍCH POZIC SE ZAMĚŘENÍM NA EFEKTIVITU VYKONÁVANÝCH ČINNOSTÍ OBECNÍ ÚŘAD HLUBOŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ ANALÝZA V OBLASTI PRACOVNÍCH POZIC SE ZAMĚŘENÍM NA EFEKTIVITU VYKONÁVANÝCH ČINNOSTÍ OBECNÍ ÚŘAD HLUBOŠ"

Transkript

1 ZÁKLADNÍ ANALÝZA V OBLASTI PRACOVNÍCH POZIC SE ZAMĚŘENÍM NA EFEKTIVITU VYKONÁVANÝCH ČINNOSTÍ OBECNÍ ÚŘAD HLUBOŠ

2 Závěrečná zpráva Společnost Audit organizace s.r.o. provedla na Obecním úřadě Hluboš základní analýzu v oblasti pracovních pozic se zaměřením na efektivitu vykonávaných činností. Efektivita práce souvisí s mnoha faktory, především s množstvím vykonávaných činností v rámci fondu pracovní doby, s organizací práce i způsobem jak danou činnost zaměstnanec vykonává, jaké má k tomu schopnosti, jakou má motivaci. Projekt byl zaměřen na základní analýzu u konkrétních pracovních pozic a zaměstnanců, kteří je vykonávají. Byly provedeny časové snímky pracovních dnů a řízené rozhovory. Kombinací těchto metod je možné získat základní představu o kvantitativním využívání pracovní doby, o činnostech, které daný zaměstnanec vykonává, jejich množství i časové náročnosti, frekvenci střídání v rámci pracovního dne, základních dispozicích pro zajišťování činností dle náplně práce, a přístupu k těmto činnostem ze strany zaměstnance. Výstupy k jednotlivým pozicím jsou obsahem této závěrečné zprávy.

3 V úvodním zkoumání bylo na základě analýzy dokumentace a seznámení se se současnou situací MÚ doporučeno zrevidovat a aktualizovat interní dokumentaci z důvodů personálních změn (např. jméno starosty v organizačním řádu, pracovním řádu apod.) Součástí analýzy byly následující pracovní pozice reprezentované uvedenými zaměstnanci: Pracovní pozice Účetní, administrativní pracovník, úklid Pozice A 2 Sociální a administrativní pracovník, vedení matriky, ověřování a vidimace, czechpoint a péče o DPS Pozice B Tato analýza byla v organizaci první svého druhu, nenavazovala na žádná předchozí šetření. Cílem bylo zjistit základní stav způsobu práce na těchto pracovních pozicích.

4 Základními vstupy pro šetření byla poskytnutá dokumentace, především časové snímky pracovního dne, organizační řád, pracovní řád, popis pracovní funkce a kolektivní smlouva. Důležité pro další rozhodování je zjištění, zda činnosti, které skutečně zaměstnanci vykonávají v úřadě, jsou v souladu s činnostmi uvedenými v jejich náplni práce (každý vykonává to co má) nebo zda došlo k odklonu a jsou patrné určité rozdíly (má vykonávat skutečně vykonává). U analyzovaných pozic většinou zaměstnanci vykonávali ty činnosti, které měli ve své náplni práce, k výrazným odklonům nedocházelo. V pracovních výkazech se též objevují činnosti související například s úklidem pracoviště nebo studiem, což v popisech pracovní funkce u zaměstnanců chybí, doporučujeme doplnění. Pro detailnější komparaci pracovních náplní k identifikaci případných odklonů od svěřené agendy by bylo třeba hlubší analýzy. Popisy pracovní náplně jsou zpracovány relativně aktuálně (r. 202). V rámci vykonávaných administrativních činností se ale náplň práce u určitých činností shoduje a z důvodů časové hospodárnosti by mohla být vykonávána jen jednou osobou. Zaměstnanci každý den mají určité množství času pro výkon pracovních činností (fond pracovní doby docházka). V tuto dobu by tedy měly vykonávat činnosti pro zaměstnavatele. Dle provedených šetření je tento čas využíván jednotlivými zaměstnanci s pouze minimálními časovými rezervami. Kromě kvantitativního využití je však pracovní dobu třeba naplnit i kvalitativně, aby vznikla adekvátní přidaná hodnota. Z vykázaných činností lze totiž předpokládat, že některé činnosti jsou časově nadhodnocené. Kvantitativní využití pracovní doby ještě nedává odpověď na otázku, zda činnost, kterou zaměstnanec vykonává, může či nemůže vykonat rychleji a tím zvládnout více činností než nyní, nebo zda tuto činnost nemůže vykonávat dokonce jiný zaměstnanec. Pro přeskupování činností a zrychlování toho, co zaměstnanec vykonává, je třeba znát informace o osobnosti zaměstnance, jeho znalostech, dovednostech, návycích i postojích. Toto lze vyhodnotit na základě hlubší analýzy pracovního místa a profilu zaměstnance. U prověřovaných zaměstnanců bylo identifikováno napětí a celkově byla hodnocena "dusná atmosféra" na pracovišti. Jako komplikace se pak jeví i nedostatek komunikace na pracovišti.

5 Závěry vyplývající z rozhovoru se zaměstnanci a z analýzy snímku pracovního dne. Účetní, administrativní pracovník, úklid Pozice A , ,5 7, docházka vykázané činnosti oběd 3 2 0,5 0,5 0, Fond pracovní doby: Celkem bylo snímkováno 5 pracovních dnů. Vykázané činnosti: 39,83 hodiny Pro účely analýzy jsou použita data z 5 pracovních dnů. Vyčerpaný fond pracovní doby: 40 hodin. V případě všech sledovaných dnů se liší docházka a výkaz odpracovaných hodin o cca 4 hodiny. Tato doba přibližně odpovídá vyhrazené době na oběd, která je vykázána v docházkovém listu. Stanovený pracovní fond 40 hodin byl podle odevzdaných výkazů odpracován. Pracovní činnosti: Převažují činnosti v rozmezí kratších časových bloků, které jsou proloženy delšími časovými úseky zahrnující jeden typ činnosti. K výkonu činností zaměstnanec využívá převážně práci na PC, zbylé činnosti vykonává ve většině případů osobně. Pracovních náplň delších časových úseků činností se

6 týká převážně aktivit souvisejících s hlavní pracovní náplní tohoto zaměstnance, a to je vedení účetní agendy, které ale po odborném posouzení neodpovídá uvedeným údajům z časových snímků a je výrazně nadhodnoceno. Hlavní pracovní náplň, tedy vedení účetní agendy, zabírá až 80% z celé pracovní zátěže tohoto zaměstnance. Zbylou část agendy tvoří administrativní úkony nahodilého charakteru. Některé z činností v rozmezí kratších časových bloků jsou vykonávány oběma zaměstnanci, přičemž tyto administrativní činnosti by mohl zastat jeden zaměstnanec. Závěry rozhovoru: Zaměstnanec zastávající pozici A pociťuje nedostatky v komunikaci a vnímá atmosféru na pracovišti jako napjatou. Z pohledu nákladů a množství zpracovávané agendy by bylo vhodné porovnat současnou situaci s možností externího zajištění účetnictví v kombinaci s přesunutím ostatních činností na zbylé zaměstnance..

7 2 Sociální a administrativní pracovník, vedení matriky, ověřování a vidimace, Czechpoint a péče o DPS Pozice B ,63 8 7,25 8,63 7,5 7 6 docházka vykázané činnosti oběd 2 0,5 0, Fond pracovní doby: Celkem byly snímkovány 4 pracovní dny (nezahrnujeme , kdy byl zaměstnanec na celodenním školení v Praze). Vykázané činnosti: 3,5 hodiny Pro účely analýzy jsou použita data ze 4 pracovních dnů. Vyčerpaný fond pracovní doby: 32,5 hodin. V případě všech sledovaných dnů se docházka a výkaz odpracovaných hodin (včetně uvedené přestávky na oběd)liší přibližně o hodinu. Fond pracovní doby připadající na 4 dny byl tedy téměř naplněn. Pracovní činnosti: Převažují činnosti s kratší časovou dotací, přičemž některé z činností jsou vykonávány střídavě s osobou vykonávající pozici A, doporučujeme tyto činnosti lépe zkoordinovat, respektive přesunout na jednu pozici. Hlavní pracovní náplní tohoto zaměstnance je vedení administrativní agendy a matriky, které ale dle odborného posouzení neodpovídá uvedeným údajům z časových snímků a je nadhodnoceno. Lze tedy předpokládat, že objem vykonávaných činností by mohl být větší.

8 Závěry rozhovoru: Zaměstnanec na pozici B prokazuje vyšší míru adaptability, působí komunikativně a pozitivně. Práce ho naplňuje a bylo by možné využít tohoto potenciálu k tomu, aby práce byla vykonávána efektivněji a s větší časovou úsporou. Toho by mohlo být docíleno například účastí na školení zaměřeného na optimalizaci pracovních procesů. ZÁVĚR Celkově se situace na úřadě jeví jako dobrý start do nového období, především pozitivním přístupem starosty a snahou kvalitně zajišťovat služby občanům a zabezpečit fungování chodu MÚ. Pozitivně lze vnímat přechod k vyšší míře využití elektronického záznamu dat. Většina administrativních činností se tak zrychlí a zefektivní. Vzhledem k velikosti obce a množství účetní agendy doporučujeme využití externího subjektu, který by zajistil účetnictví pro MÚ. Toto nabízené řešení by mohlo přinést nezanedbatelnou finanční úsporu dlouhodobějšího charakteru. Z poskytnuté náplně práce lze usoudit, že hlavní pracovní náplní zaměstnance A je vedení účetní agendy, která by ale s ohledem na velikost úřadu nemusela být realizována zaměstnancem v uvedeném časovém rozmezí. Zbývající část administrativní agendy odpovídá popisu práce administrativního pracovníka, kterou zastává zaměstnanec na pozici B. U osoby zastupující pozici B pozitivně hodnotíme vyšší míru adaptability a aktivního přístupu. Lze předpokládat, že tato osoba by v rámci své pozice byla schopna zastat veškeré administrativní úkony. To vychází i z výše uvedeného, že časová dotace na pracovní náplň této pozice je nadhodnocená. Oba zaměstnanci také shodně při rozhovoru uvedli, že v porovnání s minulým volebním obdobím množství vykonávané práce ubylo z důvodu většího zapojení nově zvoleného pana starosty. V případě zaměstnance na pozici B lze pak doporučit účast na školení s cílem optimalizace pracovních procesů. Administrativní agenda by se tím zefektivnila a kladla by menší nárok na administrativního pracovníka. Jak už bylo výše uvedeno, na základě provedené analýzy uvádíme doporučení k využití možnosti převedení veškeré administrativní agendy na jednoho zaměstnance a zpracování účetnictví zajistit externím dodavatelem. Z porovnání těchto dvou variant vychází námi doporučená varianta jako podstatně úspornější. Ze současného stavu plynou i další nevýhody, mezi které patří například nulová zastupitelnost v případě nemoci a dovolené nebo další vynaložené náklady plynoucí z nutného vzdělávání zaměstnance. Úspornost námi uvedeného doporučení lze vidět v následující tabulce, která je sestavena na základě předložené kolektivní smlouvy

9 Úspora při externím zajištění účetní agendy a ponechání jednoho úvazku na HPP měsíční náklad na zaměstnance roční náklad kalkulace ukončení PP výpovědí pro nadbytečnost k dvou měsíční lhůta odstupné 4násobek 6 60 úspora do konce roku více náklad 6 60 úspora mzdových nákladů cena za externí vedení účetnictví vč. DPH Fakturace 06-2/ finální úspora Úspora 206 (a další období) K lepší optimalizaci a efektivnosti vykonávání práce by mohlo přispět nastavením procesů směrem k vyšší míře digitalizace a odklonění se od papírového řešení jednotlivých administrativních úkonů. U obou zaměstnanců se aktuálně projevovala nedostatečná komunikace se svým vedoucím (pravděpodobně pod vlivem napjaté atmosféry). Zde vidíme prostor pro vytvoření takových interních procesů, v rámci kterých bude zajištěn prostor pro zlepšení komunikace a vyjádření zpětné vazby. Pravidelné hodnocení je účinným nástrojem, jak zaměstnance dlouhodobě směřovat k vyššímu výkonu. Dále navrhujeme prodloužení úředních hodin v některý pracovní den (např. PO do 8-9hod) tak, aby bylo umožněno pracujícím občanům úřad navštívit po pracovní době bez nutnosti uvolňování se ze zaměstnání. Vyrovnání pracovního fondu je možné řešit např. zkrácením doby ke konci týdne, čímž by se zvýšila v rámci konceptu otevřeného úřadu přístupnost úřadu pro občany. Návrh konkrétního řešení Ponechat pozici B s tím, že zaměstnanec zastávající tuto pozici převezme a bude mít na starost veškeré administrativní činnosti včetně činností spojené s vedením matriky. Dále

10 doporučujeme, aby byla uzavřena smlouva typu DPP, DPČ s novým zaměstnancem, který by byl schopen v případě nemoci administrativního pracovníka zastoupit. Dále je možné ubrat z kompetencí zaměstnance B úklid v DPS a zajistit tuto činnost na základě dohody typu DPP, DPČ jiným zaměstnancem ekonomicky výhodněji. Současně by to znamenalo možnost celodenního působení osoby zastávající pozici B v sídle úřadu. Zaměstnance na pozici A navrhujeme zrušit v plném rozsahu s tím, že administrativní úkony, které měl tento zaměstnanec na starost, budou převedeny na zaměstnance vykonávající pozici B. Pozice účetní, kterou zaměstnanec vykonával, doporučujeme zajistit externí subjektem. Toto řešení nabízí výraznou dlouhodobě udržitelnou finanční úsporu. Za tým společnosti Audit organizace s.r.o. Ing. Jitka Urbánková Partner & CEO Audit organizace s.r.o. Bělehradská 347/ Praha 2

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

Čl. 1 Smluvní strany. Čl. 2 Předmět smlouvy

Čl. 1 Smluvní strany. Čl. 2 Předmět smlouvy Veřejnoprávní smlouva č. 1/2015 o poskytnutí dotace dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů Na základě usnesení zastupitelstva obce Čáslavsko

Více

Vedoucí bakalářské práce

Vedoucí bakalářské práce Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav Posudek vedoucího bakalářské práce Jméno studenta Téma práce Cíl práce Vedoucí bakalářské práce Barbora RUMLOVÁ ANALÝZA A POTENCIÁLNÍ ROZVOJ CESTOVNÍHO

Více

POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012

POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012 POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012 Mezi osobní náklady hrazené z dotace lze zařadit náklady na: Mzdu nebo plat (dále jen mzdy) včetně pohyblivých složek, náhrad za dovolenou na zotavenou a náhrad za dočasnou pracovní

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

Art marketing Činoherního klubu

Art marketing Činoherního klubu Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Art marketing Činoherního klubu Projekt ročníkové práce Vypracovala: Jana Pokorná, DiS. Vedoucí práce: Ing. Radka Johnová Datum

Více

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit

Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004. CzechPOINT@office. Pracovní sešit Reg. č. projektu: CZ 1.04/ 4.1.00/A3.00004 CzechPOINT@office Pracovní sešit Materiál vznikl v rámci řešení projektu Vzdělávání v oblasti základních registrů a dalších kmenových projektů egovernmentu, registrační

Více

Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP. Národní vzdělávací fond

Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP. Národní vzdělávací fond Flexibilní pracovní modely a metody vhodné pro MSP Osnova Flexibilita jako faktor rozvoje firmy Flexibilní pracovní podmínky pracovní konta model semaforu roční časový model celoživotní flexibilní přístupy

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie

VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie VYHLÁŠKA MV ČR č. 444/2008 Sb., o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví podle 4c

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015. Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Přechod financování z MPSV na kraje k 1. 1. 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Povinnosti kraje Zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu

Více

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK

SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK SEMINÁŘE/WORKSHOPY PRO KLIENTY V PL A TK v období realizace projektu Příprava a podpora vstupu na trh práce pro bývalé uživatele návykových látek a osoby ohrožené drogovou závislostí v konfliktu se zákonem

Více

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Přínosy ekodesignu pro inovující výrobní podnik Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Co je to ekodesign? Základním cílem ekodesignu je snížit dopady výrobku na životní

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

DOTAZY K VÝZVĚ Č. 30 OP VK

DOTAZY K VÝZVĚ Č. 30 OP VK DOTAZY K VÝZVĚ Č. 30 OP VK Dotaz: Může být v rámci výběrového řízení vybrán postdoktorand, který získal doktorský titul až po vyhlášení výzvy? Odpověď: Ano, podmínka pro získání doktorského titulu se vztahuje

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

Filtrace olejů a čištění strojů

Filtrace olejů a čištění strojů Filtrace olejů a čištění strojů Moderní technologie současnosti kladou vysoké nároky nejen na kvalitu olejů po stránce složení a aditivace, ale také nízké míry znečištění mechanickými částicemi vzniklých

Více

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů

Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů Smlouva o spolupráci při realizaci odborných praxí studentů I. Smluvní strany Masarykova univerzita Filozofická fakulta se sídlem, 602 00 Brno zastoupená prof. PhDr. Milanem Polem, CSc., děkanem Filozofické

Více

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014

EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 EUROVIA Kamenolomy, a.s. Podnik podporující zdraví 2005 2014 (1992 2004) Západokámen a.s. (Plzeň) (1992 2004 ) Tarmac SEVEROKÁMEN a.s. (Liberec) 2004 Tarmac CZ a.s. (Liberec) 2009 EUROVIA Kamenolomy, a.s.

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010. www.cuzk.cz

Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010. www.cuzk.cz Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010 Postup plnění úkolu digitalizace katastrálních map po 1.1.2009 Karel Štencel Obsah prezentace 1. Současný stav digitalizace SGI 2. Hodnocení

Více

Práce se zálohovými fakturami

Práce se zálohovými fakturami Práce se zálohovými fakturami Jak pracovat se zálohovými fakturami Pro program DUEL je připraven metodický postup pořizování jednotlivých dokladů v procesu zálohových plateb a vyúčtování, včetně automatického

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva Anketa pro občany V rámci přípravy strategie bylo uskutečněno dotazníkové šetření mezi občany. Dotazníkové šetření se zaměřilo na bodování jednotlivých aspektů kvality života, na tematické oblasti ke zlepšení,

Více

Politika zaměstnanosti

Politika zaměstnanosti 25. 11. 2014 Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci Služby Úřadu práce České republiky dle zákona č. 435/2004 sb., o zaměstnanosti Provádí zprostředkování zaměstnání, spolupracuje s agenturami

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava

STANDARD č. 9 Pečovatelská služba OASA Opava o.p.s. Pečovatelská služba OASA Opava Pečovatelská služba OASA Opava Provozovatel: Sídlo: Raduň, Poštovní 239, 74761, IČ 26839857, Spisová značka: O 181 vedená u rejstříkového soudu v Ostravě Číslo registrované sociální služby: 3941485 Standard

Více

Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2

Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2 Formuláře žádostí příloha č. 1 a 2 Žádost o zařazení služby do základní krajské sítě sociálních služeb v Jihomoravském kraji pro rok 2017 příloha č. 1 formulář pro služby aktualizující kapacity služby

Více

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o.

Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Zkušenosti z implementace IS PROXIO - Město Žďár nad Sázavou Ing. Libor Vostrejš vedoucí odboru IT, Ing. Jiří Berkovec MARBES CONSULTING s.r.o. Město Žďár nad Sázavou Historie města sahá až do poloviny

Více

Internetová agentura. Předimplementační analýza webu

Internetová agentura. Předimplementační analýza webu Internetová agentura Předimplementační analýza webu 1. OBSAH 1. OBSAH... 1 VSTUPNÍ DOTAZNÍK... 2 Základní informace o firmě... 2 Základní informace o webu... 4 Marketingové kanály... 5 Obsah a rozvoj webu...

Více

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015

Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) OBSAH 2015 Informace k novému vydání učebnice 2015 Manažerské účetnictví nástroje a metody (2. aktualizované a přepracované vydání) Na jaře 2015 bylo publikováno i druhé vydání učebnice nakladatelství Wolters Kluwer

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Podpora personálních procesů v HR Vema

Podpora personálních procesů v HR Vema Podpora personálních procesů v HR Vema Portálové řešení aplikací Řízení procesů s využitím workflow Personální procesy Nástup a změna pracovního zařazení Hodnocení zaměstnanců Rozdělování odměn Plánování

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 352/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 309 ze dne 11.05.2016 Uzavření Smlouvy o zajištění péče o děti mezi Městskou částí Praha 3 a organizací NOVÁ TROJKA, z. s. Rada

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB INTENZITY CYKLISTICKÉ DOPRAVY V ZÁVISLOSTI NA VELKÉM PRŮMYSLOVÉM PODNIKU ING. VLADISLAV ROZSYPAL, EDIP s.r.o.,

Více

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci

Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci základní registr agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností Štěpánka Cvejnová, MVČR Miroslav Vlasák, Equica, a.s. Obsah Úvod

Více

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Jednací řád Formátového výboru Národní digitální knihovny upravuje zejména způsob svolávání zasedání, účasti, rozhodování

Více

10. funkční období OPRAVENÉ ZNĚNÍ

10. funkční období OPRAVENÉ ZNĚNÍ 274 10. funkční období 274 OPRAVENÉ ZNĚNÍ Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Ing. Miloš Hrdý, MSc. bezpečnostní ředitel. Přílohy:

Ing. Miloš Hrdý, MSc. bezpečnostní ředitel. Přílohy: Příloha č. 6 a PODMÍNKY přístupu zaměstnanců cizích firem vykonávajících na základě smluvního vztahu činnosti pro ČNB k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené Česká národní banka (dále jen,,čnb )

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í

PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í PŘÍRODNÍ ZDROJE, J E J I C H O C H R A N A A V Y U Ž Í V Á N Í C V I Č E N Í 3 Hodnocení přírodních zdrojů v okolí bydliště za obec Téma jednotlivec zpracování ke zkoušce jak jsou využívány zdroje (vodní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ

Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Návrh modelu sociální služby PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 2 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Struktura

Více

Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014

Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014 Zpráva o hospodaření společnosti Služby města Špindlerův Mlýn s.r.o. za rok 2014 Vypracovala: Bc. Petra Rózanská, ekonom společnosti Obsah Základní údaje o společnosti ke dni 31.12.2014 3 Složení statutárních

Více

OP PIK Inovační vouchery

OP PIK Inovační vouchery OP PIK Inovační vouchery Vyhlášení výzvy: 31.5.2016 Deadline pro podání žádostí: 31.5.2017 (možné dřívější ukončení výzvy při dosažení alokace) Alokace: 200 mil. Kč Žadatel: malá a střední firma (pro firmy

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SAMOSPRÁV PLZEŇSKÉHO KRAJE

SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SAMOSPRÁV PLZEŇSKÉHO KRAJE SETKÁNÍ SE ZÁSTUPCI SAMOSPRÁV PLZEŇSKÉHO KRAJE 23. listopadu 2010 hotel Primavera, Plzeň JUDr. Adam Furek odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra AKTUÁLNÍ POZNATKY Z DOZOROVÉ A KONTROLNÍ

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 č.j.: 413/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 382 ze dne 10.06.2013 Schválení pravidel mobilní telefonie Městské části Praha 3 Rada městské části I. s c h v a l u j e II. 1.

Více

POSTUP REALIZACE ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ. Olga Ondráčková

POSTUP REALIZACE ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ. Olga Ondráčková POSTUP REALIZACE ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ Olga Ondráčková VÝZVY k podávání žádosti 1. vlna Avízo duben 2016 (označení 02_16_022) Výzva průběžná, vyhlášení květen 2016 Podávání žádostí 5/2016 cca 6/2017 2. vlna

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

imedicus - internetové objednávání

imedicus - internetové objednávání imedicus - internetové objednávání verze: 27. červenec 2009 2 1. Medicus Komfort imedicus - internetové objednávání imedicus slouží k internetovému objednávání pacientů. Přispívá ke zvýšení pohodlí pacientů

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy

Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy Příloha č. 1 Indikátory výzvy ESF výzva pro vysoké školy k předkládání žádostí o podporu individuálních projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Prioritní osa: PO 2 Investiční priorita:

Více

Příloha č. 2 - Vzor dotazníku pro zaměstnance společnosti

Příloha č. 2 - Vzor dotazníku pro zaměstnance společnosti NÁVOD JAK PRACOVAT S DOTAZNÍKEM Dotazník se skládá ze dvou pomyslných částí. První se týká Vaší zkušenosti, jako pracovníka/pracovnice analyzované společnosti. Druhá se zabývá otázkami o Vás, což mi následně

Více

Město Nový Bydžov. NB04 - Personální strategie

Město Nový Bydžov. NB04 - Personální strategie Město Nový Bydžov NB04 - Personální strategie červen 2013 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Poslání obce a strategické řízení... 3 1.2 Předmět Personální strategie městského úřadu Nový Bydžov... 4 1.3 Použité zkratky...

Více

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV

Registr práv a povinností. PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Registr práv a povinností PhDr. Robert Ledvinka vrchní ředitel sekce veřejné správy MV Základní registry Řízení poskytování služeb egovermentu Převodník identifikátorů fyzických osob (ORG) Úřad pro ochranu

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu.

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu. OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek, které tvoří životního prostředí a bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává do lidského těla

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ZADAVATEL: Armádní Servisní, příspěvková organizace Sídlem: Podbabská 1589/1, 160 00 Praha 6 - Dejvice Jednající: Ing. MBA Dagmar Kynclová, ředitelka IČ: 604 60 580 Veřejná zakázka: Zateplení obvodového

Více

Novinky v programu Účtárna 2.09

Novinky v programu Účtárna 2.09 Novinky v programu Účtárna 2.09 Podpora pro Kontrolní hlášení Popis: Program obsahuje podporu pro plátce DPH, pro něž platí od 1.1.2016 nová legislativní povinnost Kontrolní hlášení. V knihách prvotních

Více

Žádost o pronájem jiného bytu větší za menší podle usnesení RHMP č.0989 ze dne 8.6.2004

Žádost o pronájem jiného bytu větší za menší podle usnesení RHMP č.0989 ze dne 8.6.2004 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR EVIDENCE, SPRÁVY A VYUŽITÍ MAJETKU PID Místo pro razítko podatelny nevyplňovat Žádost o pronájem jiného bytu větší za menší podle usnesení RHMP č.0989

Více

Exekutoři. Závěrečná zpráva

Exekutoři. Závěrečná zpráva Exekutoři Závěrečná zpráva Zpracovala agentura NMS Market Research v Praze, dne 8.9.2015 Obsah Hlavní závěry Detailní zjištění Zkušenosti s exekucí Důležitost problematiky exekucí Znalost systému soudních

Více

Dů chodové pojiš té ní

Dů chodové pojiš té ní Dů chodové pojiš té ní 4. 3. 2016 MP_03_2016_03_15 Materiál k tomuto článku je z prezentace Mgr. Lady Šupčíkové, který byl prezentován na Odborné konferenci ke mzdové problematice 2016, kterou pořádal

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K BURZOVNÍM PRAVIDLŮM STANOVENÍ PARAMETRŮ OBCHODOVÁNÍ TVŮRCŮ TRHU Článek 1 Počet tvůrců trhu (dále jen TT ), kritéria a kategorie Burzovní komora stanovuje v následující tabulce č. 1:

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra řízení Teze k diplomové práci na téma: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor: Vedoucí diplomové práce:

Více

Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy

Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy Příloha č.1 - Dotazníkové šetření k bakalářské práci Podnikatelský záměr založení soukromé mateřské školy Z důvodu co největšího přiblížení se k realitě trhu soukromého vzdělávání, představám a požadavkům

Více

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová

Příspěvek na péči. Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Příspěvek na péči Mgr. Květoslava Horáková Andrea Hábová Podmínky nároku na příspěvek na péči osoby závislé na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci osoby, které z důvodu dlouhodobě

Více

Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757

Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757 Projekt diplomové práce JAN BŘEZINA 347757 Zpracování diplomové práce Téma: Krizový management Crisis managemet Katedra: Podnikové hospodářství Vedoucí: Ing. Alena Klapalová, Ph.D. Živnostník: Jan Březina

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

Ze zákulisí evaluací NOK

Ze zákulisí evaluací NOK Ze zákulisí evaluací NOK zkušenosti s evaluací ESIF Jana Chladná a Petr Bouchal 26. 5. 2016 1 Co jsme udělali Evaluace Indikátory spokojenosti a hodnocení Koncepce JMP Cíle Spočítat indikátory spokojenosti

Více

Komora auditorů České republiky

Komora auditorů České republiky Komora auditorů České republiky Opletalova 55, 110 00 Praha 1 Aplikační doložka KA ČR Požadavky na zprávu auditora definované zákonem o auditorech ke standardu ISA 700 Formulace výroku a zprávy auditora

Více

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Život i v nepříznivých situacích může být důstojný a můžeme jej nasměrovat k lepšímu. Terénní programy - Projdeme tím s vámi - Oblastní charita

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Příklad: Základem pro analýzu je časová řada živě narozených mezi lety 1970 a 2005. Prvním úkolem je vybrat vhodnou trendovou funkci pro vystižení

Více

Google AdWords - návod

Google AdWords - návod Google AdWords - návod Systém Google AdWords je reklamním systémem typu PPC, který provozuje společnost Google, Inc. Zobrazuje reklamy ve výsledcích vyhledávání či v obsahových sítích. Platí se za proklik,

Více

25.6.2012 10:00 Brno, Líšeňská 33a PS5 Úloha výzkumu při stanovení a naplňování rámcových cílů

25.6.2012 10:00 Brno, Líšeňská 33a PS5 Úloha výzkumu při stanovení a naplňování rámcových cílů Zápis z jednání pracovní skupiny č. 5 projektu DOPSIT Datum jednání: Čas jednání: Místo jednání: Pracovní skupina: 25.6.2012 10:00 Brno, Líšeňská 33a PS5 Úloha výzkumu při stanovení a naplňování rámcových

Více

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s.

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s. NÁSTROJ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PROGRAM PREZENTACE Představení společnosti PORSENNA o.p.s. Principy energetického managementu Představení SW e-manažer Prostor pro diskusi PŘEDSTAVENÍ

Více

JhP/HRL-S-041. Stanovit pravidla pro využití předdůchodového programu společnosti Bosch Diesel, s.r.o. Jihlava. Odd. Jméno Podpis Datum

JhP/HRL-S-041. Stanovit pravidla pro využití předdůchodového programu společnosti Bosch Diesel, s.r.o. Jihlava. Odd. Jméno Podpis Datum Předdůchodový program 1 1 / 6 Obsah: 1. Účel 2. Odpovědnosti 3. Oblast platnosti 4. Pojmy a definice 5. Obecné informace 6. Postup 7. Sledované veličiny 8. Odkazy 9. Školící podklady Přílohy : 1. Účel

Více

Využití EduBase ve výuce 2

Využití EduBase ve výuce 2 B.I.B.S., a. s. Využití EduBase ve výuce 2 Projekt Vzdělávání pedagogů v prostředí cloudu reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0011 Mgr. Jitka Kominácká, Ph.D. a kol. 2015 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod... 3 3 Aktivita:

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

PODMÍNKY PRO ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PRAXI

PODMÍNKY PRO ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PRAXI Seminář pro oblast vědy a výzkumu Jak pracovat s osobními daty ve výzkumných projektech Technologické centrum AV 19. února 2014 Přednášející JUDr. A. Kučerová PODMÍNKY PRO ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PRAXI

Více

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č.

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č. Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Zborovská 11 150 21 Praha 5 OBECNÍ ÚŘAD obce Velké Přílepy Pražská 162 252 64 Velké Přílepy Vyjádření k oznámení

Více

Závěrečný účet 2015. Souhrnné informace o hospodaření Mikroregionu Strážnicko, dobrovolného svazku obcí za rok 2015 včetně účetních výkazů a příloh.

Závěrečný účet 2015. Souhrnné informace o hospodaření Mikroregionu Strážnicko, dobrovolného svazku obcí za rok 2015 včetně účetních výkazů a příloh. Závěrečný účet 2015 Souhrnné informace o hospodaření Mikroregionu Strážnicko, dobrovolného svazku obcí za rok 2015 včetně účetních výkazů a příloh. 1 Obsah: Identifikace... 3 Statutární orgán svazku...

Více

ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (VÝUČNÍ LIST)

ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (VÝUČNÍ LIST) SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (VÝUČNÍ LIST) Zakázka:

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 04. Text v záhlaví, zápatí, číslování stránek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

MĚSTO CHRASTAVA ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZMĚNA Č.2 O B S A H : Příloha č. 2 Změna funkčního místa ČÁST IX. Závěrečná ustanovení, čl.28

MĚSTO CHRASTAVA ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZMĚNA Č.2 O B S A H : Příloha č. 2 Změna funkčního místa ČÁST IX. Závěrečná ustanovení, čl.28 MĚSTO CHRASTAVA ORGANIZAČNÍ ŘÁD ZMĚNA Č.2 O B S A H : Příloha č. 2 Změna funkčního místa ČÁST IX. Závěrečná ustanovení, čl.28 Chrastava 19. 4. 2010 Účinnost: 1. 6. 2010 I. 1. V příloze č. 2 organizačního

Více

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Nová šance na Vysočině reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000016

Př í řuč ka přo zamě stnavatělě. k projektu Nová šance na Vysočině reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000016 Př í řuč ka přo zamě stnavatělě k projektu Nová šance na Vysočině reg. č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_010/0000016 1. 12. 2015 Základní informace Projekt Nová šance na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR v

Více

II. Podání žádosti o přijetí do služebního poměru v době čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené

II. Podání žádosti o přijetí do služebního poměru v době čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené Stanovisko sekce pro státní službu k právnímu postavení zaměstnankyň na mateřské dovolené a zaměstnanců nebo zaměstnankyň na rodičovské dovolené ve vztahu k zákonu č. 234/2014 Sb., o státní službě - část

Více

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání O vynalézavosti a inovačním potenciálu jednotlivých zemí lze s relativně vysokou mírou objektivnosti usuzovat z počtu přihlášek a udělených patentů u velkých

Více

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Nové formy výuky s podporou ICT ve školách Libereckého kraje IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Podrobný návod Autor: Mgr. Michal Stehlík IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE 1 Úvodem Tento

Více

Bytové družstvo NA KORÁBĚ, IČO 29154634. se sídlem Na Korábě 362/4, Libeň, 180 00 Praha 180 00. Zápis z členské schůze

Bytové družstvo NA KORÁBĚ, IČO 29154634. se sídlem Na Korábě 362/4, Libeň, 180 00 Praha 180 00. Zápis z členské schůze Zápis z členské schůze BYTOVÉHO DRUŽSTVA NA KORÁBĚ, IČO 29154634 se sídlem Na Korábě 362/4, Libeň, 180 00 Praha 8 Den konání : 9. 6. 2014 Místo konání: prostory sušárny v suterénu domu Na Korábě 362/4,

Více

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 92/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 8. dubna 2015 o pravidlech pro organizaci služebního úřadu Vláda nařizuje podle 205 písm. a) zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě: 1 Základní ustanovení (1) Organizační

Více

INMED 2013. Klasifikační systém DRG 2014

INMED 2013. Klasifikační systém DRG 2014 INMED 2013 Klasifikační systém DRG 2014 Anotace Příspěvek bude sumarizovat připravené změny v klasifikačním systému DRG pro rok 2014. Dále bude prezentovat datovou základnu produkčních dat v NRC a popis

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více