Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Transkript

1 Milí studující, ukončujete ročník studia, během kterého vám byl zapůjčen netbook v rámci projektu CHEMnote ( Zajímá nás proto Váš názor na zapůjčené přenosné počítače a jejich využití. Prosíme o stručné a výstižné odpovědi na níže uvedené otázky, příp. další volné vyjádření vašich názorů. 1. Přenosný počítač - hardware a) Jak Vám vyhovoval zvolený notebook z hlediska velikosti monitoru vs. hmotnosti? Monitor byl příliš malý, dal bych přednost o něco většímu a hlavně výkonnějšímu notebooku. Myslím si, že tato velikost je ideální. Zvolený počítač je adekvátní, velikost je vhodná na denní nošení do školy. Vyhovující poměr. Velikost monitoru mi přijde na většinu činností dostatečná (ve spojení se školou mi zatím nikdy nepřišla omezující) a relativně nízká hmotnost je rozhodně výhodou notebook s velkou obrazovkou, který má čtyři kila by se mi nosit do školy nebo i jinam určitě nechtělo. Mě osobně vyhovuje. Je dobrý na cestování a lehký na přenášení. Na mě je malý, ale jde o přijatelný kompromis, je velmi lehký. Notebook mi přijde v tomto ohledu ideální. Byl dostačující. Myslím, že velikost je dostačující pro přenosný počítač. Myslím si, že plně splňoval požadavky pro přenosný notebook na přednášky. Hmotnost i velikost monitoru byla podle mě akorát vyhovující, aby se dal notebook pohodlně použít ve škole, tak akorát se vejde na lavici i se sešitem nebo skriptama. Vyhovuje. Vyhovující. S hmotností a rozměry displaye jsem naprosto spokojen. Optimálně zvolený poměr. Myslím, že dvanáctipalcová obrazovka je dolní limit pro dostatečný pracovní komfort při předpokládaném častém přenášení. Za danou dobu se na trhu objevila zcela nová kategorie přenosných počítačů, která podle mého názoru bude pro studenty ještě optimálnější tzv. ultrabooky, bude-li na ně mít škola peníze. Větší monitor by nebyl na škodu z hlediska práce, ale jinak je vyhovující. Mně to vyhovovalo.

2 Monitor většinou stačil, ale na některé předměty bych uvítal větší. Hmotnost u mě nehraje roli, jsem zvyklý nosit podstatně těžší věci. b) Uvítali byste větší monitor za cenu vyšší hmotnosti nebo naopak? Uvítal bych monitor 13 až 14 palců. Určitě ne. Na počítači s větší úhlopříčkou by se programovalo lépe. Ne, viz. předchozí. Ale ani menší monitor a o něco lehčí počítač, to už by myslím nebylo ku prospěchu věci. Ne, neuvítala bych. Pro studium na vysoké, učení v autobuse, časté cestování apod. je tato velikost vyhovující. Osobně bych preferoval větší monitor a klidně vyšší hmotnost. Ne, velikost monitoru mi vyhovuje, i hmotnost notebooku. Vejde se akorát do batohu, větší bych tam již těžko dala. Ne, poměr byl optimální. Spíše nižší hmotnost. Zvolený notebook mi takto vyhovoval. Menší monitor ne, když už, tak větší, ale tenhle se dal pohodlně nosit v batohu nebo přenášet v ruce, vešel se na lavici. Spíše naopak - menší monitor, lehčí notebook. Buď stejný nebo klidně i menší (ne o moc). Určitě ne větší display, nikdy nebyl problém připojit větší externí, bylo-li třeba. Ne, zde bych nic neměnil. Přijatelná hmotnost je do cca 2 kg. Takže asi ano, osobně bych přifouknul počítač na úhlopříčku s navýšením hmotnosti na uvedený horní limit. Ano, vyšší hmotnost by nevadila za cenu většího monitoru. Možno by som preferovala väčší monitor. Uvítal bych větší monitor i za cenu vyšší hmotnosti. Naproti tomu, nechtěl bych větší monitor za cenu rychlejšího vybití baterie.

3 c) Preferovali byste klasický notebook s DVD mechanikou? Dal bych přednost malému výkonnému notebooku (13-14 palců), DVD mechanika není nutná. V dnešní době již není DVD mechanika potřebná. Na tomto PC občas mechaniku postrádám, ale myslím že je to postradatelná část. DVD mechanika mi u notebooku přijde v dnešní době zbytečná, spíš bych uvítal SSD disk, či možnost připojení na 3G internet. DVD mechanika mi nechybí. Ano Ne, v dnešní době není problém mít věci, které chce člověk dostat do počítače, uložené na flash disku. DVD mechanika patří ke stolním počítačům, pro notebooky mi vždy přišla zbytečná. Není potřeba. Ne ten mám, svůj osobní. DVD není nutná. DVD mechaniku jsem prakticky nepotřeboval, takže ne, není třeba, pokud by to mělo být výrazně na úkor hmotnosti, nebo velikosti. Ne, během používání jsem byl absencí DVD mechaniky omezen snad jednou. Ne, DVD mechaniku dnes považuji u ntb za přežitek, nepamatuji si, kdy naposled jsem potřeboval DVD či CD vložit do počítače. Ne, vzhledem k předpokládanému použití je DVD mechanika zbytečný, cenu, hmotnost a rozměry navyšující komponent. DVD mechanika netřeba ne-li až zbytečná. Občas sa tá DVD mechanika hodila. Ale myslím, že z mojho pohladu to nie až tak nezbytné. Nepotřebuji DVD mechaniku.

4 d) Preferovali byste tablet? Ne, chyběla by mi plnohodnotná klávesnice. Ne, u tabletu bych postrádal programy jako maple, mathematika apod. Dotykový display je určitě výhoda, na druhou stranu od počítače očekávám i hardware klávesnici, takže čistě jen tablet ne. S tabletem nemám zkušenosti. Ne, tablety mi nepřijdou nijak úžasné. preferuji klávesnici, takže spíše ne Možná by to byla i zajímavá možnost, ale nemám s tím zkušenosti. Ne, myslím si, že notebook je lepší pro tvořivou činnost, jako je psaní nebo programování. Ale nemám s tablety zkušenosti. Ano. Ano. Ne, používám notebook jak na čtení studijních materiálů tak jako PC na tvorbu protokolů. Klávesnice výhodou. Spíš ne, jelikož ntb používám na tvorbu svých poznámek při hodině, tedy k textovým operacím, nedovedu si představit, že bych stejné úkony zvládl stejně rychle na tabletu. Jelikož toho zařízení používám více pro práci v excelu a v maplu či podobných programech než pro brouzdání na netu, ke kterému jsou tablety primárně určeny, tak nikoliv. Ne, z hlediska práce ve využívaných programech se lépe ovládá počítač přes myš. Neviem, či by sa na tom dobře robilo v prostředí Maple. 2. Software, OS

5 a) Které sw prostředky Vám chybí? Hodila by se plná verze programu ACD/ChemSketch 12. Případně HyperChem 8, pokud by byl notebook výkonnější. Především Matlab. Žádné. Jen takové, co nemají se zaměřením studia nic společného, ve spojení se školou jsem doinstaloval pouze Mathematicu. Teď už žádné. Ale myslím, že notebook neměl žádný antivirový program. Starší verze Maple s worksheetem. Žádné. Žádné. Asi žádné. Pravděpodobně žádné. Nenapadá mě nic, co by mi chybělo. Winrar nebo jiný program na otevírání archivů.rar a zip dropbox nebo jiný program na sdílení a zálohu dat. Wolfram Alpha Mathematica. Určitě program pro kvalitní zpracování dat, mathematica. OS X, ale chápu že asi ne všechny využívané programy jsou tímto operačním systémem podporovány, takže nechybí nic. Adobe Photoshop neviem, či sa tak volá ten program, potrebovala som ho keď som mala tvořit poster. Z placených Matlab. Zdarma programy jsem si doinstaloval. Místo Maple bych preferoval program Wolfram Matematica, ale ten už máme také zdarma. b) Které sw prostředky málo využíváte? ISIS Draw 10. Využívám vše. Nevím.

6 Maple neumím s ním pracovat a ani ostatní odborně zaměřený software. Předpokládám, že to se, přinejmenším ve spojení s bakalářkou, změní. Symyx draw. Maple, ChemSketch a podobné programy, které nám škola nainstalovala. Nevyužívám MS office, preferuji LibreOffice, nepoužívám Endnote. Nějak si neuvědomuji co bych vyloženě nepoužívala. EdNote a Chemik. Symyx Draw jsem moc nevyužíval. Symyx Draw. Nevím o žádném. Těžko říct takto z hlavy, možná program pro tvorbu citací, používám doplněk Firefoxu Zotero, které preferuji z důvodu licence. Adobe X pro zvolenou konfiguraci příliš náročný program, Symyx Draw. Ty, se kterými nepracuji v rámci studia, možná ani nevím, že jsou nainstalovány. Myslím, že som využívala všetky dostupné SW. Microsoft Office (zatím nepoužito). Operační systém Windows 7 (používám jen na Maple). Když už, tak mám radši uživatelsky příjemnější Windows XP, nebo nejlépe linux. c) Které sw prostředky hodně využíváte? Maple 15, EndNote. Maple, Office, Mathematika, ChemSketch. MS office, Maple. Internetový prohlížeč, MS Office. Prohlížeč internetu, Microsoft Word, Maple, Adobe Reader, Windows Media Player. Maple, Balíček MS Office. MS Office, Google Chrome. Maple. Maple.

7 Maple jsem používal, protože jsem měl přímo předmět, jinak hlavně office a samozřejmě multimediální přehrávače. EndNote, Maple, Office, VPN klient. Maple, Office. MAPLE, MS Excel,Word. Maple, kancelářský balík, i když ne ten od MS. Maple 15, Excel Maple, Office. Maple. Maple (ale jen proto, že jsem měl předmět Počítačový algebraický systém Maple.) Místo něj radši používám WM, která mi běhá i na linuxu. d) Preferovali byste LINUX? Ano, ušetřilo by se několik tisíc a počítač by nebyl zbytečně zatěžován Win 7. Linux rozhodně ne z důvodu nekompatibility stejně jako MAC. Ne, jedině v kombinaci s Windows. Linux je stále uživatelsky nepříliš přívětivý a jelikož nejsem programátor, abych plně využil jeho výhod, tak mi Windows přijde vhodnější. S Linuxem nemám zkušenosti, takže spíše ne. Asi ano, klidně uživatelsky velmi přístupnou Mandrivu a sadu OpenOffice. Pro školní potřeby a vše normální stejně nepotřebujeme exe soubory a všechny programy jsou dostupné v.gz. Zcela určitě, jediný problém je ale s rozumným kreslícím chemickým programem pod linuxem (Marvin sketch funguje na Javě takže by nemusel mít problém). Nemám s tím zkušenosti, tak nemohu soudit. Rozhodně ne. Ne, moc v něm neumím, nevím jaké by pro mě měl mít výhody, s windows jsem spokojen. Rozhodně ne.

8 Ano. Ne, jsem zvyklý na prostředí OS Windows. Ano. Na 100%. Doma nic jiného nepoužíváme. Samozřejmě pro nikoho není problém doinstalovat si linux jako druhý operační systém. Spíše mi přijde, že Windows jsou vyhozené peníze. e) Preferovali byste tablet s Androidem? Ne, chyběla by mi plnohodnotná klávesnice. Pokud tablet, tak bych opravdu preferoval systém Android z důvodu rychlého vývoje a rychlého opravování chyb systému. Ne, Android mi nepřipadá jako vhodný OS pro počítač a zařízení někde na cestě mezi telefonem a notebookem mi přijde zbytečné. Nemám zkušenosti. Nemám s tím zkušenosti, tak nemohu soudit. Spíše ne. Neznám, nevím, tablet bych asi nepreferoval. Ano. Ano.

9 Možná by to byla dobrá změna. Ne, Android není uživatelsky přívětivý. 3. Jaké byly Vaše předchozí zkušenosti s využitím notebooku pro studium? Tvorba protokolů a prezentací na osobním notebooku. Žádné. Notebook využívám už dlouhou dobu a jsem s tímto přísunem informací spokojen. Srovnatelná v domácím prostředí. Nevýhoda nižší využitelnost během výuky (hmotnost, rozměry, sw.). Notebook využívám již okolo deseti let a vždy mi přišel jako lepší alternativa stolního PC, pro studium samotné ale získal výrazné výhody až letos, na SŠ by stolní PC posloužil stejně. Notebook mi dříve sloužil k napsání protokolu nebo pro vypracování referátu, to vše doma. Prakticky žádné. Zpracovávání maturitních otázek, referátů.. Nosil jsem notebook do laboratoře. Tak notebook jsem samozřejmě využívala od střední školy, mám notebook velikost 15,6 a na neustálé přenášení je těžký a baterie nemá takovou výdrž, ale spolu s kombinací s malým notebookem myslím, že je to ideální. Vlastním notebook 15.6, který je na přednášky příliš velký, proto jsem možnost mít menší notebook uvítal. Dříve jsem notebook nevyužíval, respektive používal jsem normální stolní počítač jen doma. Můj předchozí notebook byl vhodný pouze na domácí přípravu - byl příliš velký a těžký, ale na domácí přípravu je nejspíš lepší větší notebook. Předchozí notebook byl moc velký a těžký, takže se nehodil na nošení do školy. Pozitivní i když větší nápor studijních materiálů v elektronické podobě přišel až se studiem na VŠ. Ryze pozitivní, vyhovuje mi kombinace toho, že mám slidy přednášky před sebou a mohu si do nich dělat vlastní poznámky kontinuálně s výkladem, k tomu bych rád doplnil, že bych uvítal, aby i ostatní předměty postupně přecházely ve výkladu na formu prezentací, snad význam to nemá u předmětů, kde je komplementace tohoto naprosto nevhodná organická chemie, fyzikála, matematika, fyzika. Cca rok a půl, 17 palcový Acer (3,5 kg) přenášel se pouze z bydliště na kolej a naopak.

10 Rychlý přístup k informacím internet, zpracovávání různých témat. Dnes bez přístupu k online věcem by bylo studium několikanásobně náročnější z časového hlediska (dohledávání informací, komunikace, tisk, atp...) Notebook jsem neustále využívala na tvorbu protokolů, počítání v Maplu. Notebook jsem nikdy dříve pro studium nevyužíval. Matematické, chemické a jiné vzorce napíše člověk rychleji rukou. Nicméně, skripta v notebooku ušetří místo v batohu a proto jsem ho začal využívat. 4. Byly pro Vás informace při předávání notebooku dostatečné? Co scházelo? Informace byly dostatečné. Myslím že nebylo co dodat. Informace byly dostatečné. Dostatečné. Ano, nevybavuji si, že bych se musel shánět po něčem dalším. Byly dostatečné. Dostatečné. Byly celkem dostatečné. Ano, byly dostatečné. Myslím, že to bylo dostačující, jen ukončení výpůjčky nebylo přesně specifikované. Vše jsem se dozvěděl, kromě nutné aktivace produktů Microsoft Office. Informace byly dostatečné, nescházelo nic. Dostatečné. Dostatečné. Ano. Pochopil jsem vše podstatné, nikdy není dobré jít cestou maxima informací v jednom čase. Dostatečné. Ano, dostatečné.

11 Podle mě byly dostačující. Možná na nějaký zvláštní papír bych ještě doplnila informace o kontaktních osobách, na které se má člověk obrátit v případě nějakých komplikací. Byly dostatečné. 5. Jak bylo v jednotlivých předmětech zakomponováno využití notebooku do náplně výuky? Kde to bylo účelné? Bylo to někde zbytečné nebo dokonce komplikující? Používání notebooků naštěstí nebylo v žádném předmětu povinné, protože práce na stolních počítačích v počítačových učebnách je často mnohem pohodlnější. Notebook lze použít na psaní krátkých poznámek nebo počítání v Maplu, ale na delší práci se nehodí. Jsem studentem prvního ročníku a tak jsem zatím notebook použil v předmětech maximálně na matematice. V předmětech jako matematika, obecná chemie, organika, fyzika je pc zakomponováno minimálně tím, že jsou dostupné prezentace. Tvorba prezentací, protokolů, využití matematických sw. Účelné fyzikální chemie, analytická chemie, chemické inženýrství, laboratoře V rámci výuky jsme notebooky nikdy přímo využívat nemuseli, proto nemohu účelnost nebo zbytečnost využití hodnotit. Pokud tedy nepočítám úlohy zadané na doma, kde to účelné bylo (především matematika). Využití hlavně Maplu bylo potřeba u předmětu Počítačový a algebraický systém Maple a také v Matematice, člověk se ale bez notebooku obešel. V jiných předmětech jsme je nevyužívali, což je poměrně škoda. Jinam bych NB nezaváděl (tam kde se teď nepoužívá) matematika byla myslím lepší když se člověk lehce driloval postupy. Nijak nebylo zakomponováno. Notebook jsem nosil do všech laboratoří. Hodilo se zpracovávat data ihned a nečekat na počítače, popř. rovnou psát protokol. Na přednáškách z fyzikální chemie jsme si zkoušeli kreslit v programu Maple různé grafy funkcí. Poznámky z přednášek preferuji psané rukou, takže jinak nebyl potřeba. Já osobně ho používám téměř denně na poznámky, doplňování přednášek a hlavně hledání informací a asi největší výhoda byla při laboratořích, kdy jsme zapisovali data rovnou do excelu a vyhodnocovali výsledky. Obecně to bylo ve všech předmětech přínosem: Analytická chemie využití pro psaní poznámek přímo do prezentací Fyzikální chemie možnost využít Maple Biochemie možnost psaní přímo do přednášek Chemické inženýrství - možnost využít Maple

12 V předmětu Počítačový algebraický systém Maple jsem používal pro práci výhradně svůj notebook, v matematice jsem některé úkoly dělal na notebooku. Na úvodu do chemie jsme na něm dělali prezentaci a úkoly na cvičení jinak jsme notebooky při výuce používat nemuseli. Víceméně v žádném předmětu jsem se nesetkala s tím, aby náš přednášející (cvičící) jakkoli zakomponoval to, že máme tyto notebooky do výuky. Předměty které vyžadují počítač (cv. z analytické chemie, chem. inženýrství, algebraický poč. systém maple atd.) byly v počítačových učebnách a v chem. inženýrství bylo využití vlastního notebooku vyloženě nevýhodné, protože testy jsme museli psát na školních počítačích (kvůli možnosti kontroly zda nepodvádíme). V žádném předmětu nebylo vyloženě nutné notebook mít. Použití bylo hlavně v předmětech, kde člověk pracoval na počítači (Fyzikální chemie, Analytická chemie, Chemická informatika, Chemické inženýrství...). Notebooky měli hlavně tu výhodu, že práci člověk dělal na "svém", takže si mohl udělat pořádek, věděl, co kde má atd. Nepociťuji výrazné zakomponování notebooků do výuky ve smyslu např. domácích úkolů přímo využívajících konkrétní licencovaný sw notebooku. Konkrétní zakomponování do výuky ve smyslu přineste si ntb neproběhlo nikde a je to správně, výuka by i nadále měla být umožněna pouze v ruční formě, ale vyhovuje mi, že v předmětech, kde si ntb donesu, můžu tak usnadnit svoji tvorbu poznámek, popřípadě si na místě hledat potřebné věci na internetu, nebo si vyzkoušet něco namodelovat v maplu/matematice zde bych vložil poznámku, bylo by užitečné zakomponovat výuku jednoho z těchto sw do programu oboru, možná i jako dvousemestrální kurz, jeden semestr základní ovládání a funkce, druhý vyšší funkce, programování, modelování procesů atd. Fyzikální chemie prostředí Maplu, analytika Excel, jinde podle vkusu každého studenta, já jsem malý ntb používal pro poznámkování do prezentací při víceoborových přednáškách, byly-li nějaké př. Biochemie. Dobře zakomponované v rámci fyz. chemie, inženýrství, fyziky.. Na ostatních předmetech netřeba. Účelné to bylo hlavně ve fyzikální chemii. V žádném předmětu nebyl notebook výhodou. 6. Jak jste v jednotlivých předmětech využili netbooky (pro poznámky z přednášek, pro cvičení, pro domácí přípravu)? Počítání příkladů v Maplu 15 na cvičení z Fyzikální chemie A. Doplňování výpisků během přednášek z Biochemie II. Největší plus notebooku je přístup k internetu ve škole. Další výborná věc je delší výdrž baterky a tudíž mohu například pracovat během delší cesty. Notebook jsem využíval pro plnění úkolů, kontrolu řešení, programování apod.

13 Tvorba prezentací, protokolů, využití matematických sw (domácí příprava, využito při cvičení, ) Ve všech předmětech pro domácí přípravu, poznámky bych si do počítače psát nedokázal (možná v některých předmětech, ale určitě ne všude), případně občas na cvičeních matematiky či fyziky (ale nikdy to nebyla úplná nutnost, vyučující mají případně počítač také, pokud chtějí ukázat nějaké grafy, apod.). Notebook jsem využila hlavně pro domácí přípravu, pro psaní poznámek jen výjimečně, v předmětu Počítačový a algebraický systém Maple jsem pracovala na počítači celou dobu. Osobně jen pro výpočty a zpracování příkladů. Nepoužívám NB pro psaní zápisků apod. Pro poznámky vůbec, pro domácí přípravu pro téměř každý předmět. V laboratořích pro zpracování dat, psaní protokolu, cvičení počítání v programu Maple. V předmětu Počítačový algebraický systém Maple jsem používal svůj počítač. Většinu domácích úloh z matematiky, úvodu a anorganiky jsem se snažil dělat na počítači. Jinak hlavně pro prohlížení prezentací, vyhledávání informací, čtení některých skript nebo jiných studijních materiálů, občas Maple nebo wolframlpha.com, Notebook jsem využívala pouze na přednáškách, kde jsme dostali předem prezentace, které se budou probírat a mohla jsem si do nich během hodiny dělat přímo poznámky. To byly: přednášky biochemie, př. Analytická chemie, př. Chemické inženýrství. V laboratořích z fyziky, fyzikální chemie, biochemie a analytické chemie jsem využívala notebook na tvorbu protokolů často přímo v laboratoři (občas proti tomu měli někteří učitelné výhrady - např. požadovali psaní protokolů ručně, nebo použití počítačů dostupných v laboratoři). Pro domácí přípravu používám jiný, velký notebook, který jsem měla už dřív. Docela se mi osvědčilo si na notebooku otevřít prezentace, které běžely na přednášce a rovnou do nich dělat poznámky. Převážně prohlížení pdf materiálů a psaní protokolů. Poznámky z přednášek činím v ruce. Velká pomoc je ale možnost vkládání dat do počítače hned během měření v laboratořích. Značně to usnadňuje a zrychluje práci, i když je to možná v rozporu s řádem laboratorních praktik. Nejčastěji poznámky z přednášek, počítání - fyzikála a inženýrství, modely ve fyzice. Poznámky do předpřipravených materiálů biochemie Fyzikální chemie výpočty v Maplu Analytika výpočty v Maplu a Excelu Pro domácí přípravu leda v krajním případě není-li cokoliv s větší obrazovkou. Cvičení a domácí příprava. Fyzikála, inženýrství hlavně Maple.

14 Analytická cvičení Excel, Maple. Analytika přednášky hlavně vpisování poznámek do prezentací. Netbook jsem využil hodně jen na dvou předmětech: Španělština abych nemusel tisknout učebnici a Počítačový algebraický systém Maple na domácí projekt. Jinde jsem ho použil zřídka. Volné vyjádření názorů a připomínek Pokud by to bylo možné, uvítal bych starší verze programů: MS Office 2003 místo nepřehledných MS Office 2010, Maple 8 místo nedoladěného Maplu 15. Notebook je málo výkonný, i výpočty v Maplu mu trvají poměrně dlouho. Pro příští ročníky bych doporučil koupit notebooky, kde člověk nepotřebuje externí myš, aby se dalo něco pořádného udělat ( bez ní se kurzor zasekává a to celkem často). Spokojenost. Vyhovující při výuce. Uvítal bych lepší grafickou kartu a výkonnější procesor. Myslím, že by se notebooky daly ve škole využívat mnohem víc. Například při cvičeních s fyziky jsme měli schémata a zadání promítané na tabuli, ale mnohem lepší by bylo, kdyby si každý mohl schéma sestavit sám, takto jsme to jen viděli na tabuli. Mám velkou připomínku k monitoru jako takovému rozhodně bych nevolila lesklý, ale matný monitor. A také mi vadí, že u něj jde nastavovat pouze jas, kontrast u něj nastavit nelze. Při běhu na baterii je monitor i při nejnižší nastavitelné možnosti jasu stále příliš jasný, např. při sledování videa bílé části obrazu příliš září anebo v Excelu není kvůli přílišnému jasu vidět mřížka mezi buňkami. Velká výhoda je velké množství online dostupných studijních materiálů ať už ESO nebo jiné materiály, které vyučující pověsili na web, případně i ostatní materiály na internetu. Vyučující po nás používání notebooků prakticky nevyžadovali, takže to bylo spíše na každém jednotlivě, jestli jej k něčemu využil nebo ne. Líbí se mi dlouhá výdrž baterie notebooku a tichý chod. Grafické a výkonové vlastnosti považuji za více než dostačující pro studijní účely. Jako problém vidím nutnost připojování notebooku jednou za rok do pevné sítě všcht za účelem ověření licence na office - pro studenty kteří nejsou na koleji to je problém, protože ve škole se připojují pouze bezdrátově, což na toto ověření nestačí. A také se mi zdá, že tato řada notebooků je poměrně poruchová. Hodně spolužáků si stěžovalo na málo citlivý nebo úplně vynechávající touchpad (já používám myš, takže mě to netrápilo), zato můj notebook byl hned v prvním půlroce na opravě, protože přestala fungovat polovina displaye, což se stalo teď nedávno i spolubydlícímu, který také dostal v rámci tohoto projektu stejný notebook. Přiložený neoprenový obal je jiné velikosti než notebook.

15 Všechny své podstatné připomínky jsem vyjádřil v textu, zde je pro větší přehlednost pouze sumarizuji. 1) zařadit výuku nejspíše maplu jako povinného předmětu, 2) zpřístupnit více interaktivních materiálů v podobě prezentací, které budou pokrývat přednášené učivo. Notebook jsem hojně využíval ke kontrolování SISu a občas jsem něco vyhledával na internetu, takže jsem rád, že jsem ho měl a docela mi usnadnil některé věci. Nicméně cokoliv od Microsoft mi přijde jako vyhozené peníze a první co jsem udělal byla instalace uživatelsky příjemnějšího Ubuntu a Openoffice.

Softwarová konfigurace PC

Softwarová konfigurace PC Softwarová konfigurace PC EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.20 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky,

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2013-2015

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2013-2015 ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2013-2015 Identifikační údaje: Základní škola Dambořice, okres Hodonín, příspěvková organizace Dambořice 466, 696 35 IČ: 70995711 Tel. 518 631 130 / 518 631 129 Mail:

Více

1.2 Operační systémy, aplikace

1.2 Operační systémy, aplikace Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Programy (Software - SW) V informatice se takto označují všechny samospustitelné soubory které

Více

Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT H/01 Kuchař - Číšník. IKT Informační a komunikační technologie

Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT H/01 Kuchař - Číšník. IKT Informační a komunikační technologie Číslo projektu školy Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0963 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ICT_II_S1_02 Popis výukového materiálu

Více

Počítač a multimédia v moderní mateřské škole. Reg. č. CZ.1.07/1.3.44/02.0022

Počítač a multimédia v moderní mateřské škole. Reg. č. CZ.1.07/1.3.44/02.0022 Počítač a multimédia v moderní mateřské škole Reg. č. CZ.1.07/1.3.44/02.0022 Základní ovládání počítače Terminologie Hardware Software Základy používání počítače 2013 Eduard Gratzl 2 Počítač nebo Laptop

Více

Počítačem Podporované Studium

Počítačem Podporované Studium 1 Počítačem Podporované Studium (2372041, kz, 1+1, 3 kr.) Přednášky: Středa 12:30-14:00 D2-256 Pátek 9:00-10:30 C2-337 doc. Ivo Bukovský (paralelně přednáší doc. Petr Klán) http://control.fs.cvut.cz ->

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

Informační Systém pro Psychiatrii HIPPO

Informační Systém pro Psychiatrii HIPPO Informační Systém pro Psychiatrii HIPPO Informace, doporučení a nutná nastavení pro zajištění správné funkce Pinel Plus v OS Windows a Linux Ochranné známky HIPPO je registrovaná ochranná známka společnosti

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2019-2021 Identifikační údaje: Základní škola Dambořice, okres Hodonín, příspěvková organizace Dambořice 466, 696 35 IČ: 70995711 Tel. 518 631 130 / 518 631 129 Vypracoval:

Více

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav P.č. 1 Stolní PC sestava + SW 17ks Procesor čtyř jádrový procesor, benchmark min. 3,350 Paměti min 4GB Grafická

Více

ICT plán školy 2013/2014

ICT plán školy 2013/2014 ICT plán školy 2013/2014 Základní údaje o škole Název školy: ZŠ Jiříkov okres Děčín Adresa školy: Moskevská 740, 40753 Jiříkov IČO: 70698490 IZO: 600076491 Záměry školy v oblasti ICT Hlavní cíle: - zefektivnit

Více

Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ

Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ Distanční vzdělávání ÚVOD DO DISTANČNÍCH KURZŮ Co je to distanční vzdělávání? Distanční vzdělávání je progresivní vzdělávací technologie, v níž proces učení probíhá bez permanentního osobního kontaktu

Více

ICT plán školy pro období 2012-2014

ICT plán školy pro období 2012-2014 ICT plán školy pro období 2012-2014 Škola: Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace IČO: 70933901 tel/fax: 596 134 328 E-mail: zsgebauerova@seznam.cz www: http://www.zsgebauerova.cz/

Více

Název materiálu: Open Office

Název materiálu: Open Office Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a netbooků. Chytré telefony, nazývané také Smartphony, poskytují

Více

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.3. Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast je realizována prostřednictvím vyučovacího předmětu Informatika. Informatika je zařazena do ŠVP jako povinný předmět

Více

Mgr. Jakub Polešenský, ICT koordinátor Mgr. Martina Michalíková, ředitelka školy

Mgr. Jakub Polešenský, ICT koordinátor Mgr. Martina Michalíková, ředitelka školy ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY P 2.5 ICT PLÁN ŠKOLY Č.j.: Vypracoval: Schválil: 15/17-cr Pedagogická rada projednala dne: 25. 8. 2017 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 25. 8. 2017 Mgr. Jakub Polešenský, ICT koordinátor

Více

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015

Dotykové úlohy PC. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015 Dotykové úlohy PC Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 12.01.2015 V mnoha případech, zejména pro děti a starší osoby, je jakékoli dotykové ovládání mnohem přirozenější, rychlejší a tedy i

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 Identifikační údaje: Základní škola Dambořice, okres Hodonín, příspěvková organizace Dambořice 466, 696 35 IČ: 70995711 Tel. 518 631 130 / 518 631 129 Vypracoval:

Více

Mgr. Jakub Polešenský, ICT koordinátor Mgr. Martina Michalíková, ředitelka školy

Mgr. Jakub Polešenský, ICT koordinátor Mgr. Martina Michalíková, ředitelka školy Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY P 2.5 ICT PLÁN ŠKOLY Č.j.: Vypracoval: Schválil: 16/15-cr Pedagogická rada projednala

Více

SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače:

SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače: SOFTWARE - programové vybavení počítače (nemůžeme si na něj sáhnout) Bez SW nemůže PC fungovat. Schéma počítače: Druhy programů: 1. Systémové programy řídí, umožňují a usnadňují chod a správu PC - Operační

Více

"Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ" Položka Specifikace Množství

Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ Položka Specifikace Množství Příloha č.1 - specifikace nabídky "Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ" Položka Specifikace Množství Balíček konvertibilních zařízení s výukovým obsahem a službami SADA MUSÍ OBSAHOVAT: ks konvertibilních

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací předmět: Informatika

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací předmět: Informatika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací

Více

ICT plán školy na období 2015 2016

ICT plán školy na období 2015 2016 ICT plán školy na období 2015 2016 ICT plán školy na roky 2015 a 2016 je vypracován na základě Metodického pokynu Standard ICT služeb ve škole (Č.j. 30799/2005-551). Vytvořil: Mgr. Hynek Vohoska, ředitel

Více

Počítačová sestava popis, komponenty, zkratky

Počítačová sestava popis, komponenty, zkratky Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava popis, komponenty, zkratky Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Jazyk: čestina Datum vytvoření: 1. 10. 2012 Cílová skupina: studenti

Více

Co je to program? Program je posloupnost určitých pokynů (příkazů) sestavených k tomu, aby počítač vykonal námi požadovanou činnost.

Co je to program? Program je posloupnost určitých pokynů (příkazů) sestavených k tomu, aby počítač vykonal námi požadovanou činnost. Co je to program? Program je posloupnost určitých pokynů (příkazů) sestavených k tomu, aby počítač vykonal námi požadovanou činnost. Programové vybavení 1. Systémové programy 2. Uživatelské aplikační programy

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware Č. 4 číslo a název klíčové aktivity název materiálu III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware téma anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu ročník

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Téma: Základní rozdělení Hardware

Téma: Základní rozdělení Hardware Téma: Základní rozdělení Hardware Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 24. 11. 2011 VY_32_Inovace/1_041 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s různými druhy počítačového hardware, je doplněna výkladem

Více

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Informatika a výpočetní technika 1 Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Úvod Základní informace Podmínky zápočtu, docházka Pravidla chovaní v PC učebně Náplň cvičení EXCEL

Více

Základní škola, Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace ICT PLÁN ŠKOLY / Mgr. Daniel Vacata

Základní škola, Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace ICT PLÁN ŠKOLY / Mgr. Daniel Vacata Základní škola, Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace ICT PLÁN ŠKOLY 2 0 1 8 /2 0 1 9 Mgr. Daniel Vacata Základní údaje Název školy: Základní škola, Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Jméno autora: Třída/ročník: Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Beroun

Více

Úvodem Komu je kniha určena 7 Jak váš počítač funguje 7. Co to je operační systém 8 Jak to spolu vše souvisí 9

Úvodem Komu je kniha určena 7 Jak váš počítač funguje 7. Co to je operační systém 8 Jak to spolu vše souvisí 9 Obsah Úvodem Komu je kniha určena 7 Jak váš počítač funguje 7 Co to je operační systém 8 Jak to spolu vše souvisí 9 Jaký je rozdíl mezi stolním a přenosným počítačem 9 Kapitola 1 Můj nový počítač 11 Vybalujeme

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_9_Software_-_základní_programové_vybavení_počítače

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_9_Software_-_základní_programové_vybavení_počítače Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_9_Software_-_základní_programové_vybavení_počítače

Více

Anketa k využívání e learningu na FI pro studenty (jaro 2010)

Anketa k využívání e learningu na FI pro studenty (jaro 2010) Anketa k využívání e learningu na FI pro studenty (jaro 2010) Odpovídá: žena 12 muž 98 Odpovídá: Jak dlouho studujete? 5% Jak dlouho studujete? 1. rok 1. rok 28 11% 15% 25% 2. rok žena 2. rok 27 3. rok

Více

Plán ICT. Základní škola Želiv, okr. Pelhřimov. Školní metodik ICT: Petr Vacek. 394 44 Želiv 220

Plán ICT. Základní škola Želiv, okr. Pelhřimov. Školní metodik ICT: Petr Vacek. 394 44 Želiv 220 Základní škola Želiv, okr. Pelhřimov 394 44 Želiv 220 Plán ICT Školní metodik ICT: Petr Vacek Termín realizace: září 2013 červen 2014 Materiál připomínkovali pedagogičtí pracovníci ZŠ Želiv. OBSAH: 1.

Více

Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Hradec Králové

Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Hradec Králové ICT plán školy Název školy: Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola Hradec Králové Ulice: Komenského 234, PSČ, Místo: 50003 Hradec Králové Tel: 495 075 111 Fax: 495 513 485 Web::

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-101

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-101 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY na období do 31. 8. 2014 Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, příspěvková

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie Postup

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

ICT plán školy 2017/2018

ICT plán školy 2017/2018 ICT plán školy 2017/2018 Základní údaje o škole školy: Základní škola J. A. Komenského Fulnek, Česká 339, příspěvková organizace Adresa školy: Česká 339, 742 45 Fulnek IČO: 45215359 IZO: 102244073 Záměry

Více

Zadání zápočtové práce

Zadání zápočtové práce 1. Zadání Vypracujte případovou studii s pomocí finanční a technologické analýzy na téma Návrh HW a SW vybavení PC v budoucím profesním zaměření, včetně síťového prostředí, ve variantě: maximální (m).

Více

Quo vadis, informatiko na LDF? (TEX, nvu, maxima, bash)

Quo vadis, informatiko na LDF? (TEX, nvu, maxima, bash) Quo vadis, informatiko na LDF? (,,, ) 9. října 2007 1 Obsah 2 3 Jak jsem se stal terminálníkem Jak vznikla tato prezentace Qto takoe,? Obsah Nejrozšířenější software na sazbu obsahující větší než malé

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače

Více

Kontrolní seznam projektu a systémové požadavky Xesar 3.0

Kontrolní seznam projektu a systémové požadavky Xesar 3.0 Kontrolní seznam projektu a systémové požadavky Xesar 3.0 Obsah 1 Kontrolní seznam k projektu... 1 1.1 Systémové požadavky infrastruktura... 1 1.2 Konfigurace zařízení... 2 1.3 Témata týkající se projektu...

Více

Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie. Herní konzole. Gamepady. Joysticky. Ostatní. Poškozené.

Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie. Herní konzole. Gamepady. Joysticky. Ostatní. Poškozené. Kategorie_řád_2 Kategorie_řád_3 Kategorie_řád_4 Atributy_podkategorie Herní konzole Herní zařízení Historické počítače Herní konzole Gamepady Joysticky Taneční podložky Volanty Amiga Atari Commodore Československé

Více

1. Informace a informatika

1. Informace a informatika 1. Informace a informatika Informatika věda zabývající se zpracováním informací (př. vyhledávání, ukládání, přenášení, třídění) Informace (data) zpráva nebo sdělení mající určitý smysl a význam př. textové

Více

POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH

POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH POROVNÁNÍ NĚKTERÝCH SW PRO ZOBRAZENÍ GRAFU FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH Martin Fajkus Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav matematiky, Nad Stráněmi 4511, 760 05 Zlín, Česká

Více

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem Max. cena za kus Max. cena za ks Max. celkem za č. Předmět Počet ks bez DPH vč. DPH položky vč. DPH Požadavky 1 počítače do učebny 13 12 500,00 15 125,00 196 625,00 Parametry: dodání během 2. pololetí

Více

VY_32_INOVACE_1_16 Programy pro Windows Jednoduché aplikace

VY_32_INOVACE_1_16 Programy pro Windows Jednoduché aplikace Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.0521 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Mgr. Michal

Více

Podrobné technické specifikace jednotlivých parametrů dodávek výpočetní techniky

Podrobné technické specifikace jednotlivých parametrů dodávek výpočetní techniky Příloha č. 1 zadávací dokumentace Veřejná zakázka s názvem Dodávky výpočetní techniky Podrobné technické specifikace jednotlivých parametrů dodávek výpočetní techniky Obsah : I. Levný přenosný notebook

Více

ICT plán školy 2016/2017

ICT plán školy 2016/2017 ICT plán školy 2016/2017 Základní údaje o škole školy: Základní škola J. A. Komenského Fulnek, Česká 339, příspěvková organizace Adresa školy: Česká 339, 742 45 Fulnek IČO: 45215359 IZO: 102244073 Záměry

Více

Úvodní list. Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10

Úvodní list. Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10 Úvodní list Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10 Jméno autora Období vytvoření materiálu Název souboru Zařazení

Více

ICT plán školy pro školní rok 2009 / 2010

ICT plán školy pro školní rok 2009 / 2010 ICT plán školy pro školní rok 2009 / 2010 1 Údaje o škole Název školy: Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o.p.s. Ulice: nám. Jana z Dražic 169 Město: Roudnice nad Labem

Více

Programové vybavení počítače

Programové vybavení počítače Programové vybavení počítače Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov IKT Tematický okruh Téma Počítač Programové

Více

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Vytvořil TEMEX, spol. s r. o. Obsah 1. Úvod... 2 Formáty... 2 Cena... 2 2. Systémové požadavky... 3 Interaktivní PDF verze... 3 HTML

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 15 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Základní škola Bechyně, Školní ulice 293. ICT plán školy 2 0 1 4-2 0 1 5

Základní škola Bechyně, Školní ulice 293. ICT plán školy 2 0 1 4-2 0 1 5 Základní škola Bechyně, Školní ulice 293 ICT plán školy 2 0 1 4-2 0 1 5 Plán školy popisuje současný stav a cíle optimalizace, kterých chce škola dosáhnout v oblasti zlepšení a zkvalitnění hardwarového

Více

Operační systémy 1. zápočtový úkol Stanislav Kaska 5. dubna 2006

Operační systémy 1. zápočtový úkol Stanislav Kaska 5. dubna 2006 Operační systémy 1. zápočtový úkol Stanislav Kaska 5. dubna 2006 Operační systém Linux, lépe řečeno několik z desítek distribucí, které jsou volně ke stažení na internetu jsem měl již na svém PC nainstalované.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KARLA KLOSTERMANNA ŽELEZNÁ RUDA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ICT PLÁN ŠKOLY na období do 31. 8. 2016 Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, příspěvková

Více

INFORMATIKA. Oddíl E učební osnovy XIII.1.A

INFORMATIKA. Oddíl E učební osnovy XIII.1.A INFORMATIKA Oddíl E učební osnovy XIII.1.A Charakteristika předmětu: INFORMATIKA v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Informatika pro nižší stupeň víceletého

Více

Informační Systém PINEL plus

Informační Systém PINEL plus Informační Systém PINEL plus Informace, doporučení a nutná nastavení pro zajištění správné funkce PINEL plus v OS Windows a Linux Ochranné známky HIPPO je registrovaná ochranná známka společnosti HIPPO,

Více

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE

NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE 13.02.17 7:05:40 NOTEBOOK DELL INSPIRON 13Z 5000 TOUCH NOTEBOOK, I5-7200U, 4GB, 128GB SSD, 13.3" FHD DOTYKOVÝ, W10, ŠEDÝ, 2YNBD ON-SITE Cena celkem: 19 239 Kč (bez DPH: 15 900 Kč) Běžná cena: 21 162

Více

Příloha č. 4 - Notebooky

Příloha č. 4 - Notebooky Notebook typ 1: levný notebook pro nenáročné použití Nabízená konfigurace uchazeče Display Optická mechanika LCD 15.6" LED anti-glare s rozlišením min. 1366x768 specifikace/ minimální požadavky zadavatele

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace, Kolínská 90, 281 23, Starý Kolín

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace, Kolínská 90, 281 23, Starý Kolín ICT PLÁN ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace, Kolínská 90, 281 23, Starý Kolín Záměry školy v oblasti ICT pro období 2013-2015 Hlavní cíle Zefektivnit výuku s využitím

Více

ICT plán školy. 1. Počty žáků. 2. Počty pedagogických pracovníků. Stávající stav (duben 2008)

ICT plán školy. 1. Počty žáků. 2. Počty pedagogických pracovníků. Stávající stav (duben 2008) ICT plán školy Stávající stav (duben 2008) 1. Počty žáků Pracoviště celkový na SOŠ na VOŠ Merhautova 601 189 412 Lipová 476 476 Celkem 1077 665 412 2. Počty pedagogických pracovníků Pracoviště celkový

Více

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE

TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE TEST ZÁKLADY IT, HARDWARE SOFTWARE 5. třídy, verze 12/2018 1. Kdy se objevily první počítače? a) 20. století b) 18. století c) 17. století 2. Co znamená zkratka PC? a) Print Calculator (kalkulačka s tiskovým

Více

Základní pojmy informačních technologií

Základní pojmy informačních technologií Základní pojmy informačních technologií Informační technologie (IT): technologie sloužící k práci s daty a informacemi počítače, programy, počítač. sítě Hardware (HW): jednoduše to, na co si můžeme sáhnout.

Více

ICT plán školy. Základní údaje školy:

ICT plán školy. Základní údaje školy: ICT plán školy ICT plán školy je zpracován podle metodického pokynu MŠMT č. j. 30799/2005-551, který stanovuje Standard ICT služeb ve škole a náležitosti dokumentu ICT plán školy. Plán je zpracován na

Více

Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti

Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti ZŠ TŠ stav k 1.1.2011 Vypracoval: Jan Balšánek, ICT koordinátor ZŠ TŠ Celkový přehled (tabulka): Terasoft 41 Didakta 11 Holubec 7 Ostatní

Více

On-line textové editory. Google Dokumenty (Google Docs)

On-line textové editory. Google Dokumenty (Google Docs) On-line textové editory Google Dokumenty (Google Docs) ÚVOD K psaní textů můžeme používat: a) software nainstalovaný na počítači Mezi nejznámější pokročilejší textové editory patří například: MS Word (součást

Více

Ročník VIII. Informatika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník VIII. Informatika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Osobní počítač hardwarová konfigurace IX. /OPAKOVÁNÍ/ /základní jednotka / /externí zařízení počítače / F: hromadná M:samostatná práce žák zná princip činnosti a stavbu osobního počítače /komponenty/ (skříně

Více

Základní informace. Operační systém (OS)

Základní informace. Operační systém (OS) Základní informace Operační systém (OS) OS je základní program, který oživuje technické díly počítače (hardware) a poskytuje prostředí pro práci všech ostatních programů. Operační systém musí být naistalován

Více

ICT plán školy na školní rok 2011/2012

ICT plán školy na školní rok 2011/2012 1. Základní charakteristika Základní škola, Teplice, U Nových lázní 1102 ICT plán školy na školní rok 2011/2012 Základní škola, Teplice, U Nových lázní 1102 je úplnou základní školou s 19 třídami a 4 odděleními

Více

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016.

Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Zpráva o hodnocení kvality výuky studenty Fakulty chemické za letní semestr 2015/2016. Hodnocení výuky studenty FCH probíhalo od konce letního semestru, tj. od 6.5.2016 do konce zkouškového období 31.7.2016.

Více

Předmětem nabídky musí být nová a nepoužitá technika. Celková cena musí být včetně ceny za dopravu do místa plnění zakázky.

Předmětem nabídky musí být nová a nepoužitá technika. Celková cena musí být včetně ceny za dopravu do místa plnění zakázky. Příloha č. 1 Rozsah a technická specifikace zakázky Předmětem zakázky je dodání ICT techniky a dalšího zařízení pro učebnu Centra Kašpar, o. s. Předmětem nabídky musí být nová a nepoužitá technika. Celková

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1

Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1 Návod k použití prezentační techniky v posluchárně P1 V této posluchárně je přednášejícím k dispozici hlavní dataprojektor s velkým plátnem, dále druhý dataprojektor spolu s interaktivní tabulí SmartBoard

Více

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ovládá a využívá techniku a základní funkce operačního systému v souladu s pravidly Dodržuje ergonomická pravidla pro práci s počítačem Rozumí fungování počítačových sítí, chápe význam protokolu, zná a

Více

Základní škola Orlová Lutyně Školní 862 okres Karviná, příspěvková organizace ICT PLÁN

Základní škola Orlová Lutyně Školní 862 okres Karviná, příspěvková organizace ICT PLÁN Základní škola Orlová Lutyně Školní 862 okres Karviná, příspěvková organizace ICT PLÁN zpracovaný v souladu s metodickým pokynem MŠMT ČR č. j. 27 419/2004-55 v Orlové 10. 2. 2018 Zpracovala: Ing. Romana

Více

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Příloha č. 17 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ovládá a využívá techniku a základní funkce operačního systému v souladu s pravidly Dodržuje ergonomická pravidla pro práci s počítačem Rozumí fungování počítačových sítí, chápe význam protokolu, zná a

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu:

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu: VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět I/IKTje zařazen samostatně v 6. - 9. ročníku v hodinové dotaci 1 hod. týdně. Svým obsahem navazuje na výuku

Více

ICT plán pro rok 2013. Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace

ICT plán pro rok 2013. Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace Zpracoval: Ing. Roman Strakoš Dne 21. prosince 2012 Obsah Stávající stav... 1 Připojení k internetu a vnitřní počítačová síť...

Více

Plán ICT. Školní rok 2007/2008. metodik ICT

Plán ICT. Školní rok 2007/2008. metodik ICT Plán ICT Školní rok 2007/2008 Krupka, listopad 2007 Ing. Milan Hlavín metodik ICT Masarykova základní a Mateřská škola Krupka Obsah 1. Úvod...3 2. Celkový počet žáků na škole:...3 3. Počet počítačových

Více

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno

Renáta Bednárová, Petr Sládek. Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Renáta Bednárová, Petr Sládek Pedagogická fakulta MU Brno, Univerzita obrany Brno Cíle Úvod Cíle projektu Charakteristika e-kurzu Několik poznámek k pedagogickému šetření Využití e-kurzu v praxi Možnosti

Více

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací

Kurz B1.1. Internet jako zdroj informací Kurz B1.1 Internet jako zdroj informací V první části budou účastníci dle vlastních zkušeností vyhledávat a systematicky třídit a zpracovávat informace v běžně dostupných kancelářských aplikacích. Druhá

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

ICT plán pro rok 2012. Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace

ICT plán pro rok 2012. Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava, příspěvková organizace Zpracoval: Ing. Roman Strakoš Dne 6. ledna 2012 Obsah Stávající stav 1 Připojení k internetu a vnitřní počítačová síť 2 Softwarové

Více

Registrační dotazník pro seniory. Mobilní telefony

Registrační dotazník pro seniory. Mobilní telefony Registrační dotazník pro seniory Maltézská pomoc, o.p.s. centrum Olomouc za přispění Statutárního města Olomouc realizuje projekt vzdělávání seniorů v oblasti moderních technologií. Tento dotazník slouží

Více

Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti

Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti Přehled výukového software a aplikací instalovaných na školní síti ZŠ TŠ stav k 24. 10. 2011 Vypracoval: Jan Balšánek, ICT koordinátor ZŠ TŠ Celkový přehled (tabulka): Terasoft 42 Didakta 11 Holubec 7

Více

INFORMATIKA Charakteristika volitelného předmětu

INFORMATIKA Charakteristika volitelného předmětu INFORMATIKA Charakteristika volitelného předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Realizován v 7., 8. a 9. ročníku 1 hodinu týdně. Učební osnovy jsou zpracovány jednotně pro všechny. Žáci mohou

Více

Operační systém osobního počítače

Operační systém osobního počítače Operační systém osobního počítače Studijní materiál pro žáky SŠ Začlenění dle RVP G Vzdělávací obsah: Očekávaný výstup: Digitální technologie ovládá, propojuje a aplikuje dostupné prostředky ICT využívá

Více

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu...

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu... Obsah Úvodem 9 Typografické konvence.............................. 10 Změny oproti předchozím verzím......................... 11 Změny v českém vydání.............................. 18 Informace o aktualizaci

Více