Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 6. číslo magazínu GEOmail (červenec 2010)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 6. číslo magazínu GEOmail (červenec 2010)"

Transkript

1 Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 6. číslo magazínu GEOmail (červenec 2010) Rozdílné chování geomříží a geotextilií instalovaných na rozhraní mezi podložím a zrnitou krycí nebo podkladní vrstvou vozovek a dopravních ploch nebývá vždy chápáno správně. Má-li být vytvořen vhodný návrh a dosažen uspokojující výsledek, je nutné provést průzkum odpovídajících konstrukčních úkolů, jež mají oba tyto geosyntetické materiály zajišťovat. Typy geomříží a geotextilií Geomříže jsou otevřenou polymerovou mřížovitou strukturou. Mohou být vyrobeny pomocí několika technologií. Na základě použité technologie pak vznikají geomříže lepené, svařované, tkané, extrudované nebo monolitické: lepené, svařované a tkané geomříže jsou vyrobeny ze dvou soustav pramenců provázaných vzájemně ve dvou kolmých směrech extrudované geomříže jsou vyráběny vstřikováním horké směsi na chladící vál pomocí trysek s polymerní hmotou. Podle vzdálenosti jednotlivých trysek vznikají různé velikosti a tvar ok geomříže monolitické geomříže jsou vyrobeny z fólií děrovaných a napínaných tak, aby vznikla oka tvaru trojúhelníku, čtverce nebo obdélníku s žebry obdélníkového průřezu spojené integrálními spoji. Obrázek č. 1: Ukázky typů geomříží Strana 1 (celkem 5)

2 Geotextilie jsou propustné tkaniny vyrobené z polymerových vláken s maximální velikostí pórů do 1 mm. Rozlišujeme 2 hlavní typy geotextilií: tkané geotextilie se skládají ze dvou řad souběžných vláken propletených v pravých úhlech, aby vytvořily dvojrozměrnou plochu. netkané geotextilie se skládají z vláken uspořádaných do nepravidelné struktury. Mohou být dále tříděné podle metod spojování, tzn. tepelně, mechanicky nebo chemicky. Obrázek č. 2: Ukázky typů geotextilií Funkce geomříží Tensar Geomříže Tensar TriAx TX a SS stabilizují nestmelené vrstvy, tzn. vytvářejí nosnou konstrukci. Na neúnosném podloží umožňuje jejich existence redukci tloušťky nestmelených vrstev nebo zvýšení životnosti. Na nehomogenním podloží snižují geomříže hodnoty nerovnoměrného sedání. Po zhutnění zrnitého materiálu položeného přes stabilizační geomříže vniknou zrna částečně do otvorů, čímž se vytvoří jev zvaný zazubení mezi částicemi a geomříží. Při zazubení klade geomříž odpor horizontálním silám, čímž dochází k lepšímu roznosu zatížení na měkké podloží. Použitím stabilizační geomříže do podkladních vrstev lze dosáhnout úspory mocnosti zásypového materiálu až 40 %, která je ověřena četnými zkušenostmi a zkušebními testy. Existují projekční grafy, které vyčíslují tloušťky vrstev a jejich úspory (1). Zpráva publikovaná v roce 1992 společností US Corps of Engineers (2) popisuje kompletní zkušební testy vozovek prováděných ve dvouletém období. Tento přední nezávislý výzkum byl dokončen jako smluvní závazek pro Federal Aviation Authority. Zpráva potvrzuje redukci mocnosti zásypového materiálu, které je dosahováno za použití geomříží Tensar. Tato zpráva také vymezila vlastnosti geomříží, které přispívají ke správné funkci geomříže v konstrukci. Těmito vlastnostmi jsou tvar, tloušťka a tuhost žebra, dále tvar, tuhost a stabilita otvoru. Provedenými výzkumy nebylo prokázáno, Strana 2 (celkem 5)

3 že by krátkodobá pevnost (tj. skutečná pevnost při relativně velkém přetvoření) měla přímou souvislost s účinností geomříží. Tento faktor není zahrnut ani v projekčních metodách vypracovaných firmou Tensar. Za sekundární funkci geomříží Tensar, v případě, že jsou překrývány dobře zrnitým zásypovým materiálem, je považována schopnost zajišťovat separaci. Zazubení mezi geomříží a zrnitým materiálem brání příčnému pohybu částic ve spodní vrstvě mechanicky stabilizované vrstvy, čímž je omezen pohyb drobných částic pokladní vrstvy směrem nahoru při tzv. pumpování. Funkce geotextilií ve vozovkách a dopravních plochách Tkané i netkané geotextilie zajišťují, jsou-li dostatečně silné, aby odolaly poškození, separaci, tj. zabraňují znečištění zrnitého zásypového materiálu smísením s materiálem podloží. Při srovnání geotextilií se stabilizačními geomřížemi Tensar TriAx TX a SS neznáme žádná publikovaná data dokazující, že by se geotextilie, jsou-li aplikovány pod vozovky se zpevněným povrchem nebo bez povrchu a dopravní plochy, jakkoliv podílely na roznášení zatížení od dopravy. Existují rovněž zjevné důkazy, které potvrzují, že geotextilie neplní stabilizační funkci. Pro informaci uvádíme výňatky některých z nich: The Department of Transport publication HA 35/87 (3) uvádí: Nebylo prokázáno, že by geotextilie použité v nestmelených vrstvách vozovek měly jakýkoliv významný konstrukční přínos pro konečnou podobu vozovky. CIRIA Technical Note 126 (4) shrnuje: Ze zkoušek provedených s geotextiliemi průkazně nevyplynulo, že by redukovaly mocnost zrnité vrstvy zásypu. společnost US Corps of Engineers (5) po rozsáhlé světové revizi 104 pramenů zahrnujících důkladné zkušební testy shrnula: Jsou-li geotextilie součástí konstrukce, neměla by jim být přisuzována jakákoliv konstrukční funkce. Výsledky komplexních zkoušek, srovnávajících geomříže Tensar SS se čtyřmi různými typy geotextilií, jsou uvedeny v již zmiňované studii US Corps of Engineers (5). Proč tedy geomříže Tensar zpevňují nestmelené vrstvy a geotextilie tuto schopnost nemají? Strana 3 (celkem 5)

4 Efekt zazubení Geomříže dosahují pozitivního mechanického zazubení se zeminou, což je umožněno tvarem ok, žeber a spojů viz. obrázek č. 3. Geotextilie spoléhají pouze na povrchové tření, což je nedostatečné k zabezpečení bočního zadržení částic zrnitého zásypového materiálu pod dynamickým dopravním zatížením. Obrázek č. 3: Zazubení zásypového materiálu do geomříže Deformace povrchu Geotextilie pod zatížením fungují jako tahové membrány. Chceme-li tedy zmobilizovat jejich pevnost, musí dojít ke značné svislé deformaci konstrukčních vrstev. Toto však způsobí vytvoření nepřijatelně hlubokých kolejí v místech pojezdu vozidel viz. obrázek č. 4. Tento mechanismus práce geotextilií je potvrzen v publikaci Terram Ground Stabilisation (6), vypracované jedním z předních světových výrobců geotextilií: Přínos separačního prvku závisí na tahových napětích, která mohou být v geotextiliích vyvozena. Tahová napětí jsou vyvozena v případě, že je povrch konstrukce deformován při každém přejezdu vozidla. To se projeví především při navrhování staveništních vozovek, neboť u trvalých vozovek není možné takové deformace (vyjíždění kolejí), jaké jsou potřebné k vyvození napětí v geotextiliích, připustit. I když jsou koleje vyjeté do nestmeleného povrchu pravidelně upravovány, odpovídající kolej prokopírovaná na zemní pláň přetrvává. Zemní pláň je oslabena deformacemi a bude dále degradovat tím, že se bude chovat jako odvodňovací jímka pro vodu, která se dostane k zemní pláni. Hromadění vody ve vyjetých kolejích působí jako změkčovadlo podloží, což může vést až k předčasnému selhání konstrukce. Strana 4 (celkem 5)

5 Obrázek č. 4: Deformace povrchu komunikace Geomříže Tensar nejsou k takovým deformacím náchylné. Projekční metody pro tyto geomříže zajišťují, že jejich spolupůsobením se zrnitým zásypovým materiálem je vytvářena pevná kompozitní struktura, která zůstává v podstatě horizontální, tzn. vznik kolejí je prakticky vyloučen (7). Souhrn Geomříže Tensar TriAx TX a SS instalované ve vozovkách plní funkci stabilizační a mohou také zajistit separaci, zatímco geotextilie plní pouze funkci separační. Tyto dva materiály proto nejsou přímo zaměnitelné bez projekčních posudků a změn. Literatura: (1) Tensar International, Design curve showing reduced sub-base thickness using Tensar geogrids, Information Bulletin IB/SB3 (2) Webster S L, Geogrid reinforced base courses for flexible pavements for light aircraft. Test Section construction, behaviour under traffic, laboratory tests and design criteria, Geotechnical Laboratory, Department of the Army, Waterways Experiment Station, Corps of Engineers, Report DOT/FAA/RD - 92/95, Mississippi, 1992 (3) Dep t of Transport Highway & Traffic Advice Note HA 35/87, Structural Design of New Road Pavements (4) CIRIA, The construction and performance under traffic of a full-scale experimental road incorporating geotextiles, Technical Note 126, 1986 (5) Webster S L, Geogrid reinforced base courses for flexible pavements for light aircraft:: Literature Review and test section design, Geotechnical Laboratory, Department of the Army, Waterways Experiment Station, Corps of Engineers, Mississippi, 1991 (6) Exxon Chemical, Terram Ground Stabilisation, brochure GEO 040, 1992 (7) Chaddock B C J, Deformation of Road Foundations with Geogrid Reinforcement, TRL Research Report 140,1988 Strana 5 (celkem 5)

Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I.

Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I. Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I. Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 5. číslo magazínu GEOmail (6. dubna 2010) První zmínka o geomřížích se datuje do padesátých let minulého století.

Více

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH

V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH CHOVÁNÍ GEOSYNTETIK V PODKLADNÍCH VRSTVÁCH Ing. Petr Hubík GEOMAT s.r.o. Separace materiálů pomocí geosyntetik Geosyntetika používaná pro stabilizaci konstrukčních vrstev komunikací GEOSYNTETICKÉ VÝROBKY

Více

April. IGS news 1. International Geosynthetics Society Česká republika

April. IGS news 1. International Geosynthetics Society Česká republika news International Geosynthetics Society Česká republika April 2012 Vážený čtenáři, IGS.CZ je národní pobočkou International Geosynthetics Society (IGS), založené roku 1983 v Paříži. IGS je společnost

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

Asfaltové vozovky. Vyztužené a mechanicky stabilizované asfaltové vrstvy vozovek a dopravních ploch

Asfaltové vozovky. Vyztužené a mechanicky stabilizované asfaltové vrstvy vozovek a dopravních ploch Asfaltové vozovky Vyztužené a mechanicky stabilizované asfaltové vrstvy vozovek a dopravních ploch Technologie Tensar - ověřená praktická řešení a know-how pro jejich realizaci Technologie Tensar se díky

Více

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ J a n V a l á š e k a T a d e á š Z ý k a, J U T A a. s. D a t u m : 28. 11. 2018 Umístění geotextilií v konstrukci Funkce geotextilií Typy geotextilií Umístění

Více

Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben Brno

Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben Brno Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben 2008 - Brno SPRÁVNÁ APLIKACE MAXIMÁLNÍ VYUŽITELNOST Přednáší: Ing. Václav Trávníček, Ing. Dalibor Grepl International

Více

ZLEPŠOVÁNÍ PODLOŽÍ STABILIZACE NESTMELENÝCH VRSTEV VOZOVEK A DOPRAVNÍCH PLOCH

ZLEPŠOVÁNÍ PODLOŽÍ STABILIZACE NESTMELENÝCH VRSTEV VOZOVEK A DOPRAVNÍCH PLOCH ZLEPŠOVÁNÍ PODLOŽÍ STABILIZACE NESTMELENÝCH VRSTEV VOZOVEK A DOPRAVNÍCH PLOCH Geomříže Tensar TriAx se ukázaly jako velmi efektivní při zpevňování a stabilizaci kameniva. TriAx nahradil dvouosé geomříže

Více

Technický list TL Geotextilie STANDARD 120 až 500

Technický list TL Geotextilie STANDARD 120 až 500 Technický list TL 80.61 Geotextilie STANDARD 120 až 500 Produkt Geotextilie je vyrobena ze 100% PES. Používá se za účelem Separace, Filtrace a Vyztužování. Vlastnosti Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

Fornit HUESKER HUESKERHUE HUESKER HUESKER HUESKER. Dvouosá geomříž pro vyztužování podkladních vrstev. Výstavba s pomocí geosyntetik

Fornit HUESKER HUESKERHUE HUESKER HUESKER HUESKER. Dvouosá geomříž pro vyztužování podkladních vrstev. Výstavba s pomocí geosyntetik SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER HUE SKER E HUE SKER HUE SKER HUE SKER

Více

Materiál musí být zakryt v den instalace.

Materiál musí být zakryt v den instalace. Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

Technický list 80.58 Geotextilie STANDARD 150 až 500

Technický list 80.58 Geotextilie STANDARD 150 až 500 Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace a filtrace. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody kolmo k rovině textilie; Separační Zabraňuje

Více

Geosyntetika SPOLEHLIVÉ MATERIÁLY KOMPLETNÍ ŘEŠENÍ

Geosyntetika SPOLEHLIVÉ MATERIÁLY KOMPLETNÍ ŘEŠENÍ Geosyntetika SPOLEHLIVÉ MATERIÁLY KOMPLETNÍ ŘEŠENÍ GEOSYNTETIKA jsou stavební výrobky určené pro použití zejména v oblastech: pozemní komunikace letiště parkoviště zpevnění strmých svahů nádrže a hráze

Více

Požadavky na výztuže asfaltových směsí

Požadavky na výztuže asfaltových směsí Požadavky na výztuže asfaltových směsí (Dipl.-Ing. Elsing, World Highways, červenec/srpen 2005, str. 52 a www.worldhighways.com) Kvalitní spojení vrstev asfaltových směsí je nezbytné pro vozovku vystavenou

Více

Obrázek č. 1: Skladba pražcového podloží

Obrázek č. 1: Skladba pražcového podloží Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 7. číslo magazínu GEOmail (říjen 2010) Společnost Tensar International uvedla prostřednictvím naší společnosti v roce 2008 na český trh trojosou monolitickou stabilizační

Více

RCC Válcovaný beton. Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky

RCC Válcovaný beton. Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky RCC Válcovaný beton Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky VÁLCOVANÝ BETON VÁLCOVANÝ BETON (RCC) byl vyvinut v USA v sedmdesátých letech minulého století jako cenově přístupné řešení pro vozovky,

Více

GEOMAT s.r.o. tel: Brno fax: Česká republika

GEOMAT s.r.o. tel: Brno fax: Česká republika V případě zájmu o další literaturu týkající se výrobků Tensar a jejich využití, kontaktujte prosím GEOMAT s.r.o. nebo Tensar International. Na vyžádání jsou rovněž k dispozici technické specifikace výrobků,

Více

Technický list Geotextilie STANDARD DB 100 až 400

Technický list Geotextilie STANDARD DB 100 až 400 Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

Válcovaný beton. Trvanlivá a pevná vozovka

Válcovaný beton. Trvanlivá a pevná vozovka Válcovaný beton Trvanlivá a pevná vozovka VÁLCOVANÝ BETON VÁLCOVANÝ BETON (RCC) byl vyvinut v USA v sedmdesátých letech minulého století jako cenově přístupné řešení pro vozovky, které by odolaly vysokému

Více

-Asfaltového souvrství

-Asfaltového souvrství Zvyšov ování únosnosti konstrukčních vrstev: -Silničního a železničního tělesat -Asfaltového souvrství Ing. Dalibor GREPL Kordárna rna a.s. I. Železniční (silniční) ) tělesot NOVÉ TRENDY VE VYUŽITÍ GEOSYNTETIK

Více

Vozovky polních cest z pohledu dodavatele stavebních prací

Vozovky polních cest z pohledu dodavatele stavebních prací Vozovky polních cest z pohledu dodavatele stavebních prací a)vliv úpravy podloží na únosnost a poruchovost vozovek b)důsledné odvodnění pláně při výstavbě a vliv odvodňovacích zařízení na životnost vozovky

Více

Technický list Geotextilie DB 20 až 60

Technický list Geotextilie DB 20 až 60 Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace, drenáže, ochrany, stabilizace a zpevnění. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody v rovině

Více

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN Obsah: Úvod... 2 Charakteristika výrobku... 2 Vlastnosti výrobku... 3 Použití rohože... 5 1. Dopravní stavby... 5 2. Ekologické stavby... 6 3. Skládky... 7 4.

Více

Založení komunikace na velmi měkkém podloží

Založení komunikace na velmi měkkém podloží Založení komunikace na velmi měkkém podloží Ing. Petr KOMÁREK Základní údaje o projektu Název: Investor: Cíl: BOLSHAYA NEFT SPD SALYM PETROLEUM DEVELOPMENT (joint-venture Shell / Sibir Energy) 2005 - těžba

Více

Proflzlepšovat zeminy

Proflzlepšovat zeminy Zlepšování zemin Proflzlepšovat zeminy Využitínevhodných místních materiál Zlepšení zpracovatelnosti zemin Zlepšení zhutnitelnosti Využitípro pojíždfiní staveništnídopravou Poskytnutíkvalitního podkladu

Více

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Zatížení a namáhání Konstrukční prvky stavebního objektu jsou namáhány: vlastní hmotností užitným zatížením zatížením

Více

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy

Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Vliv kvality podkladních vrstev na kvalitu asfaltových vrstev, aktuální problémy Ing. Jan Zajíček 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Úvod V oboru

Více

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( )

OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 ( ) OPTIMALIZACE NÁVRHU CB VOZOVEK NA ZÁKLADĚ POČÍTAČOVÉHO A EXPERIMENTÁLNÍHO MODELOVÁNÍ. GAČR 103/09/1746 (2009 2011) Dílčí část projektu: Experiment zaměřený na únavové vlastnosti CB desek L. Vébr, B. Novotný,

Více

Použití sanačních strojů pro ukládku geosyntetik pod kolejové lože

Použití sanačních strojů pro ukládku geosyntetik pod kolejové lože Použití sanačních strojů pro ukládku geosyntetik pod kolejové lože Leoš Horníček 1 Úvod Sanace železničního spodku související s nevyhovujícím stavem pražcového podloží, zvyšováním únosnosti pražcového

Více

Zlepšení tepelněizolační funkce ETICS. Ing. Vladimír Vymětalík

Zlepšení tepelněizolační funkce ETICS. Ing. Vladimír Vymětalík Zlepšení tepelněizolační funkce ETICS Ing. Vladimír Vymětalík Způsoby řešení Provedení nového ETICS na původní podkladní konstrukci po předchozí demontáži kompletního stávajícího ETICS Provedení nového

Více

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17.

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17. Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Aktuální předpisy pro použití geosyntetik

Aktuální předpisy pro použití geosyntetik GEOSYNTETIKA VE STAVEBNÍ PRAXI 8. únor 2005, Praha Aktuální předpisy pro použití geosyntetik Ing. Vítězslav Herle Předpisy pro: navrhování konstrukcí s použitím geosyntetik provádění konstrukcí s použitím

Více

VYZTUŽENÉ ZEMNÍ KONSTRUKCE

VYZTUŽENÉ ZEMNÍ KONSTRUKCE VYZTUŽENÉ ZEMNÍ KONSTRUKCE Miloš Řejha PVP syntetik s.r.o., Praha 1. Vyztužené zemní konstrukce obecně Volba technologie vyztužené zemní konstrukce pomocí geosyntetických výztužných prvků přímo závisí

Více

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky Konference ANSYS 2009 Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky M. Štěpánek a J. Pěnčík VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechaniky Abstract: The testing of a cyclic-load performance

Více

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR 27. leden 2010 Praha 28. leden 2010 Brno Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek Ing. Jaroslav Dostál, Jaroslav Hvízdal -

Více

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 14/2011 RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB, 162 00 Praha 6 Tel. 235 361 220, 608 111 271 ZPRÁVA č. 14/2011 o expertním stanovení únosnosti, zbytkové životnosti a zesílení Komunikace Kaštanka - Jílové Zpracováno pro

Více

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz KPG Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy základová

Více

Technická data Příručka pro projektování

Technická data Příručka pro projektování Technická data Příručka pro projektování www.styrodur.com Doporučené použití 1. Doporučené použití Styrodur NOVINKA Styrodur 2800 C 3000 CS 3035 CS 4000 CS 5000 CS Obvodové 1) podlahové desky Obvodové

Více

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY

ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY ZESILOVÁNÍ A STATICKÉ ZAJIŠTĚNÍ KONSTRUKCÍ KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Důvody a cíle pro statické zesilování a zajištění konstrukcí - zvýšení užitného zatížení - oslabení konstrukce - konstrukční chyba - prodloužení

Více

Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky. Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski

Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky. Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky ANALÝZA VHODNOSTI POUŽITÍ GEOBUNĚČNÉ STRUKTURY TABOSS PŘI STAVBĚ SILNIC A CEST Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski ANALÝZA

Více

Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva

Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva Ověření některých kritérií pro nestmelené směsi za účelem otevření cesty k lepšímu využití místních materiálů a méně hodnotného kameniva Ing. Jan Zajíček 22.11.2016 Úvod Možnosti využití méně hodnotného

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2014 ČSN 73 6123-1 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody Road building Concrete pavements Part 1: Construction and conformity

Více

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK

Více

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o.

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. 28.11.2018 Obsah: - Stavba s chybným návrhem způsobu úpravy aktivní zóny - Stavba, kterou ovlivnila změna vodního režimu v

Více

Nestmelené a stmelené směsi

Nestmelené a stmelené směsi Nestmelené a stmelené směsi do podkladních vrstev pozemních komunikací Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací stehlik.d@fce.vutbr.cz Aplikace evropských

Více

SEPARAČNÍ A FILTRAČNÍ FUNKCE

SEPARAČNÍ A FILTRAČNÍ FUNKCE SEPARAČNÍ A FILTRAČNÍ FUNKCE Lumír Miča VUT FAST Brno SKLADBA PŘEDNÁŠKY: POPIS SEPARAČNÍ FUNKCE NÁVRHOVÁNÍ APLIKACE POPIS FILTRAČNÍ FUNKCE NÁVRHOVÁNÍ APLIKACE TECHNOLOGIE Separační funkce Separační oddělení

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

Vyztužování zemin Prof. Ivan Vaníček International Geosynthetics Society, Česká republika

Vyztužování zemin Prof. Ivan Vaníček International Geosynthetics Society, Česká republika Vyztužování zemin Prof. Ivan Vaníček OBSAH 1. Základní principy vyztužování 2. Typické příklady vyztužených zemních konstrukcí 3. Základní nároky na výztužná geosyntetika 4. Navrhování vyztužených zemních

Více

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností EFEKTIVNĚJŠÍ KONSTRUKCE S VYŠŠÍ SPOLEHLIVOSTÍ A DELŠÍ ŽIVOTNOSTÍ Vedoucí projektu: ing. Michal Sýkora Zpracovatel: ing. Jan Komanec Konzultant:

Více

GEMATEST s.r.o. Vyšehradská 47, Praha 2, mobil: Dr.Janského 954, Černošice u Prahy, tel/fax:

GEMATEST s.r.o. Vyšehradská 47, Praha 2, mobil: Dr.Janského 954, Černošice u Prahy, tel/fax: Měření míry zhutnění a diagnostika podkladních vrstev vozovek pomocí lehkého dynamického penetrometru DCP (Dynamic Cone Penetrometer) vybaveného automatickou měřící, záznamovou a vyhodnocovací jednotkou

Více

PŘEKLAD Z NĚMECKÉHO ORIGINÁLU. EJOT H1 eco a EJOT H4 eco. EJOT Závod 1, 2, 3, 4

PŘEKLAD Z NĚMECKÉHO ORIGINÁLU. EJOT H1 eco a EJOT H4 eco. EJOT Závod 1, 2, 3, 4 Evropské technické posouzení ETA-11/0192 z 5. ledna 2018 Obecná část PŘEKLAD Z NĚMECKÉHO ORIGINÁLU Technické posuzovací místo, které vydalo Evropské technické posouzení Deutsches Institut für Bautechnik

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 Březen 2010 ČSN 73 6242 Navrhování a provádění vozovek na mostech pozemních komunikací Design and construction of pavements on road bridges Nahrazení předchozích norem

Více

Funkce, požadavky, druhy,

Funkce, požadavky, druhy, Stmelené podkladní vrstvy Funkce, požadavky, druhy, zkoušen ení,, kontrolní a přejímací zkoušky ky Charakteristiky stmelené podkladní vrstvy Vrstvy mají relativně vysoký modul pružnosti ale nízkou n pevnost

Více

NÁVRH NETKANÝCH GEOTEXTILIÍ PRO SEPARAČNÍ FUNKCI V DOPRAVNÍCH STAVBÁCH Ing. David Pauzar

NÁVRH NETKANÝCH GEOTEXTILIÍ PRO SEPARAČNÍ FUNKCI V DOPRAVNÍCH STAVBÁCH Ing. David Pauzar NÁVRH NETKANÝCH GEOTEXTILIÍ PRO SEPARAČNÍ FUNKCI V DOPRAVNÍCH STAVBÁCH Ing. David Pauzar Přehled funkcí GTXnw v dopravních funkce filtrační stavbách Přehled funkcí GTXnw v dopravních stavbách funkce drenážní

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A11. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A11. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A11 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Specifika návrhu prvků z vysokopevnostního

Více

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek Navrhování základových konstrukcí Základy jsou konstrukční nosné prvky stavebních objektů, které zabezpečují přenášení účinků stavby (svislých nosných konstrukcí = zatížení) do základové půdy. Základy

Více

Aktuální stav v provádění podkladních vrstev

Aktuální stav v provádění podkladních vrstev Aktuální stav v provádění podkladních vrstev Využití vedlejších produktů výroby kameniva Nové směry v navrhování nestmelených směsí Autor: Dušan Stehlík 3.května 2018 Využití vedlejších produktů výroby

Více

Úvod do navrhování vozovek

Úvod do navrhování vozovek Úvod do navrhování vozovek Ing. Jan Zajíček SENS 11 Návrhová metoda Technicky správný a ekonomicky efektivní návrh vozovky je stejně důležitý, jako návrh jakéhokoliv jiného stavebního díla. Poddimenzovaná

Více

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Beton z požárního hlediska Ohnivzdorný materiál: - nehořlavý -tepelně izolační Skupenství:

Více

Sedání piloty. Cvičení č. 5

Sedání piloty. Cvičení č. 5 Sedání piloty Cvičení č. 5 Nelineární teorie (Masopust) Nelineární teorie sestrojuje zatěžovací křivku piloty za předpokladu, že mezi nulovým zatížením piloty a zatížením, kdy je plně mobilizováno plášťové

Více

09/stat.36/1. Vypracoval ing. Vl. Chobot, Tábor, Buzulucká 2332 Autorizovaný inženýr pro pozemní stavby, ČKAIT

09/stat.36/1. Vypracoval ing. Vl. Chobot, Tábor, Buzulucká 2332 Autorizovaný inženýr pro pozemní stavby, ČKAIT 09/stat.36/1 CZ PLAST s.r.o Kostěnice 173 530 02 Pardubice Statické posouzení návrhu vyztužení dna šachty, při působení hydrostatického tlaku podzemní vody, o výši hladiny 1,5 m nad základovou spárou.

Více

Tato norma dále nahrazuje články 120 až 128 ČSN Projektování silnic a dálnic z

Tato norma dále nahrazuje články 120 až 128 ČSN Projektování silnic a dálnic z ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10; 93.080.01 Červen 1998 Navrhování a provádění zemního tělesa pozemních komunikací ČSN 73 6133 Road earthwork - design and execution Projet et mise en oeuvre de la corps

Více

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ Jan Pruška FSv ČVUT v Praze Matouš Hilar D2 Consult Prague s.r.o. Tunelářské odpoledne 3/2011 Brno 14.9.2011 Požadavky na tunelová ostění 2 / 20

Více

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 23/2012

RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB Janouškova 300, Praha 6 Tel , ZPRÁVA č. 23/2012 RODOS ROZVOJ DOPRAVNÍCH STAVEB, 162 00 Praha 6 Tel. 235 361 220, 608 111 271 ZPRÁVA č. 23/2012 o expertním stanovení únosnosti, zbytkové životnosti a zesílení Staveništní komunikace Chodov 2. měření Zpracováno

Více

SPOJE NOSNÝCH KONSTRUKCÍ ZE SKLA

SPOJE NOSNÝCH KONSTRUKCÍ ZE SKLA SPOJE NOSNÝCH KONSTRUKCÍ ZE SKLA Ing. Martina Eliášová, CSc. Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí České vysoké učení technické v Praze katedra ocelových a dřevěných konstrukcí 1 OBSAH Úvod šroubované

Více

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241

Zpráva o ověřovacích zkouškách k ETA 11/0241 TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Prosecká 811/76a CZ-190 00 Praha 9 Tel.: +42 286 019 413 Fax: +42 286 883 897 Internet: www.tzus.cz Autorizován a no tifi k ován podl e článku 10 Směrnice

Více

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin

Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Jaromír Zelenka 1, Jakub Vágner 2, Aleš Hába 3, Experimentální ověření možností stanovení příčné tuhosti flexi-coil pružin Klíčová slova: vypružení, flexi-coil, příčná tuhost, MKP, šroubovitá pružina 1.

Více

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce Přednáška č. 3 Doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí, Ludvíka Podéště 1875,

Více

Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček

Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček Možnosti efektivního využití drobného kameniva a těženého kameniva v podkladních vrstvách vozovek Ing. Jan Zajíček 22.11.2016 Úvod Podkladní vrstvy se obvykle provádějí buď nestmelené podle ČSN 73 6126-1

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

STATICA Plzeň, s.r.o. III/1992 Svojšín Oprava opěrné zdi Datum: 12/2013. Technická zpráva OBSAH 1. Identifikace stavby... 3

STATICA Plzeň, s.r.o. III/1992 Svojšín Oprava opěrné zdi Datum: 12/2013. Technická zpráva OBSAH 1. Identifikace stavby... 3 OBSAH 1. Identifikace stavby... 3 2. Konstrukční systém stavby... 3 2.1. Gabionová část... 3 2.2. Část z bednících dílců... 3 3. Navržené výrobky, materiály a konstrukční prvky... 4 4. Hodnoty zatížení

Více

CZ Plast s.r.o, Kostěnice 173, 530 02 Pardubice

CZ Plast s.r.o, Kostěnice 173, 530 02 Pardubice 10/stat.03/1 CZ PLAST s.r.o Kostěnice 173 530 02 Pardubice Statické posouzení jímky, na vliv podzemní vody 1,0 m až 0,3 m, a založením 1,86 m pod upraveným terénem. Číslo zakázky... 10/stat.03 Vypracoval

Více

TECHNICKÝ LIST STRATUM NEAT 200/340/15

TECHNICKÝ LIST STRATUM NEAT 200/340/15 TECHNICKÝ LIST STRATUM NEAT 200/340/15 Popis systému STRATUM Komorový zpevňovací systém podloží a zemních těles STRATUM tvoří inteligentní prostorový soubor parciálních nosných komor, jejichž obvodový

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/ Praha 4 Tel: Fax: IČO:

SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/ Praha 4 Tel: Fax: IČO: SOPREMA Hydroizolace s.r.o. Türkova 2332/1 149 00 Praha 4 Tel: +420 242 447 695 Fax: +420 242 447 697 IČO: 28966686 Popis Složení Charakteristika MAMUT S4 P je SBS modifikovaný asfaltový pás vyztužený

Více

GEOmail. Založení silničního násypu na zvodnělém měkkém podloží s rybničními sedimenty. Autor: Martin Kašpar, kaspar@geomat.cz

GEOmail. Založení silničního násypu na zvodnělém měkkém podloží s rybničními sedimenty. Autor: Martin Kašpar, kaspar@geomat.cz V roce 2010 se v rámci zkapacitnění silnice II/405 Jihlava Třebíč prováděla její rekonstrukce mezi obcemi Příseka a Brtnice. Část úseku procházela oblastí s velmi nepříznivými základovými poměry s vysoce

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA NÁVRH KOTVENÍ ETICS

TECHNICKÁ ZPRÁVA NÁVRH KOTVENÍ ETICS Zlepšení tepelně technických vlastností ZŠ a školní družiny V Bytovkách 803, Uhříněves, okres Praha D.1.2.b TECHNICKÁ ZPRÁVA NÁVRH KOTVENÍ ETICS V Praze 09.2014 Ing. Miroslav Zimmer Obsah A PODKLADY...

Více

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC. ING. MILOSLAV PAVLÍK, CSC. Základové konstrukce Hlavní funkce: přenos zatížení do základové půdy ochrana před negativními účinky základové půdy ornice

Více

GEOSYNTETIKA VE VODNÍM STAVITELSTVÍ

GEOSYNTETIKA VE VODNÍM STAVITELSTVÍ GEOSYNTETIKA VE VODNÍM STAVITELSTVÍ Ing. Veronika Lečová, GEOMAT s.r.o. Ing. Martin Kašpar, GEOMAT s.r.o. Geosyntetické výrobky jsou v posledních letech vyhledávanou alternativou klasických technologií

Více

KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ VYZTUŽENÝCH KONSTRUKCÍ Lumír Miča

KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ VYZTUŽENÝCH KONSTRUKCÍ Lumír Miča KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ VYZTUŽENÝCH KONSTRUKCÍ Lumír Miča Obsah přednášky: Opěrné konstrukce (MSEW) Svahy (RSS) Báze násypu Opěrná stěna Mostní opěra Příčný řez: Ostatní prvky Lícový

Více

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Ing. Jan Zajíček SENS 11 Úvod Pokud se provádí návrh nové vozovky Vlastnosti materiálů známe. např. kamenivo, asfalt, cement Lze vybírat standardní konstrukce z

Více

Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek

Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek Aktuální problémy při stavbě a opravách vozovek Ing. Jan Zajíček 19.5.2015 Úvod Při stavbě vozovek stále přetrvávají problémy, které nepřispívají k jejich kvalitě, nebo přinášejí zbytečné komplikace. Příčinou

Více

Úplná řada literatury Tensar se skládá z těchto publikací: Geosyntetika Tensar ve stavebnictví průvodce výrobky a jejich použitím

Úplná řada literatury Tensar se skládá z těchto publikací: Geosyntetika Tensar ve stavebnictví průvodce výrobky a jejich použitím V případě zájmu o další literaturu týkající se výrobků Tensar a jejich využití, kontaktujte prosím GEOMAT s.r.o. nebo Tensar International. Na vyžádání jsou rovněž k dispozici technické specifikace výrobků,

Více

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru požární návrh Cíl návrhové metody požární návrh 2 požární návrh 3 Obsah prezentace za požáru ocelobetonových desek za běžné Model stropní desky Druhy porušení

Více

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN VÝMĚNA ZEMINY Rozsah prací: podsyp - štěrk (do 0,2 m) pod základem; ochrana proti klimatu plomba - výměna neúnosné zeminy v omezené části půdorysu polštář - náhrada pod celým

Více

Projektová příručka Geotextilie Fibertex

Projektová příručka Geotextilie Fibertex P O Z E M N Í S T A V I T E L S T V Í Projektová příručka P O Z E M N Í S T Fibertex Geotextilie Fibertex Geotextilie - jsou vpichované netkané textilie vyrobené z polypropylenu. Technologie vpichování

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky

Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.10.2012 Název zpracovaného celku: Kola a pneumatiky Jsou nedílnou součástí automobilu pro jeho pohyb, přenos sil a momentů. Účel kola

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

KATALOG VÝROBKŮ. speciální geotechnické konstrukce. konzultace projekty dodávky GEOTEXTILIE GEOMŘÍŽE GEOBUŇKY VÝROBKY DO ASFALTŮ GEOROHOŽE A GEOSÍTĚ

KATALOG VÝROBKŮ. speciální geotechnické konstrukce. konzultace projekty dodávky GEOTEXTILIE GEOMŘÍŽE GEOBUŇKY VÝROBKY DO ASFALTŮ GEOROHOŽE A GEOSÍTĚ speciální geotechnické konstrukce konzultace projekty dodávky KATALOG VÝROBKŮ GEOTEXTILIE GEOMŘÍŽE GEOBUŇKY GEOROHOŽE A GEOSÍTĚ VÝROBKY DO ASFALTŮ BIO GABIONY GEOKOMPOZITY GEOMEMBRÁNY KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY

Více

Výškově stavitelné podstavce RAPID SLIM pro podkladové části podlah

Výškově stavitelné podstavce RAPID SLIM pro podkladové části podlah Technický list RV trading, spol. s r.o. číslo: 385 161 00 Praha 6 Ruzyně, U Prioru 804 / 3 datum vydání: 27.02.2018 info@rvtrading.cz http://www.rvtrading.cz/document/385.pdf www.rvtrading.cz Výškově stavitelné

Více

NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK

NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK NESTMELENÉ SMĚSI A SMĚSI STMELENÉ HYDRAULICKÝMI POJIVY PRO VRSTVY VOZOVEK Úvod Jak funguje vrstva stmelená hydraulickými pojivy Co je příčinou únosnosti nestmelených podkladních vrstev vozovek. Je to pevnost

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o.

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. 22. 11. 2016 Důvody vedoucí k modernizaci Poruchy cementobetonového krytu vozovky Horizontální i vertikální posuny desek

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Radek Bernatík SŽDC, s.o., Ředitelství, Obor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Geotechnický průzkum je soubor činností vedoucích ke zjištění a posouzení

Více