RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE"

Transkript

1 MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 12/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE Vydal: Odbor sociálních věcí Datum účinnosti: Podepsal a schválil: Mgr. Ellen Raszková vedoucí odboru sociálních věcí Dne (datum platnosti): Zpracovali: Závazná pro: Mgr. Ellen Raszková Věra Majerová Bc. Kristina Hahnová Bc. Jana Klusová Mgr. Kateřina Křehulová Mgr. Lucie Kubiková Pracovníky OSV (pro pracovníky Klubu seniorů je zúžená v rámci jejich činnosti) Ve znění dodatku č. 1. S účinností od: Datum zrušení: Důvod zrušení/nahrazeno: Projekt CZ.1.04/3.1.03/C Standardizace orgánu sociálně-právní ochrany dětí na Městském úřadě v Třinci je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Strana 1 (celkem 10)

2 Cíl, účel vytvoření: Východiska dle platných norem a předpisů: Způsob zveřejnění: Originál uložen: Naplnění standardu kvality č. 11a Zajištění jednotného postupu pracovníků OSV při rizikových a nouzových situacích - Zákon č. 359/1999, o sociálně-právní ochraně dětí - Vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 17. prosince 2012 č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí - Vnitřní směrnice města Třinec č. 11/2007 Pracovní řád, zejména ustanovení čl. 16 (bezpečnost a ochrana při práci) a čl. 17 (Předcházení škodám, ochrana majetku, náhrada škod) - Vnitřní směrnice města Třinec č. 18/2007 Organizace zabezpečení požární ochrany - Vnitřní směrnice města Třinec č. 13/2006 Směrnice k řízení rizik na Městském úřadě Třinec Interní dokument OSV Odbor sociálních věcí Strana 2 (celkem 10)

3 Obsah Základní ustanovení, vymezení pojmů, platné směrnice... 4 Rizikové situace a jejich řešení... 6 Nouzové situace a jejich řešení... 8 Závěrečná a přechodná ustanovení... 9 Strana 3 (celkem 10)

4 Článek 1 Základní ustanovení, vymezení pojmů, platné směrnice 1.1 Tato metodika upravuje postup pracovníků při rizikových a nouzových situacích v souladu se standardem kvality č. 11 dle vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 17. prosince 2012 č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kdy jednotlivé postupy jsou závazné také pro ostatní pracovníky odboru sociálních věcí, jelikož se mohou při výkonu práce dostat do rizikové nebo nouzové situace Kritérium 11a: Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou prokazatelně seznámeni se situacemi, které mohou nastat v souvislosti s výkonem sociálně-právní ochrany včetně postupů při jejich řešení. 1.2 Cílem tohoto metodického materiálu je seznámit pracovníky s možnými rizikovými a nouzovými situacemi, které mohou nastat při výkonu práce na odboru sociálních věcí, a přiblížit jim postupy, které se osvědčily v praxi, popřípadě se jevily pracovníkům jako adekvátní a realizovatelné. Dodržování tohoto postupu by mělo minimalizovat nebezpečí neprovedení výkonů v souvislosti s poskytováním sociálně-právní ochrany dětí či jiné práce na odboru sociálních věcí a ochránit pracovníky. 1.3 Pracovníci jsou seznámeni s postupy při rizikových a nouzových situacích na začátku adaptačního období (v prvním měsíci po nástupu), stávající zaměstnanci se s tímto postupem seznámí do doby nabytí jeho účinnosti. Seznámení se s rizikovými a nouzovými situacemi stvrdí pracovník svým podpisem. 1.4 Odbor sociálních věcí Městského úřadu Třinec (dále jen OSV ). 1.5 Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Třinec (dále jen OSPOD ). 1.6 Oddělení rozvoje sociálních služeb Městského úřadu Třinec (dále jen ORSS ). 1.7 Oddělení sociální pomoci Městského úřadu Třinec (dále jen OSP ). 1.8 Rizikové situace jsou situace, ve kterých může dojít k ohrožení pracovníka OSV nebo jeho klienta. 1.9 Nouzové situace jsou situace, ve kterých může dojít k omezení výkonu sociální práce a výkonu sociálně-právní ochrany dětí z důvodu mimořádných okolností Vybraná ustanovení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Strana 4 (celkem 10)

5 Odst zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Zaměstnanec neodpovídá za škodu, kterou způsobil při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozícího životu nebo zdraví, jestliže tento stav sám úmyslně nevyvolal a počínal si přitom způsobem přiměřeným okolnostem. Odst zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Zaměstnanec neodpovídá za škodu, kterou způsobil při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozícího životu nebo zdraví, jestliže tento stav sám úmyslně nevyvolal a počínal si přitom způsobem přiměřeným okolnostem. Odst zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Zaměstnavatel odpovídá za věcnou škodu, kterou utrpěl zaměstnanec při odvracení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí hrozící životu nebo zdraví, jestliže škoda nevznikla úmyslným jednáním zaměstnance a zaměstnanec si počínal způsobem přiměřeným okolnostem. Ustanovení věty první se vztahuje i na účelně vynaložené náklady. Odst zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém. K tomuto se váže povinnost pracovníka odkládat věci na místa k tomuto určená (šatní skříň), případně při sociálním šetření mít své osobní věci pokud možno u sebe a pod dohledem. Odst zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů: Právo na náhradu škody zanikne, jestliže její vznik neohlásí zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy se o škodě dozvěděl Základní vnitřní směrnice a předpisy vztahující se k rizikovým a nouzovým situacím, kterými jsou pracovníci povinni se řídit: vnitřní směrnice č. 11/07 Městského úřadu Třinec, Pracovní řád, zejména ustanovení čl. 16 (bezpečnost a ochrana při práci) a čl. 17 (Předcházení škodám, ochrana majetku, náhrada škod), vnitřní směrnice č. 18/07 Městského úřadu Třinec, Organizace zabezpečení požární ochrany, vnitřní směrnice č. 13/2006 Městského úřadu Třinec, Směrnice k řízení rizik na Městském úřadě Třinec. Strana 5 (celkem 10)

6 Článek 2 Rizikové situace a jejich řešení 2.1 Jednání s klientem trpícím infekčním nebo přenosným kožním onemocněním. A) V prostorách úřadu jednat s klientem pouze po dobu nezbytnou k získání potřebných informací po klientově odchodu provést základní hygienické opatření (místnost vyvětrat, desinfikovat plochy, se kterými klient přišel do kontaktu), umýt a vydesinfikovat si ruce B) V terénu při sociálním šetření jednat s klientem po nejnutnější dobu, po odchodu použít na ruce desinfekční gel po příchodu na pracoviště použít desinfekční prostředky k očistě rukou 2.2 Jednání s rizikovým klientem (tj. klientem ovlivněným návykovou látkou drogy a alkohol, trpícím duševní nemocí nebo poruchou osobnosti). Může nastat v prostorách úřadu nebo v terénu. A) V prostorách úřadu jednat s klientem klidně dbát, aby v dosahu klienta nebyly předměty použitelné k útoku na pracovníka pokud klient zvyšuje svoje agresivní projevy, požádat o spolupráci dalšího pracovníka, ukončit jednání s klientem, snažit se klienta vykázat z kanceláře, v případě potřeby přivolat policii využít nouzového tlačítka v kanceláři k přivolání pomoci a rozezvučení sirény (v případě rozezvučení sirény jsou všichni pracovníci povinni zkontrolovat situaci v okolních kancelářích, zda někdo není ohrožen, a vyjít na chodbu a ujistit se, že je vše v pořádku; v případě potřeby zavolat městskou nebo státní policii) B) V terénu při sociálním šetření jednat s klientem klidně nevstupovat do klientova obydlí další šetření provést za přítomnosti druhého pracovníka (kdy jeden pracovník se věnuje klientovi, vede rozhovor, a druhý sleduje náznaky ohrožení, hlídá únikovou cestu, v případě potřeby volá pomoc) s klientem jednat v prostoru, který umožňuje okamžitý únik Strana 6 (celkem 10)

7 v případě ohrožení či napadení ukončit jednání s klientem, volat o pomoc, bránit se všemi dostupnými prostředky (např. kabelka, deštník, volně ležící předměty), pokud je to možné, zavolat policii, přivolat si pomoc jiného pracovníka a zejména se snažit z ohrožující situace uniknout ochrana zdraví má vždy přednost před jakoukoli finanční ujmou 2.3 Ohrožení pracovníka okolím klienta (např. agresivní spolubydlící nebo soused, volně se pohybující zvíře). ukončit jednání s klientem, ukončit sociální šetření dohodnout s klientem jiný termín jednání zanechat předvolání v poštovní schránce (např. pes na zahradě - nevstupovat) v případě napadení osobou postupovat dle bodu 2.2 v případě napadení zvířetem se snažit uniknout z dosahu zvířete za plot, do automobilu nebo na jiné vhodné např. vyvýšené místo (případně použít k jeho odehnání či vlastní obraně vhodné prostředky deštník, klacek, kabelka, volně ležící předměty), volat městskou policii či státní policii, v případě vážného zranění také záchrannou službu (při úrazu postupuje pracovník dle bodu 2.5) ochrana zdraví má vždy přednost před jakoukoli finanční újmou v případě, že pracovníkovi vznikne při výkonu práce (z důvodu napadení jakoukoli osobou nebo zvířetem, případně úmyslného či neúmyslného poškození věcí) škoda na majetku (např. poškození oděvu, osobních věcech, zničení mobilního telefonu), sepíše bezodkladně po svém příchodu do zaměstnání s vedoucím oddělení Zápis o rizikové či nouzové situaci, ve kterém popíše škodní událost, kdo ji způsobil, jaká škoda byla způsobena, jména svědků apod., a dále postupuje dle Dokumentu č. 2 této metodiky 2.4 Náhlá zdravotní indispozice klienta poskytnout první pomoc požádat o pomoc kolegy a oznámit tuto skutečnost vedoucímu oddělení v akutním případě přivolat RZP 2.5 Úraz pracovníka pracovník, pokud je toho schopen, oznámí úraz neprodleně vedoucímu zaměstnanci Strana 7 (celkem 10)

8 pokud zraněný pracovník vzhledem k povaze zranění není schopen provést oznámení, přechází povinnost provést oznámení na svědka úrazu pracovník/svědek úrazu/vedoucí pracovník zajistí lékařskou pomoc vyhodnotí-li to vedoucí oddělení jako potřebné, sepíše s pracovníkem také Zápis o rizikové či nouzové situaci, ve kterém popíše průběh vzniku úrazu vedoucí oddělení, popřípadě vedoucí OSV, provede záznam o úrazu do Knihy úrazů, která je k dispozici na personálním oddělení dle pokynů oddělení personálního podrobnější postup je popsán v Dokumentu č. 2 této metodiky a Dokumentu č. 3 této metodiky 2.6 Požár na pracovišti Pro případ požáru dbá pracovník zejména na prevenci jeho vzniku. Vypukneli požár, postupuje v souladu se směrnicí č. 18/2007 Organizace zabezpečení požární ochrany. Článek 3 Nouzové situace a jejich řešení 3.1 Nemožnost provést sociální šetření nebo zúčastnit se soudního jednání z důvodu nepředvídatelné události (dopravní nehoda, porucha automobilu, výluka hromadné přepravy, živelní pohroma apod.). telefonicky sdělit klientovi, soudu, že se pracovník na schůzku, jednání, nedostaví, příp. dostaví později (za předpokladu, že má potřebný telefonický kontakt k dispozici, popřípadě ho mají spolupracovníci, které o předání informace z terénu telefonicky požádá); pracovník se vždy snaží vyhodnotit naléhavost provedení úkonu a podle toho činí další nezbytné kroky (např. pokusí se zajistit jiný služební automobil, najde objízdnou trasu apod.) 3.2 Výpadek elektrického proudu na pracovišti v průběhu jednání s klientem protokol s klientem zaznamenat písemně rukou a v této podobě se založí do spisu 3.3 Nedostatek pracovníků na pracovišti vedoucí oddělení, popřípadě vedoucí OSV přidělí přítomným pracovníkům úkoly podle jejich naléhavosti a termínů plnění Strana 8 (celkem 10)

9 3.4 Nefunkční fotoaparát nebo další technika v terénu zajistit náhradní techniku, případně v době pohotovosti použít i vlastní techniku (fotoaparát, mobilní telefon, notebook) nebo pokud je to možné, využít v době pohotovosti techniku přítomné městské či státní policie (opatření pro dobu pohotovosti platí pro OSPOD) po příchodu do zaměstnání oznámit vedoucímu oddělení nefunkčnost techniky a zajistit dobití či opravu zařízení 3.5 Nedostupnost pracovníka (řidiče) v době pohotovosti (platí pro OSPOD) v době pohotovosti se nelze dovolat pracovníkovi, který má k dispozici služební automobil, má přístup do budovy a k autosedačkám (řidič) informovat o této skutečnosti telefonicky vedoucí OSV, případně vedoucí OSPOD (jsou-li nedosažitelné, pak je informovat formou SMS) jednat dle instrukcí vedoucího pracovníka, popřípadě využít taxislužbu, neníli možný jiný způsob dopravy 3.6 Nefunkční mobilní telefon pro výkon pohotovostní služby (platí pro OSPOD) pracovník použije vlastní mobilní telefon pracovník nahlásí na PČR změnu telefonního čísla, na kterém bude dostupný Článek 4 Závěrečná a přechodná ustanovení 4.1 O rizikové situaci informuje pracovník neprodleně vedoucí OSV a vedoucího oddělení. Po příchodu do zaměstnání sepíše bezodkladně zápis o rizikové situaci spolu s vedoucím oddělení do formuláře. Vedoucí oddělení předloží zápis vedoucí OSV a společně rozhodnou o dalším postupu, přijmou příslušná opatření k zamezení opakování situace a předcházení rizikům. Stanovený postup se pak zapracuje do metodiky. 4.2 O nouzové situaci informuje pracovník neprodleně vedoucího oddělení, který rozhodne, zda nouzová situace vyžaduje písemný záznam. V případě sepsání zápisu do formuláře je vedoucím oddělení tento následně předán vedoucí OSV. Společně pak rozhodnou o dalším postupu či přijmou příslušná opatření k zamezení opakování Strana 9 (celkem 10)

10 situace a předcházení nouzovým situacím. Stanovený postup se pak zapracuje do metodiky. 4.3 Neprodleně po ukončení kalendářního roku (nejpozději do daného roku) pak vedoucí jednotlivých oddělení zpracují analýzy rizikových a nouzových situací za svá oddělení. S jejich výsledky seznámí vedoucí OSV a po jejím schválení s nimi seznámí také pracovníky svého oddělení. Na základě výsledků analýzy může být např. přepracována metodika či jiný pracovní postup nebo mohou být pracovníci proškoleni v určité oblasti. 4.4 Vedoucí odboru a oddělení jsou dále povinni dle vnitřní směrnice č. 13/2006 provádět hodnocení rizik co do dopadu a pravděpodobnosti rizika na jimi řízeném odboru a oddělení. Za celý odbor jsou tyto skutečnosti každoročně celkově vyhodnoceny a nejpozději do následujícího roku zapsány do formuláře Rizika na intranetu města Třince. S hodnocením rizik odboru se prokazatelně seznamují všichni zaměstnanci odboru. 4.5 Tato metodika nabývá platnosti dnem jejího schválení vedoucím odboru sociálních věcí (podpisu). 4.6 Tato metodika nabývá účinnosti dne Tato metodika může být měněna pouze číslovanými dodatky, které jsou její nedílnou součástí od data v nich stanoveného. Dodatky jsou vždy zapracovány do úplného znění metodiky. V Třinci dne Mgr. Ellen Raszková, v.r. vedoucí odboru sociálních věcí Doplňující dokumenty prokazující naplňování standardu: 1 č. 1 Formulář pro zápis rizikové či nouzové situace č. 2 Postup při vzniku škody na majetku pracovníka a při úrazu pracovníka č. 3 Pracovní úraz a poranění č. 4 Vybraná ustanovení Směrnice 18/2007 povinnosti při požáru č. 5 Umístění bezpečnostních tlačítek OSV č. 6 Umíme se domluvit - příručka č. 7 Projevy intoxikací, psychických stavů a typy návykových látek 1 Změna či úprava těchto dokumentů nezakládá změnu samotné metodiky. Změny těchto dokumentů jsou evidovány samostatně. Strana 10 (celkem 10)

PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ Vydal:

Více

Standard č. 10. Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne KONTROLA PŘÍPADU

Standard č. 10. Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne KONTROLA PŘÍPADU MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 10 Metodika odboru sociálních věcí č. 11/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 KONTROLA

Více

Standard č. 6. Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

Standard č. 6. Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINE C ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 6 Metodika odboru sociálních věcí č. 7/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 PROFESNÍ ROZVOJ

Více

INFORMOVANOST O VÝKONU SOCIÁLNĚ- PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

INFORMOVANOST O VÝKONU SOCIÁLNĚ- PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 4/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 INFORMOVANOST O VÝKONU SOCIÁLNĚ-

Více

1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace

1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace 1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace Kritérium 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně-právní ochrany, zaměstnanci kraje zařazení do krajského úřadu zaměstnanci obce zařazení do obecního úřadu

Více

15. STANDARD - Rizikové, havarijní a nouzové situace

15. STANDARD - Rizikové, havarijní a nouzové situace 15. STANDARD - Rizikové, havarijní a nouzové situace 15a Pověřená osoba má písemně definovány rizikové, havarijní a nouzové situace a postup při jejich řešení, s nimiž prokazatelně seznámí zaměstnance.

Více

STANDARD Č. 12 DOKUMENTACE O VÝKONU SOCIÁLNĚ- PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARD Č. 12 DOKUMENTACE O VÝKONU SOCIÁLNĚ- PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec STANDARD Č. 12 Metodika odboru sociálních věcí č. 13/2014 ve znění Dodatku č. 1 až č. 3 s účinností ode dne 01.04.2017 DOKUMENTACE

Více

Standard č. 14. Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PŘÍPRAVA NA SAMOSTATNÝ ŽIVOT

Standard č. 14. Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014. ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne PŘÍPRAVA NA SAMOSTATNÝ ŽIVOT MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Standard č. 14 Metodika odboru sociálních věcí č. 15/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.05.2016 PŘÍPRAVA

Více

MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST

MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 2/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST Vydal:

Více

PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY VČETNĚ AKTIVIT

PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY VČETNĚ AKTIVIT MĚSTO TŘINEC MĚSTSKÝ ÚŘAD, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 8/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PREVENCE A NÁVAZNÉ SLUŽBY

Více

Metodika odboru sociálních věcí č. 3/2014. Mgr. Ellen Raszková vedoucí odboru sociálních věcí

Metodika odboru sociálních věcí č. 3/2014. Mgr. Ellen Raszková vedoucí odboru sociálních věcí MĚSTSKÝ ÚŘ AD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 3/2014 ve znění Dodatku č. 1 s účinností ode dne 01.06.2015 PROSTŘEDÍ A PODMÍNKY Vydal: Odbor

Více

STANDARD 15 Rizikové, havarijní a nouzové situace

STANDARD 15 Rizikové, havarijní a nouzové situace STANDARD 15 Rizikové, havarijní a nouzové situace a) Pověřená osoba má písemně definovány rizikové, havarijní a nouzové situace a postup při jejich řešení, s nimiž prokazatelně seznámí zaměstnance. S těmito

Více

Vnitřní pravidla o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Povinnosti a úkoly organizace

Vnitřní pravidla o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Článek 1 Základní ustanovení. Článek 2 Povinnosti a úkoly organizace Vnitřní pravidla o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci Článek 1 Základní ustanovení Směrnice o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (dále jen BOZP) slouží k zabezpečení úkolů týkající se bezpečnosti

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody

OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody Univerzita Karlova Přírodovědecká fakulta Albertov 6 128 43 Praha 2 OPATŘENÍ DĚKANA č. 12/2017 k náhradě škody Čl. I Úvodní ustanovení 1. Toto opatření se vydává v souladu s ustanoveními 250 až 275 a 391

Více

RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE

RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE STANDARD Č. 11 RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE 1 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně-právní ochrany k výkonu sociálně-právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou

Více

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD

Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Dostupnost služeb, vybavení, podmínky a informovanost o výkonu OSPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 1,

Více

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY se sídlem Želetice 161, 671 34 18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 14 /2017 Vypracoval: Schválil: Mgr. Rostislav Rucki, ředitel školy Mgr. Rostislav Rucki, ředitel školy Pedagogická rada projednala dne

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své

Více

Příručka pro nouzové a havarijní situace pro uživatele a zájemce o službu rané péče

Příručka pro nouzové a havarijní situace pro uživatele a zájemce o službu rané péče Příručka pro nouzové a havarijní situace pro uživatele a zájemce o službu rané péče poskytuje terénní a ambulantní služby. V souvislosti s nabídkou a poskytováním služby mohou nastat havarijní, nouzové

Více

KARLOVARSKÝ KRAJ S M Ě R N I C E

KARLOVARSKÝ KRAJ S M Ě R N I C E KARLOVARSKÝ KRAJ ŘEDITEL KRAJSKÉHO ÚŘADU S M Ě R N I C E ŘEDITELE KRAJSKÉHO ÚŘADU č. SE 03/2016 ŘEŠENÍ ŠKODNÍCH PŘÍPADŮ Zpracovatel: Ing. Martina Jánská, vedoucí finančního odboru Rozsah působnosti: krajský

Více

Standard č. 15: Rizikové, havarijní a nouzové situace

Standard č. 15: Rizikové, havarijní a nouzové situace Standard č. 15: Rizikové, havarijní a nouzové situace Kritérium 15a Rodinné centrum Kroměříž, z.s., Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Kollárova 658/13, 767 01 Kroměříž má písemně definovány

Více

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí

Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Vyhláška č. 473/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o sociálně právní ochraně dětí Standardy kvality sociálně-právní ochrany při poskytování sociálně-právní ochrany orgány sociálně-právní

Více

Adaptace nových zaměstnanců

Adaptace nových zaměstnanců Adaptace nových zaměstnanců OBECNÁ ČÁST Adaptace nových zaměstnanců Adaptací nového zaměstnance je myšleno jeho začlenění do firemní struktury a kolektivu, efektivní zapracování a zjednodušení orientace

Více

Základní škola Karla Čapka, Praha 10, Kodaňská 16/658

Základní škola Karla Čapka, Praha 10, Kodaňská 16/658 Základní škola Karla Čapka, Praha 10, Kodaňská 16/658 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracovala: Marie Machátová, vedoucí vychovatelka ŠD Školská rada projednala dne: Pedagogická rada projednala dne: 3.9.2012

Více

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

8. Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu 8a Orgán sociálně-právní ochrany jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Orgán sociálně právní ochrany dětí jednotně postupuje při přijetí oznámení případu a jeho evidenci. Každý

Více

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Tabulka pracovních postupů a interních předpisů úřadu zajišťujících naplnění Standardů kvality výkonu sociálně-právní ochrany dětí Č. ZNĚNÍ KRITÉRIA INTERNÍ POSTUP 1. MÍSTNÍ A ČASOVÁ DOSTUPNOST 1a Orgán

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE

INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE Odlochovice 1; Jankov 25703, IČO 70875324, DIČ CZ70875324, Tel. 317833201, fax. 317833452, e-mail: ror@ror.cz, http://www.ror.cz Standard č. 14 Nouzové

Více

Standard kvality sociálně-právní ochrany

Standard kvality sociálně-právní ochrany Standard kvality sociálně-právní ochrany dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Ploskovice Ploskovice 2015 1 Obecní úřad Ploskovice je v souladu s ustanovením

Více

17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Komenského 157, 679 32 Svitávka 17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 8/2015 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 31. 8. 2015 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 31. 8. 2015 Mgr. Aleš Antl,

Více

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 14: Informovanost o poskytované sociální službě. všechny zaměstnance sociální služby

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 14: Informovanost o poskytované sociální službě. všechny zaměstnance sociální služby STANDARD Č. 14: ZÁVAZNÉ PRO: Informovanost o poskytované sociální službě všechny zaměstnance sociální služby studenty odborné praxe, dobrovolníky, praktikanty uživatele služeb ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: kolektiv

Více

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD:

Obecní úřad je v souladu se zákonem o SPOD: Obecní úřad Bříza je v souladu s ustanovením 4 zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění, (dále jen zákon o SPOD) orgánem sociálně-právní ochrany. Výkon sociálně-právní ochrany

Více

INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE

INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE INTEGROVANÉ CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ODLOCHOVICE Odlochovice 1; Jankov 25703, IČO 70875324, DIČ CZ70875324, Tel. 317833201, fax. 317833452, e-mail: ror@ror.cz, http://www.ror.cz Standard č. 14 Nouzové

Více

Město Roudnice nad Labem Karlovo náměstí Roudnice nad Labem. standard číslo 11 RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE

Město Roudnice nad Labem Karlovo náměstí Roudnice nad Labem. standard číslo 11 RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE standard číslo 11 RIZIKOVÉ A NOUZOVÉ SITUACE Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí

Více

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění

Obecní úřad Radslavice. Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí. podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění Obecní úřad Radslavice Standard kvality sociálně-právní ochrany dětí podle zákona č. 359/1999Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, v platném znění 1 Obecní úřad Radslavice je v souladu s ustanovením 4 zákona

Více

17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Komenského 157, 679 32 Svitávka 17. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 9/2016 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 31. 8. 2015 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 31. 8. 2015 Mgr. Aleš Antl,

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Nouzové a havarijní situace Platnost od

Křižovnická pečovatelská služba. Nouzové a havarijní situace Platnost od STANDARD Č. 14 Nouzové a havarijní situace Platnost od 1. 7. 2016 Pracovníci KPS absolvují pravidelně školení požární ochrany, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a školení první pomoci. O nouzové a

Více

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace Standard č. 11 - Rizikové a nouzové situace 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou

Více

Standardy kvality pro OSPOD

Standardy kvality pro OSPOD 1. Místní a časová dostupnost 1a Orgán sociálně-právní ochrany zajišťuje účinné poskytování sociálně-právní ochrany v potřebném rozsahu na celém území své spádové oblasti. 1b Doba výkonu sociálně-právní

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Směrnice č.: 62 Bc. Petr Štika, MBA, LL. M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 01.03.2018

Více

SMĚRNICE č. S2101-07

SMĚRNICE č. S2101-07 Název procesu/ Číslo Vlastník 2101 ROZ 01.01.2015 Štefan ŘŠ S2101-07 SMĚRNICE č. S2101-07 ZPŮSOB EVIDENCE ÚRAZŮ, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMU O ÚRAZU VŠECH PRACOVNÍCH ÚRAZŮ ZAMĚSTNANCŮ Tato směrnice nahrazuje:

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracovala: Schválil: Základní škola a Mateřská škola Dražice, okres Tábor příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Pedagogická rada projednala dne: 14. 11. 2016 Směrnice nabývá platnosti ode

Více

MĚSTO TŘINEC PROVOZNÍ ŘÁD. KOMUNITNÍHO CENTRA BOREK Staré Město 323, 739 61 Třinec

MĚSTO TŘINEC PROVOZNÍ ŘÁD. KOMUNITNÍHO CENTRA BOREK Staré Město 323, 739 61 Třinec MĚSTO TŘINEC PROVOZNÍ ŘÁD KOMUNITNÍHO CENTRA BOREK Staré Město 323, 739 61 Třinec VNITŘNÍ SMĚRNICE č. 7/2012 1 PROVOZNÍ ŘÁD KOMUNITNÍHO CENTRA BOREK Staré Město 323, 739 61 Třinec Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Nouzové a havarijní situace Platnost od 1. 3. 2015

Křižovnická pečovatelská služba. Nouzové a havarijní situace Platnost od 1. 3. 2015 STANDARD Č. 14 Nouzové a havarijní situace Platnost od 1. 3. 2015 Pracovníci KPS absolvují pravidelně školení požární ochrany, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a školení první pomoci. O nouzové a

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 98/2017 A 10 Vypracovala: Schválila: VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Pedagogická rada projednala dne: 26.5.2017 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 2. 6. 2017 Miroslava Pechová, ředitelka školy Miroslava

Více

Standard č. 15. Pravidla pro řešení nouzových a havarijní situací

Standard č. 15. Pravidla pro řešení nouzových a havarijní situací Standard č. 15 Pravidla pro řešení nouzových a havarijní situací Kritérium 15a) Pověřená osoba má písemně definovány rizikové, havarijní a nouzové situace a postup při jejich řešení, s nimiž prokazatelně

Více

JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU

JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU JAK POSTUPOVAT PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO ÚRAZU Od 1. ledna 2011 platí nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu. Toto NV nahrazuje NV č. 494/2001 Sb., kterým

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kurz Domácí násilí přílohy školících materiálů/ výběr z legislativy Zákon o Policii a oprávnění o vykázání násilné osoby 44 (1) Lze-li

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Němčice nad Hanou, okres Prostějov Tyršova 360, 798 27 Němčice nad Hanou VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 666 / 2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne: 1. 9. 2014 Směrnice

Více

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek :

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek : PRACOVNÍ SMLOUVA název společnosti: sídlo společnosti : IČ: zastoupená: jako zaměstnavatel a pan/paní : bytem : rodné číslo : jako zaměstnanec Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za

Více

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY PŘÍLOHA K MINIMÁLNÍMU PREVENTIVNÍMU PROGRAMU Školní rok 2015/2016 Krizový plán nastiňuje všem zaměstnancům školy postup při řešení vybraných krizových

Více

4. Vnitřní řád školní družiny

4. Vnitřní řád školní družiny Název: Základní škola a Mateřská škola, Únanov, příspěvková organizace, okres Znojmo Sídlo: Únanov 56, 671 31 Únanov IČO: 709 92 274 4. Vnitřní řád školní družiny Č.j.: ZSUN 179/2015 Spisový znak: 1.1.1

Více

Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Pokyn ředitele č. 4 / 2007

Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Pokyn ředitele č. 4 / 2007 Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Pokyn ředitele č. 4 / 2007 Zásady řešení vzniklých škod Platí od: 1. 7. 2007 Zpracovatel: Ing. Horák, tel. : 543 422 512 Určeno: v š e m zaměstnancům ÚBO. I. Úvodní

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: Spisový a skartační znak: Základní škola Na Radosti, Komenského 972/10, 591 01 Žďár nad Sázavou VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Datum Podpis Vydal: Petra Vykydalová Kupková, ředitelka školy 1. 9. 2016

Více

STANDARD č. 2: PROSTŘEDÍ A PODMÍNKY

STANDARD č. 2: PROSTŘEDÍ A PODMÍNKY STANDARD č. 2: PROSTŘEDÍ A PODMÍNKY Kritérium 2a Výkon sociálně-právní ochrany je zajištěn v prostorách vhodných pro komunikaci s ohroženými dětmi a rodinami. Orgán SPOD zajistí takové prostory pro výkon

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola a Mateřská škola,lužany, okres Jičín se sídlem Lužany 155, 507 06 Lužany VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: /2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 28.8.2014 Směrnice nabývá

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZŠ 181/12 Vypracoval: Základní škola a Mateřská škola Tábor-Čekanice VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1.9.2012 Mgr. Hana Dolejší, ředitelka školy Směrnice nabývá účinnosti

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 197/12 Základní škola Litoměřice Boženy Němcové 2 Základní škola Litoměřice Boženy Němcové 2 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracoval: Petra Přikrylová Schválil: PeadDr. Václav Hanč, Ph.D. Pedagogická

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, příspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Obecná ustanovení

Více

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu

STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu STANDARD č. 8 Přijetí oznámení, posouzení naléhavosti a přidělení případu CÍL: Dodržovat základní principy výkonu SPO, zajišťovat potřebné služby, vyhodnocovat aktuální potřeby rodiny, zpracovávat individuální

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: Spisový a skartační znak: Základní škola Na Radosti, Komenského 972/10, 591 01 Žďár nad Sázavou VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vydal: Petra Vykydalová Kupková, ředitelka školy Datum 1. 9. 2018 Podpis

Více

Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení

Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky Č.j.: 14 269/2001-26 Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydává podle 58 písm.

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracoval: Schválil: Základní škola Kolová, příspěvková organizace se sídlem Kolová 97, 362 14 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Směrnice nabývá platnosti ode dne: 3. 9. 2012 Mgr. Bc. Petra Hnátková, ředitelka

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ MĚSTSKÝ ÚŘAD TŘINEC ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Jablunkovská 160, 739 61 Třinec Metodika odboru sociálních věcí č. 5/2014 ve znění Dodatku č. 1 a č. 2 s účinností ode dne 01.07.2015 PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ VÝKONU

Více

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ BŘEZEN 2014

AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ BŘEZEN 2014 AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři PŘEHLED MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ BŘEZEN 2014 BŘEZNOVÁ TISKOVÁ ZPRÁVA Pracovní úrazy si v Česku vyžádají kolem dvaceti miliard korun ročně PRAHA, 4. března 2014 V Evropské

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola speciální Lanškroun, Olbrachtova 206 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZŠspecLa 147/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 03. 09. 2012 Směrnice nabývá platnosti ode dne:

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Oddělení sociální kurately pro děti a mládež Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti:

Více

Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce. Pracovní řád

Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce. Pracovní řád Střední škola technická, OPAVA, Kolofíkovo nábřeží 51, příspěvková organiazce Pracovní řád Pracovní řád slouží k tomu, aby blíže rozvedl v souladu s právními předpisy ustanovení zákoníku práce, a to podle

Více

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH

OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBECNÍ ÚŘAD LIŠANY STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBECNÍM ÚŘADEM V LIŠANECH OBSAH Úvod 1. Místní a časová dostupnost 2. Prostředí a podmínky 3. Informovanost

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola a Šternberk, Olomoucká 76 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: Spisový / skartační znak 77 /2017 A.1. A10 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 27. 4. 2017 Směrnice nabývá platnosti

Více

č. 5/2018 ze dne O poskytování cestovních náhrad Nezávislého odborového svazu Policie České republiky

č. 5/2018 ze dne O poskytování cestovních náhrad Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Vnitřní předpis NOS PČR č. 5/2018 ze dne 10. 5. 2018 O poskytování cestovních náhrad Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Článek 1 Základní ustanovení (1) Tento předpis upravuje poskytování

Více

Metodický pokyn ZUŠ Otakara Ševčíka v Písku k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků

Metodický pokyn ZUŠ Otakara Ševčíka v Písku k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků Metodický pokyn ZUŠ Otakara Ševčíka v Písku k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků Úvodní ustanovení Pro bezpečnost a ochranu zdraví při výchově a vzdělávání žáků má výkon dozoru nad činností žáků

Více

Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích

Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1 Právní úprava Část jedenáctá zákoníku práce ( 248 až 275 zákoníku práce). Odškodňování pracovních

Více

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Příloha č. 1 Preventivního programu Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Krizový plán - CO DĚLAT KDYŽ Základní postup: ü Zabránit v další činnosti (konzumaci

Více

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí K Rakůvkám 1, Středisko výchovné péče Velké Meziříčí

Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí K Rakůvkám 1, Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Výchovný ústav, základní škola, střední škola a středisko výchovné péče, Velké Meziříčí, K Rakůvkám 1, tel., fax.: 566 523 132, e-mail: velmez@vuvm.cz Středisko výchovné péče Velké Meziříčí Náměstí 79/3,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša

VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša VNITŘNÍ ŘÁD Zpracoval: Mgr. Roman Pejša ředitel DD, ZŠ a MŠ Ledce, příspěvková organizace Č.j.: 538/2016/DDLKL Platný od: 3.6.2016 OBSAH 1 CHARAKTERISTIKA A STRUKTURA ZAŘÍZENÍ... 4 a) Název zařízení, adresa,

Více

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů

Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Co dělat, když se stane pracovní úraz? Část 1.: Evidence pracovních úrazů Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí

Město Čelákovice. Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Město Čelákovice Standardy kvality výkonu sociálně právní ochrany dětí Dle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí Městský úřad je v souladu se zákonem o sociálně právní ochraně dětí (dále

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Vypracovala: Schválila: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOROTÍN, OKRES TÁBOR BOROTÍN č. 146, PSČ: 391 35 IČ: 71002464 E-mail: zsborotin@seznam.cz Tel.: 381 285 833, 739 572 481 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

Více

Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany žáků ZUŠ Červený Kostelec, Nerudova 511, 549 41

Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany žáků ZUŠ Červený Kostelec, Nerudova 511, 549 41 Úvodní ustanovení Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany žáků ZUŠ Červený Kostelec, Nerudova 511, 549 41 Pro bezpečnost a ochranu zdraví při výchově a vzdělávání žáků má výkon dozoru nad činností

Více

Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov

Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov Základní škola Mochov Na Dolejšku 287, 250 87 Mochov ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č. j.: 59/13 Skartační znak: S 5 Spisový znak:

Více

Základní škola a Mateřská škola Hlučín - Bobrovníky, příspěvková organizace ZSBOBR/0378/2017

Základní škola a Mateřská škola Hlučín - Bobrovníky, příspěvková organizace ZSBOBR/0378/2017 Základní škola a Mateřská škola Hlučín - Bobrovníky, příspěvková organizace se sídlem Lesní 14/174, 748 01 Hlučín 18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZSBOBR/0378/2017 Vypracoval: Mgr. Veronika Mrázková,

Více

HLÁŠENÍ A VYŠETŘOVÁNÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ

HLÁŠENÍ A VYŠETŘOVÁNÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 02/2012 HLÁŠENÍ A VYŠETŘOVÁNÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Základní škola, Chrast, okres Chrudim příspěvková organizace se sídlem U Pošty 5, 538 51 VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Č.j.: ZŠ/CH-370/12b) Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY se sídlem 739 59 Střítež 108 18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZŠ/0164/2012 2012/2013 Vypracoval: Schválil: Mgr. Dagmar Machálková, ředitelka školy Mgr. Dagmar Machálková, ředitelka školy Pedagogická

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola a Mateřská škola Maleč, příspěvková organizace se sídlem Maleč 77, 582 76 Maleč VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j. 259/14 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 27. 8. 2014 Směrnice

Více

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.211.1484, please register! Č.j.: Vypracoval: Schválil: Základní škola Vápenná, okres Jeseník, příspěvková organizace se sídlem ve Vápenné 262,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola a mateřská škola, Hluboké Mašůvky, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 160 /2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 15.1.2014 Směrnice nabývá platnosti

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Pecka, příspěvková organizace Pecka, okres Jičín ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část 22. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 89 /2012 Spisový znak A.1. Vypracoval: Schválil: Pedagogická

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY se sídlem Orel 71, 538 21 Slatiňany VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: 3/2014 Vypracovala: Schválila: Pedagogická rada projednala dne: 20.1.2014 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1.2.2014 Mgr. Jiřina Lacinová,

Více

Vnitřní pravidla služby Fénix střediska Naděje SKP

Vnitřní pravidla služby Fénix střediska Naděje SKP Vnitřní pravidla služby Fénix střediska Naděje SKP Vedoucí střediska Naděje SKP: Mgr. Lucie Vehovská Adresa: Kylešovská 10, 746 01 Opava Telefonní spojení: 737 615 459, 553 653 776 Email: fenix@charitaopava.cz,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Vypracoval: Schválil: Školní družina při ZŠ Hlučín, Hornická 7, okr. Opava, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Pedagogická rada projednala dne: Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. 9. 2014

Více

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY příspěvková organizace se sídlem Libštát č. p. 17, 512 03 Libštát 18. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č. j.: 03/2012 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 31. 8. 2012 Směrnice nabývá platnosti

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 12. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škola Františka Horenského, Boršice, příspěvková organizace Vypracoval: Mgr. Tomáš Kordula, ředitel školy Základní škola Františka Horenského,

Více

Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby

Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby 1) Doba poskytování služby: Poskytování pečovatelské služby je zahájeno dnem uvedeným ve smlouvě o poskytování sociální služby (pečovatelské služby).

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI ENERGOM PROJEKTY ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE ŘÍZENÍ BOZP NA PRACOVIŠTI Společnost: M&M Development company s.r.o. Sídlo: Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz, Nádražní 535/15 Zpracoval: Schválil: Ing. Michal Rychlík

Více