Plánování obnovy po pohromě. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 19. prosince 2007

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Plánování obnovy po pohromě. Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 19. prosince 2007"

Transkript

1 Plánování obnovy po pohromě Ing. Miloslav Hub, Ph.D. 19. prosince 2007

2 Problematika DRP 1. Plánováníobnovy po pohromě 2. Strategie obnovy po pohromě 3. Vytvořeníplánu obnovy 4. Školenía dokumentace 5. Testovánía správa

3 1.Plánování obnovy po pohromě Disaster Recovery Planning (DRP) Plánování obnovy po pohromě (DRP) pokračuje tam, kde možnosti plánování kontinuity podnikových procesu (BCP) končí. Cílem DRP je znovunastolení běžné podnikové činnosti. Pohroma je jakákoliv událost, která pozastaví, brání, nebo přeruší schopnost organizace vykonávat její pracovní úkoly. Rozdělení pohrom: Přírodní pohromy Pohromy způsobené člověkem

4 Přírodní pohromy Možné rozdělení na pohromy podle možnosti detekce: Pohromy, které se dají detekovat předem. Pohromy, které se předem detekovat nedají. DRP musí vzít v úvahu oba druhy pohrom. Příklady přírodních pohrom: Zemětřesení Záplavy (různé typy, např. po průtrži, roztávání sněhu, proražení hráze, tsunami, 100-letá voda, ) Vichřice (bouřky, hurikány, tornáda, ) Požár (přírodní pohroma, nebo způsobená člověkem) Ostatní regionální pohromy (sopečné erupce, sesuvy půdy, monzunové deště, laviny..) Možnost spolupráce např. se záchranářema, hasiči,..

5 Pohromy způsobené člověkem Současná civilizace je stále víc závislá na interakci mezi technologickým, logistickým a přírodním systémem, což však současně představuje nebezpečí. Příklady pohrom způsobených člověkem: Požár (úmyslný a neúmyslný) Bomby, exploze (podobné důsledky jako požár velkého rozsahu) Útok teroristů (zpravidla nelze pojistit) Výpadky energie (elektřina, plyn, voda,..) Selhání infrastruktury (letiště, dálnice, ) Selhání hardware, nebo software (selhání telefonického spojení, možnost řešit redundancí) Stávky Zloději, vandalové

6 2. Strategie obnovy po pohromě Plán obnovy po pohromě musí být schopný zajistit bezprostřednou a automatickou reakci na pohromu. Plán obnovy po pohromě by měl být vytvořen tak, aby zaměstnanci prví reakce dokázali vhodně reagovat i v případě, že DRP tým není přítomný.

7 Stanovení priorit podniku Podnikové jednotky s nejvyšší prioritou jsou zachraňovány nejdříve. Třeba vytvořit sestupného seznamu priorit DRP týmem. Např. na jednotku s nejvyšší prioritou 50 % kapacity.

8 Krizový management Při pohromě zpravidla panika, té zabrání plán obnovy po pohromě. Personál, který může s pohromou přijít do styku jako první musí být školen koho informovat a jak reagovat. Všichni zaměstnanci musí být průběžně školeni. Krizový management je současně věda i umění.

9 Komunikace v případě pohromy Zajištění komunikace při pohromě: uvnitř firmy (varování zaměstnanců, kdy mají zaměstnanci přijít zase do práce, na jaké pracoviště, ) s okolím (informování záchranných sborů,..) Redundantní komunikační kanály.

10 Obnova pracovních skupin Snaha, aby pracovní skupiny mohly pokračovat v činnosti. Např. dočasné přemístění do jiné pobočky a elektronická komunikace se skupinou.

11 Změna pracovní lokality Výběr alternativního lokality, dokud primární lokalita není opět dostupná. Možné typy: Studená místa Horká místa Teplá místa Mobilní místa Servisní společnosti Vícenásobná místa

12 Studená místa Záložní vybavení dostatečně velké, kde mohou pokračovat podnikové procesy. Velké sklady, prázdné administrativní budovy, Nemají výpočetní vybavení (hardware a software) a širokopásmové komunikační linky. Zpravidla několik málo telefonních linek. Výhodou je relativně nízká cena. Nevýhodou je časová prodleva (zpravidla týdny) znovunastolení podnikových procesů: servery a pracovní stanice musí být přineseny a nakonfigurovány data musí být obnovena ze záloh komunikační linky musí být aktivovány

13 Horká místa Opak studeného místa. Vybavení připravené k okamžitému provozu. Doporučena jiné geografické umístění, než původního provozu. Data z primárních serverů být průběžně umísťovány na servery v horkém místě, pokud to tak není, pak: Pokud je dostatek času před opuštěním původního místa, data na horkém místě jsou aktualizována. Pokud není dostatek času, data jsou ručně přenesena. Pokud není dostupná záloha, DRT tým musí akceptovat ztrátu části dat. Výhodou je možnost okamžitého pokračování podnikových procesů, nevýhodou jsou vysoké náklady (dvojité vybavení, správa, ). Možnost sdílení a správa externí firmou nebezpečné.

14 Teplá místa Kompromis mezi horkým místem a studeným místem. Disponuje pracovní stanice, servery, komunikační zařízení, ale ne aktuální data. Vybavení je předkonfigurováno a připraveno k použití. Třeba transport zálohových médií a umístění aktuálních dat na server. Aktivace tohoto místa zpravidla do 12 hodin po události. Snaha o snížení nákladů na telekomunikaci a servis.

15 Mobilní místa Alternativa běžným přístupům. Soběstačné přívěsy nebo jiné jednotky, které se dají snadno přemístit. Zpravidla konfigurovány jako studená místa. Konfigurace jako horké místo je obtížná, často není předem známo, kde bude použito.

16 Servisní společnosti Společnosti, které pronajímají výpočetní kapacitu. Tyto společnosti vlastní velké serverové farmy a pracovní stanice. Organizace postižená pohromou si pronajme část její kapacity. Přístup může být přímý, nebo vzdálený. Poskytují i přidružené služby. Tyto společnosti mohou přeceňovat tyto služby.

17 Vícenásobná místa Rozdělení vybavení mezi různí divize, oddělení, kanceláře, Redukce důsledku pohromy. Čím více míst, tím menší riziko. Vyššínároky na řízenía administraci v celé společnosti.

18 Smlouvy o vzájemné výpomoci Oblíbené v literatuře, avšak zřídka realizovány. Dvě organizace se zavazují k vzájemné výpomoci v případě pohromy (sdílení výpočetního vybavení a technologických zdrojů). Nákladově efektivní, každá organizace disponuje kapacitou pro pomoc druhé organizaci. Nevýhody: Špatná vynutitelnost smlouvy Kooperativní organizace může být ve stejné lokalitě Obava o data brání tato data umístit do jiné společnosti (zákony to znemožňují, obchodní zájmy).

19 Obnova dat Mnoho organizací je závislých na datech uložených v databázích. DRP tým by měl disponovat specialistou na databáze. Tří základní techniky umístění vzdálených kopií dat: 1. Elektronické překlenutí 2. Vzdálené žurnálování 3. Vzdálené zrcadlení

20 Elektronické překlenutí Zálohy databáze jsou přemisťovány na vzdálený systém dávkovým způsobem. Nejedná se o server používaný v běžných podnikových procesech, ale pouze o záložní jednotku. Vzdálený systém může být alternativní umístění (např. horké místo ), nebo nějaké jiné místo (vlastní nebo pronajatý server, ). Možnost časové prodlevy mezi pohromou a připraveností dat. V případě externích služeb třeba ve smlouvě přesně definovat kapacitu, komunikační pásmo, dobu prodlevy Periodické testování.

21 Vzdálené žurnálování Zálohy databáze jsou přemisťovány na vzdálený systém dávkovým způsobem, avšak ve velmi častých intervalech (běžně 1 hodina nebo méně). Ne všechna data, ale pouze kopie databázových transakčních záznamů obsahující transakce, které nastaly od předchozího přemisťování. Nejedná se o server používaný v běžných podnikových procesech, ale pouze o záložní jednotku. V případě pohromy se data přesunou ze záložní jednotky na provozní jednotku.

22 Vzdálené zrcadlení Nejpokročilejší řešení zálohování databáze. Nejdražší řešení. Fungující databázový server je spravován jako záložní jednotka. Primární i sekundární server mají ve stejný okamžik stejná data, data se vždy ukládají na dvě místa. V případě pohromy může sekundární server okamžitě nahradit primární server. Vhodné v případě implementace horkého místa.

23 3. Vytvoření plánu obnovy Zpravidla několik odlišných dokumentů určených různým cílovým skupinám, např.: Souhrn způsobu řízení v případě pohrom Plány specifické pro různá oddělení Technické průvodce implementace a správy kritických záloh pro IT personál Kontrolní seznam pro jednotlivé členy DRP týmu Plné kopie všech plánů pro členy DRP týmu

24 Reakce na stav nouze Plán obnovy obsahuje komplexní, ale jednoduché instrukce, které personál plní pokud v případě hrozby. Instrukce se liší podle druhu pohromy, pracovní pozice a podle času potřebného k evakuaci osob a vybavení a k vypnutí zařízení. Instrukce jako kontrolní seznam seřazený podle priorit. Nižší priorita úkolu nižší šance, že bude splněn. Příklad kontrolního seznamu pro případ požáru: 1. Spuštění poplašného systému. 2. Zajištění evakuace osob. 3. Po opuštění budovy volání 112 a poskytnutí potřebných informací. 4. Zajištění, aby zraněné osoby byly ošetřeny. 5. Aktivace plánu obnovy po pohromě.

25 Informování personálu Seznam personálu, který musí být kontaktován a informován. Klíčoví členové DRP týmu, klíčoví zaměstnanci, Seznam obsahuje nejen alternativní kontakty (telefon, mobil), ale i kontakty na náhradní osoby. Distribuce seznamu všem osobám, co mohou přijít do styku s pohromou. Kontrolní seznam zpravidla formou stromu: Každý kontaktuje osobu, která je pod ním. Poslední osoba potvrdí příjem osobě na začátku řetězce. Informování nezávisí pouze na jedné osobě.

26 Zálohování a skladování dat (1) Jeden z nejdůležitějších elementů BCP a DRP. Tři hlavní druhy zálohování: Úplné zálohy Kompletní kopie dat Duplikace každého souboru bez ohledu na hodnotu archivačního příznaku. Po archivaci nastavení archivačního příznaku na 0. Přírůstkové zálohy Zálohování pouze souborů, které se od posledního úplného zálohování změnily. Duplikace pouze souborů, které mají příznak 1. Po archivaci nastavení archivačního příznaku na 0.

27 Zálohování a skladování dat (2) Rozdílové zálohy Zálohování pouze souborů, které se od posledního úplného zálohování změnily. Duplikace pouze souborů, které mají příznak 1. Po archivaci se nemění nastavení archivačního příznaku. Úplná záloha a přírůstkové zálohy Třeba obnovit všechny přírůstkové zálohy. Rychlejší zálohování, pomalejší obnova. Úplná záloha a rozdílové zálohy Třeba obnovit pouze poslední rozdílovou zálohu. Pomalejší zálohování, rychlejší obnova. Třeba vzít v úvahu druh média, frekvenci zálohování, maximální počet použití média, zatížení provozu zálohováním, množství dat.

28 Smlouva o úchově software Ochrana organizace proti selhání dodavatele software při poskytování adekvátní podpory (zánik, nezajištění podpory, ). Dodavatel uloží kopii zdrojového kódu software u nezávislé třetí strany. Smlouva obsahuje události, při kterých třetí strana poskytne zdrojový kód klinetovi.

29 4. Školení a dokumentace Úroveň školení se liší podle individuální role zaměstnance. Třeba vzít v úvahu: Orientační školení pro nové zaměstnance. Prvotní školení stávajících zaměstnanců, kteří budou v případě pohromy hrát novou roli. Detailní prohlubující školení členů DRP týmu. Krátké opakující školení stávajících zaměstnanců (např. v bulletinu zaslaného em všem zaměstnancům).

30 5. Testování a správa (1) Periodické testování k ověření, že plány reagují na změny v organizaci. Test kontrolních seznamů Nejjednodušší, důležitý. Kontrolní seznamy se dají všem členům DRP týmu Klíčový zaměstnanci si tak opakují své povinnosti. Každý má možnost provést revizi seznamu. Identifikace neexistence a nezastoupení klíčové osoby (zejména ve velkých organizacích). Strukturovaný zběžný test Tým se shromáždí v konferenční místnosti a hrají scénář pohromy. Přesný scénář zná pouze moderátor. Členové diskutují vhodnou reakci a porovnávají ji s plánem.

31 5. Testování a správa (2) Simulační test Členové týmu jsou opět seznámeny se scénářem a pořádáni, aby vhodně reagovali. Na rozdíl od strukturovaného zběžného testu některé z reakcí jsou testovány (možnost přerušení nekritických procesů a využití části personálu). Paralelní test Přemístění zaměstnanců z primárního místa na záchranné místo. Na záchranném místě zaměstnanci simulují záchranné procedury Procesy na hlavním vybavení nejsou přerušeny.

32 5. Testování a správa (3) Test plným přerušením Podobné paralelnímu testu, avšak přerušení procesů na primárním místě a jejich přemístění na záchranné místo. Extrémně náročné, zpravidla chybí podpora vedení.

Bezepečnost IS v organizaci

Bezepečnost IS v organizaci Bezepečnost IS v organizaci analýza rizik Zabezpečení informačního systému je nutné provést tímto postupem: Zjistit zranitelná místa, hlavně to, jak se dají využít a kdo toho může zneužít a pravděpodobnost

Více

Slovník pro Acronis True Image 2017

Slovník pro Acronis True Image 2017 Slovník pro Acronis True Image 2017 A Acronis Secure Zone Spolehlivý diskový oddíl určený k zálohování (str. 172) na pevném disku. Výhody: Umožňuje obnovení disku na stejný disk, kde je umístěna záloha

Více

Zajištění dostupnosti vybraných IT služeb

Zajištění dostupnosti vybraných IT služeb Zajištění dostupnosti vybraných IT služeb s využitím služeb MS Azure Pavel Vomáčka, Lubomír Bandžuch ISSS - Hradec Králové 4.4. 2016 Business Continuity proč neopomíjet DR/BC 01 povoďně povoďně DDoS útoky

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Business continuity a disaster recovery plánování (BCP/DRP) jako základní kámen přežití organizace

Business continuity a disaster recovery plánování (BCP/DRP) jako základní kámen přežití organizace Business continuity a disaster recovery plánování (BCP/DRP) jako základní kámen přežití organizace Petr Dvořák Kontinuita podnikání a její řízení Proč se zabývat kontinuitou podnikání? Kontinuita podnikání

Více

Přechod na virtuální infrastrukturu

Přechod na virtuální infrastrukturu Přechod na virtuální infrastrukturu Tomáš Halman, ANECT a.s. Virtualizace 4. 3. 2009, Praha Obsah prezentace Virtualizace s VMware Infrastructure (obecné přínosy) Případová studie implementace pro dceřinou

Více

Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina

Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen 2009 Důvody realizace projektu Proč regionální SAN? Rapidně rostoucí požadavky na požadavky

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Ochrana kritické infrastruktury a spolupráce s integrovaným záchranným systémem

Ochrana kritické infrastruktury a spolupráce s integrovaným záchranným systémem Ochrana kritické infrastruktury a spolupráce s integrovaným záchranným systémem Martin Bílek Bezpečnostní ředitel Obsah ČEPS jako významný subjekt KI Plány krizové připravenosti subjektu KI Úloha státu

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

OPERAČNÍ MANUÁL (OM) Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) Organizace: Mgr. Daniel Pagáč MBA. prim.mudr.pavel Jindra, Ph.D.

OPERAČNÍ MANUÁL (OM) Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) Organizace: Mgr. Daniel Pagáč MBA. prim.mudr.pavel Jindra, Ph.D. OPERAČNÍ MANUÁL (OM) Organizace: Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) prim.mudr.pavel Jindra, Ph.D. vedoucí lékař ČNRDD Mgr. Daniel Pagáč MBA ředitel ČNRDD. podpis. podpis účinnost od: 1.1.2009 strana:

Více

Disaster recovery as a service od společnosti GAPP System

Disaster recovery as a service od společnosti GAPP System Konference GAPP 2015 Disaster recovery as a service od společnosti GAPP System Jan Cipra Motivace Není to jen o přírodních katastrofách HW nebo SW závada Počítačový virus Lidské selhání Neřeší jen Disaster

Více

PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB ALFA TELECOM s.r.o.

PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB ALFA TELECOM s.r.o. PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB ALFA TELECOM s.r.o. 1. Zřizování, změny a rušení služeb 1.1 Zřízení služby 1.1.1 Typická doba zřízení služeb Typická doba zřízení služeb je popsána v následující tabulce: Doba

Více

IT 3. Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně. Michal Mikulík. špička v každém směru

IT 3. Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně. Michal Mikulík. špička v každém směru Projekt centrálního zálohovacího systému v ČSOB Pojišťovně Michal Mikulík špička v každém směru Krátce o DELTAX Systems a.s. významný systémový integrátor technologická infrastruktura TOP 10 SI 2003, 2005,

Více

Uvažujete o změně automatizovaného knihovního systému?

Uvažujete o změně automatizovaného knihovního systému? Uvažujete o změně automatizovaného knihovního systému? Eva Cerniňáková Seminář Regionální funkce knihoven, Pardubice 25.-26. 10. 2017 Knihovní softwary v ČR Komerční S otevřeným zdrojovým kódem (též open

Více

Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby vhodné strategie řízení kontinuity činností v organizaci.

Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby vhodné strategie řízení kontinuity činností v organizaci. Mgr. Monika Johaníková Ochrana & Bezpečnost 2013, ročník II., č. 3 (podzim), ISSN 1805-5656 Stanovení strategie řízení kontinuity činností Anotace Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby

Více

PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB COPROSYS Ústí spol. s r.o.

PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB COPROSYS Ústí spol. s r.o. PROVOZNÍ PODMÍNKY SLUŽEB COPROSYS Ústí spol. s r.o. Platnost od 1.7.2011 Strana 1 (celkem 6) 1. Zřizování, změny a rušení služeb 1.1 Zřízení služby 1.1.1 Typická doba zřízení služeb Doba zřízení služeb

Více

Příloha č. 2 ke smlouvě. Rozsah a podmínky provozní podpory

Příloha č. 2 ke smlouvě. Rozsah a podmínky provozní podpory Příloha č. 2 ke smlouvě Rozsah a podmínky provozní podpory Předmět smlouvy v části Provozní podpora zahrnuje zejména: A) Technickou, uživatelskou a administrativní správu a provozní podporu APV IS ROS

Více

POPIS CSIRT. Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s. p. Vlastník dokumentu: Datum poslední aktualizace:

POPIS CSIRT. Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s. p. Vlastník dokumentu: Datum poslední aktualizace: POPIS CSIRT Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s. p. Datum poslední aktualizace: Vlastník dokumentu: Verze: 1 Datum: 15. 3. 2018 Státní pokladna Centrum sdílených služeb s. p. se sídlem Na Vápence

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE TYPOVÉ ČINNOSTI SLOŽEK IZS A JEJICH APLIKACE V ÚROVNI KRAJE plk.ing.petr Ošlejšek, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO

Více

Provozní řád zálohování virtuální infrastrukury

Provozní řád zálohování virtuální infrastrukury Provozní řád zálohování virtuální infrastrukury 1 Popis služby Služba zálohování poskytuje možnost pravidelného automatizovaného vytváření kopií (záloh) dat z daného časového okamžiku na vyhrazena datová

Více

Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek

Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek Snížení skrytých nákladů spojených se zvýšením kapacity napájení datových středisek Richard Sawyer White Paper #73 Resumé Zvýšení kapacity napájení tradičních systémů UPS vede ke skrytým nákladům, které

Více

IT v průmyslu MES systémy Leoš Hons. Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít?

IT v průmyslu MES systémy Leoš Hons. Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít? Bezpečnost v oblasti MES systémů - kde začít? Obsah -Modelový příklad - Píšťalka a syn, s.r.o. --Základní údaje --Geografická lokace --Struktura společnosti --Firemní procesy --Aplikační podpora --Základní

Více

DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY. (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft)

DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY. (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft) DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft) ICZ DESA - Důvěryhodná elektronická spisovna a archiv ICZ DESA - Důvěryhodná

Více

Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR

Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR WAK System spol. s r.o. AZIN CZ s.r.o. Telematix Services, a.s. 18.března 2010 Aktivity projektu

Více

PROBLEMATIKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI NEMOCNIC, SOUČÁST PREVENCE KRIMINALITY VE MĚSTĚ A KRAJI

PROBLEMATIKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI NEMOCNIC, SOUČÁST PREVENCE KRIMINALITY VE MĚSTĚ A KRAJI Upravené pojetí příspěvku vzhledem k rozsahu a závažnosti problematiky Ing. Petr Hartmann PROBLEMATIKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI NEMOCNIC, SOUČÁST PREVENCE KRIMINALITY VE MĚSTĚ A KRAJI Jestliže si

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

1.1 DATUM POSLEDNÍ AKTUALIZACE Toto je verze číslo 1 ze dne

1.1 DATUM POSLEDNÍ AKTUALIZACE Toto je verze číslo 1 ze dne Popis ELAT CSIRT Obsah 1. O TOMTO DOKUMENTU... 3 1.1 DATUM POSLEDNÍ AKTUALIZACE... 3 1.2 DISTRIBUČNÍ SEZNAM PRO OZNÁMENÍ... 3 1.3 MÍSTA, KDE MŮŽE BÝT TENTO DOKUMENT NALEZEN... 3 2. KONTAKTNÍ INFORMACE...

Více

Storage Management Workload Management Backup and Recovery Management

Storage Management Workload Management Backup and Recovery Management Storage Management Workload Management Backup and Recovery Management Přednáška pro ISE 2. května 2014 Marek Rychlý (a Ivana Burgetová) Obsah Storage Management SAN, NAS, RAID Primární, sekundární, off-line

Více

Obsah. web: http://www.ecomp.eu - 1 - telefon: +420 469 775 800 email: obchod@ecomp.eu Internetové a datové služby Hlasové služby Mikrovlnné sítě

Obsah. web: http://www.ecomp.eu - 1 - telefon: +420 469 775 800 email: obchod@ecomp.eu Internetové a datové služby Hlasové služby Mikrovlnné sítě Obsah Obsah... 1 1. Zřizování, změny a rušení služeb... 2 1.1. Zřízení služby... 2 1.1.1. Typická doba zřízení služeb... 2 1.1.2. Garantovaná doba zřízení služeb... 2 1.2. Změna služby... 2 1.3. Zrušení

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 14. ledna 2015 Datum vypracování: 8. ledna 2015 Datum schválení: 13. ledna 2015 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

00:02:51. Utišit bzučák. Potvrzení. Reset. Vyp. zpoždění popl. Obsluha přítomna

00:02:51. Utišit bzučák. Potvrzení. Reset. Vyp. zpoždění popl. Obsluha přítomna Obsluha (zkrácená) FC20xx Ústředna EPS FT2040 Ovládací terminál Vyřízení POPLACHU Strana Vypínání hlásičových zón / hlásičů Strana 2 Zapínání hlásičových zón / hlásičů Strana 4 Postup v případě Poruchy

Více

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ

VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ VÝBĚR CLOUDU, ANEB JAK ZVOLIT TEN NEJLEPŠÍ Infinity, a.s. U Panasonicu 375 Pardubice 530 06 Tel.: (+420) 467 005 333 www.infinity.cz PROČ SE ZABÝVAT VÝBĚREM CLOUDU 2 IT služba Jakákoliv služba poskytovaná

Více

Rychlá obnova dat efektivně a jednoduše

Rychlá obnova dat efektivně a jednoduše Rychlá obnova dat efektivně a jednoduše Jindřich Rosička Technický ředitel jindrich.rosicka@is4tech.cz www.is4tech.cz Množství dat Jak na pasivní bezpečnost? 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 0 5 10 15 20

Více

ISMS. Síťová bezpečnost. V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013

ISMS. Síťová bezpečnost. V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013 ISMS Případová studie Síťová bezpečnost V Brně dne 7. a 14. listopadu 2013 Zadání - infrastruktura Modelová firma je výrobní firma, která síťové zabezpečení doposud nijak zásadně neřešila, a do jisté míry

Více

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva.

Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva. Test pro přijímací zkoušky do magisterského navazujícího studia (prezenční i kombinované) studijní modul Ochrana obyvatelstva Varianta B 1. Mezi rozsáhlé živelní pohromy nepatří: (2) a) sesuvy půdy vyvolané

Více

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod

Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS. Havlíčkův Brod Decentralizace adaptace aneb co nám brání v realizaci prvků resilience v místních rozvojových strategiích MAS Havlíčkův Brod 16. 3. 2016 Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030

Více

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013

EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE. Luhačovice 24.10.2013 EKONOMICKÝ A LOGISTICKÝ SOFTWARE Luhačovice 24.10.2013 CRM řízení vztahů se zákazníky CRM - je zkratka z anglického Customer Relationship Management a označují se tak systémy pro řízení vztahů se zákazníky.crm

Více

Popis Vládního CERT České republiky

Popis Vládního CERT České republiky 1. O tomto dokumentu Tento dokument obsahuje popis Vládního CERT České republiky podle standardu RFC 2350. Poskytuje základní informace o Vládním CERT, možnostech jeho kontaktování, jeho odpovědnosti a

Více

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..!

HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! HAVÁRIE. POHROMA? KATASTROFA..! KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI základní strategický dokument vztahuje se na krizové situace (katastrofy) analyzuje současnost a navrhuje opatření ke zlepšení ZDROJE

Více

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Přírodní katastrofy zemětřesení hurikány tsunami povodně

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém Hierarchická

Více

Krizové řízení v obci Písty

Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení v obci Písty Krizové řízení je nedílnou součástí řízení státu, organizace čí jiné instituce, které mají zájem na svém rozvoji. Jeho cílem je předcházet vzniku možných kritických situací,

Více

Technická specifikace předmětu plnění:

Technická specifikace předmětu plnění: Technická specifikace předmětu plnění: Poskytnutí standardní služby Premier Support zahrnující konzultační a implementační podporu, řešení problémů u produktů v nepřetržitém režimu 24x7 v rámci aktuálního

Více

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9

Cloud Slovník pojmů. J. Vrzal, verze 0.9 Cloud Slovník pojmů J. Vrzal, verze 0.9 Typické poskytované služby SaaS (Software as a Service): software jako služba Poskytování softwarové aplikace prostřednictvím internetu tak, že aplikace běží na

Více

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták

Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták Vymezení technické infrastruktury a zajištění její bezpečnosti v krizových situacích Mgr. Daniel Barták odd. KM RED MHMP 2 Technická infrastruktura systémy, které zabezpečují technickou obsluhu území.

Více

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Více

Standardní operační postup (SOP) ČNRDD/M06/verze 01. Řešení mimořádných událostí

Standardní operační postup (SOP) ČNRDD/M06/verze 01. Řešení mimořádných událostí Standardní operační postup (SOP) ČNRDD/M06/verze 01 Řešení mimořádných událostí 1. Cíl 1. Cílem vnitřního havarijního plánu je zabezpečit prevenci a stanovit základní opatření havarijních stavů způsobených

Více

Řešení pro správu klientů a mobilní tisk

Řešení pro správu klientů a mobilní tisk Řešení pro správu klientů a mobilní tisk Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 Třídící znak 2 2 1 1 0 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 k výkonu činnosti organizátora regulovaného trhu, provozovatele vypořádacího systému a centrálního depozitáře cenných

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Nabídka serverového řešení SERVER HOSTING. pro VIP zákazníky

Nabídka serverového řešení SERVER HOSTING. pro VIP zákazníky Nabídka serverového řešení SERVER HOSTING pro VIP zákazníky PRODUKTY A SLUŽBY Datové centrum Naše společnost se může pochválit stupněm datového centra TIER 1+, který představuje vysokou redundanci zálohovaného

Více

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Účelem veřejné zakázky je vybudování, provoz a údržba infrastruktury pro provozování aplikací a služeb

Více

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení

Úloha starosty obce s rozšířenou působností. při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich řešení Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Úloha starosty obce s rozšířenou působností při přípravě na mimořádné události a krizové situace a při jejich

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Hierarchická struktura řídicího systému

Více

Specifikace technické podpory

Specifikace technické podpory Příloha 2 Specifikace technické podpory Obsah 1. Technická podpora... 2 2. Procesy komunikace v rámci servisní podpory... 3 3. Komponenty technické podpory... 6 4. Další požadavky... 7 1. Technická podpora

Více

AST SMARTBunker AST SMARTShelter. Analytický dokument CC # /5 CC #200905

AST SMARTBunker AST SMARTShelter. Analytický dokument CC # /5 CC #200905 AST SMARTBunker AST SMARTShelter Analytický dokument CC #200905 1/5 CC #200905 Obsah 1. Klíčové vlastnosti produktů... 3 2. Pozice na trhu... 3 3. Typické oblasti nasazení... 3 4. Shrnutí výhod a argumentů...

Více

Datová centra T-Mobile. 25 let zkušeností

Datová centra T-Mobile. 25 let zkušeností Datová centra T-Mobile 25 let zkušeností obsah 2 3 4 5 6 7 9 10 13 Úvod hlavní výhody architektura a bazpečnost Chlazení napájení elektřinou doplňkové služby Proč t-mobile? Parametry datových center Kontakty

Více

SLUŽBY SLA. Služby SLA

SLUŽBY SLA. Služby SLA Služby SLA 1. Požadavky SLA Požadavky SLA specifikují kvalitu poskytovaných Služeb definovaných v Čl. I. odst. 1.2, 1.3 a 1.4 Smlouvy a vypořádání požadavků Koordinátora rezortu nebo Správců EKLIS ve SNP

Více

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim

Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007. Statut. Krizového štábu určené obce města Chrudim Nařízení starosty města Chrudim č. 3/2007 V souladu s ustanovením 28 odst. 1 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a ustanovením 12, 13 a 14 nařízení

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

Směrnice upravující eliminaci rizik při správě osobních údajů technicko-organizační opatření

Směrnice upravující eliminaci rizik při správě osobních údajů technicko-organizační opatření Směrnice určuje práva a povinnosti pracovníků správce osobních údajů ve vztahu k ochraně osobních údajů. Upravuje též konkrétní režim na pracovišti, způsoby zabezpečení (fyzického i elektronického). Směrnice

Více

Konsolidace nemocničních informačních systémů v prostředí cloud infrastruktury

Konsolidace nemocničních informačních systémů v prostředí cloud infrastruktury 18. října 2011 ehealth Days Konsolidace nemocničních informačních systémů v prostředí cloud infrastruktury Petr Siblík Rostoucí nároky na ICT Správa a bezpečnost IT Komplexnost IT Mobilita pacientů Požadavky

Více

Služby pro zařízení vysokého napětí. Spolehlivé sledování stavu zařízení

Služby pro zařízení vysokého napětí. Spolehlivé sledování stavu zařízení Služby pro zařízení vysokého napětí Spolehlivé sledování stavu zařízení Strategie údržby Jaký přístup je nejlepší? Údržba dle skutečného stavu zařízení Údržba založená na průběžném monitorování funkce

Více

PŘÍLOHA Č. 3 SMLOUVY CN/??ROK??/??MĚSÍC??/ČSML

PŘÍLOHA Č. 3 SMLOUVY CN/??ROK??/??MĚSÍC??/ČSML PŘÍLOHA Č. 3 SMLOUVY CN/??ROK??/??MĚSÍC??/ČSML DOHODA O ÚROVNI POSKYTOVANÝCH SLUŽEB (SLA) 1. Úvodní ustanovení 1.1. Tato Dohoda o úrovni poskytovaných služeb (dále jen SLA ), uzavíraná dle ustanovení 1746

Více

Jan Tkáč 27.5. 2014. AutoCont Privátní cloud

Jan Tkáč 27.5. 2014. AutoCont Privátní cloud Jan Tkáč 27.5. 2014 AutoCont Privátní cloud Co je to AC Privátní cloud? AC Privátní cloud = vlastní produkt AutoContu AC Privátní cloud = Privátní datacentrum, které se nespravuje AC Privátní cloud = UNIKÁTNÍ

Více

PROACT CZECH REPUBLIC. Reálné využití moderních technologií Případové studie. Proact Czech Republic, s.r.o. Roman Rusnok Roman.Rusnok@proact.

PROACT CZECH REPUBLIC. Reálné využití moderních technologií Případové studie. Proact Czech Republic, s.r.o. Roman Rusnok Roman.Rusnok@proact. PROACT CZECH REPUBLIC Reálné využití moderních technologií Případové studie Proact Czech Republic, s.r.o. Roman Rusnok Roman.Rusnok@proact.eu Proact Czech Republic a Proact IT Group AB Proact Czech Republic

Více

Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie.

Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie. Modulární monitorovací systém Gradient Digitální systém pro záznam, archivaci a vyhodnocení telefonie. Obsah prezentace. Historie systému Gradient. Popis funkcí systému Gradient. Závěr kontaktní informace.

Více

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok Bezpečnost - úvod Zranitelné místo Slabinu IS využitelnou ke způsobení škod nebo ztrát útokem na IS nazýváme zranitelné místo. Existence zranitelných míst je důsledek chyb, selhání v analýze, v návrhu

Více

Komunikace předpovědních pracovišť ČHMÚ při mimořádných událostech. RNDr. Roman Volný Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka Ostrava

Komunikace předpovědních pracovišť ČHMÚ při mimořádných událostech. RNDr. Roman Volný Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka Ostrava Komunikace předpovědních pracovišť ČHMÚ při mimořádných událostech RNDr. Roman Volný Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka Ostrava Videokonference a datakonference moderní metody komunikace na

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

Kruhová topologie v bezdrátových sítích. Cesta ke zvýšení dostupnosti služeb

Kruhová topologie v bezdrátových sítích. Cesta ke zvýšení dostupnosti služeb Kruhová topologie v bezdrátových sítích Cesta ke zvýšení dostupnosti služeb Služby náročné na dostupnost internetu On-line hry Obchodování na finančních trzích VoIP telefonování Video přenosy On-line rádia

Více

Zálohování a obnova dat

Zálohování a obnova dat Zálohování a obnova dat Rychlá záloha a obnovení dat StorageCraft nabízí sadu nástrojů a služeb, které pomáhají obnovit data, kdykoli, kdekoli a za jakékoliv situace. Skvěle doplňuje antivirovou ochranu

Více

2.17 Archivace a komprimace dat

2.17 Archivace a komprimace dat Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

VYHLÁŠKA ze dne o hlášení bezpečnostních a provozních incidentů osobami oprávněnými poskytovat platební služby

VYHLÁŠKA ze dne o hlášení bezpečnostních a provozních incidentů osobami oprávněnými poskytovat platební služby VYHLÁŠKA ze dne 2018 o hlášení bezpečnostních a provozních incidentů osobami oprávněnými poskytovat platební Česká národní banka stanoví podle 263 zákona č. 370 /2017 Sb., o platebním styku, k provedení

Více

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Abstrakt Dne 11. března 2011 zasáhlo východní pobřeží japonského ostrova Honšú zemětřesení následované mohutnou vlnou tsunami, která způsobila rozsáhlé

Více

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21 Stručný obsah 1. Hardware, procesory a vlákna... 19 2. Programování s ohledemna výkon... 45 3. Identifikování příležitostí pro paralelizmus... 93 4. Synchronizace a sdílení dat... 123 5. Vlákna v rozhraní

Více

Symantec Protection Suite Small Business Edition Jednoduché, účinné a cenově dostupné řešení navržené pro malé firmy

Symantec Protection Suite Small Business Edition Jednoduché, účinné a cenově dostupné řešení navržené pro malé firmy Jednoduché, účinné a cenově dostupné řešení navržené pro malé firmy Přehled Sada Symantec Protection Suite Small Business Edition představuje jednoduché a cenově dostupné řešení zabezpečení a zálohování.

Více

Zkouška ITIL Foundation

Zkouška ITIL Foundation Zkouška ITIL Foundation Sample Paper A, version 5.1 Výběr z více možností Pokyny 1. Měli byste se pokusit odpovědět na všech 40 otázek. 2. Všechny svoje odpovědi vyznačte na samostatný formulář, který

Více

Administrační systém ústředen MD-110

Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 SAS MD-110 Administrační systém ústředen MD-110 Efektivní systém administrace poboček a parametrů ústředen Ericsson MD110 s přímou vazbou na telefonní seznam

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Obsah Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Vyhláška č. 316/2014 Sb., vyhláška o kybernetické bezpečnosti

Více

Bezhotovostní platby a

Bezhotovostní platby a Bezhotovostní platby a omezení šedé ekonomiky Simona Hornochová náměstkyně ministra financí pro daně a cla Konference Budoucnost platebních karet 22. října 2014 Co je to šedá ekonomika? ez časti tátu A

Více

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná

o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná o Kontaktní údaje o Jak připravit hlášení o kybernetickém incidentu o Klasifikace incidentu o Formulace hlášení o Způsob předávání na NCKB o Zpětná vazba o Příklad o Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické

Více

VFN v Praze. H. Benáková, K. Omastová, M. Čermák. IX. Celostátní sjezd ČSKB 20. - 22. 9. 2009

VFN v Praze. H. Benáková, K. Omastová, M. Čermák. IX. Celostátní sjezd ČSKB 20. - 22. 9. 2009 Správa sítě glukometrů ve VFN v Praze H. Benáková, K. Omastová, M. Čermák IX. Celostátní sjezd ČSKB 20. - 22. 9. 2009 Onkologie Gynekologie Novorozenecké Příjem Příjem III Interny Interní Neurologie II

Více

Mobilní komunikace a zvyšování efektivity. Stanislav Bíža ISSS 2010

Mobilní komunikace a zvyšování efektivity. Stanislav Bíža ISSS 2010 Mobilní komunikace a zvyšování efektivity Stanislav Bíža ISSS 2010 Mobilní komunikace Mobilita zaměstnanců dnes představuje významný faktor zvašování efektivity. Mobilita vyžaduje přístup k informačním

Více

HELIOS - Zálohování BüroKomplet, s.r.o.

HELIOS - Zálohování BüroKomplet, s.r.o. HELIOS - Zálohování 2017 BüroKomplet, s.r.o. Obsah Záloha... 3 Přehled záloh... 3 Typ zálohy... 3 Adresář... 4 Nový... 4 Obnova... 6 2 Záloha V přehledu lze provádět zálohy dat jednotlivých firem a v případě

Více

OBK - Odezva EDU 2012 na STRESS TESTY Vladimír Černý, Petr Velebil

OBK - Odezva EDU 2012 na STRESS TESTY Vladimír Černý, Petr Velebil OBK - Odezva EDU 2012 na STRESS TESTY 2011 Vladimír Černý, Petr Velebil ÚVOD Když něco nebo vše selže, je třeba minimalizovat možné škody Fukušima - nový přístup, skoro nic nefungovalo a přesto je třeba

Více

KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST

KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 22 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI OCHRANY INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského

Více

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ

POČÍTAČOVÉ ŘÍZENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ POČÍTAČOVÉ ŘÍENÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ účel a funkce základní struktury technické a programové vybavení komunikace s operátorem zavádění a provoz počítačového řízení Počítačový řídicí systém H iera rc

Více

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí

Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje odbor ochrany obyvatelstva a plánování Úloha vedoucího organizace při řešení krizových situací a dalších mimořádných událostí METODICKÁ POMŮCKA pro management

Více

Acronis. Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz

Acronis. Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz Acronis Lukáš Valenta lukas.valenta@acronis.cz www.acronis.cz Acronis Kdo jsme? Společnost se sídlem v USA Zálohovací software Software pro ochranu proti haváriím Nástroje pro správu disků Nástroje pro

Více

Ekonomika prodeje Office 365

Ekonomika prodeje Office 365 Dokument byl sestaven na základě rozhovorů se 40 partnery s certifikací Microsoft Cloud Accelerate z USA a západní Evropy a upraven pro podmínky v ČR. Cílem dokumentu je ukázat partnerům společnosti Microsoft

Více

Jakou cenu má IT pro vaši společnost Seminář Jak pomáhat českým firmám a institucím při přechodu do cloudu? VŠE, 12. 12. 2013

Jakou cenu má IT pro vaši společnost Seminář Jak pomáhat českým firmám a institucím při přechodu do cloudu? VŠE, 12. 12. 2013 Jakou cenu má IT pro vaši společnost Seminář Jak pomáhat českým firmám a institucím při přechodu do cloudu? VŠE, 12. 12. 2013 Martin Souček Manažer pro datová centra České radiokomunikace, a.s. IT vstupuje

Více

RFC 2350 STANDARD POPIS CSIRT TÝMU SPOLEČNOSTI KBM- INTERNATIONAL S. R. O. 1. O TOMTO DOKUMENTU

RFC 2350 STANDARD POPIS CSIRT TÝMU SPOLEČNOSTI KBM- INTERNATIONAL S. R. O. 1. O TOMTO DOKUMENTU RFC 2350 STANDARD POPIS CSIRT TÝMU SPOLEČNOSTI KBM- INTERNATIONAL S. R. O. 1. O TOMTO DOKUMENTU Tento dokument obsahuje popis CSIRT týmu společnosti KBM-International s.r.o. podle standardu RFC 2350. Poskytuje

Více

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků Program Aktivity propojuje prvky softwarového a personálního auditu, které jsou zaměřeny na optimalizaci firemních nákladů. Slouží ke zjištění efektivity využívání softwarového a hardwarového vybavení

Více

Statut. Krizového štábu města Ivančice

Statut. Krizového štábu města Ivančice MĚSTO IVANČICE STAROSTA MĚSTA N A Ř Í Z E N Í starosty města Ivančice č. 3 /2003 V souladu s ustanovením zákona č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) zákona č. 128/2000

Více

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka NCKB Východiska ISO/IEC 27001:2005 Systémy řízení bezpečnosti informací Požadavky ISO/IEC 27002:2005 Soubor postupů pro management bezpečnosti

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Představení služeb DC SPCSS Státní pokladna Centrum sdílených služeb

Představení služeb DC SPCSS Státní pokladna Centrum sdílených služeb Představení služeb DC SPCSS Státní pokladna Centrum sdílených služeb Datové centrum SPCSS Představení služeb DC SPCSS str. 2 Proč jsme na trhu Mise Předmětem podnikání státního podniku SPCSS je provozování

Více