Přednáška pro soudní tajemnice č. 4

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přednáška pro soudní tajemnice č. 4"

Transkript

1 Přednáška pro soudní tajemnice č. 4 1) Závazkové právo pojem 2) Pojem a vznik závazkového právního vztahu 3) Subjekty, předmět a obsah závazkového právního vztahu 4) Klasifikace závazkových právních vztahů 5) Zajištění, změny a zánik závazků Ad 1) Závazkové právo pojem Závazkové právo (obligační právo) je část občanského práva, kterou tvoří soubor právních norem o závazcích. Ústředním pojmem závazkového práva je závazek (obligace), který se chápe ve dvojím pojetí : závazek v širším smyslu závazkem se rozumí celý závazkový právní vztah jako jeden z významných občanskoprávních vztahů závazek v užším smyslu závazkem se rozumí povinnost vyplývající ze závazkového právního vztahu bývá též označována jako obligační povinnost Dalšími základními pojmy závazkového práva jsou tyto párové pojmy = tj. pojmy, které se objevují pravidelně společně : A) Pohledávka x dluh B) Věřitel x dlužník Tyto pojmy se objevují v závazkovém právu pravidelně. Proto se také uvádí, že závazkové právo je ta část občanského (soukromého) práva, která upravuje vztahy mezi věřiteli a dlužníky neboli vztahy věřitelsko-dlužnické. Ad a) Pohledávkou se v závazkovém vztahu rozumí subjektivní právo jednoho subjektu (věřitele) ze závazkového právního vztahu požadovat od druhého subjektu téhož závazkového vztahu (dlužníka) určité plnění, tj. požadovat od něho, aby něco dal (zaplatil apod.) nebo něco konal (zhotovil dílo). Jakmile je pohledávka splatná a není splněna dobrovolně, lze se jejího splnění domáhat u soudu, hovoří se o tom, že je vybavena nárokem. Dluhem (závazkem v užším smyslu) se naopak rozumí povinnost dlužníka poskytnout věřiteli téhož závazkového právního vztahu jím požadované a dlužníkem slíbené plnění, tj. něco dát, konat v souladu s pohledávkou. Ad b) Věřitelem se obecně rozumí ten subjekt závazkového právního vztahu, který má pohledávku, dlužníkem je ten subjekt tohoto vztahu, který má povinnost (závazek) tuto pohledávku splnit, tj. ten, kdo dluží neboli ten, kdo má dluh.

2 Ad 2) Pojem a vznik závazkového právního vztahu Závazkový (obligační) právní vztah je takovým druhem občanskoprávního vztahu, ve kterém má jeden subjekt postavení věřitele, tj. toho, kdo má právo (oprávnění) od druhého něco požadovat (pohledávka), a druhý subjekt má postavení dlužníka, tj. toho, kdo je povinen věřiteli poskytnout to, co je věřitel od něj oprávněn žádat. Závazkový právní vztah je právním vztahem relativním, tj. vztahem zpravidla dvou konkrétních subjektů, které jsou mezi sebou navzájem vázány právy a povinnosti. Z této vázanosti pak plyne, že strany nemohou od takového závazku jednostranně odstoupit vyjma případů, kdy by jim to zákon výslovně dovoloval anebo si to smluvní strany ve smlouvy výslovně sjednaly. Subjekty závazkového právního vztahu lze zjednodušeně označit za věřitele na straně jedné a dlužníka na straně druhé, ale většinou nelze označit jenom jednoho z nich za dlužníka a druhého z nich za věřitele (např. nároky vyplývající z kupní smlouvy). Platí totiž, že u složitějších závazkových vztahů může být každý subjekt věřitelem a současně i dlužníkem. V těchto případech musí právní úprava garantovat, aby právní postavení obou stran bylo rovné. Stanoví proto, že pokud si mají účastníci ze smlouvy plnit navzájem, může se jedna ze stran domáhat plnění jen tehdy, jestliže již sama splnila svůj závazek dříve nebo je připravena jej splnit. I ten, kdo je povinen podle smlouvy plnit předem, může své plnění odepřít až do té doby, kdy mu bude poskytnuto nebo zabezpečeno plnění vzájemné, jestliže je plnění druhého subjektu ohroženo skutečnostmi, které nastaly u tohoto druhého subjektu a které mu nebyly známy v době, kdy smlouvu uzavíral. Vztah práv a povinností existuje v obdobné podobě i u věcných práv, ale mezi závazkovými a věcnými právy existují určité odlišnosti : subjekty závazkových povinností jsou vždy určeny individuálně, zatímco subjekty odpovídající věcným právům jsou naproti tomu individuálně neurčené závazková práva jsou vždy relativní, tj. působí jen mezi individuálně určenými subjekty; naproti tomu práva věcná působí proti všem individuálně neurčeným subjektům u závazkových práv se povinnost může vztahovat ke konání i k nekonání, zatímco u věcných práv zásadně k nekonání Občanský zákoník obsahuje dvě definice závazkového právního vztahu : 1) 488 občanského zákoníku : Závazkovým právním vztahem je právní vztah, ze kterého věřiteli vzniká právo na plnění od dlužníka a dlužníkovi vzniká povinnost splnit závazek. 2) 494 občanského zákoníku : Z platného závazku je dlužník povinen něco dát, konat, něčeho se zdržet a věřitel je oprávněn to od něho požadovat.

3 Vznik závazkového právního vztahu : Závazkové právní vztahy vznikají zásadně ze stejných právních důvodů jako občanskoprávní vztahy vůbec. V praxi přicházejí do úvahy tyto důvody vzniku závazkových právních vztahů (tzv. zavazovací důvody) : právní úkony, zejména smlouvy protiprávní úkony úřední rozhodnutí státních orgánů, zejména soudů jiné právní důvody stanovené zákonem, zejména události a protiprávní stavy Závazkové právní vztahy z právních úkonů, zejména ze smluv Závazkové právní vztahy z právních úkonů, zejména ze smluv představují nejvíce četnou oblast důvodů vzniku závazků. Smlouvy představují dvoustranný, případně vícestranný právní úkon, případy vzniku (zániku) závazkového právního vztahu jednostranným právním úkonem jsou výjimečné. Pro smluvní závazkové vztahy platí, že je nelze pokud občanský zákoník nestanoví něco jiného měnit bez souhlasu jejich stran. Jedná se o vyjádření zásady pacta sund servanda smlouvy je nutno dodržovat. Závazkové právní vztahy z protiprávních úkonů Kromě smlouvy jsou nejčastějším důvodem vzniku závazkových právních vztahů protiprávní úkony, které spočívají v porušení smluvní povinnosti nebo v porušení jiné mimosmluvní zákonné povinnosti. Důsledkem porušení těchto povinností je 1) způsobení škody, 2) způsobení jiného protiprávního následku (odpovědnost vyplývající z prodlení, odpovědnost za vady apod.). Závazkové právní vztahy z úředního rozhodnutí Úřední rozhodnutí pravotvorné konstitutivní povahy je důvodem vzniku závazkového právního vztahu v těch případech, kdy zákon příslušnému státnímu orgánu, zejména soudu, oprávnění závazkový právní vztah založit poskytuje. Jedná se např. o rozhodnutí o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, kdy je dosud společná věc přikázána některému (některým) z dosavadních spoluvlastníků, který je povinen zbývajícím spoluvlastníkům poskytnout přiměřenou náhradu. Podobná situace může nastat při vypořádání nároků při neoprávněné stavbě ( 135c odst. 2 obč. zák.) nebo při vypořádání zaniklého společného jmění manželů ( 149 odst. 2, 3 obč. zák.). Závazkové vztahy z jiných zákonných důvodů Jiným právním důvodem vedoucím ke vzniku závazkového právního vztahu je událost nebo protiprávní stav.

4 Událost je typická pro založení závazkového právního vztahu v oblasti odpovědnosti za škodu např. havárie dopravního prostředku, zejména motorového vozidla, je událostí, která má za následek způsobení škody jinému a vyvolá vznik závazkového právního vztahu tuto škodu nahradit. Protiprávní stav je typická okolnost zakládající závazkový právní vztah v oblasti bezdůvodného obohacení ( 451 a násl. obč. zák.). Vedle uvedených typických důvodů vzniku závazkových právních vztahů zná zákon i některé další důvody, které se nedají podřadit pod žádný z výše uvedených typů hovoří se proto o závazkových právních vztazích vznikajících z různých důvodů. Jedná se například o právo nálezce na nálezné a náhradu nutných nákladů, jestliže nalezne ztracenou věc. Ad 3) Subjekty, předmět a obsah závazkového právního vztahu Subjekty závazkového právního vztahu : jedná se o tytéž subjekty jako v občanskoprávních vztazích vůbec tj. fyzické a právnické osoby, včetně státu, obcí a krajů. Subjekty dále mohou být i cizí státní příslušníci, jakož i zahraniční právnické osoby. Závazkové právní vztahy pojmově předpokládají existenci alespoň dvou jeho subjektů. Závazkový právní vztah se subjektem jedním je pojmově vyloučen. Pokud by došlo ke splynutí dvou subjektů v jeden (např. při dědění, kdy se dlužník stane dědicem svého věřitele), závazkový vztah zaniká. Tyto subjekty k sobě musí být v opačném postavení jeden ze subjektů musí být věřitelem, druhý ze subjektů musí být dlužníkem. V konkrétních závazkových právních vztazích se lze setkat s odlišným označením subjektů u závazkového vztahu z kupní smlouvy se jedná o prodávajícího a kupujícího, z darovací smlouvy o dárce a obdarovaného, u závazkového vztahu k náhradě škody o poškozeného a škůdce. V závazkovém právním vztahu může být na straně věřitele a dlužníka pouze jeden subjekt = jedná se potom o jednoduché závazkové právní vztahy; na každé straně však současně může vystupovat subjektů i více = jedná se pak o společné závazkové právní vztahy (spoluvěřitelství, spoludlužnictví). Např. prodají-li tři podíloví spoluvlastníci svůj dům dvěma kupujícím do jejich podílového spoluvlastnictví, jedná se o právní vztah, kde na jedné straně vystupují tři subjekty (prodávající), na straně druhé vystupují dva subjekty (kupující). Více subjektů na některé ze stran závazkového právního vztahu : Jestliže jde o případ, kdy je na některé ze stran více subjektů, řeší právní úprava výslovně, jak v těchto případech postupovat. Podle okolností konkrétního případu může jít o závazek : a) dílčí, b) solidární, c) nedílný. O jaký konkrétní typ závazku se bude v dané věci jednat, závisí především na vůli samotných smluvních stran obsažené ve smlouvě a na předmětu plnění (zda je nebo není dělitelný). V některých případech stanoví charakter závazku přímo zákon ( 139 obč. zák.) a výjimečně může druh závazku určit i soud.

5 dílčí závazky : podstata dílčích závazků spočívá v tom, že každý spoludlužník je zavázán, resp. každý spoluvěřitel je oprávněn pouze co do svého dílu a dále, že plnění ze závazku je takovými díly dělitelné. Není-li dohodnuto, právním předpisem stanoveno nebo rozhodnutím určeno, jakými díly je dlužník povinen plnit svým věřitelům, platí, že je oprávněn a povinen plnit každému z nich rovným dílem. Příklad : Jestliže jsou tři spoludlužníci A, B, C každý k jedné třetině a spoludlužník A svou třetinu splní, zcela tím zaniká jeho závazek, to se však nijak nedotkne závazků spoludlužníků B a C. Pokud by věřitel od spoludlužníka A požadoval více než jeho jednu třetinu, spoludlužník A by se ubránil námitkou, že není více dlužen solidární závazky : solidární závazky dlužníka a věřitele jsou dány pouze tehdy, jestliže to stanoví právní předpis, rozhodnutí soudu, dohoda obsažená ve smlouvě anebo to vyplývá z povahy plnění. Je-li na straně dlužníků více osob, hovoří se o solidaritě dlužníků (pasivní solidaritě) a její funkce spočívá v tom, že se zvyšuje jistota uspokojení pohledávky věřitele. Podstata této pasivní solidarity spočívá v tom, že dlužníci jsou vůči věřiteli zavázáni splnit celý dluh společně a nerozdílně. I v těchto případech mají jednotliví dlužníci stanoveny své podíly, kterými se podílejí na dluhu, ale tyto podíly nemají význam ve vztahu k věřiteli, ale jen mezi jednotlivými spoludlužníky. Solidarita dlužníků je vyjádřením zásady jeden za všechny, všichni za jednoho a vyjadřuje dvě zásady : a) uplatňuje-li věřitel celý dluh pouze na jednom z několika dlužníků, tento dlužník nemůže na věřiteli požadovat, aby se domáhal splnění dluhu také na dlužnících ostatních b) jestliže některý ze spoludlužníků nemůže dluh splnit, jsou povinni věřiteli plnit všichni ostatní dlužníci i za toho, kdo plnit sám nemůže Jestliže některý ze spoludlužníků uhradil věřiteli více, než činil jeho podíl, může vůči ostatním spoludlužníkům uplatnit právo na to, aby mu nahradili to, co za ně plnil. Je-li více osob na straně věřitelů, tzn. že více věřitelů má vůči jednomu dlužníkovi společnou pohledávku, hovoří se o tzv. solidaritě věřitelů (aktivní solidaritě). Podstata věřitelské solidarity spočívá v tom, že každý z věřitelů může po dlužníkovi požadovat splnění celé pohledávky a dlužník je povinen celou pohledávku uhradit. Tím, že pohledávku uhradí, zaniká jeho dluh i vůči ostatním spoluvěřitelům. Spoluvěřitelé se pak mezi sebou vypořádají podle velikosti svých podílů. Příklad : Jestliže např. v případě pohledávky ,- Kč měl spoluvěřitel A podíl 45 %, spoluvěřitel B podíl 25 % a spoluvěřitel C podíl 30 % a dlužník splnil celých ,- Kč věřiteli C, je věřitel C povinen zaplatit spoluvěřiteli A 4 500,- Kč a spoluvěřiteli B 2 500,- Kč. Platí důležitá zásada, že dlužník je v těchto případech povinen plnit tomu věřiteli, který ho o plnění požádá jako první. Jestliže dlužníka nepožádal žádný ze spoluvěřitelů o plnění, je dlužník oprávněn plnit kterémukoliv z věřitelů.

6 nedílné závazky : nedílné závazky jsou takové závazky, které nemají dělitelný předmět plnění. Občanský zákoník o nich hovoří pouze v souvislosti s větším počtem věřitelů. Předmět závazkového právního vztahu : Předmětem závazkového právního vztahu je soubor jednotlivých práv a povinností účastníků tohoto vztahu = jedná se o tzv. primární předmět závazkového právního vztahu. Sekundárním předmětem závazkových právních vztahů jsou zejména věci. Předmět plnění ze závazkového právního vztahu dělíme do několika kategorií : 1) závazkové právní vztahy s plněním určeným jednotlivě (specificky), druhově (genericky), výběrově (alternativně) předmět určený jednotlivě (specificky) je od ostatních předmětů odlišen individualizujícími specifickými znaky (např. prodej konkrétního zvířete, postavení konkrétního rodinného domu apod.) předmět určený druhově (genericky) od jiných věci je odlišen druhem, jakostí a množstvím (např. kilogram hladké mouky, běžně používané peníze apod.) předmět plnění určený výběrově (alternativně) jeho podstata spočívá v tom, že právním úkonem nebo zákonem jsou určeny dva, popř. i více předmětů závazkového právního vztahu, přičemž konkretizace tohoto předmětu je ponechána volbě. Nestanoví-li zákon jinak, má právo volby dlužník. Od jednou provedené volby však již nelze ustoupit. Příklad : Jestliže se dlužník zaváže věřiteli, že mu za dohodnutých podmínek splní buď věc V1 nebo V2 a zvolí (má-li právo volby) věc V1, je nadále povinen poskytnout pouze věc V1 a věřitel od něj také může požadovat toliko věc V1. Splněním V1 závazek dlužníka zaniká. 2) závazkové právní vztahy s plněním dělitelným a nedělitelným předmět závazkového vztahu může být dělitelný i nedělitelný 3) závazkové právní vztahy s plněním jednorázovým, opakujícím se a trvajícím předmět určený jednorázově jedná se o případy, kdy se předmět plnění vyčerpá jednorázově dlužník je povinen plnit najednou naráz (jedná se např. předmět koupě automobil, zhotovení oděvu apod.). předmět s opakujícím se plněním opakující se plnění má povahu buď splátek nebo opakujících se dávek. Podstata splátek je v tom, že celkový předmět je přesně stanoven a výše pohledávky věřitele se jednotlivými splátkami toliko snižuje celkový dluh se plní po splátkách (např. úhrada ceny za dům nebo zakoupené mikrovlnné trouby v měsíčních splátkách). Podstata opakujících se dávek spočívá v tom, že dopředu není známa celková výše pohledávky, ale je určen interval, ve kterém je určitá dávka plněna (měsíční platby výživného, nájemné za byt, vyplácení důchodu apod.).

7 Opětující se plnění může být ujednáno smluvními stranami, stanoveno právním předpisem nebo určeno úředním rozhodnutím předmět s plněním trvajícím trvající předmět se uskutečňuje po určitou dobu (případně bez časového omezení) bez přerušení a bez opakování (např. závazek vlastníka sousedního pozemku, který se zavázal nezastavět svému sousedovi výhled do kraje) 4) závazkové právní vztahy peněžité, nepeněžité peněžité závazkové právní vztahy jsou takové právní vztahy, jejichž předmětem je zaplacení peněžité částky (např. kupní ceny, ceny za zhotovení díla apod.) nepeněžité závazkové právní vztahy jsou takové vztahy, při kterých je předmětem plnění něco jiného než peníze jako zákonné platidlo (nepeněžitá půjčka, výpůjčka apod.) Obsah závazkového právního vztahu : obsahem závazkového právního vztahu je souhrn práv a povinností jednotlivých účastníků těchto právních vztahů, které spolu navzájem korespondují. Konkrétně to znamená že : a) dlužníkově povinnosti plnit odpovídá jeho právo požadovat od věřitele, aby od něho řádně nabídnuté plnění přijal b) věřitelovu právu požadovat od dlužníka plnění jeho dluhu odpovídá jeho povinnost dlužníkem řádně nabídnuté plnění od něho přijmout Z hlediska obsahu se závazky dělí na : a) vymahatelné pohledávky, b) naturální závazky, c) promlčené pohledávky. vymahatelné pohledávky : jedná se o takové pohledávky, které v případě jejich dobrovolného nesplnění dlužníkem může věřitel s úspěchem uplatnit u soudu; může tedy splnění dluhu dlužníkem vymoci autoritativně i proti vůli dlužníka hovoříme o tom, že se jedná právo vybavené nárokem naturální závazky : naturální závazky (pohledávky) jsou takové pohledávky, u nichž je sice věřitel oprávněn požadovat od dlužníka jejich splnění, avšak v případě, že není závazek dlužníkem dobrovolně splněn, nemůže je věřitel s úspěchem uplatnit u soudu, resp. je nemůže proti vůli dlužníka u soudu autoritativně (mocensky) vymoci. Žaloba podaná ohledně takového závazku by byla bez dalšího zamítnuta (např. pohledávky ze sázek a her mezi občany, z půjček do sázek a her mezi občany apod. tyto tzv. naturální závazky jsou uvedeny v 455 obč. zák. Jestliže dlužník věřiteli takovou pohledávku dobrovolně splnil, nemůže již s úspěchem takové plnění požadovat zpátky. Tyto pohledávky nejsou vybaveny nárokem již od samotného počátku promlčené pohledávky : tyto pohledávky nevznikají jako naturální od samotného počátku, ale naturálními se stávají až okamžikem, kdy nastalo promlčení a dlužník v průběhu soudního řízení důvodně uplatnil námitku promlčení

8 Ad 4) Klasifikace závazkových právních vztahů Závazkové právní vztahy můžeme členit podle řady nejrůznějších hledisek. Závazkové právní vztahy smluvní (kontraktní) a mimosmluvní (extrakontraktní) Toto třídění je základním tříděním závazkových právních vztahů a již o něm v předchozím výkladu byla zmínka. Závazkové právní vztahy jednostranné, dvoustranné a vícestranně zavazující jednostranně zavazující závazkové právní vztahy jedná se o takový vztah, kde povinnost k plnění má jenom jedna stran závazkového vztahu (např. darovací smlouva, kde dárce má povinnost k darování, jestliže byla uzavřena darovací smlouva, ale obdarovaný nemá povinnost nabízený dar přijmout) dvoustranně zavazující závazkové právní vztahy jedná se o nejčastější skupinu závazkových právních vztahů, kde povinnost k plnění určité hodnoty mají obě strany smlouvy (např. u kupní smlouvy na prodej osobního automobilu má jedna strana povinnost odevzdat automobil a druhá smluvní strana má povinnost za tento automobil zaplatit kupní cenu) vícestranně zavazující závazkové právní vztahy jedná se smluvní vztahy, které ze smlouvy zavazují více stran než dvě může se jednat např. o vztahy mající základ ve smlouvě o sdružení podle 829 obč. zák. nebo např. vícestranná smlouva o výměně bytů Závazkové právní vztahy, které vznikají z vůle stran, anebo nezávisle na vůli stran závazkové právní vztahy vznikající z vůle stran jsou takové právní vztahy, které vznikají z právních úkonů, tj. úkonů ovlivněných vůlí stran, jedná se zejména o právní vztahy vznikající ze smluv (kupní smlouva, darovací smlouva, nájemní smlouva, smlouva o půjčce apod.) závazkové právní vztahy vznikající bez ohledu na vůli stran jedná se o právní vztahy, kde podmínkou jejich vzniku není vůle stran; vznikají např. ze zákona, z úředních rozhodnutí konstitutivní povahy nebo z jiných důvodů (např. rozsudek o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, závazek k vydání bezdůvodného obohacení, závazek k náhradě škody způsobené zákonem kvalifikovanou událostí apod.) Závazkové právní vztahy zákonem výslovně upravené (pojmenované, typické, nominální) a výslovně neupravené (nepojmenované, atypické, inominátní) výslovně upravené závazkové právní vztahy jsou takové vztahy, které vznikají zejména : a) ze smluv výslovně v zákoně upravených, b) ze způsobení škody, c) z prodlení, d) z odpovědnosti za vady, e) z bezdůvodného obohacení

9 závazkové právní vztahy neupravené (nepojmenované) jsou vztahy, které vznikají z výslovně neupravených občanskoprávních (obchodněprávních) smluv - 51 a 491 obč. zák., 269 odst. 2 obchodního zákoníku nebo z tzv. jiných právních skutečností Závazkové vztahy hlavní a vedlejší (akcesorické) Akcesorické závazkové vztahy jsou takové, které sledují osud hlavního závazkového právního vztahu. Trvají pouze za předpokladu platnosti hlavního závazkového právního vztahu, zanikají, jestliže zaniká hlavní závazkový právní vztah. Typickým vedlejším závazkovým právním vztahem je ručení. Ad 5) Zajištění, změny a zánik závazků Změna závazkových právních vztahů : změna závazkového právního vztahu znamená, že do původního závazkového vztahu dodatečně přistupuje skutečnost nová, která prvky dosavadního vztahu změní. V rámci kategorie změny závazků rozlišujeme jednak změny v subjektech závazků a jednak změny v obsahu závazků. Změny v subjektech závazkového právního vztahu : Občanský zákoník upravuje tzv. obecné důvody změny subjektů závazků : postoupení pohledávky ( obč. zák.) postoupením pohledávky postupuje věřitel (postupitel) svou pohledávku vůči dlužníkovi třetí osobě novému věřiteli (postupníkovi); postoupením pohledávky tak dochází ke změně v osobě věřitele. Pohledávka může být postoupena za úplatu i bezplatně. Nelze však postoupit každou pohledávku. Nelze postoupit pohledávky, u kterých to stanoví zákon, dohoda smluvních stran nebo to vyplývá ze samotné povahy závazku (např. nelze postoupit pohledávku, která zaniká nejpozději smrtí věřitele, právo na důchod apod.) převzetí dluhu ( obč. zák.) převzetím dluhu vstupuje do původního závazkového právního vztahu namísto původního dlužníka nový dlužník, který na sebe dluh přebírá. Převzetím dluhu dochází ke změně v osobě dlužníka. Převzetí dluhu vzniká na základě písemné smlouvy, kterou uzavírá původní dlužník s dlužníkem novým a stávající věřitel s ní musí souhlasit. V rámci převzetí dluhu zákon upravuje i případ, kdy na základě smlouvy s věřitelem třetí osoba převezme dluh, a to bez dohody s původním dlužníkem. Tato třetí osoba se v těchto případech stává dlužníkem vedle původního dlužníka. přistoupení k závazku ( obč. zák.) při přistoupení k dluhu přistupuje k původnímu dlužníkovi nový dlužník, a to na základě písemné smlouvy s věřitelem, kterou se zavazuje, že splní za dlužníka jeho peněžitý závazek. Stává se tak dlužníkem vedle původního dlužníka a oba dlužníci jsou zavázání společně a nerozdílně. K této dohodě se nevyžaduje souhlas původního dlužníka. převzetí plnění ( 534 obč. zák.) od přistoupení k závazku je nutno odlišovat tzv. převzetí plnění. Jedná se o to, že na základě dohody dlužníka a třetí další osoby se tato

10 osoba zavazuje, že splní závazek dlužníka vůči věřiteli. Ve vztahu k věřiteli se tato dohoda vůbec neprojeví, a proto nevyžaduje ani jeho souhlas. poukázka ( obč. zák.) poukázka na cenné papíry ( 540 obč. zák.) Změny v obsahu závazkového právního vztahu : účastníci závazkových právních vztahů mají možnost změnit vedle subjektů i obsah existujících závazkových právních vztahů. změna závazku dohodou : podstatou změny závazku dohodou je, že k původní právní skutečnosti, která daný právní vztah založila, přistoupila další právní skutečnost, která mění práva a povinnosti z původního závazkového právního vztahu. Např. u kupní smlouvy dojde dohodou stran ke změně čísla účtu, na který má být kupní cena kupujícím poukázána prodlení dlužníka : prodlení dlužníka nastává, jestliže neposkytne plnění řádně a včas, přičemž k prodlení dochází bez ohledu na to, zda dlužník prodlení zavinil či nikoliv. S existujícím prodlením jsou spojeny určité právní následky : a) vedle povinnosti dlužníka poskytnout plnění má věřitel právo od smlouvy odstoupit, nesplní-li dlužník svůj dluh ani v dodatečně přiměřené lhůtě, kterou mu věřitel poskytl, b) byla-li ve smlouvě přesně stanovena doba plnění a ze smlouvy nebo z povahy věci vyplývá, že na opožděném splnění nemůže mít věřitel zájem (jedná se o tzv. fixní smlouvy), smlouva se bez dalšího ze zákona ruší, aniž by věřitel musel od smlouvy odstoupit, c) jedná-li se o prodlení s plněním peněžitého dluhu, má věřitel vedle splnění základní povinnosti právo požadovat úroky, případně poplatek z prodlení, d) jedná-li se o prodlení s plněním věci, vzniká dlužníkovi odpovědnost za ztrátu, poškození nebo zničení věci, ledaže by ke škodě došlo i jinak, e) jestliže dlužník prodlení zavinil, vzniká mu navíc podle obecných ustanovení občanského zákoníku povinnost k náhradě škody, která byla věřiteli prodlením způsobena prodlení věřitele : prodlení věřitele nastane tehdy, jestliže věřitel nepřijme od dlužníka včas a řádně nabídnuté plnění nebo jestliže neposkytne dlužníkovi v době plnění součinnost potřebnou ke splnění dluhu (odmítne převzít peníze, nedostaví se ke sjednanému plnění apod.), čímž způsobí, že závazek nebyl splněn včas, popř. řádně. Prodlení věřitele má konkrétní právní následky, kdy věřitel neztrácí pohledávku, ale nově vznikají některé další právní následky : a) věřitel je povinen nahradit dlužníkovi náklady, které mu vznikly v důsledku jeho prodlení spjaté s pokusem věřiteli řádně a včas plnit, b) v době prodlení věřitele nemůže nastat prodlení dlužníka, c) jde-li o prodlení věřitele při plnění věci, postihuje věřitele objektivní odpovědnost za její ztrátu, zničení nebo poškození, d) dlužník má právo zprostit se závazku uložením do úřední úschovy, e) jestliže věřitel prodlení zavinil, odpovídá dlužníkovi za škodu, kterou tím způsobil, f) po dobu prodlení věřitele není dlužník povinen platit úrok z prodlení Zajištění závazkových právních vztahů : právní úprava obsažená v občanském zákoníku obsahuje určitou skupinu institutů, které posilují právní postavení věřitele proti

11 dlužníkovi. Funkce občanskoprávních zajišťovacích institutů je trojí : a) zajišťující zabezpečuje včasné a řádné splnění dlužníkovy povinnosti; tato prevenční funkce působí jíž tím, že jsou tyto zajišťovací instituty sjednány, b) uhrazovací reparační, zabezpečuje uspokojení věřitelovy pohledávky přímo z majetku dlužníka nebo třetí osoby, c) sankční představuje trest sankci pro toho, kdo porušil povinnost Občanský zákoník upravuje výslovně tyto zajišťovací instituty : smluvní pokutu ( 544 obč. zák.) právní podstatou smluvní pokuty je povinnost zaplatit určitou částku, kterou si strany sjednaly pro případ, že bude porušena smluvní povinnost. Okruh povinností, které lze zajistit smluvní pokutou, není omezen, neboť každá platně sjednaná povinnost může být tímto způsobem zajištěna. Občanský zákoník pod sankcí neplatnosti vyžaduje pro sjednání smluvní pokuty písemnou formu s tím, že ve smlouvě musí být stanovena výše smluvní pokuty nebo alespoň stanoven způsob jejího určení (pevná částka, procento z hodnoty plnění apod.). Na rozdíl od úpravy v obchodním zákoníku občanský zákoník neumožňuje požadovat snížení smluvní pokuty ručení ručením se rozumí právní vztah mezi věřitelem a ručitelem, jehož obsahem je závazek ručitele (tj. osoby odlišné od dlužníka) uspokojit pohledávku věřitele, jestliže ji neuspokojí sám dlužník. Předpokladem ručitelského zajišťovacího závazku je platný hlavní závazek, kterým se ručení zajišťuje. Podstatou ručení je právo věřitele požadovat na ručiteli plnění, nesplní-li ho dlužník, ačkoliv byl k tomu věřitelem písemně vyzván. Předmětem ručitelského závazku mohou být pohledávky ze závazkového vztahu peněžitého i nepeněžitého. Ručení vzniká na základě písemné smlouvy, kterou uzavírá věřitel s ručitelem; zaniká především zánikem hlavního (zajištěného) závazku z obecných důvodů zániku závazků. Jestliže ručitel za dlužníka plnil, má právo po dlužníkovi požadovat náhradu za plnění, které za něj věřiteli poskytl dohodu o srážkách ze mzdy a z jiných příjmů dohodou o srážkách ze mzdy a jiných příjmů dlužník souhlasí, aby mu plátce mzdy prováděl srážky ze mzdy nebo jiných příjmů a poukazoval je věřiteli. Subjektem této dohody jsou dlužník a věřitel, nikoliv však plátce mzdy. Předmětem této dohody je mzda nebo jiné příjmy, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou. Věřitel má právo na výplatu srážek v rozsahu stanoveném dohodou, ale srážky ze mzdy nesmějí činit více, než kolik by činily srážky při výkonu rozhodnutí. Dohoda o srážkách ze mzdy a jiných příjmů vyžaduje ke svému vzniku označení věřitele, individualizaci věřitelovy pohledávky (její výši včetně příslušenství), označení plátce dlužníkovy mzdy, jakož i souhlas dlužníka s prováděním srážek. Dohoda zaniká : a) zánikem hlavního závazku z obecných důvodů zániku závazků, b) dohodou věřitele a dlužníka o zrušení dohody o srážkách ze mzdy, c) ztrátou dlužníkova práva na mzdu nebo jiný příjem zajištění závazku převodem práva právní podstatou tohoto zajišťovacího institutu je, že dlužník převádí na věřitele majetkové právo. Ve smlouvě zejména musí být označeny smluvní strany, vymezen zajišťovaný platný závazek a určeno právo, které

12 dlužník ve prospěch věřitele převádí. Z obsahu smlouvy také musí být zřejmé, že se jedná o smluvní zajišťovací převod. Jestliže pohledávka věřitele splněním zanikne a předmětem převodu je vlastnické právo, je věřitel povinen převést zpětně vlastnické právo na dlužníka zajištění závazku postoupením pohledávky právní podstatou tohoto zajišťovacího institutu je postoupení pohledávky dlužníka nebo třetí osoby věřiteli zajišťovaného závazku. Na rozdíl od obecného postoupení pohledávky se v tomto případě jedná pouze o postoupení za účelem zajištění jiné pohledávky. Od zajišťovacího převodu práva se zajištění postoupením pohledávky liší v tom, že k zajištění může být použita nejen pohledávka samotného dlužníka, ale i pohledávka třetí osoby jistotu nejedná se o samostatný zajišťovací institut; podle zákona závazek dát jistotu lze splnit zejména zřízením zástavního práva nebo způsobilými ručiteli. Strany si ovšem mohou zvolit i další způsoby zřízení jistoty (např. složit určitou sumu peněz v bance nebo u notáře). uznání dluhu písemné jednostranné prohlášení, kterým dlužník uznává nárok věřitele co do důvodu i výše a vyjadřuje příslib k jeho zaplacení zástavní právo je upraveno v části týkající se tzv. věcných práv zadržovací právo - je upraveno v části týkající se tzv. věcných práv Zánik závazkových právních vztahů zánik závazkového právního vztahu nastává, přistoupí-li k původní právní skutečnosti, která tento vztah založila, právní skutečnost další, která ji zbavuje právních účinků. Okolnosti zániku závazků lze dělit podle řady kritérií : 1. Zánik závazkového právního vztahu na základě právních úkonů a) jednostranných splnění dluhu splnění je základní a nejčastější způsob zániku závazku, protože je jím dosaženo hospodářského cíle závazku. K tomu, aby závazek zanikl splněním, musí být splněny následující předpoklady : a) existence platného závazku, b) právní úkon dlužníka adresovaný věřiteli, kterým poskytuje plnění s úmyslem splnit dluh, c) právní úkon věřitele, kterým poskytnuté plnění přijímá. Doba splnění dluhu je určena především dohodou stran a za určitých okolností ji může určit soud. Nejde-li o žádný z těchto případů, je dlužník povinen splnit dluh prvního dne poté, kdy byl o plnění věřitelem požádán. Místo plnění dluhu je dáno taktéž především dohodou věřitele a dlužníka, není-li takto určeno dohodou, plní se v místě bydliště (sídla) dlužníka. Plní-li dlužník peněžitý dluh prostřednictvím peněžního ústavu nebo poštou, je dluh splněn až připsáním částky na účet věřitele vedený u peněžního ústavu nebo vyplacení částky věřiteli v hotovosti, není-li dohodnuto jinak.

13 uložení do úřední úschovy dlužník může za určitých podmínek splnit svůj závazek také tím, že předmět plnění uloží do úřední úschovy, čímž jeho závazek zaniká. Uložení do úřední úschovy je podmíněno tím, že to povaha dluhu připouští (kromě peněz a cenných papírů lze do úřední úschovy složit jen takové movité věci, které se k úschově hodí) a že pro uložení do úschovy existuje zákonný důvod : a) věřitel je nepřítomen, b) věřitel je v prodlení, c) dlužník má pochybnosti o tom, kdo je věřitelem, d) dlužník věřitele nezná odstoupení od smlouvy odstoupení od smlouvy je jednostranný právní úkon adresovaný druhé straně, který ruší smluvní závazkový vztah v okamžiku, kdy dojde druhé straně. Subjekty mohou od smlouvy odstoupit tehdy, jestliže je to stanoveno v zákoně nebo dohodnuto ve smlouvě, přičemž odstoupit lze jen od platné smlouvy. Občanský zákoník stanoví možnost odstoupit od smlouvy např. v situaci uzavření smlouvy v tísni za nápadně nevýhodných podmínek. Odstoupením od smlouvy se závazkový vztah ruší od začátku, ledaže by právní předpis nebo dohoda stanovily něco jiného. jednostranné započtení započtení představuje zánik vzájemných pohledávek věřitele a dlužníka (věřitel A je vůči dlužníkovi B v jiném závazkovém vztahu dlužníkem). Pro započtení musí být splněny určité předpoklady : a) pohledávky obou účastníků musí být vzájemné, tj. věřitel jedné pohledávky vystupuje zároveň jako dlužník pohledávky druhé, b) vzájemné pohledávky musí být stejného druhu (např. proti peněžité pohledávce lze započíst zase jenom peněžitou pohledávku), c) jeden z účastníků musí učinit projev, který směřuje k započtení (tzv. kompenzační projev), d) vzájemné pohledávky musí být započitatelné jejich započtení nesmí být vyloučeno zákonem ani dohodou účastníků. Jsou-li předpoklady započtení splněny, dochází k zániku pohledávek v okamžiku setkání obou pohledávek, kompenzační projev má tedy účinky ex tunc (od tehdy). Zákon stanoví případy, kdy jednostranné započtení není přípustné, ve většině případů však lze provést započtení dohodou výpověď jedná se o jednostranný právní úkon, kterým lze zrušit závazek či právo k nepřetržité nebo opakované činnosti nebo závazek zdržet se určité činnosti anebo strpět určitou činnost. Výpovědí nelze ukončit právní vztah, jehož obsahem je povinnost poskytnout jednorázové plnění, ani vztah uzavřený na dobu určitou. Jestliže ze smlouvy nebo ze zákona nevyplývá způsob výpovědi závazku, lze tak učinit ve lhůtě tří měsíců ke konci kalendářního čtvrtletí; právní účinky výpovědi nastávají uplynutím výpovědní doby ex nunc b) dvoustranných dohoda o novaci neboli dohoda o zřízení nového závazku touto dohodou se mezi dlužníkem a věřitelem ruší původní závazek a nahrazuje se závazkem novým (privativní novace). Privativní novace vyžaduje písemnou formu v případě, nahrazujeli se závazek zřízený rovněž písemnou formou anebo závazek promlčený. V ostatních případech se písemná forma nevyžaduje

14 dohoda o vzdání se práva a prominutí dluhu dohoda o vzdání se práva a prominutí dluhu je dvoustranný právní úkon, kterým se věřitel se souhlasem dlužníka vzdává svého práva, resp. dluh dlužníkovi promíjí. K platnosti této dohody se vyžaduje písemná forma. Zákon připouští prominutí dluhu jen se souhlasem dlužníka, tj. dohodou. Jednostranné prominutí dluhu pouhým prohlášením věřitele není možné, neboť dlužník může mít na poskytnutí plnění zájem. Platně se lze vzdát jen takových majetkových práv, která v době uzavření dohody o vzdání se práva existují a lze jimi disponovat. Nelze se vzdát majetkových práv, která vzniknou teprve v budoucnu a práv ryze osobního charakteru. dohoda o zrušení závazku občanský zákoník upravuje možnost smluvních stran zrušit existující závazek dohodou stran, aniž by vznikal závazek nový. Jestliže byl závazek již splněn, má druhá strana nárok na to, aby bylo vráceno to, co na základě smlouvy poskytla. Písemná forma této dohody je předepsána pouze v případě, kdy je rušen původní závazek sjednaný v písemné formě. dohoda o narovnání dohodou o narovnání účastníci mezi sebou nově vypořádávají sporná práva a povinnosti a nahrazují je právy novými. Účelem narovnání je odstranit mezi účastníky závazkového právního vztahu spornost, a předejít tak vzniku případného soudního sporu. Smyslem narovnání není zjistit, jak se věci ve skutečnosti mají, ale předejít dalším pochybnostem a sporům tím, že se dosavadní závazek, v němž se sporné právo vyskytlo, zruší a nahradí závazkem novým. K platnosti narovnání se vyžaduje písemná forma jen v případech, když byl dosavadní závazek zřízen písemnou formou anebo se narovnání týká promlčeného závazku. dohoda o započtení předpokladem tohoto druhu započtení je vzájemnost pohledávek a dohoda účastníků o započtení. Tímto způsobem lze započítat všechny pohledávky včetně těch, které jsou z jednostranného započtení vyloučeny, vyjma pohledávky na výživné, které je poskytováno nezletilým dětem 2. Zánik závazkového právního vztahu na základě události : nemožnost plnění představuje situaci, kdy nemožnost plnění nastala až po vzniku závazného právního vztahu. Bylo-li totiž plnění nemožné již v době vzniku právního úkonu (počáteční nemožnost plnění), jednalo by se o neplatný právní úkon. Plnění je nemožné jen tehdy, jestliže jde o objektivní nemožnost, tj. zásadně je plnění nemožné všeobecně pro jakéhokoliv dlužníka. Jde-li o subjektivní nemožnost (vzniklli důvod pouze v osobě určitého dlužníka), závazkový vztah nezaniká. uplynutí doby práva a povinnosti mohou zaniknout také uplynutím doby, na kterou byly časově omezeny. Zánik práva nastane bez dalšího uplynutím posledního dne lhůty smrt dlužníka nebo věřitele smrtí dlužníka jeho povinnost plnit nezanikne, ledaže jejím obsahem bylo plnění, které mělo být provedeno osobně dlužníkem (povinnost namalovat obraz, povinnost provést hudební vystoupení, povinnost poskytovat výživné apod.)

15 Smrtí věřitele právo zanikne, bylo-li plnění omezeno jen na jeho osobu např. právo na výživné, právo na bolestné a ztížení společenského uplatnění. splynutí splynutím zanikne závazek tehdy, dojde-li ke splynutí věřitele a dlužníka z určitého závazkového právního vztahu v jedné osobě, protože nikdo nemůže být sám sobě dlužníkem a naopak. 3. Zánik závazkového právního vztahu na základě spojení úkonu a události neuplatnění práva neboli prekluze jestliže právo nebylo uplatněno ve lhůtách stanovených zákonem zaniká. K zániku práva jeho neuplatněním v prekluzivní lhůtě přihlíží soud z úřední povinnosti

Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků

Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků 4.INTERPRETACE PRÁVA Dělení: a) dle subjektu, který výklad provádí b) dle metody a způsobu výkladu c) dle poměru smyslu právní normy a

Více

Otázka: Závazkové právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Jan Révai

Otázka: Závazkové právo. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Jan Révai Otázka: Závazkové právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jan Révai Upravuje vztahy, v nichž určitá osoba je oprávněna žádat splnění nějaké povinnosti od jiné osoby, která má tuto povinnost

Více

Zánik závazků. Právní charakteristika a způsoby zániku ObčZ NOZ

Zánik závazků. Právní charakteristika a způsoby zániku ObčZ NOZ Zánik závazků Právní charakteristika a způsoby zániku 559 587 ObčZ 1908 2009 NOZ Právní úprava Občanský zákoník: Část osmá Hlava první Obecná ustanovení Oddíl šestý 559-587 NOZ: Část čtvrtá - relativní

Více

OBSAH DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17

OBSAH DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17 DÍL TŘETÍ OBECNÁ ČÁST: ZÁVAZKOVÉ PRÁVO... 17 Hlava dvacátá třetí: Obecné otázky závazkového práva... 19 1 Pojem závazkového práva... 19 2 Funkce závazkového práva... 20 3 Systém závazkového práva... 21

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Občanské právo. Občanský zákoník. závazkové právo

Občanské právo. Občanský zákoník. závazkové právo Občanské právo Občanský zákoník závazkové právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO Mgr. Vladimír Černý Občanské právo - vznik, obsah, změny, zánik a zajištění závazků III/2 VY_32_INOVACE_193 3 Název

Více

Změna závazků obč. zákoníku NOZ

Změna závazků obč. zákoníku NOZ Změna závazků 516 543 obč. zákoníku 1879 1907 NOZ Třídění změn závazků Podle subjektů závazkového vztahu Podle obsahu a předmětu závazkového vztahu Změny v subjektech závazkového vztahu Na straně věřitelské

Více

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 Obsah Právní předpisy a zkratky IX KAPITOLA 1 Úvod 1 1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 KAPITOLA 2 Podnikatel a uzavírání smluv 5 2.1 Jak vzniká smlouva 6 2.2 Zvláštní způsoby uzavření smlouvy 8 2.3 Obsah

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Nový občanský zákoník. Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7,

Nový občanský zákoník. Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, 1908-2009 Základní charakteristika Dosažení cíle závazků (splnění) Řešení neplnění závazků ze zákona nebo poskytnutím právního

Více

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA. JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk. NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA JUDr. Jiří Janeba, advokát, Advokátní kancelář Havlíček & Janeba (e-mail: janeba@advokathk.cz) Sjednocení smluvního práva Koncepční změny občanský zákoník,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA I_P1-2 Číslo projektu:

Více

Bankovní záruka. Obecně o zajišťovacích prostředcích. Právní úprava zajišťovacích prostředků

Bankovní záruka. Obecně o zajišťovacích prostředcích. Právní úprava zajišťovacích prostředků Bankovní záruka 2006 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Obecně o zajišťovacích prostředcích Funkce: zajišťovací, preventivní, nahrazovací Závazek zajišťovaný a závazek zajišťující

Více

Způsobu použití výukového materiálu ve vyučování:

Způsobu použití výukového materiálu ve vyučování: Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor : Ing. Jaroslava Pospíšilová

Více

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.

Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6. Vzdělávání úředníků státní správy a samosprávy v oblasti nového soukromého práva a doprovodné legislativy, reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00021 Závazkové právo Obecná část Obsah vznik závazků smlouva obsah

Více

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva

Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva Otázky a odpovědi ke zkoušce z práva 1. Základní metoda regulace respektování rovnosti subjektů rovnost subjektů a. žádný účastník OP vztahu nemůže jednostranně ukládat druhému subjektu povinnosti b. žádný

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1983. Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1983. Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1983 Uverejnené: 18.02.1983 Účinnosť od: 01.04.1983 12 V Y H L Á Š K A m i n i s t e r s t v a f i n a n c í Č e s k é s o c i a l i s t i c k é r e p u b l

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Obsah závazku Základní zásady: Závazek musí obsahovat právní povinnost Mechanismus stanovení obsahu DOHODA DŮVOD ZÁVAZKU (CAUSA) Z jakého titulu má dl

Obsah závazku Základní zásady: Závazek musí obsahovat právní povinnost Mechanismus stanovení obsahu DOHODA DŮVOD ZÁVAZKU (CAUSA) Z jakého titulu má dl Obsah a změna závazku JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF Obsah závazku Základní zásady: Závazek musí obsahovat právní povinnost Mechanismus stanovení obsahu DOHODA DŮVOD ZÁVAZKU (CAUSA) Z jakého

Více

Komerční bankovnictví 7

Komerční bankovnictví 7 Komerční bankovnictví 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: 1) Obecná východiska 2) Zástavní

Více

6 Vznik závazkových právních vztahů

6 Vznik závazkových právních vztahů zakládá právní vztah, konkrétně že tím zakládá právní vztah ze smlouvy kupní. Přesto však tuto kupní smlouvu uzavírá a jejím prostřednictvím zakládá závazkový právní vztah, neboť jeho projev vůle, resp.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Započtení 11.9 Strana 1

Započtení 11.9 Strana 1 Započtení 11.9 Strana 1 11.9 Započtení Započtení je zvláštním způsobem zániku závazku upraveným v občanském zákoníku. Podstata započtení neboli kompenzace spočívá v zániku dvou vzájemných pohledávek stejného

Více

DOHODA O UZNÁNÍ ZÁVAZKU A O ZMĚNĚ OBSAHU ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j.

DOHODA O UZNÁNÍ ZÁVAZKU A O ZMĚNĚ OBSAHU ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j. DOHODA O UZNÁNÍ ZÁVAZKU A O ZMĚNĚ OBSAHU ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j. 62018 ) (I.) STRANY DOHODY (1) Ing. Petr Wasserbauer datum

Více

Nový občanský zákoník. Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6,

Nový občanský zákoník. Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, 1879-1907 Oddíl 1 Změna v osobě věřitele nebo dlužníka: Pododdíl 1 Změna v osobě věřitele Postoupení pohledávky 1879-1886:

Více

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO

6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO TEORIE PRÁVA 6. PRÁVNÍ SKUTEČNOSTI JAKO PŘEDPOKLADY PRÁVNÍHO VZTAHU Mgr. Martin Kornel kornel@fakulta.cz PRÁVNÍ VZTAH Právní vztah je společenský vztah mezi nejméně dvěma konkrétně určenými právními subjekty,

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o.

Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Všeobecné obchodní podmínky pro prodej zboží a služeb KUBYX trade s.r.o. Obchodní společnost KUBYX trade s.r.o. je zhotovitelem potisků na textilie, v rámci této své činnosti poskytuje kupujícím buď pouze

Více

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O.

VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. VŠEOBECNÉ DODACÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI BRENUS S.R.O. 1. Obecná ustanovení Předmětem těchto podmínek je úprava právního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. Tyto podmínky jsou nedílnou součástí příslušné

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY Níže uvedeného dne uzavřely obchodní společnost obchodní firma: identifikační číslo: se sídlem: zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u zastoupená: telefonní číslo:, email:

Více

ZÁVAZKOVÉ PRÁVO ZÁNIK ZÁVAZKŮ

ZÁVAZKOVÉ PRÁVO ZÁNIK ZÁVAZKŮ Katedra práva ZÁVAZKOVÉ PRÁVO ZÁNIK ZÁVAZKŮ Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 13.9.2015 Obecně Zánik závazku nastává tehdy, pokud nastane právní skutečnost,

Více

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Promlčení a prekluze. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Promlčení a prekluze. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Promlčení právo nebylo vykonáno v promlčecí lhůtě promlčí se a dlužník není povinen plnit ( 609/1 NOZ) námitka promlčení soud

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.14 Integrovaná střední škola

Více

Novace. Přistoupení. pohledávky. Převzetí dluhu. Narovnaní. k dluhu. Privat INTERCESE FORTFAITING. Kumulat INTERCESE

Novace. Přistoupení. pohledávky. Převzetí dluhu. Narovnaní. k dluhu. Privat INTERCESE FORTFAITING. Kumulat INTERCESE Změny závazků D ZV V Převzetí dluhu Privat INTERCESE Novace Narovnaní Postoupení pohledávky CESE Přistoupení k dluhu Kumulat INTERCESE smluvní ESKONT FACTORING FORTFAITING testamentární ZAVĚŤ Dd SMLOUVA

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 VEŘEJNÉPRÁVO ÚSTAVNÍ PRÁVO SPRÁVNÍ PRÁVO TRESTNÍ PRÁVO FINANČNÍ PRÁVO normy, které

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 43/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 41 ze dne 15.01.2014 Vzorová darovací smlouva pro poskytování darů z rozpočtu městské části Praha 3 a z účelových peněžních fondů

Více

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17

Obsah. Úvod 12. Změny a doplnění k 1. lednu Obecně o pohledávkách 17 Obsah Úvod 12 Změny a doplnění k 1. lednu 2011 13 1 Obecně o pohledávkách 17 1.1 Právní pohled 17 1.1.1 Pojem pohledávka z právního hlediska 17 1.1.2 Důvody vzniku pohledávky 17 1.1.3 Společné pohledávky

Více

Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Obecně nastane-li právní skutečnost, se kterou OZ spojuje zánik právního vztahu Právní skutečnost můţe vyplývat

Více

Bankovní institut vysoká škola Praha

Bankovní institut vysoká škola Praha Bankovní institut vysoká škola Praha Práva a veřejné správy Zásady tvorby smluv dle občanského zákoníku Bakalářská práce Autor: Romana Obhlídalová Právní administrativa v podnikatelské sféře Vedoucí práce:

Více

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ 89/2012 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2012 občanský zákoník ČÁST ČTVRTÁ RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA *** HLAVA I VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ

Cenný papír 514 544 NOZ 545 654 NOZ Cenný papír 514 544 NOZ Právn vní skutečnosti 545 654 NOZ Téma prezentace 1. Cenný papír 2. Právní skutečnosti Právní jednání Právní události Promlčenía prekluze Cenný papír Cenný papír ( CP ) listina,

Více

UZNÁNÍ ZÁVAZKU A DOHODA O SPLÁTKÁCH ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j.

UZNÁNÍ ZÁVAZKU A DOHODA O SPLÁTKÁCH ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j. UZNÁNÍ ZÁVAZKU A DOHODA O SPLÁTKÁCH ZÁVAZKU (NOVACI) uzavřená podle ustanovení 1902 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( Dohoda č.j. 22018 ) STRANY DOHODY (1) Liberecká automobilová doprava, s.r.o.

Více

Zajištění a utvrzení dluhů

Zajištění a utvrzení dluhů Zajištění a utvrzení dluhů Zajištění - možnost věřitele který se nedočkal plnění od dlužníka uspokojit svou pohledávku jiným způsobem. Věřitel, který nechce spoléhat na to, že se dočká náhrady až v exekuci,

Více

ZAJIŠTĚNÍ DLUHU PŘÍLOHA 8

ZAJIŠTĚNÍ DLUHU PŘÍLOHA 8 ZAJIŠTĚNÍ DLUHU PŘÍLOHA 8 Obsah 1 Úvod... 3 2 Zřízení Zajištění... 3 3 Podmínky zajištění... 3 4 Výše zajištění... 5 2 / 5 1 Úvod Partner se zavazuje před zahájením poskytování služeb poskytnout CETIN

Více

PŘÍLOHA E ZAJIŠTĚNÍ DLUHU

PŘÍLOHA E ZAJIŠTĚNÍ DLUHU PŘÍLOHA E ZAJIŠTĚNÍ DLUHU Obsah 1 ÚVOD... 3 2 ZŘÍZENÍ ZAJIŠTĚNÍ... 3 3 PODMÍNKY ZAJIŠTĚNÍ... 3 4 VÝŠE ZAJIŠTĚNÍ... 5 2 / 5 1 Úvod 1.1 Partner se zavazuje před zahájením poskytování služeb poskytnout společnosti

Více

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady Pojem, předpoklady právního vztahu. Třídění právních vztahů. Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní,

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY 1 DEFINICE POJMŮ Není-li výslovně stanoveno jinak, mají pojmy s velkým počátečním písmenem obsažené v těchto VOP nebo ve Smlouvě o Půjčce následující význam: 1.1 Dlužník znamená

Více

ČÁST ČTVRTÁ PŘEVOD A PŘECHOD VLASTNICTVÍ JEDNOTKY

ČÁST ČTVRTÁ PŘEVOD A PŘECHOD VLASTNICTVÍ JEDNOTKY ČÁST ČTVRTÁ PŘEVOD A PŘECHOD VLASTNICTVÍ JEDNOTKY 20 (Některé důsledky převodu vlastnictví jednotky) (1) S převodem nebo přechodem vlastnictví k jednotce přechází spoluvlastnictví společných částí domu,

Více

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku)

PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) PŘEHLED JUDIKATURY ve věcech smluvní pokuty (s přihlédnutím k novému občanskému zákoníku) Předmluva.......................... 11 Seznam použitých zkratek............. 13 IV. URČITOST VYMEZENÍ ZAJIŠŤOVANÉ

Více

Obsah. Předmluva...V. Seznam použitých zkratek...хш. Část první. Pojem solidárních závazků a jejich místo v systému závazků společných

Obsah. Předmluva...V. Seznam použitých zkratek...хш. Část první. Pojem solidárních závazků a jejich místo v systému závazků společných Předmluva...V Seznam použitých zkratek...хш Část první. Pojem solidárních závazků a jejich místo v systému závazků společných Kapitola I. Úvodní výklady...3 1. Společné závazky...3 1.1. Klasifikace společných

Více

Směrnice pro nakládání s pohledávkami územního samosprávného celku

Směrnice pro nakládání s pohledávkami územního samosprávného celku Obec Batňovice 542 37 Batňovice č. p. 4 Směrnice pro nakládání s pohledávkami územního samosprávného celku Čl. 1 Úvodní ustanovení 1.1 Tato vnitřní směrnice je zpracována ve smyslu následujících ustanovení:

Více

PŘÍLOHA 6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM. Zajištění dluhu

PŘÍLOHA 6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM. Zajištění dluhu PŘÍLOHA 6 SMLOUVY O PŘÍSTUPU KE KONCOVÝM ÚSEKŮM Zajištění dluhu Obsah 1. Úvod... 3 2. Zřízení Zajištění... 3 3. Podmínky zajištění... 3 4. Výše zajištění... 5 PŘÍLOHA 6 Zajištění dluhu 2/5 1. Úvod Poskytovatel

Více

NÁVRH Smlouva č. Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany

NÁVRH Smlouva č. Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany NÁVRH Smlouva č uzavřená podle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník Nákup IC technologií (dále jen smlouva ) Smluvní strany Kupující: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola, Březnice,

Více

SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ]

SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ] SMLOUVA O ZAJIŠŤOVACÍM PŘEVODU VLASTNICKÉHO PRÁVA K MOVITÝM VĚCEM Č. [ ] obchodní společnost BONDSTER Marketplace s.r.o., IČ: 03114147, se sídlem U Libeňského pivovaru 63/2, 180 00 Praha 8 Libeň, zapsána

Více

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího]

REZERVAČNÍ SMLOUVA. mezi. [Jméno budoucího prodávajícího] [Jméno budoucího kupujícího] Tato smlouva byla připravena advokáty z webu dostupnyadvokat.cz. Jedná se o obecný vzor a slouží pouze k informativním účelům. Každý právní případ je jedinečný, nedoporučujeme využívat tuto smlouvu bez

Více

Kupní smlouva na nemovitou věc

Kupní smlouva na nemovitou věc Kupní smlouva na nemovitou věc uzavřená ve smyslu ust. 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen občanský zákoník ) 1. Smluvní strany 1.1 Obec Bystřice

Více

K U P N Í S M L O U V U

K U P N Í S M L O U V U 4356/ULT/2014-ULTM Č.j.: UZSVM/ULT/4345/2014-ULTM Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se sídlem Rašínovo nábřeží 390/42, 12800 Praha 2 Nové Město, zastoupená PhDr. Marií Ševelovou,

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK Smluvní strany 1. JUDr. David Termer, IČ 40582779, se sídlem Praha 1, Opatovická 24/156, PSČ 110 00, insolvenční správce dlužníka EkoSolar s.r.o., IČ 28303172, se sídlem

Více

26.8.2014. Splnění díl 7 NOZ, oddíl 1, splnění (1908)

26.8.2014. Splnění díl 7 NOZ, oddíl 1, splnění (1908) Splnění díl 7 NOZ, oddíl 1, splnění (1908) Splněním dluhu závazek zaniká. Řádné plnění - dlužník musí dluh splnit na svůj náklad a nebezpečí řádně a včas Řádně v takové výši, která je stanovena ve smlouvě

Více

Smlouva o převzetí povinnosti k úhradě dalšího členského vkladu

Smlouva o převzetí povinnosti k úhradě dalšího členského vkladu Smlouva o převzetí povinnosti k úhradě dalšího členského vkladu uzavřená ve smyslu 572 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (dále jen zákon o obchodních korporacích ) níže uvedeného

Více

SMLOUVA O ÚVĚRU. uzavřeli níže uvedeného dne podle 497 a násl. obchodního zákoníku a v souladu se zákonem č. 145/2010 Sb. tuto. smlouvu o úvěru č..

SMLOUVA O ÚVĚRU. uzavřeli níže uvedeného dne podle 497 a násl. obchodního zákoníku a v souladu se zákonem č. 145/2010 Sb. tuto. smlouvu o úvěru č.. SMLOUVA O ÚVĚRU č. Obchodní společnost HK Investment s.r.o., IČ 28806573 se sídlem Hradec Králové, Velké náměstí 162/5, PSČ 500 03 společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci

Více

Právní vztahy a právní skutečnosti

Právní vztahy a právní skutečnosti Právní vztahy a právní skutečnosti INTRO Realizace práva tvorba, aplikace, kontrola zákonnosti vytváření právních vztahů Právní vztah vztah mezi dvěma případně více subjekty, který je regulovaný právem,

Více

KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA

KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA! *MMOPP00EDO6H* KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA Článek I. Smluvní strany Prodávající: Statutární město Se sídlem:, Horní náměstí 69, PSČ: 746 26 IČ, DIČ: Číslo účtu: Zastoupen:

Více

SMLOUVA O DÍLO. uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

SMLOUVA O DÍLO. uzavřená ve smyslu ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů SMLOUVA O DÍLO uzavřená ve smyslu ust. 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník") 1. Smluvní strany 1.1 Sdružení pro likvidaci komunálního

Více

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ 1. Česká insolvenční v.o.s., IČO: 288 10 341 se sídlem Hradec Králové - Pražské Předměstí, Fráni Šrámka 1139/2, PSČ 500 02, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským

Více

Obchodní podmínky prodeje

Obchodní podmínky prodeje Verze: OP_02_2018 Obchodní podmínky prodeje 1. Základní ustanovení 1.1 Tyto obchodní podmínky prodeje ( OPP ) prodávajícího se ve smyslu 1751 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ( OZ ) vztahují na

Více

KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA

KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA *MMOPP00EO8V5* KUPNÍ SMLOUVA A ZÁSTAVNÍ SMLOUVA Článek I. Smluvní strany Prodávající: Statutární město Se sídlem:, Horní náměstí 69, PSČ: 746 26 IČ, DIČ: Číslo účtu: Zastoupen: 00300535,

Více

Zajištění a utvrzení dluhu. Zástavní právo.

Zajištění a utvrzení dluhu. Zástavní právo. CPr_2 Civilní právo 2 Zajištění a utvrzení dluhu. Zástavní právo. Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra evropského a soukromého práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Pojmové rozdíly zajištění dluhu:

Více

b Varianta (fyzická osoba podnikatel) při nabývání id. spoluvlastnictví viz. poznámka

b Varianta (fyzická osoba podnikatel) při nabývání id. spoluvlastnictví viz. poznámka Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 42, 128 00 Praha 2 za kterou jedná akademický titul, jméno, příjmení, věd. hodnost, funkce v prvním pádě anebo

Více

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru 1. Údaje o Věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel: FINFAST s.r.o., IČO: 24286168 Telefonní číslo: +420 733 787 200

Více

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Relativní majetková práva ( NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO. Relativní majetková práva ( NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Relativní majetková práva ( 1721 2054 NOZ) JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.cechak@mail.vsfs.cz Podstata závazkových vztahů vztah věřitel dlužník vztahy relativní - mezi dvěma či

Více

ZMĚNY ZÁKONÍKU PRÁCE OD ROKU 2014

ZMĚNY ZÁKONÍKU PRÁCE OD ROKU 2014 ZMĚNY ZÁKONÍKU PRÁCE OD ROKU 2014 Olga Kryštofová 29.1.2014 Zákoník práce (Zákon č. 262/2006 Sb.) je součástí soukromého práva a upravuje právní vztahy vznikající při výkonu závislé práce mezi zaměstnanci

Více

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne , sp. zn.: 33 Cdo 847/98

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne , sp. zn.: 33 Cdo 847/98 Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 25. 2. 1999, sp. zn.: 33 Cdo 847/98 Smlouvou o nájmu dopravního prostředku se pronajímatel zavazuje přenechat nájemci dopravní prostředek k dočasnému užívání a nájemce

Více

Ručitelské prohlášení

Ručitelské prohlášení Ručitelské prohlášení podle 2018 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Ručitelem se v tomto prohlášení rozumí: [Jméno, příjmení], rodné číslo [ ], s trvalým bydlištěm [ ] Věřitelem se v tomto prohlášení

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. B. Obchodní právo

NÁKLADNÍ DOPRAVA. B. Obchodní právo NÁKLADNÍ DOPRAVA B. Obchodní právo 1. Kdy vzniká podle občanského zákoníku fyzické osobě způsobilost mít práva a povinnosti? a) dnem 18. narozenin b) první den po 18. narozeninách c) narozením, tuto způsobilost

Více

aneb Jak na smlouvy?

aneb Jak na smlouvy? Zvláštní část závazkového práva aneb Jak na Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 30. března 2015 Přehled přednášky Smlouvy pojmenované a nepojmenované Zákonná ustanovení

Více

Díl 7. Zánik závazků. Oddíl 1 Splnění

Díl 7. Zánik závazků. Oddíl 1 Splnění Díl 7 Zánik závazků Oddíl 1 Splnění Obecná ustanovení (Splnění dluhu) (1) Splněním dluhu závazek zaniká. (2) Dlužník musí dluh splnit na svůj náklad a nebezpečí řádně a včas. Z důvodové zprávy (k až 1910):

Více

Kupní smlouva. uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Kupní smlouva. uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Kupní smlouva uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník 1. Smluvní strany Prodávající: Jan Vitoul sídlo: Litovel Nová Ves 5, p. Chudobín 783 21 právní forma: Fyzická osoba zastoupený:

Více

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnického práva k nemovité věci

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnického práva k nemovité věci Smlouva o budoucí smlouvě kupní nemovitá věc dle ust. 1785 a násl. občanského zákoníku 1. Obec Halenkovice, IČO: 00283932, se sídlem Halenkovice 763 63, zast. starostou panem Jaromírem Blažkem, jako budoucí

Více

Všeobecné obchodní a dodací podmínky

Všeobecné obchodní a dodací podmínky Všeobecné obchodní a dodací podmínky Všeobecné obchodní a dodací podmínky společnosti STASTO Automation s.r.o., se sídlem Týnec nad Sázavou, K Náklí 512, PSČ 257 41, IČO 496 84 175, zapsané v obchodním

Více

K U P N Í S M L O U V U čís... Článek I Vymezení předmětu plnění

K U P N Í S M L O U V U čís... Článek I Vymezení předmětu plnění Česká republika Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se sídlem Rašínovo nábřeží 42, 128 00 Praha 2 IČ: 69797111 za kterou jedná: Ing. Jan Kasnar, CSc. náměstek GŘ pro Hospodaření s majetkem,

Více

OBCHODNÍ PRÁVO ZÁVAZKOVÉ VZNIK ZÁVAZKŮ. Vztahy vznikají smlouvou. Uzavření smlouvy může předcházet veřejný návrh, nebo veřejná soutěž.

OBCHODNÍ PRÁVO ZÁVAZKOVÉ VZNIK ZÁVAZKŮ. Vztahy vznikají smlouvou. Uzavření smlouvy může předcházet veřejný návrh, nebo veřejná soutěž. OBCHODNÍ PRÁVO ZÁVAZKOVÉ OSNOVA: Vznik závazků Zajištění závazků Zánik závazků Pojmenované smlouvy VZNIK ZÁVAZKŮ Vztahy vznikají smlouvou. Uzavření smlouvy může předcházet veřejný návrh, nebo veřejná soutěž.

Více

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva ) KUPNÍ SMLOUVA uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva ) Článek I. Smluvní strany Obec Chvalšiny Sídlo: Chvalšiny 38,

Více

PENZIJNÍ PLÁN Allianz transformovaný fond, Allianz penzijní společnost, a. s.

PENZIJNÍ PLÁN Allianz transformovaný fond, Allianz penzijní společnost, a. s. PENZIJNÍ PLÁN Allianz transformovaný fond, Allianz penzijní společnost, a. s. Preambule Penzijní plán Allianz transformovaného fondu, Allianz penzijní společnost, a. s. (dále jen Allianz transformovaný

Více

Všeobecné obchodní podmínky studia PaulusYoga (dále jen VOP )

Všeobecné obchodní podmínky studia PaulusYoga (dále jen VOP ) Všeobecné obchodní podmínky studia PaulusYoga (dále jen VOP ) Vymezení základních pojmů: Poskytovatel - (dále jen,,mgr. Kristýna Paulus ), IČO 71311335, sídlem, K Hájovně 129/36, 142 00 Praha 12. Klient

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ Smluvní strany: 1. EURO DEVELOPMENT JESENICE, s.r.o., IČ 282 44 451, se sídlem Ječná 550/1, Praha 2, PSČ 120 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v

Více

KUPNÍ SMLOUVA. Níže uvedeného dne, měsíce a roku

KUPNÍ SMLOUVA. Níže uvedeného dne, měsíce a roku KUPNÍ SMLOUVA Níže uvedeného dne, měsíce a roku 1. Národní institut dětí a mládeže a školské zařízení pro zájmové vzdělávání (dále jen NIDM ) se sídlem Sámova ulice č. 677/3, Praha 10 - Vršovice, PSČ 101

Více

Aktuální přehled právních předpisů vydaných ve Sbírce zákonů

Aktuální přehled právních předpisů vydaných ve Sbírce zákonů Aktuální přehled právních předpisů vydaných ve Sbírce zákonů Informujeme o následujících právních předpisech, v nichž je obsažena úprava pracovněprávních vztahů nebo která má vztah k odborové činnosti.

Více

KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva ) Příloha č. 4 KUPNÍ SMLOUVA (dále jen smlouva ) uzavřená podle ustanovení 2079 a následujících zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) I. Smluvní

Více

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014

Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014 Obchodní podmínky platné a účinné od 1.6.2014 1. Úvodní ustanovení 1.1 V souladu s ustanovením 1751 odst.1 zák. č. 89/2012 Sb. (Občanský zákoník) v platném znění vydává společnost REDVEL s.r.o. tyto obchodní

Více

inovovaný výukový materiál se bude žákům prezentovat pomocí IT techniky (PC, vizualizér, dataprojektor), tím bude zajištěno zkvalitnění výuky

inovovaný výukový materiál se bude žákům prezentovat pomocí IT techniky (PC, vizualizér, dataprojektor), tím bude zajištěno zkvalitnění výuky Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor : Ing. Jaroslava Pospíšilová

Více

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ

SMLOUVU O SMLOUVĚ BUDOUCÍ KUPNÍ Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli spolu: 1. Obec Zhoř, IČ: 00286974, se sídlem Zhoř 64, PSČ: 588 26, Zhoř, zastoupená Ing. Vladimírem Čížkem, starostou obce -dále též budoucí prodávající - a 2....,

Více

KUPNÍ SMLOUVU. Dnešního dne, měsíce a roku uzavřeli

KUPNÍ SMLOUVU. Dnešního dne, měsíce a roku uzavřeli Dnešního dne, měsíce a roku uzavřeli JUDr. David Termer, insolvenční správce dlužníka SOME TECHNIKA s.r.o., IČ 260 60 574, se sídlem Jarošovská 1267, Jindřichův Hradec, PSČ 377 01; ustanoven usnesením

Více

ZÁVAZKOVÉ PRÁVO. Závazkový právní vztah nelze měnit bez souhlasu stran ( pacta sunt servanda )

ZÁVAZKOVÉ PRÁVO. Závazkový právní vztah nelze měnit bez souhlasu stran ( pacta sunt servanda ) = smluvní, obecné právo ZÁVAZKOVÉ PRÁVO Závazkový právní vztah (dále jen ZPV) je občanskoprávní vztah, v němž jeden subjekt (věřitel) je oprávněn něco požadovat od druhého subjektu (dlužníka) a tento druhý

Více

MĚSTO LOVOSICE ZÁSADY PRODEJE BYTOVÝCH JEDNOTEK A PROSTOR SLOUŽÍCÍCH K PODNIKÁNÍ Z MAJETKU MĚSTA LOVOSICE. I. Preambule

MĚSTO LOVOSICE ZÁSADY PRODEJE BYTOVÝCH JEDNOTEK A PROSTOR SLOUŽÍCÍCH K PODNIKÁNÍ Z MAJETKU MĚSTA LOVOSICE. I. Preambule MĚSTO LOVOSICE ZÁSADY PRODEJE BYTOVÝCH JEDNOTEK A PROSTOR SLOUŽÍCÍCH K PODNIKÁNÍ Z MAJETKU MĚSTA LOVOSICE I. Preambule Prodej bytových jednotek a prostor sloužících k podnikání ve vlastnictví města Lovosice

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY registrační číslo:.. 0000-2014 SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVKY Uzavřená dle ustanovení 1879 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jako občanský zákoník"),

Více

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ o nejvhodnější návrh na uzavření kupní smlouvy o prodeji souboru movitých věcí

OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ o nejvhodnější návrh na uzavření kupní smlouvy o prodeji souboru movitých věcí OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ o nejvhodnější návrh na uzavření kupní smlouvy o prodeji souboru movitých věcí Mgr. Karolína Černá IČ 018 59 251, se sídlem Praha, Doudlebská 1699/5, PSČ 140 00,

Více

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost???

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost??? Smlouva otichém společenství 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouva o tichém společenství Absolutní obchodní závazkový vztah (srv. 261/4), právní úprava obsažena jen

Více