(podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "(podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena)"

Transkript

1 LEKCE 1: (podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena) Pojďme na to :-)) V této lekci si řekneme prakticky to, co byste měli mít ve své základní jazykové výbavě. Také se dozvíte, proč jsou členy důležité, jaké je jejich základní použití a jak si lépe zapamatovat ukazovací zájmena. Vše si také důkladně procvičíte. Nejprve se, prosím, podívejte na slovíčka, a zjistěte, která z nich neznáte. Všechny výrazy jsou použity v jednotlivých částech této lekce, takže si je všechny procvičíte. Pokud některá slova neznáte, měli byste si je průběžně opakovat. Můžete si je vytisknout, neznámá slova zvýraznit a alespoň obden si je opakovat. Je prokázáno, že když člověk něco dělá aktivně, zapamatuje si 60-70%. Proto buďte aktivní, pracujte se slovíčky, opakujte si je. (Kurzisté navíc obdrží slovíčka ve formě kartiček.) I/ VOCABULARY: WHAT [wət] What is IT? It is my PEN. [maɪ pen] It is your PENCIL. [jə:r ˈpensəl] What is THIS? [ðɪs] THIS is a picture. [ˈpɪktʃə] What is THAT? [ðət] THAT is a book. [bʊk] new [njuː] old [əʊld] open [ˈəʊpən] closed [kləʊzd] PEOPLE [ˈpiːpəl] WOMAN [ˈwʊmən] MAN [mæn] GIRL [gɜːl] BOY [bɔɪ] dog [dɒ:g] young [jʌŋ] tall [tɔːl] CO, JAKÝ Co je to? To je moje (plnicí) pero/propiska. To je tvoje/vaše (obyčejná) tužka. Co je toto/tohle? TOTO je obrázek. Co je tamto? TAMTO je kniha. nový starý otevřený zavřený lidé žena muž dívka chlapec, kluk pes mladý vysoký

2 slim [slɪm] good [gʊd] happy [ˈhæpɪ] satisfied [ˈsætɪsfaɪd] brave [breɪv] intelligent [ɪnˈtelɪdʒənt] bath-tub [bɑːθtab] bed [bed] sofa [ˈsəʊfə] chair [tʃeə] table [ˈteɪbəl] lamp [læmp] umbrella [ʌmˈbrelə] hat [hæt] WHERE? [weə] FROM [frəm] language [ˈlæŋgwɪdʒ] school [skuːl] at the language school door [dɔːr] teacher [ˈtiːtʃə] football [ˈfʊtˌbɔːl] work [wɜːk] home [həʊm] office [ˈɒfɪs] bank [bæŋk] garden [ˈgɑːdən] water [ˈwɔːtə] apple [ˈæpəl] orange [ˈɒrɪndʒ] egg [eg] big [bɪg] small [smɔːl] very [ˈverɪ] a very BIG apple Yes, it is a very SMALL egg. WEATHER [ˈweðə] outside [ˈaʊtˈsaɪd] štíhlý dobrý, hodný šťastný spokojený (s čím) statečný inteligentní, bystrý vana postel pohovka židle stůl lampa deštník klobouk KDE? Z (čeho), OD (koho, čeho) jazyk, jazykový škola v jazykové škole dveře učitel fotbal, fotbalový míč práce (činnost) domov kancelář banka zahrada voda jablko pomeranč vejce velký, rozložitý malý velmi velmi velké jablko Ano, to je velmi malé vejce. počasí venku

3 windy [ˈwɪndɪ] cloudy [ˈklaʊdɪ] sunny [ˈsʌnɪ] snowy [ˈsnəʊɪ] frosty [ˈfrɒstɪ] cold [kəʊld] warm [wɔːm] hot [hɒt] today [təˈdeɪ] Hello [ˈheləʊ] Hi [haɪ] How are you? How do you do? name [neɪm] surname [ˈsɜːˌneɪm] parents [ˈpeərənts] the Czech Republic [tʃek rɪˈpʌblɪk] Prague [prɑːg] France [frɑːns] Paris [pari] above [əˈbʌv] under [ˈʌndə] next to [nekst tu] in front of [in frʌnt of] behind [bɪˈhaɪnd] on [ɒn] in [ɪn] WITH [wɪθ] UK, [wɪð] US větrný oblačný, zatažený (obloha) slunečný zasněžený, sněhový mrazivý studený teplý horký dnes, dneska ahoj, dobrý den ahoj, čau, dobrý den (nejčastěji v USA) Jak se máš/máte? /doslova: Jak jsi ty/jak jste vy?/ (US) Jak se máš/máte? (UK) (křestní) jméno příjmení rodiče Česká republika Praha Francie Paříž nad pod vedle (vedle sebe v řadě) před za na (rovném povrchu) v (čem), uvnitř S (čím, kým)

4 LEKCE 1: EXERCISE WORKSHEET VYTISKNĚTE! (Vytiskněte si všechna cvičení, tj. str. 4-5.) #1 Doplňte buď A nebo AN: /Tento znak # znamená v angličtině totéž, co v češtině zkratka pro číslo, tedy č./ 1. It s... apple. 2. It s... hat. 3. It s... orange. 4. It s... office. 5. It s... school. 6. It isn t... big apple. 7. It isn t... new hat. 8. It isn t... good orange. 9. It isn t... English office. 10. It isn t... old school. #2 Přeložte (kde to bude možné, použijte členy): 1. vysoký muž: 2. hezká zahrada: 3. horká voda: 4. studená voda: 5. oranžový deštník: 6. černé dveře: 7. hnědý pes: 8. starý učitel: #3 Doplňte sloveso TO BE : 1. What your name? My name Jerry. I a young boy. 2. What this? It an open book. This book not closed. 3. We tall and slim. we happy? No, we not. 4. The apple big and red. 5. Are young? No, they not young. They old. 6. Tom old? Yes, he very old. 7. I James Bond. Yes, I a brave man. My name Bond. 8. you an intelligent student? Yes, I. #4 Na otázky odpovězte podle vzoru: VZOR: Is the man young? No, he is not. He is old. 1. Is the woman old? 2. Is the apple big? 3. Is the football black? 4. Are they tall? 5. Is the office open? 6. Is your car new? #5 Přeložte dialog: 1. Ahoj. Jak se jmenuješ? 2. Jmenuji se Alice. A jak se jmenuješ ty?

5 3. Já jsem Tom. Jak se máš? 4. Mám se dobře. A ty? 5. Fajn. Jaké je tvoje příjmení? #6 Přeložte věty s ukazovacími zájmeny (zatím jen v jednotném čísle): 1. Toto je nové auto. 2. Tamto je starý stůl. 3. Toto je žluté auto a tamto je zelené auto. 4. Toto je Petr a tamto je Michal. 5. Tato propiska není černá. 6. Tamta banka není dobrá. 7. Tato kancelář je malá a stará. 8. Tato kniha je nová a dobrá. 9. Tamten učitel je hodný a velmi inteligentní. 10. Tamta pohovka není nová. #7 Přeložte: 1. Venku je teplo. 2. Je venku teplo? 3. Dneska sněží a fouká vítr. 4. Dneska je vedro a svítí sluníčko. 5. Svítí dneska slunce? 6. Ne, je zima a je tam zamračeno. #8 Přeložte věty: 1. Odkud jsi? Jsem z České Republiky. 2. Odkud jsou tvoji rodiče? Jsou z Prahy? 3. Odkud je Phil? Je z Paříže. 4. Odkud jsou? Jsou z Francie? 5. Kdo je z České republiky? 6. Je Roger v práci? Ano, je. 7. Jsou Susan a Peter doma? Ne, nejsou. 8. Kdo je v jazykové škole? 9. Carol není v jazykové škole. Je v práci. 10. Kde jsou tamti hodní lidé? Jsou doma? 11. John není spokojený. Není doma. 12. Odkud jsou tito stateční lidé?

6 II/ GRAMMAR: PODSTATNÁ JMÉNA: PODSTATNÁ JMÉNA (věci, předměty, lidé, zvířata) rozdělujeme na počitatelná a nepočitatelná. Počitatelná jsou ta, která můžeme počítat např. stůl, dům, zahrada, zaměstnání. Jsou to věci běžné potřeby i věci, které mají přesně stanovené hranice, jsou to i lidé. To, že je podstatné jméno počitatelné, si lze většinou ověřit tak, že tato slova můžeme skutečně počítat např. 1 stůl, 2 stoly, 1 zahrada, 2 zahrady, atd. Počitatelná podst. jména mohou být: v JEDNOTNÉM ČÍSLE (tj. 1 stůl, 1 židle, 1 dům) v MNOŽNÉM ČÍSLE (tj. 2 stoly, 3 židle, 4 domy, atd.) Nepočitatelná podstatná jména jsou věci abstraktní, látková, zkrátka nelze je počítat. Např. láska, nenávist, sníh, voda, písek. To, že je slovo nepočitatelné, si lze většinou ověřit tak, že jej nelze počítat, např. nemůžeme říci 1 sníh, 2 sněhy, 1 písek, 2 písky, atd. Nepočitatelná podstatná jména jsou vždy v JEDNOTNÉM ČÍSLE (sníh, voda, písek, láska). Proč je toto dělení důležité? Neboť tím přesněji rozlišíme skutečnou podstatu a význam slov. Zjednodušeně řečeno - rozpoznáme, jaká věc má přesné, pevně stanovené, fyzické hranice, a co je naopak abstraktní či nehmatatelné povahy. Navíc existuje poměrně hodně slov, která mohou být počitatelná, ale za jiných okolností nepočitatelná: Např. slovo football můžeme chápat jako sportovní disciplínu/fotbal v tom případě jde o nepočitatelné podstatné jméno neboť jde o něco nehmatatelného, pravidla fotbalu nemůžeme nahmatat. Také ale můžeme slovo football chápat jako fotbalový míč a v tomto případě se jedná o počitatelné podstatné jméno neboť míč má přesně dané fyzické hranice, jde o předmět. Jak rozlišíme, zda máme na mysli fotbal nebo míč? V tom nám pomohou členy, o nichž pojednává další text. Pro ty, kteří chtějí znát odpověď na předchozí otázku: a football the football football (fotbalový míč) (fotbalový míč) (fotbal)

7 ČLENY: Vysvětlíme si, jak je to se členy. ČLENY rozdělujeme na neurčité a určité: a/an (neurčitý člen) nějaký, jeden, jakýsi the (určitý člen) ten, ta, to NEURČITÝ ČLEN je A [ə] nebo AN [ən]: Jaký je rozdíl mezi A/AN? AN se použije tehdy, když slovo (nehledě na slovní druh!), které následuje hned za členem, začíná na samohlásku (ve výslovnosti): Pojďme si to vysvětlit třeba na slově apple. Toto slovo vyslovíme jako [ˈæpəl], tzn. že první písmenko vyslovíme jako samohlásku (v češtině to zní jako e ). Proto tedy bude AN APPLE. Nebo slovo umbrella vyslovujeme jako [ʌmˈbrelə], tzn. že první písmenko vyslovíme jako samohlásku (v češtině to zní jako a ). Proto tedy bude AN UMBRELLA. AN umbrella AN orange umbrella. AN open book. (za členem je písmenko U = které vyslovíme jako A, tedy samohláska) (za členem je písmenko O = které vyslovíme také jako O, tedy samohláska) (za členem je písmenko O = které vyslovíme jako O, tedy samohláska) Proč to tak je? Jednoduše jde o lepší výslovnost. Kdyby za členem A byla samohláska, špatně by se to vyslovovalo. Ještě musíme vzít v potaz, jak rychle mluví rodilí mluvčí. Zkuste si třeba rychle říci a apple a uvidíte, že to zní opravdu hrozně a špatně se to vyslovuje. //Pokud by přeci jen někdo nevěděl, tak samohlásky jsou A,E,I,O,U. // A se použije ve všech ostatních případech. //Tzn. když slovo (nehledě na slovní druh!), které následuje HNED za členem, začíná na souhlásku (ve výslovnosti)//. A door A brown door (za členem je písmenko D = které vyslovíme také jako D, tedy souhláska) (za členem je písmenko B = které vyslovíme také jako B, tedy souhláska) Nyní vás čeká 1. cvičení. Vezměte si, prosím, k ruce EXERCISE WORKSHEET, který jste si vytiskli na začátku této lekce, a vyplňte cvičení č. 1. Poté si vše zkontrolujte v KLÍČI, který je na konci lekce.

8 Další věc o neurčitých členech, kterou si řekneme, je ta, že neurčitý člen nese český význam nějaký. Takže třeba an apple lze přeložit jako nějaké jablko. A friend přeložíme jako nějaký kamarád. An open book jako nějaká otevřená kniha. Doufám, že je to zatím jasné :-). URČITÝ ČLEN je THE [ð] nebo THE [ðɪ:]: Určitý člen má sice jen jeden tvar (THE), má však dvojí výslovnost: THE [ð] pokud slovo (nehledě na slovní druh!), které následuje HNED za členem, začíná na souhlásku (ve výslovnosti): THE [ð] book THE [ð] green book (za členem je písmenko B = které vyslovíme také jako B, tedy souhláska) (za členem je písmenko G = které vyslovíme také jako G, tedy souhláska) THE [ðɪ:] - pokud slovo (nehledě na slovní druh!), které následuje HNED za členem začíná na samohlásku (ve výslovnosti): THE [ðɪ:] umbrella THE [ðɪ:] open book (za členem je písmenko U = které vyslovíme jako A, tedy samohláska) (za členem je písmenko O = které vyslovíme také jako O, tedy samohláska) Proč to tak je? Důvod této dvojí výslovnosti je stejný, jako u neurčitého členu. Zkrátka samohláska se lépe váže ve výslovnosti, když THE vyslovíme jako [ðɪ:]. Určitý člen nese český význam tento. Takže např. the table přeložíme jako ten stůl, the open book jako ta otevřená kniha, atd. POUŽITÍ ČLENŮ: Jak jistě víte, členy se vážou na (některá) podstatná jména. Správné použití členů je pěkný oříšek, proto začneme jen JEDNÍM pravidlem, které se naučíme respektovat. To pravidlo zní: PODSTATNÉ JMÉNO POČITATELNÉ V JEDNOTNÉM ČÍSLE musí mít ČLEN!!! Je to prozatím jen jedno pravidlo, celá věc je složitější, ale to nás teď nemusí zajímat. Nám teď půjde o to, abychom se v prvé řadě toto pravidlo naučili skutečně respektovat a používat v praxi. Je důležité naučit se některé věci pořádně, mít v nich jistotu a teprve později postupně přidávat další pravidla... Podstatné jméno počitatelné v jednotném čísle MUSÍ mít člen! ale JAKÝ ČLEN mám použít? Nejprve nám stačí zjednodušené pravidlo, které si dobře zapamatujeme: Člen NEURČITÝ použijeme: - když mluvíme o nějaké věci velmi neurčitě, - jde o jednu z mnoha stejných věcí,

9 - zmiňujeme tuto věc poprvé a posluchač neví, o čem je řeč. Člen URČITÝ volíme v případě, kdy mluvíme o zcela jasné, konkrétní věci, kterou posluchač zná nebo vidí. Tento člen použijeme též v případě, kdy jsme se posluchači alespoň jednou o něčem zmínili a on už ví, o čem je řeč (zmiňujeme věc podruhé). Navíc si můžeme pomoci tím, že členy přeložíme českými výrazy: --- nějaký, nějaká, nějaké (použijeme člen neurčitý) --- ten, ta, ta (použijeme člen určitý) Pravidel pro použití členů je samozřejmě více. Důležité je nejprve zvládnout základní pravidla, něco si skutečně zapamatovat a využívat v praxi. Postupně budou další pravidla přibývat Proč tolik povyku kvůli členům? -- Je to kvůli posluchači aby nebyl šokován něčím, co nezná, co je mu cizí, o čem nic neví. Použitím neurčitého členu si posluchače jakoby připravíme a poté, co o dané problematice/události ví, použijeme člen určitý. Např. nejprve sdělíme, že jsme si koupili a book (tj. nějakou knihu ), přičemž v další větě neboť posluchač již o knize ví (právě jsme mu to sdělili) již řekneme the book ( ta kniha ). -- Volba členu je záležitost nelehká, po pravdě řečeno trvá několik let, než člověk získá určitou praxi a zvolí (většinou) správný člen. Z toho důvodu mnoho lidí volí řešení velmi špatné členy pro jistotu nepoužívá. Tuto variantu opravdu nedoporučuji, neboť jde o velmi laciné řešení. Rodilým mluvčím připadá, že když vynecháme člen, je to jako bychom ukousli polovinu slovu a připadá jim to divné. -- Člen je důležitou součástí slov, tak jej používejme. Do budoucna (až se dostatečně zdokonalíte v angličtině) se to rozhodně vyplatí!!! Co když nevím, jaký člen (u podst. jména počitatelného v jednotném čísle) použít? Pokud si nejsme jisti, jaký člen použít, tak to riskněme a zkusme použít ten, který v daný moment považujeme za nejlepší volbu. Rozhodně je lepší použít špatný člen, než jej zcela vynechat! (Proč? Neboť by počitatelné slovo působilo jako nepočitatelné, čímž bychom posluchače zmátli.) U KTERÝCH PODSTATNÝCH JMEN MÁM TEDY ČLEN POUŽÍVAT? POUŽÍT ČLEN? ukázka: POČITATELNÉ podstatné jméno ANO, musí být a red apple, an apple v JEDNOTNÉM ČÍSLE the apple POČITATELNÉ podstatné jméno v MNOŽNÉM ČÍSLE NEPOČITATELNÉ podstatné jméno někdy ano (viz 3. lekce) většinou ne (složité, vysvětlíme později)

10 A je tu další cvičení. Vyplňte si, prosím, cvičení č. 2 (EXERCISE WORKSHET). Nakonec si vše zkontrolujte v Klíči na konci lekce. SLOVESO TO BE (být): Dále nás bude zajímat časování slovesa TO BE. Předpokládám, že tyto základy máte zvládnuté. Pokud ne, mrkněte se na následující tabulky a oživte si tuto gramatiku. Potom vás čeká procvičování, kde si své znalosti ověříte. Kladná věty oznamovací: lze zkracovat: 1. osoba I (JÁ) AM I'm já JSEM 2. osoba you (TY) ARE you're ty JSI 3. osoba he (ON) IS he's on JE -//- she (ONA) IS she's ona JE -//- it (ONO, TO) IS it's ono/to JE 1. osoba we (MY) ARE we're my JSME 2. osoba you (VY) ARE you're vy JSTE 3. osoba they (ONI) ARE they're oni JSOU Záporná věty oznamovací: (Zápor tvoříme pouze přidáním záporky NOT hned za sloveso.) lze zkracovat: I AM not I'm not já NEJSEM you ARE not you aren't / you're not ty NEJSI he IS not he isn't / he's not on NENÍ she IS not she isn't / she's not ona NENÍ it IS not it isn't / it's not ono/to NENÍ we ARE not we aren't / we're not my NEJSME you ARE not you aren't / you're not vy NEJSTE they ARE not they aren't / they're not oni NEJSOU

11 OTÁZKY: (Otázku tvoříme pouze otočením pořadí osobního zájmena/podmětu a slovesa/přísudku.) Otázka kladná: Otázka záporná: lze zkracovat: AM I? JSEM já? AM I NOT? NEJSEM já? ARE you? JSI ty? ARE you NOT? aren't you? NEJSI ty? IS he? JE on? IS he NOT? isn't he? NENÍ on? IS she? JE ona? IS she NOT? isn't she? NENÍ ona? IS it? JE ono/to? IS it NOT? isn't it? NENÍ ono/to? ARE we? JSME my? ARE we NOT? aren't we? NEJSME my? ARE you? JSTE vy? ARE you NOT? aren't you? NEJSTE vy? ARE they? JSOU oni? ARE they NOT? aren't they? NEJSOU oni? Odpovědi na otázky: (Na otázky se nejprve odpovídá tzv. krátkou stručnou odpovědí budeme se tím zabývat později prozatím se podívejte na stručné krátké odpovědi u slovesa TO BE ): Yes, I am. No, I'm not. Yes, you are. No, you aren t. / No, you're not. Yes, he is. No, he isn't. / No, he's not. Yes, she is. No, she isn't. / No, she's not. Yes, it is. No, it isn't. / No, it's not. Yes, we are. No, we aren't. / No, we're not. Yes, you are. No, you aren't. / No, you're not. Yes, they are. No, they aren't. / No, they're not. Cvičení. Vypracujte si prosím cvičení č. 3, 4, 5 (EXERCISE WORKSHEET). Poté si výsledky zkontrolujte v Klíči. Pokud najdete chyby, zopakujte si příslušnou část v gramatice. Mělo by vám být zcela jasné, jak vyčasovat sloveso být. UKAZOVACÍ ZÁJMENA: Jako poslední věc z gramatiky nás v této lekci čekají velmi důležitá zájmena, tzv. ukazovací. Tato slova se velmi často používají v běžné řeči, proto je dobré znát je perfektně. Jsou naštěstí jen čtyři: Pokud mluvíme o něčem, co je v naší blízkosti (zhruba do 3-5 metrů), použijeme zájmeno THIS [ðɪs] nebo THESE [ðiːz]. THIS použijeme pro jednotné číslo, THESE pro množné číslo. Takto:

12 THIS (jednotné číslo): TENTO, TOTO, TATO /THIS man = TENTO muž/ THESE (množné číslo): TITO, TYTO /THESE people = TITO lidé/ Jestli mluvíme o něčem, co je ve větší vzdálenosti, použijeme zájmena THAT [ðət] nebo THOSE [ðəʊz]. THAT použijeme pro jednotné číslo, THOSE pro množné číslo. Takto: THAT (jednotné číslo): TAMTEN, TAMTO, TAMTA THOSE (množné číslo): TAMTI, TAMTY /THAT man = TAMTEN muž/ /THOSE people = TAMTI lidé/ Tato zájmena se dají využít i při ukazování na něco, o čem mluvíme. Např. ukážeme na knihu před sebou a řekneme THIS BOOK (tato kniha). Nebo v pekařství ukážeme na něco blízkého a řekneme např. THIS BREAD (tento chleba). Či nás zaujme něco v dálce a řekneme THAT CHILD (tamto dítě) nebo THAT CAR (tamto auto). Největší potíž bývá se zapamatováním všech těchto výrazů. Zkusme si je zapamatovat přesně v tomto pořadí, ve dvojicích: THIS ---> THESE (Obě slova znějí hodně podobně, THESE je o něco protaženější než THIS. Zkuste si říci obě slova rychle za sebou a uvidíte, že znějí podobně.) THAT ---> THOSE (Obě slova znějí drsněji/hruběji než obě předchozí.) Čeká vás další cvičení. Vypracujte si, prosím, cvičení č. 6 (EXERCISE WORKSHEET) a zkontrolujte. Zaměřte se na aktivní zapamatování ukazovacích zájmen. (Vše si znovu zopakujeme v další lekci.) III/ CONVERSATION: WEATHER (počasí) Z běžné konverzace se naučíme, jak jednoduše popsat různé druhy počasí. Podíváme se na nejzákladnější variantu, a to větu typu IT IS + přídavné jméno. Existuje sice více možností, jak vyjádřit, jaké je počasí... ale znáte to, čím více variant, tím spíše si v běžné konverzaci člověk nevzpomene. Nejprve je zapotřebí se naučit jednu variantu pořádně.

13 It is HOT. (Doslova: To je HORKÝ.) (Je horko/vedro.) It is WARM. (Doslova: To je TEPLÝ.) (Je teplo.) It is SUNNY. (Doslova: To je SLUNEČNÝ.) (Je slunečno. Svítí slunce.) It is WINDY. (Doslova: To je VĚTRNÝ.) (Fouká vítr.) It is CLOUDY. (Doslova: To je OBLAČNÝ.) (Je zamračeno/oblačno.) It is COLD. (Doslova: To je STUDENÝ.) (Je zima.) It is SNOWY. (Doslova: To je ZASNĚŽENÝ.) (Je sníh.) It is FROSTY. (Doslova: To je MRAZIVÝ.) (Mrzne.) DALŠÍ MOŽNOSTI: Pokud budeme chtít ještě přidat slovo DNES, připojíme jej na konec věty: It is windy TODAY. It is sunny TODAY. It is cold TODAY. (DNES fouká vítr.) (DNES je slunečno. DNES svítí slunce.) (DNES je zima.) Nebo můžeme připojit slovo VENKU, a to opět na konec věty: It is windy OUTSIDE. It is snowy OUTSIDE. Is it cold OUTSIDE? (VENKU fouká vítr.) (VENKU je sníh.) (JE VENKU zima?) Na závěr is uvedeme otázku: JAKÉ JE DNES POČASÍ? Překlad bude znít takto: WHAT IS THE WEATHER TODAY? (Slovo WHAT neznamená jen CO, ale též JAKÝ vzpomeňte třeba na větu WHAT is your name? JAKÉ je tvé jméno? ) (A to, že informace o čase se dává na konec věty, již víme.) Cvičení. Vyplňte si, prosím, cvičení č. 7 (EXERCISE WORKSHET). Nakonec si vše překontrolujte. WHERE ARE YOU FROM? (Odkud jste?) Toto je zcela jistě častý dotaz např. na dovolené: ODKUD JSI/JSTE? ( WHERE ARE YOU FROM? ) Všimněte si, že předložka FROM je v otázce na konci. Jde o určité pravidlo, ale o tom až později.

14 Where are you FROM? I am FROM the Czech Republic. (Odkud jsi? Jsem z České republiky.) DALŠÍ VARIANTY: Např. můžeme změnit osobu, na kterou se dotazujeme. Všimněte si, že měníme pouze osobu (na kterou se ptáme) a podle toho upravíme i sloveso: Where are YOU from? Where is SHE from? Where are THEY from? Where is that man from? (Odkud jsi (TY)?) (Odkud je ONA?) (Odkud jsou ONI?) (Odkud je ten muž?) Nebo se můžeme přímo dotázat, odkud kdo je: WHO is from Prague? WHO is from France? (KDO je z Prahy?) (KDO je z Francie?) Nebo se můžeme přímo zeptat, zda je ona osoba z dané země či města: Are you from America? Is he from London? Are they from Pilsen? (Jste /vy/ z Ameriky?) (Je /on/ z Londýna?) (Jsou /oni/ z Plzně?) Ještě bychom se mohli zeptat na to, kde se právě daná osoba nachází: Where are you? Where is Mr. Smith? Where are they? (KDE jsi/jste?) (KDE je pan Smith?) (KDE jsou oni?) Odpověď v tomto případě přizpůsobíme situaci, např. Jsem v Ostravě. I am in Ostrava. (Další odpovědi typu Jsem doma, ve škole, v práci si ukážeme v následujícím textu.)

15 AT HOME/WORK/THE LANGUAGE SCHOOL (doma/v práci/ve škole) Pokud mluvíme o tom, kde se právě nacházíme, budou asi častou odpovědí věty typu: Jsem doma, ve škole, v práci. Předložka, která se váže k těmto prostorům, je AT (česky v ). Proč právě AT (a ne IN, které také v češtině znamená V )? Podívejte se na následující obrázek: Mluvíme-li o různých budovách, můžeme to chápat takto: - IN: Mluvíme-li jen o fyzickém prostoru (tzn. vnímáme zdi/stavbu jako takovou), použijeme IN. (Např. někdo se právě nachází v budově školy, ale nezajímá ho obsah/ k čemu budova slouží, ale pouze jen fyzický aspekt budovy. Prostě je fyzicky přítomen v nějaké budově.) - AT: Pokud nás zajímá obsah to, k čemu budova slouží, jaké aktivity se tam konají jsme tedy v budově kvůli obsahu/činnostem, které se vážou k dané budově, použijeme AT. Nejčastěji obývané prostory jsou: AT HOME (doma) AT WORK (v práci) AT SCHOOL (ve škole) AT THE* LANGUAGE SCHOOL (v jazykové škole) * (Člen THE je zde z toho důvodu, že přesně víme, o jaký typ školy se jedná; je to konkrétní typ školy, kde víme, co se zde vyučuje.) Už jistě víte, proč všechna tato spojení budeme využívat s předložkou AT. (Všechny prostory spojujeme s vnitřním obsahem, s aktivitou, děním; nezajímá nás stavba jako taková, ale vnitřní energie místa.) Cvičení. Procvičte si látku z obou předchozích sekcí ve cvičení č. 8 (EXERCISE WORKSHET). Poté si vše zkontrolujte v KLÍČI.

16 MÍSTNÍ PŘEDLOŽKY (above/under, on, in front of/behind, next to) Podíváme se na místní předložky, které potřebujeme znát pro rozmístění objektů v prostoru. Více o předložkách později. Podívejte se na obrázek a přečtěte si uvedené věty. V další sekci IV/TEXTS si zkusíte věty s předložkami přeložit sami. An apple is ON the table. A picture is ABOVE the table. An umbrella is UNDER the table. An open book is IN FRONT OF the table. A green hat is BEHIND the table. An orange lamp is NEXT TO the table. Nějaké jablko je NA stole. Nějaký obraz je NAD stolem. Nějaký deštník je POD stolem. Nějaká otevřená kniha je PŘED stolem. Nějaký zelený klobouk je ZA stolem. Nějaká oranžová lampa je VEDLE stolu. POZNÁMKA KE ČLENŮM: Všimněte si, že daný předmět (první slovo ve větě) používá člen neurčitý (A/AN). Proč? Neboť jde o nějakou/neurčitou věc, jednu z mnoha. (Je to nějaké jablko neznámé, jedno z mnoha.) Lokace/umístění předmětu (na konci věty) se váže se členem určitým (THE). Proč? Neboť se jedná o jednu konkrétní věc např. nějaké jablko je na TOMTO jediném konkrétním stole (na TOMTO jediném, zcela konkrétním stole na světě).

17 IV/ TEXTS: V této sekci si budete hrát na překladatele :-)) Samozřejmě v 1. lekci je text velmi jednoduchý, ale s každou lekcí se bude obtížnost zvyšovat. Budete překládat souvislé texty (většinou z češtiny do angličtiny, někdy naopak). Doporučuji založit si na překlady sešit (poté budete lépe vidět chyby při následných opravách). Přeložte tyto věty a nakonec si jejich správnost ověřte v KLÍČI na konci této lekce. Opět platí, že nejvíce se učíte na základě svých vlastních chyb. Chyby jsou vlastně učební pomůckou, která nám pomáhá věci lépe pochopit. 1. Nějaký muž je ve vaně. 2. Tamta židle je za vanou. 3. Nějaká lampa je vedle postele. 4. Tamten obraz není nad stolem. 5. Je pod stolem nějaký pomeranč? 6. Je před domem nějaké auto? 7. Je na pohovce nějaká lampa? 8. Nějaký černý pes je za dveřmi. 9. Moje auto je vedle zahrady a tvoje auto je za zahradou. 10. Nějaká bílá židle je před velkou pohovkou. V/ HOMEWORK: Čekají vás tři poslední úkoly v této lekci. Úkoly vypracujte a pošlete mi je jako přílohu v u (MS Word, info@anglictinajasne.cz). Vždy říkám svým studentům, aby se snažili dělat úkol z hlavy, nic neopisovali, a už vůbec nevkládali texty do překladače. Vy sami potřebujete zjistit, čemu skutečně rozumíte, co je vám jasné. Do 7 pracovních dnů vám pošlu úkol opravený a opoznámkovaný. #1 Popište svůj pracovní stůl (v kanceláři či doma). Napište pět věcí, které jsou na stole umístěny: VZOR: What is this? It is a blue pencil. (NEBO: This is a blue pencil. NEBO: A blue pencil is on my table.) #2 Přeložte věty: 1. Jsi šťastný a spokojený? Ano, jsem. 2. Je tato dívka vysoká? Ne, není. Je malá. 3. Tento muž je štíhlý a tamten muž je velký. 4. Otevřená kniha je na červeném stole. 5. Je toto auto staré? Ne, je nové. 6. Je tamten deštník žlutý? Ne, je zelený. 7. Jablko je červené a klobouk je černý. 8. Tento stůl je bílý a tamto okno je hnědé. 9. Co je zelené? Tato tužka není zelená. 10. Co je tamto? Tamto je velký pes.

18 11. Malý klobouk je pod židlí. 12. Velký obraz je nad stolem. #3 Vytvořte text: Vymyslete si nějakou postavu a napište o ní co nejvíce informací. POZOR použijte jen sloveso TO BE. (Můžete uvést jméno, odkud je, věk, typ postavy, vlastnosti, profese, kde se právě nachází, rozmístění věcí v jeho pokoji, jaké je právě počasí, případně další info.) VZOR: John is a young man. He is 21 (years old) KLÍČ: EXERCISE WORKSHEET: #1: 1. It s an apple. 2. It s a hat. 3. It s an orange. 4. It s an office. 5. It s a school. 6. It isn t a big apple. 7. It isn t a new hat. 8. It isn t a good orange. 9. It isn t an English office. 10. It isn t an old school. #2: 1. a (NEBO the) tall man, 2. a (NEBO the) nice garden, 3. hot water, 4. cold water, 5. an (NEBO the) orange umbrella, 6. a (NEBO the) black door, 7. a (NEBO the) brown dog, 8. an (NEBO the) old teacher #3: 1. What is your name? My name is Jerry. I am a young boy. 2. What is this? It is an open book. This book is not closed. 3. We are tall and slim. Are we happy? No,we are not. 4. The apple is big and red. 5. Are they young? No, they are not young. They are old. 6. Is Tom old? Yes, he is very old. 7. I am James Bond. Yes, I am a brave man. My name is Bond. 8. Are you an intelligent student? Yes, I am. #4: 1. No, she is not. She is young. 2. No, it is not. It is small. 3. No, it is not. It is white. 4. No, they are not. They are small. 5. No, it is not. It is closed. 6. No, it is not. It is old. #5: 1. Hi (NEBO Hello). What is your name? 2. My name is Alice. And what is your name? 3. I am Tom. How are you? 4. I am fine. And you? 5. Fine. What is your surname? #6: 1.This is a new car. 2. That is an old table. 3. This is a yellow car and that is a green car. 4. This is Peter and that is Michael. 5. This pen is not (NEBO isn t) black. 6. That bank is not (NEBO isn t) good. 7. This office is small and old. 8. This book is new and good. 9. That teacher is good and very intelligent. 10. That sofa is not (NEBO isn t) new. #7: 1. It is warm outside. 2. Is it warm outside? 3. It is snowy and windy today. 4. It is hot and sunny today. 5. Is it sunny today? 6. No, it is cold and cloudy. #8: 1. Where are you from? I am from the Czech Republic. 2. Where are your parents from? Are they from Prague? 3. Where is Phil from? He is from Paris. 4. Where are they from? They are from France. 5. Who is from the Czech Republic? 6. Is Roger at work? Yes, he is. 7. Are Susan and Peter at home? No, they are not (NEBO aren t). 8. Who is at the language school? 9. Carol is not at the language school. She is at work. 10. Where are those good people? Are they at home? 11. John is not (NEBO isn t) satisfied. He is not (NEBO isn t) at home. 12. Where are these brave people from? IV/ TEXTS: 1. A man is in the bath-tub. 2. That chair is behind the bath-tub. 3. A lamp is next to the bed. 4. That picture is not above the table. 5. Is an orange under the table? 6. Is a car in front of the house? 7. Is a lamp on the sofa? 8. A black dog is behind the door. 9. My car is next to the garden and your car is behind the garden. 10. A white chair is in front of the big sofa.

(podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena)

(podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena) LEKCE 1: (podstatná jména, členy, sloveso to be, ukazovací zájmena) Pojďme na to :-)) V této lekci si řekneme prakticky to, co byste měli mít ve své základní jazykové výbavě. Také se dozvíte, proč jsou

Více

PS 1 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Předložky - in, at, for. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: V parku. Cvičení: V práci. Tom is in the park.

PS 1 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Předložky - in, at, for. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: V parku. Cvičení: V práci. Tom is in the park. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Předložky - in, at, for Cvičení: V parku. Tom is in the park. Tom je v parku. 7 8 9 Adam and Pavel

Více

Czenglish 1 ( )

Czenglish 1 ( ) 1 1 I am Czech. Jsem Češka. 2 I am Czech. Jsem Čech. 3 Is he English? Je to Angličan? 4 He is English. Je Angličan. 5 She is English. Je Angličanka. 6 What is it? Co to je? 7 It is a good book. Je to dobrá

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400)

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400) 1 301 Larry is a kind boy. Larry je milý chlapec. 302 Julian's an undisciplined boy. Julian je neukázněný chlapec. 303 David is a nice boy. David je milý chlapec. 304 Tina's a nice girl. Tina je milá dívka.

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/tri/ Czenglish 1 (201-300)

www.czenglish.net/czenglish-1/tri/ Czenglish 1 (201-300) 1 201 Where's your school bag? Kde je tvoje aktovka? 202 Is she married? Je vdaná? 203 Are you tired? Jste unavení? 204 Aren't you tired? Nejsi unavený? 205 This dog is big but that dog is small. Tento

Více

Angličtina hravě - první stupeň

Angličtina hravě - první stupeň INV E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

1.1 Představování. What i s your name? What s your name? My name i s Tom. My names Tom. a m Tom. i m Tom. Cvičení: Já jsem Jirka.

1.1 Představování. What i s your name? What s your name? My name i s Tom. My names Tom. a m Tom. i m Tom. Cvičení: Já jsem Jirka. 1.1 Představování V angličtině se zeptáme: What is your name? Doslova to znamená: Jaké je tvoje jméno? A odpovíme: I am Tom. (Já jsem Tom.) Nebo: My name is Tom. (Moje jméno je Tom.) Angličtina některé

Více

Angličtina 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Bezděková.

Angličtina 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Bezděková. Angličtina 1 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání Typická věková skupina Anotace

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/pet/ Czenglish 1 (401-500)

www.czenglish.net/czenglish-1/pet/ Czenglish 1 (401-500) 1 401 Is Mrs Brown youngish? Yes, she is. Je paní Brownová poměrně mladá? Ano, je. 402 This garden shed is wooden but that one is brick. Tento zahradní domek je dřevěný, ale tamten je cihlový. 403 My garage

Více

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple "to have, to be"

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple to have, to be Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Present simple "to have, to be" Anotace Pracovní list k procvičování tvarů přítomného času prostého sloves

Více

Happy House 2 - Unit 2

Happy House 2 - Unit 2 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Happy House - Unit (hh_unit.jbb) Happy House - Unit Lekce: Unit Cvičení: Strana - poslech Good morning, everybody! Dobré ráno, všichni! Hello,

Více

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary).

PS 1 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Have got - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Have got - oznamovací věty Cvičení: Já mám králíka (plné tvary). I have got a rabbit. Já mám králíka.

Více

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ

ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ZÁKLADY ANGLICKÉ GRAMATIKY PRO SOU MGR. DITA HEJLOVÁ ČLEN URČITÝ A NEURČITÝ VY_32_INOVACE_AH_2_01 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název

Více

PS 1 - LEKCE 5. Lekce: 5.1 Předložky místa. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Na židli, pod židlí. Cvičení: Před krabicí, za krabicí.

PS 1 - LEKCE 5. Lekce: 5.1 Předložky místa. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Na židli, pod židlí. Cvičení: Před krabicí, za krabicí. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE 5 (ps lekce_5.jbb) PS - LEKCE 5 Lekce: 5. Předložky místa Cvičení: Na židli, pod židlí. on the chair na židli The cat is on the chair.

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková Aj5-usk-hej-psa-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Kate is describing their house and her bedroom. M e t o d i c k é p o

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-pos-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mum is coming home and she is talking with her son Jack: Mum: Hello,

Více

ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb.

ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb. ANGLICKÝ TAHÁK, aneb jak se navždy zbavit nejčastějších CzeEnglish chyb. Jan Kovařík CO MŮŽETE OČEKÁVAT? Tento e-book Vám představí a hlavně vysvětlí několik základních chyb, kterých se lidé běžně dopouští,

Více

ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE"

ČASOVÁNÍ SLOVESA TO HAVE ČASOVÁNÍ SLOVESA "TO HAVE" Časování slovesa TO HAVE je o něco jednodušší než časování slovesa TO BE, protože má jen dva tvary. Ve 3.osobě j.č. je tvar HAS, ve všech ostatních osobách je HAVE. V hovorové

Více

Následná aktivita: překlad vět, varianta A a B, varianta B pro žáky se SPCHU (příloha 3, a 4)

Následná aktivita: překlad vět, varianta A a B, varianta B pro žáky se SPCHU (příloha 3, a 4) Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Drawing dictation Pořadové číslo: III_2-05_01 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Opakování vazby THERE IS/THERE ARE a předložek

Více

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple Past simple = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v minulosti Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple of to be Minulý čas slovesa to be

Více

PSANÍ. My room is a mess. Anglický jazyk. Hana Vavřenová

PSANÍ. My room is a mess. Anglický jazyk. Hana Vavřenová PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : My room is a mess M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e

Více

Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků)

Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků) Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6.03 Procvičujeme slovesa a předložky (pro 6. ročník) Tento pracovní list slouží k procvičování

Více

TÉMA 3: PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENA

TÉMA 3: PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENA TÉMA 3: PŘIVLASTŇOVACÍ ZÁJMENA Naším dnešním tématem jsou přivlastňovací zájmena a to přivlastňovací zájmena stojící před podstatným jménem, někdy se jim také říká nesamostatná. (Na přivlastňovací zájmena

Více

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I.

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I. 1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim a/ s _ i b/ s t _ c/ d e 2/ Dokonči odpověď na otázku: Can you play the piano? Yes, I.. No, I. Otázku

Více

III_2-05-02_The Verb to Be sloveso Být pracovní list.doc III_2-05-02_The Verb to Be sloveso Být pracovní list - řešení.doc

III_2-05-02_The Verb to Be sloveso Být pracovní list.doc III_2-05-02_The Verb to Be sloveso Být pracovní list - řešení.doc Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno -Tuřany Název práce: The verb To BE sloveso Být Pořadové číslo: III_2-05-02 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. AC Téma hodiny: Sloveso Být Procvičovat sloveso to

Více

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Hello Bye Good morning Children Yes No Good afternoon Good night Good evening Dobrý den děti Ahoj Ano Dobrou noc Dobré

Více

Hello. Hello. y words. My Picture Dictionary Objects. 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu 4. Co jsou oblíbené věci těch osob?

Hello. Hello. y words. My Picture Dictionary Objects. 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu 4. Co jsou oblíbené věci těch osob? Hello Hello My Picture Dictionary Objects 1 Přečtěte si v učebnici znovu stranu. Co jsou oblíbené věci těch osob? dog Doplňte do tabulky věci o sobě. Name Age Class Favourite colour Favourite thing my

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva po pololetí

Více

Chit Chat 2 - Lekce 2

Chit Chat 2 - Lekce 2 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit bedroom ložnice bathroom koupelna kitchen kuchyně living

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 7 9 9 8 2 U k á z k a k n i h

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-psa-08 Z á k l a d o v ý t e x t : M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Tematická

Více

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda Osobnostní a sociální výchova abecedu - seznamuje se s rozdíly v české abecedě a anglické Rozvoj schopností poznávání

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-05 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Judy, My name s Caroline and I m from Leeds. I m 11 years old. I ve got

Více

AJ - Angličtina pro začátečníky

AJ - Angličtina pro začátečníky AJ - Angličtina pro začátečníky KAPITOLA: 1, LEKCE:1 METODICKÁ PŘÍPRAVA ONLINE jazyky angličtina pro samouky, s.r.o., info@onlinejazyky OSNOVA ČAS TÉMATA POPIS ČINNOSTI POMŮCKY ŠKOLA ŠKOLA 2 LIDÉ POZDRAVY

Více

Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí žáků formou rozhovorů, překladu, kvízu a hádanky. Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků)

Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí žáků formou rozhovorů, překladu, kvízu a hádanky. Doporučený čas: 45 min. (dle schopností žáků) Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6.05 Ověř si své znalosti (pro 6. ročník) Tento pracovní list slouží k ověřování znalostí

Více

Chit Chat 2 - Unit 6. Lekce: STRANA KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 6. Lekce: STRANA KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 6 (chch_unit_6.jbb) Chit Chat - Unit 6 Lekce: STRANA 8 Cvičení: SLOVÍČKA naučit It s sunny. Svítí slunce. (It s) hot. (Je) horko.

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 4. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 4. G. GREGOVSKA zná základní pozdravy umí si vyžádat informaci o jménu a sám tuto informaci poskytnout je schopen prakticky využít abecedu při hláskování umí pracovat se slovníkem rozumí jednoduchým pokynům a otázkám

Více

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomné časy v angličtině jsou: Present simple Přítomný čas prostý Present continuous Přítomný čas průběhový Present perfect Předpřítomný čas Present perfect

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis SLOVESO BE V MINULÉM ČASE VY_32_INOVACE_AK_2_05 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

P L U R A L N O U N S

P L U R A L N O U N S VY_22_INOVACE_AJ5_2_15 Šablona II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků P L U R A L N O U N S VY_22_INOVACE_AJ5_2_15 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková

Více

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi.

PS 2 - LEKCE 2. Lekce: 2.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Přítomný čas průběhový - oznamovací věty Cvičení: Já se dívám na televizi. 8 9 I am watching TV.

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Carl is for the first time in a new school. The teacher is asking Carl.

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 08 07 02 Obecná škola Otázka

Více

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Jessica! I am in Spain now. I am here with a Spanish girl. Her name is

Více

Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2

Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2 Věty k překladu From Unit 2 part B, Project 2 Unit 2 part B - translation practice 1. Proč jsou Mickey a Millie doma odpoledne? Why are Mickey and Millie at home in the afternoon? 2. Proč nejde Mut do

Více

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky What s your

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Anglický jazyk 3. ročník (tab.1) Vyslovuje a čte foneticky správně v přiměřeném rozsahu slovní zásoby - hláskuje jméno, jednoduchá slova, - rozeznává anglická jména v rodě ženském a mužském - orientuje

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : a PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : Facebook My friends M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é

Více

Anglický jazyk 4. B 2014/2015

Anglický jazyk 4. B 2014/2015 Info ze dne 22. září 2014 Anglický jazyk 4. B 2014/2015 V letošním školním roce by jednu hodinu angličtiny Vašich dětí měl vést rodilý mluvčí. Pro jednu skupinu to bude v pondělí, pro druhou ve čtvrtek

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.1.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace PŘEDMĚT: Anglický jazyk ROČNÍK: 3. Umí pozdravit, rozloučí se, představí se, osloví osobu, vyjádří souhlas a

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

Angličtina pro knihovníky a galerijní pracovníky

Angličtina pro knihovníky a galerijní pracovníky Angličtina pro knihovníky a galerijní pracovníky Lekce 3 Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_30 Jméno autora: Lenka Korenová Vestková Třída/ročník:

Více

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9

Obsah. D) Česká písnička - Když jsem já sloužil... 9 Obsah Obsah... 1 14. ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" -ROZDÍL MEZI VESNICÍ A MĚSTEM... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Vesnice a město... 2 B) Aktivita - Rozdíl mezi vesnicí a městem... 2 C) Tvorba s dětmi - Moje město...

Více

Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008. učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky

Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008. učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008 učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky Úvod do jazyka Barvy Výslovnost Sloveso "have" neurčitý člen- a žák se seznamuje s cizím jazykem- s jeho

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ VY_32_INOVACE_AK_2_04 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

To have got VY_32_INOVACE_ANJ_11

To have got VY_32_INOVACE_ANJ_11 VY_32_INOVACE_ANJ_11 To have got Autor: Jana Tesaříková Použití: 5. třída Datum vypracování: 1.11.2012 Datum pilotáže: 9.1.2013 Anotace: Tato prezentace slouží jako pomůcka k teoretickému výkladu slovesa

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I. termín ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: 1) K obrázkům přiřaďte následující číslovky, členy nebo ukazovací zájmena tak, aby dvojice dávaly věcný smysl a byly zároveň mluvnicky

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková Aj5-usk-hej-psa-05.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mike is describing his holiday in the Czech Republic. M e t o d i c k

Více

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ ŠKOLKA VOLÁ - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 Obsah Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Září klepe na vrátka... 2 B) Pracovní list... 2 C) Tvorba s dětmi - Hrneček... 4 D)

Více

2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27

2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27 2AA TIME TO TALK (začátek od Unit 4) prof. Volfová Po 17:30 uč. 27 - osobní a přivlastňovací zájmena - časování sloves BE a HAVE GOT - určitý a neurčitý člen - množné číslo podst. jmen - přivlastňovací

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Lekce 6 Třída, pokoj. 6.1 Struktury. Slovník je tady/tam. Slovník je na stole. Slovník je napravo/nalevo. Vidím třídu. Vidím učitele. Znám město.

Lekce 6 Třída, pokoj. 6.1 Struktury. Slovník je tady/tam. Slovník je na stole. Slovník je napravo/nalevo. Vidím třídu. Vidím učitele. Znám město. Lekce 6 Třída, pokoj 6.1 Struktury Kde je slovník? Slovník je tady/tam. Slovník je na stole. Slovník je napravo/nalevo. Co vidíš? Vidím třídu. Koho vidíš? Vidím učitele. Co znáš? Znám město. 75 LEKCE 6

Více

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Is that tie yours? Je ta kravata vaše? fráze pro začátečníky a mírně pokročilé Copyright Hemisféry, s. r. o., 2008. Všechna práva vyhrazena. Ilustrations

Více

Unit 3 podle učebnice Chit Chat II - zpracováno pro děti s dyslexií

Unit 3 podle učebnice Chit Chat II - zpracováno pro děti s dyslexií www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Unit podle učebnice Chit Chat II - zpracováno pro děti s dyslexií (II_UNIT _namluveno.jbb) Unit podle učebnice Chit Chat II - zpracováno pro

Více

PS 1 - LEKCE 6. Lekce: 6.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty. - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi.

PS 1 - LEKCE 6. Lekce: 6.1 Přítomný čas průběhový - oznamovací věty.  - KNIHOVNA. Cvičení: Já se dívám na televizi. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE 6 (ps lekce_6.jbb) PS - LEKCE 6 Lekce: 6. Přítomný čas průběhový - oznamovací věty Cvičení: Já se dívám na televizi. 6 7 8 9 I am

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Pololetní písemná práce pro 5. ročník Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A11 Pořadové číslo: 11. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. ledna 2012 Datum ověření:

Více

Anglický jazyk 2. ročník

Anglický jazyk 2. ročník ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Anglický jazyk 2. ročník Birthday, toys opakování z 1. třídy Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková 1 Pořadové číslo projektu Nově a lépe s počítači Šablona č.: III/2 Datum

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA je schopen používat odpovídající kultivovaný pozdrav osvojená slovíčka vyslovuje foneticky správně, dbá správné artikulace rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech / Čtení s porozuměním Slovní zásoba / Gramatika / Konverzace / / 0/4 0/2 0/8 0/7 0/2 Obecná

Více

Future. V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous

Future. V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous Future Future V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous 1. Will Will používáme, když: 1. mluvíme o faktech v budoucnosti. I will be fifteen

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Project 1. My projects

Project 1. My projects Project 1 My projects Project 1: Unit 1 About me Úkol: Najdi (nakresli) fotky / obrázky, které zobrazují tebe a věci, které se tě týkají Napiš k nim popisky a věty. Výstup: plakát, 8 vět Nápady: moje hobby

Více

Irák napadl Irán. Iraq invaded Iran.

Irák napadl Irán. Iraq invaded Iran. LEKCE 46 SLOVOSLED: SVOMPT Jedna z věcí, kterou se angličtina zásadně liší od češtiny, je slovosled, tj. pořadí slov ve větě. Angličtina má na rozdíl od češtiny pevný slovosled. To znamená, že jednotlivá

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Chit Chat 2 - Lekce 3

Chit Chat 2 - Lekce 3 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit a doctor lékař Drink this. Vypij toto. Drink this.

Více

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY)

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) a teacher = učitel, učitelka a map = mapa a blackboard = tabule a door = dveře a picture = obraz a window = okno a radio = rozhlas a clock = hodiny

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Ve školním roce 2012/2013 bude zahájena výuka anglického jazyka od 1.ročníku. ad 4.1. Tabulace učebního plánu 1. stupně Vyučovací předmět

Více

VY_22_INOVACE_90 Project 3 U5 Revision

VY_22_INOVACE_90 Project 3 U5 Revision VY_22_INOVACE_90 Project 3 U5 Revision Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 7. 1. THE? Bank of England London Palladium Cambridge Theatre Greenwich Park

Více

Happy House 2 - lekce 5

Happy House 2 - lekce 5 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Happy House - lekce (happy_house unit_.jbb) Happy House - lekce Lekce: Lekce Cvičení: Strana - poslech Lunchtime! Lunch is on the table in the

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A20 Pořadové číslo: 20. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření: 10. června 2012 Datum ověření:

Více

ZÁJMENA SOME, ANY, NO SOME Je to neurčité zájmeno, které můžeme použít jako podstatné jméno, přídavné jméno nebo zájmeno. Má stejný tvar pro jednotné i množné číslo. Překládáme ho jako NĚJAKÝ, NĚJACÍ,

Více

Chit Chat 1 - Lekce 4

Chit Chat 1 - Lekce 4 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit happy šťastný sad smutný hungry hladový thirsty žíznivý

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 ANGLICKÝ JAZYK Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Boy: Can I speak to Emily?

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 40

Více

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John.

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-pos-14 Z á k l a d o v ý t e x t : Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big

Více

Chit Chat 1 - Lekce 5

Chit Chat 1 - Lekce 5 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Lekce (ch_lekce.jbb) Chit Chat - Lekce Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit a face obličej a mouth ústa a nose nos an ear ucho

Více

2. Asking and giving personal information. 1. Presentation

2. Asking and giving personal information. 1. Presentation 2. Asking and giving personal information Cíl hodiny: Vytvořit prezentaci "Osobní údaje", umět se zeptat na osobní údaje a odpovědět, zopakovat si přítomný čas a tázací zájmena (Učebnice Project 2, Introduction

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: 6. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: 6. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. - pozdraví a představí se, zeptá se na jméno a místo původu, tytéž otázky zodpoví; - rozumí názvům některých významných zemí; - zeptá se na telefonní číslo a tutéž otázku zodpoví; - počítá do sta; - identifikuje

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVAC ŠVP Fotograf, Kosmetička-vizážistka,

Více

Hvězda v angličtině. Lekce: 1- Jedna, dva, tři. Lekce: 2 - Ahoj. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Na straně 4. Cvičení: Na straně 5

Hvězda v angličtině. Lekce: 1- Jedna, dva, tři. Lekce: 2 - Ahoj. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Na straně 4. Cvičení: Na straně 5 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Hvězda v angličtině (hvezda.jbb) Hvězda v angličtině Lekce: - Jedna, dva, tři Cvičení: Na straně one two three four five Cvičení: Na straně six

Více

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_AJ.4.802 Anotace Používání přítomného času prostého v anglickém jazyce. Autor Předmět Očekávaný výstup

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-04 Z á k l a d o v ý t e x t : Hi Mathew! We are in France now. We are in Paris today. It is a beautiful city

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 4. ročník Anglický jazyk

Více

Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět a otázek.

Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět a otázek. Šablona č. VI, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Anglický jazyk Anglický jazyk Ročník 5. Anotace Materiál slouží k procvičení znalosti přítomného času prostého, tvorbě vět

Více

PS 2 - LEKCE 6. Lekce: 6.1 Budoucí čas s going to. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já si dám zmrzlinu. Cvičení: On si dá pizzu.

PS 2 - LEKCE 6. Lekce: 6.1 Budoucí čas s going to. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Já si dám zmrzlinu. Cvičení: On si dá pizzu. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Budoucí čas s going to Cvičení: Já si dám zmrzlinu. I am going to have an ice cream. Já si dám

Více

Pracovní list je určen pro žáky 7. ročníku. Žáci se v něm budou zabývat gramatikou, kterou by měli na konci 7. ročníku ovládat.

Pracovní list je určen pro žáky 7. ročníku. Žáci se v něm budou zabývat gramatikou, kterou by měli na konci 7. ročníku ovládat. Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 7.10 Gramatika Pracovní list je určen pro žáky 7. ročníku. Žáci se v něm budou zabývat

Více