126EKMN :Ekonomika a management ve stavebnictví. Vladimíra Nováková 2016

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "126EKMN :Ekonomika a management ve stavebnictví. Vladimíra Nováková 2016"

Transkript

1 126EKMN :Ekonomika a management ve stavebnictví Vladimíra Nováková 2016

2 Globalizace a stavebnictví Pronikání na zahraniční stavební trhy

3 Obsah: Expanze na zahraniční trhy Největší mezinárodní stavební firmy

4 Globalizace Od 70. let byl jedním z nejpřitažlivějších stavebních trhů trh výstavby infrastruktury na Blízkém a Středním Východě. V současnosti.jižní a jihovýchodní Asie (Indie, Indonésie, Malajsie, Čína, )

5 Důvody pro vstup na zahraniční trh získání konkurenční výhody získání odbytiště pro své produkty zlepšení konkurence a poptávky příznivější legislativní podmínky v jiné zemi nižší daňová zátěž snížení výrobních nákladů snížení vlivu hospodářských cyklů

6 Významné analýzy při rozhodování o vstupu na nový trh

7 Faktory pro hodnocení fyzického prostředí

8 Analýza okolí Důležité je při analýze okolí si odpovědět i na následující otázky: Do jaké míry je vnější okolí nejisté a nestabilní? Jaké jsou důvody nestability? Jaká je dynamika prostředí? Jaké je množství změn v určitém časovém období?

9 Vztahy podniku s okolím

10 Faktory ovlivňující vstup na zahraniční trh Politická stabilita hostitelské země Vlastní potenciální ekonomický růst hostitelské země Existence a úroveň konkurence v hostitelské zemi Velikost potenciálních projektů Historický a potenciální růst trhu Perspektiva budoucích projektů Spojení s domácí zemí Otevřenost trhu Jazyková synergie

11 Analýza PEST

12 Určení vlastností a struktury stavebnictví a rozsahu konkurence Na zahraničním trhu se posuzuje povaha, síla, kvalifikace a kapacita: konkurentů potenciálních partnerů kandidátů na akvizici Cíl - kompletní zhodnocení tržního potenciálu a určení oblasti, ve které může být dosaženo konkurenční výhody.

13 SWOT analýza shrnuje interní přednosti a nedostatky a externí příležitosti a hrozby. dává důležité poznatky o vnitřním potenciálu firmy.

14 Porterův model pěti sil

15 Historicky významné země ve vývozu stavebních prací

16 Top 11 International Contractors (2015):

17 Vstup na zahraniční trh Expanzi lze provést různými metodami, které lze postupně prolínat. Lze využít koordinaci projektů z centrální kanceláře v mateřské zemi, fúze a akvizice, joint venture a různé aliance. Důležité je se přizpůsobit se místním podmínkám, vybrat správný segment trhu, na ten se zaměřit, udržet si současné a získat nové klienty. Klíčový vliv - péče o zákazníky a rozšiřování portfolia doplňkových služeb. To vše pomůže zajistit dlouhodobou konkurenční výhodu!

18 Typy spojení společností ve stavebnictví: Fúze Akvizice Strategická aliance Motivace, proč uvažovat o této možnosti: posílení pozice na prosperujícím trhu rozšířením o nové činnosti či know-how (odborné znalosti) zvýšení tržního podílu oslabení konkurence odstranění společnosti a odprodej aktiv zvýšení kapitálové vybavenosti

19 Fúze spojení 2 a více obchodních subjektů v jednu formu sloučení nebo splynutí Sloučení - přechod majetku na 1 z existujících spol. Splynutí - nový subjekt, na který se majetek z původních společností přenáší proces právního spojování ve stavebnictví velice častým jevem

20 Horizontální fúze stejné odvětví či stejný druh obchodní činnosti Výhody: a) vytvoření úspor z důvodu efektivnější alokace zdrojů a lepší koordinace činností, b) získání význam.postavení na trhu a celkové posílení spol. c) efekt. struktura zaměstnanců - dosažení úspor z rozsahu v počtu zaměstnanců Př.: Skanska v r koupila 100% akcií slovenské SkyBau (specializované železobetonářské práce) - stavby dálničních mostů

21 Vertikální fúze spol. spolupracující na určité fázi výroby, avšak každá na jiné str. obchodního vztahu Výhody: stabilizace dodávek surovin a materiálů důležitých pro celou výrobu rozšíření heterogenity ve struktuře zaměstnanců složitější a obtížnější provádění person. činností Př: stavební spol. JTA koupila v r % akcií AB Finance (developerské projekty) PRŮMSTAV v r fúzoval s projekční FCC První čs projekční a stavební, a.s.

22 Konglomerátní fúze spojení 2 a více spol. z různých odvětví Výhody: diverzifikace činností a s tím spojená diverzifikace rizik v jiných sektorech televizní a radiové vysílání American Broadcasting Company ABC - fúze v r (19 mld. dolarů) s the Walt Disney Company.

23 Kongenerická fúze fúze podniků z oborů, které jsou si blízké, ale vyrábějí odlišné produkty u nás ne

24 Vstup na nové trhy převážně prostřednictvím akvizic Holdingy často využívají spolupráce s místními podniky nebo provádějí přímo jejich akvizice. Skupina VINCI pronikla na nové domácí trhy v Evropě (např. v ČR podílovou účastí a následnou akvizicí společnosti SSŽ - dnes Eurovia CS, v Polsku dnešní společností Eurovia Polska, atd.) a v dalších částech světa (např. prostřednictvím Solétanche Bachy, Freyssinet, atd.).

25 Akvizice převzetí podniku na základě koupě a prodeje, spojení 2 nebo více nestejně silných spol., kdy silnější spol. kupuje a ovládá tu slabší, ve stavebnictví nadnárodní koncerny ovládají slabé lokální spol.

26 Majetková akvizice spojování koupí podniku a jeho čistých aktiv, tj. souhrnu majetku a závazků Př.: Skanska v r koupila majoritní podíl 56,3% Inženýrské a průmyslové stavby IPS r akvizice se slov. spol. Stamart Př. Strabag v r získal 4 divize Walter Bau touto akvizicí získal Dálniční stavby Praha v r Mittag v r ½ akcií Viamont DSP

27 Kapitálová akvizice spojování koupí ekvity, tj. podílu na vlastním kapitálu společnosti Výhody: získání podstatného nebo rozhodujícího vlivu v dceřiné nebo přidružené spol. Př.: v r koupil B. Gates akcie španělské stav. spol. FCC (cena jejich akcií ihned stoupla)

28 Strategická aliance (joint- venture) má charakter majetkové aliance změny ve strategiích, v rozhodování na vrcholných úrovních a v organizaci práce Př.: st. spol. Arabtec se spojila v r s jihokorejskou GS Engineering (výstavba metra, železnic, přístavů a tunelů... ) MAG + čínská stav. spol. + britská stav. spol.+ penzijní fond v okolí letiště Manchesteru - kancel.budovy, logistické sklady a hotely (16 tis. prac. míst)

29 Strategická aliance (joint- venture) Charakteristiky JV: partneři přispívají zdroji, znalostmi, dovednostmi a dalšími hmotnými i nehmotnými aktivy vzájemná koordinace a kontrola sdílení hmotných i nehmotných zájmů a zisku

30 Hlavní motivy pro uskutečňování fúzí, akvizic a strat. aliancí: Provozní synergie úspory z rozsahu a posílení pozice na trhu silnější pozici proti konkurenci, diverzifikace rizika Finanční synergie a diverzifikace řešení nedostatek finančních zdrojů, daňový motiv snaha odvádět méně na DPH přidaná hodnota vyplývající z tzv. synergického efektu, 2+2=5

31 Hlavní motivy pro uskutečnování fúzí, akvizic a strat. aliancí: Koncentrace znalostí u velkých, spíše nadnárodních spol. (Skanska, Metrostav, Eurovia, Strabag,..), fúze s menšími společnostmi úzce zaměřenými Výhody: získání potřebných technologií či knowhow

32 Top 11 International Contractors (2015):

33 VINCI Skupina VINCI - původem francouzská mezinárodní stavební společnost se sídlem v Rueil Malmaison s tradicí sahající do r Působí ve více než 90-ti zemích po celém světě a do jejího portfolia patří financování, projektování, výstavba a provozování infrastruktury. To se odráží v její struktuře:

34

35 Struktura VINCI VINCI Concessions (provoz koncesní dopravní infrastruktury) obrat 4,78 mld. VINCI Energies (energetika a služby informač. technologií) obrat 4,61 mld. EUROVIA (dopravní infrastruktura a rozvoj měst) obrat 8,18 mld. VINCI Construction (stavitelství, stavební a vodohospodářské inženýrství a další související služby) obrat 15,72 mld.

36 VINCI řízení na základě decentralizovaného přístupu (široké pole pravomocí jednotek) centrální řízení rizik a posílená vnitřní kontrola a reporting jednotná, systematická a formální kontrola vzniklých rizik obsáhlý systém reportingu skupiny jde až na úroveň divizí dceřiných firem.

37

38 EUROVIA Dopravní infrastruktura a rozvoj měst (staví silnice, dálnice, železnice, průmyslové a obchodní plochy,...) Nabízí také odborné znalosti v příbuzných oborech: projekty pro kvalitní rozvoj měst (vylepšení veřejných rekreačních a sportovních zařízení apod.), dopravní značení, zajištění a ochrana ŽP (protihlukové bariéry, skladovací plochy, atd.);

39 EUROVIA Průmyslová výroba provozuje síť 303 lomů produkujících 59 mil. tun kameniva ročně, 381 obaloven, 130 recyklačních zařízení, 15 továren produkujících vybavení silnic.

40 EUROVIA Údržba a služby (údržba silnic, dálnic a železničních sítí, případy havárií, atd.). poskytuje předprojektové návrhy a koordinaci, poradenství a technickou podporu.

41 Risk management nový systém řízení rizik rizika = překážky, které by mohly bránit společnosti v dosažení jejích cílů. strategická rizika (závazky), provozní rizika (běžné nebo specifické pro obchodní linii), finanční rizika, rizika ve vztahu k dodržování zákonů a předpisů.

42 Společnost EUROVIA CS, a. s. dříve Stavby silnic a železnic, a. s., jednička v oblasti dopravního stavitelství vlastní surovinovou základnu EUROVIA Kamenolomy, a. s.. EUROVIA Kameňolomy, s.r.o. organizována do 6 oblastí na území ČR a SR (regionální závody a dceřiné spol.) od r je jejím 100% vlastníkem fr.spol. Eurovia (VINCI).

43 EUROVIA CS, a.s. r obrat 18,5 mld. Kč HV před zdaněním 897 mil. Kč Rentabilita tržeb (podíl zisku před zdaněním na tržbách).. 4,8 % Počet zaměstnanců ve srovnání s r.2014 navýšila zisk o 63 %, obrat o 20 %. v r % zakázek pro kraje a obce, 39 % zakázek - státní instituce.

44

45

46

47

48 Referenční stavby EUROVIA CS, a.s.: Silnice a dálnice (modernizace D1, D2,D3, ) Železniční a tramvajové tratě, Strahovský tunel, Protipovodňová opatření v Táboře, Centrum zdraví a bezpečí v K.V., Šafárikovo námestie v Bratislavě,

49 Nejlepší silniční stavba r silnice Mokré Lazce (Opava/Ostrava).

50

51

52

53

54

55

56

57

58 KONEC PREZENTACE

59 Prvky struktury stavebnictví

60 Porterův model ohodnocuje rovnováhu a míru konkurence ve stavebním průmyslu mezi účastníky na daném trhu.

61 Identifikace klientů

62

63 Analýza PEST

126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví. Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018

126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví. Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018 126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018 Co se dozvíte? Základní pojmy ve stavebnictví Dodavatelé x subdodavatelé x zadavatelé Stavební produkce x Stavební práce

Více

Vlastnická struktura českých stavebních společností

Vlastnická struktura českých stavebních společností Vlastnická struktura českých stavebních společností 126MPO - Management podniku Bc. Jan Veleba Právní formy vlastnictví podniku a) podniky jednotlivce (živnosti) b) obchodní společnosti (osobní) c) obchodní

Více

126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví. Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018

126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví. Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018 126EKMN: Ekonomika a management ve stavebnictví Ing. Vladimíra Nováková, Ph.D. 2018 Strategie stavebních společností Struktura VINCI a HOCHTIEF holdingy skládající se z jednotlivých divizí a dceřiných

Více

Český stavební trh Hlavní konkurenti na trhu

Český stavební trh Hlavní konkurenti na trhu Český stavební trh Hlavní konkurenti na trhu Vypracoval: Martin Schicht 1 Obsah Český stavební trh Srovnání stavebních firem v ČR Hlavní konkurenti na trhu Metrostav, a.s. STRABAG a.s. EUROVIA CS, a.s.

Více

ČESKÝ STAVEBNÍ TRH HLAVNÍ KONKURENTI NA TRHU ANNA KATRŇÁKOVÁ

ČESKÝ STAVEBNÍ TRH HLAVNÍ KONKURENTI NA TRHU ANNA KATRŇÁKOVÁ MANAGEMENT STAVEBNÍ FIRMY ČESKÝ STAVEBNÍ TRH HLAVNÍ KONKURENTI NA TRHU ANNA KATRŇÁKOVÁ OBSAH ČESKÝ STAVEBNÍ TRH SROVNÁNÍ STAVEBNÍCH PODNIKŮ V ČR HLAVNÍ KONKURENTI Metrostav, a.s. Skanska, a.s. Eurovia

Více

Lucie Ročková 2013/2014

Lucie Ročková 2013/2014 Lucie Ročková 2013/2014 Fyzická osoba Obchodní společnost v.o.s. - k.s. - s.r.o. - a.s. - družstvo Vlastnická struktura Vlastnická struktura jednotlivých stavebních firem působící v ČR hraje v současné

Více

Vlastnická struktura českých stavebních společností

Vlastnická struktura českých stavebních společností Vlastnická struktura českých stavebních společností ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební - Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Bc. Klára Kukačová 1.11.2018 Právní formy vlastnictví

Více

Vlastnická struktura stavebních společností v ČR

Vlastnická struktura stavebních společností v ČR Vlastnická struktura stavebních společností v ČR MFSN Kubina Matěj Počet stavebních firem působících v ČR 334 856 stavebních firem 20 349 společností s ručením omezením 1 082 veřejných obchodních společností

Více

VINCI CONSTRUCTION. v České Republice. v roce 2015

VINCI CONSTRUCTION. v České Republice. v roce 2015 VINCI CONSTRUCTION v České Republice v roce 2015 VINCI ve světě VINCI je globálním společností v oblasti koncesí a stavebnictví, která zaměstnává více než 185.000 lidí ve 100 zemích. VINCI má dostatečné

Více

Stavebnictví v roce 2007 a 2008

Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Jaké bylo české stavebnictví v roce 2007? Celková čísla vyznívají příznivě růst celkové produkce + 6,7 % stavební práce přesáhly poprvé 500 miliard Kč průměrná mzda vzrostla

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma 2018/2019 Marek Trabalka Hodnocení firem Subjektivní Objektivní číselné vyjádření (CF, roční obrat) Kombinace Úspěch a hodnocení firmy Dosažení určitého

Více

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Obsah Druhy hodnocení firem Hodnotící kritéria pro hodnocení firmy Možnosti úspěchu firmy Úspěšný podnik Úspěšné firma Metrostav

Více

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví Podniky podle velikosti Kritéria třídění: - Počet zaměstnanců (nejpoužívanější) - Velikost obratu - Velikost kapitálu -

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Projekt Inovace studijního oboru Geotechnika, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Subterra a.s.

Projekt Inovace studijního oboru Geotechnika, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Subterra a.s. Projekt Inovace studijního oboru Geotechnika, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 Subterra a.s. Obsah Historie Mise, vize, strategie Významné stavby Organizační struktura a divize Kultura společnosti Historie

Více

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období.

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Analýza trhu je klíčovým faktorem budoucího úspěchu

Více

SWOT ANALÝZA 126MSFN

SWOT ANALÝZA 126MSFN SWOT ANALÝZA 126MSFN 8.11.2016 Zbyněk Škoda SWOT analýza -obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečnétipy a příklady z praxe SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS S22/2010/KS 1782/2010/840 V Brně dne: 12. 2. 2010

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS S22/2010/KS 1782/2010/840 V Brně dne: 12. 2. 2010 *uohsx001ktcq* UOHSX001KTCQ ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS S22/2010/KS 1782/2010/840 V Brně dne: 12. 2. 2010 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Marketingové strategie

Marketingové strategie Marketingové strategie 1 Podnikové strategické plánování Marketingové strategické plánování Marketingové operativní plánování Poslání Volba trhu Definice trhu a oborů podnikání Strategické směry a alokace

Více

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY

Marketingový výzkum Tomek - Vávrová Y16MVY Marketingový výzkum Poznávací stránka marketingu Tomek - Vávrová YMVY Otázky k řešení KDE JSME NYNÍ? KDE BYCHOM CHTĚLI BÝT? JAK SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE SE TAM DOSTANEME? JAK ZJISTÍME, ŽE JSME

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Podniková ekonomika : Život podniku. Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005

Podniková ekonomika : Život podniku. Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 Podniková ekonomika : Život podniku Ing. Vlastimil K. Vyskočil, CSc. 2005 ŽIVOT PODNIKU 1. Založení podniku 2. Růst podniku 3. Krize a sanace 4. Zánik podniku Život podniku Podstata počátku i další existence

Více

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Podniková ekonomika Model podniku Ú č e t n i c t v í Stát Dodavatel Podnik (kombinace VF) Odběratel Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Prodej 2 3 Vývoj situace podniků na

Více

Český stavební trh hlavní konkurenti na trhu

Český stavební trh hlavní konkurenti na trhu Český stavební trh hlavní konkurenti na trhu Denis Nanič ČVUT, fakulta stavební 17.10.2018 Pořadí Firma 1. Strabag 1,65 2. Colas CZ 1,67 3. Swietelsky stavební 1,72 4. Chládek a Tintěra, Pardubice TOP

Více

YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi

YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi 1 YIT Group Dobré životní prostředí pro lidi 2 Obsah YIT ve zkratce Strategie růstu Akvizice and YIT Building Systems 3 YIT ve zkratce 4 Dobré životní prostředí pro lidi V roce 2007: YIT je vedoucí společností

Více

ČVUT FEL K 316. Marketing MARKETINGOVÝ VÝZKUM. Tomek - Vávrová

ČVUT FEL K 316. Marketing MARKETINGOVÝ VÝZKUM. Tomek - Vávrová MARKETINGOVÝ VÝZKUM Transakce mezi podnikem a trhem Komunikace Komunikace Nákupní trh Úhrada Zboží Podnik Úhrada Zboží Odbytový trh Nákupní informace Odbytové informace zbožní transakce informační transakce

Více

Marketing Marketingové strategické plánování

Marketing Marketingové strategické plánování Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Marketingové

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 9 Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 1 Modely tvorby podnikové strategie Akad. rok 2015/2016, LS Strategický management - VŽ 2 Modely tvorby podnikové

Více

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku:

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku: TASE 8. přednp ednáška Podnik a jeho funkce, sdružov ování podniků v tržním segmentech Základní pojmy - opakování Podnikání je vymezeno obchodním m zákonz koníkemkem Živnostenské podnikání je vymezeno

Více

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group CEZ MOL STRATEGICKÁ ALIANCE Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group DVA NEJVĚTŠÍ REGIONÁLNÍ SPOLEČNOSTI

Více

Operační program Doprava 2014-2020

Operační program Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura bude jiná, přidány nové podporovatelné oblasti

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Management a marketing, Učební praxe Společná

Více

7) ANALÝZA KONKURENCE - ANALÝZA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU - ANALÝZA VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU

7) ANALÝZA KONKURENCE - ANALÝZA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU - ANALÝZA VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU 7) ANALÝZA KONKURENCE - ANALÝZA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU - ANALÝZA VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ PODNIKU VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ UVĚDOMĚNÍ SI TRŽNÍ POZICE - VIDĚT SE OČIMA SVÉ KONKURENCE A UVĚDOMIT SI SVÉ POSTAVENÍ

Více

Mezitímní účetní závěrka. k 30.6.2005

Mezitímní účetní závěrka. k 30.6.2005 Mezitímní účetní závěrka k Název společnosti: Sídlo: Právní forma: Burešova 938/17, 660 02 Brno střed akciová společnost IČ: 463 427 96 Komentář k prezentovaným výsledkům Popis hospodářské činnosti v prvním

Více

Veřejné zakázky Statistika

Veřejné zakázky Statistika ÚRS PRAHA, a.s. inženýrská a poradenská organizace Veřejné zakázky Statistika 2014 a vývoj 2009-2014 2014 Struktura zakázek podle směru výstavby Zhotovitelé zakázek Zadavatelé zakázek Struktura zakázek

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

ČESKÁ SPOŘITELNA a.s.

ČESKÁ SPOŘITELNA a.s. ČESKÁ SPOŘITELNA a.s. Finanční management projektu a jak komunikovat s bankou Filip Husák ROZVOJ OBCHODU PROGRAM bez kvalitního financování to nejde! ČESKÁ SPOŘITELNA A FSČS FINANČNÍ MANAGEMENT Zdroje

Více

VINCI Construction Prezentace P. 1

VINCI Construction Prezentace P. 1 VINCI Construction Prezentace P. 1 KDO JSME// JEDEN ZE ČTYŘ PÓLŮ AKTIVIT SKUPINY VINCI VINCI OBRAT 38 073 M - Zaměstnanci 183 487 KONCESE OBRAT 6 298 M - Zaměstnanci 13 421 CONTRACTING OBRAT 31 466 M -

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

STRATEGIE A PROJEKTOVÁNÍ FIRMY

STRATEGIE A PROJEKTOVÁNÍ FIRMY 01 A PROJEKTOVÁNÍ FIRMY DEFINICE ZÁKLADNÍCH POJMŮ (1) - ŘECKY STRATOS (VOJSKO); AGOS (VŮDCE) STRATEGOS (UMĚNÍ VOJEVŮDCE) - DO ROKU 450 (př. n. l.) ZMĚNA VÝZNAMU: SPRÁVA, VEDENÍ, MLUVENÝ PROJEV, MOC - DOBA

Více

Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR

Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR FÓRUM ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ 2010 STAVEBNICTVÍ A RECESE Praha 3. března 2010 Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Obsah prezentace: Vývoj stavebnictví v roce 2009 a výhled zakázky Strategie

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

Ing. Lucie Vokáčov. ová, vokacova@pef.czu.cz

Ing. Lucie Vokáčov. ová, vokacova@pef.czu.cz Strategické plánov nování Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef.czu.cz Podstata marketingového řízení Marketingové řízení je proces vedoucí při uvažování vnitřních podmínek i zdrojů a vnějších příležitostí

Více

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ Bakalářský studijní program Stavební inženýrství obor MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ STRUKTUROVANÉ STUDIUM Délka studia 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 BAKALÁŘSKÉ STUDIUM bakalářská práce státní závěrečná

Více

Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci.

Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci. Život podniku Podnik prochází během doby své existence různými vývojovými fázemi, ve kterých se potýká s různými problémy, které mohou ohrozit jeho existenci. Nové podmínky 20. a 21. století nutí podniky

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Konference Rozdíly v konkurenceschopnosti mezi státy EU předpoklady a bariéry jejich překonání 11.dubna 2014, Brno Konkurenceschopnost - srovnání ČR s vybranými

Více

Životní cyklus podniku

Životní cyklus podniku Životní cyklus podniku Příjmy / výdaje Stabilizace Krize Růst Zánik Založen ení,, vznik Čas Základní fáze životního cyklu podniku: založení, růst, stabilizace, krize a zánik Jsou odrazem - vývoje makroekonomického

Více

Struktura odvětví Odvětvová struktura. Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze

Struktura odvětví Odvětvová struktura. Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Odvětvová struktura Ing. Ladislav Tyll, MBA, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah přednášky Odvětvová struktura Struktura odvětví Strukturální politika Struktura = prvky a vztahy mezi nimi Národohospodářská

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

1. Strategické řízení firmy v tržní ekonomice... 1 Shrnutí... 3

1. Strategické řízení firmy v tržní ekonomice... 1 Shrnutí... 3 Předmluva ke třetímu přepracovanému vydání... VII Seznam obrázků... XVII Seznam tabulek... XXI 1. Strategické řízení firmy v tržní ekonomice... 1 Shrnutí... 3 2. Strategické řízení, strategie, hierarchie

Více

SII - Ekonomika a management

SII - Ekonomika a management SII - Ekonomika a management Způsob vyhodnocení: Při vyhodnocení budou za nesprávné odpovědi strhnuty body. 1. Mezi sekvenční funkce nepatří: a) implementace, b) kontrola. c) personalistika a vedení, d)

Více

Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o.

Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Ocenění společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Zadání Ocenění 100% podílu na společnosti Hogg Robinson, s.r.o. Datum ocenění 31.3.2018 Účel ocenění pro interní účely společnosti Kategorie hodnoty Tržní hodnota

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika MANAŽERSKÁ EKONOMIKA (zkouška č. 4) Cíl předmětu Pochopit principy ekonomického stylu myšlení a seznámit se s příklady jeho aplikace v ekonomických analýzách profesního účetního. Porozumět fungování ekonomiky

Více

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ Indra je globální společnost, jejíž silnou stránkou jsou technologie, inovace a talent. Jako lídr ve svém odvětví poskytuje prvotřídní řešení s přidanou hodnotou

Více

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ

TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ TECHNOLOGICKÁ ŘEŠENÍ A SLUŽBY PO CELÉM SVĚTĚ Indra je globální společnost, jejíž silnou stránkou jsou technologie, inovace a talent. Jako lídr ve svém odvětví poskytuje prvotřídní řešení s přidanou hodnotou

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Tematický okruh: Marketing a management Téma: Strategie růstu

Více

S 112/2007/KS-09467/2007/620 V Brně dne 21. května 2007 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. S 112/07, zahájeném dne 20.

S 112/2007/KS-09467/2007/620 V Brně dne 21. května 2007 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. S 112/07, zahájeném dne 20. S 112/2007/KS-09467/2007/620 V Brně dne 21. května 2007 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. S 112/07, zahájeném dne 20. dubna 2007 podle 44 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád,

Více

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 8 30. dubna 2015

Operace v mezinárodním obchodě. Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 8 30. dubna 2015 Operace v mezinárodním obchodě Ing. Jaroslav Demel Přednáška č. 8 30. dubna 2015 Vybrané zvláštní operace v mezinárodním prostředí Přímé zahraniční investice PZI (FDI) Štrach 2009 investice do jiné země

Více

VYPISOVATELÉ: ORGANIZÁTOR:

VYPISOVATELÉ: ORGANIZÁTOR: Ve středu 14. května 2014 vybrala odborná porota soutěžní projekty, které jsou NOMINOVÁNY NA TITUL ČESKÁ DOPRAVNÍ STAVBA/TECHNOLOGIE/INOVACE ROKU 2013. VYPISOVATELÉ: ORGANIZÁTOR: CÍLEM SOUTĚŽE, vypisované

Více

Infrastrukturní projekty. Jan Šnajdr

Infrastrukturní projekty. Jan Šnajdr Infrastrukturní projekty Jan Šnajdr Náš tým poskytující infrastrukturní poradenství je kompetenčním centrem finanční skupiny Erste Group Kdo jsme Největší poskytovatel finančních služeb ve střední Evropě

Více

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ

MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ MANAGEMENT PLÁNOVÁNÍ Plán Zaměření na účel (cíle, poslání) řízeného procesu nebo organizační jednotky Stanovení cesty, jak ho ve stanoveném čase a na požadované úrovni dosáhnout Podstatné východisko úspěšné

Více

STRATEGICKÉ FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ VČETNĚ PROJEKTOVÉ STUDIE

STRATEGICKÉ FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ VČETNĚ PROJEKTOVÉ STUDIE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ OBOR VEŘEJNÁ SPRÁVA A REGIONÁLNÍ ROZVOJ STRATEGICKÉ FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ VČETNĚ PROJEKTOVÉ STUDIE TEZE Jméno diplomanta: Vedoucí diplomové

Více

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111 V Praze, 21. března 2006 Čistý zisk Skupiny ČSOB v roce 2005 vyšší o 17% oproti roku 2004 (konsolidované, IFRS, auditované výsledky) Skupina ČSOB uzavřela rok 2005 se ziskem ve výši 10,3 miliardy Kč. Čistý

Více

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Ročenka konkurenceschopnosti 2006-2007 Růst a stabilita Globalizace Konkurenceschopnost Institucionální

Více

Aktualizace KPS, oblast podnikání

Aktualizace KPS, oblast podnikání Připraveno pro: Oblastní hospodářská komora Aktualizace KPS, oblast podnikání Datum: Místo: Předkládá: 2011-11-23 Hotel Vitality Vendryně Ing. Marian Razima, HRAT, s.r.o. Aktualizace KPS, oblast podnikání

Více

Páteřní infrastruktura

Páteřní infrastruktura Páteřní infrastruktura SENÁT PČR, 23. 1. 2014 petr.moos@rek.cvut.cz mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, Priority SMK, NPR 2 Východiska Klíčové strategie pro budoucí kohezní politiku: Dopravní

Více

v r o ã n í z p r á v a 1 9 9 9

v r o ã n í z p r á v a 1 9 9 9 v roãní zpráva 1999 v roãní zpráva 1999 Metrostav je univerzální stavební spoleãnost, která zaujímá vedoucí postavení v klíãov ch segmentech podzemního stavitelství a Ïelezobetonov ch konstrukcí v âeské

Více

Prezentace společnosti

Prezentace společnosti Prezentace společnosti CS Cargo je nejrychlěji se rozvíjející logistickou skupinou regionu CEE CS Cargo patří k vedoucím firmám v odvětví dopravy a logistiky v regionu střední a východní Evropy Se sídlem

Více

Marketingové plánování

Marketingové plánování Marketingové plánování Úkol plánování vytvořit a udržet vztah mezi stanovenými cíli podniku a strategiemi zvolenými pro dosažení cílů je to impuls k inovacím, dokáže nasměrovat firmu správným směrem Marketingové

Více

UNIPETROL AKVIZICE 16,335% PODÍLU SHELLU V ČESKÉ RAFINÉRSKÉ

UNIPETROL AKVIZICE 16,335% PODÍLU SHELLU V ČESKÉ RAFINÉRSKÉ UNIPETROL AKVIZICE 16,335% PODÍLU SHELLU V ČESKÉ RAFINÉRSKÉ Marek Świtajewski, předseda představenstva a generální ředitel Andrzej Kozłowski, člen představenstva a ředitel strategie, fúzí a akvizic 7.

Více

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR

Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR Komplementarita služeb MPO a TC AV ČR 26. 11. 2014 Spolupráce při podpoře priorit MPO: ZVYŠOVÁNÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ČR PODPORA A ROZVOJ PODNIKÁNÍ INTERNACIONALIZACE MSP PODPORA VÝZKUMU A INOVACÍ TRANSFER

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta. Rozvoj podnikatelské činnosti ve vybraném regionu

Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta. Rozvoj podnikatelské činnosti ve vybraném regionu Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Studijní obor: Veřejná správa a regionální rozvoj Teze k diplomové práci na téma: Rozvoj podnikatelské činnosti ve vybraném regionu Autor

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2017 byl schválen s příjmy v objemu 48 2 752,90 tis. Kč a výdaji v objemu 65 193 281,00 tis. Kč. Během roku 2017 byly na základě

Více

Strategický sňatek fúze a akvizice v automotive

Strategický sňatek fúze a akvizice v automotive Strategický sňatek fúze a akvizice v automotive Mgr. Ondřej MAJER Advokát, Partner PETERKA & PARTNERS IIR konference AUTO 2011, 1.2.2011, Praha Témata: Hospodářská krize a její důsledky Fúze, akvizice

Více

Přednáška č. 6. Volba strategie. typy strategií (integrační, intenzivní, diverzifikační, obranné), výběr vhodné strategie

Přednáška č. 6. Volba strategie. typy strategií (integrační, intenzivní, diverzifikační, obranné), výběr vhodné strategie Přednáška č. 6 Volba strategie Generováni strategických alternativ volba strategie typy strategií (integrační, intenzivní, diverzifikační, obranné), výběr vhodné strategie Systém strategického řízení Rozhodování

Více

SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU. Josef Bejček

SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU. Josef Bejček v v r SOUTĚŽNÍ POLITIKA A FUZE V EVROPSKÉM KONTEXTU Josef Bejček Masarykova univerzita Brno, 2010 Josef Bejček OBSAH SEZNAM ZKRATEK 11 ÚVODEM 12 1. SOUTĚŽNÍ POLITIKA A CÍLOVÉ KONFLIKTY V SOUTĚŽNÍM PRÁVU

Více

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha, 29. dubna 2013

Více

10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE

10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE MANAGEMENT PROCESŮ část 10, díl 3, kapitola 5, str. 1 10/3.5 MARKETINGOVÉ STRATEGICKÉ KONCEPCE Strategické marketingové plánování musí rozhodnout o volbě a pokrytí trhu, stanovení chování vůči tržním subjektům

Více

Organizační struktury velkých stavebních firem v ČR SSŽ, a.s.

Organizační struktury velkých stavebních firem v ČR SSŽ, a.s. Organizační struktury velkých stavebních firem v ČR SSŽ, a.s. Organizační struktury velkých stavebních firem v ČR METROSTAV, a.s. přímé řízení ovlivňování Valná hromada akcionářů Metrostav a.s. Subbterra

Více

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018

Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK Praha, 22. června 2018 Příloha 1: ZPRÁVA O PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI ČEZ, a. s., A O STAVU JEJÍHO MAJETKU ZA ROK 2017 Praha, 22. června 2018 SKUPINA ČEZ DOKÁZALA V ROCE 2017 NAPLNIT HLAVNÍ FINANČNÍ I STRATEGICKÉ CÍLE

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Jak zvýšit konkurenceschopnost ČR a EU? Podnikatelské fórum: 10 let ČR v EU 30. dubna 2014, Praha Inovace mezinárodní srovnání ČESKÁ REPUBLIKA Zdroj: OECD Inovace

Více

VŠB - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, EKONOMICKÁ FAKULTA PŘEDMĚT: STRATEGICKÝ MANAGEMENT. SEMINÁRNÍ PRÁCE: ANALÝZA STRATEGIE FIRMY PROSTORP MCHZ a.s.

VŠB - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, EKONOMICKÁ FAKULTA PŘEDMĚT: STRATEGICKÝ MANAGEMENT. SEMINÁRNÍ PRÁCE: ANALÝZA STRATEGIE FIRMY PROSTORP MCHZ a.s. VŠB - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA, EKONOMICKÁ FAKULTA PŘEDMĚT: STRATEGICKÝ MANAGEMENT SEMINÁRNÍ PRÁCE: ANALÝZA STRATEGIE FIRMY PROSTORP MCHZ a.s. ÚVOD Vybrali jsme si podnik Perstorp Moravskoslezské chemické

Více

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura je však odlišná, přidány

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_16

MEZINÁRODNÍ OBCHOD VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_16 MEZINÁRODNÍ OBCHOD VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_16 Sada: Ekonomie Téma: Mezinárodní obchod Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a

Více

Udržitelné stavební investice v České republice Studie

Udržitelné stavební investice v České republice Studie Udržitelné stavební investice v České republice Studie Listopad 2012 Media Breakfast 28.11.2012 Cíle Studie Zhodnocení aktuálního stavu stavebnictví v České republice Porovnání vývoje veřejných investic,

Více

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016

2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 2. Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 2016 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra průmyslu a obchodu Sekce fondů EU, VaVaI a investičních pobídek 13. 14. června 2016, Ústí nad Labem Stav MSP

Více

Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků

Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků 1. Formy spojení podniku 2. Motivy fúzí a akvizic 3. Strategie podniku a akviziční strategie 4. Ocenění podniku 5. Způsoby financování akvizic 6. Holdingové společnosti

Více

S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE

S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE PhDr. Mgr. Ivo Říha S3 manažer pro Středočeský kraj Praha, 17. října 2013 Co je S3 (RIS3)? = strategie systémové podpory inovačního podnikání a konkurenceschopnosti kraje

Více

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh - Spolupráce při stanovování dlouhodobé strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh se zaměřením na produktový management - Analýza současné pozice ŠKODA

Více

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví 5. 3. 2013 Současná situace: Jak na tom jsme? Současná situace ve stavebnictví Jediné odvětví v ČR již pátým rokem v recesi V

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Alianční strategie: zkušenosti, výzvy a příležitosti spojení Skanska - IPS. Zdeněk Burda IPS Skanska 7.11.2001

Alianční strategie: zkušenosti, výzvy a příležitosti spojení Skanska - IPS. Zdeněk Burda IPS Skanska 7.11.2001 : zkušenosti, výzvy a příležitosti spojení Skanska - IPS Zdeněk Burda IPS Skanska 7.11.2001 České stavebnictví V roce 2000 objem trhu 230 mld. Kč 200 000 zaměstnanců 10 firem s více než 1000 zaměstnanci

Více

Private equity & franchising, trendy, možnosti. Praha, Silke Horáková Výkonná ředitelka CVCA M:

Private equity & franchising, trendy, možnosti. Praha, Silke Horáková Výkonná ředitelka CVCA  M: Private equity & franchising, trendy, možnosti Praha, 13.11.2014 Silke Horáková Výkonná ředitelka CVCA www.cvca.cz M: +420 776 342 396 1 Venture Capital/Private Equity Typické znaky CVCA zastupuje VC/PE

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více