Quest ATLET. Atletika - co to je? Ujdi po rukou 3 metry.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Quest ATLET. Atletika - co to je? Ujdi po rukou 3 metry."

Transkript

1 QUEST ATLET

2 Quest ATLET Atletika - co to je? Atletika (z řeckého áthleon) je základní sportovní odvětví, které zahrnuje přirozené pohybové vlastnosti člověka, tj. běhy, chůzi, skoky, vrhy a hody; původně znamenala boj, závodění. Atletika zahrnuje různorodé pohybové činnosti, jejichž obsahem jsou pohyby cyklické, acyklické a smíšené podle charakteru jednotlivých disciplín. Uplatňují se při ní také základní dynamické zákony - jde o přechod z klidu do pohybu (start), změnu směru pohybu (odraz při skoku), dokončení pohybu (doskok). V atletických disciplínách se uplatňuje pohyb rovnoměrný (např. běh v trati) nebo pohyb rovnoměrně zrychlený přímočarý či rotační (např vrh koulí a hod diskem). Atletika zajišťuje všestranný rozvoj a současně poskytuje široký výběr pro sportovní vyžití. Atletická cvičení mohou být prováděna i v přírodních podmínkách (louka, les, park), což zvyšuje jejich emocionálnost a zdravotní význam. Jsou součástí tělesné přípravy většiny sportů. Cvičení, převzatá v novém věku ze starořecké atletiky, se rozdělila na dvě sportovní odvětví: lehká atletika - obsahuje běhy, skoky, vrhy a hody, chůzi a víceboje těžká atletika - obsahuje zápas, vzpírání, silový trojboj a kulturistiku Ujdi po rukou 3 metry. Jé, to já nikdy nedokážů, řekne si mnohý nováček. A já bych odpověděl, Dobře, nikdy to nedokážeš, pokud nebudeš chtít a pokud Ti někdo nepomůže. Zde je drobný návod jak na to. Buď se chůzi po rukou naučíš sám, pak super a príma, nebo s pomocí minimálně dvou bratrů to během dvou dnů zvládneš. (převzato z Začínáme ze stoje na rukou. Stoj na rukou řadíme mezi statické rovnovážné prvky. Jeho obtížnost je dána malou plochou opory, postavením těla hlavou dolů a poměrně velkou vzdáleností těžiště od místa opory. Stoj na rukou vyžaduje dostatečnou sílu paží, pletence ramenního (nesou celou váhu cvičence) a prostorovou orientaci. Proto je vhodné, aby vlastnímu nácviku předcházela průpravná cvičení zaměřená na posílení paží.

3 K technicky správnému provedení a zachování rovnováhy je potřeba maximálního zpevnění celého těla a zachování přímého úhlu mezi pažemi, trupem a nohama. Stoj na rukou můžeme zakončit buď návratem přes odrazovou nohu zpět do základní polohy nebo kotoulem. Stoj na rukou provádíme ze stoje přednožného levou (nebo přednožení) a z předpažení. Švihem švihové a odrazem odrazové nohy (odrazová noha se dotýká země, současně s tím se předkláníme) dohmatáváme na zem co nejdále před sebe, asi tak půl metru před odrazovou nohu a na šířku ramen. V okamžiku, kdy se ruce dotknou země, švihneme švihovou nohou a odrazovou se odrazíme od země. Oči sledují prsty a hlavu nepředkláníme ani nezakláníme. Jakmile se nohy dostanou do svislé polohy a spojí se, snažíme se o co největší odtlačení rukama od země. Ve stoji jsou ruce v šíři ramen, prsty směřují vpřed, paže vytaženy z ramen, celé tělo zpevněno, tvoří přímku. (Neprohýbat v bedrech). Při přechodu dolů spustíme nejprve jednu nohu, potom teprve druhou. Dopomoc Poskytuje se ze strany, zpočátku třeba i dvěma cvičenci. Uchopíme cvičence za nohy nad koleny. Hned zpočátku naučíme cvičence se zachránit při přepadávání ze stoje na rukou přehmatem jednoruč a stočením stranou (seskok zánožkou). U začátečníků věnujte zvýšenou pozornost dopomoci za boky a nohy cvičence opřete o své rameno. Chyby švihová noha je pokrčená malý odraz odrazové nohy příliš velký odraz (přepadnutí) dohmat rukama je moc blízko odrazové nohy nezpevněný trup - kotoul roztažené nohy předklon nebo záklon hlavy prohnutá záda ruce široko od sebe

4 Pak již jen trénujeme chůzi po rukou, nohy máme mírně pokrčené dopředu a při chůzi natáčíme tělo do stran. Chůze robota s pevnou neohebnou páteří.

5 Udělej dokonalou hvězdu. Jé to je pro holky. Co povídáš? A to jsi bojovník kmene? Nebojácný na noční hlídce i při zkoušení ve škole a u zubaře? Ovšem já znám hodně hochů, kteří hvězdu umí. A pokud mohou a chtějí, tak jí cvičí. Třeba jen tak, z radosti. (převzato z základní akrobatický prvek ze stoje přes podřep se cvičenec předkloní a pootočí částečné trup a zároveň zanoží švihovou nohu (špička nohy musí směřovat ve směru pohybu) první ruka se pokládá přiměřeně daleko (aby nedošlo k naskočení na ruku, ani příliš pod sebe), druhou ruku je výhodné opřít o zem v šíři ramen (prsty téměř proti směru pohybu) po dokončení odrazu odrazové nohy je tělo uvedeno do přetáčivého pohybu, poslední hnací činnost je odraz z druhé ruky dopomoc poskytujeme zkříženým hmatem úchopem za pas, cvičitel stojí za zády cvičence

6 Hluboký předklon. Udělej hluboký předklon tak, aby Tvé špičky prstů, byli sedm cm pod úrovní Tvých chodidel. Tvoje nohy se nesmí viditelně a nadměrně nesmí pokrčit v kolenou. V hlubokém předklonu vydrž alespoň pět vteřin. Tvé tělo však mírné pokrčení v kolenou uskuteční. Je dobré pravidelným cvičením tomu předejít. Tomuto cviku se můžeš vyhnout, pokud použiješ následující výmluvy. 1. Když ono to bolí. Ano, každé cvičení neohebných a neprotažených částí Tvého těla bolí. 2. Nemám na to čas. Tak to máš smůlu. Když ani těch patnáct minut za celý den nenajdeš. Ráno, v poledne před obědem a večer. Stačí, co chceš víc. 3. Jsem na to moc tlustý. Znám i obézní lidičky, kteří tento cvik dokáží. 4. A musím. Ne, nemusíš. Cvičíme v oblečení, které je volné a nestahuje naše bedra. Cvičíme nejlépe v trenýrkách, nebo v plavkách. Cvik provádíme buď na zemi, nebo již na vyvýšeném podstavci, židle, bedna. Dosažené výsledky zapisujeme čárkou na papír, nebo přímo na bednu se jménem cvičence. Na každé schůzce jistě posuneš svůj výkon níž a níž.

7

8 Skok přes švihadlo. Skákej přes švihadlo bez přestávky: 10 a méně let 1:30 sec, 11 let-3 min., 12 let-5 min., 14 let-6 min., 16 a více let-7 minut. Správný skok přes švihadlo. Skákání přes švihadlo je kondiční cvičení pro posílení a zpevnění boků, stehen, lýtek a zadku. Skákání přes švihadlo může sloužit jako zahřívací aktivita před dalším cvičením, nebo to může být vhodné aerobní cvičení pro snižování váhy. Při skákání přes švihadlo je lepší být na měkčím povrchu. Tvrdá betonová podlaha není úplně ideální. Při skákání absorbují klouby (především pak kolena) nárazy. Čím měkčí povrch (trávník, odpružená podlaha v tělocvičně apod. povrchy), tím menší zátěž na klouby. Při skákání přes švihadlo je dobré kombinovat různé způsoby s různou mírou intenzity. Od lehčího střídání levé a pravé nohy (což vzdáleně připomíná běh na místě), přes koky oběma noha současně až po nejtěžší skákání jen na levé nebo pravé noze. Ideální doba cvičení je minut. Po úvodním klidném rozhýbání a zahřátí (při skákání se střídá levá a pravá noha) můžete přejít k vyššímu výkonu. Během skákání je dobré udržovat optimální tepovou frekvenci. Tep by neměl překročit 75% tepového maxima. Také byste se neměli dostat do fáze kdy vám dochází dech. Pro spalování tuků a snížení váhy je důležité, aby tělo fungovalo v režimu aerobního metabolismu, při kterém dochází k efektivnímu odbourávání tuků.

9 Skok do dálky. Skok do dálky (skok daleký) je jednou ze sportovních disciplín řazených do lehké atletiky. Jeho cílem je překonání co největší horizontální vzdálenosti jediným skokem (s rozběhem). Skokani se nejprve rozběhnou po rovné dráze, na jejímž konci je umístěno odrazové břevno, které vyznačuje začátek měřené vzdálenosti. Toto břevno nesmí atlet přešlápnout (proto za ním bývá umístěna plastelína, ve které při případném přešlapu zůstane otisk), ale z něj (či před ním) se odrazí a doskočí co nejdále za něj, kde je umístěno měkké doskočiště z písku do kterého dopadne. Hodnocenou délkou pak je vzdálenost od bližší hrany odrazového prkna směrem k doskočišti a nejbližší stopě směrem k odrazu, kterou skokan v písku zanechal. Obvykle se skokani snaží rozběhnout co nejrychleji, kromě samotné rychlosti je však důležitá také technika skoku. Jen málokdy jsou nejlepší dálkaři také nejlepšími sprintery a naopak (mezi výjimky patřil třeba Jesse Owens nebo později Carl Lewis). Skok daleký byl již součástí antického pětiboje, součástí moderních olympijských her je rovněž od jejich vzniku; je také součástí atletického desetiboje mužů isedmiboje žen. Hranicí světové extratřídy je zhruba 8 metrů u mužů a 7 metrů u žen.

10 Skok z místa. Ze stoje mírně rozkročného, špičky nohou těsně u odrazové čáry, nohy rovnoběžně provedeme skok daleký odrazem snožmo (povolený je podřep, hmitání a švih paží). Délku skoku měříme od odrazové čáry k místu dotyku bližší paty. Zácvik se neprovádí. Skok se opakuje třikrát, zaznamenává se nejlepší pokus, v celých centimetrech. Nezdařený pokus - doskoku přepad vzad - se ruší a nařizuje se nový. Nesmí být použity tretry, není povolena opora před odrazem a doskok musí být na stejně vysoký povrch, jako je úroveň odraziště.

11 Skok do výšky. Skok do výšky (skok vysoký) je disciplína v lehké atletice. Závodníci přeskakují horizontální laťku umístěnou na stojanu, který umožňuje přesně změřit v jaké výšce je tyč položena s tím, že závodníci se odrážejí vždy pouze jednou nohou (není tedy přípustné provádět přes laťku salta, přemety či jiné akrobatické prvky). Technika skoku V současné době je rozlišováno pět technik přeskoku. Nůžky Soutěžící přeskakuje laťku nohama vertikálně k zemi. Tzn. ve stoje vyskočí do vzduchu, kde ve stejné poloze střihne nohama (odrazovou nohu dává před svoji slabší nohu) a tímto způsobem se dostává za laťku. Sweeney Skokan po vykopnutí švihové nohy (ala nůžky) přetáčí tělo střemhlav přes laťku a "potápí se" za ni. Styl 20. až 40. let 20. století - poslední uživatel I. Balasová (Rumunsko) Horine Styl valivý boční - skokan se po vykopnutí švihové nohy pokládá na laťku, míjí ji bokem a současně provléká pokrčenou odrazovau nohu mezi laťkou a tělem (styl užívaný ve 30. až 50. letech 20. století, v 60. letech doznívá) Straddle Je označení přeskoku, kdy soutěžící překonává laťku převalením těla břichem těsně nad laťkou a jeho slabší (švihová) noha se dostává za překážku jako první. Posléze pomocí rotace trupu podle podélné osy přenese většinu váhy svého těla a dostane za laťku i druhou nohu (odrazovou) přikrčenou v koleni. Styl dominující 50. až 70. letům. Flop Jednoznačně dominující styl od konce 70. let 20. století doposud. Předvedl jej na mezinárodní scéně poprvé na OH v Mexiku 1968 Richard Fosbury (USA). Jedná se o techniku, kdy soutěžící se odrazí ze své silnější nohy, ve vzduchu převrátí svoje tělo tak, aby laťku překonal v letu na zádech.

12

13 Trojskok. Trojskok je sportovní disciplína řazená do lehké atletiky. Jedná se o obdobu skoku do dálky, ale trojskokanům jsou povoleny tři odrazy namísto jednoho. Po rozběhu se atlet odrazí z odrazové desky, dopadne na stejnou nohu, dalším krokem přeskočí na druhou nohu a posledním odrazem doskočí do pískoviště (posloupnost je tedy levá levá pravá, nebo pravá pravá levá); tyto fáze se někdy označují jako poskok, krok a skok. V závěrečné fázi skoku trojskokané máchají rukama, což jim umožňuje delší dolet a udržení rovnováhy. Udělej salto. Salto (z latinského saltus - skok) je akrobatický prvek - kotoul ve vzduchu s dopadem na nohy. Provádí se s rozběhem nebo z místa, může směřovat vpřed, vzad i do strany, existují také salta několikanásobná. Provozuje se v cirkuse (proslulé salto mortale) nebo v některých sportovních odvětvích: sportovní gymnastika, skoky do vody, akrobatické lyžování. Naproti tomu v krasobruslení je salto zakázáno. Jako salto bývá také označován přemet provedený s motocyklem nebo letadlem.

14

15 Vytrvalostní běh Vytrvalostní běh -Kondiční běh je typem běhu typický pro běžce, který si jde dvakrát až třikrát týdně zaběhat v rozmezí 20 až 50 minut běhu a jeho kondice je v rozmezí Takovýto běžec naběhá asi km týdně s časem 5 6 minut na kilometr. Pro tento běh je typický volný a přirozený pohyb běžce, ovšem rychlejší než při klasickém joggingu. Energetický výdej za hodinu je přibližně kcal (pro 70kilogramového člověka). Cílem kondičního běhu bývá rozvoj kondice při střední až vysoké intenzitě. Kondiční běh je jedním z fyzicky nejnáročnějších sportů. Zatěžuje se jím celá oběhová soustava, svaly, kosti, klouby a všechny orgány. Pro zlepšení kondice a základní vytrvalosti je nutné pravidelně trénovat, aby si tělo na novou zátěž zvyklo. Quest Atlet návodový sešitek, vypracoval: Atana

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5 Přemet stranou I.B 1 z 5 Obsah práce: 1. Úvod 2. Metodika prvku 3. Záchrana, dopomoc 4. Nejčastější chyby 5. Zdroje 1. Úvod Přemet stranou neboli hvězda je základní akrobatický prvek, který patří mezi

Více

UEG Pravidla TeamGym

UEG Pravidla TeamGym Příloha A1 - Pohybová skladba - hodnoty obtížnosti JI, JII, Sen B Pro všechny tři kategorie je povoleno zařadit prvky, jejichž kód je označen v Příloze A1 hvězdičkou v zeleném poli. * 1 ROVNOVÁŽNÉ PRVKY

Více

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm)

PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ. Skok daleký z místa odrazem snožmo (cm) PŘÍLOHA Č. 3 POPIS A NORMY VYBRANÝCH TESTŮ Skok daleký z místa odrazem snožmo (T1) Tento test se provádí na rovné, pevné ploše (zajištěné před posouváním), jako pomůcka je zapotřebí měřící pásmo. Testovaná

Více

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI

GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 13. ročník prosinec 2009 METODICKÁ PŘÍLOHA 49. GYMNASTICKÉ SESTAVY PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI (4-5 a 6-7 let) DOPORUČENÉ PRO ODDÍLY VŠEOBECNÉ GYMNASTIKY

Více

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb

Obtížnost (bonifikace) maximálně z 8 různých prvků s nejvyšší obtížností a z různých vazeb HODNOCENÍ SESTAV ČERNOŠICKÝ DVOJBOJ ŽENSKÝCH SLOŽEK Volné sestavy ženských složek musí obsahovat povinné prvky závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek ČOS platných od 1. 9. 2010, aktualizace

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TVD 531 Název školy Jméno autora Tematická oblast Předmět Ročník

Více

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem)

GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ. (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) GYMNASTICKÁ ABECEDA CVIČENÍ NA KLADINĚ (Inspirováno článkem publikovaným na internetu neznámým autorem) Zpracovala: ing. Gabriela Machová, předsedkyně komise VG ČASPV Každému cviku na kladině přiřadíme

Více

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s.

Starší žákyně III, IV Kladina, výška 110 cm, můstek. Závodnice musí projít nejméně 2 x délku kladiny. Časový limit s. HODNOCENÍ VOLNÝCH SESTAV Hodnocení volných sestav ženských složek vychází ze závodních sestav sportovní gymnastiky ženských složek České obce sokolské platných od 1. 9. 2010, aktualizace 19. 9. 2013 a

Více

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu

pokaždé za Gymnasta mimo formaci gymnastu Gymnasta je o 1 dobu dopředu nebo pozadu za družstvem pokaždé za gymnastu Příloha A5 Tabulka všeobecných chyb a srážek A 5.1 Pohybová skladba Malá Velká 0.1 0.2 0.3 / 0.5 / 1.0 1. Přesnost formací Všichni gymnasté musí být na přesném místě tak, jak to je uvedeno ve formuláři

Více

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ

Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ Metodika Činnosti, motivace Metodické poznámky CVIČENÍ S TYČÍ 1) ZAHŘÍVACÍ CVIČENÍ Překračování tyčí v rázném tempu. Překračování tyčí levou nohou, zpátky pravou nohou. Slalom mezi tyčemi v mírném běžeckém

Více

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů

Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Návod na realizaci a měření 6 disciplín ke konfrontaci/ porovnání testováním hráčů Verze 1.0 Obsah 1) SKOK Z MÍSTA (5-11LET) / TROJSKOK Z MÍSTA (12-16 LET) - SÍLA... 3 2) ČLUNKOVÝ BĚH (T-BĚH) AGILITY...

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Vleže na zádech opřeme jednu nohu celou plochou chodidla o zem a pokrčíme ji v koleně. Druhou nohu zvedneme, uchopíme ji pod kolenem a špičku chodidla

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

Příloha č. 2. Charakteristika cvičebních tvarů

Příloha č. 2. Charakteristika cvičebních tvarů Příloha č. 2 Charakteristika cvičebních tvarů Doporučené metodické materiály DVD AKROBACIE (Zítko) DVD SKOKY Z MALÉ TRAMPOLINY (Zítko) Akrobacie písemný materiál (Zítko) Všeobecná gymnastika (Zítko) Gymnastika

Více

Technika a její zdokonalování ve sprinterských a běžeckých disciplínách

Technika a její zdokonalování ve sprinterských a běžeckých disciplínách Specializace atletika učební text Sestavila: PaedDr. Jitka Vindušková, CSc. Technika a její zdokonalování ve sprinterských a běžeckých disciplínách V krátkých sprintech se jedná o výkony krátkodobé, prováděné

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více

Sportovní gymnastika. Esteticko koordinační sport

Sportovní gymnastika. Esteticko koordinační sport Sportovní gymnastika Esteticko koordinační sport Předpoklady Somatotyp sportovce silný, pružný, výškově menší postava = menší pákové poměry, rychlejší rotace Psychické vlastnosti spíše extrovert; odolnost

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY Tyto sestavy jsou platné pro členy České asociace Sport pro všechny a České obce sokolské od 1. září 2013. Vycházejí ze schválených závodních sestav sportovní

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ SKOK DALEKÝ

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ SKOK DALEKÝ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 SKOK DALEKÝ TEORETICKÉ ZNALOSTI Základy techniky Skok daleký je závodní disciplínou ve všech věkových kategoriích.

Více

Prvky obtížnosti Pódiová skladba

Prvky obtížnosti Pódiová skladba Prvky obtížnosti Pódiová skladba Piruety Vpřed P201 P401 Vzad P202 P402 P204 Vzad poloha volné nohy je v unožení, zanožení, přednožení mezi 45 a 90 P403 P1201 900 P1002 P804 1080 P1202 900 P1001 P803 P404

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie protahovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 30.9.2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci

VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci VÝUKOVÉ KARTY: SKOKY ZE DŘEPU SNOŽMO VPŘED Žabáci Rozbor disciplíny: Skokanské disciplíny nekladou nárok pouze na sílu dolních končetin, ale také na koordinaci dolních a horních končetin, na souběžný pohyb

Více

REGIONÁLNÍ OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE PROPOZICE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

REGIONÁLNÍ OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE PROPOZICE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA REGIONÁLNÍ OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE PROPOZICE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA Sportovní disciplína: Sportovní gymnastika Datum konání: Středa 28. května 2008 Místo konání: Tělocvična ZŠ Husova v Náměšti n. Osl. Časový

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem

Zpomalení a detail na kotníky. Skiping normální rychlost Zpomalení - šipka na záda, koleno, ruce společně s komentářem Scénář DVD atletika AT1,AT2 Menu výběr: Běžecká abeceda Švihová technika Nízký start a šlapavá technika Štafetový běh Hod míčkem Vrh koulí Skok do dálky základní technika krok Skok do výšky flop Poznámka:

Více

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI

TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI 1. Test č. 1 Člunkový běh 4 krát 10 m 1.1 Popis TEST FYZICKÉ ZDATNOSTI K testu je třeba rovný terén, na kterém je dvěma metami vyznačen úsek o vzdálenosti mezi vnějšími okraji met v délce 10 metrů a stopky.

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP BRNO NA POZICI STRÁŽNÍKA Test tělesné způsobilosti před přijetím k městské policii jsou povinni absolvovat všichni uchazeči o zaměstnání

Více

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY 1. TÝDEN CATWOMAN STATICKÉ PRKNO 01 Sedněte si těsně nad lýtka a hrudník položte mezi stehna. Natáhněte paže před sebe a dlaněmi se opírejte o podlahu. 02 Zdvihněte se na kolena a přejděte do kliku vkleče

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN

INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN Jméno hráče: Hráči Fotbalové Farmy Období: Zimní přípravné období 2015 Pomůcky: Běžecká obuv (sálovky/turfy nejsou ideální), švihadlo CÍL tréninkového plánu: Standardní program/příprava

Více

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY MUŽSKÉ SLOŽKY Tyto sestavy jsou platné pro členy České asociace Sport pro všechny a České obce sokolské od 1. září 2013. Vycházejí ze schválených závodních sestav sportovní

Více

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a )

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) ČESKÝ SVAZ GYMNASTICKÝCH SPORTŮ z.s PRAVIDLA SPORTOVNÍ GYMNASTIKY - ŽEN - 2017 - PRVKY KLADINA ÚČINNOST OD 1.2.2017 PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) Náskok na kladinu do dřepu Sed přednožit povýš nebo stoj na

Více

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje Domácí posilování Obecné Celá tato prezentace není něco, co musíte. Něco, co bude kontrolovat někdo z trenérů či rodičů. Všechno, co je tu psáno, je myšleno jen a jen pro Vaše vlastní zlepšení. Odehrály

Více

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM METODICKÝ DOPIS 2010 Vilém Figalla Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU

Více

Baterie protahovací verze 2017

Baterie protahovací verze 2017 Baterie protahovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument

Více

Metodické pokyny k motorickým testům (13/14 let U23)

Metodické pokyny k motorickým testům (13/14 let U23) Metodické pokyny k motorickým testům (13/14 let U23) Povinnost testování ve 22. a 40. týdnu mají oddíly se statutem SpS a SCM. Výsledky jsou zapisovány do rozeslané excelové tabulky a zasílají se emailem

Více

Prvky obtížnosti Pohybová skladba

Prvky obtížnosti Pohybová skladba Prvky obtížnosti Pohybová skladba Piruety 0,1 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 Vpřed poloha volné nohy a paží je volitelná P201 P401 P601 P1001 P1201 360 540 720 900 1080 Vzad P202 P402 P602 P1002 P1202 poloha

Více

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a )

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) ČESKÝ SVAZ GYMNASTICKÝCH SPORTŮ PRAVIDLA GYMNASTIKY - ŽEN - 2017 - PRVKY KLADINA ÚČINNOST OD 1.11.2017 PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) Náskok na kladinu do dřepu Sed přednožit povýš nebo stoj na opatkách ( 2

Více

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK POČET OPAKOVÁNÍ 0 INTENZITA střední Lze provádět od. týdne Začněte na všech čtyřech, pak přeneste váhu vpřed, tak, aby byla téměř celá na pažích. Pokrčte a překřižte nohy.

Více

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a )

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) ČESKÝ SVAZ GYMNASTICKÝCH SPORTŮ PRAVIDLA GYMNASTIKY - ŽEN - 2017 - PRVKY PROSTNÁ ÚČINNOST OD 1.11.2017 PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) Skok prohnutě Skok prohnutě s obratem 180 o Stoj na rukou jednoruč Váha

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - posilovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Partnerská akrobacie METODICKÁ PŘÍLOHA 54

Partnerská akrobacie METODICKÁ PŘÍLOHA 54 Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 15. ročník březen 2011 METODICKÁ PŘÍLOHA 54 Partnerská akrobacie Autoři: Dana Milatová, Otakar Mojžíš, Lenka Rosenbaumová, Jitka Rosenbaumová, Miroslav

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a )

PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) ČESKÝ SVAZ GYMNASTICKÝCH SPORTŮ PRAVIDLA SPORTOVNÍ GYMNASTIKY - ŽEN - 2017 - PRVKY PROSTNÁ ÚČINNOST OD 1.2.2017 PRVKY ČSGS - a ( MALÉ a ) Skok prohnutě Skok prohnutě s obratem 180 o Stoj na rukou jednoruč

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA

Motorické testy. Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Motorické testy Testová baterie pohybových schopností pro REPUBLIKOVÝ VÝBĚR ŽACTVA Výběr testů vychází z doporučené baterie motorických testů pro lyžařské oddíly a SPS schválené v roce 2016, pro kritéria

Více

MANUÁL DISCIPLÍN SOV

MANUÁL DISCIPLÍN SOV MANUÁL DISCIPLÍN SOV SAZKA OLYMPIJSKÝ VÍCEBOJ JE SOUČÁSTÍ ČESKO SPORTUJE, PROJEKTU ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU NA PODPORU ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU Aktualizováno dne 15. 9. 2015. HLUBOKÝ PŘEDKLON Dřevěnou

Více

Regionální centrum SPV Brno-město, o. s. SESTAVY SG Dorostenky V. a ženy VI.

Regionální centrum SPV Brno-město, o. s. SESTAVY SG Dorostenky V. a ženy VI. Regionální centrum SPV Brno-město, o. s. Merhautova 46, Brno, tel. 545 578 572 sekretar@rcbrnomesto.cz, www.rcbrnomesto.cz Registrace občanské sdružení u MV ČR č.j. VSC/1-16623/92-R SESTAVY SG Dorostenky

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Testy fyzické způsobilosti. 234. pěšího praporu KVH AST o.s.

Testy fyzické způsobilosti. 234. pěšího praporu KVH AST o.s. Testy fyzické způsobilosti 234. pěšího praporu KVH AST o.s. Fyzická způsobilost a členství ve 234pp Žadatel, který se uchází o členství ve 234.pp musí mít mimo jiné splněny všechny fyzické testy. Z rozumných

Více

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby A otočení jedné nohy nártem (vč. hřebetu prstů) směrem dolů a lehké zatížení => protažení prstů a nártu

Více

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko Opřít koleno a pohyb po celém lýtku nebo různé kroužky s pohybem po celém lýtku bérec Kočka a roluji pod sebe

Více

Analýza běžecké techniky

Analýza běžecké techniky Analýza běžecké techniky Obsah Základní informace... 2 Video-analýza rychlý souhrn... 3 Zdravotní anamnéza... 4 Obecný postup k odstranění chyb... 5 HLAVNÍ CHYBA Zvýšená hmotnost, nedostatečné posílení

Více

Změny Pravidel FIG sportovní gymnastiky žen platné od r PRVKY OBTÍŽNOSTI doplňuje se prvek obtížnosti I = 0,90 b.

Změny Pravidel FIG sportovní gymnastiky žen platné od r PRVKY OBTÍŽNOSTI doplňuje se prvek obtížnosti I = 0,90 b. Změny Pravidel FIG sportovní gymnastiky žen platné od r. 2014 Tento materiál představuje přehled všech změn pravidel FIG vydaných v různých materiálech platných pro rok 2014. Pro výkonnostní soutěže v

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

F Y Z I C K É T E S T Y

F Y Z I C K É T E S T Y M stská policie F Y Z I C K É T E S T Y Testy postihují základní pohybové schopnosti: - rychlost - obratnost - pohyblivost - sílu - vytrvalost Po adí test : Test. 1 člunkový běh 4 krát 10 metrů Test. 2

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

12. lekce Tématický plán: Teorie - Akrobatická příprava. Praxe- Praktické příklady akrobatické přípravy. Dechová cvičení Doporučená literatura

12. lekce Tématický plán: Teorie - Akrobatická příprava. Praxe- Praktické příklady akrobatické přípravy. Dechová cvičení Doporučená literatura 12. lekce Tématický plán: Teorie - Akrobatická příprava. Praxe- Praktické příklady akrobatické přípravy. Dechová cvičení Doporučená literatura 1. AKROBATICKÁ PŘÍPRAVA a příklady cvičení Akrobatickou přípravu

Více

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů:

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů: Oblast bederní Uvolňování, protahování v oblasti bederní páteře a posilování břišních svalů vhodnými cviky a ve správné posloupnosti je důležitou prevencí bolesti zad. Bederní páteř a křížobederní přechod

Více

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání:

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání: Přílohy Tréninkové jednotky SLSV Jednotka A: extenzivní vytrvalost Druh sportu: Běh, kolo, horská chůze, kolečkové brusle, stacionární kolo, plavání Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF)

Více

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK

ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ ODBOR VŠESTRANNOSTI ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK platné od 1.9.2010, aktualizace 19.9.2013 Soutěž v sokolské všestrannosti ČOS ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY

VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY Rozbor disciplíny: Při skoku o tyči do dálky se atlet odrazí a s pomocí tyče musí překonat nízkou překážku a přehoupnout se směrem vpřed. Bezpečnost účastníků: Zajistěte,

Více

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP ŠPINDLERŮV MLÝN NA POZICI STRÁŽNÍKA

KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP ŠPINDLERŮV MLÝN NA POZICI STRÁŽNÍKA KRITÉRIA PRO SPLNĚNÍ TĚLESNÉ ZPŮSOBILOSTI UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ U MP ŠPINDLERŮV MLÝN NA POZICI STRÁŽNÍKA Test tělesné způsobilosti před přijetím k městské policii jsou povinni absolvovat všichni uchazeči

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

ČLÁNEK 10 - Kladina Všeobecné zásady

ČLÁNEK 10 - Kladina Všeobecné zásady ČLÁNEK 10 - Kladina 10.1 Všeobecné zásady Hodnocení sestavy začíná odrazem z můstku nebo žíněnky. Přídavné zpevňující podložky pod můstek (např. další můstek) nejsou povoleny. Druhý rozběh k náskoku na

Více

Nadace sportující mládeže

Nadace sportující mládeže SPORTOVNÍ HRY MATEŘSKÝCH ŠKOL 2018 (KVALIFIKACE) Veškeré texty, obrázky a fotografie v tomto dokumentu jsou chráněny autorským právem. SPORTOVNÍ HRY MATEŘSKÝCH ŠKOL 2018 Záměr: Sportovní hry mateřských

Více

POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ

POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ POPIS VYBRANÝCH TESTŮ MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ KLIKY Provedení: TO začíná v lehu na břiše, paže na šířku ramen, ruce pod rameny. TO provádí vzpor ležmo klik ležmo plynule bez přestávky. V kliku ležmo je

Více

I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa

I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa I. TEST výbušná silová schopnost dolních končetin skok daleký z místa Ze stoje úzce rozkročného těsně před odrazovou čarou testovaná osoba provede skok vpřed odrazem snožmo se snahou skočit co nejdále.

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Sport

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Sport Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Sport Jméno a příjmení: Andrea Vašková Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Jan Froněk Datum odevzdání: 31. 03. 2014 ČESTNÉ

Více

ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ ODBOR VŠESTRANNOSTI ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK

ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ ODBOR VŠESTRANNOSTI ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK ČESKÁ OBEC SOKOLSKÁ ODBOR VŠESTRANNOSTI ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK platné od 1.9.2010 Soutěž v sokolské všestrannosti ČOS ZÁVODNÍ SESTAVY SPORTOVNÍ GYMNASTIKY ŽENSKÝCH SLOŽEK

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

Seznam příloh. Příloha A Popis cviků. Příloha B Anketní formulář

Seznam příloh. Příloha A Popis cviků. Příloha B Anketní formulář Seznam příloh Příloha A Popis cviků Příloha B Anketní formulář Příloha A - ZÁSOBNÍK CVIKŮ 1. VÝPADY S ROTACÍ Vytváří stabilní základ celého trupu pro úspěšnou koordinaci při ohýbání, natahování a rotaci

Více

BALETJÓGA METODICKÁ PŘÍLOHA 63. www.caspv.cz. Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková.

BALETJÓGA METODICKÁ PŘÍLOHA 63. www.caspv.cz. Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková. Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 17. ročník září 2013 METODICKÁ PŘÍLOHA 63 BALETJÓGA Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková.

Více

1. SKOKY A B C D E F/G Dálkový skok s obr. 180 PR SK 1-1

1. SKOKY A B C D E F/G Dálkový skok s obr. 180 PR SK 1-1 1. SKOKY 1.201 Dálkový skok s obr. 180 1.101 Dálkový skok odrazem jednonož (úhel roznožení 180 ) nebo se skrčením přednožmo jedné a zanožením druhé 1.301(*) Odrazem jednonož skok s bočným roznožením a

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

1. SKOKY A B C D E F/G 1.201 Dálkový skok s obr. 180 PR SK 1-1

1. SKOKY A B C D E F/G 1.201 Dálkový skok s obr. 180 PR SK 1-1 1. SKOKY 1.201 Dálkový skok s obr. 180 1.101 Dálkový skok odrazem jednonož (úhel roznožení 180 ) 1.301 Odrazem jednonož skok s bočným roznožením a obr. 360 1.401 Odrazem jednonož skok s bočným roznožením

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1) Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 20 bodů Jedná se o zkušební státní zkoušky, které zabezpečuje

Více

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo:

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo: Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/53.0008 U DĚTÍ 4 5 třída VYTVOŘIT K POHYBU VZTAH

Více

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI)

o PŘÍLOHA Č. 2 (CELKOVÁ EVIDENCE) o PŘÍLOHA Č. 3 (EVIDENCE VYTRVALOSTI) FK METEOR U15 (R. 2004) INDIVIDUÁLNÍ PLÁN HRÁČE NA PŘECHODNÉ LETNÍ OBDOBÍ CÍLEM JE: UDRŽENÍ ČI ZVÝŠENÍ STAVU TRÉNOVANOSTI (VIZ PŘÍLOHA Č.1), ROZVOJ VYTRVALOSTNÍCH SCHOPNOSTÍ, ROZVOJ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0767 Šablona: III/2 3. č. materiálu: VY_ 32_INOVACE_167 Jméno autora: Mgr. Josef Kuttner Třída/ročník:

Více

Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky

Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky Závodní sestavy sportovní gymnastiky - ženské složky Červené písmo označuje změny a doplňky k 7.3.2018, platné pro republikovou soutěž SG pro rok 2018 Tyto sestavy jsou určeny pro všechny členky České

Více

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů.

METODIKA TESTŮ. Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. METODIKA TESTŮ Organizace testů: Testy se doporučuje rozdělit do dvou dnů. Pořadí testů: SCM: 1. den: 1. Klidová srdeční frekvence 2. V předklon 3. Dotyk prstů za zády 4. Člunkový běh 4x10m 5. Kliky 6.

Více

VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY

VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY VÝUKOVÉ KARTY: SKOK O TYČI DO DÁLKY Rozbor disciplíny: Skok o tyči vyžaduje několik dovedností: držení a nesení tyče, zasunutí tyče ( zabodnutí ), odraz, let a doskok (do položených terčů). Bezpečnost

Více