VYSOKONAPĚŤOVÁ ZKOUŠKA IZOLACÍ Porovnání různých zkušebních metod ke zjišťování pórovitosti. 1. Stabilita nastaveného zkušebního napětí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKONAPĚŤOVÁ ZKOUŠKA IZOLACÍ Porovnání různých zkušebních metod ke zjišťování pórovitosti. 1. Stabilita nastaveného zkušebního napětí"

Transkript

1 VYSOKONAPĚŤOVÁ ZKOUŠKA IZOLACÍ Porovnání různých zkušebních metod ke zjišťování pórovitosti Obsah Úvod 1. Stabilita nastaveného zkušebního napětí 2. Zvýšení jistoty měření klouzavými výboji 3. Zbytkové náboje na povlaku 4. Nedestruktivní zkouška materiálu 5. Namáhání materiálu 6. Zkoušení materiálů s vodivými příměsmi 7. Bezpečnost Úvod Pro vyloučení přítomnosti pórů v izolačních povlacích na elektricky vodivých objektech (např. trubky, cisterny, nádrže) se jako úspěšná a bezpečná metoda již řadu let osvědčuje vysokonapěťová zkouška. Při zkoušení pórovitosti pomocí vysokého napětí lze rozlišovat tři různé typy zkušebních přístrojů: zkušební přístroje s impulsním vysokým napětím (přístroje ELMED Isotest) zkušební přístroje s stejnosměrným napětím zkušební přístroje se střídavým napětím V následujícím textu porovnáme tyto rozdílné koncepce na základě nejdůležitějších kriterií. Vysvětlíme jejich výhody a nevýhody na základě řešení otázek relevantních pro praxi. 1. Stabilita nastaveného zkušebního napětí Jako orientační hodnota pro volbu zkušebního napětí platí např. podle DIN 30672: U zkuš = 5 kv / mm + 5 kv Příklad: U továrního obalu z PE, silného 3 mm, se má ověřit bezpórovitost. => U zkuš = 3 mm x 5 kv / mm + 5 kv = 20 kv (Výše uvedený orientační vzorec pro zkušební napětí platí pro pracovní rozsah kv, přičemž udaná hodnota dává dostatek tolerance pro odchylky vlivem vlhkosti, tlaku vzduchu apod.). Otázka: Lze zkoušet znečištěné nebo vlhké zkušební objekty? stabilní zkušební napětí i při znečištění a vlhkosti zkušebního objektu Elektronická regulační automatika přístrojů ELMED-Isotest zajišťuje konstantní zkušební napětí i při silnějším zatížení (např. větší, vlhké trubky). Tím zaručuje bezpečné zjištění vad (trhlin, průchozích pórů). Při silnějším zatížení se již nedosahuje nastaveného zkušebního napětí. Zkušební napětí se zhroutí. Pro vysokonapěťové zkoušky stejnosměrným napětím stanoví VDE velmi nízké mezní hodnoty výkonu. Z toho vyplývá maximální hodnota proudu 12 ma. Zvýšení při silnějším zatížení není možné. Nedosahuje se již nastaveného zkušebního napětí. Napětí se zhroutí. Pro vysokonapěťové zkoušky střídavým napětím stanoví VDE z bezpečnostních důvodů také velmi nízké mezní hodnoty výkonu. Z toho vyplývá maximální efektivní hodnota střídavého proudu 3 ma. Zvýšení při silnějším zatížení není možné.

2 2. Zvýšení jistoty měření klouzavými výboji Klouzavé výboje jsou vidět při zkoušení vysokým napětím jako jiskry, které vycházejí od zkušební elektrody k vadnému místu a mohou být až několik centimetrů dlouhé. Pomocí klouzavých výbojů lze najít póry s větší jistotou, a to i ve větší vzdálenosti od zkušební elektrody, než jakou v zásadě dovoluje hodnota nastaveného zkušebního napětí. (viz bod 1 Stabilita nastaveného zkušebního napětí) Platí to i pro oblasti - po straně (viz otázka Rychlost zkoušení) - pod (viz otázka Překrývání) zkušební elektrodou Délka klouzavých výbojů je mj. závislá na okolních podmínkách jako např.: - vlhkost vzduchu - vlhkost zkoušeného objektu - druh (strmost) a výška zkušebního napětí - materiál obalu. Otázka: Co se stane při zkoušce obalů - s překrývajícími se částmi - se šikmými póry - při vyšších rychlostech zkoušení (> 25 cm/s)? Optimální jistota měření díky silným klouzavým výbojům Jednopólové krátkodobé impulsy klouzavé výboje silně zvýhodňují (fyzikální příčinou je změna intenzity elektrického pole). Klouzavé výboje se netvoří. Jisté měření nelze realizovat. Při použití stejnosměrného napětí jako zkušebního napětí je sklon k tvorbě klouzavých výbojů jen velmi malý. Tendence k tvorbě klouzavých výbojů je jen velmi malá. Uvedené zkušební situace nelze uspokojivě vyřešit. Při použití střídavého napětí je sklon k tvorbě klouzavých výbojů jen poměrně malý. 3. Zbytkové náboje na povlaku Při zkoušení izolovaných potrubí, cisteren apod. je důležité zohlednit, jestli se zkoušené objekty elektricky nabíjejí. Otázka: Existuje nebezpečí elektrického úderu při doteku zkoušeného objektu? Při zkoušení jednopólovými krátkodobými impulsy trvání impulsů cca 1/ s je při správné manipulaci zbytkový náboj zanedbatelný. Zkušební napětí je na zkoušeném objektu jen velmi krátce (poměr trvání periody frekvence impulsů k trvání impulsu je cca 4000). Při dosažení zkušebního napětí se impulsní energie odvádí zabudovaným kulovým jiskřištěm. Nebezpečí silných elektrických rázových výbojů tělem zkoušejícího. Při zkoušení izolovaných objektů vysokým stejnosměrným napětím zůstávají na zkoušených plochách i při krátkém trvání zkoušky vždy zbytkové náboje. Problém zbytkových nábojů je zanedbatelný. Neustálou změnou polarity zkušebního napětí nemůže na zkoušeném objektu vzniknout náboj.

3 4. Nedestruktivní zkouška materiálu Zkoušení materiálů vysokým napětím patří do kategorie nedestruktivních zkoušek materiálu, pokud se nepřekročí kritická mezní hodnota průrazné napětí. Důležitou veličinou je v této souvislosti rázový činitel. Rázový činitel je poměr průrazného napětí krátkých vysokonapěťových impulsů U peak k výšce průrazného střídavého napětí se sinusovým průběhem U AC : U peak rázový činitel = U AC (krátké vysokonapěťové impulsy) (střídavé napětí se sinusovým průběhem, 50 Hz) Rázový činitel u různých zkušebních objektů: se sintrovanou PE izolací cca 2,5 s izolací z extrudovaného polyetylénu cca 3,5 3,8 Pokud se při zvolené zkušební metodě (s impulsním vysokým napětím!) uplatní tento rázový činitel, kritické zkušební napětí se tímto činitelem násobí (např. x 3,8), aniž by to vedlo k poškození materiálu. * Průrazné napětí Elektrické průrazné napětí je (efektivní) hodnota střídavého napětí se sinusovým průběhem, při níž dochází k proražení materiálu. Otázka: Jak bezpečná je zkouška, když - se omylem nastaví příliš vysoké zkušební napětí - izolace je na některých místech tenčí, než je předepsáno, nebo obsahuje vzduchové bubliny - u materiálu izolace s velkým podílem sazí nebo grafitu se na některých místech tvoří sazové můstky o síle obalového materiálu? Nedestruktivní zkouška materiálu impulsním vysokým napětím. Díky využití rázového činitele je vždy k dispozici dostatečná bezpečnostní rezerva. Při velmi krátkém trvání impulsu nedochází k vypalování sazových můstků. V jednotlivých případech silně vodivých izolací je nutné testovací měření. Vypálení sazových můstků u vodivých příměsí. Dlouho setrvávající zkušební napětí způsobuje vypalování sazových můstků a tím vznik dalších vadných míst. Při překročení přípustného napětí je nebezpečí narušení obalového materiálu. Hodnota průrazného napětí je při použití střídavého napětí ve srovnání s impulsním napětím o faktor 2-3 (rázový činitel) nižší. 5. Namáhání materiálu Otázka: Namáhá zkouška vysokým napětím dodatečně materiál izolace? Jednopólové krátkodobé vysokonapěťové impulsy vyvolávají jen minimální namáhání materiálu. Silné zatížení izolace materiálu. V porovnání s impulsní zkouškou zde působí vysoké po dlouhou dobu a představuje pro materiál značnou zátěž. Silné zatížení obalového materiálu. Neustálé střídání polarizace elektrického pole zatěžuje obalový materiál (vznik dipólu) a podporuje např. tepelné průrazy.

4 6. Zkoušení materiálů s vodivými příměsmi Proud protékající sazemi, grafitem nebo i nečistotou a vlhkostí může být tak vysoký, že jeho hodnotu již nelze jednoznačně odlišit od proudu způsobeného vadným místem. Otázka: Namáhá zkouška vysokým napětím dodatečně materiál izolace? stejnosměrné a napětí Zkouška je obecně možná. V jednotlivých případech silně vodivých izolací je nutné testovací měření. U zkušebních přístrojů s krátkodobými impulsy v rozsahu 1/ s stačí energie impulsů k tomu, aby se i u obalů s vodivými příměsmi dosáhlo jednoznačné detekce pórů. Při vysoké příměsi sazí a grafitu v obalu již není použití možné. U těchto přístrojů se pro detekci pórů měří celkový svodový proud. Zkušební energie nepostačí a zkušební napětí se zhroutí (viz bod 1. Stabilita nastaveného zkušebního napětí). 7. Bezpečnost Otázka: Je při manipulaci s vysokým napětím zaručena bezpečnost? stejnosměrné a napětí Impulsy v rozsahu mikrosekund nespadají pod působnost směrnice VDE Přístroje ELMED-Isotest dosahují hodnot o faktor 5 nižších než je maximální hodnota proudu pro práh bolestivosti, stanovená Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC), a dokonce o faktor 1000 nižších než hodnota, která u člověka může vyvolat životu nebezpečnou fibrilaci srdečních komor (viz publikaci ICE č. 479/2 Působení jednosměrných impulsních proudů s krátkým trváním ). Přístroje ELMED-Isotest nepodléhají předpisům pro vysokofrekvenční přístroje. Pro provoz přístrojů se stejnosměrným a střídavým napětím stanoví směrnice VDE kvůli možnosti náhodného dotyku velmi nízké mezní hodnoty. Bezpečnosti, která z toho vyplývá, se pak dosahuje jen za cenu nevýhod omezené zkušební energie, popsaných v bodě 1.

5 Slovníček: Klouzavý výboj Při zkoušce vysokým napětím vzniká elektrické pole. Část tohoto pole se tvoří na povrchu zkoušeného kusu. Tam je poznat podle tenkých, ve tmě dobře viditelných jisker, které klouzající po povlakovém materiálu. Kulové jiskřiště Zařízení vysokonapěťové techniky k měření nebo stabilizaci vysokých napětí. Skládá se ze dvou koulí určité velikosti a z definovaného materiálu, s nastavitelnou vzdáleností. Tato vzájemná vzdálenost obou koulí určuje, jaké napětí je zapotřebí k tomu, aby mezi koulemi došlo k průrazu vzduchu (jiskře) mezi nimi. Formy napětí Zásadní rozlišovací znak druhů napětí. Podle časového průběhu napětí se rozlišuje stejnosměrné a střídavé napětí. Střídavé napětí je taková forma napětí, kterou najdeme i u obyčejného síťového napětí. Název odkazuje na stálé střídání kladného a záporného pólu, jako u baterie, u které se neustále mění kladný a záporný pól. Stejnosměrné napětí si zachovává svou zpravidla kladnou polaritu. Toto napětí dodávají baterie a akumulátory. Jednopólové Z výše popsaných definic vysokého napětí a formy napětí lze snadno odvodit pojem jednopólového impulsního vysokého napětí. Jde o krátká zvýšení napětí, která se vždy nacházejí na určité stále stejné straně nulové linie, tedy nemění svoji polaritu.

Zkoušení antikorozních izolací vysokonapěťovými přístroji typ ISOTEST

Zkoušení antikorozních izolací vysokonapěťovými přístroji typ ISOTEST Zkoušení antikorozních izolací vysokonapěťovými přístroji typ ISOTEST Zkoušky poškození, materiálových vad nebo korozního poškození u izolací na potrubích slouží k zachování hodnoty a prevenci větších

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Provozní zkoušky kabelových vedení vn v distribuční síti do 35 kv

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Provozní zkoušky kabelových vedení vn v distribuční síti do 35 kv Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Distribuce E.ON ČR, PREDistribuce Provozní zkoušky kabelových vedení vn v distribuční síti do 35 kv PNE 34 7626 2. vydání Odsouhlasení

Více

INFORMACE O VÝOBKU. Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100. Obj. č.:

INFORMACE O VÝOBKU. Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100. Obj. č.: INFORMACE O VÝOBKU 7 Zkušební přístroj elektrických zařízení podle bezpečnostních norem SATURN 100 Obj. č.: 12 05 33 Přehled nejdůležitějších funkcí přístroje Kontrola ochranných (jistících) zapojení FI

Více

Diagnostika a zkušebnictví

Diagnostika a zkušebnictví Diagnostika a zkušebnictví 1 Technická diagnostika Diagnostika izolačních systémů elektrických strojů Izolační systém z hlediska spolehlivosti je nejslabším místem Spolehlivost je pravděpodobnost, že v

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění!Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ. #3 Napěťové zkoušky

VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ. #3 Napěťové zkoušky VYSOKONAPĚŤOVÉ ZKUŠEBNICTVÍ #3 Napěťové zkoušky Zkoušky při vysokém napětí Základní normy pro vysokonapěťové zkoušky na zařízeních vn: ČSN EN 60052 a 60060 Základní normy pro vysokonapěťové zkoušky na

Více

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Profesionál na galvanické oddělení a převod standardních signálů Flexibilní a extrémně přesný s kalibrovanými rozsahy Univerzální napájení 20 253 Vac/dc Bezpečné

Více

Normální Živých Normální Neživých Nebezpečné Živých 25 60

Normální Živých Normální Neživých Nebezpečné Živých 25 60 Základní pravidlo: nebezpečné živé části nesmějí být za normálních podmínek přístupné, a přístupné vodivé části nesmějí být nebezpečné za normálních podmínek, ani za podmínek jedné poruchy. Důležité pojmy:

Více

Elektroenergetika 1. Vysokonapěťové zkušebnictví

Elektroenergetika 1. Vysokonapěťové zkušebnictví Vysokonapěťové zkušebnictví Zkušebny vysokých napětí S nárůstem přenášeného výkonu rostou i napěťové hladiny přenosových vedení Při transportu výkonů na dlouhé vzdálenosti narůstá podíl stejnosměrných

Více

VSTUPNÍ VÝSTUPNÍ ROZSAHY

VSTUPNÍ VÝSTUPNÍ ROZSAHY Univerzální vysokonapěťový oddělovací modul VariTrans P 29 000 P0 ní signály ±30 mv až ±1000 V ±20 ma, ±10 V nebo 0(4)..20 ma Pracovní napětí až 1000 V ac/dc Přesnost 0,1 nebo 0,2 % z rozsahu Zkušební

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 4. Měření dotykových a unikajících proudů.

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 4. Měření dotykových a unikajících proudů. Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. Měření dotykových a unikajících proudů. Ing. Jan Vaňuš leden 2008 Měření dotykových a unikajících proudů. Úkol

Více

TECHNIKA VYSOKÝCH NAPĚŤÍ. #4 Elektrické výboje v elektroenergetice

TECHNIKA VYSOKÝCH NAPĚŤÍ. #4 Elektrické výboje v elektroenergetice TECHNIKA VYSOKÝCH NAPĚŤÍ #4 Elektrické výboje v elektroenergetice Korónový výboj V homogenním elektrickém poli dochází k celkovému přeskoku mezi elektrodami najednou U nehomogenních uspořádání dochází

Více

Třída přesnosti proudu. Principy senzorů

Třída přesnosti proudu. Principy senzorů Kombinovaný senzor pro vnitřní použití 12, 17,5 a 25 kv, 1250 A a 3200 A KEVCD Nejvyšší napětí pro zařízení kv 12.25 Jmenovitý trvalý tepelný proud A 1250.3200 Jmenovitý transformační převod proudu, K

Více

Kombinované chrániče Ex9CBL-H, 10 ka

Kombinované chrániče Ex9CBL-H, 10 ka Kombinované chrániče Ex9CBL-H, 10 ka Proudové chrániče s nadproudovou ochranou dle IEC / ČSN EN 61009 Jmenovitá vypínací schopnost I cn 10 ka 1+Npólové provedení Jmenovitý reziduální proud 30, 100, 300

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Ústav elektrotechniky a měření Diody a usměrňova ovače Přednáška č. 2 Milan Adámek adamek@ft.utb.cz U5 A711 +420576035251 Diody a usměrňova ovače 1 Voltampérová charakteristika

Více

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace

Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Modulární proudové chrániče řady FH200 Proudové chrániče 6 ka pro domovní instalace Proudové chrániče FH200, typ AC Obsah Přehled sortimentu 3 Výhody/specifika modulárních systémů 4 Proudové chrániče 6

Více

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing.

Více

Neřízené polovodičové prvky

Neřízené polovodičové prvky Neřízené polovodičové prvky Výkonová elektronika - přednášky Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Neřízené polovodičové spínače neobsahují

Více

Univerzální vysokonapěťový oddělovací modul VariTrans P P0

Univerzální vysokonapěťový oddělovací modul VariTrans P P0 Univerzální vysokonapěťový oddělovací modul VariTrans P 29 000 P0 ní signály ±30 mv až ±1000 V ±20 ma, ±10 V nebo 0(4)..20 ma Pracovní napětí až 1000 V ac/dc Přesnost 0,1 nebo 0,2 % z rozsahu Zkušební

Více

ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS

ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS Ostrava, březen 2006 Ing. Vladimír Meduna, Ing. Ctirad

Více

Tísňové systémy (tísňové hlásiče) systémy přivolání pomoci

Tísňové systémy (tísňové hlásiče) systémy přivolání pomoci Příloha č. 4: Tísňové systémy - písm. e) 30 zákona Tísňové systémy (tísňové hlásiče) systémy přivolání pomoci Výstup Certifikát shody podle certifikačního postupu NBU Stupen zabezpečení ČSN EN 50131-1

Více

Rozsah platnosti. FEL, ZS2011 A. Grošpic 2

Rozsah platnosti. FEL, ZS2011 A. Grošpic 2 ČSN EN 62353 Zdravotnické elektrické přístroje Opakované zkoušky a zkoušky po opravách zdravotnických elektrických přístrojů A. Grošpic FEL, ZS2011 A. Grošpic 1 Rozsah platnosti Zkoušení před uvedením

Více

NOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO REVIZNÍ TECHNIKY Z PRODUKCE METRA BLANSKO A.S. SDRUŽENÝ REVIZNÍ PŘÍSTROJ PU 195 REVIZE ELEKTRICKÝCH SÍTÍ

NOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO REVIZNÍ TECHNIKY Z PRODUKCE METRA BLANSKO A.S. SDRUŽENÝ REVIZNÍ PŘÍSTROJ PU 195 REVIZE ELEKTRICKÝCH SÍTÍ NOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO REVIZNÍ TECHNIKY Z PRODUKCE METRA BLANSKO A.S. SDRUŽENÝ REVIZNÍ PŘÍSTROJ PU 195 REVIZE ELEKTRICKÝCH SÍTÍ Přístroj je určen pro rychlá měření silnoproudých elektrických instalací

Více

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace Výkonový polovodičový měnič. Přehled norem pro rozvaděče a polovodičové měniče.. Výběr z výkonových

Více

SINEAX U 554 Převodník střídavého napětí s různými charakteristikami

SINEAX U 554 Převodník střídavého napětí s různými charakteristikami S připojením napájecího napětí Měření efektivní hodnoty Pouzdro P13/70 pro montáž na lištu Použití Převodník SINEAX U 554 (obr. 1) převádí sinusové nebo zkreslené střídavé napětí na vnucený stejnosměrný

Více

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu

Elektrický proud 2. Zápisy do sešitu Elektrický proud 2 Zápisy do sešitu Směr elektrického proudu v obvodu 1/2 V různých materiálech vedou elektrický proud různé částice: kovy volné elektrony kapaliny (roztoky) ionty plyny kladné ionty a

Více

Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory

Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory Kompenzační transformátory proudu Proudové senzory Edisonova 3, Brno 612 00 www.ghvtrading.cz Tel.: +420 541 235 386 Fax: +420 541 235 387 E-Mail: ghv@ghvtrading.cz CCT 31.3 RMS (Kompenzační proudový transformátor,

Více

J7KNA. Schválení podle norem. Informace pro objednání. Ministykač. Kódování čísel modelů. Hlavní stykač. Příslušenství. Ministykač J7KNA 1

J7KNA. Schválení podle norem. Informace pro objednání. Ministykač. Kódování čísel modelů. Hlavní stykač. Příslušenství. Ministykač J7KNA 1 Ministykač J7KNA ) Hlavní stykač Stejnosměrné a střídavé ovládání Integrované pomocné kontakty Upevnění šrouby nebo na DIN lištu (35 mm) Rozsah od 4 do 5,5 kw (AC 3, 380/415V) Verze se 4 hlavními póly

Více

Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu

Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ( ČSN EN 60974-4-platnost od září 2007) Ing. Karel Lokajíček- Solid Team s.r.o. Olomouc www.solidteam.cz Splněním požadavků této normy se považuje za

Více

Technika vysokých napětí. Elektrické výboje v elektroenergetice

Technika vysokých napětí. Elektrické výboje v elektroenergetice Elektrické výboje v elektroenergetice Korónový výboj V homogenním elektrickém poli dochází k celkovému přeskoku mezi elektrodami najednou U nehomogenních uspořádání dochází k optickým a akustickým projevům

Více

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.)

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních

Více

Oddělovací moduly VariTrans

Oddělovací moduly VariTrans Oddělovací moduly VariTrans VariTrans B 13000 určen pro standardní průmyslové aplikace, kalibrované rozsahy VariTrans P 15000 profesionální převodník pro standardní signály, kalibrované rozsahy VariTrans

Více

Návod k obsluze. Přístrojový transformátor proudu nízkého napětí Modelová řada CTB. SEKUNDÁRNÍ PROUD: 1 nebo 5A. PRIMÁRNÍ PROUD: 50 až 2500A

Návod k obsluze. Přístrojový transformátor proudu nízkého napětí Modelová řada CTB. SEKUNDÁRNÍ PROUD: 1 nebo 5A. PRIMÁRNÍ PROUD: 50 až 2500A Návod k obsluze Přístrojový transformátor proudu nízkého napětí Modelová řada CTB PRIMÁRNÍ PROUD: 50 až 2500A SEKUNDÁRNÍ PROUD: 1 nebo 5A Rev.: 14.10.2016 Ref.č.: ID804-2015.11 Obsah 1. Upozornění... 3

Více

INSTALTEST 61557. Měření osvětlení NOVINKA Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Podrobnější informace a technické parametry.

INSTALTEST 61557. Měření osvětlení NOVINKA Osvětlení se měří pomocí externí sondy. Podrobnější informace a technické parametry. Stránka č. 1 z 6 INSTALTEST 61557 ILLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení INSTALTEST 61557 - špičkový multifunkční přístroj pro provádění revizí dle požadavků

Více

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství Stránka č. 1 z 6 EurotestXE LLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení EurotestXE - špičkový multifunkční přístroj pro revize elektrických instalací Použití Technické

Více

Zkušenosti z testování a zkoušení v EMC a KLIMA laboratořích EUROSIGNAL

Zkušenosti z testování a zkoušení v EMC a KLIMA laboratořích EUROSIGNAL a Laboratoř KLIMA Zkušenosti z testování a zkoušení v EMC a KLIMA laboratořích EUROSIGNAL (akreditovaných ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025) Ing. Martin Otradovec manažer zkušebních a testovacích laboratoří

Více

dodavatel vybavení provozoven firem Multifunkční přístroj pro měření elektrických veličin MPI-502 Obj.

dodavatel vybavení provozoven firem  Multifunkční přístroj pro měření elektrických veličin MPI-502 Obj. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Multifunkční přístroj pro měření elektrických veličin MPI-502 Obj. číslo: 106001379 Výrobce: SONEL S. A. Popis Stupeň krytí IP 67. Bezpečnostní kategorie

Více

Základní informace o nabídce společnosti. Ing. Vladimír Kampík

Základní informace o nabídce společnosti. Ing. Vladimír Kampík Základní informace o nabídce společnosti Ing. Vladimír Kampík Služby Certifikační orgán a Hodnotitel bezpečnosti Zkušební a testovací laboratoře Expertní posudky a analýzy Kancelářské a laboratorní zázemí

Více

Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Měření izolačních odporů test hlídačů izolačního stavu

Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Měření izolačních odporů test hlídačů izolačního stavu Použití: Měření přechodových odporů a vodivé spojení Zkratový proud při měření přechodových odporů je minimálně 200 ma. Měření probíhá s automatickým přepólováním zkušebního proudu. Je možné vykompenzovat

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1

ZDROJ 230V AC/DC DVPWR1 VLASTNOSTI Zdroj DVPWR1 slouží pro napájení van souboru ZAT-DV řídícího systému ZAT 2000 MP. Výstupní napětí a jejich tolerance, časové průběhy logických signálů a jejich zatížitelnost odpovídají normě

Více

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C

Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C List 1 z 19 Obor měřené veličiny: elektrické veličiny Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci v laboratoři: (23 ± 2) C Nominální teplota pro kalibraci mimo laboratoř: (23 ± 5) C 1. Napětí stejnosměrné

Více

GFK-1905-CZ Duben 2001. Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C.

GFK-1905-CZ Duben 2001. Specifikace modulu. Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Modul má jeden elektricky oddělený kontakt typu C. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 12,2 mm x 120 mm x 71,5 mm K elektricky oddělenému přepínacímu kontaktu relé. Provozní

Více

STEEGMÜLLER KAMINOFLEX GmbH 0432 PROHLÁŠENÍ O SHODĚ ES. tímto prohlašuje podle směrnice o stavebních výrobcích ES 89/106/EWG, že

STEEGMÜLLER KAMINOFLEX GmbH 0432 PROHLÁŠENÍ O SHODĚ ES. tímto prohlašuje podle směrnice o stavebních výrobcích ES 89/106/EWG, že Překlad z němčiny do češtiny (výtah) STEEGMÜLLER CE KAMINOFLEX GmbH 0432 PROHLÁŠENÍ O SHODĚ ES Výrobce: tímto prohlašuje podle směrnice o stavebních výrobcích ES 89/106/EWG, že stavební produkt: výrobního

Více

Elcometer 236 Vysokonapěťovým porozimetr

Elcometer 236 Vysokonapěťovým porozimetr Elcometer 236 Vysokonapěťovým porozimetr Elcometer 236 je detektor založený na principu vysokonapěťových zkoušek na lokalizaci nenatřených míst a trhlin v nátěru na vodivých podkladech. Napájecí energie

Více

PHG 70 TD PD / PHG 80 TD PD

PHG 70 TD PD / PHG 80 TD PD PHG 70 TD PD / PHG 80 TD PD Zkušební a diagnostický systém VLF BAUR Funkce Univerzální zkušební a diagnostický systém flexibilní, modulární, rozšiřitelný Nejmodernější zkušební a diagnostická technologie:

Více

Strana 1 z celkového počtu 14 stran

Strana 1 z celkového počtu 14 stran Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště 1: 2. 2. Pracoviště 2: Ocelářská 35, 190 00 Praha 9 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125

Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125 Revizní přístroj Eurotest COMBO MI3125 Eurotest COMBO MI 3125 - špičkový kompaktní multifunkční přístroj pro provádění revizí dle požadavků ČSN 332000-6-61 Použití: Měření spojitosti Zkratový proud > 200

Více

Jeden z mála multifunčních přístrojů na trhu, který umožňuje měření izolačního odporu s napětím V.

Jeden z mála multifunčních přístrojů na trhu, který umožňuje měření izolačního odporu s napětím V. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Multifunkční přístroj pro měření elektrických veličin MPI-525 Obj. číslo: 106001382 Výrobce: SONEL S. A. Popis Stupeň krytí IP 54. Bezpečnostní kategorie

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Tranzistory 1 BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR - třívrstvá struktura NPN se třemi vývody (elektrodami): e - emitor k - kolektor b - báze Struktura, náhradní schéma a schematická značka

Více

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TNŽ 36 5570 Generální Ředitelství Českých drah TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ TNŽ 36 5570 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech Periodické revize po opravách a rekonstrukcích

Více

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ

SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. SMĚRNICE PRO PROJEKTOVÁNÍ Strana 1

Více

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje Řada 78 - Spínané napájecí zdroje Řada 78 Spínané síťové zdroje na DIN-lištu výstup:12 V DC; 12 nebo 50 24 V DC; (12-36 - 60-120 - 130) vstup: (110...240) V AC 50/60 Hz (120...240) V AC/DC nebo 220 V DC

Více

Napájecí zdroj Typ 5311.0

Napájecí zdroj Typ 5311.0 NÁVOD K OBSLUZE Napájecí zdroj Typ 5311.0 Obj. č.: 51 77 90 Přečtěte si pečlivě před prvním použitím napájecího zdroje tento návod k obsluze. Vzniknou-li škody nedodržením tohoto návodu, zaniká nárok na

Více

SensoTrans DMS A 20220

SensoTrans DMS A 20220 Převodník SensoTrans DMS A 20220 Návod k použití PROFESS, spol. s r.o., Květná 5, 326 00 Plzeň Tel: 377 454 411, 377 240 470 Fax: 377 240 472 E-mail: profess@profess.cz Internet: www.profess.cz 1. Základní

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT.

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT. NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ PU 590 ANALOGOVÝ MĚŘIČ IZOLAČNÍCH ODPORŮ PRO IZOLOVANÉ SÍTĚ IT www.metra.cz 1. Základní informace:... 2 2. Popis přístroje:... 2 3. Podmínky použití PU590... 3 4. Technické parametry:...

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_03_Filtrace a stabilizace Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy:

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: (a) cívka bez jádra (b) cívka s otevřeným jádrem (c) cívka s uzavřeným jádrem 2. Přímou metodou změřte odpor

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

Testování elektrických komponentů

Testování elektrických komponentů Testování elektrických komponentů Historie a současnost zkušební laboratoře Naše laboratoř ITC divize 4 MESIT QM má dlouholetou tradici ve zkoušení komponentů pro leteckou techniku. Historie laboratoře

Více

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2. http://bezpecnost.feld.cvut.cz

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2. http://bezpecnost.feld.cvut.cz BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2 http://bezpecnost.feld.cvut.cz Systém bezpečnostních předmětů na ČVUT FEL v Praze Bezpečnostní předmět Symbol Termín Program Studium Základní školení BOZP BPZS Na začátku

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PRÁCE Přímé a nepřímé metody měření vysokého napětí vedoucí práce: doc. Ing. Pavel Trnka, Ph.D. 2012

Více

Určeno pro studenty předmětu 420-4004/01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )

Určeno pro studenty předmětu 420-4004/01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB ) Rozváděčenn Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Říjen 2013, Ostrava-Poruba Elektrická zařízení a rozvody v budovách UPOZORNĚNÍ

Více

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A 1 Všeobecně Uvedené venkovní spínací přístroje konstruovány speciálně pro

Více

MATRIX DC Napájecí Zdroj

MATRIX DC Napájecí Zdroj 1. ÚVOD 2. VYRÁBĚNÉ MODELY 3. SPECIFIKACE 3-1 Všeobecná 3.2 Specifikace 4. OVLÁDÁNÍ A INDIKACE NA ČELNÍM PANELU a. Čelní panel b. Zadní panel c. 6005L/3010L/1820L/3020L Čelní Panel d. 6005L/3010L/1820L/3020L

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Ochrana

Více

Určeno pro studenty předmětu /01 BTS Bezpečnostní technika strojů

Určeno pro studenty předmětu /01 BTS Bezpečnostní technika strojů Rozváděče nn ČSN EN 60 439-1 ed. 2 Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Leden 2010, Ostrava-Poruba UPOZORNĚNÍ Uvedené textové soubory

Více

EPSITRON pokročilý napájecí systém Výkonný a efektivní. Novinky

EPSITRON pokročilý napájecí systém Výkonný a efektivní. Novinky EPSITRON pokročilý napájecí systém Výkonný a efektivní Novinky EPSITRON Pokročilý napájecí systém Obsah EPSITRON CLASSIC Power 3 Síťové zdroje EPSITRON CLASSIC Power 4 5 Přehled: Technické údaje JUMPFLEX

Více

Elektronické relé REL IV/DC a REL IV/AC. Uživatelský návod

Elektronické relé REL IV/DC a REL IV/AC. Uživatelský návod Elektronické relé REL IV/DC a REL IV/AC Uživatelský návod MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Elektronické relé REL IV/DC a REL IV/AC Uživatelský návod Elektronické

Více

Institut pro testování a certifikaci, a. s. Zkušební laboratoř Sokolovská 573, Uherské Hradiště

Institut pro testování a certifikaci, a. s. Zkušební laboratoř Sokolovská 573, Uherské Hradiště Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště 1:, 2. Pracoviště 2:, Ocelářská 35, 190 00 Praha 9 Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více

závazný text ESČR č

závazný text ESČR č Název projektu: Vzor zprávy o provedení výpočtu rizika Výpočet rizika dle ČSN EN 62305-2 1. ZADÁNÍ: 1.1. Zadané hodnoty objektu Rozměry vyšetřovaného objektu (budovy): šířka = 2,8 m délka = 33,1 m výška

Více

Foamlite S lehkostí více užitku

Foamlite S lehkostí více užitku Foamlite S lehkostí více užitku Röchling Industrial Foamlite S lehkostí více užitku S lehkostí více užitku Speciálně pro aplikace, kde musí mít konstrukční materiály velmi nízkou hmotnost a zároveň velmi

Více

Proudový chránič. Definice, značka. Konstrukce

Proudový chránič. Definice, značka. Konstrukce Proudový chránič (autor: Ing. Tomáš Kostka, základní informace pro studenty) Definice, značka Dne 4. 8. 1928 byl přihlášen německo-říšský patent na přístroj s názvem Fehlerstrom Schutzschalter, zkráceně

Více

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD.

1. Kondenzátory s pevnou hodnotou kapacity Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniatrurizované pro povrchovou montáž SMD. Kondenzátory Kondenzátory jsou pasivní elektronické součástky vyrobené s hodnotou kapacity udané výrobcem. Na součástce se udává kapacita [F] a jmenovité napětí [V], které udává maximální napětí, které

Více

Zdroje napětí - usměrňovače

Zdroje napětí - usměrňovače ZDROJE NAPĚTÍ Napájecí zdroje napětí slouží k přeměně AC napětí na napětí DC a následnému předání energie do zátěže, která tento druh napětí (proudu) vyžaduje ke správné činnosti. Blokové schéma síťového

Více

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Bezpečnostní tabulky Příklady bezpečnostních tabulek Grafické značky na elektrických předmětech Grafické značky na elektrických předmětech

Více

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj.

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Měřič izolačního odporu MIC-2505 Obj. číslo: 106001424 Výrobce: SONEL S. A. Popis Digitální měřič izolačního odporu. Určen pro přímé měření izolačního

Více

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Při svařování metodou 141 hoří oblouk mezi netavící se elektrodou a základním matriálem. Ochranu elektrody i tavné lázně před

Více

Jističe Domae. Jističe Domae slouží pro ochranu obvodů a spotřebičů proti zkratům a přetížení dle ČSN EN Jsou určeny především pro použití

Jističe Domae. Jističe Domae slouží pro ochranu obvodů a spotřebičů proti zkratům a přetížení dle ČSN EN Jsou určeny především pro použití Jističe Jističe slouží pro ochranu obvodů a spotřebičů proti zkratům a přetížení dle ČS E 60 898. Jsou určeny především pro použití v souladu s normou: ČS E 60 898; počet pólů: 1 a 3; jmenovitý proud In:

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Měnič napětí 6 V DC 12 V DC Typ 2238.0 Obj. č.: 51 81 08 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení přístroje do provozu a k jeho obsluze. Jestliže výrobek

Více

Měřidlo s měřicími rameny na vnější měření 838 TA. Parametry. Technická data a rozměry. Použití

Měřidlo s měřicími rameny na vnější měření 838 TA. Parametry. Technická data a rozměry. Použití 9-24 MaraMeter. Ukazovací přístroje na měření vnějších rozměrů Měřidlo s měřicími rameny na vnější měření 838 TA Pro měření tlouštěk a síly stěn Ozubený převod zajišťuje spolehlivou opakovatelnost Velmi

Více

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202

KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 KLEŠŤOVÝ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJ PRO MĚŘENÍ AC AX-202 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce označuje, že uživatel musí pro další informace

Více

Stabilizátory napětí a proudu

Stabilizátory napětí a proudu Stabilizátory napětí a proudu Stabilizátory jsou obvody, které automaticky vyrovnávají napěťové nebo proudové změny na zátěži. Používají se tam, kde požadujeme minimální zvlnění nebo požadujeme-li konstantní

Více

Napájení krokových motorů

Napájení krokových motorů Napájení krokových motorů Průvodce návrhem R AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Střešovická 49, 162 00 Praha 6, email: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : (02) 20 61 03 48 / (02) 20 18 04 54, http :// w w w.

Více

Proudové chrániče Ex9CL-H/-100, 10 ka

Proudové chrániče Ex9CL-H/-100, 10 ka Proudové chrániče Ex9CL-H/-00, 0 ka Proudové chrániče dle IEC / ČS E 6008- Podmíněná zkratová odolnost c 0 ka a 4pólové verze Jmenovitý reziduální 30, 00, 300 ma Jmenovitý do 00 A Jmenovité pracovní napětí

Více

Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3. Návod k obsluze

Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3. Návod k obsluze Laboratorní tříkanálové napájecí zdroje AX-3003D-3 AX-3005D-3 Návod k obsluze ObsahKapitola 1 1. Úvod... 3 Rozbalení a kontrola obsahu výrobku... 4 Bezpečnostní instrukce... 4 Bezpečnostní informace...

Více

Digitální multimetr Kat. číslo

Digitální multimetr Kat. číslo Digitální multimetr Kat. číslo 111.4020 Strana 1 z 6 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Tento multimetr je vyroben v souladu s normou IEC 1010, platnou pro elektronické měřicí přístroje kategorie přepětí CAT II a třídy

Více

NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3

NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3 NÍZKOFREKVENČNÍ GENERÁTOR BG3 Popis a provoz zařízení bg3 Jiří Matějka, Čtvrtky 702, Kvasice, 768 21, e-mail: podpora@wmmagazin.cz Obsah: 1. Určení výrobku 2. Technické parametry generátoru 3. Indikační

Více

Srovnání rentgenů není jednoduché. Navíc dodavatelé logicky neuvádějí parametry které jsou pro ně nevýhodné.

Srovnání rentgenů není jednoduché. Navíc dodavatelé logicky neuvádějí parametry které jsou pro ně nevýhodné. Základní parametry, které je nutné uvažovat - jedná se o stejnosměrný nebo střídavý rentgen (střídavý má ca 4x delší expozice) - má skleněnou nebo keramickou lampu (Skleněná je izolována větším množstvím

Více

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje

Řada 78 - Spínané napájecí zdroje Spínané napájecí zdroje na DIN-lištu výstup: 12 V DC; 12 nebo 50 24 V DC; 12, 36 nebo 60 vstup: (110...240) V AC 50/60 Hz nebo 220 V DC nízká spotřeba naprázdno < 0,4 ochrana proti přetížení a zkratu na

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrického pole

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrického pole FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 5.5.2011 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Úloha 1: Kondenzátor, mapování

Více

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM aneb samé změny, ale nic nového pod sluncem FEL-A6M33BEZ, LS2010/2011 A. Grošpic 1 Možnosti ochrany lidí a zvířat před úrazem el. proudem jsou po mnoho let ustálené,

Více

Výkonová elektronika. Polovodičový stykač BF 9250

Výkonová elektronika. Polovodičový stykač BF 9250 Výkonová elektronika Polovodičový stykač BF 9250 BF 9250 do 10 A BF 9250 do 25 A podle EN 60 947-4-2, IEC 60 158-2, VDE 0660 část 109 1-, 2- a 3-pólová provedení řídící vstup X1 s malým příkonem proudu

Více

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej.

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej. Sundaram KS Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ Sundaram KS 1K/2K/3K Sundaram KS 4K/5K > Střídač s čistým sinusovým průběhem > Výběr rozsahu vstupního napětí pro domácí spotřebiče a osobní počítače

Více

Calculation of the short-circuit currents and power in three-phase electrification system

Calculation of the short-circuit currents and power in three-phase electrification system ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.3.014.3.001.24 Září 1992 Elektrotechnické předpisy ČSN 33 3020 VÝPOČET POMĚRU PŘI ZKRATECH V TROJFÁZOVÉ ELEKTRIZAČNÍ SOUSTAVĚ Calculation of the short-circuit currents and

Více

Rozvod proudu. Jisticí prvky RiLine. Pojistkové odpínače výkonové zátěže NH velikost 000. Pro instalaci na montážní desku

Rozvod proudu. Jisticí prvky RiLine. Pojistkové odpínače výkonové zátěže NH velikost 000. Pro instalaci na montážní desku Pojistkové odpínače výkonové zátěže NH velikost 000 Provedení pólové, vývod vodičů shora/zdola Pro použití pojistkových vložek dle ČSN EN 60 - Technické údaje dle IEC/ČSN EN 60 947- viz kapitola -5, strana

Více