Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Welfare v chovech hospodářských zvířat

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Welfare v chovech hospodářských zvířat"

Transkript

1 Chov zvířat v ekologickém zemědělství Welfare v chovech hospodářských zvířat Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

2 Animal welfare a) ochrana zvířat před týráním b) komplex podmínek, které zajišťují spokojenou existenci zvířat Podstatou welfare je vytváření takových podmínek, které zajišťují zvířatům : - přirozený průběh ţivotních pochodů - respektují jejich druhové zvláštnosti - vylučují bolest a utrpení Objekty: prostor, vzduch, světlo, podlahy, podestýlka, voda, prvky omezující agresivitu, prvky pro komfortní chování, přesuny.

3 Welfare zvířat Nezaslouží si zvířata od člověka více, než dostávají?!!!! Touto otázkou se zabývá welfare neboli pohoda zvířat: - v chovech, při transportu, na jatkách, pohodlí zvířat, zdravotní stav, fyzické i psychické potřeby po celou dobu jejich existence - i zvířata mají své pocity, psychické potřeby, nálady - chovy nevhodné (finančně náročné, lidská lenost, bezohlednost, neinformovanost) a vhodné (krmivo, voda, místo pro odpočinek chybí prvky pro seberealizaci zvířat )

4 Člověk a zvíře aneb jak vnímat zvířata Problém vztahu člověk : zvíře se řeší v průběhu celé novodobé historie lidstva, o čemţ jsou dochovány doklady jak v nejstarších písemných,tak i grafických reliktech. Zvíře jako společník člověka se stává velmi přitaţlivým modelem pro sebeuvědomování kvitování lidské osobnosti a podstaty a to značně mění postoj lidské společnosti ke zvířatům. Velikost a mravní pokrok národa se pozná podle toho, jak zachází se zvířaty. Gánhdí

5 Člověk a zvíře etika chovu Etika: filosofická disciplína zabývající se vyhledáváním dobrého a správného jednání; teorie spravedlnosti tj. ochrana slabších před zvůlí silnějšího; obecné pravidlo: co nechceš aby jiní činili tobě, nečiň ani ty jim. Etika ochrany zvířat: jak by se měl člověk chovat k ostatním ţivočichům. Nadřazený postoj ke zvířatům a k přírodě. Pravěk: jediné období kdy člověk uznával zvíře jako důleţitého partnera, významného pro jeho přeţití (potrava, kůţe, kosti ), domestikace, dopravní prostředek, pracovní síla Křesťanství: ani bible neposkytuje jednoznačný vztah člověka ke zvířatům Římská říše: pro soucit se slabými zde není místo Středověk: zvířata podřízena jako poddaní (kruté bezohledné zacházení), zvířata mají duši, reinkarnace Tomáš Akvinský (13.stol.) Sv. František z Assisi Renesance: krutost ke zvířatům pokračovala renesanční humanismus, zneuţívání přírody, antropocentrismus (oblíbená : neoblíbená, uţitečná : škodlivá ) Leonardo da Vinci ( stol.) - René Descartes ( stol.)

6 Etika & člověk Anglie a SA v období stol.: první náznaky zákonů a nařízení na ochranu zvířat před přetěţováním a týráním * Voltaire (kritika pokusů na zvířatech) * J.J.Rousseau (odsuzoval týrání zvířat) 19. století: rozmach průmyslu a zemědělství naděje pro zvířata? NE: zvíře = surovina, = pracovní a výrobní nástroj! *začátek náznak lidskosti v soucitu se zvířaty: mohou zvířata trpět? Anglie: - r první zákon na ochranu zvířat na světě - r první organizace na ochranu zvířat (Královská organizace na ochranu zvířat před krutostí) 20. století: 2/2 - velkochovy, intenzita, vykořisťování, šlechtění, pokusy *organizace na ochranu zvířat řeší problematiku hospodářských zvířat a pokusy na zvířatech *Peter Singer, Tom Regan, Vladimír Šiler, Erazim Kohák práva zvířat, etika ochrany zvířat

7 Proč welfare v chovech hospodářských zvířat? posun ve vnímání hospodářských zvířat, jejich ţivotních podmínek a moţností seberealizace (dobré chovy, špatné chovy,...) výraz snahy o zachování zdravých a výkonných zvířat pro ekonomicky efektivní výrobu snaha o získání kvalitních a bezpečných potravin projev nové kvality lidského umědomování si svojí a zvířecí říše

8 Vnímání welfare Intenzita v chovech hospodářských zvířat = zhoršení kvality ţivota zvířat = důsledek konkurenčního boje mezi producenty ve snaze uspokojovat poptávku lidí po potravinách, těch lidí, kteří na druhou stranu kritizují pouţívané způsoby chovu hospodářských zvířat Paradoxem je, ţe v posledních letech rostla spotřeba vepřového a drůbeţího masa a právě tato dvě odvětví byla nejvíce kritizovanou oblastí ţivočišné výroby!!!

9 Cílem při tvorbě chovatelského prostředí je WELFARE jako stupeň kompromisu mezi ekonomickými zájmy chovatele, jeho etickým a kulturním vědomím a biologickými potřebami zvířat.

10 Welfare - bez etologie by to nešlo!!! Welfare pochází z vědního oboru etologie. Etologie je vědní disciplína, která se zabývá chováním zvířat. Počátky položeny v 18.století označení života zvířat v daném prostředí. - v 60.letech 20. století se welfare z etologie vyčlenilo a osamostatnilo (Anglie) Řada autorů (P.Singer, B. Rolin, aj.) se zabývala etickými problémy chovu zvířat. J. Webster ( Welfare, životní pohoda zvířat aneb střízlivé kázání o Ráji a Životní pohoda zvířat aneb kulhání k Ráji ) zdůraznil pocity vnímání u zvířat - bolest, strádání, radost, spokojenost Co si žádají sama zvířata? Jak to cítí ona? Jak vnímají kvalitu svého života? Že bych vystavěl Ráj to nečekám, ale budu se snažit být ke všem spravedlivý! Welfare je tu proto, aby zajistilo důstojný a spokojený život zvířat spolu se splněním požadavků člověka na užitkovost, náklady, kvalitu produktů Stav úplného fyzického a psychického zdraví zvířete, které je v souladu s prostředím Hughes (1976)

11 Hodnocení welfare zvířat Kde jsou hranice pohody? (pohoda velmi dobrá aţ špatná = nepohoda) Jak vyjádřit úroveň spokojenosti a proţívání ţivota zvířetem? Ukazatele produkce reprodukce - zdraví - fyziologické biochemické - patofyziologické etologické!!! fyzické welfare (zdraví, vhodné krmení a ustájení) psychické welfare (strach-stres, behaviorální poţadavky, instinktivní chování, potřeba ochrany jistoty )

12 Zásady a kritéria welfare zvířat 1965 Brambellova komise na základě inspekce ţivotní pohody (moţnost zvířat: postavit se, lehnout si a otočit se) upravila základ pro tzv. pět svobod. V roce 1993 bylo 5.svobod novelizováno. Pět svobod (potřeb) pro stanovení zásad a kritérií welfare zvířat: 1. Odstranění ţízně, hladu a podvýţivy 2. Odstranění nepohodlí 3. Odstranění příčin vzniku bolesti, zranění, nemoci 4. Moţnosti projevů normálního chování 5. Odstranění strachu a úzkosti = soubor pravidel, které se podílejí na vytváření welfare pohody zvířat

13 Zásady a kritéria welfare zvířat 1. Odstranění ţízně, hladu a podvýţivy Pocit hladu znají všichni, ale ne všichni si dokáţí jediným slovem říci o potravu John Webster (1999) - ad libitní krmná dávka - apetit, nasycení a uspokojení po příjmu potravy - nasycení=motivační opak hladu - ţravost - orální stereotypie (dlouhotrvající vykonávání zbytečných pohybů) př. stáčení jazyka, vzájemné cucání jazyka, kousání klecí, okusování dřeva, polykání vzduchu - ţízeň (nejsilnější zdroj utrpení) - KD: odpovídající fyziologickým potřebám, pravidelnost, dostatečné mnoţství, kvalita, odstraňovat nedoţerky, snadno čistitelné ţlaby, prostor u ţlabu, stádovost

14 Zásady a kritéria welfare zvířat 2. Odstranění fyzikálních a tepelných faktorů nepohody (svoboda od nepohodlí) Zahrnuje otázky technologie chovu (vhodného prostředí) a)vhodné mikro popř. makroklima b)vhodné místo pro odpočinek ad a) teplota, vlhkost vzduchu, koncentrace plynů (čpavek, sirovodík, oxid uhličitý), prašnost, osvětlení, hlučnost apod. ad b) přístřeší a pohodlné místo k odpočinku (nepřízeň počasí, ochrana proti predátorům, pohodlí, hygiena, bezpečí )

15 Termoregulační chování prasata, drůbeţ skot

16 Zásady a kritéria welfare zvířat 3. Odstranění od bolesti, zranění a nemoci Bolest = smyslový i emocionální proţitek Zvířata vnímají bolest podobným způsobem jako lidé. Bolest akutní: projeví se ihned po zranění, ublíţení a postupně mizí (elektrický pohaněč) Chronická bolest: dlouhodobý pocit spojený s trvajícím poškozením (brojleři trpící poškozením kloubů) Bolesti se nepřizpůsobíme, je nutné zvířatům od ní pomoci. Prevence - pravidelná kontrola zdravotního stavu (2x/den), webkamery, nálady, chování zvířat, sliznice, pokryv těla, oči, reaktivitu, tělesné funkce Rychlá diagnóza (neexperimentovat) izolace léčba Ochrana před zraněním: nepřetěţování zvířat, vhodné zařízení stájí, místa ke krmení, výběhy, povrchy proti uklouznutí, vhodné materiály na krmné ţlaby, ţádné ostré předměty, hrany, vhodné zacházení Člověk: pečlivost, starostlivost, prevence chorob (dodrţování 3D)

17 Zásady a kritéria welfare zvířat Míra utrpení zvířete závisí na součtu dvou faktorů: intenzita + délka trvání negativních podnětů Horší je dlouhotrvající negativní podnět s nízkou intenzitou neţli krátkodobý negativní záţitek. Z časového hlediska je nejvíce z hospodářských zvířat ohroţena dojnice: vznik metabolického hladu z disproporce mezi potřebou a dispozicí ţivin dlouhodobé bolesti způsobené onemocněním paznehtu a končetin (acidóza, genetické předpoklady, environmentální faktory) mastitidy nárůst metabolických onemocnění (mléčná horečka, ketózy, únava a vyčerpání krav; průměrná délka ţivota krávy 2,5 laktace poruchy plodnosti, končetin, uţitkovosti...) nadměrné pracovní zatíţení vysokouţitkových dojnic (předčasné stárnutí) (Webster, 1994)

18 Welfare v chovech skotu Životní a produkční cyklus dojnic

19 Zásady a kritéria welfare zvířat 4. Moţnosti projevů normálního chování Základem je poznání přirozených projevů chování (etologie) Podmínka = dostatečný prostor, vhodné vybavení a společnost zvířat stejného druhu! 1.- přirozené projevy chování (komfortní chování) 2.- jednotvárné prostředí (sterilní) pohybové stereotypie př. tkalcování u koní, chození dokola - obohacené prostředí! 3.- společnost zvířat = učení (mladá zvířata), méně agresivní, správné sociální chování (ovce, kůň) jinak frustrace (ovce)

20 Zásady a kritéria welfare zvířat 5. Odstranění strachu a deprese (úzkosti) Strach je vědomá, rozumová a citová odpověď na nebezpečí, které motivuje zvíře k výkonům, kterými by se mělo nebezpečí vyhnout John Webster (1999) Strach pozitivní následky (další situaci řeší snáze) - negativní (chronická úzkost) psychickému strádání abnormální chování (přeskokové chování, kompenzační chování, stereotypní chování, naučená bezmoc) Ne zastrašování zvířat, křik, fyzický nátlak, elektrické poháněče, nevhodné počty zvířat ve skupinách individuální přístup Člověk klidný, všímavý, neagresivní, rázný, jistý

21 Zásady a kritéria welfare zvířat 6. Svoboda - být svobodný = moţnost vykonávat svobodně a osobně kontrolu nad vlastní ţivotní pohodou (vyhnout se stavu umrtvující nečinnosti ) Psychologové nazývají chování, kdy se zvířata přizpůsobí jednotvárnému prostředí, termínem naučená apatie. Já bych spíše mluvil o beznaději. A je to možná ta nejhlubší mizérie, do které se životní pohoda zvířete může propadnout. John Webster (1999)

22 Kritéria pro posuzování systémů ustájení z hlediska welfare zvířat Cílem welfare je vytvoření takových systémů chovu, které zajišťují chovaným zvířatům: - přirozený průběh ţivotních pochodů - respektují jejich druhové zvláštnosti - vylučují bolest a utrpení Pro zajištění všech svobod musí být pro zvířata splněny poţadavky na prostředí : 1.Technická 2.Biologická 3.Manipulační

23 Kritéria pro posuzování systémů ustájení z hlediska welfare zvířat 1. Technická kritéria vlastní stáj, stájové klima, zařízení stáje, výběhy, pastviny funkční zóny ve stáji Bartussek (1985) zavedl posuzování systémů ustájení skotu z hlediska welfare zvířat a odvodil tzv. index druhové vhodnosti zvířat Oblasti welfare: moţnost pohybu vzájemný sociální kontakt vztah k půdě potřebu čerstvého vzduchu potřebu citlivé ošetřovatelské péče druhově odpovídající mikroklima stáje

24 Kritéria pro posuzování systémů ustájení z hlediska welfare zvířat 2. Biologická kritéria (pro posuzování systému ustájení z hlediska pocitu pohody zvířete) 4 skupiny: - na základě zdravotního stavu: onemocnění (morbidita), zranění (technopatie), úhyny (mortalita), patologicko-klinické nálezy - na základě produkce: uţitkovost, spotřeba krmiva - na základě plodnosti: reprodukční ukazatele - na základě etologie: znaky chování včetně fyziologicko-biochemických a biofyzikálních ukazatelů stresů

25 Kritéria pro kvalifikaci práce ošetřovatelů z hlediska welfare zvířat 3. Zacházení se zvířaty (manipulační) klidné přiměřené identifikace jednotlivých zvířat schopnost posoudit zdravotní stav zvířat - úroveň péče o zvířata péče o paznehty ošetření oděrků a drobných ran dostatečné mnoţství čisté podestýlky čistota zvířat - stav krmného místa čistota ţlabů, krmítek, napáječek, místa v těsném okolí včasné uklizení zbytků krmiva nebo přihrnutí - ovládání krmné techniky krmení vhodné pro jednotlivé druhy zvířat dodrţování intervalů mezi krmeními - ovládání techniky ustájení větrání velikost prostoru (zábrany) rychlé a schopné opravení poškozeného zařízení

26 ČLOVĚK STARAJÍCÍ SE O ZVÍŘATA MUSÍ BÝT NA ODPOVÍDAJÍCÍ ODBORNÉ ÚROVNI TAK, ABY MOHL BÝT JEJICH OŠETŘOVATELEM, ZASTÁNCEM, PRÁVNÍKEM A NE VYKOŘISŤOVATELEM!

27 Kritéria pro posuzování systémů ustájení z hlediska welfare zvířat Při průzkumu v rámci Národního programu pro vstup ČR do Evropské unii byl i u nás (vzor v Rakousku) uplatněn tento systém: Pro hodnocení stavebně-technologického řešení stájí pro skot, novostaveb i rekonstrukcí provozovaných či teprve ve fázi projektu, byla stanovena tato kritéria: a) moţnost pohybu zvířat, b) moţnost sociálního kontaktu, c) kvalita podlah, d) kvalita mikroklimatu a úroveň větrání, e) intenzita chovatelské péče. Pro tato kritéria byl vypracován systém jejich kvantifikace, přičemţ kaţdé kritérium bylo hodnoceno 1-7 body. Výsledné hodnocení chovatelského prostředí stáje (farmy) z hlediska uplatnění zásad welfare zvířat bylo následující: I. Rozmezí 25 aţ 35 bodů vhodné II. Rozmezí 15 aţ 24 bodů méně vhodné III. Rozmezí 1 aţ 14 bodů nevhodné

28 Metody hodnocení welfare 1. Metody minimálních standardů - přímo popisuje podmínky chovu, pro jednotlivé druhy jsou stanoveny základní limity (standardy chovu), které musí být dodrţeny (ano/ne). Anglie. 2. Integrované metody hodnocení welfare (systém TGI) - základ stanovil Bartussek (1985) index potřeb zvířat. Základem je vícestupňové hodnocení jednotlivých aspektů welfare v konečném součtu konečné skóre ţivotní pohody TGI 35L - v Rakousku TGI 200 v Německu 3. Jiné indexové metody (integrované hodnocení u koní, hodnocení u dojnic, prasnic )

29 Metodika stanovení úrovně welfare dojnic v ČR EPOS ČR (spolek poradců v EZ) návrh metodiky hodnocení welfare zvířat na ekofarmách, VÚŢV v Praze Uhříněvsi (konzultant) ověřování v praxi BIOKONT CZ, s.r.o. dle 5-ti svobod navrţen systém hodnotících kritérií známka 1-5 (1-nejlepší), váţený průměr určí vhodnost podmínek k chovu

30 Indikátory nedostatečného welfare zvířat (Broom,1996) Pokles délky ţivota Poškození těla a nemoci Poruchy funkce imunitního systému Zhoršení fyziologických schopností adaptace na podmínky prostředí Poruchy chování Nárůst agresivity a averze zvířat Poruchy normálního fyziologického a anatomického vývoje zvířat

31 Směry výzkumu welfare: (zahrnuté i v programech ERA= European Research Area) 1.Prostor a prostředí 2. Management, manipulace a transport (prostředí a základní biologické funkce organismu, vztah k produkci, kvalitě) 3. Otázky bolesti, strachu a úzkosti (rozpoznání, zmírňování, prevence, otázky kastrace, odrohování...) 4. Poškození a nemoci (úkoly ve welfare, rozpoznání, zmírňování, otázky infekčních nemocí, environmentálně podmíněné nemoci, úkoly genetiky ve vztahu ke zdraví) 5. Výţiva, voda, podvýţiva (kvalita výţivy a její dostupnost ve vztahu k welfare hlad, ţízeň, otázky chronického hladu v limitovaných systémech krmení, úloha genetiky ve vztahu k hladu př. brojlerová plemena)

32 Přímá ochrana: Právní předpisy k ochraně a welfare zvířat - zahrnuje ochranu, která je stanovena právními předpisy, které vymezují zakazují a postihují činnosti považované za týrání zvířat 1. Zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání 2. Vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat 3. Vyhláška č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při poráţení, utrácení nebo jiném usmrcování 4. Vyhláška č. 4/2009 Sb., o ochraně zvířat při přepravě 5. Vyhláška č. 419/2012 o ochraně pokusných zvířat

33 1. ZÁKON č. 246/1992 Sb. NA OCHRANU ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ (ve znění pozdějších předpisů 359/2012) I. část Obecná ustanovení II. část Ochrana zvířat při usmrcování, pouţití znecitlivění a ochrana zvířat při veřejných vystoupeních III. část Ochrana zvířat při přepravě IV. část Ochrana hospodářských zvířat, zvířat v zájmových chovech a volně ţijících zvířat V. část Ochrana pokusných zvířat VI. část Orgány ochrany zvířat VII. část Správní delikty a přestupky VIII. část Závěrečná ustanovení

34 2. Vyhláška 22/2013 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat Navazuje na zákon 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání Minimální standardy pro ochranu skotu Minimální standardy pro ochranu prasat Minimální standardy pro ochranu ovcí a koz Minimální standardy pro ochranu koní Minimální standardy pro ochranu drůbeţe Minimální standardy pro ochranu běţců ve farmovém chovu Minimální standardy pro ochranu koţešinových zvířat ve farmovém chovu Minimální standardy pro ochranu jelenovitých ve farmovém chovu

35 3. Vyhláška 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování Navazuje na zákon 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání je kompatibilní s právem EU (návaznost na Nařízení Rady 1099/2009) stanovuje způsoby doloţení pro odbornou způsobilost osob, které provádějí na jatkách poráţku jatečných zvířat, vykládku, přehánění, fixaci, omračování, vykrvování, poráţku, utrácení nebo jiné usmrcování hospodářských zvířat stanovuje poţadavky na omračování s výjimkou koţešinových zvířat nevztahuje se na pokusná zvířata a na volně ţijící druhy zvířat

36 Nepřímá ochrana: Právní předpisy k ochraně a welfare zvířat - zahrnuje ochranu, kterou vymezují předpisy upravující zacházení se zvířaty a ochranu jejich pohody a zdraví 1. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči 2. Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat 3. Zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech 4. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 5..

37 Právní předpisy k ochraně a welfare zvířat v ekologickém zemědělství 1. Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a systému označování ekologických produktů (od ) Nařízení Komise č. 889/2008 o podrobném provádění pravidel pro pěstování rostlin, hospodářských zvířat a zpracování produktů včetně označování 2. Zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství Vyhláška MZe č. 16/2006 Sb. kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství

38 Etologické hodnocení welfare zvířat 1. Na základě délky trvání základních kategorií chování 2. Na základě průběhu základních kategorií chování

39 Etologické hodnocení welfare zvířat 1. Na základě délky trvání základních kategorií chování: Př.: Základní kategorie chování u dojnic - pastevní způsob chovu Kategorie Čas ( hod ) % vyjádření Příjem krmiva 8,8 36,7 Stání 2,7 11,4 Pohyb 5,2 21,8 Ležení 7,3 30,1 Standard: Příjem krmiva:5-12hod Stání: 4-6hod Pohyb: 1-3hod Ležení: 10-12hod Základní kategorie chování dojnic 30% 37% 22% 11% Příjem krmiva Stání Pohyb Ležení

40 Etologické hodnocení welfare zvířat 2. Na základě průběhu základních kategorií chování: Základní kategorie chování dojnic za 24 hodin % hodina Příjem krmiva Stání Pohyb Ležení

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Definice welfare zvířat Welfare pochází z vědního oboru etologie. Etologie

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Welfare v chovech hospodářských zvířat

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Welfare v chovech hospodářských zvířat Chov zvířat v ekologickém zemědělství Welfare v chovech hospodářských zvířat Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Welfare zvířat Nezaslouží si zvířata

Více

Legislativní opatření při chovu zvířat

Legislativní opatření při chovu zvířat Etologie hospodářských zvířat Legislativní opatření při chovu zvířat Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky http://eagri.cz/public/web/mze/ http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - LEGISLATIVA 1. Nařízení Rady (ES)

Více

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček úbytek přirozených instinktů úbytek teritorií snížená schopnost autoterapie somatotropní změny dentální změny institucionalizovaný stres SPOLEK PORADCŮ V EKOLOGICKÉM

Více

Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D. WELFARE HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Ruth Harrison Animal Machines (1964) průlom na poli ochrany hospodářských zvířat, otevřena cesta pro diskusi. Brambellova komise (1965)

Více

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Etologie hospodářských zvířat Rozdělení etologie Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Rozdělení etologie 1. Obecná etologie =zabývá se studiem

Více

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata Ing. Lenka Skoupá Právo a zvířata Mezi hlavní orgány ochrany zvířat patří Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa.

Více

Rozdíly mezi KZ a EZ

Rozdíly mezi KZ a EZ Chov zvířat v ekologickém zemědělství Rozdíly mezi KZ a EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ 1.Upřednostňování kvantity 2.Ekonomická

Více

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR EKOTOXA OPAVA s.r.o. pracoviště Olomouc, Blanická

Více

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare

Skot. Welfare. Zásady k ochraně hospodářských zvířat. a technické požadavky na stavby pro zemědělství. Legislativa. Zásady welfare Zásady k ochraně hospodářských zvířat a technické požadavky na stavby pro zemědělství Pohoda zvířat Welfare Naplnění materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu Zvíře

Více

Welfare hospodářských zvířat. Definice a hodnocení

Welfare hospodářských zvířat. Definice a hodnocení Welfare hospodářských zvířat Definice a hodnocení Moderní technologie chovu zvířat vytvářejí úplně odlišné podmínky prostředí, než jaké jsou ve volné přírodě, anebo ve tradičních chovech. Zvířata nemají

Více

Požadavky na welfare při přepravě drůbeže

Požadavky na welfare při přepravě drůbeže Požadavky na welfare při přepravě drůbeže Manipulace s drůbeží před a při přemístění Během přehánění, chytání musí být drůbež ušetřena veškerého vzrušení, bolesti a utrpení, kterému se dá vyhnout odborně

Více

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a svodech Aktivity, které ovlivňují welfare zvířat při přemístění na výstavu Shromažďování a nahánění zvířat z farmy do přepravních prostředků, přeprava

Více

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S OCHRANOU PROTI TÝRÁNÍ A SE ZABEZPEČENÍM POHODY PRO DRŮBEŽ Předpisy představují ochranu zvířat při zacházení s nimi, zejména z hlediska jejich ošetřování, výživy, napájení, hygieny

Více

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období Reprodukční období dojnic průřez obdobím Období stání na sucho, porod a poporodní období Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky

Více

Etologie hospodářských zvířat. Poruchy chování. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky

Etologie hospodářských zvířat. Poruchy chování. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Etologie hospodářských zvířat Poruchy chování Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Poruchy chování -definice = výrazná odchylka od běžné normy

Více

36-47-M/01 Chovatelství

36-47-M/01 Chovatelství Střední škola technická, Most, příspěvková organizace Dělnická 21, 434 01 Most PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY V JARNÍM I PODZIMNÍM OBDOBÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obor vzdělání 36-47-M/01 Chovatelství ŠVP

Více

Předběžné podmínky plnění dotačních programů 19.A. a 20.A. pro rok 2017

Předběžné podmínky plnění dotačních programů 19.A. a 20.A. pro rok 2017 Příloha č. 2 k Výzvě MZe Předběžné podmínky plnění dotačních programů 19.A. a 20.A. pro rok 2017 Dotační program 19. Podpora na účast producentů a zpracovatelů zemědělských produktů v režimech jakosti

Více

KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3.

KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3. KURZ CHOVATEL KONÍ 1. Organizace chovu, základní plemenářská práce 1.1. Chov koní v ČR, plemena koní v ČR, vývojové tendence 1.2. Plemenné knihy 1.3. Hospodářský význam chovu koní v ČR 1.4. Rozdělení chovu

Více

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU

PRAKTICKÁ ŠKOLA ŘÍZENÍ MLÉČNÉ FARMY POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU POPIS PROJEKTU, CÍLE PROJEKTU Hlavní vzdělávací program projektu je rozdělen na tyto segmenty: ekonomika výroby mléka, optimalizace tržeb, struktura výdajů (rozhodující výdaje a jejich hodnocení), nástroje

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: 41-109-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Maturitní otázky z chovu koní

Maturitní otázky z chovu koní Obor: 64-42 M/022 Agropodnikání Zaměření: Chov koní Forma studia: denní Maturitní otázky z chovu koní Školní rok: 2017/2018 Ročník: 4. A Maturitní témata z předmětu Chov koní Obor : Agropodnikání Zaměření

Více

g) obsah a rozsah kurzu odborné přípravy pro získání vzor osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením

g) obsah a rozsah kurzu odborné přípravy pro získání vzor osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením Strana 100 Sbírka zákonů č. 22 / 2013 22 VYHLÁŠKA ze dne 23. ledna 2013 o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu

Více

Hodnoticí standard Zootechnik pro chov skotu (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Hodnoticí standard Zootechnik pro chov skotu (kód: M) Autorizující orgán: Skupina oborů: Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: Zootechnik pro chov skotu (kód: 41-071-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov prasat (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov prasat (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zootechnik pro chov prasat (kód: 41-072-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ)

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ Životní pohoda podmínky fyzické

Více

Etologie hospodářských zvířat STRES. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Etologie hospodářských zvířat STRES. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Etologie hospodářských zvířat STRES Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Stres Hans Hugo Bruno Selye 1936 = stav, který v sobě zahrnuje všechny nespecifické

Více

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK 2016 Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR Změny podmínek Kontroly podmíněnosti Legislativní úpravy DZES 6 doplnění seznamu dusík vázajících plodin, DZES

Více

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie. Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. CHOV PŘEŽVÝKAVCŮ V EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ welfare, technologie Stanislav Staněk Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha Uhříněves OBSAH PŘEDNÁŠKY CHOVNÝ KOMFORT, WELFARE SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRAXE

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Veterinářství v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů Opakovací okruhy z ekonomických předmětů obor: Agropodnikání zaměření: Zahradní a krajinářské úpravy, Chov koní, Využití a prodej zemědělské techniky třída: 4. B, 5. DS 1. Hospodářský a výrobní proces

Více

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H)

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H) Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: 29-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

ití trvalých travních porostů

ití trvalých travních porostů Výzkumný záměr č. MSM6215648905 Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu B. Dílčí metodika B1 Název: Indikátory pastevního využit ití trvalých

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Strana 30 Sbírka zákonů č. 5 / 2009 5 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 k provedení 7a odst. 7 zákona

Více

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H)

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H) Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: 29-034-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat..

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat.. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat.. I. Obecná část Název Návrh vyhlášky o ochraně pokusných zvířat. Definice problému Novela zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2016/2017 MATURITNÍ OKRUHY Obor: Agropodnikání 41-41-M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ 1) Význam chovu koní 2) Kostra koně 3) Morfologické vlastnosti

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2017/2018 MATURITNÍ OKRUHY Obor: Agropodnikání 41-41-M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ 1. Význam chovu koní 2. Anatomie koně 3. Morfologické vlastnosti

Více

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel skotu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel skotu (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Chovatel a ošetřovatel skotu (kód: 41-044-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Ostatní onemocnění trávicího traktu

Ostatní onemocnění trávicího traktu Využití ostatních ukazatelů zdravotního stavu dojeného skotu pro odhad plemenných hodnot a selekci zvířat Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. V červnu tohoto roku se uskutečnila

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Chovatel a ošetřovatel skotu

Chovatel a ošetřovatel skotu Chovatel a ošetřovatel skotu Chovatel a ošetřovatel skotu pečuje o skot ve farmových chovech dle zásad welfare. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené povolání:

Více

Metodický pokyn č. 1/2013

Metodický pokyn č. 1/2013 Metodický pokyn č. 1/2013 kterým se stanovují specifická pravidla pro chov koní v režimu ekologického zemědělství vzhledem k platným legislativním předpisům a s ohledem na reálnou zemědělskou praxi Č.j.

Více

Hustopeče. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.

Hustopeče. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. 4. 11. 2016 Hustopeče ŘÍZENÍ STÁDA GENETIKA USTÁJENÍ A CHOVNÉ PROSTŘEDÍ ZDRAVÍ ZVÍŘATÍ VÝŽIVA 1 » Šlechtění na vysokou

Více

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla AgroKonzulta Žamberk s.r.o. Klostermanova ul. 1258, 564 01 Žamberk Tel.: 465 676767 Fax: 465 676700 E-mail:mikyska@ agrokonzulta.cz E-mail: vyziva@ agrokonzulta.cz Ing. František Mikyska Problémy ve výživě

Více

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I.

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. Obecná část Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb.,

Více

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu 192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H)

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H) Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: 29-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

Veterinářství Plasy. Maturitní okruhy

Veterinářství Plasy. Maturitní okruhy Maturitní okruhy 1. Chov skotu 2. Chov koní 3. Chov prasat 4. Plemenitba skotu Veterinářství Plasy Chov zvířat 5. Biologické předpoklady produkce mléka a jeho získávání 6. Produkce hovězího masa a jeho

Více

Mgr. et Mgr. Lenka Falková. Laboratoř agrogenomiky. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Mendelova univerzita

Mgr. et Mgr. Lenka Falková. Laboratoř agrogenomiky. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Mendelova univerzita Mgr. et Mgr. Lenka Falková Laboratoř agrogenomiky Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat Mendelova univerzita 9. 9. 2015 Šlechtění Užitek hospodářská zvířata X zájmová zvířata Zemědělství X chovatelství

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví. Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví. Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání 41 41 M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví Maturitní okruhy z předmětu pěstování rostlin 1. Osivo a sadba 2. Zpracování půdy 3. Osevní postupy

Více

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. listopadu o ochraně zvířat při usmrcování. Změna: 34/2013 Sb.

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. listopadu o ochraně zvířat při usmrcování. Změna: 34/2013 Sb. 418/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Změna: 34/2013 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd VÝVOJ EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2014 4023 494 405 11,70 1990 1991 1992

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov koní (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov koní (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Zootechnik pro chov koní (kód: 41-124-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Obecná pravidla produkce

Obecná pravidla produkce Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel, přípravků na ochranu rostlin, hnojiv a pomocných půdních látek, osiva a sadby, mikroorganismů a živočichů - povinnost

Více

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50 Obsah ÚVOD 10 1 OBECNÉ ZÁKLADY CHOVU HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 11 1.1 Chov hospodářských zvířat v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství 11 1.2 Domestikace hospodářských zvířat 12 1.2.1 Průběh domestikace

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců (kód: H)

Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců (kód: H) Chovatel a ošetřovatel drůbeže a běžců (kód: 41-047-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Chov zvířat v ekologickém zemědělství PŘECHODNÉ OBDOBÍ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd PŘECHOD NA EZ Přechodné období = období ve kterém dochází

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 OPATŘENÍ DOBRÉ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ZVÍŘAT V roce 2015 je připravováno (jako součást Jednotné žádosti) nové opatření Dobré životní podmínky zvířat. Toto opatření je cíleno

Více

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz. Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz (kód: 41-046-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz Kvalifikační

Více

CHOVÁNÍ A WELFARE CÍLE PREZENTACE KRÁLÍK DOMÁCÍ VZTAH S ČLOVĚKEM. Welfare drobní savci I králík, MVDr. Jekl. Majitelé/klienti.

CHOVÁNÍ A WELFARE CÍLE PREZENTACE KRÁLÍK DOMÁCÍ VZTAH S ČLOVĚKEM. Welfare drobní savci I králík, MVDr. Jekl. Majitelé/klienti. CHOVÁNÍ A WELFARE Majitelé/klienti Omezenené znalosti Péče o zvíře Normální chování Častá onemocnění Záchranná centra Welfare drobných savců králík, morče MVDr. Vladimír JEKL, Ph.D., DipECZM (Small Mammal)

Více

pracujících s laboratorními zvířaty;

pracujících s laboratorními zvířaty; MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRANĚ OBRATLOVCŮ POUŽIVANÝCH PRO POKUSNÉ A JINÉ VĚDECKÉ ÚČELY (Řada evropských smluv č. 123) Usnesení o vzdělávání a školení osob pracujících

Více

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti PRODUKCE FARMOVĚ CHOVANÉ ZVĚŘE Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace

Více

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H)

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H) Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: 41-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel zvířat Kvalifikační úroveň

Více

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní

Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní Témata z předmětů: Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých organel tkáně typy tkání, stavba, funkce tělní tekutiny složení, funkce krve,

Více

PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu

PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu Název inovace PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu V1MA2 Hygiena produkce masa Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0063 Název projektu Inovace výuky veterinárních

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování

VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Strana 5362 Sbírka zákonů č. 418 / 2012 418 VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat

Více

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 Základní ukazatele z chovu dojnic rok stavy dojnic dojnice/stáj průměrná laktace 1. laktace

Více

O R G A N I Z A C E M A T U R I T

O R G A N I Z A C E M A T U R I T O R G A N I Z A C E M A T U R I T PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY TÉMATA Povinné zkoušky profilové části (pro jednotlivé obory) A G R O P O D N I K Á N Í (denní studium) zaměření

Více

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY I. OBECNÁ ČÁST Dosavadní právní úprava (do 30.9.2008) Dosud

Více

Hodnoticí standard. Ošetřovatel koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Ošetřovatel koní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Ošetřovatel koní (kód: 41-018-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Ošetřovatel koní Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance

Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jč. kraj Severní 9 370 10 České Budějovice Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č.

Více

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Jezdec a chovatel dostihových koní (kód: 41-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel a jezdec koní Kvalifikační úroveň

Více

Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz

Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz Zpět Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz Ing. Jaroslav Humpál VÚZE Praha Osnova presentace Úvod kdy a proč Závaznost pro ČR Jednotlivé požadavky a ekonomické dopady jejich dodržování

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Základní ukazatele agrárního sektoru ČR Ukazatel jednotky 2004 2010 2011

Více

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU

9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9. CHOV JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ SKOTU 9.1. CHOV DOJNIC Cíl: získat co nejvíce kvalitního mléka ( obsah složek mléka) + zdravé tele - ekonomika chovu je dána výší nákladů na výrobu mléka + náklady na krmiva

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY UHŘÍNĚVES Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 815 V roce 2003 vyšlo : Připravujeme : Z dalších listů: 01 / 03 Dojnice Volné porodny krav 02 / 03 Telata Venkovní individuální boxy 03 / 03 Skot Boxové lože optimalizace parametrů 04 / 03 Skot Boxové lože

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a aukcích

Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a aukcích Welfare hospodářských zvířat na výstavách, trzích a aukcích Veřejná vystoupení a svody - legislativa Podle Evropské dohody o ochraně zvířat v zájmovém chovu nemohou být zvířata v zájmových chovech použita

Více

Přeprava a ustájení jatečných zvířat (kód: H)

Přeprava a ustájení jatečných zvířat (kód: H) Přeprava a ustájení jatečných zvířat (kód: 29-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Řezník a uzenář Kvalifikační

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní

Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní Chovatel a jezdec pro přípravu a testaci mladých koní Jezdec pro přípravu a testaci mladých koní pečuje o mladé koně a jejich správný vývoj. Sestavuje postupy a provádí výcvik mladých koní pro jejich další

Více

VYUŽITÍ ZOOTECHNICKÝCH ZÁZNAMŮ PŘI PREVENCI A LÉČENÍ METABOLICKÝCH PORUCH A ONEMOCNĚNÍ PAZNEHTŮ U DOJNIC

VYUŽITÍ ZOOTECHNICKÝCH ZÁZNAMŮ PŘI PREVENCI A LÉČENÍ METABOLICKÝCH PORUCH A ONEMOCNĚNÍ PAZNEHTŮ U DOJNIC VYUŽITÍ ZOOTECHNICKÝCH ZÁZNAMŮ PŘI PREVENCI A LÉČENÍ METABOLICKÝCH PORUCH A ONEMOCNĚNÍ PAZNEHTŮ U DOJNIC MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., VÚVeL,v.v.i. Brno Ing. Stanislav Staněk, Ph.D., VÚŽV,.v.v.i. MVDr.

Více

Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kachen (ANAS PLATYRHYNCHOS)

Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kachen (ANAS PLATYRHYNCHOS) Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kachen (ANAS PLATYRHYNCHOS) přijaté Stálým výborem 22. června 1999 (V souladu s článkem 9 odst.

Více

Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Praha Ruzyně

Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Praha Ruzyně Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Praha Ruzyně Normativy spotřeby nafty v rámci jednotlivých pracovních operací a činností spojených s chovem hospodářských zvířat v České republice Objednací list

Více

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa CHOV KRŮT Chov krůt Z divoké krůty původem ze Stř. Ameriky Do Evropy po objevení Ameriky (1492) Nejčastější plemeno bílá širokoprsá, méně zastoupená krůta bronzová Chov 2 typů střední (krůta 6 9 kg, krocan

Více

O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a

O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR EKOTOXA OPAVA s.r.o. pracoviště Olomouc, Blanická 1 oddělení poradenských služeb pavel.stonawsky@tiscali.cz

Více

Hodnoticí standard. Chovatel vodní drůbeže (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Chovatel vodní drůbeže (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Chovatel vodní drůbeže (kód: 41-034-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Rybář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů

Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů Témata bakalářských a diplomových prací pro rok 2010 - obory: především ZOO, BOZO, ZEM: Mgr. Martin Kostka, Ph.D. 1) Střevní bičíkovci a prvoci rodu Blastocystis

Více

Manuál k dotačnímu programu (DP) 20.A. Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic

Manuál k dotačnímu programu (DP) 20.A. Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic Manuál k dotačnímu programu (DP) 20.A. Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic dle Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2019 I. Termíny pro jednotlivé úkony v rámci DP

Více

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H)

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H) Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: 41-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel zvířat; Producent savců

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více