STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU"

Transkript

1 Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě, Českobratrská 16, Ostrava 1, STAŇTE SE UČITELI VÝTVARNÉ VÝCHOVY - VÝTVARNÉHO OBORU NA ZÁKLADNÍCH A STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH, NA ZÁKLADNÍCH UMĚLECKÝCH ŠKOLÁCH, V INSTITUCÍCH PEČUJÍCÍCH O DĚTI, DOSPÍVAJÍCÍ, DOSPĚLÉ, ROZVÍJEJÍCÍCH JEJICH INTELIGENCI, KULTURNÍ ZÁJMY, POSTOJE A HODNOTY.

2 PŘIJĎTE STUDOVAT OBOR VÝTVARNÁ VÝCHOVA, KTERÝ VE SVÝCH ZÁMĚRECH SPOJUJE HLUBOKÝ ZÁJEM O VNITŘNÍ ŽIVOT, VZDĚLANOST A OSOBNÍ KULTURU ČLOVĚKA SE ZÁJMEM O OBSAHY A DĚDICTVÍ SPOLEČENSKÉ KULTURY V DĚJINÁCH LIDSTVA A JEHO POSELSTVÍ KATEDRA VÝTVARNÉ VÝCHOVY PEDAGOGICKÉ FAKULTY OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ: vzdělává studenty v bakalářském studijním programu - ve dvouoborovém studijním oboru Výtvarná výchova se zaměřením na vzdělávání a jednooborovém studijním oboru Výtvarná výchova pro střední školy a základní umělecké školy se zaměřením na vzdělávání; Absolventi bakalářských studijních programů - mají možnost pokračovat ve studiu v navazujících magisterských studijních programech a jejich příslušných oborech: Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy (dvouoborové studium) Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu (dvouoborové studium) Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium;. zajišťuje také výuku výtvarných disciplín v bakalářském studijním oboru Učitelství pro mateřské školy (prezenční i kombinované studium), v magisterském studijním oboru: Učitelství pro 1. stupeň základní školy (prezenční i kombinované studium), Vychovatelství (prezenční studium), Speciální pedagogika (prezenční a kombinované studium) aj. Smysl a cíle profesní přípravy studentů otevírají budoucím absolventům bakalářského a magisterského studia možnost překročit individuální i společenské hranice současného poznání obsahově bohaté problematiky výtvarné výchovy (výtvarného oboru), jejich teoretického kulturního i vědního zázemí a vzdělávací praktické praxe. Členové katedry výtvarné výchovy se věnují umělecké tvorbě a vědeckovýzkumné činnosti (kvalita pregraduálního studia v rámci celoživotního vzdělávání učitelů, problematika vizuální komunikace, zprostředkování výtvarného umění). Katedra organizuje kurzy, sympozia a workshopy pro studenty a učitele z praxe, spolupracuje s katedrami v České republice i v zahraničí, provozuje univerzitní nekomerční galerii výtvarného umění Student.

3 Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě, Českobratrská,16, Ostrava1, Vedení katedry: PhDr. Ondřej Vorel, ArtD. vedoucí katedry výtvarné výchovy PdF OU v Ostravě Mgr. Milan Cieslar, PhD., tajemník katedry výtvarné výchovy PdF OU v Ostravě, koordinátor LLP Erasmus na KVV PdF OU v Ostravě Sekretariát: Bc. Renata Lipowská Profesoři: Prof. Ivo Chovanec, akademický sochař činnost: výuka v okruhu předmětu Sochařství v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, studijní obory - Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium). Docenti: doc. Karel Lepík, akademický malíř činnost: výuka v okruhu předmětů Kresba, Malba - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, studijní obory - Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium). doc. Pavel Šopák, PhDr., Ph.D. činnost: : výuka v okruhu předmětu Dějiny výtvarné kultury - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, studijní obory - Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium).

4 Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě, Českobratrská,16, Ostrava 1, Vedení katedry: PhDr. Ondřej Vorel, ArtD. vedoucí katedry výtvarné výchovy PdF OU v Ostravě Mgr. Milan Cieslar, PhD., tajemník katedry výtvarné výchovy PdF OU v Ostravě, koordinátor LLP Erasmus na KVV PdF OU v Ostravě Sekretariát: Bc. Renata Lipowská Odborní asistenti: Mgr. Milan Cieslar, PhD., činnost: výuka v okruhu předmětu Kresba, Malba, Prostor - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, ve studijních oborech a jejich výtvarných disciplínách - Učitelství pro mateřské školy, Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, Vychovatelství, Speciální pedagogika, Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu Mgr. et Bc. Kristina Sedlíková činnost: výuka v okruhu předmětu Teorie a praxe výtvarné výchovy (výtvarného oboru), Dějiny výtvarné kultury - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, ve studijní ch oborech a jejich výtvarných disciplínách - Učitelství pro mateřské školy, Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, Vychovatelství, Speciální pedagogika, Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. činnost: výuka v okruhu předmětu Teorie a praxe výtvarné výchovy (výtvarného oboru) - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, ve studijních oborech a jejich výtvarných disciplínách - Učitelství pro mateřské školy, Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, Vychovatelství, Speciální pedagogika, Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu PhDr. Ondřej Vorel, ArtD. Činnost: výuka v okruhu předmětu Kresba - v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, studijní obory - Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium). Externisté: zajišťují výuku ve studijních oborech - Učitelství výtvarné výchovy pro 2. stupeň základní školy, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školu a základní uměleckou školu (jednooborové studium) Jaroslav Kocián, MgA. - činnost: výuka v okruhu předmětu Fotografie Roman Witasek, M.A. - činnost: výuka v okruhu předmětu Grafika

5 Vstupte do světa vizuální výtvarné - kultury prostřednictvím své výtvarné umělecké a estetické seberealizace. Objevujte tajemství spojitostí umělecké tvorby a učitelské profese cestou sebepoznání. Učte se odkrývat tajemství sdělování nesdělitelného Pokuste se zobrazovat své myšlenky Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující profesor Ivo Chovanec, akademický sochař

6 Využijte možnosti rozvíjet své jedinečné nadání myslet a vyjadřovat se v obrazech neslovních i slovních. Rozviňte svoji schopnost rozumět řeči znaků a symbolů v současné kultuře a v jejich dějinách Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr z bakalářských prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

7 Vnímání věta provází neustálé tvarování skutečnosti v mysli Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr z klauzurních prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

8 Využijte příležitosti k rozvoji své jedinečné inteligence, svého osobního kulturního potenciálu k přípravě na budoucí profesní - na roli učitele výtvarné výchovy výtvarného oboru - v etapě nižšího (bakalářského) a později vyššího (magisterského) vysokoškolského stupně profesního učitelského vzdělávání. Učte se v uměleckých obrazech vidět více, než je vidět Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující - profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr ze seminárních prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

9 Rozvíjejte se ve schopnosti rozumět vnitřním potřebám člověka ve vztahu k přírodě, ke kultuře, ke vzdělávání, i k sobě samému hledejte skryté koncepty Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující - profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr z bakalářských prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

10 Máte příležitost porozumět uměleckému myšlení - naučíte se zpřítomnit a objasnit těžce uchopitelné mentální jevy Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující - profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr ze semestrálních úkolů studentů, akad. rok 2013/14, 2014/15)

11 Rozvíjejte svoji schopnost vidět neviditelné zdokonalujte svoji schopnost zviditelňovat své mentální obrazy Z výuky předmětů Sochařství a Ateliérová tvorba, vyučující profesor Ivo Chovanec, akademický sochař (výběr z bakalářských prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

12 Pohledy do prostoru krajiny vám otevřou symbolické myšlení a schopnost jeho vyjádření Tvůrčí úkoly v programu kurzu výtvarných aktivit v přírodě z lekcí vedených profesorem Ivo Chovancem, akademickým sochařem (výběr ze semestrálních úkolů z akad. roku 2013/14, 2014/15)

13 Tvary a rytmy v nových tvůrčích souvislostech si žádají tvůrčí vidění tím i myšlení Tvůrčí úkoly v programu kurzu výtvarných aktivit v přírodě z lekcí vedených profesorem Ivo Chovancem, akademickým sochařem (výběr ze semestrálních úkolů z akad. roku 2013/14, 2014/15)

14 Tvůrčí vizuální asociace nám pak přinášejí nové obrazy Tvůrčí úkoly v programu kurzu výtvarných aktivit v přírodě z lekcí vedených profesorem Ivo Chovancem, akademickým sochařem (výběr ze semestrálních úkolů z akad. roku 2013/14, 2014/15)

15 Vstupte do světa zážitků (poznání, prožitků, jedinečného řešení problémů., jejich ztvárnění) osobitou cestou Z výuky předmětu Malba (Výrazová malba, Figurální malba, Portrét a figurální kompozice aj.), vyučující - docent Karel Lepík, akademický malíř (konzultace, výběr klauzurních prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

16 Absolvujete školu výtvarného vidění a zobrazování viděného vaše inteligence získá spoustu nových podnětů k osobnostnímu i profesnímu růstu Z výuky předmětu Malba (Výrazová malba, Figurální malba, Portrét a figurální kompozice aj.), vyučující - docent Karel Lepík, akademický malíř (konzultace, výběr klauzurních prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

17 Hodnocení semestrálních prací má svébytnou atmosféru studenti i učitelé si zažívané lidské i profesní - sdělují i sdílejí Z výuky předmětu Malba (Výrazová malba, Figurální malba, Portrét a figurální kompozice aj.), vyučující - docent Karel Lepík, akademický malíř (konzultace, výběr klauzurních prací z akad. roku 2013/14, 2014/15)

18 Vstupte do světa zážitků (poznání, prožitků, jedinečného řešení problémů, jejich ztvárnění) osobitou cestou. Koncentrujte své schopnosti ve prospěch jedinečného vidění, myšlení, vyjadřování Z lekcí předmětu Kurz výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vedoucí kurzu a vyučující - Mgr. Milan Cieslar, PhD.

19 Objevujte tajemství tvorby vnitřních obrazů, tajemství jejich zobrazování ve vizuální výtvarné řeči Z lekcí předmětu Kurz výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vedoucí kurzu a vyučující - Mgr. Milan Cieslar, PhD.

20 Budete mít možnost sdílet také své tvůrčí zkušenosti Z lekcí předmětu Kurz výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vedoucí kurzu a vyučující - Mgr. Milan Cieslar, PhD.

21 Tajemství myšlení a výtvarné tvorby má primární podněty v přírodě Z lekcí předmětu Kurz výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vedoucí kurzu a vyučující - Mgr. Milan Cieslar, PhD.

22 Budete mít příležitost se učit odkrývat tajemství sdělování nesdělitelného Z výuky předmětu Diplomový seminář vedeného PhDr. Ondřejem Vorlem, ArtD. Autor: Marie Davidová - Přípravné návrhy k diplomové práci zpracované pod názvem Vyjdi, vyjdi, slunko. Definitivnímu zpracování formy práce (malba na sklo a na hedvábný papír, leptání a kresba na skle) předcházelo hledání elementů jazyka (plochy, linie a světla, rytmus a řádu v obraze) k vyjádření křehkosti obsahu zvoleného námětu práce.

23 Budete mít možnost odkrývat tajemství sdělování nesdělitelného Z výuky předmětu Diplomový seminář vedeného PhDr. Ondřejem Vorlem, ArtD. AUTOR: Jakub Novák, definitivní fáze artefaktu diplomové práce zpracované na téma: : MONOLOG A DIALOG Myšlenkové zázemí práce: sociální struktura současné společnosti z pohledu sociálních vrstev, jedinec v této společnosti z hlediska sebeuvědomění, vliv agrese na jedince a práce s ní v prostoru socializace člověka zdroje životních zkušeností aj.

24 Budete se učit odkrývat významy vizuální výtvarné řeči Z výuky předmětu Diplomový seminář vedeného PhDr. Ondřejem Vorlem, ArtD. AUTOR PRÁCE: Marcelina Stycz. Definitivní fáze obrazové části diplomové práce zpracované na téma: : Ilustrace literárního díla. Myšlenkové zázemí práce: Problém ilustrace určené dětem, zázemí jejího zrodu, charakteristika tvorby ilustrátora, demonstrace na pozadí románu Carla Collodiho Pinocchiova dobrodružství

25 Autentická tvorba vám pomůže pochopit samotný proces tvorby, sebe sama/sebe samého v ní i nároky kladné na roli učitele výtvarného oboru - výtvarné výchovy Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika) vedeného Romanem Witaskem, M.A.

26 Poznávání v oblasti autorských mentálních i manuálních tvůrčích schopností, dovedností a možností předpokládá zájem o sebepoznávání tvůrce Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika), vyučující Romanem Witasek, M.A. (Tematická oblast: Grafické formy; Řešený výtvarný problém lineární struktury, linoryt kombinovaná technika, grafika - kniha)

27 Budete mít příležitost proniknout do světa výtvarné kultury a profesionality učitele prostřednictvím vlastní tvorby Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika), vyučující Roman Witasek, M.A., Tematická oblast: Grafické formy - plakát; Řešený výtvarný problém grafická cvičení, lineární struktury, linoryt kombinovaná technika

28 Objevíte nové možnosti svého vyjádření, porozumíte uměleckým vizuálním sdělením Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika), vyučující Roman Witasek, M.A., Tematická oblast: Grafické formy - plakát; Řešený výtvarný problém grafická cvičení, lineární struktury, linoryt - kombinovaná technika

29 Struktury myšlenky i viditelného světa uchopíte v obrazech Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika), vyučující Roman Witasek, M.A., Tematická oblast: Řešený výtvarný problém grafická cvičení, struktury)

30 Obraz jako médium uchopíte prostřednictvím svých tvůrčích zkušeností Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika vyučující Roman Witasek, M.A., Tematická oblast: Grafické formy - plakát; Řešený výtvarný problém grafická cvičení, small, typo

31 Význam a smysl tvůrčí výtvarné seberealizace vám pomůže odhalit principy profesní nejen - učitelské kultury Z výuky předmětu Grafika (Grafika 1, 2, Grafika barevný tisk, Užitá grafika), vyučující Roman Witasek, M.A., (Tematická oblast: Grafické formy; Řešený výtvarný problém p105 coopy, plakát)

32 Objevovat svět výtvarné kultury svět výtvarného umění i kultury všedního dne bude možné pouze osobitou cestou Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vyučující - Mgr. et Bc. Kristina Sedlíková

33 Základem vědění je především vidění tím též myšlení Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vyučující Mgr. et Bc. Kristina Sedlíková

34 Rozvinete svoji schopnost sdílet radost z obrazů v mysli druhých lidí vašich budoucích potenciálních žáků Z psychodidaktických dílen Za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Ze zážitkových programů předmětu Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

35 Expresivní dialogy mají své naléhavé obsahy rozumět jim a chápat jejich sdělení si žádá vnímavost a komunikativnost Z psychodidaktických dílen Za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Ze zážitkových programů předmětu Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy aj., vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D

36 Příjem a vyjádření uměleckých sdělení si žádá pochopení skrytých obsahů Z psychodidaktických dílen V paláci Moudrosti z obrazů Labyrintu světa a ráje srdce J. A. Komenského; Z vizuální nabídky našich parků Za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Ze zážitkových programů předmětů - Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

37 Učitelem výtvarného oboru, výtvarné výchovy - expertem - se nikdo nemůže stát nastudováním textů o výtvarném oboru, o roli učitele v něm zprostředkování tajemství této role je možné pouze prostřednictvím vlastí tvorby, vlastního autentického myšlení, prožívání, vzdělávání se Z psychodidaktických dílen Za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Předmět - Psychodidaktika výtvarného oboru, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

38 Znaky, symboly, metafory. Jejich významy je možné hluboce odkrývat pouze v souvislosti s vlastní tvorbou každé umělecké dílo je symptomem mysli tvůrce Z psychodidaktických dílen ze zážitkových programů předmětů - Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy (Problém - Zprostředkování umění - Vizuální komunikace - Znakové systémy, vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

39 Splývání mizení Významy uměleckých děl hledáme až za rámem a za plátnem. Z výstavy uměleckých děl Karla Lepíka, Křídla Z psychodidaktických dílen Vizuální komunikace obor Učitelství pro 1. st. ZŠ - Ze zážitkových programů předmětu Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy aj., vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

40 Rozvíjíme také svoji schopnost sdílet radost z obrazů v mysli druhých lidí odkrýváme sdělení, hledáme skryté vztahy, dorozumíváme se s obrazy z myslí druhých tvůrců Z psychodidaktických dílen za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Mimo jiné také na výstavě Evy Damborské (2. 6. fotografie). Ze zážitkových programů předmětů Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy, obor Učitelství výtvarného oboru střední školy a základní umělecké školy, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

41 Každé dílo je obrazem mysli tvůrce. Učíme se dívat, vidět, zobrazovat Objevovat svět výtvarné kultury výtvarného umění a jejich dějin osobitou cestou seberealizace také ve světě přírody Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy. Řešený problém - Jak prostoupit z vidění trojrozměrného prostoru ke schopnosti plošného zobrazení pozorovaných objektů, jak vyvolat prostorovou iluzi v ploše a zůstat svůj, kombinované studium, vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

42 Hra s obsahy viděného i myšleného, dorozumívání se prostřednictvím tvarů a jejich zkratek Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí mladšího školního věku, prezenční a kombinované studium. Řešený problém - Dívat se, vidět a vědět v profesní roli učitele 1. stupně základní školy předpokládá tvůrčí motivovanost posilovanou autentickým poznáním, prožíváním a nejen jimi. Vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

43 Procvičíte si s námi součinnost funkcí levé i pravé mozkové hemisféry Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, kombinované studium. Řešený problém - Integrita tvůrčího myšlení učitele 1. stupně základní školy si žádá jedinečné výtvarné a jiné poznání, prožívání, úsilí, další motivační podněty Něco je nám dáno, mnohé zjistíme pouze cestou autentického zážitku. Vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

44 Učitelem výtvarného oboru, výtvarné výchovy se nestanete nastudováním textů o výtvarném oboru, o roli učitele v něm zprostředkování tajemství této role je možné pouze prostřednictvím vlastí tvorby, vlastního autentického myšlení, prožívání, vzdělávání se Z psychodidaktických dílen - Zážitkové etudy jako cesta poznání, prožitků, schopnosti řešení problémů, Kurz výtvarných aktivit v přírodě kombinované studium, vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Vizuální etudy - V prostoru života

45 Stát se učitele tak malých dětí, jaké jsou na 1. stupni základní školy si žádá zájem o vlastní mnohoznačný profesní rozvoj Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, kombinované studium, vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

46 Naše životní cesty v obrazech Oba znakové - verbální i neverbální - vizuálně obrazné představy - se podílejí na aktivitě rozvoje imaginace budoucích učitelů Z lekcí kurzu výtvarných aktivit v přírodě budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, kombinované studium, vedoucí kurzu a vyučující - PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

47 Výtvarné materiály zprostředkovávají myšlenku, objekty sdělují více, než je vidět Z výuky budoucích učitelů dětí předškolního věku v předmětu Svět výtvarné kultury 3 - prezenční studium; Řešený problém - materiálové interpretace, rozvíjení prostorového vnímání a zobrazování - téma Ať to voní Ani plocha ani socha Osnovou a útkem vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

48 Rozumět duši dítěte, cítit zodpovědnost za její rozvoj, předpokládá odpovídající postoje budoucích učitelů. Zrají po celý život, expertní výše mohou dosáhnou pouze spojením aktuálních osobnostních předpokladů s novými tvůrčími zkušenostmi a průběžným celoživotním (nejen profesním) vzděláváním. Z prostředí pedagogických praxí budoucích učitelů dětí na mladšího školního věku na 1. stupni základní školy, prezenční studium, vedoucí kurzu PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

49 Naši studenti si v průběhu i v závěru studia s úkoly své profese poradí velmi úspěšně (1) Z tvůrčích psychodidaktických dílen - Pedagogická praxe studentů oboru Učitelství výtvarného oboru pro střední škol a základní umělecké školy, prezenční studium, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

50 A pak přijde dílčí zkouška z psychodidaktiky zúročí vše - osobnostní dispozice, zkušenosti z vlastní (nejen) výtvarné tvorby, teoretické znalosti z výtvarné kultury, z motivovanosti k výtvarné kultuře (nejen k ní), zkušenosti s praktickým i teoretickým zázemím tvůrčí (nejen) výtvarné činnosti s dětmi aj.... Z prostředí závěrečné zkoušky z Psychodidaktiky a pedagogická praxe studentů Učitelství pro mateřské školy, prezenční studium, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

51 Naši studenti si v průběhu i v závěru studia s úkoly své profese poradí velmi úspěšně (2) Z tvůrčích psychodidaktických dílen - Pedagogická praxe studentů oboru Učitelství výtvarného oboru pro střední škol a základní umělecké školy, prezenční studium, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

52 Naši studenti si v průběhu i v závěru studia s úkoly své profese poradí velmi úspěšně (3) Z tvůrčích psychodidaktických dílen - Pedagogická praxe studentů oboru Učitelství výtvarného oboru pro střední škol a základní umělecké školy, prezenční studium, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

53 Až se setkáme s dětmi se svými budoucími žáky využijeme všech svých dispozic Z psychodidaktických dílen za tajemstvím komunikace s výtvarným uměleckým dílem, poznávání vizuálních znakových systémů. Ze zážitkových programů předmětů - Psychodidaktika výtvarného oboru, Prameny - expresivní dialogy, obor Učitelství výtvarného oboru střední školy a základní umělecké školy, Učitelství pro 1. stupeň základní školy, PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

54 Učiteli výtvarného oboru výtvarné výchovy - prospějí různorodé způsobilosti, děti je ocení Z tvůrčích psychodidaktických dílen - Pedagogická praxe studentů oboru Učitelství výtvarného oboru pro střední škol a základní umělecké školy, prezenční studium, vyučující PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D.

55 Těšíme se na ty, kteří: chtějí své tvůrčí zkušenosti a schopnosti vložit do profese učitele výtvarné výchovy (výtvarného oboru) na nejrůznějších stupních a typech škol; chtějí pomáhat druhým lidem dětem i dospělým vydávat se za poznáváním hodnot, které ke sdílení nabízí život, příroda a kultura (s důrazem na vizuální výtvarnou kulturu). Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě

56 Zpracovala PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D., 2015 FOTOGRAFIE archiv členů katedry KATEDRY VÝTVARNÉ VÝCHOVY PEDAGOGICKÉ FAKULTY OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity

PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity PhDr. Danuše Sztablová, Ph.D. Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Počátek a časový průběh působení na Pedagogické fakultě Pedagogické fakulty Ostravské univerzity: Od 1.10.1990

Více

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni

Více

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP

germanistiky Katedra Filozofická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Filozofická fakulta UJEP Městské Filozofická fakulta UJEP www.ff.ujep.cz Katedra germanistiky FF UJEP Pasteurova 13 400 96 Ústí n./l. ul. České mláděže ul. Klíšská UJEP MHD Mánesovy Sady B. Smetany Mírové náměstí Hlavní Katedra

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 BAKALÁŘSKÁ STUDIA (tříleté studium) Jednooborová Filologie Bohemistika v praxi Pedagogika Andragogika KS

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2018/2019 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni absolventi

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ PŘEHLED NABÍZENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ A OBORŮ CO NABÍZÍME? Bakalářské, magisterské, navazující magisterské

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD.

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. MGR. DAGMAR LASOTOVÁ PH.D. *15.9.1951 Ostrava žije a pracuje ve Vřesíně Studium: Pedagogická fakulta Ostravské Univerzity v Ostravě Český jazyk - výtvarná výchova (ukončení 1973)

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2014/2015 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2014/2015 přijímací řízení do bakalářských, navazujících magisterských

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008

Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008 Ostravská univerzita v Ostravě Pedagogická fakulta erze 2006 Aktualizace Dlouhodobého záměru Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě na rok 2008 Projednala Vědecká rada PdF OU dne 3. 12. 2007

Více

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Umění a kultura Výtvarná výchova 6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova umožňuje žákům jiné

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY

KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY KATEDRA ANGLISTIKY A AMERIKANISTIKY FILOZOFICKÉ FAKULTY OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Den otevřených dveří k přijímacímu řízení 2014 Jaké studijní obory nabízíme? tříleté bakalářské studium: Anglický

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ PODMÍNKY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 BAKALÁŘSKÁ STUDIA (tříleté studium) Jednooborová Filologie Bohemistika v praxi Pedagogika Andragogika

Více

2015 2016 Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě. Studijní oblasti. Učitelské studijní obory Neučitelské studijní obory

2015 2016 Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě. Studijní oblasti. Učitelské studijní obory Neučitelské studijní obory 015 016 Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Studijní oblasti Učitelské studijní obory Neučitelské studijní obory Přehled nabízených studijních programů a oborů Bakalářské obory Andragogika

Více

studijní obor čas místnost Pedagogika volného času se zaměřením na tělesnou výchovu a sport 9:00 A10

studijní obor čas místnost Pedagogika volného času se zaměřením na tělesnou výchovu a sport 9:00 A10 Bakalářské a magisterské studijní obory B7310 Filologie Cizí jazyky pro cestovní ruch - anglický jazyk Cizí jazyky pro cestovní ruch - francouzský jazyk A23 Cizí jazyky pro cestovní ruch - německý jazyk

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět výtvarná výchova

Více

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice:

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice: Tématický plán Předmět Výtvarná výchova Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 2016/2017 Ročník IV. A hod./týd. 2 Učebnice: Doplňkové učebnice: Cikánová, K.: Kreslete si s námi. Aventinum Praha, 1997.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-9-1-01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Výtvarná výchova 1. 9. ročník 1. 3. ročník 1 hodina týdně 4. 5. ročník 2 hodiny týdně 6. 7.

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Výtvarná výchova realizuje obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura. Těžiště a hlavní cíl Výtvarné výchovy je přímo v jejích hodinách, v přímém

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura jejich uspořádání v ploše a prostoru základní kresebné techniky např. kresebné studie, figurální

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání Celoživotní vzdělávání Pedagogická fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Vaše cesta ke vzdělání! Organizace CŽV PdF 1. Placené kombinované studium dle akreditovaných bakalářských a magisterských programů

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

Bakalářské studijní programy

Bakalářské studijní programy Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Pedagogické fakultě OU v roce 2018 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním termínu:

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

Výtvarná výchova charakteristika předmětu

Výtvarná výchova charakteristika předmětu charakteristika předmětu Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník prima sekunda tercie kvarta kvinta sexta septima oktáva Hodinová dotace 2 2 1 1 2 2 - - V rámci předmětu Výtvarná výchova RVP ZV

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Umění a kultura Výtvarná výchova Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 POZNÁVÁNÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ PŘEHLED NABÍZENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ A OBORŮ CO NABÍZÍME? Bakalářské, magisterské, navazující magisterské

Více

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Informatika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Informatika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Informatika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické okruhy Diskrétní

Více

Volitelná výtvarná výchova I.

Volitelná výtvarná výchova I. školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP)

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 20016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická

Více

Bc. a navazující Mgr. studium

Bc. a navazující Mgr. studium Ústav hudební vědy Hudební věda Bc. a navazující Mgr. studium Den otevřených dveří FF UK 13. 1. 2018 Hudební věda teoretická reflexe hudby v kultuře a společnosti jako univerzitní obor od druhé poloviny

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výtvarná výchova - 6. ročník prvky kresebného vyjádření OSV rozvoj schopnosti tvar, objem a prostor poznávání světlo, stín, polostín textura, měkká modelace a šrafura OSV sebepoznání a jejich uspořádání

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

Výtvarná výchova - 3. období

Výtvarná výchova - 3. období Výtvarná výchova - 3. období Učivo Výstupy Kompetence Průřezová témata Metody a formy Rozvíjení smyslové citlivosti Prvky vizuálně obrazného - linie, tvary, objemy, světlostní a barevné kvality, textury;

Více

Vzdělávací obor Výtvarná výchova Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Výtvarná výchova je dotován hodinami podle školou stanovených pravidel, uvedených v tabulaci učebního plánu.

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 7 UMĚNÍ A KULTURA UČEBNÍ OSNOVY 7. 3 Výtvarné činnosti Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková časová dotace je 3 hodiny. Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zlínská soukromá vyšší odborná škola umění, o.p.s. Dřevnická 1788, Zlín. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Zlínská soukromá vyšší odborná škola umění, o.p.s. Dřevnická 1788, Zlín. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Zlínská soukromá vyšší odborná škola umění, o.p.s. Dřevnická 1788, 760 01 Zlín Identifikátor školy: 600 020 495 Termín konání inspekce: 11. a

Více

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Deskriptivní geometrie se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy

Více

FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA

FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA 2017 FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA OBSAH Základní údaje 4 Studium 5 Studenti 6 Absolventi 8 Zájem o studium 10 Akademičtí pracovníci 12 Sociální záležitosti studentů a zaměstnanců 14 Infrastruktura

Více

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017

Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Přijímací řízení na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě na AR 2016/2017 Děkan Fakulty umění OU vyhlašuje pro akademický rok 2016/2017 přijímací řízení do bakalářských a navazujících magisterských

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Výtvarná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 11. - VÝTVARNÁ

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Hispanistika urs.ff.cuni.cz ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Hispanistika urs.ff.cuni.cz ODDĚLENÍ HISPANISTIKY Hispanistika s dlouhou tradicí Zaměření na Španělsko i Hispánskou Ameriku Výuka, studentské práce a atestace v českém a španělském

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ univerzita založena v roce 1899 nejstarší česká brněnská vysoká škola, druhá nejstarší a největší vysoká škola v České republice 8 fakult, 3 vysokoškolské ústavy 7 center

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 2010

Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 2010 Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 13. 3. Přípravný kurz pro uchazeče o studium v bakalářském oboru Marketingové komunikace, kombinovaná forma studia Obsah:

Více

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník

Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarná výchova - Sexta, 2. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

Podmínky pro přijetí ke studiu v bakalářských a magisterských studijních programech pro akademický rok 2012/2013

Podmínky pro přijetí ke studiu v bakalářských a magisterských studijních programech pro akademický rok 2012/2013 Podmínky pro přijetí ke studiu v bakalářských a magisterských studijních programech pro akademický rok 2012/2013 Děkan Filozofické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Č. j. 25900/11/97 vyhlašuje podle

Více

Bakalářské studijní programy

Bakalářské studijní programy Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Pedagogické fakultě OU v Ostravě v roce 2010 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním

Více

FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA

FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA 2016 FAKTA A ČÍSLA OSTRAVSKÁ UNIVERZITA www.osu.cz / alive.osu.cz OBSAH Základní údaje 4 Studium 5 Studenti 6 Absolventi 8 Zájem o studium 10 Akademičtí pracovníci 12 Sociální záležitosti studentů a

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP. PdF-A-19/01

VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP. PdF-A-19/01 VNITŘNÍ PŘEDPIS PdF UP PdF-A-19/01 Vnitřní předpis Pedagogické fakulty k provedení Studijního a zkušebního řádu Obsah: Garant: Tento vnitřní předpis provádí Studijní a zkušební řád Univerzity Palackého

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

Celoživotní vzdělávání

Celoživotní vzdělávání Celoživotní vzdělávání Nabízené akce CŽV - Přírodovědecká fakulta OU, ak.r. 2016/2017 Rozšiřující studium pro učitele o Rozšiřující studium biologie rozšíření o obor učitele biologie tak, aby po jeho absolvování

Více

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014

ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ. Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014 ÚSTAV ROMÁNSKÝCH STUDIÍ Oddělení italianistiky urs.ff.cuni.cz Den otevřených dveří FF UK 11. 1. 2014 KDO JSME Oddělení italianistiky součástí Ústavu románských studií (ÚRS) Realizuje výuku stud. programu

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE 10. 1. 2015 založena roku 1348 jako fakulta svobodných umění děkanka doc. Mirjam Friedová, Ph.D. téměř 700 pedagogů a 7.000 studentů

Více

1/ Informace o obsahu studijního programu, jeho uspořádání (modulární, předmětové) a návaznosti, prostupnosti s jinými programy apod.

1/ Informace o obsahu studijního programu, jeho uspořádání (modulární, předmětové) a návaznosti, prostupnosti s jinými programy apod. PŘÍLOHA 3 Specifika žádosti o akreditaci bakalářských a magisterských studijních programů, které mají být uskutečňovány distanční formou studia nebo kombinací prezenční a distanční formy studia. Specifika

Více

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka Pedagogická fakulta Na této stránce najdete kompletní nabídku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých týmů Centrum češtiny

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. - 3. ROČNÍK Žák: pozná různé druhy tvarů, porovnává vlastnosti, které zakládají, jejich podobnost či odlišnost, jejich vztahy, pozná různorodé přírodní a umělé materiály, seznamuje

Více

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Doc. Kateřina Dytrtová, Ph.D. *1964 v Ústí nad Labem 1982

Více

Katedra výtvarné výchovy

Katedra výtvarné výchovy Katedra výtvarné výchovy Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Ostravské univerzity zajišťuje profesní přípravu studentů učitelství pro mateřské školy v předmětech a předmětových oblastech výtvarná

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Pokyn děkana č. 4/2015 Harmonogram vzdělávací činnosti pro akademický

Více

DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 DODATEČNÉ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 1 Děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity vyhlašuje dodatečné přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 v prezenčním navazujícím magisterském

Více

Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2011

Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2011 Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2011 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výtvarná výchova Předmět Výtvarná výchova v podmínkách školy pro žáky se zdravotním

Více

KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie

KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie S společný základ S 1 Úvod do filozofie * Y SPOLEČNÉHO ÁKLADU POVINNÉ 1 (Platnost akreditace: 30.11. 009 31.1. 017) k p 6 1 / S, LS p 6 PhDr.

Více

Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. poslední aktualizace:

Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. poslední aktualizace: Studijní programy akreditované na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem poslední aktualizace: 30. 1. 2015 Fakulta sociálně ekonomická UJEP Název Název Typ a forma studia 1) Platnost akreditace do:

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník)

VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) VÝTVARNÁ VÝCHOVA (1. 9. ročník) Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Umění a kultura a v sobě obsahuje v sobě dva souběžně probíhající,

Více

5.1.5.2. Výtvarná výchova

5.1.5.2. Výtvarná výchova 5.1.5.2. Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň: Vzdělávací obor Výtvarná výchova ze vzdělávací oblasti Umění a kultura je zařazen do všech ročníků prvního stupně a je zaměřen

Více

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy

Standard studijního programu Učitelství matematiky pro střední školy Standard studijního Učitelství matematiky pro střední školy A. Specifika a obsah studijního : Typ navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % / 40 % 1 Základní tematické

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2010

Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2010 Zpráva o konání a výsledcích přijímacího řízení na Filozofické fakultě OU v Ostravě v roce 2010 a) Informace o konání přijímacího řízení: Data konání přijímacích zkoušek, včetně přijímacích zkoušek v náhradním

Více

V.7.2 Výtvarná výchova

V.7.2 Výtvarná výchova 1/6 V.7.2 Výtvarná výchova V.7.2.II 2. stupeň V.7.2.I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova přispívá k dosažení emoční, kulturní a vizuální gramotnosti žáků.

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více