Globální oteplování máme věřit předpovědím?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Globální oteplování máme věřit předpovědím?"

Transkript

1 Globální oteplování máme věřit předpovědím? prof. Ing. Emil Pelikán,CSc. Ústav informatiky AV ČR, v.v.i. Fakulta dopravní ČVUT v Praze pelikan@cs.cas.cz

2 Obsah Úvod Klimatický systém Skleníkové plyny Změny průměrné teploty a ostatní změny Jak to bylo v minulosti Klimatické modely Predikce klimatickými modely Závěr

3 Klimatický systém Vznik klimatického systému - od vzniku atmosféry, tedy přibližně před 4,5 miliardami let. Život na Zemi (biosféra) cca před 3,8 mld. let. Atmosféra i biosféra se vzájemně ovlivňují ve zájemné interakci. Klimatický systém v rámci historie Země není stabilní. Mění se vlivem proměny vnějších podmínek, tedy faktorů, které na něj působí. V rámci systému existuje celá řada zpětných vazeb, které jsou dvojího typu: Pozitivní zpětné vazby, kdy změna jednoho procesu vyvolá odezvu jiného procesu, jehož změna zase zpětně působí na první proces, a to ve stejném směru. Účinek se tak zpětně zesiluje. Příkladem je například tání sněhu a ledu a zahřívání zemského povrchu. Negativní zpětné vazby, fungující opačným způsobem. Změna jednoho procesu vyvolá změnu jiného, který zpětně zase působí na první, avšak opačným, tedy utlumujícím směrem. Příkladem je zalednění oceánu a vnější teplota. Klimatický systém obsahuje množství zpětných vazeb jak negativních, tak pozitivních. Pozitivní vazby se podílejí na proměnách klimatu, negativní ho stabilizují. Klíčové je, že klimatický systém je natolik složitý, že není v možnostech současné vědy ho popsat s takovou přesností, abychom mohli zcela přesně předpovědět jeho další vývoj a to ani ve chvíli, kdy budeme znát přesné působení všech faktorů, které ho ovlivňují.

4 Obtížnost předpovědi Známe-li funkce f i a dokážeme-li určit hodnotu řídících parametrů, je predikce časového vývoje deterministického systému problém? Příklad (logistického) modelu popisujícího populační vývoj: kde x t je velikost populace, K je saturační. V modelu je zakomponována apriorní informace o tom, že změna velikosti populace je úměrná velikosti populace a dále, že v omezeném prostoru existuje saturační mez. Pro diskrétní krok:

5 Obtížnost předpovědi Pro x 0 = 0,2, K = 1 a α= 3,8 dostáváme (chaotické chování)

6 Obtížnost předpovědi

7 Obtížnost předpovědi Tedy poučení: I když známe přesně model a jeho parametry, nemusí být predikce dostatečně přesná (z důvodů nemožnosti přesně změřit počáteční stav a chaotického chování systému) Závěr: Predikce není nemožná, jen je potřeba si být vědom některých omezení a nutnosti použití speciálních modelů a predikčních technik (postupů).

8 Klimatický systém Aktivita slunce Vývoj kontinentů a horstev Sopečná činnost Cirkulace vody v oceánech Albedo zemského povrchu Složení atmosféry Činnost člověka FAQ 1.2, Figure 1 Na základě vědeckého badání existuje přesvědčení, že klíčovým faktorem změny klimatu v posledních desítkách let je měnící se složení atmosféry.

9 Skeníkové plyny Nejpravděpodobnější vysvětlení současné klimatické změny na Zemi. Skelníkový efekt: Skleníkové plyny jsou sloučeniny, které díky svým fyzikálním vlastnostem propouštějí krátkovlnné záření horkých těles a naopak pohlcují dlouhovlnné záření těles chladnějších, čímž sebe a okolí zahřívají. Logicky tedy vyvozujeme, že se atmosféra zahřívá tím více, čím vyšší je v ní množství skleníkových plynů. Odhaduje se, že v současnosti skleníkové plyny zvyšují pozemskou teplotu asi o 33 C oproti stavu, kdyby nebyly žádné. To je pro nás pozitivní, neboť bez nich by celá Země byla zamrzlá. Skleníkové plyny seřazené podle radiační účinnosti (W/m 2 ) důležitosti jsou: vodní pára oxid uhličitý methan oxid dusný, freony a různé vzácné plyny.

10 Skleníkové plyny -koncentrace CO 2

11 Koncentrace CO 2

12 Koncentrace skleníkových plynů

13 Koncentrace skleníkových plynů CH 4 Košetice

14 Skleníkové plyny radiační účinnost

15 Změny průměrné teploty

16 Změny průměrné teploty

17 Změny průměrné teploty

18 Ostatní změny

19 Úbytek ledu v Arktidě

20 Ústup ledovců v Kanadě

21 Vysychání jezer v Číně Inner Mongolia

22 Jak to bylo v minulosti? Historická měření cca od r Klementinum, úplná měření od r. 1775

23 Jak to bylo v minulosti? Dále do historie - proxy data změny koncentrace izotopů vodíku a kyslíku v ledu z vrtů v ledovcích změny koncentrace izotopu berylia ( 10 Be) v sedimentech pylové analýzy v neporušené půdě (dominantní druhy rostlin) charakteristiky letokruhů stromů chemické složení korálů analýza sedimentů na březích a dnech jezer změny v růstu krápníků analýza fosilních půd historické údaje (kroniky)

24 Jak to bylo v minulosti? Měření s ledovcových vrtů CO 2 koncentrace v období od 650,000 lety do současnosti, měření z ledovcových vrtů

25 Jak to bylo v minulosti? Rekonstrukce vývoje teploty na Zemi na základě vrtů v antarktickém ledovci během posledních let a mocnosti ledovce. Vzestup teploty v posledním století není zachycen, poslední viditelný teplotní skok na obrázku je konec poslední doby ledové před lety. Zdroj:

26 Jak to bylo v minulosti? Teplota na Zemi od konce poslední doby ledové, tj. za posledních let podle různých modelů s vyznačením aktuálního stavu globální teploty. Zdroj:

27 Jak to bylo v minulosti? Rekonstrukce vývoje teploty v posledních 2000 letech dle různých modelů s vyznačením teplé středověké periody, malé doby ledové i aktuálního stavu. Zdroj:

28 Co nás čeká? Přijde Arktida o ledovou pokrývku? Roztají nám ledovce? Stoupne hladina světového oceánu? Zaplaví nás oceán? Zemřeme na tropické nemoci? Čekají nás velké přírodní katastrofy? Nebude dost vody ani potravin? Budou ohroženy ekosystémy Země? Probudíme sopky k životu? Co s tím? Máme zachycovat CO2, popř. metan? Máme klast důraz na obnovitelné zdroje energie?..

29 Socioekonomické aspekty KLIMA Proces rozhodování (decision making)

30 Klimatické modely Klimatické modely jsou založeny na řešení soustavy diferenciálních rovnic popisujících základní fyzikální i chemické procesy probíhající v klimatickém systému. Současné klimatické modely zahrnují model atmosféry, oceánu, kryosféry, blok popisující procesy na zemském povrchu, uhlíkový cyklus na pevnině a v oceánech a atmosférickou chemii. Na rozdíl od numerických modelů počasí kladou větší důraz na zákony zachování hmoty, energie a hybnosti a menší důraz na vliv počátečních podmínek. Numerické řešení probíhá na výkonných počítačích s mnoha procesory (superpočítačích).

31 Klimatické modely atm. hladin, 1 v oceánu atm. hladin, 40 v oceánu Figure 1.4

32 Klimatické modely desítky klimatických modelů testují se na měřených i proxy datech různé parametrizace multimodelové a ensemblové a předpovědi použití scénářů

33 Klimatické modely multimodelové predikce V komplexních systémech máme možnost vytvářet více modelů s přibližně stejnou výkonností.

34 Klimatické modely ensemblové predikce V komplexních systémech máme možnost vytvářet více informačně přínosných predikcí zašuměním počátečních podmínek.

35 Klimatické modely - scénáře Reprezentativní směry vývoje koncentrací (RCP) - anglicky Representative Concentration Pathways (RCPs) Jsou označeny podle přibližného celkového radiačního působení v roce 2100 v porovnání s rokem 1750: RCP W.m -2 RCP4.5 4,5 W.m -2 RCP6.0 6,0 W.m -2 RCP W.m -2 Většina simulací byla provedena s předepsanými koncentracemi CO2 ve výši 421 ppm (RCP2.6), 538 ppm (RCP4.5), 670 ppm (RCP6.0) a 936 ppm (RCP 8.5) k roku 2100.

36 Předpovědi klimatickými modely

37 Předpovědi klimatickými modely

38 Závěry panelu IPCC 2013 Oteplování klimatického systému je nepochybné a od padesátých let minulého století nemá řada pozorovaných změn obdoby po celá desetiletí až tisíciletí. Atmosféra a oceán se oteplily, množství sněhu a ledu kleslo, hladina oceánu stoupla Lidský vliv na klimatický systém je evidentní. Je to zřejmé z rostoucí koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, kladného RF, pozorovaného oteplení a pochopení klimatického systému. Je extrémně pravděpodobné, že vliv člověka byl dominantní příčinou pozorovaného oteplení od poloviny 20. století Změna průměrné globální teploty při povrchu na konci 21. století pravděpodobně překročí 1,5 C v porovnání s obdobím let 1850 až 1900 podle všech scénářů RCP s výjimkou RCP2.6. Oteplování bude pokračovat i po roce 2100 podle všech scénářů RCP s výjimkou RCP2.6. Oteplování bude i nadále vykazovat variabilitu mezi jednotlivými roky a dekádami a nebude stejné ve všech oblastech

39 Závěry (z pohledu predikčního experta) Globální oteplování je složitý proces s předvídatelnými i méně předvídatelnými důsledky, který stále lépe poznáváme. Bez sofistikovaných predikčních modelů a predikčních technik by nebylo možné chování klimatu předpovídat. Je to to nejlepší, co v současné době máme. Při předpovídání vždy existuje nejistota

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem

Více

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století

Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky. Změna teploty kontinentů ve 20. století Klimatická změna její příčiny, mechanismy a možné důsledky Změna teploty kontinentů ve 20. století Změny atmosféry, klimatu a biofyzikálních systémů ve 20. století Koncentrace CO 2 v atmosféře: 280 ppm

Více

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11.1 RADIAČNÍ PŮSOBENÍ JEDNOTLIVÝCH KLIMATOTVORNÝCH FAKTORŮ podíl jednotlivých klimatotvorných faktorů je vyjádřen jejich příspěvkem ve W.m -2 k radiační bilanci

Více

Změna klimatu dnes a zítra

Změna klimatu dnes a zítra Změna klimatu dnes a zítra a jakou roli v ní hraje člověk Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem to bude?

Více

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Skleníkový efekt V této kapitole se dozvíte: Co je to skleníkový efekt. Jaké jsou skleníkové plyny. Co je to tepelné záření. Budete schopni: Vysvětlit

Více

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového???

Co je to CO 2 liga? Víš, co je to CO 2??? Naučil/a jsi se něco nového??? Co je to CO 2 liga? Je to celorepubliková soutěž, která je učena pro týmy 3-10 studentů ve věku cca 13-18 let (ZŠ, SŠ). Zabývá se tématy: klimatické změny, vody, energie a bydlení, jídla, dopravy. Organizátorem

Více

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU

PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU PŘÍČINY ZMĚNY KLIMATU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Příčiny změny klimatu V této kapitole se dozvíte: Jaké jsou změny astronomických faktorů. Jaké jsou změny pozemského původu. Jaké jsou změny příčinou

Více

Pozemský klimatický systém a jeho proměny

Pozemský klimatický systém a jeho proměny Pozemský klimatický systém a jeho proměny Jiří Mikšovský Katedra meteorologie, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Seminář Univerzity třetího věku, 23.11.2009 Přehled obsahu přednášky Co je

Více

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci

Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Změna klimatu, její dopady a možná opatření k její eliminaci Ing. Martin Kloz, CSc. konference Globální a lokální přístupy k ochraně klimatu 8. 12. 2014 Strana 1 Skleníkový efekt a změna klimatu 1 Struktura

Více

Změny klimatu za posledních 100 let

Změny klimatu za posledních 100 let Příloha A Změny klimatu za posledních 100 let Níže uvedené shrnutí změn klimatu za posledních 100 let bylo vypracováno na základě zpráv IPCC (2007) a WMO (2011). Podle vyhodnocení údajů za rok 2010 předními

Více

Klimatické modely a scénáře změny klimatu. Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze

Klimatické modely a scénáře změny klimatu. Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze Klimatické modely a scénáře změny klimatu Jaroslava Kalvová, MFF UK v Praze Jak se vytvářejí klimatické modely Verifikace modelů V čem spočívají hlavní nejistoty modelových projekcí Kvantifikace neurčitostí

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 16. Skleníkový jev a globální oteplování Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Nejnovější vědecké poznatky o změně klimatů

Nejnovější vědecké poznatky o změně klimatů Nejnovější vědecké poznatky o změně klimatů CO 2 CO 2 CO 2 CO 2 Informační list, který se Vám právě dostal do rukou, se věnuje nejdůležitějším poznatkům, které přinesla první část nové zprávy Mezivládního

Více

extrémní projevy počasí

extrémní projevy počasí Zm extrémní projevy počasí Tomáš Halenka, Jaroslava Kalvová KMOP MFF UK Pozorované změny průměrných hodnot Co považujeme za extrémní jev (teplota vzduchu, srážky, vítr) Extrémní jevy v současnosti Extrémní

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Vodohospodářské důsledky změny klimatu Úvod - Klima & počasí Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Úvod: Klimatická změna a její dopady představují jeden z klíčových problémů

Více

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s.

Představení tématu. Viktor Třebický CI2, o. p. s. Představení tématu Viktor Třebický CI2, o. p. s. CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz http://adaptace.ci2.co.cz/ Kateřinská 26, Praha 2 1 CI2, o.p.s. www.ci2.co.cz indikatory.ci2.co.cz

Více

Jan Pretel Český hydrometeorologický ústav. Workshop on Atopic Dermatitis Hvězdárna a púlanetarium hl.m.prahy 23.5.2008

Jan Pretel Český hydrometeorologický ústav. Workshop on Atopic Dermatitis Hvězdárna a púlanetarium hl.m.prahy 23.5.2008 Jan Pretel Český hydrometeorologický ústav Workshop on Atopic Dermatitis Hvězdárna a púlanetarium hl.m.prahy 23.5.2008 Mezivládní panel IPCC Klimatický systém a jeho změny Dopady klimatické změny Další

Více

Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody

Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody 3 Česká arktická vědecká infrastruktura Stanice Josefa Svobody Centrum polární ekologie, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zonální rozdělení úhrnů slunečního záření na

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

Počasí a klima. Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové. Meteorologie

Počasí a klima. Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové. Meteorologie Počasí a klima Mgr. Stanislava Kliegrová, Ph. D., Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ, pobočka Hradec Králové Obsah 1. zabývá se počasím (cca 30 minut a otázky) 2. Klimatologie zabývá se klimatem

Více

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev.

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev. Pravděpodobný vývoj změny klimatu a reakce společnosti Jan P r e t e l Seminář Klimatická změna možné dopady na vodní systémy a vodní hodpodářství Česká limnologická společnost Praha, 10.12.2007 IPCC charakteristika

Více

Průřezové téma Environmentální výchova Základní podmínky života ovzduší význam pro život na Zemi; ohrožování ovzduší a klimatické změny

Průřezové téma Environmentální výchova Základní podmínky života ovzduší význam pro život na Zemi; ohrožování ovzduší a klimatické změny POČASÍ A PODNEBÍ I SCÉNÁŘ AKTIVITY AKTIVITA 11.3 KLIMATICKÝ SYSTÉM ZEMĚ A GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Anotace Klimatický systém Země je složitý systém. V rámci této aktivity se žáci nejprve seznámí s možnými důsledky

Více

Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme?

Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme? Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme? Lenka Hájková CzechGlobe, Centrum výzkumu globální změny AV ČR Brno ČHMÚ, Praha Café Nobel, 16. 10. 2014, hvězdárna Teplice Co dnes víme o změně

Více

Změny ve fyzikálních a biologických systémech a povrchové teploty 197-24 28 115 28 586 28 671 SAm LAm Evr Afr Asie ANZ Pol* Pev MSla** Glo 355 455 53 5 119 5 2 16 8 6 12 24 764 1 85 765 94 % 92 % 98 %

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Naše podnebí proč je takové Extrémy počasí v posledních

Více

Paříž a co dál? Dr. Alexander Ač Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Paříž a co dál? Dr. Alexander Ač Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Paříž a co dál? Dr. Alexander Ač Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Paříž a co dál? Stručně k současným a očekávaným důsledkům oteplení o 2 C oproti předprůmyslovému období (MIMO ČR, ale s relevancí

Více

Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru

Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru Globální problémy, vlivy antropogenních aktivit na biosféru a antroposféru Globální problémy - příčiny primární postupná dominance člověka jako druhu, jeho nadvláda nad predátory, oslabení přirozených

Více

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. ATMOSFÉRA Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. Atmosféra je to plynný obal Země společně s planetou Zemí se otáčí

Více

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě)

Odhady růstu spotřeby energie v historii. Historické období Časové zařazení Denní spotřeba/osoba. 8 000 kj (množství v potravě) Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

SKLENÍKOVÝ EFEKT. Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny.

SKLENÍKOVÝ EFEKT. Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny. SKLENÍKOVÝ EFEKT Přečti si text a odpověz na otázky, které jsou za ním uvedeny. SKLENÍKOVÝ EFEKT: SKUTEČNOST NEBO VÝMYSL? Živé věci potřebují k přežití energii. Energie, která udržuje život na Zemi, přichází

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie 1.hodina doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Obsah Představení Časový plán

Více

Koncentrace CO 2 v ovzduší / 1 ppmv

Koncentrace CO 2 v ovzduší / 1 ppmv Žijeme v pětihorách Pojem pětihory označuje současné geologické období, kdy se přírodní transport látek ze zemské kůry stal menší než látkové toky provozované lidmi. Jde přitom o veškerou těžební činnost

Více

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Obsah tématu: 1) Vzdušný obal země 2) Složení vzduchu 3) Tlak vzduchu 4) Vítr 5) Voda 1) VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ Vzdušný obal Země.. je směs

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie 1.hodina doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Obsah Představení Časový plán

Více

Historické poznámky. itý se objevil

Historické poznámky. itý se objevil Historické poznámky pojem skleníkový efekt použil jako první francouzský vědec Jean-Baptist Fourier (1827), který si uvědomil oteplující účinek atmosférických skleníkových plynů první projev hlubšího zájmu

Více

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova

Globální oteplování. Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Globální oteplování 1 Vojtěch Dominik Orálek, Adam Sova Co to vlastně je? 2 Globální oteplování je především termín pro poslední oteplování, které započalo na začátku 20. Století a projevuje se nárůstem

Více

9. MODELOVÁNÍ KLIMATU. Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie

9. MODELOVÁNÍ KLIMATU. Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie 9. MODELOVÁNÍ KLIMATU Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie 25.11.2013 2 25.11.2013 3 25.11.2013 4 TYPY KLIMATICKÝCH MODELŮ Klimatický model simulace stavu, chování a vývoje úplného klimatického

Více

KLIMA A CHUDOBA - DOPADY NA ROZVOJOVÝ SV Ě. Jan Doležal, Glopolis Globální změna klimatu fikce a fakta Brno, 4.5. 2010

KLIMA A CHUDOBA - DOPADY NA ROZVOJOVÝ SV Ě. Jan Doležal, Glopolis Globální změna klimatu fikce a fakta Brno, 4.5. 2010 KLIMA A CHUDOBA - DOPADY NA ROZVOJOVÝ SV Ě T Jan Doležal, Glopolis Globální změna klimatu fikce a fakta Brno, 4.5. 2010 Chudoba ve světě Klimatické změny a chudoba Jedna z největších výzev 21. století

Více

6. Kauzální nexus Je doložen nárůst koncentrací radiačně aktivních plynů? Autoři: Trnka M., Žalud Z., Hlavinka P, Bartošová L a kol.

6. Kauzální nexus Je doložen nárůst koncentrací radiačně aktivních plynů? Autoři: Trnka M., Žalud Z., Hlavinka P, Bartošová L a kol. 6. Kauzální nexus Fakt, že dochází ke změně koncentrace oxidu uhličitého a dalších radiačně aktivních plynů a současně ke změnám řady parametrů klimatického systému, sám o sobě nic nedokazuje. Vždy platí,

Více

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ CO JE TO GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to globální oteplování V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Co je to změna klimatu. Co jsou to antropogenní změny.

Více

Klimatické podmínky Šluknovského výběžku současnost a výhled do budoucnosti

Klimatické podmínky Šluknovského výběžku současnost a výhled do budoucnosti Klimatické podmínky Šluknovského výběžku současnost a výhled do budoucnosti Lenka Hájková CzechGlobe, Centrum výzkumu globální změny AV ČR Brno ČHMÚ, Praha 18. 11. 2014, knihovna Varnsdorf Počasí stav

Více

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy 1. Jaké jsou formy šíření energie v klimatickém systému Země? (minimálně 4 formy) 2. Na čem závisí množství vyzářené energie tělesem? (minimálně 3 faktory)

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

Obr. 7.1: Schéma vztahu předpovědi, scénáře, projekce a spekulace

Obr. 7.1: Schéma vztahu předpovědi, scénáře, projekce a spekulace 7. Jaké bude klima? 7.1. Co je to scénář? Skeptické názory na změnu klimatu sice poukazují na to, že uhlík je přirozený prvek, resp. CO 2 z fosilních paliv má díky objemu emisí mnohem menší význam než

Více

Jan Pretel. Český hydrometeorologický ústav. Česká společnost pro jakost 70. klubové setkání 13. 5. 2014

Jan Pretel. Český hydrometeorologický ústav. Česká společnost pro jakost 70. klubové setkání 13. 5. 2014 Jan Pretel Český hydrometeorologický ústav Česká společnost pro jakost 70. klubové setkání 13. 5. 2014 Základní témata dnešního odpoledne Co o změně klimatu víme? Jaké jsou hlavní příčiny změn a jejich

Více

OTEPLOVÁNÍ V ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

OTEPLOVÁNÍ V ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. OTEPLOVÁNÍ V ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Oteplování v ČR V této kapitole se dozvíte: Co je to paleoklimatologie. Že se klima v minulosti měnilo. Zda víno, může poskytnout informaci o vývoji klimatu.

Více

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN Zdeněk Žalud 1, Miroslav Trnka 1, Daniela Semerádová 1, Martin Dubrovský 1,2 1 Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

Klima a chudoba - dopady na rozvojový svět. Globální změna klimatu fakta a fikce Liberec, 15. června 2010. Jan Doležal, Glopolis dolezal@glopolis.

Klima a chudoba - dopady na rozvojový svět. Globální změna klimatu fakta a fikce Liberec, 15. června 2010. Jan Doležal, Glopolis dolezal@glopolis. Klima a chudoba - dopady na rozvojový svět Globální změna klimatu fakta a fikce Liberec, 15. června 2010 Jan Doležal, Glopolis dolezal@glopolis.org 1 Chudoba ve světě ¼ populace v rozvojových zemích žije

Více

Vliv klimatu na vývoj člověka

Vliv klimatu na vývoj člověka Vliv klimatu na vývoj člověka - první hominidi se vyvinuly ve východní a jižní Africe v miocénu - spodní miocén - Afrika pokryta deštným pralesem, před 10 Ma se klima v Africe stává výrazně sušším rozloha

Více

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové

Metody predikace sucha a povodňových situací. Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Metody predikace sucha a povodňových situací Stanislava Kliegrová Oddělení meteorologie a klimatologie, Pobočka ČHMÚ Hradec Králové Obsah Definice povodeň, sucho Historie výskytu povodní a sucha v ČR Kde

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

POČASÍ A PODNEBÍ. 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková

POČASÍ A PODNEBÍ. 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková POČASÍ A PODNEBÍ 4.lekce Jakub Fišák, Magdalena Špoková Dnes se dozvíte Jaký je rozdíl mezi počasím a podnebím, proč je složité předpovídat počasí, čím je ovlivněno klima na Zemi, jak se bude klima vyvíjet.

Více

Výbor - Téma. Komise pro udržitelný rozvoj. Klimatická

Výbor - Téma. Komise pro udržitelný rozvoj. Klimatická Výbor - Téma Komise pro udržitelný rozvoj Klimatická změna KLIMATICKÁ ZMĚNA 1. Úvod Změna klimatu, její dopady a nutnost reakce představují jedno z klíčových témat současné environmentální politiky, protože

Více

DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ DŮSLEDKY VĚDOMÉ TRANFORMACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 125EAB1, EABI prof.ing.karel Kabele,CSc. 285 1 sekunda = 434 let Carl Sagan s Universe Calendar 1 rok = 13,7 miliard let = stáří vesmíru 125EAB1, EABI prof.ing.karel

Více

Globální změny klimatu

Globální změny klimatu Globální změny klimatu 1. Úvodem Česká veřejná debata o globálních změnách klimatu neprobíhá v souladu s posledními vědeckými poznatky Veřejnost prakticky netuší co si o problému myslet V denním tisku

Více

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí)

udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) VEŘEJNÁ SPRÁVA udržitelný rozvoj území (rovnováha mezi ekonomickou, sociální a environmentální oblastí) zajišťuje osvětu a informovanost obyvatel ve vztahu ke změně klimatu, ochraně zdraví a prevenci rizik,

Více

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu. tel

Geologie kvartéru. Jaroslav Kadlec. Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu. tel Geologie kvartéru Jaroslav Kadlec Geofyzikální ústav AVČR, v.v.i. Oddělení geomagnetizmu tel. 267 103 334 kadlec@ig.cas.cz http://www.ig.cas.cz/geomagnetika/kadlec Maximální rozšíření kontinentálního a

Více

NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY

NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY Ondřej Lhotka 1,2,3 & Jan Kyselý 1,2 NEDÁVNÉ HORKÉ VLNY VE STŘEDNÍ EVROPĚ V KONTEXTU KLIMATICKÉ ZMĚNY Klimatická změna v ČR: projevy, důsledky, adaptace Uherské Hradiště, 21.9. 23.9.2016 1 Ústav fyziky

Více

DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR. Marta Martínková

DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR. Marta Martínková DOPADY ZMĚN KLIMATU NA HYDROKLIMA ČR Marta Martínková hydrol_mod@yahoo.com Vývoj atmosféry na Zemi https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/ Oxygen_atmosphere.png https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Více

Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA

Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA Základy biologie a ekologie VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA Výsledky vzdělávání Učivo Ţák Základy biologie charakterizuje názory na vznik a vývoj vznik a vývoj ţivota na Zemi ţivota na Zemi, porovná délku vývoje

Více

aktivní adaptační opatření, AV ČR, ČHMÚ, globální klimatické změny, IPCC, klima, počasí, podnebí, skleníkové plyny

aktivní adaptační opatření, AV ČR, ČHMÚ, globální klimatické změny, IPCC, klima, počasí, podnebí, skleníkové plyny Vysvětlivky: červeně černě modře zeleně Náměty pro VH Téma: motivační a výkladová část učební úlohy, otázky odpovědi, internetové odkazy doporučená vyučovací metoda GLOBÁLNÍ KLIMATICKÉ ZMĚNY Doporučení

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Klimatické změny a jejich dopady na život lidí

Klimatické změny a jejich dopady na život lidí Klimatické změny a jejich dopady na život lidí Studijní opora k akci v rámci projektu CZ.1.07/1.3.05/03.0030 Název projektu: Zeměpis v nové perspektivě aneb tudy cesta vede Celkový počet stran: 40 Autor:

Více

Příprava internetové stránky zaměřené na vědecké poznatky o změně klimatu Zpracovali: RNDr. Jan Pretel, CSc. Mgr. Dušan Vácha Studie pro Ministerstvo životního prostředí, samostatné oddělení změny klimatu

Více

Sníh a sněhová pokrývka, zimní klimatologie

Sníh a sněhová pokrývka, zimní klimatologie Sníh a sněhová pokrývka, zimní klimatologie Sníh Vznik okolo mrznoucích kondenzačních jader v plně saturované atmosféře při teplotách hluboko pod bodem mrazu Ostatní zimní hydrometeory Námraza ledová

Více

Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim

Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim Globální změny klimatu v kostce a jejich vliv na hydrologický režim Člověk působí na své okolí již od pradávna svou schopností přetvářet přírodu ke svému prospěchu nejen usnadnil svou existenci na Zemi

Více

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu 30.1.2017, Brno Připravil: Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Habilitační přednáška Obor: Obecná produkce rostlinná Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu Osnova přednášky Výchozí podmínky

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 22.3.2013

Více

Změny podnebí očima klimatologa (fakta a souvislosti) RNDr. Radim Tolasz, Ph.D.

Změny podnebí očima klimatologa (fakta a souvislosti) RNDr. Radim Tolasz, Ph.D. Změny podnebí očima klimatologa (fakta a souvislosti) RNDr. Radim Tolasz, Ph.D. Témata Klimatický systém a jeho vývoj Příčiny změn klimatického systému Jak přesně jsme schopni odhadnout jeho další vývoj?

Více

Pasivní domy v době klimatické změny

Pasivní domy v době klimatické změny 1 Pasivní domy v době klimatické změny Pavel Kopecký ČVUT, FSv, Katedra konstrukcí pozemních staveb UCEEB, Centrum energeticky efektivních budov pavel.kopecky@fsv.cvut.cz Vysvětlení motivace 2 Obrázek

Více

Změna klimatu - mýty, fakta, statistika. Ladislav Metelka ČHMÚ, pobočka Hradec Králové

Změna klimatu - mýty, fakta, statistika. Ladislav Metelka ČHMÚ, pobočka Hradec Králové Změna klimatu - mýty, fakta, statistika Ladislav Metelka ČHMÚ, pobočka Hradec Králové co je klima? klimatologie a statistika změny klimatu co všechno je možné diskuse Klima (podnebí): Z fyzikálního hlediska:

Více

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením.

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením. Pracovní list č. 2 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část. 1 Obsah tématu: Obsah tématu: 1) Vlivy působící na rostlinu 2) Povětrnostní činitelé a pojmy související s povětrnostními činiteli 3) Světlo

Více

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teplota pozdě odpoledne

Více

Shrnutí pro politické představitele

Shrnutí pro politické představitele MEZIVLÁDNÍ PANEL PRO KLIMATICKÉ ZMĚNY Změna klimatu 2007: Fyzikální základy Shrnutí pro politické představitele Příspěvek Pracovní skupiny I ke Čtvrté hodnotící zprávě Mezivládního Panelu změny klimatu

Více

CO JE TO KLIMATOLOGIE

CO JE TO KLIMATOLOGIE CO JE TO KLIMATOLOGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to klimatologie V této kapitole se dozvíte: Co je to klimatologie. Co potřebují znát meteorologové pro předpověď počasí. Jaké jsou klimatické

Více

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země

ATMOSFÉRA. Plynný obal Země ATMOSFÉRA Plynný obal Země NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PLYNY V ZEMSKÉ ATMOSFÉŘE PLYN MOLEKULA OBJEM V % Dusík N2 78,08 Kyslík O2 20,95 Argon Ar 0,93 Oxid uhličitý CO2 0,034 Neón Hélium Metan Vodík Oxid dusný Ozon Ne

Více

Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny

Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny Strategické řízení nádrží a VH soustav v podmínkách klimatické změny Pavel Fošumpaur, Martin Hanel SAP 2018 1.10.2018 1. Úvod řízení nádrží Strategické řízení (řešení v řadách prům. měsíčních průtoků)

Více

Jak jej omezit. Jan Hollan, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně. srpen 2007

Jak jej omezit. Jan Hollan, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně. srpen 2007 Globální změna klimatu Skleníkový jev, příčiny a důsledky jeho růstu Jak jej omezit Jan Hollan, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně srpen 2007 Logaritmus spektrálního vyzařování / 1 W.m 2.mikrometr

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1017 Číslo a název šablony III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Tematická oblast Fyzicko

Více

Příloha 1: Porovnání globální teploty s růstem koncentrací CO 2

Příloha 1: Porovnání globální teploty s růstem koncentrací CO 2 Příloha 1: Porovnání globální teploty s růstem koncentrací CO 2 Modrá křivka znázorňuje, o kolik ppm vzrostla v každém roce koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, fialová křivka pak odchylku globální

Více

Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského povrchu absorbovat a odrážet sluneční záření Mořské proudění rozvod teplé vody po planetě

Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského povrchu absorbovat a odrážet sluneční záření Mořské proudění rozvod teplé vody po planetě Vladimír Kočí Ústav chemie ochrany prostředí VŠCHT Praha Podklady k přednáškám z předmětu Environmentální dopady Posuzování životního cyklu. 1 Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského

Více

Změna klimatu a české zemědělství

Změna klimatu a české zemědělství Změna klimatu a české zemědělství - Petr Hlavinka, Miroslav Trnka, Zdeněk Žalud, Daniela Semerádová, Jan Balek, Lenka Bartošová a další... - Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova univerzita v

Více

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce

Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Adaptace měst na změnu klimatu: metodika pro města a obce Josef Novák CI2, o. p. s. VII. NÁRODNÍ SETKÁNÍ STAROSTŮ, PRIMÁTORŮ A HEJTMANŮ ČESKÉ REPUBLIKY PRAHA, HOTEL STEP**** 15. Září 2016 CI2, o.p.s. http://www.ci2.co.cz

Více

Klimatické změny a uhlíková stopa. Ing. Lenka Skoupá

Klimatické změny a uhlíková stopa. Ing. Lenka Skoupá Klimatické změny a uhlíková stopa Ing. Lenka Skoupá Změna klimatu realita, se kterou je třeba počítat Změny klimatu jsou na Zemi běžným jevem, je to neustálá změna ve statistickém rozložení povětrnostních

Více

Kosmické počasí, předpovědi aktivity. Michal Švanda Sluneční fyzika LS 2014/2015

Kosmické počasí, předpovědi aktivity. Michal Švanda Sluneční fyzika LS 2014/2015 Kosmické počasí, předpovědi aktivity Michal Švanda Sluneční fyzika LS 2014/2015 Kosmické počasí Perspektivní obor Hodně peněz Aplikovaná sluneční fyzika Sledování stavu IMF v okolí Země Geomagnetické bouře

Více

Modul 02 Přírodovědné předměty

Modul 02 Přírodovědné předměty Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty hmota i energie nevznikají,

Více

Předmět: ZEMĚPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ZEMĚPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Vesmír a jeho vývoj práce s učebnicí, Žák má pochopit postupné poznávání Vesmíru vznik vesmíru, kosmické objekty, gravitační síla. ČJ psaní velkých písmen. Př,Fy život ve vesmíru, M vzdálenosti Hvězdy

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 21. 1. 2013 Pořadové číslo 11 1 Merkur, Venuše Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Globální oteplování a jeho dopady V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Jak ovlivňují skleníkové plyny globální

Více

MEZIVLÁDNÍ PANEL PRO ZMĚNY KLIMATU. Změna klimatu 2007: Fyzikální základy

MEZIVLÁDNÍ PANEL PRO ZMĚNY KLIMATU. Změna klimatu 2007: Fyzikální základy MEZIVLÁDNÍ PANEL PRO ZMĚNY KLIMATU Změna klimatu 2007: Fyzikální základy Příspěvek Pracovní skupiny I ke Čtvrté hodnotící zprávě Mezivládního Panelu změny klimatu (IPCC) Shrnutí pro politické představitele

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 11. Atmosféra Země - vlastnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

VY_32_INOVACE_04.16 1/10 3.2.04.16 Voda na Zemi, atmosféra Modrá planeta

VY_32_INOVACE_04.16 1/10 3.2.04.16 Voda na Zemi, atmosféra Modrá planeta 1/10 3.2.04.16 Modrá planeta Voda na Zemi cíl popsat složení vody - odvodit její vlastnosti - vyjmenovat druhy vody - chápat koloběh vody v přírodě - charakterizovat ničivou i tvořivou činnost vody - vnímat

Více

Podklady poznámky pro PPT1

Podklady poznámky pro PPT1 Podklady poznámky pro PPT1 Slide 1 Změna klimatu Věda nabízí přesvědčivé důkazy Cílem prezentace je představit téma klimatických změn a poskytnout (stručný) přehled aktuálních vědeckých poznatků. Naposledy

Více

Maturitní otázky do zeměpisu

Maturitní otázky do zeměpisu Maturitní otázky do zeměpisu 1. Geografie jako věda Předmět a objekt geografie a jeho vývoj v průběhu staletí. Postavení geografie v systému věd. Význam geografie pro život současného člověka. Uplatnění

Více