GUMÁRENSKÁ TECHNOLOGIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GUMÁRENSKÁ TECHNOLOGIE"

Transkript

1 Jiří Maláč: Gumárenská technologie 1. Úvod 1 GUMÁRENSKÁ TECHNOLOGIE Jiří Maláč 2005 OBSAH Předmluva ÚVOD Užívané pojmy Elasticita vulkanizátů Cíle gumárenské technologie... 3 POČÁTKY GUMÁRENSKÉ TECHNOLOGIE Přírodní kaučuk Syntetické kaučuky... 5 Předmluva GUMÁRENSKÁ TECHNOLOGIE je zpracována jako vybrané informace o tom, jak z mízy jednoho stromu vzniklo průmyslové odvětví s obratem několika miliard dolarů ročně a o tom, na jakých principech toto odvětví nyní funguje. Cílem této GUMÁRENSKÉ TECHNOLOGIE je shrnout informace užitečné jak pro každodenní gumárenskou praxi, tak i pro výzkum, vývoj a inovace v oblasti gumárenské technologie. V této GUMÁRENSKÉ TECHNOLOGII je pozornost věnována zejména vztahu mezi vlastnostmi vstupujících surovin, jejich zpracováním a vlastnostmi z nich připravených materiálů z pohledu různých aplikací. Tato GUMÁRENSKÁ TECHNOLOGIE vznikla z přednášek připravených na základě několika vynikajících přehledů gumárenské technologie, jejichž autorům jsem velmi zavázán. Děkuji také všem čtenářům, kteří mi přinesli a nadále přinášejí různé podněty a připomínky, které pomáhají text této GUMÁRENSKÉ TECHNOLOGE dále zlepšit a zpřesnit.

2 Jiří Maláč: Gumárenská technologie 1. Úvod 2 1. ÚVOD 1.1 Užívané pojmy V angličtině může slovo rubber nebo elastomer označovat jak síťované tak i nesíťované materiály. Bližší rozlišení dává až přídavné jméno (např. vulcanised rubber ). V němčině slovo Kautschuk znamená pouze nesíťovaný polymer. Síťované materiály se označují Elastomere, Gummi nebo Vulkanizate. Také v češtině slovo kaučuk označuje jen nesíťovaný polymer. Síťováním vzniká elastomer, vulkanizát, nebo pryž. Postupy přípravy pryžových výrobků popisuje gumárenská technologie. Kaučuky jsou makromolekulární látky různého chemického složení, které síťováním dávají materiály s vysokou elasticitou při pokojové teplotě. Kaučuky jsou obvykle amorfní polymery s dostatečně nízkou teplotou skelného přechodu. K dosažení požadovaných zpracovatelských a aplikačních vlastností je nutno z kaučuků, různých chemikálií a přísad nejprve připravit kaučukovou směs. Pro přípravu kaučukových směsí je k dispozici mnoho různých kaučuků a více než 20 tisíc chemikálií a přísad. Síťováním (vulkanizací) přechází termoplastická kaučuková směs v elastický vulkanizát. Vlastnosti vulkanizátů závisí nejen na složení kaučukových směsí, ale i na stupni vulkanizace (tj. na počtu příčných vazeb mezi řetězci kaučuku). Rozdíly mezi termosety, termoplasty a elastomery (vulkanizáty) ilustruje obrázek. 20 C termoset modul termoplast elastomer teplota Obr.: Schéma závislosti modulu na teplotě Vulkanizáty mají především vysokou elasticitu a vysokou odolnost proti oděru. Vysoká elasticita dává gumárenským výrobkům zcela unikátní aplikační vlastnosti. Kombinace vulkanizátů s vlákny nebo s kovy jejich aplikační možnosti dále rozšiřují. Vulkanizátům se svými vlastnostmi poněkud podobají termoplastické elastomery (TPE). Sítě TPE se při zvýšené teplotě vratně rozpadají. TPE proto nepotřebují vulkanizaci a jsou obvykle zpracovatelné na plastikářských strojích.

3 Jiří Maláč: Gumárenská technologie 1. Úvod Elasticita vulkanizátů Vulkanizáty se vyznačují zvláštním typem deformačního chování, které se nazývá kaučuková elasticita. Aby materiál vykazoval tento typ elasticity, musí být splněny následující předpoklady: - Materiál musí sestávat z polymerních řetězců. Pouze polymerní řetězce jsou schopny velkých deformací, aniž by došlo k porušení chemických vazeb. Pokud není ztížena rotace kolem chemických vazeb polymerního řetězce, není při deformaci materiálu dokonce nutná ani změna valenčních úhlů, ani změna délky chemických vazeb. - Polymerní řetězce musí být velmi ohebné. Přechod mezi různými typy prostorového uspořádání řetězců (tj. mezi různými konformacemi polymeru) musí být poměrně snadný. Změny tvaru nesmí být bržděny rigiditou řetězce, vysokým stupněm krystalinity, ani vysokou viskozitou prostředí (odpovídající např. skelnému stavu). - Polymerní řetězce musí být navzájem svázány, aby tvořily řídkou síť. Nesíťované polymerní řetězce vlivem působících sil navzájem kloužou. Důsledkem jsou velké nevratné deformace. Spojení polymerních řetězců nepříliš početnými příčnými vazbami (např. cca 1 vazba na 100 segmentů řetězce) zaručuje vratnost deformací. Obr.: Schéma sítě z polymerních řetězců. 1.3 Cíle gumárenské technologie Na trhu je nabízeno mnoho typů gumárenských surovin. Gumárenský technolog musí z kaučuků a dalších surovin sestavit vhodné směsi a navrhnout jejich zpracování tak, aby hotové výrobky měly vlastnosti požadované zákazníky. gumárenské suroviny zpracování výrobek Obr.: Schéma gumárenské technologie

4 Jiří Maláč: Gumárenská technologie 1. Úvod 4 Vlastnosti výrobků přitom závisí nejen na surovinách, ale i na použitém strojním zařízení a na podmínkách zpracování. Obvykle se požaduje, aby výrobky byly při dané kvalitě co nejlevnější, což znamená stálou optimalizaci jak směsí, tak i výrobních postupů. Technolog potřebuje mít informace o aktuálním stavu znalostí v oboru. Musí proto průběžně sledovat jak prospekty a literaturu, tak i další dostupné informační zdroje. Významným zdrojem nejnovějších informací je v současné době Internet. Některé www adresy důležité pro gumárenskou technologii: - European Rubber Journal (ERJ), - Rubber and Plastics News, - Rubber World, - Rubber Division, ACS, - American Society for Testing and Materials (ASTM), Cílem tohoto textu je poskytnout znalosti, které umožní pochopit základy gumárenské technologie a porozumět novým informacím v této oblasti. Získané znalosti by měly sloužit jako základ pro řešení problémů ve výrobě i ve výzkumu a usnadnit další inovace v oblasti gumárenské technologie. POČÁTKY GUMÁRENSKÉ TECHNOLOGIE 1.4 Přírodní kaučuk Prvními Evropany, kteří se seznámili s kaučukem, byli pravděpodobně námořníci Kryštofa Kolumba. Při cestě do Ameriky v letech pozorovali domorodce, jak si hrají s plným pružným míčem připraveným z mízy stromu nazývaného nyní Hevea braziliensis. Prvními gumárenskými technology byli tedy američtí Indiáni a prvním známým kaučukem byl přírodní kaučuk (natural rubber = NR). Aztékové a Mayové užívali NR pro výrobu obuvi, nepromokavého textilu a míčů již před více než 2000 lety. V Evropě se NR začal používat v 18. století nejprve pro výrobu nepromokavého textilu. Až do doby vynálezu vulkanizace byly výrobky z NR za tepla lepivé a za chladu tvrdé. Vyřešení tohoto nejdůležitějšího problému gumárenské technologie se připisuje Charlesu Goodyearovi (USA, rok 1839). Vynález vulkanizace (tj. síťování) kaučuků umožnil značně rozšířit oblast jejich použití. Rychle rostoucí poptávku po NR brzy nebylo možno pokrýt těžbou ze stromů divoce rostoucích v brazilských pralesích. Sazenice vypěstované v Anglii ze semen nelegálně získaných v roce 1876 z Brazílie byly poslány na Dálný východ, odkud v současné době pochází téměř celá produkce NR. V roce 1889 John Dunlop v Anglii vynalezl pneumatiku pro jízdní kola a od roku 1906 začal vyrábět i pneumatiky pro vozidla. Od roku 1910 nastal rychlý rozvoj automobilů a jak použití tak i cena NR prudce rostla. Pneumatiky vyžadovaly zvýšení odolnosti

5 Jiří Maláč: Gumárenská technologie 1. Úvod 5 proti oděru. K tomuto účelu byl posléze použit přídavek sazí, jejichž příznivý vliv na vlastnosti NR byl znám již od roku Syntetické kaučuky S rostoucí spotřebou NR začali chemici hledat kaučuky, které by bylo možno vyrábět synteticky: - Výrobu butadien-styrenového kaučuku Buna-S zahájili ve 30. letech 20. století Němci a za 2. světové války ho začali vyrábět i v USA pod označením GR-S. - V roce 1931 začal DuPont vyrábět chloroprenový kaučuk Neoprene. - V roce 1934 začala v Německu výroba nitrilkaučuku Buna-N (pozdější označení Perbunan). - Ze 40. let pochází také butylkaučuk. - V 50. letech byl vyvinut chlorsulfonovaný polyetylen Hypalon a fluoroelastomer Viton. - Ze 60. let pochází EPDM kaučuk a polyisoprenový kaučuk (syntetický analog NR). Síťované kaučuky (vulkanizáty) představují materiál s unikátními vlastnostmi, protože svým deformačním chováním připomínají jak pevné látky (schopnost rychlé elastické deformace), tak i kapaliny (velké deformace téměř bez změny objemu). Tyto nové materiálové vlastnosti umožnily vyvinout i výrobky pro zcela nové aplikace, což postupně vedlo ke vzniku gumárenské výroby jako nového průmyslového odvětví s ročním obratem v miliardách dolarů. Gumárenské výrobky v současné době ovlivňují život většiny lidí na Zemi.

Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej)

Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej) PRYŽ Silly putty ( inteligentní plastelína ) V USA za II.sv.války jako možná (neúspěšná) náhrada nedostatkové pryže (kyselina boritá + silikonový olej) Vlastnosti pryže Velká elasticita (pružiny, těsnění,

Více

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs.

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs. Struktura polymerů Základní představy: přírodní vs. syntetické V.Švorčík, vaclav.svorcik@vscht.cz celulóza přírodní kaučuk Příprava (výroba).struktura vlastnosti Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu)

Více

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc.

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Ústav inženýrství pevných látek Fakulta chemické technologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze tel.: 220445149, 220445150 e-mail: vaclav.svorcik@vscht.cz Sylabus

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.13 Polymery

Nauka o materiálu. Přednáška č.13 Polymery Nauka o materiálu Přednáška č.13 Polymery Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 3. ROZDĚLENÍ PLASTŮ TERMOPLASTY, REAKTOPLASTY; MECHANICKÉ CHOVÁNÍ PLASTŮ; KAUČUKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadovéčíslo DUM 216 Jméno autora Ing. Jaroslava Macounová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 25. 9. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem Nový produkt pro zvýšení životnosti a odolnosti asfaltů proti působícím podmínkám okolního prostředí. 1. Úvod Únava způsobená zátěží a vznik trhlin je společně s teplotním vlivem jeden z nejvýznamnějších

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-17-ELASTOMERY A TEKUTE IZOLANTY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-17-ELASTOMERY A TEKUTE IZOLANTY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-17-ELASTOMERY A TEKUTE IZOLANTY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Plasty. Základy materiálového inženýrství. Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Plasty Základy materiálového inženýrství Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní vlastnosti plastů Výroba z levných surovin. Jsou to sloučeniny

Více

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc.

POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI. Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. POLYMERY PRINCIPY, STRUKTURA, VLASTNOSTI Doc. ing. Jaromír LEDERER, CSc. O čem budeme mluvit Úvod do chemie a technologie polymerů Makromolekulární řetězce Struktura, fázový stav a základní vlastnosti

Více

POSLEDNÍ SMĚRY VE VÝVOJI TERMOPLASTICKÝCH ELASTOMERU

POSLEDNÍ SMĚRY VE VÝVOJI TERMOPLASTICKÝCH ELASTOMERU Chem. Listy 92, 656 660 (1998) POSLEDNÍ SMĚRY VE VÝVOJI TERMOPLASTICKÝCH ELASTOMERU VRATISLAV DUCHACEK Ústav polymerů, Vysoká škola chemickotechnologická, Technická 5, 166 28 Praha 6 Došlo dne 22.IX. 1997

Více

Konstrukční prvky izolovaných vedení a kabelů

Konstrukční prvky izolovaných vedení a kabelů Konstrukční prvky izolovaných vedení a kabelů Tvary vodičů kulatý kulatý kulatý sektorový sektorový plný laněný laněný plný laněný RE RM komprimovaný SE SM RM Konstrukce a hodnoty odporu vodičů dle DIN

Více

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA PŘI SEPARACI PLYNŮ A PAR Ing. Miroslav Bleha, CSc. Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v.v.i. bleha@imc.cas.cz Membrány - separační medium i chemický reaktor Membránové materiály

Více

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken VLASNOSI VLÁKEN 3. epelné vlastnosti vláken 3.. Úvod epelné vlastnosti vláken jsou velice důležité, neboť jsou rozhodující pro volbu vhodných parametrů zpracování i použití vláken. Závisí na chemickém

Více

kapitola 40 - tabulková část

kapitola 40 - tabulková část 4000 00 00 00/80 KAUČUK A VÝROBKY Z NĚJ 4001 00 00 00/80 Přírodní kaučuk, balata, gutaperča, guajal, čikl a podobné přírodní gumy, v primárních formách nebo v deskách, listech nebo pásech 4001 10 00 00/80

Více

Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín. Materiály

Střední průmyslová škola polytechnická COP Zlín. Materiály Materiály Maturitní témata pro obor Zpracování usní, plastů a pryže, tř. 4. A, šk. rok 2012/2013 1. Vznik makromolekulárních látek 2. Vlastnosti makromolekulárních látek 3. Přísady do plastů 4. Polyolefiny

Více

Celulosa. Polysacharid, jehož řetězec je tvořen z molekul β glukosy (β D- glukopyranosa) spojených 1,4 glykosidickou vazbou.

Celulosa. Polysacharid, jehož řetězec je tvořen z molekul β glukosy (β D- glukopyranosa) spojených 1,4 glykosidickou vazbou. Přírodní polymery Celulosa Polysacharid, jehož řetězec je tvořen z molekul β glukosy (β D- glukopyranosa) spojených 1,4 glykosidickou vazbou. cellobiosa n Vysoká - 10 6 M n Lineární makromolekuly Vysoce

Více

8 Elasticita kaučukových sítí

8 Elasticita kaučukových sítí 8 Elasticita kaučukových sítí Elastomerní polymerní látky (např. kaučuky) tvoří ze / chemické příčné vazby a / fyzikální uzly. Vyznačují se schopností deformovat se již malou silou nejméně o 00 % své původní

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Plasty Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod ne zcela přesným (obecnějším) názvem umělé hmoty,

Více

Polyterpeny PŘÍRODNÍ POLYMERY. RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10.

Polyterpeny PŘÍRODNÍ POLYMERY. RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10. PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyterpeny RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. pospisil@gascontrolplast.cz www.gascontrolplast.cz UČO:29716 15. 10. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 1 LEKCE Časový plán téma 1 Úvod do předmětu

Více

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 7. Drcení a mletí polymerního odpadu

Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 7. Drcení a mletí polymerního odpadu Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza, 7. Drcení a mletí polymerního odpadu Použití: 1) V případech, kdy textilní, nebo polymerní odpad nelze zpracovat

Více

Celosvětová produkce plastů

Celosvětová produkce plastů PRODUKCE PLASTŮ Zpracování plastů cvičení 1 TU v Liberci, FS Celosvětová produkce plastů Mil. tun Asie (bez Japonska) 16 % Střední a západní Evropa 21 % Společenství nezávislých států 3 % 235 mil. tun

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálu. Přednáška č.13 Část 1: Polymery

Vlastnosti a zkoušení materiálu. Přednáška č.13 Část 1: Polymery Vlastnosti a zkoušení materiálu Přednáška č.13 Část 1: Polymery Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou

Více

Titanic Costa Concordia

Titanic Costa Concordia 18MTY-polymery Titanic 15. 4. 1912 Costa Concordia 13. 1. 2012 Pro dlouhou historii nesprávného užití jsou plasty vysmívány Pelíšky (1999) Definice polymerů/plastů Organické látky založené na opakující

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_Ch_OCH

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_Ch_OCH Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 24.04.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_Ch_OCH Ročník: II. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Organická

Více

Plasty v automobilovém průmyslu

Plasty v automobilovém průmyslu Plasty v automobilovém průmyslu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního

Více

Elastomery, mazy, tmely,...

Elastomery, mazy, tmely,... Elastomery, mazy, tmely,... Elastomery těsnění, spoje, přenos rotace a posuvu do vakua, ventily přírodní kaučuk syntetický kaučuk - neopren,... viton silikonové gumy teflon Vakuová fyzika 2 1 / 39 1 1

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

KONSTRUKCE NÁSTROJŮ PRO VSTŘIKOVÁNÍ PRYŽOVÉ PRACHOVNICE Petr Berg Bakalářská práce 2006

KONSTRUKCE NÁSTROJŮ PRO VSTŘIKOVÁNÍ PRYŽOVÉ PRACHOVNICE Petr Berg Bakalářská práce 2006 KONSTRUKCE NÁSTROJŮ PRO VSTŘIKOVÁNÍ PRYŽOVÉ PRACHOVNICE Petr Berg Bakalářská práce 2006 ABSTRAKT Ve své bakalářské práci jsem se zabýval konstrukcí jednotlivých nástrojů na vstřikování pryžové prachovnice.

Více

PREZENTACE ZNAČKY

PREZENTACE ZNAČKY PREZENTACE ZNAČKY 2018 1 ZNAČKA TOVÁRNA NABÍDKA PRODUKTŮ POKRYTÍ TRHU 2 ZNAČKA A TOVÁRNA 3 PŮVOD ZNAČKY NOVÁ EVROPSKÁ ZNAČKA PNEUMATIK S TRADIČNÍM EVROPSKÝM KONCEPTEM 1935 VZNIK TOVÁRNY Továrna, ve které

Více

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace

Jaromír Literák. Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Zelená chemie Problematika odpadů, recyklace Problematika odpadů Vznik odpadů a odpadní energie ve všech fázích životního cyklu. dpadem se může stát samotný výrobek na konci životního cyklu. Vznik odpadů

Více

Barum BRAVURIS 5 HM. Long lasting performance: discover the joy of every new trip! Barum. Značka skupiny Continental.

Barum BRAVURIS 5 HM. Long lasting performance: discover the joy of every new trip! Barum. Značka skupiny Continental. Long lasting performance: discover the joy of every new trip! Barum. Značka skupiny Continental. Základní informace Portfolio značky Barum Letní Celoroční Zimní Brillantis 2 Bravuris 2 Bravuris 3 HM Quartaris

Více

Tisková Zpráva 04/03/2014

Tisková Zpráva 04/03/2014 Tisková Zpráva 04/03/2014 ELESA SUPER-Technopolymer Použití technopolymeru: Přestože k rozšíření polymerů jako materiálů pro technické výrobky došlo v poměrně nedávné době (například polymery na bázi polyamidu

Více

těsnicí pryže MIKROPORÉZNÍ PRYŽE

těsnicí pryže MIKROPORÉZNÍ PRYŽE Mikroporézní pryže 148 Pryže s otevřenými dutinkami houby 149 Antistatická pryž 149 Těsnicí pryže TOVO GOMMA 150 Membránové plátno 150 Těsnicí fólie ze silikonové kompaktní pryže 151 Těsnicí desky ze silikonové

Více

hankooktire.com/cz Emoce a výkony v dokonalé harmonii

hankooktire.com/cz Emoce a výkony v dokonalé harmonii hankooktire.com/cz Obsah Popis a technické informace Klíčové vlastnosti Koncept Marketing Produktová mapa Popis dezénu a použitých technologií Popis a technické informace Rozměry Šířka pneumatiky 205~305

Více

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech

HADICE A POTRUBÍ. Používaná na motorových vozidlech HADICE A POTRUBÍ Používaná na motorových vozidlech Zdeněk Vlasák, Odysseus 2004 Hadicové spony Šneková spona Hadicové šnekové šroubovací spony jsou určené pro rychlé a jednoduché upínání tlakových hadic

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE PLASTY VZTAH MEZI STRUKTUROU A VLASTNOSTMI Obsah Definice Rozdělení plastů Vztah mezi strukturou a vlastnostmi chemické složení a tvar molekulárních jednotek

Více

Podstata plastů [1] Polymery

Podstata plastů [1] Polymery PLASTY Podstata plastů [1] Materiály, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulami látky (polymery). Kromě látek polymerní povahy obsahují plasty ještě přísady (aditiva) jejichž účelem je specifická

Více

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc.

Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Prof. Ing. Václav Švorčík, DrSc. Ústav inženýrství pevných látek Fakulta chemické technologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze tel.: 220445149, 220445150 e-mail: vaclav.svorcik@vscht.cz tkáňové

Více

K A T A L O G P R Ů M Y S L O V É T Ě S N Í C Í P R V K Y

K A T A L O G P R Ů M Y S L O V É T Ě S N Í C Í P R V K Y KATALO PRŮMYSLOVÉ TĚSNÍCÍPRVKY Obsah O - kroužky Technická èást Rozmìrová øada Rubena Rozmìrová øada Dichtomatik 2 8 11 Tìsnící šòùry pryžové 25 ufera - høídelové tìsnící kroužky Technická èást Rozmìrová

Více

Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy

Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy Postavení chemie ve zpracovatelském průmyslu ČR vývoj a nejbližší perspektivy Ing. Eduard Muřický odbor strategií a trendů Praha, 18. května 2011 Konference Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost chemického

Více

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí

Životní prostředí. Plasty v životním prostředí Životní prostředí Plasty v životním prostředí 1868 John Wesley Hyatt inzerát 1856 Alexander Parkes nitrát celulosy 1870 John Wesley Hyatt celuloid 1872 The Celluloid Manufacturing Co. & J. W. Hyatt

Více

18MTY 9. přenáška polymery 2

18MTY 9. přenáška polymery 2 18MTY 9. přenáška polymery 2 Zkouškové okruhy Důležité vazby v polymerech Nejvýznamnější a nejvíce vyráběné polymery Co rozumíme pod pojmem konfigurace? Je konfigurace z chemického hlediska trvalá? Vysvětlete

Více

UNISTAR COMBISTAR NIROSTAR one design three types

UNISTAR COMBISTAR NIROSTAR one design three types Univerzální čerpadla UNISTAR COMBISTAR STAR one design three types Lamelová čerpadla ZUWA Obsah Lamelová čerpadla ZUWA...2 Charakteristika...4 UNISTAR...6 COMBISTAR...8 STAR...9 Vybavení...12 Speciální

Více

Netkané textilie. Materiály

Netkané textilie. Materiály Materiály 1 Suroviny pro výrobu netkaných textilií Důležité vlastnosti 1) zpracovatelnost surovin dále popsanými technologiemi 2) průběh procesů vytváření struktur netkaných textilií a možnost jejich řízení

Více

Spolupráce MITAS s vysokými školami a výzkumnými institucemi. Gumference , Zlín

Spolupráce MITAS s vysokými školami a výzkumnými institucemi. Gumference , Zlín Spolupráce MITAS s vysokými školami a výzkumnými institucemi Gumference 2011 8.11.20011, Zlín MITAS 3 výrobní závody v České Republice, 1 v Srbsku, 1 v USA R D centra Praha, Zlín Page 2 Hlavní partneři

Více

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP) Informované použití OOPP je nezbytnou součástí metodiky zavedené ke kontrole šíření infekcí

Více

Provozní technik gumárenské a plastikářské výroby

Provozní technik gumárenské a plastikářské výroby Provozní technik gumárenské a plastikářské výroby Provozní technik gumárenské a plastikářské výroby určuje technologické postupy a zajišťuje technologickou přípravu, průběh a kontrolu procesů výroby podle

Více

co v katalogu najdete :

co v katalogu najdete : SITTECH HYDRAULIKA, s.r.o. poskytuje komplexní služby v oboru těsnění hydraulických a pneumatických systémů,rotačního pohybu a statických aplikací. Dále vyrábíme a dodáváme další pryžové a plastové komponenty

Více

ZÁKLADY REOLOGIE. Reologie - nauka o tokových a deformačních vlastnostech makromolekulárních

ZÁKLADY REOLOGIE. Reologie - nauka o tokových a deformačních vlastnostech makromolekulárních ZÁKLADY REOLOGIE Reologie - nauka o tokových a deformačních vlastnostech makromolekulárních látek Znalost reologických vlastností - nutná při všech zpracovatelských postupech Pro tok a deformaci polymerů

Více

O-KROUŽKY. Těsnicí technika. Špičková kvalita od roku 1867

O-KROUŽKY. Těsnicí technika. Špičková kvalita od roku 1867 O-KROUŽKY Těsnicí technika Špičková kvalita od roku 1867 2 COG O-KROUŽKY PRO ÚSPĚCH NAŠICH ZÁKAZNÍKŮ Nekompromisní špičková kvalita to je krédem firmy C. Otto Gehr ckens, ve zkratce COG, která působí již

Více

Termická analýza Excellence

Termická analýza Excellence Termická analýza Excellence DMA 1 Systém STAR e Moderní technologie Všestranná modularita Švýcarská kvalita Dynamická mechanická analýza Kompletní charakterizace materiálu DMA Excellence Víceúčelová DMA

Více

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Product Fact Book Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Pneu ContiEcoContact 5 byla vyvíjena ve spolupráci s našimi OE zákazníky a byly respektovány jejich požadavky na optimalizaci valivého odporu.

Více

Jiří Maláč: Gumárenská technologie 4. Směsi 1 OBSAH

Jiří Maláč: Gumárenská technologie 4. Směsi 1 OBSAH Jiří Maláč: Gumárenská technologie 4. Směsi 1 OBSAH 4. GUMÁRENSKÉ SMĚSI... 3 4.1 Úvod... 3 4.2 Složení směsí... 4 Zásady... 4 Složky směsi... 4 Kaučuky... 5 Plniva... 6 Účinek plniv... 6 Plnivo a směs...

Více

Jiří Maláč: Gumárenská technologie 2. Kaučuky 1 OBSAH

Jiří Maláč: Gumárenská technologie 2. Kaučuky 1 OBSAH Jiří Maláč: Gumárenská technologie 2. Kaučuky 1 OBSAH 2. DRUHY A VLASTNOSTI KAUČUKŮ... 2 Základní informace... 2 Přehled kaučuků... 3 2.1 Přírodní kaučuk (NR)... 5 SYNTETICKÉ KAUČUKY PRO VŠEOBECNÉ POUŽITÍ...

Více

Polymery: minimum, které bychom si měli pamatovat. Lukáš Horný

Polymery: minimum, které bychom si měli pamatovat. Lukáš Horný Polymery: minimum, které bychom si měli pamatovat ČVUT v Praze, fakulta strojní, ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Obor: Biomechanika a lékařské přístroje Lukáš Horný Lukas.horny@fs.cvut.cz

Více

Termické chování polymerů

Termické chování polymerů Termické chování polymerů 1 amorfní a semikrystalické polymery Semikrystalické polymery krystalická fáze je rozptýlena ve fázi amorfní (dvoufázový systém). Kryst. fáze těsnější uložení makromolekul roste

Více

Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy

Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy Druhá fáze půmyslové revoluce objevy a vynálezy AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP dokáže charakterizovat druhou etapu průmyslové revoluce v jejích základních rysech, zařadí vynálezy k jejich objevitelům

Více

Zavádění nového rozměru pneu na konfekci pro OFF-TAKE výrobu. David Šubarda

Zavádění nového rozměru pneu na konfekci pro OFF-TAKE výrobu. David Šubarda Zavádění nového rozměru pneu na konfekci pro OFF-TAKE výrobu David Šubarda Bakalářská práce 2008 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zaměřuje na návrh osobního radiálního pláště na konfekci pneu pro zákazníka,

Více

CHEMICKÝ PRŮMYSL POSTAVENÍ CHEMICKÉHO PRŮMYS- LU V ČESKÉ REPUBLICE. 2. Administrativní členění sektoru chemického. Obsah

CHEMICKÝ PRŮMYSL POSTAVENÍ CHEMICKÉHO PRŮMYS- LU V ČESKÉ REPUBLICE. 2. Administrativní členění sektoru chemického. Obsah CHEMICKÝ PRŮMYSL POSTAVENÍ CHEMICKÉHO PRŮMYS- LU V ČESKÉ REPUBLICE Kolektiv sekretariátu Svazu chemického průmyslu České republiky * ladislav.novak@schp.cz Klíčová slova: chemický průmysl Obsah 1. Úvod

Více

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2 AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS NORRES CZECH s.r.o. HADICE PRO MNOHÁ VYUŽITÍ Společnost

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

UNIPETROL Podpis smlouvy o výstavbě PE3 se společností Technip

UNIPETROL Podpis smlouvy o výstavbě PE3 se společností Technip UNIPETROL Podpis smlouvy o výstavbě PE3 se společností Technip Praha 10. září 2015 Klíčové parametry projektu PE3 Unipetrol reaguje na světový trend rostoucí poptávky po vysokohustotním polyetylénu (HDPE).

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

POZEMNÍ KOMUNIKACE II

POZEMNÍ KOMUNIKACE II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ DR. ING. MICHAL VARAUS POZEMNÍ KOMUNIKACE II MODUL 3 ASFALTOVÁ POJIVA STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Pozemní komunikace

Více

Potenciál klastrů v Karlovarském kraji

Potenciál klastrů v Karlovarském kraji Potenciál klastrů v Karlovarském kraji RNDr. Jan Vozáb, PhD. Východisko M. Porter Klastry jsou úspěšná odvětví spojená vertikálními (dodavatelsko - odběratelskými) a horizontálními (společní zákazníci,

Více

Přírodní proteiny, nukleové kyseliny (NA)

Přírodní proteiny, nukleové kyseliny (NA) kopolymery 1 kopolymery - homopolymer - kopolymer - vzniklé ze dvou či více druhů monomerů - Kopolymerizace (řetězová, stupňovitá) - pseudokopolymer (PVA) - PA, PES není kopolymer Syntetické akrylonitril-butadien-styrenový

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY 1. Základní pojmy - makromolekulární látky = molekulové systémy složené z velkého počtu atomů, které jsou vázány chemickou vazbou do dlouhých řetězců - řetězce jsou tvořeny stavebními

Více

Plasty. Klasifikace polymerů. Kopolymery. Polymerace. Základní typy reakcí vedoucí ke vzniku polymerů. polyadice

Plasty. Klasifikace polymerů. Kopolymery. Polymerace. Základní typy reakcí vedoucí ke vzniku polymerů. polyadice Plasty Poměrné zastoupení měkkých obalových materiálů na trhu v západní Evropě 2003 historie 1736 sazenice přírodního kaučuku se dostává do Evropy 1791 první komerční využití aplikace při výrobě nepromokavých

Více

ZIMNÍ OSOBNÍ, 4X4/SUV A LEHKÉ NÁKLADNÍ PNEUMATIKY

ZIMNÍ OSOBNÍ, 4X4/SUV A LEHKÉ NÁKLADNÍ PNEUMATIKY ZIMNÍ OSOBNÍ, 4X4/SUV A LEHKÉ NÁKLADNÍ PNEUMATIKY ZIMA 2009/10 ZARUČENÁ NĚMECKÁ KVALITA www.fuldapneu.cz 75005-FULDA_WinterRange 09 CZ.indd 1 26.8.2009 11:48:46 GERMAN HIGH TECHNOLOGY Již více než sto

Více

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System New Pen-System R Contact Kyanoakrylátová lepidla super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá 1 Contact WEICON Contact kyanoakrylátová lepidla jsou za studena vytvrzující jednokomponentní lepidla bez

Více

Lepení plastů a elastomerů

Lepení plastů a elastomerů Lepení plastů a elastomerů 3 Proč používat lepidla Loctite nebo Teroson namísto jiných spojovacích metod Tato příručka nabízí základní vodítko pro výběr vhodného lepidla Loctite nebo Teroson výrobků Henkel

Více

Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy

Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy UMĚLÉ HMOTY Vlastnosti, poškozování, konzervační postupy Polosyntetické (polymerizovány z přírodních surovin) a syntetické (zcela uměle) Historie Vznik plastických hmot-polovina 19.století, rychlé rozšíření.

Více

D E F. Obsah. Podlahoviny GM 1 GM 2 GM 3 GM 4 GM 5 GM 7 GM 8 S 8 ALFA S 3 ALFA SERPENTINA RISO DIAMANT. Dielektrické koberce GM 7 IZOLANT GM 1 IZOLANT

D E F. Obsah. Podlahoviny GM 1 GM 2 GM 3 GM 4 GM 5 GM 7 GM 8 S 8 ALFA S 3 ALFA SERPENTINA RISO DIAMANT. Dielektrické koberce GM 7 IZOLANT GM 1 IZOLANT Obsah Kompaktní (neporézní) plochá těsnící pryž SBR / E SBR V / E AG 1 A AG A SBR 65 ST SBR 65 ST / V SBR + NR 60 S SBR + NR AG 14 SBR + NR AG 9 PARAGUMA NR 45 PARAGUMA AG 6 NBR AG 18 A NBR AG 18 V NBR

Více

Úprava kaučukových směsí na bázi Epichlorhydrinu dle nařízení REACH. Bc. David Mořkovský

Úprava kaučukových směsí na bázi Epichlorhydrinu dle nařízení REACH. Bc. David Mořkovský Úprava kaučukových směsí na bázi Epichlorhydrinu dle nařízení REACH. Bc. David Mořkovský Diplomová práce 2011 ABSTRAKT V roce 2007 vešel v platnost nový předpis Evropské Unie s názvem REACH ("the Registration,

Více

A09-1 - Lepidla obecně

A09-1 - Lepidla obecně A09-1 - Lepidla obecně EASY-MIX 5000 N 50ml obj. číslo: 9450506 Specifická vastnost tekutá, boba zpracovatelnosti při 10ml a +20 C. (v minutách) 20 barva téměř bezbarvá, čirá. Systém míchání a dávkování

Více

TASER: Výroba nové gumy revulkanizací gumových odpadů

TASER: Výroba nové gumy revulkanizací gumových odpadů TASER: Výroba nové gumy revulkanizací gumových odpadů Technologií jemného mletí starých pneumatik a jiných gumových odpadů se vyrábí jemný, aktivovaný gumový prach, který je možné znova revulkanizovat

Více

Technik technolog pro plastikářskou a gumárenskou výrobu obuvi (kód: M)

Technik technolog pro plastikářskou a gumárenskou výrobu obuvi (kód: M) Technik technolog pro plastikářskou a gumárenskou výrobu obuvi (kód: 32-026-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů (kód:

Více

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil

BMW FUTURE MOBILITY DEVELOPMENT CENTER (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, Katharina Will, Petr Pospisil BMW (FMDC) Mikroregion Sokolov východ, 19.3.2019 Katharina Will, Petr Pospisil BMW PŘEHLED PROJEKTU Společnost BMW AG má záměr rozšířit síť svých vývojových a testovacích areálů. Za tímto účelem hodlá

Více

SYNTHOS S.A. ul. Chemików 1 32-600 Oświęcim, POLAND tel. +48 33 844 18 21...25 fax +48 33 842 42 18 VAT EU PL5490002108 www.synthosgroup.

SYNTHOS S.A. ul. Chemików 1 32-600 Oświęcim, POLAND tel. +48 33 844 18 21...25 fax +48 33 842 42 18 VAT EU PL5490002108 www.synthosgroup. LEPIDLA na papír lepidla na papír Firma Synthos S.A. vyrostla z chemické firmy Firma Chemiczna Dwory S.A. a společnosti Kaučuk a.s. Současný název firmy SYNTHOS (zavedený v roce 2007) představuje spojení

Více

Michelin představuje novou řadu vysokovýkonných pneumatik navržených pro nový Porsche Cayenne

Michelin představuje novou řadu vysokovýkonných pneumatik navržených pro nový Porsche Cayenne TISKOVÁ ZPRÁVA Paříž - Francie 29. dubna 2010 Michelin představuje novou řadu vysokovýkonných pneumatik navržených pro nový Porsche Cayenne Vyvážený výkon přinášený pneumatikami Michelin perfektně doplňuje

Více

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.

Perspektivy rozvoje chemického. průmyslu v ČR. Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1. průmyslu v ČR Kulatý stůl k problematice vzdělávání pracovníků pro konkurenceschopný chemický průmysl 15.1.2015 průmyslu v ČR 1 Současný vývoj chemického průmyslu v ČR Postavení chemického průmyslu v české

Více

PŘIPRAVENÉ NA COKOLIV, CO SE VÁM POSTAVÍ DO CESTY.

PŘIPRAVENÉ NA COKOLIV, CO SE VÁM POSTAVÍ DO CESTY. PŘIPRAVENÉ NA COKOLIV, CO SE VÁM POSTAVÍ DO CESTY. ZCELA NOVÁ Řada SiLNiČNÍCH PNEUMaTiK dunlop SP46 Řízené SP446 Hnací SP246 Návěsové ZCELA NOVÉ NÁKLADNÍ PNEUMATIKY SP46, SP446 A SP246 PŘEDSTAVUJEME ŘADU

Více

Ţijeme v době plastové

Ţijeme v době plastové České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ústav materiálového inţenýrství Karlovo nám. 13 121 35 Praha 2 Ţijeme v době plastové Zdeňka Jeníková ISTORIE 12. století Anglie, cech zpracovatelů

Více

Uralský federální okruh (UrFO)

Uralský federální okruh (UrFO) Uralský federální okruh (UrFO) 13.května 2000 byl příkazem prezidenta RF založen UrFO V UrFO se nachází 4 oblasti (Sverdlovská, Čeljabinská, Kurganská a Ťjumenská oblast) a dva autonomní okruhy (Chanty-Mansijskij

Více

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA Ž i v o t n í p r o s t ř e d í SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Téma : Recyklace ojetých pneumatik Pracovní skupina: 3. Studijní skupina: 26 Zpracovali : Petr Šimek,

Více

Co je náplní činnosti Gumárenské skupiny Zlín, jak spolupracuje s vysokými školami a průmyslem

Co je náplní činnosti Gumárenské skupiny Zlín, jak spolupracuje s vysokými školami a průmyslem Co je náplní činnosti Gumárenské skupiny Zlín, jak spolupracuje s vysokými školami a průmyslem Vratislav Ducháček Česká společnost průmyslové chemie, Gumárenská skupina Zlín, Vysoká škola chemicko-technologická

Více

- Kromě pneumatik se syntetické kaučuky využívají i při výrobě obuvi, hraček, lékařských pomůcek, lepidel či nátěrových hmot.

- Kromě pneumatik se syntetické kaučuky využívají i při výrobě obuvi, hraček, lékařských pomůcek, lepidel či nátěrových hmot. Příklady látek vzniklých polyinsercí - Syntetické kaučuky - zvýšení odolnosti - proces zvaný vulkanizace -> provázání polymerních řetězců, čímž vzrůstá pružnost, na druhou stranu již není možné hmotu tvarovat

Více

kopolymerace kopolymery

kopolymerace kopolymery kopolymerace kopolymery 1 kopolymery - homopolymer - kopolymer - vzniklé ze dvou či více druhů monomerů - Kopolymerizace (řetězová, stupňovitá) - pseudokopolymer (PVA) - PA, PES není kopolymer Syntetické

Více

Přírodní proteiny, nukleové kyseliny (NA)

Přírodní proteiny, nukleové kyseliny (NA) kopolymery 1 kopolymery - homopolymer - kopolymer - vzniklé ze dvou či více druhů monomerů - Kopolymerizace (řetězová, stupňovitá) - pseudokopolymer (PVA) - PA, PES není kopolymer Syntetické akrylonitril-butadien-styrenový

Více

KYANAKRYLÁTOVÁ LEPIDLA C Y B E R B O N D

KYANAKRYLÁTOVÁ LEPIDLA C Y B E R B O N D KYANAKRYLÁTOVÁ LEPIDLA C Y B E R B O N D základní nabídka Cyberbond CS,s.r.o., Cyberbond Group Tyršova 194, 41117 Libochovice, Czech Republic Telefon + 420-416591802 Telefax +420-416591802 www.cyberbond.cz

Více

Funkční plniva... 2 Pigmenty... 2 Retardéry hoření... 3 Plastikářská aditiva... 4 Gumárenská aditiva... 5

Funkční plniva... 2 Pigmenty... 2 Retardéry hoření... 3 Plastikářská aditiva... 4 Gumárenská aditiva... 5 Produktové portfolio Aditiva Česká republika a Slovensko Obsah Funkční plniva... 2 Pigmenty... 2 Retardéry... 3 Plastikářská aditiva... 4 Gumárenská aditiva... 5 1 Funkční plniva Minerální plniva Minerals

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7 Použití Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ EPDM TPE PVC ECB STŘEŠNÍ VPUSTĚ. jednoduché vpustě, sifonové vpustě, nástavce

PŘEHLED PRODUKTŮ EPDM TPE PVC ECB STŘEŠNÍ VPUSTĚ. jednoduché vpustě, sifonové vpustě, nástavce PŘEHLED PRODUKTŮ EPDM STŘEŠNÍ VPUSTĚ jednoduché vpustě, sifonové vpustě, nástavce STŘEŠNÍ VPUSTĚ TPE jednoduché vpustě, vpustě s bočním odtokem, adaptéry, nástavce ODVĚTRÁVACÍ KOMÍNKY jednoduché, dvojité,

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ STŘEŠNÍ VPUSTĚ ODVĚTRÁVACÍ KOMÍNKY PROSTUPY, ROHY, PROFILY. s.r.o. ECB jednoduché, dvojité DILATAČNÍ PRVKY WATERSTOP

PŘEHLED PRODUKTŮ STŘEŠNÍ VPUSTĚ ODVĚTRÁVACÍ KOMÍNKY PROSTUPY, ROHY, PROFILY. s.r.o. ECB jednoduché, dvojité DILATAČNÍ PRVKY WATERSTOP PŘEHLED PRODUKTŮ EPDM STŘEŠNÍ VPUSTĚ jednoduché vpustě, sifonové vpustě, nástavce STŘEŠNÍ VPUSTĚ jednoduché vpustě, vpustě s bočním odtokem, adaptéry, nástavce TPE ODVĚTRÁVACÍ KOMÍNKY jednoduché, dvojité,

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE

MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE MAKROMOLEKULÁRNÍ Doporučená literatura: CHEMIE OCH/MMC/MMCH doc.rndr. Jakub Stýskala, Ph.D. 1. Nálepa K.: Stručné základy chemie a fyziky polymerů, UPOL, 1990 2. Vollmert B: Základy makromolekulární chemie,

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Katedra materiálového inženýrství BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Katedra materiálového inženýrství BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství Katedra materiálového inženýrství Studium Payneho efektu ve vulkanizovaných materiálech BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Více