INTERNET - DOBRÝ SLUHA, ŠPATNÝ PÁN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INTERNET - DOBRÝ SLUHA, ŠPATNÝ PÁN"

Transkript

1 NÁZEV SEMINÁŘE: INTERNET - DOBRÝ SLUHA, ŠPATNÝ PÁN PŘEDSTAVENÍ TÉMATU Základní seznámení s počítačem, pojmy, systém Windows Vybrané základní funkce a programy Windows Internetové prohlížeče Založení Google účtu LEKTOR Michal Plánička michplan@gmail.com Jeho dennodenním pracovním chlebem je VŠB-TU Ostrava, příležitostně vyjíždí školit všude tam, kde je potřeba rozdmýchat plamínek počítačové vzdělanosti. Dá se říci, že je IT profesionál, lektorem nejrůznějších počítačových kurzů, od základů, přes kancelářské aplikace až po programování, správu serverů a počítačových sítí. Jeho oborem je sice výpočetní technika, ale právě proto se snaží volný čas trávit mimo dosah jedniček a nul. Nepropadl počítačovým hrám ani svodům sociálních sítí, proto má čas na sportovní aktivity. Zima je čas, který má velmi rád a prolíná se to i do léta, neboť objevil kouzlo Skandinávie a zejména norské krajiny za Polárním kruhem - tam se dá uplácat český sněhulák i na přelomu července a srpna, což již pár let pravidelně činí.

2 SKRIPTA 1. Základní seznámení s počítačem, pojmy, systém Windows Zapnutí, vypnutí, základní funkce a rozložení Po zapnutí, případně přihlášení počítač naběhne a zobrazí se plocha, ikony a hlavní panel. Na obrázku je žlutě označeno tlačítko Start. Po jeho stisknutí se zobrazí nabídka Start - červeně ohraničeno. V modrém rámečku dole je pak označen hlavní panel. Hlavní panel Na tomto panelu máme zobrazeny ikony, přes které můžeme spustit vybrané programy a následně se pak mezi nimi přepínat. Taktéž tam vidíme i další spuštěné programy. V pravé části pak jsou zobrazeny programy, které běží na pozadí, stav připojení k síti (internetu), hodiny a datum.

3 Start menu Vypnutí počítače Když skončíme s prací na počítači, nastane čas na vypnutí. Dřív toto byla jediná varianta, dnes s moderními počítači máme i jiné možnosti: Vypnutí - počítač nevypínáme tlačítkem, ale přes nabídku Start - viz obrázek níže, v červeném rámečku.

4 Výhody: téměř žádná spotřeba energie, vyčištění pamětí PC. Nevýhody: dlouho pak trvá opětovné spuštění počítače, naběhne pak do základního stavu. Režim spánku - režim, při kterém se počítač přepne do speciálního režimu, kdy se většina komponentů vypne, ale některé (operační paměť) zůstanou zapnuté. Výhody: okamžité spuštění počítače bez čekání, pokračování v práci tam, kde jsme skončili (programy, ani internetový prohlížeč se neuzavřou). Nevýhody: malý, ale trvalý odběr elektrické energie. Režim hibernace - spouští se ve stejném místě jako Režim spánku. Je to režim, kdy spotřeba je téměř nulová (stejně jako při vypnutí počítače). Výhody: pokračování v práci tam, kde jsme skončili (programy ani internet se neuzavřou), téměř žádná spotřeba elektrické energie. Nevýhody: pomalejší náběh systému po zapnutí počítače.

5 2. Vybrané základní funkce a programy Windows Operační systém Windows obsahuje v základu mnoho funkcí a programů, které je možné hned po instalaci používat. Zde se podíváme na některé z nich Domovská složka Domovská složka je úložištěm pro fotky, videa, dokumenty, hudbu a další. Dostaneme se do ní jednoduše, kliknutím na Start nabídku a pak vybereme položku vpravo nahoře (bude tam jméno uživatele počítače, v mém případě Kurz - viz obrázek níže, označeno červeně. Po otevření domovské složky se nám otevře okno s možností výběru podřazených složek. Mimo jiné tam najdeme tyto pro nás asi nejužitečnější: - Dokumenty - Hudba - Obrázky (zde můžeme ukládat obrázky a fotky) - Plocha (zde najdeme všechny položky, co máme na ploše) - Stažené soubory (zde se obvykle ukládají soubory stažené z internetu)

6 Kromě těchto předdefinovaných složek můžeme ukládat data různého druhu i na další místa v počítači, vytvářet si složky a třídit Vybrané součásti Windows Zde si uvedeme několik příkladů součástí systému, které nám mohou občas posloužit při práci s počítačem. Nejprve klikneme na tlačítko Start a vybereme možnost Všechny programy. Zde uvidíme výpis nainstalovaných programů, včetně těch, které jsme do počítače sami instalovali. Bude nás zde zajímat hlavně složka Příslušenství. Zde by nás pro začátek mohly zajímat tyto programy: - Kalkulačka - Malování - Poznámkový blok - Rychlé poznámky - Výstřižky - WordPad Kalkulačka Kalkulačku je možné používat pomocí myši, nebo pomocí kombinace klávesnice a myši - tato varianta je rychlejší. Můžeme zde zvolit 4 varianty kalukačky: standardní, vědecká, programátorská a statistická. Změnu varianty můžeme provést pomocí menu Zobrazit:

7 Základní matematické operace můžeme jak jsem již zmínil ovládat klávesnicí - psaní čísel, operace sčítání, odečítání, násobení a dělení, zobrazení výsledku (klávesa Enter) a mazání (klávesa Backspace). Další pokročilejší funkce volíme myší Malování Je to jednoduchý program pro kreslení a úpravy obrázků. Je možné zde dělat základní tvary, čáry, text, měnit formáty obrázku a fotek, zmenšovat velikosti, dělat výřezy a další základní operace. Z obrázku vidíme základní ovládací panel, kde máme zobrazeny nejpoužívanější funkce. Například tato šetice ikonek nám umožňuje tyto funkce: kreslení myší (jakoby tužkou), vyplnění barvou, psaní textu do obrázku, gumování, kapátko (výběr barvy, kterou už jsme používali kliknutím na ní) a zvětšení vybrané části obrázku. Vedle těchto šesti ikon máme možnost si vybrat vedle nich různé typy štětců, geometrických tvarů a samozřejmě vše můžeme dělat zvolenou barvou Poznámkový blok Program pro psaní textových dokumentu - nemá téměř žádné speciální funkce, slouží jen k základnímu psaní textu. Zde napsaný text si pak můžete uložit do počítače.

8 Rychlé poznámky Velmi užitečný pomocník hlavně pro ty, co si píšou poznámky na malé papírky, aby na něco nezapomněli. Tento program funguje úplně stejně, jen poznámky nemáte na stole na papírku, ale v počítači na pracovní ploše. Ovládání je velice jednoduché, stačí spustit a psát. Pokud chcete přidat další poznámku, stačí najet na horní část poznámky a kliknout na +, pokud chceme poznámku smazat, stačí opět najet na horní část poznámky a kliknout na křížek. V pravém dolním rohu můžeme měnit velikost papírku Výstřižky Užitečný program, pokud potřebujete zachytit něco co aktuálně máte zobrazeno na počítači do obrázku, aby jste si to mohli později prohlédnout, případně někomu třeba poslat.

9 WordPad Základní textový editor podobně jako Poznámkový blok, ale s více funkcemi a lepšími možnostmi editace.

10 3. Internetové prohlížeče Abychom si mohli procházet obsah internetu, potřebujeme k tomu Internetový prohlížeč. Těch je mnoho typů a do počítače se většina musí doinstalovat. My si zde představíme tři nejrozšířenější internetové prohlížeče: Internet Explorer - protazím nejrozšířenější prohlížeč, je součástí instalace Windows Mozilla Firefox - prohlížeč s možností přidání mnoha rozšíření (funkcí) Google Chrome - rychlý prohlížeč Mezi další využívané patří například Opera, Safari a další. Prohlížeče fungují z hlediska uživatele velmi podobně, takže výběr je spíše o subjektivním dojmu uživatele - aneb co se Vám více líbí a vyhovuje. Během tohoto kurzu budeme jako hlavní (výchozí) prohlížeč používat Google Chrome a to hlavně z toho důvodu, že budeme probírat mnoho dalších služeb poskytovaných společností Google. Pojmy: Internetová adresa: zkratka, která označuje jednoznačné místo v síti internet. Domovská stránka: nastavená internetová stránka, která se může zobrazit po spuštění prohlížeče, nebo po kliknutí na ikonu domovské stránky. Historie: při prohlížení internetu se ukládají adresy stránek, které jsme navštívili, takže je možné zpětně dohledat, co jsme na internetu dělali. Oblíbené / Záložky: dva názvy pro stejnou věc. Můžeme si zde ukládat stránky, které nás zajímají, a u kterých předpokládáme, že se k nim budeme chtít někdy vrátit.

11 3.1. Internet Explorer Po zapnutí se nám zobrazí domovská stránka. V horní části máme pole, kam se píše internetová adresa, viz: Vedle je pole pro rychlé vyhledávání: Zadání domovské stránky: 1: Do pole pro internetovou adresu adresu zajdete a potvrďte klávesou enter, nebo malou modrou šipkou napravo od místa kam jste psali adresu.

12 2: Vyberte myší Nástroje a tam Možnosti Internetu: 3: Zde už vidíme pole s nastavení domovské stránky. Zde můžeme buď ručně vypsat adresu nebo můžeme kliknout na Použít aktuální a adresa se tam vypíše sama. Dole pak potvrdíme tlačítkem OK.

13 4: A máme hotovo, nyní po kliknutí na ikonu domečku (viz níže označeno červeně) nám automaticky naběhne nastavená stránka (pokud ji tam už zrovna nemáme - v takovém případě se pouze aktualizuje).

14 Oblíbené - přidání adresy a používání 1: Zadáme si např. adresu 2: Klikneme na Oblíbené položky a tam klikneme na Přidat k oblíbeným položkám 3: Můžeme si změnit název, nebo nechat co nám to nabídne a potvrdit Přidat. 4: Nyní již se nám stránka uložila do oblíbených a můžeme ji kdykoliv rychle otevřít: stačí opět kliknout na Oblíbené položky a vybrat ze seznamu Google. Takto si můžeme přidat i další stránky.

15 3.2. Mozilla Firefox Po zapnutí se nám zobrazí následující stránka. V horní části máme pole, kam se píše internetová adresa, viz: Vedle je pole pro rychlé vyhledávání: Zadání domovské stránky: 1: Do pole pro internetovou adresu zajdete a potvrďte klávesou enter. 2: Vyberte myší tlačítko Firefox, dáte možnosti a kliknete na možnosti.

16 3: Zde už vidíme pole s nastavení domovské stránky. Zde můžeme buď ručně vypsat adresu nebo můžeme kliknout na Použít aktuální a adresa se tam vypíše sama. Dole pak potvrdíme tlačítkem OK.

17 4: A máme hotovo, nyní po kliknutí na ikonu domečku (viz níže označeno červeně) nám automaticky naběhne nastavená stránka (pokud ji tam už zrovna nemáme - v takovém případě se pouze aktualizuje). Záložky - přídání adresy a používání 1: Zadáme si např. adresu 2: Klikneme na tlačítko v pravé části viz obrázek a zvolíme Přidat stránku do záložek. 3: Můžeme si změnit název, nebo nechat co nám to nabídne a potvrdit Dokončit.

18 4: Nyní již se nám stránka uložila do záložek a můžeme ji kdykoliv rychle otevřít: stačí opět kliknout na obrázek v pravé části a vybrat ze seznamu Google. Takto si můžeme přidat i další stránky.

19 3.3. Google Chrome Po zapnutí se nám zobrazí následující stránka. V horní části máme pole, kam se píše internetová adresa a zároveň slouží i pro zadání hledaného výrazu, viz: Zadání domovské stránky: 1: Do pole pro internetovou adresu zajdete a potvrďte klávesou enter. 2: Vyberte myší tlačítko vpravo a tam vyberte Nastavení.

20 3: V záložce Nastavení v bodě Vzhled zaškrtneme Zobrazit tlačítko Domovská stránka a klikneme na tlačítko změnit viz obrázek níže.

21 4: Po kliknutí na Změnit zadáme požadavanou adresu a potvrdíme OK: 5: Nastavení pak zavřeme kliknutím na křížek: 6: A máme hotovo, nyní po kliknutí na ikonu domečku (viz níže označeno červeně) nám automaticky naběhne nastavená stránka (pokud ji tam už zrovna nemáme - v takovém případě se pouze aktualizuje). Záložky - přídání adresy a používání 1: Zadáme si např. adresu 2: Klikneme na tlačítko v pravé části viz obrázek. Můžeme si změnit název, nebo nechat co nám to nabídne a potvrdit Hotovo.

22 3: Nyní již se nám stránka uložila do záložek a můžeme ji kdykoliv rychle otevřít: stačí opět kliknout na obrázek v pravé části, najet na záložky a vybrat seznamu Google. Takto si můžeme přidat i další stránky.

23 4. Založení Google účtu V této části si ukážeme jak si založit účet na Google.cz Co pro nás znamená mít účet u Google? - získáme ovou adresu - získáme přístup k mnoha službám, které Google nabízí se všemi jejich výhodami Seznam vybraných služeb, které můžeme po registraci používat: 1: Gmail ( ový účet) - možnost příjmat a odesílat zprávy. 2: Adresář - možnost vytvoření seznamu našich kontaktů. 3: Picassa - nahrávání a sdílení fotek na internetu. 4: Youtube - možnost vytvoření vlastního videokanálu, přehrávání videí dle tématu. 5: Mapy - možnost vyhledávání v mapách, plánování, tras. 6: Kalendář - soukromý i sdílený kalendář s možností upomínek. 7: Disk / Dokumenty - možnost vytváření dokumentů, prezentací, tabulek, grafů, s následným přístup odkudkoliv, kde se dostanete k Internetu. 8: Překladač - možnost překladů z i do různých jazyků, překlady celých webových stránek. 9: Google Plus - sociální síť (ne nepodobná Facebooku). 1. lekce: - Základní seznámení s PC, co je internet - Základní programové vybavení Windows, aktualizace - způsoby připojení k internetu - Internetové prohlížeče, zadávání adres, důležité a známé portály na internetu - Google - nejen vyhledávač - Internet a hesla - zásady pro silné heslo, bezpečnost při práci s heslem - založení GMAIL, krátké představení služeb Google: mail, chat, plus, dokumenty, youtube, překladač, mapy, atd. - seznámení s webem 2. lekce: - vyhledávání informací na internetu - stahování obrázků a souborů, výstřižky - základní úpravy obrázků v malování - ořez, změna velikosti, připsání textu - komunikace pomocí u, přílohy - adresář na Gmailu - bezpečnost ové komunikace - viry, spam, falešné zprávy - chat přes Google Talk v u - ICQ a Skype - založení a vyzkoušeni, u Skype ukázka chatu, telefonování i videokonferencí

24 3. lekce: - představení Google dokumentů, vysvětlení pojmu cloud, vysvětlení rozdílu mezi kancelářskými balíky naistalovaným v PC (komerční MS Office, nekomerční Libre Ofice a Open Office) versus Google Dokumenty - vytvoření textového dokumentu - vytvoření prezentace - vytvoření tabulky - vytvoření kresby - otevření dokumentu uloženého v PC přes Google Dokumenty - přenesení textu z webové stránky do dokumentu - sdílení vytvořených dokumentů - práva na editaci, čtení, více upravujících lidí najednou - práce více lidí souběžně na jednom dokumentu - ukázka 4. lekce - sociální sítě, blogy - popis, představení - internetové alba pro Vaše fotky (např. rajče.cz) - Facebook, blog.cz - registrace, ukázka používání, sdílení statusů, fotek - vyhledání úřadů, možnosti komunikace s nimi (obecní úřady, úřady práce, pojišťovny, finanční úřad, katastr nemovitostí, atd.) 5. lekce: - Internetové bankovnictví - popis, možnosti při používání, demo - Internetové obchody, nákupy - možnosti plateb na internetu - bezpečnost plateb - různé scénáře - datové schránky Seznam úkolů pro první kurz: 1: vyzkoušet v praxi rozdíly mezi vypnutím, hibernací, spánkem 2: Nakreslit v malování kruh, vyplnit ho červenou barvou, napsat pod něj libovolný text, zkusit další funkce dle uvážení lektorů 3: Vyzkoušet program Rychlé poznámky 4: Opsat text z manuálu 2 z kapitoly co je zobrazen na obrázku, včetně formátování (alespoň přibližně) 5: Nastavit ve všech internetových prohlížečích domovskou stránku např. zadat si např. adresu a přidat si ji do oblíbených/záložek. 6: založit si účet na 7: seznámit se s doménou

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru. Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client

Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru. Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client Příhlášní ke školnímu FTP serveru pomocí programu Total Commander

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Internetové prohlížeče

Internetové prohlížeče Internetové prohlížeče Internetový prohlížeč je software (program), který slouží k zobrazování obsahu internetu (webových stránek) a stahování souborů. Některé prohlížeče mohou mít i další funkce jako

Více

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9)

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) UPOZORNĚNÍ: Prosím přesvěčte se, že k použití webového rozhraní máte na Vašem X10 nainstalovaný upgrade R1644 nebo vyšší. 1. Jak provést nastavení k možnosti

Více

Odstranění historie prohlížení

Odstranění historie prohlížení Odstranění historie prohlížení Občas je nutné pro správné zobrazení webových stránek provést odstranění historie prohlížení. Pokud nemáte v prohlížeči nastaveno automatické vymazávání historie prohlížení

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

František Hudek. červen ročník

František Hudek. červen ročník VY_32_INOVACE_FH18_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Váš první webinář aneb jak na to?

Váš první webinář aneb jak na to? Váš první webinář aneb jak na to? 1. Po registraci k účasti na online-schůzce (webináři), obdržíte do své e-mailové schránky zprávu s instrukcemi a přístupovým odkazem pro připojení do vybraného webináře.

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti.

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti. Obsah Přihlášení k Office 365... 1 Nastavení přeposílání (předávání) doručené pošty... 2 Instalace plného balíku aplikací Office 365 Pro Plus pro studenty... 3 Přihlášení v plné verzi Office 365 Pro Plus

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Operační systém MS Windows XP Professional

Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém základní programové vybavení počítače zprostředkovává komunikaci uživatele s počítačem s technickým vybavením počítače s aplikačním programovým

Více

vytvořil Vladimír Hradecký Obsah

vytvořil Vladimír Hradecký Obsah Google Apps chat Obsah Obsah... Úvod... Co všechno chat dokáže... Popis prostředí... Nastavení chatu... Nastavení stavu... Chatování... 7 Skupinový chat... 8 Historie chatu... 9 Úvod V dnešní době chce

Více

Manuál pro žadatele OBSAH

Manuál pro žadatele OBSAH Manuál pro žadatele OBSAH 1. Úvod... 2 2. Registrace žadatele do systému... 3 3. Přihlášení... 5 4. Změna hesla... 6 5. Obnova zapomenutého hesla... 7 6. Vyplňování formuláře žádosti o dotaci... 8 6.1.

Více

Webová verze ITV. Uživatelská příručka

Webová verze ITV. Uživatelská příručka Webová verze ITV Uživatelská příručka Přihlášení... 2 Uživatelské prostředí... 3 Živé vysílání a volba programu... 5 Procházení programové nabídky... 8 Informace o pořadu, podobné pořady...11 Vyhledávání

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Část 1 - Začínáme. Instalace

Část 1 - Začínáme. Instalace Obsah Část 1 - Začínáme... 4 Instalace... 4 Nastavení domovské obrazovky... 7 Základní nastavení kanceláře... 9 První kroky s Kleosem... 11 Moje první kauza... 15 2 3 Část 1 - Začínáme Instalace Kleos

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Internet. Internetový prohlížeč. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet Internetový prohlížeč Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Internet www stránka Internet = rozsáhlá celosvětová síť počítačů slouží k přenášení informací a poskytování

Více

THEOPHILOS. (návod k použití)

THEOPHILOS. (návod k použití) THEOPHILOS (návod k použití) Nejprve si z internetových stránek www.theophilos.com (nebo www.theophilos.sk) stáhněte všechny soubory, které Vás zajímají a nainstalujte je (podrobný návod na instalaci programu

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 1. Systémové požadavky... 3 2. Připojení do sítě... 4 3. Přístup pomocí webového

Více

Webová verze Selfnet TV

Webová verze Selfnet TV Webová verze Selfnet TV Uživatelská příručka Přihlášení... 2 Uživatelské prostředí... 3 Živé vysílání a volba programu... 5 Procházení programové nabídky... 8 Informace o pořadu, podobné pořady...11 Vyhledávání

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0)

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Obsah : Progresivní aplikace 2 1. Operační systém Android v prohlížeči Chrome 3 2. Operační systém ios v prohlížeči Safari 6 3. Operační systém Windows (desktopová aplikace)

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

M E T O D I K A W I K I

M E T O D I K A W I K I M E T O D I K A W I K I STŘEDNÍ ŠKOLY INFORMATIKY A SPOJŮ, BRNO, ČICHNOVA 23 NÁPOVĚDA OBSAH Webové stránky Střední školy informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23... 3 Moje stránka... 6 Přihlášení... 6 Po

Více

Práce se styly 1. Styl

Práce se styly 1. Styl Práce se styly 1. Styl Styl se používá, pokud chceme, aby dokument měl jednotný vzhled odstavců. Můžeme si nadefinovat styly pro různé úrovně nadpisů, jednotlivé popisy, charakteristiky a další odstavce.

Více

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Přihlášení... 2. 4. Přizpůsobení prostoru... 3. 5. Sdílení fotografií... 5. 6. Moduly...

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Přihlášení... 2. 4. Přizpůsobení prostoru... 3. 5. Sdílení fotografií... 5. 6. Moduly... 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Přihlášení... 2 4. Přizpůsobení prostoru... 3 5. Sdílení fotografií... 5 6. Moduly... 11 7. Popis některých modulů... 12 8. Rozložení modulů... 14 2. Úvod Vlastní

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor

Více

Systém eprojekty Příručka uživatele

Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM http://www.ys.cz Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM, spol. s r.o., se sídlem Praha Türkova 2319/5b, 149 00 Praha 4, IČ: 00174939, DIČ: CZ00174939, zapsaná v obchodním rejstříku,

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz 1 Cíl low-fidelity prototypu Tvorba a následné testování aplikace v této podobě má u mne za cíl odhalit

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více

Návod na používání aplikace TV DIGITAL OnGuide(EPG)

Návod na používání aplikace TV DIGITAL OnGuide(EPG) Návod na používání aplikace TV DIGITAL OnGuide(EPG) I. Instalace TV DIGITAL OnGuide Pokud máte aplikaci TVCenter 6 nainstalovanou z originálního CD, vložte tento disk do mechaniky Vašeho PC a počkejte

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice - 1 - Obsah Outlook 2003... - 3 - Outlook 2007... - 5 - Outlook 2010... - 10 - Outlook Express... - 12 - Windows Live Mail... - 16 - Mozilla

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky Publikační platforma apilot První kroky Přihlášení https://domena.apilot.cz Po přihlášení Po přihlášení Nástěnka - aktualizace platformy novinky - tipy, triky (nastavení poštovních klientů) - aktivita

Více

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese Freemail Prahy 10 Co umožňuje Freemail Freemail funguje na podobném principu jako běžné e-maily (seznam.cz, centrum.cz apod.). Abyste se lépe ve svém e-mailu orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý

Více

WD My Book Essential Edition

WD My Book Essential Edition WD My Book Essential Edition Pro zabezpečení bezproblémové funkčnosti, stability a vyšší výkonnosti, je doporučeno stažení a nainstalování nejnovější verze service pack pro Windows a také nejnovější aktualizace

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0

3D EDITOR. Základy práce s programem. Verze 1.0.0 3D EDITOR Základy práce s programem Verze 1.0.0 OBSAH 1. Přehled verzí aplikace... 3 2. Spuštění aplikace... 4 3. Princip jednoho souboru... 4 4. Práce ve více oknech... 4 5. Rozložení okna s úlohou...

Více

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde 1. Návod instalace demoverze Vodné IMES Databáze demoverze Vodné IMES je uložena na serverech (cloudu) naší společnosti. Jedná se o databázi SQL serveru. Přihlášení probíhá na náš cloudový server na zkušební

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba M.NET TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Obsah Kontakt technické podpory... 2 Přihlášení k webmailu... 2 Změna hesla... 2 Nastavení podpisu... 4 Nastavení automatické odpovědi... 7 Jak odesílat e-mailem

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 01-04 - 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

SharePoint Vysoká škola zdravotnická, Duškova 7, Praha 5. Školní informační portál 1/7. Přihlášení k portálu

SharePoint Vysoká škola zdravotnická, Duškova 7, Praha 5. Školní informační portál 1/7. Přihlášení k portálu Školní informační portál Přihlášení k portálu... 1 Přihlášení k volitelným předmětům... 3 Použití a oprávnění jednotlivých knihoven na stránkách studijních skupin... 4 Vložení dokumentu do knihovny...

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Mozilla Firefox nastavení Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Mozilla Firefox nastavení Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Manuál QPos Pokladna V1.18.1

Manuál QPos Pokladna V1.18.1 Manuál QPos Pokladna V1.18.1 OBSAH Obsah 1. QPOS dotyková pokladna... 3 2. Jak číst tento manuál... 4 2.1. Čím začít?... 4 2.2. Členění kapitol... 4 2.3. Speciální text... 4 3. První spuštění... 5 3.1.

Více

Úvodní příručka. Zobrazení nebo přepnutí mezi online účty Kliknutím na identifikátor účtu můžete změnit nastavení nebo přepnout účty.

Úvodní příručka. Zobrazení nebo přepnutí mezi online účty Kliknutím na identifikátor účtu můžete změnit nastavení nebo přepnout účty. Úvodní příručka Microsoft OneNote 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Přepnutí mezi ovládáním dotykem a myší Pokud

Více

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka. NetStorage. Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka. NetStorage. Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare Integrovaná střední škola, Kumburská 846, 509 01 Nová Paka e-mail: issnp@issnp.cz www.issnp.cz NetStorage Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare Pomocí služby NetStorage a internetu

Více

Používání sdíleného kalendáře v projektu Bioanalytické centrum

Používání sdíleného kalendáře v projektu Bioanalytické centrum Používání sdíleného kalendáře v projektu Bioanalytické centrum Google Kalendář Google Kalendář je dostupný z hlavní stránky www.google.cz, kde je odkaz Kalendář buď přímo v horní liště: Horní lišta www.google.cz

Více

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2. Digitální fotoalbum OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.4 Tisk fotografií...10 2.5 Webové album...11

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

E-mail Outlook Express

E-mail Outlook Express E-mail Outlook Express název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Elektronická pošta Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s elektronickou komunikací. Žáci se seznámí

Více

Manuál elektronického workflow procesu Kolegium děkana. Zpracoval: Jan Sedláček

Manuál elektronického workflow procesu Kolegium děkana. Zpracoval: Jan Sedláček Manuál elektronického workflow procesu Kolegium děkana Zpracoval: Jan Sedláček 1. Doporučení a nastavení a. Jak se k aplikaci dostat a jak spustit úlohu Aplikace je dostupná online na adrese https://bpmt.cvut.cz/lportal/web/guest/ibm-bpm.

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Internet - internetové prohlížeče

Internet - internetové prohlížeče Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_INTERNET_P2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104)

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) 2013 Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 PŘÍRUČKA PRO ADMINISTRÁTORA... 3 1. VYTVOŘENÍ

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10

Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10 Návod na nastavení připojení k drátové síti na kolejích Jana Opletala pro operační systém MS Windows 10 1 Úvodem Přístup k internetu prostřednictvím drátového připojení na pokojích kolejí Jana Opletala

Více

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Tato nápověda slouží k vysvětlení správného používání automaticky čtených učebních pomůcek dostupných na internetové

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat AiFoto pro správu fotografií

Více

VĚRNOSTNÍ PROGRAM (VP)

VĚRNOSTNÍ PROGRAM (VP) VĚRNOSTNÍ PROGRAM (VP) 1. Nastavení věrnostního programu a) přidání odměn b) peníze a body c) hromadná aktivace věrnostního programu 2. Detail věrnostního programu u zákazníka 3. Zisk bodů 4. Získání odměny,

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

Manuál QPOS Pokladna V 2.0

Manuál QPOS Pokladna V 2.0 Manuál QPOS Pokladna V 2.0 OBSAH Obsah 1. QPOS dotyková pokladna... 3 2. Jak číst tento manuál... 4 2.1. Čím začít?... 4 2.2. Členění kapitol... 4 2.3. Speciální text... 4 3. První spuštění... 5 3.1. Spuštění...

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Návod na instalaci AutoCAD Architecture Ing. Zbyněk Svoboda

Návod na instalaci AutoCAD Architecture Ing. Zbyněk Svoboda S třední škola stavební Jihlava Návod na instalaci AutoCAD Architecture 2017 výukového SW firmy Autodesk Ing. Zbyněk Svoboda 2017 1 V prohlížeči zvolit - www.autodesk.com 2 3 4 5 6 Pokud se objeví, zvolíme

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost

Osnovy kurzů. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ. Systém dalšího vzdělávání veřejnosti. počítačová gramotnost Osnovy kurzů pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Systém dalšího vzdělávání veřejnosti počítačová gramotnost Začínáme s počítačem Úvod...5 Co je to počítač, informace, použití...10 Hlavní

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI Základní informace o videu a animovaných souborech ve formátu GIF Videa jsou videosoubory ve formátech AVI nebo MPEG s příponami souborů AVI, MOV,

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba Dragon TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih Po prvním spuštění Aplikace založení databází... 2 Založení prefixu, číslování záznamů... 7 Popis navigačních tlačítek... 8 Založení nového záznamu městské knihy...

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více