Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně. Mgr.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně. Mgr."

Transkript

1 Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně Mgr. Michal Kurečka

2 Participující instituce Magistrát města Brna Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (UZIS ČR) a Institut biostatistiky a analýz MU (IBA MU) společné pracoviště FN Brno (Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství) VZP (ředitelství Jihomoravského kraje)

3 Hlavní cíle projektu 1. Zmapovat současnou sociodemografickou situaci osob v seniorském a preseniorském věku (50+) se zvláštním zřetelem na možnost časné detekce neurodegenerativních onemocnění v primární péči v ordinaci Praktického lékaře a prevenci jejich sekundárních komplikací (vyhnutelných tzv. avoidable hospitalizací, medikačních pochybení, traumat seniorů s poruchou kognice apod.). 2. Identifikovat pozitivní dopady ekonomické nákladovosti na péči po aplikaci preventivních strategií (screeningových vyšetření a zajištění diferenciální diagnostiky). 3. Ověření efektivity screeningového orientačního vyšetření kognitivních funkcí osob v seniorském a preseniorském věku (50+) jako součást běžné periodické prohlídky u PL.

4 Hlavní cíle projektu 4. Vybudování konzultační platformy praktických lékařů (sentinelová síť) pro dlouhodobou možnost podpory implementačních strategií evidence based intervencí pro podporu zdraví v primární péči (identifikace trigger points pro realizaci ohniskových preventivních zásahů účelné plánování zdravotních služeb pro seniorskou populaci. 5. Zvýšení dostupnosti péče a informovanosti laické a odborné veřejnosti v oblasti neurodegenerativních poruch a onemocnění (tvorba doporučeného postupu).

5 Hlavní benefit projektu V případě ověření efektivity screeningových a preventivních opatření je plánována diseminace pilotně ověřených intervencí na celorepublikovou úroveň (za souhlasného stanoviska všech zainteresovaných stran) s možností celonárodní ekonomické analýzy přínosu.

6 Hlavní benefit projektu a dílčí cíle V případě ověření efektivity screeningových a preventivních opatření je plánována diseminace pilotně ověřených intervencí na celorepublikovou úroveň (za souhlasného stanoviska všech zainteresovaných stran) s možností celonárodní ekonomické analýzy přínosu. Dílčím cílem č. 1 je umožnit časnou diagnostikou záchyt nemocných ve fázi, kdy terapie dostupnou medikací je podstatně efektivnější, zpomalí průběh choroby a sníží zdravotní i sociální nároky nemocného i jeho pečovatelů. Dílčím cílem č. 2 je časnou diagnostikou resp. screeningem zkrátit období, kdy nemocný léčený pro více chronických chorob více druhy medikace chybuje v užívání léků, a tím redukovat počet zbytečných hospitalizací seniorů

7 Jednotlivé fáze a jejich časový harmonogram Od do zkušební provoz -do zkušební fáze byli vybráni 3 PL, zástupci sdružení Mladých praktiků (z důvodů motivace). - během dvouměsíčního zkušebního období zjistit realizovatelnost projektu zejména po technicko-organizační zajištění ve vybraných ordinacích praktických lékařů. - v prosinci 2016 vyhodnocení Od do pilotní studie s účastí 20 PL V pilotní studii budou výsledky budou vyhodnocovány již průběžně.

8 Metodický postup 1. Primární vyšetření - v ordinaci praktického lékaře (dále jen PL) bude v rámci pravidelné dvouleté preventivní prohlídky proveden MiniCOG test 2. Výsledky doplňujících vyšetření (krevních odběrů, testu deprese, EKG, Holtera, sonografie karotid) 3. Kontrolní vyšetření po 3 měsících (ordinace PL) Uvedený postup samozřejmě povede k navýšení nákladů PL i specialistů na indukovanou péči, i když lze očekávat, že v průměrně velké praxi (1500 registrovaných) existuje asi 25 pacientů s kognitivní poruchou, tedy praktický lékař by při průběžném provádění preventivních prohlídek 1x za dva roky zachytil 1 nemocného měsíčně. Přesto byl v rámci pracovní skupiny dohodnut záměr zapojení zdravotních pojišťoven ve smyslu tolerance případného navýšení indukovaných nákladů v souvislosti s MKN diagnózou skupiny F (demence) nebo G (Alzheimerova choroba). VZP ustanovila nový speciální kód: Z133.

9 Schématické znázornění procesu vyšetření Provedení MiniCOG MiniCOG pozitivní MiniCOG negativní Provedení MMSE MMSE pozitivní MMSE negativní kontrola za 2 roky vyloučení sekundární poruchy provedení škály deprese, provedení běžných odběrů + mikronutrienty, vit D, vit B12, TSH, folát, EKG, Holter, sono karotid sekundární porucha potvrzena sekundární porucha nepotvrzena kauzální léčba kontrola odběrů a MMSE po třech měsících odeslání k neurologovi nebo geriatrovi nebo psychiatrovi/psychologovi k došetření a zavedení terapie MMSE nezlepšeno výsledky nezlepšeny MMSE zlepšeno, výsledky zlepšeny MMSE nezlepšeno, výsledky zlepšeny došetření na interně, geriatrii pokračování kauzální léčby

10 Metodický postup Po stanovení diagnózy a zavedení terapie pacient: 1. zůstává ve sledování a léčení ambulance, která stanovila diagnózu riziko zahlcení a prodloužení čekacích dob; 2. přechází zpět do ambulance praktického lékaře, kde je pacient dále sledován a jsou předepisována kognitiva, při komplikacích nebo zhoršování kontrola v ambulanci, kde byla diagnóza původně stanovena. Pro tuto variantu by bylo vhodné uvolnit preskripci kognitiv pro PL pro nemocné se stanovenou diagnózou.

11 Očekávané výstupy Vytvořený společný doporučený postup pro časnou diagnostiku kognitivních poruch pro praktické lékařství, geriatrii, neurologii, psychiatrii/psychologii. Vytvořený nový kód MKN pro screeningové vyšetření kognitivních poruch Z133. Vytvořený soubor informačních materiálů pro pracoviště všech zúčastněných odborností a pro nemocné a jejich pečovatele. Vytvořený informovaný souhlas pro screeningové testování kognitivních poruch. Vytvořené podmínky pro bezpečné a efektivní předávání informací z ordinací praktických lékařů zdravotním pojišťovnám a ÚZIS. Výsledky testování realizovatelnosti projektu po technicko-organizační stránce ve třech vybraných ordinacích praktických lékařů po dobu 3 měsíců. Výsledky 24 měsíčního průběhu projektu s vyhodnocením efektivity pomocí stanovených parametrů.

12 Závěr Realizací navrhovaného pilotního projektu bude ověřena efektivita časné diagnostiky neurodegenerativních onemocnění v oblasti zdravotnictví, a to zejména v oblasti farmakoekonomiky, předcházení hospitalizací z důvodů chyb v užívání medikace a snížení zátěže pečovatelů s odvracením následných zdravotních obtíží. Časný záchyt a zahájení adekvátní terapie však povede k pozdějšímu pozitivnímu efektu v oblasti sociální snížení náročnosti péče a oddálení institucionalizace nemocných.

13 Závěr Realizací navrhovaného pilotního projektu bude ověřena efektivita časné diagnostiky neurodegenerativních onemocnění v oblasti zdravotnictví, a to zejména v oblasti farmakoekonomiky, předcházení hospitalizací z důvodů chyb v užívání medikace a snížení zátěže pečovatelů s odvracením následných zdravotních obtíží. Časný záchyt a zahájení adekvátní terapie však povede k pozdějšímu pozitivnímu efektu v oblasti sociální snížení náročnosti péče a oddálení institucionalizace nemocných.

14 Závěr benefity pro zainteresované -Město Brno, ÚZIS a IBA možnost plánování cílené zdravotní a sociální služby pro seniorskou populaci, identifikace potřeba a požadavků na péči, analýza stavu seniorů a osob v preseniorském věku (50+) ve městě Brně a okolí (využitelnost pro reporting zdravotní stav obyvatel), rozsah a zaměření primární zdravotní péče a náklady na ni, možné rezervy v akutní a následné péči; -VZP jako zdravotní pojišťovna s největší počtem seniorů snížení nákladů na tzv. avoidable hospitalizace, cílená podpora primární péče a prevence navyšování hospitalizačních nákladů; -odborná zdravotnická veřejnost validní informace o možnosti časné detekce neurodegenerativních onemocnění a doporučený postup pro prevenci jejich sekundárních komplikací s dopadem na zdravotní a sociální služby; - laická veřejnost lepší dostupnost preventivních intervencí a odborné pomoci, zvýšení zdravotní gramotnosti vlastních seniorů a jejich blízkých, detabuizace problematiky demence.

15 Závěr benefity pro zainteresované -Město Brno, ÚZIS a IBA možnost plánování cílené zdravotní a sociální služby pro seniorskou populaci, identifikace potřeba a požadavků na péči, analýza stavu seniorů a osob v preseniorském věku (50+) ve městě Brně a okolí (využitelnost pro reporting zdravotní stav obyvatel), rozsah a zaměření primární zdravotní péče a náklady na ni, možné rezervy v akutní a následné péči; -VZP jako zdravotní pojišťovna s největší počtem seniorů snížení nákladů na tzv. avoidable hospitalizace, cílená podpora primární péče a prevence navyšování hospitalizačních nákladů; -odborná zdravotnická veřejnost validní informace o možnosti časné detekce neurodegenerativních onemocnění a doporučený postup pro prevenci jejich sekundárních komplikací s dopadem na zdravotní a sociální služby; - laická veřejnost lepší dostupnost preventivních intervencí a odborné pomoci, zvýšení zdravotní gramotnosti vlastních seniorů a jejich blízkých, detabuizace problematiky demence.

16 DĚKUJI ZA POZORNOST

ÚVOD Představení Národního screeningového centra

ÚVOD Představení Národního screeningového centra ÚVOD Představení Národního screeningového centra Ondřej Májek, Karel Hejduk, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of

Více

Časný záchyt chronické obstrukční plicní nemoci v rizikové populaci

Časný záchyt chronické obstrukční plicní nemoci v rizikové populaci Časný záchyt diabetické retinopatie a makulárního edému u pacientů s diabetem 1. nebo 2. typu CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008165 Časný záchyt chronické obstrukční plicní nemoci v rizikové populaci PreVon

Více

Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu

Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Pilotní projekt Optimalizace programu screeningu kolorektálního karcinomu Ondřej Májek, Michaela Jelínková,

Více

Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů. R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP

Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů. R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP Základní předpoklady úspěšného screeningu Cíl screeningu: Snížení mortality Zachování QoL vyjádřené

Více

Tabulka č. 3 Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta

Tabulka č. 3 Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta Tabulka č. 3 Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta 2016-2019 Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění na léta 2016-2019 Cíl Úkol Termín

Více

Telemedicína a asistivní technologie pro praxi

Telemedicína a asistivní technologie pro praxi Telemedicína a asistivní technologie pro praxi www.inspectlife.cz Mediinspect www.mediinspect.cz 2014 InspectLife hlavní služby a uživatelé InspectLife služby Telemonitoring glykemie InspectLife uživatelé

Více

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA Luděk Šídlo Boris Burcin 49. konference České demografické společnosti Demografie město venkov 23. května 2019, Lednice Příspěvek zpracován v rámci projektu TAČR

Více

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR Němeček návrh stanoviska ČLK Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR ČLK předloženou koncepci primární péče v oborech VL a PLDD celkově

Více

Životní cyklus programů časného záchytu onemocnění

Životní cyklus programů časného záchytu onemocnění Národní koordinační centrum programů časného záchytu onemocnění CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0006904 Životní cyklus programů časného záchytu onemocnění Ondřej Májek, Karel Hejduk, Ondřej Ngo, Ladislav Dušek

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Péče o osoby s demencí ve zdravotnictví. Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno

Péče o osoby s demencí ve zdravotnictví. Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno Péče o osoby s demencí ve zdravotnictví Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno Demence choroby, u nichž dochází k významnému snížení paměti, intelektu

Více

Standardy z pohledu. Jan Švihovec

Standardy z pohledu. Jan Švihovec Standardy z pohledu klinické farmakologie Jan Švihovec DOPORUČENÝ POSTUP jde o systematicky vytvářená stanoviska s cílem pomáhat lékaři nebo pacientovi (!) při rozhodování o patřičné zdravotní péči za

Více

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008167 Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů

Více

IZIP Elektronická zdravotní knížka

IZIP Elektronická zdravotní knížka IZIP Elektronická zdravotní knížka Emergentní dataset v Elektronické Zdravotní Knížce - Mobilní data pro život KTTP a IZIP MUDr. Pavel Trnka, Mgr. Lukáš Bil Systém IZIP Elektronická Zdravotní Knížka Systém

Více

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Vyhlášky platné od 1.1.2015: -Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 -Vyhláška č. 325/2014 Sb., o nákladových indexech věkových

Více

Statistická predikce prevalence DM v ČR do roku 2030

Statistická predikce prevalence DM v ČR do roku 2030 Statistická predikce prevalence DM v ČR do roku 2030 Zdroj dat: NRHZS 2015 2017, pacienti s DM; Český statistický úřad - Projekce obyvatelstva ČR Metodika: Poissonův zobecněný lineární model, predikční

Více

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotnická dokumentace 7.ledna 2008 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část 67a Zpracováním

Více

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny

Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a obdobná onemocnění 2020? 1. setkání pracovní skupiny 19. 3. 2019 Program setkání 1) Představení členů pracovní skupiny 2) Proces tvorby národního akčního plánu

Více

Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku.

Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku. Zdravotní aspekty života polských seniorů z hlediska kvality a dostupnosti zdravotní péče v Polsku. Roman Kolek - Vícemaršálek Opolského vojvodství Demografická situace v Polsku Procento populace ve věku

Více

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP KOLIK ZAPLATÍ VZP ZA ONEMOCNĚNÍ CHŘIPKOU Diagnózy J09 J118 podle MKN 10* Mmmmm Rok 2015 Rok 2016 Rok 2017 Nemocných 158 331 132 317 142 116 Náklady na léčbu v Kč 67

Více

TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH TELEMEDICÍNA V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Telemedicína v sociálních službách V projektu realizovaném v r. 2015 MPSV pod názvem Možnosti využití asistivních technologií u některy ch zdravotních služeb byla telemedicína

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

Postavení laboratorní medicíny ve velké nemocnici. MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA,

Postavení laboratorní medicíny ve velké nemocnici. MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA, Postavení laboratorní medicíny ve velké nemocnici. MUDr. Jan Bříza, CSc., MBA, Moderní medicínu nelze provozovat bez laboratorních metod. Laboratorní medicínu nelze mentálně oddělovat od klinické jsou

Více

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Představení společnosti Santé Network Společnost působící řadu let v poskytování závodní preventivní péče

Více

Imunosenescence. Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno

Imunosenescence. Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno Imunosenescence Hana Matějovská Kubešová Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství LF MU a FN Brno 8. Konference Sekce infekčních nemocí v gynekologii a porodnictví ČGPS ČLS, Praha 21.1.2017 Věková

Více

POCT přístroje. MUDr. Otto Herber Ordinace praktického lékaře, Kralupy nad Vltavou ZPRÁVY Z KONFERENCE

POCT přístroje. MUDr. Otto Herber Ordinace praktického lékaře, Kralupy nad Vltavou ZPRÁVY Z KONFERENCE ZPRÁVY Z KONFERENCE POCT přístroje MUDr. Otto Herber Ordinace praktického lékaře, Kralupy nad Vltavou Rozšiřování kompetencí praktických lékařů znamená úspory i efektivnější léčbu Podpora moderních diagnostických

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ DO ROKU 2020 ZLEPŠIT PODMÍNKY PRO PSYCHOSOCIÁLNÍ POHODU LIDÍ A PRO LIDI S DUŠEVNÍMI PORUCHAMI ZAJISTIT DOSTUPNOST KOMPLEXNÍCH SLUŽEB V oblasti péče o duševní zdraví má

Více

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth Ing. Vladimír Petrů, CSc ředitel odboru informačního systému Ing. Zdeněk Hanáček vedoucí oddělení rozvoje IS 1 Obsah 1. O Zdravotní pojišťovně ministerstva

Více

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková CEVRO Praha Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky

Více

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny

Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Informační řešení pro poskytování asistenční dohledové služby a telemedicíny Jiří Potůček, Petr Koranda, Tomáš Korč Mediinspect 21. 2. 2013 Obsah prezentace Kdo jsme Technologické centrum, Školicí středisko,

Více

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc Neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. V patofyziologickém obraze

Více

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Vlastník projektu PARMA Realizátor: OAKS Consulting s.r.o. Finanční zajištění:

Více

Systematické návštěvy ochránce Marie Lukasová, ČAS Brno 2015

Systematické návštěvy ochránce Marie Lukasová, ČAS Brno 2015 Systematické návštěvy ochránce Marie Lukasová, ČAS Brno 2015 Obsah působnost ochránce systematické návštěvy sociální služby bez oprávnění doporučení pro DpS a DZR ochutnávka výstupů VOP Působnost ochránce

Více

NDP. aneb. Národní diabetologický program

NDP. aneb. Národní diabetologický program NDP aneb Národní diabetologický program 2011 Základní teze Zlepšení prevence diabetu 2. typu. Jedná se o celonárodní záležitost, jíž je třeba věnovat intenzivní pozornost ze strany státních orgánů, hygienické

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

Screening zhoubných nádorů a adresné zvaní z pohledu SZP ČR MUDr. Renata Knorová, MBA ČPZP za SZP ČR

Screening zhoubných nádorů a adresné zvaní z pohledu SZP ČR MUDr. Renata Knorová, MBA ČPZP za SZP ČR Screening zhoubných nádorů a adresné zvaní z pohledu SZP ČR MUDr. Renata Knorová, MBA ČPZP za SZP ČR 5.12. 2013 Seminář stav screeningových programů zhoubných nádorů v ČR a význam adresného zvaní občanů

Více

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE Brno, 29. května 2015: Moravská metropole se již počtvrté stává hostitelem mezinárodní konference Evropské dny

Více

Program managementu diabetu v prostředí plánu Medipartner

Program managementu diabetu v prostředí plánu Medipartner Program managementu diabetu v prostředí plánu Medipartner Agenda pracovní skupiny Představení a principy plánu Medipartner Management diabetu v plánu Medipartner Diskuse klíčové faktory úspěchu kvalitního

Více

Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí. Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal

Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí. Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal Proces identifikace (cost- ) efektivních intervencí Zuzana Hrivíková, Alexandr Kasal Cíl Vytvořit a doporučit list (balíček) cost-efektivních intervencí pro každé onemocnění z SMI, CMD, dětské a geriatrické

Více

Představení 39. výzvy Operačního programu Zaměstnanost

Představení 39. výzvy Operačního programu Zaměstnanost Představení 39. výzvy Operačního programu Zaměstnanost Základní parametry 39. výzvy Specifický cíl: Zvýšit dostupnost a efektivitu zdravotních služeb a umožnit přesun těžiště psychiatrické péče do komunity

Více

VÝZNAM PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ORGANIZACI SCREENINGU A PREVENCE VÁŽNÝCH ONEMOCNĚNÍ

VÝZNAM PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ORGANIZACI SCREENINGU A PREVENCE VÁŽNÝCH ONEMOCNĚNÍ VÝZNAM PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ORGANIZACI SCREENINGU A PREVENCE VÁŽNÝCH ONEMOCNĚNÍ Bohumil Seifert Ústav všeobecného lékařství 1. Lékařská fakulta, Univerzita Karlova 25. září 2017 PREVON Význam praktických

Více

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE, POHLED VZP DOSTUPNOST A KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE Místní a časová dostupnost (Nařízení vlády č. 307/2012 Sb.) Místní dostupnost určuje, v jakém běžném dojezdovém čase musejí být

Více

Podpora zdraví na pracovišti jako součást moderní ZPP

Podpora zdraví na pracovišti jako součást moderní ZPP Podpora zdraví na pracovišti jako součást moderní ZPP Kardia, s.r.o. Prevencí ke zdraví Healthy Life Expectancy at Birth (HALE) Počet let prožitých ve zdraví Věk Pro Českou republiku: 58,8 roku Pro EU

Více

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha DIETNÍ VÝŽIVA 2016 Nutriční ambulance 4.interní kliniky VFN Spolupráce s nutričním

Více

SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR

SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR 5.12. 2013 MUDr. HANA ŠUSTKOVÁ, VZP ČR OBSAH 1. Screening karcinomu děložního hrdla 2. Mamografický screening 3. Screening kolorektálního karcinomu 4. Projekt

Více

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR Mezinárodní konference,,sociální služby jako výzva 21.století Sociální dialog v sociálních službách 13. a 14. května 2010 Hustopeče Praktické zkušenosti

Více

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP I. Proč je v současné onkologii tak potřebná výuka S čím dnes musí počítat řízení

Více

Preventivní programy v onkologii. Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Masarykův onkologický ústav Brno

Preventivní programy v onkologii. Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Masarykův onkologický ústav Brno Preventivní programy v onkologii Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Masarykův onkologický ústav Brno mediální obraz onkologie dnes.. skutečné pojištění.. onkologie zítra snad prevence, časný záchyt, cena /přínos

Více

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE

CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE CÍL 16: ŘÍZENÍ V ZÁJMU KVALITY PÉČE DO ROKU 2010 ZAJISTIT, ABY ŘÍZENÍ RESORTU ZDRAVOTNICTVÍ OD ZDRAVOTNÍCH PROGRAMŮ AŽ PO INDIVIDUÁLNÍ PÉČI O PACIENTA NA KLINICKÉ ÚROVNI BYLO ORIENTOVÁNO NA VÝSLEDEK Přelom

Více

A PROJEKT SHELTER V ČR

A PROJEKT SHELTER V ČR DLOUHODOBÁ GERIATRICKÁ PÉČE A PROJEKT SHELTER V ČR Koordinující pracoviště: Geriatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha prof. MUDr. Eva Topinková,, CSc. Eva Červinková NÁKLADY NA SLUŽBY PRO SENIORY V EVROPSKÉM

Více

Evropský kontext problematiky vzácných onemocnění

Evropský kontext problematiky vzácných onemocnění Evropský kontext problematiky vzácných onemocnění Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha Znáte někoho trpícího vzácnou chorobou? Legislativa Nařízení (ES) č.141/2000 Evropského parlamentu a Rady ze dne 16.

Více

ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky

ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky Michal Opatřil, ICZ a. s. www.i.cz 1 The answer to the ultimate question of life, the universe, and everything ICT technologie jako základ efektivní

Více

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Podle generální ředitelky WHO M. Chan v souvislosti s celosvětovým nástupem chronických neinfekčních onemocnění se kyvadlo poskytované

Více

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior XXXIII. LÉKÁRNICKÉ DNY ZNOJMO, 6.-8.10. 2017 Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Lékový

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech

Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 31. 12. 2013 57 Souhrn Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech 2008 2012

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Moderní,, dostupné cné zdravotnictví. Praha, 4. května 2010

Moderní,, dostupné cné zdravotnictví. Praha, 4. května 2010 Moderní,, dostupné a vstřícn cné zdravotnictví Co jsme udělali... Moderní specializovaná péče bez protekce a korupce Ochranné limity pro nejvážněji nemocné Nové národní preventivní a screeningové programy

Více

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014.

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. OTEVŘENÍ 1.10.2012 CÍL nabídnout lepší péči lidem závažně duševně nemocným. Hledat alternativu k

Více

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života Projekt CRAB Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika hematoonkologie 1. LF-UK a VFN - Praha Lednice 8.9.2007 Stanovením m diagnózy mnohočetn etného myelomu

Více

Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost. MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha

Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost. MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha 23.6.2015 Péče o děti a dorost v ČR - současnost Chlouba českého zdravotnictví ČR na předním

Více

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x Platné znění částí vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn (vypouštěný text je přeškrtnut,

Více

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření Kapitola 3 Výkony klinických Výkony klinických jsou základními výkony, kterými zdravotnická zařízení vykazují zdravotním pojišťovnám zdravotní péči poskytnutou pojištěncům. Výkony klinických se dělí na

Více

Národní diabetologický program (návrh, verze 3 ze dne )

Národní diabetologický program (návrh, verze 3 ze dne ) Národní diabetologický program (návrh, verze 3 ze dne 16.8.2011) Základní teze 1. Úvod Diabetes mellitus je název heterogenní skupiny nemocí, jejichž společným znakem je hyperglykémie (zvýšená hladina

Více

Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech

Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 31. 12. 2012 66 Péče o pacienty léčené pro demence v ambulantních a lůžkových zařízeních ČR v letech 2007 2011 Health

Více

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Doporučení EPUAP v oblasti bolesti Mezi doporučované intervence EPUAP v prevenci a léčbě dekubitů patří i sledování bolesti,

Více

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4 Demografické, epidemiologické a virologické charakteristiky populace uživatelů drog srovnání let 2005 a 2006 h MUDr. Vratislav Řehák, MUDr. Laura Krekulová, PhD Program komplexní léčby somatických komplikací

Více

Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov

Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov Alkohol a jeho společenské dopady v České republice v roce 2017 Národní konference RVKPP / SNN ČLS JEP, Praha, 26. 9. 2017 Zákon č. 65/2017

Více

Studie Crossing Borders: snaha o zefektivnění screeningu kolorektálního karcinomu

Studie Crossing Borders: snaha o zefektivnění screeningu kolorektálního karcinomu Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Interní klinika Studie Crossing Borders: snaha o zefektivnění screeningu kolorektálního karcinomu

Více

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus MUDr. Pavel Frňka Praha, 18.2.2015 Zlepšení péče? Asi se shodneme, že zlepšení péče je zvýšení její kvality Kvalita = splněná očekávání, kladená

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření OBSAH ÚVOD... 3 CÍLE ŠETŘENÍ... 3 METODIKA ŠETŘENÍ... 3 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH POLOŽEK DOTAZNÍKU... 4 Položka 1 Vnitřní

Více

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice

Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice Počet hlasů (%) Počet hlasů (%) Vyhodnocení celostátního průzkumu Barometr českého zdravotnictví z pohledu největších zaměstnavatelů v České republice 46% z celkového počtu hlasujících zaměstnavatelů používá

Více

E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3.

E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3. E-Health v České republice Kam kráčí? R.Vyzula Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR podvýbor pro elektronizaci ve zdravotnictví 18.3.2019 E-Health v České republice Kam kráčí? Z evropských zemí nemá funkční

Více

Projekt ZDRAVEL

Projekt ZDRAVEL Projekt ZDRAVEL 18. 4. 2017 EHR Elektronický zdravotní záznam dlouhodobý elektronický záznam o zdravotní péči o pacienta vytvářený všemi poskytovateli zdravotních služeb NSEZ - Osobní elektronický zdravotní

Více

OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU OTTŮV SLOVNÍK NAUČNÝ, 1908 Zdravotnictví, zdravověda (hygiena) jest nauka, která se především obírá studiem nebezpečí

Více

Jak dál v českém zdravotnictví?

Jak dál v českém zdravotnictví? Jak dál v českém zdravotnictví? Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch ministr zdravotnictví 3. dubna 2018 Dosavadní výsledky Transparentní a otevřené ministerstvo Politika otevřených dveří Zveřejněni poradci ministra

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 9 15. 9. 2011 Souhrn Činnost ambulantních psychiatrických zařízení v Jihomoravském kraji

Více

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Aleš BARTOŠ AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Psychiatrické centrum Praha, Bohnice Poradna pro poruchy paměti, Neurologická klinika UK 3. LF, FN Královské

Více

Národní strategie elektronického zdravotnictví

Národní strategie elektronického zdravotnictví Národní strategie elektronického zdravotnictví Strategický cíl 1: Zvýšení zainteresovanosti občana na péči o vlastní zdraví Obsah Strategický cíl 1. Zvýšení zainteresovanosti občana na péči o vlastní zdraví...

Více

Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství

Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství Jana Šalandová Česká preventivní s.r.o. Pardubice 17. konzultační den SZÚ 18.10.2007 Význam PP z pohledu zaměstnavatele PP snižují výskyt pracovních

Více

Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina

Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina Ústav zdravotnických informací a statistiky ÚSTAV Obvykle označuje vědeckou, výzkumnou, vzdělávací, kulturní,

Více

Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina

Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Jihlava 9 15.7.2004 Diabetologie - činnost v kraji Vysočina v roce 2003 Podkladem pro zpracování dat

Více

ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin

ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin ehealth na Vysočině Regionální rezervační systém kraje Vysočin MUDr. hejtman kraje Vysočina předseda Komise Rady AKČR pro zdravotnictví Národní strategie Národní strategie ehealth Vnímáme současný stav

Více

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc Moderní nakupování zdravotní péče Daniel Hodyc 18. 10. 2017 Proč se stále více uplatňují moderní úhradové mechanismy v kontraktech? Prudký a setrvalý nárůst nákladů na zdravotnictví ve většině zemí Evropy

Více

Vize elektronizace českého zdravotnictví dle NTMC

Vize elektronizace českého zdravotnictví dle NTMC Vize elektronizace českého zdravotnictví dle NTMC Ing. David Kula, MBA 1. 11. 2012 Klíčové oblasti NTMC Telemedicína Využití IT v ve výuce lékařských a nelékařských oborů Elektronizace zdravotnictví Společná

Více

Strategie Moje@mbulance

Strategie Moje@mbulance Strategie Moje@mbulance Marek Potysz Akce a termín 09.06.10 6 principů strategické pozice 1. Musíš začít se správným cílem: superior longterm return on investment 2. Musíš umět dodávat hodnotnou nabídku

Více

Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů

Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů Jan Hřídel JIRP, Klinika dětského a dorostového lékařství VFN a 1.LF UK, Praha Vedoucí lékař: MUDr. Václav Vobruba, PhD II. Konference

Více

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik ČR USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ

Více

SEMINÁŘ. Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví. 11. prosince 2012 Praha

SEMINÁŘ. Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví. 11. prosince 2012 Praha SEMINÁŘ Výsledky soutěže o návrh konceptu Hospodárné a funkční elektronické zdravotnictví 11. prosince 2012 Praha Elektronické zdravotnictví Formální rámec elektronického zdravotnictví byl v rámci egovernment

Více

Evaluace CDZ. Pavel Říčan, Vendula Machů 11. dubna 2018

Evaluace CDZ. Pavel Říčan, Vendula Machů 11. dubna 2018 Evaluace CDZ Pavel Říčan, Vendula Machů Evaluace Interní registr CDZ Evaluátoři CDZ, ÚZIS, VZP Externí kvalitativní vybraná evaluační firma Hypotézy 1. Poskytování služeb CDZ povede k poklesu počtu hospitalizačních

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Triáž pacientů s akutními CMP

Triáž pacientů s akutními CMP Triáž pacientů s akutními CMP S. Peška Neurologická klinika LF MU a FN Brno Organizace cerebrovaskulární péče na regionální úrovni, pracovní setkání, Brno 12.11.2010 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní

Více

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2. Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.2013 Člověk s duševní nemocí Vítáme zástupce: sociálních služeb

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU VZDĚLÁNÍ V OBORU FYZIOTERAPIE Český fyzioterapeut: absolvent 2 leté nástavbové

Více

Úhradové dodatky 2019

Úhradové dodatky 2019 Úhradové dodatky 2019 Všeobecní praktičtí lékaři (VPL) a praktičtí lékaři pro děti a dorost (PLDD) Úhradová vyhláška: Základní kapitační platba pro rok 2019: a) 56 Kč pro VPL a PLDD, kteří poskytují hrazené

Více

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová 9. 11. 2016 ÚZIS ČR referenční síť poskytovatelů 1. ÚZIS ČR na základě zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

Úvod Funkcionalita modulu Záchyt pacienta s DM Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM

Úvod Funkcionalita modulu Záchyt pacienta s DM Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM verze 1.10 vytvořeno 8. 2. 2011 Úvod... - 2 - Funkcionalita modulu... - 2 - Záchyt pacienta s DM... - 3 - Zápis a prohlížení záznamů pacienta s DM... - 4 - Založení nového záznamu... - 5 - Sledování vývoje

Více