ODBORNÉ PREZENTACE JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST VĚDECKÉ PRÁCE. Eva Juláková Tel:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ODBORNÉ PREZENTACE JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST VĚDECKÉ PRÁCE. Eva Juláková e-mail: eva.julakova@seznam.cz Tel: 607 565 211"

Transkript

1 ODBORNÉ PREZENTACE JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST VĚDECKÉ PRÁCE Eva Juláková Tel:

2 Proč tento seminář? Tlak různých systémů hodnocení vědy (všichni píší, nikdo nečte). Work, finish, publish (M. Faraday), dnes spíš Publish or perish. Potřeba získat finanční prostředky = nutnost psát žádosti, projekty (často na úkor řešení těch už získaných). ALE na vše je málo času; styl školní výuky nepodporuje ty správné dovednosti; kursy creative writing; typická záležitost CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ; úpadek profesionality typografického zpracování; mnohdy nedostatek motivace a snahy autorů.

3 A kdo pomůže?? Redaktor? Znáte nějakého? Vědecký redaktor časopisu by měl mít (a má!!!) jiné úkoly. KDOKOLIV ochotný pečlivě přečíst (a opravit) text je pomocník (víc očí víc vidí). Čím kvalitnější je autor (a jeho výstup), tím víc si zaslouží pomoc (a víc ji ocení!!).

4 Co byste měli vědět 1. Nejdříve byste měli znát prostředí, ve kterém publikace vzniká, postup, kterým vzniká, zákonitosti, kterými se to řídí. 2. Potom byste měli vědět, jak mají výsledky (publikace a prezentace) vypadat. 3. A nakonec (latest but not last) byste měli umět správně zpracovat jazykové a technické a odborné záležitosti.

5 ČTYŘI ZÁKLADNÍ BLOKY VYDAVATELSTVÍ + POLYGRAFIE (jak funguje vydavatelství, základní informace o polygrafickém zpracování) (1) AUTORSKÝ (obecné zásady odborného sdělení, psané dokumenty, ústní a jiné formy prezentací) (2) JAZYKOVÉ ZÁLEŽITOSTI ZÁKLADNÍ PRÁCE S TEXTEM (technické a grafické náležitosti) (3) ODBORNÉ ZPRACOVÁNÍ (názvosloví, matematika, jednotky, veličiny, rovnice, tabulky, obrázky, grafy) (4)

6 1. Jak funguje vydavatelství co vydavatelství zajišťuje, co vykonává a co si zadává; ekonomické minimum; základní právní normy. Typografické a polygrafické minimum jaký je rozdíl mezi polygrafií a typografií

7 Základní schéma odborné posouzení autor licenční smlouva honorář námět, schvalování, tvorba díla převzetí vydavatel redakční zpracování KOREKTURY provize knihkupců (sazba) tiskárna propagace a distribuce

8 Co dělá vydavatelství 1. NÁMĚTOVÁ ČINNOST: pátrá po zajímavých nových knihách a pečuje o svou niku na knižním trhu. 2. EKONOMICKÁ ČINNOST: zajišťuje financování svých edic (nakladatel vs. vydavatel - později). 3. PRÁVNÍ ČINNOST: zajišťuje autorsko-právní agendu (licenční vydavatelské smlouvy, honorářová agenda). 4. Ale především vlastní REDAKČNÍ ČINNOST: spolupracuje s budoucími autory během tvorby díla, redakčně zpracuje dílo (zajistí odborné posouzení), zařizuje (zpravidla zadavatelským způsobem) polygrafické zpracování díla, pečuje o propagaci a distribuci díla.

9 Co z toho se dnes moc nedělá: 1. Vydavatel nezřídka vydává co mu přinesou!!!! 2. Autor je zhusta žádán, aby na své dílo získal finanční krytí. 3. Smluvní záležitosti jsou často organizovány tak, že autor dostane smlouvu až na HOTOVÝ TEXT a setrvává do poslední chvíle v nejistotě. 4. V rámci úspor téměř vymizelo redaktorské zpracování a dílo je zpracováváno neprofesionálně. VÝSLEDKEM JE ZHORŠENÍ KVALITY NEBO NAHRAZENÍ KVALITY KVANTITOU

10 Své cti dbalý vydavatel: Dodržuje sliby, TERMÍNY a ujednání, ať již smluvní, tak ústní. Dodržujte je proto i Vy! Dbá na svou prestiž. Dobré jméno se obtížně získává a snadno ztrácí, jeho znovuzískání je mimořádně obtížné. Postupuje s potřebnou profesionalitou, především ve smluvních a legislativních záležitostech. Snaží se vytvořit určitý standardní vzhled i úpravu své produkce. Proto většina vydavatelů má / měla by mít svá DOMÁCÍ PRAVIDLA, o kterých se NEDISKUTUJE.

11 Ekonomické minimum aneb co musí platit vydavatel 1. honoráře (autorům, překladatelům, výtvarníkům); DLE AUTORSKÉHO ZÁKONA A NA ZÁKLADĚ LICENČNÍ VYDAVATELSKÉ SMLOUVY 2. odměny odborným posuzovatelům apod. (DPP); 3. náklady na redakční zpracování (platy či jiné platby redaktorům + vlastní režie); 4. výlohy za sazbu a polygrafické zpracování (fakturace) 5. náklady na propagaci, distribuci a prodej.

12 Cena publikace doporučená cena (vydavatelem): veškeré náklady ad 1 až 5 ROZPOČÍTANÉ na počet vydaných výtisků (a rozumně přizpůsobené tomu, jaká by byla tržně přijatelná cena knihy) bylo zvykem ji uvádět v tiráži Cenová intervence (díla vydaná s grantovou podporou by měla být lacinější)

13 A jaké má vydavatel příjmy: tržby z prodeje (mínus náklady na distribuci + knihkupecká provize) vznikají postupně, až když se dílo prodá sponzorské dotace nebo účelové prostředky na vydání díla (cenová intervence)

14 vydavatel vs. nakladatel (dnes v podstatě synonyma) Nakladatel vydává svou produkci na své vlastní náklady (= platí ji ze svých prostředků, ať již pocházejí odkudkoliv). Zpravidla tedy ROZHODUJE o tom, co vydává, a vyrobené publikace sám uvádí na knižní trh. Vydavatel přijímá zakázky těch, kteří si u něj objednají vydání a zaplatí je. Zpravidla jsou potom vyrobené publikace MAJETKEM OBJEDNATELE a ne vždy jsou volně prodejné.

15 Legislativní předpisy zákon 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích definuje, jakých děl se týká; uvádí povinné údaje v díle; určuje komu povinné výtisky zákon 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) definuje právo autorské a práva s ním související, ochranu autorských práv (copyright), definuje zaměstnanecká díla ČSN Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory. Praha: ÚNMZ, 2014 (nahrazuje zrušenou ČSN z roku 2007)

16 Autorská práva v principu dvojího druhu: osobnostní (nepřevoditelná, smrtí autora nezanikají); majetková (autor uděluje na základě licenční smlouvy vydavateli, právo za úplatu šířit jeho dílo); zanikají 70 let po smrti autora

17 Autorský honorář procentní sazbou (3 až 7 %) z ceny PRODANÝCH výtisků: 300 výtisků po Kč při 10 % = Kč výtisků po 200 Kč při 3 % = Kč (honorář je ale vyplácen POSTUPNĚ) podle rozsahu (za stránku, za autorský arch): 20 AA po Kč/AA = Kč bez ohledu na náklad či počet prodaných výtisků

18 Co je to autorský arch? V klasických dobách psacích strojů: stránka A4: asi 30 ř. po asi 60 znacích = normalizovaná strana na počítači prakticky nerealizovatelná 20 normalizovaných stran = 1 autorský arch = znaků údaj lze zjistit i počítačem, ale pouze pro písmenné znaky; obrázky, rovnice, tabulky je nutno odhadnout podle potištěné plochy

19 Zdanění autorských honorářů 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů výjimky oproti jiným příjmům (do Kč od jednoho plátce daň 15 %, platí ji vydavatel a autor nemusí dělat daňové přiznání)

20 VYDAVATELSTVÍ NENÍ TISKÁRNA

21 Polygrafické a typografické minimum NEPLEŤTE SI PROSÍM POLYGRAFIE = VÝROBNÍ ODVĚTVÍ, tiskový průmysl TYPOGRAFIE = OBOR UŽITÉ GRAFIKY (teorie a vývoj písma, součást grafického návrhu)

22 Vývoj tisku a sazby kolem roku 1450: počátky knihtisku Laurens Janszoon Coster, zvaný Donat, nebo častěji Johannes Gensfleish, zvaný Gutenberg ruční sázení, matrice z liteřiny (horká sazba) 1796: pražský rodák Alois Senefelder vynalezl litografii neboli kamenotisk 1886: řádkový sázecí stroj Linotype 1897: písmenový sázecí stroj Monotype počátek 20. stol.: první ofsetový stroj průhledné negativní nebo pozitivní předlohy 2. pol. 20. stol.: rozvoj fotosazby digitalizace písmových znaků

23 Fotosazba: předlohy jsou filmové negativy písmen či znaků, osvitem vzniká film (pozitivní), který se montuje na tiskové desky výhodou především výborná kvalita tisku a variabilita sázených znaků S nástupem počítačů digitalizace písmových znaků Digitální tisk Neimpaktní (beztlakový) tisk: tisková barva nebo toner se nepřenáší přítlakem, ale: tepelným přenosem (termografie) nástřikem barvy (ink-jet) přenosem obrazu pomocí toneru (elektrografie)

24 Klasické tiskové techniky tisk z výšky (knihtisk, flexotisk) tisk z hloubky (hlubotisk) tisk z plochy (litografie, světlotisk, ofset) průtlačný tisk (sítotisk) Techniky digitálního tisku liší se způsobem, kterým je vytvořena tisková forma: bezdotykový (dynamický): není hmotná forma statický: tisková forma je vytvořena přímo ve stroji

25 Tiskové stroje ploché (archy papíru) rotační (role papíru) Výběr vhodného stroje závisí na nákladu knihy, nárocích na tisk, atd. Náklady na tisk náklady na přípravu stroje a zhotovení tiskových desek (neproporcionální) náklady na vlastní tisk (proporcionální) Rotační stroje se vyplatí od cca až výtisků.

26 Druhy a typy papíru složení (obsah bělené buničiny) hladkost plošná hmotnost (gramáž) do 28 až 65 g m 2 biblový papír 60 až 140 g m 2 běžné tiskové papíry 180 až 350 g m 2 kartony opacita, tisková brilance a bělost (charakterizují optické vlastnosti papíru)

27 Formáty A6 A4 A5 A3 A1 A2

28 formáty A formáty B A0 = plocha 1 m 2 B0 = šířka 1 m A mm B mm A mm B mm A mm B mm A mm B mm A mm B mm A mm B mm A mm B mm

29 Typografie je (nejen) nauka o písmu Typografie je řemeslo, které je momentálně v úpadku, protože ti, kteří je provozují, si toho nejsou vědomi.

30 Druhy písma velká písmena (neboli verzálky, majuskule, ABCD) malá písmena (neboli minusky, minuskule, abcd) kurzíva (písmo s osou skloněnou vpravo, italika, abcd) půltučná písmena (abcd) kapitálky (písmena, která mají tvary verzálek, ale výškou odpovídají mínuskám, KAPITÁLKY)

31 písmena na řádku písmová osnova Příjem Š V 2 střední výška písma základní dotažnice (účaří)

32 velikost neboli stupeň písma (např. 12 b), řez písma (obyčejné, kurziva, půltučné) dohromady tvoří rodinu písma třída písma písma patková (serifová), adtl ADTL bezpatková (bezserifová, grotesky), adtl ADTL písma psaná (skripty), lomená (fraktury), zdobná Pro odborné texty nejlepší Times New Roman (doplňkové znaky). Velikost (stupeň) písma musí odpovídat délce řádků.

33 Typografická měrná soustava Absolutní jednotky: typografický bod 0,3759 mm (1 m = bodů) cicero = 12 typografických bodů 4,513 mm Didotův měrný systém: 12 bodů = 1 cicero = 4,513 mm 1 bod = 0,376 mm 26,6 bodů = 1 cm Systém Pica (čti pajka ): 12 points = 1 pica = 4,23 mm 1 point = 0,353 mm 6 pica = 72 points = 1 palec (2,54 cm) NA POČÍTAČI: 1 bod = 0,353 mm; 1 mm = 0,283 b Relativní jednotka (roste s velikostí písma): čtverčík = em = šířka písmene M

34 Šetří počítače náš čas? ZPRACOVÁNÍ TEXTŮ JE DNES BEZ POČÍTAČŮ NEMYSLITELNÉ texty camera-ready Textové editory: běžné: součásti officů (Word, Writer), WordPerfect profesionální: PageMaker, Quark, InDesign Programy skupiny TeX Tabulkové editory (Excel): jsou určeny k (matematickým) operacím s tabulkami, nikoliv k jejich grafické úpravě, k tomu je vhodnější textový editor

35 Editory matematických rovnic: editor rovnic jako součást Microsoft Office, program MathType (vs. TeX) Chemické editory: programy pro kreslení chemických vzorců, ChemDraw Grafické editory: obrázky a další grafické objekty Kvalita podkladů, jak je AUTOŘI DODÁVAJÍ, je dnes ABSOLUTNĚ NEJVĚTŠÍ PROBLÉM Programy pro prezentace: PowerPoint Formát pdf (uzavřený formát, PostScript): výhoda při předávání

36 1. POČÍTAČ SLOUŽÍ KE KOMUNIKACI MEZI UŽIVATELI. Nemarněte výsledek své (nemalé) práce tím, že ho předáte ve formátu nepoužitelném pro počítač příjemce. 2. Předem se ujistěte, V JAKÉ PODOBĚ A FORMÁTU vydavatel dílo přijme (v jakém editoru? mají se používat styly? jaké umístění obrázků/tabulek apod.). 3. Pro články do časopisu pečlivě vyhledejte dispozice a DODRŽUJTE JE (nejsou-li dostupné, prohlédněte předchozí články).

Základy redakční práce. Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211

Základy redakční práce. Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211 Základy redakční práce Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211 POLYGRAFICKÉ A TYPOGRAFICKÉ MINIMUM Polygrafie (výrobní odvětví, tiskový průmysl) na rozdíl od typografie (teorie a vývoj

Více

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071

Základy redakční práce. Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071 Základy redakční práce Eva Dibuszová Vydavatelství VŠCHT Praha ICT Press E-mail: eva.dibuszova@vscht.cz Tel: 220 44 3071 Vydavatelský blok Jak funguje vydavatelství Ekonomické minimum Základní právní normy

Více

Typogra e Pøedtisková pøíprava

Typogra e Pøedtisková pøíprava Typografie Předtisková příprava Příprava publikace Nápad, potřeba autor, nakladatelství, marketing Tomáš Hudec Typografie 1 / 11 Příprava publikace Nápad, potřeba autor, nakladatelství, marketing Napsání

Více

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn:

Účel publikace. Rozhoduje o základní volbě typografické úpravy celého textu. Je ovlivněn: Proč typografie? Dobrý typograf při sazbě dodržuje pravidla, která se tvořila několik staletí. Dodnes mají svůj smysl, neboť usnadňují čtenáři vnímání textu. Tvoříme dokumenty pomocí elektronických nástrojů

Více

Typografie? Co to vlastně je?

Typografie? Co to vlastně je? TYPOGRAFIE - ÚVOD Typografie? Co to vlastně je? Typografie je nauka, která se po staletí zabývá úpravou tiskovin. Nejstarší pravidla, jak ladně sestavovat knihy pocházejí z dob Gutenbergových. S příchodem

Více

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby

Základní pojmy. sazba: uspořádání textu (a dalších prvků) do stránek typografie: estetická úprava sazby Literatura Pavel Kočička, Filip Blažek: Praktická typografie Oldřich Hlavsa: Typographia I, II, III František Muzika: Krásné písmo ve vývoji latinky Martin T. Pecina: Knihy a typografie Jiří Rybička: LaTeX

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Typografická pravidla pro psaní dokumentů Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.2 Základní typografická pravidla I. Tematická oblast

Více

Předtisková příprava, sazba textu Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012

Předtisková příprava, sazba textu Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Reprodukce textových předloh

Reprodukce textových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Druhy sazby Podle technologie typografická sazba fotosazba počítačová sazba (DTP, DeskTop Publishing) Podle obsahu a účelu hladká (sazba převážně jedním

Více

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK STŘEDNÍ ŠKOLA GRAFICKÁ BRNO, ŠMAHOVA 110, 627 00 BRNO Maturitní okruhy Obor vzdělání: 34-41-M/01 Polygrafie PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK Třída: P4 2013/2014 Polygrafická produkce. Obecné rozdělení polygrafických

Více

Základy redakční práce. Eva Juláková Tel:

Základy redakční práce. Eva Juláková   Tel: Základy redakční práce Eva Juláková E-mail: julakova@kav.cas.cz Tel: 607 565 211 ZÁKLADNÍ POPIS KNIHY desky (obálka) přebal záložka (text) předsádka patitul protititul titul anotační stránka první strana

Více

sazba textu Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

sazba textu Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace sazba textu Autor: Markéta Březinová

Více

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_17 IKT Textové editory přehled, rozdělení, druhy písma. Mgr. Radomír Soural

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_01_17 IKT Textové editory přehled, rozdělení, druhy písma. Mgr. Radomír Soural SOU Valašské Klobouky VY_32_INOVACE_01_17 IKT Textové editory přehled, rozdělení, druhy písma Mgr. Radomír Soural Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název a číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název

Více

Trochu historie. Písmo je když. Vladimír Kopecký Jr. VERZÁLKY, MAJUSKULE, UPPER CASE minusky, minuskule, lower case

Trochu historie. Písmo je když. Vladimír Kopecký Jr. VERZÁLKY, MAJUSKULE, UPPER CASE minusky, minuskule, lower case Jemný úvod do počítačové typografie aneb průvodce světem dokumentů Vladimír Kopecký Jr. Fyzikální ústav MFF UK kopecky@karlov.mff.cuni.cz Trochu historie 9 století Korejci tisknou z dřevěných předloh knihy

Více

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie

15. Konstrukce písmových znaků. Typografie 15. Konstrukce písmových znaků www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 7. 2. 2013 Strana: 1/11 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Tradiční sazba. skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků

Tradiční sazba. skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků Tradiční sazba skládání odlitků, zdroj řady nezvyklých prvků Typografické měrné soustavy Didotův měrný systém (Francie) bod (dd) = 0,376 mm cicero (cc) = 12 dd = 4,513 mm Monotypový měrný systém (USA)

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI PRÁCE TOMÁŠ LÁZNA ZÁŘÍ 2015 T.LAZNA@GMAIL.COM PRÁCE SOČ 20 30 stran + přílohy Obvyklá struktura Pravopis Grafická úprava, typografie Vazba typicky kroužková nebo hřbet STRUKTURA ODBORNÉ

Více

! Nauka o tom, jak má tiskovina vypadat. ! dobře čitelná. ! snadná orientace v textu. ! estetické působení. ! Klasické umělecké řemeslo

! Nauka o tom, jak má tiskovina vypadat. ! dobře čitelná. ! snadná orientace v textu. ! estetické působení. ! Klasické umělecké řemeslo Počítačová typografie úvod Aplikační software na PC Počítačová typografie původní verze Mgr. Lucie Pelikánová úpravy a rozšíření RNDr. Jan Preclík! Nauka o tom, jak má tiskovina vypadat! dobře čitelná!

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI

MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA. SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 3/2015 O EDIČNÍ ČINNOSTI Den vydání: 16. února 2015 Platnost: 16. února 2015 Účinnost: 16. února 2015 Směrnice děkana Právnické fakulty Masarykovy

Více

SMĚRNICE REKTORA Č. 13/2007 POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ PUBLIKACÍ V NAKLADATELSTVÍ VUTIUM

SMĚRNICE REKTORA Č. 13/2007 POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ PUBLIKACÍ V NAKLADATELSTVÍ VUTIUM Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: č. j.: 1624/90330/07 Za věcnou stránku odpovídá: prorektor pro informační a komunikační technologie VUT v Brně Za oblast účetnictví odpovídá: - Za oblast právní

Více

[1] Typografie. http://petr.olsak.net/bi-typo.html

[1] Typografie. http://petr.olsak.net/bi-typo.html [1] Typografie http://petr.olsak.net/bi-typo.html Co je typografie? [2] Forma informací zaznamenaných pomocí písma zejména v případě tisku a při prezentaci na počítačích. Je na pomezí mezi řemeslem a uměním.

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky

stručně popsat historii grafiky a grafického designu definovat základní pojmy z oblasti grafiky 1 ÚVOD Grafika je jedním z druhů výtvarného umění. Vymezení pojmu je poměrně složité. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických technik a dílo rozmnoží

Více

Základy počítačového zpracování textu

Základy počítačového zpracování textu Základy počítačového zpracování textu Výukový materiál projektu Gymnázia Kroměříž Beznákladové ICT pro učitele spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Stručná historie zpracování

Více

Směrnice č. 43/2001 děkana Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. EDIČNÍ ČINNOST v plném znění (vč. dodatků ke směrnici)

Směrnice č. 43/2001 děkana Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. EDIČNÍ ČINNOST v plném znění (vč. dodatků ke směrnici) Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Směrnice č. 43/2001 děkana Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné EDIČNÍ ČINNOST v plném znění (vč. dodatků ke směrnici) Děkan OPF

Více

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama 1. Corporate Identity a) Corporate Idenity jako nástroj budování image. b) Subsystémy Corporate Identity

Více

Strana 1 (celkem 10)

Strana 1 (celkem 10) Knihtisk - Johann Gensfleisch zván Guttenberg 15. století. Ofset- polygrafická technologii tisku z plochy (tisknoucí i netisknoucí místa jsou ve stejné výšce a samotný tisk je umožněn díky vzájemné odpudivosti

Více

Základy programování Elektronické publikování a typografie

Základy programování Elektronické publikování a typografie Základy programování Elektronické publikování a typografie doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Formátování textu Dnes asi nejrozšířenější

Více

Jak se tvoří kniha - 17. 3. 2016 - Jitka Babíčková

Jak se tvoří kniha - 17. 3. 2016 - Jitka Babíčková 1. Trocha z historie 2. Současná situace na knižním trhu 3. Podrobněji z hlediska nakladatelství 4. Titul vydávaný Vaší knihovnou 5. Ocenění pro krásné knihy 6. Unikátní knihy 7. Trocha ze statistiky 8.

Více

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura Podle 79, odst. 3 školského zákona stanovuji pro školní rok 2015/2016 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky: Povinné zkoušky: Odborné předměty forma: ústní zkouška Praktická zkouška z odborného

Více

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička

Základy typografie a zpracování textů na počítači. Helena Novotná Jiří Rybička Základy typografie a zpracování textů na počítači Helena Novotná Jiří Rybička 2 Proč typografie? motto: Podobně jako je morálně nepřípustné publikovat texty s pravopisnými chybami, je stejně nepřípustné

Více

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole INFORMATIKA Grafické studio ve škole LUKÁŠ RACHŮNEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc V současné době školy všech typů často potřebují grafické práce. Jedná se například o prezentaci školy ve formě brožur,

Více

Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1.

Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1. L I S T JAMU Ročník 2019 částka zpřístupněna 29. srpna 2019 OBSAH: 18. Směrnice o ediční činnosti (platnost 29. srpna 2019, účinnost 1. září 2019) SMĚRNICE ze dne 28. srpna 2019 o ediční činnosti Rektor

Více

Kniha. tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu

Kniha. tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu Kniha tvorba knihy tvorba zrcadla stránky tvorba odstavcových, případně i znakových stylů nalití a formátování textu základem je výběr chlebového písma písmo působí i podprahově je možné, že informační

Více

Textové editory. Ing. Luděk Richter

Textové editory. Ing. Luděk Richter Textové editory Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková

Více

Úvod do počítačové typografie

Úvod do počítačové typografie Úvod do počítačové typografie Písma Vybraná pravidla sazby textu Tento text si klade za cíl seznámit čtenáře alespoň se základními pojmy počítačové typografie. Donedávna před příchodem počítačů do této

Více

T Y P O G R A F I E. Tvorba textových dokumentů

T Y P O G R A F I E. Tvorba textových dokumentů T Y P O G R A F I E Tvorba textových dokumentů Počítačová typografie nauka o tom, jak má tiskovina vypadat typus = znak, grafó = píši současné programové vybavení a možnost kvalitního tisku každý může

Více

Několik praktických informací

Několik praktických informací 1. formát Několik praktických informací označuje konečnou velikost knihy, dovolím si uvést ty nejběžnější. Nic není nemožné, a tak si můžete zvolit jakýkoliv vlastní formát knihy, vše je otázkou financí

Více

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ

DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ DESIGN A NÁSTROJE PREZENTACE INFORMACÍ Název tématického celku: Cíl: Metodický list č. 1 Počítačová grafika a prezentace informací Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení úlohy a možností

Více

Zásady ediční činnosti na ČVUT

Zásady ediční činnosti na ČVUT Zásady ediční činnosti na ČVUT Příkaz rektora č. 7/2019 PR 2019/7 Zásady ediční činnosti na ČVUT PŘÍKAZ REKTORA č. 7/2019 Zásady ediční činnosti na ČVUT Článek 1 Základní principy ediční činnosti na ČVUT

Více

Jak se dělá kniha. Exkurze ve firmě Albatros Media Brno

Jak se dělá kniha. Exkurze ve firmě Albatros Media Brno Jak se dělá kniha Exkurze ve firmě Albatros Media Brno Datum konání: 8. 12. 2017 Místo konání: Albatros Media Brno (Příkop 4) Přednášející: Libor Pácl Počet účastníků: 15 Zpracovala: Kateřina Granátová

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE název práce Obor: Třída: Školní rok: jméno a příjmení autora

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Typografické míry. Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův. 2. anglosaský. Základní jednotka je typografický bod.

Typografické míry. Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův. 2. anglosaský. Základní jednotka je typografický bod. Typografické míry Měrné systémy: 1. evropský, tzv. Didôtův 2. anglosaský Základní jednotka je typografický bod. E 1 b = 0.3759 mm cicero 12 b A 1 pt= 0.351 mm pica 12 pt 02 1 Měrné jednotky TEXu: pt pc

Více

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta Opatření děkana č. 6/2015 Zásady vydávání, podpory, výroby a distribuce časopisů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

Co je to DTP. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy):

Co je to DTP. Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Označení materiálu (přílohy): Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Prezentace Co je to Autor: Mgr. MgA. Michal

Více

7. Pravidla pořadové sazby. Typografie

7. Pravidla pořadové sazby. Typografie 7. Pravidla pořadové sazby www.isspolygr.cz Vytvořila: Ivana Michálková Vytvořeno dne: 23. 10. 2012 Strana: 1/10 Škola Integrovaná střední škola polygrafi cká, Ročník 1. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu

Více

Název modulu: OO Writer a Impress

Název modulu: OO Writer a Impress Název modulu: OO Writer a Impress Označení: A1 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na práci s textem a tvorbu prezentace v prostředí otevřeného a svobodného software. Účastník kurzu bude

Více

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK STŘEDNÍ ŠKOLA GRAFICKÁ BRNO, ŠMAHOVA 110, 627 00 BRNO Teoretická zkouška z odborných předmětů Obor vzdělání: 34-41-M/01 Polygrafie PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK Třída: 4C 2014/2015 Polygrafická produkce.

Více

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA

Písmo. Rozlišování tiskových písem ČITELNOST PÍSMA Písmo Rozlišování tiskových písem Tiskové písmo je v současné době ze základního písma upravovat tzv. modifikací písma. Může se zmenšovat a zvětšovat na výšku a ještě se může zužovat nebo rozšiřovat na

Více

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10 Obsah 1 Obsah Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod............................... 2 Vstupy.............................. 3 Ceník............................... 6 Kontakt.............................. 7 Ukázky..............................

Více

Typografie. Smíšená sazba, kniha

Typografie. Smíšená sazba, kniha Typografie Smíšená sazba, kniha Smíšená sazba Vyznačování v hladké sazbě Tomáš Hudec Typografie 1 / 42 Smíšená sazba Vyznačování v hladké sazbě Pořadová sazba Tomáš Hudec Typografie 1 / 42 Smíšená sazba

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

Počítačová typografie

Počítačová typografie Počítačová typografie Typografie je nauka o tom, jak má tiskovina vypadat. Proč se o typografii učíme? Každý z nás běžně připravuje nějakou tiskovinu a požadavky na její kvalitu a zpracování jsou všude

Více

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis

Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Co je to polygrafie aneb, jak se dělá časopis Mám nápad, vytiskneme časopis! Fajn, a víš jak na to?! Alois Tiskátko František Pochybný Jasně, sleduj! Nejdříve vytvoříme návrh. Návrh (layout) vytváří grafik,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU

SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU Ostravská univerzita v Ostravě Dvořákova 7 701 03 Ostrava Č.j.: OU-43920/90-2014 V Ostravě dne 29. 5. 2014 SMĚRNICE REKTORA č. 208/2014 o ediční činnosti OU Článek I. Úvodní ustanovení 1. Tato směrnice

Více

Manuál. společnosti QCM, s.r.o. jednotného vizuálního stylu. Manuál jednotného vizuálního stylu společnosti QCM, s.r.o

Manuál. společnosti QCM, s.r.o. jednotného vizuálního stylu. Manuál jednotného vizuálního stylu společnosti QCM, s.r.o Webové aplikace a design Tvorba a správa webového obsahu Linux prodej, podpora, řešení Network management & IT security Manuál jednotného vizuálního stylu společnosti QCM, s.r.o. QCM, s.r.o. Rybkova 1,

Více

Typografie odborného textu (doplňující texty)

Typografie odborného textu (doplňující texty) Typografie odborného textu (doplňující texty) Klasifikace písma Bc. Zdeněk Zeman MODUL SEDMÝ Doplňující texty k předmětu KPI22

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Systémy tisku CTP a CTF Semestrální práce Petr Pleyer, Tomáš Robb Kartografická polygrafie

Více

Organizační řád Vydavatelství

Organizační řád Vydavatelství B1-09/5-HN UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI HLAVNÍ NORMA UP (HN) B1-09/5-HN Organizační řád Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Zpracoval: Organizační řád VUP popisuje členění VUP na jednotlivé

Více

Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu. Studie www.paseka5p.com

Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu. Studie www.paseka5p.com Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu Studie www.paseka5p.com Struktura tiskových technik dle ISO 12637 1 platné od roku 2006 Průmyslové tiskové techniky 2010 Zaměření průmyslových

Více

stupeň písma je výška kuželky písma udávaná v bodech. Pojem kuželka označuje v kovové sazbě hranol s reliéfem píemene.

stupeň písma je výška kuželky písma udávaná v bodech. Pojem kuželka označuje v kovové sazbě hranol s reliéfem píemene. Velikost písma Velikost písma je třeba volit s ohledem na typ čtenáře (děti, dospělí, starší a hůře vidící lidé). Velikost písma je také dobré přizpůsobit velikosti formátu a šířce sloupce. Kombinace velkého

Více

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6

Učební plán. Celkový počet vyučovacích hodin 50. Počet hodin teoretické přípravy 22 Počet hodin praktická přípravy 22 Počet hodin zkoušek 6 Učební plán Modul č. 1 Legislativní Cílem tohoto modulu je vymezení podnikání a právních norem, praktické seznámení posluchačů s otázkami legislativními, poukázat na možnosti podnikání v ČR. Naučit jej

Více

Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně

Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Opatření děkana č. 2/2005 Ediční činnost Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o

Více

KASKÁDOVÉ STYLY - PÍSMO

KASKÁDOVÉ STYLY - PÍSMO KASKÁDOVÉ STYLY - PÍSMO Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Kaskádové styly písmo Autor Zdeněk Hrdina Datum

Více

Centrum technického celoživotního vzdělávání při VŠCHT Praha PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE

Centrum technického celoživotního vzdělávání při VŠCHT Praha PREZENTACE S VYUŽITÍM POČÍTAČE při VŠCHT Praha Pilotní kurz pro budoucí lektory Ing. Jana Finkeová, CSc. ÚPŘT VŠCHT Praha, tel: 220 444 295, Jana.Finkeova@vscht.cz Ing. Iva Nachtigalová, Ph.D. ÚPŘT VŠCHT Praha, tel.: 220 444 259, Iva.Nachtigalova@vscht.cz

Více

Základní pojmy v počítačové grafice

Základní pojmy v počítačové grafice Základní pojmy v počítačové grafice Grafika na počítači 16. 9. 2008 Veronika Tomsová 1 Barevný výtažek = Color separation. Černobílý obraz, který po vytištění danou výtažkovou barvou společně s ostatními

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky Petr Lobaz, 14. 2. 2007 Name of the Game DTP DeskTop Publishing, příprava publikací na počítači většinou význam DTP = předtisková

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz,

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz, DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky Petr Lobaz, 14. 2. 2007 Name of the Game DTP DeskTop Publishing, příprava publikací na počítači většinou význam DTP = předtisková

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Střední novosadská 87/53, 779 00 Olomouc ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM REPRODUKČNÍ GRAFIK PRO MÉDIA Kód a název oboru vzdělání: ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Střední novosadská 87/53 Adresa školy:

Více

DTP. - velmi složité strukturované texty; výstup (sazba) na osvitovou jednotku

DTP. - velmi složité strukturované texty; výstup (sazba) na osvitovou jednotku DTP Desktop Publishing Souhrnné označení pro všechny pracovní procesy při vytváření tiskové předlohy (návrh, zlom, sazba) za pomoci počítačového programu. - velmi složité strukturované texty; výstup (sazba)

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky Petr Lobaz, 18. 2. 2010 Name of the Game DTP DeskTop Publishing, příprava publikací na počítači většinou význam DTP = předtisková

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Zlom stránek. Zlom stránek a vlastní finalizace knihy se provádí v programu Adobe InDesign.

Zlom stránek. Zlom stránek a vlastní finalizace knihy se provádí v programu Adobe InDesign. Zlom stránek Zlom stránek a vlastní finalizace knihy se provádí v programu Adobe InDesign. Podle svých skic, ve kterých se rozhodneme pro formát knihy, si vytvoříme v tomto programu dokument. Stanovíme

Více

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R

Formáty papíru řady A, B, C m v íru p a ry ě o R Formát knihy Formát knihy Formát knihy musí být zvolen adekvátně obsahu knihy a pohodlí čtenáře. Detektivku formátu A4 si člověk většinou do tramvaje nevezme................... Rozsáhlou obrazovou publikaci

Více

>> TIRÁŽ A ÚVOD TIRÁŽ ÚVOD. Typografický manuál deníku Lidové noviny. 256430@mail.muni.cz

>> TIRÁŽ A ÚVOD TIRÁŽ ÚVOD. Typografický manuál deníku Lidové noviny. 256430@mail.muni.cz TYPOGRAFICKÝ MANUÁL TIRÁŽ >> TIRÁŽ A ÚVOD Typografický manuál deníku Lidové noviny. Autor manuálu: Marta Vašicová 256430@mail.muni.cz Manuál byl vypracovaný jako součást bakalářské práce na Fakultě informatiky

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační a počítačové gramotnosti - získat elementární dovednosti

Více

Organizační struktura Nakladatelství Oeconomica je navrhována v této podobě:

Organizační struktura Nakladatelství Oeconomica je navrhována v této podobě: Organizační struktura Nakladatelství Oeconomica Odůvodnění: Nakladatelství Oeconomica vzniklo transformací edičního oddělení. Integruje výkonné činnosti spojené s redakční a jazykovou úpravou, výrobou

Více

Normalizovaná úprava písemností ČSN

Normalizovaná úprava písemností ČSN Normalizovaná úprava písemností ČSN 01 6910 www.zlinskedumy.cz 3. Textový sloupec Zahrnuje: Papíry a formáty papíru Druhy a velikost písma Mezery - probrané v samostatné kapitole spolu s pevnými spojeními

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 6. Vizitky II. osobní www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne: 13. 9. 2012 osobní Strana: 1/9 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody

Více

Tisk starých katastrálních map

Tisk starých katastrálních map Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk starých katastrálních map Autor: Tereza Benetková, Michaela Viktorová Jitka Tomanová, Tomáš Zamrzla Editor: Iva Bambulová Praha,

Více

ABCDE. VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ. vwxyz0

ABCDE. VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ vwxyz0 ABCDE VWXYZ. vwxyz0 manuál rozkl.kopie *Hmpi02 03.06.2003 9:33 Stránka 1 (1,1) Písmo E EFGHIJKLMNOPQRTU VWXYZabcdefghijklmnopqrstu vwxyz0123456789!?,@ &%()* EFGHIJKLMNOPQRTU VWXYZabcdefghijklmnopqrstu Times New Roman regular

Více

Úvod Ofset Závěr Konec Ofset

Úvod Ofset Závěr Konec Ofset Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Ofset Autor: Adéla Seberová, Kateřina Turková Editor: Jan Ďoubal Praha, Březen 2010 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI 1 2 3 1. 1 TUL úvodní slovo 2. 1 LOGO TUL možné varianty 2. 2 LOGO TUL barevné provedení 2. 3 LOGO TUL černobílé provedení 2. 4 LOGO TUL

Více

Omluveni: Neomluveni:

Omluveni: Neomluveni: ZÁPIS č. 2/2009 z porady Ediční komise Fakulty zdravotnických věd konané dne 1. 7. 2009 v 9:00 h v zasedací místnosti na sekretariátě Ústavu sociálního lékařství a zdravotní politiky Přítomni: Omluveni:

Více

Paměťové instituce I. Technické vynálezy v 19. st. Strojová výroba papíru. Výroba papíru

Paměťové instituce I. Technické vynálezy v 19. st. Strojová výroba papíru. Výroba papíru Technické vynálezy v 19. st. Paměťové instituce I (Knižní kultura - vydávání dokumentů v nové době tiskař a nakladatel, technické vynálezy v 19. stol., průmyslová výroba a krásná kniha) 1 průmyslový a

Více

DTP1. Name of the Game. Zkouška. Semestrální práce. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky DTP

DTP1. Name of the Game. Zkouška. Semestrální práce. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky DTP DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 1 / Úvod do problematiky Petr Lobaz, 19. 2. 2009 Semestrální práce příprava tiskovin odborného charakteru maximálně zisk 70 bodů tři části: kopie letáku (17.

Více

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie

Úvod Typografie Historie Měrná soustava Osobnosti Pravidla Závěr Literatura Konec. Typografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Typografie Autor: Jakub Havlíček, Joel Šárovec Editor: Lucie Prunarová, Pavel Rys Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta

Více

Jednotný vizuální styl Univerzity Pardubice používá jako své základní písmo

Jednotný vizuální styl Univerzity Pardubice používá jako své základní písmo písmo Jednotný vizuální styl Univerzity Pardubice používá jako své základní písmo bezpatkovou lineární antikvu grotesk Erica Gilla z roku 1927. Ačkoliv od vydání anglickou firmou Monotype uplynulo více

Více

Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk. Jan Dudek (dud138), LN180

Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk. Jan Dudek (dud138), LN180 Historie, Knihtisk, Flexografie, Hlubotisk, Sítotisk, Offset, Bezvodý ofset, Osvit, Digitální tisk Jan Dudek (dud138), LN180 Obsah prezentace Technologie tisku (rozčlenění do skupin) Předchůdci knihtisku

Více

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5

Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5

Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5 Zpráva o činnosti Vydavatelství Univerzity Pardubice za rok 2013 1/5 Úvod Činnost Vydavatelství Univerzity Pardubice (dále jen vydavatelství) je vymezena zejména zákonem č. 111/1998 Sb. o vysokých školách,

Více

STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ

STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ Projekt Pospolu Práce s textovým procesorem STANDARDNÍ APLIKAČNÍ VYBAVENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohuslava Čežíková. Struktura prezentace textový dokument písmo

Více

Účetní, ekonomické a právní kurzy

Účetní, ekonomické a právní kurzy Příloha č. 3: Obsah vzdělávacích aktivit Účetní, ekonomické a právní kurzy Kurzy jsou pro neekonomy. Požadujeme oborové zaměření kurzů (zejména DPH na knižním sortimentu, u e-knih a audioknih, účtování

Více

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST 1 Tvorba dokumentu - prostředky Psací stroj Od psaní na stroji pochází pojem normostrana Textové editory (např. T602) Slouží k tvorbě textu členěného

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více