Základní modlitby řeckokatolíka Pozdravy:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní modlitby řeckokatolíka Pozdravy:"

Transkript

1 Základní modlitby řeckokatolíka Pozdravy: 1. Po celý rok Sláva Isusu Christu! _ Sláva vo viki! Sláva Ježíši Kristu! _ Sláva na věky! Christós posredi nás! I jesť i búdet! Kristus mezi námi! Je a bude! 2. O Velikonocích Christós voskrése! _ Voistinu voskrése! Kristus vstal z mrtvých! _ Vpravdě vstal z mrtvých! 3. O Vánocích Christós roždájetsja! _ Slavite Jehó! Kristus se narodil! _ Oslavujme Ho! 4. Při návštěvách rodin: Pokoj tomuto domu! I všem kdo vněm bydlí! Znamení kříže Ve jménu Otce i Syna i svatého Ducha. Chvála Bohu Sláva tobě Bože náš, sláva tobě. Králi nebeský Králi nebeský, Utěšiteli, Duchu pravdy, který jsi všude a všechno naplňuješ, Poklade dobra a Dárce života, přijdi a přebývej v nás, očisti nás od každé poskvrny a spas, Dobrotivý, naše duše. Trojsvaté Svatý Bože, svatý Silný, svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. Třikrát. Přesvatá Trojice Přesvatá Trojice, smiluj se nad námi. Pane, očisti nás od našich hříchů. Vládce, odpusť nám naše nepravosti. Svatý, přijď a uzdrav naše slabosti pro své jméno. Pane, smiluj se Pane, smiluj se. Třikrát. Chvála nejsvětější Trojici Sláva Otci i Synu i svatému Duchu nyní i vždycky a na věky věků. Otče náš Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme naším viníkům a neuveď nás v pokušení, ale zbav od zlého. Neboť tvé je království i moc i sláva, Otce i Syna i svatého Ducha nyní i vždycky a na věky věků. Pane, smiluj se. Sláva Otci i Synu i svatému Duchu nyní i vždycky a na věky věků. Modlitba před jídlem Ve jménu Otce i Syna i svatého Ducha. Otče náš Požehnej nám, Pane Ježíši Kriste, Bože náš, tento pokrm i nápoj, na přímluvu své přečisté Matky i všech svých svatých. Po jídle Děkujeme ti, Kriste Bože náš, že jsi nás nasytil svými pozemskými dary. Nezbavuj nás ani svého nebeského království, ale tak, jak jsi přišel, Spasiteli, mezi své učedníky a udělil jim pokoj, tak přijď i mezi nás a spas nás. Pojďte, pokloňme Pojďte, pokloňme se Králi, našemu Bohu. Pojďte, pokloňme se Kristu, Králi, našemu Bohu. Pojďte, pokloňme se a padněme před Ježíšem Kristem, Králem a naším Bohem. Mariánská modlitba Raduj se, Bohorodičko, Panno Maria, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná jsi mezi ženami a požehnaný je plod života tvého, neboť jsi porodila Krista, Spasitele a Vykupitele našich duší.

2 Mariánské velebení Důstojné je velebit tě, Bohorodičko, povždy blaženou a neposkvrněnou, Matku našeho Boha. Čestnější jsi nad cherubíny a nesrovnatelně slavnější nad serafíny, bez porušení jsi porodila Boha Slovo, opravdová Bohorodičko, velebíme tě. Anděl Páně Výzva: Anděl Páně zvěstoval Panně Marii Odpověď: a ona počala z Ducha svatého. Zdrávas, Maria, milosti plná, Pán s tebou: požehnaná tys mezi ženami a požehnaný plod života tvého, Ježíš. Svatá Maria, matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. V: Maria řekla: Jsem služebnice Páně, O: ať se mi stane podle tvého slova. Zdrávas, Maria, V: A Slovo se stalo tělem O: a přebývalo mezi námi. Zdrávas, Maria, V: Oroduj za nás, svatá Boží Rodičko, O: aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních. V: Modleme se: Pane, poznali jsme andělské poselství o vtělení Krista, tvého Syna: vlej nám, prosíme, do duše svou milost, ať nás jeho umučení a kříž přivede k slávě vzkříšení. Skrze Krista, našeho Pána. O: Amen Vyznání víry (Nicejsko-Cařihradské) Věřím v jednoho Boha, Otce všemohoucího, stvořitele nebe i země, všeho viditelného i neviditelného. Věřím v jednoho Pána Ježíše Krista, jednorozeného Syna Božího, který se zrodil z Otce přede všemi věky: Bůh z Boha, Světlo ze světla, pravý Bůh z pravého Boha, zrozený, nestvořený, jedné podstaty s Otcem: skrze něho všechno je stvořeno. On pro nás lidi a pro naši spásu sestoupil z nebe. Skrze Ducha svatého přijal tělo z Marie Panny a stal se člověkem. Byl za nás ukřižován, za dnů Poncia Piláta byl umučen a pohřben. Třetího dne vstal z mrtvých podle Písma. Vstoupil do nebe, sedí po pravici Otce. A znovu přijde ve slávě soudit živé i mrtvé a jeho království bude bez konce. Věřím v Ducha svatého, Pána a dárce života, který z Otce (i Syna) vychází, s Otcem i Synem je zároveň uctíván a oslavován a mluvil ústy proroků. Věřím v jedinou, svatou, všeobecnou církev. Vyznávám jeden křest na odpuštění hříchů. Očekávám vzkříšení mrtvých a život budoucího věku.

3 Ranní modlitby Ve jménu Otce i Syna i svatého Ducha. Pro modlitby našich svatých otců, Pane Ježíši Kriste, Bože náš, smiluj se nad námi. Sláva tobě, Bože náš, sláva tobě. Králi nebeský, Utěšiteli, Duchu pravdy, který jsi všude a všechno naplňuješ, Poklade dobra a Dárce života, přijď a přebývej v nás, očisti nás od každé poskvrny a spas, Dobrotivý, naše duše. Svatý Bože, svatý Silný, svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x. Sláva Otci i Synu i svatému Duchu i nyní i vždycky a na věky věků, amen. Přesvatá Trojice, smiluj se nad námi: Pane, očisti nás od našich hříchů: Vládce, odpusť nám naše nepravosti: Svatý, přijď k nám a pro své jméno nás uzdrav z našich nemocí. Pane, smiluj se, 3x. Sláva Otci i Synu i svatému Duchu i nyní i vždycky a na věky věků, amen. Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Neboť tvé je království i moc i sláva, Otce i Syna i svatého Ducha, nyní i vždycky a na věky věků. Když jsme vstali ze spánku, padáme před tebou, Dobrotivý, a zpíváme ti, Mocný, andělskou píseň: Svatý, svatý, svatý jsi, Bože náš, na přímluvu Bohorodičky smiluj se nad námi. Sláva Otci i Synu i svatému Duchu Z lůžka a ze spánku jsi mě pozdvihl, Pane, osviť mi rozum a srdce. Otevři má ústa, Svatá Trojice, abych ti mohl zpívat: Svatý, svatý, svatý jsi, Bože náš, na přímluvu Bohorodičky smiluj se nad námi. I nyní i vždycky a na věky věků, amen. Neočekávaně přijde soudce a skutky každého boudou odkryté. Proto s bázní volejme o půlnoci: Svatý, svatý, svatý jsi, Bože náš, na přímluvu Bohorodičky smiluj se nad námi.

4 Pane, smiluj se, 12x. A tuto modlitbu: Když jsem vstal ze spánku, děkuji ti Bože v Nejsvětější Trojici, neboť ve své velké dobrotě a shovívavosti ses nerozhněval na mě lenivého a hříšného ani mě nezahubil v mých nepravostech, ale ve své veliké lásce jsi mě pozdvihl, když jsem ležel v nečinnosti, a dal mi, abych mohl zrána oslavit tvou moc. I nyní osviť mé duševní oči a otevři má ústa, abych se poučil z tvých slov, porozuměl tvým přikázáním, plnil tvou vůli a z celého srdce opěvoval tvé přesvaté jméno, Otce i Syna i svatého Ducha, nyní i vždycky a na věky věků. 50. žalm Smiluj se nade mnou, Bože, pro své milosrdenství, pro své velké slitování zahlaď mou nepravost. Úplně ze mě smyj mou vinu a očisti mě od mého hříchu. Neboť já svou nepravost uznávám, můj hřích je stále přede mnou. Jen proti tobě jsem se prohřešil, spáchal jsem, co je před tebou zlé, takže se ukáže, jak je tvůj rozsudek spravedlivý, že jsi bez úhony ve svém soudu. Hle, s vinou jsem se narodil a v hříchu mě počala má matka. Hle, líbí se ti upřímné srdce, ve skrytu mě učíš moudrosti! Pokrop mě yzopem, a budu čistý, umyj mě, a budu bělejší než sníh. Popřej mi slyšet hlas veselí a radosti, ať zajásají kosti, které jsi zdrtil. Odvrať svou tvář od mých hříchů a zahlaď všechny mé viny. Stvoř mi čisté srdce, Bože! Obnov ve mně ducha vytrvalosti. Neodvrhuj mě od své tváře a neodnímej mi svého svatého ducha. Vrať mi radost ze své ochrany a posilni mou velkodušnost. Bezbožné budu učit tvým cestám a hříšníci se budou obracet k tobě. Zbav mě, Bože, trestu za prolitou krev, Bože, můj spasiteli, ať zajásá můj jazyk nad tvou spravedlností. Otevři mé rty, Pane, aby má ústa zvěstovala tvou chválu. Vždyť nemáš zálibu v oběti, kdybych věnoval žertvu, nebyla by ti milá. Mou obětí, Bože, je zkroušený duch, zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš. Pane, obšťastni Sión svou přízní, znovu zbuduj hradby Jeruzaléma. Pak opět najdeš zalíbení v zákonitých obětech, v celopalech a žertvách, na oltář ti budou klást býčky. Modlitby Děkujeme ti, Bože na výsostech a Pane milosrdenství, který s námi bezpočtukrát konáš velké, nepochopitelné, slavné a obdivuhodné věci. Ty jsi nám daroval spánek k utišení našich slabostí a na úlevu námahou unaveného těla. Děkujeme ti, že jsi nás nezahubil pro naše hříchy, ale ve své velké lásce k člověku jsi nás, ležící v nečinnosti, pozdvihl, abychom oslavovali tvou moc. Proto prosíme tvé nesmírné dobrodiní: Osvěť naše smysly, oči a rozum, aby

5 povstaly z těžkého spánku lenosti, otevři naše ústa a naplň je svou chválou, abychom tě mohli nerušeně opěvovat a vyznávat se tobě ve všem a od všech oslavovanému Bohu, bezpočátečnému Otci i tvému jednorozenému Synu i přesvatému, dobrému a životodárnému Duchu, nyní i vždycky a na věky věků. Můj mnohomilostivý a nejmilostivější Bože, Pane Ježíši Kriste, ty jsi ze své veliké lásky sestoupil z nebe a přijal tělo, abys všechny spasil. Proto tě, Spasiteli, opět prosím, zachraň mě ve své milosti. Vždyť kdybys mě měl zachránit pro skutky, to není milost ani dar, ale spíše dluh. Ale ty jsi velký v dobrodiní a nepochopitelný v milosti. Můj Kriste, ty jsi řekl: Kdo věří ve mě, bude žít a neuzří smrt na věky. Jestliže tedy víra v tebe zachrání zoufající, hle, věřím. Zachraň mě, vždyť jsi mým Bohem a Stvořitelem. Ať se mi započítá víra místo skutků. Vždyť, můj Bože, nenalezneš skutky, které by mě mohly ospravedlnit. Ale ať se započítá tato moje víra namísto nich, ta ať za mě odpovídá, ta ať mě ospravedlní, ta ať mě učiní účastníkem tvé věčné slávy. Ať mě neuchvátí satan a nechválí se, věčné Slovo, že mě vytrhl z tvé ruky a ochrany. Ať chci či nechci, zachraň mě, Kriste, Spasiteli můj. Rychle pospěš, ať nezhynu. Vždyť ty jsi můj Bůh již od života mé matky. Učiň, Pane, abych tě miloval tak, jak jsem kdysi miloval hřích, a sloužil ti bez lenosti tak, jak jsem kdysi sloužil lstivému démonu. Nyní chci sloužit jen tobě, mému Pánu a Bohu, Ježíši Kristu, i po všechny dny mého života, nyní i vždycky a na věky věků. Kristův svatý anděle, k tobě přicházím v modlitbě, můj svatý ochránce, daný mi u svatého křtu na ochranu mé duše i hříšného těla. Svou lenivostí a zlými návyky jsem rozhněval tvou přečistou světlost a odehnal tě od sebe svými hanebnými skutky: lží, pomluvami, závistí, posuzováním, pohrdáním, pýchou, nenávistí k bližnímu, pamatováním na zlé, lakomstvím, nečistotou, hněvem, skoupostí, přejídáním a opilstvím, mnohými řečmi, zlými a nešlechetnými myšlenkami, hrdostí a zuřivostí, ba souhlasil jsem s každou tělesnou žádostí. Ach, má rozhodnutí jsou tak zlá, že se jich nedopouští ani nerozumná zvěř, ale já, svévolník, je konám. Jak na mě můžeš pro mé hříchy pohlédnout, můj svatý ochránce, nebo jak ke mně můžeš přistoupit, vždyť jsem podoben zapáchajícímu psu? Jak se na mě můžeš, Kristův anděle, podívat, když vidíš má hnusná díla? A jak jen mohu prosit o odpuštění za své mrzké, zlé a nešlechetné skutky, do kterých upadám den co den, každou noc a každou chvíli? Ale prosím tě a padám před tebou, můj svatý ochránce, smiluj se nade mnou tvým nehodným a hříšným služebníkem, buď mým zastáncem a pomocníkem proti zlému protivníkovi a svými svatými modlitbami mi pomoz, abych

6 se stal účastníkem Božího království mezi všemi svatými, na věky věků. Má přesvatá Vládkyně a Bohorodičko, zažeň svými svatými a mocnými modlitbami z mého ubohého srdce a zastřeného rozumu smutek, zapomnětlivost, nerozumnost, lhostejnost a všechny poskvrněné, zlé a rouhavé myšlenky. Vždyť jsem tvým poníženým a ubohým služebníkem. Uhas plamen mých vášní, neboť jsem nebohý a utlačený. Zbav mě mnoha zlých vzpomínek a dojmů a osvoboď mě od zlých skutků. Vždyť jsi požehnaná ve všech pokoleních, v nichž se slaví navěky tvé přesvaté jméno. Důstojné je velebit tě, Bohorodičko, vždy blažená a neposkvrněná, Matko Boha našeho. Čestnější jsi nežli cherubíni a neporovnatelně slavnější než serafíni, bez porušení jsi porodila Boha Slovo, jsi pravá Bohorodička a my tě velebíme. Kristus, pravý Bůh náš, na přímluvu své přečisté Matky, ctihodných a bohonosných otců našich a všech svatých, nechť se nad námi smiluje a spasí nás, neboť je dobrý a miluje nás.

7 Večerní modlitby Ve jménu Otce i Syna i svatého Ducha. Pro modlitby našich svatých otců, Pane Ježíši Kriste, Bože náš, smiluj se nad námi. Svatý Bože, svatý Silný, svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x. Přesvatá Trojice, smiluj se nad námi: Pane, očisti nás od našich hříchů: Vládce, odpusť nám naše nepravosti: Svatý, přijď k nám a pro své jméno nás uzdrav z našich nemocí. Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Neboť tvé je království i moc i sláva, Otce i Syna i svatého Ducha, nyní i vždycky a na věky věků. A po Otče náš tyto tropáry: Smiluj se nad námi, Pane, smiluj se nad námi, neboť žádná jiná slova nemáme, jen touto modlitbou k tobě my, tví hříšní služebníci, Vládce, voláme, smiluj se nad námi. Sláva Otci i Synu i svatému Duchu Pane, smiluj se nad námi, neboť v tebe doufáme. Nehněvej se velmi na nás, ani nevzpomínej naše nepravosti, ale shlédni na nás laskavě a zbav nás našich nepřátel, neboť ty jsi náš Bůh a my jsme tvůj lid. Všichni jsme dílem tvých rukou a vzýváme tvoje jméno. I nyní i vždycky a na věky věků, amen. Požehnaná Bohorodičko, otevři nám dveře milosrdenství. Nedej zahynout nám, kteří v tebe doufáme, ale osvoboď nás z běd, neboť ty jsi záchrana křesťanského lidu. Též: Pane, smiluj se, 12x. A tyto modlitby, pozorně a pokorně: Modlitba k přesvatému Duchu: Pane, nebeský králi, utěšiteli, Duchu pravdy, buď mi milosrdný a smiluj se nade mnou, tvým hříšným služebníkem, odpusť mi, nedůstojnému, a promiň vše, čím jsem proti tobě zhřešil dnešního dne jako člověk, či spíše ne jako člo-

8 věk, ale jako nerozumný tvor. Odpusť mi všechny hříchy vědomé i nevědomé, dobrovolné i nedobrovolné, jichž jsem se dopustil od své mladosti ve zlém učení, přenáhlení a sklíčenosti. Tvé jméno jsem znevažoval a ve své mysli se mu rouhal. Bližního jsem ponížil a ve svém hněvu jej pomluvil. Měl jsem hříšný smutek a hněval se kvůli zbytečnostem. Lhal jsem a bez potřeby spal. Přišel ke mně ubohý a já jsem ho propustil naprázdno. Zarmoutil jsem svého bratra a svedl jej k hříchu. Bližního jsem odsoudil a vyvyšoval se nad ním. Byl jsem namyšlený a nazlobený. Přebýval jsem na modlitbě, ale můj rozum se zabýval světskými marnostmi. Vymýšlel jsem podvody, přejídal se a opíjel. Bez rozumu jsem se smál a myslel jsem na zlé. Viděl jsem něčí dobro a rmoutilo to mé srdce. Mluvil jsem o nesprávných věcech a smál se hříchu mého bratra, i když je mých hříchů bez počtu. Nestaral jsem se o modlitbu a vykonal jsem i jiné zlé věci, ale na to se již nepamatuji. Tohoto všeho, ba více než tohoto jsem se dopustil. Smiluj se, můj Stvořiteli, nade mnou líným a nehodným tvým služebníkem. Odpusť mi a promiň mi, vždyť jsi dobrý a miluješ lidi. Dej mi, nečistému a ubohému, abych pokojně ulehl, usnul a odpočinul si. A nyní přijmi mou modlitbu a píseň, jíž oslavuji tvé přečestné jméno, i jméno Otce s jeho jednorozeným Synem, nyní i vždycky a na věky věků. Modlitba k přesvaté Bohorodičce Petra Studity: K tobě, přečisté Boží Matce, přicházím já ubohý a modlím se: Ty víš, královno, že neustále hřeším a hněvám tvého Syna a svého Boha a mnohokrát, když konám pokání, se chvěji, zda mě již Pán nezahubí, ale za chvíli konám totéž. Ty to vidíš, má Vládkyně a Bohorodičko, prosím tě tedy, smiluj se nade mnou, abych byl posílen, a vypros mi, abych konal dobro. Vždyť víš, má Vládkyně a Bohorodičko, že velmi nenávidím své zlé skutky, ale celou duší miluji zákon svého Boha. Nevím však, odkud pochází to, že to, co nenávidím, konám a dopouštím se přestupků proti dobru. Nedovol, Přečistá, aby se uskutečňovala má vůle, která toho není hodna, ale ať se uskuteční vůle tvého Syna a mého Boha, aby mě spasil, naučil správně smýšlet a dal mi milost Svatého Ducha, abych od této chvíle přestal konat to, co mě poskvrňuje, a zbytek svého života prožil podle vůle tvého Syna. Vždyť jemu patří veškerá sláva, čest a moc i bezpočátečnému jeho Otci i dobrému a životodárnému jeho Duchu, nyní i vždycky a na věky věků. Modlitba svatého Makaria Velikého: Co ti přinesu, nebo čím se ti odvděčím, velký Dobrodinče, nesmrtelný Králi, štědrý a milující Pane? Byl jsem lenivým ke tvé laskavosti a neučinil jsem nic dobrého.

9 Ty sám jsi mě dovedl ke konci tohoto dne ve starostlivosti o mé obrácení a spásu mé duše. Buď milostiv mně, hříšnému, který nevykonal žádné dobré skutky. Pozdvihni mou padlou duši, poskvrněnou mnohými hříchy. Odejmi ode mne všechny zlé myšlenky tohoto viditelného života. Ty jediný jsi bez hříchu, proto mi odpusť hříchy, kterých jsem se dopustil tohoto dne, vědomě i nevědomě, slovem i skutkem, myšlenkami a všemi svými smysly. Ty sám mě ochraň a zachraň ve své Božské moci, nesmírné lásce a síle před každým nepřátelským útokem. Očisti, Bože, množství mých hříchů. Rač mě, Pane, uchránit od nástrah zlého ducha, abys, až přijdeš ve slávě, zachránil mou ubohou duši a posvětil mě světlem své tváře. A nyní mi dovol, abych usnul spánkem bez odsouzení a těžkých snů. Zachovej mysl svého služebníka v pokoji a zažeň ode mě veškeré úklady zlého ducha. Osviť mi mé duchovní oči a srdce, abych neusnul k smrti. Pošli mi anděla pokoje, ochránce a zastánce mé duše i těla, aby mě zbavil mých nepřátel, a já, až vstanu, ti mohl přinášet modlitbu chvály. Ano, Pane, vyslyš mě, svého ubohého a hříšného služebníka, vždyť jsem hřešil dobrovolně proti hlasu svého svědomí. Daruj mi, až vstanu, abych přijímal poučení z tvých slov, a skrze své anděly ode mě daleko odežeň lhostejnost pocházející od zlého ducha, abych chválil tvé svaté jméno, oslavoval přečistou Bohorodičku Marii, kterou jsi nám hříšným daroval jako zastánkyni, a proto i nyní přijmi její modlitby za nás. Vždyť vím, že následuje tvou lásku a nepřestává se modlit. Pro její orodování, znamení čestného kříže a přímluvu všech svatých, zachovej, Ježíši Kriste, Bože náš, mou ubohou duši. Vždyť ty jsi svatý a oslavovaný na věky. Modlitba k andělu strážnému: Kristův Anděle, můj svatý ochránce, strážce mé duše i těla, odpusť mi vše, čím jsem zhřešil dnešního dne, a zbav mně všech úkladů mého nepřítele, abych žádným hříchem nerozhněval svého Boha. Modli se za mě, hříšného a nedůstojného služebníka, abych se stal hodným dobra a milostí Nejsvětější Trojice, Matky mého Pána Ježíše Krista i všech svatých. Před tím, než ulehneš na lůžko, projdi si v mysli těchto pět věcí: Za prvé: Vzdej díky všemohoucímu Bohu, že ti ve své milosti daroval, abys prožil uplynulý den živý a ve zdraví. Za druhé: Zpytuj ve svědomí své nitro a podrobně projdi všechny hodiny dne. Začni od doby, kdy jsi vstal ze svého lůžka a vzpomínej, kde jsi chodil, co jsi dělal, s kým a o čem jsi mluvil, i na své veškeré skutky, slova i myšlenky, které jsi pronesl od rána až do večera. To vše starostlivě zkoumej a vzpomeň si na to.

10 Za třetí: Jestliže jsi dnešního dne učinil něco dobrého, to nepocházelo od tebe, ale od samého Boha, který nám dává vše dobré. Tomu vše připisuj, děkuj mu a modli se, aby tě utvrdil v dobrém a pomáhal ti i v budoucnosti. Za čtvrté: Jestliže jsi učinil něco špatného, to pocházelo z tebe, z tvé nemohoucnosti, zlého zvyku a souhlasu. Proto čiň pokání a pros láskyplného Pána, aby ti v této věci daroval odpuštění, a pevně slib, že v budoucnu to již nebudeš konat. Za páté: Pros se slzami svého Stvořitele, aby se nad tebou smiloval, daroval ti nadcházející noc tichou, pokojnou, bez pokušení a hříchu a celý následující den ti dal ke chvále jeho svatého jména.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Moleben k Božímu milosrdenství

Moleben k Božímu milosrdenství Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT

II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT II. MODLITBY K SOUKROMÉMU POUŽITÍ VĚŘÍCÍCH, KTEŘÍ MUSEJÍ BOJOVAT PROTI MOCI TEMNOT MODLITBY 1. Smiluj se nade mnou Pane, můj Bože, měj slitování se svým služebníkem [svou služebnicí]: sužuje mě zástup

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

Děkovný moleben ke Kristu Vševládnému

Děkovný moleben ke Kristu Vševládnému Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Moleben k dítěti Ježíši

Moleben k dítěti Ježíši Obvyklý začátek K: Požehnaný Bůh náš v každé době, nyní i vždycky a na věky věků. Amen L: Svatý Bože, Svatý Silný, Svatý Nesmrtelný, smiluj se nad námi. 3x Sláva Otci i Synu i Svatému Duchu, nyní i vždycky

Více

RANNÍ MODLITBY ÚVOD VÝZVA KE CHVÁLE BOHA PRO JEHO LÁSKU

RANNÍ MODLITBY ÚVOD VÝZVA KE CHVÁLE BOHA PRO JEHO LÁSKU P. Pane, nauč nás modlit se. V. Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. P. Chvalme a velebme Pána se vším stvořením. RANNÍ MODLITBY ÚVOD VÝZVA KE CHVÁLE BOHA PRO JEHO LÁSKU P. Chvalte Hospodina, všichni

Více

NEDĚLE SVATODUŠNÍ. formulář D1 (bohoslužby s večeří Páně)

NEDĚLE SVATODUŠNÍ. formulář D1 (bohoslužby s večeří Páně) NEDĚLE SVATODUŠNÍ formulář D1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. POZDRAV K: Milost a pokoj od Boha Otce našeho a Pána Ježíše Krista

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola

Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola Luterská Liturgická Konference Komunita Svátého Pavla Apoštola ORDO Eucharistie Těšín, Piaseczno 2010-2011 - 1 - - 2 - SLAVENÍ EUCHARISTIE MODLITBA NAD DARY Děkujeme ti, Otče náš, za svatou vinnou révu

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F

Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský. chorální nápěv. Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F 8. srpen Našeho svatého Otce Dominika, kněze, slavnost OP II. VEČERNÍ CHVÁLY Nápěvy a harmonizace chorálu Petr Chaloupský VSTUP HYMNUS Modulace: D, D7, gmi, C, C7, F Ant. 1 Žalm 14 (15) kdo neukřivdí ja-zykem,

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství.

Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství. Novéna k Božímu Milosrdenství Probíhá od Velkého pátku do neděle Božího Milosrdenství. (Je samozřejmě možné se ji modlit i v jinou dobu.) 1 1. den - Modleme se o milosrdenství Boží pro celé lidstvo, zvláště

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Ekumenická liturgie z Limy Praha - Vinohrady LP 1998, verze 2

Ekumenická liturgie z Limy Praha - Vinohrady LP 1998, verze 2 Ekumenická liturgie z Limy Praha - Vinohrady LP 1998, verze 2 (P = předsedající, S = SBOR) I.Úvod 1) Úvodní zpěv 2)Pozdrav P: Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska Boží a obecenství Ducha svatého s vámi

Více

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Bože, tys vyvolil Pannu Marii, aby se stala matkou tvého Syna. Na její přímluvu vyslyš naše prosby. Skrze Krista, našeho Pána. Amen. Sudý týden - sobota Lichý týden - pondělí Modleme se s důvěrou k všemohoucímu Bohu: 1. Dávej své církvi hojnost darů Ducha Svatého. 2. Upevňuj víru všech služebníků církve. 3. Dej všem lidem poznat Krista.

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Obřady pomazání nemocných SVÁTOST POMAZANÍ NEMOCNÝCH

Obřady pomazání nemocných SVÁTOST POMAZANÍ NEMOCNÝCH Obřady pomazání nemocných Pozn: Následující text je převzat z Obřadů pomazání nemocných a péče o nemocné ČBK 2002. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu. Tento

Více

POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO

POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO Požehnané království Otce i Syna i Svatého Ducha nyní i vždycky a na věky věků. Amen. V pokoji, Pána prosme. Pane, smiluj se. Za pokoj z

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze

Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Modlitba za dobrou volbu pomocného biskupa ostravsko-opavské diecéze Bože, Dobrý pastýři, svěřujeme ti jmenování ostravsko opavského pomocného biskupa a prosíme: veď mysl Svatého otce i všech, kteří nesou

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka. Modlitba se čtením

Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka. Modlitba se čtením Panny Marie, Matky církve 1 Pondělí po slavnosti Seslání Ducha svatého PANNY MARIE, MATKY CÍRKVE Památka Společné texty o Panně Marii. Hymnus Modlitba se čtením 1. Panenská Matko, dcerou jsi Synáčka svého

Více

Druhá liturgie Církve československé husitské

Druhá liturgie Církve československé husitské Druhá liturgie Církve československé husitské D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) PŘÍPRAVNÉ MODLITBY před bohoslužbou Věřící ze shromážděné obce Náš Pane! Ty jsi má pomoc. Ty víš,

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

9. neděle po Trojici svaté

9. neděle po Trojici svaté 9. neděle po Trojici svaté Správci Boží milosti Heslo týdne: Komu bylo mnoho dáno, od toho se mnoho očekává, a komu mnoho svěřili, od toho budou žádat tím více. (L 12,48b) F: Plnit, Bože můj, tvou vůli

Více

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25 24. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 8,27-25 Až na kříž 1.Neklid, smutek, bolest dobře znám, často bývám opuštěn a sám. Ty to všechno, Pane, dobře víš, a proto mně nabízíš Svůj kříž. R: Až na kříž šel Pán

Více

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace

Velký pátek. Samotná jitøní celý text a notace Velký pátek Samotná jitøní celý text a notace Velkopáteèní jitøní Jitøní bohoslu ba se ètením dvanácti evangelií Kanonický èas pro zaèátek této jitøní je ve ètvrtek 2. hodina noèní (tj. 19. 20. hodina

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Obsah. Bez přestání se modlete 5

Obsah. Bez přestání se modlete 5 Obsah Bez přestání se modlete 5 MODLITBA ŽALMY 7 Blaze tomu, kdo nechodí, jak mu radí bezbožní 8 Vyslechni mě, když volám 9 Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám 10 Jen v Bohu odpočívá má duše 11 Bože,

Více

Novéna k Panně Marii Lurdské

Novéna k Panně Marii Lurdské Novéna k Panně Marii Lurdské Ať by byla naše situace mnohdy i beznadějná, touto novénou vždy získáme zvláštní milosti, které nám přinesou klid a posilu. Je však důležité, abychom si uvědomili, že její

Více

Spravedlnost tvých svědectví je věčná, / dej mi rozum a budu žít. Haleluja! (Ž 119,144)

Spravedlnost tvých svědectví je věčná, / dej mi rozum a budu žít. Haleluja! (Ž 119,144) 1. NEDĚLE PO TROJICI SVATÉ TÉMA: Písma svědčí o Mně Heslo týdne: Kdo slyší vás, slyší mne, a kdo odmítá vás, odmítá mne. (L 10,16) Žalm týdne: Ž 34,2-11 Píseň týdne: 683/1 Pán Bůh je láska, dal svého Syna

Více

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících.

OBSAH MODLITEB. I. Krátké modlitby. 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. OBSAH MODLITEB I. Krátké modlitby 1. Modlitba o spásu. 2. Modlitba agnostiků a ateistů. 3. Modlitba za obrácení nevěřících. 4. Modlitba pro nevěřící při Varování I. 5. Modlitba pro nevěřící při Varování

Více

Desatero přikázání. I. Desatero přikázání II. Vyznání víry III. Modlitba Páně. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne.

Desatero přikázání. I. Desatero přikázání II. Vyznání víry III. Modlitba Páně. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. Z Malého katechismu Martina Luthera I. Desatero přikázání II. Vyznání víry III. Modlitba Páně Desatero přikázání Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. Nezneužiješ jména Hospodina,

Více

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ

MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ MODLITBY MODLITBOVÝ BOJ MODLITBOVÁ KAMPAÒ PRO KAŽDÉHO ÈLOVÌKA NYNÍ - NA KONCI ÈASÙ Modlitby "MODLITEBNÍHO BOJE" které dostala vizionáøka Marie Božího Milosrdenství od Nebeského Otce, Ježíše Krista a Panny

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy. A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936

Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy. A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936 Požehnané a veselé Vánoce Vám přejí středočeští orlové ze Svatováclavské župy A do Nového roku zvesela a s muzikou! Z okrskového sletu v Kladně 1936 Bohu díky za 110 let Orla 1909 2019 Zdař Bůh! Placent

Více

Reedice Českého misálu 2015

Reedice Českého misálu 2015 Reedice Českého misálu 2015 Nové vydání Českého misálu vychází vstříc praktické potřebě tištěných liturgických textů, jejichž zásoba je vyčerpána. Jde v zásadě o reedici Českého misálu vydaného ve Vatikánu

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod NEŠPORY MARIÁNSKÉ doprovod 2 800 ÚVODNÍ VERŠ Bo Kněz: po že, spěš mi na po moc! Lid: Slyš na vo še lá ní! Kněz: Sláva Otci i Synu, * i Du sva chu té mu, Lid: jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37 25. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 9,30-37 Rybáři lidí 1. S Petrem a Ondřejem, Janem a Jakubem, chceš mít i z nás rybáře lidí. Sítě nám podáváš do světa posíláš, chceš aby byl rybolov bohatý, bohatý. R:

Více

Tento zákon se ozývá v jeho svědomí.

Tento zákon se ozývá v jeho svědomí. Svým rozumem člověk poznává hlas Boha, který ho stále volá, aby miloval a konal dobro a vyhýbal se zlu. Tento zákon se ozývá v jeho svědomí. 2. vatikánský koncil, Gaudium et spes 22 Základní pravdy víry

Více

MODLITBA O SPÁSU. Ó, můj Pane, veď mne do tvého království a ochraňuj mne před temnotou, která by pohltila mou duši.

MODLITBA O SPÁSU. Ó, můj Pane, veď mne do tvého království a ochraňuj mne před temnotou, která by pohltila mou duši. 1. Z poselství Ježíše ze dne 16. listopadu 2010 v 09:55. MODLITBA O SPÁSU Všechny moje děti, i kdyby to bylo z lásky k jejich rodinám, musí procitnout vůči silám zla, chtějí-li se zachránit. Moje láska

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

OBSAH MODLITEB. I. Modlitby modlitební kampaně. 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane.

OBSAH MODLITEB. I. Modlitby modlitební kampaně. 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane. OBSAH MODLITEB I. Modlitby modlitební kampaně 1. Můj dar Ježíši k záchraně duší. 2. Modlitba za globální vládce. 3. Zbav svět strachu, můj Pane. 4. Sjednoť všechny rodiny. 5. Modlitba ke chvále Boha Nejvyššího.

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO

POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO POSVÁTNÁ BOŽSKÁ LITURGIE VE SVATÝCH OTCE NAŠEHO JANA ZLATOÚSTÉHO Proskomedie: Požehnán jest náš Bůh, nyní i vždycky a na věky věků. Amen. Na památku našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista. (3x) Jako jehňátko

Více

Anděl Páně - Angelus Domini

Anděl Páně - Angelus Domini Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. Pane, děkujeme ti za naše společenství, kde můžeme prožívat chvíle společně. Děkujeme ti, že jsme se mohli znovu sejít. Ať sestoupí Duch Svatý mezi nás a obklopuje

Více

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44 32. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 12,38-44 Právě teď je chválit 1. Právě teď je chválit Pána čas, být svatyní jeho svatého Ducha. Svou důvěru slož u něj a chválu Bohu vzdej, sláva Páně toto místo naplní.

Více

2. neděle postní. Cyklus C Lk 9,28b-36

2. neděle postní. Cyklus C Lk 9,28b-36 2. neděle postní Cyklus C Lk 9,28b-36 Dnes jdu k tobě Pane můj 1. Dnes jdu k tobě Pane můj, tak jak ty mě zveš a chválím tě.:/ Dnes jdu k tobě Pane můj, tak jak ty mě zveš a vzývám jméno tvé, chválím tě,

Více

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY Svatební obřad bude beze mše svaté tzv. oddavky. Jelikož jeden z vás je nepokřtěný, vaše manželství, které uzavřete, bude sice církevně-kanonické, avšak nebude svátostné.

Více

Informace ke slavení

Informace ke slavení Informace ke slavení Čtyři oltáře jsou inspirovány čtyřmi oblastmi, o nichž se ve farnostech také konají katecheze. Podle místních podmínek je možné použít všechna čtyři zastavení, nebo z nich vybrat jen

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh.

Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. Jan 1,1 V něm byl život a ten život byl světlo lidí. Jan 1,4 1 Ježíš k nim opět promluvil: Já jsem světlo světa. Kdo mne následuje, nebude

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35 10. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 3,20-35 Jsme děti Tvé, jsme děti. Jsme děti Tvé, jsme děti království, ve jménu Ježíš máme vítězství. Před Boží svatostí ďábel pryč utíká, ve světle Tvém je krásné žít.

Více

Velké pondělí, úterý a středa

Velké pondělí, úterý a středa Velké pondělí, úterý a středa Téma Hle, ženich přichází o půlnoci, požehnaný je služebník, který ho vyhlíží. Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Jednoduše vylíčit biblický příběh o deseti

Více

Závěrečné obřady OZNÁMENÍ

Závěrečné obřady OZNÁMENÍ OZNÁMENÍ Závěrečné obřady Pokud je třeba něco krátce sdělit lidu, vsunou se takováto krátká sdělení na toto místo. Pokud jsou farní oznamy delší, můžeme si sednout POŽEHNÁNÍ Kněz: Pán s vámi. Kněz žehná

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Modlitby. Přikryj, Pane, nebe oblaky. Bože, v Tobě žijeme!

Modlitby. Přikryj, Pane, nebe oblaky. Bože, v Tobě žijeme! PROSBY ZA DÉŠŤ Modlitby Přikryj, Pane, nebe oblaky Přikryj, Pane, nebe oblaky a obdaruj zemi deštěm. Aby vydala trávu na lukách a plodiny k potřebě lidí. Zavlaž zemi svojí spravedlností a tvojí milostí

Více

K: Milost a pokoj od Boha Otce našeho a Pána Ježíše Krista ať je s vámi. S: I s tebou.

K: Milost a pokoj od Boha Otce našeho a Pána Ježíše Krista ať je s vámi. S: I s tebou. NEDĚLE PO TROJICI formulář E1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho a Pána Ježíše

Více

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů www.scriptural-truth.com APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ Modlitba Azarjáše Azarjášova modlitba a píseň tří Židů {1:1} a kráčeli uprostřed ohně, chválit Bůh a požehnání

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.)

2. ledna. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) 2. ledna S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Spasitele, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme za církev, aby byla v dnešním světě prorockým, statečným a kompetentním

Více

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY

SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY SVATEBNÍ OBŘAD V KOSTELE ODDAVKY Svatební obřad bude beze mše svaté tzv. oddavky. Jelikož jste oba přijali svátost křtu, vaše manželství, které uzavřete, bude svátostné. PŘÍCHOD DO KOSTELA A ÚVODNÍ OBŘADY

Více

NEDĚLE TROJIČNÍ. formulář A2 (bohoslužby bez večeře Páně)

NEDĚLE TROJIČNÍ. formulář A2 (bohoslužby bez večeře Páně) NEDĚLE TROJIČNÍ formulář A2 (bohoslužby bez večeře Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho a Pána

Více

Modlitby za umírající. z Cyrilometodějského kancionálu (1953)

Modlitby za umírající. z Cyrilometodějského kancionálu (1953) Modlitby za umírající z Cyrilometodějského kancionálu (1953) Pane, smiluj se nad námi. - Kriste, smiluj se nad námi. Pane, smiluj se nad námi. Svatá Maria, - oroduj za něho (ni). Všichni svatí andělé i

Více

NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH

NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH NEŠPORY SLAVNOST VŠECH SVATÝCH (revidovaná verze) Kněz: Lid: Bo Slyš Lid (Kněz): - že, po na - še vo ÚVODNÍ VERŠ - spěš mi Sláva Otci i Synu, * (Lid): - lá - ní! i po - moc! na chu té Du- sva - - mu, jako

Více

Ke cti a slávě svaté, jednopodstatné životodárné a nerozdílné Trojice Otce i Syna i Svatého Ducha:

Ke cti a slávě svaté, jednopodstatné životodárné a nerozdílné Trojice Otce i Syna i Svatého Ducha: Ke cti a slávě svaté, jednopodstatné životodárné a nerozdílné Trojice Otce i Syna i Svatého Ducha: S požehnáním Bohumilého biskupa, apoštolského exarchy Mons. ThDr. Ladislava Vydává Apoštolský exarchát

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus C Jan 21, 1-19

3. neděle velikonoční. Cyklus C Jan 21, 1-19 3. neděle velikonoční Cyklus C Jan 21, 1-19 Vyvolil si apoštoly kancionál č. 827 1. Vyvolil si apoštoly / z lidských synů Boží syn / v díle spásy k slavné roli: / pomáhat svět zbavit vin. / I nás voláš,

Více

Novéna k Božímu milosrdenství

Novéna k Božímu milosrdenství Novéna k Božímu milosrdenství Začíná se na Velký pátek a končí v sobotu před 2. nedělí velikonoční. Tato neděle je svátek Božího milosrdenství. Novéna uvedená v deníčku sv. Faustyny byla poprvé vytištěna

Více

Hlavní modlitby. Chvála Nejsvětější Trojice Sláva Otci i Synu - i Duchu svatému, - jako byla na počátku, i nyní i vždycky - a na věky věků. - Amen.

Hlavní modlitby. Chvála Nejsvětější Trojice Sláva Otci i Synu - i Duchu svatému, - jako byla na počátku, i nyní i vždycky - a na věky věků. - Amen. Hlavní modlitby Znamení kříže Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. - Amen. Chvála Nejsvětější Trojice Sláva Otci i Synu - i Duchu svatému, - jako byla na počátku, i nyní i vždycky - a na věky věků. -

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

kterými mě zahrnuješ od stvoření mé duše, a za nabídku k věčnému společenství s Tebou, v lásce, štěstí a radosti.

kterými mě zahrnuješ od stvoření mé duše, a za nabídku k věčnému společenství s Tebou, v lásce, štěstí a radosti. Slovo úvodem: Už dlouhé roky toužím proniknout do tajemství Písma a Božích Pravd. Po letech usilovných modliteb o tyto dary jsem při modlitbě začal vnímat občasné niterné výzvy, abych do své modlitby vložil

Více

První liturgie Církve československé husitské

První liturgie Církve československé husitské První liturgie Církve československé husitské (podle patriarchy Karla Farského) D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) PŘÍPRAVNÉ MODLITBY před bohoslužbou Věřící ze shromážděné obce

Více

4 Bůh je síla má. 1 Jak dobré je. 2 Chci Pane chválit. 3 Mé dlaně. zvednuté

4 Bůh je síla má. 1 Jak dobré je. 2 Chci Pane chválit. 3 Mé dlaně. zvednuté Písničky 1 Jak dobré je 1. :Jak dobré je před tebou být, jak dobré je s tebou žít. : :Přijd, přijd Duchu Svatý, vzýváme tě, přijd k nám. : 2 Chci Pane chválit Tě Koinonie č.100 1. Chci Pane chválit Tě,

Více

MENE TEKEL UFARSIN 2.

MENE TEKEL UFARSIN 2. MENE TEKEL UFARSIN 2. ŘEŠENÍ POSLOUPNOST 1. Bůh 2. Rodina 3. Církev 4. Zaměstnání 5. Národ 6. Obnova společnosti 1. BŮH Modlitba BŮH JÁ Boiží Slovo Galatským 2:20 Jsem ukřižován spolu s Kristem, nežiji

Více

1. oltář: Eucharistie a jednota

1. oltář: Eucharistie a jednota 1. oltář: Eucharistie a jednota Čtení z Písma (Ef 2, 13-18) Nyní však,; protože jste spojeni s Kristem Ježíšem, vy, kteří jste kdysi byli vzdálení, stali jste se blízkými Kristovou krví. Jen on je náš

Více

OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU

OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU OČIŠŤOVÁNÍ SMYSLŮ SMYSL ZRAKU Můj lide, pro každé mé dítě je zásadní, aby vešlo do období duchovní a fyzické změny. Fyzické smysly člověka musí vejít do harmonie s jeho duchem. Začnete se smyslem zraku.

Více

1. den pátek po 6. neděli velikonoční. Gn 2,7; Ez 37,1 15; Jan 3,5 8

1. den pátek po 6. neděli velikonoční. Gn 2,7; Ez 37,1 15; Jan 3,5 8 2 1. den pátek po 6. neděli velikonoční DUCH SVATÝ NÁS STVOŘIL A DÁVÁ NÁM ŽIVOT Gn 2,7; Ez 37,1 15; Jan 3,5 8 Nebeský králi, Utěšiteli, Duchu pravdy, jenž jsi přítomen všude a naplňuješ vesmír, Poklade

Více