Legislativní požadavky na technologii usmrcení živých ryb při průmyslovém zpracování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Legislativní požadavky na technologii usmrcení živých ryb při průmyslovém zpracování"

Transkript

1 PRACOVNÍ POMŮCKA DO PRAKTICKÝCH CVIČENÍ TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ KAPRA Inovace K1 (usmrcení, výtěžnost, filetace) H2THR Předmět Technologie a hygiena ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků z nich, mrazíren a mrazírenských výrobků Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/ , Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního Název projektu programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin Legislativní požadavky na technologii usmrcení živých ryb při průmyslovém zpracování Podle 5, odst. 4) zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání může příslušný orgán veterinární správy při průmyslovém zpracování ryb povolit výjimku z odst. 3), pokud technologie umožňuje zpracování ryb ihned po jejich porážce. Osoby provádějící usmrcení zvířete jsou povinny přesvědčit se, že zvíře je podle prokazatelných příznaků mrtvé (odst. 6). Odst. 3) Porážení jatečných zvířat vykrvením může být prováděno pouze po jejich omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování. Jatečné zpracování zvířete před jeho vykrvením je zakázáno. Podle 5f, odst. 2) lze omráčení zvířete provést za předpokladu, že se bezprostředně provede vykrvení zvířete; to neplatí při průmyslovém zpracování ryb. Podle 5g, odst. 5) se u ryb při průmyslovém zpracování vykrvení provádět nemusí. Podle 7 odst. 6) vyhlášky č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování lze ryby při průmyslovém zpracování omračovat zařízením využívajícím střídavý elektrický proud o napětí 220 V, plyn CO 2 nebo jiný plyn nebo směs plynů schválené podle zvláštního právního předpisu. Podle 4 odst. 1) zákona č. 246/1992 Sb. se za týrání považuje a) zbavovat živé ryby šupin nebo ploutví b) vsouvat živým rybám prsty pod skřele do žáber c) vtlačovat prsty živým rybám do očnic d) násilně vytlačovat živým rybám jikry nebo mlíčí

2 Tab. 1 Průmyslová výroba nezpracovaných produktů OMRÁČENÍ živých ryb Technologický krok odšupinování kuchání odstranění hlavy odstranění nepárových ploutví půlení/krájení podkov porcování/ filetování prořezávání filetů s kůží mechanické oddělování masa z koster Finální produkt Vedlejší produkt jikry, mlíčí hlava půlky s kůží/podkovy PRANÍ v pitné vodě s podílem šupinového ledu části s kůží/ filety s kůží/bez kůže filety s kůží s prořezanými svalovými kůstkami kostry mechanicky oddělené maso CHLAZENÍ na teplotu tajícího ledu (-1 o C až + 2 o C) * s výjimkou leklých ryb, které jsou VŽP materiál 2. kategorie VŽP materiál 3. kategorie* šupiny krev, nepoživatelné orgány ploutve kůže, (kostry) kosti

3 Průmyslová výroba nezpracovaných produktů Část linky, kde probíhá omračování a odšupinování omračovací zařízení s mobilní sklopnou perforovanou nádrží odšupinovačka se skluzem na podávání ryb Zdroj: Merten M., Zpracování ryb. Informatorium Praha 2002, s Část linky, kde probíhá otevření dutiny tělní okružní pila s ochranným krytem pracovní stoly s postraním žlabem na odstraňování vedlejších živočišných produktů, které nejsou určeny k výživě lidí Zdroj:

4 Průmyslová výroba nezpracovaných produktů Část linky, kde probíhá kuchání, odstranění hlavy, půlení a praní bubnová pračka ryb půlička ryb s formou na jejich fixaci sekačka hlav pracující na principu gilotiny Zdroj: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin Nezpracované produkty = produkty, které byly děleny, porcovány, odseknuty, plátkovány, vykostěny, rozsekány, zbaveny kůže, rozdrceny, nakrájeny, očištěny, ořezány, vyloupány, rozemlety, zchlazeny, zmrazeny, hluboce zmrazeny nebo rozmrazeny. Zpracované produkty = potraviny získané zpracováním nezpracovaných produktů. Zpracováním = jakákoli činnost podstatně měnící původní produkt včetně zahřívání, uzení, nakládání, zrání, sušení, marinování, extrahování, extrudování nebo kombinace uvedených postupů. Tepelné opracování: dosažení minimálního tepelného účinku odpovídajícího působení teploty plus 70 o C po dobu 10 minut (vyhláška č. 169/2009 Sb.)

5 Průmyslová výroba nezpracovaných produktů Odšupinování Odstranění šupin z kůže ryb se provádí pomocí pitné vody, která je do vnitřního prostoru odšupinovačky vstřikována pomocí trysek pod tlakem, přičemž ryby se v odšupinovačce mechanicky otáčí. Doba odšupinování trvá od 3 do 6 minut. Je závislá na druhu zpracovávané ryby, typu ošupení a také na ročním období (v letním období se doba odšupinování z důvodu možného potrhání kůže ryb zkracuje). Účinnost odšupení je %. Poté následuje fyzická kontrola každého kusu ryby a v případě potřeby ruční dočištění pomocí elektrického ručního odstraňovače šupin nebo mechanicky pomocí ruční škrabky. Šupiny jsou shromažďovány jako vedlejší živočišný produkt materiál 3. kategorie. Mechanická ruční škrabka Zdroj: Elektrická ruční škrabka Zdroj: ZPRACOVEN/0/5/438-Rucni-odsupinovacka-bowdenovy-nahon-24x19x23-cm

6 Kuchání Další operací je naříznutí tělní stěny ryb v mediální rovině na ventrální části těla od močopohlavního otvoru směrem k hlavě tak, aby došlo k otevření tělní dutiny. Provádí se strojově pomocí okružní pily nebo ručně nožem. Následuje šetrné ruční vyjmutí vnitřních orgánů, nesmí dojít k poškození žlučového váčku a protržení střevního traktu. Z vnitřností se oddělí poživatelné orgány, jako jsou ovaria (jikry) a testes (mlíčí), které se vyperou v pitné vodě a předají do čisté části provozu ke zchlazení na teplotu tajícího ledu (-1 až +2 o C). Ostatní nepoživatelné orgány (ledviny, plynový měchýř, střeva, srdce, hepatopankreas, slezina, žlučník) jsou shromažďovány jako vedlejší živočišný produkt materiál 3. kategorie. Kuchání se provádí automaticky ve speciálních zařízeních nebo ručně na stole z netoxického materiálu, který je snadno umyvatelný, čistitelný a dezinfikovatelný. V průběhu směny musí být průběžně ze stolu mechanicky pomocí stěrek odstraňovány zbytky tkání nebo krve a jeho povrch oplachován pitnou vodou. Zdroj:

7 Odstranění hlavy Sekačka hlav je opatřena půlkruhovým nožem, mechanismus pracuje na principu gilotiny. Při zpracování velkého počtu ryb se nejčastěji k odstranění hlav používá rovný řez. Variantou rovného řezu je šikmý řez. K nejnižším ztrátám svaloviny dochází u kulatého řezu, který kopíruje skřele. Konturový řez je veden kolmo na páteř a potom se odklání v úhlu 45. Tento řez se používá zejména tehdy, pokud finálním produktem mají být filety. Hlava je v tomto případě odříznuta včetně prsních ploutví. Pro účely výživy lidí se těží pouze hlavy kaprů, které se vyperou v pitné vodě a předají do čisté části provozu ke zchlazení na teplotu tajícího ledu (-1 až +2 o C). Zdroj: Odstranění nepárových ploutví Po odstranění hlavy následuje odstranění nepárových ploutví (hřbetní, ocasní a řitní) z těla pomocí ručního sekáčku nebo zařízení, skládajícího se z rotujících diskových nožů s řezacími štěrbinami. Ploutve jsou shromažďovány jako vedlejší živočišný produkt materiál 3. kategorie.

8 Půlení V další operaci jsou těla ryb půlena podélným řezem těsně podél páteře na dvě nestejné poloviny (jedna polovina je s páteří, druhá bez páteře) nebo jsou půlena středem páteřního kanálu na dvě stejné poloviny. Způsob půlení ryb se provádí podle přání odběratele. Zdroj: pasova-pila-nerezove-provedeni-rychlost-rezu-od-16-m-sec-od-1300w-od-88-kg Krájení podkov Nepůlené trupy mohou být porcovány příčnými řezy přes páteř na tzv. podkovy. Na základě požadavku odběratele a podmínek zpracovatelského provozu je možno dodávat sladkovodní ryby i v jiném dohodnutém způsobu úpravy. V některých případech mohou být hlava i ploutve ponechány u těla a kuchané ryby nemusí být půleny a zůstávají vcelku. Zdroj:

9 Praní Praní je závěrečnou technologickou operací, jejímž účelem je odstranění mechanických nečistot a redukce počtu kontaminujících mikroorganismů z povrchu zpracovaných ryb. Výsledek této technologické operace závisí především na poměru mezi objemem vody použité k praní a hmotnosti praných ryb, intenzitě praní a kvalitě vody. Důkladným praním dochází k až 90 % redukci původní bakteriální kontaminace rybí suroviny. Během praní ryb se do prací vody přidává určitý objem šupinového ledu, takže současně s praním probíhá také chlazení zpracovávané ryby. V praxi je nejrozšířenější používání bubnových diskontinuálních praček, které mají kapacitu asi 150 kg ryb. Jeden prací cyklus trvá asi 2 až 3 minuty a po jeho ukončení dochází k výměně vody v pračce. Sprchování zpracovaných ryb pitnou vodou je hodnoceno z hlediska zachování kvality jako nejlepší způsob zchlazování, nevýhodou je však velká spotřeba vody. Po oprání se nechají ryby volně okapat a poté jsou předány do čisté části provozu do chladírny ke zchlazení na teplotu tajícího ledu (-1 až +2 o C). Zdroj:

10 Filetování Filet je hřbetní a břišní svalovina, která je odříznuta z obou stran těla ryby od páteře a žeberních kostí. Filety mohou zůstat s kůží nebo z nich může být kůže stažena. Filetování tržního kapra je zpravidla prováděno ručně. Při ručním filetování se dosahuje vyšší výtěžnosti (35 37 %) z hmotnosti ryby, než při strojním filetování (22 27 %). Obtížnost strojního filetování a jeho malá výtěžnost plyne z anatomického uspořádání kostry kapra. Technologický problém spočívá v klenutém tvaru žeber a úhlu jejich uchycení k páteři. Instruktážní video odšupinování, stahování z kůže a filetování kapra Zdroj: Prořezávání filetů s kůží Svalovina filetu obsahuje pouze drobné svalové kůstky, které mohou být u filetů s kůží prořezány na speciálním zařízení válci z kruhových nožů umístěných ve vzdálenosti 1-2 mm od sebe. Filet se položí kůží směrem na pohyblivý pás, který jej dopraví přes toto zařízení. Výsledkem je filet, který má až ke kůži rovnoměrně prořezanou svalovinu i s drobnými svalovými kůstkami a který může být celý konzumován, aniž by spotřebitel vnímal přítomnost kostic. Zdroj: Narezavac-Y-kustek-rucni-pohon-sirka-porce-30-cm RYBY-FILETY/0/5/116-Kapr-filet-s-kuzi g

11 Strojně oddělené maso Výchozí surovinou pro výrobu strojně odděleného masa bývají většinou kostry těžkých kaprů po filetaci, na kterých zůstává podél páteře a žeber značné množství kvalitního rybího masa a dále půlené ryby nižších kusových hmotností zbavené hlav, vnitřností a umyté v pitné vodě nebo obtížněji prodejné ocasní části. Strojní oddělení se provádí bez zbytečného odkladu po filetaci ryb nebo přípravě suroviny. Jednotlivé kusy ryb se pokládají kůží na speciální gumový pás, na kterém jsou dopravovány až do místa obroušení, kde je surovina pásem přitlačována na v protisměru se otáčející perforovaný buben (velikost otvorů 4 až 5 mm) z nerezového materiálu. Zdroj: Čerstvé strojně oddělené maso ryb je masová drť světle růžovobílé barvy, která vykazuje příjemný typický rybí pach. Z hlediska chemického složení si tato surovina ponechává v důsledku šetrného získávání původní vlastnosti rybí svaloviny a je z pohledu chemického složení velmi kvalitním surovinovým zdrojem. Nepoživatelný odpad, jehož hlavní součástí jsou kosti, šupiny a kůže, je shromažďován jako vedlejší živočišný produkt materiál 3. kategorie. Strojně oddělené maso musí být po výrobě neprodleně zpracováno do výrobků, nebo hluboce zmrazeno na teplotu -18 o C. V České republice se strojně oddělené maso ryb bezprostředně po výrobě vakuově balí, hluboce zmrazuje na teplotu -18 o C a distribuuje jako surovina pro přípravu rybí polévky.

12 PRACOVNÍ POMŮCKA DO PRAKTICKÝCH CVIČENÍ TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ KAPRA Inovace (usmrcení, výtěžnost, filetace) H2THR Předmět Technologie a hygiena ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků z nich, mrazíren a mrazírenských výrobků Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/ , Inovace bakalářského a navazujícího magisterského studijního Název projektu programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin Legislativní požadavky na technologii usmrcení živých ryb při sezóním stánkovém prodeji Podle 6) Péče o ryby před usmrcením vyhlášky č. 382/2004 o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování (k 5c odst. 6) a 7) zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání: (1) Živé tržní ryby v zařízení používaném v rámci podnikatelské činnosti se před usmrcením přechovávají v kádích a příručních nádržích při neustálé výměně a přítoku vody, která neohrožuje jejich zdravotní stav, popřípadě při zajištění jiného účinného způsobu provzdušňování nebo okysličování vody. (2) Poměr hmotnosti živých tržních ryb a množství vody (hustota obsádky) v kádích a příručních nádržích, včetně nejnižšího množství kyslíku ve vodě v závislosti na teplotě vody, je uveden v příloze č. 1. Podle 5g. zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání: Vykrvování ryb při prodeji a pro vlastní potřebu se provádí po omráčení silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy přetětím žaberních oblouků nebo přetětím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou.

13

14 Postup při omračování Postup při vykrvování

15 Podle ČSN /1989 Sladkovodní tržní ryby jsou živé ryby do tržní sítě dodávány v různých třídách jakosti. Například kapr obecný je dodáván jako výběrový, v I., II. nebo III. třídě jakosti. Tabulka 2 Tržní třídy jakosti Minimální Kapr obecný hmotnost v g výtěžnost v % počet bodů stolní hodnoty výběr I II III Celková hmotnost ryby, hmotnost trupu, hlavy, obou filetů s kůží a gonád s určením pohlaví patří mezi tzv. plastické znaky uvedené ve Vyhl. Mze č. 471/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat v platném znění a jsou sledované při testování a posuzování plemenných ryb. Další parametry jsou z pohledu plemenářské a šlechtitelské práce považovány za objektivní kriteria hodnocení jakosti produkovaných ryb.

16 Výtěžnost jedlého podílu Odstranění hlavy obloukovitým řezem za skřelovou kostí tak, aby pletenec prsních ploutví zůstal u trupu Odstranění všech ploutví těsně při bázi těla

17 Výtěžnost jedlého podílu Kuchání Vyjmutí orgánů z dutiny tělní bez porušení střevního traktu a žlučníku

18 Vnitřní orgány samců (mlíčáků) střevní trakt hepatopankreas plynový měchýř ledviny slezina žlučník mlíčí Vnitřní orgány samic (jikernaček) střevní trakt hepatopankreas plynový měchýř žlučník ledviny slezina jikry

19 Tělo bez hlavy, šupin a ploutví oddělených těsně při bázi těla Filetace filet s kůží stahování kůže z filetu Kostra po filetaci, hlava, komplex vnitřních orgánů, ploutve

KVALITA RYBÍHO MASA, HODNOCENÍ JAKOSTI RYB A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. rybarstvi.eu

KVALITA RYBÍHO MASA, HODNOCENÍ JAKOSTI RYB A JEJICH ZPRACOVÁNÍ. rybarstvi.eu KVALITA RYBÍHO MASA, HODNOCENÍ JAKOSTI RYB A JEJICH ZPRACOVÁNÍ rybarstvi.eu Spotřeba ryb Spotřeba rybího masa: - celosvětově 16 kg.os -1.rok -1 - Evropská unie 11 kg.os -1.rok -1 - Česká republika 5,7

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů na trzích a tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů na trzích a tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů na trzích a tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů V tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných

Více

PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu

PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu Název inovace PRAKTICKÁ VÝUKA NA PORÁŽCE VFU BRNO PORÁŽKA PRASAT Inovace předmětu V1MA2 Hygiena produkce masa Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0063 Název projektu Inovace výuky veterinárních

Více

Zpracování ryb. Základní informace a postupy při zpracování ryb, odkazy na filmové ukázky postupů zpracování. Kvalita a bezpečnost akvapotravin

Zpracování ryb. Základní informace a postupy při zpracování ryb, odkazy na filmové ukázky postupů zpracování. Kvalita a bezpečnost akvapotravin Zpracování ryb Základní informace a postupy při zpracování ryb, odkazy na filmové ukázky postupů zpracování rybarstvi.eu Kvalita rybího masa Chemické složení rybího masa Technologická hodnota ryb Postmortální

Více

Hodnoticí standard. Technik pro zpracování ryb (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technik pro zpracování ryb (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Technik pro zpracování ryb (kód: 41-120-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Rybářský technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. listopadu o ochraně zvířat při usmrcování. Změna: 34/2013 Sb.

Strana 1 / /2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. listopadu o ochraně zvířat při usmrcování. Změna: 34/2013 Sb. 418/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Změna: 34/2013 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování

VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Strana 5362 Sbírka zákonů č. 418 / 2012 418 VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2012 o ochraně zvířat při usmrcování Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

STROJNĚ ODDĚLENÉ. Požadavky na surovinu: Požadavky na surovinu jiné než drůbeží maso: vyhovuje požadavkům na čerstvé maso

STROJNĚ ODDĚLENÉ. Požadavky na surovinu: Požadavky na surovinu jiné než drůbeží maso: vyhovuje požadavkům na čerstvé maso STROJNĚ ODDĚLENÉ MASO Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace inovace

Více

Zpracování a využití masa sladkovodních ryb

Zpracování a využití masa sladkovodních ryb Zpracování a využití masa sladkovodních ryb Trochu z historie a vývoje zpracování ryb v ČR Rybářství v první republice Rybářství po druhé světové válce Počátky zpracování ryb Obrat k cílevědomému řízení

Více

ČÁST PRVNÍ VETERINÁRNÍ POŽADAVKY NA PORÁŽENÍ KROKODÝLŮ A DALŠÍ ZPRACOVÁNÍ MASA A ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ POCHÁZEJÍCÍCH Z KROKODÝLŮ.

ČÁST PRVNÍ VETERINÁRNÍ POŽADAVKY NA PORÁŽENÍ KROKODÝLŮ A DALŠÍ ZPRACOVÁNÍ MASA A ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ POCHÁZEJÍCÍCH Z KROKODÝLŮ. Strana 236 Sbírka zákonů č. 34 / 2013 34 VYHLÁŠKA ze dne 6. února 2013 o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů Ministerstvo

Více

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory Termín realizace inovace ZS 2012 KA 1 - inovace výuky Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením

Více

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory Termín realizace inovace ZS 2013 KA 1 - inovace výuky Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením

Více

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách

Legislativní požadavky na měření teploty ve zmrazených potravinách PRACOVNÍ POMŮCKA DO PRAKTICKÝCH CVIČENÍ Inovace K1 MĚŘENÍ TEPLOTY VE ZMRAZENÝCH POTRAVINÁCH H2THR Předmět Technologie a hygiena ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků z nich, mrazíren a mrazírenských

Více

Veterinární zákon a domácí porážky

Veterinární zákon a domácí porážky Veterinární zákon a domácí porážky Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č. projektu: 13/018/1310b/231/000280 Financováno z Programu rozvoje venkova Veterinární zákon v posledním

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, a cév.

MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, a cév. Masná užitkovost MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, chrupavek, vaziva, šlach, tuku, nervové tkáně a cév. VÝKRMNOST-schopnost produkovat svalovinu

Více

Možnosti ovlivnění kvality rybího masa.

Možnosti ovlivnění kvality rybího masa. Možnosti ovlivnění kvality rybího masa. výlov, přeprava, prodej, hodnocení zdravotního stavu Rybářství je staré jako lidstvo samo rybarstvi.eu Faktory ovlivňující kvalitu rybího masa Podmínky chovu výlov

Více

STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu

STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu Název inovace STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu V1MA2 Hygiena produkce masa II. Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0063 Název projektu Inovace výuky

Více

PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÉ OZNAČOVÁNÍ ČESKÁ POTRAVINA A POUŽITÍ LOGA

PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÉ OZNAČOVÁNÍ ČESKÁ POTRAVINA A POUŽITÍ LOGA Ministerstvo zemědělství Sekce potravinářských výrob Úřad pro potraviny Č.j.: 8507/2016-MZE-18122 V Praze dne 1.3.2016 1. Cíl PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÉ OZNAČOVÁNÍ ČESKÁ POTRAVINA A POUŽITÍ LOGA Cílem tohoto

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování.

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování. I. Obecná část Název Návrh vyhlášky o ochraně zvířat při usmrcování. Definice problému Zákon, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb.,

Více

Porážení, jatečné opracování a porcování králíků (kód: E)

Porážení, jatečné opracování a porcování králíků (kód: E) Porážení, jatečné opracování a porcování králíků (kód: 29-006-E) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Potravinářský

Více

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách?

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách? Šablona č. 01.22 Přírodopis Co už víme o rybách? Anotace: Pracovní list s opakováním učiva o rybách. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vyplní pracovní list, ve kterém si ověří znalosti

Více

Témata. k profilové části maturitní zkoušky. Forma: ústní. Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE. Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN

Témata. k profilové části maturitní zkoušky. Forma: ústní. Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE. Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN Témata k profilové části maturitní zkoušky Forma: ústní Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN Školní rok: 2015/2016 Třída: VP4 Zpracoval(a): MVDr. Hana Kuběnová

Více

Legislativní opatření při chovu zvířat

Legislativní opatření při chovu zvířat Etologie hospodářských zvířat Legislativní opatření při chovu zvířat Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky http://eagri.cz/public/web/mze/ http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE datum: číslo LP: jméno: hodnocení: / 50 bodů ANATOMIE KAPRA 1) ZAŘAZENÍ V SYSTÉMU ORGANISMŮ: Zařaďte kapra obecného do systému organismů: (4 body) říše: kmen: podkmen: nadtřída:

Více

STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu V1MA1 Hygiena produkce masa I. Registrační číslo projektu

STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu V1MA1 Hygiena produkce masa I. Registrační číslo projektu Název inovace STANOVENÍ TRICHINELLA SPP. VE VZORCÍCH MASA JATEČNÝCH ZVÍŘAT Inovace předmětu V1MA1 Hygiena produkce masa I. Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory Termín realizace

Více

Senzorické vyšetření ryb

Senzorické vyšetření ryb Senzorické vyšetření ryb 1. Živé ryby: Zdravé, v dobrém výživném stavu; životaschopné (reflex únikový, obranný, oční, ocasní); bez cizích pachů; bez zjevných deformací těla, s čistou pokožkou; bez poranění

Více

Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon) 27a

Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon) 27a Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon) 27a (1) Chovatel může v malých množstvích a) prodávat živou drůbež a živé králíky z vlastního chovu ve svém

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 17. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Veterinářství v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Ryby Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch11_2_02

Více

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky

Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Význam STH a agonistů. Pig Nutr., 21/2 Význam STH a β-agonistů na růst a jatečnou hodnotu požadavky Somatotropin Somatotropin je přírodní protein přibližně 191 aminokyselinových zbytků, které jsou syntetizovány

Více

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové RYBY Třída: Ryby - vodní živočichové(sladká i slaná voda) - druhově nejpočetnější skupina obratlovců -tělojeprotáhlé,zestranzploštělé,členísenahlavu,trupaocas(hlava je nepohyblivá- srůstá s trupem) - pohybují

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technologické postupy přípravy

Více

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA Historie ryb Řekové Kuchařské knihy Starý Řím Slované Výživová hodnota rybího masa Hlavní složky masa Voda

Více

(Akty, jejichž zveřejnění je povinné) Pro účely tohoto nařízení se rozumí:

(Akty, jejichž zveřejnění je povinné) Pro účely tohoto nařízení se rozumí: 4.8.2006 Úřední věstník Evropské unie L 214/1 I (Akty, jejichž zveřejnění je povinné) NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1183/2006 ze dne 24. července 2006 o klasifikační stupnici Společenství pro jatečně upravená

Více

CENÍK. zpracovaných sladkovodních ryb platný od pro obchodní síť

CENÍK. zpracovaných sladkovodních ryb platný od pro obchodní síť CENÍK zpracovaných sladkovodních ryb platný od 1.7.2017 pro obchodní síť Čerstvé ryby - vakuově balené, stálá nabídka - celý rok 1 4002 60201200 Kapr kuchaný s hlavou 116,00 133,40 7 na přání 2 4900 60201000

Více

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů

Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů Ing. Petr Havelka náměstek pro sekci technické ochrany ŽP ředitel odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Legislativa

Více

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti PRODUKCE FARMOVĚ CHOVANÉ ZVĚŘE Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace

Více

RYBNÍKÁŘSTVÍ POHOŘELICE Vídeňská 717 tel : Pohořelice CZ fax : Exportní závod CZ 433

RYBNÍKÁŘSTVÍ POHOŘELICE Vídeňská 717 tel : Pohořelice CZ fax : Exportní závod CZ 433 RYBNÍKÁŘSTVÍ POHOŘELICE Vídeňská 717 tel : 519 424 372-5 691 23 Pohořelice CZ fax : 519 424 243 Exportní závod CZ 433 Ceník zpracovaných sladkovodních ryb a.s. Internet: www.rybnikarstvi-pohorelice.cz

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 26 Rozeslána dne 4. března 2016 Cena Kč 98, O B S A H : 69. Vyhláška o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich,

Více

BROJLER ROSS 308: Cíle v oblasti užitkovosti

BROJLER ROSS 308: Cíle v oblasti užitkovosti 08 BROJLER ROSS 308: Cíle v oblasti užitkovosti An Aviagen Brand BROJLER ROSS 308: Cíle v oblasti užitkovosti Úvod Tato příručka obsahuje cíle v oblasti užitkovosti pro brojlery Ross 308 a je třeba ji

Více

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 2 Stanovení čisté hmotnosti a původního podílu produktu: Aktivita 2350/KA1-2. 1 Předmět a vymezení. 2 Definice výrobku

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 2 Stanovení čisté hmotnosti a původního podílu produktu: Aktivita 2350/KA1-2. 1 Předmět a vymezení. 2 Definice výrobku 1 Předmět a vymezení je určen pro stanovení původního podílu produktu pomocí chemické analýzy ve výrobku glazurované (resp. neglazurované) hluboce, při jejichž výrobě byly použity zvlhčující aditivní látky

Více

128/2009 Sb. VYHLÁŠKA

128/2009 Sb. VYHLÁŠKA 128/2009 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. dubna 2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Změna: 191/2013 Sb. Ministerstvo

Více

Možnosti ovlivnění kvality rybího masa.

Možnosti ovlivnění kvality rybího masa. Produkce a zpracování ryb Možnosti ovlivnění kvality rybího masa. Rybářství je staré jako lidstvo samo rybarstvi.eu Produkce a zpracování ryb Kvalita rybího masa Chemické složení rybího masa Technologická

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 V/II Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí

Více

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H)

Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H) Pracovník pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: 29-035-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) (%) SLOŽENÍ MASA (hovězí) (%) SLOŽENÍ MASA (vepřové) (%)

ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) (%) SLOŽENÍ MASA (hovězí) (%) SLOŽENÍ MASA (vepřové) (%) ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) VODA 70-75 SUŠINA 25-30 BÍLKOVINY 18-22 TUKY 1-3 MINERÁLNÍ LÁTKY 1 1,5 SARKOPLAZMATICKÉ MYOFIBRILÁRNÍ STROMATICKÉ SLOŽENÍ MASA (hovězí) VODA BÍLKOVINY TUKY MINERÁLNÍ LÁTKY

Více

PORÁŽENÍ KRÁLÍKŮ. Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY

PORÁŽENÍ KRÁLÍKŮ. Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY HYGIENA A TECHNOLOGIE PORÁŽENÍ KRÁLÍKŮ Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod. Bakalářská práce Pavel Houska

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod. Bakalářská práce Pavel Houska Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Bakalářská práce 2013 Pavel Houska Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta rybářství a ochrany vod Ústav akvakultury

Více

Manuál pro prodejce sezóna 2012

Manuál pro prodejce sezóna 2012 Manuál pro prodejce sezóna 2012 Pořadatel: Český um Artificium Bohemicum o.s. Skalka u Doks 51, 472 01 Doksy www.severoceskefarmarsketrhy.cz Úprava prodeje na FT Základní pravidla prodeje a účast na farmářských

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT TECHNOLOGIE Obor: Ročník: Zpracovala: Gastronomie první Mgr. Vladimíra Poláchová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z

Více

Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD

Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Rada města Moravský Krumlov vydává dne 19. ledna 2004 na základě ust. 18 odst. 1 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích DIPLOMOVÁ PRÁCE

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích DIPLOMOVÁ PRÁCE Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů Program: Obor: N4101Zemědělské inženýrství Zemědělské inženýrství DIPLOMOVÁ PRÁCE Porovnání

Více

Registrace podniku živočišné produkty. Kamila Míková

Registrace podniku živočišné produkty. Kamila Míková Registrace podniku živočišné produkty. Kamila Míková Registrace podniku Oznámení zahájení činnosti dozorovému orgánu (SZPI, KVS, HES) Živočišné produkty schválení a registrace (KVS) Žádost povinné údaje

Více

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S OCHRANOU PROTI TÝRÁNÍ A SE ZABEZPEČENÍM POHODY PRO DRŮBEŽ Předpisy představují ochranu zvířat při zacházení s nimi, zejména z hlediska jejich ošetřování, výživy, napájení, hygieny

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Ryby Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch11_2_03

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

BROJLER. Cíle užitkovosti. An Aviagen Brand

BROJLER. Cíle užitkovosti. An Aviagen Brand BROJLER 308 Cíle užitkovosti An Aviagen Brand Úvod Tato příručka obsahuje cíle užitkovosti pro brojlery Ross 308 a je třeba jí používat společně s Technologickým postupem pro brojlery Ross. Užitkovost

Více

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba Ryby Hřbetní ploutev Tuková ploutvička Vousky Prsní ploutev Břišní ploutev Řitní ploutev Ocasní ploutev vnější stavba Hlava První část hřbetní ploutve Druhá část hřbetní ploutve Skřele Postranní čára Trup

Více

MASO DEFINICE A DĚLENÍ

MASO DEFINICE A DĚLENÍ MASO MASO DEFINICE A DĚLENÍ Poživatelné části živočichů určené k lidské výživě, podrobeno veterinární prohlídce V nejužším slova smyslu jde jen o svalovinu, v širším zahrnuje i pojivové tkáně, krev, droby,

Více

MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký kraj b.karesova.kvsh@svscr.cz

MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký kraj b.karesova.kvsh@svscr.cz Vyhláška č. 289/2007 Sb. o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký

Více

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS TRICHINELÓZA

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS TRICHINELÓZA TRICHINELÓZA 1 Akuální nákazová situace trichinelóza výskyt a šíření nákazy Trichinelóza je způsobena požitím syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného vepřového infikovaného larvami Trichinella. Počáteční

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Žádost o schválení a registraci potravinářského podniku

Žádost o schválení a registraci potravinářského podniku Krajská veterinární správa pro kraj Žádost o schválení a registraci potravinářského podniku Žadatel: 1 Sídlo firmy: Identifikační číslo firmy: Podle ustanovení 22, odst. (1) písm. a) zákona č. 166/1999

Více

VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2016 o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2016 o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Strana 714 Sbírka zákonů č. 69 / 2016 Částka 26 69 VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2016 o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Ministerstvo

Více

Kontrola užitkovosti prasat

Kontrola užitkovosti prasat Kontrola užitkovosti prasat Metodické pokyny SCHP A. Kontrola reprodukčních vlastností kanců + prasnic B. Provádění zkoušek vlastní užitkovosti prasat (VU) Metodika MZe ČR C. Testování finálních hybridů

Více

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H)

Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: H) Pracovník pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách (kód: 29-034-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.19 Strojní opracování dřeva Kapitola 11

Více

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Jiří Koudelka SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Jiří Koudelka SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce Jiří Koudelka 1 Státní zemědělská a potravinářská inspekce Kompetence SZPI u fyzických a právnických osob kontroluje zemědělské výrobky a potraviny ( 3 zákona

Více

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku,

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku, Oddíl 15 - Výroba potravinářských výrobků a nápojů 1510000011 Práce výrobní povahy ve výrobě masa a masných výrobků (kromě 1513900011) tis. Kč 77 098 81 189 95,0 1510000012 Práce ve mzdě ve výrobě masa

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

Více

Nabídka sladkovodních ryb a výrobků z nich na trhu a uvádění produkce sladkovodních ryb na trh podniky v České republice

Nabídka sladkovodních ryb a výrobků z nich na trhu a uvádění produkce sladkovodních ryb na trh podniky v České republice Nabídka sladkovodních ryb a výrobků z nich na trhu a uvádění produkce sladkovodních ryb na trh podniky v České republice Ing. Antonín Vavrečka Seminář ke Světovému dni výživy Místa nákupu ryb 1 jednoznačně

Více

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01. Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.17 Dranžírování Autor: Eva Němcová Období tvorby: září listopad

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

NAŘÍZENÍ. (Text s významem pro EHP)

NAŘÍZENÍ. (Text s významem pro EHP) 26.4.2017 L 108/7 NAŘÍZENÍ PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/731 ze dne 25. dubna 2017, kterým se mění vzory veterinárních osvědčení BOV-X, BOV-Y, BOV a OVI stanovené v přílohách I a II nařízení (EU)

Více

CÏ aâstka 42. OddõÂl 1 ZaÂkladnõÂ ustanovenõâ a hygienickeâ pozï adavky na provozovny stravovacõâch sluzïeb

CÏ aâstka 42. OddõÂl 1 ZaÂkladnõÂ ustanovenõâ a hygienickeâ pozï adavky na provozovny stravovacõâch sluzïeb Strana 2854 SbõÂrka zaâkonuê cï. 107 /2001 107 VYHLAÂ SÏ KA Ministerstva zdravotnictvõâ ze dne 9. brïezna 2001 o hygienickyâchpozï adavcõâchna stravovacõâ sluzï by aozaâsadaâchosobnõâ a provoznõâ hygieny

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 27. června 2003. o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky

VYHLÁŠKA. ze dne 27. června 2003. o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky 202 VYHLÁŠKA ze dne 27. června 2003 o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky Ministerstvo zemědělství stanoví podle 78 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.4 Ryby nejpočetnější skupina obratlovců - druhově nejpočetnější skupina obratlovců - stavba těla hlava, trup, ocas - hlava nepohyblivá, pevně srůstá s trupem, v zadní části - skřele - ploutve

Více

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s.

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s. Použitá a doporučená literatura KADLEC, P. et al.: Technologie potravin II. Praha, VŠCHT 2002, 236 s. KRATOCHVÍL, L., ZADRAŽIL, K., PEŠEK, M.: Mlékařství a hodnocení živočišných výrobků. VŠZ Praha 1985,

Více

RYBY PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_266 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 9 VNĚJŠÍ STAVBA TĚLA HŘBETNÍ

Více

Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky

Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky Tvar těla ryb Přizpůsoben trvalému životu ve vodě Vypovídá o preferovaném habitatu - charakteru prostředí výskytu daného druhu Ovlivněn etologií

Více

PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ ( Prodej ze dvora ) Jak na "prodej ze dvora"

PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ ( Prodej ze dvora ) Jak na prodej ze dvora PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ ( Prodej ze dvora ) Cíle prezentace Definovat prodej ze dvora Stanovit komodity, které lze prodávat Stanovit množství daných komodit a místa prodeje Tvorba legislativy

Více

Masná produkce. Terminologie, porážka skotu, posmrtné změny, vada masa, KU a KD

Masná produkce. Terminologie, porážka skotu, posmrtné změny, vada masa, KU a KD Masná produkce Terminologie, porážka skotu, posmrtné změny, vada masa, KU a KD Masná užitkovost - ukazatelé:1. výkrmnost (přír.) 2. jatečná hodnota (výtěţ.,kval.) - alometrie růstu - růstová křivka - jatečná

Více

Nařízení obce č. 1 ze dne 16.12.2014

Nařízení obce č. 1 ze dne 16.12.2014 Nařízení obce č. 1 ze dne 16.12.2014 Nařízení, kterým se vydává Tržní řád Zastupitelstvo obce Cidlina se přijetím usnesení na svém 2. veřejném zasedání konaném dne 16. 12. 2014 usneslo vydat na základě

Více

VEJCE Podmínky pro manipulaci a prodej vajec

VEJCE Podmínky pro manipulaci a prodej vajec VEJCE Podmínky pro manipulaci a prodej vajec V prostoru Evropské unie jsou vejce volně obchodovatelná, a pokud splňují závazné podmínky pro uvádění do oběhu, mohou se dovážet i do České republiky, a to

Více

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně:

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: 246/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 15. dubna 1992 na ochranu zvířat proti týrání ve znění zákonů č. 162/1993 Sb., č. 193/1994 Sb., č. 243/1997 Sb., č. 30/1998 Sb., č. 77/2004 Sb., č. 413/2005

Více

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu

Aktivita Název inovace Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory Termín realizace inovace ZS 2012 KA 1 - inovace výuky Cvičení 1 - Odběr vzorků k laboratorním vyšetřením

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 3 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Obsah přednášky Maso a masné výrobky: - rozdělení na skupiny, popis, charakteristika výrobků z pohledu legislativy z pohledu technologie

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a ing. Jana Kohoutková,

Více

Nařízení obce č. 1 ze dne 31.5.2013

Nařízení obce č. 1 ze dne 31.5.2013 Nařízení obce č. 1 ze dne 31.5.2013 Nařízení, kterým se vydává Tržní řád Zastupitelstvo obce Hlína se přijetím usnesení na svém 14. veřejném zasedání konaném dne 31.5.2013 usnesla vydat na základě 18 odst.

Více

Hodnocení masné užitkovosti a KUMP

Hodnocení masné užitkovosti a KUMP Hodnocení masné užitkovosti a KUMP Chov skotu a ovcí - cvičení č. 3 Porážka skotu Před vlastní porážkou Porážka minimalizovat podmínky pro rozrušení, úzkost a bolest zvířat (zhoršují kvalitu a vaznost

Více

Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR

Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat před týráním Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR - Za týrání se považuje - - a) nutit zvíře k výkonům,

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004. ze dne 29. dubna 2004. o hygieně potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin REGULATION (EC) No 852/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 29 April 2004 on the hygiene

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-17

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-17 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova 2008/0108(CNS) 23. 2. 2009 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-17 Návrh zprávy Ilda Figueiredo (PE419.899v01-00) k návrh nařízení Rady o změně nařízení

Více

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o

Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Komoditní karta Květen 2018 S k o t, h o v ě z í m a s o Vývoj početních stavů skotu celkem a krav dle kategorií k 1.4. ks Kategorie 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 Skot celkem 1 520 136 1 473 828 1

Více

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14 PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 1. Požadavky na zdravotní stav pracovníků školní kuchyně a jejich osobní hygiena: pracovníci musí mít vystavený

Více